浙江省绍兴市新昌县拔茅中学2025-2026学年八年级上学期12月月考英语试题(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源下载
  1. 二一教育资源

浙江省绍兴市新昌县拔茅中学2025-2026学年八年级上学期12月月考英语试题(原卷版+解析版,含听力原文及音频)

资源简介

浙江省绍兴市新昌县拔茅中学2025-2026学年八年级上学期月考英语试卷(10月)
(2025八上·新昌月考) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题。请从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。
1.Where is the woman probably going to spend her holiday
A.In Tibet. B.In Hainan. C.In Beijing.
2.What are the two speakers talking about
A.How to go to China.
B.Where to spend the holiday.
C.When to go to China.
3.How many people are there in the girl's family
A.Four. B.Five. C.Six.
4.What was Kitty doing at 7:00 last night
A.Taking a shower. B.Doing housework. C.Watching TV.
5.What housework does the girl usually do on weekends
A.Washing the clothes.
B.Sweeping the floor.
C.Doing the dishes.
(2025八上·新昌月考) 听一段材料,回答小题。
6.What are the speakers doing
A.Taking photos. B.Taking a trip. C.Looking at photos.
7.How many places of interest did the girl visit
A.Three. B.Two. C.Four.
(2025八上·新昌月考)听一段材料,回答小题。
8.Who did Jeff go camping with
A.His father. B.His uncle. C.His classmates.
9.Where did Jeff go camping
A.In the park. B.In the mountains. C.In the forest.
10.What time did Jeff come back yesterday
A.At 4:20 p.m. B.At 5:20 p.m. C.At 5:40 p.m.
(2025八上·新昌月考) 听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。
11.How often do the students at Kang Tao Primary School have labor classes
A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.
12.How do the students deal with the vegetables when the vegetables grow big
A.They eat the vegetables.
B.They sell the vegetables.
C.They give the vegetables to animals.
13.What can the students do in the labor classes
A.Help their parents with farm work.
B.Grow vegetables and feed animals.
C.Cook the vegetables in the school kitchen.
14.What can the students get from the labor classes
A.Knowledge and health.
B.Money and food.
C.Tickets to the zoo.
15.What may the students' parents think of the labor classes
A.Surprising. B.Helpful. C.Comfortable.
(2025八上·新昌月考) 阅读理解
Safari in South Africa8:00 p.m. Start and end in Johannesburg (约翰内斯堡). 7:30 p.m. Saturday Trek (徒步旅行) in CanadaWe leave the airport at 10:00 p.m. Start and end in Toronto. Dinner: 6:30 p.m. Party: Friday evening
Surfing in Spanish seasFlight leaves at 5:30 a.m. Start and end in Barcelona (巴塞罗那). Dinner is at 6:00 p.m. every day. There is a party every Saturday at the hotel.
16.In the trip "Trek in Canada", what time do you leave the airport
A.At 5:30 a.m. B.At 8:00 p.m. C.At 10:00 p.m.
17.What can you do in the trip "Surfing in Spanish seas"
A.Have dinner at 7:30 p.m.
B.Go to a party on Friday.
C.Go surfing.
18.What do the trips have in common
A.They all start from Toronto.
B.They all travel by air.
C.They all have a party on Saturday.
(2025八上·新昌月考) 阅读理解
Welcome to the Animal World in our city zoo! Here, you can see different kinds of amazing animals from all over the world.
Let's start with the cute pandas from China. They are black and white, and love eating bamboo. They are so lovely that everyone likes them. Next, look at the tall giraffes from Africa. They have long necks and legs, which help them reach the leaves on tall trees. The lions are also from Africa. They are strong and powerful, and are called the "King of the Jungle". Don't miss the clever monkeys. They jump and play around, always making people laugh.
There are many more animals waiting for you to discover. Have a great time!
19.Where are the pandas from
A.Africa. B.America. C.China. D.Australia.
20.What do giraffes eat
A.Meat. B.Bamboo. C.Grass. D.Leaves.
21.What are lions known as
A.The "King of the Forest". B.The "King of the Jungle".
C.The "King of the Sea". D.The "King of the Sky".
22.What can we know about monkeys
A.They are lazy. B.They are clever.
C.They are quiet. D.They are scary.
(2025八上·新昌月考) 阅读理解
Do you eat acorns (橡子) Speaking of them, most people will think of a lovely animal, squirrel(松鼠). In the Republic of Korea, there are few acorns on the ground, and as a result, few squirrels.
In recent years, more and more people have been interested in the food that is made from acorns, such as noodles and jelly. It is said to be a kind of healthy food that can help people become thinner and fight illnesses. Lots of people start to pick acorns in public parks all over the Asian countries for their own health. Small shops and large companies are also trying to make acorn food to make money. All these activities are making the number of squirrels fewer and fewer. Luckily, there are some people trying to drive away acorn-searching people. Although they can't use rules to punish those people, they are trying their best to prevent them. They also put acorns under tree leaves to help the hungry squirrels.
A forest science researcher in the Republic of Korea said a squirrel needs at least 100 acorns to spend the cold winter. But if people still take away their food, there will be no more squirrels in the country in fifty years. So people should take actions to help and save the hungry squirrels.
23.How does the writer start the passage
A.By telling stories. B.By asking questions
C.By showing numbers. D.By giving examples.
24.What is making the number of squirrels fewer and fewer
A.People catch squirrels and feed them as pets.
B.People think that acorns are good for their health.
C.Some squirrels die because they don't have enough food.
D.People start to pick acorns in public parks all over the world.
25.What does the underlined word "prevent" in Para 2 mean
A.Stop B.Save C.Keep D.Protect
26.What can we learn from the passage
A.Acorns are bad for fighting illnesses.
B.Those who try to make acorn food can be punished.
C.There are many acorns and squirrels in the Republic of Korea.
D.Some people help squirrels by putting acorns under the tree leaves.
(2025八上·新昌月考) 阅读理解
We all talk about good and bad habits, but do we really know what a good habit or a bad habit is Take brushing your teeth for example. Everyone thinks it is a good habit, but there are times when it is not. Carl's dentist told him that his teeth became bad because of over brushing. Wanting to keep them healthy, he brushed his teeth for fifteen minutes after every meal and he was also brushing too hard.
Most habits have both advantages (优点) and disadvantages. In this book, The Habit Change Workbook, I'll help you decide which habits you need to change. First let's meet two people with "bad habits".
Betty liked shopping best. It made her relaxed and helped her forget her worries. She also shopped when she was bored or had something to enjoy. Betty showed her love by buying and giving gifts to friends. She especially enjoyed a big sale. When she found a sale, she'd often buy two, three or more of the same thing. Betty used credit cards (信用卡) to pay, making it difficult for her to pay the bills each month.
Jeff was busy and didn't have time to cook healthy meals. He often had fast food on the way to and from work. His kitchen was full of junk food. Jeff was fat. His doctor told him to eat less and gave him a diet plan (饮食计划), but Jeff couldn't follow it. Jeff also had problem sleeping.
27.Why does the writer mention (提到) Carl at the beginning
A.To teach us how to tell (辨别) good habits or bad ones.
B.To show that a good habit can have bad results.
C.To show us that he has good habits.
D.To tell us about his bad habits.
28.In which part of a magazine can we probably read this text
A.Lifestyle. B.News. C.Fun. D.World.
29.What do we know about Betty
A.Sometimes she shopped when she was worried.
B.She always wanted to get gifts from her friends.
C.She didn't have any credit cards.
D.She had few friends.
30.How does the writer show his ideas
A.By listing numbers. B.By giving examples.
C.By describing a picture. D.By giving definition.
(2025八上·新昌月考) 任务型阅读
Have you ever heard the saying "Home, sweet home" This is just another way of saying that it's nice to be home!  31.  
What do you like best when you are at home Maybe you like to play with your brothers and sisters. Maybe you enjoy staying with your mum and dad.  32.   Spending time with them is one thing that makes being at home special.
Your bedroom is another thing that makes home special. Your toys, your books, and your favorite things are in your bedroom.  33.   Maybe you like to have a quiet place to read a book or to think about your day.
 34.   Families sit around the table to eat the food Mum or Dad has prepared. It's a time to share interesting stories about your day. There are a lot of things to do to make home a special place.
Who does the chores like cleaning, cooking, and yardwork When families work together to do the chores, it makes them easier and more interesting for everyone.  35.   Maybe you can pull weeds (草) out of the flower garden.
Maybe you can water the vegetable garden or the houseplants. Think about what you can do, so that when you come home every day, you can say, "Home, sweet home!"
A.They are your loved ones. B.Think about what you like best about it. C.Mealtime can be a special time at home. D.A lot of people and things we love are at home. E.Maybe you can help lay the dinner table. F.Home is the sweetest place in the world, but leaving it is a part of growing up.
(2025八上·新昌月考)通读下面短文,掌握大意,然后从 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Once upon a time, there lived a kind king. But the king was also very 36. . He would do 37. but eat and sleep. He became 38. and finally found it difficult to move his 39. even his feet.
The king invited doctors from different parts of the country to make him 40. . But 41. could help the king to lose weight.
One day, an old man visited the country. He heard about the king's 42. . He volunteered (自愿) to help the king lose some weight. The king decided to let him 43. .
The old man lived 44. . He said that the king had to come to him and asked the king to come for treatment (治疗) the next day. But the king would have to 45. there, the old man added.
The king came the next day. 46. , the old man was not there. His son asked the king to come 47. meet his father the next day.
The king came every day for two weeks, but he 48. once saw the old man. But he did notice that he felt a lot 49. . He had lost some weight. He finally realized 50. the old man had asked him to walk so far.
36.A.lazy B.shy C.strict D.stupid
37.A.anything B.nothing C.something D.everything
38.A.thinner and thinner B.taller and taller
C.fatter and fatter D.older and older
39.A.head B.eyes C.body D.hand
40.A.active B.happy C.strong D.healthy
41.A.no one B.someone C.everybody D.anybody
42.A.story B.problem C.dream D.discovery
43.A.try B.start C.go D.pass
44.A.alone B.far away C.freely D.nearby
45.A.work B.move C.walk D.stay
46.A.Especially B.Suddenly C.Immediately D.Unluckily
47.A.or B.so C.and D.but
48.A.often B.always C.sometimes D.never
49.A.lighter B.angrier C.happier D.busier
50.A.why B.as C.because D.with
(2025八上·新昌月考)用方框中所给单词的适当形式填空,每词限填一次。
understand quick umbrella happy million
51.The little girl ran to her mother     as soon as she saw her.
52.You'd better take a/an     today. It's going to rain.
53.    of tennis fans watched the wonderful match on TV yesterday evening.
54.The life in the countryside are much     than before.
55.—Why do you look so worried
—Because my son can't     me when I have conversations with him about his study.
