资源简介 {#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}{#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}{#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}{#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}{#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}{#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}{#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}{#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}英语参考答案第一部分:1-5 CBCBB 6-10 BBBCB 11-15 ACBAB 16-20 AAAAB第二部分:第一节:21-25 CACCB 26-30 BBBCB 31-35 BBCAB第二节:36-40 DFECB第三部分:第一节:41-45 ACCCB 46-50 ABBAD 51-55 CDABD第二节:56. artists 57. for 58. to paint 59. possibly 60. what61. original 62. its 63. an 64. has excited 65. making第四部分:第一节:Possible version:NoticeTo enhance safety awareness across the campus, our school will hold an urgent evacuation drill next Friday.All students and staff are required to participate.As scheduled, the evacuation drill will begin at 9:00 a.m. The evacuation route runs from the teachingbuilding to the playground. Please observe the following guidelines during the drill and follow instructions fromstaff at all times. Once the alarm sounds, exit the classroom quickly and move downstairs in an orderly manner.Assemble directly on the playground as directed.Thank you for your attendance and cooperation.Students’ Union第二节:On performance night, stage lights shone as Tim stood frozen behind the curtains. His palms were sweating,and the carefully carved maple leaf felt heavy in his pocket. Then he saw Mr. Johnson sitting in the front row,giving him an encouraging nod. Mrs. Clark stood nearby, her violin ready under her chin. Taking a deep breath,Tim stepped onto the stage and began sharing the story of his Saturdays at the nursing home—how the scent ofwood chips and the sound of turning pages had become precious to him.Tim’s initial stutter turned into a smooth story, his voice accompanied by Mrs. Clark’s music. As he spoke oflearning to carve wood, Mr. Johnson held up their latest creation—a maple leaf with perfectly defined veins.When Tim described reading newspapers, Mrs. Clark’s violin sang with the rhythm of his words. In that moment,Tim realized this wasn’t just a talent show performance; it was the beautiful result of their shared moments—where young hands learned from old, where lost skills were remembered, and where three different generationshad created something wonderful together.高一英语参考答案 第 1 页(共 4 页){#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}【参考答案解析】21.C 细节理解题。根据首段,“jing tai lan”是明代结合波斯与传统技术后产生的新景泰蓝品种。A 项是技术来源,B 项是年号由来,D 项未提及。22.A 细节理解题。第二段明确指出,最大的“玉琮王”发现于浙江省梵山的一座古墓中。B、C 项为良渚文化玉器的分布范围,非“玉琮王”具体出土地;D 项地点错误。23.C 细节理解题。第三段指出青花瓷原料大部分来自云南、浙江、江西,其余从外国进口,即来源多元化。A 项景泰蓝工艺来自波斯,后在云南、北京发展,未明确提及原料多源;B 项良渚玉器原料未说明来源;D 项青铜器原料未提及。24.C 细节理解题。根据第一段,南丁格尔接受了“非凡的教育”,学习了多门语言、哲学和数学,这暗示当时女性教育很少包含这些高等学科。A 项与她的实际学习内容不符;B 项与“for a woman of her time”暗示的不平等矛盾;D 项未提及。25.B 细节理解题。第二段指出护理职业在当时被认为“不适合她所在社会阶层的女性”且“社会地位低下”,由此可推知父母反对是因为觉得配不上她的身份。A、C 项未提及;D 项是禁止,文中父母是反对,且不是主要原因。26.B 推理判断题。第四段指出克里米亚战争是她职业生涯的“转折点”,并让她负责护理团队,由此推知战争提供了证明能力的机会。A 项与时间线矛盾(战前已受训);C、D 项与她在战争中提升管理能力的事实不符。27.B 推理判断题。第五段描述她通过严格的卫生实践和更好的组织来解决问题,说明她注重实际解决方案。A 项军事策略未提及;C 项与领导护士团队事实矛盾;D 项不是她在克里米亚的主要工作。28.B 词义猜测题。根据第二段可知“greening”指的是植物生命的增长。A 项冰雪融化是气候变化的表现,C 项水色变化是藻类繁殖的结果,D 项实验室建设与词义无关。29.C 推理判断题。第三段明确指出这些多彩的景象“与人们通常认为的纯白色南极形象大不相同”,说明作者提及此现象是为了对比实际情况与传统认知的差异。30.B 观点态度题。文章结尾 Chu Kar-kin 的发言强调了合作带来的好处,包括提供更多机会、提升技能等,用语积极肯定,可见其持支持态度。31.B 写作目的题。全文以香港学者参与祖国南极科考为主线,报道了他们的研究工作、发现意义及合作计划,因此 B 项准确概括了写作目的。A 项批评进度缓慢与文章积极基调不符,C 项解释气候变化原因和D 项介绍考察船工作都只是文章部分内容。32.B 推理判断题。根据第二段,这种鸟对栖息地有特定要求,需要不多不少的草量,就像童话中金发姑娘喜欢不冷不热(温度适中)的粥一样,因此得名“金发姑娘”鸟。