【精品解析】浙江省宁波市南三县(奉化 宁海 象山)2024-2025学年九年级上学期英语期末试卷

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】浙江省宁波市南三县(奉化 宁海 象山)2024-2025学年九年级上学期英语期末试卷

资源简介

浙江省宁波市南三县(奉化 宁海 象山)2024-2025学年九年级上学期英语期末试卷
一、第一部分 听力理解(共三节,满分20分)第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项
1.(2025九上·奉化期末) What kind of music does Nick prefer
A.Quiet and gentle music.
B.Music he can dance to.
C.Loud music.
【答案】A
【知识点】短对话理解;询问喜好
2.(2025九上·奉化期末) When are kids allowed to drive in the USA
A.At the age of 15.
B.At the age of 16.
C.At the age of 17.
【答案】C
【知识点】短对话理解
3.(2025九上·奉化期末) Where did Mr. Li go last month
A.To New York. B.To Shanghai. C.To Moscow.
【答案】C
【知识点】短对话理解;询问地点
4.(2025九上·奉化期末) How does Jenny learn English
A.By making word cards.
B.By reading aloud.
C.By working with a group.
【答案】B
【知识点】短对话理解
5.(2025九上·奉化期末) Why was the boy late for school today
A.He got up late.
B.He went back to get his book.
C.His bike was broken.
【答案】B
【知识点】短对话理解
二、第一部分 听力理解(共三节,满分20分)第二节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面2段较长对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项
(2025九上·奉化期末) 听录音,回答问题。
6.What happened to the dog
A.He got sick. B.He got lost. C.He died.
7.What will the woman do next
A.Buy some medicine for the dog.
B.Have a talk with Tom's brother.
C.Buy him a new dog quickly.
【答案】6.C
7.B
【知识点】长对话理解
(2025九上·奉化期末) 听录音,回答问题。
8.Whose birthday are the speakers talking about
A. Betty's. B.Peter's. C.Linda' s.
9.When is the birthday
A.On June 6th. B.On June 16th. C.On June 26th.
10.What will Betty probably buy as a birthday gift
A.ACD. B.A book. C.A magazine.
【答案】8.C
9.B
10.A
【知识点】长对话理解;询问时间
三、第一部分 听力理解(共三节,满分20分)第三节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项
(2025九上·奉化期末) 听录音,回答问题。
11.Where did Tom live
A.Near the town.
B.In the countryside.
C.In the town.
12.How often did Tom go to town
A.Never. B.Hardly ever. C.Once a week.
13.What did Tom do in the town
A.He read some newspapers.
B.He bought a pair of glasses.
C.He did some shopping.
14.Why did Tom decide to buy a pair of glasses
A.Because he thought if he bought them, he could read.
B.Because his eyes were not good, either.
C.Because he liked the beautiful glasses very much.
15.What do you think of Tom
A.He is a little foolish.
B.He is very smart.
C.He is very patient.
【答案】11.B
12.B
13.C
14.A
15.A
【知识点】短文理解;询问地点;询问频率
四、第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Studying in France is turning out to be a great experience, but does living abroad also bring challenges Here are some answers.
Becca,16, Spain You know those Hollywood films where the foreigner is living a nice, easy, comfortable life in another country Well, forget it- - that's not how it is. You have to do all kinds of things like finding somewhere to live, paying bills, and so on. These things aren't easy and they take time. It's really a hard time.
After a few weeks I start to miss all kinds of things(and people) from back home. The special food, those TV programs, and the friends whom I used to hang out with. Well, I know it's a period I have to go through. I hope the homesickness won't last forever. Susan, 18, America
Jackie,18, Britain Before I came, I thought my French was pretty good. But now I know I'm not good enough. People talk to me in the way they talk to each other- - fast! There's new vocabulary which you have to pick up--the first time I went to a hairdresser, I didn't know what to say! Speaking French all day wears me out. Often, at night, I' ll watch anything on TV in English! Anything!
16.What does Becca think of her life in France
A.It's really fun and nice.
B.She has to be on her own.
C.She gets no chance to study.
D.It's the easy life that she wants.
17.What's the biggest challenge for Jackie
A.Language problems. B.Homesickness.
C.No friends to play with. D.Getting used to the food.
18.In which situation can we probably hear the above three answers
A.On a magic show. B.In a science movie.
C.In a street interview. D.At a music concert.
【答案】16.B
17.A
18.C
【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:通过三个在法国生活的外国人(Becca、Susan、Jackie)的自述,展现了在国外生活所面临的挑战,包括生活自理、思乡和语言问题等。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位每个人的描述内容,细节题直接匹配信息,推理题结合文本呈现形式判断场景,确保答案贴合文本细节与逻辑。
16.细节理解题。根据 Becca 的描述 "You have to do all kinds of things like finding somewhere to live, paying bills, and so on. These things aren't easy and they take time. It's really a hard time." 可知,她觉得在法国需要自己处理各种生活事务,得靠自己,故答案为 B。
17.细节理解题。根据 Jackie 的描述 "Before I came, I thought my French was pretty good. But now I know I'm not good enough. People talk to me in the way they talk to each other -- fast! There's new vocabulary which you have to pick up... Speaking French all day wears me out." 可知,他最大的挑战是语言问题,故答案为 A。
18.推理判断题。文中呈现了三个来自不同国家的人在法国生活的感受,这种形式很像街头采访中对不同人的随机提问,故答案为 C。
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
The Chinese game Black Myth: Wukong topped the best-selling list in 29 countries on the game platform Steam. Within just a few hours of its launch, it has more than 1.1 million online players at the same time. The game's presentation (呈现) of Chinese culture has not only impressed Chinese players but also loved by a large number of foreign players. As a result, many international games are now reading the original book Journey to the West as a "required course" before experiencing the game.
This success is not the only case. Since the 2010s, popular works like The Three-Body Problem,The Wandering Earth, 30,000 Miles from Chang' an, and My Altay have all received great reviews and helped bring Chinese culture to the global stage. These achievements show not only China's creative development of its cultural heritage (遗产) but also a growing sense of pride and confidence in its culture. Black Myth: Wukong is a great example of how Chinese culture is shown. From every plant in the game to every word spoken by the characters, Black Myth: Wukong shows different national cultural characteristics.
To reproduce(再现) the buildings in the original work of Journey to the West, the game developers traveled across the country and set up China's first virtual(虚拟的) asset library of ancient buildings. A large number of historical temples, cultural relics(遗迹), and ancient books were reproduced, including the Dazu Rock Carvings in Chongqing and the Lingyin Temple in Hangzhou. The wonders in the game make players around the world marvel at Chinese culture.
"When making the video games, we didn't even remove the dust to keep the beauty of Chinese ancient buildings fully." said the game creators. This strong confidence in Chinese culture and the determination to protectits traditional heritage are the strengths that make Chinese artists stand out in the global stage.
19.What is the writer's purpose of mentioning 30,000 Miles from Chang' an
A.To stress the global popularity of Chinese cartoon.
B.To show that Chinese cultural products have won international fame.
C.To compare 30,000 Miles from Chang' an with Black Myth: Wukong.
D.To introduce one of the writer's favorite movies to the readers.
20.Which is NOT mentioned as a cultural feature shown in Black Myth: Wukong
A.Traditional Chinese music. B.Ancient Chinese buildings.
C.Words of characters. D.Plants in the game.
21.What does the underlined word marvel mean
A.To be worried. B.To get bored.
C.To feel surprised. D.To become upset.
22.What does the article mainly talk about
A.The team's hard work to complete Black Myth: Wukong.
B.The challenges faced by the developers of Black Myth: Wukong.
C.The history of Journey to the West and its importance.
D.The cultural meaning and global influence of Black Myth: Wukong.
【答案】19.B
20.A
21.C
22.D
【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】文章大意:本文以《黑神话:悟空》在全球游戏平台的成功为切入点,阐述了该游戏对中国文化的呈现,使其在国际上广受关注,同时提及《三体》《流浪地球》等作品,说明中国文化产品正走向世界,展现了中国文化的自信与影响力。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容,词义猜测题结合语境推断,主旨题抓住核心话题,确保答案贴合文本主旨与细节。
19.细节理解题。根据文中语句 "Since the 2010s, popular works like The Three-Body Problem, The Wandering Earth, 30,000 Miles from Chang' an, and My Altay have all received great reviews and helped bring Chinese culture to the global stage." 可知,作者提及《长安三万里》是为了说明中国文化产品在国际上获得了声誉,故答案为 B。
20.细节理解题。根据文中语句 "From every plant in the game to every word spoken by the characters, Black Myth: Wukong shows different national cultural characteristics." 及 "To reproduce the buildings... set up China's first virtual asset library of ancient buildings." 可知,文中提到了游戏中的植物、角色的语言、中国古代建筑,未提及中国传统音乐,故答案为 A。
21.词义猜测题。根据文中语句 "The wonders in the game make players around the world marvel at Chinese culture." 可知,游戏中的奇观让世界各地的玩家对中国文化感到惊叹,"marvel" 意为 "感到惊讶",故答案为 C。
22.主旨大意题。文章围绕《黑神话:悟空》展开,介绍其在全球的成功,以及它所展现的中国文化内涵和带来的全球影响力;A 选项 "团队完成游戏的艰辛"、B 选项 "开发者面临的挑战"、C 选项 "《西游记》的历史及重要性" 均非文章核心,故答案为 D。
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Chen Yuyan, 25, the founder of the"We Love Walking in the Park" interest group on Douban, never expected that the interest group would now have 100,000 members. Park lovers from both home and abroad share their park experiences, post photos taken in parks, and give likes and reviews of parks. Within this group, there is an idea called "20 minutes for parks". It suggests that spending just 20 minutes in a park each day can help lower stress, no matter how you choose to spend that time.
Huang Bingbing, a Shenzhen-based practitioner(实践者) of this idea, began visiting the small park downstairs from her company office during her weekday lunch breaks over three years ago. "On that piece of grass, I could connect with living plants and animals. It allowed me to get away from the stress of work and refresh my mind,"Huang explained.
Huang believes that parks are private space. She considers herself a shy person, and parks serve as the perfect place for her. She often spends time alone in parks, free from worrying about the social communication. At the same time, she thinks parks also work as public places. They are open to all people and play important roles in social activities. For example, many community activities are held in parks, where people can meet new friends, have group exercise and so on.
Cheng believes people can further deepen their connection with parks by developing a sense of ownership. She recalls her experiences of visiting parks in Japan. She noticed that park benches, given away by local people, had their givers' nameplates. She plans to encourage members of her Douban group to have similar responsibilities. "I hope this group shows more social responsibility. Each of us can become a protector and contributor(贡献者) to the parks and our city," she said.
23.The idea of"20 minutes for parks" mainly aims to ____ .
A.encourage people to run more
B.tell people how to spend time in parks
C.show people the beauty of parks
D.help people lower their stress
24.In Huang Bingqing's opinion, parks can be regarded as ____ space.
A.both private and public B.only private
C.only public D.neither private nor public
25.What aspect(方面) of the Japanese parks made Chen realize the social responsibility
A.The culture of the benches. B.The kinds of the plants.
