资源简介 (共9张PPT)人教版2024七年级英语上册Unit 7 Happy Birthday! 单元测试(浙江专用)答案一.听力1-5:1.C 2.B 3.C 4.B 5.A6-10:6.C 7.B 8.B 9.C 10.A11-15: 11.B 12.A 13.C 14.A 15.B一、快速核对第一节A:16.C 17.A 18.AB:19.B 20.C 21.D 22.BC:23.A 24.B 25.A 26.AD;27.C 28.A 29.C 30.C二、阅读理解第二节:31.E 32.D 33.A 34.C35.I think they’re interesting. Because they show unique cultural meanings behind celebrations.二、阅读理解第一节:完形填空36.B 37.C 38.A 39.D 40.B 41.A 42.C 43.B 44.C 45.C 46.A 47.A 48.C 49.B 50.A第三部分 语言运用第二节 词汇运用A:51.their 52.countries 53.becomes 54.singing 55.aboutB:56.mean 57.together 58.village 59.14th/fourteenth 60.July 61.gifts 62.Everyone 63.wish 64.blows65.height第三节 语法填空66.activities 67.sitting 68.ninth 69.them 70.to 71.a 72.gives 73.Is74.happily 75.thatHow I Celebrate My Mother’s BirthdayMy mother has always made my birthdays unforgettable, and this year, I want to surprise her on her special day.First, I will buy a delicious chocolate cake for my mother. Next, I will set up a surprise party with family and friends, filling the room with colorful balloons and flowers. For her gift, I will make a birthday card with our cherished photos and words. On her big day, I will thank her for her endless love and care, telling her she’s the best mom in the world.I love my mother and want to make her happy on her birthday.第四部分语言运用Unit 7 Happy Birthday!单元测试英语·答题卡姓名:______________________________________准考证号 条 码 粘 贴 处缺考标记 注意事项1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。考生禁止填涂 2.请将准考证条码粘贴在右侧的[条码粘贴处]的方框内。缺考标记!只能 3.选择题必须使用 2B铅笔填涂;非选择题必须用 0.5毫米黑色字迹的签字笔填写,字体工整。由监考老师负 4.请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草纸、试卷上作答无效。责用黑色字迹 5.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。的签字笔填涂。 6.填涂样例 正确 [■] 错误 [--][√] [×]选择题(请用 2B铅笔填涂)第二部分(听力)(第 1-5 每小题 1分,6-15每小题 1.5分,共 20分)1.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 6.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 11.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]2.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 7.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 12.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]3.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 8.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 13.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]4.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 9.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 14.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]5.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 10.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 15.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]第二部分(阅读理解)(共 20小题,每小题 2分,满分 40分)16.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 21.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 26.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 31.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]17.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 22.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 27.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 32.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]18.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 23[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 28.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 33.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]19.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 24.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 29.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 34.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]20.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 25.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 30.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]35.______________________________________________________第三部分 第一节 完形填空(共 15 小题,每小题 1分,满分 15 分)36.