(2025八上·新昌月考)阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)
Jane is a 16-year-old high school student in America. As a  56.   (青少年) of her age, she often has a lot of worries.
The other day, Jane  57.   (丢失) her bicycle and she kept it to herself. She was afraid that her parents would be angry  58.   (如果) she told them about it. She felt even  59.   (更糟) after she worried for days. 60.   (最终), she talked to her parents and they were really  61.   (体谅人的). Her dad said he sometimes made careless mistakes  62.   (他自己). They got her a new bicycle and asked her to be more careful. "I'll remember to  63.   (分享) my problems in the future," Jane said to herself.
When Jane told her story to her best friend Jeff, he felt the same way  64.   (如同) Jane. "It's best to talk to our parents about our problems. Our parents have more  65.   (经 验) and are always there to help us," he said.
(2025八上·新昌月考) 语法填空
This summer my family went on a trip to Stockholm.
Before the trip, we booked a hotel room in  66.   city centre. When we arrived in Stockholm, we  67.   (take) a bus to the hotel. Then we went out for dinner. We saw trees and flowers everywhere on the way to the restaurant. We felt like we were in a big forest.  68.   a lovely city!
The next day we visited the Vasa Museum. It's home to an old ship—the Vasa. Nobody was  69.   (excited) than my son, because visiting museums is  70.   (he) favourite. There were many visitors in front of the museum. We waited  71.   a long time and felt a little tired. But  72.   we went into the museum, we were all surprised. The ship looked very cool and beautiful. Then we took quite a few photos.
The third day we went to a park in Stockholm. Lots of people were in the park. My son played with some  73.   (child) there. I talked with their parents. My husband watched a chess game. I thought it was the best way  74.   (feel) Stockholm!
It was a really  75.   (relax) trip. We all had a good time.
76.(2025八上·新昌月考)假如你是 Mike,你的笔友 Jason给你写了一封信,请阅读以下邮件,写一封80词左右的回信。
Dear Mike, How is it going I went hiking with my friends last weekend. It was really interesting. Here are some of the photos. I sent some to you. And I plan to visit your hometown next holiday. Could you please tell me something about your hometown Looking forward to your reply. Best wishes! Yours  
Dear Jason,
……
Best wishes!
Yours
答案解析部分
【答案】1.B
2.B
3.C
4.B
5.A
【知识点】短对话理解;询问地点;介绍语
【解析】【听力原文】1. M: Where are you going to spend the coming holiday
W: I usually go back to my hometown, Tibet to stay with my family. But this time I'm going to somewhere warm, maybe Hainan.
2. W: Where will you go to spend your summer holiday
M: I'll go to China.
3. W: I have two sisters and one brother, and we all live with our parents.
M: Do you get on well with them
W: Yes. But sometimes we can't reach an agreement on who should do the housework.
4. M: Kitty, I called you last night but no one answered. What were your family doing at seven o'clock then
W: Sorry, Grandpa. I was in the kitchen helping my mum with some housework while my father was taking a shower.
5.M: Do you help wash the clothes at home
W: Yes. I usually do it on weekends.
【分析】文章大意:五段对话分别围绕女士假期去向、两人谈论假期地点、女孩家庭人数、基蒂昨晚 7 点的活动及女孩周末做的家务展开。
【点评】考查听力理解能力。解题需针对每段对话的问题,抓取关键信息,部分题目需通过计算或区分人物行为匹配正确选项。
1.根据听力材料中的语句 "W: I usually go back to my hometown, Tibet to stay with my family. But this time I'm going to somewhere warm, maybe Hainan." 可知,女士这次假期可能去海南,故答案为 B。
2.根据听力材料中的语句 "W: Where will you go to spend your summer holiday M: I'll go to China." 可知,两人在谈论假期去哪里度过,故答案为 B。
3.根据听力材料中的语句 "W: I have two sisters and one brother, and we all live with our parents." 可知,女孩家有她自己、两个姐妹、一个兄弟和父母,共 6 人,故答案为 C。
4.根据听力材料中的语句 "W: Sorry, Grandpa. I was in the kitchen helping my mum with some housework while my father was taking a shower." 可知,昨晚 7 点基蒂在做家务,故答案为 B。
5.根据听力材料中的语句 "M: Do you help wash the clothes at home W: Yes. I usually do it on weekends." 可知,女孩周末通常洗衣服,故答案为 A。
【答案】6.C
7.A
【知识点】长对话理解;介绍语
【解析】【听力原文】M: What beautiful photos! Jenny, when did you take these photos
W: I took them in Beijing last month.
M: Wow! Did you enjoy your trip
W: Yes. I visited the Palace Museum, Tian'anmen Square and the Great Wall.
M: Wow, sounds great! Did you try Beijing roast duck
W: Of course! I also had some local snacks. I'm sure you will like them.
M: Wow, I can't wait to go there.
【分析】文章大意:对话中男士看到珍妮的照片,询问拍摄时间和旅行情况,珍妮告知照片上个月拍于北京,还介绍了参观的景点和品尝的美食,男士表示期待去北京。
【点评】考查听力理解能力。解题需从对话中抓取关于行为动作和数量的关键语句,直接匹配正确选项。
6.根据听力材料中的语句 "M: What beautiful photos! Jenny, when did you take these photos " 可知 ,说话者们正在看照片,故答案为 C。
7.根据听力材料中的语句 "W: Yes. I visited the Palace Museum, Tian'anmen Square and the Great Wall." 可知,女孩参观了三个名胜古迹,故答案为 A。
【答案】8.A
9.B
10.B
【知识点】长对话理解;询问时间;询问地点
【解析】【听力原文】W: Hi, Jeff. I didn't see you at the weekend.
M: Hi, Jenny. I went camping with my father.
W: Sounds fun. Where did you go camping
M: In the mountains near our town.
W: When did you get back
M: We came back at 5:20 yesterday afternoon.
【分析】文章大意:对话中珍妮询问杰夫周末为何没露面,杰夫告知自己和爸爸去镇上附近的山里露营,且昨天下午 5 点 20 分才回来。
【点评】考查听力理解能力。解题需从对话中精准抓取关于同行人员、露营地点和返回时间的关键语句,直接匹配正确选项。
8.根据听力材料中的语句 "M: Hi, Jenny. I went camping with my father." 可知,杰夫和他的爸爸一起去露营了,故答案为 A。
9.根据听力材料中的语句 "W: Sounds fun. Where did you go camping M: In the mountains near our town." 可知,杰夫去镇上附近的山里露营了,故答案为 B。
10.根据听力材料中的语句 "W: When did you get back M: We came back at 5:20 yesterday afternoon." 可知,杰夫昨天下午 5 点 20 分回来的,故答案为 B。
【答案】11.C
12.A
13.B
14.A
15.B
【知识点】短文理解;说明文;询问感受;询问频率;学校课程
【解析】【听力原文】 Nowadays most schools in China have labor classes. For example, at Kang Tao Primary School which is in the countryside, the students have labor classes every Tuesday and Friday. They learn to grow vegetables and other plants. When the vegetables grow big, the students take them to the school kitchen. At lunchtime they enjoy the vegetables and other food. They don't have to spend money on lunches at school. There are some animals in the school, too. It's like a small zoo. In the labor classes, students can watch the animals, play with them and give food to them. The teachers in the school say that doing farm work is very good for the students. In the labor classes, students can get a lot of knowledge about vegetables and animals. Doing farm work is also good for their health. Now they can help their parents with farm work. The students all enjoy themselves in their labor classes.
【分析】文章大意:介绍中国多数学校开设劳动课,以农村的康涛小学为例,说明该校学生每周两次劳动课的内容(种蔬菜、照料动物)、蔬菜的用途,以及劳动课对学生获取知识、健康和帮助家长的作用,学生们也很喜欢劳动课。
【点评】考查听力理解能力。解题需从独白中定位关于劳动课频率、蔬菜处理方式、课程内容、课程益处的关键语句,部分题目需结合信息推测家长态度,再匹配正确选项。
11.根据听力材料中的语句 "For example, at Kang Tao Primary School which is in the countryside, the students have labor classes every Tuesday and Friday." 可知,康涛小学的学生每周上两次劳动课,故答案为 C。
12.根据听力材料中的语句 "When the vegetables grow big, the students take them to the school kitchen. At lunchtime they enjoy the vegetables and other food." 可知,蔬菜长大后学生们会吃掉它们,故答案为 A。
13.根据听力材料中的语句 "They learn to grow vegetables and other plants." 和 "In the labor classes, students can watch the animals, play with them and give food to them." 可知,学生在劳动课上可以种蔬菜和喂动物,故答案为 B。
14.根据听力材料中的语句 "In the labor classes, students can get a lot of knowledge about vegetables and animals. Doing farm work is also good for their health." 可知,学生能从劳动课中获得知识并有益健康,故答案为 A。
15.根据听力材料中的语句 "Now they can help their parents with farm work." 可知,学生能帮父母做农活,推测家长可能认为劳动课有帮助,故答案为 B。
【答案】16.C
17.C
18.B
【知识点】旅游观光类;广告布告类;应用文;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了三个旅行行程,分别是南非的游猎之旅、加拿大的徒步旅行和西班牙海域的冲浪之旅,包含出发时间、餐饮、活动等信息。
【点评】考查阅读选择,首先通读全文,理解文章大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
16.细节理解题。根据 "Trek (徒步旅行) in Canada" 部分的语句 "We leave the airport at 10:00 p.m." 可知,在加拿大徒步旅行的行程中,离开机场的时间是晚上 10 点,故答案为 C。
17.细节理解题。根据 "Surfing in Spanish seas" 的行程名称及内容可知,在西班牙海域冲浪的行程中可以冲浪,故答案为 C。
