资源简介 达州外国语学校高2024级上期期中考试试题英 语 试 题本试卷分选择题和非选择题两部分,第Ⅰ卷(选择题)部分,第Ⅱ卷(非选择题)部分,共10页,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1. 答题前,考生务必将自己的姓名、考号用0.5毫米黑色字迹的签字笔或钢笔填写在答题卡上,将条形码贴在答题卡规定的位置上。2. 选择题必须使用2B铅笔将答案标号填涂在答题卡上对应题目标号的位置上,非选择题用0.5毫米黑色字迹的签字笔或钢笔书写在答题卡的对应框内,超出答题区书写的答案无效;在草稿纸、试题卷上的答案无效。3. 考试结束后,将答题卡收回。第Ⅰ卷(共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What does the man need a suit for A. A dance party. B. A job interview. C. A business trip.2. What will the man probably do next A. Read books about learning the skills.B. Teach the woman to play a ball game.C. Learn some skills of playing table tennis.3. Where did Mr Smith get education A. In Scotland. B. In Wales. C. In England.4. What did the man recommend for the woman's voice A. The sweets. B. The medicine. C. Singing practice.5. What is the man probably doing A. Buying a camera. B. Taking photographs. C. Trying on new clothes.第二节 (共15 小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How soon will the woman go back home A. In about one week. B. In about half a month. C. In about a month.7. What's the probable relationship between the speakers A. Teacher and student. B. Former colleagues. C. Former classmates.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where does the conversation take place A. On a plane. B. On a bus. C. In a classroom.9. Why does the man look pale A. He has got a cold. B. He is a little airsick. C. He is afraid of heights.10. What does the woman advise the man to do A. Have a rest. B. Enjoy the travel. C. Have some chews.听第8段材料,回答第11至13题。11. When will the neighbors arrive A. At 7:00 pm. B. At 7:30 pm. C. At 8:00 pm.12. What is the speakers’ challenge A. They must hurry to make a meal.B. There isn't anything left in the fridge.C. They are unable to help the neighbors.13. What does the man want the woman to buy A. A cake. B. Some dessert. C. Some drink.听第9段材料,回答第14 至16题。14. What did the man do in his last job A. A car salesman. B. A clothing designer. C. An English teacher.15. How does the man learn things about his new career A. Through the Internet.B. From his friend.C. From college books.16. What does the woman want to do A. Write a book. B. Start her business. C. Go to study in a college.听第10段材料,回答第17 至20题。17. What is the speech mainly about A. How nature inspires technology.B. How technology affects daily life.C. How technology can save the planet.18. Which invention was inspired by whales and dolphins A. Life-saving medicine.B. Tiny and energy-efficient machine.C. Underwater sound wave technology.19. What is the speaker A. A student. B. An engineer. C. A teacher.20. What may the speaker focus on A. Public education.B. Economic growth.C. Environmental protection.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C, D)中,选出最佳选项。并在答题卡上将该选项涂黑.ARestaurants in the USASteve’s PizzaSo many pizza chains compete for the attention of tourists in South Beach, but ask a Miami Beach local where to get the best pizza and they’ll tell you about Steve’s. This is New York-style pizza, handmade with care and good ingredients. New branches of Steve’s are opening elsewhere in Miami, all in non-tourist areas.Opening hours: 11am.-3am.Cattleman’s SteakhouseThis place is 20 miles east of the city, but local folks would probably drive 200 miles to eat here. The food is good, and the scenery is even e early and wander around the grounds of Indian Cliffs Ranch, where you’ll see everything from rabbits to buffalo (水牛), then catch the sunset either before or after your meal.Opening hours: 5pm.-10pm.Absolute Baking & CafeThe screen door is always swinging open at this town hot spot with giant breakfasts. Try the green chili on eggs--it’s made from scratch, as are the organic breads. Lunch includes salads, big sandwiches and local grass-fed beef burgers. Don’t miss a square of soft, fresh carrot cake.Opening hours: 7am.-2pm.Walt’s WharfEverybody’s favorite for fresh fish(some drive in from LA), Walt’s packs them in on weekends. You can’t make reservations for dinner(though they’re accepted for lunch), but it’s worth the wait for the tree fire-grilled seafood and steaks in the many-windowed ground floor or upstairs in captain’s chairs.Opening hours: 11am.