2025-2026学年外研版英语必修第一册Unit 3 Family matters单元检测(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年外研版英语必修第一册Unit 3 Family matters单元检测(含解析)

资源简介

Unit 3 Family matters
(考查范围:Unit 3 时间:100分钟 分值:120分)
Ⅰ. 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Now Enjoy Brilliant College Courses in Your Home or Car
Scientific Secrets for a Powerful Memory
Why does our memory fail us And how can you fix it In Scientific Secrets for a Powerful Memory, you'll explore research on how memory functions—and then apply these findings to help you make better use of your memory abilities. Tap into scientifically proven strategies to process information more effectively and increase your powers of memory.
Course No.1965
6 Lectures (30 Minutes/Lecture)
DVD 99.95 dollars NOW 9.95 dollars
How Conversation Works: 6 Lessons for Better Communication
Successful conversations help you advance professionally and make, maintain, and deepen relationships. In just six lectures, How Conversation Works: 6 Lessons for Better Communication will teach you key strategies that can surely improve your ability to speak with anyone from strangers to your manager.
Course No.9382
6 Lectures (30 Minutes/Lecture)
DVD 99.95 dollars NOW 9.95 dollars
CD 94.95 dollars NOW 9.95 dollars
The Art of Public Speaking: Lessons from the Greatest Speeches in History
In The Art of Public Speaking:Lessons from the Greatest Speeches in History, Professor Hale teaches you how to be a more effective public speaker. He shows time-tested techniques and strategies used by history's greatest public speakers—Lincoln, Gandhi, and many others!
Course No.2031
12 Lectures (30 Minutes/Lecture)
DVD 199.95 dollars NOW 9.95 dollars
CD 134.95 dollars NOW 9.95 dollars
The Secrets of Mental Maths
In The Secrets of Mental Maths, award-winning Professor Benjamin teaches you the basic strategies of mental mathematics. This powerful ability to perform mental calculations will give you an edge in business, at school, at work or anywhere else that you come across maths.
Course No.1406
12 Lectures (30 Minutes/Lecture)
DVD 199.95 dollars NOW 9.95 dollars
1. What do Course No.9382 and Course No.2031 have in common
A.They are the cheapest courses of all.
B.Their readers have the same purpose.
C.They both teach some strategies for speaking.
D.They share the same discount for every lecture.
2. How much can you save if you buy Course No.1965 and Course No.1406
A.180 dollars. B.250 dollars.
C.280 dollars. D.300 dollars.
3. Who may be the intended readers of this advertisement
A.The public. B.The students.
C.The officers. D.The educators.
B
Recently, I took him for a classic English afternoon tea at the hotel. The thought of showing him a piece of authentic British life excited me for weeks, so when we finally sat down in the elegant tearoom, with the sound of a pianist in the background, I was thrilled.
I looked at the shiny silver tea stand topped with finely cut sandwiches, freshly baked scones (烤饼), and mouthwatering pastries and teacakes. I was ready to dig in. Then I looked at Dad and a trace of nervousness flashed across his face. He carefully copied what I ate and how to use the knife and fork, and from time to time anxiously looked up at the waiter in his bow tie who was serving our table.
When we got to the scones, Dad took a big bite and remarked how delicious it was. He asked me to explain how the British eat scones, so I supplied him with details about the custom of breaking scones into small pieces, spreading cream and strawberry jam on top, before consuming each piece in one mouthful.
“Oh, why did you not tell me earlier?” Dad's face turned red in embarrassment, suddenly realising his mistake. For the rest of the scones session, he busied himself with neatly spreading the cream and jam like an obedient (听话的) child.
Suddenly, I felt a complex mixture of happiness, sadness and loneliness. Growing up, Dad was my hero, my mountain. I still remember flying into his arms after school at the kindergarten gate. Through the sound of his voice, I learned to feel and understand the world.
After moving to London alone, I have learned to achieve academic grades, found a job, and started a new life all by myself. But I did not fully realise how much I had grown up, until I saw how dependent Dad was on me in London. Although he is still a mountain in my heart, I realised I have built a strong mountain of my own in the meantime. And by being away from Dad's protective wings I have come to understand more of myself and to find my own place in the world.
4. Why did the author take her father for a classic English afternoon tea
A.Because the food in the restaurant was delicious.
B.Because she wanted her father to experience real British life.
C.Because her father was deeply attracted by the elegant tearoom.
D.Because she intended to introduce an excellent restaurant to her father.
5. Which of the following can best describe the author's father when eating scones
A.Disappointed and painful.
B.Embarrassed and desperate.
C.Nervous and cautious.
D.Displeased and helpless.
6. What did the author realise after the experience
A.She had a happy childhood.
B.She had achieved a lot in the academic area.
C.Her father was not her mountain any more.
D.She should be the person for her father to rely on.
7. What can we learn from the passage
A.An eating experience changed a father.
B.Eating with Dad spoiled their relationship.
C.The dining environment was important for a restaurant.
D.The eating experience indicated their changed roles.
C
Imagine living in a cool, green city alive with parks and threaded with footpaths, bike lanes and buses which transport people to shops, schools and service centres in a matter of minutes.
This fancy dream is behind the idea of the 15-minute city, where all basic needs and services are within a quarter of an hour's reach, improving public health and lowering vehicle emissions.
