【单元考点培优】Unit 4 Plants around us 考点13:阅读理解-判断-2025-2026学年人教版(PEP)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 Plants around us 考点13:阅读理解-判断-2025-2026学年人教版(PEP)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练 (含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年人教版(PEP)(2024)三年级英语上册核心考点精练
Unit 4 Plants around us
考点13:阅读理解-判断题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
有时动物和植物是互相帮助着成长的哦!阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
I’m a giraffe. I’m tall. I like apples. I can get (得到) the apples from the apple trees. The apple trees need help. They need water, air and sun. These can help them grow. I can help the trees. I water them every day.
1.I’m an elephant. ( )
2.I am small. ( )
3.I don’t like apples. ( )
4.The apple trees need water, air and sun. ( )
5.I help the apple trees grow. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
It’s a sunny day(晴天). My grandma is making a new garden. And I’m helping. We plant new flowers. We plant fruit trees. My grandma likes grapes and I like oranges. So we plant a grape vine(葡萄藤) and an orange tree. After planting, we water the plants. With the help of air, water and sun, the flowers can be beautiful. And we can eat sweet(甜的) grapes and oranges one day.
6.My grandma and I are making a new garden. ( )
7.We plant new grass. ( )
8.My grandma likes oranges. ( )
9.We plant an apple tree. ( )
10.Flowers need air, water and sun. ( )
11.Grapes and oranges are sweet. ( )
Mike调查了两位朋友喜欢和不喜欢的水果。阅读表格,判断下列对话正(T)误(F)。
Lily
Jim
12.—Do you like apples, Lily —Yes, I do. ( )
13.—Do you like grapes, Lily —No, I don’t. I like oranges. ( )
14.—Do you like oranges, Jim —Yes, I do. And I like apples too. ( )
15.—Do you like bananas, Jim —Yes, I do. ( )
根据图表内容,判断下列自述正(T)误(F)。(图表中“√”代表喜欢,“×”代表不喜欢)
Fruits Name
John × × √ √
Sarah × √ × ×
Amy √ √ √ ×
Bai Ling √ × √ √
Mike × √ × √
16.John: I like bananas and apples. ( )
17.Sarah: I don’t like grapes. ( )
18.Amy: I like oranges, grapes and bananas. ( )
19.Bai Ling: I like grapes, apples and bananas. But (但是) I don’t like oranges. ( )
20.Mike: I like grapes and apples. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Hi, I’m Lily. My family and I love fruit. I like bananas. My mother likes grapes and oranges. My father likes grapes and bananas. How about my sister She doesn’t like grapes and bananas. She likes apples.
21.Lily likes bananas. ( )
22.Lily’s mother doesn’t like oranges. ( )
23.Lily’s mother and father like grapes. ( )
24.In Lily’s family, two people like apples. ( )
25.Lily’s sister likes grapes. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
I am an orange tree. I need air, water and sun. They help plants grow. I need help from (来自……) my new family. My family water and cut me. It’s cold. They help me. Time passed (时间一天天过去). I am big now. I give orange to my family. My family likes me and I like them. We are all (都) happy!
26.My family water and cut me. ( )
27.Orange tree likes to be cold. ( )
28.I give apples to my family. ( )
29.We are all happy! ( )
修整完毕后,天天制作了花园介绍牌。阅读介绍,判断句子正(T)误(F)。
This is the garden of Class (班级) 2, Grade (年级) 3. In the garden, you can see the grass, beautiful flowers and small trees. The apple tree in the garden can give us apples. Plants need air, water and sun. We will (将会) plant, water, cut and turn. We will help them grow and make the garden beautiful.
30.Tiantian is in Class 3, Grade 2. ( )
31.Students can’t see the grass in the garden. ( )
32.There is (有) a fruit tree in the garden. ( )
33.Students can plant trees to help the garden. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Lily, Tom and Kim are good friends, but they like different foods. Lily likes apples and oranges. She thinks fruit is healthy. Tom likes dumplings and rice. He says they are delicious. Kim likes fish and vegetables. He doesn’t like meat. They all like ice cream, but they know it’s not good for health.
