资源简介 (在此卷上答题无效)高三年级第一次模拟考试(英语B)考生注意:本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。2. 答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。3. 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有2分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B.S9.18. C. 9.15.答案是C。1.What does the man suggest the woman do A.Wait patiently. B.Return the jacket. C.Make a phone call.2.What is the man planning to do during the camping trip A.Go for a hike. B.Play the guitar. C.Relax by fishing.3.What does the woman think of the volunteer programs A.They are always the same.B.They need to care about the elderly.C.They should include more activities.4.What did the man like most about the movie A.The friendship between the characters.B.The characters’ adventures.C.The different cultures.5.Where is the conversation taking place A.In the library. B.On the beach. C.In the restaurant.听下面一段对话,回答以下小题。6.Where was the ancient well A.In the village school. B.Beside the little bridge. C.Next to the empty house.7.Who showed the woman around the village A.A tour guide. B.A student. C.A villager.听下面一段对话,回答以下小题。8.What time of year is it probably right now A.The end of April. B.The middle of May. C.Early June.9.What does the woman suggest doing to help the environment A.Eating less meat. B.Planting more trees. C.Reducing energy use.听下面一段对话,回答以下小题。10.Where are most artists at the music festival from A.Canada. B.The US. C.Japan.11.Why does the man plan to arrive at the festival early A.To buy T-shirts before they’re sold out.B.To be in time for his favorite band.C.To avoid waiting in line.12.What is the man’s impression of the food at music festivals A.It’s expensive. B.It always tastes bad. C.It’s limited in variety.听下面一段对话,回答以下小题。13.What did the man do to improve the taste of his dish A.He replaced most of the materials.B.He made it every day last week.C.He changed the cooking steps.14.Why is the man hosting the dinner party on Friday A.To compete with his friends in cooking.B.To get some feedback from his friends.C.To test new cooking tools.15.How many competitors will receive a bottle of wine A.26. B.21. C.30.16.What is the probable relationship between the speakers A.Co-workers. B.Husband and wife. C.Judge and competitor.听下面一段独白,回答以下小题。17.How will the city encourage bicycle use A.By offering free bikes.B.By awarding bicycle riding.C.By building more bike paths.18.What is the city planning to do with road conditions A.Widen streets. B.Fix damaged roads. C.Add more traffic lights.19.What measures will be taken to reduce the number of private cars A.Introducing car-sharing programs.B.Encouraging taking public transportation.C.Raising the price of parking in busy areas.20.What will happen to the parking spaces in the city A.They will be reorganized.B.They will be increased in busy areas,C.They will introduce a new charging system.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AHow Tracking Apps Balance Safety and PrivacyIn recent years, various tracking apps — from family locators to fitness wearables — have surged in popularity. These applications promise increased safety and convenience, yet they also carry potential risks to users’ privacy. This article explains how they work, their benefits, and how users can mitigate risks. How They WorkTracking apps generally rely on GPS (Global Positioning System) data, transmitted from a user’s phone or wearable device to cloud servers. The app then maps location data in real time. Some apps also integrate accelerometers (加速器) and Wi-Fi or Bluetooth signals to improve accuracy indoors or in dense urban environments. Perceived Benefits● Safety: Parents can monitor children’s whereabouts, and individuals in danger can send location signals.● Health & Fitness: Apps can measure walking routes, running paths, or sleep tracking by combining movement and location.● Convenience: Friends or family can share location temporarily, easing coordination and meetups. Privacy Challenges● Continuous Data Collection: Many apps collect fine-grained data 24/7, which raises concerns about profiling.● Data Sharing and Third Parties: Some apps share data with advertisers or analytics companies.● Data Breach Risks: If the servers are compromised, sensitive location histories may leak.● Informed Consent Issues: Users may not fully understand what permissions they've granted. Ways to Mitigate Risks● Use “only while using the app” setting rather than continuous tracking.● Disable background location access when not needed.● Regularly delete location history within the app.● Choose apps with transparent privacy policies and minimal data sharing.Overall, tracking apps can be powerful tools, but users must be aware of trade-offs between convenience and privacy. Proper settings and careful app selection can help balance benefits with protection.21.What is a function of tracking apps mentioned in the passage A.Repairing damaged GPS signals. B.Blocking unwanted advertisements.C.Predicting traffic conditions in real time. D.Assisting in personal health management.22.According to the passage, which is NOT suggested as a way to reduce privacy risks A.Enabling background tracking when not in need.B.frequently clearing one’s location records in the app.C.Turning off location access when the app is not in use.D.Picking applications that are open about their data usage rules.23.Where can we probably find this article A.In a travel brochure. B.In a detective story.C.In a health newspaper. D.In a science magazine.BHemingway’s