资源简介 六安市独山中学2025-2026学年第一学期高一年级期中考试英语试卷第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where is the Teen Eye Building A. On Madison Street.B. Opposite a museum.C. At the end of 7th Street.2. What will the woman do next A. Have a shower.B. Clean her teeth.C. Wash her face.3. What does the woman think of living in a city A. Exciting.B. Convenient.C. Dangerous.4. What is the woman doing A. Learning a language.B. Having an interview.C. Giving an English class.5. What are the speakers mainly discussing A. When the man will go to work.B. How the man will get to Washington.C. What the man will do on the weekend.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答第6、7题。6. What does the man suggest the woman do A. Tidy her room.B. Search for the report.C. Avoid telling her boss the truth.7. Where has the woman found the report A. On the desk.B. On the bookshelf.C. On the floor.听下面一段较长对话,回答第8、9题。8. From whom did the woman know the man likes watching movies A. The man’s brother.B. The man’s wife.C. The manager.9. What will the man do this weekend A. Visit his brother.B. Go to the movies.C. Listen to classical music.听下面一段较长对话,回答第10至12题。10. What is Joan going to do A. Visit a friend.B. Cook a meal.C. Meet her mother.11. Why doesn’t the man want to eat hamburgers A. They are unhealthy.B. He had them yesterday.C. He is tired of them.12. What will the speakers have for dinner A. Japanese food.B. French food.C. Chinese food.听下面一段较长对话,回答第13至16题。13. When does the conversation probably take place A. At the end of a term.B. In the middle of a term.C. At the beginning of a term.14. What does the woman suggest doing A. Inviting a famous actor to the party.B. Playing some good music at the party.C. Asking everyone to dress up at the party.15. What will the speakers discuss tomorrow A. What clothes to wear.B. What games to organize.C. What competitions to have.16. What food will the speakers prepare A. Pizza.B. Bread.C. Fried chicken.听下面一段独白,回答第17至20题。17. Why did the speaker have a bad sleep before the trip A. She missed her aunt.B. She was too excited about the trip.C. She looked forward to Christmas.18. How did the speaker go to the airport A. By bus.B. By car.C. By taxi.19. When did the speaker’s plane take off A. At 1:40 p.m.B. At 1:50 p.m.C. At 2:00 p.m.20. What did the speaker see on her trip A. Hills and rivers.B. Land and white clouds.C. Birds and beautiful buildings.第二部分:阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AFour Things About the Spring Equinox (春分)The traditional Chinese solar calendar divides a year into 24 solar terms. The Spring Equinox is the fourth term of the year. This term signals the equal length of the day and the night time. Many people hold various activities to celebrate the festival. Here are several things you may not know about it.Kite FlyingIn ancient times, people did not have good medical resources. So they wrote their health problems on paper kites. When a paper kite was in the air, people would cut off the string to let it fly away, meaning the disease would go away. Later flying kites developed into a popular game in spring.Three HousThe ancient Chinese people divided the fifteen days of the Spring Equinox into three hous or five day parts. As the old saying goes, “Swallows fly back to the North in the first hou; thunder cracks the sky in the second hou; lightning occurs frequently in the third hou, which shows the climate feature during the term.”Spring VegetablesIt is a commonly practised custom to eat spring vegetables in many regions of China Spring vegetables refer to the seasonal vegetables that differ from place to place. The ancient teachings in a Chinese classic suggest people eat the seasonal food, especially vegetables, to help preserve health and bring good luck.Egg-standing GamesStanding an egg upright (直立的) is a popular game across the country during the Spring Equinox. It is an old custom that can date back to thousands of years ago. People practise this tradition to celebrate the coming