2025-2026学年外研(2019)版英语必修第一册单元检测Unit 4 Friends forever(含解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025-2026学年外研(2019)版英语必修第一册单元检测Unit 4 Friends forever(含解析)

资源简介

Unit 4 Friends forever
(考查范围:Unit 1—Unit 3 时间:100分钟 分值:120分)
Ⅰ. 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Unique Student Clubs Seeking New Members!
Eco-Justice League
Are you interested in the environment and social issues Join the Eco-Justice League! This club is great for students who care about the planet and helping communities. We hold workshops (研讨会) about climate change, organise clean-up events, and work with groups that promote environmental fairness. If you want to make a difference and meet others who think like you, this is the club for you!
Creative Coding Collective
Do you love technology and want to be creative The Creative Coding Collective is open to all students, no matter your coding skills! We explore how art and technology can work together, creating images, cartoons, and interactive projects. Whether you are a beginner or experienced one, come and express your creativity!
Cultural Cuisine Club
If you enjoy cooking and learning about different cultures, the Cultural Cuisine Club is for you! This club invites students to discover and cook dishes from around the world. We hold monthly cooking classes, cultural potlucks (百家饭), and cooking contests. It's a fun way to make friends, improve your cooking skills, and learn about various traditions. All students who love food and culture are welcome!
The Storytellers Guild
Do you enjoy telling stories Join The Storytellers Guild! This club is perfect for students who like writing, acting, or sharing stories. We have weekly writing workshops, open mic nights, and storytelling events. Whether you want to write stories, poetry, or share your experiences, our friendly group encourages creativity. If you have a story to tell, come and share it with us!
Join any of these exciting clubs to enrich your school experience and make lasting friendships!
1. What is the main focus of the Eco-Justice League
A.Cooking different foods.
B.Promoting environmental fairness and helping communities.
C.Learning to code.
D.Writing stories.
2. Who can join the Creative Coding Collective
A.Only experienced ones.
B.Students interested in technology, regardless of skill level.
C.Only art students.
D.Only seniors in high school.
3. For students interested in exchanging personal experiences with others, which club is the best choice
A.Eco-Justice League.
B.Creative Coding Collective.
C.Cultural Cuisine Club.
D.The Storytellers Guild.
B
I'm a seventeen-year-old boy preparing for my A Level exams at the end of the year. In the society where my peers and I live, we tend to accept the rat race values. As students, we want to get good grades so that we can get good jobs. I enjoy studying and have always received A's in my classes. There was a year when I finished the first in my class in the final exams. It was a great achievement.
Another one I am pleased with is that I managed to improve the relationship between Mum and Dad. Dad was a successful businessman who was rarely at home. Mum was a housewife who always felt bored and nagged (唠叨) him to let her go to work. Their frequent arguing bothered me, so I advised Dad that Mum would be better off with a part-time job. He agreed, and their relationship has improved since then.
My most proud achievement, however, is my successful work in the local old folks' home. My grandparents had raised me since I was a child. I wept (哭泣) bitterly when they died. Unlike many of my classmates, I do not take part in my school's community service to earn points. I enjoy my voluntary work and believe I'm contributing to a worthwhile cause. This is where I can help. I talk to the elderly, help them with their daily life, and listen to their problems, happy days and the hardships they experienced.
Last year, I hosted a successful New Year party for the elderly and they enjoyed a great time. Many expressed a desire to attend another party the following year. When I reflect on my accomplishments, I'm especially proud of my service at the old folks' home, so I hope to study social work at university and work as a social worker in the future. I wish to be more skilled in attending to the less fortunate as well as gain great satisfaction from it, after all.
4. What can be inferred about the author from the first paragraph
A.His good grades got him a good job.
B.He refuses to compete with his peers fiercely.
C.His views on social values are well-known.
D.He is satisfied with his achievements in study.
5. Which role does the author play in his parents' relationship
A.A judge. B.A helper.
C.A monitor. D.A supporter.
6. What is the greatest accomplishment for the author
A.The contribution to volunteering.
B.The success in exams.
C.The recovery of confidence in life.
D.The work in community service.
7. Why does the author want to study social work at university
A.To gain a well-paid job.
B.To give his life a purpose.
C.To better help the disadvantaged.
D.To meet his grandparents' expectations.
C
Sure, it's good to get along well with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.
And yes, it's good to get along well with your teacher because, in general, it's smart to learn how to get along well with the different types of people you'll meet throughout your life.
In fact, kids who get along well with their teachers not only learn more, but they're more comfortable with asking questions and getting extra help. This makes it easier for them to understand new materials and makes them do their best on tests. When you have this kind of relationship with a teacher, he or she can be someone to turn to with problems, such as problems with learning or school issues.