18.细节理解题。观察三个行程,"Safari in South Africa" 有飞机图标,"Trek in Canada" 提到 "leave the airport","Surfing in Spanish seas" 提到 "Flight leaves",可知它们的共同之处是都乘坐飞机出行,故答案为 B。
【答案】19.C
20.D
21.B
22.B
【知识点】旅游观光类;应用文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文是城市动物园 "动物世界" 的介绍,依次介绍了来自中国的熊猫、来自非洲的长颈鹿和狮子,以及聪明的猴子,邀请读者前来参观。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中对应动物的信息,直接提取关键内容与选项匹配,确保答案准确。
19.细节理解题。根据文中语句 "Let's start with the cute pandas from China." 可知,熊猫来自中国,故答案为 C。
20.细节理解题。根据文中语句 "Next, look at the tall giraffes from Africa. They have long necks and legs, which help them reach the leaves on tall trees." 可知,长颈鹿吃树上的叶子,故答案为 D。
21.细节理解题。根据文中语句 "The lions are also from Africa. They are strong and powerful, and are called the 'King of the Jungle'." 可知,狮子被称为 "丛林之王",故答案为 B。
22.细节理解题。根据文中语句 "Don't miss the clever monkeys. They jump and play around, always making people laugh." 可知,猴子很聪明,故答案为 B。
【答案】23.B
24.C
25.A
26.D
【知识点】故事阅读类;说明文;人与自然和谐共生;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:介绍了橡子因被认为有益健康,遭到人们大量采摘,导致韩国等地松鼠数量减少 ,一些人采取措施帮助松鼠,研究者呼吁人们保护松鼠的故事。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容排除错误选项,词义猜测题结合语境推断含义,确保答案贴合文本。
23.细节理解题。根据文中语句 "Do you eat acorns Speaking of them, most people will think of a lovely animal, squirrel." 可知,作者通过提出问题开启文章,故答案为 B。
24.细节理解题。根据文中语句 "Lots of people start to pick acorns... All these activities are making the number of squirrels fewer and fewer." 及 "A forest science researcher... a squirrel needs at least 100 acorns to spend the cold winter." 可知,人们采摘橡子导致松鼠缺乏过冬食物,进而数量减少,故答案为 C。
25.词义猜测题。根据文中语句 "Although they can't use rules to punish those people, they are trying their best to prevent them. They also put acorns under tree leaves to help the hungry squirrels." 可知,"prevent" 意为阻止人们采摘橡子,与 "Stop" 意思相近,故答案为 A。
26.细节理解题。根据文中语句 "They also put acorns under tree leaves to help the hungry squirrels." 可知,一些人通过把橡子放在树叶下帮助松鼠,故答案为 D。
【答案】27.B
28.A
29.A
30.B
【知识点】议论文;行为习惯;细节理解;推理判断;文章出处
【解析】【分析】文章大意:本文先以卡尔过度刷牙损害牙齿为例,说明习惯有两面性,接着介绍《习惯改变手册》的作用,并通过贝蒂购物成瘾、杰夫饮食不健康的例子,进一步说明 "不良习惯" 的表现。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容排除错误选项,文章出处题结合主题判断板块类别,推理题分析作者的论证方式,确保答案贴合文本。
27.细节理解题。根据文中语句 "Everyone thinks it is a good habit, but there are times when it is not. Carl's dentist told him that his teeth became bad because of over brushing." 可知,作者提到卡尔是为了说明即使是好习惯,过度做也可能产生坏结果,故答案为 B。
28.文章出处题。文章围绕 "习惯" 展开,介绍了刷牙这一常见习惯的两面性,还举例说明贝蒂的购物习惯和杰夫的饮食习惯问题,属于生活方式相关内容,最可能来自杂志的 "生活方式" 板块,故答案为 A。
29.细节理解题。根据文中语句 "Betty liked shopping best. It made her relaxed and helped her forget her worries. She also shopped when she was bored or had something to enjoy." 可知,贝蒂在焦虑时会通过购物缓解,A 选项表述正确;B 选项与 "Betty showed her love by buying and giving gifts to friends" 不符,C 选项与 "Betty used credit cards to pay" 不符,D 选项文中未提及,故答案为 A。
30.推理判断题。根据文中语句 "Take brushing your teeth for example""First let's meet two people with 'bad habits'" 及贝蒂、杰夫的例子可知,作者通过举例子的方式阐述观点,故答案为 B。
【答案】31.D;32.A;33.B;34.C;35.E
【知识点】议论文;家庭生活
【解析】【分析】文章大意:本文围绕 "家是温馨的港湾" 展开,介绍了家之所以特别的原因,包括有爱的家人、专属的卧室、特别的用餐时间,还提到家人共同做家务的重要性,并鼓励读者为让家更美好付出行动。
A.They are your loved ones. 他们是你爱的人。
B.Think about what you like best about it. 想想你最喜欢它的什么。
C.Mealtime can be a special time at home. 用餐时间可以是家里的一段特别时光。
D.A lot of people and things we love are at home. 家里有很多我们爱的人和物。
E.Maybe you can help lay the dinner table. 也许你可以帮忙摆放餐桌。
F.Home is the sweetest place in the world, but leaving it is a part of growing up. 家是世界上最温馨的地方,但离开家是成长的一部分。
【点评】考查阅读还原。解题需紧扣 "家的温馨与特别" 主线,根据前后文的指代关系、主题概括、举例衔接等逻辑匹配选项,确保每段内容围绕段落核心话题展开,且与全文主题一致。
31.根据文中语句 "Have you ever heard the saying 'Home, sweet home' This is just another way of saying that it's nice to be home!" 可知,选项 D 中的语句 "A lot of people and things we love are at home." 与此相符,该句解释了 "家很美好" 的原因 —— 家里有我们爱的人和物,衔接前文对 "家" 的正面描述,故答案为 D。
32.根据文中语句 "Maybe you like to play with your brothers and sisters. Maybe you enjoy staying with your mum and dad." 以及 "Spending time with them is one thing that makes being at home special." 可知,选项 A 中的语句 "They are your loved ones." 与此相符,"They" 指代前文提到的兄弟姐妹和父母,该句点明这些家人是我们爱的人,衔接前文 "喜欢和家人相处" 与后文 "和他们相处让家特别",故答案为 A。
33.根据文中语句 "Your bedroom is another thing that makes home special. Your toys, your books, and your favorite things are in your bedroom." 以及 "Maybe you like to have a quiet place to read a book or to think about your day." 可知,选项 B 中的语句 "Think about what you like best about it." 与此相符,"it" 指代前文的 "卧室",该句引导读者思考自己最喜欢卧室的什么,衔接前文 "卧室里的物品" 与后文 "喜欢卧室的安静场景",故答案为 B。
34.根据文中语句 "Families sit around the table to eat the food Mum or Dad has prepared. It's a time to share interesting stories about your day." 可知,选项 C 中的语句 "Mealtime can be a special time at home." 与此相符,该句作为段落主题句,概括后文 "家人围坐吃饭、分享日常" 的内容,点明用餐时间是家里的特别时刻,故答案为 C。
35.根据文中语句 "When families work together to do the chores, it makes them easier and more interesting for everyone." 以及 "Maybe you can pull weeds out of the flower garden." 可知,选项 E 中的语句 "Maybe you can help lay the dinner table." 与此相符,该句列举了 "摆放餐具" 这一具体家务,与后文 "拔草" 共同举例说明 "可以做的家务",衔接前文 "家人一起做家务" 的话题,故答案为 E。
【答案】36.A;37.B;38.C;39.C;40.D;41.A;42.B;43.A;44.B;45.C;46.D;47.C;48.D;49.A;50.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:短文讲述了一位善良但懒惰的国王因只吃睡变胖且行动困难,医生无法帮他减肥 ,之后一位老人通过让国王每天走路去见自己(却故意不在),最终让国王成功减重的故事。
【点评】考查完形填空。解题时需紧扣 "国王减肥" 的主线,结合老人 "让国王走路却故意缺席" 的巧妙设计,通过上下文逻辑(如国王的状态变化、老人的行为目的)判断词汇,同时注意固定搭配和连词的语境运用。
36.句意:从前,有一位善良的国王。但这位国王也非常懒惰。lazy,懒惰的,形容词;shy,害羞的,形容词;strict,严格的,形容词;stupid,愚蠢的,形容词。根据文中 "He would do nothing but eat and sleep"(他除了吃和睡什么都不做)可知,国王很 "懒惰",故答案为 A。
37.句意:他除了吃和睡什么都不做。anything,任何事情(用于否定句或疑问句),代词;nothing,没有事情,代词;something,某件事情(用于肯定句),代词;everything,所有事情,代词。根据后文国王变胖、行动困难可知,他 "除了吃和睡什么都不做","do nothing but..." 为固定搭配,故答案为 B。
38.句意:他变得越来越胖,最后发现连移动身体 —— 甚至脚都很困难。thinner and thinner,越来越瘦 ,形容词比较级短语;taller and taller,越来越高,形容词比较级短语;fatter and fatter,越来越胖 ,形容词比较级短语;older and older,越来越老,形容词比较级短语。根据前文国王只吃睡不活动可知,他会 "越来越胖",故答案为 C。
39.句意:他变得越来越胖,最后发现连移动身体 —— 甚至脚都很困难。head,头,名词;eyes,眼睛 ,名词复数;body,身体,名词;hand,手,名词。根据文中 "even his feet"(甚至他的脚)可知,脚是身体的一部分,此处指移动 "身体" 困难,故答案为 C。
40.句意:国王邀请了全国各地的医生来让他恢复健康。active,活跃的,形容词;happy,开心的,形容词;strong,强壮的,形容词;healthy,健康的,形容词。根据前文国王肥胖、行动困难可知,他希望通过医生变得 "健康",故答案为 D。
41.句意:但没有人能帮国王减肥。no one,没有人,代词;someone,某人,代词;everybody,每个人,代词;anybody,任何人(用于否定句或疑问句),代词。根据转折词 "but" 及后文 "an old man volunteered to help the king"(一位老人自愿帮助国王)可知,之前的医生 "没人" 能帮国王,故答案为 A。
42.句意:一天,一位老人来到这个国家。他听说了国王的问题。story,故事,名词;problem,问题,名词;dream,梦想,名词;discovery,发现,名词。根据前文国王肥胖、行动困难且医生无法帮忙可知,这是国王的 "问题",故答案为 B。
43.句意:他自愿帮助国王减肥。国王决定让他试试。try,尝试,动词;start,开始,动词;go,去,动词;pass,通过,动词。根据文中老人主动提出帮忙,国王同意其尝试可知,此处指 "让他试试",故答案为 A。
44.句意:老人住得很远。alone,独自地,副词;far away,遥远地,副词短语;freely,自由地,副词 ;nearby,在附近,副词。根据后文 "he finally realized why the old man had asked him to walk so far"(他终于明白老人为什么让他走这么远的路)可知,老人住得 "远",故答案为 B。
45.句意:他说国王必须来找他,并让国王第二天来接受治疗。但老人补充说,国王必须走路去那里。work,工作,动词;move,移动,动词;walk,走路,动词;stay,停留,动词。根据后文国王通过走路减肥及 "asked him to walk so far"(让他走这么远的路)可知,老人要求国王 "走路" 去,故答案为 C。
46.句意:国王第二天来了。不幸的是,老人不在那里。Especially,尤其,副词;Suddenly,突然,副词 ;Immediately,立刻,副词;Unluckily,不幸地,副词。根据文中 "the old man was not there" (老人不在那里)可知,这对特意前来的国王来说是 "不幸的" 事,故答案为 D。
47.句意:他的儿子让国王第二天再来见他的父亲。or,或者,连词(表选择);so,所以,连词(表结果);and,并且,连词(表顺承);but,但是,连词(表转折)。根据文中 "come"(来)和"meet his father"(见他父亲)可知,两个动作是顺承关系,用 "and" 连接,故答案为 C。
48.句意:国王连续两周每天都来,但他一次也没见到老人。often,经常,副词;always,总是,副词;sometimes,有时,副词;never,从未,副词。根据转折词 "but" 及后文国王通过走路减肥可知,他 "从没" 见到老人,老人是故意不在的,故答案为 D。
49.句意:但他确实注意到自己感觉轻了很多。他瘦了一些。lighter,更轻的,形容词比较级;angrier,更生气的,形容词比较级;happier,更开心的,形容词比较级;busier,更忙的,形容词比较级。根据后文 "He had lost some weight"(他瘦了一些)可知,他感觉身体 "更轻了",故答案为 A。
50.句意:他终于明白老人为什么让他走这么远的路。why,为什么,疑问词(表原因);as,因为,连词 ;because,因为,连词;with,和…… 一起,介词。根据文中 "he had lost some weight"(他瘦了一些)可知,国王此时弄清楚了老人让他走路的 "原因",此处是 "realized why..."(明白为什么……)的结构,故答案为 A。
【答案】51.quickly
52.umbrella
53.Millions
54.happier
55.understand
【知识点】动词原形;固定搭配;可数名词的单数;形容词比较级与最高级的构成规则;“形容词比较级+than+…”表示前者比后者更……
【解析】【分析】understand 理解(v.);quick 快的(adj.)、quickly 快地(adv.);umbrella 雨伞(n.) ;happy 幸福的(adj.)、happier 更幸福的(比较级);million 百万(num.)
