资源简介 吉安一中2025—2026学年度上学期期中考试高一英语试卷听力原文Text 1M: How many students passed the final English exam in your class W: 15. (1) And that is just 50 percent of the students in my class.Text 2W: I want to go south for the holiday. Let’s go to France or Italy.M: Why France It’s expensive. Why don’t we go to Britain (2)Text 3W: The lecture given by Professor Jackson was difficult to understand.M: Well, I think he didn’t speak slowly enough for us to take notes. (3)Text 4M: Tina, would you like to come to my birthday party on Saturday W: Sure, George. Who else is invited M: Everyone in our office is invited. (4)Text 5W: Is Jack in his office M: He’s away to have lunch at a restaurant near our company.W: I see. So could you help me fetch a box of drinks in the shop downstairs Text 6M: Jenny, the first thing we will do in Beijing is to see the Temple of Confucius. (6)W: Sure Mike, (6) (7) that would be great. (6) After that, we can go to the Great Wall and the Palace Museum.M: Also, we have to try some of the local food. (7) I know their dumplings are really good, but I want to try their duck most. (7) We may need a guide to accompany us on a food tour, though.W: Yes, that is a good idea. I also hear their noodles are very good.Text 7W: Hello, Dad. Happy Father’s Day!M: Oh, thank you, my little girl.W: Dad, I hadn’t seen what a good father you were to us when we were young, but now I understand. You’re the best! On this special day, I want to express my thanks for your help and support. I might be far from home, but I’ve always been close to you and mom.M: I’m so glad to hear it. So, when will you come back W: I have planned to return home this Friday, but I have to change to next Saturday. (9) I need to attend a meeting this Sunday. Love you!M: OK. Love you, too.Text 8W: This is quiet, isn’t it The old trains were so noisy.M: Yes, I like these modern trains. Even my car isn’t as quiet as this.W: We should be at the station in plenty of time so that I can catch my plane on time. Will I have to walk far M: No. It’s good that you are flying from this airport. (11) At the other one, the station is some distance away from the airport building.W: So is this one right at the side M: It’s actually beneath the building. (11)W: OK. We are due to arrive at the station at 7:00 p.m., so that gives me two hours before my flight. (12)M: It gives you plenty of time to check in and get your bags checked.Text 9M: I read a newspaper article that said the world’s food supply will run out by 2050. (13)W: That’s less than 30 years away.M: I know. It’s scary. The United Nations expects the population to have reached over 9 billion by then.W: So all the food will be gone M: Yes. A company called Grow Intelligence believes we’ll not be able to produce enough food starting in 2023.W: What are they going to do about it M: Well, 2030 is a turning point because that’s when our Earth’s population will hit more than 8 billion. (14)W: So do they want to reduce the population M: Actually, they want to change food production and how we use up our food.W: There is a lot of food waste. I saw a TV show about chefs who waste millions each year. They throw away perfectly good food.M: Well, a charity called Global Citizen is to change farming in Africa and India. (15) Farmers will produce more food but use fewer resources.W: I’m going on their website to donate money. It sounds like a worthy cause.Text 10I was born in Tasmania. (17) It was named after its European discoverer, A. J. Tasman. Tasmania is an island off the south coast of Australia. It’s the smallest state of Australia, (17) about the size of the Republic of Ireland. And the weather there is much like the north coast of Spain, neither very cold nor very hot.It used to be a prison for the British Empire. It was a good prison because it’s an island. The sea of Tasmania is full of sharks. Anyone who tried to escape got eaten by sharks. So there was no escape. (18) But things have improved since the 18th century, (19) and Tasmania is now famous for better reasons. Really, it’s a very beautiful place, with a wonderful natural environment. (20) So tourism is a major industry, with farming and food production following closely behind. (19)The scenery is very beautiful, which attracts a lot of people come here every year. It’s got rare animals and unique plants. It’s a large island with a population of over half a million. There are long beaches, mostly empty. You can have a whole beach to yourself.