资源简介 绝密★考试结束前2025学年第一学期浙江 G5 联盟期中联考 高二年级英语学科试题考生须知:1. 本卷共10页满分150分,考试时间120分钟。2. 答题前,在答题卷指定区域填写班级、姓名、考场号、座位号及准考证号并填涂相应数字。3. 所有答案必须写在答题纸上,写在试卷上无效。4. 考试结束后,只需上交答题纸。选择题部分第 一 部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到 答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A 、B 、C 三个选项中选出最佳选项。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What are the speakers mainly talking about A.A boat race. B.The weather. C.The news.2.How long has the cake been in the oven at 200 degrees A.For 10 minutes. B.For 20 minutes. C.For 50 minutes.3.What does the man think of the exhibit A.Attractive. B.Inspiring. C.Uninteresting.4.What is the probable relationship between the speakers A.Mother and son. B.Boss and secretary. C.Business partners.5.What will woman do this evening A.Enjoy a film. B.Go on business. C.See her brother off.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选 出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将 给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6.When were the speakers supposed to board the plane A.At 11 am. B.At 8 am. C.At 2 p.m.7.What willthe speakers fail to do A.Attend a meeting. B.Meet some customers. C.Go sightseeing in the city.听第7段材料,回答第8、9题。8.Where does the gado-gado come from A.India. B.Indonesia. C.Thailand.9.What food does the man plan to try A.Salad with peanut sauce. B.Noodles. C.Vegetable curry.听第8段材料,回答第10至12题。10.Where does the conversation take place A.At a restaurant. B.At home. C.In an office.11.What will the speakers do tomorrow evening A.Visit a friend. B.Go to a concert. C.Work extra hours.12.Who is Alice going to call A.Mike. B.Joan. C.Catherine.听第9段材料,回答第13至16题。13.What is the woman doing A.Giving the man a parking ticket.B.Charging the man for the parking fee.C.Helping the man with directions.14.What does the man say about the sign A.It is too small. B.It is too far away. C.It is covered.15.What will happen to the man's car A.It will be removed. B.It will be stopped. C.It will be repaired.16.What does the man think of the woman A.Strict. B.Considerate. C.Flexible.听第10段材料,回答第17至20题。17.What was the fastest-growing job according to the speaker A.Financial workers. B.Website designers. C.In-home health care workers.18.Where does the speaker live now A.In Boston. B.In Los Angeles. C.In New York.19.What is the most important part of having a career A.Being enthusiastic.B.Progressing in your job.C.Finding industries with a lot of opportunities.20.What does the speaker say is the best way to find a job A.Attending job affairs. B.Moving to big cities. C.Meeting people in the industry.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A 、B 、C和D 四个选项中,选出最佳答案。AIn a time when artificial intelligence is revolutionizing sectors worldwide,being updated on recent advancements,connecting with industry experts,and discovering groundbreaking innovations is more important than ever.Here is a detailed guide to the key AI conferences and summits scheduled for 2025.AI For Good Global SummitDate:July 08th-15th,2025 Place:Geneva,SwitzerlandHosted by the International Telecommunication Union(ITU),this summit advocates for the use of AI technologies to enhance vital global objectives such as health,climate initiatives,gender equality,inclusive prosperity,and sustainable infrastructure.The gathering unites UN organizations,government officials, industry executives,and academic specialists dedicated to using AI for beneficial societal effects.AI&Big Data Expo North AmericaDate:June 04th-05th,2025Place:Santa Clara,USAConcentrated on the revolutionary effects of AI and big data in diverse sectors,this expo offers in-depth knowledge via talks,panel discussions,and displays from top AI and big data firms.Participants can discover practical uses and cutting-edge solutions that are transforming companies in the digital era.AI World CongressDate:June 18th-19th,2025Place:London,UKThe AI World Congress includes insightful keynote speeches and focused sessions on important AI subjects,such as intelligent financial services,data governance,AI ethics,and digital healthcare.This event offers a European viewpoint on worldwide AI trends while tackling the distinct challenges and opportunities present in the UK and European markets.AI Hardware &Edge AI SummitDate:September 10th-12th,2025Place:San Jose,USAThis summit,with a specialized emphasis on cutting-edge developments in AI hardware and edge computing technologies,tackles the essential infrastructure that strengthens AI deployment.The event features technical talks,expert panel discussions,and showcases from leading AI hardware firms advancing the limits of computational power and efficiency.21.What is the feature of AI