人教版(2024)七上英语期中质量检测试卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

人教版(2024)七上英语期中质量检测试卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源简介

人教版(2024)七上英语期中质量检测试卷
(2022新课标)
(考试时间:100 分钟 试卷满分:100 分)
(
注意事项:
答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号;
必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效;
答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示;
请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁;
答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸;
本学科试卷中听力材料以中速朗读两遍;
测试范围:七上
Units
2~4

人教版
2024


难度系数:
0.65

)
听力(共两节,满分 20 分)
第一节 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选 出最佳选项回答问题。听每段对话前,你都有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。(共 5 小题,计 5 分)
1. What’s Mike’s telephone number
A. 318-8776. 2. What is this B. 318-8767. C. 318-5776.
A. A dictionary. 3. Who are the two girls B. A jacket. C. An eraser.
A. Rita’s sisters. B. Rita’s classmates. C. Rita’s friends.
4. Who isn’t in the photo
A. Tony’s grandfather. B. Tony’s father. C. Tony’s mother.
5. What color is Kate’s pen
A. Green. B. Black. C. Brown.
第二节 听下面 6 段对话或独白。每段对话或独白后有 2-3 个小题, 从题中所给的 A、B、C
三个选项中选出最佳选项回答问题。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小
题 5 秒钟;听完后, 各小题将给出 5 秒钟的作答时间。(共 15 小题, 计 15 分)听下面一段对话,回答下列两个小题。
What color is Sam’s notebook
Black. B. Yellow. C. Blue.
Who is Sam’s brother
Tom. B. Bob. C. Mike.
听对话,回答各小题。
What is that
It’s a ruler. B. It’s a watch. C. It’s an eraser.
What color is the girl’s eraser
It’s black. B. It’s white. C. It’s blue.
听对话,回答各小题。
What’s on Judy’s bed
Her pen. B. Her jacket. C. Her English book.
Who helps Judy find her things
Her father. B. Her mother. C. Her brother.
听对话,回答各小题。
Where is Mike’s bag
On the desk. B. Under the chair. C. On the sofa.
Where is Mike’s baseball
Under the chair. B. Under the bed. C. Under the desk.
What color is Jack’s pen
Blue. B. Red. C. Black.
听对话,回答各小题。
Who can’t find the jacket
Jill. B. Bill. C. Helen.
What color is the jacket
Blue. B. Black. C. Brown.
What can we learn from the conversation
Bill’s pens are in the jacket.
Helen is in Classroom 8A now.
Helen found a jacket in Classroom 8A.
听独白,回答各小题。
What is the last name of Lisa
Green. B. Smith. C. Brown.
Who is Jane’s classmate
Lisa. B. Jenny. C. Mary.
What sport do Jane and her friend play after class
Volleyball. B. Ping-pong. C. Soccer.
阅读(共两节,满分 30 分)
第一节 (共 11 小题;每小题 2 分,满分 22 分)
阅读下列材料,从每题所给的 A、B、C 三个选项中,选出最佳选项。
A
Whose birthday party is it
A. Bill's. B. Alan's. C. Lucy's.
22. When is the birthday party
A. On December 2nd. B. On December 5th. C. On December 11th.
How long will the party last(持续)
Two hours. B. Three hours. C. Four hours.
B
Do you know how to be healthy(健康的)
"Eating well is good for you, so you must have a good eating habit," my mom says.
① Hamburgers are not healthy. You must eat some health y food.
②Have a healthy breakfast. You can have milk and eggs in the morning.
③Ice-cream is not good for you. You can have fruit salad when you want to eat it. "Playing sports is good for your health, so you must do some sports," my dad says.
① After dinner, you can do some easy sports.
②Find a sport you and your friends like to play.
③Don't only watch sports on TV. You must play sports every day.
Do your parents always say "Don't eat hamburgers" and "It's not good to eat ice-cream " They only want you to be healthy. They are always right.
How many ways (方法) does the mother give us to eat well
Three. B. Five. C. Six.
What does the underlined word "it" refer to
Milk. B. Salad. C. Ice-cream.
What can you do after dinner
Do some easy sports. B. Watch sports on TV. C. Find a sport you like.
What's the best title (标题) of the passage
How to play sports B. How to be healthy C. How to eat healthily
C
Starting from this September (9 月), students in the schools will have at least one lesson every week to learn basic life skills (基本生活技能) such as cleaning and cooking.
Many people welcome such lessons. “It’s important for students to learn some basic skills.
They are useful”, says a mother in Beijing. She often asks her son to help make easy dishes.
Sun Jiarui is a 10-year-old girl from a primary school in Wuxi, Jiangsu Province. She is popular
(受欢迎的) online for her cooking skills.
Sun’s father is a cook. “My daughter grows up in the kitchen,” says Sun’s father. “She started helping out at four or five, and when she was eight, she asked me to teach her to cook after school.”
Now Sun can cook more than 50 dishes. “It is good for her to learn some life skills, so she can take care of (照顾) herself when she grows up,” Sun’s father says.
From September this year, Sun also becomes a teacher of her school’s cooking class and
teaches her classmates to cook. Do you like such lessons
Sun Jiarui learned to cook from .
her father B. her teacher C. her classmates
The underlined word “useful” means (意思) .
有趣的 B. 有用的 C. 开心的
What does Jiarui’s father do
A driver. B. A teacher. C. A cook.
From the passage (文章), we can know that .
Many people like these lessons
Jiarui is from Jiangxi
Jiarui started helping out at eight
第二节 (共 4 小题;每小题 2 分,满分 8 分)
Paul is a 4-year-old boy and he is from a big family. He has kind grandparents. 32 The son is Paul's father, Jack. And the daughter is Paul's aunt, Amy. Paul has a sister. Her name is Alice and she is eight years old. Aunt Amy and Uncle Frank have two daughters. They are Grace and Helen. Grace is 14 and Helen is 12. 33 They love their school and feel happy to go to school every weekday.
(
They have a
lot of fun and take
a family
photo.
Where
is
Paul