The Old Man and the Sea, set in the Gulf Stream off the coast of Havana, is a powerful and simple story about an old fisherman’s battle with a giant marlin (马林鱼). This short novel directly led to him winning the Nobel Prize for Literature. It presents the human struggle against the powerful forces of nature. The plot centers on Santiago, an aging Cuban fisherman. His struggle to catch the marlin represents Hemingway’s favorite themes: facing physical and moral challenges with dignity. Unlike the violent manliness in some of Hemingway’s other works, Santiago’s heroism is defined by his patience, skill, and remarkable perseverance. Through this character, Hemingway explores the concept of grace (优雅) under pressure, demonstrating how one can maintain honor even in the face of extreme misfortune.Hemingway’s writing style is clear and vivid. He uses precise, descriptive language to bring the sea and the struggle to life. For example, as a storm approaches, he writes that “the rising wind roughened the surface of the sea and the waves were talking to each other.” Such imagery allows readers to fully imagine the scene and appreciate the author’s masterful command of language, transforming an ordinary fishing trip into a deep universal experience.The story’s ending is deeply meaningful. After Santiago finally defeats the marlin, his prize is eaten by sharks on his way home. He returns to port with only the skeleton (骨骼) of the fish. This is not a story of pure victory, but one of dignified loss that conveys a significant message about life. The final line — “the old man was dreaming about the lions” — suggests that true honor lies not in the reward.but in the spirit of the struggle itself.This masterpiece remains the last great achievement of Hemingway’s brilliant career, continuing to inspire readers worldwide with its deep insight. For any student seeking to understand courage and dignity, this book is essential reading.24.How is Santiago’s heroism different from that in Hemingway’s other works A.It avoids struggles. B.It leads to material rewards.C.It emphasizes spiritual strength. D.It focuses on violent manliness.25.Why does the author quote the sentence about the waves in paragraph 2 A.To demonstrate the old man’s sailing skills.B.To illustrate Hemingway’s descriptive power.C.To analyze the symbolic meaning of storms.D.To prove the accuracy of weather descriptions.26.What central theme does the book convey A.The joy of fighting against sharks. B.The value of practical survival skills.C.The importance of ocean conservation. D.The dignity of struggling against hardship.27.What kind of passage is the text A.A book review. B.A short story.C.A news report. D.A biography.CMost birds go for ease when looking for drinking water. But the sulfur-crested cockatoos in the suburbs of Sydney, Australia, often prefer to quench their thirst (止渴) with a challenging puzzle.In the city’s western suburbs, some of the birds have figured out how to use public drinking fountains. The cockatoos skilfully use one foot to twist the handle open while their other claw presses the spout (出水口).It’s unclear why the cockatoos go to the effort of using drinking fountains when there are plenty of accessible water sources nearby. They don’t seem to use them more often during hot weather.One possible explanation is that the task of operating the fountains is simply more fun than drinking water from the local streams.“If you’re not dying of thirst, then why not do something you enjoy ” said Barbara C. Klump, an author of a study of the birds published on Wednesday in the journal Biology Letters, and a behavioral ecologist at the Max Planck Institute of Animal Behavior in Germany.To find out, Dr. Klump and her colleagues tagged 24 birds from a population of as many as 150 living in a reserve in Western Sydney. They installed cameras in front of drinking fountains to catch the birds in action.The cockatoos attempted to use the drinking fountains more than 500 times during 44 days. While male cockatoos were better at flipping open heavy garbage-bin lids than females in earlier studies, both sexes were equally expert at operating the drinking fountains.Dr. Klump and her colleagues are taking a closer look at the behavior, such as how long it takes the cockatoos to master the skill. The researchers are also curious to know what the cockatoos will do next.“I’d love to learn more about what else they have up their sleeves,” Dr. Klump said.28.What puzzles the author according to Paragraph 1 A.The way the cockatoos seek water. B.The fact that the cockatoos lack water.C.The weather of the suburbs of Sydney. D.The challenge cockatoos have in surviving.29.Why does Dr. Klump think the cockatoos turn to drinking fountains A.They do it for fun. B.They’re really thirsty.C.They prove to be smart. D.They’re tired of old sources.30.What can be inferred about the tagged cockatoos A.150 birds were tested in a reserve. B.cameras were installed on the birds.C.Female cockatoos are skillful as well. D.It takes them time to master new skills.31.Where can you most probably read the text A.In a fashion magazine. B.In a biology textbook.C.In an education brochure. D.On a news website.DDuring World War II, mathematician Alan Turing gathered a team of logic experts to decode enemy messages, a key step toward victory. If there was one branch of mathematics which could be said they were using systematically, it was symbolic logic. However, the curriculum designs