资源简介 海南华侨中学2027届高二年级第一学期第二次阶段考试英语试卷(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. How did the man know about the club A. From the Internet B. From a member C. From a relative2. What are the speakers talking about A. Which floor the man lives onB. Why the man dislikes his apartmentC. How many flights of stairs the man takes3. What will the woman probably do next A. Collect her suitcase B. Provide some details C. Work at the computer4. Why is the man making the call A. To buy some office supplies B. To ask for a product list C. To apply for membership5. What did the speakers think of the play A. It was ordinary B. It was complex C. It was attractive第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the woman’s opinion on the online review A. Influential B. Confusing C. Unbelievable7. What does the woman advise the man to do A. Learn more about the phone B. Contact a customer C. Buy a new phone听第 7 段材料,回答第 8 至 10题。8. Who will be captain for the second half of the season A. Mary B. Anne C. Susan9. What did other members mean to do A. Reserve their opinions B. Plan a surprise for Mary C. Have Mr. Brown deliver the news10. What is the probable relationship between the speakers A. Coach and player B. Teammates C. Co-workers听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. When does the conversation take place A. At the end of May B. In early June C. In the middle of June12. Where might the woman like to work A. In a hospital B. In a restaurant C. In a zoo13. What should the woman do according to the man A. Learn about first aid B. Have a physical check C. Receive job training听第 9 段材料,回答第 14 至 16 题。14. What was the article about A. The plastic waste B. The endangered sea life C. The environmental protection measures15. What solution do the speakers agree on A. Refusing plastic products B. Collecting plastic waste in the sea C. Promoting awareness of the issue16. What will the speakers do A. Send paper bags B. Call for action online C. Share some photos听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. What is special about the course A. It is taught by three professors B. It is divided in three units C. It is running weekly18. What will Professor Amy Watkins focus on A. Accounting B. Business management C. Organizational behavior19. How many exams are there in the course A. One B. Three C. Four20. What is the ten dollars for A. Borrowing the textbooks B. Attending the online courses C. Copying the reading materials第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共11小题;每小题2.5分,满分27.5分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ADeepSeek has shocked the AI world with claims that its latest AI model, R1, outperforms most existing leading models in the world, despite using less advanced computer chips. However, it’s just one of the Chinese companies working on AL. Here’s a quick look at other leading AI models in China:Ernie BotErnie Bot, developed by Baidu, China’s dominant search engine, is the first AI chatbot made publicly available in China. Currently, it has 340 million users. Similar to OpenAI’s ChatGPT, users of Ernie Bot can ask it questions and have it generate images based on text instructions.Doubao 1.5 ProByteDance’s Doubao 1.5 Pro is one of the most popular AI chatbots in China, with 60 million monthly active users. According to ByteDance, Doubao 1.5 Pro is better than OpenAI’s ChatGPT-4o at retaining knowledge, coding, reasoning, and Chinese language processing. The model also requires lower hardware costs compared to other large language models because Doubao uses a highly improved architecture that balances performance with reduced computing power.Kimi k1.5Although Moonshot AI’s recently released Kimi k1.5 spends more time thinking before it responds, it is very good at analyzing very long texts and can solve extremely complex problems. Moonshot claims that Kimi k1.5 outperforms OpenAI’s ChatGPT-ol in mathematics, coding, and the ability to comprehend both text and visual inputs such as photos and videos.Qwen-2.5-1MQwen-2.5-1M is Alibaba Cloud’s open-source series. It contains large language models that can easily handle extremely long texts, and engage in longer and deeper conversations. It has mostly been targeted at developers and business customers, such as automakers, banks and video game creators, as part of product development and shaping customer experiences.21. Which is the earliest AI model available to the public in China A. DeepSeek R1. B. Ernie Bot.C. Doubao 1.5 Pro. D. Kimi k1.5.22. Compared with Doubao 1.5 Pro, ChatGPT-4o ______.A. consumes less energy B. can process Chinese texts betterC. outperforms