资源简介 2025年下学期期中考试试卷九年级英语注意事项:1. 本试卷考试时量100分钟,满分100分;2. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上;3. 请将答案填写在答题卡上,写在本试卷上无效,请勿折叠答题卡,答题卡上不得使用涂改液、涂改胶和贴纸,保持字体工整、笔迹清晰、卡面清洁。第一部分 听力理解(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话.每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍。1. How does Lin Tao usually learn English A. By listening to tapes. B. By studying with a group. C. By reading aloud2. Where did Tim go during the National Day holiday A. To his grandparents’ home.B. To the Great Wall.C. To the beach.3. How far is it from here to the library A. About 6 kilometers. B. About 7 kilometers. C. About 8 kilometers.4. When will the movie start A. At 7:00. B. At 7:30. C. At 8:00.5. What was Bill like in the past A. Outgoing. B. Shy. C. Popular.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面6段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第六段对话,回答第 6、7 题。6. Which festival are the speakers talking about?A. The Spring Festival.B. The Dragon Boat Festival.C. The Mid Autumn Festival.7. What does Miss Smith think of the festival A. Interesting. B. Special. C. Exciting.听第七段对话,回答第 8、9 题。8. Where is the bookstore A. Near the supermarket B. At the second crossingC. Across from the supermarket9. How will the woman go to the bookstore A. By bus. B. By bike. C. On foot.听第八段对话,回答第 10、11 题。10. How long hasn’t Bob’s grandma seen Bob A. For two years. B. For three years. C. For five years.11. Did Bob use to wear glasses A. Yes, he did. B. No, he didn’t. C. I don’t know.听第九段对话,回答第 12 至 14 题。12. What did Bob do on New Year’s Day A. He ate some grapes. B. He ate some noodles. C. He ate some dumplings.13. Which food do Spanish people like to eat on New Year’s Eve A. Noodles. B. Dumplings. C. Grapes.14. What will Tina do this year A. Learn Chinese. B. Visit China. C. Study for a senior high.听第十段对话,回答第 15 至 17 题。15. What does Jane think of the school A. Boring. B. Great. C. Sad.16. Who is Jane’s best friend A. Mr. Green. B. Emily. C. Billy.17. When is the English party A. On Friday evening. B. On Saturday morning. C. On Saturday evening.听下面一段独白,回答第 18 至 20 题。18. How does Lisa improve her English A. By listening to English songs .B. By watching English movies .C. By doing grammar exercises .19. How many words can Jenny read each minute now A. About 25. B. About 35. C. About 50.20. What does Mike want to be A. An English writer. B. A sports reporter. C. A basketball player.第二部分 阅读理解(共两节,满分30分)第一节 (共11小题;每小题2分,满分22分)阅读下列材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。ADo you love sunflowers This passage will tell you how to plant your sunflower seeds (种子) and care for them. Start it with the best temperatures: 18℃—33℃.Part 1 Germinating (使发芽) Sunflower Seeds 1. Choose one kind you like. 2. Put the seeds in a plastic bag. Cover the seeds with wet paper towels. Put them in plastic bags. Once the seeds germinate, plant them. Part 2 Planting Sunflower Seeds 3. Choose a sunny place. Sunflowers grow best with six to eight hours of sunlight a day. 4. Plant the seeds in holes. Plant seeds 2.5cm deep and cover the seeds with soil after planting. Part 3 Caring for Sunflowers21.Which temperature is the best to plant sunflowers A. B. C. D.22.What should you do after you choose a sunny place for the seeds A.Check the temperature. B.Plant the seeds in holes.C.Water the seeds. D.Get the new seeds.23.Where is the passage probably from A.A story book. B.A health