吉安一中2025—2026学年度上学期期中考试高一英语参考答案一、听力1-5 ACACB 6-10 ABCCA 11-15 BCABC 16-20 BAABC二、阅读理解21-23 BAC 24-27 BCBD 28-31 BDBC 32-35 CBAD 36-40 DEBCG三、完形填空41-45 ACDBC 46-50 BDACD 51-55 CBADB四、语法填空56. was scheduled或had been scheduled 57. applied 58.stronger 59. from 60. watching61. who 62. curiosity 63. Actually 64. us 65. a五、写作第一节Sample writingDear Alice,Hearing that you are having arguments with your parents about your phone use, I totally understand why you feel upset—it’s a common problem for many of us.Here are some practical suggestions. First, it’s highly recommended that you keep a balance by setting fixed phone time after finishing homework, which shows your parents you can manage your time well. Second, you’d better not use the phone during family meals to show respect. Most importantly, why not chat openly with your parents about your needs — this helps bring you closer to your parents.I believe that by showing your responsibility and willingness to communicate, things will get better soon.Yours,Li Hua第二节Sample writingI fell hard to the ground. I tried to stand up, but there was a sharp pain in my leg. My dream of winning for the third time was over. The crowd’s cheers changed into loud cries of shock. I felt my face burn with shame and awkwardness. Just moments ago, I was about to win, but now I was lying helpless on the track, unable to move. To my surprise, Matt didn’t rush past. Instead, he stopped beside me with concern. “Are you okay Let me help you.” He said as he reached out his hand.With his help, I slowly stood up. Supported by him, I walked painfully toward the finish line. My heart was filled with a mixture of gratitude and regret. The audience began to clap—not for a winner, but for two boys who supported each other and crossed the finish line together. That day, I realized that the heart of a true champion doesn’t lie in winning, but in kindness and the spirit of sports.A篇【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了学校选修课程的相关信息。21. 细节理解题。根据Podcasting 101部分的“Dive into the active world of podcasting and improve your speaking and technical skills. This course offers hands-on training in making interesting videos on topics of your choice.(投身于活跃的播客世界,提高你的口语和技术技能。本课程提供关于你选择的主题制作有趣视频的动手培训)”可知,学生在Podcasting 101课程中会发展制作吸引人的视频的技能。故选B。22. 细节理解题。根据Easy Carpentry部分的“Release your creativity and manual skills with our Easy Carpentry (木工) workshop. Learn the basics of carpentry, including the safe use of tools, as you create functional and hand-made decorative items like tables, birdhouses and musical boxes.(释放你的创造力和手工技能,在我们的轻松木工工作坊。学习木工的基础知识,包括安全使用工具,当你创建功能和手工制作的装饰物品,如桌子,鸟舍和音乐盒)”和“Schedule: Mondays, 3:30 PM-4:30 PM(课程安排:星期一,下午3:30-4:30)”可知,学生可以在星期一,下午3:30-4:30学习制作手工装饰。故选A。23. 细节理解题。根据Show Choir部分“Explore the art of singing performance and dance routines in our Show Choir program. Take part in singing and dancing to a variety of lively songs. Work together with other members to stage an impressive end-of-term performance. This program is a fantastic opportunity to make new friends and bulid up your body.(在我们的Show Choir节目中探索歌唱表演和舞蹈常规的艺术。参与演唱和舞蹈,演绎各种生动的歌曲。与其他成员一起合作,上演一场令人印象深刻的期末表演。这个项目是一个结交新朋友和锻炼身体的好机会)”可知,Show Choir这门课程既需要体育活动即唱歌跳舞,也需要团队合作即与其他成员一起合作,上演一场令人印象深刻的期末表演。由此可知,这门课程适合那些喜欢体育活动和团队合作的人。故选C。B篇【导语】这是一篇记叙文,文章主要介绍了作者通过自身烹饪失利后增进友谊、多次失败后终通过体育测试的亲身经历,阐述了失败并非坏事,反而能带来诸多积极意义的道理。24. 细节理解题。根据第二段“The truth was that my friend never failed in any subjects. I just think that she can’t accept failures because she lives her life as a perfectionist”可知,朋友从未挂科,因是完美主义者无法接受失败才常说“要失败了”,故选B。25. 推理判断题。第三段提到作者因菜品做坏而沮丧,朋友告知“更看重友谊而非菜品”,之后作者与朋友关系更亲密,可推断朋友的态度让作者不再沮丧、感到释然,故选C。26.词句猜测题。根据划线词上文“A few days later, however, the teacher gave me and some other students another chance to run and I got a pass finally! You can’t imagine how excited I was after that.(然而,几天后,老师给了我和其他一些学生另一个机会去跑步,我终于通过了!你无法想象在那之后我有多兴奋)”可知,作者最终通过了,说明成功应对了失败。故划线词意思是“成功应对”,故选B。27.推理判断题。根据最后一段“Now it’s clear to see that failure can teach us good lessons. It’s not an end—it can be a beginning.(现在很清楚地看到,失败可以给我们很好的教训。