For Good Global Summit A.It specializes in cutting-edge AI hardware development.B.It focuses on the practical business uses of AI technology.C.It promotes using AI to solve societal and global problems.D.It offers a European view on AI trends and market chances.22.What do AI&Big Data Expo North America and AI Hardware &Edge AI Summit have in common A.They mainly deal with AI applications for healthcare.B.They both officially take place in European countries.C.They address the ethical implications of AI technology.D.They have expert panel interactions as part of their events.23.What is the main purpose of the text A.To promote new AI devices. B.To discuss AI moral dilemmas.C.To present upcoming AI conferences. D.To review previous AI achievements.BAnita Nowinska found her long-lost box of pastels(蜡笔)while digging through a worn suitcase,using only a candle for light as her power was cut out.“By candlelight I created my first flower painting,”she recalls.“As I painted,I found the deep sadness and pain I was feeling disappear.That single act saved me, healed me and gave me a sense of purpose.”It was not,as she puts it,the straightest of career paths.As an eight-year-old,Anita was invited to study alongside a master's group."It wouldn't be allowed these days,"she says.Her mother,supportive, bought her oil paints;her father,less so,frequently destroyed her work.Later,Anita swapped paints for fast money."It gave me a very nice lifestyle financially,"she says,"but it was soul-destroying."Anita set aside her art to run a recruitment business in the growing internet sector,but she doesn't remember being happy throughout those years.When the dot-com bubble burst,many of her clients were hit hard.Despite covering expenses with her own savings,her business ultimately sank.Today,she is known for her vast,immersive canvases of meadows,wild grasses and blossoms- paintings that ask you to stop,breathe and look."I want the viewer to see what I see.That the smallest thing in nature has so much beauty and wonder."She paints big because she wants you to feel enveloped, caught in the flicker of a slight breeze.Art,for Anita,is a celebration of nature.“Walking through the greenery is my meditation,”she says."These days we call it mindfulness,but for me it's just immersing myself in wonder."Viewers seem to agree.One woman in a wheelchair once sat with Anita's work for three hours,later confessing it was the first time in 20 years she had felt no pain.That,for Anita,is the point."I can't teach you how to paint,"she shrugs.“I can only teach you how to look.”And her latest series,See Me I Bloom carries that lesson into womanhood itself:"It's about women truly valuing themselves -their strength,their wisdom,their determination.We create and nurture life-what could be more important ”24.What can be inferred about Anita's early relationship with art in Paragraph 2 A.Her parents fully supported her artistic pursuits.B.She received formal art education from a young age.C.Her artistic talent was recognized early but she faced obstacles.D.She prioritized financial success over art from the beginning.25.How did Anita feel about her years in the recruitment business A.Empty and meaningless. B.Rewarding yet stressful.C.Accomplished and content. D.Challenging yet enjoyable.26.Why does Anita paint large canvases A.To showcase her unique pastel techniques.B.To follow the trend of contemporary art forms.C.To distract viewers from technical imperfections.D.To create a sense of complete immersion in nature.27.Which of the following is the best title for the text A.Anita's Art Story:How Painting Heals B.The Road to Business:Anita's Career ChangeC.From Financial Success to Artistic Failuree D.The Commercial Value of Nature PaintingsCWith millions of viewers and huge sums of prize money at stake,esports has become big business.Esports is the competitive playing of video games.Every year,there are massive tournaments held around the world for video games such as FIFA and Fortnite.However,could esports soon be coming to the classroom A new study,conducted by Dell Technologies,has found that more than two in three parents in the UK believe esports can play a positive role within education.Not everyone agrees,though,and some people say that young people already spend too much time sitting in front of screens.Esports,much like traditional sports,can teach young people many important life skills.In 2021, esports was added to the Duke of Edinburgh's Award(DofE)for precisely this reason.The DofE is a programme for young people,which includes volunteering and outdoor expeditions.Esports was added to the skills section after organisers found that video gaming can help improve strategic thinking and teamwork.