of spring. It is said that if someone can make the egg stand he will have good luck in the future.21.Why did the ancient Chinese people let paper kites fly away in the Spring Equinox A.To celebrate freedom.B.To wish for good health.C.To celebrate good luck.D.To win the kite-flying game.22.What does the saying about three hous show A.Natural phenomena.C.The environmental protectionB.Celebration activities..D.The features of Chinese culture.23.What can we infer about the Spring Equinox from the ancient Chinese teachings A.It is the first day of spring.C.It is the best time to stand eggs uprightB.It is the first term of the year.D.It is the right time to eat spring vegetables.BWhen I was in my first year of high school, I had a terrible time when every area of my life was a disaster. I felt so hopeless and alone that I thought everything was impossible.On one such day, I was walking from class across the school to catch the school bus home, with my head down, fighting tears of total hopelessness, when a young man came down the sidewalk toward me. Though I had never seen him before, I did not want him to see that I was in such low spirits, so I turned my head away and hoped to hurry past. I thought he’d walk on by, but he moved until he was directly in front of me, waited until I looked up, and then smiled.Looking into my eyes, this stranger spoke in a quiet voice: “Whatever is wrong will pass. You’re going to be OK, just hang on.” He then smiled again and walked away.I can’t explain the effect of that man’s unexpected kindness and caring! He gave me the one thing that I’d lost completely—hope. I looked for him in our school to thank him, but never saw him again.That was thirty years ago. And I’ve never forgotten that moment. Over the years, whenever I see someone who is in trouble, I will always think of that young man and try to give a flash of hope in the dark wherever I can. I carry things for people when they are too heavy for them, sit with naughty babies in the waiting room while their mothers are busy, or talk to tired couples at the checkout line or it could be anything. If you keep your head up, your heart will show you the place that needs hope.24.What does the underlined word “disaster” in paragraph 1 mean A.A very confusing event. C.An extremely frightening accident.B.A very bad situation. D.An unforgettable experience.25.Where did the writer meet the young man A.In the school.B.In the classroom.C.In the school bus.D.In the library.26.What can we infer (推断) about the author from the passage A.He was very grateful to that young man.B.He had known the young man for a long time.C.He avoided meeting the young man since then.D.He made friends with the young man afterwards.27.What can we know from the passage A.The young man always tried his best to help those who were in trouble.B.The author traveled to a lot of places to look for the young man but failed.C.It was the young man’s smile and words that made the author feel hopeful.D.The author had never been praised by others before he met the young man.CCheating can happen in a lot of different ways. When people cheat, it’s not fair to other people, like the kids who studied for the test or who were the true winners of a game. Many people like the action of cheating. It makes difficult things seem easy, like getting all the right answers on the test. But it doesn’t solve the problem of not knowing the material and it won’t help on the next test— unless the person cheats again.Some people lose respect for cheaters and think less of them. The cheaters themselves may feel bad because they know they are not really earning that good grade. And, if they get caught cheating, they will be in trouble at school, and maybe at home, too.Some kids cheat because they’re busy or lazy and they want to get good grades without spending the time studying. Other kids might feel like they can’t pass the test without cheating. Even when there seems to be a “good reason” for cheating, cheating isn’t a good