这不是结束,而是开始)”并结合作者自己的经历可知,作者写这篇文章的目的是鼓励读者勇敢地面对失败。故选D。C篇【导语】这是一篇说明文。主要介绍了无聊的精神状态可以引发宝贵的创造力。28.细节理解题。根据第二段中“The study asked 52 subjects (实验对象) to do a boring job: Sort apart a bowl of red and green beans with just one hand for 30 minutes.(这项研究要求52名实验对象做一项无聊的工作:用一只手把一碗红豆和绿豆分开,时长30分钟)”可知,这52名实验对象他们被要求对豆子进行分类。故选B项。29.推理判断题。根据第三段中“The researchers found that the bored group came up with not just more ideas but more creative ideas than the control group.(研究人员发现,与对照组相比,无聊的那一组不仅有更多的想法,而且更有创意)”可推知,无聊的人比不无聊的人工作得更好。故选D项。30.词句猜测题。根据划线单词句中“The research found that although some previous research implies boredom can lead to dissatisfaction at a job, (研究发现,尽管之前的一些研究表明无聊会导致对工作的不满)”以及下文“In this case, people who were bored were just bored, and they walked away with a net benefit of creativity.(在这种情况下,无聊的人只是无聊,他们带着创造力的净收益离开)”由此可知,此处指无聊并不会产生有害于心理健康的不必要情绪,故可猜测划线单词detrimental为“有害的”意思,与B项Harmful“有害的”意思一致。故选B项。31.主旨大意题。文章核心围绕澳大利亚国立大学的研究展开,开篇点明“无聊并非全是坏事”,接着介绍实验过程和结果,证明无聊能激发创造力,最后引用研究者观点解释原理,核心是“无聊的积极作用”,故选C。D篇【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了大数据的定义、在生活和行业中的应用及对中国社会经济的积极影响。32. 细节理解题, 第一段提到“商人可以决定市中心大超市新入口的最佳位置”,这属于商业决策层面,对应选项C“在商业中做出更好的决策”。故选C项33. 推理判断题, 第二段核心是解释“大数据”的定义,提到“数据不再只是数字,而是来自生活几乎各个方面的信息”,购物习惯、兴趣是举例说明大数据涵盖生活多方面,对应选项B“证明大数据现在是我们几乎所有行为的一部分”。故选B项34. 观点态度题, 全文多次提到大数据的积极影响,如“改善人们生活”“助力旅游业发展”“推动经济增长”,最后还提到“有这么多良好影响,大数据在中国一定会越来越常见”,可见作者态度是正向的,对应选项A“积极的”。故选A项35. 主旨大意题, 文章开篇用生活场景引入大数据,接着介绍其定义和中国的大数据战略,随后通过旅游业、经济发展两个维度说明大数据的积极作用,核心是“大数据对中国的正向影响”,对应选项D“大数据积极影响中国”。故选D项。七选五【导语】本文是一篇说明文。文章主要提出了有一些有助于减轻焦虑的办法。36. 上文“How do you reduce your anxiety right now (你现在如何减轻焦虑呢?)”提出问题,后文提到了四点减轻焦虑的建议,可知设空句总起后文,提出有一些有助于减轻焦虑的办法。故D选项“Here are some ways that have been shown to work.(以下是一些已经被证明有效的方法)”符合语境。故选D项。37. 根据小标题“Take a deep breath(深呼吸)”以及后文“Because it makes the body's relaxation response. It helps the body change from being excited to being relaxed.(因为它使身体的放松反应。它能帮助身体从兴奋状态转变为放松状态)”可知,本段主要说明减轻焦虑的方法是深呼吸。E项“Deep breathing is a powerful anxiety-reducing skill.(深呼吸是一种有效的减轻焦虑的技巧) ”符合语境,且其中“Deep breathing”与标题中“a deep breath”相照应。故选E项。38. 设空句为小标题,根据后文内容“Remember that anxiety is just a feeling, like any other feeling. By reminding yourself that anxiety is simply an emotional reaction, you can start to accept it. It just means you would benefit by accepting reality as it is-and reality includes anxiety.(记住,焦虑只是一种感觉,就像其他任何感觉一样。通过提醒自己焦虑只是一种情绪反应,你就可以开始接受它。它只是意味着你会因为接受现实而受益——现实也包括焦虑)”可知,本段主要说明了,要将焦虑看作一种感觉,当做现实来接受,才会从中受益。B选项“Accept that you are anxious.(接受你的焦虑)”符合语境,且其中“anxious”与后文“anxiety”相照应。故选B项。39. 上文“When people are anxious their brains start coming up with all sorts of strange ideas, many of which are unrealistic and unlikely to occur.(当人们焦虑时,他们的大脑会产生各种各样奇怪的想法,其中许多是不现实的,不太可能发生的)”提到焦虑时,人们会有不切实际的想法,C项“And these thoughts only make you more anxious.(这些想法只会让你更加焦虑)”承接上文,进一步说明这些不现实想法对人的影响,符合语境,且其中“these thoughts”对应上文中“all sorts of strange ideas”。故选C项。40. 根据小标题“Focus on right now(专注于当下)”可知,焦虑时,要关注现当下,但上文“When people are anxious, they are usually worrying about something that might happen in the future.(当人们焦虑的时候,他们通常是在担心将来可能发生的事情)”说,焦虑时,人们通常关注的是将来,G 项“Instead, stop, breathe and pay attention to what’s happening right now.(相反,停下来,深呼吸,关注现在正在发生的事情)”否定了上文的做法,要我们关注现在正在发生的事情,且其中“pay attention to what’s happening right now”与标题相照应,符合语境,故选G项。完形填空【导语】这是一篇记叙文。文章介绍了正在学习美国手语的Clara在一次飞行旅途中帮助乘务人员,与聋哑人乘客进行沟通的故事。41. 考查动词词义辨析。句意:“飞机上有人懂手语吗?”扬声器里传来一个声音。Clara做出回应。A. replied回复;B. noticed注意到;C. refused拒绝;D. doubted加倍。根据下文“Then the flight attendant walked up to her”可知,乘务员走到了Clara身边,由此可以推测出,Clara对扬声器里的问题做出了回应。故选A项。42. 考查动词词义辨析。句意:然后空乘人员走到她面前,向她解释了情况。A. addressed说明;B. controlled控制;C. explained解释;D. checked检查。结合下文““We have a passenger on the plane who’s ___3___ and deaf,” she said. “He seemed to want something, but we couldn’t ___4___ what he needed.””可知,空乘人员是在向Clara解释情况。故选C项。43. 考查形容词词义辨析。句意:她说:“飞机上有一位又盲又聋的乘客。”A. thirsty口渴的;B. sick生病的;C. mad生气的;D. blind瞎的、失明的。根据后文“After a while, Cook started to tell Clara how he became blind.”可知,这位乘客眼睛也看不见;此处blind为原文复现。故选D项。44. 考查动词词义辨析。句意:“他似乎想要什么,但我们不明白他需要什么。”A. afford买得起;B. understand明白;C. believe相信;D. provide提供。结合上文可知,该乘客又盲又聋,所以空乘人员是搞不清楚、弄不明白他想要什么。故选B项。45. 考查名词词义辨析。句意:15岁的Clara已经学习手语很多年了,她知道她可以用手指拼写到那个男人的手上,所以她走向乘客Tim Cook。A. coat外套;B. desk桌子;C. hand手;D. leg腿。根据后文“Gently taking his hand, she ___6___, “Are you OK ””可知,Clara是把字拼写在他的手上,hand为原文复现。