2025年浙江高考英语真题【01月】(原卷版+解析卷+听力音频+听力原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

2025年浙江高考英语真题【01月】(原卷版+解析卷+听力音频+听力原文)

资源简介

2025年1月普通高等学校招生全国统一考试
英语
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。
1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What does the man plan to do
A. Look for a job. B. Move to a new place. C. Rearrange the furniture.
2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What are the speakers talking about
A. A new book. B. A morning paper. C. An African teacher.
3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
How does the woman probably feel now
A. Regretful. B. Anxious. C. Confused.
4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
Where does the conversation take place
A. In a restaurant. B. In a police station. C. In a car.
5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】
What is the man going to do tomorrow
A. Pay the bill. B. Check the mailbox. C. Fix the gas cooker.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
6. What does Steve think of his training
A. Disappointing. B. Acceptable. C. Excellent.
7. How long does Steve train each day
A. Three hours. B. Five hours. C. Ten hours.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
8. What does Mark say about live drawing
A. It’s enjoyable. B. It’s stressful. C. It’s creative.
9. What is the new thing that Mark wants to draw on
A. Magazines. B. Diaries. C. Maps.
10. Where do Mark’s inspirations come from
A. His dreams. B. His parents. C. His travels.
听下面一段较长对话,回答以下小题【此处可播放相关音频,请去附件查看】
11. What position is the man interested in
A. Window cleaner. B. Shop assistant. C. Fitness coach.
12. What will be provided for the job
A A company car. B. A smartphone. C. A video recorder.
13. What is needed to do the job
A. Computer skills. B. Physical strength. C. Work experience.
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
14. What does the man do
A. He’s a receptionist. B. He’s a secretary. C. He’s a waiter.
15. Why does the man say sorry to the woman
A. He showed her the wrong way.
B. There is no reservation for her.
C. Her name has been misspelled.
16. What is the man’s advice for the woman
A. Come back later. B. Talk to the manager. C. Postpone the meeting.
17. What will the woman probably do next
A. Tidy up a room. B. Make a phone call. C. Go for a coffee.
听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】
18. Why do many birds live in the city
A. They can obtain food easily.
B. They enjoy human company.
C. They lost their natural habitat.
19. What does Christina find surprising
A. The birds are facing serious dangers.
B. Different kinds of birds live together.
C. Some birds are attracted to the poles.
20. What is Christina’s suggestion concerning the birds
A. Drive them away. B. Feed them regularly. C. Do research on them.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳答案。
A
Interlibrary Loan (ILL) provides teachers, students and staff with access to books that are checked out or not owned by our own libraries, as well as digitized copies of articles and book chapters from our collection.
Who Can Borrow
Current students, teachers (including retired) and staff can request items through ILL. Interlibrary loan is not available to former students, guest borrowers or fee-card holders.
How Long Does It Take
Articles are usually received within 1-2 days and books in 5-10 days. However, obtaining items that are rare, recently published or in high demand may take longer. To speed up the process, please make sure the information you submit through the ILL Request Form is accurate.
Length of Loans
Loan periods are established by the lending library. All due dates are noted on the label. Borrowed items are subject to recall by the lending library. Any restrictions established by the lending library will be indicated on the label. No renewals (续借) are allowed for physical items borrowed through ILL.
Notification/Delivery Options
For a physical item, you will be notified by email when it arrives. Items are picked up at one of our libraries—the one you selected in the ILL Request Form. For an article or book chapter, you will be notified by email when it is available. To obtain the article or chapter, click on the link provided in the email and log into your ILL account. Once in your account, select Electronic Articles Received.
Interlibrary Loan Fees
Library Type Loan Cost Article/Chapter Cost
Non-Profit Libraries $15 $10
For-Profit Libraries $20 $12
International Libraries $25 $15
21. Who can use the ILL service
A. Former students. B. Guest borrowers.
C. Retired teachers. D. Fee-card holders.
22. What is a rule for borrowing a print book through ILL
A. Pay an extra fee for delivery. B. Renew it before the due date.
C. Pick it up at the lending library. D. Return it when it is recalled.
23. How much do you pay for two articles obtained from an international library
A. $15. B. $20. C. $24. D. $30.
B
When I was a child I was often told what not to eat. “You don’t want to get fat” was on constant repeat throughout my childhood. It really messed up my relationship with food — something that took me years to overcome. Because of this, I’m careful not to connect what my kids weigh with their worth as people. I encourage my daughter to make healthy snack choices and often dissuade (劝阻) her from a second dessert. But one day when I heard her saying “I think I’m too fat,” my heart sank. It made me wonder if giving her advice on snacks was having an unintentionally negative impact.