Artificial intelligence could help urban planners realise that vision faster, with a new study from researchers at Tsinghua University in China demonstrating how machine learning can generate more efficient spatial layouts (空间布局) than humans can.
Automation scientist Zheng and his colleagues wanted to find new solutions to improve our cities which are fast becoming blocked. They developed an AI system to tackle the tough tasks of urban planning and found it can produce urban plans that outperform human designs by about 50 percent in three aspects: access to services, green spaces and traffic levels.
Starting small, Zheng's team tasked their model with designing the urban area only a few square kilometres in size (about 3×3 blocks). After two days of training, the AI system searched for the ideal road designs and land use to fit with the concept of the 15-minute city and local planning policies and needs.
While the AI model has some capabilities that could extend its use for planning larger urban areas, designing entire cities will be more complex. Drafting a neighbourhood consisting of 4×4 blocks contains twice as many planning decisions as designing 3×3 blocks, the researchers said. But automating even a few steps in the planning process can save huge amounts of time: the AI model can compute in seconds certain tasks that take human planners from 50 to 100 minutes to work through.
Rather than AI replacing people, Zheng and his colleagues think their AI system can work as an “assistant” to urban planners, who could generate concept designs optimised (优化) by the system, and reviewed, adjusted and evaluated by human experts based on community feedback.
8. According to the text, which of the following is a benefit of the “15-minute city” concept
A.Worse public health.
B.Higher vehicle emissions.
C.Decreased access to green spaces.
D.Fast and convenient service.
9. Which major issue in cities did Zheng and his team want to address
A.High levels of pollution.
B.Limited access to public services.
C.Shortage of affordable housing.
D.Rising crowding and traffic problems.
10. What can be concluded from the text about the AI model's capabilities
A.It can design entire cities efficiently.
B.It takes longer to train for larger urban areas.
C.It can complete tasks much faster than human planners.
D.It is limited to planning only a few square kilometres at a time.
11. Which's the best title for this passage
A.Designing Better Cities with AI
B.The 15-Minute City: A Dream or Reality
C.Improving Public Health with Greener Cities
D.The Role of Machine Learning in Urban Design
D
Officials have unveiled the gold, silver and bronze medals that will be awarded at this summer's Olympic Games in Paris, and each one contains a unique souvenir: a fragment of waste iron from the Eiffel Tower.
“It's the opportunity for the athletes to bring back a piece of Paris with them,” Thierry Reboul, creative director of the Paris 2024 Olympics, told reporters last week. “The absolute symbol of Paris and France is the Eiffel Tower.”
The Eiffel Tower opened in 1889 and during the later repair work, some of the original iron was cut off and preserved over time. Now, some of those preserved metal fragments have found new homes.
Each new Olympic medal features a piece of Eiffel Tower iron—though the signature “Eiffel Tower brown” paint has been removed. These pieces have been shaped into hexagons (六边形),which is the “shape of France”. Besides, there are words “Paris 2024”,the Olympic rings and the Games' logo, which looks like a flame or the face of a woman with a bob haircut.
How did they think of such an idea Joachim Roncin, head of design at the Paris Games organising committee, told the press, “We talked about the design many times and realised that there's one symbol known across the world, which is the Eiffel Tower. We said to ourselves, ‘Hey, what if we approached the Eiffel Tower Operating Company to see if it's possible to get a bit of the Eiffel Tower to integrate into the medal?’”
When the Eiffel Tower Operating Company agreed to volunteer pieces of original iron, “the dream became a reality,”adds Roncin.
The medals, designed by the luxury Paris jewelry house Chaumet, make people think of the Eiffel Tower in several other ways. The pieces of iron are secured by what looks like special nails that hold the structure together, and the medals' ribbons are decorated with patterns of the tower's latticework structure.
The iron fragments are set in recycled gold, silver and bronze disks. Over 5,000 medals are being made.
12. What does Thierry mean by saying “bring back a piece of Paris”?
A.Part of the athlete's medal is from the symbol of Paris.
B.The athletes will take many photos of Paris.
C.The athletes will buy souvenirs about Paris.
D.The Eiffel Tower will be left in the athletes' memory.
13. What is mainly talked about in Paragraph 4
A.The processing technique of the Eiffel Tower iron pieces.
B.The shape and material of the Olympic medal.
C.The design of the Eiffel Tower iron fragment on the medal.
D.The symbolic meaning of the hexagons.
14. How did the designers get the idea of adding the waste iron
A.The Eiffel Tower Operating Company put forward the idea.
B.The Olympic committee approved of this design.
C.Some volunteers considered it to be a good idea.
D.They got the inspiration while having discussion.
15. What can we infer about the new Olympic medals
A.They take the shape of the Eiffel Tower.
B.They are innovative and typical of French feature.
C.They represent a combination of different cultures.
D.They illustrate the idea of sustainable development.
Ⅱ. 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
How to Help Teens with Time Management
Time management is a skill that any teen will need to learn to help him/her succeed. No matter how intelligent or skilled your teen is, he/she needs to be able to effectively manage his/her time to help him/her make the most of his/her potential. He/She will need to have the discipline to learn to prioritise (优先处理) effectively.  16 
Help your teen learn to prioritise. Not everything is of equal importance, though it may seem that way to your teen.  17  Family time is also important, more so than time spent with friends on chatting online. Schoolwork should come first, over watching TV or surfing online. Enforce (实施) the rule in your home, so your teen knows that he/she can't turn on the electronics until his/her work is done.