【点评】考查选词填空题,需结合语境判断单词含义,重点关注副词转换、名词用法、固定短语(millions of)、形容词比较级及情态动词后接动词原形的规则,确保单词形式符合句子语法结构。
51.句意:小女孩一看见妈妈,就飞快地跑了过去。根据语句 "The little girl ran to her mother … as soon as she saw her." 及所给单词的提示可知,此空表示 "飞快地",需用副词修饰动词 "ran", "quick"的副词形式为 "quickly",故答案为 quickly。
52.句意:你今天最好带一把雨伞。天要下雨了。根据语句 "You'd better take a/an … today. It's going to rain." 及所给单词的提示可知,此空表示 "雨伞","umbrella" 是以元音音素开头的可数名词,前面用 "an" 修饰,故答案为 umbrella。
53.句意:昨晚数百万网球球迷在电视上观看了这场精彩的比赛。根据语句 "… of tennis fans watched the wonderful match on TV yesterday evening." 及所给单词的提示可知,"millions of" 是固定短语 ,意为 "数百万的",表示不确定的数量,句首首字母大写,故答案为 Millions。
54.句意:农村的生活比以前幸福多了。根据语句 "The life in the countryside are much … than before. " 及所给单词的提示可知,"than" 提示用比较级,"happy" 的比较级为 "happier",故答案为 happier 。
55.句意:—— 你为什么看起来这么着急?—— 因为当我和儿子谈论他的学习时,他不能理解我。根据语句 "Because my son can't … me when I have conversations with him about his study." 及所给单词的提示可知,此空表示 "理解",情态动词 "can't" 后接动词原形,故答案为 understand。
【答案】56.teenager;57.lost;58.if;59.worse;60.Finally;61.understanding;62.himself;63.share;64.as;65.Experience
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:短文讲述了 16 岁的美国高中生简丢了自行车后,因担心父母生气而隐瞒,最终和父母沟通后得到理解与帮助的故事,还提到简的朋友杰夫也认同遇到问题应和父母交流,因为父母有更多经验且愿意提供帮助。
【点评】考查单词拼写。解题时需结合中文提示,联系上下文确定单词的词性、时态、单复数及比较级,同时关注固定搭配(如 "the same way as")和反身代词的用法,确保答案符合语法逻辑。
56.句意:作为像她这个年纪的青少年,她经常有很多烦恼。"青少年",其英文翻译 "teenager",可数名词。根据文中语句 "As a...of her age" 可知,"a" 后接单数名词,故答案为 teenager。
57.句意:前几天,简丢了自行车,她没告诉任何人。"丢失",其英文翻译 "lose",动词。根据文中语句 "The other day"(前几天)可知,时态为一般过去时,"lose" 的过去式为 "lost",故答案为 lost。
58.句意:她担心如果告诉父母这件事,他们会生气。"如果",其英文翻译 "if",连词。根据文中语句"she was afraid that her parents would be angry...she told them about it" 可知,此处引导条件状语从句 ,用 "if",故答案为 if。
59.句意:担心了几天之后,她感觉更糟了。"更糟",其英文翻译 "worse",形容词比较级。根据文中语句 "felt even..." 可知,"even" 后接比较级,"bad" 的比较级为 "worse",故答案为 worse。
60.句意:最终,她和父母谈了,他们非常体谅人。"最终",其英文翻译 "finally",副词。根据文中语句 "...she talked to her parents" 可知,此处修饰整个句子,句首首字母大写,故答案为 Finally。
61.句意:最终,她和父母谈了,他们非常体谅人。"体谅人的",其英文翻译 "understanding",形容词。根据文中语句 "they were really..." 可知,此处用形容词作表语,描述父母的特点,故答案为 understanding。
62.句意:她爸爸说他自己有时候也会犯粗心的错误。"他自己",其英文翻译 "himself",反身代词。根据文中语句 "her dad said he sometimes made careless mistakes..." 可知,此处指代 "爸爸自己",用反身代词,故答案为 himself。
63.句意:简心里想:"以后我会记得分享我的问题。""分享",其英文翻译 "share",动词。根据文中语句 "I'll remember to...my problems" 可知,"remember to" 后接动词原形,故答案为 share。
64.句意:当简把她的故事告诉最好的朋友杰夫时,他和简有同样的感受。"如同",其英文翻译 "as",连词。根据文中语句 "he felt the same way...Jane" 可知,"the same way as" 为固定搭配,意为 "和 …… 一样的方式 / 感受",故答案为 as。
65.句意:杰夫说:"我们最好和父母谈谈我们的问题,父母有更多经验,而且总会在身边帮助我们。""经验",其英文翻译 "experience",不可数名词。根据文中语句 "our parents have more..." 可知,不可数名词无复数形式,故答案为 experience。
【答案】66.the;67.took;68.What;69.more excited;70.his;71.for;72.after;73.children;74.to feel;75.relaxing
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章讲述作者一家今年夏天去斯德哥尔摩旅行的经历,包括提前订酒店、乘公交前往、参观瓦萨博物馆、去公园休闲等,最后表示这是一次令人放松的旅行,大家都玩得很开心。
【点评】考查语法填空。解题需结合固定搭配、时态及感叹句结构判断答案,重点掌握定冠词用法、形容词比较级、名词复数等语法点,同时通过旅行时间线理解文本逻辑。
66.句意:旅行前,我们在市中心订了一间酒店房间。根据文中语句 "we booked a hotel room in… city centre" 可知,"city centre" 特指斯德哥尔摩的市中心,需用定冠词 the 修饰,故答案为 the。
67.句意:当我们到达斯德哥尔摩时,我们乘公交车去了酒店。take,中文含义为 "乘坐(交通工具)",动词。根据文中语句 "When we arrived in Stockholm, we… a bus to the hotel" 可知,"arrived" 用一般过去时,并列谓语 "take" 也需用过去式 took,故答案为 took。
68.句意:多么可爱的一座城市啊!根据文中语句 "…a lovely city!" 可知,此处为感叹句,修饰可数名词单数 "city",需用感叹词 What,故答案为 What。
69.句意:没有人比我儿子更兴奋,因为参观博物馆是他的最爱。excited,中文含义为 "兴奋的",形容词。根据文中语句 "Nobody was… than my son" 可知,"than" 提示用形容词比较级,excited 的比较级为 more excited,故答案为 more excited。
70.句意:没有人比我儿子更兴奋,因为参观博物馆是他的最爱。he,中文含义为 "他",人称代词主格。根据文中语句 "visiting museums is… favourite" 可知,此处需用形容词性物主代词修饰名词, "favourite",he 的形容词性物主代词为 his,故答案为 his。
71.句意:我们等了很长时间,感觉有点累。根据文中语句 "We waited… a long time" 可知,固定搭配 "wait for + 时间段",表示 "等待……(时间)",故答案为 for。
72.句意:但当我们走进博物馆后,我们都很惊讶。根据文中语句 "But… we went into the museum, we were all surprised" 可知,"走进博物馆" 发生在 "感到惊讶" 之前,需用连词 after 引导时间状语从句 ,故答案为 after。
73.句意:我儿子在那里和一些孩子一起玩。child,中文含义为 "孩子",可数名词。根据文中语句 "My son played with some… there" 可知,"some" 后接可数名词复数,child 的复数形式为 children,故答案为 children。
74.句意:我认为这是感受斯德哥尔摩风情最好的方式。feel,中文含义为 "感受;体会",动词。根据文中语句 "it was the best way… Stockholm" 可知,"the best way to do sth." 固定结构,用不定式作后置定语,故答案为 to feel。
75.句意:这真是一次令人放松的旅行。relax,中文含义为 "放松",动词。根据文中语句 "It was a really … trip" 可知,此处需用形容词修饰名词 "trip",描述事物用-ing 形式形容词 relaxing,故答案为relaxing。
76.【答案】Dear Jason,
I'm glad to hear from you. It's exciting to know you plan to visit my hometown. My hometown is a beautiful place with a lot of scenic spots, delicious food, and friendly people. You can visit the famous city park and enjoy the local cuisine. You will also find many fascinating traditional festivals. And there are many interesting activities. I can't wait to show you around. Let me know when you decide to come.
Best wishes to you!
Yours,
Mike
【知识点】应用文写作;应用文;自我认识;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一封回复笔友 Jason 的邮件,需介绍自己的家乡。写作思路为:先回应 Jason 的徒步经历并表达期待其来访;接着介绍家乡的位置、特色景观(如山水、古镇)、特色美食;还可提及家乡的民俗活动;最后邀请 Jason 来游玩并表示会热情接待。写作要点涵盖:回复邮件内容、约 80 词、语句通顺。时态以一般现在时为主,用于介绍家乡情况。要运用清晰逻辑和生动描述,展现家乡魅力 ,契合笔友间交流的场景需求。
【点评】这封邀请 Jason 参观家乡的书信语气热情、核心明确,开篇回应对方来访计划并表达期待,随后从 "景点、美食、人文、节日活动" 四个维度概括家乡优势,最后主动提出陪同游览并询问具体时间,既展现了家乡的吸引力,又传递出友好周到的态度,符合书信的沟通语境。文中亮点短语贴切生动,如 "hear from you""scenic spots""local cuisine""fascinating traditional festivals""show you around",精准描述家乡特色与接待意愿;但内容稍显笼统,若补充 1-2 个具体景点或美食名称,会让推荐更具说服力。整体语言简洁流畅,既体现了对家乡的热爱,又展现出较好的邀请表达与沟通能力 。浙江省绍兴市新昌县拔茅中学2025-2026学年八年级上学期月考英语试卷(10月)
(2025八上·新昌月考) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题。请从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。
1.Where is the woman probably going to spend her holiday
A.In Tibet. B.In Hainan. C.In Beijing.
