资源简介 永春二中2025---2026学年高一上学期期中考试英语(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分 30 分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do tomorrow A. Go to China. B. Go back home. C. Go to spend her holidays.2. How much did the woman’s son pay for his coat A. $ 200. B. $ 180. C. $ 100.3. When will the match start A. At 7:00. B. At 7:15. C. At 7:50.4. Where are speakers A. In the kitchen. B. In a restaurant. C. In a grocery store.5. What do you know about the woman A. She is going to the hospital. B. She is alone at home. C. She is going to meet her friend.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、 C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有 5 秒钟的时间阅读各个小题;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6 至第 7 题。6. Who will have a dance party A. Michelle. B. Rick. C. John.7. What will the woman do next A. Help the man clean the house. B. Go to the party with Michelle. C. Call the man’s parents.听第 7 段材料,回答第 8 至第 10 题。8. What will the weather be like in Beijing tomorrow A. It will be snowy. B. It will be sunny. C. It will be windy.9. How many seasons are mentioned in the conversation A. One. B. Two. C. Three.10. Why does the woman prefer winter A. She can play with snow. B. She can walk in the snow. C. She can skate in winter.听第 8 段材料,回答第 11 至第 13 题。11. What is the man’s trouble A. He finds it difficult to choose a present for his mother.B. He cannot afford to buy a handbag for his mother.C. He forgets to carry money with him.12. Why does the man give up the idea of buying a piece of jewelry A. It is too expensive for him.B. His mother has already had some.C. It is difficult to match the jewelry with his mother’s clothes.13. What does the man finally decide to buy for his mother’s birthday A. A fine handbag. B. A nice dress. C. Some skirt materials.听第 9 段材料,回答第 14 至第 16 题。14. What are the speakers mainly talking about A. Camping equipment. B. Movies on UFOs. C. A camping experience.15. What did they see in the sky last summer A. A UFO. B. A hot-air balloon. C. A plane.16. What did Jim do when he saw something flying in the sky A. He went home immediately. B. He told the police about it. C. He took many photos of it.听第 10 段材料,回答第 17 至第 20 题。17. What is the speaker A. An assistant to help organize the play. B. The director of the school play. C. A skilled lighting man.18. What will the people be asked to do A. Act in the school play. B. Help organize the school play. C. Direct the school play.19. What do we know about their work A. Maybe they will work at night. B. They will work at weekends. C. They will work every day.20. What will the speaker do next A. Answer the questions. B. Set up the lights. C. Watch their performances.第二部分 阅读理解(共两节,满分 50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AHigh School Summer Reading ListWe have studied reading lists from around the country and found the following books. There’s a good chance you will open one of them this summer.The Joy Luck Club, by Amy TanIt focuses on four Chinese American immigrant families who start a club known as “ the Joy Luck Club”, playing the Chinese game of Mahjong (麻将) for money while feasting on a variety of foods. Because of the differences between Eastern and Western culture, they’ve met lots of troubles.Life of Pi, by Yann MartelAfter a ship full of zoo animals sinks at sea, an Indian boy is trapped on a lifeboat with a Bengal tiger (孟加拉虎). During the hard period, he suffers a lot. But at last, he arrives at the land. The book was the winner of the 2002 Booker Prize.The Secret Life of Bees, by Sue Monk KiddDuring the civil rights movement of the mid-1960s, a young white Southern girl goes on the lam (逃走) with her family’s African-American housekeeper, hoping to solve the mystery of her mother who left her.The Book Thief, by Markus ZusakIt’s about a young girl who lives in Nazi Germany during World War II. She steals books and shares them with neighbors as well as with a Jew who hides in her family’s basement.21. Life of Pi tells the story of an Indian boy who managed to live ________ .A. at