 18  Don't overload your teen with activities. Extra-curricular activities are fun and help make your teen a better rounded individual. After all schoolwork and volunteer programmes look great on a college application form. However, if it cuts in on your teen's schoolwork or he/she seems stressed or overworked, you may need to step in and help him/her cut back.
Have a system.  19  For example, provide a quiet and private workstation for your teen. Teach your teen to make sure that it is organised, so he/she doesn't waste his/her time looking for things, which is a big time-waster.
Give him/her a planner. Place a calendar in your teen's room or in the family room, so your teen can write in his/her activities.  20  If having a planner is too old-school for your teen, a digital organiser can help him/her get organised.
A.Limit activities.
B.Set an example.
C.Help your teen be organised.
D.As a parent, here's what you can do.
E.This will help your teen make sure he/she doesn't forget anything.
F.Children learn by what they live, so you have to practise what you advocate.
G.Remind your teen that his/her priority is to learn at school and complete his/her schoolwork.
Ⅲ. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
As French author Andre Maurois once said, “Without a family, man, alone in the world, shakes with the cold.” Indeed, families who give us love and  21  are an important part of our lives. But even in a loving family,  22  can't be avoided.
One day, I was doing my homework and my sister  23 . Busy with homework, I didn't talk to her and just kept working. But when I took a  24 ,I turned my head to the place where my sister was sitting.  25 ,I found my notebook had a lot of messy drawings on it.
At that time, I was full of  26  and walked out of my room, shouting at my sister, “You are really a  27  and I hate you.” Hearing the words, my sister  28  out crying and tried to explain her behaviour. But I  29  since I didn't want to hear a word from her. The  30  afterward lasted for a long time  31  us. To solve the problem, my father brought me to the living room and asked, “Have you noticed what the drawing is on your notebook?”
I shook my head. Then, under the  32  of my father, I looked at it carefully. It  33 ,“Happy birthday.” At that moment, I knew how  34  I was. Though drawing on my notebook wasn't right, my sister's love and  35  were sincere. Feeling guilty, I said sorry to my sister. Instead of staying angry, she smiled back at me.
21.A.wisdom B.truth
C.soul D.warmth
22.A.misunderstandings B.expectations
C.competitions D.dislikes
23.A.left B.entered
C.led D.met
24.A.test B.task
C.text D.rest
25.A.Fortunately B.Disappointingly
C.Shockingly D.Thankfully
26.A.anger B.hunger
C.anxiety D.sadness
27.A.storyteller B.house-cleaner
C.troublemaker D.performer
28.A.burst B.burnt
C.bore D.beat
29.A.amused B.refused
C.allowed D.turned
30.A.quarrel B.fight
C.lecture D.silence
31.A.among B.within
C.against D.between
32.A.requirement B.campaign
C.concern D.strategy
33.A.spoke B.told
C.said D.talked
34.A.indifferent B.inconsiderate
C.inactive D.independent
35 A.absence B.intentions
C.attitude D.permission
Ⅳ. 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Chinese shadow puppetry (皮影戏) is probably one of the most ancient arts using light and shadow.
Generally, shadow puppetry is a 36. (combine) of various art forms involving painting, carving, music, opera performance and story-telling. Dating back to the Han Dynasty, shadow puppetry reached its golden age in the Qing Dynasty. At that time, it 37. (perform) in almost every province, and at various occasions, ranging 38. weddings to festival celebrations.
It is not an easy job to make the puppets (木偶) 39. (use) in performances. Most of them are made of leathers, 40. must be carefully selected and repeatedly polished and processed before they are ready for carving the puppets. When the leathers become transparent, fine and smooth enough, the artists would paint the characters on them, and then carve them out with tools.
The body parts of the puppets are separately cut out and joined together, so that they could have as much as 24 movable joints (关节). Performers hold them with sticks connected to 41. (they) most important joints during the performances, so that the puppets could be shown as “42. (move) images” on the screens.
With 43. rise of various forms of entertainment, shadow puppetry has been losing its shine. However, local artists across China 44. (explore) ways to help it survive. In 2011, Chinese shadow puppetry was added to UNESCO's Intangible Cultural Heritage list, thus45.
(breathe) new life into the ancient art form.
Ⅴ. 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
假定你是李华。你的好朋友汤姆(Tom)即将迎来期中考试,他的父母要求他暂停社团活动,因此他与父母发生了争吵,写信向你寻求建议。请你用英语给他写一封电子邮件,内容包括:
1. 给予安慰;
2. 给出建议。
注意:词数80左右。
Dear Tom,
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
阅读材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The Meredith family lived in a small community. As the economy was in decline, some people in the town had lost their jobs. Many of their families were struggling to make ends meet. People were trying to help each other meet the challenges.
Mrs Meredith was a most kind and thoughtful woman. She spent a great deal of time visiting the poor. She knew they had problems, and they needed all kinds of help. When she had time, she would bring food and medicine to them.
One morning she told her children about a family she had visited the day before. There was a man sick in bed, his wife, who took care of him and could not go out to work, and their little boy. The little boy—his name was Bernard—had interested her very much.
“I wish you could see him,” she said to her own children, John, Harry, and Clara. “He is such a help to his mother. He wants very much to earn some money, but I don't see what he can do.”