2.What are the two speakers talking about
A.How to go to China.
B.Where to spend the holiday.
C.When to go to China.
3.How many people are there in the girl's family
A.Four. B.Five. C.Six.
4.What was Kitty doing at 7:00 last night
A.Taking a shower. B.Doing housework. C.Watching TV.
5.What housework does the girl usually do on weekends
A.Washing the clothes.
B.Sweeping the floor.
C.Doing the dishes.
【答案】1.B
2.B
3.C
4.B
5.A
【知识点】短对话理解;询问地点;介绍语
【解析】【听力原文】1. M: Where are you going to spend the coming holiday
W: I usually go back to my hometown, Tibet to stay with my family. But this time I'm going to somewhere warm, maybe Hainan.
2. W: Where will you go to spend your summer holiday
M: I'll go to China.
3. W: I have two sisters and one brother, and we all live with our parents.
M: Do you get on well with them
W: Yes. But sometimes we can't reach an agreement on who should do the housework.
4. M: Kitty, I called you last night but no one answered. What were your family doing at seven o'clock then
W: Sorry, Grandpa. I was in the kitchen helping my mum with some housework while my father was taking a shower.
5.M: Do you help wash the clothes at home
W: Yes. I usually do it on weekends.
【分析】文章大意:五段对话分别围绕女士假期去向、两人谈论假期地点、女孩家庭人数、基蒂昨晚 7 点的活动及女孩周末做的家务展开。
【点评】考查听力理解能力。解题需针对每段对话的问题,抓取关键信息,部分题目需通过计算或区分人物行为匹配正确选项。
1.根据听力材料中的语句 "W: I usually go back to my hometown, Tibet to stay with my family. But this time I'm going to somewhere warm, maybe Hainan." 可知,女士这次假期可能去海南,故答案为 B。
2.根据听力材料中的语句 "W: Where will you go to spend your summer holiday M: I'll go to China." 可知,两人在谈论假期去哪里度过,故答案为 B。
3.根据听力材料中的语句 "W: I have two sisters and one brother, and we all live with our parents." 可知,女孩家有她自己、两个姐妹、一个兄弟和父母,共 6 人,故答案为 C。
4.根据听力材料中的语句 "W: Sorry, Grandpa. I was in the kitchen helping my mum with some housework while my father was taking a shower." 可知,昨晚 7 点基蒂在做家务,故答案为 B。
5.根据听力材料中的语句 "M: Do you help wash the clothes at home W: Yes. I usually do it on weekends." 可知,女孩周末通常洗衣服,故答案为 A。
(2025八上·新昌月考) 听一段材料,回答小题。
6.What are the speakers doing
A.Taking photos. B.Taking a trip. C.Looking at photos.
7.How many places of interest did the girl visit
A.Three. B.Two. C.Four.
【答案】6.C
7.A
【知识点】长对话理解;介绍语
【解析】【听力原文】M: What beautiful photos! Jenny, when did you take these photos
W: I took them in Beijing last month.
M: Wow! Did you enjoy your trip
W: Yes. I visited the Palace Museum, Tian'anmen Square and the Great Wall.
M: Wow, sounds great! Did you try Beijing roast duck
W: Of course! I also had some local snacks. I'm sure you will like them.
M: Wow, I can't wait to go there.
【分析】文章大意:对话中男士看到珍妮的照片,询问拍摄时间和旅行情况,珍妮告知照片上个月拍于北京,还介绍了参观的景点和品尝的美食,男士表示期待去北京。
【点评】考查听力理解能力。解题需从对话中抓取关于行为动作和数量的关键语句,直接匹配正确选项。
6.根据听力材料中的语句 "M: What beautiful photos! Jenny, when did you take these photos " 可知 ,说话者们正在看照片,故答案为 C。
7.根据听力材料中的语句 "W: Yes. I visited the Palace Museum, Tian'anmen Square and the Great Wall." 可知,女孩参观了三个名胜古迹,故答案为 A。
(2025八上·新昌月考)听一段材料,回答小题。
8.Who did Jeff go camping with
A.His father. B.His uncle. C.His classmates.
9.Where did Jeff go camping
A.In the park. B.In the mountains. C.In the forest.
10.What time did Jeff come back yesterday
A.At 4:20 p.m. B.At 5:20 p.m. C.At 5:40 p.m.
【答案】8.A
9.B
10.B
【知识点】长对话理解;询问时间;询问地点
【解析】【听力原文】W: Hi, Jeff. I didn't see you at the weekend.
M: Hi, Jenny. I went camping with my father.
W: Sounds fun. Where did you go camping
M: In the mountains near our town.
W: When did you get back
M: We came back at 5:20 yesterday afternoon.
【分析】文章大意:对话中珍妮询问杰夫周末为何没露面,杰夫告知自己和爸爸去镇上附近的山里露营,且昨天下午 5 点 20 分才回来。
【点评】考查听力理解能力。解题需从对话中精准抓取关于同行人员、露营地点和返回时间的关键语句,直接匹配正确选项。
8.根据听力材料中的语句 "M: Hi, Jenny. I went camping with my father." 可知,杰夫和他的爸爸一起去露营了,故答案为 A。
9.根据听力材料中的语句 "W: Sounds fun. Where did you go camping M: In the mountains near our town." 可知,杰夫去镇上附近的山里露营了,故答案为 B。
10.根据听力材料中的语句 "W: When did you get back M: We came back at 5:20 yesterday afternoon." 可知,杰夫昨天下午 5 点 20 分回来的,故答案为 B。
(2025八上·新昌月考) 听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并将答案标在试卷的相应位置。
11.How often do the students at Kang Tao Primary School have labor classes
A.Every day. B.Once a week. C.Twice a week.
12.How do the students deal with the vegetables when the vegetables grow big
A.They eat the vegetables.
B.They sell the vegetables.
C.They give the vegetables to animals.
13.What can the students do in the labor classes
A.Help their parents with farm work.
B.Grow vegetables and feed animals.
C.Cook the vegetables in the school kitchen.
14.What can the students get from the labor classes
A.Knowledge and health.
B.Money and food.
C.Tickets to the zoo.
15.What may the students' parents think of the labor classes
A.Surprising. B.Helpful. C.Comfortable.
【答案】11.C
12.A
13.B
14.A
15.B
【知识点】短文理解;说明文;询问感受;询问频率;学校课程
【解析】【听力原文】 Nowadays most schools in China have labor classes. For example, at Kang Tao Primary School which is in the countryside, the students have labor classes every Tuesday and Friday. They learn to grow vegetables and other plants. When the vegetables grow big, the students take them to the school kitchen. At lunchtime they enjoy the vegetables and other food. They don't have to spend money on lunches at school. There are some animals in the school, too. It's like a small zoo. In the labor classes, students can watch the animals, play with them and give food to them. The teachers in the school say that doing farm work is very good for the students. In the labor classes, students can get a lot of knowledge about vegetables and animals. Doing farm work is also good for their health. Now they can help their parents with farm work. The students all enjoy themselves in their labor classes.
【分析】文章大意:介绍中国多数学校开设劳动课,以农村的康涛小学为例,说明该校学生每周两次劳动课的内容(种蔬菜、照料动物)、蔬菜的用途,以及劳动课对学生获取知识、健康和帮助家长的作用,学生们也很喜欢劳动课。
【点评】考查听力理解能力。解题需从独白中定位关于劳动课频率、蔬菜处理方式、课程内容、课程益处的关键语句,部分题目需结合信息推测家长态度,再匹配正确选项。
11.根据听力材料中的语句 "For example, at Kang Tao Primary School which is in the countryside, the students have labor classes every Tuesday and Friday." 可知,康涛小学的学生每周上两次劳动课,故答案为 C。
12.根据听力材料中的语句 "When the vegetables grow big, the students take them to the school kitchen. At lunchtime they enjoy the vegetables and other food." 可知,蔬菜长大后学生们会吃掉它们,故答案为 A。
13.根据听力材料中的语句 "They learn to grow vegetables and other plants." 和 "In the labor classes, students can watch the animals, play with them and give food to them." 可知,学生在劳动课上可以种蔬菜和喂动物,故答案为 B。
14.根据听力材料中的语句 "In the labor classes, students can get a lot of knowledge about vegetables and animals. Doing farm work is also good for their health." 可知,学生能从劳动课中获得知识并有益健康,故答案为 A。
15.根据听力材料中的语句 "Now they can help their parents with farm work." 可知,学生能帮父母做农活,推测家长可能认为劳动课有帮助,故答案为 B。
(2025八上·新昌月考) 阅读理解
Safari in South Africa8:00 p.m. Start and end in Johannesburg (约翰内斯堡). 7:30 p.m. Saturday Trek (徒步旅行) in CanadaWe leave the airport at 10:00 p.m. Start and end in Toronto. Dinner: 6:30 p.m. Party: Friday evening
Surfing in Spanish seasFlight leaves at 5:30 a.m. Start and end in Barcelona (巴塞罗那). Dinner is at 6:00 p.m. every day. There is a party every Saturday at the hotel.
16.In the trip "Trek in Canada", what time do you leave the airport
A.At 5:30 a.m. B.At 8:00 p.m. C.At 10:00 p.m.
17.What can you do in the trip "Surfing in Spanish seas"
A.Have dinner at 7:30 p.m.
B.Go to a party on Friday.
C.Go surfing.
18.What do the trips have in common
A.They all start from Toronto.
B.They all travel by air.
C.They all have a party on Saturday.
【答案】16.C
17.C
18.B
【知识点】旅游观光类;广告布告类;应用文;细节理解
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了三个旅行行程,分别是南非的游猎之旅、加拿大的徒步旅行和西班牙海域的冲浪之旅,包含出发时间、餐饮、活动等信息。
【点评】考查阅读选择,首先通读全文,理解文章大意,其次分析问题,抓住问题关键词,在文中寻找相关信息,确定答案,最后再检查一遍,确保答案正确。
16.细节理解题。根据 "Trek (徒步旅行) in Canada" 部分的语句 "We leave the airport at 10:00 p.m." 可知,在加拿大徒步旅行的行程中,离开机场的时间是晚上 10 点,故答案为 C。
17.细节理解题。根据 "Surfing in Spanish seas" 的行程名称及内容可知,在西班牙海域冲浪的行程中可以冲浪,故答案为 C。
18.细节理解题。观察三个行程,"Safari in South Africa" 有飞机图标,"Trek in Canada" 提到 "leave the airport","Surfing in Spanish seas" 提到 "Flight leaves",可知它们的共同之处是都乘坐飞机出行,故答案为 B。
(2025八上·新昌月考) 阅读理解
Welcome to the Animal World in our city zoo! Here, you can see different kinds of amazing animals from all over the world.