34.Lily likes apples and oranges. ( )
35.Tom likes dumplings and meat. ( )
36.Kim likes fish and vegetables. ( )
37.They all like ice cream. ( )
38.They know ice cream is good for health. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
My name is Ken. I am a tall boy. I’ve got two big eyes and a small nose. I like elephants. They are big and strong. I like fish and tomatoes very much. I don’t like beans. My friend Helen has got blue eyes and short hair. She likes monkeys. She also likes noodles and grapes. She doesn’t like beef. Look. Danny is my brother. He likes tigers and giraffes. And he also like grapes and cupcakes very much.
39.Ken has got small eyes and big nose. ( )
40.Ken likes fish and tomatoes. ( )
41.Helen doesn’t like beef. ( )
42.Danny doesn’t like tigers and giraffes very much. ( )
43.Helen and Danny like grapes. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
My name is Lei Jun. I am a fat boy. I like fish and meat very much. My favourite sport is football. My father is tall. He likes rice. And he likes basketball. This is my mother. She is thin and beautiful. She likes oranges and swimming. Lei Shan is my sister. She likes pears. Her favourite sport is skipping. Lei Qiang is my brother. He is two years old. He likes milk very much.
44.Lei Jun’s father likes football and rice. ( )
45.Lei Jun’s mother likes swimming and oranges. ( )
46.Lei Qiang likes skipping. ( )
47.Lei Shan is a boy. ( )
48.Lei Jun likes fish and football. ( )
根据短文内容判断下列句子正(T)误(F)。
It’s a nice day today. Lily, Amy and Mike go to a farm together. They see many interesting things there. Amy can see an orange tree and two apple trees. She can also see two mango trees. They want to pick some oranges to eat. Oranges are juicy. Lily can see a cow under the tree. It is sleeping. How cute! Mike can see some ducks in the pond. They can swim very well. There are many chickens on the ground. At last, they see two sheep under the tree. How lovely! The farm is very fun. They have a good day here.
49.Lily, Amy and Mike go to a zoo. ( )
50.There is an orange tree and two apple trees on the farm. ( )
51.The cow is sleeping under the tree. ( )
52.The ducks can’t swim. ( )
53.They have a good time on the farm. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
My School Garden
I’m Andy. There is a garden in my school. It’s very beautiful. There are many plants in it. I like the trees in the garden. They give us fresh air. I often help my teacher water the plants after school.
54.There is no garden in Andy’s school. ( )
55.The garden in Andy’s school is beautiful. ( )
56.Andy doesn’t like the trees in the garden. ( )
57.The trees in the garden give us fresh air. ( )
58.Andy often helps water the plants in the garden. ( )
根据短文内容,判断正(T)误(F)。
Look at the nature. The sky is blue. The clouds are white. The grass is green. There are many beautiful flowers in the garden. Some are red, some are yellow and some are pink. The birds are flying in the sky. They are singing happily. I like nature very much because it is full of colours.
59.The sky is white. ( )
60.The grass is green. ( )
61.There are no flowers in the garden.( )
62.The birds are flying and singing. ( )
63.I don’t like nature. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hi, I’m Jack. Welcome to my garden. My garden is very big. There are many fruit. Look at the grapes. Some are green, and some are purple. They smell so good. And there are many vegetables too. Look at the tomatoes, potatoes and carrots. They are fresh (新鲜的). I like my garden very much.
64.Jack’s garden is very big. ( )
65.The grapes are red. ( )
66.There are apples and carrots. ( )
67.The vegetables smell good. ( )
68.Jack likes his garden very much. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
What’s this It’s a blueberry. There is wax(果蜡) on the skin of a blueberry. The wax reflects(反射) blue light. So a blueberry looks blue. Birds can easily(容易地) see blue fruit. They can find and eat it. Then, they bring its seeds(种子) to other places(别的地方). The wax can help keep the fruit dry(干燥的) and clean too.