in reasoning D. requires more computing power23. What can be inferred about Qwen-2.5-1M A. It is created by Moonshot. B. It needs text and visual inputs.C. It might be faster than Kimi k1.5. D. It is targeted at the general public.BEarth is filled with an amazing variety of creatures and an artist has put its diversity on display like never before. Anton Thomas of New Zealand has created a hand-drawn map of the entire planet that features animals in their natural habitats.His journey began in childhood, drawing imaginary worlds on his bedroom walls in Nelson. Thomas, as a child, longed for a world where nature ruled dominant. His map represents the “ideal planet that I wanted,” Thomas said. “I would see all the houses, and imagine what it was like before any humans showed up.” After years working as a chef and musician, a chance request to decorate an old fridge in Montreal relighted his passion for cartography (制图学), launching an extraordinary career.Thomas’s first major project, a massive map of North America, consumed five years of his life. Working evenings after teaching jobs, he frequently redrew sections as his skills improved. “These represent real homes, not abstract (抽象的) art,” he stresses, explaining his thorough approach. The completed work earned recognition from National Geographic and The New York Times. Retired cartographer Tom Patterson praises its uniqueness: no digital tools were used, just pencil and paper.During the 2020 lockdowns, Thomas started his masterpiece: “Wild World.” Three years, approximately 2,602 working hours and 1,642 animal species later, “Wild World” is a hand-drawn map of our planet that both inspires and celebrates wonder. For three years, he carefully drew animals in their natural habitats using colored pencils and a magnifying glass (放大镜). The project, originally planned for six months, became an all-consuming labor of love that he considers his finest work.Now a full-time artist, Thomas continues to push boundaries in hand-drawn cartography. From elementary schools to Stanford University, he shares his unique vision. “Every map tells two stories,” he says, “the geography we see and the passion that brings it to life.”24. What inspired Thomas to return to mapmaking A. An opportunity to decorate a fridge. B. An offer from National Geographic.C. A journey in his childhood. D. His interest in cartography.25. How did Thomas work on his first project A. He worked mainly during the day. B. He kept working on it to improve.C. He used digital tools to save time. D. He followed others’ instructions.26. Which statement best describes Thomas and his map “Wild World” A. He sees it as a rough draft for bigger ideas. B. He feels proud and emotionally connected to it.C. He regrets spending too much time on it. D. He believes it deserves more public attention.27. What does Thomas’s experience show A. Education inspires creativity. B. Art shows truth.C. Passion fuels achievement. D. Tools limit art.CIn an age dominated by smartphones, researchers are discovering gradual cognitive (认知的) decrease linked to over-dependence on digital tools. A 2023 Cambridge University study found that frequent users of navigation apps had the ability to remember locations weakened by 23% compared to those who used traditional maps. Functional MRI (磁共振成像) scans showed less activity in the hippocampus (海马体的) of GPS-dependent individuals when recalling routes, while those using traditional navigation methods had stronger neural (神经的) connections in memory-related brain areas.The cognitive effects go beyond navigation. A Tokyo University experiment revealed that language learners using apps with automatic translation features scored 15% lower in natural sentence construction tests than those who learned from textbooks. Cognitive scientist Dr. Eleanor Richards of Oxford explains, “Our brains adapt to technological shortcuts by weakening underused neural pathways — similar to how muscles atrophy (萎缩) without exercise.”This realization has led to counter-trends in both education and business. In 2022, German software company TechSphere GmbH started “Analog Fridays”, requiring employees not to use digital tools but paper notebooks every Friday. After the policy, surveys found that meeting attendance went up by 19%, and employees reported 27% less mental tiredness. CEO Markus Weber says, “We don’t hate technology. But choosing to disconnect on purpose helps us get back our thinking ability.” Industry reports show that by 2023, 12% of new companies in Silicon Valley had similar rules.Educational reforms reflect this shift. The University of Amsterdam now