Let's start with the cute pandas from China. They are black and white, and love eating bamboo. They are so lovely that everyone likes them. Next, look at the tall giraffes from Africa. They have long necks and legs, which help them reach the leaves on tall trees. The lions are also from Africa. They are strong and powerful, and are called the "King of the Jungle". Don't miss the clever monkeys. They jump and play around, always making people laugh.
There are many more animals waiting for you to discover. Have a great time!
19.Where are the pandas from
A.Africa. B.America. C.China. D.Australia.
20.What do giraffes eat
A.Meat. B.Bamboo. C.Grass. D.Leaves.
21.What are lions known as
A.The "King of the Forest". B.The "King of the Jungle".
C.The "King of the Sea". D.The "King of the Sky".
22.What can we know about monkeys
A.They are lazy. B.They are clever.
C.They are quiet. D.They are scary.
【答案】19.C
20.D
21.B
22.B
【知识点】旅游观光类;应用文;常见的动物及其生活环境;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文是城市动物园 "动物世界" 的介绍,依次介绍了来自中国的熊猫、来自非洲的长颈鹿和狮子,以及聪明的猴子,邀请读者前来参观。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中对应动物的信息,直接提取关键内容与选项匹配,确保答案准确。
19.细节理解题。根据文中语句 "Let's start with the cute pandas from China." 可知,熊猫来自中国,故答案为 C。
20.细节理解题。根据文中语句 "Next, look at the tall giraffes from Africa. They have long necks and legs, which help them reach the leaves on tall trees." 可知,长颈鹿吃树上的叶子,故答案为 D。
21.细节理解题。根据文中语句 "The lions are also from Africa. They are strong and powerful, and are called the 'King of the Jungle'." 可知,狮子被称为 "丛林之王",故答案为 B。
22.细节理解题。根据文中语句 "Don't miss the clever monkeys. They jump and play around, always making people laugh." 可知,猴子很聪明,故答案为 B。
(2025八上·新昌月考) 阅读理解
Do you eat acorns (橡子) Speaking of them, most people will think of a lovely animal, squirrel(松鼠). In the Republic of Korea, there are few acorns on the ground, and as a result, few squirrels.
In recent years, more and more people have been interested in the food that is made from acorns, such as noodles and jelly. It is said to be a kind of healthy food that can help people become thinner and fight illnesses. Lots of people start to pick acorns in public parks all over the Asian countries for their own health. Small shops and large companies are also trying to make acorn food to make money. All these activities are making the number of squirrels fewer and fewer. Luckily, there are some people trying to drive away acorn-searching people. Although they can't use rules to punish those people, they are trying their best to prevent them. They also put acorns under tree leaves to help the hungry squirrels.
A forest science researcher in the Republic of Korea said a squirrel needs at least 100 acorns to spend the cold winter. But if people still take away their food, there will be no more squirrels in the country in fifty years. So people should take actions to help and save the hungry squirrels.
23.How does the writer start the passage
A.By telling stories. B.By asking questions
C.By showing numbers. D.By giving examples.
24.What is making the number of squirrels fewer and fewer
A.People catch squirrels and feed them as pets.
B.People think that acorns are good for their health.
C.Some squirrels die because they don't have enough food.
D.People start to pick acorns in public parks all over the world.
25.What does the underlined word "prevent" in Para 2 mean
A.Stop B.Save C.Keep D.Protect
26.What can we learn from the passage
A.Acorns are bad for fighting illnesses.
B.Those who try to make acorn food can be punished.
C.There are many acorns and squirrels in the Republic of Korea.
D.Some people help squirrels by putting acorns under the tree leaves.
【答案】23.B
24.C
25.A
26.D
【知识点】故事阅读类;说明文;人与自然和谐共生;细节理解;词义猜测
【解析】【分析】文章大意:介绍了橡子因被认为有益健康,遭到人们大量采摘,导致韩国等地松鼠数量减少 ,一些人采取措施帮助松鼠,研究者呼吁人们保护松鼠的故事。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容排除错误选项,词义猜测题结合语境推断含义,确保答案贴合文本。
23.细节理解题。根据文中语句 "Do you eat acorns Speaking of them, most people will think of a lovely animal, squirrel." 可知,作者通过提出问题开启文章,故答案为 B。
24.细节理解题。根据文中语句 "Lots of people start to pick acorns... All these activities are making the number of squirrels fewer and fewer." 及 "A forest science researcher... a squirrel needs at least 100 acorns to spend the cold winter." 可知,人们采摘橡子导致松鼠缺乏过冬食物,进而数量减少,故答案为 C。
25.词义猜测题。根据文中语句 "Although they can't use rules to punish those people, they are trying their best to prevent them. They also put acorns under tree leaves to help the hungry squirrels." 可知,"prevent" 意为阻止人们采摘橡子,与 "Stop" 意思相近,故答案为 A。
26.细节理解题。根据文中语句 "They also put acorns under tree leaves to help the hungry squirrels." 可知,一些人通过把橡子放在树叶下帮助松鼠,故答案为 D。
(2025八上·新昌月考) 阅读理解
We all talk about good and bad habits, but do we really know what a good habit or a bad habit is Take brushing your teeth for example. Everyone thinks it is a good habit, but there are times when it is not. Carl's dentist told him that his teeth became bad because of over brushing. Wanting to keep them healthy, he brushed his teeth for fifteen minutes after every meal and he was also brushing too hard.
Most habits have both advantages (优点) and disadvantages. In this book, The Habit Change Workbook, I'll help you decide which habits you need to change. First let's meet two people with "bad habits".
Betty liked shopping best. It made her relaxed and helped her forget her worries. She also shopped when she was bored or had something to enjoy. Betty showed her love by buying and giving gifts to friends. She especially enjoyed a big sale. When she found a sale, she'd often buy two, three or more of the same thing. Betty used credit cards (信用卡) to pay, making it difficult for her to pay the bills each month.
Jeff was busy and didn't have time to cook healthy meals. He often had fast food on the way to and from work. His kitchen was full of junk food. Jeff was fat. His doctor told him to eat less and gave him a diet plan (饮食计划), but Jeff couldn't follow it. Jeff also had problem sleeping.
27.Why does the writer mention (提到) Carl at the beginning
A.To teach us how to tell (辨别) good habits or bad ones.
B.To show that a good habit can have bad results.
C.To show us that he has good habits.
D.To tell us about his bad habits.
28.In which part of a magazine can we probably read this text
A.Lifestyle. B.News. C.Fun. D.World.
29.What do we know about Betty
A.Sometimes she shopped when she was worried.
B.She always wanted to get gifts from her friends.
C.She didn't have any credit cards.
D.She had few friends.
30.How does the writer show his ideas
A.By listing numbers. B.By giving examples.
C.By describing a picture. D.By giving definition.
【答案】27.B
28.A
29.A
30.B
【知识点】议论文;行为习惯;细节理解;推理判断;文章出处
【解析】【分析】文章大意:本文先以卡尔过度刷牙损害牙齿为例,说明习惯有两面性,接着介绍《习惯改变手册》的作用,并通过贝蒂购物成瘾、杰夫饮食不健康的例子,进一步说明 "不良习惯" 的表现。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容排除错误选项,文章出处题结合主题判断板块类别,推理题分析作者的论证方式,确保答案贴合文本。
27.细节理解题。根据文中语句 "Everyone thinks it is a good habit, but there are times when it is not. Carl's dentist told him that his teeth became bad because of over brushing." 可知,作者提到卡尔是为了说明即使是好习惯,过度做也可能产生坏结果,故答案为 B。
28.文章出处题。文章围绕 "习惯" 展开,介绍了刷牙这一常见习惯的两面性,还举例说明贝蒂的购物习惯和杰夫的饮食习惯问题,属于生活方式相关内容,最可能来自杂志的 "生活方式" 板块,故答案为 A。
29.细节理解题。根据文中语句 "Betty liked shopping best. It made her relaxed and helped her forget her worries. She also shopped when she was bored or had something to enjoy." 可知,贝蒂在焦虑时会通过购物缓解,A 选项表述正确;B 选项与 "Betty showed her love by buying and giving gifts to friends" 不符,C 选项与 "Betty used credit cards to pay" 不符,D 选项文中未提及,故答案为 A。
30.推理判断题。根据文中语句 "Take brushing your teeth for example""First let's meet two people with 'bad habits'" 及贝蒂、杰夫的例子可知,作者通过举例子的方式阐述观点,故答案为 B。
(2025八上·新昌月考) 任务型阅读
Have you ever heard the saying "Home, sweet home" This is just another way of saying that it's nice to be home!  31.  
What do you like best when you are at home Maybe you like to play with your brothers and sisters. Maybe you enjoy staying with your mum and dad.  32.   Spending time with them is one thing that makes being at home special.
Your bedroom is another thing that makes home special. Your toys, your books, and your favorite things are in your bedroom.  33.   Maybe you like to have a quiet place to read a book or to think about your day.
 34.   Families sit around the table to eat the food Mum or Dad has prepared. It's a time to share interesting stories about your day. There are a lot of things to do to make home a special place.
Who does the chores like cleaning, cooking, and yardwork When families work together to do the chores, it makes them easier and more interesting for everyone.  35.   Maybe you can pull weeds (草) out of the flower garden.
Maybe you can water the vegetable garden or the houseplants. Think about what you can do, so that when you come home every day, you can say, "Home, sweet home!"
A.They are your loved ones. B.Think about what you like best about it. C.Mealtime can be a special time at home. D.A lot of people and things we love are at home. E.Maybe you can help lay the dinner table. F.Home is the sweetest place in the world, but leaving it is a part of growing up.
