【单元考点培优】Unit 4 Fun with numbers 考点14:阅读理解-选择-2025-2026学年外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练

资源下载
  1. 二一教育资源

【单元考点培优】Unit 4 Fun with numbers 考点14:阅读理解-选择-2025-2026学年外研版(三起)(2024)三年级英语上册核心考点培优精练

资源简介

/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
2025-2026学年外研版 (三起) (2024) 三年级英语上册核心考点精练
Unit 4 Fun with numbers
考点14:阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据图片提示,选择正确答案。
1.How many apples ( )
A.Ten. B.Eleven. C.Nine.
2.How many watermelons ( )
A.Two. B.Three. C.Six.
3.How many oranges ( )
A.Five. B.Nine. C.Six.
4.How many bananas ( )
A.Six. B.Nine. C.Five.
5.How many kinds (种类) of fruit (水果) ( )
A.Three. B.Four. C.Five.
同学们到农场参观。认真观察下面的图表,选择正确的答案。
6.How many ( )
A.Four. B.Five. C.Six.
7.和 共几只? ( )
A.Nine. B.Eight. C.Seven.
8.比 多几只? ( )
A.Three. B.One. C.Two.
9.比 少几只 ( )
A.Seven. B.Five. C.Eight.
10.How many kinds (种类) of animals (动物) ( )
A.Nine. B.Eleven. C.Five.
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I’m Kong Wei. This is my schoolbag. It’s blue and white. I have a brown (棕色的) ruler. I have a red crayon (蜡笔), an orange crayon, a yellow crayon and a green crayon. I have three pencils and two pens. My pencil case is black and white. I like my schoolbag.
11.My schoolbag is ______. ( )
A.orange and white B.blue C.blue and white
12.I have a ______ ruler. ( )
A.brown B.blue C.brown and blue
13.I have ______ crayons. ( )
A.2 B.3 C.4
14.My name is ______. ( )
A.Kong Wei B.Kai Zhang C.Zhang Ken
15.Which (哪个) is my bag ( )
A. B. C.
阅读短文,选择正确答案。
Hello, my name is Amy. I am nine. I have a new(新的) schoolbag. It’s my good friend. Open and look at it. I can(能够) take care of my school things.
16.Amy is _________. ( )
A.7 B.8 C.9
17.Amy has(有) a new _________. ( )
A.schoolbag B.book C.pencil case
18.Amy has _________ pens. ( )
A.4 B.3 C.2
19.Amy has _________ pencils. ( )
A.4 B.5 C.3
20.Amy has _________ erasers. ( )
A.2 B.5 C.6
阅读理解,选择正确答案。
Hello! I am Lily. I have a big (大的) body. My mouth is red. I have brown eyes. My face is white. Look at my blue bag. I have a pen. It is green. I have a crayon. It is orange. I have a pencil box. It is brown. My book is white and yellow. I like (喜欢) them (他们) very much.
21.My name is _____. ( )
A.Lucy B.Lily C.lily
22.My bag is _____. ( )
A.white B.black C.blue
23.I have a _____ pen. ( )
A.green B.black C.white
24.I have a _____ crayon. ( )
A.white B.orange C.black
25.My book is _____. ( )
A.white B.yellow C.A and B
阅读绘本,选择正确答案。
Breakfast time! Ted likes cake. ① Cake is yummy. Ted eats cake every day. That’s not good. ② Ted is fat. He is not happy. ③
Ted eats some fruit and vegetables. He has a healthy plate now. ④ Now Ted is not fat. Mum smiles, “Great! You also need to exercise.” ⑤ _______ ⑥
26.Ted likes _______. ( )
A.bread B.cake
27.Ted is _______. So he is not happy. ( )
A.fat B.thin
28._______ are healthy food in the story. ( )
A.Meat and vegetables B.Fruit and vegetables
29.Ted needs to ______. ( )
A.exercise B.learn
30.can be _______. ( )
A. Eat more cake. B. Eat healthy food.
请阅读文章,选择正确的答案。
Hello, I’m Linlin. I’m from China. My classmates are from different countries. Peter is from the USA.He often eats bread, beef, milk and candy. Tina is from the UK. She has meat, cake, vegetables and juice every day. I like rice, eggs, meat and fruit. Rice, milk, meat and eggs are good. Fruit and vegetables are healthy. But don’t eat too much candy and cake. We should have a healthy diet(饮食).