that methodically develop students’ symbolic logic abilities are relatively rare.Symbolic logic is a form of mathematics that lets us check whether certain conclusions correctly follow from a set of facts. Consider a library book-theft case. If a suspect wasn’t in the library on the day the theft happened, they can’t be the thief. If present, they may or may not be. Being in the library doesn’t mean they stole the book. Symbolic logic turns this kind of argument into algebra (代数学), readily shared, solved and generalized for solving mysteries.For careers such as electrical engineering and computer science, the value of symbolic logic is undeniable. The fundamental building blocks of modern digital computers are circuits representing “AND” and “OR”, which are common in symbolic logic. Almost every computer program contains similar “if-then-else” logical conditions. Professional programmers must routinely write and troubleshoot such statements.But symbolic logic is not solely limited to technical fields. Rutgers University mathematician Gray Wenger argues that teaching responsible citizenship requires providing students with mathematical reasoning skills. For example, consider a debate over a study finding that most adults without high-school certificates earn less. A responsible citizen must think through the implications along the lines of the book-theft case example above. No certificate likely means lower income, but low income doesn’t mean no certificate. Training in symbolic logic makes these sorts of reasonings sink into their cognitive processes and become second nature to citizens.In addition, symbolic logic equips individuals to counter false claims by distinguishing between separate incidents and systematic evidence. The most effective strategy for this lies in preventive education — teaching people to recognize faulty reasoning at its source. Consider, for instance, some global-warming doubters use one day of cold weather as proof that global warming is a hoax (骗局). But a logical thinker can quickly spot that weather is short-term, while climate is long-term change.Some doubt the need for a separate symbolic logic course, believing other classes can do the job. In writing courses, for example, students learn how to spot illogical arguments, and elementary proofs are covered in trigonometry (三角学). Much can be gained by teaching people logical thinking without using any symbols. But only symbolic logic ensures logical strictness. A piecemeal approach isn’t enough; a full-semester course is needed for comprehensive learning.Symbolic logic is essential for intellectual development. By integrating symbolic logic into educational frameworks, we equip future generations with the intellectual tools to navigate complex challenges. Training for it must be included in the curriculum and cannot be left to chance.32.According to the passage, symbolic logic can play a primary role when ________.A.a chef is creating a new recipe by combining different materialsB.a doctor is identifying one’s illness by using signs and test findingsC.a student is deciding which club to join based on personal interestsD.a journalist is writing a feature article by interviewing local people33.The phrase “second nature” in Paragraph 4 implies that symbolic logic training helps citizens to ________.A.follow social rules without questioningB.perform logical reasoning automaticallyC.prioritize rationality over emotions in daily lifeD.memorize common argument patterns mechanically34.From the passage, we learn that symbolic logic ________.A.tells the difference between separate incidentsB.is mainly applied in solving mathematical puzzlesC.questions the basic principles of modern computersD.enables people to detect and challenge false arguments35.The author may agree that current symbolic logic education is ________.A.manageable and will improve naturallyB.acceptable if alternative courses are availableC.unsatisfying for the lack of symbolic logic coursesD.problematic and ignores logical reasoning practice第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项 涂黑。选项中有两项为多余选项。Repetition, the act of doing something again and again, is a foundation of learning and skill development. 36 , so from childhood, we are taught to keep practicing, keep trying, and keep improving. The followings are about what repetition can bring to you.37 . Task repetition is a key to transforming short-term memories into long-term memories. Learning and speaking a new language illustrate the process. Repetition helps to strengthen new ideas and behaviors in your mind, making them more familiar and easier to recall.Repetition builds habits. As you repeat something over and over again, it allows you to act on it without conscious effort. When you’re learning to play an instrument or do a sport, repetition is key for building muscle memory. 38 .Repetition provides familiarity. Familiarity is the basic source of psychological and social stability. 39 . This is why repeated experiences, such as drinking coffee or listening to music, often make us more enjoyable over time.Repetition brings refreshment. 