requires first-year students to take handwritten lecture notes, with these students scoring 14% higher on exams than those who used laptops. Stationery brand Moleskine has seen a 40% increase in planner sales since 2021, with 35% of buyers being tech workers who want to be productive without using screens.Neuroscientists say we need balanced ways. Dr. Richards suggests “cognitive zoning”: using digital tools to store data, and keep traditional methods for important thinking tasks. As AI is used more, the key is not to refuse technology, but to create mixed systems that protect our basic human thinking abilities.What did the Cambridge University study find about frequent users of navigation apps A. Decreased hippocampal activity. B. Enhanced memory storage.C. Improved route planning speed. D. Stronger neural connections.29. The underlined word “counter-trends” in Paragraph 3 refers to actions that ________.A. promote the use of digital tools B. reduce screen time for cognitive benefitsC. criticize the limitations of technology D. study the impact of apps on learning30. What does “cognitive zoning” recommend A. Completely stopping the use of digital tools.B. Making digital storage faster and more effective.C. Separating tasks and using different methods accordingly.D. Controlling how quickly AI is combined with our work.31. What is the author’s attitude towards digital tools A. Critical. B. Supportive. C. Objective. D. Unfavorable.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Why we forget Remembering things is an important function of our brain — if we can’t recall how to do something, we can’t survive. If you think about it, there is so much we have to remember — from where we leave our car keys to how we walk. ___32__Memory allows the brain to store and recall information when required. Our short-term memory can hold a small amount of information for a short time, while our long-term memory can hold an unlimited amount of information for a long time. Our memory is amazing, but why do we still forget things It maybe because we are in a rush or we consider it irrelevant at the time. When we do store information, we often make connections with other things, which helps us recall it later. ___33___ It is also possible that memories decline over time. If you don’t perform a task for a long period of time, it can be difficult to recall how to do it. This could be because our memory is full,or that our short-term memory is easier to access.___34___ Have you ever gone into a room to fetch something only to forget what you wanted when you got there This is called “The Doorway Effect”. This occurs because we change both the physical and mental environments, moving to a different room and thinking about many different things.So, if you have a mind like a sieve (筛子) ,it could be because you have too much on your mind. But we do need to keep our memory sharp by continually using it. ___35___That’s when we’re at more risk of getting Alzheimer’s disease.However, forgetting is not always a bad thing! It would waste cognitive resources if we remembered every detail of the world around us. ___36___A. That’s something worth remembering!B. Maybe it’s no surprise that sometimes we are forgetful.C. But sometimes even our short-term memory can let us down.D. If you don’t have these connections, then it can be easier to forget.E. However, it is widely recognized that short-term memory can be improved.F. We also need some mental relaxation such as listening to some classical music.G. Beyond our 50s, our brains tend to shrink in volume and our memory begins to decline.A Mission in Sri Lanka: My MSF JourneyWhen I heard Doctors Without borders, also known as MSF, needed a physician for a refugee camp in Sri Lanka, I didn't hesitate to apply. I had just left my private medical practice in Paris and was eager for a meaningful __37__.After a quick __38__ in Paris, I was told I’d replace a doctor at Madhu refugee Camp, where 27,000 people were ___39___. The camp lay in Tamil territory, a region torn by civil war. The interviewer warned me that MSF stayed ___40___ between the army and Tamil Tigers, which was key to our safety.I flew to Colombo first, a city full of tourists, then traveled north to the war zone— an area completely __41__ to visitors. On my arrival, the camp's chaos shocked me. Lines of sick people waited under the sun, and medical supplies were scarce(缺乏的). My first task was to __42__ the previous doctor's work, which included treating common illnesses and injuries.One day, a young girl with a severe leg wound was carried to me. Her injury was caused by an explosion, and