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 41.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 46.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]37.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 42.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 47.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]38.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 43.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 48.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]39.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 44.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 49.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]40.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 45.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ] 50.[ A ] [ B ] [ C ] [ D ]请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!非选择题(请在各试题的答题区内作答)第二节 词汇运用(共 15小题,每小题 1分,满分 15分)A:51.___________ 52. ____________ 53. ____________ 54 ____________ 55. ____________B:56.___________ 57. ____________ 58. ____________ 59 ____________ 60. ____________61.___________ 62. ____________ 63. ____________ 64 ____________ 65. ____________第三节 语法填空(共 10 小题,每小题 1 分,满分 10 分)66.___________ 67. ____________ 68. ____________ 69 ____________ 70. ____________71.___________ 72. ____________ 73. ____________ 74 ____________ 75. ____________第四部分语言运用 (共一节,满分 20 分)________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效!2025 —2026学年七年级英语上学期单元测试卷(浙江专用)Unit 7 Happy Birthday!( 全卷满分120 分,考试时间100 分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项.1.本试卷分第I 卷( 选择题) 和第( 非选择题) 两部分。答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第I 卷时,选出每小题答案后, 用2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦十净后,再选涂其他答案标号。与在本试卷上无效。3.回答第II 卷时, 将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。5.试卷难度:0.75.(2025年浙江省最新中考题型)参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 C B C B A C B B C B题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 B A C A B C A A B C题号 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30答案 D B A B A A C A C C题号 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45答案 B C A D B A C B C C题号 46 47 48 49 50答案 A A C B A1.C【原文】M: My birthday is on October 9th. What about you, Lucy W: It’s on October 10th. My sister Mary’s birthday is on Teachers’ Day.2.B【原文】M: Is Lucy 12 W: Yes, she is. And her brother is 15.3.C【原文】M: My birthday is on October 9th. What about you, Lucy W: It’s on October 10th. My sister Mary’s birthday is on Teachers’ Day.4.BA: My mom’s birthday is coming.B: What will you do for A:I will make a cake by myself.5.A【原文】W: Steve, did you go to Japan for vacation three months ago M: Yes. And this month I’m going to another place.W: Really Where are you going, America or Australia M: Neither. I’m going to Canada with my friends.6.C 7.B【原文】A: Next Friday is Kate’s birthday, but I have no idea of what to buy for her.B: As far as I know she likes the cartoon Peppa Pig very much.A: Really Then I can give her something about Peppa Pig.B: Yes. How about a notebook with pictures of Peppa Pig on it A: Great idea. But where can I buy such a notebook.B: Don’t worry. There are lots of online shops for you to choose from.8.B 9.C 10.B【原文】M: Do you want to come to my birthday party, Tina W: Sure, when is it M: It is at four this afternoon.W: Great. So how old are you, Tom M: I’m twelve. How old are you, Tina W: I’m thirteen.M: Then when is your birthday W: It’s on July 14th.M: Do you have a party on your birthday W: No, I don’t. But my family will have a big dinner together.M: Well, see you at four this afternoon.W: Okay, see you.11.B 12.A 13.C 14.A 15.B【原文】A young man was in love with a beautiful girl. One day, she said to him, “Today is May 5th. Tomorrow is my birthday.” “Oh,” said the young man, “I will send you roses, one rose for each year of your life.” The same evening he went to the flower shop and bought the roses. He asked the shopkeeper to send them to the girl the next day. The shopkeeper knew the young man very well because he often bought flowers in the shop. When the young man left the shop, the shopkeeper thought, “The young man is very kind to me. To thank him, I will give him ten more roses.” He did so. The girl was angry when she received the thirty-two roses. But the young man didn’t know why.16.C 17.A 18.A本文主要讲了艾玛和老师同一天过生日,同学们都为给老师准备惊喜派对忙碌着。