江西省吉安市第一中学2025-2026学年高三上学期11月期中英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

江西省吉安市第一中学2025-2026学年高三上学期11月期中英语试题(含解析,含听力原文及音频)

资源简介

吉安一中2025—2026学年度上学期期中考试
高三英语试卷
第一部分 听力(共两节,满分30分)
第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1. What does the woman like about her new computer
A. Its big screen. B. Its starting up speed. C. Its processing ability.
2. What is the weather probably like today
A. Windy. B. Sunny. C. Rainy.
3. How does the woman sound
A. Relieved. B. Amused. C. Upset.
4. Where did the woman’s new English teacher attend university
A. In South Korea. B. In Ireland. C. In Britain.
5. What is the main topic of the conversation
A. What paintings to buy. B. Whether to get a TV. C. Which movie to watch.
第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6、7题。
6. Where does the conversation probably take place
A. In an office. B. On the Internet. C. In a school.
7. What does Todd suggest
A. Getting ideas from more members.
B. Looking for effective messaging software.
C. Scheduling time to talk directly every day.
听第7段材料,回答第8、9题。
8. What is the relationship between the speakers
A. Parent and child.
B. Teacher and student.
C. Grandparent and grandchild.
9. Why should the girl learn calligraphy in the man’s opinion
A. To develop her personality.
B. To maintain the cultural tradition.
C. To help her write characters beautifully.
听第8段材料,回答第10至13题。
10. How does the man seem to feel
A. Pleased. B. Bored. C. Confused.
11. What have the speakers probably just done
A. They’ve collected cards.
B. They’ve fed some animals.
C. They’ve watched a cartoon.
12. What animal is a “pika” most closely related to
A. Mice. B. Rabbits. C. Squirrels.
13. What nationality is the woman probably
A. Canadian. B. British. C. Japanese.
听第9段材料,回答第14至17题。
14. How tall is Lisa Leslie
A. 196 cm. B. 175 cm. C. 155 cm.
15. What advantage do shorter figure skaters have according to the woman
A. They’re more energetic.
B. They’re less likely to fall.
C. They’re able to jump higher.
16. Which sport is the “overweight” athlete probably famous for
A. Long-distance running. B. Weightlifting. C. Wrestling.
17. What does the woman learn from the photo
A. To start exercising more.
B. To focus more on the inside than the outside.
C. To better appreciate her own body’s abilities.
听第10段材料,回答第18至20题。
18. Which city library did Mychal work in
A. Fairfield. B. San Jose. C. Phoenix.
19. Why did Mychal stop working at the library
A. He got a better job working for PBS.
B. He wanted to go back to university.
C. He struggled with the impact of fame.
20. What is the purpose of the speaker’s talk
A. To present a guest.
B. To introduce a library.
C. To promote a reading activity.
阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题;每小题2. 5分,满分37. 5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D选项中,选出最佳选项。
A
Power of Public Speaking has partnered with ASI Innovation Labs to integrate artificial intelligence into the Pops Classroom platform for improving public speaking skills. The first project is the Pops Advisor which provides an automatic evaluation of students’ video presentations with visual feedback.
The Advisor offers on-demand comments to students practicing public speaking from anywhere. This flexibility benefits instructors, who can be as hands-on or hands-off during practice. While students can operate autonomously with the tool, instructors can also choose to keep track of students’ progress.
Criteria
Using machine learning models, the Pops Advisor analyzes the following criteria:
Delivery Introduction Body Conclusion
Vocal Style Vocal Quality Vocal Filler Eye Contact Body Language Credibility Attention Central Idea Preview Connective Support Language Connective Credibility Organization Signaling Ending Summary Memorable Ending Credibility
Feedback
The presenter receives feedback on the above four categories. And this feedback is given in the following formats:
Recommendations
To provide presenters with valuable feedback for the next practice, recommendations focus on specific aspects needing improvement. For instance, the recommendation can be “Your message is clear, but be sure you are grabbing your audience’s attention in your introduction to ensure they are listening. ”
Speech Metrics (指标)
Useful speech metrics serve as quantitative descriptors on several aspects of the presentation including number of words, total presentation time, speaking rate and vocal fillers percentage.
Pops Advisor can be used in any classroom setting where students are presenting, particularly in the Basic Public Speaking Course. When you are considering what can be achieved by your students toward skill development in a single school semester, Advisor increases the overall development.
21. What is the Pops Advisor
A. A voice assistant.
B. A video player.
C. A time tracker.
D. An evaluation tool.
22. Which of the following categories provides feedback on facial expressions
A. Delivery.
B. Introduction.
C. Body.
D. Conclusion.
23. Who is the text intended for
A. Lab technicians.
B. Public speech instructors.
C. Foreign language learners.
D. Artificial Intelligence engineers.
B
During my early years, I focused on eye-catching landscape photography. I spent time in the Himalayas, Patagonia and Tasmania and returned with pictures of breathtaking beauty, which I thought were “awesome”. But a one-month camping trip to the Menindee lakes along Darling-Baaka in Australia shifted my perspective: Photography is more than taking photos.
As I became increasingly familiar with the place, I learned that human activities led to widespread deforestation and drought in the area, resulting in many dead trees. Driving across the region, I recalled that Sydney was blanketed by smoke for months on end as bushfires swept through the east coast. Fortunately, the La Nina weather cycle reached Australia, increasing rainfall and causing the continent's short-lived rivers to spring back to life. Yet, the image of bushfires stayed with me, and I felt driven to do something. That was when the photo Blaze came into being.
I spoke to the local authority, explaining that I hoped to create a “burning” tree as a beacon(灯塔) to draw people’s attention to deforestation. They showed great interest because fire is an integral part of the Australian farming and the natives.
I connected a few of the gas canisters(罐) generally used for barbecues to flexible gas lines called “slinkies”, which could be wired up the back of the tree, away from the tree and out of sight of the camera. These produced an outline of flames(火焰) when I lit them, as if the tree were on fire. It was lit for 15 seconds while I got the shot, and fire-fighting equipment was prepared. Even though the tree was dead, it was still a vital habitat. But the gas flames did no damage and the insects that lived inside were unharmed.