“Esports is one of the fastest-growing activities in the UK and it helps young people develop essential skills,"said Ruth Marvel,head of DofE.Another benefit of esports is its inclusivity.Boys and girls aren't separated,and it's open to all ages and physical abilities,including those with disabilities."Not everyone can participate in physical sport,but everyone can participate in esports,"says Camilla Maurice from MidKent College,which offers a course in esports.By joining a school esports team,young people can make new friends and turn gaming into a more social experience.A study in January 2021 found that around 80%of young people in the UK aged between 12 and 15 were playing online games like Fortnite and Minecraft.If young people are already playing these games, then why not make them a part of school Not only would this teach them more about esports,but it could also have a positive knock-on effect on other subjects.Students who are passionate about playing video games can become interested in how these games are made.28.What can be inferred about the study conducted by Dell Technologies A.It supported the introduction of esports in more schools.B.It was carried out mainly among teachers and educators.C.It focused primarily on the negative effects of screen time.D.It concluded esports replaced traditional sports in education.29.Why does the author mention the Duke of Edinburgh's Award A.To criticize its decision to include esports in the programme.B.To indicate esports is gaining educational acceptance in schools.C.To emphasize esports is only suitable for certain types of students.D.To suggest outdoor expeditions are of less importance than esports.30.What is implied about the social aspect of esports in Paragraph 3 A.It discourages teamwork due to its competitive nature.B.It provides a shared activity that helps build friendships.C.It isolates players from the real-world social interactions.D.It offers social advantages only to students with disabilities.31.According to the head of DofE,which is a direct benefit of esports A.It replaces the need for physical sports in schools.B.It generates significant prize money for young people.C.It builds crucial skills through the UK's top youth activity.D.It reduces the amount of time young people spend on screens.DRecent educational studies in England reveal a complex picture of gender gaps.New research from the UCL Institute of Education shows that boys outperformed girls in maths and science tests,with the gender gap in England being the widest among 72 countries.One of the authors,Dr Jennie Golding,suggested that boys' greater confidence in these subjects could be an explanation.This finding challenges the common narrative that boys are universally falling behind.However,a broader view reveals persistent challenges for both genders.In higher education,a significant gap exists:in the 2022-2023 academic year,there were three women for every two men enrolled(入学)in UK universities.Boys are also more than twice as likely to be excluded from school. Subject choices remain divided,with female students outnumbering males in medicine and law,while the opposite is true in physics,maths,engineering,and computing-a division often attributed to persistent stereotyping.Beyond the classroom,the situation becomes more complicated.Although younger women's earnings may match or even surpass their male peers’,the“motherhood penalty”-where women's incomes decrease more than men's upon becoming parents-is worsening.A recent analysis showed mothers earned 24%less per hour than fathers in 2023.This contributes to a pensions(养老金)gap that disadvantages women in old age.Meanwhile,pay progression in many female-dominated sectors like social care remains poor.A recent Women in Work index reported a “sluggish ”pace of change on the gender pay gap,with the UK slipping behind other countries.Pay progression in many female-dominated sectors,including early years and social care,remains poor.It's important to maintain perspective:gender isn't the greatest determinant of academic success.Socioeconomic factors create larger attainment gaps.Still,both genders face specific challenges that deserve attention.There's a strong case for advocating girls' access to qualifications in the crucial, male-dominated digital technology sector.Simultaneously,evidence that fewer boys are school-ready at age four,and their lower university participation rates-potentially linked to tuition fees and attitudes to debt-must be taken seriously.The contrasting yet shared difficulties of both boys and girls deserve a balanced approach.32.What did the