31.Peter is from the ______. ( )
A.the UK B.the USA C.China
32.Tina has ______ every day. ( )
A.bread B.fruit C.vegetables
33.Linlin likes ______ every day. ( )
A.candy and eggs B.rice and juice C.rice and eggs
34.Don’t eat too much ______. ( )
A.candy and cake B.fruit and vegetables C.milk and eggs
35.We should have a ______ diet. ( )
A.sweet B.healthy C.hot
圣诞老人准备送礼物啦!你能根据提供的线索算出黄、红、绿三个袋子里礼物的数量吗?
In the yellow and red bags, he has 6 presents. In the yellow and green bags, he has 7 presents. In the red and green bags, he has 5 presents.
36.How many presents are there in the yellow bag ( )
A.Four. B.Five. C.Three.
37.How many presents are there in the red bag ( )
A.Three. B.Six. C.Two.
38.How many presents are there in the green bag ( )
A.Five. B.Two. C.Three.
Look at the cats. One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine, ten, eleven, twelve. Twelve cats. Four cats are on the bed. They are black. The other cats are under the bed. One white cat. Two brown cats. And five orange cats.
39.How many cats ________. ( )
A.Four B.Five C.Twelve
40.How many white cats ( )
A.2. B.1. C.4.
41.Where are the black cats ( )
A.On the bed. B.Under the bed.
42.Where are the orange cats ( )
A.On the bed. B.Under the bed.
读短文,选择正确答语。
Hello, I’m Tom. I like food very much. My favourite food is chicken. I have breakfast at home. I have bread, milk and an egg for breakfast. I have lunch at school. I usually (通常) have rice, vegetables and some soup. Dinner is very nice. My family often (经常) have a big dinner together. We have fish, meat, fruit and some rice. I think we should have a healthy diet.
43.Tom’s favourite food is _____. ( )
A.fish B.chicken C.meat
44.Tom has _____for breakfast. ( )
A.bread, milk and an egg B.rice, vegetables and soup C.fish, meat and fruit
45.Tom has lunch_____. ( )
A.at home B.at school C.in the restaurant
46.Tom’s family often have _____ together. ( )
A.a small dinner B.a big dinner C.some noodles
47.Tom thinks we should _____. ( )
A.eat a lot of meat B.have a healthy diet C.eat more ice-cream
Lily结识了新笔友Sarah,Lily在邮件中介绍了自己一天的生活。阅读邮件,选择正确的答案。
Dear Sarah,
Hello! My name is Lily. I’m ten. I come from Canada. I live in China with my parents. I usually get up at six o’clock in the morning. At seven, I have some soup and two eggs for breakfast. Then I go to school by school bus at seven thirty. I have lunch at school. I have some noodles, meat and vegetables for lunch. I go home at four forty-five in the afternoon. And I have some rice, vegetables and fish for my dinner. After dinner, I like to drink a glass of orange juice. I do my homework at six thirty. Then I go to bed at nine. This is my day.
What about you Please write back soon.
Yours,
Lily
48.Where does Lily come from ( )
A.She comes from China. B.She comes from Canada. C.She comes from the UK.
49.Lily has _________ for breakfast. ( )
A.some soup and fish B.some meat and vegetables C.some soup and two eggs
50.Lily has _________ and fish for dinner. ( )
A.some rice, vegetables B.some rice, meat C.some rice, soup
阅读短文,选择最佳答案。
Hi! My name is Daming. I’m nine.
I have a new schoolbag. It’s blue. My school things are in it: a green ruler, a black pencil case, a purple eraser and a yellow book.
I take care of my school things.