report.C.A newspaper. D.A gardening magazine.BJane Goodall, famous for her important research with chimpanzees, spent her life helping all wild animals and protecting the environment. Her passion lasted until her death on October 1st, 2025.Born in Britain, Goodall went to work in Africa in 1957. Later, Louis Leakey, an anthropologist (人类学家), invited her to study chimpanzees with him. From then on, Goodall began her pioneering research on chimpanzees in Tanzania in 1960. She also got a Ph.D.at the University of Cambridge in 1966.Her research was different. Instead of simply watching the animals far away and giving them numbers like other scientists, she lived closely with the chimpanzees, gave them names, and built personal relationships with them. These unusual methods (方法) were questioned by some scientists. However, Goodall is believed to be the only person accepted into chimpanzee society. Goodall said, “... if we have a soul (心灵), then so do the chimpanzees. I could spend hours out in the forest, being with the chimpanzees. These were the best days of my life.”After seeing a film about lab animals in 1986, she said, “I knew I had to do something.” She was travelling and giving speeches almost 300 days a year until her death. “If you want to save wild animals, you have to find ways for local people to live without harming the environment and then think about what future children could have if we go on business as usual.” she said.The story of Goodall has encouraged many people, especially girls and women. Goodall showed us women can be pioneering scientists as well as mothers. She encouraged girls and women to be brave and follow their own paths.24.Which is the right order according to the text A.Goodall travelled to give speeches→was invited by Louis Leakey→got a Ph.D.B.Goodall went to Africa→began to study chimpanzees in Tanzania→got a Ph.D.C.Goodall saw a film about lab animals→went to Africa→lived with chimpanzeesD.Goodall got a Ph.D.→was invited by Louis Leakey→began to study chimpanzees25.What was special about Goodall's research on chimpanzees A.She studied them in a lab for many years.B.She worked with local people to protect them.C.She lived closely with them and formed friendships.D.She gave them numbers and watched from far away.26.Why did Jane Goodall keep giving so many speeches A.To provide children with a bright future.B.To encourage more people to save wild animals.C.To ask more people to learn more about chimpanzees.D.To call on local people to protect the environment.27.Which is the best title of the passage A.A Hero Who Changed the Biology AreaB.Jane Goodall's Final Fight for AnimalsC.Jane Goodall: A Lifelong Protector of WildlifeD.Living with Chimpanzees: A New Way to ResearchCGao Wenqi, 49, owner of a restaurant in Xi’an, Shanxi, started to offer a new service on April 13, 2013: suspended meals(待用快餐). Now many restaurants in China, such as in Henan, Chongqing and Yunnan, have joined the program.You can pay 10 yuan for a meal, which should be sold at 16, and leave it at the restaurant. The other people in need, such as the disabled, the poor elderly or homeless children, can have it without paying. This idea comes from the cafes in Naples, Italy. It’s a tradition that someone there pays in advance for an extra cup or two. Then another coffee-drinker can take them for free.