Here is a question: What if you don't get along with your teachers In fact, teachers want to get along well with you and enjoy seeing you learn. But teachers and students sometimes have personality clashes (个性冲突), which can happen between any two people. If you show your teacher that you want to make the situation better, he or she will probably do everything possible to make that happen. By dealing with a problem like this, you learn something about how to get along with people who are different from you.
However, if a certain teacher isn't your favourite, you can still have a successful relationship with him or her as long as you take your basic responsibilities as a student. Here are some of those responsibilities:
Attend class ready to learn.
Be prepared for class with the right stationery, books, and completed homework.
Listen when your teacher is talking.
Do your best, whether it's a classroom assignment, homework, or a test.
8. What will happen to you when getting along well with your teachers according to the passage
A.We will have no problems with study.
B.We will get a better seat in the classroom.
C.We will get the best scores in the exams.
D.We will have more pleasant time in the classroom.
9. If you don't like a certain teacher, what should you do according to the author
A.We should ignore the differences between the teacher and us.
B.We should choose a new school.
C.We should study harder on weekends.
D.We should take our basic responsibilities as a student.
10. Whom is the passage mostly written for
A.Teachers. B.Students.
C.Parents. D.Graduates.
11. What does the passage mainly talk about
A.Studying skills for students.
B.The importance of a good relationship with your teachers.
C.The importance of friendship in school.
D.Useful skills to get along well with your parents.
D
There are over 6,000 languages spoken in the world. But did you know that some of them are in danger of dying out From Dusner (three speakers) to Kelabit (five thousand), these languages are spread all over the world, but they all have one thing in common: unless we act soon, they could become extinct (灭绝的).
Researchers at Oxford University are studying these languages. And Dr Johanneke Sytsema, who has organised a popular seminar (研讨会) on endangered languages, thinks there could be a magic bullet for keeping minority languages alive: social media. “Social media could help save a language,” Dr Sytsema says. “Because young people text each other in the same way they speak, even if they don't know how to spell it.”
Minority languages are often at risk of being drowned out (压过) by the louder voices of the bigger languages, which are spoken at school and in the media. But, with social media giving control to the users, the popularity of social media might just have the opposite effect.
Dr Sytsema has first-hand experience: she speaks Frisian. Frisian, spoken in a province in the Netherlands called Friesland, has 350,000 speakers. Using her own language has given Dr Sytsema food for thought about how languages could be saved in the future. “In Friesland, young people who don't learn much Frisian writing at school send each other messages on social media in Frisian,” she says. In this way, a new generation of Frisian speakers keeps the language alive.
According to Dr Sytsema, our languages, like our wildlife, are natural creations. “Natural beauty needs to be protected. Once languages die, you don't get them back, because they've grown over thousands and thousands of years,” Dr Sytsema explains. “Every language has its own beauty. And that's why it's so important.”
12. Why does the author mention Dusner and Kelabit
A.To describe the richness of human language.
B.To discuss the influence of language on culture.
C.To explain the importance of cultural exchange.
D.To show the serious situation of endangered languages.
13. What do the underlined words “a magic bullet” mean in Paragraph 2
A.A challenging task.
B.An effective solution.
C.An open standard.
D.A common goal.
14. What gave Dr Sytsema the idea of language protection
A.Teaching at a language school.
B.The popularity of Frisian on social media.
C.Her personal experience with Frisian.
D.Working with young people in Friesland.
15. What message does Dr Sytsema want to give us in the last paragraph
A.A language is well worth saving.
B.Society is shaping human language.
C.The extinction of languages can be avoided.
D.The young hold the key to language protection.
Ⅱ. 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
Nowadays, more and more people like going on trips during the holidays. And the flights and hotels are often too expensive. Do you still want to get away this summer  16  If you're interested in getting a bit closer to nature, and don't mind dirty shoes and wet tents (帐篷), it might be the holiday for you. However, you'll need to be prepared.  17 
Do some planning first. If it's your first time, you don't need to buy every piece of camping equipment—you may never go again! But do get the important things. Most experts say it's worthwhile spending money on a good tent.  18  It suggests getting one that's “a size or two bigger than the number of people using it”. For example, if there are two of you going camping, get a three-person or four-person tent to have space for your bags.
 19  You can put the tent up in your garden, or even put it inside your room, to see what it's like and how it works. There are lots of websites that give you lists of the other things you'll need. But don't forget a first-aid packet and some “just-in-case” things—including extra clothes, food and coats in case things go wrong.
Think about the place you're going to. Check the facilities (设施) it has, and perhaps choose one close to home in case you forget something or find out that you hate the whole experience!  20 
A.If so, here's an idea: Camping.
B.Buying the proper tent is a key step.
C.It keeps many people from enjoying the fun.
D.It's also a good idea to check your tent before you travel.
E.Mountain Warehouse is an outdoor equipment company.
F.Luckily, there's lots of advice online for first-time campers.
G.But finally, the most important thing that you should care about is to be safe!
