人教版(2024)七年级英语上学期期中检测试卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

人教版(2024)七年级英语上学期期中检测试卷(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源简介

人教版(2024)七年级英语上学期期中检测试卷
(满分 150 分 考试用时 120 分钟)
一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分) A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。每个句子听一遍。 1.
A.I often play volleyball. B.I never play football. C.I always play tennis. 2.
A.How are you B.How do you spell it C.Is that your brother
3.
A.Black is my favourite colour. B.I can see black. C.I don’t like black.
4.
A.I lost my watch in the school library. B.She found a computer game this morning.
C.He lost his school ID card in Classroom 7E.
5.
A.What is your father B.What is your father like C.What does your father like
在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题的正确答案。每段对话听两遍。
What’s Wang Wei interested in
A.Learning English B.Playing tennis C.Studying history 7.How long does it take Kitty to get to school by bus
A.Forty minutes. B.Twenty minutes. C.Ten minutes.
When is Jack going to New York
On Monday. B.On November 12th. C.Next week.
What club does Paul want to join
The swimming club. B.The music club. C.The basketball club.
Where is Mr. Li
In the classroom. B.In the library. C.In the teachers’ office.
在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题的正确答案。听对话前,你将有 40 秒钟的读题时间;听完后,你将有 40 秒钟的答题时间。对话听两遍。 11.Who is Frank’s sister
Lucy. B.Bob. C.Tina.
12.How old is Paul
A.8. B.10. C.2. 13.Where are Bob and Mary now
A.In China. B.In England. C.At home.
Who is their teacher
Bob. B.Mary. C.Miss Smith.
What color is the dictionary
Red. B.White. C.Blue.
在录音中,你将听到一篇短文,短文后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题的正确答案。听短文前,你将有 40 秒钟的读题时间;听完后,你将有 40 秒钟的答题时间。短文听两遍。 16.Where does Peter put his kite
Under a small tree. B.In a big tree. C.Under a tall tree.
How is Peter when he chats with Daniel
A.Excited. B.Happy. C.Sad.
Where does Peter’s mother work
In a park. B.In a school. C.In a shop.
Who takes the bike and the kite home
Daniel. B.Peter. C.Peter’s mother.
What do you think of Peter
He is not careful. B.He loves making kites. C.He is clever and helpful.
二、阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Hello, boys and girls! The International Day of Friendship is coming! Here is the information about some students. Do you want to make friends with them
(
Playing
basketball
is
my
favourite.
I
like
Tom.
He
is
very
good
at
playing
basketball
but
he still works very hard.
Mike
)
hello256806
Wang Hui hello259537 My favourite singing star is David. He has a different voice (嗓音). His story tells me that being different is fine.
Helen hello256605 My favourite book is Running Wild. It is a story about Will and his elephant friend, Oona. Oona always helps Will.
Jack hello259506 I like Doctor Who best. The man in this TV show uses his time machine (机器) to travel with his friends. They see beautiful things and stop bad things.
根据材料内容选择最佳答案。
What is Mike’s WeChat ID
It’s hello two five six six zero five. B.It’s hello two five six eight zero six. C.It’s hello two five nine five zero six. D.It’s hello two five nine five three seven.
Tony likes reading. Who might he want to make friends with
A.Mike. B.Wang Hui. C.Helen. D.Jack.
Who is good at playing basketball
Tom. B.David. C.Will. D.Oona.
What’s special about the man in Doctor Who
The man sings well. B.The man can talk with animals.
C.The man uses his time machine to travel with his friends. D.The man runs really fast.
Which of the following is TRUE
Jack is a very good doctor. B.Helen’s best friend is Oona. C.Mike likes playing football. D.Wang Hui likes David best.
B
My name is Julia. I am a girl from Canada. Now I am in Beijing with my parents. My father is a cook. He works in a restaurant. My mother is a doctor. She works in a big hospital.
Yang Han is my pen pal. Yang Han lives in Anhui. Look! This is a letter from her. In it, she says she has a nice family. Her father and mother are farmers. And they work on the farm every day. They plant ( 种植 ) rice and vegetables. On their farm, they have a big apple tree. They have many chickens, two dogs and two cats, too. Yang Han is good at English. She likes to read different English books with nice pictures ( 图片). She often helps her
classmates with their English at school. They like her a lot. Yang Han has a brother. His name is Yang Chen. He is very cute. He likes to play with the dogs.
Yang Han says she wants me to visit her. She will ask her father to cook nice food for me.
根据材料内容选择最佳答案。
What does Julia’s father do
He is a doctor. B.He is a cook. C.He is a farmer. D.He is a teacher.
What can’t we see on Yang Han’s farm
A.Rice. B.Vegetables. C.Chickens. D.Banana trees.
What kind of books does Yang Han like to read
English books with nice stories. B.English books with nice pictures. C.Chinese books with nice pictures. D.Chinese books with nice stories.
What is Paragraph (段落) 2 mainly (主要地) about
Yang Han and her family. B.Yang Han’s brother.
C.Yang Han’s farm. D.Yang Han and her dogs.
What is Yang Chen like
He is kind. B.He is cute. C.He is cool. D.He is nice.
C
There are four seasons in a year. All seasons have their colours. What is every season’s colour
Spring is green. When spring comes, trees begin to bud (发芽). It’s a green world. When we see green, we are happy. Spring is the best season for parents and children to fly kites.
Summer is different. It’s usually very hot, so the season is red. In summer, the flowers look so beautiful. Some children like summer because they can go swimming.