I love that when people look at the photo, they can concretize the delicacy of our natural world while appreciating Blaze.
24. What is the author’s new perception of photography
A. It involves professional skills.
B. It should carry deep meanings.
C. It requires high-end equipment.
D. It should produce beautiful pictures.
25. What inspired the author to create Blaze
A. Local environmental changes.
B. Traditional Australian farming.
C. Scenery of the Menindee lakes.
D. Support from the local authority.
26. Which of the following images best illustrates the photo Blaze
27. What is the photo Blaze intended to be
A. A means of enhancing artistic taste.
B. A strategy to beautify the landscape.
C. A call to raise public awareness.
D. A window to showcase local culture.
C
Over the past year, the Chicago Department of Transportation has completed 10 safety projects focused on protecting pedestrians (行人) and cyclists, particularly young people. These measures were introduced in response to accidents involving youth. Teens involved with West Town Bike — a nonprofit that runs cycling programs for students — have voiced concerns about cycling safety while also proposing concrete ideas for improvement.
Many of these students expressed mixed feelings about biking in the city: while they value the sense of freedom, they often do not feel safe. Their suggestions range from infrastructural (基础设施的) upgrades to educational initiatives. For example, David Harb from Lane Tech High School stressed the importance of safety training, such as hand signals, and recommended expanding National Walk and Bike to School Day to include high schools. He also proposed replacing stop signs with roundabouts to naturally slow traffic.
Other students highlighted issues with enforcement of infrastructure. Kaniyah Hale believes drivers who cause collisions with cyclists or pedestrians should receive stronger punishment. Armand Dunkines, who was hit while riding where a bike lane suddenly ends, urged the city to use data to guide bike lane placement and increase traffic law enforcement, especially on weekends. Tamara Scott, both a cyclist and a new driver, pointed out that bike lanes are frequently blocked by cars, emphasizing that motorists must be reminded they are sharing the road.
Christopher Garcia, an experienced cyclist, imagines a redesigned road system with separate spaces for bicycles and cars, along with shared zones. Together, these teens agree that making Chicago’s streets safer will require not only physical changes but also a shift in culture and attitudes among all road users.
28. What is West Town Bike according to the text
A. A project on protecting pedestrians.
B. A school offering teens bike safety training.
C. An official department managing traffic safety.
D. An organization running free cycling programs.
29. What can be inferred about students’ views from paragraph 2
A. Biking safety must be ensured.
B. Steps count in reducing infrastructure costs.
C. Safety training outweighs facility upgrades.
D. Stop signs effectively slow down traffic flow.
30. Why does the author mention Armand Dunkines’ accident
A. To call on motorists to follow the rules.
B. To complain about the lack of bike lanes.
C. To show the benefits of law enforcement.
D. To criticize the poor design of infrastructure.
31. What can be a suitable title for the text
A. Teens’ Appeals for Safer Chicago Streets
B. Chicago’s New Traffic Rules for Cyclists
C. The History of Chicago Cycling Programs
D. Chicago’s Shift toward Fewer Car Accidents
D
Have you ever felt so stressed that you just sort of froze Your body goes still, you can’t feel much but, at the same time, your senses are working overtime. You know you must act soon; but it’s as if something is stopping you. This “freezing”, or tonic immobility in academic terms, is an adaptive defense response to stress or danger.
When we freeze, our heart rate drops and our blood pressure changes. Our pupils might become wider. A flood of hormones (荷尔蒙) spread quickly, readying us for action. It can all happen within seconds.
While fight-or-flight seems logical for survival, freezing appears counterproductive — potentially too much to handle, making us incapable of acting or making a decision. But is that really all that’s going on Not according to Prof Karin Roelofs, a neuroscientist who studies freezing at Radboud University. “Many people think that freezing is a kind of shutdown of the system, ” she says. “What we actually find is that in threatening situations, freezing actually helps gain more information, prepare actions, and improve perception and decision-making. ” Freezing acts like an emergency flow state: watchful, not petrified.
Importantly, this response can be trained. Roelofs highlights two groups controlling freezing: living statues, street performers maintaining extreme stillness and snipers (狙击手) requiring absolute stillness while making decisions. Lab research confirms this. A virtual reality shooting game showed players with stronger freezing responses performed better and decided faster. Freezing doesn’t slow responses. “Brain noise reduces. Perception increases. You make better decisions faster, ” Roelofs clarifies.
But let’s say you’re not a sniper, or don’t spend your weekends as a living statue. What if you’re about to take an exam or lead a big business meeting Those situations involving social pressure, may not be life or death, but still can cause freezing. The key is to use this response through training, particularly focused breathing: maintain slow, rhythmic exhalation (有节奏的呼气). Instead of feeling out of control, you can master it and — sniper or not — take your best shot.
32. What happens in “freezing” according to the text
A. Awareness is lost.
B. The heart pounds.
C. Senses are sharper.
D. The breath quickens.
33. What does the underlined word “petrified” in Paragraph 3 probably mean
A. Confused.
B. Panicked.
C. Depressed.
D. Occupied.
34. Why are living statues and snipers mentioned in Paragraph 4
A. To contrast response types.
B. To illustrate freezing causes.
C. To support response training.
D. To criticize stressful professions.
35. How should students manage exam freezing according to the text
A. Seek professional help.
B. Apply trained breathing.
C. Hold breath to stay still.
D. Make last-minute revisions.
第二节(共5小题;每小题2. 5分,满分12. 5分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
When I first started traveling, my dad asked me what I was running away from. Another time, a friend told me to stop running away from my problems and to start living life. I’m not sure why. ____36____ We are running away from responsibilities, challenges, and ultimately, maturity itself. People think we are all just Peter Pans refusing to be “adults”. And to all those people, I say: you are right.
____37____ I’m running away from office life, commutes (通勤), weekend duties, and the strict path society has laid out as “normal”. I’m running away because I want to experience every culture, see every mountain, eat different food, attend crazy festivals, meet new people, and enjoy different holidays around the world. I want to construct a life that makes me happy.