idea.If you were sick or upset about something the night before and couldn’t study, it would be better to talk with the teacher about this. And if you don’t have enough time to study for a test because of swim practice, you need to talk with your parents about how to balance swimming and school.A kid who thinks cheating is the only way to pass a test needs to talk with the teacher and his or her parents so they can find some solutions together. Talking about these problems and working them out will feel better than cheating.28.The author thinks that when kids cheat in class, ________.A.it does harm to their health B.teachers should punish themC.it is unfair to other people D.teachers shouldn’t stop them at once29.The third paragraph mainly tells us ________.A.cheating isn’t a good ideaB.why kids cheat in the testC.some kids can’t pass the test without cheatingD.some kids don’t spend the time studying30.We can learn from the passage ________.A.cheaters are often thought highly ofB.parents whose kids cheat are often in troubleC.kids cheat in the test because of swim practiceD.people show no respect for those who cheat31.In the passage those cheaters are advised to ________.A.find good solutions instead of cheatingB.spend more time on school than on sportsC.try hard to be intelligent rather than lazyD.ask their classmates for good methods of studyDSure, it’s good to get along with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.And yes, it’s good to get along with your teacher because, in general, it’s smart to learn how to relate to the different types of people you’ll meet throughout your life.But really, there’s one super-important reason why you should get along with your teacher. When you do, “learning bursts right open,” says Evelyn Vuko, a longtime teacher who writes an education column called “Teacher Says” for the Washington Post newspaper.In fact, kids who get along with their teachers not only learn more, but they’re more comfortable asking questions and getting extra help. This makes it easier to understand new material and do your best on tests. When you have this kind of relationship with a teacher, he or she can be someone to turn to with problems, such as problems with learning or school issues, such as bullying(欺负人).As a kid in a primary or middle school, you’re at a wonderful stage in your life. You’re like a sponge(海绵), able to soak up lots of new and exciting information. On top of that, you’re able to think about all this information in new ways. Your teacher knows that, and in most cases, is very excited to be the person who’s giving you all that material and helping you put it together. Remember, teachers are people, too, and they feel great if you’re open to what they’re teaching you. That’s why they wanted to be teachers in the first place --- to teach!Some kids may be able to learn in any situation, whether they like the teacher or not. But most kids are sensitive to the way they get along with the teacher, and if things aren’t going well, they won’t learn as well and won’t enjoy being in class.32.In the passage, the author mainly talks about _____.A.how to get along well with teachersB.the importance of a good relation with teachersC.how much the students are expected of to get along with teachersD.how to make the time in the classroom more pleasant33.“Learning bursts right open” in the third paragraph really means _____.A.learning becomes easier for you at onceB.you find an opening to learningC.there’ll be more problems with learningD.there’ll be no problems with learning.34.According to the passage, which of the following offers the best reasoning A.You have a good relationship with teacher, so you can turn to him/ her when in trouble.B.You find it comfortable to ask questions, so you can build a good relationship with teachers.C.You are getting on well with your teachers, so you have more questions than others.D.You are in trouble, so you can build a good relationship with teachers.35.Which the comments is FALSE on teachers and their work according to the passage A.Though few there are still some students who can learn even if they don’t like the teacher..B.Teachers sometimes have the same feelings as students do.C.Teachers are exited even if you wouldn’t like to accept their teachingD.Having a bad relationship with your teachers does more or less harm to your studies.