The weather in autumn usually gets cool. The fruits on the trees and rice are signs (标志) of autumn. Its colour is yellow. In the season, farmers are very busy. Of course, they are happy too. It’s also a good season for people to go for a walk.
What about winter When it snows, everything becomes white. So it is a white season. Winter is cold and long but people like to play with snow in winter.
How do people feel when they see green
Happy. B.Warm. C.Angry. D.Sad.
Which season is red
Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
What does the underlined word “they” in Paragraph 4 refer to (指的是)
Students. B.Children. C.Parents. D.Farmers.
What can we learn from the passage
Many parents and children like to go for a walk in spring.
Some people like summer because they can fly kites.
Autumn is a good season for people to go swimming.
When winter comes, people like to play with snow.
What is the best title (题目)
A.Different Sports in Four Seasons B.The Colours of Four Seasons C.The Weather in Four Seasons D.The Food in Four Seasons
(
D
)
You may drink water in a bottle when you are thirsty. But plastic bottles are bad for the environment. Is there a
way not to use a bottle
Try the Ooho bubble. It is a small ball of water. People use it instead of a water bottle. It has no colour, no smell and no taste.
It is made from seaweed (海藻) and is safe for people to drink. You can make a hole to drink water from it. Or you can just put the whole thing into your mouth.
Three creators from the Imperial College London made the Ooho bubble. It is good for the environment. And people can only spend 0.12 yuan buying one bubble. It is much cheaper than plastic bottles. So many people like it .
① . For example, each water ball doesn’t have much water. You may have to drink a lot of them before you are not thirsty any more. Or some may feel it’s not clean to catch the water bubble in their hands. What do you think about it
What is the Ooho bubble made from
plastic B.paper C.seaweed D.glass 37.The Ooho bubble is .
A.a kind of water in soft bottles B.a small ball of water C.not safe for people to drink D.in a water bottle
If you have 0.6 yuan, you can buy Ooho bubbles.
two B.three C.four D.five 39.Which of the following can be put in this place ①
A.The Ooho bubble has other good ways B.But there are some problems (问题) C.All of the people will like the Ooho bubble D.Some people think it is clean
40.What’s the best title for the passage
A.A new way to drink water B.Bottled water is bad for the environment. C.Drink before you are thirsty D.The Ooho bubble is safe to drink
三、阅读理解七选五(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Welcome to Southwark School! When you go to a new school, it can be difficult for you to be happy. You worry (担心) about your subjects (科目). 41 You worry that no one can like you. But do not worry too much. Most of the time some people are friendly and some people are not. 42 These people often like you too.
43 Here’s what one student says: “My name is Helen. Amy and Sally are my best friends. Amy is my friend on my first day at school. 44 We’re 14 now! I like her because she is happy all the time and very friendly. Sally is quiet (文静的). However, she is just as good a friend as Amy. They are interested in the same things as me, and we listen to each other’s problems (问题). Amy likes to talk and Sally likes to listen. 45 So we help each other (互相) with our homework too!”
Friends are very important.
Teachers can be friendly to you.
Usually there are some people you like.
You also worry about making friends.
Of all the subjects, we like P.E. best.
We were three years old then.
We are good at different subjects.
四、补全对话(5 分)
阅读对话,从每题 A、B、C、D 四个选项中,选出一个最佳答案完成对话。
Cindy: Hi, Nick! How are you
Nick: Hi, Cindy! I’m OK. What about you Cindy: I’m fine. Wow, 46 Nick: It’s a photo of my family.
Cindy: 47 Nick: She is my little sister.
Cindy: She looks so cute. Look at that boy in red. Is he your brother Nick: 48 He’s my cousin.
Cindy: Oh, I see. 49 Nick: He is Marcus.
Cindy: 50 Nick: OK, M-A-R-C-U-S.
Cindy: Well, thanks. Have a good day! Nick: You, too.
46.A.what color is it B.what’s this
C.is this a photo D.where is it
47.A.Who is she B.What does she look like
C.How is the girl D.Is she your sister
48.A.Yes, he is. B.No, he isn’t.
C.I don’t know. D.This is my brother.
49.A.Is he Marcus B.What’s his phone number
C.Is this Marcus’ photo D.What’s his name
50.A.Where is your father B.Can you spell it
C.How do you know it D.I can spell his name.
五、完形填空 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读短文,从每题 A、B、C、D 四个选项中,选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案。 Hello! My 51 is Zhang Min. I have 52 good friend(s). They’re Amy and Wang Hua. Amy
comes from the United States. She is 53 American girl. She is thirteen years old. Wang Hua is from Zhang Qiu. She’s Chinese. She is thirteen years old, 54 . We are roommates (室友), 55 we are in different classes.
Today we read books in the 56 . When we leave (离开) the library, we find a 57 . It is brown.
We 58 a pencil box in it. What 59 is it 60 is blue. Three pencils, two pens and an eraser 61 in it. The 62 pencil box is very nice. Three books and a dictionary are 63 the schoolbag, too. Here is a photo of a girl in the dictionary. Is the schoolbag 64 Please call us 65 8098-7223.
51.A.family name B.given name C.name D.last name
52.A.one B.two C.three D.four
53.A.a B.the C.an D./
54.A.also B.too C.as well D.either
55.A.and B.or C.because D.but
56.A.room B.map C.library D.classroom
57.A.card B.jacket C.notebook D.schoolbag
58.A.say B.have C.know D.see
59.A.name B.number C.color D.book
60.A.He B.It C.I D.She
61.A.be B.am C.is D.are
62.A.red B.brown C.black D.blue
63.A.under B.on C.in D.for
64.A.your B.hers C.her D.yours
65.A.of B.for C.at D.about
六、阅读填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Mr. Li comes from Zibo. He is 66 English teacher in a middle school. His wife (妻子), Mrs. Wang, 67 (teach) math in a primary school. They have three children—two girls, Lisa and Sally, and a boy, Peter. Peter has a very interesting job. He is a police 68 (art).