69.The flesh(果肉) of a blueberry is blue. ( )
70.The wax of a blueberry can reflect blue light. ( )
71.Birds can easily see red fruit. ( )
72.Birds can help blueberries spread(传播) seeds. ( )
73.The wax is not good for blueberries. ( )
读书足以怡情,足以博彩,足以长才。周末Chen Jie参加了三门峡市教育局组织的全民阅读活动。下面是她推荐给大家的一篇英语短文,请你认真阅读,根据短文内容判断正(T)误(F)。
I am an apple tree in the garden. I am 10 years old. I am green. I need air, water and sun. My family water me. They help me grow. I say “Thank you!” to my family.
Now I have many beautiful flowers. My flowers are colorful. They are white, yellow and pink. I am big and tall now. I can give big and red apples to my family. They love me. We are all happy.
74.The apple tree is nine years old. ( )
75.The apple tree needs air, water and sun. ( )
76.The family water the apple tree. ( )
77.The apple tree flowers are white, blue and pink. ( )
78.The apple tree can give the family big and red apples. ( )
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.F 3.F 4.T 5.T
【导语】短文介绍了长颈鹿帮助苹果树生长。
1.句意:我是一头大象。根据“I’m a giraffe.(我是长颈鹿。)”可知我是长颈鹿,不匹配,故答案为F。
2.句意:我很小。根据“I’m tall.(我很高。)”可知我很高,不匹配,故答案为F。
3.句意:我不喜欢苹果。根据“I like apples.(我喜欢苹果。)”可知我喜欢苹果,不匹配,故答案为F。
4.句意:苹果树需要水、空气和阳光。根据“The apple trees need help. They need water, air and sun.(苹果树需要帮助。它们需要水,空气和阳光。)”可知苹果树需要水,空气和阳光,相匹配,故答案为T。
5.句意:我帮助苹果树生长。根据“I can help the trees.(我帮助这些树。)”可知我帮助苹果树生长,相匹配,故答案为T。
6.T 7.F 8.F 9.F 10.T 11.T
【导语】本文主要描述了作者帮奶奶在花园里种植物的场景。
6.句意:我的奶奶和我正在打造一个新花园。根据文中“My grandma is making a new garden. And I’m helping.”可知作者正在帮奶奶打造一个新花园,句子与原文相符,故答案为T。
7.句意:我们种植新草。根据文中“We plant new flowers. We plant fruit trees.”可知作者和奶奶种了新花和水果树,没有种新草,句子与原文不符,故答案为F。
8.句意:我奶奶喜欢橙子。根据文中“My grandma likes grapes and I like oranges.”可知奶奶喜欢葡萄,不是橙子,句子与原文不符,故答案为F。
9.句意:我们种了一棵苹果树。根据文中“So we plant a grape vine(葡萄藤) and an orange tree.”可知作者和奶奶种了一棵葡萄藤和一棵橙子树,句子与原文不符,故答案为F。
10.句意:花儿需要空气,水和太阳。根据文中“With the help of air, water and sun, the flowers can be beautiful.”可知花儿的生长需要空气,水和太阳,句子与原文相符,故答案为T。
11.句意:葡萄和橙子是甜的。根据文中“And we can eat sweet(甜的) grapes and oranges one day.”可知葡萄和橙子是甜的,句子与原文相符,故答案为T。
12.T 13.F 14.F 15.T
【导语】本文以表格形式介绍了两个朋友喜欢和不喜欢的水果。
12.句意:—你喜欢苹果吗,莉莉?—是的,我喜欢。表格显示Lily对应苹果是笑脸,可知喜欢苹果,故答案为T。