In our society, the accepted path is long and narrow: you go to college, get a job, get married, buy a house, have two or three children, raise them, and then retire. Only then, after you’ ve put in your time, can you enjoy the fruits of your labor. ____38____ And any deviation (偏差) is considered abnormal and strange.
For me, those who travel the world aren’t running away from life. ____39____ They are exploring the world and living on their own terms. They have a degree of freedom a lot of people will never experience. They get to be the captains of their own ships.
People may tell you they envy what you do, and say they wish they could travel like you. But they never do. Few people have the courage to take the risk. But life is what you make it out to be. Life is yours to create. ____40____ So I’m not running away. I am just going after my own life. And I never plan to look back.
A. Traveling is something everyone should do.
B. Responsible people don’t just travel forever.
C. On the contrary, they are running toward true living.
D. If you really want something, you have to go after it.
E. I’m running away from people’s fixed idea of the “real” world.
F. But there is this perception that travelers must be escaping something.
G. Society boxes you in and restricts your movements to their expectations.
第三部分 语言运用(共两节,满分30分)
第一节 (共15小题;每小题1分, 满分15分)
阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项
It was a sunny Sunday afternoon. My husband was taking care of our baby girl so that my six-year-old and I could do some yard work, just the two of us. It was sure to be ___41___. But soon, the clouds of mosquitoes seemed ___42___ to our bug spray (喷雾). I was sweating, itchy, and arguing with my son about ___43___to pull weeds. I had told him the “right” way — getting those weeds out from the bottom, by the roots, removing them entirely.
However, my son went about things in his own way. He pulled the___44___of the weeds off, moving quickly down the line as he left the remaining part still in the soil. Somehow, I found this to be incredibly___45___. Why couldn’t he do it in my way and save me the time of having to___46___ his portion (部分) Why did he do it at all if he wasn’t going to do it properly
“If you would do as told, we’d be done earlier and___47___ a longer period before we would have to return and pull weeds next time. ” I said, trying to keep my tone ___48___. He went back to his work, shaking dirt from his handful of growing things and throwing ___49___stems into our shared basket. “People do things. . . ___50___, Mom,” he said innocently.
My fire soon faded, replaced by the___51___realization that I’d just received a valuable___52___from the person that I was supposed to be teaching. While trying to___53___my baby girl, my kindergartener, and the yard work, ___54___ was a lifeline for me, a coping mechanism. But my way was, perhaps, not the best way after all. His time shouldn’t be ___55___. His job was to be a kid and take his time, for as long as he was able.
41. A. relaxing B. frustrating C. urgent D. tough
42. A. sensitive B. resistant C. harmful D. addicted
43. A. how B. who C. whether D. why
44. A. roots B. fibers C. tops D. points
45. A. amazing B. boring C. annoying D. confusing
46. A. recycle B. redo C. identify D. ignore
47. A. clarified B. launched C. repeated D. promised
48. A. nervous B. mysterious C. light D. loud
49. A. long B. broken C. dry D. useful
50. A. differently B. separately C. indirectly D. absolutely
51. A. satisfying B. disturbing C. depressing D. humbling
52. A. behavior B. warning C. reminder D. review
53. A. raise B. land C. teach D. balance
54. A. efficiency B. concentration C. discipline D. quality
55. A. run out of B. set limits to C. made up for D. kept pace with
第二节 语法填空(共10小题; 每小题1. 5分,满分15分)
阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(不多于1个单词)或括号内单词的正确形式。
The world turned its eyes to Beijing on September 3rd, as China staged a grand military parade at Tian’ anmen Square___56___(mark) the 80th anniversary of the victory in the Chinese People’s War of Resistance Against Japanese Aggression and the World Anti-Fascist War.
During the parade, more than 10, 000 military personnel, along with over 100 aircraft and hundreds of ground weapons, ___57___ (organize) into 45 formations following a wartime command structure. Most of the People’s Liberation Army’s new support and weapon systems were put___58___ display for the first time. These___59___(domestic) produced systems, a testament to China’s independent innovation, demonstrate the nation’s remarkable capability in weapon development, with all equipment ___60___(feature) higher strike precision, improved battlefield adaptability, and greater effectiveness.
The Chinese people made significant contributions to the defense of world peace, ___61___ constituted an important part of the World Anti-Fascist War. The parade was not meant as a show of force, but as___62___essential reminder of history and our dedication to peace.
People from all walks of life across China felt a deep sense of pride and responsibility while watching the grand military parade. Wu Jiani, a police officer, remarked that so deeply moving was the commemoration___63___she felt a strong emotional bond with those who lived eighty years ago. “___64___(inspire) by the dedication of wartime heroes, we will continue to serve the people with the same___65___(commit) our soldiers demonstrated during the war,”she added.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
假定你是李华,上周你校在高三举办了一场高考减压心理讲座。请你为校英文报写一篇报道,内容包括:
1. 活动的过程;
2. 收获与感想。
注意:
1. 词数80左右;
2. 可适当增加细节,以使行文连贯。
Relieve Stress, Embrace the Challenge
第二节(满分25分)
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
At the far end of town, next to a dark forest, sits an old and shabby white house. Kids at school call it the Spook House. It’s where I live with Mom, little brother Andy and Grammy. The outside looks scary; The paint is coming off, the shutters(百叶窗) are loose with rusty nails, and weeds are everywhere around it.
Mom rented it because our old apartment was too small. I thought she was crazy at first, but I knew she did her best — money was tight. She cleaned every room and painted the inside with bright colors. I loved my newly-painted bedroom, but the outside stayed ugly. Mr. Dudley, our landlord, kept making excuses to avoid painting it.
“Let’s do it ourselves!” I suggested one evening while we were washing dishes. Mom paused, her hands in soapy water, and sighed. “Honey, paint and tools cost money — we can’t just splash cash like that. ” But Grammy, who’ d been knitting on the couch, set down her yarn and smiled. “I’ ve got a little nest egg saved up from my knitting sales. It’s not much, but it’ ll help. ” I grinned, running to grab my piggy bank — my babysitting money, which I’d been saving for a new graphic novel, suddenly felt way less important. “I’ ll chip in too!” Andy yelled from the living room, where he was coloring a picture of the house. “I can pull weeds! I’m super good at it!”