艾玛因为没人记得她的生日而感到失望,但老师没有忘记她的生日,送给她一张生日贺卡,并和艾玛一同庆祝生日,艾玛很开心。16.细节理解题题。根据“Emma is a little unhappy. Because today is her birthday, too, but no one in her class says ‘Happy birthday’ to her. They are all busy having the birthday party for their teacher Mr. Smith.”可知,艾玛因为没人记得她的生日而难过。故选C。17.细节理解题。通读全文可知,本文首先介绍艾玛因为同学们没有记得她的生日有点不愉快,所以4排第一,可以排除AC选项;接下来,派对准备好了,萨利让艾玛关灯,自己给老师打电话,所以1排第二;然后,老师走进了教室,送给艾玛一个生日贺卡,所以2排第三,排除D项;最后,同学们为艾玛和老师一起欢呼,祝他们生日快乐,所以3排第四。故选A。18.推理判断题。根据“Mr. Smith is a great teacher. That’s for sure. He knows everyone’s birthday and makes cards for them.”及史密斯老师没有忘记艾玛的生日,送给她一张生日贺卡,并和艾玛一同庆祝生日,由此推测老师老师对同学们友善,故选A。19.B 20.C 21.D 22.B本文是一篇记叙文。文章讲述了作者Sam和同学Lucy、Peter一起为好朋友Jim策划生日派对的过程,包括准备礼物、选择派对地点以及派对上的活动等。19.细节理解题。根据第一段最后一句“I want to make his birthday special, so I plan it with our classmates Lucy and Peter.”可知,Sam与Lucy和Peter共同策划生日派对。故选B。20.细节理解题。根据第二段中“Jim loves playing football, so I buy a new football as his birthday gift.”可知,Sam为Jim买的礼物是一个新足球。故选C。21.细节理解题。根据第二段中“Peter helps book (订购) a small party room near our school.”可知,派对地点在学校附近的一个小房间里。故选D。22.细节理解题。根据第三段中“Jim is very surprised and happy.”可知,Jim感到既惊讶又开心。故选B。23.A 24.B 25.A 26.A本文是一篇记叙文。文章讲述了琳达邀请朋友莉莉,杰克和作者参加她的生日派对,朋友们分别为她买了礼物,当晚在琳达家吃晚餐,大家都很开心的故事。23.细节理解题。根据“Lily knows Linda likes playing tennis very much, so she buys a tennis ball for her.”可知,莉莉知道琳达喜欢网球,所以给她买了网球,网球在“ball”的范畴之内。故选A。24.细节理解题。根据“We have dinner at her home.”可知,是在琳达的家里吃晚餐。故选B。25.细节理解题。根据“Linda’s favourite fruits are strawberries and pears”可知,琳达喜欢的水果中包含了梨。故选A。26.主旨大意题。文章开篇“She asks us to come to her party.”提到邀请朋友参加派对。结尾提到“Happy birthday”可知,文章是围绕“生日派对”展开的。故选A。27.C 28.A 29.C 30.C本文主要介绍了不同国家人们过生日时喜欢吃的食物及其寓意。27.细节理解题。根据“If he or she blows out all the candles in one go, the wish will come true (实现).”可知,一个人一口气吹灭所有的蜡烛,可以实现自己的生日愿望。故选C。28.细节理解题。根据“They never cut up the noodles because the long noodles are a symbol of long life.”可知,在中国,人们从来不切生日面条,因为面条长意味着长寿。故选A。29.细节理解题。根据“All of these birthday foods may be different, but the ideas are the same.”可知,所有生日食物的想法是一致的。故选C。30.最佳标题。根据“What would people like to eat on their birthday The answer would be different in different countries.”及通读全文可知,本文主要介绍了不同国家人们过生日时喜欢吃的食物,故“全世界的生日美食”符合本文标题。故选C。31.E 32.D 33.A 34.C 35.I think they’re interesting. Because they show unique cultural meanings behind celebrations.本文是一篇说明文。文章通过列举西班牙、澳大利亚和巴西的独特生日习俗,展现了不同国家庆祝生日的多样方式,体现了文化的丰富性。31.根据上文“Maybe your family visit a favorite restaurant each birthday, or wake up to a big breakfast of pancakes.”和下文“Let’s take a look at some cool birthday traditions from around the world.”可知,上文提到家庭可能有特定的生日庆祝方式,而下文则提到世界各地的生日传统,所以此处应通过转折句衔接上下文,引出其他国家的生日习俗;选项E“但你是否想过其他国家的人如何过生日?”符合语境。故选E。32.根据上文“As well as cakes, singing, and presents, birthdays in Spain come with a fun custom: ear pulling.”可知,本段介绍了西班牙“拉耳朵”的习俗,此处应补充说明该传统;选项D“这个传统被称为‘los tirones de oreja’。”符合语境。故选D。33.本段围绕澳大利亚的“仙女面包 (fairy bread)”展开;选项A“在澳大利亚享用仙女面包”直接点明段落核心内容,与下文“fairy bread”的具体描述对应。故选A。34.根据上文“In Brazil, it’s a tradition to share the first piece of your birthday cake with the person you love the most.”可知,巴西的习俗是“与最爱的人分享第一块蛋糕”,那么此处应具体举例说明“最爱的人”的身份,进一步解释习俗细节;选项C“这个人可能是父母、表亲或祖父母。”符合语境。故选C。35.开放性试题,言之有理即可。参考答案为:I think they’re interesting. Because they show unique cultural meanings behind celebrations.36.B 37.C 38.A 39.D 40.B 41.A 42.C 43.B 44.C 45.C 46.A 47.A 48.C 49.B 50.A本文讲述了Meera和Rani两姐妹为给妈妈庆祝生日,精心策划并执行了一场充满爱意的惊喜派对的故事。