a zoo B. in a forestC. at sea D. in a foreign country22. If you want to know the differences between Eastern and Western culture, you should choose ______.A. The Joy Luck Club B. Life of PiC. The Secret Life of bees D. The Book Thief23. What is the author’s purpose in writing the text A. To encourage high school students to read. B. To show the importance of reading books.C. To explain why these books are popular. D. To introduce some books for high school students.BLooking back is a wonderful thing. It allows you to see what has led you here and, hopefully, how society has changed and improved.Take, for instance, my career goal. First, I wanted, in 1999, to be a “farmer”, soon archaeologist, then driving instructor and somewhere along the way, footballer.I had grown up in a football-loving family. I remember the exact moment when I said “I'm sad I can't be a footballer” while watching the game with Dad as a pre-teen. He asked why not. “Because I'm not a boy.” He immediately responded, “You can, if you want to.” “Yeah, I suppose so.” I sighed, “but no one watches women's football.”Looking back, I can see exactly why I felt like that. At school, there was an unwritten rule that sports like hockey and netball were “girl” sports and rugby and football were for the boys. I'd never seen a women's football match on TV. You see, you can't be what you can't see, and lack of representation leads, at best, to misunderstanding, and at worst, fear and negative opinions.Today, the Lionesses took on Scotland in the World Cup, and people across the world tuned in. But, although women's football is one of FIFA's best investments, the majority of female players are earning under a fair wage. Some argue that that's because viewing statistics are lower than those of men's, but the rise in support shows the demand is there. Hopefully, more investment will push female football forward.Today, I'll be cheering on the Lionesses, because it'll mean talented, skillful female footballers being broadcast into millions of homes and maybe, just maybe, a little girl believing that she can also be a Lioness one day.24. Which of the following best describes the author's career goals A.Realistic. B.Changeable.C.Consistent. D.Long-sought.25. Why didn't the author believe she could be a footballer A.She was not talented enough. B.People lost faith in women's football.C.Girls were forbidden to play football. D.She had no example to follow.26. What can we know about women's football from Paragraph 5 A.It's better paid than men's. B.It is increasingly popular.C.It has no market demand. D.It is not profitable.27. What does the text mainly want to tell us A.Society advances with time. B.Women deserve equal rights.C.Each goal is worth pursuing. D.Hard work always pays off.CFor those who can stomach it,_working out before breakfast may be more beneficial for health than eating first, according to a study of meal timing and physical activity.Athletes and scientists have long known that meal timing affects performance. However, far less has been known about how meal timing and exercise might affect general health.To find out, British scientists conducted a study. They first found 10 overweight and inactive but otherwise healthy young men, whose lifestyles are, for better and worse, representative of those of most of us. They tested the men's fitness and resting metabolic (新陈代谢的) rates and took samples (样品) of their blood and fat tissue.Then, on two separate morning visits to the scientists' lab, each man walked for an hour at an average speed that, in theory, should allow his body to rely mainly on fat for fuel. Before one of these workouts, the men skipped breakfast, meaning that they exercised on a completely empty stomach after a long overnight fast (禁食). On the other occasion, they ate a rich morning meal about two hours before they started walking.Just before and an hour after each workout, the scientists took additional samples of the men's blood and fat tissue.Then they compared the samples. There were considerable differences. Most