故选C项。46. 考查动词词义辨析。句意:她轻轻地握住他的手,写道:“你还好吗?”A. shouted大叫;B. wrote写;C. typed打字;D. thought认为。根据上文“knew she could finger-spell into the man’s hand,”可知,Clara是在Tim手上拼写字。故选B项。47. 考查动词词义辨析。句意:端上来后,克拉拉回到座位上。A. recorded录制;B. discovered发现;C. heated加热;D. served端上来。根据前文“Cook asked for some water.”可知,Cook要了一些水,所以下文是说当空乘人员给他上了一些水后。故选D项。48. 考查名词词义辨析。句意:过了一会儿她又来了,因为他想知道时间。A. time时间;B. journey旅途;C. weather天气;D. schedule安排。根据后文“Then she looked at her watch and told him.”可知,Clara看了看表,由此可以推出,Cook是问了她时间。故选A项。49. 考查动词词义辨析。句意:第三次来的时候,她决定留下来。A. return回到;B. register注册;C. stay停留;D. quit放弃、辞职。根据下文“Then she told Cook about her family and future plans.”可知,Clara开始和Cook聊天,由此推测,Clara第三次帮助完Cook后没有走,而是留了下来。故选C项。50. 考查副词词义辨析。句意:“事实上,他什么都不需要。他只是很孤独,想找人聊聊。”A. Hopefully希望;B. Luckily幸运的是;C. Sadly悲伤的是;D. Actually实际上。结合文意,空乘人员以为Tim Cook需要什么,但实际上他什么都不需要。D项符合文意。故选D项。51. 考查动词词义辨析。句意:“事实上,他什么都不需要。他只是很孤独,想找人聊聊。”A. sleep睡觉;B. relax休息;C. talk聊天;D. fight打架。结合空前“He was just lonely”可知,Tim很孤单,结合常识可知,孤单的时候是想找人聊天。故选C项。52. 考查名词词义辨析。句意:她仔细地听着,似乎有无限的耐心。A. confidence自信;B. patience耐心;C. courage勇气;D. confusion疑惑。结合上文可知,和Tim Cook聊天的唯一途径就是在他手心拼写,结合常识可知,这非常需要耐心。故选B项。53. 考查形容词词义辨析。句意:“Clara很体贴,”一名空乘在接受采访时说。A. caring体贴的;B. curious好奇的;C. outgoing外向的;D. expert专家。结合上文,Clara三次帮助Cook,还耐心地陪他聊天,由此可得,Clara的性格是体贴的。故选A项。54. 考查名词词义辨析。句意:“她及时地帮助了Cook,显然Cook很高兴有人可以说话。”A. challenge挑战;B. attraction吸引;C. chance机会;D. help帮助。结合文意,Clara在Cook需要帮助的时候挺身而出,所以她是及时地帮助了Cook。故选D项。55. 考查动词词义辨析。句意:“她及时地帮助了库克,显然库克很高兴有人可以说话。”A. freed使……自由;B. pleased使……快乐;C. protected保护;D. changed改变。根据上文“He was just lonely and wanted to talk,” Clara reasoned.”可知,Clara在Cook孤独的时候陪伴了他,由此可以推测出Cook是很高兴有人能够跟他说话的。故选B项。语法填空【导语】本文是一篇说明文。主要讲述了9月3日北京举行的阅兵仪式,介绍了阅兵式的成功举办、现场表现、双重意义(缅怀历史与彰显国家发展)以及带来的深远影响56. was scheduled或had been scheduled,考查动词的时态和语态。主语it(指代阅兵)与schedule(安排)是被动关系,需用被动语态(be + 过去分词)。若强调“安排”发生在“成功举办”之前,用过去完成时的被动语态had been scheduled;若仅陈述过去的事实,用一般过去时的被动语态was scheduled,两者均符合语境。57. applied,考查非谓语动词(过去分词作定语)。句子主干为“the strict training worked very well”,空格处需修饰training,apply(应用)与training是被动关系(训练被应用于日常练习),故用过去分词applied作后置定语。58. stronger,考查形容词的比较级。much修饰形容词比较级,结合语境“中国变得更加壮大”,需将原级strong变为比较级stronger。59. from,考查固定短语。apart from为固定搭配,意为“除……之外(还)”,符合句意“除了缅怀历史,该活动还让人们看到国家的进步”。60. watching,考查非谓语动词(动名词作宾语)。recommend(建议)后接动名词作宾语,固定用法为recommend doing sth.,故填watching。61. who,考查定语从句。先行词为many viewers(许多观众),指人,且从句缺少主语,故用关系代词who引导非限制性定语从句。62. curiosity,考查词性转换(形容词变名词)。great为形容词,后接名词,curious(好奇的)的名词形式为curiosity,have curiosity about sth. 意为“对某事好奇”。63. Actually,考查词性转换(形容词变副词)。空格处修饰整个句子,需用副词作状语,actual(实际的)的副词形式为Actually(事实上)。64. us,考查代词的宾格形式。make为及物动词,后接宾语,故用we的宾格形式us。65. a,考查冠词的用法。leave a deep impression on sb. 为固定搭配,意为“给某人留下深刻印象”,deep以辅音音素开头,故用不定冠词a。吉安一中2025—2026学年度上学期期中考试高一英语试卷第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题,每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How many students passed the final English exam in the woman’s class A. 15 . B. 30. C. 50.2. Where does the man want to go A. To France. B. To Italy. C. To Britain.3. What did the man complain about A. The professor spoke too fast.B. The professor’s lecture was too long.C. The professor spoke with a strong accent.4. What is the probable relationship between the speakers A. Neighbors.B. Teacher and student.C. Co-workers.5. Where does the conversation probably take place A. At a restaurant. B. In an office. C. In a shop.第二节 (共15题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What place do Mike and Jenny plan to visit first A. The Confucius Temple. B. The Palace Museum. C. The Great Wall.7. What food does Mike most want to try A. Dumplings. B. Duck. C. Noodles.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why did the girl make a call A. To discuss a meeting plan.B. To make an apology.C. To express her love.9. When will the girl return home A. This Friday. B. This Sunday. C. Next Saturday.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where are the speakers A. On a train. B. In a car. C. On a plane.11. What does the man think of flying from this airport A. It is a little far. B. It is convenient. C. It is very time-consuming.12. What time is the woman’s flight A. At 7:00 p.m. B. At 8:00 p.m. C. At 9:00 p.m.听第9段材料,回答第13至16题。