33.C 细节理解题。根据文章第三段“the plains-wanderer shows unusual gender roles—larger females defendtheir homes while smaller males care for the eggs.”可知,这种鸟的特别之处在于其不同寻常的性别分工(家庭事务分工),雌性保卫家园,雄性照顾鸟蛋。A 项与“不擅长飞行”矛盾,B 项与“濒危”矛盾,D 项与“草原栖息”矛盾。34.A 细节理解题。第四、五段详细说明研究人员通过布设录音设备和 AI 分析来定位这种隐蔽的鸟类,这是解决寻找难题的关键方法。35.B 最佳标题题。全文核心是科技(AI)在保护濒危鸟类中的应用及成果,B 项准确抓住了这一主题。其他选项都只涉及文章的某个方面,不能完整概括主要内容。36.D 此空承上启下。前一句提问:“那么,我们怎样才能提高生产率呢?”此处回答,从而引出下文。37.F 选项里的 This 指的是前一句 Focus on one at a time。38.E 下一句中的 they 指代本空中的 Regular breaks。39.C 空后一句提到“所以重要的是你如何处理这些”。“这些”即本空中的 large and tough tasks。40.B 结合段意可知,本段中提到的 rule 就是 The“Two-Minute”Rule。41.A 形容词。原文提到“starving one”,starving 与 hungry 同义,描述小狗饥饿的状态。42.C 动词词组。“open up the door”表示“打开门”,父亲打开他的小货车的门时发现了这只迷路的小狗。43.C 动词。父母承诺作者已经足够负责任时便可以养小狗,父母认为(figured)时机已到。44.C 名词。那天我放学回家,令我吃惊的是,一只黑白相间的小狗,头上粘着一个红色的蝴蝶结,她用很多很多吻来和我打招呼。45.B 动词。同上46.A 名词。根据后文“circular wag”以及最后一段“swaying in the wind moving in circles, just like Squirrelly’stail always had”可知,小狗的尾巴是转圈摇摆的,“circles”符合。高一英语参考答案 第 2 页(共 4 页){#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}47.B 形容词。后文说能玩复杂的捉迷藏游戏,说明小狗很“聪明”。48.B 动词。play hide-and-seek 是固定搭配,表示“玩捉迷藏”。49.A 副词。从快乐相处转到生病,是不幸的转折,unfortunately 表达遗憾。50.D 动词。当药物无法缓解她的疼痛时,我意识到需要做什么了。51.C 形容词。familiar 强调“熟悉的”摇尾巴方式,与全文主题呼应。52.D 动词。wrap in blanket 是固定搭配,表示“用毯子包裹”。53.A 名词。farm 特指“农场”,与原文 playing, and chasing rabbits 相呼应。54.B 动词。visit grave 是固定搭配,表示“扫墓、探望墓地”。55.D 名词。在那一刻,我明白了特殊的伙伴会永远伴随着我。全文主题“友谊”,首尾呼应。56.考查名词 artists。one of the most famous 后面的可数名词用复数。57.考查介词 for。sell for millions of dollars 卖到几百万美元。58.考查非谓语 to paint。It was common for artists to paint… It 为形式主语,不定式是真正的主语。59.考查副词 possibly。副词作状语。60.考查连词 what。they didn’t know ______ it was 宾语从句缺少表语。61.考查形容词 original。形容词修饰名词 painting。62.考查代词 its。形容词性物主代词修饰名词 outlines,指代“原画的”。63.考查冠词 an。unexpected 以元音音素开头。64.考查动词 has excited。over the past months 与现在完成时连用。65.考查非谓语 making。现在分词表主动,作结果状语。【听力录音原文】Text 1W: Are you waiting for Mr. White as well M: Yes, They are advertising for a new sales manager. Is that why you're here W: Yes. I'm so nervous now for it feels like an exam in school.Text 2M: Don't go out. Our meal will be ready in half an hour.W: It's only 11:00. Why are we having it so early M: Our neighbour is coming at 12:30 p.m. and it is impolite that we are eating at that time.Text 3W: We've crossed the Sky Bridge. Turn left again. Look, here is the Modern Museum. The Gallery is two blocksaway.M: Nearly there. We won't be late, then.Text 4W: How do you do My name is Jessie. I'm from the Department of Engineering. How about you M: I study Geography. I hope you can understand my oral English. I'm still learning.W: Well, you speak really fluently.Text 5M: Sorry, madam. We made a terrible mistake adding up the bill of the meal. Here is the ten dollars we need toreturn to you.W: Oh, I didn't notice that. It's OK. Don't blame the waiter. He's been really polite.Text 6W: So, Jeff, what do you usually do on the weekend M: I often go to the movies with friends on Thursday night. How about you, Daisy W: Well, I prefer listening to concerts at Sydney Opera House with my friends. Have you been to many M: Not really. I saw one when I moved to Australia and another when my parents came to visit, but none eversince.Text 7M: Hi, Lily. How was your holiday W: Hi Jenny. That's so amazing! You know, we went mountain-climbing in the forest park. The air was sodifferent from the city. Cool and fresh.M: Sounds great.