“The program is meaningful. It offers help with dignity(尊严),” said Gao to Xinhua. However, people are worried that someone who is able to pay would also ask for the suspended meals, so there should be rules for this program.28.According to the passage, this program may possibly take place .A.in a restaurant B.at a bus station C.in a school D.on a train29.The suspended meals are offered to .A.students B.workers C.people in need D.the rich30.It’s said that the idea of “suspended meals” comes from .A.Italy B.the U.S. C.Canada D.the rich31.Which of the following is NOT true A.Someone who is unable to pay can ask for the suspended meals.B.The program is meaningful and it offers help with dignity.C.Gao Wenqi’s restaurant joined the program on April 13, 2013.D.All customers must pay an extra meal at the restaurant.第二节 短文匹配阅读下面短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次,选项中有一项为多余选项。(共4小题,每小题2分,满分8分)China’s Huajiang Grand Canyon (大峡谷) Bridge opened on September 28, 2025. It also sets a new world record. As the highest bridge in the world, its road surface is 625 meters above the river—about twice as high as the Eiffel Tower.The bridge runs 2,890 meters across a deep canyon called the “Fissure (裂缝) of the Earth”. The main part of the bridge is 1,420 meters long. 32 It’s part of the Liuzhi-Anlong Highway and has cut travel time a lot. Now it takes just two minutes to cross the canyon, but it used to take two hours.33 Workers had to face sudden strong winds—some as strong as typhoons. But engineers used new technologies to get over these problems. They used a smart cable crane system (缆索起重机系统) and strong steel wires (绳索). 34 This is like a “nervous system” for the bridge. These new ways helped the project get 21 patents (专利) for its new ideas.Besides helping with travel, the bridge is also China’s first place for “bridge tourism”. It brings together bridge viewing, extreme (极限) sports (like bungee jumping) and tourism services. 35 This will make the area a top place for tourists and help the locals live a better life.A.Building the bridge was full of difficulties.B.Officials think it will bring millions of visitors.C.This makes it the longest bridge of its kind in mountain areas.D.Traditional bridges usually use wood and stone as main materials.E.They also put “smart cables” on the bridge to check if its structure is safe.第三部分 语言运用(共两节,满分 25 分)第一节 完形填空阅读下面短文,从所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。(共10小题,每小题1.5分,满分15分)Terry will never forget that day in 1968. Four-year-old Terry Hill and her younger brother Mikey were left alone in the car as their father went into a 36 . Terry was in the back seat while Mikey was in the front seat. Mikey wasn’t wearing a seat belt. 37 moved over to the driver’s seat. As they waited for their father, Mikey was playing with the steering wheel (方向盘). Somehow, he hit the gear shift (换挡器). Because their car 38 on a small hill, it started moving back slowly. There were cars coming and going all around at that moment.Terry tried to open the door. However, it was too 39 for a 4-year-old girl. She didn’t know 40 to do. Just then, Terry saw her dad 41 out of the shop. But running right in front of him was someone else: a young man. He reached the car first, 42 the brake (刹车) on and saved Terry and her brother just in time.For over 50 years, Terry has always remembered how the stranger 43 helped them out without thinking twice. “This young guy, he runs to the car, gets the door open, moves