Ⅲ. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
I never planned on learning Chinese. Even when I found out I was going to Hong Kong, I thought that I would be able to  21  with English. It didn't take long for me to realise how naive (天真的) I was. Chinese characters are totally  22  and hard to understand. I quickly got sick of a state of being at a loss and decided to  23  for the Chinese class offered by my university.
I had Chinese every weekday, after which I spent at least an hour  24  the lesson. In the evening my friends and I quizzed each other on the  25  we had to memorise. More importantly, I made a conscious  26  to speak in Chinese in stores and restaurants. I was  27  when I was able to maintain a simple conversation with the locals.
When I  28  achieved A's on my Chinese exams, I thought it was time to take a break from studying Chinese every day and focus on my other classes. Unluckily, this turned out to be a(n)  29 . Due to the break my whole study habits were  30  and the other lessons themselves were getting harder. I had to  31  new study methods and started over.
With finals drawing near, I have set my golden rule: there isn't a(n)  32  way to learn a new language. Once you realise and accept that you are a  33 ,it becomes an ongoing process of exploration, failure, rethinking, and trying again. Can I speak out it smoothly now Not even  34 . And I may never be. But I learned how to be honest with myself and push through  35 .
21.A.get by B.carry on
C.get along D.keep up
22.A.professional B.foreign
C.flexible D.attractive
23.A.sign up B.go in
C.stick up D.come in
24.A.adapting B.reminding
C.reviewing D.presenting
25.A.structures B.articles
C.characters D.idioms
26.A.effort B.statement
C.opportunity D.proposal
27.A.relaxed B.delighted
C.shocked D.stressed
28.A.actively B.awkwardly
C.unexpectedly D.regularly
29.A.challenge B.mistake
C.stage D.escape
30.A.changing B.appearing
C.suffering D.developing
31.A.keep away from B.get away from
C.break up with D.come up with
32.A.creative B.useful
C.optional D.easy
33.A.follower B.beginner
C.supporter D.winner
34.A.close B.ready
C.sure D.right
35.A.shortcomings B.possibilities
C.difficulties D.disasters
Ⅳ. 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Recently, China's national team introduced its first-ever “teammate” image: a lively, round giant panda with outstretched limbs. Unveiled (首次公开) at the 2024 China Sports Culture Expo and China Sports Tourism Expo 36. (hold) in Suzhou, East China's Jiangsu Province, this 37. (play) panda has quickly gained popularity as a unique addition to the national team.
The giant panda is China's national treasure, known for its adorable and gentle nature, 38.
(make) it a symbol of peace and friendship with widespread 39. (recognise) and affection worldwide. It is highly beneficial for promoting the national team's first-ever “teammate” image both domestically and internationally.
Moreover, the panda's symbolism (象征) of “peace and friendship” agrees 40. (perfect) with China's “open, inclusive, and harmonious” international sports image.
The panda image has been designed 41. great attention to both form and meaning. The design uses a five-point star 42. (outline) the panda with open arms embracing the future and convey a healthy, confident, vibrant, and adorable image.
To 43. (far) embody (体现) the diversity and energy of China's national team, six panda figures have been introduced, each representing a different sport: skateboarding, volleyball, weightlifting, rowing, skating, and gymnastics. These activities 44. (choose) to highlight different athletic traits—speed, agility, strength, and technique.
In the future, the design team will create a complete set of panda-themed athletic poses based on 45. latest summer and winter Olympic events.
Ⅴ. 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
你校英语报社正在举办征文比赛,要求参赛者以“My Happy Family”为主题写一则故事,描述自己的家庭生活。请按要求写稿,内容如下:
1. 描述一件你和家人的美好往事;
2. 阐述令你印象深刻的原因。
注意:词数80左右。
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
第二节 读后续写(满分25分)
阅读材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In a picturesque town surrounded by majestic mountains, there lived a nature enthusiast named Jack and his grandfather, a retired park worker. The mountains were their sanctuary, a place of peace and exploration.
Jack grew up hiking and exploring the mountains with his grandfather. They shared a deep love for nature and its inhabitants. One weekend, they planned a hike to the summit of Eagle Peak, a challenging but rewarding climb.
As they ascended the rugged trails, Jack and his grandfather enjoyed the beautiful views and the serenity (宁静) of the mountains. They were experienced hikers, prepared for the journey with supplies and knowledge of nature.
As they neared the summit, Jack heard a faint meowing. Following the sound, he found a small, poor cat hiding under a bush, looking weak and scared. It was surprising to find a domestic cat so far up the mountain, and it was clear the cat was lost and starving.
Jack was immediately concerned for the cat. He knew they couldn't leave it there to fend for itself in the wild. However, they were hours away from the nearest town and bringing the cat along was risky. It could slow them down or even get scared and run off.
After a brief discussion, Jack and his grandfather decided to rescue the cat. They used a spare jacket to create a makeshift carrier. The cat, though hesitant at first, seemed to understand they were trying to help and settled down in the jacket.