Paul
is
their
favourite
grandchild.
)Today is Saturday. They are all at the grandparents' home. 34 In the photo, Alice is between her parents. Grace and Helen are between their grandparents and their parents. 33 Oh, he is on his father's knee.
(
D.
His
grandparents
have a
son and
a
daughter.
E.
They
are
students
of
No.
5
Middle
School.
)
语言运用(共三节,满分 35 分)
第一节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Betty is a nine-year old girl. She always says to her mom, "No, thanks. No 36 for me. But her mom thinks it's good for her to have milk. Milk has calcium (钙) and keeps her 37 .
Today, Betty gets a book from school. Her teacher asks the students to 38 a book about
a cat called Casper. Betty loves cats very much, 39 she is very happy to do that. A few minutes later, Betty cries (哭喊), "Oh, dear! Casper can't 40 ."
Later, again she cries "Oh, dear! Casper can't climb a tree!"
Betty's mom walks to her and 41 , "Are you OK, Betty " "I'm fine, Mom. It's just that Casper can't walk or climb."
"I'm 42 Casper will be OK. It's 6 o'clock now. Let's have 43 ," says Betty's mom.
After reading the book, Betty goes to her mum and 44 some milk. That evening, Betty has her 45 glass of milk. "Mom, Casper needs Calcium to walk, climb and keep strong, I need
it too," says Betty.
36. A. eggs B. milk C. fruit
37. A. healthy B. fat C. ill
38. A. tell B. write C. read
39. A. because B. so C. but
40. A. run B. walk C. spell
41. A. asks B. says C. talks
42. A. sorry B. nice C. sure
43. A. breakfast B. lunch C. dinner
44. A. asks for B. looks for C. thinks about
45. A. middle B. first C. next
第二节 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Dear Mike,
I am very busy on Friday. At 8:30 I have 46. math class. It's not fun. Mr. Liu, my math teacher 47. (say) it is useful, 48. I think it is difficult. Then at 9:20, the
49. (two) class is Chinese. It is so interesting. At 10:10 I have a break(课间休息). I go out
of the classroom to play 50.
history because it is difficult for 51.
my classmates. It's fun! At 10:30 I have history. I don't like (I). But my friend, Jack 52. (like) it very
much. After that, I have English at 11:20. It is easy and fun. Lunch is from 12:10 53. 1:00, and after that we have music. It is my favorite subject. Our art teacher, Mrs. Wang, 54. (be) great fun. My 55. (class) finish at 3:50, but after that I have an art lesson for one hour. It is really interesting.
How about you When are your classes What is your favorite subject
第三节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)阅读下面的短文,回答问题及翻译句子。
I'm Tom. I have three good friends. They are Mike, Eric and Mary. We like sports very much. My favorite sport is football. I like Johan Cruyff. He is my favorite football player. I have six footballs. I think playing football is really interesting. But Mike and Eric think it is boring to play football. Their favorite sport is basketball. They play basketball at school every afternoon. They have four basketballs. Mary is a nice girl. Her favorite sport is pingpong. She plays it very well. It's relaxing for her to play pingpong. But she has only one pingpong ball.60. Sports are good for us.
Who's Tom's favorite football player
Why does Tom like playing football
What sport do Mike and Eric like best
Where do Mike and Eric play basketball every afternoon
将文中的英文句子 Sports are good for us 翻译成中文。
写作(满分 15 分)
下表是汤姆对所学科目的看法。假如你是汤姆,请根据表格内容写一篇英语短文。
Subject Idea Why
English like fun
math favorite difficult, but interesting
P.E dislike Mr. Smith is strict, feel tired
science like interesting
music like relaxing
要求:60 词左右,表格中的内容必须全部包括。
_ _ _ _ _人教版(2024)七上英语期中质量检测试卷
(考试时间:100 分钟 试卷满分:100 分)
(
注意事项:
答题前,请考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号、考室和座位号;
必须在答题卡上答题,在草稿纸、试题卷上答题无效;
答题时,请考生注意各大题题号后面的答题提示;
请勿折叠答题卡,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁;
答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸;
本学科试卷中听力材料以中速朗读两遍;
测试范围:七上
Units
2~4