she was ___43___ frightened. I worked for hours to clean and ___44___ her wound. Although I was exhausted, her weak smile when she woke up made it all ___45___.Local volunteers like Kamal became my right hand. He knew the local language and customs, which helped me communicate with patients. We often worked late ___46___ the night, and there were days when we had no time to eat proper meals.When people asked why I ___47___ a comfortable life, I always said,“The joy of saving lives is beyond any comfort.” What touched me most was the locals' ___48___. They often brought us fresh fruit, a small but precious gift in the camp.My six-month mission passed quickly. On my last day, Kamal gave me a hand-carved wooden box. I opened it and found a note ____49___,“Thank you for caring for us.” As the helicopter took off, I looked down at the camp. I knew this experience would change me ___50___.Working for MSF isn't easy, but it teaches me that even small efforts can ___51___ a big difference to people in need.A. adventure B.legend C.trip D.activityA. witness B.visit C.match D.interviewA. caught B.housed C.recorded D.assistedA. helpful B.neutral C.calm D.solidA. connected B.open C.closed D.accessibleA. hand in B.hand over C.give up D.take overA. terribly B.hardly C.constantly D.slightlyA. expand B.pave C.bandage D.holdA. integral B.rewarding C.embarrassing D.convincingA.into B.over C.at D.inA.lived B.led C.left D.wavedA. finance B.gratitude C.thought D.procrastinationA.reading B.sending C.revealing D.equippingA.every ow and then B.for goodC.heart and soul D.by intention51. A.draw B.get C.do D.make词汇:52. The social media allowed me to have a proper chat with my friend for over two hours, without __________ (使分心) by messages from other people.53. My daughter showed s____________ for the people who were begging from the passing shoppers.54. Inside the Kare Bags made by Khloe Thompson are ___________ (必需品) such as toothpaste, soap and socks.55. All riders are ___________ with (配备) reflective vests and safety lights.56. If your friend is moving across the country, you may just send them a string of crying faces to express your sadness over his or her d_________ (离开).57. She has been ___________ (有影响的) in promoting environmental awareness.58. Casey was looking up at the screen on which readers’ comments kept ______ ______(突然出现).59. _______ _______ _______ (与……形成对比) traditional methods, this approach saves time. .60. At that moment this small but unexpected success _________ _________ (弥补) many other less fortunate cases.61. What a shame! All our effort’s turned out to be ________ _________ (徒劳).语法填空:Autumn at Dalian University of Foreign LanguagesAs autumn paints the campus of Dalian University of Foreign Languages golden, the ginkgo trees, recognized as the school tree, become the most charming focus. With nearly 2,700 ginkgo trees across the campus 62.________ (line) the avenues, the university turns into a fairy-tale world every late October to early November.The crimson - and - gold colors of autumn have long inspired poets and 63. _______ (art), but at the Dalian University of Foreign Languages, it is the campus cleaning staff 64. _____ carefully collected and arranged the fallen leaves, transforming the campus walkways 65. _____ an open-air gallery. Fallen ginkgo leaves now form golden moons, stars, smiling faces, and hearts along the paths.One particularly charming installation features a fluffy bunny toy seated on a bench and table entirely 66. _______ (cover) in ginkgo leaves. The scene has become a favorite photo spot.These kind ladies use their work breaks to collect leaves, piece them together, and adjust every detail patiently. Their original idea came from a regret that fallen leaves used 67. ________ (sweep) away directly. “We want to‘reuse waste’ and bring joy to teachers and students,”said one of them. 68. ______ (surprise), their works have not only won widespread praise online but also inspired students to join in the creation --- some add leaf - made butterflies to the“umbrella”._______these landscapes may be blown away by the wind or covered by newleaves soon, they carry deep meanings. For DLUFL students, walking through the golden ginkgo avenue of lovely leaf art 70. _____(be) an unforgettable experience. It is a romantic reminder that beauty often comes from care and love for life. These ginkgo wonders are not just natural scenery but also a warm connection between the hardworking staff and the 71._________(energy) students.应用文:你校英语报正举办以“创新推动进步”为主题的征文活动,请你以A New Chapter这篇课文内容为例,列举社区里的彩虹书店过去和现在的不同,写一篇短文投稿。