2025-2026初中英语七上期中考试试卷(通用版)(含解析及听力原音频,听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026初中英语七上期中考试试卷(通用版)(含解析及听力原音频,听力原文)

资源简介

2025-2026初中英语七上期中考试试卷(通用版)
注意事项:
(考试时间:100 分钟 试卷满分:120 分)
本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
难度系数:0.65。
一、听力理解(20 小题,每小题 1 分,共 20 分)
第一节
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
When does Tim usually have lunch
At twelve o’clock. B.At twelve twenty. C.At twelve thirty.
What’s Alice’s favourite place in school
The library. B.The reading corner. C.The music hall.
Where is Linda from
China. B.England. C.America.
What class is Maria in
Class Seven. B.Class Eight. C.Class Nine.
Does Peter watch TV on weekdays
On weekends. B.Yes, he does. C.No, he doesn’t.
第二节
听下面几段对话。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
听下面一.段对话,回答第 6 至第 7 两个小题。 6.What’s Helen’s sister’s favourite subject
A.Science. B.Geography. C.Math.
Why does Helen like geography
Because her sister likes geography.
Because her geography teacher is very beautiful.
Because she thinks it is very interesting and useful.
听下面一段对话,回答第 8 至第 9 两个小题。 8.What are in the toy car
A.Eggs. B.Apples. C.Erasers.
Where are the oranges
In the box. B.In the desk. C.In the schoolbag.
听下面一段对话,回答第 10 至第 12 三个小题。 10.Who does the man buy the shirt for
A.His daughter. B.His father. C.His son.
What colour does the man’s son like
Blue. B.Brown. C.Green.
How much is the shirt
A.15 yuan. B.25 yuan. C.50 yuan.
听下面一段对话,回答第 13 至第 15 三个小题。 13.Where is Bill going
A.To the hospital. B.To the store. C.To the park.
What’s the matter with Sam
He has a headache. B.He has a fever. C.He has a toothache.
How will Bill go to the hospital
By bus. B.By bike. C.By taxi.
第三节
听下面一段短文。每段独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。短文读两遍。
How old is Betty
A.12. B.13. C.15. 17.What class is Betty in
A.Class Six. B.Class Seven. C.Class Eight.
18.Who is Miss Li
A.Betty’s mother. B.Betty’s Chinese teacher. C.Betty’s English teacher.
19.Where are the bags
A.On the desks. B.On the chairs. C.In the desks.
What colour is the picture
Red. B.Blue. C.Yellow.
二、单项选择(10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
My English teacher’s name is Gao Yang. We call him .
A.Miss Yang B.Mr. Gao C.Mr. Yang D.Sir Gao
The girl’s name is Kate Green. Kate is her name and Green is her name.
last; first B.last; full C.first; full D.first; last 23.—Is this pencil box
—No, it isn’t. It is pencil box.
A.yours; his B.his; hers C.your; my D.her; mine 24.There is eraser under the book. eraser is yellow.
A.a; An B.an; The C.the; An D.an; A 25.—I usually get up 7:00 a.m. Sunday.
—I’m glad to hear it.
A.at; in B.at; on C.on; at D.in; on 26.Helen is years old and today is her birthday.
A.twelve; twelve B.twelve; twelfth C.twelfth; twelfth D.twelfth; twelve 27.—What do you think of her song
—It very beautiful.
A.hears B.sounds C.listens D.looks 28.The library is the post office and the supermarket.
A.among B.between C.on D.across 29.There a pen and two pencils in the pencil case.
A.is B.are C.have D.has 30.— is the pay phone
—It’s next to the post office.
A.When B.Who C.Where D.Why
三、完形填空(10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
I have many friends, and they have different favourite 31 .
John’s favourite subject is computer 32 he thinks the computer can help him a lot in his study. He is a 33 fan (迷). He likes watching English movies on the computer very much, and he is good at 34 the computer.
Jack likes 35 best because he likes drawing pictures very much. He always says, “It’s 36 to draw all kinds of pictures.”
Mary likes Chinese best because her father is Chinese. Her father teaches her 37 at home. She loves China very much, and she wants to 38 more (更多) about China.
Bob thinks maths is very interesting, 39 he likes biology best. He often helps his classmates with biology.
David likes PE best because he likes doing 40 . He does well in playing basketball and football.
31.A.foods B.drinks C.subjects D.sports
32.A.where B.when C.because D.why
33.A.book B.computer C.picture D.maths
34.A.having B.seeing C.using D.doing
35.A.history B.science C.music D.art
36.A.exciting B.boring C.busy D.difficult
37.A.Japanese B.French C.English D.Chinese
38.A.know B.see C.watch D.find
39.A.and B.so C.or D.but
40.A.games B.lessons C.homework D.sport
四、阅读理解(20 小题,每小题 2 分,共 40 分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
The table below is about the birthdays of Tom’s family. Let’s have a look at what they get on this year’s birthdays.
Person Birthday Gift Price
Tom Jan. 1st a book 21
Emma Oct. 3rd a blouse 55
Mum Mar. 13th a dress 99
Dad Jul. 31st a football 109
When is Emma’s birthday
Jan. 1st. B.Oct. 3rd. C.Mar. 13th. D.Jul. 31st.
Who gets a dress for the birthday
Tom. B.Emma. C.Mum. D.Dad.
Whose birthday is on New Year’s Day
Tom’s. B.Emma’s. C.Mum’s. D.Dad’s.
How much is the book
A. 21. B. 55. C. 99. D. 109.
What’s the total of all the things
A. 175. B. 224. C. 284. D. 305.
B
About Me
My name is Bradley and I’m thirteen. I’m from the USA, but I am in Queensland, Australia with my parents and my sister now. I like wearing T-shirts, but I don’t like T-shirts with numbers. They aren’t cool.
What I think about school subjects
I’m a student at Currumbin Middle School. I love science and music. They are interesting. But I don’t like geography. I think it is too difficult. My favourite subject is PE. I like playing basketball and surfing (冲浪). I often surf with my father after school. He likes this sport, too.
Things I like
I like relaxing music. But my mother doesn’t like it. She thinks it is boring. I like watching films, but I don’t like watching TV. I like playing Chinese chess very much, but my sister doesn’t like it. She likes dancing best.
How many people are in Bradley’s family now
Three. B.Four. C.Five. D.Six.
What subjects does Bradley like
① music ② PE ③ geography ④ science
A.①②③ B.①③④ C.①②④ D.②③④ 48.Who likes surfing in Bradley’s family
Bradley and his father. B.Bradley’s father and sister.
C.Bradley and his mother. D.Bradley’s mother and sister.
The word “it” refers to .
watching films B.relaxing music C.watching TV D.surfing 50.What’s the best title for the passage
A.My favourite subjects B.My happy family C.I love many things D.This is me
C
