资源简介 卓同教育集团高2023级高三上11月月考英 语 试 题总分:150分 答题时间:120分钟第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,有两分钟时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the date today A. May 6th. B. May 7th. C. May 8th.2. What will the man do tonight A. Dine with the woman. B. Watch a show. C. Look after his daughter.3. Why is the man smiling A. He has got a dinner invitation.B. He has won a large sum of moneyC. He has been admitted to a university.4. Where are the speakers A. At an airport. B. In a hotel. C. In a shop.5. How did the man go to his workplace before A. By bike. B. By bus. C. By car.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 至 7 题。6. How does the man feel now A. Annoyed. B. Confused. C. Relaxed.7. What time does the next bus arrive A. At 5:20. B. At 5:30. C. At 5:50.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. What job did Albert plan to apply for at first A. A system operator.B. A language assistant.C. A product trainer.9. How much will a system operator receive per hour on Sunday A. 40 dollars. B. 60 dollars. C. 80 dollars.10. Which working period might Albert choose A. From10 a.m. to 12 p.m., weekdays.B. From 4 p.m. to 6 p.m., weekdays.C. From 10 a.m. to 12 p.m., weekends.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. What does the man want at first A. Strawberries. B. Oranges. C. Pears.12. How does the man feel recently A. Angry. B. Excited. C. Uncomfortable.13. What is the woman's last suggestion to the man A. Seeing a doctor. B. Drinking fruit juice. C. Having a good sleep.听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。14. When does the conversation probably take place A. In June. B. In August. C. In September.15. Why did the speakers go to the museum A. They were advised to go there.B. They had a history class there.C. They followed a tour group there.16. What did the woman find the most impressive about the museum A. Its number of pieces.B. Its unique design.C. Its collection of calligraphy.17. How will the speakers probably go home A. By bike. B. By subway. C. On foot.听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。18. Why did the Chinese use chopsticks A. It was dirty to use hands.B. It was considered more polite.C. They liked the new invention.19. What can we know about Confucius A. He had mercy on animals.B. He sometimes used knives.C. He liked meat more than vegetables.20. When did people begin to use forks A. After the Northern Song Dynasty.B. During the Spring and Autumn Period.C. By the end of the Western Han Dynasty.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出最佳选项.APre-College Programs for High School StudentsPre-college programs offer a glimpse into university life, fostering academic growth, research skills, and personal development.Lumiere Research Inclusion Foundation(LRIF)The Lumiere Research Inclusion Foundation stands as a non-profit research program tailored for gifted students from low-income backgrounds at zero cost.Application deadline: April 24Program dates: Vary based on yearly cohort.Qualification: Students must demonstrate a high level of academic achievement. No previous knowledge of your field of interest is required!MIT Research Science Institute (RSI)Fully funded, RSI, a premier summer research initiative, is a greatly desired opportunity for 100 high school juniors to delve into STEM research. Participants get the chance to publish and present their findings in oral and written reports. RSI also opens doors for students to interact with leaders in science and technology.Application deadline: May 5Program dates: 6 weeksQualification: Strong academic record and demonstrated potential in mathematics and science.Telluride Association Summer Seminar (TASS)Spanning various university settings, these free six-week programs are designed to shape young individuals into critical thinkers, influential leaders, and active contributors. If you have a passion for exploring history, literature, politics, and art within the context of African descent, this program is worth exploring.Application deadline: JanuaryProgram dates: 6 weeks, June 23--August 3Qualification: Focused on providing this opportunity for students of color and/ or of disadvantaged backgrounds!Applied Research Innovations in Science and Engineering (ARISE)Beyond the practical learning opportunities, the program delves into essential subjects like college-level research, expository writing, scientific methodologies, professional development, and ethics! No fee is required.Application deadline: March 1Program dates: 10 weeks, June 3-August 9Qualification: High school students living in New York City in grades 10 and 11 at the time of application.21.If you are into African politics and literature, which program are you likely to choose A.LRIF B.RSI C.TASS D.ARISE22.What do all the programs have in common A.They all last for 6 weeks. B.They are all free of charge.C.They are all focused on STEM research. D.They all require high academic achievement.23.Where are you most likely to find this passage A.An educational platform. B.An academic research journal.C.A fashion-trend magazine. D.A sports event reporting website.B“Where can I find your disability section ” This was the question that baffled Waterstones staff when asked by Dr Hannah Barham Brown. It should have been a pretty straightforward answer. Hannah was looking for the part of the shop where non-fiction books about disability and by disabled authors were kept, but the question drew a blank.This is because most bookshops don’t have a specific place for non-fiction disabled books. Where there are sections for non-fiction books on important sections of identity such as race, gender and social studies, disability has been forgotten about again.Hannah took to social media to share her disappointment and it resonated(共鸣)with much of the disabled community. After being asked by one Waterstones staff member if she could fill a shelf, she sourced a long list that could take up a whole bookcase. And there is a huge number of them to choose from. There are also some incredible new and upcoming books by disabled voices. And hopefully, in the coming years, my own memoir book will also sit alongside them.From my own experience, the book-writing world is a hard space to access as a disabled woman. We’re constantly told there isn’t a market for our books or cheated off by agents and publishers who say they already have something similar-when often the only similarity is that we’re disabled women. Not having our own section feeds these problems. The response I’ve had to this campaign shows that the demand for these books is there.Growing up I would get swept up in stories of regular girls having adventures-but as someone treated with multiple conditions from the age of nine onwards, I very rarely saw myself in the pages I was pouring over. Growing up I never saw myself in books and it was one of the reasons I struggled to accept my disabilities. Hopefully disabled kids will grow up learning they’re fine just as they are.24.What does the underlined word “baffled” in paragraph 1 probably mean A.Amused. B.Moved. C.Confused. D.Angered.25.What is the problem with books for the disabled in the bookstore A.Few of them are published. B.No special areas are for them.C.The latest ones are in short supply. D.They are seen as non-fiction books.26.What can be inferred about the author A.She is a writer. B.She is a teacher.C.She is a historian. D.She is a librarian.27.What is the author’s purpose in writing the text A.To donate books to the disabled.B.To promote books from the disabled.C.To support education for the disabled.D.To address reading needs for the disabledCUnderstanding how stereotypes (刻板印象) shape human behavior has long depended on surveys asking people to describe their feelings toward social groups. However, these traditional methods often fail to uncover hidden truths, as participants may hide their real prejudices to appear socially acceptable. This gap in research calls for innovative approaches to capture genuine emotional reactions.To address this, scientists have combined virtual reality (VR) with neuroscience. In a recent study, Finnish participants entered immersive VR environments where avatars (虚拟人物) from different cultural backgrounds (e.g. Somali, Brazilian) gradually approached them. During these encounters, brain scans (fMRI) recorded real-time neural activity. Unlike traditional surveys, VR creates lifelike social interactions, allowing researchers to observe instinctive reactions unaffected by social filters.The study revealed two critical findings. First, stereotypes were shaped by two factors: warmth (friendliness) and competence (ability). Avatars viewed as competent but unfriendly triggered envy, while those seen as lacking both qualities caused discomfort or dislike. Second, physical distance played a major role in affecting emotions. Initial reactions were guided by existing stereotypes, but as avatars moved closer, negative emotions grew stronger - especially toward groups perceived as threatening. Even in a virtual space, closeness from an “outsider” could feel unsettling.The research highlights key insights. It reveals stereotypes aren’t mere abstract concepts but are closely linked to emotional responses. Significantly, VR emerges as an effective tool for examining prejudices in controlled, lifelike environments. Furthermore, the study suggests VR’s potential to reduce prejudice by simulating cooperative interactions. By repeatedly exposing users to positive cross-group experiences, researchers propose that VR could gradually reshape negative perceptions, fostering familiarity and reducing threat responses.28.What is the main limitation of traditional surveys in studying stereotypes A.They consume too much time. B.They fail to capture genuine responses.C.They require advanced technology. D.They focus on unimportant details.29.How did scientists conduct the study A.By analyzing participants’ facial expressions.B.By conducting interviews about