内容包括:引入主题描述彩虹书店过去和现在的不同你的感受Rainbow Bookstorein the past nowCasey Jennifera dusty shelf shelves selling ...a large board screenmore events, such as ...... ...Innovation Fuels ProgressIn a fast-changing world, innovation is undoubtedly the core driver of progress. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________读后续写阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。It was almost 9 pm. Tom, a 14-year-old boy was wandering alone on the street on a breezy night.He recalled the incident that made him argue with his mother and he moved out of the house like a storm. His eyes were filled with tears. He had a quarrel with his mother from morning. His mom asked about his low grades in the recent exam. Tom didn’t care too much about his carelessness and did not reply to her well. She scolded (责备) him again in the evening for being so careless. He quarreled with his mother. The quarrel ended up so badly that Tom left his home.He walked for more than hours. He smelled a nice flavor from a shop and was attracted by the sweet smell. He couldn’t resist the smell of that nice flavor and he felt very hungry.It was a small noodles shop and he stopped by the shop. Suddenly he realized there was not even a single penny in his pocket. Tired and hungry, he stood there for a minute but decided to leave. The shop owner saw him and asked him to have some food.Tom said he had no money to pay for the food. The shop owner smiled, saying, “It’s OK. I won’t ask you any money.”The shop owner prepared a hot bowl of sweet and delicious noodles. Tom ate the noodles, feeling that he owed something to the shop owner. He promised to return his favor. Tom was in tears when he ate the noodles. The shop owner asked what happened to him.Tom told him about the incident and the quarrel with his mother and he felt that his mother did not understand him.注意: 1.续写词数应为 150 个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Hearing this, the shop owner smiled and approached Tom._________________________________________________________________Tom realized his mistake and thanked the shop owner._________________________________________________________________海南华侨中学2027届高二年级第一学期第二次阶段考试英语试卷参考答案详解第一部分 听力(共两节,满分 30 分)1--5 C B B A C 6--10 C A B C A 11--15 A B A A C 16--20 B A A C C【听力原文】(Text 1)W: How did you hear about our club Did you look on the Internet M: Well, I was talking to my cousin the other day and he suggested it.W: Oh, is he a member too M: He belongs to another club, but he’d heard good things about yours.(Text 2)M: I hate living in this apartment building because I have to walk so many flights of stairs. W: How bad is it M: Well, my room is on the top floor.(Text 3)W: Hello, I’m calling about a suitcase I lost yesterday.M: Well, some people do hand lost things in so you might be lucky. Now let’s put the details into the computer.(Text 4)M: Hello. I’d like to order some office items from your product list.W: Yes. Are you an existing customer M: Er, no. But I picked up your winter list in the city center yesterday.(Text 5)M: Did you make notes while you were watching the performances W: Yes, I did. I found it quite hard though. I kept getting too involved in the play.M: Me too. I ended up not taking notes. I wrote down my impressions when I got home.(Text 6)W: Have you found any online reviews for the phone you want to get M: I’m looking at one now that says don’t buy it because it’s the worst phone on the market.W: That’s got to be someone playing some kind of a joke, surely. Maybe a dissatisfied customer or someone who hasn’t even bought one of these phones. I mean, this phone is just an upgraded version of your current model. Maybe check out a few other reviews before making your mind up.M: Exactly.(Text 7)M: Hi, AnneW: Hello, Mr. Brown.M: You know Mary’s moving to another college next week, so we’ll need someone to take over her role as captain for the second half of the season. And the other players picked you to take over as captain when Mary leaves.W: Wow. I saw everybody this morning, and nobody said a word.M: They wanted me to tell you. So, do you accept W: Of course! But Susan’s a much better player than I am. I’m really surprised they didn’t pick her.M: They think you’re the right one. You’ll have to ask them their thoughts.(Text 8)W: Hello, I’m ringing to ask whether you have any part-time jobs available.M: Oh yes. When are you available to start work W: I finish college on the eighth of June, that’s in two weeks, but I can’t start work till the eleventh because I’ve got a hospital appointment on the tenth.M: No problem. Do you have any particular kind of work in mind W: Well, I have worked as an assistant animal keeper before, but I’m attending some cooking classes now, and I’d really like to get some experience as an assistant cook if possible.M: Right. Have you done that kind of job before W: No. But I’ve helped my aunt sometimes — she runs a restaurant.M: Fine. OK. That means you wouldn’t need any job training, but you’d have to do a short course on first aid.W: Oh, I see.