36.我们打算送她什么礼物?help帮助;present礼物;model模型;idea想法。根据“‘It’s Mummy’s birthday!’ cries Meera. ‘What are we going to give her as a(n)...’”可知,姐妹俩母亲的生日要到了,在商量送什么生日礼物。故选B。37.这就是问题所在。answer答案;reason原因;problem问题;hope希望。根据后句“They can’t think of anything!”可知,姐妹俩想不到送什么礼物,所以这是问题所在。故选C。38.但这对妈妈来说似乎不够特别!special特别的;careful小心的;expensive昂贵的;easy容易的。根据前句“Maybe they can buy her some flowers or make her a birthday card.”可知,买花或做贺卡这些礼物似乎不够特别。故选A。39.两个女孩都在琢磨怎样才能给妈妈的生日带来一个大惊喜。what什么;why为什么;where哪里;how怎样。根据后句“They ask Papa for help.”可知,姐妹俩向爸爸求助,说明她们在琢磨如何给妈妈一个惊喜。故选D。40.她们终于有了一个计划!dream梦想;plan计划;change改变;luck运气。根据后文描述她们为妈妈准备生日惊喜的过程可知,姐妹俩和爸爸讨论后有了计划。故选B。41.第二天早上,爸爸很早就叫醒了女孩们,甚至在太阳升起之前。wakes up叫醒;shows up出现;looks up查阅;gets up起床。根据后句“even before the sun rises”可知,时间很早,爸爸叫醒了女孩们。故选A。42.三个人迅速而安静地开始工作。exercise锻炼;read阅读;work工作;play玩。根据后文描述她们吹气球、做早餐等行为可知,她们开始为妈妈的生日做准备工作。故选C。43.爸爸和Rani吹气球——红的、黄的、绿的、蓝的——Meera把气球挂满房子周围。behind在……后面;around在……周围;with和……一起;under在……下面。根据语境可知,气球应该是挂满房子周围。故选B。44.很快房间看起来非常漂亮。clean干净的;endless无尽的;beautiful漂亮的;large大的。根据前句“Meera hangs them all around the house.”可知,挂满气球后,房间看起来很漂亮。故选C。45.然后她们走进厨房。garden花园;bedroom卧室;kitchen厨房;study书房。根据后句“‘Let’s make breakfast!’”可知,她们要去做早餐,所以走进了厨房。故选C。46.“我们来做早餐吧!”爸爸开始低声给女孩们指令并教她们。teaching教;trusting信任;designing设计;greeting问候。根据前句“Papa begins giving instructions”可知,爸爸在教女孩们做早餐。故选A。47.孩子们悄悄地准备好了早餐。Quietly安静地;Carelessly粗心地;Suddenly突然地;Usually通常地。根据前文“Quickly and quietly”以及语境可知,她们在悄悄地准备早餐,不想吵醒妈妈。故选A。48.有三明治、一份水果沙拉、一个鸡蛋和一杯温牛奶。different from与……不同;good with善于应付……的;full of充满;interested in对……感兴趣。根据语境可知,此处指一杯温牛奶,a glass full of warm milk“一杯温牛奶”。故选C。49.女孩们跑向她并拥抱她,“生日快乐!”Nice to meet you很高兴见到你;Happy birthday生日快乐;Good luck祝你好运;Take care保重。根据前文描述可知,今天是妈妈的生日,所以女孩们对妈妈说“生日快乐”。故选B。50.“多么美妙的惊喜啊!”妈妈看着气球和早餐桌喊道。surprise惊喜;cake蛋糕;flower花;card卡片。根据前文描述可知,女孩们和爸爸为妈妈准备了一个生日惊喜,所以妈妈感叹这是一个美妙的惊喜。故选A。51.their 52.countries 53.becomes 54.singing 55.about本文主要介绍了不同地区人们庆祝生日时的饮食习俗。51.你知道人们在生日那天吃什么吗?根据空后的“birthday”及从句主语people可知此处应用they对应的形容词性物主代词their修饰名词birthday。故填their。52.答案在不同的国家会有所不同。根据空前的“different”及下文的“In China”可知,此处应用名词country的复数形式表示不同的国家。故填countries。53.吃生日蛋糕现在也变得流行起来了。根据“also…popular”可知,此处需要一个系动词作谓语,become popular“变得流行”,根据“now”可知,句子应用一般现在时,主语是动名词短语Eating a birthday cake,谓语用单数形式。故填becomes。54.一些年轻人喜欢在海底捞吃火锅,因为他们可以和那里的员工一起唱有趣的生日歌,度过一段美好的时光。根据“the funny birthday song”可知,唱生日歌,应用sing,have a great time doing sth“做某事很开心”。故填singing。55.你呢?How about…“……怎么样”。故填about。56.mean 57.together 58.village 59.14th/fourteenth 60.July 61.gifts 62.Everyone 63.wish 64.blows 65.height本文是一篇记叙文,主要介绍了于晓明,他的家人为他庆祝生日的事情,以及朱迪.克拉克的生日,她的朋友们为她举办了派对的事情。56.在那一天,他总是吃有鸡蛋的生日面条,因为长面条意味着长寿。根据“On that day, he always eats birthday noodles with eggs because long noodles…a long life. ”可知,时态为一般现在时,该句主语是long noodles,所以谓语动词用复数形式,结合中文提示可知,此处应该填入mean,动词,作谓语,意为“意味着”符合句意。故填mean。57.每年,他的家人和他一起在他们村的大树下照一张照片。根据中文提示可知,together,意为“一起”。故填together。58.每年,他的家人和他一起在他们村的大树下照一张照片。根据中文提示可知,village,可数名词,意为“村庄”,结合语境,此处应该用单数形式。故填village。59.今年,他想为他的14岁生日种一棵小树。根据中文提示可知,此处应该填入14th或者fourteenth,意为“第十四个”。故填14th/fourteenth。60.朱迪.克拉克的生日是7月28日。根据中文提示可知,此处应该填入July,意为“七月”。故填July。61.她总是收到很多礼物。根据横线前“lots of”,结合中文提示可知,gift“礼物”,可数名词,此处应该用复数形式gifts。故填gifts。62.每个人都唱“生日快乐”歌。根据“…sings the “Happy Birthday” song.”,结合中文提示可知,everyone“每个人”,复合不定代词,作主语,位于句首,首字母要大写。故填Everyone。63.然后她许愿并吹灭蜡烛。根据横线前“a”,结合中文提示可知,此处应该填入wish“愿望”,可数名词单数形式。故填wish。64.然后她许愿并吹灭蜡烛。根据“Then she makes a wish”可知,时态为一般现在时,主语是she,所以谓语动词用单数形式,结合中文提示可知,blow“吹”,动词,单数形式是blows。故填blows。65.她父亲每年都会在门上标出她的身高。根据分析句子“Her father marks her…on the door every year.”,结合中文提示可知,height“身高”,名词,作宾语。故填height。66.activities 67.sitting 68.ninth 69.them 70.to 71.a 72.gives 73.Is 74.happily 75.that本文讲述了作者生日当天的经历,父母为作者举办派对,有很多丰富多彩的活动。66.我的父母为我举办了一个派对,我们有很多丰富多彩的活动。根据“and we have a lot of colorful”可知,a lot of后接可数名词复数,activity的复数是activities。故填activities。67.大约在下午5点50分,我正坐在餐桌旁。根据“At about 5:50 pm”可知,此处用现在进行时,结构为“be动词+现在分词”,sit的现在分词是sitting。