51.Daming is ______. ( )
A.10 B.9 C.8
52.Daming’s ______ are in his schoolbag. ( )
A.school things B.umbrella C.balloon
53.Daming’s schoolbag is ______. ( )
A.red B.blue C.yellow
54.What colour is Daming’s ruler ( )
A.It’s green. B.It’s black. C.It’s red.
55.Daming has (有) a ______ book. ( )
A.purple B.yellow C.pink
阅读 Wu Binbin及三位好朋友的学习方式,根据短文内容选择正确的选项。
I’m Wu Binbin. I have three good friends. Let’s see what helps them learn.
I’m Amy. I like books. I have twenty books. Pens and books help me a lot. I use pens to write on the books. I often read books for my mum.
I’m Chen Jie. I see and hear in class. I can use paper, pencils, books and computers to learn. Wu Binbin is my good friend. We often help each other (互相).
I’m Zhang Peng. I like to draw pictures. I smell flowers, taste fruit and touch the grass. I can use them to learn and draw nice pictures.
56.Amy has ______ books. ( )
A.2 B.12 C.20
57.What tools help Amy learn ( )
A.Pens and books. B.Pencils and books. C.Pens and computers.
58.Wu Binbin and ______ help each other. ( )
A.Amy B.Chen Jie C.Zhang Peng
59.Zhang Peng likes to ______. ( )
A. B. C.
60.What senses help Zhang Peng learn ( )
A.Smell, taste and touch.
B.Smell, hear and touch.
C.See, taste and touch.
阅读理解。
Hello, my name is Lucy. I am a girl. I am ten years old. I have a new kite. It’s very beautiful. I like it very much. I have some crayons, too. They are nice. I have 16 crayons. I like drawing pictures with them.
61.Lucy is a _____. ( )
A.boy B.girl C.teacher
62.Lucy is _____ years old. ( )
A.ten B.nine C.eight
63.Lucy has a new _____. ( )
A.ball B.kite C.bag
64.Lucy has _____ crayons. ( )
A.sixteen B.seventeen C.eighteen
65.Lucy likes _____. ( )
A.flying a kite B.drawing pictures C.reading books
Huahua在大扫除的时候看到了什么?阅读短文,选择正确的答案。
I clean my home today. I find some old things. They are still good. Let me put them away. I find two boxes. I put my old books in Box One. I want to take them to school. I want to share them with my classmates. I put my old dolls and animal toys in Box Two. I want to give them to my cousin. What are these They are my old cars and boats. They are still nice. I put them on the shelves. Look, my home is clean now.