13.句意:—你喜欢葡萄吗,莉莉?—不,我不喜欢。我喜欢橙子。表格显示Lily对应葡萄是笑脸,可知喜欢葡萄,故答案为F。
14.句意:—你喜欢橙子吗,吉姆?—是的,我喜欢。我也喜欢苹果。表格显示Jim对应橙子是笑脸,可知喜欢橙子;对应的苹果是哭脸,可知不喜欢苹果,故答案为F。
15.句意:—你喜欢香蕉吗,吉姆?—是的,我喜欢。表格显示Jim对应香蕉是笑脸,可知喜欢香蕉,故答案为T。
16.T 17.F 18.T 19.F 20.T
【导语】本文介绍了几个人对水果的喜恶。
16.句意:约翰:我喜欢香蕉和苹果。由图表可知,约翰喜欢香蕉和苹果,故答案为T。
17.句意:萨拉:我不喜欢葡萄。由图表可知,萨拉喜欢葡萄,故答案为F。
18.句意:艾米:我喜欢橙子,葡萄和香蕉。由图表可知,艾米喜欢橙子、葡萄和香蕉,故答案为T。
19.句意:白灵:我喜欢葡萄、苹果和香蕉。但是我不喜欢橙子。图表可知,白灵喜欢橙子、香蕉和苹果。但是她不喜欢葡萄,故答案为F。
20.句意:迈克:我喜欢葡萄和苹果。由图表可知,迈克喜欢葡萄和苹果,故答案为T。
21.F 22.F 23.T 24.F 25.F
【导语】本文介绍了莉莉一家对水果的喜恶。
21.句意:莉莉喜欢香蕉。根据“I like bananas.”,可知题干与短文相符,故答案为F。
22.句意:莉莉的妈妈不喜欢桔子。根据“My mother likes grapes and oranges.”,可知莉莉的妈妈喜欢桔子,故答案为F。
23.句意:莉莉的父母喜欢葡萄。根据“My mother likes grapes and oranges. My father likes grapes and bananas.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
24.句意:在莉莉家,有两个人喜欢苹果。根据“How about my sister She doesn’t like grapes and bananas. She likes apples.”,可知只有一个人喜欢苹果,故答案为F。
25.句意:莉莉的妹妹喜欢葡萄。根据“How about my sister She doesn’t like grapes and bananas. She likes apples.”,可知莉莉的妹妹不喜欢葡萄,故答案为F。
26.T 27.F 28.F 29.T
【导语】本文讲了橘子树。
26.句意:我的家人给我浇水,为我修剪。根据“My family water and cut me.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
27.句意:橘子树喜欢寒冷。根据“It’s cold. They help me.”,可知橘子树不喜欢寒冷,故答案为F。
28.句意:我给家人苹果。根据“I give orange to my family.”,可知给家人橘子,故答案为F。
29.句意:我们都很高兴。根据“We are all (都) happy!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
30.F 31.F 32.T 33.T
【导语】本文是关于天天班级的花园介绍牌。
30.句意:天天在二年级三班。根据原文“This is the garden of Class (班级) 2, Grade (年级) 3.”可知这是三年级二班的花园。天天在三年级二班,所以题干叙述错误,故答案为F。
31.句意:学生们在花园里看不到草。根据原文“In the garden, you can see the grass, beautiful flowers and small trees.”可知在花园里,你能看到草,漂亮的花和小树。所以题干叙述错误,故答案为F。
32.句意:花园里有一棵水果树。根据原文“The apple tree in the garden can give us apples.”可知花园里的苹果树可以给学生们提供苹果。花园里有一棵水果树,所以题干叙述正确,故答案为T。
33.句意:学生可以种植树木来帮助花园。根据原文“We will (将会) plant, water, cut and turn. We will help them grow and make the garden beautiful.”可知学生们会种植,浇水,修剪和翻动土壤。学生们将帮助树木成长,让花园变得美丽。所以题干叙述正确,故答案为T。
34.T 35.F 36.T 37.T 38.F
【导语】本文讲了对饮食的喜恶。
34.句意:莉莉喜欢苹果和橘子。根据“Lily likes apples and oranges.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
35.句意:汤姆喜欢饺子和肉。根据“Tom likes dumplings and rice.”,可知汤姆喜欢饺子和米饭,故答案为F。