my brother over and puts the brake on. Everything 44 so fast.” Terry said, “He 45 saw what needed to be done and acted immediately. That has made a huge influence on me for my whole life.”36.A.shop B.school C.farm D.bank37.A.It B.He C.She D.They38.A.was parked B.was found C.was washed D.was bought39.A.easy B.small C.heavy D.far40.A.why B.where C.when D.what41.A.driving B.rushing C.looking D.waiting42.A.saw B.spent C.put D.touched43.A.happily B.slowly C.bravely D.rudely44.A.happened B.stopped C.moved D.changed45.A.still B.also C.already D.just第二节 语法填空阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内所给单词的适当形式。(共10小题,每小题1分,满分10分)Peter walked home alone, with his eyes on the ground. He felt like there was a heavy 46 (weigh) on his shoulders. He kept on 47 (think) about that he missed scoring the goal. He made a stupid mistake. 48 angry he was! His team had lost the game because of him. He was worried that he might 49 (ask) to leave the team.As soon as he walked through the door, his father found he was sad because his feelings 50 (write) all over his face. He told his father he had lost the game. His father told him not to put so much pressure on 51 (him). He also encouraged them 52 (work) hard together. Hearing what his father said, he thought carefully. The next day, He said sorry to his teammates with courage. 53 his surprise, his teammates all 54 (nod) in agreement. He smiled. 55 (luck), he was on a winning team.第四部分 综合技能(共两节,满分 25 分)第一节 任务型阅读阅读下面的短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。(共5小题,每小题2分,满分10分)My Best Friend and MeLi Hua is my best friend. We are in the same class. She is always ready to help others. She is good at English, and I am good at math. So we often study together. After school, we always do homework in the library. It makes us learn from each other and make progress.Last weekend, we joined a clean-up activity in the park. We picked up plastic bottles and paper. We worked for over two hours and felt very tired but happy. We knew we did something useful for the environment. After that, we rode bicycles home. We both believe that a clean environment is important to everyone.I think friendship is about learning and growing together. It also means sharing happiness and sadness with each other. I am lucky to have such a good friend.56.What is Li Hua always ready to do 57.Where do they do homework 58.How long did they work in the park 59.What do they believe is important to everyone 60.请将文中画线句子翻译成汉语。第二节 写作(满分 15 分)61.Write an email of at least 60 words according to the given situation.(根据以下情境写一封不少于60词的邮件,标点符号不占格。)假如你是李华,你校即将组织一次秋游活动。学校提出了两种方案。请你写一封邮件给教导处的王老师,表明你的选择,并说明选择的理由。(不少于60字)活动地点 Science Museum Greenland Farm活动时间 Wednesday Friday活动内容 了解人工智能 (artificial intelligence) 品味茶文化 (the culture of tea)要求:1、书写规范,表达连贯;2、文中不得出现真实的学校、班级及姓名。__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________参考答案1-5 BACCB 6-10 CBACB 11-15 BCCAB 16-20 BAACB【答案】21.C 22.B 23.D【分析】本文主要介绍了如何种植向日葵。【详解】21.细节理解题。根据“Start it with the best temperatures: 18℃—33℃.”可知种植向日葵的最佳温度是18℃—33℃。故选C。22.细节理解题。根据“Choose a sunny place”以及“Plant the seeds in holes”可知选择一个阳光明媚的地方之后要把种子种在洞里。故选B。23.推理判断题。本文主要介绍了如何种植向日葵,可以推断本文很可能来自一本种植杂志。故选D。【答案】24.B 25.C 26.B 27.C【分析】本文是一篇记叙文,讲述了珍·古道尔因对黑猩猩的重要研究而闻名,她一生致力于帮助野生动物和保护环境。文章介绍了她的生平经历、研究方法、为保护野生动物所做的努力以及她对人们的激励作用。【详解】24.细节理解题。根据文章第二段“Born in Britain, Goodall went to work in Africa in 1957.”