13. How did the man find out about food shortages in the future A. In a newspaper. B. On a TV show. C. Online.14. In which year will the world’s population reach more than 8 billion A. 2023. B. 2030. C. 2050.15. Which organization wants to change farming in Africa A. United Nations. B. Grow Intelligence. C. Global Citizen.16. What is the conversation mainly about A. Farming. B. Food production. C. World population.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where does the speaker come from A. Australia. B. Ireland. C. Spain.18. What made Tasmania a good prison A. Its location. B. Its weather. C. Its population.19. What has been the leading industry of Tasmania since the 18th century A. Farming. B. Tourism. C. Food production.20. What is Tasmania’s greatest attraction A. Its interesting people. B. Its remote location. C. Its natural beauty.第二部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ADiscover exciting optional courses at our school and join us to explore your interests and develop new skills!Podcasting 101Enter into the active world of podcasting (播客) and improve your speaking and technical (技术的) skills. This course offers hands-on training in creating interesting videos on topics of your choice. A perfect stage to express yourself and learn the skills of digital storytelling.●Schedule: Fridays, 4:30 PM-5:15 PM●Requirements: Please bring a USB stickYoga and YouStart a journey of self-discovery and relaxation with our Yoga and You class. Practice standing and balancing like trees and mountains to become more flexible and feel happier. Yoga promotes better sleep and a healthier figure.●Schedule: Wednesdays, 4:00 PM-5:00 PM●Requirements: Please bring a towel and a yoga matEasy CarpentryRelease your creativity and manual skills with our Easy Carpentry (木工) workshop. Learn the basics of carpentry, including the safe use of tools, as you create functional and hand-made decorative things like tables, birdhouses and musical boxes.●Schedule: Mondays, 3:30 PM-4:30 PM●Requirements: Safety glasses requiredShow ChoirExplore the art of singing performance and dance activities in our Show Choir program. Take part in singing and dancing to many kinds of lively songs. Work together with other members to stage an impressive end-of-term performance. This program is an excellent opportunity to make new friends while enjoying physical activity.●Schedule: Thursdays, 1:00 PM-1:45 PM●Requirements: No items necessary21. What skill will students develop in Podcasting 101 A. Balancing on stage. B. Making attractive videos.C. Performing first aid. D. Debating on heated topics.22. When can a student learn to make a hand-made decoration A. Mondays, 3:30 PM-4:30 PM. B. Fridays, 4:30 PM-5:15 PM.C. Thursdays, 1:00 PM-1:45 PM. D. Wednesdays, 4:00 PM-5:00 PM.23. Which course suits those who enjoy both physical activity and teamwork A. Podcasting 101. B. Yoga and You. C. Show Choir. D. Easy Carpentry.B“I’m going to fail!” My best friend cried. She and I had this conversation almost every day while we were in high school.The truth was that my friend never failed in any subjects. I just think that she can’t accept failures because she lives her life as a perfectionist (完美主义者). What she fails to understand is that a lot of good can come from failures.For example, failure can help build relationships. Once I was cooking dinner for a friend, I was tired, and several dishes I tried to make turned out bad. I grew more and more upset until my friend told me that I shouldn’t worry. She cared more about our friendship than the dishes. That day, I learned that failure doesn’t always make people dislike you. In fact, after she said those words to me, I grew closer to her.Failure can make success even more exciting. Every few years, there would be an important test in the PE class at our school. Students had to run a mile within eight minutes. I was never good at running, so I failed every time until the third year at school. Then I began working out regularly (定期锻炼), and yet still failed that year. A few days later, however, the teacher gave me and some other students another chance to run and I got a pass finally! You can’t imagine how excited I was after that. I felt the memory of the success was as sweet as honey, because I had to overcome failure to reach it.Now it’s clear to see that failure can teach