40 . But you are more likely to enjoy something the second time around than you think. As repeating things can be considered as another opportunity to experience something fully, such as seeing things that you didn’t see the first time around.In sum, by embracing repetition as an essential part of your personal growth journey, you can make steady progress towards your goals and achieve the success you desire.A.Repetition improves memoryB.Repetition increases creativityC.Things are usually fresh the first timeD.It is our habits that determine our futureE.Thus you can gradually improve your performanceF.Repeated effort improves ability and deepens understandingG.The more we are familiar with something, the more we like it第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。My experience is anything but ordinary. Raised by my hardworking single mother on Australia’s Gold Coast, I was 41 to pursue higher education. Though I excelled 42 , my passion was cooking, a path my mother hesitated to support due to its challenges. To please her, I enrolled in university while working part-time as a 43 . However, my love for the kitchen soon 44 my studies, and I dropped out to pursue cooking full-time.Over the next 12 years, I 45 the ranks as a chef, landing head chef positions in North Queensland. Life seemed perfect — I was engaged, had great friends and enjoyed stability. Yet, a lingering 46 grew within me. I realized I desired something 47 conventional existence. Despite guilt, I walked away from my 48 life, returning to my mother’s home on the Gold Coast.Soon, I fell back into old 49 — working in kitchens and feeling unfulfilled. Then, Instagram 50 everything. As an early user, I poured my creativity into the platform, discovering a talent for photography and storytelling. By 2012, my audience had grown to 200,000 followers, and Tourism Boards began 51 . Recognizing the opportunity, I quit my job to pursue travel photography and social media full-time.Now, I run a(n) 52 business, integrating photography, social media, and travel. I co-founded the Travel Bootcamp, teaching others to build careers in the industry, and 53 an online photography course for beginners.My journey has been challenging yet deeply 54 . Money is no longer the main driver — instead, I seek meaningful experiences and opportunities to 55 others. What began as a small idea has grown into a life of adventure, creativity, and purpose.41.A.forbidden B.reminded C.encouraged D.forced42.A.practically B.academically C.technically D.socially43.A.chef B.librarian C.waiter D.consultant44.A.shaped B.overshadowed C.strengthened D.improved45.A.joined B.swelled C.climbed D.recorded46.A.contentment B.helplessness C.excitement D.emptiness47.A.within B.beyond C.against D.under48.A.settled B.wealthy C.simple D.tough49.A.dreams B.memories C.thoughts D.patterns50.A.defined B.replaced C.changed D.destroyed51.A.reaching out B.stepping in C.showing up D.joining in52.A.unique B.international C.diversified D.creative53.A.purchased B.monitored C.followed D.launched54.A.memorable B.fulfilling C.remarkable D.touching55.A.inspire B.convince C.inform D.reward第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式,并将答案填写在答题卡上。Yingge Dance is a Chinese folk dance recognized as a national intangible (非物质的) cultural heritage, 56 (come) from Guangdong’s Chaozhou-Shantou region. It is well-known for mixing opera, drama, and kung fu in a special way and its 57 (inspire) comes from the classic novel Outlaws of the Marsh (水浒传)and local customs.58 (historical) performed by men, the dance has expanded to welcome female performers.reflecting its adaptability and evolving nature in contemporary contexts. Yingge Dance performers 59 (distinguish) by their colorful opera-style facial makeup and hold two short sticks.The music accompanying Yingge Dance is characterized by loud beating sounds and shouts,which creates 60 powerful atmosphere boosting the dance’s dramatic energy, and it aims 61 (keep) off evil spirits, bringing fortune and peace.Yingge Dance has gone beyond 62 (it) regional origins to attract international audiences.spreading the cultural tales and traditional artistry far beyond China. On February 10, 2024, the dance was performed 63 the first time in the UK, 64 it was met with enthusiasm and curiosity. These international 65 (performance) highlight Yingge Dance’s capacity to bridge cultural divides,promoting Chinese heritage as well as global cultural exchange and appreciation.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)假定你是校英语报编辑李华,请给外教Max写一封邮件,请他为专栏Tour Around the Globe撰稿,介绍一个他感兴趣的城市,内容包括:(1)稿件要求;(2)表达感谢。注意:(1)写作词数应为80左右;(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Max,___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Yours,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Emily Harper sat at her desk, staring blankly at the math problems in front of her. Numbers and variables danced confusingly across the page, laughing at her every effort. At school, Emily was known for her artistic talents, but math had always been her weakness. No matter how hard she tried, she just couldn’t make sense of it.Her struggles only worsened in the 10th grade. The pressure to keep up with her classmates grew, and the poor grades shook her confidence. Her parents decided to step in. “We need to find you some help,” her mother gently suggested one evening.Then came Mr. Jenkins, a retired local teacher known for his unique teaching style. Emily was initially resistant; the idea of spending extra hours on a subject she hated seemed like a punishment. But she unwillingly agreed, knowing something had to change.Their first session was tense. Mr. Jenkins, sensing her frustration, didn’t dive straight into problems. Instead, he asked about her interests. When Emily spoke passionately about her painting, he smiled. “Math is like