We headed to the hardware store that weekend and picked out paint: Blue Heron for the walls and Gull White for the trim. On the way home, we ran into Juan — an older boy from my history class who’d been talking about starting his own small paint business lately. When we mentioned our plan to paint the house, his face lit up right away. “I’ll help paint high parts if you treat me with homemade pizza!” We agreed.
注意:(1) 续写词数应为150个左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Para 1: Every weekend after that, we became a little work team.
Para2: After two weeks, the house shone.
吉安一中2025—2026学年度上学期期中考试
高三英语参考答案
听力部分
1-5. CABCB 6-10. BCC AA 11-15. CBA A B 16-20. BCACA
阅读理解
21-23. D A B 24-27. BADC 28-31 DADA
32-35. CBCB 36-40 FEGCD
完型填空
41-45 ABACC 46-50 BDCBA 51-55 DCDAB
语法填空
56. to mark/marking 57. were organized 58. on 59. domestically 60. featuring
61. which 62. an 63. that 64. Inspired mitment
应用文
Relieve Stress, Embrace the Challenge
To help seniors cope with Gaokao pressure, our school organized a psychological lecture on stress relief last Monday. The event began with an expert explaining stress management techniques, followed by interactive activities where students practiced deep breathing and positive self-talk in small groups. Many shared their anxieties and received practical advice.
Not only did we gain effective strategies like time management and mindfulness, but we also realized the importance of a positive mindset. This experience taught us that stress is manageable, and embracing challenges with confidence is key to success.
读后续写
Para 1: Every weekend after that, we became a little work team. Mom held the ladder steady for Juan, her hair tied back in a messy ponytail to keep it neat. Grammy set up a folding chair on the porch, and whenever we took a break, she brought out cold lemonade, its sweetness refreshing us instantly. Wearing tiny gardening gloves, Andy pulled weeds with all his strength, his cheeks turning pink from the hard work. I handed Juan brushes and dipped them in paint, my arms growing sore after an hour but my heart full of energy. Tired as we were, no one complained — we all knew we were making our house better together.
Para 2: After two weeks, the house shone. On its walls was the soft Blue Heron color, and the trim was Gull White, with two pots of flowers Mom bought standing by the front door. We stood in the yard together, grinning like fools and staring at our new-looking house. I reached out to touch the paint warm from the sun and smooth under my fingers. Something soft and fuzzy settled in my chest then, like a gentle hug from the inside out. I finally realized: Pretty paint makes a house look nice, but it’s the love and effort we share that turns it into a true home.
【解析】
【导语】本文以作者家改造破旧房屋的经历为线索,讲述了作者家因经济拮据租下被称为“幽灵屋”的破旧房子,房东拒绝修缮,作者与其妈妈、奶奶和弟弟安迪凑钱买材料,还邀请同学胡安帮忙,计划共同粉刷房屋的故事。
详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“从那以后,每个周末我们都组成一个小小的工作团队。”可知,第一段可描写周末团队分工合作的场景,妈妈帮胡安扶梯子、奶奶准备柠檬水、安迪拔草、作者递工具,大家虽累却无抱怨。
②由第二段首句内容“两周后,这所房子焕然一新。”可知,第二段可描写房屋改造后的样子,家人在院子里欣赏成果,作者触摸墙面并领悟到爱与付出让房子成为家的道理。
2. 续写线索:周末分工合作——共同劳作无抱怨——房屋焕然一新——欣赏成果——领悟家的真谛
3. 词汇激活
行为类
①扶梯子:hold the ladder steady/supported the ladder firmly
②递:hand/pass
③触摸:touch /feel
情绪类
①充满活力:full of energy/alive with vitality
②温暖:soft/fuzzy/warm
【点睛】[高分句型1] Tired as we were, no one complained — we all knew we were making our house better together. (运用了as引导的让步状语从句倒装结构和省略that的宾语从句)
[高分句型2] I finally realized: Pretty paint makes a house look nice, but it’s the love and effort we share that turns it into a true home. (运用了强调句型“it is. . . that. . . ”,强调主语以及省略关系代词的定语从句)
[高分句型3] Grammy set up a folding chair on the porch, and whenever we took a break, she brought out cold lemonade in mason jars, its sweetness refreshing us instantly. (运用了whenever引导时间状语从句以及独立主格结构作状语)
答案详解
A篇【导语】这是一篇应用文,文章主要介绍了一款可以自动评估学生的视频演示,并提供视觉反馈的工具Pops Advisor。
21.细节理解题。根据文章第一段“The first project is the Pops Advisor which provides an automatic evaluation of students’ video presentations with visual feedback. (第一个项目是Pops Advisor,它可以自动评估学生的视频演示,并提供视觉反馈。)”以及第二段“While students can operate autonomously with the tool, instructors can also choose to keep track of students’ progress. (学生可以使用该工具自主操作,教师也可以选择跟踪学生的进度。)”可知,Pops Advisor是一款评估工具,故选D项。