cultural stereotypes.C.By observing reactions in VR environments with fMRI scans.D.By measuring physical distances between avatars and participants.30.What can be learned from the study according to paragraph 3 A.Incompetent but friendly avatars stirred up envy.B.Initial reactions focused on cultural backgrounds.C.Distance reduced discomfort from unfamiliar groups.D.Closeness increased negative emotions toward threats.31.What does the last paragraph mainly talk about A.Practical uses of VR against bias(偏见).B.Technical innovations in VR research.C.Long-term effects of virtual interactions.D.Psychological roots of emotional prejudices.DWhile rose flowers remain symbolically cherished on Valentine’s Day, their fate afterward poses both ecological and practical challenges - a problem food scientist Anand Mohan addresses through innovative sound-wave applications. His research at the University of Georgia explores how ultrasound(超音波) technology, traditionally used to extend shelf life in processed foods, could transform post-holiday flowers into useful resources rather than landfill waste.Fresh flowers, composed largely of water, face rapid decay under conventional storage methods. Traditional drying techniques, such as warm-air dehydration, often degrade their vivid shades and delicate structures over extended periods. Ultrasound, however, accelerates this process by generating heat through high-frequency vibrations, efficiently removing moisture while preserving color intensity and nutritional content. Furthermore, this technique also enables the extraction of hidden compounds - proteins, vitamins, and antioxidants - that flowers naturally contain.When Mohan began his research, the original goal was to find new ways to extend the shelf life of beef. His lab found that roses contain an antioxidant that could keep beef fresh for longer, which then redirected his focus toward wider applications. Eatable varieties like broccoli flowers, rich in protein, could enhance plant-based foods, while hibiscus (芙蓉花) extracts might replace artificial additives in biodegradable packaging. Such innovations challenge the perception of flowers as temporary decoration, repositioning them as multi-functional ingredients. Seasonal blooms, if processed using sound waves, could supply year-round materials - natural food colorants, preservatives, or nutrient boosters - for diverse industries.Although the discovery of this technique is encouraging, realizing its full potential remains difficult due to prohibitive ultrasonic equipment costs and rooted public perceptions undervaluing flowers beyond pure decorations. One possible solution is industry partnerships to share financial burdens. Pioneering firms must first invest to drive a broader adoption of the technique. Only when physical products are right before people’s eyes will they recognize blooms as sustainable resources rather than short-lived beauty. As Mohan concludes, “Every petal (花瓣) holds potential – we’re merely unlocking stories that continue long after Valentine’s Day.”32.What is an advantage of ultrasonic flower processing A.Preventing water loss. B.Reducing production cost.C.Enhancing natural fragrance. D.Keeping beneficial elements.33.Why are broccoli flowers and hibiscus mentioned in paragraph 3 A.To demonstrate broader uses of flowers.B.To emphasize their high protein content.C.To compare the benefits of different flowers.D.To advocate the inclusion of flowers in diets.34.What can be inferred from the last paragraph A.Physical products will enter the market soon.B.Public awareness still requires transformation.C.Local governments will fund pioneering firms.D.Ultrasound drying technique has been widely applied.35.What is a suitable title for the text A.Secret to Keeping Flowers Fresh B.Consumer Waste Ends with TechC.Petals to Products via Ultrasound D.Advance in Ultrasound Technology第二节(共5小题; 每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.We watch our salt and fat intake to protect our hearts. We exercise and take calcium to protect our bones. We use sunscreen to protect our skin. But what can we do to protect our eyes, all year round A lot. ___36 ___.Invest in quality sunglassesTo shield your eyes, wear sunglasses certified to block out 99 to 100 per cent of UVA and UVB light. ___37 ___. “In fact, if the lenses are dark but not UV-protected, that’s worse for your eyes, because when you’re looking through dark lenses your pupils dilate, which lets more UV light inside to do damage,” says Dr Esen Akpek, a professor at Johns Hopkins University.Wear safety glasses when neededYou don't have to be doing construction work or factory work to need protective eyewear. ___38__ .It's estimated that up to 90 per cent of sports-related eye injuries are actually preventable with proper eye protection. “I see people who’ve been gardening, leaned forward and got poked in the eye by a branch,” says Dr Davinder Grover, an ophthalmologist at Glaucoma Associates of Texas.Invest in an air purifier___39 ___. Outdoor cold and wind can be drying, too, while pollution and allergens can cause irritation. In addition to lubricating eye drops, “air purifiers and humidifiers are our friends,” says Akpek.See an eye specialist regularlyRoutine checkup helps maintain good eye health, so please don't forget to see an eye specialist for a checkup regularly, if possible. ___40___.A. Safety comes first for various outdoor activitiesB. Surprisingly, dark lenses aren't necessarily the most protectiveC. Indoor heating and air conditioning can dry out the air-and the eyesD. Gardening, home repairs and sports all pose the risk of trauma to the eyeE. Not all eye problems are noticeable, and all are best treated when found earlyF. By incorporating these lifestyle steps, your eyes will stay healthy throughout the yearG. We have asked experts what lifestyle steps people should take to protect their vision and eye health第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项.The day of the surgery twenty-eight years ago still remains vivid in Hodge-Williams’ memory. That morning, she was _41_ into the surgical room on a surgical cart. She remembers being _42_by doctors, the noise of their metal surgical tools and the feeling of being _43_and helpless. “They were getting on with their jobs, not realizing I was really _44_.” She said.But that _45_ when the anesthesiologist (麻醉师) arrived. Hodge-Williams recalled he had a kind _46_ and a cap covered in sunflowers. “Seeing my fear, he said to me, ‘OK, why not think about something you like ’ At first, I felt quite _47_, ‘How could he ask me this question when I was so fearful!” “In a kind of silly manner, I replied, ‘Well, what do you like ’ And very _48_, he said, ‘Singing.’So Hodge-Williams asked him to _49_. “Then he started singing ‘The Phantom of the Opera,’ which accompanied me to gradually _50_.”In the years since that day, Hodge-Williams has experienced multiple surgeries. But she still imagines that doctor _51_.“I can _52_him almost with me through every surgery: his calm and _53_voice, his gentle and relaxed smile... They meant much to me, not just the science of medicine, but also the _54_and care for me. Although I don’t know his name, I will always be _55_to him.” Hodge-Williams said.41.A.dragged B.showed C.carried D.wheeled42.A.surrounded B.supported C.cared D.guided43.A.tired B.alone C.eager D.annoyed44.A.excited B.curious C.terrified D.awkward45.A.worsened B.developed C.changed D.repeated46.A.smile B.heart C.order D.comment47.A.desperate B.strange C.ashamed D.depressed48.A.confidently B.calmly C.politely D.proudly49.A.leave B.continue C.listen D.sing50.A.come to life B.hold my breath C.pay attention D.fall asleep51.A.in the way B.out of sight C.by her side D.in a hurry52.A.picture B.notice C.remember D.hear53.A.unique B.comforting C.loud D.clear54.A.appreciation B.praise C.sympathy D.suggestion55.A.loyal B.helpful C.sensitive D.grateful第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式.Recognition of the importance of mangroves (红树林) has not always been so common in Ban Nai Nang, Thailand. Around 80% of the mangroves around the village had been lost by the mid-1990s. The 2004 Indian Ocean tsunami was ___56 ___ turning point. Even though the disaster caused significant losses and casualties(伤员) along most of the Indian Ocean coastline, in Ban Nai Nang, only fishing equipment___57 ___ (damage) and no loss of life occurred due___58 ___the protective effect of the remaining mangroves. This made the locals realize the protective function of the mangrove forest.This ___59 ___ (aware) led to innovative local efforts. Villagers in Ban Nai Nang have developed a mangrove conservation model ___60 ___ (base) on beekeeping, so far managing more than 600 hectares of local mangroves as a forest. The villagers earned money from harvesting honey from native honeybees ___61 ___were pollinators(传粉者) of mangrove trees. By pollinating the local mangrove forests, the bees ___62 ___ (improve) the quality and diversity of mangrove species in the area which further helped in the natural regeneration of mangroves, ___63 ___ (make) it a suitable habitat for fish and shellfish that the community depended on.The practice in Ban Nai Nang demonstrates that when environmental protection and community development work together, ecosystems and human livelihoods yield ___64 ___ (remark) benefits. This model, which integrates local wisdom, ecological ___65 ___ (principle), and economic benefits, provides a repeatable "bee-powered method" for global mangrove restoration.第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66.假定你是李华,本学期你选修了你校外教 Chris 开设的”西方艺术欣赏”课程,但你发现许多同学课堂参与度不高.请你给他写一封邮件,内容包括:1. 分析原因; 2. 提出建议。可能会用到的词汇:Western Art Appreciation course 西方艺术欣赏课堂注意:1. 