There is a library in John’s school. It’s new and big. It’s behind the classroom building. It has three floors. On the first floor, there are two reading rooms. There are five big desks and thirty chairs in each reading room. John comes here and does his homework after class every day. On the second floor, there are a lot of books for students and teachers. They can’t take the books away. They can only read books in the library. John thinks that it is bad. On the third floor, there is a computer room with sixty computers. Students have IT lessons here. It’s John’s favourite lesson.
What’s the library like
It’s small. B.It’s big but old. C.It’s new and big. D.It’s small but new.
How many chairs are there in the two reading rooms
There are 5. B.There are 15. C.There are 30. D.There are 60.
What does the underlined word “it” refer to (指的是) in the passage
The library. B.The book.
C.They can take books away. D.They can only read books in the library.
What do students do on the third floor
They read books. B.They have IT lessons.
C.They do their homework. D.They play basketball.
What can we learn from the passage
John’s favourite lesson isn’t IT. B.The library is behind the office building.
C.The books on the second floor are for teachers. D.There are 60 computers in the computer room.
D
I’m Peter and I’m twelve years old. My best friend is Hannah. She is a 13-year-old girl. I’m tall, but she is short. Why Because she doesn’t eat well.
We are in the same class in school. We sit next to each other and we have lunch together. Sometimes we eat food from each other’s lunchbox. I help her finish her tomatoes, apples and oranges because she doesn’t like them. She’s quite a fussy eater.
After school, we always play together. There are two volleyballs, three tennis balls and four soccer balls in my home. Hannah loves tennis, but she can’t play it. She only watches tennis games on TV. I love sports, such as volleyball, tennis and soccer. I often teach Hannah to play tennis. We can always have lots of fun.
How old is Hannah
Eleven years old. B.Twelve years old.
C.Thirteen years old. D.Fourteen years old.
What does Hannah dislike (不喜欢)
Tomatoes, apples and bananas. B.Apples, oranges and carrots. C.Oranges, strawberries and potatoes. D.Apples, oranges and tomatoes.
What does the underlined phrase “fussy eater” mean in Chinese
食量大的人 B.吃饭快的人 C.挑食的人 D.会做饭的人 59.How many balls are there in Peter’s home
A.Eight. B.Nine. C.Ten. D.Eleven.
Which is TRUE according to the passage
Hannah is short because she doesn’t like sports.
Peter and Hannah are classmates.
Hannah loves to play tennis after school.
Peter often teaches Hannah to play volleyball.
五、短文填空(10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或用括号内所给单词的正确形式填空。
My name is Alice. I am 61 English girl. I am 12 years old. There are five people in my family. My father is a musician. He can play the drums and the piano very well. My mother is a 62 (teach). She 63 (teach) English in a middle school. She is good with her students and they all like 64 (she) very much. I am a middle school student. We have many 65 (club) in our school. I like the swimming club, the art club and the chess club. I want to join the chess club 66 I am good at playing 67 (China) chess. My brother is fifteen. He is an active (活跃的) boy. He likes playing sports. He can play basketball and volleyball. He 68 (want) to join the sports club in his school. He thinks he can make 69 (friend) there. My sister is only five. She likes to draw and play games 70 me. She is very lovely. I like her very much.
六、阅读短文,回答问题。(5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
Kelly is an English girl. She is in China with her parents now. She has a new friend in her new school. His name is Tommy. He is from Australia. They are not in the same class. Kelly is in Class 5, and Tommy is in Class 6.
Kelly’s favourite subject is geography. She thinks it is really interesting. Mr White is her geography teacher and class teacher. He is a good teacher. Tommy likes PE very much. He says it’s fun to do sport. His favourite sport is tennis. It’s interesting for him. He doesn’t like maths, because it’s difficult for him. Their favourite day is Friday, because the next day is Saturday. They can do some relaxing things.
Kelly likes to read books at home. Tommy likes to draw and play tennis with his friends.
Are Kelly and Tommy in the same class
What does Kelly think of geography
What’s Tommy’s favourite sport
Why doesn’t Tommy like maths
Why do they both like Friday
七、书面表达(共 20 分)
假如你是 Alice,你有一个非常漂亮的房间,请你结合下面的提示,以“My room”为题,向大家介绍一下你的房间。
(
位置、颜色或数量
物品
)
schoolbag on the chair
books in the schoolbag
a pair of shoes under the bed
dog behind the door, black
pictures on the wall, four
要求:1. 词数不少于 60;
2. 所写内容必须包括提示内容,可适当发挥。
My room2025-2026初中英语七上期中考试试卷(通用版)
注意事项:
(考试时间:100 分钟 试卷满分:120 分)
本试卷分第Ⅰ卷(选择题)和第Ⅱ卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
难度系数:0.65。
一、听力理解(20 小题,每小题 1 分,共 20 分)
第一节
听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
When does Tim usually have lunch
At twelve o’clock. B.At twelve twenty. C.At twelve thirty.
(
【答案】
B
【原文】
W:
Tim,
what
time
do
you
usually
have
lunch M: Oh, I usually have lunch at 12:20.
)
What’s Alice’s favourite place in school
The library. B.The reading corner. C.The music hall.
(
【答案】
C
【原文】
M
:
What’s
your
favourite
place
in
school
,
Alice
W:
The
library and the
reading corner are
really
interesting. But I like
the music hall
best.
)
Where is Linda from
China. B.England. C.America.
(
【答案】
B
【原文】
M
:
Are
you
from
the
USA
,
Linda W: No, I’m not. I’m from England.
)
What class is Maria in
Class Seven. B.Class Eight. C.Class Nine.
(
【答案】
A
【原文】
M
:
Hi
,
Maria
!
What
class
are
you
in W: I’m in Class Seven, Grade Eight.
)
Does Peter watch TV on weekdays
On weekends. B.Yes, he does. C.No, he doesn’t.
(
【答案】
C
【原文】
W:
When
do
you
watch
TV,
Peter M: I watch TV on weekends.
)
第二节
听下面几段对话。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。每段对话读两遍。
听下面一.段对话,回答第 6 至第 7 两个小题。 6.What’s Helen’s sister’s favourite subject
A.Science. B.Geography. C.Math.
Why does Helen like geography
Because her sister likes geography.
Because her geography teacher is very beautiful.
Because she thinks it is very interesting and useful.
(
【答案】
6