66.Huahua finds ________ boxes. ( )
A.two B.three C.four
67.Huahua puts her old ________ in Box One. ( )
A.dolls B.animal toys C.books
68.Huahua wants to take ________ to school. ( )
A.old books B.Box One C.Both A and B.
69.Huahua puts her old cars ________. ( )
A.in Box One B.on the shelves C.in Box Two
70.We can see ________ in Huahua’s home. ( )
①boxes ②books ③bags ④toys ⑤shelves
A.①②③④ B.①②④⑤ C.②③④⑤
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
/ 让学习更有效 新课备课备考 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.B 3.C 4.B 5.B
【导语】本文介绍了货架上四种水果的数量情况。
1.句意:有多少个苹果?A十个。B十一个。C九个。根据图片可知有十个苹果,故选A。
2.句意:有多少个西瓜?A两个。B三个。C六个。根据图片可知有三个西瓜,故选B。
3.句意:有多少个橙子?A五个。B九个。C六个。根据图片可知有六个橙子,故选C。
4.句意:有多少条香蕉?A六。B九条。C五条。根据图片可知有九条香蕉,故选B。
5.句意:有多少种水果?A三种。B四种。C五种。根据图片可知有四种水果,故选B。
6.A 7.B 8.B 9.A 10.C
【导语】本文讲了农场上动物的数量。
6.句意:多少只 A四只。B五只。C六只。根据图表可知有4只奶牛,故选A。
7.A九只。B八只。C七只。根据图表可知羊和兔子共8只,故选B。
8.A三只。B一只。C两只。根据图片可知鸟比鸡多1只,故选B。
9.A七只。B五只。C八只。奶牛比鸡少7只,故选A。
10.句意:有多少种动物?A九种。B十一种。C五种。根据图表可知有五种,故选C。
11.C 12.A 13.C 14.A 15.C
【导语】本文作者介绍自己书包内的物品。
11.句意:我的书包是 。A橙色和白色的,B蓝色的,C蓝色和白色的,根据“It’s blue and white.”可知书包是蓝色和白色的,故选C。
12.句意:我有一把 尺子。A棕色的,B蓝色的,C棕色和蓝色的,根据“I have a brown ruler. I have a red crayon, an orange crayon, a yellow crayon and a green crayon. ”可知尺子是棕色的,故选A。
13.句意:我有 支蜡笔。根据“I have a red crayon, an orange crayon, a yellow crayon and a green crayon. ”可知作者有四支蜡笔,故选C。
14.句意:我的名字是 。根据“Hello, I’m Kong Wei. ”可知A正确,故选A。
15.句意:哪个是我的书包?通读全文可知,Kong Wei的书包里有一把尺子,四支蜡笔,三支铅笔,两支钢笔和一个铅笔盒,C符合描述,故选C。
16.C 17.A 18.B 19.A 20.B
【导语】本文讲了学习用品。
16.句意:艾米_____岁。根据“Hello, my name is Amy. I am nine.”,可知艾米9岁,故选C。
17.句意:艾米有一个新的_______。A书包,B书,C铅笔盒,根据“I have a new(新的) schoolbag.”,可知艾米有一个新的书包,故选A。
18.句意:艾米有______支钢笔。根据图片可知艾米有3支钢笔,故选B。
19.句意:艾米有_____支铅笔。根据图片可知艾米有4支铅笔,故选A。
20.句意:艾米有______块橡皮。根据图片可知艾米有5块橡皮,故选B。
21.B 22.C 23.A 24.B 25.C
【导语】本文介绍了莉莉的身体部位,学习用品及它们的颜色。
21.句意:我叫_____。A露西,B莉莉,C单词错误,根据“I am Lily.”,可知叫莉莉,故选B。
22.句意:我的包是______。A白色的,B黑色的,C蓝色的,根据“Look at my blue bag.”,可知包是蓝色的,故选C。
23.句意:我有一支_____钢笔。A绿色的,B黑色的,C白色的,根据“I have a pen. It is green.”,可知有一支绿色的钢笔,故选A。
24.句意:我有一支_______蜡笔。A白色的,B橙色的,C黑色的,根据“I have a crayon. It is orange.”,可知蜡笔是橙色的,故选B。
25.句意:我的书是______。A白色的,B黄色的,根据“My book is white and yellow.”,可知书是白色和黄色的,故选C。