词数 80 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答.Dear Chris, _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours sincerely,Li Hua第二节 (满分25分)67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文.Lena was a 17-year-old girl who considered herself independent. For three years, her diary had been her only trusted friend. Every night, she would record everything in life - the math teacher’s blame, the broken relationship with deskmates , the crush (喜欢) on a boy, the stray dog, the leaking roof, even the way her mother talked to her.The cold war began after that night - when Mom opened her schoolbag without warning, stuff fell out onto the floor-a half-finished love poem, a present prepared for her deskmate, and her private drawing book.“What’re you doing on earth ” screamed Lena.“I just want to check and keep you safe!” Mom’s voice cracked, her hands shaking.“Safe You just want to control me!” Lena cried, kicking the bag away. That night, Lena locked herself in her room, scribbling angry words into her diary: “This is my Privacy! I hate her! I’ll never forgive her!”For a week Lena wouldn’t speak to her mother. One rainy afternoon, Lena returned home to find her diary missing from its usual spot under the pillow. Panic set in. Did Mom take it She stormed into the kitchen, where her mother was washing vegetables, hands trembling slightly.“Give it back!” Lena demanded.Mom wiped her hands slowly, avoiding eye contact. “The roof leaked. I was cleaning up the mess in your room when I found your notebook lying on the wet floor. I was drying it.” She pointed to the balcony, where the diary lay open under a hairdryer, pages fluttering.Lena’s heart sank. Her deepest secrets - complaints about Mom, crushes on classmates - were now exposed. She grabbed the diary and ran back to her room, tears blurring her vision. Flipping through the pages, she noticed something strange: every angry entry was marked with a tiny red sticker (贴纸).注意:1. 续写词数应为 150 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答.Curious, Lena turned to the page where she wrote “I hate you!” and found unfamiliar handwriting._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ That night, Lena tiptoed into her mother’s room, diary in hand._______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________卓同教育集团高2023级高三上11月月考9.How much will a system operator receive per hour on Sunday A.40 dollars.B.60 dollars.C.80 dollars.英语试题10.Which working period might Albert choose A.From10 a.m.to 12 p.m.,weekdays.总分:150分答题时间:120分钟B.From 4 p.m.to 6 p.m.,weekdays.第一部分:听力(共两节,满分30分)C.From 10 a.m.to 12 p.m.,weekends.做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,有两分钟时间将试卷上的答听第8段材料,回答第11至13题案转涂到答题卡上。11.What does the man want at first 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)A.Strawberries.B.Oranges.C.Pears听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项12.How does the man feel recently 中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时A.Angry.B.Excited.C.Uncomfortable.间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。13.What is the woman's last suggestion to the man 1.What is the date today A.Seeing a doctor.B.Drinking fruit juice.C.Having a good sleep.A.May 6thB.May 7thC.May 8th听第9段材料,回答第14至17题。2.What will the man do tonight 14.When does the conversation probably take place A.Dine with the woman.B.Watch a show.C.Look after his daughter.A.In June.B.In August.C.In September.3.Why is the man smiling 15.Why did the speakers go to the museum A.He has got a dinner invitationA.They were advised to go there.B.He has won a large sum of moneyB.They had a history class there.C.He has been admitted to a universityC.They followed a tour group there4.Where are the speakers 16.What did the woman find the most impressive about the museum A.At an airport.B.In a hotelC.In a shopA.Its number of pieces.5.How did the man go to his workplace before B.Its unique design.A.By bike.B.By bus.C.By car.C.Its collection of calligraphy.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)17.How will the speakers probably go home 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、A.By bike.B.By subway.C.On foot.B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前听第10段材料,回答第18至20题你将有时间阅读各小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时18.Why did the Chinese use chopsticks 间。每段对话或独白读两遍。A.It was dirty to use hands.听第6段材料,回答第6至7题。B.It was considered more polite6.How does the man feel now C.They liked the new invention.A.Annoyed.B.ConfusedC.Relaxed19.What can we know about Confucius 7.What time does the next bus arrive A.He had mercy on animals.A.At5:20.B.At5:30.C.At5:50.B.He sometimes used knives听第7段材料,回答第8至10题。C.He liked meat more than vegetables8.What job did Albert plan to apply for at first 20.When did people begin to use forks A.A system operator.A.After the Northern Song Dynasty.B.A language assistant.B.During the Spring and Autumn Period.C.A product trainerC.By the end of the Western Han Dynasty.卓同教育高三上期11月月考第1页共5页卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语试题参考答案1-5 ABCAB 6-10 ACBAB 11-15 BCABA 16-20 ACBAC21-23 CBA 24-27 CBAD 28-31 BCDA 32-35 DABC 36-40 GBDCE41-45 DABCC 46-50 ABBDD 51-55 CABCD56. a 57. was damaged 58. to 59. awareness 60. based61. that/which 62. improved 63. making 64. remarkable 65. principles应用文参考例文Dear Chris,I’m a student in your Western Art Appreciation course this term. Having noticed that our classmates rarely participate in class, I'm writing to share my thoughts.First and foremost, we lack basic knowledge of Western art, making joining in class discussions tough. Besides, few interactions in class keep us in a passive state. As a consequence, it is recommended that you should introduce some artists’ stories before talking about paintings, which not only assist us in comprehending artworks further but sparks livelier discussions. What’s more, If you can add small-group talks where we can exchange ideas freely, it may effectively promote our active participation in class activities.I would appreciate it if you can take my suggestions into account!Yours sincerely,Li Hua【解析】这是一篇应用文(书信类中的电子邮件),具体是学生李华写给外教 Chris 的沟通邮件。核心目的是围绕 “西方艺术欣赏” 课程中同学课堂参与度不高的问题,向老师反馈原因并提出改进建议,属于日常学术场景下的沟通类文本。【详解】1. 词汇积累参与:participate in → be engaged in艰难的:tough → stiff/burdensome因此:so/as a result→ As a consequence激发:spark → stimulate2. 句式拓展简单句变复合句原句 1:We lack basic knowledge of Western art, making joining in class discussions tough.拓展句:Most of us are short of basic knowledge of Western art, which makes it challenging for us to join in class discussions that require certain professional understanding.(添加非限制性定语从句 “which...” 说明结果,再用定语从句 “that...” 补充讨论的要求,逻辑更连贯)【点睛】[高分句型1] First and foremost, we lack basic knowledge of Western art, making joining in class discussions tough. (运用了现在分词作原因状语)[高分句型2] As a consequence, it is recommended that you should introduce some artists’ stories before talking about paintings, which not only assist us in comprehending artworks further but sparks livelier discussions. (运用了it作形式主语,which引导的非限制性定语从句,not only...but also...并列结构)[高分句型3] What’s more, If you can add small-group talks where we can exchange ideas freely, it may effectively promote our active participation in class activities.(运用了if引导的条件状语从句和关系副词引导的定语从句)读后续写参考例文Curious, Lena turned to the page where she wrote“I hate you!” and found unfamiliar handwriting. “Lena, I noticed you wrote this after our argument. I’m sorry for hurting you. — Mom” The words blurred as tears welled up. She wildly checked other marked pages — each had a brief response: encouragement after her exam failure,comfort when she mentioned loneliness, apologies for misunderstanding. Her chest ached with a strange warmth. The “invasion of privacy” was actually Mom’s silent way of staying connected. Guilty and grateful, Lena realized that it was time to walk through the door.That night, Lena tiptoed into her mother’s room, diary in hand. The door was left open. Moonlight revealed Mom sitting upright by the window. “Sorry, Mom. Did you...wait for me ” Lena burst into tears, sobbing, “It was my fault, Mom. I shouldn’t have written those bad words. I didn’t mean to...” “That’s alright! Parents forget their children need locked drawers just like they once did. “Mom interrupted Lena and promised,” I will never... “Lena stopped her mother, looking into her eyes with a smile,” I understand, Mom. “Touching the red stickers on her diary entries, Lena found they were the magic bandages mending the cracks between mother and daughter.”【导语】本文以人物为线索展开。17岁独立女孩Lena视日记为挚友。因妈妈擅自翻书包,母女冷战。后Lena发现日记不见,以为被妈妈拿了,质问后得知妈妈在帮她吹干被漏雨淋湿的日记,她发现日记里每篇生气的内容都被贴了小红贴纸。【详解】1.段落续写①由第一段句首内容“好奇的是,Lena翻到她写“我恨你!”的那一页,发现了不熟悉的笔迹。”可知,第一段可描写Lena发现日记中妈妈的回应,从愤怒到理解的心理变化,意识到妈妈的爱。②由第二段句首内容“那天晚上,Lena手里拿着日记,蹑手蹑脚地走进妈妈的房间。”可知,第二段可描写Lena深夜找妈妈,母女俩的对话、动作与情感交流,以贴纸象征母女关系修复。2.续写线索:发现贴纸回应——理解妈妈用心——深夜主动和解——母女温情对话——贴纸象征修复——关系重归亲密3.词汇激活行为类①检查:check/examine/go over②道歉:apologize /say sorry /make an apology③打断:interrupted/cut in情绪类①内疚的:guilty/conscience-stricken②感激的:grateful/thankful/appreciative【点睛】【高分句型1】The words blurred as tears welled up. (运用了as引导的时间状语从句)【高分句型2】Guilty and grateful, Lena realized that it was time to walk through the door. (运用了形容词短语作状语以及that引导的宾语从句)【答案】21.C 22.B 23.A【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了几个针对高中生的大学预科项目,包括每个项目的特点、申请截止日期、项目时间以及申请资格,旨在为读者提供关于这些预科项目的全面信息。【21题详解】.细节理解题。根据文章Telluride Association Summer Seminar (TASS)部分中的“If you have a passion for exploring history, literature, politics, and art within the context of African descent, this program is worth exploring.(如果你热衷于在非洲裔的背景下探索历史、文学、政治和艺术,这个项目值得一试。)”可知,如果你热衷于在非洲裔的背景下探索历史、文学、政治和艺术,这个项目值得一试,符合对非洲政治和文学感兴趣的要求。故选C。【22题详解】.细节理解题。根据文章Lumiere Research Inclusion Foundation(LRIF)部分中的“The Lumiere Research Inclusion Foundation stands as a non-profit research program tailored for gifted students from low-income backgrounds at zero cost.(卢米埃尔研究融合基金会是一个专为来自低收入家庭的优秀学生量身打造的非营利性研究项目,完全免费。)”、MIT Research Science Institute (RSI)部分中的“Fully funded, RSI, a premier summer research initiative, is a greatly desired opportunity for 100 high school juniors to delve into STEM research.(研究科学研究所项目资金全免,是一项顶级的暑期研究活动,对于100名高中三年级学生来说,这是深入钻研 STEM(科学、技术、工程和数学)领域研究的绝佳机会。)”