A
7

C
【原文】
M
:
Hello
, Helen.
W:
Hello,
Paul.
M:
Do
you
like
science
W:
No,
I
don’t
like
science.
I
like
geography.
Science
is
my
sister’s
favourite
subject. M: Why do you like geography
W:
Because I think it’s
very interesting and
useful.
)
听下面一段对话,回答第 8 至第 9 两个小题。 8.What are in the toy car
A.Eggs. B.Apples. C.Erasers.
Where are the oranges
In the box. B.In the desk. C.In the schoolbag.
(
【答案】
8

C
9

A
【原文】
M
:
Excuse me,
what’s this
in
English
W:
It’s
a
toy
car.
It’s
Tom’s. M: What’s in it
W:
Some
erasers. M: What’s that W: It’s a box.
M:
What’s
in
the
box
)
(
W:
Some
oranges.
)
听下面一段对话,回答第 10 至第 12 三个小题。
Who does the man buy the shirt for
A.His daughter. B.His father. C.His son.
What colour does the man’s son like
Blue. B.Brown. C.Green.
How much is the shirt
A.15 yuan. B.25 yuan. C.50 yuan.
(
【答案】
10

C
11

C
12

C
【原文】
W:
Can I help you,
sir
M:
Yes,
please.
I
need
a
shirt
for
my
son.
W:
What colour does he
like
M:
Green.
W:
How
about this
one It’s for
kids.
M:
OK.
How
much
is
it
W:
50
yuan
.
M:
OK.
Here
is
the
money.
Question:
Who does the man buy the shirt for
Question:
What
colour
does
the
man’s
son
like
Question:
How much is the shirt
)
听下面一段对话,回答第 13 至第 15 三个小题。 13.Where is Bill going
A.To the hospital. B.To the store. C.To the park.
What’s the matter with Sam
He has a headache. B.He has a fever. C.He has a toothache.
How will Bill go to the hospital
By bus. B.By bike. C.By taxi.
(
【答案】
13

A
14

C
15

C
【原文】
W:
Hi
,
Bill.
Where are
you
going
M:
I’m going to the
hospital.
W:
What’s
wrong
with
you
M:
Not
me.
My
brother Sam
has a toothache.
I have
to take
him
to the
hospital.
W:
How
will you
go
there
M:
We will
go there
by
taxi.
Question:
Where is
Bill
going
Question:
What’s
the
matter
with
Sam
)
(
Question:
How
will
Bill
go
to the
hospital
)
第三节
听下面一段短文。每段独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳答案。短文读两遍。
How old is Betty
A.12. B.13. C.15. 17.What class is Betty in
A.Class Six. B.Class Seven. C.Class Eight.
18.Who is Miss Li
A.Betty’s mother. B.Betty’s Chinese teacher. C.Betty’s English teacher.
19.Where are the bags
A.On the desks. B.On the chairs. C.In the desks.
What colour is the picture
Red. B.Blue. C.Yellow.
(
【答案】
16