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。For many high school students, it seems that there is never enough time. There are several steps you can take to organize your time better.Make a to-do list every day. It makes it easy to plan any activities or meetings you may have in addition to homework. Be sure to set priorities (优先事项). 36 .Use spare time wisely. Instead of wasting your spare time, read a book or do homework. 37 . If a friend asks you to do something and you have homework to do, think about which is more important and see your friend later.Decide on the time that is good for you to do certain things. If you are more of a morning person, try getting up an hour earlier and do schoolwork before school. Review your notes every day. 38 . If you spend a few minutes at the end of every day going over what you learned, it will mean less time spent on studying when it is time for the exam.39 . Studies have shown that getting enough rest helps your memory. When you are tired, everything seems more difficult. It is best to stay on a regular sleeping cycle as much as possible.Tell your friends and family about your work timetable. Explain that you will be working at certain times and ask them not to disturb you. 40 you can call your friends later.A.Set goals for yourself.B.Get a good night’s sleepC.Do the most important tasks firstD.And also, do not be afraid to say noE.You should finish your task on timeF.Don't take phone calls during the time you set aside for work.G.Don't wait until just before a test to try and remember everything第三部分:语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。When I was a kid, I would stay with my grandma and grandpa in Waycross, Georgia, for a 41 each summer vacation. My family saw them often throughout the year, but I always looked forward to that special week of one-on-one time with them.They 42 me a lot, not by giving me presents. Both were very 43 to me, especially my grandpa. He became blind around 20 years old, but his blindness never slowed him down. He 44 at a small shop. He cooked lunch and washed dishes while my grandma was 45 . As a boy, I watched him 46 , studying how he moved around the house as if he could 47 . I was 48 by how he moved from cooking to washing dishes without missing a beat.At the shop, he would give the correct 49 and provide customers with exactly what they ordered. I enjoyed 50 out, feeling grown-up as I handed customers their drinks and snacks. He also had many friends who visited just to talk to him.In the evening, we would visit people who were sick. Despite his 51 , my grandpa never let it stop him from working and 52 others. His love for people was 53 . During my stay, he taught me many lessons that still stay with me today. I’m 54 for the time I spent with him. To this day, I 55 hearing someone say “I can’t do that” because I knew a blind man who never said those words.41.A.month B.year C.week D.day42.A.loved B.hated C.chose D.fed43.A.special B.funny C.similar D.clever44.A.waited B.worked C.struggled D.smoked45.A.shy B.busy C.free D.rich46.A.luckily B.hopefully C.closely D.nervously47.A.feel B.hear C.speak D.see48.A.impressed B.warned C.stopped D.discouraged49.A.answer B.time C.change D.advice50.A.going B.helping C.flying D.crying51.A.strength B.patience C.deafness D.blindness52.A.focusing on B.pointing to C.caring for D.laughing at53.A.endless B.dangerous C.selfish D.small54.A.ready B.responsible C.sorry D.thankful55.A.practise B.dislike C.enjoy D.miss第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。