obviously, the men displayed lower blood sugar levels at the start of their workouts when they had skipped breakfast than when they had eaten. As a result, they burned more fat during walks on an empty stomach than when they had eaten first. On the other hand, they burned slightly more calories (卡路里), on average, during the workout after breakfast than after fasting.But it was the effects deep within the fat cells that may have been the most significant, the researchers found. Multiple genes behaved differently, depending on whether someone had eaten or not before walking. Many of these genes produce proteins (蛋白质) that can improve blood sugar regulation and insulin (胰岛素) levels throughout the body and so are associated with improved metabolic health. These genes were much more active when the men had fasted before exercise than when they had breakfasted.The implication of these results is that to gain the greatest health benefits from exercise, it may be wise to skip eating first.28.The underlined expression “stomach it” in Paragraph 1 most probably means “________”.A.digest the meal easily B.manage without breakfastC.decide wisely what to eat D.eat whatever is offered29.Why were the 10 people chosen for the experiment A.Their lifestyles were typical of ordinary people. B.Their lack of exercise led to overweight.C.They could walk at an average speed. D.They had slow metabolic rates.30.What happened to those who ate breakfast before exercise A.They successfully lost weight. B.They consumed a bit more calories.C.They burned more fat on average. D.They displayed higher insulin levels.31.What could be learned from the research A.A workout after breakfast improves gene performances. B.Too many workouts often slow metabolic rates.C.Lifestyle is not as important as morning exercise. D.Physical exercise before breakfast is better for health.DA self-driving robot has been introduced recently. This robot is useful because it takes over regular monitoring tasks from police officers. This lets the officers focus on other important jobs related to keeping the community safe. As a live monitoring system, it allows people at the communication center to watch the camera feeds in real time.The robot has four cameras built into it, and they keep recording all the time. So, wherever the robot goes, it collects all the visual and surrounding information. This makes sure it gathers complete data(数据) when it is being used. Besides, the robot is able to read license plates(车牌号码) by itself so it can recognize and record the cars in parking areas, which helps track cars easily.Another important part of the robot is an easy-to-use button. If people need help or want to get in touch with the communication center, they can simply press the button. On the other side, security workers watch the system all the time. They can send messages through the robot to those who pressed the button. If something bad happens, the police can see the situation right away through the robot’s cameras. Then they can come quickly to check what is going on.The self-driving robot gave a good performance at a conference, which made people think it could be used in parks, since there have been more worries about park safety lately.The robot moves along a pre-set path, but this path can be changed to meet different needs.For example, it can be adjusted(调整) when there are special events or when the safety needs of the park change. To keep people safe when they are near the robot, the robot is made to stop for a short time if it senses someone getting too close. All the data from the robot, including the video recordings, is saved. If a dangerous event happens, these recordings can be looked at later. This helps work out what happened step by step.32. What is one function of the robot’s cameras A.They record continuously to collect data. B.They recognize users by their facial features.C.They send out safety warnings in crowded areas. D.They allow the public to control the robot’s movement.33.What is the third paragraph mainly about A.The details of the robot’s