art, Emily. It has patterns and beauty if you know where to look.”Doubtful but inspired, Emily listened as he began to explain concepts through visual examples. He used colors and shapes, turning abstract numbers into something almost tangible (有形的). For the first time, math seemed less like a foreign language and more like a puzzle waiting to be solved.However, progress was slow. Weeks passed with, minimal improvement, and Emily’s patience wore thin. A particularly difficult quiz left her in tears, convinced she was sure to fail. Mr Jenkins said, “Remember, Emily, every artist starts with a blank canvas. Masterpieces aren’t created overnight. ”Encouraged by his firm belief, Emily pushed on. She began to see the connections between the steps, how each solution followed a logical path. Small victories in practice problems gave her some hope. Mr. Jenkins was always there, celebrating her successes, no matter how minor. 注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式作答。Gradually, Emily’s confidence grew with Mr. Jenkins’ help.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Emily’s heart raced when the results day arrived.___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________高三年级第一次模拟考试(英语 B)详细答案1.A【原文】W: The jacket I ordered online for my dad last week still hasn’t arrived.M: Delivery companies are always extra busy around the holidays. Give it a few more days.W: I’m going to give them a call. I’ll return it if they can’t deliver it before Christmas Day.2.C【原文】W: Let’s go camping this weekend. The weather is going to be perfect for a hike in thewoods.M: That sounds great, but honestly, I’ve had such a long week. I think I’ll just relax around thecampsite and do some fishing.W: Sure, maybe bring your guitar too.3.C【原文】M: I’m volunteering at the community center again this weekend. This time we areorganizing an event for the elderly.W: Nice. Last time you cleaned the park, right It’s cool that they have so many kinds of programs.I just wish they would do these activities more often, though.4.A【原文】W: This movie was great. I really enjoyed seeing the main character travel around theworld.M: I’m glad you liked it. For me, the friendship between the characters was the best part. It was someaningful, especially since they came from different cultural backgrounds.5.B【原文】M: How about we play beach volleyball It’s such a nice day.W: Honestly, I’m happy just lying here under the tree, reading my book.M: All right, but later, let’s have dinner at that new restaurant. I heard their seafood is amazing.6.C 7.C【原文】M: How was your weekend away in the mountains W: Wonderful. I found a small village hidden between the hills.M: Really Anything interesting there W: Oh yes, the village has a rich history. I came across an ancient well right next to an old stonehouse that looked empty. And when I walked further, I crossed a bridge and found a small schoolwith only 12 students.M: That’s amazing.W: Yeah, most of the villagers were elderly, but they were super friendly. One of them gave me atour.8.A 9.B【原文】W: The weather is getting hotter every year. It’s not even May yet, and it already feelslike summer.M: Yes, climate change is real for sure.W: Right. I’m really worried about the future. What do you think people should do M: Well, reducing energy use at home is a start, like turning off lights when not in use.W: That’s a good idea, and planting trees could help, too.答案第 1页,共 9页M: Definitely. Even planting one tree can make a difference over time. I’ve also heard eating lessmeat helps.W: True, but it’s hard for some people to change their diet completely, maybe just cutting back abit.M: Yeah, small steps are better than nothing.10.B 11.C 12.A【原文】M: I can’t wait to go to the music festival this weekend.W: Who’s playing M: There will be many international artists, mostly from Britain and America, but I’m reallyexcited about my favorite Canadian bands showing up. Oh, and there are some amazing Japaneserock groups performing, too.W: Exciting.M: Yeah, and it’s not just music. There’ll be food trucks and a market with music-themed stuff likeT-shirts and posters.W: Sounds fun. So, what’s your plan for the day M: I plan to get there before it opens at 11 o’clock, otherwise I’d spend so much time waiting inline to get in.W: Will you go to explore the food area M: Probably not. I mean, the food is always good and there’s a ton of variety, but from pastfestivals I know it’s going to be pricey.13.C 14.B 15.A 16.A【原文】W: Jake, are you joining in the cooking competition organized by the company M: Yeah, I signed up already.W: Cool. What are you planning to make M: A homemade pizza my grandmother taught me. It takes a lot of materials and much time, butit’s totally worth it.W: That sounds delicious. Have you been practicing it lately M: Definitely. I made it twice last week. I even changed the cooking steps a bit to make it tastebetter.W: I’d love to try it sometime.M: Well, I’m having a dinner party this Friday. Why don’t you and Bob come over I’m planningto make the dish again and get some feedback.W: We’re in. Are there any prizes for the competition I heard there are like 30 staff joining.Sounds tough.M: Yeah, the winner will get a brand-new set of cooking tools and the top three get gift cards.Everyone else will get a bottle of wine, so it’s not bad.17.C 18.B 19.A 20.A【原文】 M: To address traffic challenges and improve daily travel, the city government ismaking several changes to make transportation safer, more convenient