After their mother left the room, the children sat thinking about Bernard. “I wish we could help him to earn money,” said Clara. “His family is suffering so much.”
“So do I,” said Harry. “We really should do something to assist them.”
For some moments, John said nothing, but, suddenly, he sprang to his feet and cried, “I have a great idea! I have a solution that we can all help accomplish (完成).”
The other children also jumped up all attention. When John had an idea, it was sure to be a good one. “I tell you what we can do,” said John. “You know that big box of corn Uncle John sent us Well, we can make popcorn (爆米花), and put it into paper bags, and Bernard can take it around to the houses and sell it.”
注意:续写词数应为150左右。
When Mrs Meredith heard of John's idea, she thought it was a good one, too. __________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
With everything ready, Bernard started out on his new business. ______________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Unit 3 Family matters
(考查范围:Unit 3 时间:100分钟 分值:120分)
Ⅰ. 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Now Enjoy Brilliant College Courses in Your Home or Car
Scientific Secrets for a Powerful Memory
Why does our memory fail us And how can you fix it In Scientific Secrets for a Powerful Memory, you'll explore research on how memory functions—and then apply these findings to help you make better use of your memory abilities. Tap into scientifically proven strategies to process information more effectively and increase your powers of memory.
Course No.1965
6 Lectures (30 Minutes/Lecture)
DVD 99.95 dollars NOW 9.95 dollars
How Conversation Works: 6 Lessons for Better Communication
Successful conversations help you advance professionally and make, maintain, and deepen relationships. In just six lectures, How Conversation Works: 6 Lessons for Better Communication will teach you key strategies that can surely improve your ability to speak with anyone from strangers to your manager.
Course No.9382
6 Lectures (30 Minutes/Lecture)
DVD 99.95 dollars NOW 9.95 dollars
CD 94.95 dollars NOW 9.95 dollars
The Art of Public Speaking: Lessons from the Greatest Speeches in History
In The Art of Public Speaking:Lessons from the Greatest Speeches in History, Professor Hale teaches you how to be a more effective public speaker. He shows time-tested techniques and strategies used by history's greatest public speakers—Lincoln, Gandhi, and many others!
Course No.2031
12 Lectures (30 Minutes/Lecture)
DVD 199.95 dollars NOW 9.95 dollars
CD 134.95 dollars NOW 9.95 dollars
The Secrets of Mental Maths
In The Secrets of Mental Maths, award-winning Professor Benjamin teaches you the basic strategies of mental mathematics. This powerful ability to perform mental calculations will give you an edge in business, at school, at work or anywhere else that you come across maths.
Course No.1406
12 Lectures (30 Minutes/Lecture)
DVD 199.95 dollars NOW 9.95 dollars
【语篇解读】本文是一篇应用文。文章主要介绍的是在家里或车里能读的大学课程。
1. What do Course No.9382 and Course No.2031 have in common
A.They are the cheapest courses of all.
B.Their readers have the same purpose.
C.They both teach some strategies for speaking.
D.They share the same discount for every lecture.
C 细节理解题。根据How Conversation Works: 6 Lessons for Better Communication部分中的“In just six lectures, How Conversation Works: 6 Lessons for Better Communication will teach you key strategies that can surely improve your ability to speak with anyone from strangers to your manager.”“Course No.9382”和The Art of Public Speaking: Lessons from the Greatest Speeches in History部分中的“In The Art of Public Speaking: Lessons from the Greatest Speeches in History, Professor Hale teaches you how to be a more effective public speaker.”“Course No.2031”可知,课程编号9382和课程编号2031的共同之处是它们都教一些说话的策略。故选C。
2. How much can you save if you buy Course No.1965 and Course No.1406
A.180 dollars. B.250 dollars.
C.280 dollars. D.300 dollars.
C 细节理解题。根据Scientific Secrets for a Powerful Memory部分中的“DVD 99.95 dollars NOW 9.95 dollars”“Course No.1945”和The Secrets of Mental Maths部分中的“DVD 199.95 dollars NOW 9.95 dollars”“Course No.1406”可知,如果你购买课程编号为1945和课程编号为1406的课程,可以节省的钱是“99.95-9.95=90”再加上“199.95-9.95=190”,也就是90+190=280美元。故选C。
3. Who may be the intended readers of this advertisement
A.The public. B.The students.
C.The officers. D.The educators.
A 推理判断题。根据标题“Now Enjoy Brilliant College Courses in Your Home or Car”和最后一个课程中的“This powerful ability to perform mental calculations will give you an edge in business, at school, at work or anywhere else that you come across maths.”可知,本文主要介绍的是在家里或车里能读的大学课程,且课程的对象可能是从事商业,在学校读书,或者有工作的人,也就是说这些课程的对象是普通的公众。因此,这则广告的对象可能是公众。故选A。
B
Recently, I took him for a classic English afternoon tea at the hotel. The thought of showing him a piece of authentic British life excited me for weeks, so when we finally sat down in the elegant tearoom, with the sound of a pianist in the background, I was thrilled.
I looked at the shiny silver tea stand topped with finely cut sandwiches, freshly baked scones (烤饼), and mouthwatering pastries and teacakes. I was ready to dig in. Then I looked at Dad and a trace of nervousness flashed across his face. He carefully copied what I ate and how to use the knife and fork, and from time to time anxiously looked up at the waiter in his bow tie who was serving our table.