UCL Institute of Education research find about England A.Girls performed better than boys in all subjects.B.Boys showed stronger performance in maths and science.C.England had the smallest gender gap among 72 countries.D.Few students lacked confidence in maths and science subjects.33.Which of the following statements is TRUE about higher education A.University subject choices show slight gender differences.B.Women account for a higher proportion of UK universities.C.Boys'lower enrollment is only due to academic performance.D.Male students perform better than females in UK universities.34.What does the underlined word“sluggish”in paragraph 3 mean A.slow B.constant C.satisfactory D.unpredictable35.What can we infer from the passage about gender equality A.Boys' confidence in maths makes them better suited for technology careers.B.The educational advantages girls enjoy will definitely solve workplace inequality.C.Socioeconomic factors are more important than gender in determining academic success.D.The “motherhood penalty"will affect women's earnings but not their retirement security.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Poetry,with its rhythmic language and layered meanings,invites readers to explore emotions,ideas, and beauty beyond the literal.To fully engage with a poem,consider these methods to deepen your appreciation and understanding.Read aloud for rhythm and sound36 Read the poem aloud slowly.Notice the rhythm,rhymes,or repeating sounds.For example,Edgar Allan Poe's The Raven uses a tense beat,while Langston Hughes' Dreams has a gentle flow. Do they sound cheerful,sad,or urgent The “music”of a poem often mirrors its mood.37Understanding a poem's historical,cultural,or biographical context enriches interpretation.It will help you a lot to find out when the poem was written or what the poet's life was like.But don't stress-even a quick Google search can add meaning.Accept confusionPoems don't always have one right explanation. 38 Maybe Shakespeare's Sonnet 18 is both a love poem and a joke about clichés(陈词滥调).Discuss with classmates -different views make poems more interesting!Let uncertainty spark curiosity.Connect the poem to your lifeLet your emotions guide your understanding.If a line reminds you of a personal experience,write down your thoughts or share them with a friend. 39 Poetry isn't just about analysis-it's about feeling and imagination.Appreciating poetry is both an art and a practice -requiring attention to form,context,and personal reflection.As Eliot wrote,poetry “communicates before it is understood”,inviting us to return,rethink,and rediscover its magic endlessly. 40A.Poems are meant to be heard.B.Explore the context behind the poem.C.Compare poems by different authors.D.Poetry is alive when it speaks to you.E.Practice memorizing your favorite lines.F.If a line feels puzzling,write down your guesses.G.Grab a poem,read it aloud,and enjoy the magic of it.第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A 、B 、C 和 D 四个选项中,选可填入空白处的最佳选项。We were a very diverse but quiet crowd who took the bus every day that summer 33 years ago.During the early morning 41 from the suburbs,we sat sleepily with our collars up to our ears.One of the passengers was a small gray man who walked with a stoop(驼背)and a sad look when he42 the bus and sat alone behind the driver with some difficulty.No one ever paid very much 43 to him.Then one July morning he said good morning to the driver and smiled through the bus.The drivernodded guardedly.The rest of us were still 44 .The next day,he got on the bus 45 and said in a loud voice,"A very good morning to you all!"Some of us 46 amazed,and murmured"Good morning"in reply.In the following weeks,we were more 47 .He was now dressed in a nice old suit and a wide out-of-date tie.The thin hair had been carefully 48 .He said good morning every day and we gradually began to 49 and talk.One morning he had wild flowers in his hand.The driver turned around 50 "Have you got yourself a girlfriend,Charlie ”He nodded shyly.The other passengers whistled and congratulated him.Every morning after that Charlie always brought a flower.Some of the regular 51 began bringing him flowers.The men started to 52 with each other and share the newspaper.The summer went by and then autumn was closing in when one morning Charlie wasn't 53 at his usual stop.When he wasn't there the next day,we wondered if he was sick.A few weeks later,we were told he had 54 The bus settled back into silence,but we sat with tears and 55 in our hands.41.A.ride B.trip C.drive D.cycle42.A.operated B.boarded C.missed D.stopped43.A.energy B.money C.respect D.attention44.A.happy B.noisy C.silent D.curious45.A.calmly B.annoyedly C.cheerfully D.disappointedly46.A.crowded in B.sat down C.turned over D.looked up47.A.alert B.shocked C.anxious D.embarrassed48.A.dried B.washed C.brushed D.tied49.A.whisperr B.shout C.argue D.engage50.A.screaming B.grinning C.begging D.complaining51.A.customers B.passengers C.visitors D.members52.A.sympathize B.interact C.deal D.compare53.A.jogging B.chatting C.waiting D.hiding54.A.passed away B.gone away C.set out D.picked out55.A.letters B.gifts C.flowers D.books非选择题部分注意:将答案写在答题纸上。