、Telluride Association Summer Seminar (TASS)部分中的“Spanning various university settings, these free six-week programs are designed to shape young individuals into critical thinkers, influential leaders, and active contributors.(这些免费的六周项目在多所大学开展,旨在将年轻人培养成批判性思考者、有影响力的领导者和积极的贡献者。)”以及Applied Research Innovations in Science and Engineering (ARISE)部分中的“No fee is required.(无需缴纳任何费用。)”可知,可知,所有项目的共同点是都免费。故选B。【23题详解】.推理判断题。根据文章内容可知,文章主要介绍了四个针对高中生的大学预科项目,包括每个项目的名称、特点(如是否免费、针对的学生群体、研究领域等)、申请截止日期、项目日期以及资格要求等,整体围绕高中生的教育相关项目展开,结合常理可知,最有可能在教育平台上找到这篇文章。故选A。【答案】24.C 25.B 26.A 27.D【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了Hannah Barham Brown博士在水石书店询问关于残障方面书籍区位置却未得到答案一事,再结合自己作为残障女性在图书创作领域的艰难经历,探讨了书店缺乏残障类书籍专区所带来的问题。【24题详解】.词义猜测题。根据文章第一段““Where can I find your disability section ” This was the question that baffled Waterstones staff when asked by Dr Hannah Barham Brown. It should have been a pretty straightforward answer. Hannah was looking for the part of the shop where non-fiction books about disability and by disabled authors were kept, but the question drew a blank.(“我在哪里可以找到你们书店关于残障方面的书籍区呢?”当Hannah Barham Brown博士向水石书店的工作人员提出这个问题时,他们……。这本该是一个相当简单直接就能回答的问题。Hannah想要找的是书店里陈列关于残障的非虚构类书籍以及残障作者所著书籍的区域,但这个问题却没有得到答案。)”可知,Hannah Barham Brown博士问的问题本应是一个相当简单直接就能回答的问题,然而书店工作人员却对此答不上来。问题答不出来,工作人员应该是感到困惑。所以“baffled”可能的意思是“困惑的”。选项C“confused”,意为“困惑的”,与此相符。故选C。【25题详解】.细节理解题。根据文章第二段“This is because most bookshops don’t have a specific place for non-fiction disabled books. Where there are sections for non-fiction books on important sections of identity such as race, gender and social studies, disability has been forgotten about again.(这是因为大多数书店并没有专门用来摆放非虚构类残障书籍的区域。在书店里,有专门的区域陈列关于种族、性别和社会研究等重要身份领域的非虚构类书籍,而残障方面的书籍却又一次被遗忘了。)”可知,大多数书店没有为关于残障的非虚构类书籍设立特定的区域。在书店里有关于种族、性别和社会研究等重要身份领域的非虚构类书籍专区,但残障方面的书籍区域却被遗忘了。所以书店里残障相关书籍存在的问题是没有专门为它们设立的区域。故选B。【26题详解】.推理判断题。根据文章第三段“And hopefully, in the coming years, my own memoir book will also sit alongside them.(希望在未来的几年里,我自己的回忆录也能和它们摆在一起。)”以及第四段“From my own experience, the book-writing world is a hard space to access as a disabled woman. We’re constantly told there isn’t a market for our books or cheated off by agents and publishers who say they already have something similar—when often the only similarity is that we’re disabled women.(就我自己的经历而言,作为一名残障女性,想要进入图书创作领域是非常困难的。我们总是被告知,我们的书没有市场,或者被经纪人和出版商欺骗,他们说他们已经有类似的作品了——而通常所谓的相似之处仅仅在于我们都是残障女性。)”可知,作者提到希望自己的回忆录能和其他残障人士创作的书籍摆在一起,还讲述了自己作为残障女性在图书创作领域遇到的困难,如被告知书籍没有市场、被经纪人和出版商欺骗等。由此可推测,作者是一名作家。故选A。【27题详解】.推理判断题。根据文章内容可知,文章开篇讲述了Hannah Barham Brown博士在书店找不到残障类书籍专区的经历,接着指出书店普遍缺乏这类专区的现象,然后作者结合自身作为残障女性在图书创作领域的艰难经历,说明残障类书籍有需求却面临诸多困境,最后提到自己成长过程中很少在书中看到与自己相关的内容,希望残障儿童能通过相关书籍认识到自己本来的样子就很好。所以作者写这篇文章的目的是满足残障人士的阅读需求。故选D。【答案】28.B 29.C 30.D 31.A【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了科学家如何利用虚拟现实(VR)技术与神经科学相结合,来研究刻板印象如何影响人类行为,并探索VR在揭示和减少偏见方面的潜力。【28题详解】.细节理解题。根据第一段“However, these traditional methods often fail to uncover hidden truths, as participants may hide their real prejudices to appear socially acceptable. This gap in research calls for innovative approaches to capture genuine emotional reactions.(然而,这些传统的方法往往无法发现隐藏的真相,因为参与者可能会隐藏他们真正的偏见,以表现出被社会接受。研究上的这一差距需要创新的方法来捕捉真实的情绪反应)”可知,传统调查在研究刻板印象方面的主要局限性是它们没有捕捉到真实的反应。故选B。【29题详解】.细节理解题。根据第二段“During these encounters, brain scans (fMRI) recorded real-time neural activity. Unlike traditional surveys, VR creates lifelike social interactions, allowing researchers to observe instinctive reactions unaffected by social filters.(在这些互动过程中,功能性磁共振成像(fMRI)脑部扫描技术记录了大脑的实时神经活动。与传统问卷调查不同,虚拟现实(VR)技术能够创造出逼真的社交互动场景,使研究人员能够观察到不受社会掩饰因素影响的本能反应)”可知,科学家们通过fMRI扫描观察虚拟现实环境中的反应来进行这项研究,故选C。【30详解】.细节理解题。根据第三段“Second, physical distance played a major role in affecting emotions. Initial reactions were guided by existing stereotypes, but as avatars moved closer, negative emotions grew stronger — especially toward groups perceived as threatening.(其次,物理距离在影响情绪方面发挥了重要作用。最初,人们的反应往往受到既有刻板印象的引导,但随着虚拟形象逐渐靠近,负面情绪会愈发强烈——尤其是针对那些被视为具有威胁性的群体)”可知,距离拉近增加了对威胁的负面情绪。故选D。【31题详解】.主旨大意题。根据最后一段“Significantly, VR emerges as an effective tool for examining prejudices in controlled, lifelike environments. Furthermore, the study suggests VR’s potential to reduce prejudice by simulating cooperative interactions. By repeatedly exposing users to positive cross-group experiences, researchers propose that VR could gradually reshape negative perceptions, fostering familiarity and reducing threat responses.(值得注意的是,虚拟现实(VR)技术成为在可控且逼真的环境中检验偏见的有效工具。此外,该研究表明,通过模拟合作互动,VR技术具有减少偏见的潜力。研究人员提出,通过让用户反复接触积极的跨群体体验,VR技术可以逐步重塑负面认知,促进群体间的熟悉感,并降低对“他者”的威胁反应)”可知,最后一段主要讲的是VR对抗偏见的实际应用。故选A。【答案】32.D 33.A 34.B 35.C【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是Anand Mohan如何利用超声波技术将废弃花卉转化为有价值资源的研究,探讨了该技术的潜力、面临的挑战以及未来的发展方向。【32题详解】.细节理解题。根据第二段“Ultrasound, however, accelerates this process by generating heat through high-frequency vibrations, efficiently removing moisture while preserving color intensity and nutritional content. Furthermore, this technique also enables the extraction of hidden compounds—proteinis, vitamins, and antioxidants— that flowers naturally contain.(然而,超声波通过高频振动产生热量来加速这一过程,有效地去除水分,同时保持颜色强度和营养成分。此外,这项技术还可以提取隐藏的化合物——蛋白质、维生素和抗氧化剂——这些都是鲜花天然含有的。)”可知,超声波花卉处理的优点是保持有益元素。故选D。【33题详解】.推理判断题。根据第三段“His lab found that roses contain an antioxidant that could keep beef fresh for longer, which then redirected his focus toward wider applications. Eatable varieties like broccoli flowers, rich in protein, could enhance plant-based foods, while hibiscus (芙蓉花) extracts might replace artificial additives in biodegradable packaging.(他的实验室发现,玫瑰中含有一种抗氧化剂,能够延长牛肉的保鲜期,这一发现促使他将研究重点转向更广泛的应用领域。例如,西兰花等可食用花卉品种富含蛋白质,可用于强化植物基食品;而芙蓉花提取物则可能替代生物可降解包装材料中的人工添加剂。)”可知,在第三段中提到了花椰菜和芙蓉花是为了展示花的更广泛用途。故选A。【34题详解】.推理判断题。根据最后一段“Although the discovery of this technique is encouraging, realizing its full potential remains difficult due to prohibitive ultrasonic equipment costs and rooted public perceptions undervaluing flowers beyond pure decorations.(尽管这项技术的发现令人鼓舞,但由于超声波设备成本高昂,以及公众长期形成的观念(即认为花卉仅具有纯粹的装饰价值)根深蒂固,要充分发挥该技术的潜力仍然困难重重。)”可知,从最后一段可以推断出公众意识仍然需要转变。故选B。【35题详解】.主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“His research at the University of Georgia explores how ultrasound technology, traditionally used to extend shelf life in processed foods, could transform post-holiday flowers into useful resources rather than landfill waste.(他在佐治亚大学的研究探索了传统上用于延长加工食品保质期的超声波技术如何将节后鲜花转化为有用的资源,而不是填埋垃圾。)”可知,本文主要讲的是Anand Mohan如何利用超声波技术将废弃花卉转化为有价值资源的研究,探讨了该技术的潜力、面临的挑战以及未来的发展方向,因此最恰当的题目是C选项“Petals to Products via Ultrasound(超声波技术:让花瓣蜕变为实用产品)”。故选C。【答案】36. G 37. B 38. D 39. C 40. E【解析】本文是一篇说明文。文章主要就如何全年保护眼睛给出了几个具体的建议和注意事项。【36题详解】根据空前内容“We use sunscreen to protect our skin. But what can we do to protect our eyes, all year round A lot. (我们用防晒霜来保护我们的皮肤。但是我们能做些什么来全年保护我们的眼睛呢?很多。)”可知,上文提出我们可以采取许多措施来保护我们的眼睛。选项G“We have asked experts what lifestyle steps people should take to protect their vision and eye health (我们向专家咨询了人们应该采取哪些生活方式来保护他们的视力和眼睛健康)”延续上文内容,同时引出下文我们可以采取的具体的措施。故选G。【37题详解】根据空前内容“To shield your eyes, wear sunglasses certified to block out 99 to 100 per cent of UVA and UVB light. (为了保护你的眼睛,戴上经过认证的太阳镜,可以阻挡99%到100%的UVA和UVB光。)”可知,上文讲述的是我们可以戴上经过认证的太阳镜来保护我们的眼睛。选项B“Surprisingly, dark lenses aren’t necessarily the most protective (令人惊讶的是,深色镜片并不一定是最具保护作用的)”承接上文内容,指出我们可以佩戴太阳镜保护眼睛,同时指出深色镜片未必是最具有保护作用的。这与下文““In fact, if the lenses are dark but not UV-protected, that’s worse for your eyes, because when you’re looking through dark lenses your pupils dilate, which lets more UV light inside to do damage,” says Dr Esen Akpek, a professor at Johns Hopkins University. (约翰霍普金斯大学教授埃森·阿克佩克博士说:“事实上,如果隐形眼镜是深色的,但没有防紫外线,这对你的眼睛更不利,因为当你通过深色隐形眼镜看东西时,瞳孔会放大,这会让更多的紫外线进入眼睛,造成伤害。”)”内容上保持一致。故选B。【38题详解】根据空前内容“You don’t have to be doing construction work or factory work to need protective eyewear. (你不必在建筑工作或工厂工作时才需要防护眼镜。)”可推测出,不是建筑工作或工厂工作才会对眼睛造成损伤。选项D“Gardening, home repairs and sports all pose the risk of trauma to the eye (园艺、房屋维修和运动都有造成眼睛损伤的风险)”是上文内容的自然延续,指的是园艺、房屋维修和运动都可能对眼睛造成损伤。故选D。【39题详解】根据空后内容“Outdoor cold and wind can be drying, too, while pollution and allergens can cause irritation. (室外的寒冷和风也会使眼睛干燥,而污染和过敏原也会引起刺激。)”中的“too”可知,空处内容和眼睛干燥相关。选项C“Indoor heating and air conditioning can dry out the air—and the eyes (室内暖气和空调会使空气变干,也会使眼睛变干)”指的是室内暖气和空调会使使眼睛变干,与下文内容一致,故选C。【40题详解】根据上文内容“Routine checkup helps maintain good eye health, so please don’t forget to see an eye specialist for a checkup regularly, if possible. (例行检查有助于保持良好的眼睛健康,所以如果可能的话,请不要忘记定期去看眼科专家检查。)”可知,本段主要建议我们定期检查眼睛。选项E“Not all eye problems are noticeable, and all are best treated when found early (并非所有的眼部问题都是显而易见的,而且及早发现最好治疗)”是上文内容的自然延续,指的是要定期检查眼睛,因为并非所有的眼部问题都是显而易见的,而且及早发现最好治疗。故选E。【导语】本文是一篇记叙文,描述了Hodge-Williams女士在手术前的一次难忘经历。文章通过讲述麻醉师的温柔举动如何影响了她对手术的看法,强调了医疗中人性关怀的重要性。【答案】41.D 42.A 43.B 44.C 45.C 46.A 47.B 48.B 49.D 50.D 51.C 52.A 53.B 54.C 55.D41.考查动词词义辨析。句意:那天早上,她被推着手术车进入手术室。A. dragged拖拽;B. showed展示;C. carried携带;D. wheeled推;根据文中“into the surgical room on a surgical cart”可知,Hodge-Williams是被推着手术车进入手术室的,故选D项。42.考查动词词义辨析。句意:她记得医生们围着她,金属手术工具的噪音,以及她感到孤独的感觉。A. surrounded包围;B. supported支持;C. cared关心;D. guided引导;根据下文“the noise of their metal surgical tools”可知下文提到了金属手术工具的噪音,可推理出医生们在她周围忙碌着,故选A项。43.考查形容词词义辨析。句意:同上。A. tired疲倦的;B. alone孤独的;C. eager渴望的;D. annoyed恼怒的;根据文中“not realizing I was really...”可知医生都在忙碌,未注意到Hodge-Williams的心理状态,Hodge-Williams感到被忽视,因此感到孤独,故选B项。44.考查形容词词义辨析。句意:她说:“他们继续做他们的工作,没有意识到我真的很害怕。”A. excited兴奋的;B. curious好奇的;C. terrified害怕的;D. awkward尴尬的;根据文中“Seeing my fear”可知,Hodge-Williams当时非常害怕,故选C项。45.考查动词词义辨析。句意:但当麻醉师到来时,情况发生了变化。A. worsened恶化;B. developed发展;C. changed改变;D. repeated重复;根据下文“when the anesthesiologist arrived”以及“why not think about something you like ”可知,麻醉师的到来并让Hodge-Williams想一些喜欢的事,可推理出此处说的是情况发生了变化,故选C项。46.考查名词词义辨析。句意:Hodge-Williams回忆说,他有一个亲切的微笑,头上戴着一朵向日葵图案的帽子。A. smile微笑;B. heart心脏;C. order命令;D. comment评论;根据下文“a cap covered in sunflowers”可知下文说的是Hodge-Williams观察到的医生的外貌,可推理出空白处表达的是医生脸上的表情,A项“smile微笑”表达的含义符合语境,故选A项。47.考查形容词词义辨析。句意:一开始,我觉得很奇怪,“他怎么会在这种时候问我喜欢什么!”A. desperate绝望的;B. strange奇怪的;C. ashamed羞愧的;D. depressed沮丧的;根据文中“‘How could he ask me this question when I was so fearful!’”可知,Hodge-Williams对麻醉师的问题感到惊讶和不解,故选B项。48.考查副词词义辨析。句意:我有点傻气地回答:“那,你喜欢什么呢?”他非常平静地说:“唱歌。”