C.The activities at the parks. D.The number of the parks.
26.Which is the best title for the passage
A. Parks: The B.Parks: Space of Joy
C.Parks: Meet Strangers D.Parks: Places of Nature
【答案】23.D
24.A
25.A
26.B
【知识点】议论文;志愿服务与公共服务;细节理解;标题选择
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了豆瓣 "公园漫步" 兴趣组及 "公园 20 分钟" 理念,通过黄冰冰的实践经历,说明公园既是私人放松空间也是公共社交场所,还提及借鉴日本公园长椅文化,鼓励组员承担保护公园的社会责任。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容,标题题抓住全文核心主题,确保答案贴合文本主旨与细节。
23.细节理解题。根据文中语句 "Within this group, there is an idea called '20 minutes for parks'. It suggests that spending just 20 minutes in a park each day can help lower stress" 可知,"公园 20 分钟" 理念的主要目的是帮助人们减轻压力,故答案为 D。
24.细节理解题。根据文中语句 "Huang believes that parks are private space... At the same time, she thinks parks also work as public places." 可知,黄冰冰认为公园既是私人空间也是公共空间,故答案为 A。
25.细节理解题。根据文中语句 "She recalls her experiences of visiting parks in Japan. She noticed that park benches, given away by local people, had their givers' nameplates. She plans to encourage members of her Douban group to have similar responsibilities." 可知,日本公园长椅的捐赠文化让陈雨嫣意识到社会责任,故答案为 A。
26.标题选择题。文章围绕豆瓣 "公园漫步" 兴趣组展开,介绍 "公园 20 分钟" 理念帮助减压,黄冰冰分享在公园放松、社交的体验,还提及通过长椅文化增强对公园的责任感,核心是 "公园带来的积极体验与快乐";A 选项表述不完整,C 选项 "遇见陌生人"、D 选项 "自然之地" 仅为部分内容,均无法概括全文,故答案为 B。
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
①Did you know that architecture(建筑) can shape who we become Architecture has a big influence on us. It can affect our character, mood, and health.
②Connecting nature with buildings is good for our bodies and minds. A study by Heidelberg University in Germany found that people who grew up in the countryside are less likely to have mental illnesses than those raised in cities. Vancouver, Canada, is a city surrounded(被围绕) by mountains and ocean. The city plans its buildings carefully so that tall ones don't stop people's view of the ocean and mountains.
③Architecture that has no soul(灵魂) can also influence our moods, according to The Guardian. For example, in a study that took place in Lower Manhattan, New York City, people's moods got worse as they walked past the boring glass in front of a supermarket. They even started walking faster, as if they wanted to get away quickly.However, when they reached lively restaurants and shops, their moods improved a lot.
④To make architecture more interesting, designers should consider the height of ceilings. Studies showed that rooms with lower ceilings can make you more focused, while rooms with higher ceilings can make you more creative. Designers should also avoid too many flat and straight designs. Because flat and straight designs don't allow light and shadow to create interesting patterns. They also don't fit well with nature, making buildings seem boring. To add life to architecture, designers should pick colors carefully to create different moods, according to Forbes. Bright colors like yellow and orange can make people feel energetic and happy, while calm colors like blue and green can help people feel relaxed.
⑤In short, architecture matters a lot. We should have buildings that connect with nature, have good designs and use nice colors to make us feel good.
27.Which is TRUE about people growing up in the countryside
A.They have a lower risk of mental illnesses.
B.They are more likely to have better creativity.
C.They are more focused on their work.
D.They walk faster in front of supermarkets.
28.Tom is an artist. He wants to have more new ideas. What kind of room can probably help him
A.A yellow-colored room. B.A room with higher ceiling.
C.A room with lively grass. D.A room with lower ceiling.
29.The underlined word"They" in paragraph 4 refers to ____ .
A.buildings B.light and shadow
C.colors D.flat and straight designs
30.Which of the following shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
【答案】27.A
28.B
29.D
30.C
【知识点】科普类;说明文;细节理解;文章结构
【解析】【分析】文章大意:阐述了建筑对人的性格、情绪和健康有很大影响,从建筑与自然结合、无灵魂建筑的负面影响、建筑设计(天花板高度、形状、颜色)等方面展开说明,最后总结建筑的重要性,强调应建造与自然相连、设计良好、色彩宜人的建筑。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容,结构题分析段落逻辑关系,确保答案贴合文本主旨与细节。
27.细节理解题。根据文中语句 "A study by Heidelberg University in Germany found that people who grew up in the countryside are less likely to have mental illnesses than those raised in cities." 可知,在农村长大的人患精神疾病的风险更低,故答案为 A。
28.细节理解题。根据文中语句 "Studies showed that rooms with lower ceilings can make you more focused, while rooms with higher ceilings can make you more creative." 可知,天花板较高的房间能让人更有创造力,适合想要有更多新想法的艺术家汤姆,故答案为 B。
29.细节理解题。根据文中语句 "Designers should also avoid too many flat and straight designs. Because flat and straight designs don't allow light and shadow to create interesting patterns. They also don't fit well with nature, making buildings seem boring." 可知,"They" 指代的是 "flat and straight designs(平坦笔直的设计)",故答案为 D。
30.文章结构题。文章第①段总述建筑对人的影响;第②③④段分别从 "建筑与自然结合""无灵魂建筑影响情绪""建筑设计(天花板高度、形状、颜色)" 三个方面展开说明;第⑤段总结建筑的重要性及对建筑的要求。结构为 "总 - 分 - 总",对应选项 C 的结构,故答案为 C。
五、第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第二节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
(2025九上·奉化期末) 阅读下面材料,从方框中所给的A—E五个选项中选出正确选项(其中一项是多余选项),将其序号填入小题,并回答小题。
Do you know that when you' re kind to others, it's good for your own happiness too Even small acts of kindness can make you more confident and help you feel more connected to the people around you.
 31.  
Kindness means doing something thoughtful and generous for others without thinking anything in return. It could be a small, simple act, like holding open a door. Kinidness isn't just something you do. It also means thinking about others' feelings, as well as your own.
 32.  
Scientists have discovered that when you are kind to someone, your body is filled with good feelings that make you feel calmer, healthier and happier. When you volunteer for a local farm, for example, you feel part of a community. This can make you feel better about yourself and build friendships. Kindness is also something that flows outwards, like ripples(涟漪) in a pool.
 33.  
Bring more kindness into your life. Start with something simple and easy, like sending a message to a friend you haven't spoken to for a while. Try to do something you enjoy, while remembering that you are doing it for others, and see if you can turn kindness into a habit.
 34.  
"Being kind to ourselves can feel difficult at times," the Mental Health Foundation says. "Try to find ways each day to be kind to yourself, like reading a book or listening to your favorite song. Use kind words when describing yourself or the things you have done that day."
A. What does kindness mean B. How to show our kindness C. How is kindness good for you D. Don't forget to show kindness to yourself too. E. If you treat others kindly, they may pass on the kindness.
What is your way to be kind to yourself (no more than 15 words)  35.  
【答案】31.A;32.C;33.B;34.D;35.Read an interesting book./ Enjoy delicious food./...
【知识点】议论文;自我提升;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文围绕 "善良" 展开,分别解释善良的含义、善良对个人的益处、表达善良的方法,以及提醒人们也要对自己善良。
A. What does kindness mean 善良是什么意思?
B. How to show our kindness 如何表达我们的善良?
C. How is kindness good for you 善良如何对你有益?
D. Don't forget to show kindness to yourself too. 也别忘了对自己善良。
E. If you treat others kindly, they may pass on the kindness. 如果你善待他人,他们可能会传递这份善良。
【点评】考查阅读还原。解题需围绕 "善良" 的核心话题,根据前后文的设问与回答、观点与举例等逻辑匹配选项,确保每部分内容连贯且紧扣主题。
31.根据文中语句 "Kindness means doing something thoughtful and generous for others without thinking anything in return. It could be a small, simple act, like holding open a door." 可知,选项 A 中的语句 "What does kindness mean " 与此相符,该句以设问引出 "善良是什么" 的话题,后文具体解释善良的含义和表现,故答案为 A。
32.根据文中语句 "Scientists have discovered that when you are kind to someone, your body is filled with good feelings that make you feel calmer, healthier and happier." 可知,选项 C 中的语句 "How is kindness good for you " 与此相符,该句询问 "善良如何对你有益",后文通过科学发现说明善良带来的积极影响,故答案为 C。
33.根据文中语句 "Bring more kindness into your life. Start with something simple and easy, like sending a message to a friend you haven't spoken to for a while." 可知,选项 B 中的语句 "How to show our kindness " 与此相符,该句询问 "如何表达善良",后文给出具体的行动建议,故答案为 B。
34.根据文中语句 "Being kind to ourselves can feel difficult at times... Try to find ways each day to be kind to yourself, like reading a book or listening to your favorite song." 可知,选项 D 中的语句 "Don't forget to show kindness to yourself too." 与此相符,该句提醒 "也要对自己善良",后文补充对自己善良的具体做法,故答案为 D。
35.句意:你对自己友善的方式是什么?主观表达题,答案不唯一,符合题目要求即可。根据题目要求 "What is your way to be kind to yourself (no more than 15 words)",示例 " Read an interesting book./ Enjoy delicious food./... " 与此相符,既给出对自己善良的方式,又符合字数要求,故答案为Read an interesting book./ Enjoy delicious food./...
六、第三部分 语言运用(共三节,满分40分)第一节 完形填空 (共15小题,每小题1分,满分15分)
(2025九上·奉化期末) 完形填空
Five-year-old Lek rushed through the crowded streets to his parents' restaurant. Out of 36. , he reached for some banana leaves without a break--he might have time to make krathongs. Tonight was Loy Krathong(水灯节), a Thai festival when people would send out tiny boats with lighted candles so that last year's problems could sail away, leaving 37. for the new year.
This week, Lek and his elder brother Tong had practiced launching(使下水) krathongs because their sister, Dao, was sick, lying in bed. Perhaps a wish would 38. her illness!" It won't be enough to make Dao better." Lek's grandma said sadly. But Lek didn't 39. , he believed many krathongs could make his sister well! He put flowers and a white candle in the banana leaves.
"Tong will help launch your boat. Now it's dinner time and we must get ready for 40. in the restaurant," said grandma. Like last year, Lek would help in the kitchen while Tong launched krathongs outside for customers. Itwas all because Lek was too young and 41. .
With customers arriving, dishes were sent into the kitchen to cook. 42. , the night fell. Lek pushed through the crowd until he saw Tong near the river, lowering krathongs into the water with his pole (竿). Lek looked 43. to see if grandma was watching. Then he lay down near the river, lit the candle and made a wish. Suddenly, his body shook and the krathong- - 44. . It remained on the surface for a moment and then disappeared.
What a terrible sign! Tears flooded Lek's eyes. Lek tried to 45. his krathong. When seeing it turned upside down, his tears dropped into the river.
"Lek!" shouted Tong, "So many people here! Be careful, stay where I can see you!"