-3:30pm.21. A tourist arriving at midnight may go to __________.A. Steve’s Pizza B. Cattleman’s SteakhouseC. Absolute Baking & Cafe D. Walt’s Wharf22. Besides good food, you can also enjoy wonderful __________ at Cattleman’s Steakhouse.A. wine B. discountC. service D. view23. From the passage we learn that customers can’t __________.A. reserve a table for dinner at Walt’s WharfB. expect new branches of Steve’s in non-tourist areasC. enjoy a beautiful sight at Cattleman’s SteakhouseD. have a good breakfast at Absolute Baking & CafeBIt’s never too late to fulfill your dreams. After more than half a century since his last class at the University of Cincinnati (UC), Paul Blom, 93, walked alongside other students at the university’s official graduation ceremony in December, 2019, where he received an associate’s degree.The World War Ⅱ veteran (老兵) first enrolled at the university in 1946, after returning home from serving in the Navy for three years. “I came down to UC thinking I was going to go to school, but you know, it was late, it was almost August, and there was no room for me,” Blom told WCPO TV.Blom enrolled in UC’s evening college program where he took night classes in traffic management for nine years. But as he became more involved with his family’s trucking business, he decided to stop attending. “You know, it kind of slipped by,” he said. “I think I only lacked maybe two courses for some reason or another. I just didn’t ever go back and finish that.”Back in May, Blom’s daughter, Paula Baxter, reached UC to see if her father could receive an honorary degree and the university found that it could offer him much more. After discovering that Blom received more than enough credits to be qualified for an associate’s degree through UC Blue Ash College, a regional college within the University of Cincinnati, university officials were able to issue him with the associate’s degree he had earned in full all those years ago.“It’s very inspirational to see a part of the Greatest Generation receive his degree and be a part of this ceremony,” said Terence Harrison, program manager of Veterans Programs and Services, according to the university website. “It just goes to show that you’re never too old to see your dreams fulfilled.”24.How old was Paul Blom when he began to serve in the Navy A.27. B.21. C.25. D. 17.25.Why did Paul Blom give up night classes A.Traffic management was not suitable for him.B.Traffic management took too many years.C.He wasn’t interested in two courses for some reason.D.He had no time to spare for the classes.26.Which of the following can best describe Paul Blom according to Terence Harrison A.Inspiring. B.Reliable. C.Humorous. D.Intelligent.27.What lesson can we get from Paul Blom A.Knowledge is power. B.Practice makes perfect.C.Never let age limit your dreams. D.Pride goes before a fall.CTo some, a cow’s burp (打嗝) might seem like a small thing. But in New Zealand, there are more cows than people. There are only five million people in New Zealand, which is home to 10 million cows.Cows do not easily digest the grass they eat-instead, they ferment (发酵) it in their stomachs. The process releases a lot of gas. So, every time someone eats beef or drinks milk, the process comes at a high cost to the environment. The cows produce methane (甲烷) gas, which has a much stronger effect on global warming.The scientists in New Zealand are working on ways to reduce the amount of gas that comes out of the cows. They are considering changing the food the animals eat or putting a device on the cow to change the methane into something innocuous. There is also talk of feeding the cows a kind of special red seaweed or giving them a food addition that would help them digest the grass.In addition, farmers want a solution. That is because New Zealand has announced plans to tax farmers whose animals produce too much methane gas. The farmers say they will be affected if the tax plan go into effect.A farmer running a farm in the town of Featherston, in the Wellington Region, is trying to get more milk from each cow. The increased efficiency means he does not need as many cows, which in turn reduces the amount of methane coming from his farm. At a farmer level, he is doing his bit to help save the planet.The fight against methane is serious in New Zealand. The county promised to reduce the gas produced by farm animals by up to 47 percent by the year 2050.28.Why does cows’ burping become a problem in New Zealand A.New Zealanders prefer milk. B.The number of the cows is too large.C.The cows consume much grass. D.The cows have the digestive problem.29.What does the underlined word “innocuous” mean in paragraph3 A.Rare. B.Poisonous. C.Harmless. D.Inexpensive.30.Why do cow farmers want a solution A.They will raise fewer cows. B.They are affected by the warm climate.C.They can’t increase milking efficiency. D.They will face a heavier financial burden.31.Which can be the best title for the text A.Climate Change: Cow Raising Is to BlameB.Methane Gas: The Fight Against It Is SeriousC.Global Warming: New Zealand Targets Cow BurpsD.Cow Burping: Scientists Look for Some Ways to Stop ItDVoluntourism is a type of tourism in which travellers participate in volunteer work, usually for a charity or a non-profit. Most often, voluntourists travel for the specific purpose of volunteering in an organized way for specific causes, but others simply include