A. confidently自信地;B. calmly平静地;C. politely礼貌地;D. proudly自豪地;根据文中“he said, “Singing””和下文“his calm”可知麻醉师回答说喜欢唱歌,可推理出此处说的是麻醉师非常平静地回答了Hodge-Williams的问题,故选B项。49.考查动词词义辨析。句意:所以Hodge-Williams请他唱歌。A. leave离开;B. continue继续;C. listen听;D. sing唱;根据下文“Then he started singing “The Phantom of the Opera,””可知麻醉师开始唱歌,可推理出Hodge-Williams请求麻醉师唱歌,故选D项。50.考查动词短语辨析。句意:然后他开始唱《歌剧魅影》,这陪伴着我逐渐入睡。A. come to life复活;B. hold my breath屏住呼吸;C. pay attention注意;D. fall asleep入睡;根据上文“which accompanied me to gradually”可知上文说的是麻醉师的歌声陪伴着作者,可推理出麻醉师的歌声帮助Hodge-Williams逐渐入睡,故选D项。51.考查介词短语辨析。句意:但在那之后的岁月里,Hodge-Williams经历了多次手术。但她仍然想象着那位医生就在她身边。A. in the way挡道;B. out of sight看不见;C. by her side在她身边;D. in a hurry匆忙;根据下文“him almost with me through every surgery”可知下文提到了麻醉师几乎每次手术都在身边,可推理出Hodge-Williams想象那位麻醉师在她身边,故选C项。52.考查动词词义辨析。句意:我可以想象他在每一次手术中几乎都和我在一起:他冷静而令人安慰的声音,他温柔而放松的微笑……。A. picture想象;B. notice注意到;C. remember记住;D. hear听到;根据下文“him almost with me through every surgery”可知下文提到了麻醉师几乎每次手术都在身边,可推理出Hodge-Williams想象那位麻醉师在她身边,故选A项。53.考查形容词词义辨析。句意:同上。A. unique独特的;B. comforting令人安慰的;C. loud大声的;D. clear清晰的;根据下文“They meant much to me”可知下文说的是麻醉师的声音和微笑对作者来说很重要,可推理出麻醉师的声音是冷静而令人安慰的,故选B项。54.考查名词词义辨析。句意:它们对我意义重大,不仅仅是医学的科学,还有对我的同情和关怀。A. appreciation感激,欣赏;B. praise赞美;C. sympathy同情;D. suggestion建议;根据上文“Then he started singing “The Phantom of the Opera,””可知麻醉师为Hodge-Williams唱歌,可推理出Hodge-Williams感受到的是麻醉师的同情和关怀,故选C项。55.考查形容词词义辨析。句意:虽然我不知道他的名字,但我将永远感激他。A. loyal忠诚的;B. helpful有帮助的;C. sensitive敏感的;D. grateful感激的;根据上文“They meant much to me”可知,上文说的是麻醉师的声音和微笑对作者来说很重要,可推理出Hodge-Williams对麻醉师充满了感激之情,故选D项。语法填空56.考点:冠词.解析:此处泛指“一个转折点”,且“turning”以辅音音素开头,故用不定冠词a。57.考点:动词的时态、语态及主谓一致解析:根据上句时间状语“The 2004 Indian Ocean tsunami”,应用一般过去时;动词“damage”与主语“fishing equipment”是动宾关系,需用被动语态;主语“fishing equipment”是不可数名词,助动词用was,故填was damaged。58.答案:to解析:考查介词。“due to”是固定搭配,意为“由于、因为”,用于说明“无人员伤亡”的原因是红树林的保护作用。59.答案:awareness解析:考查词性转换。设空处需作句子主语,且有“This”修饰,因此要将形容词“aware”转换为名词形式“awareness”(表示“意识”)。60.答案:based 解析:考查非谓语动词。句中已有谓语“have developed”,“base”与逻辑主语“model”是动宾关系,故用过去分词“based”作后置定语,修饰“model”。61.答案:that/which 解析:考查定语从句引导词。先行词“native honeybees”是指物的名词,引导词在从句中作主语,因此用关系代词that或which。62.答案:improved 解析:考查动词时态。此处描述的是过去发生的动作(蜜蜂对红树林物种的改善),因此用一般过去时“improved”。63. 答案:making解析:考查非谓语动词。句中已有谓语“helped”,“make”的逻辑主语是前面整个句子,二者为主谓关系,故用现在分词“making”作结果状语,说明红树林恢复后的影响。64.答案:remarkable 解析:考查词性转换。设空处需要修饰名词“benefits”,因此要将动词“remark”转换为形容词形式“remarkable”。65.答案:principles 解析:考查名词单复数。“principle”(意为“原则”)是可数名词,结合语境可知此处表示复数概念,因此用其复数形式“principles”听力原文1.【答案】A【原文】M: I need to get these pants shortened. Can I get them back the day after tomorrow on Wednesday, May 8th W: I'm not sure. We're pretty busy this week. But we’ll try.2.【答案】B【原文】W: Would you like to have dinner with us tonight M: I’d love to, but my daughter is going to play in a show. I can’t miss it.3. 【答案】C【原文】W: That's a big smile. You look like you've won a lot of money.M: Better than that. I applied to the country's top university - and they said yes. (3)W: Well done. Let's book a table at a restaurant to celebrate.4. 【答案】A【原文】W: Are there any shops here I want to buy some chocolate before taking off.M: Over there, just next to the washing room. Please hurry up. We'll board in 15 minutes5.【答案】B【原文】W:That's an interesting outfit! Did you bike here M: Yes, I got my bike last week. Now I don't have to worry about missing the bus anymore.W: Sounds great! I still drive, but the traffic can be terrible.6. 【答案】6.A 7. C【原文】W: Oh look! You’ve missed it!M: Oh, typical! ⑥They’re always late if I’m early, but if I get there a few seconds late, they leave dead on time!W: The next one’s at five thirty. I don’t mind hanging around with you. I’ll go and get two coffees.M: Well, take your time. ⑦It says that the five-thirty one is going to be 20 minutes late!7.【答案】8. B 9. A 10. B【原文】W:Hi, nice to meet you.M: Hi, I'm Albert. I read on the poster that you're looking for a student to work as a language assistant.W: I'm sorry, but the position has been filled. Are you interested in the operation of the electronic system M: Yes. Could you tell me more about the work W: Sure, it asks you to work with some simple electronic products and there will be training in that. Are you familiar with electronic devices M: I used to take relevant courses when in college.W: Good. And there are three periods of time available from 10 a. m. to 12 p. m., weekdays, from 4 p. m. to6 p. m. , weekdays and from 10 a. m. to 12 p. m., weekends. The pay is 60 dollars a day on weekdays and 80dollars on weekends.M: I'm usually available after 3 p. m. from Monday to Friday. Then how should I apply for the job W: Please fill out this form. We'll contact you tomorrow.8.【答案】11. B 12. C 13. A【原文】M: Do you sell oranges W: Normally, yes, but we haven't had a delivery today. We have some nice pears, and strawberries are fresh today.M: It's OK. I’ll take them. I want to make juice from them.W: Oh yes, you can't say no to the taste of fresh pear juice. Healthy as well.M: I was hoping it might make me feel better. I haven't been feeling well lately.W: I'm sorry to hear that. What's the problem M: I'm not sure. I merely don't feel well.W: Maybe you just need a good night's sleep.M: I don't think so. I'm sleeping very well. I just don't feel so good.W: I'd go to the hospital if I were you. You may be given something to help.M: You're probably right.9.【答案】14. B 15. A 16. A 17. C【原文】W: Wow, it has been an incredible day. The National Art Museum of China was so inspiring! (15) I’m so glad we visited.M: Me too. We’ve been talking about visiting since the beginning of the summer. It will be September next week. (14) I’m glad we finally went there.W: Same! The historical pieces were mind-blowing.M: Agreed. I’m so glad our Chinese teacher recommended us to visit. (15) We’ve seen a lot of great places while touring around Beijing. But this was one of my favorites.W: True. The calligraphy exhibition was amazing. I wish I could write like that. But I was most impressed by the size of the museum's collections. (16)M: I loved the mix of traditional and modern design in this building and its 21 different exhibition halls. It perfectly represents Chinese historical significance and modern innovation.W: Well, it’s too early to take the underground home, (17) and the weather is perfect. Should we ride bicycles through the park instead M: I’d rather walk through these small streets. (17)W: Yes. That’s a great idea! (17)10.【答案】18. B 19. A 20. C【原文】M: Before the invention of chopsticks, the Chinese used only their hands to eat. This might have allowed some people to take more food than others, which was considered rude. By using chopsticks, people could control how much food could be taken at one time, which was thought to be more polite. (18) There’s a story about the great Chinese philosopher Confucius. He refused to use knives at the table because they reminded eaters of the scenes where animals were killed. So he preferred the new eating tool. (19) At first, only high-level citizens used chopsticks when dining. Later on, during the Western Han Dynasty, common people began to use them as well. At that time, people used chopsticks only to eat side dishes; spoons were used for rice and soups. It was around the end of the Western Han Dynasty that the fork came into use in Eastern Roman culture. (20) During the Northern Song Dynasty, noodles became a popular dish. It was very difficult to eat noodles with a spoon, so chopsticks were used more often.卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语试题参考答案joining in class discussions tough.(运用了现在分词作原因状语)[高分句型2]As a consequence,it is recommended that you should introduce some artists1-5 ABCAB6-10ACBAB11-15 BCABA16-20 ACBACstories before talking about paintings,which not only assist us in comprehending artworks21-23CBA24-27 CBAD28-31 BCDA32-35 DABC36-40 GBDCEfurther but sparks livelier discussions..(运用了it作形式主语,which引导的非限制性定语从41-45 DABCC46-50 ABBDD51-55 CABCD句,not only.but also.并列结构)56.a57.was damaged58.to59.awareness60.based[高分句型3]What's more,.If you can add small--group talks where we can exchange ideas61.that/which62.improved63.making64.remarkable65.principlesfreely,it may effectively promote our active participation in class activities.应用文参考例文(运用了f引导的条件状语从句和关系副词引导的定语从句)Dear Chris.I'm a student in your Western Art Appreciation course this term.Having noticed that our读后续写参考例文classmates rarely participate in class,I'm writing to share my thoughts.Curious,Lena turned to the page where she wrote"I hate you!"and found unfamiliarFirst and foremost,we lack basic knowledge of Western art,making joining in classhandwriting."Lena,I noticed you wrote this after our argument.I'm sorry for hurting you.discussions tough.Besides,few interactions in class keep us in a passive state.As aMom"The words blurred as tears welled up.She wildly checked other marked pages-eachconsequence,it is recommended that you should introduce some artists'stories before talkinghad a brief response:encouragement after her exam failure,comfort when she mentionedabout paintings,which not only assist us in comprehending artworks further but sparks livelierloneliness,apologies for misunderstanding.Her chest ached with a strange warmth.Thediscussions.What's more,If you can add small-group talks where we can exchange ideas freely."invasion of privacy"was actually Mom's silent way of staying connected.Guilty and grateful,it may effectively promote our active participation in class activities.Lena realized that it was time to walk through the door.I would appreciate it if you can take my suggestions into account!That night,Lena tiptoed into her mother 's room,diary in hand.The door was left open.Yours sincerely.Moonlight revealed Mom sitting upright by the window."Sorry,Mom.Did you...wait for me "Li HuaLena burst into tears,sobbing,"It was my fault,Mom.I shouldn't have written those bad words.【解析】这是一篇应用文(书信类中的电子邮件),具体是学生李华写给外教Chis的沟I didn't mean to...""That's alright!Parents forget their children need locked drawers just like通邮件。核心目的是围绕“西方艺术欣赏”课程中同学课堂参与度不高的问题,向老师they once did."Mom interrupted Lena and promised,"I will never..."Lena stopped her mother,反馈原因并提出改进建议,属于日常学术场景下的沟通类文本。