Lek wiped(擦) his eyes, and at that time a girl handed him a boat with sweet white flowers. Lek got another 46. to launch krathongs! Lek sent it down with the pole 47. and made his own silent wish. The candle light 48. slowly on the black river. Lek felt happy with the girl's help.
Lek remembered grandma's words that only a wish might not make Dao 49. but it gave him hope. With each krathong sent away, he made the 50. wish over and over - - May Dao get well soon.
"Tong, do you suppose there are a thousand krathongs out there tonight "
"There must be at least ten thousand!" answered Tong. Little Lek smiled. He hoped the river could hear the ten thousand wishes sailing from his heart for his sister that night.
36.A. shape B. danger C. breath D. trouble
37.A. jokes B. reasons C. gifts D. hopes
38.A. take away B. wake up C. lead to D. depend on
39.A. require B. stop C. move D. understand
40.A. leaves B. candles C. customers D. flowers
41.A. fat B. weak C. small D. tired
42.A. Finally B. Sadly C. Unluckily D. Heavily
43.A. forward B. inside C. outside D. around
44.A. swam B. dropped C. burnt D. appeared
45.A. save B. show C. paint D. make
46.A. idea B. chance C. standard D. fact
47.A. politely B. simply C. hardly D. carefully
48.A. moved B. pulled C. mixed D. separated
49.A. happier B. sadder C. better D. worse
50.A. sweet B. same C. real D. other
【答案】36.C;37.D;38.A;39.B;40.C;41.C;42.A;43.D;44.B;45.A;46.B;47.D;48.A;49.C;50.B
【知识点】记叙文;世界主要国家节假日与庆祝活动
【解析】【分析】文章大意:短文讲述了五岁的莱克在泰国水灯节时,为生病的妹妹道制作水灯、许愿,过程中虽有水灯掉落的小插曲,但在女孩帮助下获得新机会,最终和哥哥一起期待无数水灯能帮妹妹康复的温暖故事。
【点评】考查完形填空。解题时需紧扣 "莱克为妹妹许愿" 的主线,通过水灯节的习俗、莱克的行动(做水灯、放水灯)和情感变化(期待→失落→重拾希望),结合固定搭配(如 out of breath、look around)判断词汇,注重对 "亲情""希望" 主题的把握。
36.句意:莱克上气不接下气地抓起几片香蕉叶 —— 他得抓紧时间做水灯。shape,形状,名词;danger,危险,名词;breath,呼吸,名词;trouble,麻烦,名词。根据文中 "rushed through the crowded streets"(冲过拥挤的街道)可知,他跑得 "上气不接下气","out of breath" 为固定搭配,故答案为 C。
37.句意:今晚是泰国的水灯节,人们会放载着点燃蜡烛的小船,让去年的烦恼随船漂走,为新的一年留下希望。jokes,笑话,名词复数;reasons,原因,名词复数;gifts,礼物,名词复数;hopes,希望,名词复数。根据文中 "last year's problems could sail away"(去年的烦恼随船漂走)可知,烦恼消失后会留下 "希望",故答案为 D。
38.句意:也许一个愿望能驱散她的病痛!take away,驱散、带走,动词短语;wake up,醒来,动词短语;lead to,导致,动词短语;depend on,依靠,动词短语。根据文中 "Dao, was sick"(道生病了)可知,莱克希望愿望能 "驱散" 妹妹的病痛,故答案为 A。
39.句意:但莱克没有放弃,他相信很多水灯能让妹妹好起来!require,要求,动词;stop,停止、放弃,动词;move,移动,动词;understand,理解,动词。根据文中 "he believed many krathongs could make his sister well"(他相信很多水灯能让妹妹好起来)可知,他没有 "放弃",故答案为 B。
40.句意:现在到晚饭时间了,我们得为餐厅里的顾客做准备。leaves,树叶,名词复数;candles,蜡烛,名词复数;customers,顾客,名词复数;flowers,花,名词复数。根据文中 "his parents' restaurant"(他父母的餐厅)及 "help in the kitchen"(在厨房帮忙)可知,是为 "顾客" 做准备,故答案为 C。
41.句意:这都是因为莱克年纪太小了。fat,胖的,形容词;weak,虚弱的,形容词;small,年幼的、小的,形容词;tired,疲惫的,形容词。根据文中 "Lek was too young"(莱克年纪太小)可知,此处 "small" 与 "young" 语义相近,指年纪小,故答案为 C。
42.句意:终于,夜晚降临了。Finally,终于,副词;Sadly,难过地,副词;Unluckily,不幸地,副词;Heavily,沉重地,副词。根据前文 "顾客到来、厨房忙碌" 的白天场景,及后文 "lit the candle"(点燃蜡烛)的夜晚行为可知,"终于" 到了晚上,故答案为 A。
43.句意:莱克环顾四周,看奶奶是否在看着。forward,向前,副词;inside,在里面,副词;outside,在外面,副词;around,四处、周围,副词。根据文中 "see if grandma was watching"(看奶奶是否在看着)可知,他需要 "环顾四周","look around" 为固定搭配,故答案为 D。
44.句意:突然,他的身体晃了一下,水灯掉了下去。swam,游泳,动词过去式;dropped,掉落,动词过去式;burnt,燃烧,动词过去式;appeared,出现,动词过去式。根据后文 "It remained on the surface for a moment and then disappeared"(它在水面上停留了一会儿,然后消失了)可知,水灯 "掉" 进了水里,故答案为 B。
45.句意:莱克试图救他的水灯。save,拯救、抢救,动词;show,展示,动词;paint,绘画,动词;make,制作,动词。根据文中 "it turned upside down"(它翻倒了)可知,莱克想 "抢救" 自己的水灯,故答案为 A。
46.句意:莱克又有了一次放水灯的机会!idea,想法,名词;chance,机会,名词;standard,标准,名词;fact,事实,名词。根据文中 "a girl handed him a boat"(一个女孩递给他一艘水灯)可知,他获得了新的 "机会",故答案为 B。
47.句意:莱克小心地用竿把水灯放进水里,默默许下心愿。politely,礼貌地,副词;simply,简单地,副词;hardly,几乎不,副词;carefully,小心地,副词。根据前文水灯掉落的经历可知,这次他会 "小心地" 放水灯,故答案为 D。
48.句意:烛光在漆黑的河面上缓缓移动。moved,移动,动词过去式;pulled,拉,动词过去式;mixed,混合,动词过去式;separated,分开,动词过去式。根据文中 "on the black river"(在漆黑的河面上)可知,烛光随着水灯 "移动",故答案为 A。
49.句意:莱克想起奶奶的话:也许一个愿望不足以让道好起来,但它给了他希望。happier,更开心的,形容词比较级;sadder,更难过的,形容词比较级;better,更好的、康复的,形容词比较级;worse,更糟的,形容词比较级。根据前文 "Dao, was sick"(道生病了)可知,此处指 "康复",故答案为 C。
50.句意:每放走一盏水灯,他都会一遍又一遍地许下同一个愿望 —— 愿道早日康复。sweet,甜的,形容词;same,相同的,形容词;real,真实的,形容词;other,其他的,形容词。根据文中 "May Dao get well soon"(愿道早日康复)可知,他每次许的是 "同一个" 愿望,故答案为 B。
七、第三部分 语言运用(共三节,满分40分)第二节 词汇运用(共15小题,每小题1分,满分15分)A.将方框中所给词语的适当形式填入短文中,每词仅用一次。
(2025九上·奉化期末) 将方框中所给词语的适当形式填入短文中,每词仅用一次
choice however polite regard play a role
In our daily lives, a greeting is something we often take for granted. It could be a simple" hello", "good morning", or a warm smile and a nod. A simple greeting  51.   in human communication. When it comes to sending greetings, people have different  52.   . Some might choose to send emails or text messages,  53.   , many people still have a special love for postcards.
When sending a postcard, it is important to write words  54.   . This polite manner of writing makes the postcard more charming. Moreover, when people travel to different places, they often buy beautiful postcards,  55.   them as souvenirs. Some people like to send postcards to their friends or relatives to express their greetings. These small cards with lovely pictures are not just pieces of paper but carriers of emotions. They allow us to share our experiences and care.
【答案】51.plays a role;52.choices;53.however;54.politely;55.regarding
【知识点】规则变化的可数名词复数;动名词;固定搭配;议论文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:短文介绍问候在日常交流中很常见且发挥着作用,人们发送问候有不同选择,很多人喜爱明信片,寄明信片时礼貌书写很重要,明信片还常被当作纪念品,是情感的载体。
choice,名词,选择;however,副词,然而;polite,形容词,礼貌的;regard,动词,把…… 看作;play a role,动词短语,发挥作用
【点评】考查选词填空。解题时需结合语境确定词语的适当形式,注意固定搭配(play a role in、regard...as)、名词复数、副词转换、转折副词用法及非谓语动词等语法点,确保短文通顺连贯。
51.句意:一个简单的问候在人类交流中发挥着作用。根据文中语句 "A simple greeting...in human communication" 及所给词语 "play a role" 的提示可知,"play a role in" 为固定搭配,意为 "在…… 中发挥作用",主语 "A simple greeting" 是单数,时态为一般现在时,"play" 的第三人称单数形式为 "plays",故答案为 plays a role。
52.句意:说到发送问候,人们有不同的选择。根据文中语句 "people have different..." 及所给词语 "choice" 的提示可知,"different" 后接可数名词复数,"choice" 的复数形式为 "choices",表示 "选择",故答案为 choices。
53.句意:有些人可能会选择发电子邮件或短信,然而,很多人仍然对明信片有着特殊的喜爱。根据文中语句 "Some might choose to send emails or text messages,...many people still have a special love for postcards" 及所给词语 "however" 的提示可知,前后句存在转折关系,"however" 表示 "然而",句首首字母大写,故答案为 however。
54.句意:寄明信片时,礼貌地写文字很重要。根据文中语句 "it is important to write words..." 及所给词语 "polite" 的提示可知,此空表示 "礼貌地",修饰动词 "write",需用副词形式,"polite" 的副词形式为 "politely",故答案为 politely。
55.句意:此外,当人们去不同的地方旅行时,他们经常买漂亮的明信片,把它们当作纪念品。根据文中语句 "they often buy beautiful postcards,...them as souvenirs" 及所给词语 "regard" 的提示可知,句子已有谓语动词 "buy",此处需用非谓语动词,"regard" 与逻辑主语 "they" 是主动关系,用现在分词 "regarding",故答案为 regarding。
(2025九上·奉化期末) B. 阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)。
Do you like music In our school, the  56.   (教科书) for music class are very interesting. They make us  57.   (仰慕) the beauty of different musical styles. However, some students are often  58.   (缺席) from music classes, which is really a pity.
Music is  59.   (广泛地) recognized as an important part of culture. It has  60.   (国际的) influence. Many famous musical works are known and loved all over the world.
Our music teacher always  61.   (警告) us that we should not miss the chance to learn music. Music can divide people into different groups according to their tastes, but it also  62.  (支持) our mental health.