Mr. Li is 45 years old. He is not thin 69 fat. He is of medium build. After school, he enjoys cooking for his family. He is good at 70 (make) noodles and dumplings. Mrs.Wang is of medium 71 (high). She likes running. She has a healthy eating habit. She eats fruit every day. She likes 72 (strawberry) best.
Last Sunday was Peter’s twentieth birthday. Everyone in the family had a birthday party for him. Lisa and Sally made a birthday cake for him. Peter made a wish and blew out all the candles in one go. Mrs. Wang 73 (buy) her son a new football. Because he is 74 (interest) in playing it. Long noodles are a symbol 75 long life. Mr. Li made a bowl of beef noodles for Peter. Peter had an unforgettable birthday with his family.
七、书面表达(共两节,满分 35 分)
第一节 情境运用(10 分)
根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
76.A:
B: I’m fine, thanks.
A: Where is the schoolbag B: .
A: What color are the rulers B: .
79.A:
B: No, she isn’t my sister. She is my friend.
80.A:
B: His last name is Brown.
第二节 写作(25 分)
假如你是林彤,你的英国朋友 Lucy 对中国的饮食文化特别感兴趣,你向她推荐热爱视频分享美食的表姐韩梅。请你根据下面的提示,给 Lucy 发一封邮件,向她介绍韩梅。
About Han Mei Age: 21 years old From: Beijing
Job: a teacher of a cooking school
Looks: tall and thin, long brown hair, big eyes Her video :
She cooks Chinese food (pancake, dumpling..)
The dishes are easy to learn.
上周末在家,忙着做了一顿美味大餐要求:
包含所给信息,可适当发挥;
条理清晰,语句通顺,语法正确,书写规范;
3.60 词左右(邮件格式和开头已给出,不计入总词数)。 Dear Lucy,
How is it going I know that you like Chinese food very much. I’d like to introduce (介绍) my cousin Han Mei to you. She is good at cooking Chinese food.
Yours, Lin Tong人教版(2024)七年级英语上学期期中检测试卷
(满分 150 分 考试用时 120 分钟)
一、听力(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分) A)听录音,从每组句子中选出一个你所听到的句子。每个句子听一遍。 1.
A.I often play volleyball. B.I never play football. C.I always play tennis.
【答案】A
【原文】I often play volleyball. 2.
A.How are you B.How do you spell it C.Is that your brother
【答案】B
【原文】How do you spell it 3.
A.Black is my favourite colour. B.I can see black. C.I don’t like black.
【答案】A
【原文】Black is my favourite colour. 4.
A.I lost my watch in the school library. B.She found a computer game this morning.
C.He lost his school ID card in Classroom 7E.
【答案】B
【原文】She found a computer game this morning. 5.
A.What is your father B.What is your father like C.What does your father like
【答案】B
【原文】What is your father like
在录音中,你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题的正确答案。每段对话听两遍。
What’s Wang Wei interested in
Learning English B.Playing tennis C.Studying history
【答案】A
【原文】M: Wang Wei, your English is good enough. W: Oh, thanks. I’m interested in learning English.
How long does it take Kitty to get to school by bus
Forty minutes. B.Twenty minutes. C.Ten minutes.
【答案】C
【原文】M: How do you get to school, Kitty
W: I usually ride my bike to school. On rainy days I go by bus. M: How long does it take
W: 40 minutes by bike but 10 minutes by bus. 8.When is Jack going to New York
A.On Monday. B.On November 12th. C.Next week.
【答案】B
【原文】W: What are you doing for your holiday, Jack M: I’m going to New York for a week.
W: That sounds interesting! When are you going there M: I’m going on November 12th.
W: Well, have a good time.
What club does Paul want to join
The swimming club. B.The music club. C.The basketball club.
【答案】A
【详解】W: What club do you want to join Paul
M: I want to join the swimming club. I like swimming very much. 10.Where is Mr. Li
A.In the classroom. B.In the library. C.In the teachers’ office.
【答案】B
【原文】W: I can’t ask Mr. Li for help. He isn’t in the classroom. M: He is in the library.
在录音中,你将听到一段对话,对话后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题的正确答案。听对话前,你将有 40 秒钟的读题时间;听完后,你将有 40 秒钟的答题时间。对话听两遍。
Who is Frank’s sister
Lucy. B.Bob. C.Tina.
How old is Paul
A.8. B.10. C.2. 13.Where are Bob and Mary now
In China. B.In England. C.At home.
Who is their teacher
Bob. B.Mary. C.Miss Smith.
What color is the dictionary
A.Red. B.White. C.Blue.
【答案】11.A 12.C 13.A 14.C 15.A
【原文】M: Hi, Helen.
W: Hi, Frank. Nice to meet you!
M: Nice to meet you, too. Look, this is my room. That is my family photo. This is my sister Lucy. W: Oh, I see. Who is he
M: He is my brother, Paul. He is only 2 years old. W: Who are they
M: They are my parents, Bob and Mary. They are in China now. W: Oh, look, is this our teacher, Miss Smith
M: Yeah, she is also my aunt.
W: Your desk is really very tidy. What’s that red book M: It is my dictionary.