故填sitting。68.我将庆祝我的九岁生日。根据“birthday”可知,这里表示九岁的生日,即第九;用序数词表达,nine的序数词是ninth。故填ninth。69.它们中的一些能实现,但一些不能。根据“of”可知,是介词,后接宾格,they的宾格是them。故填them。70.奶奶坐在我旁边。next to“在……旁边”,是固定短语。故填to。71.在我生日的时候,我总能从她那里得到一份礼物。根据“gift”可知,是可数名词单数,此处表泛指,且gift以辅音音素开头,用不定冠词a。故填a。72.晚饭后,奶奶给了我一个大盒子。主语grandma是第三人称单数,文章为一般现在时,谓语动词需用三单形式,give的第三人称单数形式是gives。故填gives。73.“里面有一个飞机模型吗?”我问。此处是there be句型的一般疑问句,主语a model plane是单数,be动词用is,句首首字母大写,故填Is。74.我拿起盒子,把它放在桌子上,然后开心地打开它。根据“and then open it”可知,修饰动词用副词,happy的副词形式是happily。故填happily。75.我今天感到如此开心,以至于我永远不会忘记我的生日派对!so ... that ...“如此……以至于……”,是固定句型。故填that。76.例文How I Celebrate My Mother’s BirthdayMy mother has always made my birthdays unforgettable, and this year, I want to surprise her on her special day.First, I will buy a delicious chocolate cake for my mother. Next, I will set up a surprise party with family and friends, filling the room with colorful balloons and flowers. For her gift, I will make a birthday card with our cherished photos and words. On her big day, I will thank her for her endless love and care, telling her she’s the best mom in the world.I love my mother and want to make her happy on her birthday.[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:本文应使用“一般将来时”为主;③提示:应注意题干给出的要点并适当补充,使文章内容充实。[写作步骤]第一步,介绍自己将如何给妈妈过生日;第二步,表达对妈妈的爱。[亮点词汇]①surprise party惊喜派对②want to do想要做某事[高分句型]I love my mother and want to make her happy on her birthday.(不定式作宾语)2025 —2026学年七年级英语上学期单元测试卷(浙江专用)Unit 7 Happy Birthday!( 全卷满分120 分,考试时间100 分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项.1.本试卷分第I 卷( 选择题) 和第( 非选择题) 两部分。答卷前, 考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答第I 卷时,选出每小题答案后, 用2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦十净后,再选涂其他答案标号。与在本试卷上无效。3.回答第II 卷时, 将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4.考试结束后, 将本试卷和答题卡一并交回。5.试卷难度:0.75.(2025年浙江省最新中考题型)第一部分 听力 (满分20分)第一节:听下面5段对话。每段对话后有一个小题。请从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1分)1.When is Mary’s birthday A.It’s on October 9th. B.It’s on October 10th. C.It’s on September 10th.2.How old is Lucy’s brother A.He is 12. B.He is 15. C.He is 5.3.When is Mary’s birthday A.It’s on October 9th. B.It’s on October 10th. C.It’s on September 10th.4.How will Suzy celebrate her Mum’s birthday A.She will have a party at home.B.She will make a cake for her mum by herself.C.She will buy a new coat for her mum.5.Where is Steve going this month A.To Canada. B.To America. C.To Australia.第二节:听下面两段对话。每段对话后有2至3个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1.5分)听第一段材料,回答以下小题。6.What is the boy going to buy for Kate A.A bag. B.A picture. C.A notebook.7.Where is the boy going to buy the gift A.In a supermarket. B.On the Internet. C.In a bookshop.听第二段对话,回答小题。8.How old is Tina A.Twelve. B.Thirteen. C.Fourteen.9.When is Tina’s birthday A.On July 4th. B.On June 4th. C.On July 14th.10.What does Tina do for her birthday A.Have a party. B.Have a dinner. C.Have a trip.第三节:听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。(每小题1.5分)。11.Whose birthday was it A.The young man’s.B.The girl’s.C.The shopkeeper’s.12.When did the young man go to the flower shop A.On the evening of 5th May.B.On the afternoon of 5th May.C.On the evening of 6th May.13.Who sent the ten more roses to the girl A.The young man.B.The girl herself.C.The shopkeeper.14.What did the shopkeeper think of the young man A.Very kind. B.Very angry. C.Very lovely.15.In fact, how old was the girl A.32. B.22. C.20.第二部分 阅读理解 (共两节,满分40分)第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AEmma is a little unhappy. Because today is her birthday, too, but no one in her class says “Happy birthday” to her. They are all busy having the birthday party for their teacher Mr. Smith.Mr. Smith is a great teacher. That’s for sure. He knows everyone’s birthday and makes cards for them. He always tries his best to help all the students with their studies. Emma knows Mr. Smith should get a birthday party. But she hopes somebody can remember today is also her birthday!Emma looks at the card the classmates made. It is so big and so long. All the classmates make the card for Mr. Smith, just as Mr. Smith does for them.