What do people do with their old, out of date but still useful computers Most people don’t know 56 to do with them. Many old computers are put away in homes. Many more 57 (throw) away as rubbish.Finally, some companies are thinking of ways 58 (bring) down the number of old computers. Sony has agreed to help recycle old Sony products. Dell, Hewlett Packard and other 59 (company) now also take back some old computers.In some countries, laws have been passed, puter companies have to pay for collecting and 60 (recycle) their used products. And 70% of computer waste must be recycled. The idea behind the laws 61 (be) that computer companies themselves should pay for the cost. That will encourage them to make computers 62 (easy) to repair and upgrade (升级).Yet while many people are throwing away good computers, others cannot afford 63 at all. Hundreds of organizations are working to solve this problem. They collect and repair old computers. Some also teach others how to repair computers. 64 computers then go to schools, charities (慈善团体) and people who need them. Giving a used computer to one of these organizations can turn one person’s rubbish 65 someone else's useful things and cut down waste, too.第四部分:写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,你的美国交换生好友Alex在邮件中提到他周末总是无事可做,感到很无聊。请你回复邮件,邀请他本周六一起去爬山。内容包括:1.发出邀请;2.活动安排。注意:1.写作词数应为80个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Alex,__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一个完整的短文。I was really starving when I stepped out of the city library after an entire afternoon buried in books. Then I smelt something delicious—the hot dog stand at the street corner.“One hot dog, please!” I nearly rushed to the stand.“OK, ready soon!” The vendor (摊主) replied cheerfully. As he handed me the hot dog, he grinned, “You deserve the best hot dog in the world!” I guessed that was the slogan for his little business, for the words were painted in cheerful yellow letters on his cart.I couldn’t wait to take a bite. The warm bread, the chilli sauce and the juice in the sausage — it was the best thing in the world! Definitely at that time!“Five dollars, young lady,” the vendor said, wiping his hands on his apron.Hot dog in one hand, I reached for my wallet with the other. Just then, “Ouch!” a cry came from behind me. I turned back and found a woman in her 50’s struggling to pick herself up from the ground. Her grocery bag split open with oranges rolling in every direction.Seeing this, I stuffed the rest of the hot dog into my mouth, picked up the oranges and put them back into her bag. “Are you okay ” I asked with concern.“Thank you. I didn’t see the pole on the ground,” she breathed. Noticing her hand was wounded, I remembered the Band-Aid(创可贴)in my bag and dug it out. “Thank you so much for your kindness,” the woman said as I carefully applied it to her wound. Across the street, the bus I was about to take was pulling in. Waving a goodbye to the woman, I dashed to the bus stop and barely got aboard before the door closed.As the bus pulled away, I saw the woman bought a hot dog from the same vendor. On the way, I was always wondering if she would be greeted with the same words, “You deserve the best hot dog in the world!” I was lost in it...注意:1.续写词数应为150个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。But wait — had I forgotten something _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________“Someone has paid for it,” the vendor smiled._________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第12页,共12页六安市独山中学2025-2026学年高一年级期中考试英语试卷参考答案题号 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10答案 B C C B C A C C B A题号 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20答案 C A A C B A B B C B21.B 22.A 23.D【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了在中国传统的节气春分这一天,人们为了庆祝这个节日所举行的活动。21.细节理解题。根据Kite Flying部分中的“When a paper kite was in the air, people would cut off the string to let it fly away, meaning the disease would go away. (当纸风筝在空中时,人们会剪断风筝线让它飞走,这意味着疾病会消失)”可知,古代中国人会在春分时放飞纸风筝是为祈求身体健康。故选B。22.细节理解题。