Some students who don't like music may  63.   (懊悔) it in the future when they realize how important music is. Music can bring happiness to our hearts.
It is  64.   (值得) spending time on music education. Students who behave well in music class can gain a lot. Music is like  65.   (财富), enriching our lives. That's the value of music education.
【答案】56.textbooks;57.admire;58.absent;59.widely;60.international;61.warns;62.supports;63.regret;64.worth;65.wealth
【知识点】规则变化的可数名词复数;动词原形;记叙文;特征形容词;学校课程
【解析】【分析】文章大意:短文围绕音乐教育展开,介绍学校音乐课教科书的特点,指出部分学生缺席音乐课的遗憾,强调音乐作为文化重要部分的国际影响力,说明音乐对心理健康的支持作用,最后点明音乐教育值得投入,音乐如财富般丰富生活。
【点评】考查单词拼写。解题时需结合中文提示,联系上下文确定单词的词性、时态、单复数,同时关注固定搭配(如 "be absent from""be worth doing sth.")和主谓一致,确保答案符合语法逻辑。
56.句意:在我们学校,音乐课的教科书非常有趣。"教科书",其英文翻译 "textbook",可数名词。根据文中语句 "are very interesting" 可知,主语为复数,"textbook" 的复数为 "textbooks",故答案为 textbooks。
57.句意:它们让我们仰慕不同音乐风格的美。"仰慕",其英文翻译 "admire",动词。根据文中语句 "make us...the beauty" 可知,"make sb. do sth." 为固定结构,用动词原形,故答案为 admire。
58.句意:然而,一些学生经常缺席音乐课,这真的很可惜。"缺席",其英文翻译 "absent",形容词。根据文中语句 "are often...from music classes" 可知,"be absent from" 为固定搭配,意为 "缺席……",故答案为 absent。
59.句意:音乐被广泛认为是文化的重要组成部分。"广泛地",其英文翻译 "widely",副词。根据文中语句 "is...recognized" 可知,此处修饰动词 "recognized",用副词形式,故答案为 widely。
60.句意:它具有国际影响力。"国际的",其英文翻译 "international",形容词。根据文中语句 "has...influence" 可知,此处修饰名词 "influence",用形容词形式,故答案为 international。
61.句意:我们的音乐老师总是警告我们,不该错过学习音乐的机会。"警告",其英文翻译 "warn",动词。文章时态为一般现在时,主语 "our music teacher" 是第三人称单数,动词用三单形式 "warns",故答案为 warns。
62.句意:音乐能根据人们的喜好将人分成不同群体,但它也支持我们的心理健康。"支持",其英文翻译 "support",动词。文章时态为一般现在时,主语 "it" 是第三人称单数,动词用三单形式 "supports",故答案为 supports。
63.句意:一些不喜欢音乐的学生,将来意识到音乐有多重要时,可能会懊悔。"懊悔",其英文翻译 "regret",动词。根据文中语句 "may...it in the future" 可知,情态动词 "may" 后接动词原形,故答案为 regret。
64.句意:花时间在音乐教育上是值得的。"值得",其英文翻译 "worth",形容词。根据文中语句 "it is...spending time" 可知,"be worth doing sth." 为固定搭配,意为 "值得做某事",故答案为 worth。
65.句意:音乐就像财富,丰富我们的生活。"财富",其英文翻译 "wealth",不可数名词。根据文中语句 "Music is like..." 可知,不可数名词无复数形式,故答案为 wealth。
八、第三部分 语言运用(共三节,满分40分)第三节 语法填空 (共10小题,每小题1分,满分10分)
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Once upon a time, there was a forest where many rabbits lived. The rabbits were usually very naughty. One cold day, they found some strange  66.   (coat) near a strange machine in the forest. None of them knew  67.   (who) they were. Some young rabbits were curious and wanted to touch the machine. But  68.   wise old rabbits topped them, saying it might be dangerous. "We must act  69.   (safe)," the old rabbit said.
However, a young rabbit didn't listen and played  70.   the machine while putting on one of the coats. Suddenly, the machine started  71.   (produce) a lot of smoke. The young rabbit got scared. The old rabbit said," This is the result of not listening. I  72.   (punish) you if you don't listen to me next time."
Just then, some  73.   (hero) appeared. They were actually some warm-hearted animals from another part of the forest. They helped the rabbits to get away  74.   the dangerous machine and the smoke. The naughty young rabbits all  75.   (nod) and promised to be more careful in the future. In the end, they lived safely in the forest, and they always remembered to help others when others needed help.
【答案】66.coats;67.whose;68.a;69.safely;70.with;71.to produce/;72.will punish;73.heroes;74.from;75.nodded producing
【知识点】规则变化的可数名词复数;表示数量“一”;一般将来时;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章讲述森林里的兔子们发现一台奇怪的机器和几件外套,一只老兔子提醒大家机器可能危险,却有小兔子不听劝玩机器引发危险,最后其他地方的热心动物赶来帮忙,小兔子们承诺以后会更小心,且记住要互帮互助。
【点评】考查语法填空。本题解题需结合固定搭配、时态及词性转换判断答案,重点掌握名词复数、一般将来时、"start" 的用法等语法点,同时通过兔子们的经历理解文本传递的 "听话" 和 "互助" 道理。
66.句意:在一个寒冷的日子,它们在森林里一台奇怪的机器旁发现了几件奇怪的外套。coat,中文含义为 "外套",可数名词。根据文中语句 "they found some strange… " 可知,"some" 后接可数名词复数,coat 的复数形式为 coats,故答案为 coats。
67.句意:它们谁也不知道这些外套是谁的。who,中文含义为 "谁",疑问词。根据文中语句 "None of them knew… they were" 可知,此处表示 "谁的(外套)",需用 who 的所有格形式 whose,故答案为 whose。
68.句意:但一只聪明的老兔子拦住了它们,说这可能很危险。根据文中语句 "But… wise old rabbit stopped them" 可知,"wise old rabbit" 为可数名词单数,且 "wise" 以辅音音素开头,需用不定冠词 a 修饰,故答案为 a。
69.句意:"我们必须安全行动," 老兔子说。safe,中文含义为 "安全的",形容词。根据文中语句 "We must act… " 可知,此处需用副词修饰动词 "act",safe 的副词形式为 safely,故答案为 safely。
70.句意:然而,一只小兔子没听话,穿上其中一件外套,玩起了那台机器。根据文中语句 "a young rabbit didn't listen and played… the machine" 可知,此处符合固定搭配 "play with",表示 "玩……",故答案为 with。
71.句意:突然,机器开始冒出大量烟雾。produce,中文含义为 "产生;冒出",动词。根据文中语句 "the machine started… a lot of smoke" 可知,"start to do sth." 和 "start doing sth." 均表示 "开始做某事",故答案为 to produce/producing。
72.句意:老兔子说:"这就是不听话的后果。如果下次你不听我的话,我就惩罚你。"punish,中文含义为 "惩罚",动词。根据文中语句 "if you don't listen to me next time" 可知,此处为 if 引导的条件状语从句,遵循 "主将从现" 原则,主句需用一般将来时,故答案为 will punish。
73.句意:就在这时,一些英雄出现了。hero,中文含义为 "英雄",可数名词。根据文中语句 "some… appeared" 可知,"some" 后接可数名词复数,hero 的复数形式为 heroes,故答案为 heroes。
74.句意:它们帮助兔子们逃离了危险的机器和烟雾。根据文中语句 "They helped the rabbits to get away… the dangerous machine and the smoke" 可知,此处符合固定搭配 "get away from",表示 "逃离……",故答案为 from。
75.句意:调皮的小兔子们都点头,承诺以后会更小心。nod,中文含义为 "点头",动词。根据文中语句 "The naughty young rabbits all… and promised to be more careful" 可知,"promised" 用一般过去时,并列谓语 "nod" 也需用过去式 nodded,故答案为 nodded。
九、第四部分 书面表达(共1小题,满分20分)
76.(2025九上·奉化期末) 习主席时刻关心青少年的成长,强调要培养德、智、体、美、劳全面发展的社会主义建设者和接班人。为此,学校开展了一系列主题活动。请你根据下面的思维导图,围绕"如何成为全面发展的中学生"这个话题,结合实际,以"To Be Good Students"为题,写一篇英文演讲稿参加演讲比赛。
注意:1.文中不得出现真实的人名和校名;
2.短文需包含所给方框中的要点,可适当拓展;
3.词数100词左右,开头已给出,不计入总词数。
To Be Good Students
Boys and girls,
President Xi cares about our teenagers. He says that teenagers should develop fully. Each of us wants to be such a good student. How can we make it
Let's take action to be good students.
【答案】One possible version:
To Be Good Students
Boys and girls,
President Xi cares about teenagers. He says that teenagers are supposed to develop fully. Each of us wants to be such a good student. How can we make it
First, show love and duty to our country, people and home. We must keep them in mind, work for them and serve them, Next, learn more to be wise and creative. We must live and learn. Then, build strong bodies and minds. Exercise every day and be brave to face difficulties in our life. Fourth, develop hobbies and interests to be able to find and enjoy the beauty in life. Last but not least, respect labor and love labor. Learn basic life skills by sharing housework at home and taking part in labor at school.
Let's take action to be good students.
【知识点】提纲作文;自我提升;演讲稿
【解析】【分析】这是一篇以 "To Be Good Students" 为题的英文演讲稿,需围绕努力学习、做运动、友好待人、学习基本生活技能等要点,阐述如何成为全面发展的中学生。写作思路为:以给定开头切入,先说明要努力学习提升学业;接着强调做运动增强体质;再阐述要友好待人建立良好人际关系;然后说明学习基本生活技能(如整理内务、烹饪简单食物);还可补充培养艺术爱好等方面;最后呼吁行动。写作要点涵盖:所有思维导图要点、适当拓展、约 100 词、无真实信息。时态以一般现在时为主,用于提出倡议。要运用清晰逻辑和感染力表达,契合演讲比赛的场景需求,展现全面发展的理念。
【点评】这篇以 "成为好学生" 为主题的发言稿目标明确、框架清晰,开篇结合习主席对青少年全面发展的关注引出核心话题,随后从 "爱国爱家、勤学创新、身心健康、培养兴趣、尊重劳动" 五个维度,给出具体可落地的行动方向,最后发出行动号召,既符合好学生的成长要求,又传递出积极向上的价值观,具备较强的引导性。文中亮点短语精准适配主题,如 "develop fully""show love and duty""live and learn""build strong bodies and minds""respect labor",清晰传递各维度的核心要求;高分句型运用自然,通过 "First...Next...Then..." 等连接词让逻辑更连贯,"Learn...by sharing...and taking part in..." 明确劳动能力的培养路径,整体语言简洁规范,既体现了对 "好学生" 标准的清晰认知,又展现出较好的倡议表达与观点组织能力。
1 / 1浙江省宁波市南三县(奉化 宁海 象山)2024-2025学年九年级上学期英语期末试卷
一、第一部分 听力理解(共三节,满分20分)第一节(共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项
1.(2025九上·奉化期末) What kind of music does Nick prefer
A.Quiet and gentle music.