According to Charlotte Markey, a professor of psychology, food is one of the rare subjects where, as parents, saying less is more. “There are so many things in parenting that are good to talk through, but I’m not convinced that food is one of them,” she says. “It just creates some worries and insecurities in kids that aren’t necessarily healthy.”
Instead, she recommends applying a well-known concept among nutrition experts called the “Division of Responsibility,” where parents provide a variety of mostly healthy foods to their kids at fixed times, and the kids themselves decide what and how much they want to consume — even if that means occasionally eating more cookies than carrots.
Allowing kids to eat what they want also exposes them to the natural consequences of their decisions. “When your child says, ‘My stomach hurts,’ you can say, ‘Well you had a lot of sugary foods and you might feel better if you made some other choices,’” says Markey. “Let them feel like they have some control over it.”
I’ve been trying out these strategies and I’ve found that when I’m less restrictive, they do make better decisions. “Feeding is a long game,” says Markey. “The food you have available makes a huge difference. Even if they don’t eat it, they’ re seeing it. And then all of a sudden it clicks.”
24. What can be inferred about the author from the first paragraph
A. She is upset by her kids’ weight. B. She is critical of the way she was fed.
C. She is interested in making food. D. She is particular about what she eats.
25. Which of the following would Markey disapprove of
A. Allowing kids to eat cookies occasionally. B. Offering various foods to kids at fixed times.
C. Explaining to kids the risks of taking snacks. D. Talking with kids about school at mealtimes.
26. What should kids do according to the “Division of Responsibility”
A. Make diet decisions on their own. B. Share their food with other kids.
C. Eat up what is provided for them. D. Help their parents do the dishes.
27. What does the author think of the strategies she has been following
A. Costly. B. Complex.
C. Workable. D. Contradictory.
C
A novel design approach to gardening has been gaining in popularity worldwide. Referred to as matrix planting this approach aims for nature to do a lot more of the heavy lifting in the garden, and even some of the designing. Eschewing fertilizers (化肥) and power tools, it’s based on an elegantly simple principle: to garden more like nature does.
The concept was born when German city planners sought to plant large areas of parkland after World War II in a reproducible way that would need minimal maintenance. Planners created planting mixes that could be used modularly (模块化). In a matrix garden, plants with similar cultural needs are grouped so that they will grow together above and below ground, forming a cooperative ecosystem that conserves water and discourages weeds.
Dutch plantsman and designer Piet Oudolf’s gardens popularized this style, adding artistic flavors to the planting mixes while playing with color and form, including four-season interest and serving the needs of wildlife. Beautiful year-round, they invite you to enjoy the smallest detail, from the sound of grasses in the gentle wind to the sculpture of odd-looking seed heads.
It takes a lot of thought to look this natural. While matrix gardens appear wild, they are carefully planned, with cultural needs the first consideration. Led by the concept of “right plant, right place,” they match plants that enjoy the same soil, sun and weather conditions, and arrange them according to their patterns of growth.
The benefits are substantial for both gardener and planet. With human inputs dramatically reduced, the garden’s ecology can develop well. Established matrix gardens should not need the life support we give most gardens: fertilizer, dividing, regular pared to traditional garden plots, they increase carbon absorption, reduce stormwater runoff and boost habitat and biodiversity significantly.
28. What does the underlined word “Eschewing” in the first paragraph mean
A. Running out of. B. Keeping away from.
C. Putting up with. D. Taking advantage of.
29. Why was the idea of matrix planting introduced
A. To control weeds in large gardens. B. To bring in foreign species of plants.
C. To conserve soil and water resources. D. To develop low-maintenance parkland.
30. Which of the following best describes Piet Oudolf’s gardens
A. Traditional. B. Odd-looking.
C. Tasteful. D. Well-protected.
31. Which of the following can be a suitable title for the text
A. The future of gardening is WILD. B. Nature treats all lives as EQUALS.
C. Matrix gardens need more CARE. D. Old garden plots work WONDERS.
D
As new technologies take on increasingly humanlike qualities, there’s been a push to make them genderless. “People are stereotyping (形成刻板印象) their gendered objects in very traditional ways,” says Ashley Martin, a Stanford associate professor of organizational behavior. Removing gender from the picture altogether seems like a simple way to fix this. Yet as Martin has found in her work, gender is one of the fundamental ways people form connections with objects, particularly those designed with human characteristics.
In her study, Martin asked participants to rate their attachment to male, female, and genderless versions of a digital voice assistant and a self-driving car known as “Miuu.” It was found that gender increased users’ feelings of attachment to these devices and their interest in purchasing them. For example, participants said they would be less likely to buy a genderless voice assistant than versions with male or female voices.