在录音中,你将听到一篇短文,短文后有五个小题,从每小题 A、B、C 中选出能回答所给问题的正确答案。听短文前,你将有 40 秒钟的读题时间;听完后,你将有 40 秒钟的答题时间。短文听两遍。 16.Where does Peter put his kite
A.Under a small tree. B.In a big tree. C.Under a tall tree.
How is Peter when he chats with Daniel
A.Excited. B.Happy. C.Sad.
Where does Peter’s mother work
In a park. B.In a school. C.In a shop.
Who takes the bike and the kite home
Daniel. B.Peter. C.Peter’s mother.
What do you think of Peter
He is not careful. B.He loves making kites. C.He is clever and helpful.
【答案】16.A 17.B 18.A 19.C 20.A
【原文】
This Saturday Peter goes to the park. When he gets there, he puts his bike under a tall tree and begins to fly a kite. When he is tired, he puts his kite under a small tree and has a rest. Just then, his friend, Daniel, comes to chat with him. They are very happy and then they go home. Peter’s mother works in the park. She sees Peter’s things and takes them home. After supper, Peter’s mother asks, “Where is your bike, Peter ” Peter looks around and sees his things. He says, “It’s over there. I bring everything home today.”
二、阅读理解(共 20 小题;每小题 2 分,满分 40 分)
阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。
A
Hello, boys and girls! The International Day of Friendship is coming! Here is the information about some students. Do you want to make friends with them
Mike hello256806 Playing basketball is my favourite. I like Tom. He is very good at playing basketball but he still works very hard.
Wang Hui hello259537 My favourite singing star is David. He has a different voice (嗓音). His story tells me that being different is fine.
Helen hello256605 My favourite book is Running Wild. It is a story about Will and his elephant friend, Oona. Oona always helps Will.
Jack hello259506 I like Doctor Who best. The man in this TV show uses his time machine (机器) to travel with his friends. They see beautiful things and stop bad things.
根据材料内容选择最佳答案。
What is Mike’s WeChat ID
It’s hello two five six six zero five. B.It’s hello two five six eight zero six. C.It’s hello two five nine five zero six. D.It’s hello two five nine five three seven.
Tony likes reading. Who might he want to make friends with
A.Mike. B.Wang Hui. C.Helen. D.Jack.
Who is good at playing basketball
Tom. B.David. C.Will. D.Oona.
What’s special about the man in Doctor Who
The man sings well. B.The man can talk with animals.
C.The man uses his time machine to travel with his friends. D.The man runs really fast.
Which of the following is TRUE
Jack is a very good doctor. B.Helen’s best friend is Oona. C.Mike likes playing football. D.Wang Hui likes David best.
【答案】21.B 22.C 23.A 24.C 25.D
【导语】本文主要介绍了四个人的姓名、最喜欢的运动以及微信 ID 等信息。
21.细节理解题。根据 Mike 的个人信息“hello256806”可知,Mike 的微信 ID 是 hello256806。故选 B。 22.细节理解题。根据 Helen 的个人信息“My favourite book is Running Wild.”可知,托尼喜欢阅读,他可能想和 Helen 交朋友,故选 C。
细节理解题。根据 Mike 的个人信息“I like Tom. He is very good at playing basketball”可知,Tom 擅长打篮球,故选 A。
细节理解题。根据 Jack 的个人信息“The man in this TV show uses his time machine (机器) to travel with his friends. They see beautiful things and stop bad things.”可知,这个人用他的时光机和他的朋友一起旅行,故选 C。
细节理解题。根据 Wang Hui 的个人信息“My favourite singing star is David.”可知,王辉最喜欢大卫,故选 D。
B
My name is Julia. I am a girl from Canada. Now I am in Beijing with my parents. My father is a cook. He works in a restaurant. My mother is a doctor. She works in a big hospital.
Yang Han is my pen pal. Yang Han lives in Anhui. Look! This is a letter from her. In it, she says she has a nice family. Her father and mother are farmers. And they work on the farm every day. They plant ( 种植 ) rice and vegetables. On their farm, they have a big apple tree. They have many chickens, two dogs and two cats, too. Yang Han is good at English. She likes to read different English books with nice pictures ( 图片). She often helps her classmates with their English at school. They like her a lot. Yang Han has a brother. His name is Yang Chen. He is very cute. He likes to play with the dogs.
Yang Han says she wants me to visit her. She will ask her father to cook nice food for me.
根据材料内容选择最佳答案。
What does Julia’s father do
He is a doctor. B.He is a cook. C.He is a farmer. D.He is a teacher.
What can’t we see on Yang Han’s farm
A.Rice. B.Vegetables. C.Chickens. D.Banana trees.
What kind of books does Yang Han like to read
English books with nice stories. B.English books with nice pictures. C.Chinese books with nice pictures. D.Chinese books with nice stories.
What is Paragraph (段落) 2 mainly (主要地) about
Yang Han and her family. B.Yang Han’s brother.
C.Yang Han’s farm. D.Yang Han and her dogs.
What is Yang Chen like
He is kind. B.He is cute. C.He is cool. D.He is nice.