volunteer aspects to a traditional vacation experience.Much like sustainable tourism as a whole, the legitimacy (合法性) or success of a voluntourism program depends highly on how it is managed. When done the right way, it can help communities grow and truly provide benefits to a specific cause. But it’s up to the individual volunteer, too, who has the added responsibility of staying informed and setting their destinations up for success. Ken Budd, author of the award-winning memoir The Voluntourist, says that countless organizations around the world create lasting results. The writer, who volunteered in at least six countries, speaks for it, such as teaching English in a Costa Rican elementary school that relied on volunteers when they couldn’t afford teachers.However, not all voluntourism programs are helping. A reporter for The New York Times wrote in 2016 about their experience with a group of people building a school in Haiti: “These people knew nothing about how to construct a building. Collectively they had spent thousands of dollars to fly here to do a job that Haitian bricklayers could have done far more quickly. Imagine how many classrooms might have been built if they had donated that money rather than spending it to fly down themselves. Perhaps those Haitian bricklayers could have found weeks of employment instead of out of a job, at least for several days.”If an organization can get free labor from an unskilled volunteer, they’re not spending money hiring locals to do the same work for a fee. In a poverty-stricken economy where residents are already struggling to find jobs, funds that go towards digging a well or building a school will have more of an impact if they stay within the local economy. Taking work from locals can prevent developing communities from self-establishment. Not to mention, volunteers who are untrained in whatever service they are providing can sometimes actually end up holding back progress.32. How does the author introduce the topic “voluntourism” A. By explaining its origin. B. By presenting its concept.C. By discussing its classification. D. By describing his experience.33. What helps guarantee the success of a voluntourism program according to the passage A. The purpose and legitimacy of a program.B. Participants’ previous voluntary experience.C. The degree of involvement of each volunteer.D. Proper control of the program and responsible volunteers.34. What is the third paragraph mainly about A. Voluntourists’ donations to their destinations.B. The enthusiasm of people for rebuilding Haiti.C. The invisible problem brought by voluntourists.D. Voluntourists’ determination to make contributions.35. What’s the author’s attitude to voluntourism A. Objective. B. Indifferent. C. Favorable. D. Disapproving.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Stop Laughing at Inappropriate TimesAlthough laughing at inappropriate times can be embarrassing, it’s actually a natural reaction for some people when they’re facing a highly stressful situation. 36 However, when inappropriate laughter negatively affects your life, start by controlling your urge to laugh. If you can’t, try one of these options for shifting your thoughts away from what’s triggering (触发) your laughter.Distract yourself from your urge to laugh.It takes time to learn how to control your tendency to laugh, but distraction is an easy way to stop yourself. You can try to pinch yourself, for the slight pain will distract you from your urge to laugh. 37 . More simply, just look for a certain color in the room or sing a song to yourself.38Do you laugh out of nervousness, or do you laugh to cope with painful feelings Whatever your reasons for laughing, write down when your laughter is causing you issues. Once you know what they are, you can begin to address your habit of laughing.Move to a private location when you start to laugh, if you can.39 . This gives you time to calm yourself and take a few deep breaths before rejoining everyone. Learn to recognize the urge that comes before you laugh, and try to identify your laughter triggers so that you can excuse yourself in time.Apologize for your laughter, if it still happens.Tell the person you often cope with upsetting feelings by laughing, then say you’re sorry if the reaction hurts them. Opening up to them will likely make them understand where you’re coming from. 40 .A.Identify what makes you laugh inappropriatelyB.Record the results of your inappropriate laughterC.The key is to pick a distraction that is easy to do instantlyD.This kind of honesty can also help relieve your urge to laughE.When laughter strikes before you can stop it, excuse yourselfF.It could also be a reaction to help you relieve stress and anxietyG.Mental exercises work too — make a list of groceries in your mind第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。