22.细节理解题。根据文章Criteria部分Delivery中的“Body Language(肢体语言)”可知Delivery这一项提供面部表情反馈,故选A项。
23.推理判断题。根据文章第二段“The Advisor offers on-demand comments to students practicing public speaking from anywhere. This flexibility benefits instructors, who can be as hands-on or hands-off during practice. While students can operate autonomously with the tool, instructors can also choose to keep track of students’ progress. (The Advisor为在任何地方练习公共演讲的学生提供按需评论。这种灵活性有利于教师,他们可以在练习中亲力亲为或放手不管。学生可以使用该工具自主操作,教师也可以选择跟踪学生的进度。)”以及最后一段“Pops Advisor can be used in any classroom setting where students are presenting, particularly in the Basic Public Speaking Course. (Pops Advisor可以在任何学生演讲的课堂环境中使用,特别是在基础公共演讲课程中。)”可推知本文是针对公共演讲讲师的,故选B项。
B篇【导语】本文为一篇记叙文。讲述了作者原本专注于风景摄影,在澳大利亚Menindee lakes的经历让其意识到摄影应有更深含义,当地环境变化促使作者创作了照片Blaze,以引起人们对森林砍伐的关注。
24.细节理解题。根据第一段“But a one-month camping trip to the Menindee lakes along Darling-Baaka in Australia shifted my perspective; Photography is more than taking photos. (但一次在澳大利亚达令-巴阿克地区梅尼德里湖的为期一个月的露营之旅改变了我的看法;摄影不仅仅是拍摄照片)”可知,作者新的认知是摄影应具有深刻含义,故选B。
25.细节理解题。根据第二段“As I became increasingly familiar with the place, I learned that human activities led to widespread deforestation and drought in the area, resulting in many dead trees. Driving across the region, I recalled that Sydney was blanketed by smoke for months on end as bushfires swept through the east coast. (随着我对这个地方的了解越来越深入,我了解到人类活动导致了该地区大面积的森林砍伐和干旱,致使许多树木死亡。驾车穿越这片区域时,我回想起悉尼曾连续数月被浓烟笼罩,因为丛林大火席卷了东海岸)”和“Yet, the image of bushfires stayed with me, and I felt driven to do something. That was when the photo Blaze came into being. (然而,森林大火的画面一直萦绕在我的脑海里,我觉得有必要做点什么。就在那时,Blaze应运而生)”可知,促使作者创作Blaze这部作品的原因是当地环境的变化。故选A。
26.推理判断题。根据倒数第二段“I connected a few of the gas canisters (罐) generally used for barbecues to flexible gas lines called “slinkies”, which could be wired up the back of the tree, away from the tree and out of sight of the public. These produced an outline of flames when I lit them, as if the tree were on fire. (我将一些通常用于烧烤的气罐连接到了被称为“滑线”的柔性输气管上。这些滑线可以沿着树的背面铺设,远离树木并隐藏在公众视线之外。当我点燃它们时,会产生火焰的轮廓,仿佛这棵树真的着火了)”可知,照片Blaze呈现的是一棵树被火焰轮廓包围,看起来仿佛树着火了的画面,故选D。
27.细节理解题。根据第三段“I spoke to the local authority, explaining that I hoped to create a “burning” tree as a beacon (灯塔) to draw people’s attention to deforestation. (我与当地政府部门进行了沟通,说明了我的想法,即希望打造一棵“燃烧”的树,以此作为警示标志,引起人们对森林砍伐问题的关注)”可知,作者创作Blaze是为了唤起公众意识,故选C。
C篇【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了芝加哥交通部完成多项安全项目后,当地青少年针对骑行安全提出基础设施升级和教育倡议等多方面建议。
28.细节理解题。根据第一段中“Teens involved with West Town Bike — a nonprofit that runs cycling programs for students — have voiced concerns about cycling safety while also proposing concrete ideas for improvement. (参与West Town Bike项目的青少年——这是一个为学生提供自行车项目的非营利组织——对骑行安全表示了担忧,同时也提出了具体的改进建议)”可知,West Town Bike是一个提供免费骑行项目的组织。故选D。
29.推理判断题。根据第二段中“Many of these students expressed mixed feelings about biking in the city: while they value the sense of freedom, they often do not feel safe. Their suggestions range from infrastructural (基础设施的) upgrades to educational initiatives. (许多学生对在城市里骑自行车表达了复杂的感受:虽然他们珍视自由的感觉,但他们常常感到不安全。他们的建议从基础设施升级到教育举措都有)”以及后面具体学生提出的建议可推知,学生们认为骑行安全必须得到保障。故选A。
30.推理判断题。根据第三段中“Armand Dunkines, who was hit while riding where a bike lane suddenly ends, urged the city to use data to guide bike lane placement and increase traffic law enforcement, especially on weekends. (Armand Dunkines在一条突然结束的自行车道上骑行时被撞,他敦促市政府利用数据来指导自行车道的设置,并加强交通执法,尤其是在周末)”可推知,作者提到Armand Dunkines的事故是为了批评基础设施设计不佳,因为自行车道突然结束导致他被撞。故选D。
31.主旨大意题。根据全文内容,尤其是第一段中“Teens involved with West Town Bike — a nonprofit that runs cycling programs for students — have voiced concerns about cycling safety while also proposing concrete ideas for improvement. (参与West Town Bike项目的青少年——这是一个为学生提供自行车项目的非营利组织——对骑行安全表示了担忧,同时也提出了具体的改进建议)”以及后文学生们提出的具体建议可知,文章主要讲述了青少年对芝加哥街道安全提出的呼吁和建议。因此,A选项“Teens’ Appeals for Safer Chicago Streets(青少年呼吁芝加哥街道更安全)”最符合文章主旨,适合作本文的标题。故选A。
D篇【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在面对压力或危险时,人们会出现“冻结”反应及其作用,还说明了可以通过训练来掌控这种反应。