可知,古道尔先去了非洲;再根据“From then on, Goodall began her pioneering research on chimpanzees in Tanzania in 1960.”可知,然后她开始在坦桑尼亚研究黑猩猩;最后根据“She also got a Ph.D. at the University of Cambridge in 1966.”可知,她获得了博士学位。所以正确的顺序是古道尔去了非洲→开始在坦桑尼亚研究黑猩猩→获得博士学位。故选B。25.细节理解题。根据文章第三段“Instead of simply watching the animals far away and giving them numbers like other scientists, she lived closely with the chimpanzees, gave them names, and built personal relationships with them.”可知,古道尔研究黑猩猩的特别之处在于她与黑猩猩亲密生活,给它们取名,并与它们建立了个人关系。故选C。26.推理判断题。根据文章第四段“After seeing a film about lab animals in 1986, she said, ‘I knew I had to do something.’ She was travelling and giving speeches almost 300 days a year until her death. ‘If you want to save wild animals, you have to find ways for local people to live without harming the environment and then think about what future children could have if we go on business as usual.’ she said.”可知,珍·古道尔不断发表演讲是为了鼓励更多的人拯救野生动物。故选B。27.最佳标题题。根据文章第一段“Jane Goodall, famous for her important research with chimpanzees, spent her life helping all wild animals and protecting the environment. Her passion lasted until her death on October 1st, 2025.”以及全文内容可知,文章主要讲述了珍·古道尔一生致力于保护野生动物的故事,所以最佳标题是“Jane Goodall: A Lifelong Protector of Wildlife”(简·古道尔:野生动物的一生守护者)。故选C。【答案】28.A;29.C;30.A;31.D【详解】〖导语〗本文主要记述了在陕西西安发起的一项待用快餐活动。28.细节理解题。根据“Now many restaurants in China, such as in Henan, Chongqing and Yunnan, have joined the program.”描述,可知这个项目主要是在饭店进行,故选A。29.细节理解题。根据“You can pay 10 yuan for a meal, which should be sold at 16, and leave it at the restaurant. The other people in need, such as the disabled, the poor elderly or homeless children, can have it without paying.”描述,可知这些待用快餐主要是提供给那些需要帮助的人。故选C。30.细节理解题。根据“This idea comes from the cafes in Naples, Italy. ”可知,“待用快餐”的想法是源于意大利,故选A。31.细节理解题。根据短文描述,这应该是一种顾客的自愿行为,而非强制性的,所以D错误。故选D。【答案】32.C 33.A 34.E 35.B【分析】本文主要介绍了花江峡谷大桥,重点阐述了其工程特点、建设意义及对当地的影响。【详解】32.根据“The main part of the bridge is 1,420 meters long.”可知,此处应该强调其跨度及其在山区中的独特性,选项C“这使它成为山区最长的桥梁。”符合语境。故选C。33.根据“Workers had to face sudden strong winds—some as strong as typhoons.”可知,此处需说明造桥的艰难之处,选项A“建造这座桥困难重重。”符合语境。故选A。34.根据“They used a smart cable crane system (缆索起重机系统) and strong steel wires (绳索).”以及“This is like a ‘nervous system’ for the bridge. These new ways helped the project get 21patents (专利) for its new ideas.”可知,此处应说明配备了智能监测结构,选项E“他们还在桥上安装‘智能电缆’,以检查其结构是否安全。”符合语境。故选E。35.根据“This will make the area a top place for tourists and help the locals live a better life.”可知,设空处后提到“这会让当地成为旅游胜地并帮助当地人生活得更好”,与“能吸引大量游客”相吻合,选项B“官员们认为它将带来数百万游客。”符合语境。故选B。【答案】36.A 37.B 38.A 39.C 40.D 41.B 42.C 43.C 44.A 45.D【分析】本文讲述了Terry童年时和弟弟被独自留在车里,弟弟误触换挡器导致车辆滑行,最终被一位勇敢的陌生人及时救下的故事。【详解】36.句意为:当他们的父亲走进一家商店时,四岁的Terry Hill和她的弟弟Mikey被单独留在了车里。shop商店;school学校;farm农场;bank银行。根据“out of the shop”可知,所以此处指“shop商店”。故选A。37.句意为:他挪到了驾驶座。It它;He他;She她;They他们。根据“Mikey wasn’t wearing a seat belt”可知,此处指代Mikey,男性,所以用he。故选B。38.句意为:因为他们的车停在了一个小山坡上,所以它开始缓缓地向后移动。was parked被停放;was found被发现;was washed被清洗;was bought被购买。根据“Somehow, he hit the gear shift (换挡器).”和“it started moving back slowly”可知,弟弟碰到了换挡器导致车移动,所以车原本是静止停放的状态,故选A。39.句意为:然而,对于一个四岁的女孩来说,它太重了。easy容易的;small小的;heavy重的;far远的。根据“Terry tried to open the door.”和“However”表示转折可知,应是Terry力气不足,难以打开车门,所以车门对她来说太重了。故选C。40.句意为:她不知道该怎么办。why为什么;where哪里;when何时;what什么。空处是宾语从句的引导词,且作do的宾语,所以用what引导; “what to do”表示“该做什么”,故选D。41.句意为:就在那时,Terry看到她爸爸从店里冲了出来。driving驾驶;rushing冲;looking看;waiting等待。根据“But running right in front of him was someone else: a young man.”