【答案】26.B 27.D 28.B 29.A 30.B
【导语】本文主要介绍了朱莉娅的个人信息,以及她的笔友杨涵的个人信息,家庭信息。 26.细节理解题。根据“My father is a cook. He works in a restaurant.”可知朱莉娅父亲是一名厨师。故选 B。 27.细节理解题。根据“They plant rice and vegetables. On their farm, they have a big apple tree. They have many chickens, two dogs and two cats, too.”可知他们种植水稻和蔬菜。在他们的农场里,他们有一棵大苹果树。他们有很多鸡,两只狗和两只猫,没有提到香蕉树。故选 D。
细节理解题。根据“She likes to read different English books with nice pictures.”可知她喜欢读带有漂亮图片的英文书。故选 B。
主旨大意题。根据“In it, she says she has a nice family. Her father and mother are farmers...He likes to play with the dogs.”可知第二段主要介绍了杨涵和她的家人。故选 A。
细节理解题。根据“He is very cute.”可知他很可爱。故选 B。
C
There are four seasons in a year. All seasons have their colours. What is every season’s colour
Spring is green. When spring comes, trees begin to bud (发芽). It’s a green world. When we see green, we are happy. Spring is the best season for parents and children to fly kites.
Summer is different. It’s usually very hot, so the season is red. In summer, the flowers look so beautiful. Some children like summer because they can go swimming.
The weather in autumn usually gets cool. The fruits on the trees and rice are signs (标志) of autumn. Its colour is yellow. In the season, farmers are very busy. Of course, they are happy too. It’s also a good season for people to go for a walk.
What about winter When it snows, everything becomes white. So it is a white season. Winter is cold and long but people like to play with snow in winter.
根据材料内容选择最佳答案。
How do people feel when they see green
Happy. B.Warm. C.Angry. D.Sad.
Which season is red
Spring. B.Summer. C.Autumn. D.Winter.
What does the underlined word “they” in Paragraph 4 refer to (指的是)
Students. B.Children. C.Parents. D.Farmers.
What can we learn from the passage
Many parents and children like to go for a walk in spring.
Some people like summer because they can fly kites.
Autumn is a good season for people to go swimming.
When winter comes, people like to play with snow.
What is the best title (题目)
A.Different Sports in Four Seasons B.The Colours of Four Seasons C.The Weather in Four Seasons D.The Food in Four Seasons
【答案】31.A 32.B 33.D 34.D 35.B
【导语】本文主要介绍了四个季节的不同颜色。
细节理解题。根据第二段中“When we see green, we are happy.”可知,人们看到绿色时会感到快乐。故选 A。
细节理解题。根据第三段中“Summer is different. It’s usually very hot, so the season is red.”可知,夏季是红色的。故选 B。
推理判断题。根据第四段中“In the season, farmers are very busy. Of course, they are happy too.”可知,在这个季节,农民都很忙,当然,他们也很高兴;可推断出“they”指的是“farmers”。故选 D。 34.细节理解题。根据最后一段中“Winter is cold and long but people like to play with snow in winter.”可知,当冬天到来时,人们喜欢玩雪。故选 D。
最佳标题题。根据第一段中“There are four seasons in a year. All seasons have their colours. What is every season’s colour ”以及通读全文可知,本文主要介绍了四个季节的不同颜色,B 选项“四季的颜色”为最佳标题。故选 B。
D
You may drink water in a bottle when you are thirsty. But plastic bottles are bad for the environment. Is there a way not to use a bottle
Try the Ooho bubble. It is a small ball of water. People use it instead of a water bottle. It has no colour, no smell and no taste.
It is made from seaweed (海藻) and is safe for people to drink. You can make a hole to drink water from it. Or you can just put the whole thing into your mouth.
Three creators from the Imperial College London made the Ooho bubble. It is good for the environment. And people can only spend 0.12 yuan buying one bubble. It is much cheaper than plastic bottles. So many people like it .
① . For example, each water ball doesn’t have much water. You may have to drink a lot of them before you are not thirsty any more. Or some may feel it’s not clean to catch the water bubble in their hands.
What do you think about it
根据材料内容选择最佳答案。
What is the Ooho bubble made from
A.plastic B.paper C.seaweed D.glass 37.The Ooho bubble is .
A.a kind of water in soft bottles B.a small ball of water C.not safe for people to drink D.in a water bottle
38.If you have 0.6 yuan, you can buy Ooho bubbles.
A.two B.three C.four D.five 39.Which of the following can be put in this place ①
The Ooho bubble has other good ways B.But there are some problems (问题) C.All of the people will like the Ooho bubble D.Some people think it is clean
40.What’s the best title for the passage
A.A new way to drink water B.Bottled water is bad for the environment. C.Drink before you are thirsty D.The Ooho bubble is safe to drink
【答案】36.C 37.B 38.D 39.B 40.A
【导语】本文主要介绍了一种叫做 Ooho 水泡的新型饮用水方式。
细节理解题。根据“It is made from seaweed (海藻) and is safe for people to drink.”可知,它是由海藻做成的。故选 C。
细节理解题。根据“Try the Ooho bubble. It is a small ball of water.”可知,它是一个小水球。故选 B。 38.推理判断题。根据“And people can only spend 0.12 yuan buying one bubble.”可知,如果有 0.6 元,可以买 5 个。故选 D。
推理判断题。根据“For example, each water ball doesn’t have much water.”可知,这一段说明这种水球也有缺点,选项 B“但也有一些问题”符合语境。故选 B。
标题归纳题。通读全文,尤其根据“Try the Ooho bubble. It is a small ball of water. People use it instead of a water bottle.”可知,本文介绍的是一种新的喝水的方式。故选 A。
三、阅读理解七选五(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Welcome to Southwark School! When you go to a new school, it can be difficult for you to be happy. You worry (担心) about your subjects (科目). 41 You worry that no one can like you. But do not worry too much. Most of the time some people are friendly and some people are not. 42 These people often like you too.
43 Here’s what one student says: “My name is Helen. Amy and Sally are my best friends. Amy is my friend on my first day at school. 44 We’re 14 now! I like her because she is happy all the time and very friendly. Sally is quiet (文静的). However, she is just as good a friend as Amy. They are interested in the same things as me, and we listen to each other’s problems (问题). Amy likes to talk and Sally likes to listen. 45 So we
help each other (互相) with our homework too!” A.Friends are very important.