人教版
2024


难度系数:
0.65

)
听力(共两节,满分 20 分)
第一节 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选 出最佳选项回答问题。听每段对话前,你都有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。(共 5 小题,计 5 分)
What’s Mike’s telephone number
A. 318-8776. B. 318-8767. C. 318-5776.
【答案】C
【解析】【原文】W: What’s Mike’s telephone number, Johnson M: His phone number is 318-5776.
What is this
A dictionary. B. A jacket. C. An eraser.
【答案】B
【解析】【原文】W: What’s this, Jack M: That’s my jacket.
Who are the two girls
Rita’s sisters. B. Rita’s classmates. C. Rita’s friends.
【答案】A
【解析】【原文】M: Rita, is that boy your cousin
W: Yes, he is. And those two girls are my sisters.
Who isn’t in the photo
Tony’s grandfather. B. Tony’s father. C. Tony’s mother.
【答案】A
【解析】【原文】W: Tony, is this your family photo
M: Yes, it is. This is my grandmother, and these are my parents. W: Where is your grandfather
M: Oh, he is fishing.
What color is Kate’s pen
Green. B. Black. C. Brown.
【答案】C
【解析】【原文】M: Kate, what’s this in English W: It’s a pen.
M: Is this your pen
W: No. My pen is brown.
第二节 听下面 6 段对话或独白。每段对话或独白后有 2—3 个小题, 从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项回答问题。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题 5 秒钟;听完后, 各小题将给出 5 秒钟的作答时间。(共 15 小题, 计 15 分)
听下面一段对话,回答下列两个小题。
What color is Sam’s notebook
Black. B. Yellow. C. Blue.
Who is Sam’s brother
Tom. B. Bob. C. Mike.
【答案】6. B 7. A
【解析】【原文】M: Excuse me, Anna. What’s this in English W: It’s a notebook, a black notebook. Is it yours, Sam
M: No, it isn’t. It’s my good friend Bob’s. Mine is yellow. W: What about the green notebook
M: It’s my brother Tom’s. And the purple pencils are my cousin Mike’s.
听对话,回答各小题。
What is that
It’s a ruler. B. It’s a watch. C. It’s an eraser.
What color is the girl’s eraser
It’s black. B. It’s white. C. It’s blue.
【答案】8. C 9. B
【解析】
【原文】M: What’s that in English W: It’s an eraser.
M: How do you spell it, please W: E-R-A-S-E-R.
M: Is it yours
W: No, it isn’t. It’s his. Mine is white.
听对话,回答各小题。
What’s on Judy’s bed
Her pen. B. Her jacket. C. Her English book.
Who helps Judy find her things
Her father. B. Her mother. C. Her brother.
【答案】10. B 11. A
【解析】【原文】M: Come on, Judy! W: Oh, no! Where is my jacket
M: Hmm... is it on your bed
W: Oh, yes. Err... where is my English book M: Hmm... I think it’s in the bookcase.
W: Yes, it’s there. But what about my pen and eraser M: They must be in your pencil box.
W: Yes, they are. Thank you, Dad.
听对话,回答各小题。
Where is Mike’s bag
On the desk. B. Under the chair. C. On the sofa.
Where is Mike’s baseball
Under the chair. B. Under the bed. C. Under the desk.
What color is Jack’s pen
Blue. B. Red. C. Black.
【答案】12. C 13. B 14. A
【解析】【原文】M: Where’s my bag, Mom W: Is it on your desk
M: No. And it’s not under the chair. W: Oh, Mike, it’s on the sofa.
M: Thank you, Mom. Where’s my baseball
W: It’s under the bed. Oh, Mike, is the blue pen yours M: No. It’s Jack’s. Mine is black.
听对话,回答各小题。
Who can’t find the jacket
Jill. B. Bill. C. Helen.
What color is the jacket
Blue. B. Black. C. Brown.
What can we learn from the conversation
Bill’s pens are in the jacket.
Helen is in Classroom 8A now.
Helen found a jacket in Classroom 8A.
【答案】15. B 16. A 17. B
【解析】【原文】W: Hello, Bill! Can I help you M: Thanks. I can’t find my jacket.
W: What color is your jacket M: It’s blue.
W: What’s in your jacket M: My keys.
W: Helen found one in the library. Is it yours M: It must be mine. I lost my jacket there.
W: Well, you can call her. She is in Classroom 8A now. M: Great. Thank you.
W: You’re welcome.
听独白,回答各小题。
What is the last name of Lisa
Green. B. Smith. C. Brown.
Who is Jane’s classmate
Lisa. B. Jenny. C. Mary.
What sport do Jane and her friend play after class
Volleyball. B. Ping-pong. C. Soccer.
【答案】18.C 19. C 20. A
【解析】【原文】I’m an English girl. My name is Jane Green. I’m in a middle school in China now. I have three good friends at school. They are Lisa Brown, Jenny Green and Mary Smith. Lisa is an English girl, too. She is in Class One, Grade Seven. Jenny is in Class Two, Grade Eight. But Mary
and I are in Class Two, Grade Seven. We like sports. Jenny has two white ping-pong balls and a soccer ball. Mary has a volleyball. Ping-pong is great for Lisa and me to play. We play volleyball after class at school. It’s fun.
阅读(共两节,满分 30 分)
第一节 (共 11 小题;每小题 2 分,满分 22 分)
阅读下列材料,从每题所给的 A、B、C 三个选项中,选出最佳选项。
A
Whose birthday party is it
Bill's. B. Alan's. C. Lucy's.
When is the birthday party
On December 2nd. B. On December 5th. C. On December 11th.