The descent was more challenging than they anticipated. They had to move slowly to ensure the cat's safety, and the added responsibility required extra caution. As they navigated the rocky paths, Jack felt a bond forming with the little cat, who peeked out from the jacket, seemingly curious about its surroundings.
注意:续写词数应为150左右。
They reached the town at dusk, tired but fulfilled and Jack named the cat “Summit” as a reminder of their unique encounter. _________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Summit thrived in Jack's care, growing into a healthy and affectionate cat. _______________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Unit 4 Friends forever
(考查范围:Unit 1—Unit 3 时间:100分钟 分值:120分)
Ⅰ. 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
A
Unique Student Clubs Seeking New Members!
Eco-Justice League
Are you interested in the environment and social issues Join the Eco-Justice League! This club is great for students who care about the planet and helping communities. We hold workshops (研讨会) about climate change, organise clean-up events, and work with groups that promote environmental fairness. If you want to make a difference and meet others who think like you, this is the club for you!
Creative Coding Collective
Do you love technology and want to be creative The Creative Coding Collective is open to all students, no matter your coding skills! We explore how art and technology can work together, creating images, cartoons, and interactive projects. Whether you are a beginner or experienced one, come and express your creativity!
Cultural Cuisine Club
If you enjoy cooking and learning about different cultures, the Cultural Cuisine Club is for you! This club invites students to discover and cook dishes from around the world. We hold monthly cooking classes, cultural potlucks (百家饭), and cooking contests. It's a fun way to make friends, improve your cooking skills, and learn about various traditions. All students who love food and culture are welcome!
The Storytellers Guild
Do you enjoy telling stories Join The Storytellers Guild! This club is perfect for students who like writing, acting, or sharing stories. We have weekly writing workshops, open mic nights, and storytelling events. Whether you want to write stories, poetry, or share your experiences, our friendly group encourages creativity. If you have a story to tell, come and share it with us!
Join any of these exciting clubs to enrich your school experience and make lasting friendships!
【语篇解读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了四个独特的学生俱乐部。
1. What is the main focus of the Eco-Justice League
A.Cooking different foods.
B.Promoting environmental fairness and helping communities.
C.Learning to code.
D.Writing stories.
B 细节理解题。根据Eco-Justice League中的“This club is great for students who care about the planet and helping communities.”可知,Eco-Justice League的主要关注点是促进环境公平和帮助社区。故选B。
2. Who can join the Creative Coding Collective
A.Only experienced ones.
B.Students interested in technology, regardless of skill level.
C.Only art students.
D.Only seniors in high school.
B 细节理解题。根据Creative Coding Collective中的“The Creative Coding Collective is open to all students, no matter your coding skills!” 可知,对技术感兴趣的学生,无论技能水平如何都可以加入这个俱乐部。故选B。
3. For students interested in exchanging personal experiences with others, which club is the best choice
A.Eco-Justice League.
B.Creative Coding Collective.
C.Cultural Cuisine Club.
D.The Storytellers Guild.
D 细节理解题。根据The Storytellers Guild中的“Whether you want to write stories, poetry, or share your experiences, our friendly group encourages creativity. If you have a story to tell, come and share it with us!”可知,有兴趣与他人交流个人经验的学生可以加入The Storytellers Guild。故选D。
B
I'm a seventeen-year-old boy preparing for my A Level exams at the end of the year. In the society where my peers and I live, we tend to accept the rat race values. As students, we want to get good grades so that we can get good jobs. I enjoy studying and have always received A's in my classes. There was a year when I finished the first in my class in the final exams. It was a great achievement.
Another one I am pleased with is that I managed to improve the relationship between Mum and Dad. Dad was a successful businessman who was rarely at home. Mum was a housewife who always felt bored and nagged (唠叨) him to let her go to work. Their frequent arguing bothered me, so I advised Dad that Mum would be better off with a part-time job. He agreed, and their relationship has improved since then.
My most proud achievement, however, is my successful work in the local old folks' home. My grandparents had raised me since I was a child. I wept (哭泣) bitterly when they died. Unlike many of my classmates, I do not take part in my school's community service to earn points. I enjoy my voluntary work and believe I'm contributing to a worthwhile cause. This is where I can help. I talk to the elderly, help them with their daily life, and listen to their problems, happy days and the hardships they experienced.
Last year, I hosted a successful New Year party for the elderly and they enjoyed a great time. Many expressed a desire to attend another party the following year. When I reflect on my accomplishments, I'm especially proud of my service at the old folks' home, so I hope to study social work at university and work as a social worker in the future. I wish to be more skilled in attending to the less fortunate as well as gain great satisfaction from it, after all.
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在学业上、在对家庭关系的处理上和在养老院做义工中的成就。
4. What can be inferred about the author from the first paragraph
A.His good grades got him a good job.