可知,父亲是匆忙跑出来的,故选B。42.句意为: 他率先跑到车旁,踩下刹车,及时救下了Terry和她的弟弟。saw看见;spent花费;put放;touched触碰。根据“the brake (刹车)on and saved Terry and her brother just in time”及上文车往后移动可知,应是这个人踩了刹车,救下了Terry和她弟弟,“put the brake on”表示“踩刹车”,故选C。43.句意为:50多年来,Terry一直记得那个陌生人是如何毫不犹豫地勇敢地帮助他们的。happily开心地;slowly缓慢地;bravely勇敢地;rudely粗鲁地。根据“how the stranger...helped them out without thinking twice”可知,强调陌生人帮助他人脱困时的勇敢,故选C。44.句意为:一切都发生得如此迅速。happened发生;stopped停止;moved移动;changed改变。根据“Everything...so fast”可知,描述事件发生的迅速,故选A。45.句意为:他只是清楚地意识到需要做什么,然后立刻就行动了。still仍然;also也;already已经;just正好,恰好。根据“ ...saw what needed to be done”可知,应是说恰好看到了需要做什么,故选D。【答案】46.weight;47.thinking;48.How;49.be asked;50.were written;51.himself;52.to work;53.To;54.nodded;55.Luckily【详解】〖导语〗本文主要讲了Peter在回家的路上因为自己在比赛中没有进球而自责,回家以后父亲鼓励他要一起努力。第二天,他向队友道歉却得到认同。46.句意:他觉得肩上有沉重的负担。根据“a heavy”可知空格处应为名词,weight“重量”,故填weight。47.句意:他一直在想他没有进球这件事。keep on doing sth“持续做某事”,故填thinking。48.句意:他是多么生气呀!根据标点提示可知该句为感叹句,空格后angry为形容词,应用“How+形容词+主+谓”的结构,故填How。49.句意:他很担心他可能会被要求离开队伍。根据“to leave the team”可知主语he和谓语ask之间构成被动关系,表示“被要求离开队伍”,此处应用被动语态,might后面接动词原形,故填be asked。50.句意:他一进门,他的父亲就发现他很伤心,因为他的情绪被写在了他的脸上。分析because 引导的原因状语从句可知,主语his feelings和谓语write构成被动关系,即be written,主语为复数形式,主句为一般过去式,故填were written。51.句意:他父亲告诉他不要给自己这么多压力。根据“ His father told him not to put so much pressure on…”可知这里是父亲告诉他不要给自己这么多压力,此处应用反身代词,故填himself。52.句意:他也鼓励他们一起努力工作。encourage sb to do sth“鼓励某人做某事”,故填to work。53.句意:令他惊讶的是,他的队友都点头表示同意。To one’s surprise“令某人吃惊的是”,一般位于句首,故填To。54.句意:令他惊讶的是,他的队友都点头表示同意。本文时态为一般过去时,故此处也用一般过去时,nod“点头”,过去式为nodded,故填nodded。55.句意:幸运的是,他在一直获胜的队伍里。由空格后的标点可知,此处缺少副词修饰整个句子,luckily“幸运的是”,故填Luckily。【答案】56.To help others. 57.In the library. 58.For over two hours. 59.A clean environment. 60.这也意味着彼此分享快乐与悲伤。【分析】本文主要介绍了作者和最好的朋友李华一起学习,一起做志愿服务等。【详解】56.根据“She is always ready to help others.”可知,李华总是乐于助人。故填To help others.57.根据“After school, we always do homework in the library.”可知,他们在图书馆做作业。故填In the library.58.根据“We worked for over two hours”可知,他们在公园工作了两个多小时。故填For over two hours.59.根据“We both believe that a clean environment is important to everyone.”可知,他们认为清洁的环境对每个人都很重要。故填A clean environment.60.It also means“这也意味着”;sharing…with…“与……分享……”;happiness and sadness“快乐与悲伤”;each other“彼此”。故填:这也意味着彼此分享快乐与悲伤。61.【答案】范文:Dear Mr. Wang,I’m writing to express my preference for the Science Museum as the destination for our upcoming autumn outing.Firstly, I am deeply fascinated by artificial intelligence and eager to learn more about it. Visiting the Science Museum will provide me with a great opportunity to broaden my knowledge in this field and satisfy my curiosity. Secondly, compared with the culture of tea, artificial intelligence is more closely related to our future career development and the trend of technological innovation. It will be beneficial for us to gain insights into the latest scientific advancements.Therefore, I sincerely hope that you can consider my choice and organize the outing to the Science Museum.Thank you!Yours sincerely,Li Hua【详解】[总体分析]题材:本文是一篇材料作文。时态:一般将来时和一般现在时。提示:写作要点已给出,注意不要遗漏“信息提示”中的要点内容,可适当发挥。注意写作时要按第一人称写。[写作步骤]第一步,表明写作意图,李华写这封信是想表达他希望将科学博物馆作为即将举行的秋季郊游的目的地。第二步,具体阐述李华想去参观科学博物馆的理由。第三步,书写结语,希望能够前往科学博物馆进行郊游活动。[亮点词汇]be eager to 渴望[高分句型]I sincerely hope that you can consider my choice and organize the outing to the Science Museum. (that引导的宾语从句)第 page number 页,共 number of pages 页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025下学期九年级中考英语听力.mp3 湖南省邵阳市部分学校2025-2026学年人教版九年级英语上学期 期中试卷.docx