A
【原文】
17

C
18

B
19

B
20

B
My friend Betty is an English girl. She is twelve. She is a student in PEP Middle School in Beijing. She is in Class Eight, Grade Seven. She likes Chinese very much. Miss Li is her Chinese teacher. Betty’s classroom is very big. In her
classroom,
you can
see a computer,
some desks and
chairs. There are
some books on
the desks and
some
bags
on the chairs.
There is a
blue
picture, too.
She
likes her
classroom.
)
二、单项选择(10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
My English teacher’s name is Gao Yang. We call him .
A.Miss Yang B.Mr. Gao C.Mr. Yang D.Sir Gao
(
【答案】
B
【详解】句意:我的英语老师叫高阳。我们叫他高先生。
考查人名。根据
“him”
可知,高阳是位男士,排除
A
选项。对男性的称呼一般是
“Mr.
+
姓氏

,对于
Gao
Yang
这个中文姓名来说,
Gao
是姓氏;
Sir
直接用,不接姓名,排除
D
选项。故选
B

)
The girl’s name is Kate Green. Kate is her name and Green is her name.
last; first B.last; full C.first; full D.first; last
(
【答案】
D
【详解】句意:这个女孩的名字叫凯特
·
格林。凯特是她的名,格林是她的姓。
考查人名。
first name
意为




last name
意为




full name
意为

全名

。外国人的名字是名在前,姓在
后,由
“Kate Green”
可知,
Kate
是名,
Green
是姓。故选
D

)
—Is this pencil box
—No, it isn’t. It is pencil box.
yours; his B.his; hers C.your; my D.her; mine
(
【答案】
A
【详解】句意:
——
这个铅笔盒是你的吗?
——
不,不是。是他的铅笔盒。
考查代词辨析。
yours
你的,你们的,名词性物主代词;
his
他的,形容词性物主代词或名词性物主代词;
your
你的,你们的,形容词性物主代词;
her
她,她的,宾格或形容词性物主代词;
hers
她的,名词性物主代词;
my
我的,形容词性物主代词;
mine
我的,名词性物主代词。第一个空格后没有名词,应用名词性物主代词,
排除
C

D
;第二个空格后有名词
pencil box
,其前应用形容词性物主代词,排除
B
;故选
A

)
There is eraser under the book. eraser is yellow.
a; An B.an; The C.the; An D.an; A
(
【答案】
B
【详解】句意:书下面有一个橡皮擦。橡皮擦是黄色的。
考查冠词。
a
一个,表泛指,用于辅音音素开头的单词前;
an
一个,表泛指,用于元音音素开头的单词前;
the
表特指。空一处是泛指一个橡皮擦,且
eraser
是元音音素开头的单词,用不定冠词
an
;第二空特指前文
提到的那个橡皮擦,用定冠词
the
。故选
B

)
—I usually get up 7:00 a.m. Sunday.
—I’m glad to hear it.
at; in B.at; on C.on; at D.in; on
(
【答案】
B
【详解】句意:
——
我通常在星期天早上
7
点起床。
——
我很高兴听到这个消息
考查介词辨析。
at
后加具体时刻;
in
后加月份、季节、年份等;
on
后加具体星期或某一天。
“7:00
a.
m
.”

的是具体时刻,因此用介词
at

“Sunday”
指的是

星期日

,因此用介词
on
。故选
B

)
Helen is years old and today is her birthday.
twelve; twelve B.twelve; twelfth C.twelfth; twelfth D.twelfth; twelve
(
【答案】
B
【详解】句意:海伦十二岁了,而且今天是她的十二岁生日。
考查数词。
twelve
十二,基数词;
twelfth
第十二,序数词。根据
“Helen
is
...
years
old”
可知,空一处表示十二岁,用

基数词
+years old”
;根据
“her ... birthday.”
可知,空二处表示十二岁生日,表达顺序,用序数词。
故选
B

)
—What do you think of her song
—It very beautiful.
hears B.sounds C.listens D.looks
(
【答案】
B
【详解】句意:
——
你认为她的歌曲怎样?
——
它听起来非常美妙。
考查动词辨析。
hears
听到,实义动词;
sounds
听起来,系动词;
listens
听,实义动词;
looks
看起来,系动
)
(
词。结合空格后的
“beautiful”
是形容词和
“her
song”
,此处应用连系动词
“sounds”
。故选
B

)
The library is the post office and the supermarket.
among B.between C.on D.across
(
【答案】
B
【详解】句意
:
图书馆在邮局和超市之间。考查介词用法。
between...and...
表示


……

……
之间

,指两者之间;
among
表示在三者之间,
across
表示

穿过
……
,越过,横穿

,指从物体表面穿过,与句意不符,可
排除
A

C

D
三项,故选
B
项。
)
There a pen and two pencils in the pencil case.
is B.are C.have D.has
(
【答案】
A
【详解】句意:铅笔盒里有一支钢笔和两支铅笔。
考查
there be
句型。
is
是,
be
的第三人称单数现在时形式;
are
是,
be
的复数和第二人称单数现在时形式;
have
有,动词原形;
has
有,三单形式。分析句子结构并结合选项可知,此句为
there be
句型,不与
have
连 用,遵循