36.句意:金喜欢鱼和蔬菜。根据“Kim likes fish and vegetables.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
37.句意:他们都喜欢冰淇淋。根据“They all like ice cream, but they know it’s not good for health.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
38.句意:他们知道冰淇淋对健康有好处。根据“They all like ice cream, but they know it’s not good for health.”,可知他们知道冰淇淋对健康没有好处,故答案为F。
39.F 40.T 41.T 42.F 43.T
【导语】本文主要介绍肯和海伦以及丹尼的个人信息和喜好等。
39.句意:肯有小眼睛和大鼻子。根据“I’ve got two big eyes and a small nose.”可知是大眼睛小鼻子,故答案为F。
40.句意:肯喜欢鱼和西红柿。根据“I like fish and tomatoes very much.”可知是喜欢鱼和西红柿,故答案为T。
41.句意:海伦不喜欢牛肉。根据“She doesn’t like beef.”可知海伦不喜欢牛肉,故答案为T。
42.句意:丹尼很不喜欢老虎和长颈鹿。根据“He likes tigers and giraffes.”可知丹尼喜欢老虎和长颈鹿,故答案为F。
43.句意:海伦和丹尼喜欢葡萄。根据“She also like noodles and grapes.”和“And he also like grapes and cupcakes very much.”可知二人都喜欢葡萄,故答案为T。
44.F 45.T 46.F 47.F 48.T
【导语】本文主要介绍了雷军一家的个人信息、外貌、饮食喜好和运动情况。
44.句意:雷军的爸爸喜欢足球和米饭。根据文中“My father is tall. He likes rice. And he likes basketball.”可知雷军的爸爸喜欢篮球和米饭,句子与原文不符,故答案为F。
45.句意:雷军的妈妈喜欢游泳和橙子。根据文中“She likes oranges and swimming.”可知雷军的妈妈喜欢游泳和橙子,句子与原文相符,故答案为T。
46.句意:雷强喜欢跳绳。根据文中“Lei Qiang is my brother. He is two years old. He likes milk very much.”可知雷强只有两岁,文中并没有提及他喜欢什么运动,句子与原文不符,故答案为F。
47.句意:雷珊是一个男孩。根据文中“Lei Shan is my sister.”可知雷珊是个女孩,句子与原文不符,故答案为F。
48.句意:雷军喜欢鱼肉和足球。根据文中“I like fish and meat very much. My favourite sport is football.”可知雷军喜欢鱼肉和足球,句子与原文相符,故答案为T。
49.F 50.T 51.T 52.F 53.T
【导语】本文主要介绍在农场里见到的动物和植物。
49.句意:丽丽,艾米和迈克去了动物园。根据“Lily, Amy and Mike go to a farm together.”可知是去了农场,故答案为F。
50.句意:农场里有一棵橘子树和两棵苹果树。根据“Amy can see an orange tree and two apple trees.”可知是有一棵橘子树和两棵苹果树,故答案为T。
51.句意:牛在树下睡觉。根据“Lily can see a cow under the tree. It is sleeping.”可知牛在树下睡觉,故答案为T。
52.句意:鸭子不会游泳。根据“Mike can see some ducks in the pond. They can swim very well.”可知鸭子能很好地游泳,故答案为F。
53.句意:他们在农场玩得很愉快。根据“They have a good day here.”可知玩得很愉快,故答案为T。
54.F 55.T 56.F 57.T 58.T
【导语】本文主要介绍了艾迪学校的花园。
54.句意:安迪的学校里没有花园。根据“There is a garden in my school.”可知安迪的学校里有一个花园,故答案为F。
55.句意:安迪学校里的花园很漂亮。根据“It’s very beautiful.”可知花园很漂亮,故答案为T。
56.句意:安迪不喜欢花园里的树。根据“I like the trees in the garden.”可知安迪喜欢花园里的树,故答案为F。
57.句意:花园里的树给我们新鲜的空气。根据“They give us fresh air.”可知树给我们带来了新鲜的空气,故答案为T。
58.句意:安迪经常帮花园里的植物浇水。根据“I often help my teacher water the plants after school.”可知安迪放学后经常帮老师给花园里的植物浇水,故答案为T。