B.Music he can dance to.
C.Loud music.
2.(2025九上·奉化期末) When are kids allowed to drive in the USA
A.At the age of 15.
B.At the age of 16.
C.At the age of 17.
3.(2025九上·奉化期末) Where did Mr. Li go last month
A.To New York. B.To Shanghai. C.To Moscow.
4.(2025九上·奉化期末) How does Jenny learn English
A.By making word cards.
B.By reading aloud.
C.By working with a group.
5.(2025九上·奉化期末) Why was the boy late for school today
A.He got up late.
B.He went back to get his book.
C.His bike was broken.
二、第一部分 听力理解(共三节,满分20分)第二节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面2段较长对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项
(2025九上·奉化期末) 听录音,回答问题。
6.What happened to the dog
A.He got sick. B.He got lost. C.He died.
7.What will the woman do next
A.Buy some medicine for the dog.
B.Have a talk with Tom's brother.
C.Buy him a new dog quickly.
(2025九上·奉化期末) 听录音,回答问题。
8.Whose birthday are the speakers talking about
A. Betty's. B.Peter's. C.Linda' s.
9.When is the birthday
A.On June 6th. B.On June 16th. C.On June 26th.
10.What will Betty probably buy as a birthday gift
A.ACD. B.A book. C.A magazine.
三、第一部分 听力理解(共三节,满分20分)第三节 (共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面一段独白,独白后有5个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项
(2025九上·奉化期末) 听录音,回答问题。
11.Where did Tom live
A.Near the town.
B.In the countryside.
C.In the town.
12.How often did Tom go to town
A.Never. B.Hardly ever. C.Once a week.
13.What did Tom do in the town
A.He read some newspapers.
B.He bought a pair of glasses.
C.He did some shopping.
14.Why did Tom decide to buy a pair of glasses
A.Because he thought if he bought them, he could read.
B.Because his eyes were not good, either.
C.Because he liked the beautiful glasses very much.
15.What do you think of Tom
A.He is a little foolish.
B.He is very smart.
C.He is very patient.
四、第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 阅读理解(共15小题,每小题2分,满分30分)
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Studying in France is turning out to be a great experience, but does living abroad also bring challenges Here are some answers.
Becca,16, Spain You know those Hollywood films where the foreigner is living a nice, easy, comfortable life in another country Well, forget it- - that's not how it is. You have to do all kinds of things like finding somewhere to live, paying bills, and so on. These things aren't easy and they take time. It's really a hard time.
After a few weeks I start to miss all kinds of things(and people) from back home. The special food, those TV programs, and the friends whom I used to hang out with. Well, I know it's a period I have to go through. I hope the homesickness won't last forever. Susan, 18, America
Jackie,18, Britain Before I came, I thought my French was pretty good. But now I know I'm not good enough. People talk to me in the way they talk to each other- - fast! There's new vocabulary which you have to pick up--the first time I went to a hairdresser, I didn't know what to say! Speaking French all day wears me out. Often, at night, I' ll watch anything on TV in English! Anything!
16.What does Becca think of her life in France
A.It's really fun and nice.
B.She has to be on her own.
C.She gets no chance to study.
D.It's the easy life that she wants.
17.What's the biggest challenge for Jackie
A.Language problems. B.Homesickness.
C.No friends to play with. D.Getting used to the food.
18.In which situation can we probably hear the above three answers
A.On a magic show. B.In a science movie.
C.In a street interview. D.At a music concert.
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
The Chinese game Black Myth: Wukong topped the best-selling list in 29 countries on the game platform Steam. Within just a few hours of its launch, it has more than 1.1 million online players at the same time. The game's presentation (呈现) of Chinese culture has not only impressed Chinese players but also loved by a large number of foreign players. As a result, many international games are now reading the original book Journey to the West as a "required course" before experiencing the game.
This success is not the only case. Since the 2010s, popular works like The Three-Body Problem,The Wandering Earth, 30,000 Miles from Chang' an, and My Altay have all received great reviews and helped bring Chinese culture to the global stage. These achievements show not only China's creative development of its cultural heritage (遗产) but also a growing sense of pride and confidence in its culture. Black Myth: Wukong is a great example of how Chinese culture is shown. From every plant in the game to every word spoken by the characters, Black Myth: Wukong shows different national cultural characteristics.
To reproduce(再现) the buildings in the original work of Journey to the West, the game developers traveled across the country and set up China's first virtual(虚拟的) asset library of ancient buildings. A large number of historical temples, cultural relics(遗迹), and ancient books were reproduced, including the Dazu Rock Carvings in Chongqing and the Lingyin Temple in Hangzhou. The wonders in the game make players around the world marvel at Chinese culture.
"When making the video games, we didn't even remove the dust to keep the beauty of Chinese ancient buildings fully." said the game creators. This strong confidence in Chinese culture and the determination to protectits traditional heritage are the strengths that make Chinese artists stand out in the global stage.
19.What is the writer's purpose of mentioning 30,000 Miles from Chang' an
A.To stress the global popularity of Chinese cartoon.
B.To show that Chinese cultural products have won international fame.
C.To compare 30,000 Miles from Chang' an with Black Myth: Wukong.
D.To introduce one of the writer's favorite movies to the readers.
20.Which is NOT mentioned as a cultural feature shown in Black Myth: Wukong
A.Traditional Chinese music. B.Ancient Chinese buildings.
C.Words of characters. D.Plants in the game.
21.What does the underlined word marvel mean
A.To be worried. B.To get bored.
C.To feel surprised. D.To become upset.
22.What does the article mainly talk about
A.The team's hard work to complete Black Myth: Wukong.
B.The challenges faced by the developers of Black Myth: Wukong.
C.The history of Journey to the West and its importance.
D.The cultural meaning and global influence of Black Myth: Wukong.
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Chen Yuyan, 25, the founder of the"We Love Walking in the Park" interest group on Douban, never expected that the interest group would now have 100,000 members. Park lovers from both home and abroad share their park experiences, post photos taken in parks, and give likes and reviews of parks. Within this group, there is an idea called "20 minutes for parks". It suggests that spending just 20 minutes in a park each day can help lower stress, no matter how you choose to spend that time.
Huang Bingbing, a Shenzhen-based practitioner(实践者) of this idea, began visiting the small park downstairs from her company office during her weekday lunch breaks over three years ago. "On that piece of grass, I could connect with living plants and animals. It allowed me to get away from the stress of work and refresh my mind,"Huang explained.
Huang believes that parks are private space. She considers herself a shy person, and parks serve as the perfect place for her. She often spends time alone in parks, free from worrying about the social communication. At the same time, she thinks parks also work as public places. They are open to all people and play important roles in social activities. For example, many community activities are held in parks, where people can meet new friends, have group exercise and so on.
Cheng believes people can further deepen their connection with parks by developing a sense of ownership. She recalls her experiences of visiting parks in Japan. She noticed that park benches, given away by local people, had their givers' nameplates. She plans to encourage members of her Douban group to have similar responsibilities. "I hope this group shows more social responsibility. Each of us can become a protector and contributor(贡献者) to the parks and our city," she said.
23.The idea of"20 minutes for parks" mainly aims to ____ .
A.encourage people to run more
B.tell people how to spend time in parks
C.show people the beauty of parks
D.help people lower their stress
24.In Huang Bingqing's opinion, parks can be regarded as ____ space.
A.both private and public B.only private
C.only public D.neither private nor public
25.What aspect(方面) of the Japanese parks made Chen realize the social responsibility
A.The culture of the benches. B.The kinds of the plants.
C.The activities at the parks. D.The number of the parks.
26.Which is the best title for the passage
A. Parks: The B.Parks: Space of Joy
C.Parks: Meet Strangers D.Parks: Places of Nature
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
①Did you know that architecture(建筑) can shape who we become Architecture has a big influence on us. It can affect our character, mood, and health.
②Connecting nature with buildings is good for our bodies and minds. A study by Heidelberg University in Germany found that people who grew up in the countryside are less likely to have mental illnesses than those raised in cities. Vancouver, Canada, is a city surrounded(被围绕) by mountains and ocean. The city plans its buildings carefully so that tall ones don't stop people's view of the ocean and mountains.
③Architecture that has no soul(灵魂) can also influence our moods, according to The Guardian. For example, in a study that took place in Lower Manhattan, New York City, people's moods got worse as they walked past the boring glass in front of a supermarket. They even started walking faster, as if they wanted to get away quickly.However, when they reached lively restaurants and shops, their moods improved a lot.
④To make architecture more interesting, designers should consider the height of ceilings. Studies showed that rooms with lower ceilings can make you more focused, while rooms with higher ceilings can make you more creative. Designers should also avoid too many flat and straight designs. Because flat and straight designs don't allow light and shadow to create interesting patterns. They also don't fit well with nature, making buildings seem boring. To add life to architecture, designers should pick colors carefully to create different moods, according to Forbes. Bright colors like yellow and orange can make people feel energetic and happy, while calm colors like blue and green can help people feel relaxed.
⑤In short, architecture matters a lot. We should have buildings that connect with nature, have good designs and use nice colors to make us feel good.
27.Which is TRUE about people growing up in the countryside
A.They have a lower risk of mental illnesses.
B.They are more likely to have better creativity.
C.They are more focused on their work.
D.They walk faster in front of supermarkets.
28.Tom is an artist. He wants to have more new ideas. What kind of room can probably help him
A.A yellow-colored room. B.A room with higher ceiling.
C.A room with lively grass. D.A room with lower ceiling.
29.The underlined word"They" in paragraph 4 refers to ____ .
A.buildings B.light and shadow
C.colors D.flat and straight designs
30.Which of the following shows the structure of the passage
A. B.
C. D.
五、第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第二节 任务型阅读(共5小题,每小题2分,满分10分)
(2025九上·奉化期末) 阅读下面材料,从方框中所给的A—E五个选项中选出正确选项(其中一项是多余选项),将其序号填入小题,并回答小题。
Do you know that when you' re kind to others, it's good for your own happiness too Even small acts of kindness can make you more confident and help you feel more connected to the people around you.
 31.  
Kindness means doing something thoughtful and generous for others without thinking anything in return. It could be a small, simple act, like holding open a door. Kinidness isn't just something you do. It also means thinking about others' feelings, as well as your own.
 32.  
Scientists have discovered that when you are kind to someone, your body is filled with good feelings that make you feel calmer, healthier and happier. When you volunteer for a local farm, for example, you feel part of a community. This can make you feel better about yourself and build friendships. Kindness is also something that flows outwards, like ripples(涟漪) in a pool.
 33.  
Bring more kindness into your life. Start with something simple and easy, like sending a message to a friend you haven't spoken to for a while. Try to do something you enjoy, while remembering that you are doing it for others, and see if you can turn kindness into a habit.
 34.  
"Being kind to ourselves can feel difficult at times," the Mental Health Foundation says. "Try to find ways each day to be kind to yourself, like reading a book or listening to your favorite song. Use kind words when describing yourself or the things you have done that day."