B.He refuses to compete with his peers fiercely.
C.His views on social values are well-known.
D.He is satisfied with his achievements in study.
D 推理判断题。根据第一段中的“I enjoy studying and have always received A's in my classes. There was a year when I finished the first in my class in the final exams. It was a great achievement.”可知,作者对自己的学习成绩很满意。故选D。
5. Which role does the author play in his parents' relationship
A.A judge. B.A helper.
C.A monitor. D.A supporter.
B 推理判断题。根据第二段中的“Another one I am pleased with is that I managed to improve the relationship between Mum and Dad.”可知,作者在父母的关系中扮演了一个帮手的角色。故选B。
6. What is the greatest accomplishment for the author
A.The contribution to volunteering.
B.The success in exams.
C.The recovery of confidence in life.
D.The work in community service.
A 细节理解题。根据第三段中的“My most proud achievement, however, is my successful work in the local old folks' home.”可知,对志愿工作的贡献是作者最大的成就。故选A。
7. Why does the author want to study social work at university
A.To gain a well-paid job.
B.To give his life a purpose.
C.To better help the disadvantaged.
D.To meet his grandparents' expectations.
C 推理判断题。根据最后一段中的“When I reflect on my accomplishments, I'm especially proud of my service at the old folks' home, so I hope to study social work at university and work as a social worker in the future. I wish to be more skilled in attending to the less fortunate as well as gain great satisfaction from it, after all.”可知,作者想在大学学习社会服务专业是为了更好地帮助弱势群体。故选C。
C
Sure, it's good to get along well with your teacher because it makes the time you spend in the classroom more pleasant.
And yes, it's good to get along well with your teacher because, in general, it's smart to learn how to get along well with the different types of people you'll meet throughout your life.
In fact, kids who get along well with their teachers not only learn more, but they're more comfortable with asking questions and getting extra help. This makes it easier for them to understand new materials and makes them do their best on tests. When you have this kind of relationship with a teacher, he or she can be someone to turn to with problems, such as problems with learning or school issues.
Here is a question: What if you don't get along with your teachers In fact, teachers want to get along well with you and enjoy seeing you learn. But teachers and students sometimes have personality clashes (个性冲突), which can happen between any two people. If you show your teacher that you want to make the situation better, he or she will probably do everything possible to make that happen. By dealing with a problem like this, you learn something about how to get along with people who are different from you.
However, if a certain teacher isn't your favourite, you can still have a successful relationship with him or her as long as you take your basic responsibilities as a student. Here are some of those responsibilities:
Attend class ready to learn.
Be prepared for class with the right stationery, books, and completed homework.
Listen when your teacher is talking.
Do your best, whether it's a classroom assignment, homework, or a test.
【语篇解读】文章介绍了作为学生学会和老师和谐相处的好处,以及应该如何去做。
8. What will happen to you when getting along well with your teachers according to the passage
A.We will have no problems with study.
B.We will get a better seat in the classroom.
C.We will get the best scores in the exams.
D.We will have more pleasant time in the classroom.
D 细节理解题。根据第一段的内容可知,如果学生和老师相处得好,学生在教室度过的时光会是愉快的。故选D。
9. If you don't like a certain teacher, what should you do according to the author
A.We should ignore the differences between the teacher and us.
B.We should choose a new school.
C.We should study harder on weekends.
D.We should take our basic responsibilities as a student.
D 细节理解题。根据第五段中的“However, if a certain teacher isn't your favourite, you can still have a successful relationship with him or her as long as you take your basic responsibilities as a student.”可知,如果学生不喜欢某位老师,那么学生只要做好学生应该做的事情就好了,担起做学生的基本责任。故选D。
10. Whom is the passage mostly written for
A.Teachers. B.Students.
C.Parents. D.Graduates.
B 推理判断题。根据第一段中的“your teacher”“the time you spend in the classroom”并纵观全文可知,文章中的you指的是学生,也是目标读者。由此可知,这篇文章是写给学生的,教学生如何和老师相处。故选B。
11. What does the passage mainly talk about
A.Studying skills for students.
B.The importance of a good relationship with your teachers.
C.The importance of friendship in school.
D.Useful skills to get along well with your parents.
B 主旨大意题。根据第一、二段的内容及第三段中的“In fact, kids who get along well with their teachers not only learn more, but they're more comfortable with asking questions and getting extra help.”可知,本文主要介绍了学生和老师和谐相处的重要性,并就如何和老师相处给了建议。故选B。
D
There are over 6,000 languages spoken in the world. But did you know that some of them are in danger of dying out From Dusner (three speakers) to Kelabit (five thousand), these languages are spread all over the world, but they all have one thing in common: unless we act soon, they could become extinct (灭绝的).
Researchers at Oxford University are studying these languages. And Dr Johanneke Sytsema, who has organised a popular seminar (研讨会) on endangered languages, thinks there could be a magic bullet for keeping minority languages alive: social media. “Social media could help save a language,” Dr Sytsema says. “Because young people text each other in the same way they speak, even if they don't know how to spell it.”