My first guitar lesson ended in pain, confusion and defeat. But then I was completely 41 . At 10, I felt a deep connection to this mysterious instrument. Since then, guitars have been my life. Through aching fingers, guitars 42 my deep emotions. With practice, the pain 43 and I grew closer to the instrument. The calluses (老茧) on my fingertips became badges (勋章) of honor, filling me with pride. The feelings of playing became second nature, providing temporary excellence. I couldn’t remember how many times I had been 44 to another reality. Picking up a guitar always returns me to that innocent 10-year-old, leaving me calmer and 45 .The joy is 46 when I witness its impact on others. In my late teens, our band performed at hospitals and seniors’ homes. The smiles of the audience still remain with me. Guitars also 47 cultural divides. When I traveled, the 48 rhythms with fellow musicians awakened beautiful conversations.The guitar has 49 many defining moments in my life — performing for my wife,accompanying my children and comforting me in 50 . It centers and calms me. Many years ago, I thought I was picking up a guitar for the first and only time. 51 , it became my lifelong passion. I 52 it to my parents, whose encouragement and belief in my potential paved the way for a lifelong 53 . For anyone fortunate enough, there’s an “instrument” waiting to be found — something that 54 them to themselves and others. It might not be a guitar, it could be a paintbrush or a sport. What matters is the sense of 55 it brings.41.A.confused B.absorbed C.exhausted D.bored42.A.looked around B.turned around C.ran over D.tapped into43.A.faded B.emerged C.integrated D.increased44.A.admitted B.pushed C.transported D.exposed45.A.refreshed B.painful C.cautious D.lonely46.A.downgraded B.promoted C.released D.overcome47.A.built B.melted C.bridged D.recounted48.A.complex B.similar C.local D.shared49.A.marked B.forgot C.lost D.predicted50.A.business B.silence C.progress D.hardship51.A.Eventually B.Therefore C.Moreover D.However52.A.credit B.distribute C.deliver D.pass53.A.sympathy B.tension C.enthusiasm D.tone54.A.presents B.introduces C.links D.changes55.A.encouragement B.belonging C.identity D.community非选择题部分第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Since March, the hashtag #TianshuiMalatang, referring to a popular type of street food, 56 (receive) more than 140m views on Weibo, a social-media platform.Look back a few hundred years, though, and chillies(辣椒) were nowhere 57 (find). Unlike ginger and Sichuan peppers, which are native to the region and widely used, chilli peppers were brought to China 58 America by Portuguese and Dutch explorers only in the 16th century.At first, nobody ate them. For at least 50 years, they were grown as decorative plants, 59 (prize) for their cheerfully bright colour and tiny white flowers, and occasionally used as medicinal herbs. During China’s last imperial(皇朝) period, a system 60 taxed salt forced farmers in Guizhou province to look for 61 alternative. They chose chillies, which produce several crops a year and take up little land. From there, a new flavour 62 (unlock).The pepper steadily spread to other rural areas of China, 63 its overpowering flavour barred it from getting near the tables of urban families. With the industrialisation, hundreds of millions of people poured into big cities, 64 (bring) with them the spicy flavours of home. Chillies are now used in street food, fine dining and snacks in 65 (region) with little tradition of heat.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文(满分15分)假定你是李华,你校的英语报正在校内招募“中国传统文化”专栏的编辑。请你写封电子邮件申请,内容包括:表明意图;自身优势;表达期望。注意:1. 词数 80 左右;可适当增加细节,以使行文连贯。________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节 读后续写(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。After graduating from college, I worked as a salesman for a piano company. We advertised our pianos in small town newspapers and then, when we received many replies, we would load our little trucks, drive into the area and sell the pianos to those who had replied. Every time we advertised, we would receive a reply on a postcard which said,“Please bring me a new piano for my little granddaughter. It must be red mahogany (红木). I can pay$10 a month with my egg money.” Of course, we could not sell a new piano for $10 a month. No finance company would carry a contract with payments that small, so we ignored her postcards.One day, however, I happened to be in that area calling on other replies, and out of curiosity I decided to meet the old lady. I found pretty much what I expected: The old lady lived in a one-room cabin in the middle of a cotton field. The cabin had a dirt floor and there were chickens in the house. Obviously, she could not