根据Three Hous部分中的“As the old saying goes, “Swallows fly back to the North in the first hou;thunder cracks the sky in the second hou; lightning occurs frequently in the third hou, which shows the climate feature during the term.”(俗话说:“一候玄鸟至,二候雷乃发声,三候始电”)”可知,春分三候展示了一些自然现象。故选A。23.推理判断题。根据Spring Vegetables部分中的“The ancient teachings in a Chinese classic suggest people eat the seasonal food, especially vegetables, to help preserve health and bring good luck.(中国古代的教义建议人们吃时令食品,尤其是蔬菜,以帮助保持健康和带来好运)”可推知,从中国古代的教义中,春分是吃春菜的好时机。故选D。24.C 25.A 26.A 27.C【导语】这是一篇记叙文。短文叙述了在上高中一年级的时候,有一段时间作者感到孤独和绝望,在校园里,一个陌生人对作者说了“无论发生什么事,都会过去的。一切都会好起来,只是时间的问题” 这样简单的话语给了作者希望。三十年过去了,作者依然记得那个时刻,每当作者看到一个有麻烦的人,总会想起那个年轻人,尽自己所能给处于麻烦中的人一线希望。24.词句猜测题。根据第一段“I felt so hopeless and alone that I thought everything was impossible.”(我感到绝望和孤独,我认为一切都是不可能的。)可知,在高中一年级的时候,我经历了一段可怕的时光,我生活的每一个领域都是糟糕的情况。所以换线词的意思为“很糟糕的情况”。故选C项。25.细节理解题。根据第二段的“On one such day, I was walking from class across the school to catch the school bus home, with my head down, fighting tears of total hopelessness, when a young man came down the sidewalk toward me. (有一天,我走出教室,穿过学校,赶校车回家,低着头,强忍绝望的泪水,这时一个年轻人从人行道上走向我)”可知,作者是在学校见到了这个陌生人。故选A项。26.推理判断题。根据第四段的“I looked for him in our school to thank him, but never saw him again.(我在学校找他,想向他道谢,但再也没见过他)”可推知,作者非常感激那个年轻人。故选A项。27.推理判断题。根据第三段的“Looking into my eyes, this stranger spoke in a quiet voice: “Whatever is wrong will pass. You’re going to be OK, just hang on.” He then smiled again and walked away (这个陌生人看着我的眼睛,轻声说:“一切都会过去的。你会没事的,坚持住。”然后他又笑了笑,走开了)”和第四段的“I can't explain the effect of that man's unexpected kindness and caring! He gave me the one thing that I'd lost completely—hope.(我无法解释那个人出人意料的善良和关心所带来的影响!他给了我一件我完全失去的东西——希望)”可推知,是那个年轻人的微笑和话语使作者感到有希望。故选C项。28.C 29.B 30.D 31.A【导语】本文是一篇说明文。作弊的形式多种多样,作弊对其他人是不公平的。作弊的学生认为不用付出努力就能获得高分,这种坐享其成的想法是不可取的。作弊不是最好的办法,应该主动跟老师或父母交谈,寻求更好的解决办法。28.细节理解题。根据第一段“When people cheat, it’s not fair to other people, like the kids who studied for the test or who were the true winners of a game. (当人们作弊时,这对其他人来说是不公平的,比如那些为考试而学习的孩子,或者那些真正的比赛赢家。)”可知,作弊对其他人不公平,故选C项。29.主旨大意题。根据第三段“Some kids cheat because they’re busy or lazy and they want to get good grades without spending the time studying. Other kids might feel like they can’t pass the test without cheating. Even when there seems to be a ‘good reason’ for cheating, cheating isn’t a good idea.(一些孩子作弊是因为他们很忙或者很懒,他们想在不花时间学习的情况下取得好成绩。其他孩子可能觉得他们不作弊就不能通过考试。 即使作弊似乎有一个‘很好的理由’,作弊也不是一个好主意)”可知,本段主要解释孩子在考试中作弊的原因。故选B项。30.细节理解题。根据第二段中“Some people lose respect for cheaters and think less of them. (有些人会对作弊者失去尊重,对他们的评价也会降低)”可知,人们不尊重那些作弊的人。故选D项。31.细节理解题。由文章最后一段“A kid who thinks cheating is the only way to pass a test needs to talk with the teacher and his or her parents so they can find some solutions together. Talking about these problems and working them out will feel better than cheating.(一个认为作弊是通过考试的唯一途径的孩子需要与老师和他或她的父母谈谈,这样他们才能一起找到一些解决方案。谈论这些问题并解决它们会比作弊感觉更好。)”可知,作者建议那些作弊者找到好的解决方案,而不是作弊。故选A项。32.B 33.A 34.A 35.C【导语】本文是一篇议论文。文章论述了良好师生关系的重要性。32.主旨大意题。根据文章的讲述,结合文章前两段内容“Sure, it’s good to get along with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.And yes, it’s good to get along with your teacher because, in general, it’s smart to learn how to relate to the different types of people you’ll meet throughout your life.(当然了,与你的老师相处好是有好处的,因为这会让你在课堂上度过的时间更愉快。是的,与你的老师相处好是有好处的,因为一般来说,学会如何与你一生中遇到的不同类型的人相处是明智的)”可知,本文主要讨论了良好师生关系的重要性。故选B。33.词句猜测题。根据文章第四段第二句“This makes it easier to understand new material and do your best on tests.(这使你更容易理解新材料,并在测试中做到最好)”可知,好的师生关系能使你的学习更容易。这里的This指“良好的师生关系”,与所引用的话 “learning bursts right open”前的“When you do”所指相同,因此可知所引用的话“learning bursts right open”意为“使学习更容易”。故选A。34.细节理解题。根据文章第四段最后一句“When you have this kind of relationship with a teacher, he or she can be someone to turn to with problems, such as problems with learning or school issues, such as bullying(欺负人).(当你与老师有良好关系时,他或她可以成为解决问题的人,比如学习问题或学校问题,例如欺凌)”可知,如果你和老师有良好的关系,他或她就可以成为你寻求帮助的人。故选A。35.细节理解题。根据文章倒数第二段第四句“Your teacher knows that, and in most cases, is very excited to be the person who’s giving you all that material and helping you put it together.