就近原则


be
动词的形式应与其后最近的名词保持一致。
a
pen
是单数名词,因此用单数形式
is

故选
A

)
— is the pay phone
—It’s next to the post office.
When B.Who C.Where D.Why
(
【答案】
C
【详解】句意
:---
付费电话在哪里

它紧挨着邮局。考查特殊疑问词。
A.
When
什么时候,对时间提问

B.
Who
谁,对人提问;
C.
Where
在哪里,对地点提问;
D
.
Why
为什么,对原因提问。由答语

它挨着邮局

可知,问句对地点提问。结合句意和语境可知选
C

)
三、完形填空(10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
I have many friends, and they have different favourite 31 .
John’s favourite subject is computer 32 he thinks the computer can help him a lot in his study. He is a 33 fan (迷). He likes watching English movies on the computer very much, and he is good at 34 the computer.
Jack likes 35 best because he likes drawing pictures very much. He always says, “It’s 36 to draw all kinds of pictures.”
Mary likes Chinese best because her father is Chinese. Her father teaches her 37 at home. She loves China very much, and she wants to 38 more (更多) about China.
Bob thinks maths is very interesting, 39 he likes biology best. He often helps his classmates with biology.
David likes PE best because he likes doing 40 . He does well in playing basketball and football.
31.A.foods B.drinks C.subjects D.sports
32.A.where B.when C.because D.why
33.A.book B.computer C.picture D.maths
34.A.having B.seeing C.using D.doing
35.A.history B.science C.music D.art
36.A.exciting B.boring C.busy D.difficult
37.A.Japanese B.French C.English D.Chinese
38.A.know B.see C.watch D.find
39.A.and B.so C.or D.but
40.A.games B.lessons C.homework D.sport
【答案】
31.C 32.C 33.B 34.C 35.D 36.A 37.D 38.A 39.D 40.D
【导语】本文主要介绍了作者的朋友们最喜欢的科目。
句意:我有很多朋友,他们有不同的最喜欢的科目。
foods 食物;drinks 饮料;subjects 科目;sports 运动。根据“John’s favourite subject is computer”可知,是指他们有不同的最喜欢的科目。故选 C。 32.句意:约翰最喜欢的科目是计算机,因为他认为计算机可以在学习上帮助他很多。
where 在哪里;when 当……时;because 因为;why 为什么。空前后句是前果后因的关系,用 because 引导原因状语从句。故选 C。
句意:他是一个计算机迷。
book 书;computer 计算机;picture 图片;maths 数学。根据“John’s favourite subject is computer”可知,他是计算机迷。故选 B。
句意:他非常喜欢在电脑上看英文电影,并且他擅长使用电脑。
having 有;seeing 看见;using 使用;doing 做。根据“the computer.”可知,是指擅长使用电脑。故选 C。 35.句意:杰克最喜欢美术,因为他非常喜欢画画。
history 历史;science 科学;music 音乐;art 美术。根据“because he likes drawing pictures very much”可知,杰克最喜欢美术。故选 D。
句意:画各种各样的画很令人兴奋。
exciting 令人兴奋的;boring 无聊的;busy 忙碌的;difficult 困难的。根据“he likes drawing pictures very much”可知,杰克认为画各种画是令人兴奋的。故选 A。
句意:她的父亲在家教她中文。
Japanese 日语;French 法语;English 英语;Chinese 中文。根据“her father is Chinese”可知,她父亲教她中文。
(
故选
D

38
.句意:她非常喜欢中国,她想了解更多关于中国的事情。
know
知道;
see
看见;
watch
观看;
find
找到。
know
about“
了解

,固定短语。故选
A

39
.句意:鲍勃认为数学很有趣,但他最喜欢生物。
and
和;
so
所以;
or
或者;
but
但是。空前后句是转折关系,用
but
连接。故选
D

40
.句意:大卫最喜欢体育,因为他喜欢做运动。
games
游戏;
lessons
课程;
homework
家庭作业;
sport
运动。根据
“David
likes
PE
best”
可知,他喜欢做运动。
故选
D

)
四、阅读理解(20 小题,每小题 2 分,共 40 分)
阅读下面四篇语言材料,然后按文后要求做题。
A
The table below is about the birthdays of Tom’s family. Let’s have a look at what they get on this year’s birthdays.
Person Birthday Gift Price
Tom Jan. 1st a book 21
Emma Oct. 3rd a blouse 55
Mum Mar. 13th a dress 99
Dad Jul. 31st a football 109
41.When is Emma’s birthday
A.Jan. 1st. B.Oct. 3rd. C.Mar. 13th. D.Jul. 31st.
24.Who gets a dress for the birthday
A.Tom. B.Emma. C.Mum. D.Dad.
Whose birthday is on New Year’s Day
Tom’s. B.Emma’s. C.Mum’s. D.Dad’s.
How much is the book
A. 21. B. 55. C. 99. D. 109.
What’s the total of all the things
A. 175. B. 224. C. 284. D. 305.
(
【答案】
41