looking into her eyes with a smile,"I understand,Mom."Touching the red stickers on her diary【详解】1.词汇积累entries,Lena found they were the magic bandages mending the cracks between mother and参与:participate in→be engaged indaughter..”艰难的:tough→stiff/burdensome【导语】本文以人物为线索展开。17岁独立女孩Lena视日记为挚友。因妈妈擅自翻书包,因此:so/as a result-As a consequence母女冷战。后Lena发现日记不见,以为被妈妈拿了,质问后得知妈妈在帮她吹干被漏雨激发:spark→stimulate淋湿的日记,她发现日记里每篇生气的内容都被贴了小红贴纸。2.句式拓展【详解】1.段落续写简单句变复合句①由第一段句首内容“好奇的是,Lena翻到她写“我恨你!”的那一页,发现了不熟悉的笔1:We lack basic knowledge of Western art,making joining in class discussions tough迹。”可知,第一段可描写Lena发现日记中妈妈的回应,从愤怒到理解的心理变化,意识拓展句:Most of us are short of basic knowledge of Western art,.which makes it challenging for到妈妈的爱。us to join in class discussions that require certain professional understanding.②由第二段句首内容“那天晚上,Lena手里拿着日记,蹑手蹑脚地走进妈妈的房间。”可知,(添加非限制性定语从句“which.”说明结果,再用定语从句“that.”补充讨论的要求,第二段可描写Lena深夜找妈妈,母女俩的对话、动作与情感交流,以贴纸象征母女关系逻辑更连贯)修复。【点睛】[高分句型First and foremost,,we lack basic knowledge of Western art,making2续写线索:发现贴纸回应—理解妈妈用心—深夜主动和解—母女温情对话一贴第1页共6页卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语答题卡姓名: _________________________ 条码粘贴处准考 证号缺考标记/违纪标记: 考生禁填!由监考老 师负责用黑色字迹的 签字笔填涂。 缺考标记: [Q] 违纪标记: [W] 注意事项 1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。 2. 请将准考证条码粘贴在右侧的[条码粘贴处]的方框内。 3. 选择题必须使用 2B 铅笔填涂;非选择题必须用黑色字迹的签字笔填写,字体工整。 4. 请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草稿纸、试卷上作答无效。 5. 保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。 涂 点 填 涂 样 例 有效填涂 ■ 无效填涂第 I 卷 客观题(请用 2B 铅笔填涂)■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■■ 1 [A] [B] [C] 6 [A] [B] [C] 11 [A] [B] [C] 16 [A] [B] [C] 21 [A] [B] [C] [D] ■■ 2 [A] [B] [C] 7 [A] [B] [C] 12 [A] [B] [C] 17 [A] [B] [C] 22 [A] [B] [C] [D] ■■ 3 [A] [B] [C] 8 [A] [B] [C] 13 [A] [B] [C] 18 [A] [B] [C] 23 [A] [B] [C] [D] ■■ 4 [A] [B] [C] 9 [A] [B] [C] 14 [A] [B] [C] 19 [A] [B] [C] 24 [A] [B] [C] [D] ■■ 5 [A] [B] [C] 10 [A] [B] [C] 15 [A] [B] [C] 20 [A] [B] [C] 25 [A] [B] [C] [D] ■■ ■■ 26 [A] [B] [C] [D] 31 [A] [B] [C][D] 36 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] 41 [A] [B] [C] [D] ■■ 27 [A] [B] [C] [D] 32 [A] [B] [C][D] 37 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] 42 [A] [B] [C] [D] ■■ 28 [A] [B] [C] [D] 33 [A] [B] [C][D] 38 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] 43 [A] [B] [C] [D] ■■ 29 [A] [B] [C] [D] 34 [A] [B] [C][D] 39 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] 44 [A] [B] [C] [D] ■■ 30 [A] [B] [C] [D] 35 [A] [B] [C][D] 40 [A] [B] [C] [D] [E] [F] [G] 45 [A] [B] [C] [D] ■■ ■■ 46 [A] [B] [C] [D] 51 [A] [B] [C] [D] ■■ 47 [A] [B] [C] [D] 52 [A] [B] [C] [D] ■■ 48 [A] [B] [C] [D] 53 [A] [B] [C] [D] ■■ 49 [A] [B] [C] [D] 54 [A] [B] [C] [D] ■■ 50 [A] [B] [C] [D] 55 [A] [B] [C] [D] ■■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■第 II 卷 非选择题(请用黑色签字笔作答)请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分) 56._____________ 57._____________ 58._____________ 59._____________ 60._____________ 61._____________ 62._____________ 63._____________ 64._____________ 65._____________请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效第一节 (满分15分) Dear Chris, ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Yours sincerely, Li Hua 第二节 读后续写 (满分25分) Curious, Lena turned to the page where she wrote “I hate you!” and found unfamiliar handwriting.______ __________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ That night, Lena tiptoed into her mother’s room, diary in hand. ___________________________________ __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效◆卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语答题卡姓名:条码粘贴处准考证号缺考标记/违纪标记:考生禁填!由监考老答题前,考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚。注请将准考证条码粘贴在右侧的[条码粘贴处]的方框内。点有效填涂师负责用黑色字迹的意3.选择题必须使用2B铅笔填涂;非选择题必须用黑色字迹的签字笔填写,字体工整。签字笔填涂。事4.请按题号顺序在各题的答题区内作答,超出范围的答案无效,在草稿纸、试卷上作答无无效填涂缺考标记:效。[Q]项5.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、刮纸刀。样4阅口违纪标记:[W]第I卷客观题(请用2B铅笔填涂)■1[A[B][C]6[A][B][C]11[A[B][C16[A][B][C]21[A][B][C][D]■■2[A[B][C]7[A][B][C]12[A][B][C17[A[B][C]22[A][B][C][D]=3[A[B][C]8[A][B][C]13[A[B][C18[A[B][C]23[A][B][C][D]■4[A][B][C]9[A][B][C]14[A][B][C]19[A][B][C24[A[B][C][D]5[A][B][C]10[A][B][C]15[A[B][C]20[A[B][C]25[A][B][C][D]■■26[A][B][C][D]31[A][B][C][D]36[A][B][C[D][E][F][G]41[A][B][C][D]■27[A][B][CD]32[A[B][C[D]37[A][B][C][D][E][F][G]42[A][B][C][D]■28[A[B][C[D]33[A][B][C[D]38[A[B][C[D][E][F][G]43[A[B][C][D]■29[A][B][C][D]34[AJ[B][C][D]39[A][B][C]D][E][F][G]44[A[B][C][D]30[A[B][C[D]35[A][B][C[D]4O[A[B][C[D][E][F][G]45[A[B][C][D]■■46[A][B][C][D]51[A[B][C[D]■■47[A][B][C][D]52[A[B][C[D]48[A][B][C][D]53[A][B][C][D]49[A[B][C][D]54[A[B][C][D]50[A[B][C][D]55[A][B][C][D]第Ⅱ卷非选择题(请用黑色签字笔作答)请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效第二节语法填空(共10小题:每小题1.5分,满分15分)56.57.58.59.60.6162.63.64.65.请在各题目的答题区域内作答,超出黑色矩形边框限定区域的答案无效卓同教育集团高2023级高三上11月月考英 语 试 题总分:150分 答题时间:120分钟第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,有两分钟时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the date today A. May 6th. B. May 7th. C. May 8th.2. What will the man do tonight A. Dine with the woman. B. Watch a show. C. Look after his daughter.3. Why is the man smiling A. He has got a dinner invitation.B. He has won a large sum of moneyC. He has been admitted to a university.4. Where are the speakers A. At an airport. B. In a hotel. C. In a shop.5. How did the man go to his workplace before A. By bike. B. By bus. C. By car.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 至 7 题。6. How does the man feel now A. Annoyed. B. Confused. C. Relaxed.7. What time does the next bus arrive A. At 5:20. B. At 5:30. C. At 5:50.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. What job did Albert plan to apply for at first A. A system operator.B. A language assistant.C. A product trainer.9. How much will a system operator receive per hour on Sunday A. 40 dollars. B. 60 dollars. C. 80 dollars.10. Which working period might Albert choose A. From10 a.m. to 12 p.m., weekdays.B. From 4 p.m. to 6 p.m., weekdays.C. From 10 a.m. to 12 p.m., weekends.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. What does the man want at first A. Strawberries. B. Oranges. C. Pears.12. How does the man feel recently A. Angry. B. Excited. C. Uncomfortable.13. What is the woman's last suggestion to the man A. Seeing a doctor. B. Drinking fruit juice. C. Having a good sleep.听第 9 段材料,回答第 14 至 17 题。14. When does the conversation probably take place A. In June. B. In August. C. In September.15. Why did the speakers go to the museum A. They were advised to go there.B. They had a history class there.C. They followed a tour group there.16. What did the woman find the most impressive about the museum A. Its number of pieces.B. Its unique design.C. Its collection of calligraphy.17. How will the speakers probably go home A. By bike. B. By subway. C. On foot.听第 10 段材料,回答第 18 至 20 题。18. Why did the Chinese use chopsticks A. It was dirty to use hands.B. It was considered more polite.C. They liked the new invention.19. What can we know about Confucius A. He had mercy on animals.B. He sometimes used knives.C. He liked meat more than vegetables.20. When did people begin to use forks A. After the Northern Song Dynasty.B. During the Spring and Autumn Period.C. By the end of the Western Han Dynasty.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出最佳选项.APre-College Programs for High School StudentsPre-college programs offer a glimpse into university life, fostering academic growth, research skills, and personal development.Lumiere Research Inclusion Foundation(LRIF)The Lumiere Research Inclusion Foundation stands as a non-profit research program tailored for gifted students from low-income backgrounds at zero cost.Application deadline: April 24Program dates: Vary based on yearly cohort.Qualification: Students must demonstrate a high level of academic achievement. No previous knowledge of your field of interest is required!MIT Research Science Institute (RSI)Fully funded, RSI, a premier summer research initiative, is a greatly desired opportunity for 100 high school juniors to delve into STEM research. Participants get the chance to publish and present their findings in oral and written reports. RSI also opens doors for students to interact with leaders in science and technology.Application deadline: May 5Program dates: 6 weeksQualification: Strong academic record and demonstrated potential in mathematics and science.Telluride Association Summer Seminar (TASS)Spanning various university settings, these free six-week programs are designed to shape young individuals into critical thinkers, influential leaders, and active contributors. If you have a passion for exploring history, literature, politics, and art within the context of African descent, this program is worth exploring.Application deadline: JanuaryProgram dates: 6 weeks, June 23--August 3Qualification: Focused on providing this opportunity for students of color and/ or of disadvantaged backgrounds!Applied Research Innovations in Science and Engineering (ARISE)Beyond the practical learning opportunities, the program delves into essential subjects like college-level research, expository writing, scientific methodologies, professional development, and ethics! No fee is required.Application deadline: March 1Program dates: 10 weeks, June 3-August 9Qualification: High school students living in New York City in grades 10 and 11 at the time of application.21.If you are into African politics and literature, which program are you likely to choose A.LRIF B.RSI C.TASS D.ARISE22.What do all the programs have in common A.They all last for 6 weeks. B.They are all free of charge.C.They are all focused on STEM research. D.They all require high academic achievement.23.Where are you most likely to find this passage A.An educational platform. B.An academic research journal.C.A fashion-trend magazine. D.A sports event reporting website.B“Where can I find your disability section ” This was the question that baffled Waterstones staff when asked