Teachers can be friendly to you.
Usually there are some people you like.
You also worry about making friends.
Of all the subjects, we like P.E. best.
We were three years old then.
We are good at different subjects.
【答案】41.D 42.C 43.A 44.F 45.G
【导语】本文主要陈述了新生在新学校没必要担心太多,特别是同学之间的相处,而且一个同学分享了她和她两个朋友之间的友谊。
根据下文“You worry that no one can like you.(你担心没人会喜欢你。)”可知,没有人喜欢,担心交不到朋友;选项 D“你也担心交朋友。”符合语境。故选 D。
根据下文“These people often like you too.(这些人通常也喜欢你。)”可知,这些人也喜欢你,说明他们是你喜欢的人;选项 C“通常会有一些你喜欢的人。”符合语境。故选 C。
根据下文“Amy and Sally are my best friends.(艾米和莎莉是我最好的朋友。)”可知,这里提到了朋友;选项 A“朋友是非常重要的。”符合语境。故选 A。
根据上文“Amy is my friend on my first day at school.(艾米是我第一天上学时的朋友。)”和下文“We’re 14 now!(我们现在 14 岁了!)”可知,我与艾米第一天上学就认识了,那时候年龄较小,现在却 14 岁了;选项 F“那时我们才三岁。”符合语境。故选 F。
根据下文“So we help each other with our homework too!(所以我们也会在作业上互相帮助!)”可知,我们各有所长,取长补短;选项 G“我们擅长不同的科目。”符合语境。故选 G。
四、补全对话(5 分)
阅读对话,从每题 A、B、C、D 四个选项中,选出一个最佳答案完成对话。
Cindy: Hi, Nick! How are you
Nick: Hi, Cindy! I’m OK. What about you Cindy: I’m fine. Wow, 46 Nick: It’s a photo of my family.
Cindy: 47 Nick: She is my little sister.
Cindy: She looks so cute. Look at that boy in red. Is he your brother Nick: 48 He’s my cousin.
Cindy: Oh, I see. 49 Nick: He is Marcus.
Cindy: 50
Nick: OK, M-A-R-C-U-S.
Cindy: Well, thanks. Have a good day! Nick: You, too.
46.A.what color is it B.what’s this
C.is this a photo D.where is it
47.A.Who is she B.What does she look like
C.How is the girl D.Is she your sister
48.A.Yes, he is. B.No, he isn’t.
C.I don’t know. D.This is my brother. 49.A.Is he Marcus B.What’s his phone number
C.Is this Marcus’ photo D.What’s his name
50.A.Where is your father B.Can you spell it
C.How do you know it D.I can spell his name.
【答案】46.B 47.A 48.B 49.D 50.B
【导语】本文是 Cindy 向 Nick 介绍照片上的家人。
根据“It’s a photo of my family.”可知,此处回答是一张全家福,选项 B“它是什么?”符合语境,故选 B。
根据“She is my little sister.”可知,询问一位女性是谁,选项 A“她是谁?”符合语境,故选 A。 48.根据“Is he your brother ”可知,此处应回答是不是自己的兄弟,选项 B“不,他不是。”符合语境,故选 B。
根据“He is Marcus.”可知,此处介绍一个男性的名字,选项 D“他叫什么名字?”符合语境,故选 D。
根据“OK, M-A-R-C-U-S.”可知,此处在拼写名字,选项 B“你能拼写它吗?”符合语境,故选 B。
五、完形填空 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)
阅读短文,从每题 A、B、C、D 四个选项中,选出一个能填入文章中相应空白处的最佳答案。 Hello! My 51 is Zhang Min. I have 52 good friend(s). They’re Amy and Wang Hua. Amy
comes from the United States. She is 53 American girl. She is thirteen years old. Wang Hua is from Zhang Qiu. She’s Chinese. She is thirteen years old, 54 . We are roommates (室友), 55 we are in different classes.
Today we read books in the 56 . When we leave (离开) the library, we find a 57 . It is brown. We 58 a pencil box in it. What 59 is it 60 is blue. Three pencils, two pens and an eraser
61 in it. The 62 pencil box is very nice. Three books and a dictionary are 63 the schoolbag, too. Here is a photo of a girl in the dictionary. Is the schoolbag 64 Please call us 65 8098-7223.