Minority languages are often at risk of being drowned out (压过) by the louder voices of the bigger languages, which are spoken at school and in the media. But, with social media giving control to the users, the popularity of social media might just have the opposite effect.
Dr Sytsema has first-hand experience: she speaks Frisian. Frisian, spoken in a province in the Netherlands called Friesland, has 350,000 speakers. Using her own language has given Dr Sytsema food for thought about how languages could be saved in the future. “In Friesland, young people who don't learn much Frisian writing at school send each other messages on social media in Frisian,” she says. In this way, a new generation of Frisian speakers keeps the language alive.
According to Dr Sytsema, our languages, like our wildlife, are natural creations. “Natural beauty needs to be protected. Once languages die, you don't get them back, because they've grown over thousands and thousands of years,” Dr Sytsema explains. “Every language has its own beauty. And that's why it's so important.”
【语篇解读】文章主要说明了世界上有许多语言正在逐渐消失,并介绍了牛津大学的研究者如何通过社交媒体保护和挽救这些濒危语言。
12. Why does the author mention Dusner and Kelabit
A.To describe the richness of human language.
B.To discuss the influence of language on culture.
C.To explain the importance of cultural exchange.
D.To show the serious situation of endangered languages.
D 推理判断题。根据第一段中的“From Dusner (three speakers) to Kelabit (five thousand), these languages are spread all over the world, but they all have one thing in common: unless we act soon, they could become extinct (灭绝的).”可知,作者提到Dusner和Kelabit是为了展示濒危语言的严重状况。故选D。
13. What do the underlined words “a magic bullet” mean in Paragraph 2
A.A challenging task.
B.An effective solution.
C.An open standard.
D.A common goal.
B 词义猜测题。根据画线词下文“‘Social media could help save a language,’ Dr Sytsema says. ‘Because young people text each other in the same way they speak, even if they don't know how to spell it.’”可知,Sytsema博士认为社交媒体可以帮助拯救一门语言。由此推知a magic bullet应是“一种有效的方法”之意,和B项意思相近。故选B。
14. What gave Dr Sytsema the idea of language protection
A.Teaching at a language school.
B.The popularity of Frisian on social media.
C.Her personal experience with Frisian.
D.Working with young people in Friesland.
C 细节理解题。根据倒数第二段中的“Dr Sytsema has first-hand experience: she speaks Frisian. Frisian, spoken in a province in the Netherlands called Friesland, has 350,000 speakers.” “In this way, a new generation of Frisian speakers keeps the language alive.”可知,Sytsema在弗里斯兰的个人经历使她有了通过社交媒体保护语言的想法。故选C。
15. What message does Dr Sytsema want to give us in the last paragraph
A.A language is well worth saving.
B.Society is shaping human language.
C.The extinction of languages can be avoided.
D.The young hold the key to language protection.
A 推理判断题。根据最后一段中的“According to Dr Sytsema, our languages, like our wildlife, are natural creations. ‘Natural beauty needs to be protected.’”可知,在最后一段Sytsema博士想表达的是一门语言非常值得保护。故选A。
Ⅱ. 七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
Nowadays, more and more people like going on trips during the holidays. And the flights and hotels are often too expensive. Do you still want to get away this summer  16  If you're interested in getting a bit closer to nature, and don't mind dirty shoes and wet tents (帐篷), it might be the holiday for you. However, you'll need to be prepared.  17 
Do some planning first. If it's your first time, you don't need to buy every piece of camping equipment—you may never go again! But do get the important things. Most experts say it's worthwhile spending money on a good tent.  18  It suggests getting one that's “a size or two bigger than the number of people using it”. For example, if there are two of you going camping, get a three-person or four-person tent to have space for your bags.
 19  You can put the tent up in your garden, or even put it inside your room, to see what it's like and how it works. There are lots of websites that give you lists of the other things you'll need. But don't forget a first-aid packet and some “just-in-case” things—including extra clothes, food and coats in case things go wrong.
Think about the place you're going to. Check the facilities (设施) it has, and perhaps choose one close to home in case you forget something or find out that you hate the whole experience!  20 
A.If so, here's an idea: Camping.
B.Buying the proper tent is a key step.
C.It keeps many people from enjoying the fun.
D.It's also a good idea to check your tent before you travel.
E.Mountain Warehouse is an outdoor equipment company.
F.Luckily, there's lots of advice online for first-time campers.
G.But finally, the most important thing that you should care about is to be safe!
答案:16~20 AFEDG
Ⅲ. 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
I never planned on learning Chinese. Even when I found out I was going to Hong Kong, I thought that I would be able to  21  with English. It didn't take long for me to realise how naive (天真的) I was. Chinese characters are totally  22  and hard to understand. I quickly got sick of a state of being at a loss and decided to  23  for the Chinese class offered by my university.