(Text 9)M: I’ve just read an article about plastic and how it’s damaging the environment. We throw away millions of plastic bottles every year. Some of the plastic waste goes into the sea and kills fish and other sea life. W: We should do something about it, shouldn’t we M: We have to encourage people to stop using plastic bottles, plastic bags and plastic coffee cups that you only use once! How can we do it W: Well, many people don’t know about the problem. So, first, we need to educate people about it. M: Well, we can use social media, can’t we Tell people how plastic is bad for the environment. W: Great! And what about this We can ask people to take a photo of themselves reusing a glass bottle or a paper bag! Then post it on social media and ask other people to do it, too! M: That sounds like a great idea! (Text 10)M: Good morning. My name is Anthony Walters. Welcome to “Foundations of Management and Entrepreneurship.” This course is unique in that it is taught by a team of three professors. I’ll be teaching the first unit on business management, Professor Amy Watkins the second unit on accounting, and guest lecturer Pablo Chavez the third on organizational behavior. There will be an exam at the end of each unit, in addition to a final exam at the end of the course. Readings will be assigned weekly. Since this course is on several different topics, there’s no course textbook. For my unit, I’ll be providing photocopies of the weekly readings beforehand. However, since there are so many of you, I will require a small photocopying fee of ten dollars to pay for the copying costs. This way is much cheaper than requiring you to buy textbooks, believe me. I will let you know more about that later. OK, now let me hand out a copy of the course outline.第二部分 阅读(共两节,满分40分)第一节 阅读理解【A篇答案】21. B 22. D 23. C【导语】本文是一篇应用文,主要介绍的是中国领先的AI模型。【21题详解】细节理解题。根据Ernie Bot部分“Ernie Bot, developed by Baidu, China’s dominant search engine, is the first AI chatbot made publicly available in China. Currently, it has 340 million users.(文心一言由百度(中国领先的搜索引擎公司)开发,是中国首个向公众开放的人工智能聊天机器人。)”可知,Ernie Bot是最早向公众开放的人工智能模型。故选B。【22题详解】推理判断题。根据Doubao 1.5 Pro部分“According to ByteDance, Doubao 1.5 Pro is better than OpenAI’s ChatGPT-4o at retaining knowledge, coding, reasoning, and Chinese language processing. The model also requires lower hardware costs compared to other large language models because Doubao uses a highly improved architecture that balances performance with reduced computing power.(据字节跳动称,豆包1.5 Pro在知识记忆、编程、推理和中文语言处理方面优于OpenAI的ChatGPT-4o。该模型所需的硬件成本也低于其他大型语言模型,因为豆包采用了一种高度优化的架构,在性能和降低计算功耗之间取得了平衡。)”可知,与豆包1.5 Pro相比,ChatGPT-4o需要更多的计算能力。故选D。【23题详解】推理判断题。根据Kimi k1.5部分的“Although Moonshot AI’s recently released Kimi k1.5 spends more time thinking before it responds, it is very good at analyzing very long texts and can solve extremely complex problems.(尽管Moonshot AI最近发布的Kimi k1.5在回应之前需要更多思考时间,但它在分析超长文本和解决极其复杂问题方面表现出色。)”和Qwen-2.5-1M部分“It contains large language models that can easily handle extremely long texts, and engage in longer and deeper conversations.(它包含能够轻松处理超长文本并进行更长、更深层次对话的大型语言模型。)”可知,Qwen-2.5-1M可能比Kimi k1.5更快。故选C。【B篇答案】24. A 25. B 26. B 27. C【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了新西兰艺术家安东·托马斯凭借手绘地图展示地球生物多样性的故事。他从小就对自然世界充满向往,在一次偶然的机会下重拾对制图学的热情,最终创作了手绘地图《野生世界》,并成为全职艺术家分享自己的独特视角。【24题详解】细节理解题。根据第二段中“After years working as a chef and musician, a chance request to decorate an old fridge in Montreal relighted his passion for cartography (制图学), launching an extraordinary career. (在做了多年的厨师和音乐家之后,一次偶然的机会,他受邀装饰蒙特利尔的一台旧冰箱,这重新点燃了他对制图学的热情,开启了一段非凡的职业生涯)”可知,一次装饰旧冰箱的偶然机会重新点燃了托马斯对制图学的热情,促使他回归地图绘制。故选A项。【25题详解】细节理解题。根据第三段中“Working evenings after teaching jobs, he frequently redrew sections as his skills improved. (在教书工作结束后的晚上,随着技艺的提高,他经常重新绘制一些部分)”可知,托马斯不断改进完善他的第一个项目。故选B项。【26题详解】推理判断题。根据第四段中“The project, originally planned for six months, became an all-consuming labor of love that he considers his finest work. (这个项目原本计划为期六个月,后来却成了一项让他全身心投入的热爱之事,他认为这是自己最出色的作品)”可知,《野生世界》这个项目虽然远超原计划时间,却成为他全身心投入的热爱之作,并且他认为这是自己最出色的作品,由此可推知他对这幅地图感到自豪且情感上与之紧密相连。故选B项。【27题详解】推理判断题。纵览全文,结合最后一段“Now a full-time artist, Thomas continues to push boundaries in hand-drawn cartography. From elementary schools to Stanford University, he shares his unique vision. “Every map tells two stories,” he says, “the geography we see and the passion that brings it to life.” (如今身为一名全职艺术家,托马斯不断在手工绘制地图领域开拓边界。