by Dr Hannah Barham Brown. It should have been a pretty straightforward answer. Hannah was looking for the part of the shop where non-fiction books about disability and by disabled authors were kept, but the question drew a blank.This is because most bookshops don’t have a specific place for non-fiction disabled books. Where there are sections for non-fiction books on important sections of identity such as race, gender and social studies, disability has been forgotten about again.Hannah took to social media to share her disappointment and it resonated(共鸣)with much of the disabled community. After being asked by one Waterstones staff member if she could fill a shelf, she sourced a long list that could take up a whole bookcase. And there is a huge number of them to choose from. There are also some incredible new and upcoming books by disabled voices. And hopefully, in the coming years, my own memoir book will also sit alongside them.From my own experience, the book-writing world is a hard space to access as a disabled woman. We’re constantly told there isn’t a market for our books or cheated off by agents and publishers who say they already have something similar-when often the only similarity is that we’re disabled women. Not having our own section feeds these problems. The response I’ve had to this campaign shows that the demand for these books is there.Growing up I would get swept up in stories of regular girls having adventures-but as someone treated with multiple conditions from the age of nine onwards, I very rarely saw myself in the pages I was pouring over. Growing up I never saw myself in books and it was one of the reasons I struggled to accept my disabilities. Hopefully disabled kids will grow up learning they’re fine just as they are.24.What does the underlined word “baffled” in paragraph 1 probably mean A.Amused. B.Moved. C.Confused. D.Angered.25.What is the problem with books for the disabled in the bookstore A.Few of them are published. B.No special areas are for them.C.The latest ones are in short supply. D.They are seen as non-fiction books.26.What can be inferred about the author A.She is a writer. B.She is a teacher.C.She is a historian. D.She is a librarian.27.What is the author’s purpose in writing the text A.To donate books to the disabled.B.To promote books from the disabled.C.To support education for the disabled.D.To address reading needs for the disabled.CUnderstanding how stereotypes (刻板印象) shape human behavior has long depended on surveys asking people to describe their feelings toward social groups. However, these traditional methods often fail to uncover hidden truths, as participants may hide their real prejudices to appear socially acceptable. This gap in research calls for innovative approaches to capture genuine emotional reactions.To address this, scientists have combined virtual reality (VR) with neuroscience. In a recent study, Finnish participants entered immersive VR environments where avatars (虚拟人物) from different cultural backgrounds (e.g. Somali, Brazilian) gradually approached them. During these encounters, brain scans (fMRI) recorded real-time neural activity. Unlike traditional surveys, VR creates lifelike social interactions, allowing researchers to observe instinctive reactions unaffected by social filters.The study revealed two critical findings. First, stereotypes were shaped by two factors: warmth (friendliness) and competence (ability). Avatars viewed as competent but unfriendly triggered envy, while those seen as lacking both qualities caused discomfort or dislike. Second, physical distance played a major role in affecting emotions. Initial reactions were guided by existing stereotypes, but as avatars moved closer, negative emotions grew stronger - especially toward groups perceived as threatening. Even in a virtual space, closeness from an “outsider” could feel unsettling.The research highlights key insights. It reveals stereotypes aren’t mere abstract concepts but are closely linked to emotional responses. Significantly, VR emerges as an effective tool for examining prejudices in controlled, lifelike environments. Furthermore, the study suggests VR’s potential to reduce prejudice by simulating cooperative interactions. By repeatedly exposing users to positive cross-group experiences, researchers propose that VR could gradually reshape negative perceptions, fostering familiarity and reducing threat responses.28.What is the main limitation of traditional surveys in studying stereotypes A.They consume too much time. B.They fail to capture genuine responses.C.They require advanced technology. D.They focus on unimportant details.29.How did scientists conduct the study A.By analyzing participants’ facial expressions.B.By conducting interviews about cultural stereotypes.C.By observing reactions in VR environments with fMRI scans.D.By measuring physical distances between avatars and participants.30.What can be learned from the study according to paragraph 3 A.Incompetent but friendly avatars stirred up envy.B.Initial reactions focused on cultural backgrounds.C.Distance reduced discomfort from unfamiliar groups.D.Closeness increased negative emotions toward threats.31.What does the last paragraph mainly talk about A.Practical uses of VR against bias(偏见).B.Technical innovations in VR research.C.Long-term effects of virtual interactions.D.Psychological roots of emotional prejudices.DWhile rose flowers remain symbolically cherished on Valentine’s Day, their fate afterward poses both ecological and practical challenges - a problem food scientist Anand Mohan addresses through innovative sound-wave applications. His research at the University of Georgia explores how ultrasound(超音波) technology, traditionally used to extend shelf life in processed foods, could transform post-holiday flowers into useful resources rather than landfill waste.Fresh flowers, composed largely of water, face rapid decay under conventional storage methods. Traditional drying techniques, such as warm-air dehydration, often degrade their vivid shades and delicate structures over extended periods. Ultrasound, however, accelerates this process by generating heat through high-frequency vibrations, efficiently removing moisture while preserving color intensity and nutritional content. Furthermore, this technique also enables the extraction of hidden compounds - proteins, vitamins, and antioxidants - that flowers naturally contain.When Mohan began his research, the original goal was to find new ways to extend the shelf life of beef. His lab found that roses contain an antioxidant that could keep beef fresh for longer, which then redirected his focus toward wider applications. Eatable varieties like broccoli flowers, rich in protein, could enhance plant-based foods, while hibiscus (芙蓉花) extracts might replace artificial additives in biodegradable packaging. Such innovations challenge the perception of flowers as temporary decoration, repositioning them as multi-functional ingredients. Seasonal blooms, if processed using sound waves, could supply year-round materials - natural food colorants, preservatives, or nutrient boosters - for diverse industries.Although the discovery of this technique is encouraging, realizing its full potential remains difficult due to prohibitive ultrasonic equipment costs and rooted public perceptions undervaluing flowers beyond pure decorations. One possible solution is industry partnerships to share financial burdens. Pioneering firms must first invest to drive a broader adoption of the technique. Only when physical products are right before people’s eyes will they recognize blooms as sustainable resources rather than short-lived beauty. As Mohan concludes, “Every petal (花瓣) holds potential – we’re merely unlocking stories that continue long after Valentine’s Day.”32.What is an advantage of ultrasonic flower processing A.Preventing water loss. B.Reducing production cost.C.Enhancing natural fragrance. D.Keeping beneficial elements.33.Why are broccoli flowers and hibiscus mentioned in paragraph 3 A.To demonstrate broader uses of flowers.B.To emphasize their high protein content.C.To compare the benefits of different flowers.D.To advocate the inclusion of flowers in diets.34.What can be inferred from the last paragraph A.Physical products will enter the market soon.B.Public awareness still requires transformation.C.Local governments will fund pioneering firms.D.Ultrasound drying technique has been widely applied.35.What is a suitable title for the text A.Secret to Keeping Flowers Fresh B.Consumer Waste Ends with TechC.Petals to Products via Ultrasound D.Advance in Ultrasound Technology第二节(共5小题; 每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.We watch our salt and fat intake to protect our hearts. We exercise and take calcium to protect our bones. We use sunscreen to protect our skin. But what can we do to protect our eyes, all year round A lot. ___36 ___.Invest in quality sunglassesTo shield your eyes, wear sunglasses certified to block out 99 to 100 per cent of UVA and UVB light. ___37 ___. “In fact, if the lenses are dark but not UV-protected, that’s worse for your eyes, because when you’re looking through dark lenses your pupils dilate, which lets more UV light inside to do damage,” says Dr Esen Akpek, a professor at Johns Hopkins University.Wear safety glasses when neededYou don't have to be doing construction work or factory work to need protective eyewear. ___38__ .It's estimated that up to 90 per cent of sports-related eye injuries are actually preventable with proper eye protection. “I see people who’ve been gardening, leaned forward and got poked in the eye by a branch,” says Dr Davinder Grover, an ophthalmologist at Glaucoma Associates of Texas.Invest in an air purifier___39 ___. Outdoor cold and wind can be drying, too, while pollution and allergens can cause irritation. In addition to lubricating eye drops, “air purifiers and humidifiers are our friends,” says Akpek.See an eye specialist regularlyRoutine