While gendering a product may be good marketing, it may also strengthen outdated or harmful ideas about power and identity. The stereotypes commonly associated with men, such as competitiveness and dominance, are more valued than those associated with women. These qualities, in turn, are mapped onto products that have been assigned a gender.
Martin’s study also found that creating a genderless object was difficult. For instance, if an object’s name was meant to sound genderless, like Miuu, participants would still assign a gender to it — they would assume Miuu was a “he” or “she.”
Martin sees a silver lining, however: She believes that anthropomorphism (拟人化) “provides an opportunity to change stereotypes.” When women are put into positions of leadership like running companies, it reduces negative stereotypes about women. Similarly, anthropomorphized products could be created to take on stereotype-inconsistent roles — a male robot that assists with nursing or a female robot that helps do calculations, for instance.
32. What is the purpose of making new technologies genderless
A. To reduce stereotypes. B. To meet public demand.
C. To cut production costs. D. To encourage competition.
33. What were the participants probably asked to do in the study
A. Design a product. B. Respond to a survey.
C. Work as assistants. D. Take a language test.
34. Why is it difficult to create genderless objects
A. They cannot be mass-produced. B. Naming them is a challenging task.
C. People assume they are unreliable. D. Gender is rooted in people’s mind.
35. What does the last paragraph mainly talk about
A. The quality of genderless products. B. The upside of gendering a product.
C. The meaning of anthropomorphism. D. The stereotypes of men and women.
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
One of the most common mistakes in communication is trying to do too much. ____36____ There’s no value in delivering any kind of communication, whether written, spoken, formal, or informal, if the message doesn’t come across clearly. Being clear and brief — while maintaining interest and including everything your listeners need to know — is a high-level communication skill.
Here are some tips worth following in order to communicate more effectively.
Keep your audience in mind
Your audience will naturally be more interested and engaged when you tailor your communications to their interests ____37____ This will engage their desire to understand and interact with the information.
Don’t use ten words when one will do.
Even the most engaged and committed audience will eventually get bored. Keeping your message simple and clear will make it easier for people to understand. ____38____ However, they’re hearing it for the first time. Keep it simple.
____39____
If you’ve ever worked as an instructor, manager, trainer or coach, you’ll know that there are few better ways to learn new information than to teach it. Ask the audience to contribute their ideas or to take a role in explaining new concepts and policies to others. Allow them to lead discussions and meetings to develop their communication skills.
Consider the best method to deliver your message.
If the information you’re communicating isn’t urgent, consider sending an email. Written communication will give your audience more time to review it, think it over, and follow up with questions. ____40____
Building effective communication skills takes time, but the effects are worth the effort.
A. Be patient.
B. Get the audience involved.
C. The best messages are often simple.
D. Speak directly to what matters to them.
E. You may be surprised by what your listeners offer.
F. It will also give them a handy record to refer back to.
G. As the speaker, you already know what you’re going to say.
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Manuela Ribeiro has a healthy addiction. It’s ____41____. A few months ago, the 30-year-old teacher decided it was time to put her ____42____ to good use. She signed up on the website Bookalokal, and now welcomes ____43____ into her Brussels flat twice a week for dinner parties.
Ribeiro ____44____ ?35 per person for what is usually a three-course meal that can last up to three hours. For Ribeiro, it has become a perfect platform for ____45____ her hobby of buying food, ____46____ new recipes and holding dinner parties.
“It’s a great opportunity to share my passion for food and to ____47____ new people,” said Ribeiro. Sometimes she prepares traditional Brazilian dishes ____48____ her native home; other times she ____49____ dinner courses with her favorite beers.
The platform has enabled Ribeiro to realise her dream with a great deal of freedom, as _____50_____ to a restaurant where the service is _____51_____, the menu is known in advance, and the meal is expected to be no _____52_____.
“But it’s also a great _____53_____, for it can sometimes take days to _____54_____ a single event,” Ribeiro said. “This platform is not only _____55_____ for professional cooks, but also for those willing to discover new experiences.”