us good lessons. It’s not an end—it can be a beginning.24. What do we know about the author’s best friend A. She often failed in her schoolwork. B. She was afraid of failures in her study.C. She disliked the bad dishes the author cooked. D. She helped the author pass the PE running test.25. What can we infer from the author’s cooking experience A. The author stopped cooking for friends after that.B. Bad dishes always make people’s friendship worse.C. The friend’s attitude made the author feel much better.D. The author was good at cooking before that experience.26. What does the underlined word “overcome” in Paragraph 4 mean A. Quickly give up. B. Successfully deal with.C. Patiently wait for. D. Eagerly come up with.27. What is the author’s purpose in writing this passage A. To show the bad effects of failures.B. To introduce different kinds of failures.C. To point out her best friends’ fear of failures.D. To encourage the readers to face failures bravely.CBeing bored (无聊的) is no fun, especially at work. There’s nothing worse than finding yourself bored in your office on a Monday morning and realize there’s still four and a half more days to the weekend. But a new research done by Australian National University argues that while boredom is certainly boring, it isn’t all bad. This bored mental state can actually spark (引发) precious creativity.The study asked 52 subjects (实验对象) to do a boring job: Sort apart a bowl of red and green beans with just one hand for 30 minutes. Meanwhile, 49 other subjects — the control group — were instructed to create art projects with paper, beans, and glue.Once the 30 minutes was over, each group was asked to spend five minutes on a creative task:they had to come up with reasons why a hypothetical (假设的) person was two hours late for a meeting. The researchers found that the bored group came up with not just more ideas but more creative ideas than the control group.The research found that although some previous research shows boredom can make people dissatisfied at a job, boredom didn’t produce unwanted feelings that could be detrimental to mental health. In this case, people who were bored were just bored, and they walked away with a benefit of creativity.“Boredom is not miserable and harmful based on my research,” says the study’s lead author, Guihyun Park. “People want to get out of a boring state, so they are induced to novelty-seeking (追求新奇的) unique thinking, which brings out creativity.”28. What can we know about the 52 subjects A. They often felt very bored.B. They were required to sort beans.C. They always thought of weekends.D. They were asked to do creative work.29. What can we learn from the third paragraph A. Bored people are often late for a meeting.B. The bored group was as creative as the control group.C. The two groups did different tasks to test their creativity.D. Bored people could work better than those who were not.30. What does the underlined word “detrimental” in Paragraph 4 probably mean A. Valuable. B. Harmful. C. Effective. D. Helpful.31. What is the passage mainly about A. How to avoid boredom at work.B. Different ways to complete creative tasks.C. A study on the positive effect of boredom.D. The harm of boredom to work satisfaction.DMany of us may have experienced the pleasant moment of seeing recommended songs after we listened to some songs on a music app. When we open shopping websites, we often see things we want to buy on the home page. The businessman can decide which is the best place to build a new entrance in a big supermarket in the city center. If you want to take a taxi on a taxi app, it can even guess where you want to go before you tell it! Aren’t these things amazing Those are all based on data (数据). Data is no longer only about numbers, but information from almost every side of our lives: our shopping habits, interests or what we eat. All of this is called “big data”. China is speeding up its big data strategy to better serve social and economic development. As a result, people’s lives can be improved as well. It is also expected that there will be greater use of big data in areas like education, social safety and transportation.We have seen big data being used more often in China in the past few years. The role