(你的老师知道,在大多数情况下,能成为一个给你提供所有材料并帮助你整合的人是非常兴奋的)”可知,当你的老师知道你在其帮助下获得材料并整合学习,这会使他或她很兴奋,因此可知A项的描述“即使你不愿意接受他们的教学,老师也会很兴奋”是错误的。故选C。36.C 37.D 38.G 39.B 40.F【导语】这是一篇说明文。文章针对似乎永远没有足够的时间的高中生,主要介绍了合理安排时间的一些建议。36.上文“Be sure to set priorities(优先事项).(一定要确定优先次序)”说明做事情要有优先顺序,先做重要的,然后做次要的。选项C“先做最重要的任务”承接上文,做事情有优先次序,先做最重要的。故选C。37.下文“If a friend asks you to do something and you have homework to do, think about which is more important and see your friend later.(如果一个朋友让你做某事,而你有家庭作业要做,想想哪个更重要,然后再去找你的朋友)”说明有作业要做时,要拒绝朋友让你做的事情,选项D“还有,不要害怕说‘不’”引出下文,是对下文的总结,故选D。38.上文“Review your notes every day.(每天复习你的笔记)”说明要每天都复习笔记,笔记的知识点是不能一下子记住的。选项G“不要等到考试前才试图记住所有的东西”承接上文,是对上文的进一步解释。故选G。39.下文“Studies have shown that getting enough rest helps your memory. When you are tired, everything seems more difficult. It is best to stay on a regular sleeping cycle as much as possible.(研究表明,充足的休息有助于提高记忆力。当你累的时候,一切似乎都变得更加困难。最好尽可能保持有规律的睡眠周期)”说明良好睡眠的重要性,选项B“得到一个良好的睡眠”能概括本段大意,为最佳小标题。故选B。40.下文“you can call your friends later.(你可以稍后打给你的朋友)”说明在你工作时,不能接电话,之后再回过去。选项F“在你工作时,不要接电话”引出下文,之后再回电话。故选F。41.C 42. A 43.A 44.B 45.B 46.C 47. D 48.A 49.C 50.B 51.D 52.C 53.A 54.D 55.B【导语】这是一篇记叙文。讲述了作者童年时每年暑假都会在佐治亚州韦克罗斯的祖父母家待一周。失明的祖父乐观能干,操持店铺、照顾家人还关心他人,他的言传身教让作者受益至今,十分感恩这段时光。41.考查名词词义辨析。句意:当我还是个孩子的时候,每年暑假我都会和爷爷奶奶一起住在佐治亚州的韦克罗斯,住上一周的时间。A.month月 ;B. year年;C. week周;D. day天。根据后文“that special week”可知,作者暑假会和爷爷奶奶住一周时间。故选C。42.考查动词词义辨析。句意:他们对我非常喜爱,并非是通过送我礼物来表达的。A.loved爱;B. hated讨厌;C. chose选择 ;D. fed喂养。根据后文“not by giving me presents”可知,这里指爷爷奶奶喜爱作者。故选A。43.考查形容词词义辨析。句意:他们对我来说都意义非凡,尤其是我的爷爷。A. special特别的;B.funny有趣的;C. similar类似的;D. clever聪明的。根据前文“I always looked forward to that special week of one-on-one time with them”和后文“to me, especially my grandpa”可知,作者期盼与爷爷奶奶在一起,爷爷奶奶对作者意义非凡,是特别的人。故选A。44.考查动词词义辨析。句意:他在一家小商店工作。A. waited等待;B.worked工作 ;C. struggled努力;D. smoked吸烟。根据后文“and provide customers with exactly what they ordered”可知,爷爷在小商店工作。故选B。45.考查形容词词义辨析。句意:我奶奶在忙(别的事情)的时候,他忙着做午饭和洗碗。A. shy害羞的;B. busy忙碌的;C. free自由的;D. rich富有的。根据上文“He cooked lunch and washed dishes while my grandma was”可知,奶奶没空的时候,爷爷忙着做午饭和洗碗,帮助作家务。故选B。46.考查副词词义辨析。句意:小时候,我仔细观察着他,留意他如何在房间里穿梭移动,仿佛他能看到周围的一切。A. luckily幸运地;B. hopefully有希望地;C. closely仔细地;D. nervously紧张地。根据后文“studying how he moved around the house”可知,作者仔细观察爷爷,留意他如何在房间里穿梭移动,故选C。47.考查动词词义辨析。句意同上。A. feel感觉;B. hear听见;C. speak说话;Dsee看见. 。根据上文“He became blind”可知,爷爷是盲人,仿佛能看到周围的一切。故选D。48.考查动词词义辨析。句意:他从烹饪工作直接转到洗碗工作,而且一气呵成,这让我印象深刻。A. impressed使印象深刻 ;B. warned警告;C. stopped停止;D.discouraged使沮丧。根据后文“by how he moved from cooking to washing dishes without missing a beat”可知,爷爷工作不受眼睛看不见的影响,让作者印象深刻。故选A。49.考查名词词义辨析。句意:在店里,他会准确地给出找零金额,并为顾客提供他们所点的物品。A. answer回答;B. time时间;C. change零钱;D. advice建议。根据后文“and provide customers with exactly what they ordered”可知,主要描述的是店里的工作,涉及找零钱以及给顾客提供物品。故选C。50.考查动词词义辨析。句意:我很享受帮忙的过程,当为顾客递上饮料和小吃时,我感觉自己已经长大成人了。A. going去;B. helping帮助;C. flying飞;D. crying哭泣。根据后文“I handed customers their drinks and snacks”可知,作者也会在店里帮忙。故选B。51.考查名词词义辨析。句意:尽管我的爷爷双目失明,但他从未因此而放弃工作和照顾他人。A. strength力量;B. patience耐心;C. deafness失聪;D. blindness失明。根据上文“He became blind”和“my grandpa never let it stop him from working”可知,爷爷双目失明,但是没有影响爷爷。故选D。52.考查动词短语辨析。句意:尽管我的爷爷双目失明,但他从未因此而放弃工作和照顾他人。A. focusing on集中;B. pointing to指向;C. caring for关心;D. laughing at嘲笑。根据后文“His love for people”可知,爷爷双目失明,但是没有影响爷爷关爱照顾他人。故选C。53.考查形容词词义辨析。句意:他对人的关爱是无止境的。A. endless无尽的;B. dangerous危险的;C. selfish自私的;D. small小的。根据上文“He also had many friends who visited just to talk to him. In the evening, we would visit people who were sick.(他还有很多朋友会特意前来与他交谈。到了晚上,我们还会去看望那些生病的人)”可知,爷爷喜爱和人相处,对人的关爱是无止境的。故选A。54.考查形容词词义辨析。句意:我很感激与他共度的那段时光。A. ready准备好的;B. responsible负责的;C. sorry抱歉的;D. thankful感谢的。根据上文“During my stay, he taught me many lessons that still stay with me today.”可知,爷爷教会了作者很多事,作者很感激。故选D。55.考查动词词义辨析。句意:直到今天,我仍然不喜欢听到有人说“我做不到”,因为我认识一个盲人,他从不这么说。A. practise练习;B. dislike不喜欢;C. enjoy欣赏;D. miss错过。根据后文“hearing someone say “I can’t do that” because I knew a blind man who never said those words”可知,因为爷爷虽然是盲人,但是完成了很多事,所以作者不喜欢听到有人说“我做不到”,故选B。