资源简介 (在此卷上答题无效)高三年级第一次模拟考试(英语A)考生注意:本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。2. 答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B.S9.18. C. 9.15.答案是C。1.What does the man suggest the woman do A.Wait patiently. B.Return the jacket. C.Make a phone call.2.What is the man planning to do during the camping trip A.Go for a hike. B.Play the guitar. C.Relax by fishing.3.What does the woman think of the volunteer programs A.They are always the same.B.They need to care about the elderly.C.They should include more activities.4.What did the man like most about the movie A.The friendship between the characters.B.The characters’ adventures.C.The different cultures.5.Where is the conversation taking place A.In the library. B.On the beach. C.In the restaurant.听下面一段对话,回答以下小题。6.Where was the ancient well A.In the village school. B.Beside the little bridge. C.Next to the empty house.7.Who showed the woman around the village A.A tour guide. B.A student. C.A villager.听下面一段对话,回答以下小题。8.What time of year is it probably right now A.The end of April. B.The middle of May. C.Early June.9.What does the woman suggest doing to help the environment A.Eating less meat. B.Planting more trees. C.Reducing energy use.听下面一段对话,回答以下小题。10.Where are most artists at the music festival from A.Canada. B.The US. C.Japan.11.Why does the man plan to arrive at the festival early A.To buy T-shirts before they’re sold out.B.To be in time for his favorite band.C.To avoid waiting in line.12.What is the man’s impression of the food at music festivals A.It’s expensive. B.It always tastes bad. C.It’s limited in variety.听下面一段对话,回答以下小题。13.What did the man do to improve the taste of his dish A.He replaced most of the materials.B.He made it every day last week.C.He changed the cooking steps.14.Why is the man hosting the dinner party on Friday A.To compete with his friends in cooking.B.To get some feedback from his friends.C.To test new cooking tools.15.How many competitors will receive a bottle of wine A.26. B.21. C.30.16.What is the probable relationship between the speakers A.Co-workers. B.Husband and wife. C.Judge and competitor.听下面一段独白,回答以下小题。17.How will the city encourage bicycle use A.By offering free bikes.B.By awarding bicycle riding.C.By building more bike paths.18.What is the city planning to do with road conditions A.Widen streets. B.Fix damaged roads. C.Add more traffic lights.19.What measures will be taken to reduce the number of private cars A.Introducing car-sharing programs.B.Encouraging taking public transportation.C.Raising the price of parking in busy areas.20.What will happen to the parking spaces in the city A.They will be reorganized.B.They will be increased in busy areas,C.They will introduce a new charging system.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AA Day Out at the City FarmCome and join us for a day of fun! Get in touch with nature and learn about the importance of growing our own food. Bring back your own mini garden to start your urban farming journey!Date:28 May 2024 (Sunday) Time: 8 a. m. to 5 p. m. Venue: City FarmGUIDED TOUR 9 a. m. or 3 p. m.Free registration (registration ends 5 minutes before tour starts)Our friendly guide will share interesting facts about some common local plants and their uses. You will have an opportunity to touch, smell and taste some of the vegetables and fruits. Our guide will also highlight some farming methods that are environmentally friendly.WORKSHOPSMy Miniature Garden 10 a. m. and 1 p. m.Tickets (payment at site): Children $15 per personAdult $25 per personLearn to make an easy herb or vegetable garden in a recycled box. Bring it home and be excited as you watch your plants come up. Cook a meal after harvesting them.How To Make A Seed Ball 11 a. m. and 2 p. m.Free entry (first come, first served)Each seed ball is made by wrapping seeds with compost (堆肥) and clay, which provide nutrients for seeds to grow and act as a carrier to spread the seeds. They also prevent the seeds from being eaten by birds and animals. Our seed balls are wrapped in craft paper and make great gifts for your family and friends.21.What can visitors do while visiting GUIDED TOUR A.Have a treat. B.Grow green plants.C.Watch plants come up. D.Buy vegetables and fruits.22.How much should a couple with two kids pay to visit My Miniature Garden A.$ 40. B.$ 55. C.$ 65. D.$ 80.23.Which of the following is a benefit of the seed ball A.It provides food for birds. B.It improves the environment.C.It protects seeds in it. D.It produces nutrients by itself.BBack in my teaching days, while I was preparing to move from one preschool to another, the director of the school I was leaving asked me what I noticed when I went to visit my new program. The answer came to me right away. “The kids were all barefoot,” I said.The teachers around me looked confused, particularly those who worked with me in the nursing room. After all, we spent a significant amount of each day forcing these kids to keep their shoes on, a rule designed to prevent injury.When I got to my new school, I realized I had a lot of learning to do. Many of the rules that I had long enforced at other