and environmentallyfriendly. We will improve public transportation by adding more buses and trains to reduce trafficon the roads. We are also planning to start using more electric buses to reduce air pollution andcreate a cleaner environment for everyone. Additionally, new bicycle paths will also be builtacross the city to encourage cycling, which will help reduce the traffic pressure and encourage ahealthier lifestyle. To improve road conditions, broken streets will be repaired and traffic light答案第 2页,共 9页systems will be updated. Car sharing programs will be introduced to reduce the number ofvehicles on the road. Instead of owning a car, people can rent one when needed. Parking spaceswill also be better organized to reduce traffic jams in busy areas and make parking moreconvenient. For those who travel on foot, wider sidewalks and safer crossings will be built tomake walking safer and more convenient. We thank you for your support as we work together tocreate a better city for everyone.21.D 22.A 23.D【导语】本文是一篇说明文。主要介绍追踪应用的工作原理、优势、隐私挑战及风险缓解方法,探讨其如何平衡安全与隐私。21.细节理解题。根据 Perceived Benefits中的“Health & Fitness: Apps can measure walkingroutes, running paths, or sleep tracking by combining movement and location.(健康与健身:应用程序可结合运动和位置数据,记录步行路线、跑步路径或追踪睡眠情况。)”可知,追踪应用的功能之一是辅助个人健康管理。故选 D项。22.细节理解题。根据Ways to Mitigate Risks中的“Disable background location access when notneeded.(不需要时关闭后台定位权限。)”可知,A项“不需要时启用后台追踪”与原文建议相反,并非降低隐私风险的方法。故选 A项。23.推理判断题。根据第一段“In recent years, various tracking apps — from family locators tofitness wearables — have surged in popularity. These applications promise increased safety andconvenience, yet they also carry potential risks to users’ privacy. This article explains how theywork, their benefits, and how users can mitigate risks.(近年来,各类追踪应用 —— 从家庭定位软件到健身可穿戴设备配套应用 激增。这些应用虽承诺提升安全性与便利性,但也给用户隐私带来潜在风险。本文将阐释其工作原理、优势所在以及用户降低风险的方法)”可知,文章围绕追踪应用的技术原理、功能、隐私问题及解决方案展开,属于科技相关主题,因此最可能在科学杂志中找到。故选 D项。24.C 25.B 26.D 27.A【导语】本文是一篇书评。主要评析海明威《老人与海》的主题思想、写作风格及文学价值,强调其对勇气与尊严的深刻诠释。24.细节理解题。根据第一段中的“Unlike the violent manliness in some of Hemingway’s otherworks, Santiago’s heroism is defined by his patience, skill, and remarkable perseverance.(与海明威其他一些作品中暴力的阳刚之气不同,圣地亚哥的英雄主义体现在他的耐心、技巧和非凡的毅力上)”可知,圣地亚哥的英雄主义强调耐心、毅力等精神力量。故选 C项。25.推理判断题。根据第二段中的“Hemingway’s writing style is clear and vivid. He uses precise,descriptive language to bring the sea and the struggle to life. For example, as a storm approaches,he writes that “the rising wind roughened the surface of the sea and the waves were talking to eachother.”(海明威的写作风格清晰生动。他运用精准的描写性语言,让大海和这场搏斗栩栩如生。例如,当暴风雨来临时,他写道:“渐起的风让海面变得粗糙,海浪在相互诉说”)”可知,引用海浪的句子是为了举例说明海明威极具感染力的描写能力。故选 B项。26.推理判断题。根据第一段中的“His struggle to catch the marlin represents Hemingway’sfavorite themes: facing physical and moral challenges with dignity. (他努力捕捉马林鱼代表了海明威最喜欢的主题:有尊严地面对身体和道德的挑战)”、第三段中的“He returns to port withonly the skeleton (骨骼) of the fish. This is not a story of pure victory, but one of dignified lossthat conveys a significant message about life. The final line — “the old man was dreaming aboutthe lions” — suggests that true honor lies not in the reward.but in the spirit of the struggleitself.(他只带着鱼的骨骼回到港口。这不是一个纯粹的胜利的故事,而是一个有尊严的损失答案第 3页,共 9页的故事,传达了一个关于生活的重要信息。最后一句话——“老人梦见了狮子”——表明真正的荣誉不在于回报,而在于斗争的精神本身)”可知,小说核心主题是“在困境中抗争的尊严”。故选 D项。27.推理判断题。文章围绕《老人与海》的主题、人物、写作风格、结局意义及文学价值展开评析,明确指出“this book is essential reading (这本书是必读书目)”,符合书评的文体特征。故选 A项。28.A 29.A 30.C 31.D【导语】本文是一篇说明文,主要介绍了澳大利亚悉尼郊区的硫冠凤头鹦鹉不选择简单的饮水方式,而是偏好通过操作公共饮水喷泉来解渴的奇特行为,以及研究人员对这一行为的探究。28.细节理解题。根据第一段“Most birds go for ease when looking for drinking water. But thesulfur-crested cockatoos in the suburbs of Sydney, Australia, often prefer to quench their thirstwith a challenging puzzle. (大多数鸟类找水喝时会选择简单的方式,但澳大利亚悉尼郊区的硫冠凤头鹦鹉却常偏好通过有挑战性的“操作”来解渴)”可知,作者困惑的是凤头鹦鹉寻找水的方式。故选 A。29.细节理解题。根据第四段“One possible explanation is that the task of operating the fountainsis simply more fun than drinking water from the local streams.(一种可能的解释是,操作饮水喷泉这件事本身,就是比从当地溪流中喝水更有趣)”以及第五段 Klump 博士的话“If you’re notdying of thirst, then why not do something you enjoy (如果你不是渴得要命,那为什么不做点自己喜欢的事呢)”可知,Klump博士认为凤头鹦鹉选择饮水喷泉是因为觉得这一行为有趣。故选 A。30.推理判断题。根据第七段“While male cockatoos were better at flipping open heavygarbage-bin lids than females in earlier studies, both sexes were equally expert at operating thedrinking fountains. (尽管在早期研究中雄性凤头鹦鹉在翻开沉重的垃圾桶盖方面比雌性更擅长,但在操作饮水喷泉方面,两性同样熟练)”可推断,雌性凤头鹦鹉也很灵巧。故选 C。31.推理判断题。通读全文可知,文章提及研究发表于《Biology Letters》杂志,内容为动物行为科学发现,采用新闻报道风格(如引用专家和描述实验),因此最可能出现在新闻网站。故选 D。32.B 33.B 34.D 35.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了符号逻辑的重要性及其在教育中的应用。32.推理判断题。根据第二段“Symbolic logic is a form of mathematics that lets us check whethercertain conclusions correctly follow from a set of facts. Consider a library book-theft case. If asuspect wasn’t in the library on the day the theft happened, they can’t be the thief. If present, theymay or may not be. Being in the library doesn’t mean they stole the book. (符号逻辑是一种数学形式,它让我们能够检查某些结论是否正确地基于一系列事实得出。以图书馆失窃案为例。如果嫌疑人在失窃当天不在图书馆,那么他们就不可能是小偷。如果在场,他们则有可能是,也有可能不是。在图书馆并不意味着他们偷了书。)”可知,符号逻辑是一种数学形式,它让我们能够检查某些结论是否正确地遵循了一组事实。因此,当医生根据症状和检查结果来诊断病情时,符号逻辑可以发挥主要作用,帮助医生根据事实推断出正确的结论。故选 B。33.词句猜测题。根据第四段“Training in symbolic logic makes these sorts of reasonings sinkinto their cognitive processes and become second nature to citizens. (对符号逻辑的训练能够让这类推理融入公民的认知过程,并使其成为他们的 second nature。)”可知,这里指的是通过训练,这些推理过程变得自然而然,成为公民的一种自动能力。因此,second nature在此处意为“天性,自动的能力”,与 perform logical reasoning automatically“自动进行逻辑推理”意思答案第 4页,共 9页相符。故选 B。34.细节理解题。