A. What does kindness mean B. How to show our kindness C. How is kindness good for you D. Don't forget to show kindness to yourself too. E. If you treat others kindly, they may pass on the kindness.
What is your way to be kind to yourself (no more than 15 words)  35.  
六、第三部分 语言运用(共三节,满分40分)第一节 完形填空 (共15小题,每小题1分,满分15分)
(2025九上·奉化期末) 完形填空
Five-year-old Lek rushed through the crowded streets to his parents' restaurant. Out of 36. , he reached for some banana leaves without a break--he might have time to make krathongs. Tonight was Loy Krathong(水灯节), a Thai festival when people would send out tiny boats with lighted candles so that last year's problems could sail away, leaving 37. for the new year.
This week, Lek and his elder brother Tong had practiced launching(使下水) krathongs because their sister, Dao, was sick, lying in bed. Perhaps a wish would 38. her illness!" It won't be enough to make Dao better." Lek's grandma said sadly. But Lek didn't 39. , he believed many krathongs could make his sister well! He put flowers and a white candle in the banana leaves.
"Tong will help launch your boat. Now it's dinner time and we must get ready for 40. in the restaurant," said grandma. Like last year, Lek would help in the kitchen while Tong launched krathongs outside for customers. Itwas all because Lek was too young and 41. .
With customers arriving, dishes were sent into the kitchen to cook. 42. , the night fell. Lek pushed through the crowd until he saw Tong near the river, lowering krathongs into the water with his pole (竿). Lek looked 43. to see if grandma was watching. Then he lay down near the river, lit the candle and made a wish. Suddenly, his body shook and the krathong- - 44. . It remained on the surface for a moment and then disappeared.
What a terrible sign! Tears flooded Lek's eyes. Lek tried to 45. his krathong. When seeing it turned upside down, his tears dropped into the river.
"Lek!" shouted Tong, "So many people here! Be careful, stay where I can see you!"
Lek wiped(擦) his eyes, and at that time a girl handed him a boat with sweet white flowers. Lek got another 46. to launch krathongs! Lek sent it down with the pole 47. and made his own silent wish. The candle light 48. slowly on the black river. Lek felt happy with the girl's help.
Lek remembered grandma's words that only a wish might not make Dao 49. but it gave him hope. With each krathong sent away, he made the 50. wish over and over - - May Dao get well soon.
"Tong, do you suppose there are a thousand krathongs out there tonight "
"There must be at least ten thousand!" answered Tong. Little Lek smiled. He hoped the river could hear the ten thousand wishes sailing from his heart for his sister that night.
36.A. shape B. danger C. breath D. trouble
37.A. jokes B. reasons C. gifts D. hopes
38.A. take away B. wake up C. lead to D. depend on
39.A. require B. stop C. move D. understand
40.A. leaves B. candles C. customers D. flowers
41.A. fat B. weak C. small D. tired
42.A. Finally B. Sadly C. Unluckily D. Heavily
43.A. forward B. inside C. outside D. around
44.A. swam B. dropped C. burnt D. appeared
45.A. save B. show C. paint D. make
46.A. idea B. chance C. standard D. fact
47.A. politely B. simply C. hardly D. carefully
48.A. moved B. pulled C. mixed D. separated
49.A. happier B. sadder C. better D. worse
50.A. sweet B. same C. real D. other
七、第三部分 语言运用(共三节,满分40分)第二节 词汇运用(共15小题,每小题1分,满分15分)A.将方框中所给词语的适当形式填入短文中,每词仅用一次。
(2025九上·奉化期末) 将方框中所给词语的适当形式填入短文中,每词仅用一次
choice however polite regard play a role
In our daily lives, a greeting is something we often take for granted. It could be a simple" hello", "good morning", or a warm smile and a nod. A simple greeting  51.   in human communication. When it comes to sending greetings, people have different  52.   . Some might choose to send emails or text messages,  53.   , many people still have a special love for postcards.
When sending a postcard, it is important to write words  54.   . This polite manner of writing makes the postcard more charming. Moreover, when people travel to different places, they often buy beautiful postcards,  55.   them as souvenirs. Some people like to send postcards to their friends or relatives to express their greetings. These small cards with lovely pictures are not just pieces of paper but carriers of emotions. They allow us to share our experiences and care.
(2025九上·奉化期末) B. 阅读下面短文,根据括号内所给汉语注释写出单词的正确形式(每空一词)。
Do you like music In our school, the  56.   (教科书) for music class are very interesting. They make us  57.   (仰慕) the beauty of different musical styles. However, some students are often  58.   (缺席) from music classes, which is really a pity.
Music is  59.   (广泛地) recognized as an important part of culture. It has  60.   (国际的) influence. Many famous musical works are known and loved all over the world.
Our music teacher always  61.   (警告) us that we should not miss the chance to learn music. Music can divide people into different groups according to their tastes, but it also  62.  (支持) our mental health.
Some students who don't like music may  63.   (懊悔) it in the future when they realize how important music is. Music can bring happiness to our hearts.
It is  64.   (值得) spending time on music education. Students who behave well in music class can gain a lot. Music is like  65.   (财富), enriching our lives. That's the value of music education.
八、第三部分 语言运用(共三节,满分40分)第三节 语法填空 (共10小题,每小题1分,满分10分)
(2025九上·奉化期末) 阅读下面短文,在空白处填入一个适当的词,或填入括号中所给单词的正确形式。
Once upon a time, there was a forest where many rabbits lived. The rabbits were usually very naughty. One cold day, they found some strange  66.   (coat) near a strange machine in the forest. None of them knew  67.   (who) they were. Some young rabbits were curious and wanted to touch the machine. But  68.   wise old rabbits topped them, saying it might be dangerous. "We must act  69.   (safe)," the old rabbit said.
However, a young rabbit didn't listen and played  70.   the machine while putting on one of the coats. Suddenly, the machine started  71.   (produce) a lot of smoke. The young rabbit got scared. The old rabbit said," This is the result of not listening. I  72.   (punish) you if you don't listen to me next time."
Just then, some  73.   (hero) appeared. They were actually some warm-hearted animals from another part of the forest. They helped the rabbits to get away  74.   the dangerous machine and the smoke. The naughty young rabbits all  75.   (nod) and promised to be more careful in the future. In the end, they lived safely in the forest, and they always remembered to help others when others needed help.
九、第四部分 书面表达(共1小题,满分20分)
76.(2025九上·奉化期末) 习主席时刻关心青少年的成长,强调要培养德、智、体、美、劳全面发展的社会主义建设者和接班人。为此,学校开展了一系列主题活动。请你根据下面的思维导图,围绕"如何成为全面发展的中学生"这个话题,结合实际,以"To Be Good Students"为题,写一篇英文演讲稿参加演讲比赛。
注意:1.文中不得出现真实的人名和校名;
2.短文需包含所给方框中的要点,可适当拓展;
3.词数100词左右,开头已给出,不计入总词数。
To Be Good Students
Boys and girls,
President Xi cares about our teenagers. He says that teenagers should develop fully. Each of us wants to be such a good student. How can we make it
Let's take action to be good students.
答案解析部分
1.【答案】A
【知识点】短对话理解;询问喜好
2.【答案】C
【知识点】短对话理解
3.【答案】C
【知识点】短对话理解;询问地点
4.【答案】B
【知识点】短对话理解
5.【答案】B
【知识点】短对话理解
【答案】6.C
7.B
【知识点】长对话理解
【答案】8.C
9.B
10.A
【知识点】长对话理解;询问时间
【答案】11.B
12.B
13.C
14.A
15.A
【知识点】短文理解;询问地点;询问频率
【答案】16.B
17.A
18.C
【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:通过三个在法国生活的外国人(Becca、Susan、Jackie)的自述,展现了在国外生活所面临的挑战,包括生活自理、思乡和语言问题等。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位每个人的描述内容,细节题直接匹配信息,推理题结合文本呈现形式判断场景,确保答案贴合文本细节与逻辑。
16.细节理解题。根据 Becca 的描述 "You have to do all kinds of things like finding somewhere to live, paying bills, and so on. These things aren't easy and they take time. It's really a hard time." 可知,她觉得在法国需要自己处理各种生活事务,得靠自己,故答案为 B。
17.细节理解题。根据 Jackie 的描述 "Before I came, I thought my French was pretty good. But now I know I'm not good enough. People talk to me in the way they talk to each other -- fast! There's new vocabulary which you have to pick up... Speaking French all day wears me out." 可知,他最大的挑战是语言问题,故答案为 A。
18.推理判断题。文中呈现了三个来自不同国家的人在法国生活的感受,这种形式很像街头采访中对不同人的随机提问,故答案为 C。
【答案】19.B
20.A
21.C
22.D
【知识点】说明文;影视作品赏析与文化价值;细节理解;词义猜测;文章大意
【解析】【分析】文章大意:本文以《黑神话:悟空》在全球游戏平台的成功为切入点,阐述了该游戏对中国文化的呈现,使其在国际上广受关注,同时提及《三体》《流浪地球》等作品,说明中国文化产品正走向世界,展现了中国文化的自信与影响力。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容,词义猜测题结合语境推断,主旨题抓住核心话题,确保答案贴合文本主旨与细节。
19.细节理解题。根据文中语句 "Since the 2010s, popular works like The Three-Body Problem, The Wandering Earth, 30,000 Miles from Chang' an, and My Altay have all received great reviews and helped bring Chinese culture to the global stage." 可知,作者提及《长安三万里》是为了说明中国文化产品在国际上获得了声誉,故答案为 B。
20.细节理解题。根据文中语句 "From every plant in the game to every word spoken by the characters, Black Myth: Wukong shows different national cultural characteristics." 及 "To reproduce the buildings... set up China's first virtual asset library of ancient buildings." 可知,文中提到了游戏中的植物、角色的语言、中国古代建筑,未提及中国传统音乐,故答案为 A。
21.词义猜测题。根据文中语句 "The wonders in the game make players around the world marvel at Chinese culture." 可知,游戏中的奇观让世界各地的玩家对中国文化感到惊叹,"marvel" 意为 "感到惊讶",故答案为 C。
22.主旨大意题。文章围绕《黑神话:悟空》展开,介绍其在全球的成功,以及它所展现的中国文化内涵和带来的全球影响力;A 选项 "团队完成游戏的艰辛"、B 选项 "开发者面临的挑战"、C 选项 "《西游记》的历史及重要性" 均非文章核心,故答案为 D。
【答案】23.D
24.A
25.A
26.B
【知识点】议论文;志愿服务与公共服务;细节理解;标题选择
【解析】【分析】文章大意:本文介绍了豆瓣 "公园漫步" 兴趣组及 "公园 20 分钟" 理念,通过黄冰冰的实践经历,说明公园既是私人放松空间也是公共社交场所,还提及借鉴日本公园长椅文化,鼓励组员承担保护公园的社会责任。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容,标题题抓住全文核心主题,确保答案贴合文本主旨与细节。
23.细节理解题。根据文中语句 "Within this group, there is an idea called '20 minutes for parks'. It suggests that spending just 20 minutes in a park each day can help lower stress" 可知,"公园 20 分钟" 理念的主要目的是帮助人们减轻压力,故答案为 D。
24.细节理解题。根据文中语句 "Huang believes that parks are private space... At the same time, she thinks parks also work as public places." 可知,黄冰冰认为公园既是私人空间也是公共空间,故答案为 A。
25.细节理解题。根据文中语句 "She recalls her experiences of visiting parks in Japan. She noticed that park benches, given away by local people, had their givers' nameplates. She plans to encourage members of her Douban group to have similar responsibilities." 可知,日本公园长椅的捐赠文化让陈雨嫣意识到社会责任,故答案为 A。
26.标题选择题。文章围绕豆瓣 "公园漫步" 兴趣组展开,介绍 "公园 20 分钟" 理念帮助减压,黄冰冰分享在公园放松、社交的体验,还提及通过长椅文化增强对公园的责任感,核心是 "公园带来的积极体验与快乐";A 选项表述不完整,C 选项 "遇见陌生人"、D 选项 "自然之地" 仅为部分内容,均无法概括全文,故答案为 B。
【答案】27.A
28.B
29.D
30.C
【知识点】科普类;说明文;细节理解;文章结构
【解析】【分析】文章大意:阐述了建筑对人的性格、情绪和健康有很大影响,从建筑与自然结合、无灵魂建筑的负面影响、建筑设计(天花板高度、形状、颜色)等方面展开说明,最后总结建筑的重要性,强调应建造与自然相连、设计良好、色彩宜人的建筑。
【点评】考查阅读理解。解题时需根据题目定位文中关键信息,细节题直接匹配内容,结构题分析段落逻辑关系,确保答案贴合文本主旨与细节。
27.细节理解题。根据文中语句 "A study by Heidelberg University in Germany found that people who grew up in the countryside are less likely to have mental illnesses than those raised in cities." 可知,在农村长大的人患精神疾病的风险更低,故答案为 A。
28.细节理解题。根据文中语句 "Studies showed that rooms with lower ceilings can make you more focused, while rooms with higher ceilings can make you more creative." 可知,天花板较高的房间能让人更有创造力,适合想要有更多新想法的艺术家汤姆,故答案为 B。
29.细节理解题。根据文中语句 "Designers should also avoid too many flat and straight designs. Because flat and straight designs don't allow light and shadow to create interesting patterns. They also don't fit well with nature, making buildings seem boring." 可知,"They" 指代的是 "flat and straight designs(平坦笔直的设计)",故答案为 D。
30.文章结构题。文章第①段总述建筑对人的影响;第②③④段分别从 "建筑与自然结合""无灵魂建筑影响情绪""建筑设计(天花板高度、形状、颜色)" 三个方面展开说明;第⑤段总结建筑的重要性及对建筑的要求。结构为 "总 - 分 - 总",对应选项 C 的结构,故答案为 C。
【答案】31.A;32.C;33.B;34.D;35.Read an interesting book./ Enjoy delicious food./...