When we got to the scones, Dad took a big bite and remarked how delicious it was. He asked me to explain how the British eat scones, so I supplied him with details about the custom of breaking scones into small pieces, spreading cream and strawberry jam on top, before consuming each piece in one mouthful.
“Oh, why did you not tell me earlier?” Dad's face turned red in embarrassment, suddenly realising his mistake. For the rest of the scones session, he busied himself with neatly spreading the cream and jam like an obedient (听话的) child.
Suddenly, I felt a complex mixture of happiness, sadness and loneliness. Growing up, Dad was my hero, my mountain. I still remember flying into his arms after school at the kindergarten gate. Through the sound of his voice, I learned to feel and understand the world.
After moving to London alone, I have learned to achieve academic grades, found a job, and started a new life all by myself. But I did not fully realise how much I had grown up, until I saw how dependent Dad was on me in London. Although he is still a mountain in my heart, I realised I have built a strong mountain of my own in the meantime. And by being away from Dad's protective wings I have come to understand more of myself and to find my own place in the world.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者带父亲去喝经典的英式下午茶,这一经历让作者意识到自己可以让父亲依靠,也让作者深刻地体会到自己与父亲在角色上的转变。
4. Why did the author take her father for a classic English afternoon tea
A.Because the food in the restaurant was delicious.
B.Because she wanted her father to experience real British life.
C.Because her father was deeply attracted by the elegant tearoom.
D.Because she intended to introduce an excellent restaurant to her father.
B 细节理解题。根据第一段中的“The thought of showing him a piece of authentic British life excited me for weeks, so when we finally sat down in the elegant tearoom...”可知,作者带她父亲去喝经典的英式下午茶是因为她想让父亲体验一下真正的英国生活。故选B。
5. Which of the following can best describe the author's father when eating scones
A.Disappointed and painful.
B.Embarrassed and desperate.
C.Nervous and cautious.
D.Displeased and helpless.
C 细节理解题。根据第二段中的“Then I looked at Dad and a trace of nervousness flashed across his face. He carefully copied what I ate and how to use the knife and fork, and from time to time anxiously looked up at the waiter in his bow tie who was serving our table.”可知,作者的父亲在吃烤饼时紧张且拘谨。故选C。
6. What did the author realise after the experience
A.She had a happy childhood.
B.She had achieved a lot in the academic area.
C.Her father was not her mountain any more.
D.She should be the person for her father to rely on.
D 推理判断题。根据最后一段中的“But I did not fully realise how much I had grown up, until I saw how dependent Dad was on me in London.”可知,作者在经历之后意识到她应该是她父亲可以依靠的人。故选D。
7. What can we learn from the passage
A.An eating experience changed a father.
B.Eating with Dad spoiled their relationship.
C.The dining environment was important for a restaurant.
D.The eating experience indicated their changed roles.
D 推理判断题。根据最后一段并结合文章主要内容可知,作者带父亲去喝经典的英式下午茶,这一经历让作者意识到自己可以让父亲依靠,也让作者深刻地体会到自己与父亲在角色上的转变。由此可知,这段用餐的经历表明了他们角色的改变。故选D。
C
Imagine living in a cool, green city alive with parks and threaded with footpaths, bike lanes and buses which transport people to shops, schools and service centres in a matter of minutes.
This fancy dream is behind the idea of the 15-minute city, where all basic needs and services are within a quarter of an hour's reach, improving public health and lowering vehicle emissions.
Artificial intelligence could help urban planners realise that vision faster, with a new study from researchers at Tsinghua University in China demonstrating how machine learning can generate more efficient spatial layouts (空间布局) than humans can.
Automation scientist Zheng and his colleagues wanted to find new solutions to improve our cities which are fast becoming blocked. They developed an AI system to tackle the tough tasks of urban planning and found it can produce urban plans that outperform human designs by about 50 percent in three aspects: access to services, green spaces and traffic levels.
Starting small, Zheng's team tasked their model with designing the urban area only a few square kilometres in size (about 3×3 blocks). After two days of training, the AI system searched for the ideal road designs and land use to fit with the concept of the 15-minute city and local planning policies and needs.
While the AI model has some capabilities that could extend its use for planning larger urban areas, designing entire cities will be more complex. Drafting a neighbourhood consisting of 4×4 blocks contains twice as many planning decisions as designing 3×3 blocks, the researchers said. But automating even a few steps in the planning process can save huge amounts of time: the AI model can compute in seconds certain tasks that take human planners from 50 to 100 minutes to work through.
Rather than AI replacing people, Zheng and his colleagues think their AI system can work as an “assistant” to urban planners, who could generate concept designs optimised (优化) by the system, and reviewed, adjusted and evaluated by human experts based on community feedback.
【语篇解读】中国清华大学研究人员的一项新研究展示了人工智能可以帮助城市规划者更快地创建城市规划设计。
8. According to the text, which of the following is a benefit of the “15-minute city” concept
A.Worse public health.
B.Higher vehicle emissions.
C.Decreased access to green spaces.
D.Fast and convenient service.
D 细节理解题。根据第二段的内容可知,十五分钟城市规划可以使人们所有的基本需求和服务都在一刻钟的时间范围内得到满足,改善公众健康,降低汽车排放。故选D。
9. Which major issue in cities did Zheng and his team want to address
A.High levels of pollution.
B.Limited access to public services.
C.Shortage of affordable housing.