写在本试卷上无效。第三部分:语言运用(共两节,满分30分)第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Expertly flipping over the chicken steak in the hot pot,48-year-old street vendor Li Junyong,who has been nicknamed “chicken steak brother”, 56 (shoot)to fame recently and become a signature attraction in Jingdezhen,Jiangxi province.His humorous 57 (interaction)with tourists,such as,"You can refuse me, 58 not my chicken steak”and,“You deserve everything beautiful in the world,including my chicken steak”,turned the city into a trending destination over the Mid-Autumn and National Day holiday.The popularity of Li and his street stand has helped boost the growth of tourism in Jingdezhen, 59 ceramic and porcelain production has long been famous.Figures from Douyin showed that bookings related to Jingdezhen had surged nearly 70 percent on the platform in 60 first three days of the eight-day National Holiday.It's not the first time that small cities have become an instant hit during public holidays,such as Zibo in Shandong province,which 61 (go)viral among tourists because of the city's delicious barbecue in 2023,as more travelers have shown an increasing interest in exploring unique destinations."China's domestic tourism market is in diversified development,with both metropolises(大都市)and small cities or counties 62 (boom)during public holidays,"said Wei Changren,founder of . The instant online hit will 63 (absolute)promote the growth of the local tourism market,while it's necessary for the local authorities 64 (seize)the opportunity to improve their tourism products and services to turn the short-lived traffic into 65 (sustain)tourism growth.第四部分:写作(共两节,满分40分)第 一节应用文(满分15分)假定你是李华,上周五你班在教室外上了一节生物课,主题为“校园生物限时寻(Campus BioBlitz: Life in One Hour)”, 请你写封邮件和美国笔友Chris 分享此次经历,内容包括:1. 课堂过程;2. 你的感想。参考词汇:生物 an organism 放大镜a magnifying glass注意:1.写作词数应为80个左右;2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。Dear Chris,Yours, Li Hua第二节读后续写(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。This summer,the quiet community in Bethesda,Maryland,became a place of warm holiday cheer.The summer sun usually brings hot days,but the Christmas decorations made the neighborhood feel full of love, just for Kasey.Kasey's fight against cancer started when she was only 5.She was diagnosed with medulloblastoma (髓母细胞瘤),a very serious type of brain cancer.For four years,she went through tough treatments:many rounds of chemotherapy that made her sick and tired,radiation that left her weak,and endless trips to the hospital.Even with all this,Kasey tried to stay strong.But in June 2025,her parents got heartbreaking news.Doctors told them Kasey's cancer had gotten much worse,and she might only have a few weeks left to be with her family.She could no longer play like before,often felt tired,and sometimes couldn't even keep her favorite snacks down—her body was getting weaker day by day.Kasey's family wanted to make her remaining time happy and full of good memories.They thought hard and decided to turn June 28—the day they got the sad diagnosis —into “Christmas for Kasey.” Kasey has always loved Christmas more than any other holiday.She watches the movie Home Alone every month,sings Christmas carols while sitting on the couch,and her favorite song is Gwen Stefani's“You Make It Feel Like Christmas,"which she hums even when she's not feeling well.Knowing how hard it might be,Kasey's parents sent an email to a few neighbors.They asked if everyone could put up Christmas lights,writing:“This week will be incredibly hot and not the best climate for putting up lights,but we're not sure how much time we have with Kasey.”They worried no one would agree,but they hoped for a little joy to bring to their sick daughter.注意:1.续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。To their surprise,neighbors responded passionately to the family's appeal.There was also a virtual celebration for Kasey.绝密★考试结束前2025学年第一学期浙江G5 联盟期中联考高二年级英语学科参考答案选择题部分第一部分听力(共两节,满分30分 )1-5 BACBC 6-10 ACBCA 11-15 BBACA 11-20 ACBAC第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A 、B 、C 和 D 四个选项中,选出最佳答案。