How long will the party last(持续)
Two hours. B. Three hours. C. Four hours.
【答案】21. A 22. C 23. B
【解析】【分析】本文主要是关于比尔写给艾伦的一封生日派对的邀请信,信中说明了派对的日期,时间和地点等相关信息。
细节理解题,根据图片中署名 Bill,比尔,可知这是比尔的生日派对,故选 A。
细节理解题,根据句子 Date: December 11th. 日期:11 月 11 日。可知生日派对在 11 月 11 日,故选 C。
细节理解题,根据句子 Time: From 2:00 p.m. to 5:00 p.m. 时间:下午 2 时至 5 时。可知聚会会持续三小时,故选 B。
B
Do you know how to be healthy(健康的)
"Eating well is good for you, so you must have a good eating habit," my mom says.
① Hamburgers are not healthy. You must eat some health y food.
②Have a healthy breakfast. You can have milk and eggs in the morning.
③Ice-cream is not good for you. You can have fruit salad when you want to eat it. "Playing sports is good for your health, so you must do some sports," my dad says.
① After dinner, you can do some easy sports.
②Find a sport you and your friends like to play.
③Don't only watch sports on TV. You must play sports every day.
Do your parents always say "Don't eat hamburgers" and "It's not good to eat ice-cream " They only want you to be healthy. They are always right.
How many ways (方法) does the mother give us to eat well
Three. B. Five. C. Six.
What does the underlined word "it" refer to
Milk. B. Salad. C. Ice-cream.
What can you do after dinner
Do some easy sports. B. Watch sports on TV. C. Find a sport you like.
What's the best title (标题) of the passage
How to play sports B. How to be healthy C. How to eat healthily
【答案】24. A 25. C 26. A 27. B
文章大意:文章主要是讲述了保持健康的方法。
细节理解题。根据文章中"① Hamburgers are not healthy. You must eat some health y food.
②Have a health y breakfast. You can have milk and eggs in the morning.③Ice-cream is not good for you.You can have fruit salad when you want to eat it."可知,妈妈给了三条饮食健康的建议。故选 A。
代词指代题。根据文章中的句子"Ice-cream is not good for you.You can have fruit salad when you want to eat it."可知,如果想吃冰淇淋,可以用水果沙拉来代替。所以 it 指代的是前文提及的冰淇淋。故选 C。
细节理解题。根据文章中的句子"After dinner, you can do some easy sports."可知,饭后可以做些简单的运动。故选 A。
最佳标题题。根据文章开头的句子"Do you know how to be healthy "可知,文章主要是讲
述了保持健康的方法。故选 B。
C
Starting from this September (9 月), students in the schools will have at least one lesson every week to learn basic life skills (基本生活技能) such as cleaning and cooking.
Many people welcome such lessons. “It’s important for students to learn some basic skills.
They are useful”, says a mother in Beijing. She often asks her son to help make easy dishes.
Sun Jiarui is a 10-year-old girl from a primary school in Wuxi, Jiangsu Province. She is popular (受欢迎的) online for her cooking skills.
Sun’s father is a cook. “My daughter grows up in the kitchen,” says Sun’s father. “She started
helping out at four or five, and when she was eight, she asked me to teach her to cook after school.”
Now Sun can cook more than 50 dishes. “It is good for her to learn some life skills, so she can take care of (照顾) herself when she grows up,” Sun’s father says.
From September this year, Sun also becomes a teacher of her school’s cooking class and
teaches her classmates to cook. Do you like such lessons
Sun Jiarui learned to cook from .
her father B. her teacher C. her classmates
The underlined word “useful” means (意思) .
有趣的 B. 有用的 C. 开心的
What does Jiarui’s father do
A driver. B. A teacher. C. A cook.
From the passage (文章), we can know that .
Many people like these lessons
Jiarui is from Jiangxi
Jiarui started helping out at eight
【答案】 28. A 29. B 30. C 31. A
【导语】本文通过讲述江苏女孩 Sun Jiarui 热爱烹饪并走红网络,介绍从秋季学期开始的中小学生劳动课程,这些课程受到了人们的热烈欢迎。
推理判断题。根据“‘My daughter grows up in the kitchen,’ says Sun’s father. ‘She started helping out at four or five, and when she was eight, she asked me to teach her to cook after school.’”可知,Sun Jiarui 很小时候就在厨房帮助,8 岁时主动要求她爸爸教她做饭。由此推断,Sun Jiarui 是向她爸爸学的厨艺。故选 A。
词句猜测题。根据“It’s important for students to learn some basic skills.”可知,对学生来说,
学习一些基本技能是很重要的;说明这些生活技能是有用的。因此“useful”的含义为“有用的”。故选 B。
细节理解题。根据“Sun’s father is a cook.”可知,Sun Jiarui 的爸爸是一名厨师。故选 C。
推理判断题。根据“Many people welcome such lessons.”可知,许多人欢迎这样的课程;由此推知,很多人喜欢这些课程。故选 A。
第二节 (共 4 小题;每小题 2 分,满分 8 分)
Paul is a 4-year-old boy and he is from a big family. He has kind grandparents. 32 The son is Paul's father, Jack. And the daughter is Paul's aunt, Amy. Paul has a sister. Her name is Alice and she is eight years old. Aunt Amy and Uncle Frank have two daughters. They are Grace and Helen. Grace is 14 and Helen is 12. 33 They love their school and feel happy to go to school every weekday.
(
They have a
lot of fun and take
a family
photo.
Where
is
Paul