从小学到斯坦福大学,他都在分享自己独特视角。“每一幅地图都讲述着两个故事,”他说,“我们看到的地理风貌,以及赋予其生命力的那份热情。”)”可知,文章主要讲述了托马斯从小就对自然世界有向往,后来因偶然机会重拾对制图的热情,之后投入大量时间和精力创作手绘地图,最终成为全职艺术家。他的经历体现了热情对成就的推动作用。因此,C项“Passion fuels achievement (热情推动成就)”符合文意。故选C项。【C篇答案】28. A 29. B 30. C 31. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了研究表明,过度依赖数字工具会削弱认知能力,但完全拒绝技术并非解决方案,关键在于平衡使用传统与数字方法,以保护人类的基础思维能力。【28题详解】细节理解题。根据第一段中“Functional MRI (磁共振成像) scans showed less activity in the hippocampus (海马体的) of GPS-dependent individuals when recalling routes (功能性核磁共振扫描显示,依赖GPS的个体在回忆路线时,海马体的活动较少)”可知,剑桥大学的研究发现依赖GPS的用户海马体活动减少。故选A项。【29题详解】词句猜测题。画线词的下文“In 2022, German software company TechSphere GmbH started “Analog Fridays”, requiring employees not to use digital tools but paper notebooks every Friday. (2022年,德国软件公司TechSphere GmbH启动了“模拟星期五”,要求员工每周五不使用数字工具,而是使用纸质笔记本)”和“But choosing to disconnect on purpose helps us get back our thinking ability. (但是故意选择断开连接可以帮助我们恢复思考能力)”提到企业禁止使用数字工具,提倡手写笔记等做法,其目的是恢复思考能力,这些做法与过度依赖数字工具的主流趋势相反,由此可知,画线词意思是“减少屏幕时间以提升认知能力”。故选B项。【30题详解】细节理解题。根据最后一段中“Dr. Richards suggests “cognitive zoning”: using digital tools to store data, and keep traditional methods for important thinking tasks. (Richards博士建议采用“认知分区”:使用数字工具存储数据,并将传统方法用于重要的思考任务)”可知,“认知分区”的方法建议区分任务并采用相应的不同方法。故选C项。【31题详解】推理判断题。根据第一段中“In an age dominated by smartphones, researchers are discovering gradual cognitive (认知的) decrease linked to over-dependence on digital tools. (在一个以智能手机为主导的时代,研究人员发现,过度依赖数字工具与认知能力逐渐下降有关)”和最后一段中“Dr. Richards suggests “cognitive zoning”: using digital tools to store data, and keep traditional methods for important thinking tasks. As AI is used more, the key is not to refuse technology, but to create mixed systems that protect our basic human thinking abilities. (Richards博士建议采用“认知分区”:使用数字工具存储数据,并将传统方法用于重要的思考任务。随着人工智能应用的增多,关键不在于拒绝技术,而在于创建能够保护人类基本思维能力的混合系统。)”可知,作者既指出过度依赖数字工具的认知危害,也承认其存储数据的便利性,并建议平衡使用传统方法和数字工具,因此他对数字工具的态度是客观的。A. Critical批判的;B. Supportive支持的;C. Objective客观的;D. Unfavorable反对的。故选C项。第二节 七选五 32. B 33. D 34. C 35. G 36. A【导语】本文是一篇说明文。文章主要讲述了人类记忆的工作原理以及为什么会忘记事情,同时也提到了忘记并不总是一件坏事。【32题详解】上文“Remembering things is an important function of our brain-if we can’t recall how to do something, we can’t survive. If you think about it, there is so much we have to remember — from where we leave our car keys to how we walk.(记忆东西是我们大脑的一个重要功能——如果我们不能回忆起如何做事,我们就无法生存。如果你想一下,我们有很多事情要记住——从我们把车钥匙放在哪里到我们如何走路)”讲述了记忆的重要性以及我们需要记忆的事情之多。B选项“Maybe it’s no surprise that sometimes we are forgetful.(也许我们有时会健忘并不奇怪)”与上文构成转折关系,提出虽然记忆很重要,但有时候我们还是会忘记一些事情,进而引出文章关于“Why we forget ”的讨论,上下文语意衔接自然。故选B项。【33题详解】上文“When we do store information, we often make connections with other things, which helps us recall it later.(当我们储存信息时,我们经常会与其他事物建立联系,这有助于我们以后回忆)”讲述了我们如何储存信息并帮助回忆。D选项“If you don’t have these connections, then it can be easier to forget.(如果你没有这些联系,那么就更容易忘记)”与上文构成对比关系,指出如果没有这些联系,我们就更容易忘记信息,句中“these connections”指代上文“connections”,上下文语意连贯。故选D项。【34题详解】下文“Have you ever gone into a room to fetch something only to forget what you wanted when you got there This is called ‘The Doorway Effect’.(你有没有走进一个房间去拿东西,结果到了那里却忘了你想要什么?这被称为‘门口效应’)”举例说明了短期记忆有时也会让我们失望。C选项“But sometimes even our short-term memory can let us down.(但有时甚至我们的短期记忆也会让我们失望)”是下文要举例证明的观点,上下文语意连贯。故选C项。【35题详解】上文“But we do need to keep our memory sharp by continually using it.(但我们确实需要通过不断地使用它来保持记忆的敏锐)”讲述了我们需要不断使用记忆来保持其敏锐性。G选项“Beyond our 50s, our brains tend to shrink in volume and our memory begins to decline.(过了50岁,我们的大脑体积往往会缩小,记忆力开始下降)”承接上文,进一步说明了随着年龄的增长,我们的记忆力会自然下降,因此需要不断使用来保持。同时,该选项也与下文“That’s when we’re at more risk of getting Alzheimer’s disease.(那时我们患阿尔茨海默病的风险更高)”构成因果关系,指出记忆力下降与患阿尔茨海默病的风险增加之间的关联。上下文语意连贯。故选G项。【36题详解】上文“However, forgetting is not always a bad thing! It would waste cognitive resources if we remembered every detail of the world around us.(然而,忘记并不总是一件坏事!如果我们记住周围世界的每一个细节,那就会浪费认知资源)”讲述了忘记的好处,即可以避免浪费认知资源。A选项“That’s something worth remembering!(这是值得记住的!)”总结上文,强调了忘记的好处是值得我们记住的,且该选项能够很好地总结全文。故选A项。第三部分 语言运用(共两节,满分 40 分)第一节 完形填空 37 -- 41 A D B B C 42 -- 46 D A C B A 47 -- 51 C B A B D37.答案:A. adventure解析:前文提到“我刚离开巴黎的私人诊所,渴望有意义的____”,结合MSF(无国界医生)在难民营的工作性质,这是一项“艰巨的任务”, 并且是作者没经历过的。A(冒险)、B(传奇)、C(旅行)均不符合语境,D(活动), A (冒险) 更贴合。38.答案:D. interview解析:后文提到“interviewer(面试官)”,说明此处是“面试”。A(见证)、B(拜访)、C(匹配)均不符合,D(面试)对应后文的“面试官提醒我”。39.答案:B. housed解析:句意为“难民营容纳了27000人”,“house”作动词表示“为······提供住所”。A(抓住)、C(记录)、D(协助)均不符合,B(容纳)贴合“难民营安置人员”的语境。40.答案:B.neutral解析:MSF(无国界医生)的原则是“保持中立”(不偏向军队或武装组织),这是安全的关键。A(有帮助的)、C(冷静的)、D(坚固的)均不符合,B(中立的)是MSF的核心原则之一。41.答案:C.closed解析:前文提到“前往战区”,战区对游客是“关闭的”。