高一英语参考答案 第 3 页(共 4 页){#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#}W: Yeah. There wasn't a cloud in the sky and we could see for miles from the top. What about you What did youdo M: Busy packing.W: Oh, yes, of course! I forgot you and Jessica are moving into a new house. It's on Friday, isn't it M: Yeah, two days after. I didn't realize there are so many things to do.W: Can I help out with anything M: Wow, it'd be nice if you could take care of Buddy for a couple of days.W: Buddy M: Yes, my dog.W: Oh, no problem. You just focus on the move.Text 8M: Dear listeners, for today's show, I have with my colleague, Lucy Laney. She has been a radio TV reporter formany years. Lucy, welcome to our show.W: It's my honor to be here.M: Would you please tell our listeners who most influenced your decision to become a reporter W: Both my parents had a great influence upon my choices of work. Instead of trying to pick out a job for me,they helped me learn those things that led me to it.M: How did they do that W; My father always told me that an education was one of the greatest advantages I could have, one that wouldalways stay with me. He used to tell me that readers were leaders, and encouraged me to read all I could. As aresult, I've always kept up with the newspapers, faithfully read news magazines and learned to really enjoy books,all of which have been an invaluable help to me in radio and television reporting.M: What about your mom W: Well, she helped me in a much different way from my father.Text 9W: Hi, Richard, this is Susan.M: Hi, Susan.W: What are you doing M: Just watching TV. Pretty bored. You W: Well, I was planning to go to the science museum today with Elaine, but it snowed.M: I hope it snows all night because I don't want to go to school tomorrow.W: Do you know anyone who has a camera I left mine at home. I want to take pictures of all this snow.M: No, I don't. But why don't you use your cell phone to take pictures W: Well, I don't think cell phones do a good job. I want to take some really nice pictures of this wonderful snowscene. You know, the college is preparing a photography exhibition next month. I hope my pictures will beselected. Oh, I know now. Have you seen Sarah today She has a camera.M: No, she hasn't been around lately. But do you know Mike He has a camera. In fact, I know he's interested inphotography.W: Mike You mean that tall boy, captain of our school football team Okay, let's ask him to go with us.M: Well, I don't mind doing something interesting. We can go to Waterloo Park, a good place to take pictures.Text 10Welcome to the Transform baths. I am Amelia, and I will be your guide for today. If you prefer not to carry yourcoats and bags, there is a coatroom located behind the reception area. Additionally, does anyone need to use therestroom There is one available in the reception hall, opposite the ticket office. Alright, let's begin our tour.The bath you see before you is known as the Great Bath, not particularly creative, but it is indeed the largest. Thebath is 1.6 meters deep, perfect for bathing, and features steps leading down into the water on all sides.Follow me to the spring. This is at the very center of the site, where hot water comes out from the ground at atemperature of 46°C. The water is mineral-rich and is believed to be good for various diseases.Next, we will pass by the site of the temple. Here we are. This temple is one of only two known classical Romantemples in Britain. The other is the Temple of Claudius in Colchester. This temple is believed to have beenconstructed over centuries, but due to significant damage from human activities, what remains are only parts ofthe original temple. Let's continue.高一英语参考答案 第 4 页(共 4 页){#{QQABJQQEggAAAJIAAAhCAwXACAMYkBCCCCgORBAUMAIAgBFABAA=}#} 展开更多...... 收起↑ 资源列表 安徽省皖江名校联盟2025-2026学年高一上学期11月期中联考英语听力.mp3 安徽省皖江名校联盟2025-2026学年高一上学期11月期中联考英语试卷(PDF版,含音频).pdf