26.B 27.A 28.B 29.A 30.B
【导语】这篇绘本讲述了Ted一开始只吃蛋糕导致身体变胖、不开心,后来改吃水果和蔬菜,并且需要多做运动来保持健康的故事。
26.句意:泰德喜欢蛋糕。A面包,B蛋糕,根据“Ted likes cake.”可知泰德喜欢蛋糕,故选B。
27.句意:泰德是肥胖的。因此他不开心。A肥胖的,B瘦的,根据“Ted is fat. He is not happy.”可知泰德是肥胖的,故选A。
28.句意:在故事中水果和蔬菜是健康的食物。A肉和蔬菜,B水果和蔬菜,根据“Ted eats some fruit and vegetables. He has a healthy plate now.”可知水果和蔬菜是健康的食物。故选B。
29.句意:泰德需要锻炼。A锻炼,B学习,根据“You also need to exercise.”可知泰德需要锻炼,故选A。
30.句意:可以是吃健康的食物。A多吃蛋糕。B吃健康的食物。整篇故事强调要少吃蛋糕,多吃健康的东西,根据Ted最终选择了健康生活方式可推知空处应是“Eat healthy food”。故选B。
31.B 32.C 33.C 34.A 35.B
【导语】本文介绍了来自中国、美国和英国的学生们的饮食偏好,并强调了健康饮食的重要性,建议避免过量食用糖果和蛋糕。
31.句意:皮特来自__________。A英国,B美国,C中国,根据“Peter is from the USA.”可知皮特来自美国,故选B。
32.句意:蒂娜每天吃__________。A面包,B水果,C蔬菜,根据“She has meat, cake, vegetables and juice every day.”可知她每天都会吃肉、吃蛋糕、吃蔬菜,还会喝果汁,故选C。
33.句意:琳琳每天喜欢__________。A糖果和鸡蛋,B米饭和果汁,C米饭和鸡蛋,根据“I like rice, eggs, meat and fruit. ”可知琳琳每天喜欢米饭、鸡蛋、肉和水果,C符合题意,故选C。
34.句意:不要吃太多__________。A糖果和蛋糕,B水果和蔬菜,C牛奶和鸡蛋,根据“But don’t eat too much candy and cake.”可知不要吃太多糖果和蛋糕,故选A。
35.句意:我们应该有__________的饮食。A甜的,B健康的,C热的,根据“We should have a healthy diet(饮食).”可知我们应该保持健康的饮食习惯,故选B。
36.A 37.C 38.C
【分析】根据文章内容可知:黄袋子和红袋子里一共有6个礼物;黄袋子和绿袋子里一共有7个礼物;红袋子和绿袋子里一共有5个礼物;根据前两个信息可知绿袋子里的礼物比红袋子里的礼物多一个,再根据最后一个信息,可知绿袋子里有3个礼物,红袋子里有2个礼物,黄袋子里有4个礼物。
36.句意:黄袋子里有多少个礼物?A4,B5,C3,根据分析可知黄袋子里有4个礼物,故选A。
37.句意:红袋子里有多少个礼物?A3,B6,C2,根据分析可知红袋子里有2个礼物,故选C。
38.句意:绿袋子里有多少个礼物?A5,B2,C3,根据分析可知绿袋子里有3个礼物,故选C。
39.C 40.B 41.A 42.B
43.B 44.A 45.B 46.B 47.B
【导语】本文讲了汤姆的一日三餐。
43.句意:汤姆最喜欢的食物是_______。A鱼,B鸡肉,C肉,根据“My favourite food is chicken.”,可知是鸡肉,故选B。
44.句意:汤姆早饭吃_______。A面包,牛奶和一个鸡蛋,B米饭,蔬菜和汤,C鱼,肉和水果,根据“I have bread, milk and an egg for breakfast.”,可知早饭吃面包,牛奶和一个鸡蛋,故选A。
45.句意:汤姆______吃午饭。A在家,B在学校,C在餐馆,根据“I have lunch at school.”,可知在学校吃午饭,故选B。
46.句意:汤姆的家人经常一起吃_______。A一顿简单的晚餐,B一顿丰盛的晚餐,C一些面条,根据“My family often (经常) have a big dinner together.”,可知吃一顿丰盛的晚餐,故选B。
47.句意:汤姆认为我们应该______。A吃很多肉,B健康的饮食,C多吃冰淇淋,根据“I think we should have a healthy diet.”,可知应该吃健康的饮食,故选B。
48.B 49.C 50.A
【导语】本文是莉莉写给萨拉的信,介绍了自己的日常生活。
48.句意:莉莉来自哪里?A她来自中国。B她来自加拿大。C她来自英国。根据“I come from Canada.”可知莉莉来自加拿大,故选B。
49.句意:莉莉早餐吃鸡蛋喝汤。A一些汤和鱼,B一些肉和蔬菜,C一些汤和两个鸡蛋,根据“At seven, I have some soup and two eggs for breakfast.”可知莉莉早餐吃两个鸡蛋和汤。故选C。