)Today is Saturday. They are all at the grandparents' home. 34 In the photo, Alice is between her parents. Grace and Helen are between their grandparents and their parents. 33 Oh, he is on his father's knee.
(
Paul
is
their
favourite
grandchild.
His
grandparents have
a
son
and a
daughter.
They
are
students
of
No.
5
Middle
School.
)
【答案】32. D; 33. E;34. A;35. B
【解析】【分析】大意:文章主要介绍了保罗的家人。
根据上文 He has kind grandparents. 他有善良的爷爷奶奶,以及下文 The son is Paul's father, Jack. And the daughter is Paul's aunt, Amy. 儿子是保罗的父亲,杰克。女儿是保罗的姑姑,艾米,可知此处指出:他的爷爷奶奶有一个儿子和一个女儿。故选 D。
根据下文 They love their school and feel happy to go to school every weekday. 他们热爱自己的学校,每个上学日都很高兴去上学,可知此处介绍:他们是第五中学的学生。故选 E。
根据下文 In the photo, Alice is between her parents. 照片中,爱丽丝在父母中间,可知此处交代:他们玩得很开心,还拍了一张全家福。故选 A。
根据下文 Oh, he is on his father's knee. 哦,他在他父亲的膝盖上,可知此处询问:保罗在哪里?故选 B。
语言运用(共三节,满分 35 分)
第一节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 三个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Betty is a nine-year old girl. She always says to her mom, "No, thanks. No 36 for me.
But her mom thinks it's good for her to have milk. Milk has calcium (钙) and keeps her 37 .
Today, Betty gets a book from school. Her teacher asks the students to 38 a book about
a cat called Casper. Betty loves cats very much, 39 she is very happy to do that. A few
minutes later, Betty cries (哭喊), "Oh, dear! Casper can't 40 ."
Later, again she cries "Oh, dear! Casper can't climb a tree!" Betty's mom walks to her and 41 , "Are you OK, Betty "
"I'm fine, Mom. It's just that Casper can't walk or climb."
"I'm 42 Casper will be OK. It's 6 o'clock now. Let's have 43 ," says Betty's mom.
After reading the book, Betty goes to her mum and 44 some milk. That evening, Betty
has her 45 glass of milk. "Mom, Casper needs Calcium to walk, climb and keep strong, I
need it too," says Betty.
36. A. eggs B. milk C. fruit
37. A. healthy B. fat C. ill
38. A. tell B. write C. read
39. A. because B. so C. but
40. A. run B. walk C. spell
41. A. asks B. says C. talks
42. A. sorry B. nice C. sure
43. A. breakfast B. lunch C. dinner
44. A. asks for B. looks for C. thinks about
45. A. middle B. first C. next
【答案】36. B;37. A;38. C;39. B;40. B;41. A;42. C;43. C;44. A;45. B
【解析】【分析】讲述了贝蒂不喜欢喝牛奶,妈妈为此很发愁,一次老师建议让学生读一本关于一只名叫《卡斯珀小猫》的书,贝蒂非常喜欢,读了之后明白了钙的重要性,然后开始喝牛奶了。
句意:不,谢谢。我不喝牛奶。eggs 鸡蛋;milk 牛奶;fruit 水果。根据 But her mom thinks it's good for her to have milk 可知,此处是说的是贝蒂不喜欢喝牛奶。故项 B。
句意:牛奶含有钙,能让她保持健康。healthy 健康的;fat 胖的;ill 生病的。根据 it's good for her to have milk 和常识可知,牛奶有益健康。故选 A。
句意:她的老师让学生们读一本关于一只叫卡斯珀的猫的书。tell 告诉;write 写;read读。根据 gets a book from school 可知,此处指读书。故选 C。