41. A. reading B. traveling C. cooking D. teaching
42. A. hobby B. energy C. education D. money
43. A. coworkers B. students C. relatives D. strangers
44. A. pays B. charges C. owes D. raises
45. A. pursuing B. choosing C. discussing D. changing
46. A. passing on B. trying out C. going over D. taking down
47. A. hire B. help C. meet D. train
48. A. in addition to B. in return for C. in honor of D. in line with
49. A. replaces B. tastes C. orders D. pairs
50. A. opposed B. related C. subject D. vital
51. A. invaluable B. impersonal C. unsuitable D. unprofessional
52. A. surprise B. end C. need D. problem
53. A. lesson B. pleasure C. success D. challenge
54. A. celebrate B. record C. attend D. organise
55. A. selected B. reserved C. evaluated D. requested
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The price of fashion — economically and environmentally — has led to the rise of ____56____ new way of dressing, and it’s beginning to take off in Australia, too. As people now choose to wear more clothes fewer ____57____ (time), clothing rental services have become increasingly popular.
“I think it’s an amazing idea,” says Tanya Perilli, who owns a clothing rental shop. “Customers today look past the fact that something is secondhand and focus instead ____58____ the fact that they have something unique to wear ____59____ are not overstuffing their own wardrobes (衣柜) or contributing to landfill.”
Tanya’s shop offers fashion clothes for women ____60____ (rent) rather than purchase them outright, providing a less expensive ____61____ (solve) to one-time event dressing. The concept ____62____ (be) certainly not new — men have been renting good suits for decades — but for female shoppers, it is just taking off. This clothing-as-service model follows the broader societal movement towards shared economies.
Tanya is also looking beyond special-occasion dresses to less formal clothing, ____63____ she plans to package as capsule wardrobes and offer to travellers, such as those headed to weddings abroad, with a longer-term rental period. “I really want to make this work for ____64____ (people) lives today, and I know that doesn’t always mean _____65_____ (return) a dress on the Monday after a special weekend,” she says.
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 你将参加英语课上的“一分钟演讲”活动。请你针对部分同学在校园内用手机拍摄短视频的现象写一篇演讲稿,内容包括:
(1) 陈述看法;
(2) 提出建议。
注意:
(1) 写作词数应为80左右;
(2) 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
My Views on Filming Short Videos on Campus
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Kevin was pretty bored. His mother was at work, and his father had been away on business. Therefore, he was left in the care of Mrs. Hill, an old lady who lived next door. His parents had raised the 12-year-old to be a good boy. He never got into trouble, though sometimes he wanted to do risky things. Mrs. Hill was asleep. Kevin sighed (叹息) and hoped something exciting would happen. Suddenly, a movement outside caught his eye.
Mrs. Hill’s front window faced Mr. and Mrs. Green’s house across the street. The couple had both gone to work, so it was strange that someone was over there. Kevin stared at the man at their front door. Suddenly, the man jumped through an open window into the house. With his heart in his mouth, Kevin grabbed Mrs. Hill’s home phone and called the police.
Thinking that the man might get away with whatever he wanted before the police arrived, Kevin decided to do something. He rushed out of Mrs. Hill’s house and crossed the street quickly. Grabbing a branch from a cut-down tree, he jumped in through the window. “Stop right there! You must leave right now!” he called out, holding the branch with both hands.
The man froze for a second, but when he saw the skinny boy he breathed a sigh of relief. “Hey, kid, put that down. It was my home. My parents used to live here and my father’s watch was here,” he explained, trying to lift a floorboard.
At that moment, the sounds of a police car echoed (回响) in the air. The man stood up in a panic, then ran through the house toward the window and jumped out. Kevin followed out and told the arriving police officers what had happened. They pursued and arrested the man.
Kevin went back to Mrs. Hill’s house. Somehow he wasn’t sure he had done the right thing. “What if he has told the truth ” he thought to himself. The man’s words sounded pretty convincing.
注意:
(1)续写词数应为150左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1: When Mr. and Mrs. Green got home, Kevin went to talk to them.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2: Kevin and Mr. Green took the watch they had found to the police station.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________2025年1月普通高等学校招生全国统一考试
英语
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题:每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
例:How much is the shirt
A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。
1. What does the man plan to do
A. Look for a job. B. Move to a new place. C. Rearrange the furniture.
【答案】B
【解析】
【原文】W: What are all these boxes for
M: I’m looking for a new apartment.
W: Why
M: Well, just for a change. And the rent is too high.
2. What are the speakers talking about
A. A new book. B. A morning paper. C. An African teacher.
【答案】A
【解析】
【原文】W: Wow, Jennifer got her new book published last month. I learned it from the morning paper today.
M: Yes, I know, it’s based on her teaching experience in Africa last year.
3. How does the woman probably feel now
A. Regretful. B. Anxious. C. Confused.
【答案】B
【解析】
【原文】W: Jim. Have you seen Bob
M: Not since he left my office an hour ago. Why
W: He’s supposed to be at the airport now to pick up Mr Anderson, but he’s nowhere to be found.