【答案】31.D;32.A;33.B;34.C;35.E
【知识点】议论文;家庭生活
【解析】【分析】文章大意:本文围绕 "家是温馨的港湾" 展开,介绍了家之所以特别的原因,包括有爱的家人、专属的卧室、特别的用餐时间,还提到家人共同做家务的重要性,并鼓励读者为让家更美好付出行动。
A.They are your loved ones. 他们是你爱的人。
B.Think about what you like best about it. 想想你最喜欢它的什么。
C.Mealtime can be a special time at home. 用餐时间可以是家里的一段特别时光。
D.A lot of people and things we love are at home. 家里有很多我们爱的人和物。
E.Maybe you can help lay the dinner table. 也许你可以帮忙摆放餐桌。
F.Home is the sweetest place in the world, but leaving it is a part of growing up. 家是世界上最温馨的地方,但离开家是成长的一部分。
【点评】考查阅读还原。解题需紧扣 "家的温馨与特别" 主线,根据前后文的指代关系、主题概括、举例衔接等逻辑匹配选项,确保每段内容围绕段落核心话题展开,且与全文主题一致。
31.根据文中语句 "Have you ever heard the saying 'Home, sweet home' This is just another way of saying that it's nice to be home!" 可知,选项 D 中的语句 "A lot of people and things we love are at home." 与此相符,该句解释了 "家很美好" 的原因 —— 家里有我们爱的人和物,衔接前文对 "家" 的正面描述,故答案为 D。
32.根据文中语句 "Maybe you like to play with your brothers and sisters. Maybe you enjoy staying with your mum and dad." 以及 "Spending time with them is one thing that makes being at home special." 可知,选项 A 中的语句 "They are your loved ones." 与此相符,"They" 指代前文提到的兄弟姐妹和父母,该句点明这些家人是我们爱的人,衔接前文 "喜欢和家人相处" 与后文 "和他们相处让家特别",故答案为 A。
33.根据文中语句 "Your bedroom is another thing that makes home special. Your toys, your books, and your favorite things are in your bedroom." 以及 "Maybe you like to have a quiet place to read a book or to think about your day." 可知,选项 B 中的语句 "Think about what you like best about it." 与此相符,"it" 指代前文的 "卧室",该句引导读者思考自己最喜欢卧室的什么,衔接前文 "卧室里的物品" 与后文 "喜欢卧室的安静场景",故答案为 B。
34.根据文中语句 "Families sit around the table to eat the food Mum or Dad has prepared. It's a time to share interesting stories about your day." 可知,选项 C 中的语句 "Mealtime can be a special time at home." 与此相符,该句作为段落主题句,概括后文 "家人围坐吃饭、分享日常" 的内容,点明用餐时间是家里的特别时刻,故答案为 C。
35.根据文中语句 "When families work together to do the chores, it makes them easier and more interesting for everyone." 以及 "Maybe you can pull weeds out of the flower garden." 可知,选项 E 中的语句 "Maybe you can help lay the dinner table." 与此相符,该句列举了 "摆放餐具" 这一具体家务,与后文 "拔草" 共同举例说明 "可以做的家务",衔接前文 "家人一起做家务" 的话题,故答案为 E。
(2025八上·新昌月考)通读下面短文,掌握大意,然后从 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Once upon a time, there lived a kind king. But the king was also very 36. . He would do 37. but eat and sleep. He became 38. and finally found it difficult to move his 39. even his feet.
The king invited doctors from different parts of the country to make him 40. . But 41. could help the king to lose weight.
One day, an old man visited the country. He heard about the king's 42. . He volunteered (自愿) to help the king lose some weight. The king decided to let him 43. .
The old man lived 44. . He said that the king had to come to him and asked the king to come for treatment (治疗) the next day. But the king would have to 45. there, the old man added.
The king came the next day. 46. , the old man was not there. His son asked the king to come 47. meet his father the next day.
The king came every day for two weeks, but he 48. once saw the old man. But he did notice that he felt a lot 49. . He had lost some weight. He finally realized 50. the old man had asked him to walk so far.
36.A.lazy B.shy C.strict D.stupid
37.A.anything B.nothing C.something D.everything
38.A.thinner and thinner B.taller and taller
C.fatter and fatter D.older and older
39.A.head B.eyes C.body D.hand
40.A.active B.happy C.strong D.healthy
41.A.no one B.someone C.everybody D.anybody
42.A.story B.problem C.dream D.discovery
43.A.try B.start C.go D.pass
44.A.alone B.far away C.freely D.nearby
45.A.work B.move C.walk D.stay
46.A.Especially B.Suddenly C.Immediately D.Unluckily
47.A.or B.so C.and D.but
48.A.often B.always C.sometimes D.never
49.A.lighter B.angrier C.happier D.busier
50.A.why B.as C.because D.with
【答案】36.A;37.B;38.C;39.C;40.D;41.A;42.B;43.A;44.B;45.C;46.D;47.C;48.D;49.A;50.A
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:短文讲述了一位善良但懒惰的国王因只吃睡变胖且行动困难,医生无法帮他减肥 ,之后一位老人通过让国王每天走路去见自己(却故意不在),最终让国王成功减重的故事。
【点评】考查完形填空。解题时需紧扣 "国王减肥" 的主线,结合老人 "让国王走路却故意缺席" 的巧妙设计,通过上下文逻辑(如国王的状态变化、老人的行为目的)判断词汇,同时注意固定搭配和连词的语境运用。
36.句意:从前,有一位善良的国王。但这位国王也非常懒惰。lazy,懒惰的,形容词;shy,害羞的,形容词;strict,严格的,形容词;stupid,愚蠢的,形容词。根据文中 "He would do nothing but eat and sleep"(他除了吃和睡什么都不做)可知,国王很 "懒惰",故答案为 A。
37.句意:他除了吃和睡什么都不做。anything,任何事情(用于否定句或疑问句),代词;nothing,没有事情,代词;something,某件事情(用于肯定句),代词;everything,所有事情,代词。根据后文国王变胖、行动困难可知,他 "除了吃和睡什么都不做","do nothing but..." 为固定搭配,故答案为 B。
38.句意:他变得越来越胖,最后发现连移动身体 —— 甚至脚都很困难。thinner and thinner,越来越瘦 ,形容词比较级短语;taller and taller,越来越高,形容词比较级短语;fatter and fatter,越来越胖 ,形容词比较级短语;older and older,越来越老,形容词比较级短语。根据前文国王只吃睡不活动可知,他会 "越来越胖",故答案为 C。
39.句意:他变得越来越胖,最后发现连移动身体 —— 甚至脚都很困难。head,头,名词;eyes,眼睛 ,名词复数;body,身体,名词;hand,手,名词。根据文中 "even his feet"(甚至他的脚)可知,脚是身体的一部分,此处指移动 "身体" 困难,故答案为 C。
40.句意:国王邀请了全国各地的医生来让他恢复健康。active,活跃的,形容词;happy,开心的,形容词;strong,强壮的,形容词;healthy,健康的,形容词。根据前文国王肥胖、行动困难可知,他希望通过医生变得 "健康",故答案为 D。
41.句意:但没有人能帮国王减肥。no one,没有人,代词;someone,某人,代词;everybody,每个人,代词;anybody,任何人(用于否定句或疑问句),代词。根据转折词 "but" 及后文 "an old man volunteered to help the king"(一位老人自愿帮助国王)可知,之前的医生 "没人" 能帮国王,故答案为 A。
42.句意:一天,一位老人来到这个国家。他听说了国王的问题。story,故事,名词;problem,问题,名词;dream,梦想,名词;discovery,发现,名词。根据前文国王肥胖、行动困难且医生无法帮忙可知,这是国王的 "问题",故答案为 B。
43.句意:他自愿帮助国王减肥。国王决定让他试试。try,尝试,动词;start,开始,动词;go,去,动词;pass,通过,动词。根据文中老人主动提出帮忙,国王同意其尝试可知,此处指 "让他试试",故答案为 A。
44.句意:老人住得很远。alone,独自地,副词;far away,遥远地,副词短语;freely,自由地,副词 ;nearby,在附近,副词。根据后文 "he finally realized why the old man had asked him to walk so far"(他终于明白老人为什么让他走这么远的路)可知,老人住得 "远",故答案为 B。
45.句意:他说国王必须来找他,并让国王第二天来接受治疗。但老人补充说,国王必须走路去那里。work,工作,动词;move,移动,动词;walk,走路,动词;stay,停留,动词。根据后文国王通过走路减肥及 "asked him to walk so far"(让他走这么远的路)可知,老人要求国王 "走路" 去,故答案为 C。
46.句意:国王第二天来了。不幸的是,老人不在那里。Especially,尤其,副词;Suddenly,突然,副词 ;Immediately,立刻,副词;Unluckily,不幸地,副词。根据文中 "the old man was not there" (老人不在那里)可知,这对特意前来的国王来说是 "不幸的" 事,故答案为 D。
47.句意:他的儿子让国王第二天再来见他的父亲。or,或者,连词(表选择);so,所以,连词(表结果);and,并且,连词(表顺承);but,但是,连词(表转折)。根据文中 "come"(来)和"meet his father"(见他父亲)可知,两个动作是顺承关系,用 "and" 连接,故答案为 C。
48.句意:国王连续两周每天都来,但他一次也没见到老人。often,经常,副词;always,总是,副词;sometimes,有时,副词;never,从未,副词。根据转折词 "but" 及后文国王通过走路减肥可知,他 "从没" 见到老人,老人是故意不在的,故答案为 D。
49.句意:但他确实注意到自己感觉轻了很多。他瘦了一些。lighter,更轻的,形容词比较级;angrier,更生气的,形容词比较级;happier,更开心的,形容词比较级;busier,更忙的,形容词比较级。根据后文 "He had lost some weight"(他瘦了一些)可知,他感觉身体 "更轻了",故答案为 A。
50.句意:他终于明白老人为什么让他走这么远的路。why,为什么,疑问词(表原因);as,因为,连词 ;because,因为,连词;with,和…… 一起,介词。根据文中 "he had lost some weight"(他瘦了一些)可知,国王此时弄清楚了老人让他走路的 "原因",此处是 "realized why..."(明白为什么……)的结构,故答案为 A。
(2025八上·新昌月考)用方框中所给单词的适当形式填空,每词限填一次。
understand quick umbrella happy million
51.The little girl ran to her mother     as soon as she saw her.
52.You'd better take a/an     today. It's going to rain.
53.    of tennis fans watched the wonderful match on TV yesterday evening.
54.The life in the countryside are much     than before.
55.—Why do you look so worried
—Because my son can't     me when I have conversations with him about his study.
【答案】51.quickly
52.umbrella
53.Millions
54.happier
55.understand
【知识点】动词原形;固定搭配;可数名词的单数;形容词比较级与最高级的构成规则;“形容词比较级+than+…”表示前者比后者更……
【解析】【分析】understand 理解(v.);quick 快的(adj.)、quickly 快地(adv.);umbrella 雨伞(n.) ;happy 幸福的(adj.)、happier 更幸福的(比较级);million 百万(num.)
【点评】考查选词填空题,需结合语境判断单词含义,重点关注副词转换、名词用法、固定短语(millions of)、形容词比较级及情态动词后接动词原形的规则,确保单词形式符合句子语法结构。
51.句意:小女孩一看见妈妈,就飞快地跑了过去。根据语句 "The little girl ran to her mother … as soon as she saw her." 及所给单词的提示可知,此空表示 "飞快地",需用副词修饰动词 "ran", "quick"的副词形式为 "quickly",故答案为 quickly。
52.句意:你今天最好带一把雨伞。天要下雨了。根据语句 "You'd better take a/an … today. It's going to rain." 及所给单词的提示可知,此空表示 "雨伞","umbrella" 是以元音音素开头的可数名词,前面用 "an" 修饰,故答案为 umbrella。
53.句意:昨晚数百万网球球迷在电视上观看了这场精彩的比赛。根据语句 "… of tennis fans watched the wonderful match on TV yesterday evening." 及所给单词的提示可知,"millions of" 是固定短语 ,意为 "数百万的",表示不确定的数量,句首首字母大写,故答案为 Millions。
54.句意:农村的生活比以前幸福多了。根据语句 "The life in the countryside are much … than before. " 及所给单词的提示可知,"than" 提示用比较级,"happy" 的比较级为 "happier",故答案为 happier 。
55.句意:—— 你为什么看起来这么着急?—— 因为当我和儿子谈论他的学习时,他不能理解我。根据语句 "Because my son can't … me when I have conversations with him about his study." 及所给单词的提示可知,此空表示 "理解",情态动词 "can't" 后接动词原形,故答案为 understand。
(2025八上·新昌月考)阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)
Jane is a 16-year-old high school student in America. As a  56.   (青少年) of her age, she often has a lot of worries.