句意:贝蒂非常喜欢猫,所以她很高兴这样做。because 因为;so 所以;but 但是。根据 Betty loves cats very much 和 she is very happy to do that 可知,后句是前句的结果,应用 so 引导结果状语从句。故选 B。
句意:哦,天哪!卡斯珀不会走路。run 跑;walk 走路;spell 拼写。根据 It's just that Casper can't walk or climb 可知,卡斯珀不会走路。故选 B。
句意:贝蒂的妈妈走过去问她:贝蒂,你还好吗?asks 询问;says 说;talks 谈论。根据
Are you OK, Betty 可知,母亲在询问贝蒂的情况。故选 A。
句意:我相信卡斯珀会没事的。sorry 对不起;nice 好的;sure 确信。根据 Casper will be OK 可知,此处是母亲在安慰贝蒂,因此是相信卡斯珀会没事。故选 C。
句意:我们吃晚饭吧。breakfast 早餐;lunch 午餐;dinner 晚餐。根据 That evening 可知,事情发生在放学后。故选 C。
句意:读完这本书后,贝蒂去找她妈妈要一些牛奶。asks for 要;looks for 找;thinks about
考虑。根据 some milk 可知,贝蒂找妈妈要牛奶喝。故选 A。
句意:那天晚上,贝蒂喝了第一杯牛奶。middle 中间的;first 第一的;next 下一个。根据 No, thanks 可知,贝蒂以前从不喝牛奶,因此这是贝蒂喝的第一杯牛奶。故选 B。
第二节 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Dear Mike,
I am very busy on Friday. At 8:30 I have 46. math class. It's not fun. Mr. Liu, my math teacher 47. (say) it is useful, 48. I think it is difficult. Then at 9:20, the
49. (two) class is Chinese. It is so interesting. At 10:10 I have a break(课间休息). I go
out of the classroom to play 50. my classmates. It's fun! At 10:30 I have history. I don't like history because it is difficult for 51. (I). But my friend, Jack 52. (like) it very much. After that, I have English at 11:20. It is easy and fun. Lunch is from 12:10 53. 1:00, and after that we have music. It is my favorite subject. Our art teacher, Mrs. Wang, 54.
(be) great fun. My 55. (class) finish at 3:50, but after that I have an art lesson for one hour. It is really interesting.
How about you When are your classes What is your favorite subject
【答案】46. a;47. says;48. but;49. second;50. with;51. me;52. likes;53. to;54. is;
55. classes
【解析】【分析】文章大意:本文主要介绍作者繁忙的星期五。
句意:在 8:30 我有一节数学课。math class 是可数名词,在此处是单数,且以辅音音素开头,因此其前用 a 可知。故答案为 a。
句意:刘老师,我的数学老师说它很有用。say 说,动词。一般现在时,主语是 my math teacher,动词用单三形式。故答案为 says。
句意:单数我认为它很难。根据 Mr. Liu, my math teacher 2 (say) it is useful, 和 I think it is difficult. 可知前后两句是转折关系,因此用转折连词 but。故答案为 but。
句意:然后 9 点 20 分,第二节课是语文。two 二,基数词。根据 class 可知用序数词。故答案为 second。
句意:我走出教室去和我的同学玩。根据 my classmates 可知课间和同学们一起玩,因此介词 with。故答案为 with。
句意:我不喜欢历史,因为它对我来说很难。I 我,人称代词主格,for 是介词,后接人称代词宾格。I 的宾格是 me。故答案为 me。
句意:但我的朋友杰克非常喜欢它。like 喜欢,动词。描述客观事实用一般现在时,主语是 Jack ,动词用单三形式。故答案为 likes。
句意:午餐时间为 12:10 至 8 1:00,之后我们有音乐。固定搭配 from...to...,从……
到……。故答案为 to。
句意:我们的美术老师王老师非常有趣。be 是,动词。一般现在时,主语是 Mrs. Wang,因此用 is 。故答案为 is。
句意:我的课在 3 点 50 分结束,但之后我有一个小时的美术课。class,课,名词。根据 finish 可知此空用名词复数。故答案为 classes。
第三节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
阅读下面的短文,回答问题及翻译句子。