32. 细节理解题。根据第一段中“Have you ever felt so stressed that you just sort of froze Your body goes still, you can’t feel much but, at the same time, your senses are working overtime. ” (你有没有曾经因感到压力太大,以至于有点僵住了?你的身体静止不动,你感觉不到太多,但与此同时,你的感官却非常活跃。) “be working overtime” 意为“非常活跃”,选C项。
33. 词句猜测题。根据划线词前文“Freezing acts like an emergency flow state: watchful, not (僵住就像一种紧急流动状态:警惕,而不是)”和表示转折的“not”可知,僵住时人们虽然警惕但并非吓呆了,而是保持冷静的观察状态,由此可推测“petrified”应与“watchful (警惕的)”形成对比,意为“吓呆了的;恐慌的”,与B项“Panicked (惊慌失措)”意思相近。故选B项。
34. 推理判断题。根据第四段中“Importantly, this response can be trained. Roelofs highlights two groups controlling freezing: living statues, street performers maintaining extreme stillness and snipers (狙击手) requiring absolute stillness while making decisions. Lab research confirms this. (重要的是,这种反应是可以训练的。Roelofs强调了两组控制僵住的人:活雕像,即保持极度静止的街头表演者,以及在做出决定时需要绝对静止的狙击手。实验室研究证实了这一点。)”可知,提到活雕像和狙击手是为了说明僵住反应可以通过训练来控制,从而支持“这种反应可以通过训练来掌控”的观点。故选C项。
35. 细节理解题。根据最后一段中“The key is to use this response through training, particularly focused breathing: maintain slow, rhythmic exhalation (有节奏的呼气). (关键是通过训练来利用这种反应,特别是专注呼吸:保持缓慢、有节奏的呼气。)”可知,学生应该通过训练呼吸来应对考试时的僵住反应。故选B项。
【七选五解析】
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章主要探讨了作者对旅行的看法,反驳了那些认为旅行是逃避生活的人,强调旅行是为了追求真正的生活和自由。
【36题详解】
上文“When I first started traveling, my dad asked me what I was running away from. Another time, a friend told me to stop running away from my problems and to start living life. I’m not sure why. (当我刚开始旅行的时候,我爸爸问我在逃避什么。还有一次,一个朋友告诉我,不要再逃避我的问题了,要开始生活。我不知道为什么)”指出作者在开始旅行时,被周围的人质疑是在逃避问题,但作者不理解原因。F选项“But there is this perception that travelers must be escaping something. (但有一种看法认为旅行者一定是在逃避什么)”承接上文,从上文的个人经历讲到一种普遍现象,即人们普遍认为旅行者是在逃避某些东西,进而引出下文“We are running away from responsibilities, challenges, and ultimately, maturity itself. People think we are all just Peter Pans refusing to be “adults”. (我们在逃避责任、挑战,最终逃避成熟本身。人们认为我们都是拒绝成为“成年人”的彼得·潘)”对“逃避”对象的详细阐述,上下文语意连贯。故选F项。
【37题详解】
根据第一段和它的最后一句话“And to all those people, I say: you are right. (对所有那些人,我要说:你们是对的)”可知,周围的人质疑作者去旅行是在逃避问题,作者对此作出了肯定的答复:自己是在逃避。E选项“I’m running away from people’s fixed idea of the “real” world. (我在逃避人们对“真实”世界的固有观念)”承接上文,明确说明自己是在逃避“真实”世界的固有观念,同时引出下文“I’m running away from office life, commutes (通勤), weekend duties, and the strict path society has laid out as “normal”. (我正在逃离办公室生活、通勤压力、周末加班,以及社会设定好的所谓“正常”人生轨迹)”对固有观念的具体说明,上下文语意连贯。故选E项。
【38题详解】
上文“In our society, the accepted path is long and narrow: you go to college, get a job, get married, buy a house, have two or three children, raise them, and then retire. Only then, after you’ ve put in your time, can you enjoy the fruits of your labor. (在我们的社会里,公认的道路是漫长而狭窄的:你上大学,找工作,结婚,买房,生两三个孩子,抚养他们,然后退休。只有这样,在你付出了时间之后,你才能享受劳动的果实)”详细描述个人们公认的“正常”人生轨迹,G选项“Society boxes you in and restricts your movements to their expectations. (社会把你束缚住,限制你的行动以符合他们的期望)”承接上文,指出这是来自社会的“束缚”,与上文提到的公认的道路和限制相呼应。故选G项。
【39题详解】
根据上文“For me, those who travel the world aren’t running away from life. (对我来说,那些环游世界的人并不是在逃避生活)”可知,作者在反驳那些认为旅行是逃避生活的人。C选项“On the contrary, they are running toward true living. (相反,他们是在追求真正的生活)”明确提出自己不同的观点,说明旅行者是在追求真正的生活,与上文提到的“逃避生活”相对比。故选C项。
【40题详解】
根据上文“People may tell you they envy what you do, and say they wish they could travel like you. But they never do. Few people have the courage to take the risk. But life is what you make it out to be. Life is yours to create. (人们可能会告诉你他们羡慕你所做的,说他们希望也能像你一样旅行。但他们从来没有这样做过。很少有人有勇气去冒险。但生活是你自己创造的。生活由你创造)”可知,作者在鼓励人们勇敢追求自己想要的生活。D选项“If you really want something, you have to go after it. (如果你真的想要什么,你就必须去追求它)”能够承接上文,说明如果想要什么就必须去追求,与上文提到的生活由自己创造相呼应。故选D项。
完形填空【导语】本文是记叙文。文章讲述了作者在劳动中墨守成规的教育方式和儿子的行为产生了分歧,从而意识的教育孩子和做事不能生搬硬套。
【41题详解】
考查形容词词义辨析。句意:这肯定会很惬意。A. relaxing放松的;B. frustrating令人沮丧的;C. urgent紧急的;D. tough艰难的。根据上文的“It was a sunny Sunday afternoon. My husband was taking care of our baby girl so that my six-year-old and I could do some yard work, just the two of us. ”可知,只有作者和儿子两个人了,所以放松心情了,故选A
【42题详解】
考查形容词词义辨析。句意:但是很快,蚊子似乎对我们的驱蚊喷雾有抵抗力。A. sensitive敏感的;B. resistant抵抗的;C. harmful有害的;D. addicted上瘾的。根据上文的“the clouds of mosquitos seemed. . . ”以及下文的“I was sweating, itchy, and arguing with my son. . . ”可知,蚊子还是很多,因此推断蚊子对驱蚊喷雾有了抵抗力, 故选B。