59.F 60.T 61.F 62.T 63.F
【导语】本文主要介绍了多姿多彩的大自然。
59.句意:天空是白色的。根据文中“The sky is blue.”可知天空是蓝色的,不是白色,句子与原文不符,故答案为F。
60.句意:草是绿色的。根据文中“The grass is green.”可知草是绿色的,句子与原文相符,故答案为T。
61.句意:花园里没有花。根据文中“There are many beautiful flowers in the garden.”可知花园里有很多花,不是没有花,句子与原文不符,故答案为F。
62.句意:鸟儿正在飞翔和歌唱。根据文中“The birds are flying in the sky. They are singing happily.”可知鸟儿在天空飞且快乐地唱歌,句子与原文相符,故答案为T。
63.句意:我不喜欢大自然。根据文中“I like nature very much because it is full of colours.”可知作者非常喜欢大自然,不是不喜欢,句子与原文不符,故答案为F。
64.T 65.F 66.F 67.F 68.T
【导语】本文介绍了杰克的花园。
64.句意:杰克的花园很大。根据“My garden is very big.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
65.句意:葡萄是红色的。根据“Look at the grapes. Some are green, and some are purple.”,可知葡萄有些是绿色的,有些是紫色的,故答案为F。
66.句意:有苹果和胡萝卜。文中没提到有苹果,故答案为F。
67.句意:这些蔬菜闻起来很好。根据“Look at the grapes. Some are green, and some are purple. They smell so good.”,可知葡萄闻起来很好,故答案为F。
68.句意:杰克非常喜欢他的花园。根据“I like my garden very much.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
69.F 70.T 71.F 72.T 73.F
【导语】本文主要介绍了蓝莓表面上的果蜡的作用。
69.句意:蓝莓的果肉是蓝色的。根据文中“The wax reflects(反射) blue light. So a blueberry looks blue.”可知蓝莓之所以是蓝色的,是因为果蜡反射了蓝色的光,蓝莓的果肉并不是蓝色的,句子与原文不符,故答案为F。
70.句意:蓝莓的果蜡可以反射蓝光。根据文中“The wax reflects(反射) blue light. So a blueberry looks blue.”可知蓝莓的果蜡反射蓝色的光,句子与原文相符,故答案为T。
71.句意:鸟可以很容易的看见红色的水果。根据文中“Birds can easily(容易地) see blue fruit.”可知鸟可以很容易的看见蓝色的水果,句子与原文不符,故答案为F。
72.句意:鸟可以帮助蓝莓传播种子。根据文中“They can find and eat it. Then, they bring its seeds(种子) to other places(别的地方).”可知鸟吃掉蓝莓并把蓝莓的种子带到其它地方,句子与原文相符,故答案为T。
73.句意:果蜡对蓝莓没有益处。根据文中“The wax can help keep the fruit dry(干燥的) and clean too.”可知果蜡不仅间接帮蓝莓传播种子和能够使蓝莓保持干燥和清洁。它对蓝莓是有益处的,句子与原文不符,故答案为F。
74.F 75.T 76.T 77.F 78.T
【导语】本文讲了植物。
74.句意:苹果树九岁了。根据“I am 10 years old.”,可知苹果树10岁,故答案为F。
75.句意:苹果树需要空气,水和阳光。根据“I need air, water and sun.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
76.句意:家人给苹果树浇水。根据“My family water me.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
77.句意:苹果树的花是白色,蓝色和粉色的。根据“My flowers are colorful. They are white, yellow and pink.”,可知苹果树的花是白色,黄色和粉色的,故答案为F。
78.句意:苹果树可以给全家人带来又大又红的苹果。根据“I can give big and red apples to my family.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览