The other day, Jane  57.   (丢失) her bicycle and she kept it to herself. She was afraid that her parents would be angry  58.   (如果) she told them about it. She felt even  59.   (更糟) after she worried for days. 60.   (最终), she talked to her parents and they were really  61.   (体谅人的). Her dad said he sometimes made careless mistakes  62.   (他自己). They got her a new bicycle and asked her to be more careful. "I'll remember to  63.   (分享) my problems in the future," Jane said to herself.
When Jane told her story to her best friend Jeff, he felt the same way  64.   (如同) Jane. "It's best to talk to our parents about our problems. Our parents have more  65.   (经 验) and are always there to help us," he said.
【答案】56.teenager;57.lost;58.if;59.worse;60.Finally;61.understanding;62.himself;63.share;64.as;65.Experience
【知识点】故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:短文讲述了 16 岁的美国高中生简丢了自行车后,因担心父母生气而隐瞒,最终和父母沟通后得到理解与帮助的故事,还提到简的朋友杰夫也认同遇到问题应和父母交流,因为父母有更多经验且愿意提供帮助。
【点评】考查单词拼写。解题时需结合中文提示,联系上下文确定单词的词性、时态、单复数及比较级,同时关注固定搭配(如 "the same way as")和反身代词的用法,确保答案符合语法逻辑。
56.句意:作为像她这个年纪的青少年,她经常有很多烦恼。"青少年",其英文翻译 "teenager",可数名词。根据文中语句 "As a...of her age" 可知,"a" 后接单数名词,故答案为 teenager。
57.句意:前几天,简丢了自行车,她没告诉任何人。"丢失",其英文翻译 "lose",动词。根据文中语句 "The other day"(前几天)可知,时态为一般过去时,"lose" 的过去式为 "lost",故答案为 lost。
58.句意:她担心如果告诉父母这件事,他们会生气。"如果",其英文翻译 "if",连词。根据文中语句"she was afraid that her parents would be angry...she told them about it" 可知,此处引导条件状语从句 ,用 "if",故答案为 if。
59.句意:担心了几天之后,她感觉更糟了。"更糟",其英文翻译 "worse",形容词比较级。根据文中语句 "felt even..." 可知,"even" 后接比较级,"bad" 的比较级为 "worse",故答案为 worse。
60.句意:最终,她和父母谈了,他们非常体谅人。"最终",其英文翻译 "finally",副词。根据文中语句 "...she talked to her parents" 可知,此处修饰整个句子,句首首字母大写,故答案为 Finally。
61.句意:最终,她和父母谈了,他们非常体谅人。"体谅人的",其英文翻译 "understanding",形容词。根据文中语句 "they were really..." 可知,此处用形容词作表语,描述父母的特点,故答案为 understanding。
62.句意:她爸爸说他自己有时候也会犯粗心的错误。"他自己",其英文翻译 "himself",反身代词。根据文中语句 "her dad said he sometimes made careless mistakes..." 可知,此处指代 "爸爸自己",用反身代词,故答案为 himself。
63.句意:简心里想:"以后我会记得分享我的问题。""分享",其英文翻译 "share",动词。根据文中语句 "I'll remember to...my problems" 可知,"remember to" 后接动词原形,故答案为 share。
64.句意:当简把她的故事告诉最好的朋友杰夫时,他和简有同样的感受。"如同",其英文翻译 "as",连词。根据文中语句 "he felt the same way...Jane" 可知,"the same way as" 为固定搭配,意为 "和 …… 一样的方式 / 感受",故答案为 as。
65.句意:杰夫说:"我们最好和父母谈谈我们的问题,父母有更多经验,而且总会在身边帮助我们。""经验",其英文翻译 "experience",不可数名词。根据文中语句 "our parents have more..." 可知,不可数名词无复数形式,故答案为 experience。
(2025八上·新昌月考) 语法填空
This summer my family went on a trip to Stockholm.
Before the trip, we booked a hotel room in  66.   city centre. When we arrived in Stockholm, we  67.   (take) a bus to the hotel. Then we went out for dinner. We saw trees and flowers everywhere on the way to the restaurant. We felt like we were in a big forest.  68.   a lovely city!
The next day we visited the Vasa Museum. It's home to an old ship—the Vasa. Nobody was  69.   (excited) than my son, because visiting museums is  70.   (he) favourite. There were many visitors in front of the museum. We waited  71.   a long time and felt a little tired. But  72.   we went into the museum, we were all surprised. The ship looked very cool and beautiful. Then we took quite a few photos.
The third day we went to a park in Stockholm. Lots of people were in the park. My son played with some  73.   (child) there. I talked with their parents. My husband watched a chess game. I thought it was the best way  74.   (feel) Stockholm!
It was a really  75.   (relax) trip. We all had a good time.
【答案】66.the;67.took;68.What;69.more excited;70.his;71.for;72.after;73.children;74.to feel;75.relaxing
【知识点】旅游观光类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章讲述作者一家今年夏天去斯德哥尔摩旅行的经历,包括提前订酒店、乘公交前往、参观瓦萨博物馆、去公园休闲等,最后表示这是一次令人放松的旅行,大家都玩得很开心。
【点评】考查语法填空。解题需结合固定搭配、时态及感叹句结构判断答案,重点掌握定冠词用法、形容词比较级、名词复数等语法点,同时通过旅行时间线理解文本逻辑。
66.句意:旅行前,我们在市中心订了一间酒店房间。根据文中语句 "we booked a hotel room in… city centre" 可知,"city centre" 特指斯德哥尔摩的市中心,需用定冠词 the 修饰,故答案为 the。
67.句意:当我们到达斯德哥尔摩时,我们乘公交车去了酒店。take,中文含义为 "乘坐(交通工具)",动词。根据文中语句 "When we arrived in Stockholm, we… a bus to the hotel" 可知,"arrived" 用一般过去时,并列谓语 "take" 也需用过去式 took,故答案为 took。
68.句意:多么可爱的一座城市啊!根据文中语句 "…a lovely city!" 可知,此处为感叹句,修饰可数名词单数 "city",需用感叹词 What,故答案为 What。
69.句意:没有人比我儿子更兴奋,因为参观博物馆是他的最爱。excited,中文含义为 "兴奋的",形容词。根据文中语句 "Nobody was… than my son" 可知,"than" 提示用形容词比较级,excited 的比较级为 more excited,故答案为 more excited。
70.句意:没有人比我儿子更兴奋,因为参观博物馆是他的最爱。he,中文含义为 "他",人称代词主格。根据文中语句 "visiting museums is… favourite" 可知,此处需用形容词性物主代词修饰名词, "favourite",he 的形容词性物主代词为 his,故答案为 his。
71.句意:我们等了很长时间,感觉有点累。根据文中语句 "We waited… a long time" 可知,固定搭配 "wait for + 时间段",表示 "等待……(时间)",故答案为 for。
72.句意:但当我们走进博物馆后,我们都很惊讶。根据文中语句 "But… we went into the museum, we were all surprised" 可知,"走进博物馆" 发生在 "感到惊讶" 之前,需用连词 after 引导时间状语从句 ,故答案为 after。
73.句意:我儿子在那里和一些孩子一起玩。child,中文含义为 "孩子",可数名词。根据文中语句 "My son played with some… there" 可知,"some" 后接可数名词复数,child 的复数形式为 children,故答案为 children。
74.句意:我认为这是感受斯德哥尔摩风情最好的方式。feel,中文含义为 "感受;体会",动词。根据文中语句 "it was the best way… Stockholm" 可知,"the best way to do sth." 固定结构,用不定式作后置定语,故答案为 to feel。
75.句意:这真是一次令人放松的旅行。relax,中文含义为 "放松",动词。根据文中语句 "It was a really … trip" 可知,此处需用形容词修饰名词 "trip",描述事物用-ing 形式形容词 relaxing,故答案为relaxing。
76.(2025八上·新昌月考)假如你是 Mike,你的笔友 Jason给你写了一封信,请阅读以下邮件,写一封80词左右的回信。
Dear Mike, How is it going I went hiking with my friends last weekend. It was really interesting. Here are some of the photos. I sent some to you. And I plan to visit your hometown next holiday. Could you please tell me something about your hometown Looking forward to your reply. Best wishes! Yours  
Dear Jason,
……
Best wishes!
Yours
【答案】Dear Jason,
I'm glad to hear from you. It's exciting to know you plan to visit my hometown. My hometown is a beautiful place with a lot of scenic spots, delicious food, and friendly people. You can visit the famous city park and enjoy the local cuisine. You will also find many fascinating traditional festivals. And there are many interesting activities. I can't wait to show you around. Let me know when you decide to come.
Best wishes to you!
Yours,
Mike
【知识点】应用文写作;应用文;自我认识;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一封回复笔友 Jason 的邮件,需介绍自己的家乡。写作思路为:先回应 Jason 的徒步经历并表达期待其来访;接着介绍家乡的位置、特色景观(如山水、古镇)、特色美食;还可提及家乡的民俗活动;最后邀请 Jason 来游玩并表示会热情接待。写作要点涵盖:回复邮件内容、约 80 词、语句通顺。时态以一般现在时为主,用于介绍家乡情况。要运用清晰逻辑和生动描述,展现家乡魅力 ,契合笔友间交流的场景需求。
【点评】这封邀请 Jason 参观家乡的书信语气热情、核心明确,开篇回应对方来访计划并表达期待,随后从 "景点、美食、人文、节日活动" 四个维度概括家乡优势,最后主动提出陪同游览并询问具体时间,既展现了家乡的吸引力,又传递出友好周到的态度,符合书信的沟通语境。文中亮点短语贴切生动,如 "hear from you""scenic spots""local cuisine""fascinating traditional festivals""show you around",精准描述家乡特色与接待意愿;但内容稍显笼统,若补充 1-2 个具体景点或美食名称,会让推荐更具说服力。整体语言简洁流畅,既体现了对家乡的热爱,又展现出较好的邀请表达与沟通能力 。

展开更多......

收起↑

资源列表