camera system. B.The robot’s ability to deal with large amounts of data.C.The history of robotic development for security purposes. D.The communication between the public and security workers.34.Why did people consider using the robot in parks A.To attract more visitors. B.To raise safety levels.C.To take the place of human workers. D.To meet the government’s requirements.35.Which can be the best title for the text A.The Rise of Modern Policing B.New Technologies Are Changing LifestyleC.The Development of Robots in Event Management D.The Self-Driving Robot Is Improving Public Security第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。After several days of parties, celebrations, and spending time with family and friends, it feels like all there is to look forward to after your long holiday is the dull work of real life. __36__Give yourself extra time. Extra time can help you manage the anxiety and blues that can come with that end-of-season feeling. __37_ For example, you can come home a day early to help the transition (过渡) if you're on vacation.__38__ Think about someone that you enjoy being around, talking to, or care about, and call that person on the phone. Rather than complaining about your feelings, ask them about the best part of their holiday or the most fun moment that they had.Go out of the house. Cut the atmosphere that comes from being in the rooms that are completely lacking in activity or company or appealing smells by getting out of your home. Even on a gray day, letting yourself have some time outside raises your energy.Get some exercise. If you're feeling sad after your unforgettable holiday, it's likely that you will feel like sitting staring into space or turning on a show to simply stare at. __39_ You will be pleasantly surprised at the shift of your feelings.Look forward, not backward. __40_ Remember to avoid a very big “life goal”, for this could be discouraging,with your tired brain already feeling unhappy. Instead, you should come up with a realistic goal that you would like it to be realized in the near future and then make a plan to bring it into being.A.How can you beat the post-holiday blues B.Visit your friends for a future exercise plan.C.Talk to somebody in spoken words, not by texting.D.Consider one thing you would love to happen this year.E.Here are several ways to say goodbye to your long holiday.F.Before you give in to that, use your body actively for some time.G.That's why you should set aside some time to prepare for returning to work.第三部分 语言运用(共 3节,满分 45 分)第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。No one is born a winner. People make themselves into winners by their own__41__.I learned this lesson from a(n) __42__ many years ago. I took the head __43__ job at a school in Baxley, Georgia. It was a small school with a weak football program.It was a tradition for the school's old team to play against the__44__ team at the end of spring practice. The old team had no coach, and they didn't even practice to __45__ the game. Being the coach of the new team, I was excited because I knew we were going to win, but to my disappointment we were defeated. I couldn't __46__ I had got into such a situation. Thinking hard about it, I came to__47__ that my team might not be the number one team in Georgia, but they were __48__ me. I had to change my__49__ about their ability and potential.I started doing anything I could to help them build a little __50__. Most important, I began to treat them like__51__. That summer, when the other teams enjoyed their __52__,we met every day and __53___ passing and kicking the football.Six months after suffering our __54__ on the spring practice field, we won our first game and our second, and continued to __55__. Finally, we faced the number one team in the state. I felt that it would be a __56__ for us even if we lost the game. But that wasn't what happened. My boys beat the best team in Georgia, giving me one of the greatest __57__ of my life!From the experience I learned a lot about how the attitude of the leader can __58__ the members of a team. Instead of seeing my boys as losers, I pushed and __59__them. I helped them to see themselves __60__, and they built themselves into winners.Winners are made, not born.41.A.luck B.tests C.efforts D.nature42.A.experiment B.experience C.visit D.show43.A.operating B.editing C.consulting D.coaching44.A.successful B.excellent C.strong D.new45.A.cheer for B.prepare for C.help with D.finish with46.A.believe B.agree C.describe D.regret47.A.realize B.claim C.permit D.demand48.A.reacting to B.looking for C.depending on D.caring about49.A.decision B.attitude C.conclusion D.intention50.A.pride B.culture C.fortune D.relationship51.A.leaders B.partners C.winners D.learners52.A.rewards B.vacations C.health D.honor53.A.risked B.missed C.considered D.practiced54.A.defeat B.decline C.accident D.mistake55. A.relax B.improve C.expand D.defend56.A.shame B.burden C.victory D.favor57.A.chances B.thrills C.concerns D.offers58.A.surprise B.serve C.interest D.affect59.A.encouraged B.observed C.protected D.impressed60.A.honestly B.individually C.calmly D.differently第二节选词填空(共5小题;每小题2分,满分10分)根据下列句子语境,从所给选项中选择合适的选项填空,所给选项中有两个多余。came up with B.tend to C. rather than D.paid off E. in particular F.with relief G.make sureYears of hard work __________and he became one of the top ten people who moved China in 2021.People _________ have very strong feelings about which style they prefer.The solution to the problem he ___________ at the meeting has been supported by most people.Mrs Green prefers to make toys for her son ___________ buy them.I returned home, sank back into my seat and sighed______________.第三节 (共10小题;每题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Paul’s favourite player was Tyrone Bogues, a guy who played for the Charlotte Hornets, although we _66______(actual) agree that they are both champions. Bogues was only 1.6 metres tall, _67______ made him the shortest player ever in the NBA. Guess what Paul was only 1.6 metres tall, too! Paul knew that being shorter ___68____ other players meant that he had to practise more. During all those hours of doing jump shots on ___69_____(he) own, he used Bogues as his ____70______(inspire). Paul once said, “If Bogues could make _71____, why not me ”Our coach was not so sure. Paul had to try out many __72_____(time) just for making the team. He was still usually on the bench, being just a __73________(replace), which was really tough on him. Everyone _74______(know) Paul had real skills, and was someone who worked really hard and had a strong desire _____75____(play) for the team. However, Paul didn’t get a chance.第四部分写作(共一节,满分 25 分)阅读下面材料, 根据其内容和所给段落开头语续写两段, 使之构成一篇完整的短文。During my sixth-grade year, I was nervous about many things. I was afraid of being a role model on campus. I was afraid of going to a middle school the following year. But nothing compared to my biggest fear of all… puberty (青春期). I was getting to the age where my voice would start changing. At first, I was excited for my voice to get deeper. But then I learned that before your voice gets deeper, it can sometimes crack(嘶哑).The first time it happened to me I was so embarrassed, but to my surprise, my friends didn’t make fun of me. In fact, they didn’t even mention it. That was reality. But in my self- conscious sixth-grade mind I was certain they were going to spend all day making fun of me behind my back. They were not having the same problem controlling their voices.After my first voice crack experience, I was determined to make sure it wouldn’t happen again. At least not in public. So, I began clearing my throat before I spoke. Limiting how much I spoke and clearing my voice before I spoke made my break and lunch experiences much less stressful. This was great but there was a larger problem. I was more scared about having a voice crack during class.There were reasons why having a voice crack in class was scarier. One of these reasons was that our class had a group of popular girls. Having a voice crack in front of them was a fear. Unfortunately, one day my worst frightening dream came true. It was about halfway through the year, when I was happy to have made it so long without a bad voice crack incident.That day, when I walked through the door, the first thing I noticed was that we had a substitute(代课)teacher. I immediately started thinking about how the sub would need to take attendance. My permanent (长期的)teacher never had to. Since he already knew each student and where they sat, he just had everyone sit down in their assigned seat, and marked “absent” the students whose seats were empty.