B
42

C
43

A
44

A
45

C
【导语】本文主要介绍了汤姆一家人生日的时候得到的礼物。
)
(
细节理解题。根据
“Emma
Oct
.
3rd”
可知
Emma
的生日是在
10

3
号。故选
B

细节理解题。根据
“Mum
a
dress”
可知妈妈得到了一条裙子。故选
C

细节理解题。根据
“Tom
Jan.
1st”
可知汤姆的生日在新年。故选
A

细节理解题。根据
“a
book
21”
可知书是
21
元。故选
A

细节理解题。根据
“ 21
55
99
109”
可知总共是
284
元。故选
C

)
B
About Me
My name is Bradley and I’m thirteen. I’m from the USA, but I am in Queensland, Australia with my parents and my sister now. I like wearing T-shirts, but I don’t like T-shirts with numbers. They aren’t cool.
What I think about school subjects
I’m a student at Currumbin Middle School. I love science and music. They are interesting. But I don’t like geography. I think it is too difficult. My favourite subject is PE. I like playing basketball and surfing (冲浪). I often surf with my father after school. He likes this sport, too.
Things I like
I like relaxing music. But my mother doesn’t like it. She thinks it is boring. I like watching films, but I don’t like watching TV. I like playing Chinese chess very much, but my sister doesn’t like it. She likes dancing best.
How many people are in Bradley’s family now
Three. B.Four. C.Five. D.Six.
What subjects does Bradley like
① music ② PE ③ geography ④ science
A.①②③ B.①③④ C.①②④ D.②③④ 48.Who likes surfing in Bradley’s family
Bradley and his father. B.Bradley’s father and sister.
C.Bradley and his mother. D.Bradley’s mother and sister.
The word “it” refers to .
watching films B.relaxing music C.watching TV D.surfing 50.What’s the best title for the passage
A.My favourite subjects B.My happy family C.I love many things D.This is me
(
【答案】
46

B
47

C
48

A
49

B
50

D
【导语】本文是一篇记叙文,文章介绍了作者的基本信息、学校科目和喜欢的事情。
细节理解题。根据第一段
“but
I
am
in
Queensland,
Australia
with
my
parents
and
my
sister
now.”
可知 ,作
者家里有四口人。故选
B

细节理解题。根据
“I
love
science
and
music.”

“My
favorite
subject
is
P
.
E.”
可知,作者喜欢科学、音乐和
)
(
体育。故选
C

细节理解题。根据
“I
like
playing
basketball
and
surfing
.
I
often
surf
with
my
father
after
school
.
He
likes
this sport, too.”
可知,作者和他的父亲喜欢冲浪。故选
A

词义猜测题。根据
“I like relaxing music. But my mother doesn’t like it. She thinks it’s boring.”
可知,母亲不喜欢舒缓的音乐,
it
指代
relaxing music
。故选
B

最佳标题。根据
“About Me”

“What I think about school subjects.”

“Things I like”
可知,本文是作者的自我介绍,
D


这就是我

最适合做本文的标题。故选
D

)
C
There is a library in John’s school. It’s new and big. It’s behind the classroom building. It has three floors. On the first floor, there are two reading rooms. There are five big desks and thirty chairs in each reading room. John comes here and does his homework after class every day. On the second floor, there are a lot of books for students and teachers. They can’t take the books away. They can only read books in the library. John thinks that it is bad. On the third floor, there is a computer room with sixty computers. Students have IT lessons here. It’s John’s favourite lesson.
What’s the library like
It’s small. B.It’s big but old. C.It’s new and big. D.It’s small but new.
How many chairs are there in the two reading rooms
There are 5. B.There are 15. C.There are 30. D.There are 60.
What does the underlined word “it” refer to (指的是) in the passage
The library. B.The book.
C.They can take books away. D.They can only read books in the library.
What do students do on the third floor
They read books. B.They have IT lessons.
C.They do their homework. D.They play basketball.
What can we learn from the passage
John’s favourite lesson isn’t IT. B.The library is behind the office building.
C.The books on the second floor are for teachers. D.There are 60 computers in the computer room.
(
【答案】
51

C
52

D
53

D
54

B
55

D
【导语】本文介绍了
John
学校的图书馆的情况,包括图书馆的位置、楼层分布及各楼层的功能。
细节理解题。根据
“It’s
new
and big.”
可知,图书馆是新的且大的,故选
C

细节理解题。根据
“there are two reading rooms. There are five big desks and thirty chairs in each reading room.”
可知,每个阅览室有
30
把椅子,两个阅览室共有
60
把椅子,故选
D

词义猜测题。根据
“They
can
only
read
books
in
the
library.”
可知,学生只能在图书馆里读书,
John
认为
)
(
这点不好,故
“it”
指的是

他们只能在图书馆里读书

,故选
D

细节理解题。根据
“On the third floor, there is a computer room with sixty computers. Students have IT lessons here.”
可知,学生在三楼上
IT
课,故选
B

细节理解题。根据
“On
the
third
floor,
there
is
a
computer
room
with
sixty
computers.”
可知,计算机室有
60
台电脑,故选
D

)
D
I’m Peter and I’m twelve years old. My best friend is Hannah. She is a 13-year-old girl. I’m tall, but she is short. Why Because she doesn’t eat well.
We are in the same class in school. We sit next to each other and we have lunch together. Sometimes we eat food from each other’s lunchbox. I help her finish her tomatoes, apples and oranges because she doesn’t like them. She’s quite a fussy eater.
After school, we always play together. There are two volleyballs, three tennis balls and four soccer balls in my home. Hannah loves tennis, but she can’t play it. She only watches tennis games on TV. I love sports, such as volleyball, tennis and soccer. I often teach Hannah to play tennis. We can always have lots of fun.
How old is Hannah
Eleven years old. B.Twelve years old.
C.Thirteen years old. D.Fourteen years old.
What does Hannah dislike (不喜欢)
Tomatoes, apples and bananas. B.Apples, oranges and carrots. C.Oranges, strawberries and potatoes. D.Apples, oranges and tomatoes.
What does the underlined phrase “fussy eater” mean in Chinese
食量大的人 B.吃饭快的人 C.挑食的人 D.会做饭的人 59.How many balls are there in Peter’s home
A.Eight. B.Nine. C.Ten. D.Eleven.
Which is TRUE according to the passage
Hannah is short because she doesn’t like sports.
Peter and Hannah are classmates.
Hannah loves to play tennis after school.
Peter often teaches Hannah to play volleyball.
(
【答案】
56