I had Chinese every weekday, after which I spent at least an hour  24  the lesson. In the evening my friends and I quizzed each other on the  25  we had to memorise. More importantly, I made a conscious  26  to speak in Chinese in stores and restaurants. I was  27  when I was able to maintain a simple conversation with the locals.
When I  28  achieved A's on my Chinese exams, I thought it was time to take a break from studying Chinese every day and focus on my other classes. Unluckily, this turned out to be a(n)  29 . Due to the break my whole study habits were  30  and the other lessons themselves were getting harder. I had to  31  new study methods and started over.
With finals drawing near, I have set my golden rule: there isn't a(n)  32  way to learn a new language. Once you realise and accept that you are a  33 ,it becomes an ongoing process of exploration, failure, rethinking, and trying again. Can I speak out it smoothly now Not even  34 . And I may never be. But I learned how to be honest with myself and push through  35 .
【语篇解读】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者原本没打算学习中文,但在去香港后发现需要学习中文,于是报名参加大学的中文课程,并通过不断努力和练习,提升了中文水平。作者认为学习新语言没有捷径,需要不断探索、失败、反思和重试,这也让作者学会了诚实面对自己,不断地克服困难。
21.A.get by B.carry on
C.get along D.keep up
A 根据上文的“I never planned on learning Chinese.”可知,作者之所以计划不学汉语,是因为作者认为在香港用英语能应付过去。故选A。
22.A.professional B.foreign
C.flexible D.attractive
B 根据后文的“... hard to understand.”可知,作者认为汉语是陌生的,很难理解。故选B。
23.A.sign up B.go in
C.stick up D.come in
A 根据后文的“... for the Chinese class offered by my university.”可知,作者很快就厌倦了这种无所适从的状态,于是决定报读大学开设的中文课。故选A。
24.A.adapting B.reminding
C.reviewing D.presenting
C 根据前文的“after which I spent at least an hour”可知,作者上中文课后会花至少一个小时复习。故选C。
25.A.structures B.articles
C.characters D.idioms
C 根据前文的“In the evening my friends and I quizzed each other...”可知,作者和朋友们互相测试必须记住的汉字。故选C。
26.A.effort B.statement
C.opportunity D.proposal
A 根据后文的“... to speak in Chinese in stores and restaurants.”可知,作者有意识地努力在商店和餐馆里说中文。故选A。
27.A.relaxed B.delighted
C.shocked D.stressed
B 根据后文的“... when I was able to maintain a simple conversation with the locals.”可知,当作者能与当地人进行简单的对话时,作者很高兴。故选B。
28.A.actively B.awkwardly
C.unexpectedly D.regularly
D 根据后文的“I thought it was time to take a break from studying Chinese every day and focus on my other classes.”可知,作者中文考试的成绩经常是A,所以才决定专注于其他课程。故选D。
29.A.challenge B.mistake
C.stage D.escape
B 根据下文的“I had to  31 new study methods and started over.”可知,作者不得不想出新的学习方法,而且需要重新开始,由此证明作者的学习方法是错误的。故选B。
30.A.changing B.appearing
C.suffering D.developing
C 根据前文的“Due to the break...”可知,因为中断了中文学习,作者的整个学习习惯都受到了影响。故选C。
31.A.keep away from B.get away from
C.break up with D.come up with
D 根据后文的“... new study methods and started over.”可知,作者不得不想出新的学习方法,重新开始。故选D。
32.A.creative B.useful
C.optional D.easy
D 根据下文的“Once you realise and accept that you are a  33 ,it becomes an ongoing process of exploration, failure, rethinking, and trying again.”可知,作者认为,学习语言时,一旦你意识到并接受自己是个一初学者,这就变成了一个不断探索、失败、反思和再尝试的过程,因此学习一门语言没有简单的方法。故选D。
33.A.follower B.beginner
C.supporter D.winner
B 根据前文的“... to learn a new language.”可知,对于学习一门新语言,作者是初学者。故选B。
34.A.close B.ready
C.sure D.right
A 根据后文的“And I may never be.”可知,作者问自己可以流利地说汉语吗,并自答可能永远都不会,因此表明现在还差得远。故选A。
35.A.shortcomings B.possibilities
C.difficulties D.disasters
C 根据前文的“With finals drawing near, I have set my golden rule: there isn't a(n)  32 way to learn a new language. Once you realise and accept that you are a  33 ,it becomes an ongoing process of exploration, failure, rethinking, and trying again.”以及“But I learned how to be honest with myself and push through...”可知,虽然作者可能永远都不能流利地说汉语,但是在学习汉语的过程中,他学会了如何对自己诚实,如何克服困难。故选C。
Ⅳ. 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
Recently, China's national team introduced its first-ever “teammate” image: a lively, round giant panda with outstretched limbs. Unveiled (首次公开) at the 2024 China Sports Culture Expo and China Sports Tourism Expo 36. held (hold) in Suzhou, East China's Jiangsu Province, this 37. playful (play) panda has quickly gained popularity as a unique addition to the national team.