have qualified to purchase anything on credit—no car, no phone, no real job, nothing but a roof over her head. I could see daylight through the roof in several places.Her little granddaughter was about 10, barefoot and wearing a feed sack (麻布袋) dress. I explained to the old lady that we could not sell a new piano for $10 a month and that she should stop writing to us every time she saw our advertisement. I drove away heartsick, but my advice had no effect—she still sent us the same postcard every six weeks. Always wanting a new piano, red mahogany, she swore she would never miss a $10 payment. It was sad.Several years later, I owned my own piano company, and when I advertised in that area, the postcards started coming to me. For months, I ignored them—what else could I do 注意:1.续写部分分为两段,每段的开头语己为你写好;2.请按如下格式作答。Paragraph1:But then, one day when I was in that area, I made a big decision. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph2:Twenty years later, while sitting at a bar, I heard the most beautiful piano music behind me. _______ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________达州外国语学校高2024级上期期中考试英 语 试 题 答案第一部分 听力1-5 BCBAB 6-10 CBABC 11-15 CABAB 16-20 AACAC第二部分 阅读理解A篇21-23ADA B篇24-27 DDAC C篇28-31 BCDC D篇32-35BDCA七选五 36-40 FGAED英语知识应用完型41-45 BDACA 46-50 BCDAD 51-55 DACCB语填56. has received 57. to be found 58. from 59. prized 60. which/that61. an 62. was unlocked 63. but 64. bringing 65. regions第一节 应用文写作应用文 (15分)Dear Sir or Madam, Knowing that the school English newspaper is looking for an editor responsible for the column called “Traditional Chinese Culture”, I'm writing to apply for this position. I think I’m qualified for it. To begin with, I have a good command of English, especially written English, which enables me to convey the essence of Chinese culture in English accurately. Besides, I have related working experience, making it easier for me to select articles. More importantly, I have a rich knowledge of traditional Chinese culture. I would really appreciate it if I could be given the precious chance. I’m looking forward to your reply.Yours sincerely,Li Hua读后续写:One possible version:But then, one day when I was in that area, I made a big decision. Despite knowing that it was a terrible business decision, I loaded a red mahogany piano onto my little truck. I delivered the piano to the old lady. I placed the new piano in the house, advised her and the little girl to keep the chickens off it and left. I was sure that I had just thrown away a new piano. To my surprise, the payments came in on time with a thank-you note every month.Twenty years later, while sitting at a bar, I heard the most beautiful piano music behind me. Looking around, I saw a lovely young woman playing a very nice grand piano. Shocked by her great performance, I moved to a table beside her. She stopped and smiled at me politely, "Aren't you the man who sold my grandma a piano a long time ago " It didn't ring a bell, so she started to explain. And I suddenly remembered it was her, the little barefoot girl in the feed sack dress! I was so glad that my kindness did make a real difference.听力材料(Text 1)M:Which suit do you like best w: Well, to be honest, the brown one is not really suitable, in my opinion. You are going to a job interview, not a dance party or a business trip. You should go with something classic.(Text 2)M:I've never played table tennis before, and I already know I'm going to lose. I'm terrible at these kinds of ball games!W, There're many skills and it's also important to learn the skills, Don't worry. I'l teach you.(Text 3)w: Alan, can you give me any information about Mr Smith M, Yes, Mr Smith was born in Seotland and educated in Wales. He has worked for the London Police since 2023.W;Thanks for the information.(Tert 4)W:Ever since my doctor gave me this new medicine, my voice has sounded much better.M: Try one of these sweets. I often use them when I'm teaching children. They're great when you've been singing onstage for hours.(Tert 5)M:Okay, we'll take a few more pictures in this costume, and then you can go and change into the next one.W:Will I need to change my makerup as well M; No, you look great on camera.第二节听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。现在,你有10秒钟的时间阅读这两个小题。(Text 6)M, So Jessie, you're going back to England on the 30th of July W: Yeah, just four weeks from today, I'll be on the plane, on my way home.M: That's coming up pretty soon. After you go home, what are you going to do W:I'm going back to college. I want to be a primary school teacher in England, so I have to do a one-year course to qualify. Hopefully, I'll start teaching at the end of next year.M:I'm going to miss you so much.W:Me, too, Feng. I'll never forget the time we worked together.听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。