schools became more flexible. Want to run inside and climb on furniture No problem — we have a climbing room full of carpeted tunnels, slides, and ladders, so you can do just that. Want to summit a slide like a mountain Let me spot you from the side. Getting bored with the same old playground toys Let’s head to the woods nearby to enjoy an endless supply of rocks, sticks, and leaves.To my surprise, injuries didn’t seem to be more frequent. Over time, I came to appreciate this program’s philosophy and learned to trust that kids could be safe while exploring freely. The Norwegians see this philosophy as a long-term investment in community.I started to think differently about my own role. My job wasn’t only to protect my students from harm; it was also to help them deal with challenging situations. It might seem that many aspects of Norway’s approach to early childhood learning would be difficult to carry out in the United States, given some of the current problems around education. But if we keep an open mind, Norway might just hold lessons for us all.24.Why did the teachers feel confused at what the author said A.They knew little about new programs. B.They heard of the sharp differences.C.They were free to make decisions. D.They were forced to make rules.25.What did the “Question & Answer” sentences in Paragraph 3 indicate A.Teachers worked under pressure. B.New rules were set in the program.C.The school didn’t have strict rules. D.Students’ needs were well satisfied.26.What did the author think of this program’s philosophy A.She was supportive of it. B.She was hesitant about it.C.She was curious about it. D.She was worried about it.27.What’s the text mainly about A.Importance of accepting diversities.B.Philosophy to teach kids to be flexible.C.Education to offer limitless opportunities.D.Comparison of different educational systems.COver six decades, Tanzanian acrobatics (杂技) has developed into a remarkable art form through sustained cultural exchange with China. This practice has become a vital cultural bridge, representing how international cooperation promotes lasting friendship and shared understanding between nations.The story began in the 1960s, when a Chinese acrobatic group’s performance in Tanzania deeply impressed the local art community and audiences-a key moment that inspired a landmark training program. In 1965, twenty Tanzanian students, including Hamis Adam Nyota, traveled to Wuhan, China, for professional acrobatic training. Though they initially faced challenges adapting to the new environment, the group trained diligently. After four years of devoted practice, they mastered complex skills and returned home in 1969 to establish Africa’s first national acrobatic group. Their perseverance laid the foundation for an lasting artistic tradition that would shape generations.Through subsequent decades, acrobatics took root in Tanzanian society. Saidi Ramadhani Yusuph, a second-generation acrobat, has made vital contributions to carrying forward this acrobatic heritage. Since starting his teaching career, Yusuph has trained a large number of students, focusing not only on building physical strength and flexibility but also on developing mental discipline and teamwork. What was once seen as mere entertainment has now transformed into a respected profession: it offers health benefits,and performers can earn a stable income through shows at hotels, weddings, and international events.Now, it is easy to see that the art is getting more and more recognition around the world.One example of this success is the Ramadhani Brothers, who gained praise on the U.S. television show America’s Got Talent. These achievements bring pride to Tanzania while motivating younger artists to pursue excellence.From Wuhan to Tanzania, this meaningful cultural exchange continues to inspire new generations. Nine-year-old Aisha Juma, a young trainee, talks about what acrobatics means to her: “Through my daily hula hoop (呼啦圈) drills and acrobatic practice, I not only get stronger and sharper in mind, but also keep this tradition going.”28.What started China-Tanzania acrobatic exchange A.Chinese group’s 1960s show.B.Tanzanian students’ 1965 trip.C.A training program’s launch.D.Nyota’s professional training.29.What is Saidi Ramadhani Yusuph’s main role described in paragraph 3 A.A skilled performer of acrobatics. B.A guardian of acrobatic heritage.C.A pioneer of cultural exchange. D.A founder of a local acrobatics school.30.What can we infer about the impact of acrobatics in Tanzania A.It has made the local people wealthy.B.It mainly benefits international performers.C.It has weakened its original entertainment value.D.It has become a source of opportunity and pride.31.Why does the author mention nine-year-old Aisha Juma A.To show her physical and mental gains from acrobatics.B.To illustrate cultural exchange’s inspiration for the young.C.To stress the difficulty of passing acrobatic traditions to kids.D.To prove young trainees’ greater devotion to acrobatic practice.DMany of us believe that our pets make us healthier and happier. While there is some truth to this, the scientific evidence