D.Rising crowding and traffic problems.
D 细节理解题。根据第四段中的“Automation scientist Zheng and his colleagues wanted to find new solutions to improve our cities which are fast becoming blocked.”可知,Zheng和他的同事们正在寻找新的方法改善我们正在变得堵塞的城市。由此可知,日益拥挤和交通问题是他们想要解决的城市中的主要问题。故选D。
10. What can be concluded from the text about the AI model's capabilities
A.It can design entire cities efficiently.
B.It takes longer to train for larger urban areas.
C.It can complete tasks much faster than human planners.
D.It is limited to planning only a few square kilometres at a time.
C 推理判断题。根据倒数第二段中的“But automating even a few steps in the planning process can save huge amounts of time: the AI model can compute in seconds certain tasks that take human planners from 50 to 100 minutes to work through.”可知,人工智能模型可以在几秒内计算出人类规划者五十到一百分钟才能完成的某些任务。由此可知,人工智能完成任务的速度比人类规划者更快。故选C。
11. Which's the best title for this passage
A.Designing Better Cities with AI
B.The 15-Minute City: A Dream or Reality
C.Improving Public Health with Greener Cities
D.The Role of Machine Learning in Urban Design
A 标题归纳题。根据第三段的内容可知,人工智能可以比人类更有效地做好空间布局。结合下文中介绍的人工智能在城市规划设计上的优势以及文章最后一段的内容可知,人工智能是城市规划的助手,可以帮助人类更好地对城市进行规划。综合以上信息,标题“利用人工智能设计更好的城市”能够概括本文内容,适合作为标题。故选A。
D
Officials have unveiled the gold, silver and bronze medals that will be awarded at this summer's Olympic Games in Paris, and each one contains a unique souvenir: a fragment of waste iron from the Eiffel Tower.
“It's the opportunity for the athletes to bring back a piece of Paris with them,” Thierry Reboul, creative director of the Paris 2024 Olympics, told reporters last week. “The absolute symbol of Paris and France is the Eiffel Tower.”
The Eiffel Tower opened in 1889 and during the later repair work, some of the original iron was cut off and preserved over time. Now, some of those preserved metal fragments have found new homes.
Each new Olympic medal features a piece of Eiffel Tower iron—though the signature “Eiffel Tower brown” paint has been removed. These pieces have been shaped into hexagons (六边形),which is the “shape of France”. Besides, there are words “Paris 2024”,the Olympic rings and the Games' logo, which looks like a flame or the face of a woman with a bob haircut.
How did they think of such an idea Joachim Roncin, head of design at the Paris Games organising committee, told the press, “We talked about the design many times and realised that there's one symbol known across the world, which is the Eiffel Tower. We said to ourselves, ‘Hey, what if we approached the Eiffel Tower Operating Company to see if it's possible to get a bit of the Eiffel Tower to integrate into the medal?’”
When the Eiffel Tower Operating Company agreed to volunteer pieces of original iron, “the dream became a reality,”adds Roncin.
The medals, designed by the luxury Paris jewelry house Chaumet, make people think of the Eiffel Tower in several other ways. The pieces of iron are secured by what looks like special nails that hold the structure together, and the medals' ribbons are decorated with patterns of the tower's latticework structure.
The iron fragments are set in recycled gold, silver and bronze disks. Over 5,000 medals are being made.
【语篇解读】文章主要介绍了巴黎奥运会奖牌的新颖设计、创意的来源以及其他背景知识。
12. What does Thierry mean by saying “bring back a piece of Paris”?
A.Part of the athlete's medal is from the symbol of Paris.
B.The athletes will take many photos of Paris.
C.The athletes will buy souvenirs about Paris.
D.The Eiffel Tower will be left in the athletes' memory.
A 推理判断题。根据全文内容可知,奖牌中心嵌有埃菲尔铁塔的原铁铁片,而埃菲尔铁塔是巴黎的标志性建筑。由此可知,Thierry说“带回一片巴黎”指的是运动员的奖牌上有一部分来自巴黎的象征物。故选A。
13. What is mainly talked about in Paragraph 4
A.The processing technique of the Eiffel Tower iron pieces.
B.The shape and material of the Olympic medal.
C.The design of the Eiffel Tower iron fragment on the medal.
D.The symbolic meaning of the hexagons.
C 段落大意题。根据第四段的内容可知,每一枚新的奥运奖牌上都嵌有一块被塑造成六边形的埃菲尔铁塔的原铁铁片,还有“巴黎2024”字样、奥运五环和奥运会徽,会徽看起来像一束火焰,或者是一个短发女性的脸。由此可知,本段介绍了新的巴黎奥运会奖牌上的埃菲尔铁塔铁片的设计。故选C。
14. How did the designers get the idea of adding the waste iron
A.The Eiffel Tower Operating Company put forward the idea.
B.The Olympic committee approved of this design.
C.Some volunteers considered it to be a good idea.
D.They got the inspiration while having discussion.
D 推理判断题。根据第五段的内容可知,设计者们是在讨论中得到将埃菲尔铁塔的一部分融入奖牌中这个想法的。故选D。
15. What can we infer about the new Olympic medals
A.They take the shape of the Eiffel Tower.
B.They are innovative and typical of French feature.
C.They represent a combination of different cultures.
D.They illustrate the idea of sustainable development.