现在,你有15秒钟的时间阅读这三个小题。(Text 7)W, What's the matter, sir You look pale.M;I feel dizzy and weak. And I'm having the pain in my ear.W: Are you often traveling by plane M:No, this is the second time.W:That's right. It's normal if you don't often take the plane.M:What should I do about it W: You may feel much better if you have some chews.M;OK, thanks, I'll have a try. By the way, how long will it take to get to the destination W:The plane will land in Ontario Airport three hours later. Enjoy the rest of your flight.听下面一段对话, 回答第11至第13三个小题。现在,你有15秒钟的时间阅读这三个小题。Text 8)W, Charlie, did you forget that the neighbors are coming over for dinner in half an hour M: Is that tonight I thought it would be next week.W:It's tonight and you said it would be funny because it's Friday.M; It's like a horror movie. It's 7:30 pm, but I haven't prepared anything! But luckily we have a fridge full of food, so I can make something simple in about 20 minutes.W;OK. You do that while I go to the local shop and get us something to drink.M:Could you also get something for dessert I was going to bake a cake, but I won't have time.w,Sure. I'Il find something nice.M:I think they will like the dessert.W:Maybe. Text me if you need me to get anything else.M.Will do.听下面一段对话,回答第14 至第 16三个小题。现在,你有15秒钟的时间阅读这三个小题。(Text 9)W;Hi, Frank. I didn't expect to see you here. Are you buying some new furniture for your apartment M:No, Chloe. My friend and I are starting our own business. We've been busy decorating our office recently. I'm here to look for some office tables and chairsW:Starting your own business M; Yeah. We design clothing for our customers.W:So you quit your job, didn't you M:Yeah. I just couldn't imagine myself selling cars forever.W:Do you know anything about clothing design I remember you majored in English literature in college.M: Well,my friend has been in that field for over a decade and he is willing to teach me everything.W:So brave of you, I've wanted to write a book for a long time since my kid went to college.I even looked for information about how to write on the Internet. But I just don't know if I'm capable...M:Have a little faith in yourself, Chloe. Where there's a will, there's a way.听下面一段独白,回答第17 至第20 四个小题。现在,你有20秒钟的时间阅读这四个小题。(Text 10)M:Nature and technology often seem to work against each other. It cannot be denied that the rise of modern technology has often come at the cost of the natural world. However, it's sometimes possible for the two sides to exist in harmony. Actually, many of the world's greatest inventions have been inspired by nature. For example, the Wright brothers, American aircraft engineers, took inspiration from the flight of birds, while underwater sound wave technology was inspired by the way whales and dolphins communicate. Meanwhile, robotics engineers often draw inspiration from the animal kingdom to create robots that can deal with challenging environments. It's not just animals that have inspired useful inventions.The University of Hong Kong developed a tiny, energy-efficient machine. It was inspired by the design of tree seeds. Other plant-inspired inventions include green plastic and life-saving medicine. Like many people, I feel it's time for technology to “return the favor”now. That is why I'm currently studying to become an environmental engineer. My dream is one day to create an invention that will significantly help deal with climate change.阅读理解A 本文是一篇应用文。本文介绍了四家美国餐馆,各有各的特色。【21题详解】细节理解题。根据Steve’s Pizza部分“Opening hours: 11am.-3am.”(开放时间:上午11时-凌晨3点)可知,午夜抵达的游客可以去Steve’s Pizza。故选A项。【22题详解】细节理解题。根据Cattleman’s Steakhouse部分“This place is 20 miles east of the city, but local folks would probably drive 200 miles to eat here. The food is good, and the scenery is even e early and wander around the grounds of Indian Cliffs Ranch, where you’ll see everything from rabbits to buffalo (水牛), then catch the sunset either before or after your meal.”(这个地方在城市以东20英里,但当地人可能会开车200英里到这里吃饭。食物很好,风景更美。早点来,在印第安悬崖牧场漫步,在那里你可以看到从兔子到水牛的一切, 然后在饭前或饭后欣赏日落。)可知,除了美食,你还可以在Cattleman’s Steakhouse欣赏美妙的景色。故选D项。【23题详解】细节理解题。根据Walt’s Wharf部分“Everybody’s favorite for fresh fish(some drive in from LA), Walt’s packs them in on weekends. You can’t make reservations for dinner(though they’re accepted for lunch), but it’s worth the wait for the tree fire-grilled seafood and steaks in the many-windowed ground floor or upstairs in captain’s chairs.”(每个人都喜欢吃新鲜的鱼(有些是从洛杉矶开车来的),沃尔特在周末把它们打包。你不能预订晚餐(虽然午餐也可以预订),但在一楼或楼上有许多窗户的船长椅上等待树火烤海鲜和牛排是值得的。)可知,从这篇文章中我们了解到,顾客不能在沃尔特码头预订餐桌。故选A项。24-27DDAC【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了Paul Blom在其93岁高龄时和其他大学生一起参加毕业典礼。他的故事给了我们很大的启发:只要有心,实现梦想永远都不会太迟。24.细节理解题。根据第一段“After more than half a century since his last class at the University of Cincinnati (UC), Paul Blom, 93, walked alongside other students at the university’s official graduation ceremony in December, 2019, where he received an associate’s degree.