is more complex than it seems.Research in the field of human-animal interaction has produced mixed results. For example, some studies show that pet owners are less likely to be depressed, while others show the opposite. Experts suggest this inconsistency may occur because people who already feel lonely or depressed might get a pet for comfort, thus affecting the data.One clearer benefit of dog ownership is increased physical activity, thanks to daily walks. A famous 1998 study found that pet owners who had suffered heart attacks were more likely to survive the following year. A 2019 analysis even showed a dramatic 24% lower risk of death for dog owners. However, when researchers adjusted for other factors, such as the owners’ pre-existing health and activity levels, this benefit nearly disappeared. “You’re more likely to have a dog if you’re already active.” explains developmental psychologist Megan Mueller, highlighting that correlation does not equal causation.Consequently, scientists are now looking beyond simple ownership. They are focusing on the quality of the relationship between humans and their pets. “Pets are not a medical intervention; they’re a relationship,” says gerontologist Jessica Bibbo. The level of attachment and emotional support seems to be the true key to health benefits.Controlled experiments support this. A 2025 study found that dog owners had lower stress hormone levels when their pets were present during stressful tasks. In another study, a group of older adults who were given crickets to care for showed improved mental health compared to a control group. This suggests that the act of caring itself, not just the type of animal, can be powerful. The secret to a healthier life, it seems, lies not merely in owning a pet, but in building a strong, supportive bond with it.32.What does the research in paragraph 2 mainly show us A.Health benefits of pet ownership. B.Various causes for human loneliness.C.Strong objection to the previous belief. D.Inconsistent results of human-pet studies.33.How does the writer illustrate pet ownership increases physical activities A.By listing examples. B.By presenting findings.C.By clarifying concepts. D.By giving definitions.34.What can be inferred from Jessica Bibbo’s statement A.The value of pets lies in emotional connection.B.Medical interventions are less effective than pets.C.Scientists have overestimated the benefits of pets.D.Pets should not be used in any medical treatment.35.What’s the main idea of this passage A.Human beings need animal companionship.B.Pets serve as the best cure for mental issues.C.Pet ownership alone guarantees a healthy life.D.Human-pet bond contributes to owners’ well-being.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项 涂黑。选项中有两项为多余选项。Repetition, the act of doing something again and again, is a foundation of learning and skill development. 36 , so from childhood, we are taught to keep practicing, keep trying, and keep improving. The followings are about what repetition can bring to you.37 . Task repetition is a key to transforming short-term memories into long-term memories. Learning and speaking a new language illustrate the process. Repetition helps to strengthen new ideas and behaviors in your mind, making them more familiar and easier to recall.Repetition builds habits. As you repeat something over and over again, it allows you to act on it without conscious effort. When you’re learning to play an instrument or do a sport, repetition is key for building muscle memory. 38 .Repetition provides familiarity. Familiarity is the basic source of psychological and social stability. 39 . This is why repeated experiences, such as drinking coffee or listening to music, often make us more enjoyable over time.Repetition brings refreshment. 40 . But you are more likely to enjoy something the second time around than you think. As repeating things can be considered as another opportunity to experience something fully, such as seeing things that you didn’t see the first time around.In sum, by embracing repetition as an essential part of your personal growth journey, you can make steady progress towards your goals and achieve the success you desire.A.Repetition improves memoryB.Repetition increases creativityC.Things are usually fresh the first timeD.It is our habits that determine our futureE.Thus you can gradually improve your performanceF.Repeated effort improves ability and deepens understandingG.The more we are familiar with something, the more we like it第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I am a mum, a wife and an author of Tea with the Dutchess: How to do anything with style.Every day when 41 my children off to school, I whisper “ 42 your manners with you”. This might sound like I am about to give a long lecture. However, I just want to remind them that manners bring kindness to the world, and kindness is what this world 43 .There is nothing 44 about good old manners. Elegance and charm are not 45 relics of the past but essential 46 that can enhance personal and professional success in the present. Qualities such as kindness, elegance and grace can 47 