C
57

D
58

C
59

B
60

B
【导语】本文讲述作者以及他的的朋友汉娜的饮食习惯以及放学后的娱乐活动。
56
.细节理解题。根据
“My best friend is Hannah. She is a 13-year-old girl.”
可知, 汉娜
13
岁,故选
C

57
.细节理解题。根据
“I help her finish her tomatoes, apples and oranges because she doesn’t like them.”
可知,
)
(
汉娜不喜欢吃西红柿、苹果和橙子,故选
D

词义猜测题。根据
“I help her finish her tomatoes, apples and oranges because she doesn’t like them. She’s quite
a
fussy
eater.”
可知,作者帮她吃完西红柿、苹果和橙子,因为她不喜欢吃,所以她是挑食的人,
“fussy eater”
指的是

挑食的人

,故选
C

细节理解题。根据
“There are two volleyballs, three tennis balls and four soccer balls in my home.”
可知,作者家有
9
个球,故选
B

细节理解题。根据
“We
are
in
the
same
class
in
school.”
可知,作者和汉娜是同学,故选
B

)
五、短文填空(10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(1 个单词)或用括号内所给单词的正确形式填空。
My name is Alice. I am 61 English girl. I am 12 years old. There are five people in my family. My father is a musician. He can play the drums and the piano very well. My mother is a 62 (teach). She 63 (teach) English in a middle school. She is good with her students and they all like 64 (she) very much. I am a middle school student. We have many 65 (club) in our school. I like the swimming club, the art club and the chess club. I want to join the chess club 66 I am good at playing 67 (China) chess. My brother is fifteen. He is an active (活跃的) boy. He likes playing sports. He can play basketball and volleyball. He 68 (want) to join the sports club in his school. He thinks he can make 69 (friend) there. My sister is only five. She likes to draw and play games 70 me. She is very lovely. I like her very much.
【答案】
. an 62 . teacher 63 . teaches 64 . her 65 . clubs 66 . because 67 . Chinese 68.wants 69.friends 70.with
【导语】本文主要介绍了 Alice 及其家人。
句意:我是一个英国女孩。根据“I am...English girl.”可知,此处泛指一名英国女孩,English 以元音音素发音开头,空处应是 an。故填 an。
句意:我的妈妈是一名教师。根据“My mother is a...(teach).”可知,此处指一名教师,a 后接名词单数
teacher“教师”。故填 teacher。
句意:她在一所中学教英语。根据“She...(teach) English in a middle school.”可知,此处指教英语,结合上下文,句子用一般现在时,主语是“she”,谓语动词应用三单形式,故填 teaches。
句意:她和学生相处得很好,他们都很喜欢她。根据“She is good with her students and they all like...(she) very much.”可知,学生们都很喜欢她,空前是动词“like”,后接宾格 her。故填 her。
句意:我们学校有很多俱乐部。根据“We have many...(club) in our school.”可知,many 后接可数名词复数形式,故填 clubs。
句意:我想加入象棋俱乐部,因为我擅长下中国象棋。根据“I want to join the chess club...I am good at
(
playing...(China)
chess.”
可知,因为擅长下中国象棋,所以想加入象棋俱乐部,
because
符合语境。故填
because

67
.句意:我想加入象棋俱乐部,因为我擅长下中国象棋。根据
“I
am
good
at
playing...(China)
chess”
可知,
此处应是
play
Chinese
chess“
下中国象棋

,是固定短语。故填
Chinese

68
.句意:他想加入学校的体育俱乐部。根据上下文和
“He...(want) to join the sports club in his school.”
可知,
句子用一般现在时,主语是
“he”
,谓语动词用三单形式,故填
wants

句意:他认为他可以在那里交到朋友。根据
“He thinks he can make...(friend) there.”
可知,此处是
make friends“
交朋友

,是固定搭配。故填
friends

句意:她喜欢和我一起画画、玩游戏。根据
“She
likes
to
draw
and
play
games...me.”
可知,此处指她喜欢和



一起画画以及玩游戏,
with“


符合语境。故填
with

)
六、阅读短文,回答问题。(5 小题,每小题 2 分,共 10 分)
Kelly is an English girl. She is in China with her parents now. She has a new friend in her new school. His name is Tommy. He is from Australia. They are not in the same class. Kelly is in Class 5, and Tommy is in Class 6.
Kelly’s favourite subject is geography. She thinks it is really interesting. Mr White is her geography teacher and class teacher. He is a good teacher. Tommy likes PE very much. He says it’s fun to do sport. His favourite sport is tennis. It’s interesting for him. He doesn’t like maths, because it’s difficult for him. Their favourite day is Friday, because the next day is Saturday. They can do some relaxing things.
Kelly likes to read books at home. Tommy likes to draw and play tennis with his friends.
Are Kelly and Tommy in the same class
What does Kelly think of geography
What’s Tommy’s favourite sport
Why doesn’t Tommy like maths
Why do they both like Friday
(
【答案】
71