注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I started to feel frightened.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________The whole class turned to look at me.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________永春二中期中考(英语)参考答案听力答案:1-5 BCCAB 6-10 CABBC 11-15 AACCB 16-20 CBBAA阅读理解:篇 【答案】 21.C 22.A 23.D篇 【答案】24. B 25. D 26. B 27. A篇【答案】28. B 29. A 30. B 31. D篇【答案】32. A 33. D 34. B 35. D七选五 【答案】36. A 37. G 38. C 39. F 40. D完形填空【答案】41- 45. C B D D B 46-50 A A C B A51-55 . C B D A B 56-60 C B D A D选词填空 【答案】61-65 DBACF语法填空【答案】66.actually 67.which 68.than 69.his 70.inspiration71.it 72.times 73.replacement 74.knew 75.to play写作【答案】 I started to feel frightened. So many thoughts were rushing through my mind that I could not think straight. I calmed myself down by telling myself that I only had to say one word: “here.” Easy enough right Well, I thought so too until my name was called. I did my normal routine; I cleared my throat, took a breath, and said, “Here.” The only problem was that while saying this, I had the worst voice crack in the history of voice cracks.The whole class turned to look at me. It felt as if everyone was staring into my soul. There was silence, and then the entire class burst into laughter. My worst nightmare had come true, and it was embarrassing. I wanted to run out of the class and go home, get in bed, and pull the covers over my head, but I knew that would only make things worse. The class settled down and then continued as normal. Everything went on as if nothing happened. Actually nobody cared about my voice crack. I learned that it’s important to be positive.【导语】本文以人物经历为线索展开。讲述的是作者在变声期的经历和感受,处于变声期的作者一直想维持少发声,不被别人发现沙哑嗓音的状态,直到有一天新老师的到来让他不得不在全班同学面前发出声音,同学们因为他的嗓音大笑,作者经历这些后知道积极面对是重要的。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“我开始感到害怕”可知,第一段描写作者在新老师的课堂上被点名,不得不说话,听到了自己沙哑的嗓音的过程。由第二段首句内容“全部同学转身看我”可知,第二段描写在被大家听到沙哑的声音后,大家对此大笑的以及作者的反应以及感悟。续写线索:忐忑不安——被点名——当众发声——被嘲笑——勇敢面对——感悟词汇激活行为类镇静:calm down/settle down/quiet down盯着:stare/gaze/glare突然大笑:burst into laughter/burst out laughing情绪类尴尬:embarrassing/awkward害怕:frightened/scared【点睛】【高分句型1】I calmed myself down by telling myself that I only had to say one word. (使用了动名词作宾语,that引导宾语从句)【高分句型2】It felt as if everyone was staring into my soul. (使用了as if引导时间状语从句)阅读详解篇导语:这是一篇应用文。文章为高中生的暑期阅读推荐了几本书籍。【21题详解】细节理解题。根据第三段第一句“After a ship full of zoo animals sinks at sea, an Indian boy is trapped on a lifeboat with a Bengal tiger (孟加拉虎).”(一艘满载动物园动物的船在海上沉没后,一个印度男孩和一只孟加拉虎被困在一艘救生艇上)可知,《少年派的奇幻漂流》讲述了一个印度男孩在海上生活的故事。故选C。【22题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“Because of the differences between Eastern and Western culture, they’ve met lots of troubles.”(由于东西方文化的差异,他们遇到了很多麻烦)可知,如果你想了解东西方文化的差异,你应该选择《喜福会》。故选A。【23题详解】推理判断题。根据标题“High School Summer Reading List”(高中暑期阅读清单)可知,作者写这篇文章的目的是为高中生介绍书籍。故选D。篇 语篇解读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者小时候想要当女足球运动员,但是鲜有榜样可循,于是放弃了这一梦想。近年来随着时代的发展和社会的进步,女足得到了很大的发展,这意味着有足球梦想的女孩可以追求梦想了。解析:选B 细节理解题。根据第二段可知,作者的职业目标一直在变化。解析:选D 推理判断题。根据第四段后两句可以推断,作者没有在电视上看到过女足比赛,没有榜样可循,因此认为自己不能成为一名足球运动员。解析:选B 细节理解题。根据第五段中的“but the rise in support shows the demand is there”可知, 对女足的投资增多表明对女足有需求,即女足越来越受欢迎。解析:选A 主旨大意题。文章以作者“想成为一名女足球运动员,却由于没有榜样可循而放弃”切入话题,文章后半部分讲随着时代的发展,社会在进步,女足得到了更多的投资和关注,所以这篇文章主要想告诉我们随着时代的发展,社会在进步。篇 语篇解读:本文是一篇说明文。文章主要说明了早餐前锻炼比早餐后锻炼给身体解析:选B 词义猜测题。根据第一段画线部分后面的内容可知,早餐前锻炼可能比先吃饭再锻炼对健康更有益;另外,结合常识可以判断,有的人锻炼前不吃早饭是受不了的,因此推断该词在本句中意为“忍受”;所以画线词与B项“不吃早餐能应付”意思相近,故B项正确。解析:选A 细节理解题。根据第三段中的“10 overweight and inactive but ... of those of most of us”可知,实验时选择的这十个人的生活方式代表了普通人生活方式的典型特征,故A项正确。解析:选B 细节理解题。