enormous material wealth and outward 48 .Besides your manners, bring your acts of kindness with you, and spread your acts of kindness, such as 49 your seat to an elder in the bus. Little things like this will not go 50 . A smile, a gentle or 51 word to a stranger or a friend may have a bigger 52 than you think. It may sound so simple, but in simplicity 53 the most wonderful things.When laying your head to rest at night, ask yourself if you have an influence on someone’s life today. If the answer is yes to this question, the 54 are that you have made a heart sing and restored a bit of hopefulness in humanity or simply lifted a 55 .41.A.leaving B.showing C.seeing D.dropping42.A.grab B.seize C.bring D.fetch43.A.needs B.obtains C.claims D.becomes44.A.well-received B.time-honored C.well-established D.old-fashioned45.A.hardly B.merely C.absolutely D.completely46.A.virtues B.beliefs C.customs D.behaviors47.A.bring about B.clear away C.build on D.go beyond48.A.sources B.features C.appearances D.performances49.A.saving B.offering C.occupying D.reserving50.A.unaffected B.unreported C.unnoticed D.unexpected51.A.precise B.energetic C.innovative D.encouraging52.A.result B.impact C.outcome D.existence53.A.lead B.live C.create D.forget54.A.extents B.points C.chances D.degrees55.A.mood B.spirit C.sense D.position第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在答题卡上。Increase your productivity. This is 56 AI tools attract its users. However, despite hopes that the technology will improve the 57 (efficient) of work, not everyone is on board.According to BBC, 59 percent of men aged 18 to 65 around the world use generative AI at least once a week, compared 58 51 percent of women. The gender gap is even 59 (wide) among younger people; 71 percent of men and 59 percent of women aged 18 to 24 use generative AI weekly. Why are women less open to AI than men According to AI expert Jodie Cook, this gap reflects the underrepresentation of women in STEM fields (science, technology, engineering and mathematics). “For ages, STEM fields 60 (lead) by males. The current pattern in the use of AI tools appears 61 (mirror) this difference,” Cook told the BBC.Certain patterns in female thinking might also play 62 role. In a survey of 486 students, 63 (divide) by academic performance, researchers found that high-performing female students were more likely to use ChatGPT only when it had been allowed by their professor. “It’s the idea that I have to do it on my own without 64 (take) shortcuts,” Cook explained.For some experts, women’s reluctance (不情愿) to use AI is troubling, as it could lead to technology being designed more for men. Others, however, are less alarmed, pointing out that AI may right now act more as a “digital toy”, and women may 65 (simple) be better at avoiding distractions.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是李华,上周你校组织了一场主题为“旧物改造(upcycling)”的环保作品展示活动,你在活动中展示了自己的作品。你的英国朋友Chris得知后很感兴趣,来信向你了解情况。请你给他回复邮件,内容包括:(1)介绍你的作品;(2)分享你的收获。注意:(1)写作词数应为80个左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Chris,________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Last month, my friend Ollie and I discovered a poster in the park announcing a recycled-sculpture contest called “Trash to Treasure Day”. The grand prize was a gift certificate to a skate shop — an exciting prospect for both of us, since we were in need of new skateboards. The poster stated that all materials would be provided on-site, so we decided to team up.We brainstormed ideas beforehand. Ollie suggested a robot, while I thought of a tree, but we couldn’t decide right away. That night, I lay awake trying to think of the perfect sculpture idea. When I finally dozed off, I had a wild dream. Ollie and I were working on a sculpture of a fire-breathing dragon. It was so fantastic, we ended up winning first place. But just as the judge was handing us the prize, our dragon came to life and swallowed us up!After breakfast, when I told Ollie about the dream, he was crazy about the idea of a dragon. Though I felt a bit uneasy about the part where it gobbled us up, I agreed and spent the rest of the day researching.On contest day, I brought a perfect dragon picture as our guide. The area was filled with recycled materials — cardboard, containers, lids, used toys, and trinkets (小配件) — while each workstation supplied tape, scissors, glue, and markers. A woman in a hat welcomed everyone, encouraging us to work alone or together, with judging and cake at three o’clock.Ollie and I found a spot but got off to a very slow start. We disagreed on which boxes to use, struggled to attach parts, and couldn’t make our sculpture look anything like my picture. After a very long time of piecing and patching, our sculpture started to look the tiniest bit like a dragon. To make our dragon more lifelike, we racked our brains. Ollie noted that buttoned lids made good eyes, but we still needed a mouth. Then I remembered a big red zipper on a round table — it was just right! I hurried back to grab it. Paragraph 1:But just as I reached for the zipper, another hand appeared and picked it up.