51.A.family name B.given name C.name D.last name
52.A.one B.two C.three D.four
53.A.a B.the C.an D./
54.A.also B.too C.as well D.either
55.A.and B.or C.because D.but
56.A.room B.map C.library D.classroom
57.A.card B.jacket C.notebook D.schoolbag
58.A.say B.have C.know D.see
59.A.name B.number C.color D.book
60.A.He B.It C.I D.She
61.A.be B.am C.is D.are
62.A.red B.brown C.black D.blue
63.A.under B.on C.in D.for
64.A.your B.hers C.her D.yours
65.A.of B.for C.at D.about
【答案】
51.C 52.B 61.D 62.D 53.C 54.B 63.C 64.D 55.D 56.C 65.C 57.D 58.D 59.C 60.B
【导语】本文主要介绍了作者两个好友的信息及他们捡到的书包的信息。
句意:我的名字是张敏。
family name 姓;given name 名;name 名字;last name 姓。根据“Zhang Min”可知,这里又有名也有姓,所以是 name。故选 C。
句意:我有两个好朋友。
one 一个;two 两个;three 三个;four 四个。根据后文“They’re Amy and Wang Hua.”可知有两个好朋友。故选 B。
句意:她是一个美国女孩。
a 不定冠词;the 定冠词;an 不定冠词,用于元音音素开头;/零冠词。此处表示泛指,由于 American 是元音音素开头,所以是冠词 an。故选 C。
句意:她也 13 岁。
also 也,用于句中;too 也,用于句末;as well 也,用于句末时前没有逗号;either 否定句中,也。由于此句是肯定句所以排除 D,横线在句末,所以排除 A,由于有逗号,所以排除 C。故选 B。 55.句意:我们是室友,但是我们在不同的班级。
and 并且;or 或者;because 因为;but 但是。横线前后表示转折关系,所以是 but。故选 D。 56.句意:今天我们在图书馆读书。
room 房间;map 地图;library 图书馆;classroom 教室。根据后文“When we leave (离开) the library”可知,是在图书馆读书。故选 C。
句意:当我们离开图书馆时,我们发现一个书包。
card 卡片;jacket 夹克衫;notebook 笔记本;schoolbag 书包。根据后文“Is the schoolbag ... ”可知发现的是书包。故选 D。
句意:我们在它里面看到一个铅笔盒。
say 说;have 有;know 知道;see 看到。根据“We ...a pencil box in it.”结合选项,应是看到书包里有铅笔盒。故选 D。
句意:它是什么颜色的?
name 名字;number 数字;color 颜色;book 书。根据后文“...is blue”可知询问颜色。故选 C。 60.句意:它是蓝色。
He 他;It 它;I 我;She 她。分析句子可知,横线上代指铅笔盒,所以是 it。故选 B。 61.句意:三只铅笔,两个钢笔和一块橡皮在里面。
be 动词原形;am 主语是第一人称单数;is 主语是第三人称单数或不可数;are 主语是复数或第二人称。主语“Three pencils, two pens and an eraser”是复数,所以是 are。故选 D。
62.句意:蓝色的铅笔盒很漂亮。
red 红色;brown 棕色;black 黑色;blue 蓝色。根据前文“...is blue”可知,铅笔盒是蓝色的。故选 D。 63.句意:三本书和一本字典也在书包里。
under 在……下;on 在……上;in 在……里;for 对于。分析句子可知,横线前是书和字典,应是在书包里,所以是介词 in。故选 C。
句意:这个书包是你的吗?
your 你的,形容词性物主代词;hers 她的,名词性物主代词;her 形容词性物主代词或宾格,她/她的; yours 名词性物主代词,你的。分析句子可知,横线上应是名词性物主代词,本文是寻找失主,所以询问是你的吗,所以是 yours。故选 D。
句意:请拨打电话 8098-7223 给我们。
of……的;for 对于;at 在;about 关于。短语“call sb. at”表示“拨打……联系某人”。故选 C。
六、阅读填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)
阅读下面短文,在空白处填入一个适当的单词或括号内单词的正确形式。
Mr. Li comes from Zibo. He is 66 English teacher in a middle school. His wife (妻子), Mrs. Wang, 67 (teach) math in a primary school. They have three children—two girls, Lisa and Sally, and a boy, Peter. Peter has a very interesting job. He is a police 68 (art).
Mr. Li is 45 years old. He is not thin 69 fat. He is of medium build. After school, he enjoys cooking for his family. He is good at 70 (make) noodles and dumplings. Mrs. Wang is of medium 71 (high). She likes running. She has a healthy eating habit. She eats fruit every day. She likes 72 (strawberry) best.
Last Sunday was Peter’s twentieth birthday. Everyone in the family had a birthday party for him. Lisa and Sally made a birthday cake for him. Peter made a wish and blew out all the candles in one go. Mrs. Wang 73 (buy) her son a new football. Because he is 74 (interest) in playing it. Long noodles are a symbol 75 long life. Mr. Li made a bowl of beef noodles for Peter. Peter had an unforgettable birthday with his family.
【答案】
66.an 71.height 67.teaches 68.artist 69.or 72.strawberries 73.bought 70.making 74.interested 75.of
【导语】本文主要介绍了来自淄博的李先生一家的相关内容,包括其家庭成员、外貌、爱好以及举办生日聚会的事情。
句意:他是一位中学英语老师。设空处位于单数名词前,且泛指“一名英语老师”,结合 English 为元音音素开头的单词,所以此处填写不定冠词 an。故填 an。 67.句意:他的妻子王太太在一所小学教数学。teach“教”,动词。本句时态为一般现在时,主语为第三人称单数,所以动词用三单形式。故填 teaches。
句意:他是一名警察艺术家。本句指 Peter 的职业,所以应填写 artist“艺术家”,因其前有不定冠词 a,所以用单数形式表示。故填 artist。
句意:他不瘦也不胖。根据“He is of medium build.”可知,李先生不瘦也不胖,or“和”,用于否定句。故填 or。
句意:他擅长做面条和饺子。make“制作”,be good at doing sth.“擅长做某事”,所以设空处填写动名词形式。故填 making。
句意:王太太是中等身高。height“身高”,be of medium height“中等身高”。故填 height。 72.句意:她最喜欢草莓。strawberry“草莓”,可数名词,此处并非特指一个草莓,所以用复数形式表示。故填 strawberries。
73.句意:王太太给她儿子买了一个新足球。根据“Last Sunday”可知,本句时态为一般过去时,所以动词用过去式形式,buy“购买”,其过去式为 bought。故填 bought。 74.句意:因为他对踢足球感兴趣。固定短语 be interested in“对……感兴趣”。故填 interested。 75.句意:长寿面是长寿的象征。a symbol of“……的象征”,设空处缺少介词 of。故填 of。
七、书面表达(共两节,满分 35 分)
第一节 情境运用(10 分)
根据所提供的图片,用一个完整的句子提问或应答。
76.A:
B: I’m fine, thanks.