根据第五段“In addition, symbolic logic equips individuals to counter falseclaims by distinguishing between separate incidents and systematic evidence. The most effectivestrategy for this lies in preventive education — teaching people to recognize faulty reasoning at itssource. (此外,符号逻辑使个人能够通过区分个别事件和系统性证据来反驳虚假声明。最有效的策略在于预防性教育——教导人们从源头上识别错误的推理。)”可知,符号逻辑使人们能够检测和挑战错误的论点。故选 D。35.推理判断题。根据第六段“Some doubt the need for a separate symbolic logic course,believing other classes can do the job. In writing courses, for example, students learn how to spotillogical arguments, and elementary proofs are covered in trigonometry (三角学). Much can begained by teaching people logical thinking without using any symbols. But only symbolic logicensures logical strictness. A piecemeal approach isn’t enough; a full-semester course is needed forcomprehensive learning. (有些人怀疑是否需要单独开设符号逻辑课程,认为其他课程也能起到同样的作用。例如,在写作课程中,学生学习如何发现不合逻辑的论证,三角学中也涵盖基本的证明。通过不使用任何符号来教授人们逻辑思维,也可以获得很多收获。但只有符号逻辑能确保逻辑的严密性。零敲碎打的方法是不够的;需要一整学期的课程来进行全面的学习。)”可知,作者可能同意当前的符号逻辑教育由于缺乏符号逻辑课程而不令人满意。故选C。36.F 37.A 38.E 39.G 40.C【导语】本文是一篇说明文,主要介绍重复作为学习和技能培养的基础,能带来改善记忆、养成习惯等多方面益处,助力个人成长。36.根据前文“Repetition, the act of doing something again and again, is a foundation of learningand skill development.(重复,即一次次做某事的行为,是学习和技能培养的基础。)”和后文“sofrom childhood, we are taught to keep practicing, keep trying, and keep improving.(因此从童年起,我们就被教导要不断练习、不断尝试、不断进步。)”可知,空格处应说明重复的作用,承接前文并引出后文的教导,F选项“Repeated effort improves ability and deepensunderstanding(重复的努力能提升能力并加深理解)”中的“Repeated effort”呼应前文“Repetition”,解释了“为何要不断练习”,符合语境。故选 F项。37.根据后文“Task repetition is a key to transforming short-term memories into long-termmemories. Learning and speaking a new language illustrate the process. Repetition helps tostrengthen new ideas and behaviors in your mind, making them more familiar and easier torecall.(任务重复是将短期记忆转化为长期记忆的关键。学习和说一门新语言就体现了这一过程。重复有助于在你的脑海中强化新想法和行为,使它们更熟悉、更容易回忆。)”可知,本段核心是重复对记忆的改善作用,A选项“Repetition improves memory(重复改善记忆)”作为本段小标题,概括了后文内容,符合语境。故选 A项。38.根据前文“Repetition builds habits. As you repeat something over and over again, it allowsyou to act on it without conscious effort. When you’re learning to play an instrument or do a sport,repetition is key for building muscle memory.(重复养成习惯。当你一次次重复某事时,你会在无意识中做出行动。当你学习演奏乐器或做运动时,重复是培养肌肉记忆的关键。)”可知,空格处应说明重复养成习惯后的效果,E选项“Thus you can gradually improve yourperformance(因此你能逐渐提升自己的表现)”中的“Thus”承接前文“重复培养肌肉记忆”,说明其最终能带来表现提升,符合语境。故选 E项。39.根据前文“Repetition provides familiarity. Familiarity is the basic source of psychological andsocial stability.(重复带来熟悉感。熟悉感是心理和社会稳定的基本来源。)”和后文“This is why答案第 5页,共 9页repeated experiences, such as drinking coffee or listening to music, often make us more enjoyableover time.(这就是为什么重复的经历,比如喝咖啡或听音乐,往往会让我们随着时间的推移感到更愉悦。)”可知,空格处应说明熟悉感与喜爱之间的关系,G选项“The more we arefamiliar with something, the more we like it(我们对某事物越熟悉,就越喜欢它)”承接前文“熟悉感”,解释了后文“重复经历更愉悦”的原因,符合语境。故选 G项。40.根据前文“Repetition brings refreshment.(重复带来新鲜感。)”和后文“But you are morelikely to enjoy something the second time around than you think. As repeating things can beconsidered as another opportunity to experience something fully, such as seeing things that youdidn’t see the first time around.(但你第二次喜欢某样东西的可能性比你想象的要大。因为重复某事可以被视为另一个充分体验的机会,比如看到你第一次没看到的东西。)”可知,空格处应先提及第一次的新鲜感,与后文“第二次的体验”形成对比,C选项“Things are usually freshthe first time(事情通常第一次是新鲜的)”中的“the first time”与后文“the second time around”呼应,通过“but”转折突出重复带来的新体验,符合语境。故选 C项。41.C 42.B 43.A 44.B 45.C 46.D 47.B 48.A 49.D50.C 51.A 52.C 53.D 54.B 55.A【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者从追求烹饪梦想,到经历迷茫,最终通过社交媒体找到新事业并实现人生价值的过程。41.考查动词词义辨析。句意:我在澳大利亚黄金海岸由勤劳的单亲母亲抚养长大,受到鼓励去追求高等教育。A. forbidden禁止;B. reminded提醒;C. encouraged鼓励;D. forced强迫。根据后文“To please her, I enrolled in university”可知,作者受到鼓励去追求高等教育。故选 C。42.考查副词词义辨析。句意:虽然我在学业上很出色,但我的热情是烹饪,由于它的挑战性,我母亲犹豫是否支持我走这条路。A. practically实际上;B. academically 学术上;C.technically技术上;D. socially 社交上。根据前文“pursue higher education”和“though”以及后文“my passion was cooking”可知,前后文为转折关系,“学业上表现优秀”与“烹饪爱好”形成转折。故选 B。43.考查名词词义辨析。句意:为了让她开心,我上了大学,同时兼职做厨师。A. chef厨师;B. librarian 图书管理员;C. waiter服务员;D. consultant顾问。根据前文“my passion wascooking”和后文“my love for the kitchen”可知,前文明确作者热爱烹饪,兼职工作应与爱好相关,即兼职做厨师。故选 A。44.考查动词词义辨析。句意:然而,我对厨房的热爱很快就使我的学业黯然失色,我辍学去全职追求烹饪。A. shaped塑造;B. overshadowed使黯然失色;C. strengthened加强;D.improved改善。根据后文“I dropped out to pursue cooking full-time”可知,表明烹饪爱好优先于学业,作者对厨房的热爱使学业黯然失色。故选 B。45.考查动词词义辨析。句意:在接下来的 12年里,我晋升为主厨,在北昆士兰担任主厨职位。A. joined加入;B. swelled膨胀;C. climbed攀登,晋升;D. recorded记录。根据后文“landing head chef positions”可知,从普通厨师到主厨,是职位的晋升,climbed the ranks为固定表达,意为“晋升”。故选 C。46.考查名词词义辨析。句意:然而,我内心却有一种挥之不去的空虚感。A. contentment满足;B. helplessness无助;C. excitement兴奋;D. emptiness空虚。根据后文“I realized I desiredsomething 7 conventional existence.”可知,作者生活虽稳定却内心存在不满足,有一种空虚感。故选 D。47.考查介词词义辨析。句意:我意识到我想要超越常规生活的东西。A. within 在……之内;答案第 6页,共 9页B. beyond超越;C. against反对;D. under在……下面。根据后文“I walked away from my 8life, returning to my mother’s home on the Gold Coast.”可知,作者不满足于当下的常规生活,想要追求更多,beyond conventional existence意为“超越传统生活方式”。故选 B。48.考查形容词词义辨析。句意:尽管感到内疚,我还是离开了安定生活,回到了母亲在黄金海岸的家。A. settled安定的;B. wealthy富有的;C. simple简单的;D. tough艰难的。根据前文“Life seemed perfect — I was engaged, had great friends and enjoyed stability.”可知,settled与 stability呼应,体现生活的安稳状态。故选 A。49.考查名词词义辨析。句意:很快,我又回到了旧模式——在厨房工作,感到不满足。A.dreams梦想;B. memories 记忆;C. thoughts 想法;D. patterns模式。根据后文“working inkitchens and feeling unfulfilled”可知,working in kitchens是作者之前的工作状态,此处指重复过去的生活模式。故选 D。50.考查动词词义辨析。句意:然后,Instagram 改变了一切。A. defined定义;B. replaced替换;C. changed改变;D. destroyed破坏。