(在辛辛那提大学(UC)上完最后一堂课半个多世纪后,93岁的Paul Blom与其他学生一起参加了2019年12月的大学正式毕业典礼,并获得了副学士学位)”以及第二段“The World War Ⅱ veteran (老兵) first enrolled at the university in 1946, after returning home from serving in the Navy for three years. (这位二战老兵于1946年从海军服役三年后回到家,首次进入这所大学)”可知,Paul Blom在2019年时93岁,1946年从海军服役三年后回到家,所以他是1943年去服役的,2019-93=1926,为出生年份,1943-1926 = 17,即Paul Blom17岁开始服役。故选D。25.细节理解题。根据第三段“But as he became more involved with his family’s trucking business, he decided to stop attending. “You know, it kind of slipped by,” he said. “I think I only lacked maybe two courses for some reason or another. I just didn’t ever go back and finish that.” (但随着他更多地参与家族的卡车运输业务,他决定不再继续上学。“你知道吗,这事有点不知不觉就过去了,” 他说,“我记得当时好像就差两门课没修完,具体原因记不太清了。我只是再也没回去把学业完成。”)”以及常识可知,他因为忙于家族生意,他放弃了课程,即他没有时间上课了。故选D。26.推理判断题。根据最后一段““It’s very inspirational to see a part of the Greatest Generation receive his degree and be a part of this ceremony,” said Terence Harrison, program manager of Veterans Programs and Services, according to the university website. “It just goes to show that you’re never too old to see your dreams fulfilled.” (据大学网站报道,退伍军人项目和服务项目经理Terence Harrison说:“看到最伟大的一代中的一员获得学位并成为这个仪式的一部分,非常鼓舞人心。这表明,实现梦想永远都不会嫌晚。”)”可知,Terence Harrison认为Paul Blom的事迹很鼓舞人心、具有激励作用。故选A。27.推理判断题。根据第一段“It’s never too late to fulfill your dreams. (实现梦想永远不会太晚)”以及最后一段““It’s very inspirational to see a part of the Greatest Generation receive his degree and be a part of this ceremony,” said Terence Harrison, program manager of Veterans Programs and Services, according to the university website. “It just goes to show that you’re never too old to see your dreams fulfilled.” (据大学网站报道,退伍军人项目和服务项目经理Terence Harrison说:“看到最伟大的一代中的一员获得学位并成为这个仪式的一部分,非常鼓舞人心。这表明,实现梦想永远都不会嫌晚。”)”可知,我们从Paul Blom身上得到的启示是永远不要让年龄限制你的梦想,活到老学到老,实现梦想永远都不会太迟。故选C。C【导语】这是一篇新闻报道。文章主要讲述的是,因为奶牛打嗝产生的气体对全球变暖有很大影响,新西兰在寻找方法减少奶牛打嗝产生的气体。28.细节理解题。根据第一段的“ To some, a cow’s burp might seem like a small thing. But in New Zealand, there are more cows than people. There are only five million people in New Zealand, which is home to 10 million cows. (对一些人来说,牛打嗝似乎是一件小事。但在新西兰,奶牛比人多。新西兰只有500万人口,那里有1000万头牛。)”和第二段的“The cows produce methane gas, which has a much stronger effect on global warming. (奶牛会产生甲烷气体,这对全球变暖的影响要大得多。)”可知,奶牛打嗝会成为新西兰的一个问题是因为奶牛的数量太多了,会排放出大量的导致全球变暖的甲烷气体。故选B。29.词句猜测题。根据第二段的“The cows produce methane gas, which has a much stronger effect on global warming.(奶牛会产生甲烷气体,这对全球变暖的影响要大得多。) ”和第三段的“putting a device on the cow to change the methane into something (在奶牛身上安装一个装置,将甲烷转化为innocuous的东西。)”可知,该装置可以把甲烷变成安全无害的东西,以减少对全球变暖的影响,则划线词意为“无害的”。故选C。30.推理判断题。根据第四段的“That is because New Zealand has announced plans to tax farmers whose animals produce too much methane gas. The farmers say they will be affected if the tax plan go into effect. (这是因为新西兰宣布计划对动物产生过多甲烷气体的农民征税。农民们表示,如果税收计划生效,他们将受到影响。)”可知,奶牛养殖户想要一个解决方案的原因是他们将面临更沉重的财政负担。故选D。31.主旨大意题。通读全文,根据第二段的“The cows produce methane gas, which has a much stronger effect on global warming.(奶牛会产生甲烷气体,这对全球变暖的影响要大得多。) 和最后一段的“The fight against methane is serious in New Zealand. The county promised to reduce the gas produced by farm animals by up to 47 percent by the year 2050. (在新西兰,与甲烷的斗争是严肃的。该国承诺到2050年将农场动物产生的甲烷气体减少47%。)”可知,本文主要讲述的是,因为奶牛打嗝产生的气体对全球变暖有很大影响,新西兰在寻找方法减少奶牛打嗝产生的气体,因此C项(全球变暖:新西兰着手解决奶牛打嗝)概括文章内容最全面,最适合作为文章标题。故选C。D【解析】32题解析:文章第一段第一句直接定义了“Voluntourism”:“Voluntourism is a type of tourism in which travellers participate in volunteer work, usually for a charity or a non-profit.”(公益旅游是旅行者参与志愿工作的一种旅游形式,通常服务于慈善机构或非营利组织),这是通过呈现概念的方式引入主题的。A(解释起源)、C(讨论分类)、D(描述个人经历)均不符合第一段内容。33题解析:根据第二段第一句“the legitimacy (合法性) or success of a voluntourism program depends highly on how it is managed... it is up to the individual volunteer, too, who has the added responsibility of staying informed and setting their destinations up for success”(公益旅游项目的合法性或成功高度依赖其管理方式……也取决于志愿者个人,他们有责任了解信息并助力目的地发展),可知项目的合理管理和志愿者的责任感是成功的保障。- A(项目的目的和合法性)、B(参与者之前的志愿经历)、C(志愿者的参与程度)均未在原文中作为成功的核心因素提及。34题解析:第三段通过《纽约时报》记者的例子(在海地建学校的志愿者缺乏建筑知识,反而浪费资金、挤占当地工人就业机会),指出公益旅游可能带来的隐性问题(如替代本地就业、阻碍社区自主发展)。- A(公益游客的捐赠)、B(海地重建的热情)、D(公益游客做贡献的决心)均不是该段核心。35题解析:作者既在第二段肯定了“管理得当的公益旅游能带来益处”,又在第三、四段指出其“可能存在的问题”,是客观中立的态度。- B(漠不关心)、C(支持的)、D(反对的)均不符合作者“辩证分析”的立场。七选五【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了如何控制自己在不恰当的时候发笑的几种方法。36.由上文“Although laughing at inappropriate times can be embarrassing, it’s actually a natural reaction for some people when they’re facing a highly stressful situation.(虽然在不恰当的时候笑可能会让人尴尬,但对一些人来说,当他们面对高度紧张的情况时,这实际上是一种自然的反应。)”可知,本空应进一步说明这种不合时宜发笑的本质。F选项“It could also be a reaction to help you relieve stress and anxiety.(这也可能是一种帮助你缓解压力和焦虑的反应。)”进一步解释了这种笑的积极作用,能承接上文,符合题意。故选F。37.由本段标题“Distract yourself from your urge to laugh.(分散注意力,抑制发笑的冲动。)”