【43题详解】考查连词词义辨析。句意:我满头大汗,浑身发痒,还跟儿子争论着如何拔杂草。A. how如何;B. who谁;C. whether是否;D. why为什么。根据上文“I was sweating, itchy, and arguing with my son”和下文“I had told him the “right” way - getting those weeds out from the bottom, by the roots, removing them entirely. ”可知 母子俩为如何拔草产生了分歧。故选A。
【44题详解】考查名词词义辨析。句意:他拔掉杂草的顶端,一路快速移动,把剩下的部分留在土里。A. roots根;B. fibres纤维;C. tops顶部;D. points点。根据上文的“I had told him the “right” way - getting those weeds out from the bottom, by the roots, removing them entirely. ”以及下文的“moving quickly down the line as he left the remaining part still in the soil”可知, 作者让儿子从底部连根拔起,彻底清除。而孩子偏要拔掉杂草的顶端,留一部分在土里。故选C。
【45题详解】考查形容词词义辨析。句意:不知怎的,我觉得这令人无比烦恼。A. amazing惊人的;B. boring无聊的;C. annoying生气的;D. confusing令人困惑的。根据下文的“Why couldn't he do it in my way and save me the time of having to. . ”可知,因为儿子不按大人的话去做,作者的无名火不禁涌上心头。故选C。
【46题详解】考查动词词义辨析。句意:他为什么不按照我的方法来做,也省得我重做他那部分?A. recycle回收;B. redo重做;C. identify识别;D. ignore忽略。根据前文“He pulled the___4___ of the weeds off, moving quickly down the line as he left the remaining part still in the soil. ”可知,儿子把一部分杂草留到了土里,因此推断作者要重做他那一部分。故选B。
【47题详解】
考查动词词义辨析。句意:“如果你按我说的去做,我们就可以早点完工,而且保证在我们下次回来除草之前有更长的一段时间。”我尽量让自己的语气听起来轻松些。A. clarified澄清;B. launched启动;C. repeated重复;D. promised承诺。根据上文“If you would do as told, we’d be done earlier and”以及下文“a longer period before we would have to return and pull weeds next time. ”可知,作者告诉儿子要是他按照作者说的去做,她保证D promised承诺会有更长的时间不用除草。故选D。
【48题详解】考查形容词词义辨析。句意:“如果你按我说的去做,我们就可以早点完工,而且保证在我们下次回来除草之前有更长的一段时间。”我尽量让自己的语气听起来轻松些。A. nervous紧张;B. mysterious神秘的;C. light不严厉的;轻声的;D. loud大声的。根据前文“trying to keep my tone”以及常识可知,为了说服孩子,作者尽量让自己的语气听起来不严厉。故选C。
【49题详解】
考查形容词词义辨析。句意:他继续干他的活,抖掉一把长出来的东西上的泥土,把断枝扔进我们共用的篮子里。A. long长的;B. broken断裂的;C. dry干燥的;D. useful有用的。根据上文“He pulled the___4___ of the weeds off, moving quickly down the line as he left the remaining part still in the soil. ”和“He went back to his work, shaking dirt from his handful of growing things and”可知,孩子依然按自己的想法去做,把断枝扔进我们共用的篮子里。故选B。
【50题详解】考查副词词义辨析。句意:“人们做事……不一样,妈妈。”他天真地说。A. differently不同地;B. separately单独地;C. indirectly间接地;D. absolutely绝对地。根据上文的内容和“People do things”可知此处孩子对自己的做法作出了解释,人们做事是不一样的,因此他与妈妈的除草方式也不一样。故选A。
【51题详解】考查形容词词义辨析。句意:我的怒火很快就平息了,取而代之的是令人愧疚的领悟:我刚刚从本应该由我教导的人那里得到了宝贵的提醒。A. satisfying满足的;B. disturbing令人不安的;C. depressing压抑的;D. humbling愧疚的。根据上文“My fire soon faded, replaced by the. . ”以及下文的内容“I’d just received a valuable___12___from the person that I was supposed to be teaching”可知作者此时意识到自己不该强迫孩子遵循自己的方式,甚至需要向孩子学习“尊重差异”。这种“发现自身问题、放下固执”的认知,正是“让人放下傲慢、心生反思的”,此处侧重“意识到自身局限后产生的谦卑感”。故选D。
【52题详解】考查名词词义辨析。句意:我的怒火很快就平息了,取而代之的是令人愧疚的领悟:我刚刚从本应该由我教导的人那里得到了宝贵的提醒。A. behavior行为;B. warming警示;C. reminder提醒;D. review审查。根据下文“from the person that I was supposed to be teaching”可知,从本应该由自己教导的人那里得到了宝贵的提醒,作者是个开明的家长。故选C。
【53题详解】考查动词词义辨析。句意:在努力平衡照顾我的小女儿、大儿子和做园艺工作的过程中,效率成了我的救命稻草,成了我应对一切的方式。A. raise提高; B. land土地;C. teach教学;D. balance均衡。根据上文“from the person that I was supposed to be teaching”以及文章开头作者既要照看儿子,还的看管女儿,还的工作,所以就要尽量维持平衡。故选D。
【54题详解】考查名词词义辨析。句意:在努力平衡照顾我的小女儿、大儿子和做园艺工作的过程中,效率成了我的救命稻草,成了我应对一切的方式。A. efficiency效率;B. concentration专注;C. discipline纪律;D. quality质量。根据上文“While trying to___13___my baby girl, my kindergartener, and the yard work”可知,既然要维持平衡,那效率就是至关重要的了,故选A。
【55题详解】考查动词短语辨析。句意:他的时间不应该受到限制。A. run out of用完;B. set limits to设限;C. made up for弥补;D. kept pace with。纵观全文作者的认识提高了,那么对孩子的要求的标准也就更符合现实了,结合下文“His job was to be a kid and take his time, for as long as he was able. ”可知,小孩子的时间不应该是设限。故选B。
语法填空【导语】本文是一篇新闻报道类说明文。主要介绍中国举行阅兵式纪念抗战胜利80周年的相关情况。
56. to mark:不定式表目的,用于说明“举行阅兵”的核心目的;现在分词marking可以作为后置定语,修饰名词parade。
57. were organized:主语与谓语为被动关系,用被动语态;时态贴合“当时聚焦阅兵”的场景。
58. on:考查固定短语“put on display”,意为“展出、展示”。
59. domestically:形容词变副词,修饰过去分词“produced”,表示“生产”的方式(国内生产)。
60. featuring:考查“with+宾语+宾补”结构,“equipment”与“feature”为主动关系,作伴随状语。句意为“所有装备具备更高的打击精度、更强的战场适应性和更大的作战效能”。
61. which:引导非限制性定语从句,可指代前文整个主句。
62. an:“essential”发音以元音音素开头,修饰单数可数名词,需用不定冠词an。
63. that:“so+形容词+that. . . ”固定句型,引导结果状语从句,倒装不改变连接词用法。
64. Inspired:逻辑主语“we”与“inspire”为被动关系,过去分词作句首状语。
mitment:动词“commit”变名词,形容词“same”后需接名词作宾语。听力原文
Text 1 换电脑
M: So, how is this computer better than your old one The screen is no bigger.