【知识点】议论文;自我提升;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:本文围绕 "善良" 展开,分别解释善良的含义、善良对个人的益处、表达善良的方法,以及提醒人们也要对自己善良。
A. What does kindness mean 善良是什么意思?
B. How to show our kindness 如何表达我们的善良?
C. How is kindness good for you 善良如何对你有益?
D. Don't forget to show kindness to yourself too. 也别忘了对自己善良。
E. If you treat others kindly, they may pass on the kindness. 如果你善待他人,他们可能会传递这份善良。
【点评】考查阅读还原。解题需围绕 "善良" 的核心话题,根据前后文的设问与回答、观点与举例等逻辑匹配选项,确保每部分内容连贯且紧扣主题。
31.根据文中语句 "Kindness means doing something thoughtful and generous for others without thinking anything in return. It could be a small, simple act, like holding open a door." 可知,选项 A 中的语句 "What does kindness mean " 与此相符,该句以设问引出 "善良是什么" 的话题,后文具体解释善良的含义和表现,故答案为 A。
32.根据文中语句 "Scientists have discovered that when you are kind to someone, your body is filled with good feelings that make you feel calmer, healthier and happier." 可知,选项 C 中的语句 "How is kindness good for you " 与此相符,该句询问 "善良如何对你有益",后文通过科学发现说明善良带来的积极影响,故答案为 C。
33.根据文中语句 "Bring more kindness into your life. Start with something simple and easy, like sending a message to a friend you haven't spoken to for a while." 可知,选项 B 中的语句 "How to show our kindness " 与此相符,该句询问 "如何表达善良",后文给出具体的行动建议,故答案为 B。
34.根据文中语句 "Being kind to ourselves can feel difficult at times... Try to find ways each day to be kind to yourself, like reading a book or listening to your favorite song." 可知,选项 D 中的语句 "Don't forget to show kindness to yourself too." 与此相符,该句提醒 "也要对自己善良",后文补充对自己善良的具体做法,故答案为 D。
35.句意:你对自己友善的方式是什么?主观表达题,答案不唯一,符合题目要求即可。根据题目要求 "What is your way to be kind to yourself (no more than 15 words)",示例 " Read an interesting book./ Enjoy delicious food./... " 与此相符,既给出对自己善良的方式,又符合字数要求,故答案为Read an interesting book./ Enjoy delicious food./...
【答案】36.C;37.D;38.A;39.B;40.C;41.C;42.A;43.D;44.B;45.A;46.B;47.D;48.A;49.C;50.B
【知识点】记叙文;世界主要国家节假日与庆祝活动
【解析】【分析】文章大意:短文讲述了五岁的莱克在泰国水灯节时,为生病的妹妹道制作水灯、许愿,过程中虽有水灯掉落的小插曲,但在女孩帮助下获得新机会,最终和哥哥一起期待无数水灯能帮妹妹康复的温暖故事。
【点评】考查完形填空。解题时需紧扣 "莱克为妹妹许愿" 的主线,通过水灯节的习俗、莱克的行动(做水灯、放水灯)和情感变化(期待→失落→重拾希望),结合固定搭配(如 out of breath、look around)判断词汇,注重对 "亲情""希望" 主题的把握。
36.句意:莱克上气不接下气地抓起几片香蕉叶 —— 他得抓紧时间做水灯。shape,形状,名词;danger,危险,名词;breath,呼吸,名词;trouble,麻烦,名词。根据文中 "rushed through the crowded streets"(冲过拥挤的街道)可知,他跑得 "上气不接下气","out of breath" 为固定搭配,故答案为 C。
37.句意:今晚是泰国的水灯节,人们会放载着点燃蜡烛的小船,让去年的烦恼随船漂走,为新的一年留下希望。jokes,笑话,名词复数;reasons,原因,名词复数;gifts,礼物,名词复数;hopes,希望,名词复数。根据文中 "last year's problems could sail away"(去年的烦恼随船漂走)可知,烦恼消失后会留下 "希望",故答案为 D。
38.句意:也许一个愿望能驱散她的病痛!take away,驱散、带走,动词短语;wake up,醒来,动词短语;lead to,导致,动词短语;depend on,依靠,动词短语。根据文中 "Dao, was sick"(道生病了)可知,莱克希望愿望能 "驱散" 妹妹的病痛,故答案为 A。
39.句意:但莱克没有放弃,他相信很多水灯能让妹妹好起来!require,要求,动词;stop,停止、放弃,动词;move,移动,动词;understand,理解,动词。根据文中 "he believed many krathongs could make his sister well"(他相信很多水灯能让妹妹好起来)可知,他没有 "放弃",故答案为 B。
40.句意:现在到晚饭时间了,我们得为餐厅里的顾客做准备。leaves,树叶,名词复数;candles,蜡烛,名词复数;customers,顾客,名词复数;flowers,花,名词复数。根据文中 "his parents' restaurant"(他父母的餐厅)及 "help in the kitchen"(在厨房帮忙)可知,是为 "顾客" 做准备,故答案为 C。
41.句意:这都是因为莱克年纪太小了。fat,胖的,形容词;weak,虚弱的,形容词;small,年幼的、小的,形容词;tired,疲惫的,形容词。根据文中 "Lek was too young"(莱克年纪太小)可知,此处 "small" 与 "young" 语义相近,指年纪小,故答案为 C。
42.句意:终于,夜晚降临了。Finally,终于,副词;Sadly,难过地,副词;Unluckily,不幸地,副词;Heavily,沉重地,副词。根据前文 "顾客到来、厨房忙碌" 的白天场景,及后文 "lit the candle"(点燃蜡烛)的夜晚行为可知,"终于" 到了晚上,故答案为 A。
43.句意:莱克环顾四周,看奶奶是否在看着。forward,向前,副词;inside,在里面,副词;outside,在外面,副词;around,四处、周围,副词。根据文中 "see if grandma was watching"(看奶奶是否在看着)可知,他需要 "环顾四周","look around" 为固定搭配,故答案为 D。
44.句意:突然,他的身体晃了一下,水灯掉了下去。swam,游泳,动词过去式;dropped,掉落,动词过去式;burnt,燃烧,动词过去式;appeared,出现,动词过去式。根据后文 "It remained on the surface for a moment and then disappeared"(它在水面上停留了一会儿,然后消失了)可知,水灯 "掉" 进了水里,故答案为 B。
45.句意:莱克试图救他的水灯。save,拯救、抢救,动词;show,展示,动词;paint,绘画,动词;make,制作,动词。根据文中 "it turned upside down"(它翻倒了)可知,莱克想 "抢救" 自己的水灯,故答案为 A。
46.句意:莱克又有了一次放水灯的机会!idea,想法,名词;chance,机会,名词;standard,标准,名词;fact,事实,名词。根据文中 "a girl handed him a boat"(一个女孩递给他一艘水灯)可知,他获得了新的 "机会",故答案为 B。
47.句意:莱克小心地用竿把水灯放进水里,默默许下心愿。politely,礼貌地,副词;simply,简单地,副词;hardly,几乎不,副词;carefully,小心地,副词。根据前文水灯掉落的经历可知,这次他会 "小心地" 放水灯,故答案为 D。
48.句意:烛光在漆黑的河面上缓缓移动。moved,移动,动词过去式;pulled,拉,动词过去式;mixed,混合,动词过去式;separated,分开,动词过去式。根据文中 "on the black river"(在漆黑的河面上)可知,烛光随着水灯 "移动",故答案为 A。
49.句意:莱克想起奶奶的话:也许一个愿望不足以让道好起来,但它给了他希望。happier,更开心的,形容词比较级;sadder,更难过的,形容词比较级;better,更好的、康复的,形容词比较级;worse,更糟的,形容词比较级。根据前文 "Dao, was sick"(道生病了)可知,此处指 "康复",故答案为 C。
50.句意:每放走一盏水灯,他都会一遍又一遍地许下同一个愿望 —— 愿道早日康复。sweet,甜的,形容词;same,相同的,形容词;real,真实的,形容词;other,其他的,形容词。根据文中 "May Dao get well soon"(愿道早日康复)可知,他每次许的是 "同一个" 愿望,故答案为 B。
【答案】51.plays a role;52.choices;53.however;54.politely;55.regarding
【知识点】规则变化的可数名词复数;动名词;固定搭配;议论文;日常活动
【解析】【分析】文章大意:短文介绍问候在日常交流中很常见且发挥着作用,人们发送问候有不同选择,很多人喜爱明信片,寄明信片时礼貌书写很重要,明信片还常被当作纪念品,是情感的载体。
choice,名词,选择;however,副词,然而;polite,形容词,礼貌的;regard,动词,把…… 看作;play a role,动词短语,发挥作用
【点评】考查选词填空。解题时需结合语境确定词语的适当形式,注意固定搭配(play a role in、regard...as)、名词复数、副词转换、转折副词用法及非谓语动词等语法点,确保短文通顺连贯。
51.句意:一个简单的问候在人类交流中发挥着作用。根据文中语句 "A simple greeting...in human communication" 及所给词语 "play a role" 的提示可知,"play a role in" 为固定搭配,意为 "在…… 中发挥作用",主语 "A simple greeting" 是单数,时态为一般现在时,"play" 的第三人称单数形式为 "plays",故答案为 plays a role。
52.句意:说到发送问候,人们有不同的选择。根据文中语句 "people have different..." 及所给词语 "choice" 的提示可知,"different" 后接可数名词复数,"choice" 的复数形式为 "choices",表示 "选择",故答案为 choices。
53.句意:有些人可能会选择发电子邮件或短信,然而,很多人仍然对明信片有着特殊的喜爱。根据文中语句 "Some might choose to send emails or text messages,...many people still have a special love for postcards" 及所给词语 "however" 的提示可知,前后句存在转折关系,"however" 表示 "然而",句首首字母大写,故答案为 however。