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Paragraph 2:I was pretty sure Ollie wouldn’t mind a new partner, and luckily I was right.__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________高三年级第一次模拟考试英语 A详细答案1.A【原文】W: The jacket I ordered online for my dad last week still hasn’t arrived.M: Delivery companies are always extra busy around the holidays. Give it a few more days.W: I’m going to give them a call. I’ll return it if they can’t deliver it before Christmas Day.2.C【原文】W: Let’s go camping this weekend. The weather is going to be perfect for a hike in thewoods.M: That sounds great, but honestly, I’ve had such a long week. I think I’ll just relax around thecampsite and do some fishing.W: Sure, maybe bring your guitar too.3.C【原文】M: I’m volunteering at the community center again this weekend. This time we areorganizing an event for the elderly.W: Nice. Last time you cleaned the park, right It’s cool that they have so many kinds of programs.I just wish they would do these activities more often, though.4.A【原文】W: This movie was great. I really enjoyed seeing the main character travel around theworld.M: I’m glad you liked it. For me, the friendship between the characters was the best part. It was someaningful, especially since they came from different cultural backgrounds.5.B【原文】M: How about we play beach volleyball It’s such a nice day.W: Honestly, I’m happy just lying here under the tree, reading my book.M: All right, but later, let’s have dinner at that new restaurant. I heard their seafood is amazing.6.C 7.C【原文】M: How was your weekend away in the mountains W: Wonderful. I found a small village hidden between the hills.M: Really Anything interesting there W: Oh yes, the village has a rich history. I came across an ancient well right next to an old stonehouse that looked empty. And when I walked further, I crossed a bridge and found a small schoolwith only 12 students.M: That’s amazing.W: Yeah, most of the villagers were elderly, but they were super friendly. One of them gave me atour.8.A 9.B【原文】W: The weather is getting hotter every year. It’s not even May yet, and it already feelslike summer.M: Yes, climate change is real for sure.W: Right. I’m really worried about the future. What do you think people should do M: Well, reducing energy use at home is a start, like turning off lights when not in use.W: That’s a good idea, and planting trees could help, too.M: Definitely. Even planting one tree can make a difference over time. I’ve also heard eating less答案第 1页,共 9页meat helps.W: True, but it’s hard for some people to change their diet completely, maybe just cutting back abit.M: Yeah, small steps are better than nothing.10.B 11.C 12.A【原文】M: I can’t wait to go to the music festival this weekend.W: Who’s playing M: There will be many international artists, mostly from Britain and America, but I’m reallyexcited about my favorite Canadian bands showing up. Oh, and there are some amazing Japaneserock groups performing, too.W: Exciting.M: Yeah, and it’s not just music. There’ll be food trucks and a market with music-themed stuff likeT-shirts and posters.W: Sounds fun. So, what’s your plan for the day M: I plan to get there before it opens at 11 o’clock, otherwise I’d spend so much time waiting inline to get in.W: Will you go to explore the food area M: Probably not. I mean, the food is always good and there’s a ton of variety, but from pastfestivals I know it’s going to be pricey.13.C 14.B 15.A 16.A【原文】W: Jake, are you joining in the cooking competition organized by the company M: Yeah, I signed up already.W: Cool. What are you planning to make M: A homemade pizza my grandmother taught me. It takes a lot of materials and much time, butit’s totally worth it.W: That sounds delicious. Have you been practicing it lately M: Definitely. I made it twice last week. I even changed the cooking steps a bit to make it tastebetter.W: I’d love to try it sometime.M: Well, I’m having a dinner party this Friday. Why don’t you and Bob come over I’m planningto make the dish again and get some feedback.W: We’re in. Are there any prizes for the competition I heard there are like 30 staff joining.Sounds tough.M: Yeah, the winner will get a brand-new set of cooking tools and the top three get gift cards.Everyone else will get a bottle of wine, so it’s not bad.17.C 18.B 19.A 20.A【原文】 M: To address traffic challenges and improve daily travel, the city government ismaking several changes to make transportation safer, more convenient and environmentallyfriendly. We will improve public transportation by adding more buses and trains to reduce trafficon the roads. We are also planning to start using more electric buses to reduce air pollution andcreate a cleaner environment for everyone. Additionally, new bicycle paths will also be builtacross the city to encourage cycling, which will help reduce the traffic pressure and encourage ahealthier lifestyle. To improve road conditions, broken streets will be repaired and traffic lightsystems will be updated. Car sharing programs will be introduced to reduce the number of答案第 2页,共 9页vehicles on the road. Instead of owning a car, people can rent one when needed. Parking spaceswill also be better organized to reduce traffic jams in busy areas and make parking moreconvenient. For those who travel on foot, wider sidewalks and safer crossings will be built tomake walking safer and more convenient. We thank you for your support as we work together tocreate a better city for everyone.21.A 22.D 23.C【导语】本文是一篇应用文,题材为广告类。