it plays in tourism is just one example. Many travelers today like to share their experiences with others on the Internet. All the data that travelers share online is helping the tourism industry get a lot of information. After the data is analyzed (分析), these tour sights and service providers can better understand travelers’ needs. In this way, services will be improved, which is helpful to the development of the whole industry. As a result, travelers can expect better tours in the future.Moreover, big data is also an important growth tool for economic development. With growth rate of 30 percent every year, sales of big data industry in China will reach one trillion yuan yearly by 2030. Having so many good influences, big data is sure to be seen more and more in China.32. According to Paragraph 1, big data can help people ______.A. take a taxi without paying for it. B. design home pages for websites.C. make better decisions in business. D. buy songs from a music app.33. Why does the author mention our shopping habits and interests in Paragraph 2 A. To show shopping habits and interests influence our lives.B. To prove that big data is now part of almost everything we do.C. To prove that big data only has information about what we buy and eat.D. To show that China’s plan for big data is mainly about changing shopping habits.34. Which of the following words can describe the writer’s feeling towards big data A. Positive. B. Critical. C. Objective. D. Bored.35. What can be the best title for the passage A. Big Data Brings Good Music.B. Tourism Gets Help from Big Data.C. Sales of Big Data Industry in China.D. Big Data Influences China positively.第二节(共5小题:每小题2. 5分。满分12. 5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。When you are feeling anxious, you might feel helpless and unsure of how to feel better. You might even do things that increase your anxiety. How do you reduce your anxiety right now ___36___Take a deep breath___37___. Because it makes the body’s relaxation response. It helps you stop thinking about all the things that worry you and concentrate only on your breath right now. After just a minute or two, you’ll probably feel less stressed out and your body changes from being excited to being relaxed.___38___Remember that anxiety is just a feeling, like any other feeling. By reminding yourself that anxiety is simply an emotional reaction, you can start to accept it. It just means you would benefit by accepting reality as it is and reality includes anxiety.Question your thoughtsWhen people are anxious, their brains start coming up with all sorts of strange thoughts, many of which are unlikely to occur. ___39___. You can ask yourself some questions like “Is this really likely to happen ” to challenge your thoughts.Focus on right nowWhen people are anxious, they are usually worrying about something that might happen in the future. ___40___. Even if something serious is happening, focus on the present moment will improve your ability to manage the situation.A. Ask some questionsB. Accept that you are anxiousC. And these thoughts only make you more anxiousD. Here are some ways that have been shown to workE. Deep breathing is a powerful anxiety-reducing skillF. You should remind yourself that anxiety is a feelingG. Instead, stop, breathe and pay attention to what’s happening right now第三部分 语言运用(共两节, 满分30分)第一节(共15小题;每小题1分, 满分15分) 阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。“Does anyone on board know sign language(手语) ” came the voice over the speaker. Clara 41 . Then the flight attendant(乘务员) walked up to her and 42 the situation. “We have a passenger on the plane who’s 43 and deaf,” she said. “He seemed to want something, but we couldn’t 44 what he needed.”Clara, 15, who had been studying sign language for years, knew she could finger-spell into the man’s 45 , so she walked toward the passenger Tim Cook. Gently taking his hand, she 46 , “Are you OK ”Cook asked for some water. After the attendant 47 him some water, Clara returned to her seat. She came by again a bit later because he wanted to know the 48 . Then she looked at her watch and told him. On her third visit, she decided to 49 .Then she told Cook about her family and future plans. “ 50 , he didn’t need anything. He