A(连接的)、B(开放的)、D(可进入的)均与“战区”的危险属性矛盾,C(关闭的)符合逻辑。42.答案:D.take over解析:句意为“我的第一项任务是接管前任医生的工作”,“take over”表示“接管”。A(上交)、B(移交)、C(放弃)均不符合,D(接管)对应“替代前任医生”的语境。43.答案:A.terribly解析:女孩因爆炸受伤,应是“极度害怕”。B(几乎不)、C(持续地)、D(轻微地)均不符合受伤后的情绪,A(极度地)突出恐惧的程度。44.答案:C.bandage解析:处理伤口的动作是“包扎”,“bandage”作动词表示“包扎”。A(扩大)、B(铺砌)、D(握住)均与“处理伤口”无关,C(包扎)是医疗操作的合理动作。45.答案:B.rewarding解析:尽管疲惫,但女孩的微笑让一切“值得”。A(完整的)、C(尴尬的)、D(有说服力的)均不符合,B(值得的、有回报的)体现了“救人的满足感”。46.答案:A.into解析:“work late into the night”是固定搭配,表示“工作到深夜”。B(越过)、C(在)、D(在······里)均不搭配“late”表示时间延续,A(到······里面)符合固定短语。47.答案:C. left解析:句意为“当人们问我为什么 _____ 舒适的生活”,结合前文“离开巴黎的私人诊所”,此处是“离开舒适生活”。A(居住)、B(引领)、D(挥手)均不符合,C(离开)对应前文的“离开私人诊所”。48.答案:B. gratitude解析:后文提到“他们经常给我们带新鲜水果”,这是“感激”的表现。A(金融)、C(想法)、D(拖延)均不符合,B(感激)对应“送水果”的行为。49.答案:A. reading解析:“note reading…”是固定表达,表示“纸条上写着……”。B(发送)、C(揭露)、D(配备)均不符合“纸条内容”的表述,A(写着)是英文中描述文字内容的常用方式。50.答案:B.for good解析:句意为“这段经历会永久改变我”,“for good”表示“永久地”。A(偶尔)、C(全心全意)、D(故意地)均不符合,B(永久地)体现了经历对人的深远影响。51.答案:D.make解析:“make a difference”是固定短语,表示“产生影响”。A(画)、B(得到)、C(做)均不与“difference”搭配,D(make)是固定短语的固定动词。词汇:52. being distracted 53. sympathy 54. necessities 55. equipped 56. departure57. influential 58. popping up 59. In contrast to pensated for 61. in vain语法填空:62.答案: lining解析:此处是“ with+宾语+宾语补足语”结构, ginkgo trees与 line (排列)是主动关系,故用现在分词 lining作补足语,表示“校园里近2700棵银杏树排列在林荫道旁”。63.答案: artists解析: and连接并列名词,前文是 poets(诗人),此处应对应“艺术家”,且用复数形式artists,与 poets保持数的一致。64.答案: who/ that解析:此处是强调句结构“ It is +被强调部分+ who/ that +其他”,被强调的是“ the campus cleaning staff (校园保洁人员)” (指人),故用 who或 that引导。65.答案: into解析:固定搭配“ transform… into…” 表示“把……转变成……”,此处指“将校园步道转变成露天画廊”,故填 into。66.答案: covered解析: bench and table与 cover (覆盖)是被动关系(“被银杏叶覆盖”),故用过去分词covered作后置定语。67.答案: to be swept解析:固定搭配“used to do sth.”表示“ 过去常常做某事”,且 leaves与 sweep(清扫) 是被动关系(“树叶被清扫”),故填 to be swept。68.答案: Surprisingly解析:此处修饰整个句子,需用副词形式。surprise的副词是 surprisingly (令人惊讶的是),句首首字母大写。69.答案: Although/ Though/ While解析:前后句是让步关系(“尽管这些景观可能会被风吹走……,但它们承载着深刻的意义”),故用 Although/ Though/ While引导让步状语从句,句首首字母大写。70.答案: is解析:主语是“ walking through…(穿过……的行为)”(动名词短语作主语,视为单数),结合上下文时态(一般现在时),故填 is。71.答案: energetic解析:此处修饰名词 students,需用形容词形式。 energy的形容词是 energetic (充满活力的),表示“充满活力的学生”。应用文Innovation Fuels ProgressIn a fast-changing world, innovation is undoubtedly the core driver of progress. As we learned from A New Chapter, the Rainbow Bookstore takes on a new look after Jennifer adopted new ways of running it.In the past, customers usually dropped in and chose a book from a dusty shelf to read. But now, there are shelves selling stationery, posters and other best -seller-themed gifts besides books. What’s more, customers can not only enjoy reading, they can also participate in many community events such as poetry recitals, jazz concerts and even movies nights. Furthermore, instead of a big board, a screen is specially fixed for readers to share their ideas and comments on.Clearly, innovation makes the Rainbow Bookstore in good, creative hands. For us students, innovation can be a new study method. By fostering innovative thinking, we can write our own wonderful new chapter.读后续写:与母亲争吵后的续写一、续写分析 第一段 故事线:店主听闻 Tom 与母亲争吵的缘由后,主动走近他,用温和的话语向 Tom 解释母亲责备他是源于关心,期望他能进步。通过对比自己仅提供一碗面就让 Tom 心怀感激,指出母亲自他出生起每日给予的爱与照顾更是深厚无比,即便有时不易察觉。这番话如明灯,照亮了 Tom因争吵而陷入迷茫的内心,使他开始反思自己的行为。 第二段 故事线:Tom 经店主开导后,深刻认识到自己的错误,立刻向店主道谢,随后毫不犹豫地朝着家的方向奔跑。回家途中,他内心满是愧疚,同时急切渴望弥补过错。到家后,看到母亲在客厅焦急踱步,双眼哭红,他冲上前紧紧拥抱母亲,哭泣着道歉。母亲欣慰地回抱他,泪水滑落。从这之后,Tom 懂得珍惜母亲的爱,也明白了要改善与母亲的沟通方式。 写作示范一 Hearing this, the shop owner smiled and approached Tom. “My dear lad,” he began in a warm tone, “your mom scolds you out of her deep concern. She wants you to shine brightly in life. I merely provided a bowl of noodles, and you're brimming with gratitude. Your mother has been nurturing you with love and care since day one. Her love is like an ever-flowing river, always flowing in the midst of your growth.” Tom's eyes were fixed on the shop owner, his mind absorbing every word. The shop owner's gentle voice was like a ray of sunshine piercing through the clouds of his confusion. Tom realized his mistake and thanked the shop owner sincerely. Without a second thought, he hurried home, his heart heavy with regret. As he burst through the front door, he saw his mother, her face lined with worry and her eyes swollen from crying. Overwhelmed with guilt, Tom rushed into her arms. “Mom, I'm so sorry for being so thoughtless,” he cried. His mother held him tightly, breathing a sigh of relief. From that moment on, Tom made a vow to always cherish his mother's love and to communicate openly and respectfully, for he now understood the true depth of her affection. 展开更多...... 收起↑ 资源列表 海南华侨中学2025-2026学年高二上学期第二次阶段考试英语试卷.docx 高二上第二次阶段考英语详析答案.docx 高二上阶段二英语听力.mp3