文章介绍了城市农场一日游。来和我们一起度过快乐的天吧!亲近大自然,了解自己种植食物的重要性。带回你自己的迷你花园,开始你的城市农业之旅!21.细节理解题。根据 UIDED TOUR部分介绍的内容“You will have an opportunity to touch,smell and taste some of the vegetables and fruits. (你将有机会触摸、闻和品尝一些蔬菜和水果。)”可知,在这里可以品尝蔬菜和水果,即:享受美食,故选 A项。22.细节理解题。根据My Miniature Garden部分介绍的内容“Children $15 per person, Adult$25 per person (儿童每人 15美元,成人每人 25美元)”可知,父母两人共 50美元,俩孩子共30美元,总共 80美元。故选 D项。23.细节理解题。根据 How To Make A Seed Ball 部分介绍的“They also prevent the seeds frombeing eaten by birds and animals (它们还能防止种子被鸟类和动物吃掉。)”可知,它保护里面的种子。故选 C项。24.B 25.D 26.A 27.C【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从传统幼儿园转至挪威理念幼儿园后,见证宽松教育模式让孩子自由探索且安全无虞,进而反思教育本质的经历。24.细节理解题。根据第一段“The answer came to me right away. “The kids were all barefoot,” Isaid.(我立刻就有了答案。“那里的孩子都光着脚,” 我说道)”及第二段中的“The teachersaround me looked confused, particularly those who worked with me in the nursing room. After all,we spent a significant amount of each day forcing these kids to keep their shoes on, a ruledesigned to prevent injury.(我身边的老师们都面露困惑,尤其是那些和我一起在婴幼儿活动室工作的同事。毕竟,我们每天都要花大量时间强迫孩子们穿鞋,这一规则是为了防止受伤)”可知,作者之前学校的老师每天都强制孩子穿鞋,而新学校的孩子却都光脚,这种巨大的规则差异让老师们感到困惑。故选 B项。25.推理判断题。根据第三段中的“Want to run inside and climb on furniture No problem — wehave a climbing room full of carpeted tunnels, slides, and ladders, so you can do just that. Want tosummit a slide like a mountain Let me spot you from the side. Getting bored with the same oldplayground toys Let’s head to the woods nearby to enjoy an endless supply of rocks, sticks, andleaves.(想在室内奔跑、爬上家具?没问题——我们有一间攀爬室,里面满是铺着地毯的隧道、滑梯和梯子,你完全可以尽情这么做。想把滑梯当成山峰来 “登顶”?我在旁边保护你。厌倦了那些老一套的操场玩具?咱们去附近的小树林里,那里有捡不完的石头、树枝和树叶,任你玩个够)”可知,以问答形式呈现,体现出新学校对孩子的各种需求都给予支持和满足——允许室内攀爬、协助挑战滑梯、提供户外探索场景。故选 D项。26.推理判断题。根据第四段中的“Over time, I came to appreciate this program’s philosophy andlearned to trust that kids could be safe while exploring freely.(随着时间的推移,我逐渐欣赏这个项目的理念,并学会相信孩子们在自由探索的同时也能保证安全)”可推知,作者对该教育理念持支持态度。故选 A项。27.主旨大意题。文章核心围绕新学校的教育模式展开:不限制孩子的探索欲,提供室内攀爬室、户外林地等多样化场景,满足孩子的各种需求,让他们在自由探索中成长。由此可知,答案第 3页 共 9页短文主要关于提供无限机会的教育。故选 C项。28.A 29.B 30.D 31.B【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了中坦两国通过杂技这一艺术形式开展的文化交流活动,以及杂技在坦桑尼亚的发展和影响。28.细节理解题。根据第二段“The story began in the 1960s, when a Chinese acrobatic group’sperformance in Tanzania deeply impressed the local art community and audiences-a key momentthat inspired a landmark training program. In 1965, twenty Tanzanian students, including HamisAdam Nyota, traveled to Wuhan, China, for professional acrobatic training.(故事始于 20世纪 60年代,当时一个中国杂技团在坦桑 尼亚的演出给当地艺术界和观众留下了深刻印象——这一关键时刻激发了一个具有里程碑意义的培训项目。1965年,包括 Hamis Adam Nyota 在内的二十名坦桑尼亚学生前往中国武汉接受专业杂技训练。)”可知,20世纪 60年代,一个中国杂技团在坦桑尼亚的演出激发了中坦杂技交流。故选 A。29.细节理解题。根据第三段“Saidi Ramadhani Yusuph, a second-generation acrobat, has madevital contributions to carrying forward this acrobatic heritage.(第二代杂技演员 Saidi RamadhaniYusuph为传承这一杂技遗产做出了重要贡献。)”可知,Saidi Ramadhani Yusuph的主要角色是杂技遗产的守护者。故选 B。30.推理判断题。根据第四段“Now, it is easy to see that the art is getting more and morerecognition around the world. One example of this success is the Ramadhani Brothers, who gainedpraise on the U.S. television show America’s Got Talent. These achievements bring pride toTanzania while motivating younger artists to pursue excellence.(现在,很容易看出这门艺术正在世界范围内得到越来越多的认可。一个成功的例子是 Ramadhani兄弟,他们在美国电视节目《美国达人秀》中获得了赞誉。这些成就为坦桑尼亚带来了自豪,同时也激励着年轻艺术家追求卓越。)”以及第三段中“What was once seen as mere entertainment has now transformed intoa respected profession: it offers health benefits, and performers can earn a stable income throughshows at hotels, weddings, and international events.(曾经被视为单纯的娱乐活动,现在已经变成了一种受人尊敬的职业:它有益健康,表演者可以通过在酒店、婚礼和国际活动上的表演获得稳定的收入。)”可知,杂技在坦桑尼亚已经成为机会和自豪的源泉。故选 D。31.推理判断题。根据最后一段“FromWuhan to Tanzania, this meaningful cultural exchangecontinues to inspire new generations. Nine-year-old Aisha Juma, a young trainee, talks about whatacrobatics means to her: “Through my daily hula hoop (呼啦圈) drills and acrobatic practice, I notonly get stronger and sharper in mind, but also keep this tradition going.”(从武汉到坦桑尼亚,这场有意义的文化交流继续激励着新一代。9岁的年轻学员 Aisha Juma谈到了杂技对她的意义:“通过我每天的呼啦圈训练和杂技练习,我不仅在思想上变得更强大、更敏锐,而且还让这个传统得以延续。”)”可知,作者提到 9岁的 Aisha Juma是为了说明文化交流对年轻人的激励作用。故选 B。32.D 33.B 34.A 35.D【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍人们普遍认为宠物有益身心健康,但相关科学证据复杂且结果不一。真正的健康益处源于人与宠物的情感联结及照料行为,而非单纯养宠物本身。32.细节理解题。根据第二段“Research in the field of human-animal interaction has producedmixed results. For example, some studies show that pet owners are less likely to be depressed,while others show the opposite. (人与动物互动领域的研究结果参差不齐。例如,一些研究表明养宠物的人不太可能抑郁,而另一些研究则相反)”可知,第二段的研究主要向我们展示了对人与宠物互动的研究结果的不一致。故选 D项。答案第 4页,共 9页33.推理判断题。根据第三段“One clearer benefit of dog ownership is increased physical activity,thanks to daily walks. A famous 1998 study found that pet owners who had suffered heart attackswere more likely to survive the following year. A 2019 analysis even showed a dramatic 24%lower risk of death for dog owners. (养狗的一个更明显的好处是,由于每天散步,身体活动增加了。