checkup helps maintain good eye health, so please don't forget to see an eye specialist for a checkup regularly, if possible. ___40___.A. Safety comes first for various outdoor activitiesB. Surprisingly, dark lenses aren't necessarily the most protectiveC. Indoor heating and air conditioning can dry out the air-and the eyesD. Gardening, home repairs and sports all pose the risk of trauma to the eyeE. Not all eye problems are noticeable, and all are best treated when found earlyF. By incorporating these lifestyle steps, your eyes will stay healthy throughout the yearG. We have asked experts what lifestyle steps people should take to protect their vision and eye health第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A,B,C,D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项.The day of the surgery twenty-eight years ago still remains vivid in Hodge-Williams’ memory. That morning, she was _41_ into the surgical room on a surgical cart. She remembers being _42_by doctors, the noise of their metal surgical tools and the feeling of being _43_and helpless. “They were getting on with their jobs, not realizing I was really _44_.” She said.But that _45_ when the anesthesiologist (麻醉师) arrived. Hodge-Williams recalled he had a kind _46_ and a cap covered in sunflowers. “Seeing my fear, he said to me, ‘OK, why not think about something you like ’ At first, I felt quite _47_, ‘How could he ask me this question when I was so fearful!” “In a kind of silly manner, I replied, ‘Well, what do you like ’ And very _48_, he said, ‘Singing.’So Hodge-Williams asked him to _49_. “Then he started singing ‘The Phantom of the Opera,’ which accompanied me to gradually _50_.”In the years since that day, Hodge-Williams has experienced multiple surgeries. But she still imagines that doctor _51_.“I can _52_him almost with me through every surgery: his calm and _53_voice, his gentle and relaxed smile... They meant much to me, not just the science of medicine, but also the _54_and care for me. Although I don’t know his name, I will always be _55_to him.” Hodge-Williams said.41.A.dragged B.showed C.carried D.wheeled42.A.surrounded B.supported C.cared D.guided43.A.tired B.alone C.eager D.annoyed44.A.excited B.curious C.terrified D.awkward45.A.worsened B.developed C.changed D.repeated46.A.smile B.heart C.order D.comment47.A.desperate B.strange C.ashamed D.depressed48.A.confidently B.calmly C.politely D.proudly49.A.leave B.continue C.listen D.sing50.A.come to life B.hold my breath C.pay attention D.fall asleep51.A.in the way B.out of sight C.by her side D.in a hurry52.A.picture B.notice C.remember D.hear53.A.unique B.comforting C.loud D.clear54.A.appreciation B.praise C.sympathy D.suggestion55.A.loyal B.helpful C.sensitive D.grateful第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式.Recognition of the importance of mangroves (红树林) has not always been so common in Ban Nai Nang, Thailand. Around 80% of the mangroves around the village had been lost by the mid-1990s. The 2004 Indian Ocean tsunami was ___56 ___ turning point. Even though the disaster caused significant losses and casualties(伤员) along most of the Indian Ocean coastline, in Ban Nai Nang, only fishing equipment___57 ___ (damage) and no loss of life occurred due___58 ___the protective effect of the remaining mangroves. This made the locals realize the protective function of the mangrove forest.This ___59 ___ (aware) led to innovative local efforts. Villagers in Ban Nai Nang have developed a mangrove conservation model ___60 ___ (base) on beekeeping, so far managing more than 600 hectares of local mangroves as a forest. The villagers earned money from harvesting honey from native honeybees ___61 ___were pollinators(传粉者) of mangrove trees. By pollinating the local mangrove forests, the bees ___62 ___ (improve) the quality and diversity of mangrove species in the area which further helped in the natural regeneration of mangroves, ___63 ___ (make) it a suitable habitat for fish and shellfish that the community depended on.The practice in Ban Nai Nang demonstrates that when environmental protection and community development work together, ecosystems and human livelihoods yield ___64 ___ (remark) benefits. This model, which integrates local wisdom, ecological ___65 ___ (principle), and economic benefits, provides a repeatable "bee-powered method" for global mangrove restoration.第四部分 写作 (共两节,满分40分)第一节 (满分15分)66.假定你是李华,本学期你选修了你校外教 Chris 开设的”西方艺术欣赏”课程,但你发现许多同学课堂参与度不高.请你给他写一封邮件,内容包括:1. 分析原因; 2. 提出建议。可能会用到的词汇:Western Art Appreciation course 西方艺术欣赏课堂注意:1. 词数 80 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答.Dear Chris, ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours sincerely,Li Hua第二节 (满分25分)67. 阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文.Lena was a 17-year-old girl who considered herself independent. For three years, her diary had been her only trusted friend. Every night, she would record everything in life - the math teacher’s blame, the broken relationship with deskmates , the crush (喜欢) on a boy, the stray dog, the leaking roof, even the way her mother talked to her.The cold war began after that night - when Mom opened her schoolbag without warning, stuff fell out onto the floor-a half-finished love poem, a present prepared for her deskmate, and her private drawing book.“What’re you doing on earth ” screamed Lena.“I just want to check and keep you safe!” Mom’s voice cracked, her hands shaking.“Safe You just want to control me!” Lena cried, kicking the bag away. That night, Lena locked herself in her room, scribbling angry words into her diary: “This is my Privacy! I hate her! I’ll never forgive her!”For a week Lena wouldn’t speak to her mother. One rainy afternoon, Lena returned home to find her diary missing from its usual spot under the pillow. Panic set in. Did Mom take it She stormed into the kitchen, where her mother was washing vegetables, hands trembling slightly.“Give it back!” Lena demanded.Mom wiped her hands slowly, avoiding eye contact. “The roof leaked. I was cleaning up the mess in your room when I found your notebook lying on the wet floor. I was drying it.” She pointed to the balcony, where the diary lay open under a hairdryer, pages fluttering.Lena’s heart sank. Her deepest secrets - complaints about Mom, crushes on classmates - were now exposed. She grabbed the diary and ran back to her room, tears blurring her vision. Flipping through the pages, she noticed something strange: every angry entry was marked with a tiny red sticker (贴纸).注意:1. 续写词数应为 150 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答.Curious, Lena turned to the page where she wrote “I hate you!” and found unfamiliar handwriting.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ That night, Lena tiptoed into her mother’s room, diary in hand.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________9.How much will a system operator receive per hour on Sunday 卓同教育集团高2023级高三上11月月考A.40 dollars.B.60 dollarsC.80 dollars英语试题10.Which working period might Albert choose A.From10 a.m.to 12 p.m.,weekdays总分:150分答题时间:120分钟B.From 4 p.m.to 6 p.m.,weekdays.第一部分:听力(共两节,满分30分)C.From 10 a.m.to 12 p.m.,weekends.做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,有两分钟时间将试卷上的答案转听第8段材料,回答第11至13题。涂到答题卡上。11.What does the man want at first 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)A.Strawberries.B.OrangesC.Pears听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出12.How does the man feel recently 最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有A.Angry.B.Excited.C.Uncomfortable关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。13.What is the woman's last suggestion to the man 1.What is the date today A.Seeing a doctor.B.Drinking fruit juiceC.Having a good sleep.A.May 6th.B.May 7th.C.May 8th.听第9段材料,回答第14至17题。2.What will the man do tonight 14.When does the conversation probably take place A.Dine with the woman.B.Watch a show.C.Look after his daughter.A.In JuneB.In August.C.In September3.Why is the man smiling 15.Why did the speakers go to the museum A.He has got a dinner invitation.A.They were advised to go there.B.He has won a large sum of moneyB.They had a history class there.C.He has been admitted to a university.C.They followed a tour group there4.Where are the speakers 16.What did the woman find the most impressive about the museum A.At an airport.B.In a hotelC.In a shop.A.Its number of pieces.5.How did the man go to his workplace before B.Its unique design.A.By bike.B.By bus.C.By car.C.Its collection of calligraphy第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)17.How will the speakers probably go home 听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、CA.By bike.B.By subway.C.On foot三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间听第10段材料,回答第18至20题。阅读各小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或18.Why did the Chinese use chopsticks 独白读两遍A.It was dirty to use hands.听第6段材料,回答第6至7题。B.It was considered more polite.6.How does the man feel now C.They liked the new invention.A.Annoyed.B.ConfusedC.Relaxed.19.What can we know about Confucius 7.What time does the next bus arrive A.He had mercy on animals.A.At5:20.B.At5:30.C.At5:50.B.He sometimes used knives听第7段材料,回答第8至10题。C.He liked meat more than vegetables.8.What job did Albert plan to apply for at first 20.When did people begin to use forks A.A system operator.A.After the Northern Song Dynasty.B.A language assistant.B.During the Spring and Autumn Period.C.A product trainer.C.By the end of the Western Han Dynasty.卓同教育高三上期11月月考第1页共5页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 A3版卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语试题.docx A3版卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语试题.pdf A3版卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语试题答案.docx A3版卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语试题答案.pdf A4版卓同教育高2023级高三上11月月考英语试题答题卡.docx A4版卓同教育高2023级高三上11月月考英语试题答题卡.pdf B4版卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语试题.docx B4版卓同教育集团高2023级高三上11月月考英语试题.pdf 卓同教育集团高2023级高三上11月月考 听力.mp3