A: Where is the schoolbag B: .
A: What color are the rulers B: .
79.A:
B: No, she isn’t my sister. She is my friend.
80.A:
B: His last name is Brown.
【答案】76.How are you
77.It’s on the sofa 78.They are white 79.Is she your sister 80.What’s his last name
【解析】76.根据“握手”图片及答语可知,问句是见面打招呼的问候语。故填 How are you。 77.根据问句“Where is schoolbag?”,结合图片可知书包在沙发上。故填 It’s on the sofa。 78.根据问句“What color are the rulers ”及“白色尺子”的图片提示可知它们是白色的。故填 They are white。 79.根据答语“No, she isn’t my sister.”,可知问句是一般疑问句且与询问“是不是你的妹妹”有关。故填 Is she your sister。
80.根据答句“His last name is Brown.”,可知问句是特殊疑问句且与询问“他姓什么”有关。故填 What’s his last name。
第二节 写作(25 分)
假如你是林彤,你的英国朋友 Lucy 对中国的饮食文化特别感兴趣,你向她推荐热爱视频分享美食的表姐韩梅。请你根据下面的提示,给 Lucy 发一封邮件,向她介绍韩梅。
About Han Mei Age: 21 years old From: Beijing
Job: a teacher of a cooking school
Looks: tall and thin, long brown hair, big eyes Her videos:
She cooks Chinese food (pancake, dumpling...)
The dishes are easy to learn.
上周末在家,忙着做了一顿美味大餐
要求:1. 包含所给信息,可适当发挥;2. 条理清晰,语句通顺,语法正确,书写规范;3.60 词左右(邮件格式和开头已给出,不计入总词数)。
Dear Lucy,
How is it going I know that you like Chinese food very much. I’d like to introduce (介绍) my cousin Han Mei to you. She is good at cooking Chinese food.
【答案】例文
Dear Lucy,
Yours, Lin Tong
How is it going I know that you like Chinese food very much. I’d like to introduce (介绍) my cousin Han Mei to you. She is good at cooking Chinese food.
She is 21 years old. She is from Beijing. Han Mei is a teacher of a cooking school. She is tall and thin, and she has long brown hair and big eyes. Han Mei’s videos are all about Chinese food, such as pancake, dumplings and some common home dishes. And through her videos, you will find it easy to cook Chinese food.
【详解】[总体分析]
Yours, Lin Tong
① 题材:本文是一篇电子邮件;
② 时态:时态为“一般现在时”;
③ 提示:写作要点已给出,注意不要遗漏“信息提示”中每一项内容,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍韩梅的个人信息情况;第二步,介绍她的视频内容。
[亮点词汇]
①such as 比如
②common home dishes 家常菜
[高分句型]
She is tall and thin, and she has long brown hair and big eyes.(and 并列句)人教版(2024)七年级英语上学期期中检测试卷
-答题卡
(





)姓 名:准考证号:
(
缺考标记
违纪标记
以上标记由监考
人员用
2B
铅笔
填涂!
) (
注意事项
答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。
请将准考证条码粘贴在右侧的
[
条码粘贴处
]
的方框内。
选择题必须
使用
2B
铅笔填涂;非选择题必须用
0.5
mm

色字迹的签字笔填写,字体工整。
请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。
保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。
6
.填涂样

正确
[

]
错误
[
--
][

]
[
×
]
)
选择题(请用 2B 铅笔填涂)
1.[ A ] [ B ] [ C ] 2.[ A ] [ B ] [ C ] 3.[ A ] [ B ] [ C ] 4.[ A ] [ B ] [ C ] 5.[ A ] [ B ] [ C ] 6.[ A ] [ B ] [ C ] 7.[ A ] [ B ] [ C ] 8.[ A ] [ B ] [ C ] 9.[ A ] [ B ] [ C ] 10.[ A ] [ B ] [ C ] 11.[ A ] [ B ] [ C ] 12.[ A ] [ B ] [ C ] 13.[ A ] [ B ] [ C ] 14.[ A ] [ B ] [ C ] 15.[ A ] [ B ] [ C ] 16.[ A ] [ B ] [ C ] 17.[ A ] [ B ] [ C ] 18.[ A ] [ B ] [ C ] 19.[ A ] [ B ] [ C ] 20.[ A ] [ B ] [ C ]
21.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 22.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 23.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 24.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 25.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 26.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 27.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 28.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 29.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 30.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 31.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 32.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 33.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 34.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 35.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 36.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 37.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 38.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 39.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 40.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
41.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][ E ][ F ][ G ] 42.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][ E ][ F ][ G ] 43.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][ E ][ F ][ G ] 44.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][ E ][ F ][ G ] 45.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ][ E ][ F ][ G ] 46.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 47.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 48.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 49.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 50.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 51.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 52.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 53.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 54.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 55.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 56.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 57.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 58.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 59.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 60.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
61.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 62.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 63.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 64.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 65.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!
非选择题(请在各试题的答题区内作答)
(
六、阅读填空
(共
10
小题;每小题
1.5
分,满分
15


66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
七、书面表达(
共两节,满分
35
分)
第一节 情境运用

10
分)
76.
77.
78.
79.
80.
第二节 写作

25


)
请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!

展开更多......

收起↑

资源列表