根据后文“I poured my creativity into the platform”和“Recognizing the opportunity, I quit my job to pursue travel photography and social mediafull-time.”可知,Instagram 让作者的人生轨迹发生转变,开启新事业,说明 Instagram 带来了生活的重大转变。故选 C。51.考查动词短语辨析。句意:到 2012年,我的粉丝增长到了 20万,旅游局开始联系我。A. reaching out伸出(手),联系;B. stepping in介入;C. showing up出现;D. joining in加入。根据前文“my audience had grown to 200,000 followers”可知,作者粉丝量庞大,旅游局会主动寻求合作,reaching out体现主动联系的动作。故选 A。52.考查形容词词义辨析。句意:现在,我经营着一家多元化的企业,集摄影、社交媒体和旅游于一体。A. unique独特的;B. international国际的;C. diversified多元化的;D. creative有创造力的。根据后文“integrating photography, social media, and travel”可知,作者经营的企业业务涉及多个领域,是多元化的。故选 C。53.考查动词词义辨析。句意:我与人共同创立了旅行训练营,教别人如何在这个行业建立事业,并为初学者开设了在线摄影课程。A. purchased购买;B. monitored监控;C. followed跟随;D. launched发起,开设。根据后文“an online photography course for beginners”可知,作者为初学者开设了在线摄影课程,launch a course表示“开设课程”。故选 D。54.考查形容词词义辨析。句意:我的旅程充满挑战,但也让人深感满足。A. memorable难忘的;B. fulfilling令人满足的,使人有成就感的;C. remarkable卓越的;D. touching感人的。根据后文“Money is no longer the main driver — instead, I seek meaningful experiences”可知,当下生活让作者感到满足。故选 B。55.考查动词词义辨析。句意:金钱不再是主要的驱动力——相反,我寻求有意义的经历和激励他人的机会。A. inspire激励;B. convince说服;C. inform通知;D. reward奖励。根据前文“teaching others to build careers in the industry”和“I seek meaningful experiences andopportunities to”可知,作者创办训练营、推出课程,都是为了帮助他人,应用 inspire 体现其传递正能量的目的。故选 A。56.coming 57.inspiration 58.Historically 59.are distinguished 60.a 61.tokeep 62.its 63.for 64.where 65.performances【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了英歌舞作为中国非物质文化遗产的起源、特点、表演形式及其国际影响力。56.考查非谓语动词。句意:英歌舞起源于广东潮汕地区,以其将戏曲、戏剧和功夫以独特的方式融合在一起而闻名,其灵感来自经典小说《水浒传》和当地风俗。本句已有谓语动词答案第 7页,共 9页is,所以 come用非谓语形式,come和逻辑主语 Yingge Dance之间是主动关系,用现在分词形式作状语。故填 coming。57.考查名词。句意:英歌舞起源于广东潮汕地区,以其将戏曲、戏剧和功夫以独特的方式融合在一起而闻名,其灵感来自经典小说《水浒传》和当地风俗。本空作 and后句子的主语,用名词 inspiration“灵感”。故填 inspiration。58.考查副词。句意:历史上由男性表演的舞蹈已经扩展到欢迎女性表演者,反映了其在当代背景下的适应性和不断发展的性质。修饰动词 performed,应用副词 historically“历史上”,作状语,句首首字母大写。故填 Historically。59.考查动词时态、语态和主谓一致。句意:英歌舞表演者以其色彩鲜艳的戏曲风格面部化妆和手持两根短棍而著称。本句描述客观事实,时态用一般现在时,动词 distinguish意为“区分,使具有……特点”,和主语 performers 之间是被动关系,用一般现在时的被动语态,主语是名词复数,be动词用 are。故填 are distinguished。60.考查冠词。句意:伴随英歌舞的音乐以响亮的击打声和呼喊声为特点,营造出一种强大的氛围,增强了舞蹈的戏剧性能量,旨在驱邪、带来好运与和平。此处表示泛指“一种强大的氛围”,且 powerful是发音以辅音音素开头的单词,应用不定冠词 a。故填 a。61.考查非谓语动词。句意:伴随英歌舞的音乐以响亮的击打声和呼喊声为特点,营造出一种强大的氛围,增强了舞蹈的戏剧性能量,旨在驱邪、带来好运与和平。aim to do sth.为固定短语,意为“旨在做某事”,所以此处应用不定式 to keep,作宾语。故填 to keep。62.考查形容词性物主代词。句意:英歌舞已经超越了其地域起源,吸引了国际观众,将文化故事和传统艺术传播到中国以外的更远的地方。修饰名词 origins,应用形容词性物主代词its,表示“它的”。故填 its。63.考查介词。句意:2024年 2月 10日,该舞蹈首次在英国演出,受到了热情和好奇的欢迎。for the first time为固定短语,意为“第一次”。故填 for。64.考查定语从句。句意:2024年 2月 10日,该舞蹈首次在英国演出,受到了热情和好奇的欢迎。本空引导非限制性定语从句,先行词为 UK,关系词代替先行词在从句中作地点状语,用 where引导。故填 where。65.考查名词复数。句意:这些国际表演突显了英歌舞弥合文化鸿沟的能力,促进了中国文化遗产以及全球文化交流与欣赏。根据 These可知,此处应用名词 performance“表演”的复数形式,作主语。故填 performances。66.Dear Max,I hope this email finds you well. I’m Li Hua, editor of our school’s English newspaper. I’mwriting to invite you to contribute an article to the column Tour Around the Globe.We’d love you to introduce a city you’re interested in, sharing its cultural highlights,notable landmarks, or personal insights you may have. Your expertise and firsthand experienceswould undoubtedly make the introduction both engaging and informative. The article should bearound 300 words, submitted by September 20th.Thank you for considering this invitation. We truly appreciate your support and lookforward to your reply.Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生以校英语报编辑李华的身份,给外教Max写邮件,邀请其为专栏撰稿介绍感兴趣的城市,并说明稿件要求及表达感谢。【详解】1.词汇积累对……感兴趣:be interested in → be enthusiastic about答案第 8页,共 9页亮点,特色:highlight → feature无疑地:undoubtedly → without doubt期待:look forward to → anticipate2.句式拓展简单句变复合句原句:Your expertise and firsthand experiences would undoubtedly make the introduction bothengaging and informative.拓展句:There is no doubt that your expertise and firsthand experiences would make theintroduction both engaging and informative.【点睛】【高分句型 1】I’m writing to invite you to contribute an article to the column Tour Aroundthe Globe.(运用了不定式 to invite作目的状语、不定式 to contribute作宾补)【高分句型 2】 We’d love you to introduce a city you’re interested in, sharing its culturalhighlights, notable landmarks, or personal insights you may have.(运用了现在分词作状语和省略关系代词的定语从句)67.One possible version:Gradually, Emily’s confidence grew with Mr. Jenkins’ help. She found herself approachingmath problems with a newfound curiosity instead of anxiety. The once confusing numbers andsymbols began to become patterns she could understand. Mr. Jenkins continued to teach her in hisunique way. Emily started to enjoy the challenge, and her once hesitant hand now moved steadilyacross the paper. The joy she felt when a solution clicked into place was something she had neverexpected to experience with math.Emily’s heart raced when the results day arrived. She sat in the classroom, her handstrembling slightly as she received her test paper. Her eyes widened in disbelief as she saw thegrade — a solid A. Tears of relief and happiness welled up in her eyes. She looked up at Mr.Jenkins, who stood at the back of the classroom, watching her with a proud smile. In that moment,Emily knew that she had not only conquered her fear of math but also discovered the power ofperseverance.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了艾米丽在数学上一直很薄弱,10年级时情况更糟,父母为她请来了以独特教学方式闻名的退休教师詹金斯先生。起初艾米丽很抗拒,但在詹金斯先生用艺术类比讲解数学概念后,她开始有了新的认识。尽管进步缓慢,艾米丽在詹金斯先生的鼓励下坚持学习,逐渐看到了数学中的逻辑和美感。答案第 9页,共 9页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 株洲市第一中学2025届高三上学期第二次模拟考试英语(B)听力.mp3 株洲市第一中学2025届高三上学期第二次模拟考试英语(B)答案(PDF版).pdf 株洲市第一中学2025届高三上学期第二次模拟考试英语(B)试卷(含音频,含解析).docx