“Emma, will you turn off the lights, please ” Sally says. “I will call Mr. Smith now.” When Sally finishes the call, Emma looks around the classroom with a sigh (叹息) and turns off the lights.The door opens and everyone cheers, “Surprise!” “Happy birthday, Mr. Smith!” “This party is for me ” Mr. Smith asks. He walks to the big card and says, “This is the most beautiful card in the world.” Then he walks to Emma and gives her a card. “Happy birthday, Emma. I am so happy we share the same party.”“Me, too.” Emma says, smiling at Mr. Smith. “Happy birthday, Emma!” her classmates cheer.16.Why is Emma unhappy at first A.Because today is her birthday.B.Because there is nobody in her class.C.Because nobody in her class remembers her birthday.D.Because she doesn’t want to have a birthday party for her teacher.17.What’s the right order according to the story 1. Emma turns off the lights.2. Mr. Smith walks into the classmates.3. Emma’s classmates cheer for Emma.4. Emma is a little unhappy.A.4-1-2-3 B.4-3-2-1 C.3-2-4-1 D.2-3-4-118.What can we know about Mr. Smith A.He is kind to his students.B.He forgets Emma’s birthday too.C.He is not popular with his students.D.He knows his students have a party for him.BHi, I’m Sam, a 13-year-old student in Grade 7. My best friend, Jim, will have his 13th birthday this Saturday. I want to make his birthday special, so I plan it with our classmates Lucy and Peter.First, we talk about Jim’s favorite things. Jim loves playing football, so I buy a new football as his birthday gift. Lucy is good at drawing—she makes a birthday card with Jim’s favorite cartoon character (人物) on it. Peter helps book (订购) a small party room near our school. We also prepare (准备) Jim’s favorite chocolate cake and some fruit.On Saturday afternoon, we ask Jim to go to the party room “to do homework”. When he opens the door, we shout “Happy Birthday!” together. Jim is very surprised and happy. We eat the cake, play games and talk about our school life. It’s a great time for all of us. I hope Jim can remember this birthday forever.19.Who helps Sam plan Jim’s birthday A.His teacher. B.Lucy and Peter. C.His parents. D.Jim’s brother.20.What gift does Sam buy for Jim A.A birthday card. B.A chocolate cake. C.A new football. D.Some fruit.21.Where do they hold Jim’s birthday party A.In a park. B.In the school classroom.C.In Tom’s home. D.In a small room near the school.22.What can we know about Jim’s birthday A.Jim is 14 years old now. B.Jim feels surprised and happy.C.They have the party on Sunday. D.Lucy buys a football for Jim.CIt is February 12th. It’s my friend Linda’s thirteenth birthday. She has three good friends. They are Lily, Jack and me. She asks us to come to her party. And we want to buy some gifts for her.Lily knows Linda likes playing tennis very much, so she buys a tennis ball for her. Jack thinks Linda’s favourite fruits are strawberries and pears, so he buys some strawberries and pears for her. For me, I buy her a red skirt. She likes skirts and her favourite colour is red.At seven, we go to her home. When she sees us, she is really happy. She thanks us for the gifts and coming to her party. We have dinner at her home. And we say “Happy birthday” to her! We are all happy at the party.23.What does Lily buy for Linda A.A ball. B.Some pears. C.A skirt.24.Where do they have dinner A.In a restaurant (餐馆). B.At Linda’s home. C.At school.25.We can know that ________.A.Linda likes pears B.Linda likes blue best C.Linda has two friends26.What is the passage about A.Linda’s