I'm Tom. I have three good friends. They are Mike, Eric and Mary. We like sports very much. My favorite sport is football. I like Johan Cruyff. He is my favorite football player. I have six footballs. I think playing football is really interesting. But Mike and Eric think it is boring to play football. Their favorite sport is basketball. They play basketball at school every afternoon. They have four basketballs. Mary is a nice girl. Her favorite sport is pingpong. She plays it very well. It's relaxing for her to play pingpong. But she has only one pingpong ball.60. Sports are good
for us.
Who's Tom's favorite football player
Why does Tom like playing football
What sport do Mike and Eric like best
Where do Mike and Eric play basketball every afternoon
将文中的英文句子 Sports are good for us 翻译成中文。
【答案】56. Johan Cruyff.
Because he thinks playing football is really interesting.
Basketball.
At school.
运动对我们有好处
【解析】【分析】 大意:本文介绍了 Tom 和他的三个好朋友 Mike、Eric 和 Mary 的体育爱好。
细节理解题。根据 My favorite sport is football. I like Johan Cruyff. 我最喜欢的运动是足球。我喜欢约翰-克鲁伊夫,可知最喜欢的运动员是 Johan Cruyff。故答案为:Johan Cruyff。
细节理解题。根据 I think playing football is really interesting. ,可知是因为他觉得踢足球真的很有趣。故答案为: Because he thinks playing football is really interesting。
细节理解题。根据 But Mike and Eric think it is boring to play football. Their favorite sport
is basketball. 但迈克和埃里克认为踢足球很无聊。他们最喜欢的运动是篮球,可知是篮球。故答案为:basketball。
细节理解题。根据 They play basketball at school every afternoon. 他们每天下午都在学校打篮球,可知是在学校。故答案为: At school。
运动对我们有好处。
写作(满分 15 分)
下表是汤姆对所学科目的看法。假如你是汤姆,请根据表格内容写一篇英语短文。
Subject Idea Why
English like fun
math favorite difficult, but interesting
P.E dislike Mr. Smith is strict, feel tired
science like interesting
music like relaxing
要求:60 词左右,表格中的内容必须全部包括。
_ _ _ _ _
【参考范文】
My name is Tom. I have English, math, P.E., science and music every week. I like English, because it's fun. Math is my favorite subject. It's difficult but interesting. I don't like P. E., because Mr. Smith is very strict and I often feel tired after class. I like science, too. It's interesting. I also like music. It's relaxing. But I only have a music class on Friday.
【解析】【分析】这是一篇提纲作文,按照要求写出对所学科目的看法及原因,根据
材料内容可知本文是一般现在时,人称是第一人称单数,写作时注意连词的使用和主谓一致等问题,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。
【点评】这篇短文按照题目所给的提示,对自己是所学科目进行了陈述,并且表达了自己的看法,内容全面,准确使用了一些固定搭配和连词,使文章连贯、通顺。如:I don't like P. E., because Mr. Smith is very strict and I often feel tired after class,该句用了 because和 and 连个连词; I also like music,该句 also 的使用,避免了句式的重复;But I only have
a music class on Friday,该句 but 和 only 的使用,使句子流畅等,这些都是可圈可点之处,表达准确,使文章更加连贯、流畅。(
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
) (
选择题
(
请用
2B
铅笔填涂
)