及上文“You can try to pinch yourself, for the slight pain will distract you from your urge to laugh.(你可以试着掐自己,轻微的疼痛会让你从发笑的冲动中分散注意力。)”可知,本空应列举另一种分散注意力的具体方法。G选项“Mental exercises work too — make a list of groceries in your mind (心理练习也有用 —— 在脑海中列一份杂货清单)”提出了脑力层面的分心方式,与前文“掐自己”的身体层面方法呼应,符合“分散注意力”的核心要求。故选G。38.由下文“Do you laugh out of nervousness, or do you laugh to cope with painful feelings Whatever your reasons for laughing, write down when your laughter is causing you issues.(你是因为紧张而笑,还是为了应对痛苦的感觉而笑?无论你笑的原因是什么,写下你的笑声何时给你带来问题。)”可知,本段主要讨论的是识别导致不合时宜发笑的原因,本空应概括这一主题。A选项“Identify what makes you laugh inappropriately.(识别是什么让你在不恰当的时候笑。)”能概括本段主题,符合题意。故选A。39.由本段标题“Move to a private location when you start to laugh, if you can.(如果可以,当你开始笑的时候,转移到一个私密的地方。)”及下文“This gives you time to calm yourself and take a few deep breaths before rejoining everyone.(这会给你时间冷静下来,深呼吸几次,然后再回到大家身边。)” 可知,本空应说明转移到私密地方的具体行动前提。E选项“When laughter strikes before you can stop it, excuse yourself(当你来不及阻止笑声发作时,先致歉离开)”衔接了“发笑”和“转移地点”的逻辑,“致歉离开”是“转移到私密地方”的必要动作,符合语境。故选E。40.由上文“Tell the person you often cope with upsetting feelings by laughing, then say you’re sorry if the reaction hurts them. Opening up to them will likely make them understand where you’re coming from.(告诉对方你经常通过笑来应对不愉快的情绪,如果这种反应伤害到他们,就道歉。向他们坦诚可能会让他们理解你的处境。)”可知,本空应说明这种坦诚的额外作用。D选项 “This kind of honesty can also help relieve your urge to laugh(这种坦诚也有助于缓解你发笑的冲动)”承接上文“坦诚让对方理解”的内容,补充了坦诚对自身的积极影响,逻辑递进,符合题意。故选D。完形填空【导语】本文是一篇记叙文。作者回忆了与吉他的不解之缘,从初学时的痛苦到后来的热爱,吉他成为他表达情感、获得慰藉的媒介。文章还讲述了吉他带给作者的喜悦以及它如何在生活中扮演重要角色,最后点明找到并投身于热爱的事物的重要性。41.考查形容词词义辨析。句意:但后来我完全被吸引住了。A. confused困惑的;B. absorbed专注的,被吸引的;C. exhausted筋疲力尽的;D. bored恼人的。根据下文“At 10, I felt a deep connection to this mysterious instrument. Since then, guitars have been my life.”可知,在此之后吉他是作者的生命,因此作者后来被吉他深深吸引,开始热爱吉他。故选B项。42.考查动词短语辨析。句意:通过疼痛的手指,吉他激发了我内心深处的情感。A. looked around环顾四周;B. turned around转身;C. ran over碾压;D. tapped into利用,挖掘。根据下文“my deep emotions”可知,吉他能够挖掘出作者内心深处的情感,让作者通过弹奏来表达自己的情感。故选D项。43.考查动词词义辨析。句意:随着练习,疼痛逐渐消失,我与乐器的距离也越来越近。A. faded逐渐消失;B. emerged出现;C. integrated整合;D. increased增加。根据下文“I grew closer to the instrument”可知,作者与乐器的距离越来越近,说明随着练习,疼痛逐渐消失了。故选A项。44.考查动词词义辨析。句意:我不记得有多少次我被带到了另一个现实。A. admitted承认;B. pushed推;C. transported运送,使身临其境;D. exposed暴露。根据下文“to another reality”以及“Picking up a guitar always returns me to that innocent 10-year-old”可知,拿起吉他总是让作者回到那个天真的10岁,说明弹奏吉他让作者仿佛置身于另一个现实之中,transport sb. to another reality表示“使某人置身于另一个现实之中”。故选C项。45.考查形容词词义辨析。句意:拿起吉他总是让我回到那个天真的10岁,让我更平静、更神清气爽。A. refreshed神清气爽的;B. painful痛苦的;C. cautious谨慎的;D. lonely孤独的。根据上文“leaving me calmer”可知,弹奏吉他让作者感到平静,同时也会让作者感到神清气爽。故选A项。46.考查动词词义辨析。句意:当我看到它对别人的影响时,这种喜悦感更加强烈。A. downgraded降级;B. promoted增强,提升;C. released释放;D. overcome克服。根据下文“when I witness its impact on others”可知,当作者看到吉他对别人的影响时,作者感到更加喜悦,说明这种喜悦感得到了增强。故选B项。47.考查动词词义辨析。句意:吉他也弥合了文化差异。A. built建造;B. melted融化;C. bridged弥合,架起桥梁;D. recounted重新计算。根据下文“cultural divides”以及“awakened beautiful conversations”可知,吉他能够弥合文化差异,让不同文化背景的人通过音乐进行交流。故选C项。48.考查形容词词义辨析。句意:当我旅行时,与同行音乐家分享的节奏唤起了美妙的对话。A. complex复杂的;B. similar相似的;C. local当地的;D. shared共享的。根据下文“with fellow musicians”可知,作者与其他音乐家一起分享节奏,共同演奏音乐,这种共享的节奏能够唤起美妙的对话。故选D项。49.考查动词词义辨析。句意:吉他标志着我生命中的许多决定性时刻——为我的妻子表演,陪伴我的孩子,在困难时期安慰我。A. marked标志;B. forgot忘记;C. lost丢失;D. predicted预测。根据下文“many defining moments in my life”可知,吉他标志着作者生命中的许多决定性时刻,这些时刻对作者来说非常重要。故选A项。50.考查名词词义辨析。句意:吉他标志着我生命中的许多决定性时刻——为我的妻子表演,陪伴我的孩子,在困难时期安慰我。A. business商业;B. silence沉默;C. progress进步;D. hardship困难。根据上文“comforting me”以及下文“It centers and calms me.”可知,吉他能够在作者困难时期安慰作者,让作者感到平静和安心。故选D项。51.考查副词词义辨析。句意:然而,它成了我一生的热爱。A. Eventually最终;B. Therefore因此;C. Moreover而且;D. However然而。根据上文“Many years ago, I thought I was picking up a guitar for the first and only time.”以及下文“it became my lifelong passion”可知,多年前作者以为自己只会弹一次吉他,然而吉他却成了作者一生的热爱,上下文之间存在转折关系。故选D项。52.考查动词词义辨析。句意:我要感谢我的父母,他们的鼓励和对我有潜力的信任为我一生的热情铺平了道路。A. credit归功于;B. distribute分配;C. deliver递送;D. pass通过。根据下文“it to my parents”以及“whose encouragement and belief in my potential paved the way for a lifelong ____13____ .”可知,作者将自己的热爱归功于父母,是父母的鼓励和信任让作者能够坚持自己的热爱。credit sth. to sb.表示“把某事归功于某人”。故选A项。53.考查名词词义辨析。句意:我要感谢我的父母,他们的鼓励和对我有潜力的信任为我一生的热情铺平了道路。A. sympathy同情;B. tension紧张;C. enthusiasm热情;D. tone语气。根据上文“it became my lifelong passion”可知,吉他成了作者一生的热爱,这种热爱是一种热情,是父母的鼓励和信任为作者铺平了追求热情的道路。故选C项。54.考查动词词义辨析。句意:对于任何足够幸运的人来说,都有一件“乐器”等着被发现——一件将他们与自己和他人联系起来的东西。A. presents呈现;B. introduces介绍;C. links联系;D. changes改变。根据下文“them to themselves and others”可知,这件“乐器”能够将人们与自己和他人联系起来,让人们更好地认识自己和他人。link sb. to sb.表示“将某人与某人联系起来”。故选C项。55.考查名词词义辨析。句意:重要的是它所带来的归属感。A. encouragement鼓励;B. belonging归属感;C. identity身份;D. community社区。根据上文“there’s an “instrument” waiting to be found — something that ____14____ them to themselves and others.”可知,这件“乐器”能够将人们与自己和他人联系起来,让人们更好地认识自己和他人,从而带来归属感。故选B项。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 四川省达州外国语学校2025-2026学年高二上学期期中考试英语试卷.docx 高二半期考试听力音频.mp3