21-23 CDC 24-27 CADA 28-31 ABBC 32-35 BBAC第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)36-40 ABFDG第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)41-45 ABDCC 46-50 DACDB 51-55 BBCAC非选择题部分第三部分:语言运用(共两节,满分30分)第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)56.has shot 57.interactions 58.but 59.where/whose 60.the61.went 62.booming 63.absolutely 64.to seize 65.sustainable第四部分:写作(共两节,满分40分)第一节应用文(满分15分) Dear Chris,I can't wait to share something fun in my biology class last Friday —a “Campus BioBlitz:Life in One Hour”activity,and it turned out more exciting than I had expected!At first,we were grouped by Mr.Li to find and record campus organisms.Equipped with magnifying glasses and cameras for taking pictures,we searched every corner:from the grassy lawns to the small pond. My group was so thrilled to spot colorful butterflies and wild blossoms!In the end,Mr.Li gathered us to discuss the campus ecosystem and the interdependence among the species.This class not only made biology come alive but also taught me to appreciate the beauty of nature in everyday life.Have you had a similar experience I'm eager to hear.Yours,Li Hua第二节读后续写(满分25分)To their surprise,neighbors responded passionately to the family's appeal.Even though the summer sun was burning,people grabbed ladders and lights,sweating as they hung them up.Within days,over 24 firetrucks arrived at Kasey's house,with Santa Claus waving from the top of one.When Kasey's family drove around,hundreds of homes glowed with Christmas lights.Neighbors stood outside,some holding cards that said “Merry Christmas,Kasey!”Even in light rain,no one left—they cheered loudly when they saw Kasey in the car,making her weak face light up with a big smile.Many also brought her favorite snacks and books,which she happily shared with her little sister.There was also a virtual celebration for Kasey.Supporters from all 50 U.S.states and even other countries sent videos and photos—some kids sat by Christmas-themed backdrops,their voices bright as they sang her favorite song,while others held up colorful drawings of Santa grinning and snowflakes swirling.Kasey's mom played these for her every night,propping the tablet gently on her bed.Watching strangers far away wave and smile just for her,Kasey's eyes softened,and she hummed “You Make It Feel Like Christmas”softly,her small hand tapping lightly to the rhythm.For her,this June “Christmas”was more special than any real one—full of love that made her forget her pain for a while.部分参考答案详解A21.C 细节理解题。根据该会议介绍中“this summit advocates for the use of AI technologies to enhance vital global objectives such as health,climate initiatives.….”可知,该峰会倡导利用AI 技术解决全球性问题, 如健康、气候、性别平等等,这与C 选项“促进使用AI 解决社会和全球问题”完全一致。A 选 项 ( 专 注于尖端 AI 硬件开发)是AI Hardware &Edge AI Summit 的特点;B 选项(专注于AI 技术的实际 商业用途)是AI&Big Data Expo的特点;D 选项(提供关于AI 趋势的欧洲视角)是AI World Congress 的特点。故答案选C。22.D 细节理解题。根据两篇介绍,前者提到“offers in-depth knowledge via talks,panel discussions...”,后 者提到“The event features technical talks,expert panel discussions...”,可见两者都包含专家小组讨论 (panel discussions) 环节,故D 选项正确。 A 选项(主要涉及AI 在医疗保健的应用)仅在AI World Congress 中明确提及;B 选项(都在欧洲国家举办)错误,前者在美国,后者也在美国; C 选项(都涉 及AI 伦理影响)仅在AI World Congress中明确提及。故答案选D。23.C 主旨大意题。文章开篇即说明"Here is a detailed guide to the key AI conferences and summits scheduled for 2025”,随后分段介绍了四个不同的AI 会议,因此主要目的是介绍即将举行的AI 会议,C 选项正确。A 选项(推广新 AI 设 备 ) 、B 选 项 ( 讨 论AI 道德困境)、D 选项(回顾以往 AI 成 就 ) 均与文章主要内容不符。故答案选C。B24.C 推理判断题。第二段提到她八岁时被邀请加入大师班学习(说明天赋早显),母亲支持但她父 亲经常毁掉她的作品(说明面临障碍),后来她为了更快赚钱放弃了绘画。因此C 选项(她的艺术天 赋很早就被认可但面临障碍)是对此段信息的准确概括。 A 选项(父母完全支持)与父亲的行为不 符 ;B 选项(从小接受正规艺术教育)文中未明确说明; D 选项(从一开始就优先考虑财务成功) 不准确,她最初是热爱绘画的。故答案选C。25.A 推理判断题。根据第二段末尾她对那份工作的评价“but it was soul-destroying”(但这是毁灭灵 魂的),以及第三段开头“but she doesn't remember being happy throughout those years”(但她不记得那些年快乐过),可以推断她感到空虚和无意义,故A 选项正确。B (有回报但有压力)、 C (有成就感 且满足)、 D (有挑战但愉快)均与文中描述的负面情绪不符。故答案选A。26.D 细节理解题。根据第四段中“She paints big because she wants you to feel enveloped,caught in the flicker of a slight breeze.”可知,她画得大是想让观众有被包围、沉浸其中的感觉,因此D 选项(创造 一 种完全沉浸于自然的感觉)正确。 A (展示她独特的蜡笔技术)、 B (追随当代艺术形式的趋势)、 C (分散观众对技术缺陷的注意力)均未在文中提及。故答案选D。27.A 主旨大意题。全文围绕Anita的人生经历展开,重点讲述了她如何通过重拾绘画治愈了人生的低 谷(第一段),以及她的艺术理念和对他人的积极影响,因此A 选项(安妮塔的艺术故事:绘画如何 治愈)是最佳标题。 B 选项(商业之路)只是她经历的一部分,非重点; C 选项(从财务成功到艺术 失败)与事实相反,她在艺术上是成功的; D 选项(自然绘画的商业价值)并非文章讨论核心。故答 案选A。C28.A 推理判断题。根据第 一段“more than two in three parents in the UK believe esports can play a positive role within education”可知,该研究发现了家长对电竞在教育中积极作用的认可,这可以支持在 学校引入电竞,A 选项符合。 B 选项(主要在教师和教育工作者中进行)错误,研究针对的是家长; C 选项(主要关注屏幕时间的负面影响)与研究发现的正向作用相反; D 选项(结论是电竞取代了传 统体育)过于绝对,文中未提及。故答案选A。29.B 推理判断题。第二段提到该奖项将电竞纳入其技能部分,并引用了负责人的话说明电竞有助于 培养战略思维和团队合作等重要技能。作者借此是为了表明电竞的教育价值正在被主流教育机构认 可和接受,故B 选项正确。 A (批评其决定)、 C (强调电竞只适合特定学生)、 D (暗示户外探险不 如电竞重要)均与作者意图不符。故答案选B。30.B 推理判断题。