1998年一项著名的研究发现,心脏病发作的宠物主人第二年更有可能存活下来。2019年的一项分析甚至显示,养狗的人死亡风险大幅降低了 24%)”可知,作者通过呈现研究结果来说明养宠物增加了身体活动。故选 B项。34.推理判断题。根据倒数第二段““Pets are not a medical intervention; they’re a relationship,”says gerontologist Jessica Bibbo. The level of attachment and emotional support seems to be thetrue key to health benefits. (老年学家杰西卡·比博说:“宠物不是一种医疗干预;它们是一种关系。”依恋程度和情感支持似乎是健康益处的真正关键)”可推知,杰西卡·比博认为宠物的价值在于情感联系。故选 A项。35.主旨大意题。根据最后一段“The secret to a healthier life, it seems, lies not merely in owninga pet, but in building a strong, supportive bond with it. (似乎,健康生活的秘诀不仅仅在于养宠物,还在于与它建立牢固、支持性的纽带)”结合文章主要介绍了养宠物与健康之间的关系,养宠物与健康之间的关系并非简单的因果关系,而是人与宠物之间的情感联系和互动质量对健康有重要影响。可知,这篇文章的主旨是人类与宠物的关系有助于主人的健康。故选 D项。36.F 37.A 38.E 39.G 40.C【导语】本文是一篇说明文,主要介绍重复作为学习和技能培养的基础,能带来改善记忆、养成习惯等多方面益处,助力个人成长。36.根据前文“Repetition, the act of doing something again and again, is a foundation of learningand skill development.(重复,即一次次做某事的行为,是学习和技能培养的基础。)”和后文“sofrom childhood, we are taught to keep practicing, keep trying, and keep improving.(因此从童年起,我们就被教导要不断练习、不断尝试、不断进步。)”可知,空格处应说明重复的作用,承接前文并引出后文的教导,F选项“Repeated effort improves ability and deepensunderstanding(重复的努力能提升能力并加深理解)”中的“Repeated effort”呼应前文“Repetition”,解释了“为何要不断练习”,符合语境。故选 F项。37.根据后文“Task repetition is a key to transforming short-term memories into long-termmemories. Learning and speaking a new language illustrate the process. Repetition helps tostrengthen new ideas and behaviors in your mind, making them more familiar and easier torecall.(任务重复是将短期记忆转化为长期记忆的关键。学习和说一门新语言就体现了这一过程。重复有助于在你的脑海中强化新想法和行为,使它们更熟悉、更容易回忆。)”可知,本段核心是重复对记忆的改善作用,A选项“Repetition improves memory(重复改善记忆)”作为本段小标题,概括了后文内容,符合语境。故选 A项。38.根据前文“Repetition builds habits. As you repeat something over and over again, it allowsyou to act on it without conscious effort. When you’re learning to play an instrument or do a sport,repetition is key for building muscle memory.(重复养成习惯。当你一次次重复某事时,你会在无意识中做出行动。当你学习演奏乐器或做运动时,重复是培养肌肉记忆的关键。)”可知,空格处应说明重复养成习惯后的效果,E选项“Thus you can gradually improve yourperformance(因此你能逐渐提升自己的表现)”中的“Thus”承接前文“重复培养肌肉记忆”,说明其最终能带来表现提升,符合语境。故选 E项。39.根据前文“Repetition provides familiarity. Familiarity is the basic source of psychological andsocial stability.(重复带来熟悉感。熟悉感是心理和社会稳定的基本来源。)”和后文“This is why答案第 5页,共 9页repeated experiences, such as drinking coffee or listening to music, often make us more enjoyableover time.(这就是为什么重复的经历,比如喝咖啡或听音乐,往往会让我们随着时间的推移感到更愉悦。)”可知,空格处应说明熟悉感与喜爱之间的关系,G选项“The more we arefamiliar with something, the more we like it(我们对某事物越熟悉,就越喜欢它)”承接前文“熟悉感”,解释了后文“重复经历更愉悦”的原因,符合语境。故选 G项。40.根据前文“Repetition brings refreshment.(重复带来新鲜感。)”和后文“But you are morelikely to enjoy something the second time around than you think. As repeating things can beconsidered as another opportunity to experience something fully, such as seeing things that youdidn’t see the first time around.(但你第二次喜欢某样东西的可能性比你想象的要大。因为重复某事可以被视为另一个充分体验的机会,比如看到你第一次没看到的东西。)”可知,空格处应先提及第一次的新鲜感,与后文“第二次的体验”形成对比,C选项“Things are usually freshthe first time(事情通常第一次是新鲜的)”中的“the first time”与后文“the second time around”呼应,通过“but”转折突出重复带来的新体验,符合语境。故选 C项。41.D 42.C 43.A 44.D 45.B 46.A 47.D 48.C 49.B50.C 51.D 52.B 53.B 54.C 55.A【导语】本文是一篇夹叙夹议文。作者每天送孩子上学时都会提醒他们要有礼貌,因为礼貌能带来善意,而世界需要善意。作者鼓励人们展现小善举,如在公交车上让座。这些行为虽小却意义重大,简单的善行中蕴含着巨大的美好。41.考查动词词义辨析。句意:每天送孩子们去上学时,我都会轻声说“带着你们的礼貌”。A. leaving离开;B. showing展示;C. seeing看见;D. dropping落下,送。根据下文“my childrenoff to school”可知,此处指作者每天送孩子上学的时候。drop sb. off为固定短语,意为“送某人(到某地)”。故选 D。42.考查动词词义辨析。句意:每天送孩子们去上学时,我都会轻声说“带着你们的礼貌”。A. grab抓住;B. seize抓住,夺取;C. bring带来;D. fetch拿来。根据下文“ Besides your manners,bring your acts of kindness with you”可知,此处指作者低声向孩子们说要“带上礼貌”。故选 C。43.考查动词词义辨析。句意:然而,我只是想提醒他们,礼貌给世界带来善意,而善意是这个世界所需要的。A. needs需要;B. obtains获得;C. claims声称;D. becomes变得。根据上文“manners bring kindness to the world, and kindness is what this world”和下文“Besides yourmanners, bring your acts of kindness with you, and spread your acts of kindness”可知,此处作者想表达的是善意是世界需要的东西。故选 A。44.考查形容词词义辨析。句意:良好的旧礼仪并没有过时。A. well-received受欢迎的;B.time-honored历史悠久的;C. well-established得到确认的;D. old-fashioned过时的。根据下文“Elegance and charm”和“relics of the past but essential”可知,此处说礼仪不过时。故选 D。45.考查副词词义辨析。句意:优雅和魅力绝不仅仅是过去的遗物,而是在当下能够促进个人和职业成功的基本美德。A. hardly几乎不;B. merely仅仅;C. absolutely绝对地;D.completely完全地。根据下文“relics of the past but essential”可知,此处表示否定,强调优雅和魅力不只是过去的遗物。故选 B。46.考查名词词义辨析。句意:优雅和魅力绝不仅仅是过去的遗物,而是在当下能够促进个人和职业成功的基本美德。A. virtues美德;B. beliefs信念;C. customs习俗;D. behaviors行为。根据上文“Elegance and charm”和下文“can enhance personal and professional success inthe present. Qualities such as kindness, elegance and grace”可知,优雅和魅力是当下促进个人和职业成功所必需的美德。故选 A。47.考查动词短语辨析。句意:善良、优雅和风度等品质所能带来的影响,可远远超越巨额答案第 6页,共 9页物质财富和外在形象。A. bring about带来;B. clear away清除;C. build on以……为基础;D. go beyond超出。根据上文“Elegance and charm are not 5 relics of the past but essential 6that can enhance personal and professional success in the present.”可知,善良、优雅和有风度是当下能够促进个人和职业成功的基本美德,它们能够超越巨大的物质财富。故选 D。48.考查名词词义辨析。句意:善良、优雅和风度等品质所能带来的影响,可远远超越巨额物质财富和外在形象。A. sources来源;B. features特征;C. appearances外表;D. performances表演。根据上文“Qualities such as kindness, elegance and grace can 7 enormous materialwealth and outward”可知,此处指超越巨大的物质财富与外表。故选 C。49.考查动词词义辨析。句意:除了你的礼貌,带上你的善举,传播你的善举,比如在公交车上给老人让座。