1

20
小题,每小题
1
分,
21-35
每小题
2
分;
36-45
小题,每小题
1.5


32.
[ A
] [ B ] [ C
] [ D ] [ E
]
33.
[ A
] [ B ] [ C
] [ D ] [ E
]
34.
[ A
] [ B ] [ C
] [ D ] [ E
]
35.
[ A
] [ B ] [ C
] [ D ] [ E
]
36.
[ A
] [ B ] [ C
]
37.
[ A
] [ B ] [ C
]
38.
[ A
] [ B ] [ C
]
39.
[ A
] [ B ] [ C
]
40.
[ A
] [ B ] [ C
]
41.
[ A
] [ B ] [ C
]
42.
[ A
] [ B ] [ C
]
43.
[ A
] [ B ] [ C
]
44.
[ A
] [ B ] [ C
]
45.
[ A
] [ B ] [ C
]
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
)人教版(2024)七上英语期中质量检测试卷
答题卡
(





)姓 名: 准考证号:
(
缺考标记
违纪标记
以上标记由监考
人员用
2B
铅笔
填涂!
) (
注意事项
答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。
请将准考证条码粘贴在右侧的
[
条码粘贴处
]
的方框内。
选择题必须
使用
2B
铅笔填涂;非选择题必须用
0.5
mm

色字迹的签字笔填写,字体工整。
请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。
保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。
6
.填涂样

正确
[

]
错误
[
--
][

]
[
×
]
)
1.[ A ] [ B ] [ C ] 6.[ A ] [ B ] [ C ] 11.[ A ] [ B ] [ C ] 16.[ A ] [ B ] [ C ]
2.[ A ] [ B ] [ C ] 7.[ A ] [ B ] [ C ] 12.[ A ] [ B ] [ C ] 17.[ A ] [ B ] [ C ]
3.[ A ] [ B ] [ C ] 8.[ A ] [ B ] [ C ] 13.[ A ] [ B ] [ C ] 18.[ A ] [ B ] [ C ]
4.[ A ] [ B ] [ C ] 9.[ A ] [ B ] [ C ] 14.[ A ] [ B ] [ C ] 19.[ A ] [ B ] [ C ]
5.[ A ] [ B ] [ C ] 10.[ A ] [ B ] [ C ] 15.[ A ] [ B ] [ C ] 20.[ A ] [ B ] [ C ]
21.[ A ] [ B ] [ C ] 22.[ A ] [ B ] [ C ] 23.[ A ] [ B ] [ C ] 24.[ A ] [ B ] [ C ] 25.[ A ] [ B ] [ C ] 26.[ A ] [ B ] [ C ] 27.[ A ] [ B ] [ C ] 28.[ A ] [ B ] [ C ] 29.[ A ] [ B ] [ C ] 30.[ A ] [ B ] [ C ] 31.[ A ] [ B ] [ C ]
非选择题(请在各试题的答题区内作答)
III、语言运用
第二节 (共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)
46. 47. 48. 49. 50.
51. 52. 53. 54. 55.
第三节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
56.
57.
58.
59.
60.
IV. 写作(满分 15 分)
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!

展开更多......

收起↑

资源列表