第三段提到电竞具有包容性,并且"By joining a school esports team,young people can make new friends and turn gaming into a more social experience.”,因此B 选项(提供有助于建立友谊 的共享活动)是正确的推断。 A (因其竞争性质而不鼓励团队合作)与段落主旨相反; C (使玩家与 现实世界社交隔离)错误,段落强调其社交性; D (只对有残疾的学生提供社交优势)过于片面,其社 交性面向所有学生。故答案选B。31.C 细节理解题。根据第二段 DofE 负责人 Ruth Marvel 的 话“Esports is one of the fastest-growing activities in the UK and it helps young people develop essential skills”可知,C 选项(通过英国顶级的青年 活动培养关键技能)是直接对应。 A (取代学校对体育运动的需球)、 B (为年轻人产生大量奖金)、 D (减少年轻人花在屏幕上的时间)均不是负责人直接陈述的好处。故答案选C。D32.B 细节理解题。根据第一段“boys outperformed girls in maths and science tests,with the gender gap in England being the widest among 72 countries”可知,男孩在数学和科学测试中表现优于女孩,且性别 差距在72个国家中最大,故B 选项正确。A (女孩在所有科目上都比男孩好)与研究发现相反; C( 英 格兰的性别差距在72个国家中最小)与“最宽”相反; D (很少有学生对数学和科学科目缺乏信心) 文中未提及。故答案选 B。33.B 细节理解题。根据第二段“there were three women for every two men enrolled in UK universities” 可知,女性在大学入学人数中占比更高,故B 选项正确。A (大学专业选择显示出轻微的性别差异)与 “Subject choices remain divided”(专业选择仍然分化)以及后续列举的显著差异不符; C (男孩入学 率较低仅是由于学业表现)过于绝对,段落末尾提到可能与学费和对债务的态度有关; D (男学生在 英国大学中表现比女学生好)文中未比较大学表现。故答案选B。34.A 词义猜测题。该词用于描述性别薪酬差距变化的步伐。根据上下文,“母亲惩罚”加剧,养老金差 距不利于女性,女性主导领域薪资增长缓慢,以及英国在性别薪酬差距方面落后于其他国家,所有这些 都表明变化速度很“缓慢”,故A 选项正确。B ( 持 续 的 ) 、C (令人满意的)、 D (不可预测的)均不 符合语境。故答案选A。35.C 推理判断题。根据最后一段“Socioeconomic factors create larger attainment gaps.”可知,社会经济 因素造成的成绩差距比性别更大,因此C 选项(在决定学业成功方面,社会经济因素比性别更重要)是 可以推断出的结论。 A (男孩在数学上的自信使他们更适合技术职业)是刻板印象,且“更适合”的推 断过于绝对;B (女孩享有的教育优势肯定会解决职场不平等)与第三段描述的职场不平等持续存在 相矛盾;D( “母亲惩罚”会影响女性的收入但不会影响她们的退休保障)与第三段“这导致了不利于 女性老年生活的养老金差距”相矛盾。故答案选 C。七选五36.A 本段主旨是“朗读以感受节奏和声音”。小标题和后续内容都强调“听”诗歌的重要性。A 选项“诗 歌是需要被聆听的”直接点明主旨,且与后文“Read the poem aloud slowly”形成完美衔接。37.B 本 段 空 白 后 一 句“Understanding a poem's historical,cultural,or biographical context enriches interpretation." (理解诗歌的历史、文化或传记背景能丰富解读)明确指出了解背景信息的重要性。 B 选项“探索诗歌背后的背景”是对该句的精准概括,适合作为小标题。38.F 本段小标题是“接受困惑”,主张诗歌没有唯一正解。空白处前一句说诗歌不总是有一个正确的解 释,后一句举例说明一首诗可以有多种解读。F 选项“如果某一行诗令人困惑,写下你的猜测”完美体现 了“接受困惑”并积极应对的策略,与上下文逻辑连贯。39.D 本段主旨是“将诗歌与个人生活联系起来”。空白处前一句鼓励读者如果诗句让你联想到个人经 历,就记录下来或与朋友分享。D 选项“当诗歌与你对话时,它就活了”恰当地总结了这种个人化的、情 感连接的阅读方式,强调了诗歌的生命力在于个人共鸣。40.G 本题位于文章结尾。前一句引用艾略特的话,总结诗歌欣赏是一个反复回味、不断发现的过程。 G 选项“拿起一首诗,大声朗读,享受它的魔力吧”是一个有力的行动号召,与开篇“朗读”建议首尾呼应, 并鼓励读者立即实践,完美收束全文。E 选项(记忆诗句)和C 选项(比较不同诗人的诗)在文中未 有对应或铺垫。完形填空41.A(ride): 特指乘坐交通工具的旅程,尤其常用于乘坐公共汽车、火车、出租车等。。trip 泛指“旅 行”或“出行”,范围较广;drive (驾驶)指自己开车; cycle (骑自行车)不符合语境。42.B(boarded) 指“登上”公交车。operated ( 操 作 ) 、missed ( 错 过 ) 、stopped (停止)均不符合。43.D(attention)pay attention to 是固定搭配,意为“注意”。没有人过多“注意”他。44.C(silent) 根据上下文,除了司机谨慎地点头,我们其他人“仍然沉默”。45.C(cheerfully)根据他大声问候大家,可知他是“兴高采烈地”上车。calmly ( 平 静 地 ) 、annoyedly ( 恼 怒 地 ) 、disappointedly (失望地)均不符合语境。46.D(looked up) 指一些人“抬起头”,表示惊讶。crowded in( 涌 入 ) 、sat down( 坐 下 ) 、turned over (翻转)不符合“听到问候后惊讶反应”的语境。47.A(alert) 在接下来的几周,我们变得“更加留意”他了,alert 强调持续的、主动的关注。shocked ( 震 惊 的 ) 、anxious ( 焦 虑 的 ) 、embarrassed (尴尬的)均不符合上下文。48.C(brushed) 形容稀疏的头发被仔细“梳理”过。dried ( 弄 干 ) 、washed ( 洗 ) 、tied (系)与头发 搭配,但brushed (梳理)最符合他注重外表的改变。49.D(engage)engage 在这里指“参与进来”,开始互动和交流。whisper ( 低 语 ) 、shout ( 喊 叫 ) 、argue(争论)不符合“逐渐开始回应和交谈”的语境。50.B(grinning) 司机“露齿而笑”着问,符合轻松、打趣的语境。screaming ( 尖 叫 ) 、begging (乞求)、 complaining (抱怨)均不符合。51.B(passengers) 指经常乘坐这趟车的“乘客”们。customers ( 顾 客 ) 、visitors ( 访 客 ) 、members (成员)不如 passengers 准确。52.B(interact) 指男乘客们开始相互“交流”。sympathize (同情)、deal (处理,常与with 连用)、compare (比较)不如 interact能准确描述人际互动。53.C(waiting) 指 Charlie没有在他通常的公交车站“等”车。jogging( 慢 跑 ) 、chatting(聊天)、hiding (躲藏)不符合等公交车的场景。54.A(passed away)根据后文公交车恢复寂静,大家手持鲜花和泪水,可知 Charlie“去世”了。gone away (离开,程度不够)、set out ( 出 发 ) 、picked out (挑出)均不符合。55.C(flowers) 与前文大家开始给Charlie带花相呼应,此时大家手中拿的正是准备送给他的“花”。 letters ( 信 ) 、gifts (礼物,不够具体)、books ( 书 ) 不 如 flowers 贴切且富有象征意义。语法填空56.has shot 句意:48岁的小贩李军勇最近迅速走红。由recently 可知,动作从过去发生持续到现在并 对现在有影响,且主语是单数,故用现在完成时:has shot。57.interactions 句意:他与游客幽默的互动 ……。His humorous 后接名词,且 interaction作为“互动行 为”是可数名词,根据上下文语境,此处用复数形式interactions 泛指多次互动。58.but 句意:你可以拒绝我,但不能拒绝我的鸡排。根据句意“你可以拒绝我 不能拒绝我的鸡排” 前后为转折关系,故填but。59.where 句意:……景德镇,在这里陶瓷生产久负盛名。分析句子结构,后半句是非限制性定语从句, 修饰先行词Jingdezhen,, 使用关系副词 where 来引导。60.the 句意:在八天国庆假期的头三天。特指这个假期的前三天,序数词 first 前需用定冠词 the。61.went 句意: ……淄博,该市在2023年因其美味的烧烤而在游客中爆火。根据时间状语 in 2023可 知,动作发生在过去,故用一般过去时went。62.booming 句意: ……大都市和小城市或县城都在假期期间蓬勃发展。with 的复合结构中,宾语both metropolises and small cities or counties与动词boom 是主动关系,且表示正在进行的状况,故用现在分 词 booming 作宾语补足语。63.absolutely 句意:网络爆红绝对会促进当地旅游市场的增长。修饰动词promote, 需用副词形式 absolutely。64.to seize 句意: ……当地有关部门有必要抓住机遇 ……。It's necessary for sb to do sth是固定句型, 故用不定式 to seize。65.sustainable 句意:将短暂的流量转化为可持续的旅游增长。修饰名词 tourism growth,需用形容词 形式sustainable。听力原文Text 1W:I hope it will be fine tomorrow.(1)I'm going boating with Tom.M:Oh, I think it will be fine.(1)W:Are you sure M:Yes. I heard it on the radio.