B 推理判断题。根据第一段的内容可知,法国把埃菲尔铁塔的原铁铁片经过加工、设计镶嵌在了奥运奖牌上,这是其他国家没有的,因此推断新的奥运奖牌是独特、新颖的。故选B。
Ⅱ. 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
How to Help Teens with Time Management
Time management is a skill that any teen will need to learn to help him/her succeed. No matter how intelligent or skilled your teen is, he/she needs to be able to effectively manage his/her time to help him/her make the most of his/her potential. He/She will need to have the discipline to learn to prioritise (优先处理) effectively.  16 
Help your teen learn to prioritise. Not everything is of equal importance, though it may seem that way to your teen.  17  Family time is also important, more so than time spent with friends on chatting online. Schoolwork should come first, over watching TV or surfing online. Enforce (实施) the rule in your home, so your teen knows that he/she can't turn on the electronics until his/her work is done.
 18  Don't overload your teen with activities. Extra-curricular activities are fun and help make your teen a better rounded individual. After all schoolwork and volunteer programmes look great on a college application form. However, if it cuts in on your teen's schoolwork or he/she seems stressed or overworked, you may need to step in and help him/her cut back.
Have a system.  19  For example, provide a quiet and private workstation for your teen. Teach your teen to make sure that it is organised, so he/she doesn't waste his/her time looking for things, which is a big time-waster.
Give him/her a planner. Place a calendar in your teen's room or in the family room, so your teen can write in his/her activities.  20  If having a planner is too old-school for your teen, a digital organiser can help him/her get organised.
A.Limit activities.
B.Set an example.
C.Help your teen be organised.
D.As a parent, here's what you can do.
E.This will help your teen make sure he/she doesn't forget anything.
F.Children learn by what they live, so you have to practise what you advocate.
G.Remind your teen that his/her priority is to learn at school and complete his/her schoolwork.
答案:16~20 DGACE
Ⅲ. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
As French author Andre Maurois once said, “Without a family, man, alone in the world, shakes with the cold.” Indeed, families who give us love and  21  are an important part of our lives. But even in a loving family,  22  can't be avoided.
One day, I was doing my homework and my sister  23 . Busy with homework, I didn't talk to her and just kept working. But when I took a  24 ,I turned my head to the place where my sister was sitting.  25 ,I found my notebook had a lot of messy drawings on it.
At that time, I was full of  26  and walked out of my room, shouting at my sister, “You are really a  27  and I hate you.” Hearing the words, my sister  28  out crying and tried to explain her behaviour. But I  29  since I didn't want to hear a word from her. The  30  afterward lasted for a long time  31  us. To solve the problem, my father brought me to the living room and asked, “Have you noticed what the drawing is on your notebook?”
I shook my head. Then, under the  32  of my father, I looked at it carefully. It  33 ,“Happy birthday.” At that moment, I knew how  34  I was. Though drawing on my notebook wasn't right, my sister's love and  35  were sincere. Feeling guilty, I said sorry to my sister. Instead of staying angry, she smiled back at me.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章通过作者和妹妹之间发生的小插曲说明家庭给人带来的温暖。
21.A.wisdom B.truth
C.soul D.warmth
D 根据前文的“Without a family, man, alone in the world, shakes with the cold.”及本句中的“Indeed”可知,本句同意前文的观点,家庭给我们爱和温暖。
22.A.misunderstandings B.expectations
C.competitions D.dislikes
A 根据后文可知,作者与妹妹发生了误会,所以此处指即使在有爱的家庭里,误会也是难免的。
23.A.left B.entered
C.led D.met
B 根据后文的“Busy with homework, I didn't talk to her and just kept working.”可知,作者在写作业时妹妹进来了。
24.A.test B.task
C.text D.rest
D 前文提到作者忙于写作业,结合后文的“... I turned my head to the place where my sister was sitting.”可知,作者忙于写作业没有理妹妹,只有在休息的时候才看向妹妹刚才待的地方。
25.A.Fortunately B.Disappointingly
C.Shockingly D.Thankfully
C 根据后文的“... I found my notebook had a lot of messy drawings on it.”可知,作者的笔记本被妹妹乱涂乱画,这件事令作者吃惊。
26.A.anger B.hunger
C.anxiety D.sadness
A 根据后文的“shouting at my sister”可知,此时的作者应该是充满了愤怒。
27.A.storyteller B.house-cleaner
C.troublemaker D.performer
C 根据前文妹妹在作者的笔记本上乱涂乱画及后文的“... I hate you.”可知,作者责骂妹妹是“惹麻烦的人”。
28.A.burst B.burnt
C.bore D.beat
A 结合语境及前文的“Hearing the words...”可知,妹妹听到作者的话突然大哭起来,burst out crying意为“突然大哭起来”。
29.A.amused B.refused
C.allowed D.turned
B 根据后文的“... since I didn't want to hear a word from her.”可知,作者拒绝听妹妹解释。
30.A.quarrel B.fight
C.lecture D.silence
D 根据前文的“But I  29  since I didn't want to hear a word from her.”可知,作者不想听妹妹的解释,于是两人之间有了长时间的沉默。
31.A.among B.within
C.against D.between
D 此处指作者和妹妹之间,两人之间用介词between。
32.A.requirement B.campaign
C.concern D.strategy
A 根据后文的“... I looked at it carefully.”可知,此处指在爸爸的要求下,作者认真地看了妹妹的画。
33.A.spoke B.told
C.said D.talked
C 空后“Happy birthday.”是画的内容,画上“说道,写道”都用say, 其他选项没有此意。
34.A.indifferent B.inconsiderate
C.inactive D.independent
B 根据文章内容及后文的“Though drawing on my notebook wasn't right, my sister's love and  35  were sincere.”可知,此时作者才意识到自己多么不善解人意。
35. A.absence B.intentions
C.attitude D.permission
B 根据前文的“Though drawing on my notebook wasn't right...”以及“Happy birthday.”可知,虽然妹妹的做法不对,但其用意是真诚的。
Ⅳ. 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Chinese shadow puppetry (皮影戏) is probably one of the most ancient arts using light and shadow.