birthday party. B.Linda’s friends. C.Linda’s classmates.DWhat would people like to eat on their birthday The answer would be different in different countries.In many countries, people have birthday cakes with candles. The number of candles is the person’s age. The birthday person (人) must make a wish and blow out the candles. If he or she blows out all the candles in one go, the wish will come true (实现). In the UK, people sometimes put a candy in a birthday cake. The child with the candy is lucky.In China, it is getting popular to have cake on birthdays. But many people still (仍然) eat very long noodles for their birthday. They never cut up the noodles because the long noodles are a symbol of long life. In some places, Chinese people also eat eggs on their birthday. They are a symbol of life and good luck.All of these birthday foods may be different, but the ideas are the same. They bring good luck to the birthday person.27.How can a person make his or her birthday wish come true A.By having his or her birthday cake.B.By counting the number of the candles.C.By blowing out all the candles in one go.28.People never cut up birthday noodles in China because ________.A.the long noodles mean long lifeB.the noodles are very deliciousC.the long noodles show good luck29.What do we probably (大概) know according to the text (根据文章) A.People must eat eggs on their birthday.B.All Chinese people eat the same birthday food.C.The ideas of all the birthday foods are the same.30.What is the best title (标题) of this passage A.Birthday CakesB.A Birthday Person’s WishC.Birthday Food Around the World (全世界)第二节 任务型阅读(共5题,每小题2分,满分10分)下面文章中有四处需要添加首句。请从以下选项中选出符合意思的首句 (其中一项是多余选项),并回答问题 (请注意小题后的词数要求和答题卷上答题位置)。Every country and family across the world has their own special customs for celebrating special days such as birthdays. Maybe your family visit a favorite restaurant each birthday, or wake up to a big breakfast of pancakes. 1 Let’s take a look at some cool birthday traditions from around the world.Pull ears in SpainAs well as cakes, singing, and presents, birthdays in Spain come with a fun custom: ear pulling. 2 The birthday person gets their earlobe (耳垂) softly pulled once for each year of their age. Though we’re not sure where this strange habit started, some believe that since ears are one part of the body that never stops growing, pulling ears may mean a longer life.3There are so many foods that are served at birthday parties in Australia. These are typically simple, sweet treats. The most popular of all is one called “fairy bread”. It’s a kind of white bread, with thick butter on it, and it is covered with sprinkles (着色珠子糖). These sprinkles are really pretty and make the bread look magical, and that’s why it’s called “fairy bread”.Show your love through cake in BrazilIn Brazil, it’s a tradition to share the first piece of your birthday cake with the person you love the most. 4 Some families break it down even more with specific (特有的) traditions and honors special to them.A.Enjoy fairy bread in AustraliaB.Food plays an important role on birthdaysC. This might be a parent, cousin, or grandparent.D.This tradition is known as “los tirones de oreja”E. But have you ever wondered what people from other countries do on their birthdays 31.32.33.34.35.What do you think of these birthday customs Why (Answer with no more than 20 words)第三部分 语言运用 (共三节,满分40分)第一节 完形填空 (共15 小题,每小题1分,满分15 分)阅读短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。“Meera, do you remember what day it is tomorrow ” asks Rani.