(1)Text 2W:Remember:According to instructions,the oven needs to be turned down by 50 degrees after 20 minutes, or else the cake will become dry.M:All right,it's been inside at 200 degrees for 10minutes already.(2)I'll lower the temperature before you get back.Text 3M: This exhibit is a total bore. (3)I can't believe they call this art.W:I think I've seen enough.I'm leaving now.Text 4M:Ms.Brown, can you tell me my arrangements today (4)W:A t9o'clock,you will have a meeting.And then you should have lunch with your business partner.Oh, you said you will buy a gift for your son today.(4)Text 5M:Shall we go to the cinema this evening I have two tickets.W:Oh,sorry.I'm afraid I can't. My family and I will be giving my brother a send-off at the airport then.(5) He is going abroad on businessText 6M:Cathy,you look worried.Why W:According to the screen, our flight to Sydney has been delayed by 3 hours,so now we won't be boarding the plane until 2 p.m. (6)But we have a meeting at night.M:That shouldn't be a problem.The meeting with our customers won’t be started until 8 o'clock.Unfortunately we won't have time to take a tour of the city as we planned.(7)I have been looking forward to it for a long time.W:What a pity!However,we can look around next time.Text 7W:Look,there's a snack bar.Let's go now!M:Okay,what food do you want to try W:I am going to eat the gado-gado.M:What's that W: It's a traditional Indonesian salad with peanut sauce.(8)What about you M:Hmm...I have no idea.W:Do you want noodles,vegetables,or rice M:I'd like to have some vegetables.Do you know if there are any spicy vegetable dishes W: You could get an Indian or Thai vegetable curry.M: I'll have a shot.(9)Text 8W:Hi,Mike.M:Hi,Alice.Nice to see you.You don't often come here.W:I usually have fast food delivered to my office.I just came here for a change today.(10)M:The environment here is good,clean and relatively quiet.W:Yeah,and I heard the food is tasty. By the way,are you going to the concert tomorrow evening (11)M: Yes,are you (11)W: Yeah.Catherine was supposed to go with me.(11)But she may have to work extra hours tomorrow.Do you know anyone who might like to go M:No.But if you like,I can ask around. Uh,Joan might want to go.W:Oh,yes.She's a great fan of classical music.I'll give her a ring after lunch.(12)Text 9M: Hey.Hey.Hey!You can't do that.That's not fair.(13)W:What do you mean You parked your car in a no-parking area.Look,there's a sign right there that says “No parking between the hours of 7 am through 6 pm”.M: Oh,that one Those tree branches are covering it.(14)W:Sorry,you're going to have to make that complaint to the city.I’m just doing my job.Anyway,you can clearly see it once you get out of your car.M:But,but …my car was only here for five minutes.I had to just run into this building to..to drop some clothing off at the homeless shelter.W:Sir.The homeless shelter It's six blocks down the road. Anyway,look,here's your ticket,and the address where you can pick up your car is found on the back.(13)M: What A hundred and fifty dollars (13)(16) W:Sorry.Don't park your car illegally!M: So,you mean that you're going to have my car pulled away.(15)I’m standing right here.(16) W:Yes,have a good day.Text 10W:Hello everyone,and welcome to today's job fair.We are here today to talk about choosing a career and exploring new job opportunities.Many young people look for careers in the most popular job markets such as computer programming or website design.These industries are important,because in the future we will continue to need more people working on computer technology.Additionally,many young people choose jobs in health care.Doctors and hospital workers will always be in high demand,but the fastest-growing job market in the country today is health workers caring for people in their homes.(17) Finding career opportunities also depends on where you live.If you live in Boston,the largest field of work is in universities.If you live in New York City,the largest workforce is in finance. Or,if you live here in Los Angeles like me.(18)the largest industry is entertainment.Whichever opportunity you'd like to pursue,remember these important rules for having a career. The biggest rule is to do something that you have a passion for.(19)Once you choose something inspiring,you must try to meet people in that industry. (20)Meeting these people is not only to find progressive advice for your career,but also the best way to develop professional contacts and find a job for yourself.There are many people here from different industries to advise you and explain their businesses.To all young people here today,have fun and feel free to ask a lot of questions! 展开更多...... 收起↑ 资源列表 浙江省2025学年第一学期浙江G5联盟期中联考高二年级英语学科试题.doc 英语听力.mp3 英语答案.doc