A. saving节省;B. offering提供;C. occupying 占据;D. reserving预订。根据上文“spread your acts of kindness”和下文“your seat to an elder in the bus”可知,此处表示主动给老人让座。故选 B。50.考查形容词词义辨析。句意:像这样的小事不会被忽视。A. unaffected不受影响的;B.unreported未报道的;C. unnoticed未被注意到的;D. unexpected出乎意料的。根据下文“Asmile, a gentle”和“word to a stranger or a friend may have a bigger”可知,此处表达的是善举虽小但不会被忽视。故选 C。51.考查形容词词义辨析。句意:对陌生人或朋友的一个微笑、一句温和或鼓励的话语可能会产生比你想象中更大的影响。A. precise精确的;B. energetic 精力充沛的;C. innovative创新的;D. encouraging鼓励的。根据上文“A smile”可知,对应微笑应是鼓励的话语。故选D。52.考查名词词义辨析。句意:对陌生人或朋友的一个微笑、一句温和或鼓励的话语可能会产生比你想象中更大的影响。A. result结果;B. impact影响;C. outcome结果;D. existence存在。根据上文“to a stranger or a friend may have a bigger”可知,此处表达的是对陌生人或朋友的一个微笑、一句温柔或者鼓励的话语所产生的重大影响,have an impact on...为固定短语,意为“对……有影响”。故选 B。53.考查动词词义辨析。句意:这听起来可能很简单,但最美好的事物往往蕴含在简单之中。A. lead引导;B. live生活,留存;C. create创造;D. forget忘记。根据上文“in simplicity”和下文“the most wonderful things”可知,此处表达的是简单之中蕴含美好,live留存,符合语境。故选 B。54.考查名词词义辨析。句意:如果这个问题的答案是肯定的,那么很有可能你已经让某个人满心欢喜,并恢复了对人性的一点希望,或仅仅是让某个人的心情变好。A. extents程度;B. points要点;C. chances可能性;D. degrees程度。根据上文“If the answer is yes to thisquestion”和下文“are that you have made a heart sing”可知,此处表达的是如果答案是肯定的,那么很可能你已经对他人产生了积极的影响,the chances are that...为固定短语,意为“很有可能……”。故选 C。55.考查名词词义辨析。句意:如果这个问题的答案是肯定的,那么很有可能你已经让某个人满心欢喜,并恢复了对人性的一点希望,或仅仅是让某个人的心情变好。A. mood心情;B. spirit精神;C. sense感觉;D. position位置。根据上文“simply lifted a ”可知,此处表达的是让某个人的心情变好。lift a mood为固定短语,意为“改善心情;使心情变好”。故选 A。56.how 57.efficiency 58.to/with 59.wider 60.have been led 61.to mirror62.a 63.divided 64.taking 65.simply【导语】本文是一篇议论文,探讨了在使用人工智能工具方面存在的性别差异现象,即男性使用人工智能工具的比例高于女性,分析了造成这种差异的原因,包括女性在 STEM领域代表性不足以及女性思维模式等因素,同时也提及了专家们对女性使用人工智能工具意愿较答案第 7页,共 9页低这一现象的不同看法。56.考查表语从句。句意:这就是人工智能工具吸引用户的方式。is后面为表语从句,从句中不缺少主语和宾语,结合语境,此处表示方式,所以用连接副词 how引导表语从句。故填 how。57.考查名词。句意:然而,尽管人们希望这项技术能提高工作效率,但并非所有人都支持。根据空前的“the”以及空后的“of work”可知,此处需要用名词形式,efficient的名词是efficiency,意为“效率”。故填 efficiency。58.考查介词。句意:据英国广播公司报道,全球 18岁至 65岁的男性中,59%的人每周至少使用一次生成式人工智能,而女性这一比例为 51%。此处为固定搭配 compared to/with,表示“与……相比”。故填 to/with。59.考查形容词比较级。句意:年轻人中的性别差距更大;18岁至 24岁的男性中,71%的人每周使用生成式人工智能,女性这一比例为 59%。根据空前的 even以及语境可知,此处表示与前文情况相比,年轻人中的性别差距更大,所以用形容词 wide 的比较级 wider。故填wider。60.考查动词时态和语态。句意:长期以来,STEM 领域一直由男性主导。根据时间状语“Forages”可知,此处强调从过去一直持续到现在的动作,应用现在完成时,且主语 STEM fields与 lead之间是被动关系,所以用现在完成时的被动语态“have/has been +过去分词”,主语是复数,故填 have been led。61.考查非谓语动词。句意:目前人工智能工具使用上的模式似乎反映了这种差异。此处为固定搭配 appear to do sth.,表示“似乎做某事”,所以用动词不定式 to mirror。故填 to mirror。62.考查冠词。句意:女性思维中的某些模式可能也起了作用。此处为固定搭配 play a role,表示“起作用”。故填 a。63.考查非谓语动词。句意:在一项对 486名按学业成绩划分的学生的调查中,研究人员发现,成绩优异的女学生更有可能只有在教授允许的情况下才使用 ChatGPT。此处为非谓语动词作后置定语,students与 divide之间是被动关系,所以用过去分词 divided。故填 divided。64.考查非谓语动词。句意:“这种想法就是我必须靠自己完成,不能走捷径,”库克解释道。空前为介词 without,所以此处用动名词形式 taking作宾语。故填 taking。65.考查副词。句意:然而,另一些人则不那么担忧,他们指出,人工智能目前可能更像是一个“数字玩具”,而女性可能只是更善于避免分心。此处修饰句子,应用副词 simply,意为“仅仅,只是”。故填 simply。66.例文Dear Chris,Knowing that you are interested in our school’s “Upcycling” exhibition, I’m delighted toshare my creation—a fashion backpack made from my old jeans.The process was simple but enjoyable. I cut off the legs, kept the upper section with itspockets as the main body, sewed the bottom shut, and added two shoulder straps for both style andpracticality.This rewarding waste-to-treasure experience has made me realize how individual effortshelp with sustainable living. I wonder if you might feel inspired to give upcycling a try It wouldbe fun!Yours,Li Hua【导语】本文是一篇介绍信,要求考生就学校组织的旧物改造活动进行介绍,考生要注意题目要求的两个要点,还要补充合理细节。答案第 8页,共 9页67.范文But just as I reached for the zipper, another hand appeared and picked it up. I lookedup and saw a girl in a pink T-shirt clutching the zipper to her chest. “Sorry, I need it for mymonster,” she apologized, eyes wide with worry. “But our dragon still has no mouth.” I murmuredunder my breath. Just as I was about to turn away, I felt a pat on my shoulder. “How about webuild together ” beamed the girl, pointing at her workstation. I glanced at her monster. It wasawesome! “Sure! We can make a double-great monster dragon.” I grinned, “but I’m alreadyworking with my friend. Shall we go and ask him ” She nodded and we carried the zipper back toour table like a trophy.I was pretty sure Ollie wouldn’t mind a new partner, and luckily I was right.When Iintroduced the girl and explained the plan, Ollie’s face lit up. “Amonster-dragon is great!” helaughed. The girl’s arrival flipped a switch — suddenly the work flowed, quick and light. Weworked perfectly: I zipped the dragon’s red mouth. The girl cut the dragon scales skillfully. Olliepainted them shining green. Then we three stuck the scales on together. At three o’clock ourdouble sculpture stood roaring and snapped in the center of the hall. The judge pinned the blueribbon on our table with a thumbs-up, “Teamwork makes the dream work.” We high-fived, tastingsweet victory — and extra cake.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了作者和朋友奥利看到公园的“变废为宝”回收雕塑比赛海报(大奖为滑板店礼券),决定组队参赛。受梦境启发他们计划制作龙形雕塑,比赛当天因材料与搭建问题进展缓慢,后与急需拉链的女孩组队合作,三人分工协作完成“怪兽龙”雕塑,最终凭借团队协作赢得比赛。答案第 9页 共 9页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 株洲市第一中学2025届高三上学期第二次模拟考试英语(A)听力.mp3 株洲市第一中学2025届高三上学期第二次模拟考试英语(A)答案(PDF版).pdf 株洲市第一中学2025届高三上学期第二次模拟考试英语(A)试卷(含音频,含解析).docx