“It’s Mummy’s birthday!” cries Meera. “What are we going to give her as a(n) 36 ”That is the 37 . They can’t think of anything! Maybe they can buy her some flowers or make her a birthday card. But that doesn’t seem 38 enough for Mummy!Both girls wonder (琢磨) 39 they can make Mummy’s birthday a big surprise. They ask Papa for help. After an hour of discussing with Papa, the girls agree with each other. They finally have a 40 !Next morning Papa 41 the girls very early, even before the sun rises (升起). Quickly and quietly, the three of them start to 42 . Papa and Rani blow up balloons (吹气球)—red, yellow, green, blue—and Meera hangs (悬挂) them all 43 the house. Soon the room looks very 44 .Then they go into the 45 . “Let’s make breakfast!” Papa begins giving instructions (指令) and 46 the girls in a low voice. Rani and Meera do as Papa says. 47 the children make the breakfast ready. There are sandwiches, a fruit salad, an egg and a glass 48 warm milk.Mummy comes out of her room. The girls run to her and hug (拥抱) her, “ 49 !”“What a wonderful 50 !” cries Mummy, looking at the balloons and the breakfast table. It is the best breakfast Mummy has ever eaten.36.A.help B.present C.model D.idea37.A.answer B.reason C.problem D.hope38.A.special B.careful C.expensive D.easy39.A.what B.why C.where D.how40.A.dream B.plan C.change D.luck41.A.wakes up B.shows up C.looks up D.gets up42.A.exercise B.read C.work D.play43.A.behind B.around C.with D.under44.A.clean B.endless C.beautiful D.large45.A.garden B.bedroom C.kitchen D.study46.A.teaching B.trusting C.designing D.greeting47.A.Quietly B.Carelessly C.Suddenly D.Usually48.A.different from B.good with C.full of D.interested in49.A.Nice to meet you B.Happy birthday C.Good luck D.Take care50.A.surprise B.cake C.flower D.card第二节 词汇运用(共15小题,每小题1分,满分15分)A:用方框中所给单词的适当形式填空,使对话通顺、正确。每词仅用一次。they country become about singBirthday is a special day for most people. Do you know what people eat on 51 birthdays The answer would be different in different 52 .In China, many people eat long noodles for birthday. Eating a birthday cake also 53 popular. Some young people like to eat hot pot in Haidilao, because they can have a great time 54 the funny birthday song with the workers there.How 55 you What do you like to eat on your birthday B:根据汉语提示,在短文中的空处填上一个恰当的单词,使短文完整、通顺Yu Xiaoming’s birthday is on 13th May. On that day, he always eats birthday noodles with eggs because long noodles 56 (意味着) a long life. Every year, his family and he take a photo 57 (一起) under the big tree in their 58 (村庄). This year, he wants to plant a small tree for his 59 (第十四个) birthday.Judy Clark’s birthday is on 28th 60 (七月). She usually has a party with her friends. She always gets lots of 61 (礼物). Her mother always makes a chocolate cake. 62 (每个人) sings the “Happy Birthday” song. Then she makes a 63 (愿望) and 64 (吹) out the candles. Her father marks her 65 (身高) on the door every year.第三节 语法填空(共10小题,每小题1分,满分10分)Today is my birthday. My parents have a party for me, and we have a lot of colorful 66 (activity). At about 5:50 pm, I’m 67 (sit) at the dining table. Mom walks to me with a big birthday cake in her hands. I will celebrate my 68 (nine) birthday. I always make wishes on my birthdays. Some of 69 (they) can come true, but some can’t. My family and good friends are all around me.Grandma sits next 70 me. I can always get 71 gift from her on my birthday. “What will Grandma give to me today ” I think. After dinner, Grandma 72 (give) a large box to me. “ 73 (be) there a model plane in it ” I ask. Grandma doesn’t answer my question. She just says, “Open it.” I take the box, put it on the table and then open it 74 (happy). “Wow, it’s a Happy Loong toy!” I say, “It’s a great gift! I love it!” I feel so happy today 75 I won’t forget my birthday party forever!第四部分语言运用 (共一节,满分20分)76.某英语杂志正在征文:“我为父母过生日”,请写一篇英语短文,分享你如何为爸爸或妈妈的生日准备惊喜,包括但不限于活动安排,礼物选择,以及你想对他们说的话。要求:(1)中心突出,语义连贯,层次清晰,书写规范;(2)文中不得出现真实的人名、地名和校名;(3)不少于60词。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 Unit 7 Happy Birthday! (浙江专用) 答案.pptx Unit 7 Happy Birthday!单元测试(浙江专用) 答案.docx Unit 7 Happy Birthday!单元测试(浙江专用).docx 答题卡.pdf