W: It’s all about the processing power. (1) Now, all files take half the time to load!
Text 2 天气不好不去野营
M: I doubt I’ll be going camping tomorrow. If we went in this weather, I think my tent would blow away! (2)
W: Actually, the weather report says it will be rainy tomorrow.
M: Oh, that’s worse. When will it brighten up
Text 3 妈妈以为车被盗
W: So, she called me, crying, because she thought the car had been stolen. And I had to say, “Mom, we walked into town today, remember ”
M: I bet she was relieved when she realized.
W: Yes, once she’d calmed down, ①we couldn’t stop laughing! (3)
①本句中couldn’t stop之间存在“不完全爆破”现象:couldn’t最后一个音为爆破音/t/,stop第一个音为摩擦音/s/,两者遇到一起,前面的爆破音只做部分爆破,立即过渡到后面的摩擦音上去。
Text 4 新来的英语老师
M: What nationality is your new English teacher
W: He’s Irish. He graduated from University of London and has taught in several other Asian countries, (4) including South Korea and Thailand.
Text 5
M: I don’t think we need a TV. We can watch TV shows and movies on our phones.
W: I believe a TV is essential for a home.
M: Instead of buying a TV, I’d rather buy a few paintings to hang on the wall.
Text 6 工作会议 (第6题为推断题)
W: Hi everyone. Today’s meeting is about improving office communication. Who wants to kick off Todd (7)
M: Hi everyone. Sorry, I’ve turned my camera off. My kids are off school, so my house is a mess! Personally, I think we need more direct communication. (7)
W: How so
M: Messaging software is great for informal stuff. But nothing beats regular “in-person” meetings. (7)
W: How, though We work all over the country.
M: I think a daily ten-minute video meeting to update everyone on our progress and plan for the day would be helpful. (7)
W: Hmm… Interesting idea. Any other thoughts, guys
Text 7 练习书法
W: I’ve finished. But now my hand is killing me!
M: Oh dear. Let me massage (按摩) it for you. That always helped your mom when she was little. (8)
W: Did she hate doing calligraphy homework too (8)
M: No. She liked it, but sometimes, she’d come to me and say, “③Daddy, my hand is going to fall⌒off!” (8)
W: That’s how I feel, too! Why do we even have to learn it (9) Everybody uses computers these days! I know it’s our tradition, but…
M: Actually, by learning to write the characters, you’re also forming your own character. (9)
W: How
M: Calligraphy teaches focus and patience. It calms your mind, makes you more creative… (9)
W: Hmm…that’s true! Thank you. I feel better!
③本句中fall off之间存在“辅音和元音的连读”现象:/f l f/。
Text 8 皮卡丘的设计原型 (第11题为推断题)
M: So… Is it as boring as you thought it would be
W: I hate to admit it, but…I’m actually quite enjoying it. (10)
M: Yes! I knew it! (10)
W: Ha-ha! Calm down… I still have no interest in collecting the cards. But I must admit, this show is pretty amusing.
M: Who do you like best
W: I quite like Pikachu. I love pikas (鼠兔), and it’s cool to see a character based on one of my favorite animals!
M: Um… According to the Japanese designer, Pikachu was inspired by squirrels. It is classed as a “mouse-type” character though, which is confusing! What’s a pika, anyway (12)
W: They’re part of the rabbit family. (12) Look, here’s a photo.
M: Oh, so cute!
W: I know! Even cuter when you see them carrying little bunches of flowers around!
M: No way!
W: Yeah. They’re really common across British Columbia. (13)
M: You mean in western Canada (13)
W: Yeah, so I saw them all the time growing up. (13)
Text 9 不同体型的人各有所长
W: Have you ever seen this photo before (17)
M: No. Who are all those people
W: Top sportsmen and women, from various fields. The idea was to show the huge range of body types that exist even among top athletes.
M: Interesting. I suppose different physical features help with different sports.
W: Exactly. I mean, look, Tara Lipinski is only 155 cm, 41 cm shorter than Lisa Leslie! (14) Yet, they’re both world champions!
M: Well, height is a huge advantage in basketball! Maybe the opposite is true for figure skating. (15)
W: It is! Being shorter makes it easier to balance. (15)
M: Wow, look at this guy! You’d never guess he was an athlete. 175 cm tall, 168 kg… Wouldn’t that make him seriously overweight (16)
W: By traditional standards. Yet, he held every American weightlifting record in his class! (16)
M: Really
W: Yeah. He’s long since retired, but according to his online information page, he is still sporty and energetic!
M: That’s amazing!
W: I’ve always wrestled with my self-image. But this has shown me that every body type can be strong, healthy, and beautiful. It’s just about finding the right sport. Like, I’ll never be thin enough for long-distance running, but I’m the best in the school at the 100 m! (17)
Text 10 社交媒体达人 (第20题为推断题)
Since starting out six years ago, our program has featured “book people” of different kinds. However, I’ve never interviewed a social media star before. In recent years, 34-year-old librarian Mychal’s love for his work has taken the world by storm. As a child, Mychal spent hours at the local library in Fairfield, California, calling it his “home-away-from-home”. (18) After gaining a communications degree from the University of Phoenix, followed by a master’s in library information science from San Jose State University, the 23-year-old returned home and began working at the very library which had made him feel so welcome as a child. (18) (19) Mychal took to social media in the hope of encouraging his audience to visit their local libraries. Sharing book reviews, library experiences, and positive messages, he gradually gained a huge following and millions of views. Earlier this year, the pressures of fame became too much, and Mychal stepped back from his job to focus on his mental health. (19) However, he continues to inspire others. He’s now a “resident librarian” for PBS, America’s biggest not-for-profit TV service. Mychal, welcome…

展开更多......

收起↑

资源列表