54.句意:寄明信片时,礼貌地写文字很重要。根据文中语句 "it is important to write words..." 及所给词语 "polite" 的提示可知,此空表示 "礼貌地",修饰动词 "write",需用副词形式,"polite" 的副词形式为 "politely",故答案为 politely。
55.句意:此外,当人们去不同的地方旅行时,他们经常买漂亮的明信片,把它们当作纪念品。根据文中语句 "they often buy beautiful postcards,...them as souvenirs" 及所给词语 "regard" 的提示可知,句子已有谓语动词 "buy",此处需用非谓语动词,"regard" 与逻辑主语 "they" 是主动关系,用现在分词 "regarding",故答案为 regarding。
【答案】56.textbooks;57.admire;58.absent;59.widely;60.international;61.warns;62.supports;63.regret;64.worth;65.wealth
【知识点】规则变化的可数名词复数;动词原形;记叙文;特征形容词;学校课程
【解析】【分析】文章大意:短文围绕音乐教育展开,介绍学校音乐课教科书的特点,指出部分学生缺席音乐课的遗憾,强调音乐作为文化重要部分的国际影响力,说明音乐对心理健康的支持作用,最后点明音乐教育值得投入,音乐如财富般丰富生活。
【点评】考查单词拼写。解题时需结合中文提示,联系上下文确定单词的词性、时态、单复数,同时关注固定搭配(如 "be absent from""be worth doing sth.")和主谓一致,确保答案符合语法逻辑。
56.句意:在我们学校,音乐课的教科书非常有趣。"教科书",其英文翻译 "textbook",可数名词。根据文中语句 "are very interesting" 可知,主语为复数,"textbook" 的复数为 "textbooks",故答案为 textbooks。
57.句意:它们让我们仰慕不同音乐风格的美。"仰慕",其英文翻译 "admire",动词。根据文中语句 "make us...the beauty" 可知,"make sb. do sth." 为固定结构,用动词原形,故答案为 admire。
58.句意:然而,一些学生经常缺席音乐课,这真的很可惜。"缺席",其英文翻译 "absent",形容词。根据文中语句 "are often...from music classes" 可知,"be absent from" 为固定搭配,意为 "缺席……",故答案为 absent。
59.句意:音乐被广泛认为是文化的重要组成部分。"广泛地",其英文翻译 "widely",副词。根据文中语句 "is...recognized" 可知,此处修饰动词 "recognized",用副词形式,故答案为 widely。
60.句意:它具有国际影响力。"国际的",其英文翻译 "international",形容词。根据文中语句 "has...influence" 可知,此处修饰名词 "influence",用形容词形式,故答案为 international。
61.句意:我们的音乐老师总是警告我们,不该错过学习音乐的机会。"警告",其英文翻译 "warn",动词。文章时态为一般现在时,主语 "our music teacher" 是第三人称单数,动词用三单形式 "warns",故答案为 warns。
62.句意:音乐能根据人们的喜好将人分成不同群体,但它也支持我们的心理健康。"支持",其英文翻译 "support",动词。文章时态为一般现在时,主语 "it" 是第三人称单数,动词用三单形式 "supports",故答案为 supports。
63.句意:一些不喜欢音乐的学生,将来意识到音乐有多重要时,可能会懊悔。"懊悔",其英文翻译 "regret",动词。根据文中语句 "may...it in the future" 可知,情态动词 "may" 后接动词原形,故答案为 regret。
64.句意:花时间在音乐教育上是值得的。"值得",其英文翻译 "worth",形容词。根据文中语句 "it is...spending time" 可知,"be worth doing sth." 为固定搭配,意为 "值得做某事",故答案为 worth。
65.句意:音乐就像财富,丰富我们的生活。"财富",其英文翻译 "wealth",不可数名词。根据文中语句 "Music is like..." 可知,不可数名词无复数形式,故答案为 wealth。
【答案】66.coats;67.whose;68.a;69.safely;70.with;71.to produce/;72.will punish;73.heroes;74.from;75.nodded producing
【知识点】规则变化的可数名词复数;表示数量“一”;一般将来时;故事阅读类;记叙文
【解析】【分析】文章大意:文章讲述森林里的兔子们发现一台奇怪的机器和几件外套,一只老兔子提醒大家机器可能危险,却有小兔子不听劝玩机器引发危险,最后其他地方的热心动物赶来帮忙,小兔子们承诺以后会更小心,且记住要互帮互助。
【点评】考查语法填空。本题解题需结合固定搭配、时态及词性转换判断答案,重点掌握名词复数、一般将来时、"start" 的用法等语法点,同时通过兔子们的经历理解文本传递的 "听话" 和 "互助" 道理。
66.句意:在一个寒冷的日子,它们在森林里一台奇怪的机器旁发现了几件奇怪的外套。coat,中文含义为 "外套",可数名词。根据文中语句 "they found some strange… " 可知,"some" 后接可数名词复数,coat 的复数形式为 coats,故答案为 coats。
67.句意:它们谁也不知道这些外套是谁的。who,中文含义为 "谁",疑问词。根据文中语句 "None of them knew… they were" 可知,此处表示 "谁的(外套)",需用 who 的所有格形式 whose,故答案为 whose。
68.句意:但一只聪明的老兔子拦住了它们,说这可能很危险。根据文中语句 "But… wise old rabbit stopped them" 可知,"wise old rabbit" 为可数名词单数,且 "wise" 以辅音音素开头,需用不定冠词 a 修饰,故答案为 a。
69.句意:"我们必须安全行动," 老兔子说。safe,中文含义为 "安全的",形容词。根据文中语句 "We must act… " 可知,此处需用副词修饰动词 "act",safe 的副词形式为 safely,故答案为 safely。
70.句意:然而,一只小兔子没听话,穿上其中一件外套,玩起了那台机器。根据文中语句 "a young rabbit didn't listen and played… the machine" 可知,此处符合固定搭配 "play with",表示 "玩……",故答案为 with。
71.句意:突然,机器开始冒出大量烟雾。produce,中文含义为 "产生;冒出",动词。根据文中语句 "the machine started… a lot of smoke" 可知,"start to do sth." 和 "start doing sth." 均表示 "开始做某事",故答案为 to produce/producing。
72.句意:老兔子说:"这就是不听话的后果。如果下次你不听我的话,我就惩罚你。"punish,中文含义为 "惩罚",动词。根据文中语句 "if you don't listen to me next time" 可知,此处为 if 引导的条件状语从句,遵循 "主将从现" 原则,主句需用一般将来时,故答案为 will punish。
73.句意:就在这时,一些英雄出现了。hero,中文含义为 "英雄",可数名词。根据文中语句 "some… appeared" 可知,"some" 后接可数名词复数,hero 的复数形式为 heroes,故答案为 heroes。
74.句意:它们帮助兔子们逃离了危险的机器和烟雾。根据文中语句 "They helped the rabbits to get away… the dangerous machine and the smoke" 可知,此处符合固定搭配 "get away from",表示 "逃离……",故答案为 from。
75.句意:调皮的小兔子们都点头,承诺以后会更小心。nod,中文含义为 "点头",动词。根据文中语句 "The naughty young rabbits all… and promised to be more careful" 可知,"promised" 用一般过去时,并列谓语 "nod" 也需用过去式 nodded,故答案为 nodded。
76.【答案】One possible version:
To Be Good Students
Boys and girls,
President Xi cares about teenagers. He says that teenagers are supposed to develop fully. Each of us wants to be such a good student. How can we make it
First, show love and duty to our country, people and home. We must keep them in mind, work for them and serve them, Next, learn more to be wise and creative. We must live and learn. Then, build strong bodies and minds. Exercise every day and be brave to face difficulties in our life. Fourth, develop hobbies and interests to be able to find and enjoy the beauty in life. Last but not least, respect labor and love labor. Learn basic life skills by sharing housework at home and taking part in labor at school.
Let's take action to be good students.
【知识点】提纲作文;自我提升;演讲稿
【解析】【分析】这是一篇以 "To Be Good Students" 为题的英文演讲稿,需围绕努力学习、做运动、友好待人、学习基本生活技能等要点,阐述如何成为全面发展的中学生。写作思路为:以给定开头切入,先说明要努力学习提升学业;接着强调做运动增强体质;再阐述要友好待人建立良好人际关系;然后说明学习基本生活技能(如整理内务、烹饪简单食物);还可补充培养艺术爱好等方面;最后呼吁行动。写作要点涵盖:所有思维导图要点、适当拓展、约 100 词、无真实信息。时态以一般现在时为主,用于提出倡议。要运用清晰逻辑和感染力表达,契合演讲比赛的场景需求,展现全面发展的理念。
【点评】这篇以 "成为好学生" 为主题的发言稿目标明确、框架清晰,开篇结合习主席对青少年全面发展的关注引出核心话题,随后从 "爱国爱家、勤学创新、身心健康、培养兴趣、尊重劳动" 五个维度,给出具体可落地的行动方向,最后发出行动号召,既符合好学生的成长要求,又传递出积极向上的价值观,具备较强的引导性。文中亮点短语精准适配主题,如 "develop fully""show love and duty""live and learn""build strong bodies and minds""respect labor",清晰传递各维度的核心要求;高分句型运用自然,通过 "First...Next...Then..." 等连接词让逻辑更连贯,"Learn...by sharing...and taking part in..." 明确劳动能力的培养路径,整体语言简洁规范,既体现了对 "好学生" 标准的清晰认知,又展现出较好的倡议表达与观点组织能力。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表