was just lonely and wanted to 51 ,” Clara reasoned (推理). After a while, Cook started to tell Clara how he became blind.She listened carefully and it seemed that she had endless 52 . “Clara was 53 ,” a flight attendant said in an interview. “She was a timely 54 to Cook and it obviously 55 Cook to have someone he could speak to.”41. A. replied B. noticed C. refused D. doubted42. A. addressed B. controlled C. explained D. checked43. A. thirsty B. sick C. mad D. blind44. A. afford B. understand C. believe D. provide45. A. coat B. desk C. hand D. leg46. A. shouted B. wrote C. typed D. thought47. A. recorded B. discovered C. heated D. brought48. A. time B. journey C. weather D. schedule49. A. return B. register C. stay D. quit50. A. Hopefully B. Luckily C. Sadly D. Actually51. A. sleep B. relax C. talk D. fight52. A. confidence B. patience C. courage D. confusion53. A. kind-hearted B. curious C. outgoing D. expert54. A. challenge B. attraction C. chance D. help55. A. freed B. pleased C. protected D. changed第二节(共10小题;每小题1. 5分, 满分15分) 阅读下面短文, 在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。On September 3rd, a formal military parade(阅兵) was held in Beijing. As it 56 (schedule) very carefully, it was a great success, attracting global attention.During the parade, soldiers marched with neat(整齐的) steps— the strict training 57 (apply) to their daily practice worked very paring this event with those held years ago, we feel very proud: China has grown much 58 (strong). Apart 59 honoring history, the event also let people recognize our country’s progress.Some experts recommend 60 (watch) the parade to learn about China’s development. Many viewers, 61 had great 62 (curious) about new weapons, were glad to see the advanced equipment. 63 (Actual), they won’t affect global stability(稳定). Even if we have power, we value peace.The parade made 64 (we) feel proud and admire our soldiers’ hard work. More importantly, it left 65 deep impression on people around the world.第四部分 写作 (共两节, 满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你的英国笔友Alice在邮件中提到最近经常因手机使用和父母争吵,请你就此情况给他回一封邮件。内容包括:(1)表示理解; (2)就合理使用手机提出建议。注意:(1)写作词数应为80个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。(3)参考词汇:have arguments with sb 与···争吵Dear Alice,________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I like running, and for me, success was winning every race I participated in. My classmates called me“Mr. Champion(冠军)”. One day, there was a sports meeting at my school. Well-prepared for the running competition, I took part in all the races: the 400m, 200m, and 100m. A large number of people gathered to watch. The crowd was eager to see the running races because they were the most exciting events. When the 400m race started, all the boys ran fast. Unsurprisingly, I finished first and received a big round of applause(掌声). Although it was tiring, I felt proud and was on top of the world.In the 200m race, I ran at full speed and finished first once again. The crowd gave me thunderous applause. I jumped all over the place and even didn’t think it was necessary to shake hands with other racers.Then came the 100m race. Discouraged by the previous races, most boys gave up except one: a boy named Matt, who looked a little clumsy(笨拙的) but was a determined racer. The judge(裁判) came to Matt and explained the situation, asking if he would like to give up too. Wild with joy, I thought I would win the championship without effort. However, to everyone’s surprise, Matt decided to finish the race. I sniffed(嗤之以鼻), “It’s a waste of time. I’m sure he doesn’t even know where the finish line is.”The race between the two of us began. On hearing the starting gun, both Matt and I ran toward the finish line. Soon I sped up and left Matt behind. Just 30 meters before reaching the finish line, I was expecting to receive applause for the third time when I suffered a leg spasm(抽筋).注意:(1)续写词数应为150个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I fell hard to the ground._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________With his help, I slowly stood up.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025-2026学年度上学期高一英语期中考试听力原文.docx 2025-2026学年度上学期高一英语期中考试答案及解析.docx 2025-2026学年度上学期高一英语期中考试试卷.docx 吉安一中2025—2026学年度上学期期中考试高一英语听力音频.mp3