Generally, shadow puppetry is a bination (combine) of various art forms involving painting, carving, music, opera performance and story-telling. Dating back to the Han Dynasty, shadow puppetry reached its golden age in the Qing Dynasty. At that time, it 37. was performed (perform) in almost every province, and at various occasions, ranging 38. from weddings to festival celebrations.
It is not an easy job to make the puppets (木偶) 39. used (use) in performances. Most of them are made of leathers, 40. which must be carefully selected and repeatedly polished and processed before they are ready for carving the puppets. When the leathers become transparent, fine and smooth enough, the artists would paint the characters on them, and then carve them out with tools.
The body parts of the puppets are separately cut out and joined together, so that they could have as much as 24 movable joints (关节). Performers hold them with sticks connected to 41. their (they) most important joints during the performances, so that the puppets could be shown as “42. moving (move) images” on the screens.
With 43. the rise of various forms of entertainment, shadow puppetry has been losing its shine. However, local artists across China 44. have been exploring (explore) ways to help it survive. In 2011, Chinese shadow puppetry was added to UNESCO's Intangible Cultural Heritage list, thus 45. breathing (breathe) new life into the ancient art form.
Ⅴ. 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
假定你是李华。你的好朋友汤姆(Tom)即将迎来期中考试,他的父母要求他暂停社团活动,因此他与父母发生了争吵,写信向你寻求建议。请你用英语给他写一封电子邮件,内容包括:
1. 给予安慰;
2. 给出建议。
注意:词数80左右。
Dear Tom,
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写(满分25分)
阅读材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
The Meredith family lived in a small community. As the economy was in decline, some people in the town had lost their jobs. Many of their families were struggling to make ends meet. People were trying to help each other meet the challenges.
Mrs Meredith was a most kind and thoughtful woman. She spent a great deal of time visiting the poor. She knew they had problems, and they needed all kinds of help. When she had time, she would bring food and medicine to them.
One morning she told her children about a family she had visited the day before. There was a man sick in bed, his wife, who took care of him and could not go out to work, and their little boy. The little boy—his name was Bernard—had interested her very much.
“I wish you could see him,” she said to her own children, John, Harry, and Clara. “He is such a help to his mother. He wants very much to earn some money, but I don't see what he can do.”
After their mother left the room, the children sat thinking about Bernard. “I wish we could help him to earn money,” said Clara. “His family is suffering so much.”
“So do I,” said Harry. “We really should do something to assist them.”
For some moments, John said nothing, but, suddenly, he sprang to his feet and cried, “I have a great idea! I have a solution that we can all help accomplish (完成).”
The other children also jumped up all attention. When John had an idea, it was sure to be a good one. “I tell you what we can do,” said John. “You know that big box of corn Uncle John sent us Well, we can make popcorn (爆米花), and put it into paper bags, and Bernard can take it around to the houses and sell it.”
注意:续写词数应为150左右。
When Mrs Meredith heard of John's idea, she thought it was a good one, too. __________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
With everything ready, Bernard started out on his new business. ______________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
【参考范文】
第一节 应用文写作
Dear Tom,
I am sorry to know that you are having trouble in dealing with your parents. Honestly speaking, it is not rare during our daily life, but we should make efforts to get along well with them. My advice is as follows.
To start with, you should follow your parents' instructions so that you can make good preparations for the coming exam. Equally importantly, you may as well have a talk with your parents, telling them what you are planning and what levels you can reach. Only when they know your real ability can they feel at ease. If possible, you can help your parents do the housework, which is of great benefit to improve your relationship.
If you follow my advice, you will be in harmony with your parents.
Yours,
Li Hua
第二节 读后续写
When Mrs Meredith heard of John's idea, she thought it was a good one, too. So she said, “It definitely is a great idea, but you have to do what you said that you will make popcorn, put it into paper bags and bring it to Bernard every morning. If you mean it, we will help you.” “Of course, I mean it. I do want to help Bernard to earn money,” replied John, and he kept his word. These children divided them into two groups; one group were busy popping the corn, and the other took charge of buying paper bags and putting popcorn into them. When they finished all the work, they went to Bernard's house.
With everything ready, Bernard started out on his new business. At first, he was a little nervous for he didn't know how to sell it. But all things will be hard in the beginning. Bernard got up the courage and started out on his new business. What out of his expectation was that neighbours were all friendly to him and his basket was empty in a short time. Never had he earned so much money before in his life. He was too excited to speak, and then he ran to home happily. People began to watch for the “little popcorn boy”,and every week he had at least fifty cents to take home, and often more. Bernard thanked John from the bottom of his heart.

展开更多......

收起↑

资源预览