50.句意:莉莉晚餐吃米饭,蔬菜和鱼。A一些米饭,蔬菜;B一些米饭,肉;C一些米饭,汤;根据“And I have some rice, vegetables and fish for my dinner.”可知莉莉晚餐吃米饭,蔬菜和鱼。故选A。
51.B 52.A 53.B 54.A 55.B
【导语】本文讲了学习用品。
51.句意:大明_____岁。根据“I’m nine.”,可知大明9岁,故选B。
52.句意:大明的_____在他的书包里。A学习用品,B雨伞,C气球,根据“My school things are in it: a green ruler, a black pencil case, a purple eraser and a yellow book.”,可知学习用品在书包里,故选A。
53.句意:大明的书包是______。A红色的,B蓝色的,C黄色的,根据“I have a new schoolbag. It’s blue.”,可知大明的书包是蓝色的,故选B。
54.句意:大明的尺子是什么颜色的?A它是绿色的。B它是黑色的。C它是红色的。根据“My school things are in it: a green ruler, a black pencil case, a purple eraser and a yellow book.”,可知尺子是绿色的,故选A。
55.句意:大明有一本_____书。A紫色的,B黄色的,C粉红色的,根据“My school things are in it: a green ruler, a black pencil case, a purple eraser and a yellow book.”,可知有一本黄色的书,故选B。
56.C 57.A 58.B 59.C 60.A
【导语】本文主要介绍吴彬彬及其三个好朋友的学习方式。
56.句意:艾米有___书。根据“I have twenty books.”可知有二十本书,故选C。
57.句意:什么工具帮助艾米学习?A钢笔和书。B铅笔和书。C钢笔和电脑。根据“Pens and books help me a lot.”可知是钢笔和书,故选A。
58.句意:吴彬彬和____互相帮助。A艾米,B陈洁,C张鹏。根据“Wu Binbin is my good friend. We often help each other (互相).”可知是和陈洁,故选B。
59.句意:张鹏喜欢_____。根据“I like to draw pictures.”可知喜欢画画,选项C是画画,故选C。
60.句意:什么感官帮助张鹏学习?A闻,尝和摸。B闻,听和摸。C看,尝和摸。根据“I smell flowers, taste fruit and touch the grass.”可知是闻,尝和摸,故选A。
61.B 62.A 63.B 64.A 65.B
【导语】本文介绍了露西的玩具和学习用品。
61.句意:露西是一个_______。A男孩,B女孩,C老师,根据“Hello, my name is Lucy. I am a girl.”,可知露西是一个女孩,故选B。
62.句意:露西_____岁。A十,B九,C八,根据“I am ten years old.”,可知露西十岁,故选A。
63.句意:露西有一只新的______。A球,B风筝,C包,根据“I have a new kite.”,可知露西有一只新的风筝,故选B。
64.句意:露西有______支蜡笔。A十六,B十七,C十八,根据“I have 16 crayons.”,可知露西有16支蜡笔,故选A。
65.句意:露西喜欢______。A放风筝,B画画,C看书,根据“I like drawing pictures with them.”,可知露西喜欢画画,故选B。
66.A 67.C 68.C 69.B 70.B
【导语】本文主要介绍了华华的旧物品。
66.句意:华华找到____箱子。A两个,B三个,C四个。根据“I find two boxes.” 得知华华找到两个箱子,故选A。
67.句意:华华把她的旧____放到了第一个箱子里。A洋娃娃,B动物玩具,C书。根据 “I put my old books in Box One.” 得知华华把她的旧书放到了第一个箱子里,故选C。
68.句意:华华想带装着____去学校。A旧书,B第一个箱子,C装着旧书的箱子。根据“I put my old books in Box One. I want to take them to school.” 得知华华想带装着旧书的第一个箱子去学校,故选C。
69.句意:华华把旧汽车放到____。A第一个箱子里,B在架子上,C第二个箱子里。根据“They are my old cars and boats. They are still nice. I put them on the shelves.” 得知华华把旧汽车放到了架子上,故选B。
70.句意:在华华家里我们可以看到____。boxes箱子,books书,bags包,toys玩具,shelves架子。通读短文可知在华华家里可以看到箱子、书、玩具和架子,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览