根据第六段最后一句可知,锻炼前吃早餐的人相对而言在锻炼时燃烧的卡路里稍多一些,故B项正确。解析:选D 细节理解题。根据最后一段中的“to gain the greatest health ... eating first”可知,早饭前的体育锻炼对健康更有益,故选D。篇【导语】这是一篇说明文。主要介绍了近期推出的自动驾驶机器人可代警察执行常规监控,助其专注社区安全,能实时传画面、录数据、识车牌,还设求助按钮,或用于公园等。细节理解题。根据第二段中“The robot has four cameras built into it, and they keep recording all the time. So, wherever the robot goes, it collects all the visual and surrounding information.( 这个机器人内置了四个摄像头,它们一直在记录。所以,无论机器人走到哪里,它都会收集所有的视觉和周围的信息。)”可知,机器人摄像头的一个功能是它们不停地记录以收集数据。故选A项。主旨大意题。根据第三段“Another important part of the robot is an easy-to-use button. If people need help or want to get in touch with the communication center, they can simply press the button. On the other side, security workers watch the system all the time. They can send messages through the robot to those who pressed the button. If something bad happens, the police can see the situation right away through the robot’s cameras. Then they can come quickly to check what is going on.( 机器人的另一个重要部分是一个易于使用的按钮。如果人们需要帮助或想与通讯中心取得联系,他们只需按下按钮。另一方面,保安人员一直在监视系统。他们可以通过机器人向按下按钮的人发送信息。如果发生了不好的事情,警察可以通过机器人的摄像头立即看到情况。然后他们可以很快地来检查发生了什么。)”可知,第三段主要讲的是公众与安保人员的沟通方式。故选D项。细节理解题。根据第四段“The self-driving robot gave a good performance at a conference, which made people think it could be used in parks, since there have been more worries about park safety lately.( 自动驾驶机器人在一次会议上表现出色,这让人们认为它可以在公园里使用,因为最近对公园安全的担忧越来越多。)”可知,人们会考虑在公园里使用机器人是为了提升安全水平。故选B项。主旨大意题。根据文章大意以及第一段“A self-driving robot has been introduced recently. This robot is useful because it takes over regular monitoring tasks from police officers. This lets the officers focus on other important jobs related to keeping the community safe. As a live monitoring system, it allows people at the communication center to watch the camera feeds in real time.( 最近推出了自动驾驶机器人。这个机器人很有用,因为它接替了警察的日常监视任务。这使得警察可以专注于其他与维护社区安全有关的重要工作。作为一个实时监控系统,它可以让通信中心的人实时观看摄像头的画面。)”可知,文章围绕“自动驾驶机器人”展开,先后介绍其功能(替代警察监控、实时传数据、车牌识别、便捷沟通)、在公园的应用设想及安全设计,核心是“机器人对公共安全的提升作用”。故文章最佳的标题是“自动驾驶机器人正在改善公共安全”。故选D项。七选五 语篇解读:作者给我们提出了几条简单实用的建议来帮助我们克服假期综合征。解析:选A 本空位置在第一段的结尾。空前提到丰富多彩的假期过后,人们会觉得能够期待的只有枯燥的工作了,后面的段落提出了避免假期综合征的建议。由此可以看出本空应起到承上启下的作用。故A项符合语境。解析:选G 本段的主旨句和空前一句都提到了“extra time”,G项的“set aside some time”与此相呼应。解析:选C 本空是本段的主旨句。根据下文可知,本段主要讲述的是用言语和别人交谈。故C项能概括本段主旨。解析:选F 空前提到“If you're feeling sad ...”,空后提到“You will be pleasantly surprised at the shift of your feelings”;由前后的情绪差异可知,中间缺少一个过渡句。再结合本段主旨句“Get some exercise”可知,F项中的“use your body actively”呼应主旨句。解析:选D 根据本段主旨句“Look forward, not backward”可知,本段主要介绍的是要向前看。D项是对未来的一种设想,且与下文的“you should come up with a realistic goal ... realized in the near future”呼应,故D项符合语境。完形填空解析:选C 根据文章首句“No one is born a winner.”可知,人们成为胜利者靠的是自己的努力(efforts)。解析:选B 根据倒数第二段中的“From the experience”可知,从很多年前的一次经历(experience)中“我”明白了这个道理。解析:选D 根据下一段中的“Being the coach of the new team”可知,“我”承担训练(coaching)任务。解析:选D 根据空前的“old team”和下文的“Being the coach of the new team”可知,这是老队与新(new)队之间的比赛。解析:选B 根据空前的“practice”可知,训练是为比赛做准备(prepare for)的。解析:选A 上文提到“I was excited because I knew we were going to win”,但最后“我们”队输了比赛,这个结果是作者不能接受的,因此“我”不相信(believe)。解析:选A 根据空前的“Thinking hard about it”可知,此处意为“我逐渐意识到(realize)……”。解析:选C 根据空前的“my team might not be the number one team”和“but”可知,他们依靠(depending on)“我”。解析:选B 根据下段中“我”改变自己的做法以及倒数第二段中提到的“the attitude”可知,空格处是指“我”改变了对他们的态度(attitude)。解析:选A 根据上下文可知,此处指“我”开始做任何“我”能做的事情来帮助他们建立自尊心(pride)。解析:选C 根据上文“我”做任何能做的事提高队员的自尊心可知,“我”开始把他们当胜利者(winners)对待。解析:选B 根据空后的“we met every day”和“passing and kicking the football”可知,其他的队在享受假期(vacations)时“我们”在训练(practiced)。解析:选D 参见上题解析。解析:选A 根据第三段中的“we were defeated”可知,是承受了在春季训练场上的失败(defeat)。解析:选B 根据空前的“won our first game and our second”可知,“我们”继续提高(improve)。解析:选C 根据空后的“even if we lost the game”可知,空格处指“与强队对决本身就是一种胜利(victory)”。解析:选B 根据空前的“My boys beat the best team”可知,这是“我”生命中最令人激动的事(thrills)之一。解析:选D 根据上文“我的队员踢得很好,打败了最好的队”可知,“我”的态度的改变影响(affect)了队员。解析:选A 根据语境可知,空格处是指“鼓励(encouraged)他们”。解析:选D 根据上句中的“Instead of seeing my boys as losers”以及第四段中的“treat them like ____”可知,此处是指“我帮他们用不同(differently)的方式看待自己” 展开更多...... 收起↑ 资源列表 2025年秋季福建省永春第二中学高一年期中考试英语科试卷.docx 2025年秋季福建省永春第二中学高一年期中考试英语科试卷参考答案.docx 2025年秋季福建省永春第二中学高一年期中考试英语科试卷听力.mp3