No
,
they
aren’t.
72

She thinks
it
is
really
interesting.
73

Tennis.
74

Because
it’s
difficult
for
him.
75

Because
the
next
day
is
Saturday
and
they
can
do
some
relaxing
things.
【导语】本文讲述了两个好朋友
Kelly

Tommy
的学校生活及学科喜好。
71
.根据第一段
“They
are
not
in
the
same
class.
Kelly
is
in
Class
5,
and
Tommy
is
in
Class
6.”
可知,
Kelly

Tommy
不在同一个班。故填
No
,
they
aren’t.
)
(
根据第二段
“She
thinks
it
is
really
interesting.”
可知,
Kelly
认为地理非常有趣。故填
She
thinks
it
is
really
interesting.
根据第二段
“His
favourite
sport
is
tennis.”
可知,
Tommy
最喜欢的运动是网球。故填
Tennis

根据第二段
“He doesn’t like maths, because it’s difficult for him.”
可知,
Tommy
不喜欢数学,因为对他来说很难。故填
Because it’s difficult for him.
根据第二段
“Their favourite day is Friday, because the next day is Saturday. They can do some relaxing things.”
可知,他们都喜欢星期五,因为第二天是星期六,他们可以做一些放松的事情。故填
Because
the next day is Saturday and they can do some relaxing things.
)
七、书面表达(共 20 分)
假如你是 Alice,你有一个非常漂亮的房间,请你结合下面的提示,以“My room”为题,向大家介绍一下你的房间。
物品 位置、颜色或数量
schoolbag on the chair
books in the schoolbag
a pair of shoes under the bed
dog behind the door, black
pictures on the wall, four
要求:1. 词数不少于 60;
2. 所写内容必须包括提示内容,可适当发挥。
My room
(
【答案】
One
possible
version:
My
room
My
name
is
Alice.
This
is
my
room.
Look!
A
pair
of
shoes
is
under
the
bed.
Can
you
see
my
schoolbag
Yes. It’s on the chair. And my books are in it. Can you see a dog It’s behind the door. It’s a black dog.
Where are the
pictures
They are on the wall. I have four pictures. It’s a beautiful room. I like it.
)
(
【详解】
[
总体分析
]

题材:本文是一篇材料作文;

时态:时态为

一般现在时



提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏提示中给出的关键信息,写短文介绍自己的房间。
[
写作步骤
]
第一步,整体介绍房间;
第二步,具体介绍房间内的每个物体的陈设;第三步,收尾,表达对自己房间的喜爱之情。
[
亮点词汇
]

on
the
wall
在墙上

a
pair
of
一双
[
高分句型
]
Can
you
see
my
schoolbag
(一般疑问句

)(
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
非选择题
(
请在各试题的答题区内作答
)
) (

1

20
小题,
21

40
小题,每小题
1

,76-80
每小题
1
分;
41

60
小题,每小题
2
分。

)2025-2026初中英语七上期中考试试卷(通用版)
答题卡
(





)姓 名: 准考证号:
(
缺考标记
违纪标记
以上标记由监考
人员用
2B
铅笔
填涂!
) (
注意事项
答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。
请将准考证条码粘贴在右侧的
[
条码粘贴处
]
的方框内。
选择题必须
使用
2B
铅笔填涂;非选择题必须用
0.5
mm

色字迹的签字笔填写,字体工整。
请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。
保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。
6
.填涂样

正确
[

]
错误
[
--
][

]
[
×
]
)
选择题(请用 2B 铅笔填涂)
1.[ A ] [ B ] [ C ] 6.[ A ] [ B ] [ C ] 11.[ A ] [ B ] [ C ] 16.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]
2.[ A ] [ B ] [ C ] 7.[ A ] [ B ] [ C ] 12.[ A ] [ B ] [ C ] 17.[ A ] [ B ] [ C ] [ D] [ E ]
3.[ A ] [ B ] [ C ] 8.[ A ] [ B ] [ C ] 13.[ A ] [ B ] [ C ] 18.[ A ] [ B ] [ C ] [ D] [ E ]
4.[ A ] [ B ] [ C ] 9.[ A ] [ B ] [ C ] 14.[ A ] [ B ] [ C ] 19.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]
5.[ A ] [ B ] [ C ] 10.[ A ] [ B ] [ C ] 15.[ A ] [ B ] [ C ] 20.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]
21.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 26.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 31.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 36.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]
22.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 27.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 32.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 37.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]
23.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 28.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 33.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 38.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]
24.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 29.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 34.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 39.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]
25.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 30.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 35.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 40.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] [ E ]
41.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 46.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 51.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 56.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
42.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 47.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 52.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 57.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
43.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 48.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 53.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 58.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
44.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 49.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 54.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 59.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
45.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 50.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 55.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 60.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
非选择题部分
五、短文填空(10 小题,每小题 1 分,共 10 分)
61. 62. 63. 64. 65.
66. 67. 68. 69. 70.
六、阅读短文回答问题(5 小题,每小题 2 分,共 10 分)。
71.
72.
73.
74.
75.
八、书面表达(20 分)

展开更多......

收起↑

资源列表