The giant panda is China's national treasure, known for its adorable and gentle nature, 38. making (make) it a symbol of peace and friendship with widespread 39. recognition (recognise) and affection worldwide. It is highly beneficial for promoting the national team's first-ever “teammate” image both domestically and internationally.
Moreover, the panda's symbolism (象征) of “peace and friendship” agrees 40. perfectly (perfect) with China's “open, inclusive, and harmonious” international sports image.
The panda image has been designed 41. with great attention to both form and meaning. The design uses a five-point star 42. to outline (outline) the panda with open arms embracing the future and convey a healthy, confident, vibrant, and adorable image.
To 43. further (far) embody (体现) the diversity and energy of China's national team, six panda figures have been introduced, each representing a different sport: skateboarding, volleyball, weightlifting, rowing, skating, and gymnastics. These activities 44. were chosen (choose) to highlight different athletic traits—speed, agility, strength, and technique.
In the future, the design team will create a complete set of panda-themed athletic poses based on 45. the latest summer and winter Olympic events.
Ⅴ. 写作(共两节,满分40分)
第一节 应用文写作(满分15分)
你校英语报社正在举办征文比赛,要求参赛者以“My Happy Family”为主题写一则故事,描述自己的家庭生活。请按要求写稿,内容如下:
1. 描述一件你和家人的美好往事;
2. 阐述令你印象深刻的原因。
注意:词数80左右。
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
第二节 读后续写(满分25分)
阅读材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
In a picturesque town surrounded by majestic mountains, there lived a nature enthusiast named Jack and his grandfather, a retired park worker. The mountains were their sanctuary, a place of peace and exploration.
Jack grew up hiking and exploring the mountains with his grandfather. They shared a deep love for nature and its inhabitants. One weekend, they planned a hike to the summit of Eagle Peak, a challenging but rewarding climb.
As they ascended the rugged trails, Jack and his grandfather enjoyed the beautiful views and the serenity (宁静) of the mountains. They were experienced hikers, prepared for the journey with supplies and knowledge of nature.
As they neared the summit, Jack heard a faint meowing. Following the sound, he found a small, poor cat hiding under a bush, looking weak and scared. It was surprising to find a domestic cat so far up the mountain, and it was clear the cat was lost and starving.
Jack was immediately concerned for the cat. He knew they couldn't leave it there to fend for itself in the wild. However, they were hours away from the nearest town and bringing the cat along was risky. It could slow them down or even get scared and run off.
After a brief discussion, Jack and his grandfather decided to rescue the cat. They used a spare jacket to create a makeshift carrier. The cat, though hesitant at first, seemed to understand they were trying to help and settled down in the jacket.
The descent was more challenging than they anticipated. They had to move slowly to ensure the cat's safety, and the added responsibility required extra caution. As they navigated the rocky paths, Jack felt a bond forming with the little cat, who peeked out from the jacket, seemingly curious about its surroundings.
注意:续写词数应为150左右。
They reached the town at dusk, tired but fulfilled and Jack named the cat “Summit” as a reminder of their unique encounter. _________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
Summit thrived in Jack's care, growing into a healthy and affectionate cat. _______________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________
【参考范文】
第一节 应用文写作
There are five people in my family. We live happily together. There are many things occurring around us, creating many wonderful and loving moments in my memory.
Last weekend, my parents and I celebrated my grandpa's birthday happily. On the early morning of the big day, my grandpa and I set out for the park. Considering his age, I accompanied him to the top of the mountain by cable car. Enjoying the beautiful scenery, we couldn't help taking lots of photos. When we came back home at noon, my parents had already prepared a big lunch for us.
Seeing the smile on my grandpa's face, I was glad and proud to have done something to show my love to him.
第二节 读后续写
They reached the town at dusk, tired but fulfilled and Jack named the cat “Summit” as a reminder of their unique encounter. He took Summit home, where the cat quickly became a part of the family. Jack learned to care for Summit, providing food, love, and a warm home. The experience on the mountain taught Jack a valuable lesson about compassion and responsibility. He had saved a life, and in return, Summit brought joy and companionship into his own. The story of their mountain rescue spread through the town, inspiring others to be kind and caring towards animals in need.
Summit thrived in Jack's care, growing into a healthy and affectionate cat. Jack and his grandfather continued their mountain adventures, but now with a new story to tell—about the day they made a furry friend on Eagle Peak. Their adventure became a proof of the unexpected surprises of nature and the bonds that can form in the most unlikely of circumstances. It was a reminder that sometimes, the greatest rewards aren't found at the summit but in the journey and the lives we touch along the way.

展开更多......

收起↑

资源预览