56.what 57.are thrown 58.to bring 59.companies 60.recycling 61.is 62.easier 63.them 64.The/Those 65.into【分析】这是一篇说明文。文章主要讲了对于废弃电脑人们不知道如何处理,为此一些公司采取了相应措施来应对这个问题。有些国家也出台了关于废旧电脑处理办法的相关法律。废旧电脑也可以通过慈善机构捐赠给有所需求的地方。56.考查特殊疑问词+不定式结构。句意:绝大多数人不知道如何处理这些东西。 1 to do with them为特殊疑问词+不定式结构,该空作do的宾语,表示事物,故填what。57.考查时态和语态。句意:更多的被当作垃圾扔掉。这里Many more指代的是“陈旧却能够使用的电脑”,作主语,与throw为动宾关系,且文中用的是一般现在时,描述一个客观的事实,因此这里用一般现在时的被动语态。故填are thrown。58.考查非谓语动词。句意:一些公司正在考虑一些方案,目的是为了降低旧电脑的数量。由语境可知,空中作的是目的状语,用不定式,故填to bring。59.考查名词。句意:戴尔、惠普和其他公司现在也收回了一些旧电脑。Dell, Hewlett Packard都是公司的名字,后面用and other表示与之并列的名词,即“和其它的公司”,故填companies。60.考查非谓语动词。句意:电脑公司必须为收集和回收他们使用过的产品付费。 pay for后面接动名词作宾语,and前后动名词形式应保持一致,故填recycling。61.考查时态和主谓一致。句意:这些法律背后的理念是,电脑公司应该自己支付成本。 主语the idea是单数形式,谓语动词也应用单数,且全文用的一般现在时,故填is。62.考查形容词的比较级。句意:那个主意将会鼓励他们使得电脑更轻易修理和升级。这里暗含比较的意味,空中应用形容词比较级形式作宾语补足语,故填easier。63.考查代词。句意:然而,当许多人扔掉好的电脑时,另一些人根本买不起。 空中指代的是上句中的good computers,为了避免重复,用代词them表示,故填them。64.考查冠词/代词。句意:然后,这些电脑被送到学校、慈善机构和需要它们的人那里。 这里既可以用定冠词the特指上文说的那些旧的电脑,又可以用代词those指代上文提到的旧的电脑。故填The/Those。65.考查介词。句意:把一台用过的电脑给这些组织之一可以把一个人的垃圾变成其他人的有用的东西,也可以减少浪费。 turn sth. into sth. 意思是把某物转换为某物。故填 into。66.例文Dear Alex,I’m glad to hear from you. Sorry to know you’re feeling bored on weekends. So, why not join me in climbing Jubao Mountain this Saturday Here are my plans for the day. We’ll meet at the school gate at 8 a.m. and then take a bus there, which takes about half an hour. Upon arrival, we’ll start our climb. Besides enjoying the scenic trail, we can have a picnic at the summit where the view is fantastic. I’ll bring some snacks and water.I’m sure it will be a fun and refreshing day. Hope you can come!Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以李华的身份给美国交换生好友Alex回复邮件,邀请他周六一起去爬山并介绍活动安排。【详解】1.词汇积累高兴的:glad → pleased欣赏:enjoy → appreciate山顶:summit → peak极好的:fantastic → wonderful2.句式拓展简单句变复合句原句:Here are my plans for the day.拓展句:Here are the plans which I have made for the day.【点睛】【高分句型1】We’ll meet at the school gate at 8 a.m. and then take a bus there, which takes about half an hour. (运用了which引导的非限定性定语从句)【高分句型2】Besides enjoying the scenic trail, we can have a picnic at the summit where the view is fantastic.(运用了where引导的限定性定语从句)67. But wait — had I forgotten something My heart suddenly sank as I realized I hadn’t paid the vendor! Frantically checking my wallet, I confirmed the five dollars were still there. The scene flashed back: I had dropped the wallet while helping the woman. The bus was already moving, and I could do nothing but watch the hot dog stand shrink in the distance, guilt overwhelming me. “Someone has paid for it,” the vendor smiled. Puzzled, I followed his gaze to the woman I had helped earlier. She waved at me warmly from the street corner. The vendor explained, “She insisted on paying for you, saying kindness deserves kindness.” Tears welled up as I understood — her hot dog purchase wasn’t just for herself. The vendor’s cheerful slogan now carried profound meaning, weaving our small acts of goodwill into something truly “the best in the world.”【导语】本文以人物为线索展开,主要讲述了作者在图书馆学习一下午后,去街头热狗摊买热狗,在准备付钱时,帮助了一位摔倒的女士,结果忘记付钱就匆忙赶公交车离开。之后发现之前帮助的女士帮自己付了钱,从而体会到善良传递的温暖故事。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“等等——我是不是忘了什么?”可知,第一段可描写作者突然惊觉自己忘记支付热狗钱,慌乱检查钱包确认钱还在,回忆起掉钱包的原因是帮助女士时不慎掉落,此时公交车已开动,作者只能满怀愧疚地看着热狗摊远去。②由第二段首句内容““有人付过钱了,”小贩笑着说。”可知,第二段可描写摊主告知作者有人已帮忙付款,作者疑惑地顺着摊主的目光看到之前帮助过的女士,摊主解释女士坚持为作者付款,认为善良应得到回报,作者深受感动,也对摊主 “你值得拥有世界上最好的热狗” 这句口号有了更深的感悟。2.续写线索:意识到忘付热狗钱→回忆掉钱包经过→无奈随公交车离开心怀愧疚→摊主告知有人代付→发现代付者是被帮助的女士→摊主解释代付原因→作者体会到善良的传递和口号的深层含义3.词汇激活行为类行为类:① 意识到:realize /become aware of② 帮助:help/assist③ 解释:explain /illustrate④坚持:insist on/stick to情绪类:①温暖地:warmly /enthusiastically② 快乐的:cheerful /joyful【点睛】【高分句型 1】My heart suddenly sank as I realized I hadn’t paid the vendor!(运用了 as 引导的时间状语从句)【高分句型 2】Tears welled up as I understood — her hot dog purchase wasn’t just for herself.(运用了 as 引导的时间状语从句)答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 六安市独山中学2025-2026学年高一年级期中考试英语试卷.docx 六安市独山中学2025-2026学年高一年级期中考试英语试卷参考答案.docx 独山中学高一年级期中考试英语听力.mp3