4. Where does the conversation take place
A. In a restaurant. B. In a police station. C. In a car.
【答案】C
【解析】
【原文】W: Slow down a bit, John, keep it under 65 we don’t want to be pulled over by the police.
M: Okay. I just wanted to get to the service station sooner. I’m kind of hungry.
5. What is the man going to do tomorrow
A. Pay the bill. B. Check the mailbox. C. Fix the gas cooker.
【答案】A
【解析】
【原文】W: I found the gas bill in the mailbox.
M: How much is it
W: About a hundred and fifty Oh, it was due last Friday.
M: Don’t worry, I’ll take care of it tomorrow.
第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听下面一段较长对话,回答以下小题。
6. What does Steve think of his training
A. Disappointing. B. Acceptable. C. Excellent.
7. How long does Steve train each day
A. Three hours. B. Five hours. C. Ten hours.
【答案】6. C 7. B
【解析】
【原文】W: Hello, Steve, how is your training going
M: Great. My coach has a really good swim program for me and I think I’m in first class condition.
W: Do you have to get up very early
M: Well, I don’t like training early in the morning, so I start at 10.
W: I see. What about lunch then
M: I don’t have lunch. Lunch makes me sleepy. I train all through the day until three.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
8. What does Mark say about live drawing
A. It’s enjoyable. B. It’s stressful. C. It’s creative.
9. What is the new thing that Mark wants to draw on
A. Magazines. B. Diaries. C. Maps.
10. Where do Mark’s inspirations come from
A. His dreams. B. His parents. C. His travels.
【答案】8. A 9. B 10. C
【解析】
【原文】W: Good evening everyone, I’m Fiona with us tonight is Mark, a famous local artist. Thanks for joining us. Mark.
M: Thank you Fiona.
W: Have you done live drawing before Is there more pressure to draw in front of an audience
M: Yes, I have done live drawing before. It’s always fun. I often draw pictures in pubs and people always come over for a look and a chat.
W: I know that you’ve drawn pictures on many things, including maps and the covers of books and magazines. What’s something you haven’t drawn on yet but really want to
M: I’d like to draw on personal diaries people have kept over the years and draw the owner on it.
W: Fantastic. Could you also tell us where your inspirations come from
M: Most are from the people I’ve met and talked to when I was travelling. I always dreamed of traveling around the world and creating a series of drawings about different cities in the world.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
11. What position is the man interested in
A. Window cleaner. B. Shop assistant. C. Fitness coach.
12. What will be provided for the job
A. A company car. B. A smartphone. C. A video recorder.
13. What is needed to do the job
A. Computer skills. B. Physical strength. C. Work experience.
【答案】11. A 12. A 13. B
【解析】
【原文】W: Hello missus car’s commercial cleaning. May I help you
M: Yes, I’m calling to ask about the cleaner position. Is it still available
W: Yes, it is. We mainly work with small stores in the area and the job is to clean the store front Windows.
M: I know you said that in the ad. Do I need work experience
W: No, we offer on the job. Paid training as a company car is provided. You must have a driver’s license and a good driving record. You also need to have a smart phone for communication.
M: Sure thing. Can I ask about the pay
W: Certainly, it’s ten to twelve dollars per hour plus tips.
M: OK do you have other requirements
W: Our employees must be dependable and be able to lift heavy things and stand long hours at a time.
M: No problem.
W: Good. Can you come tomorrow afternoon at two for an interview
M: OK.
听下面一段较长对话,回答以下小题。
14. What does the man do
A. He’s a receptionist. B. He’s a secretary. C. He’s a waiter.
15. Why does the man say sorry to the woman
A. He showed her the wrong way.
B There is no reservation for her.
C. Her name has been misspelled.
16. What is the man’s advice for the woman
A. Come back later. B. Talk to the manager. C. Postpone the meeting.
17. What will the woman probably do next
A. Tidy up a room. B. Make a phone call. C. Go for a coffee.
【答案】14. A 15. B 16. A 17. C
【解析】
【原文】M: Good morning. Can I help you
W: Yes, I’ve got a reservation. My name is Hilary Langley.
M: Just a moment, please. How do you spell your last name
W: A L A L G L E Y Langley.
M: Well, I’m sorry, but we don’t seem to have a reservation for you.
W: There must be some mistake. I’m attending a conference in the city and my secretary told me that the conference organizer made the reservation for me.
M: I see. No, I’m sorry. You are not booked in here.
W: Well, but can you find me a single room anyway
M: I’m afraid there’s nothing available at the moment.
W: Look, I really need a room here. Can I talk to your manager
M: The manager is away on business, but well, I may be able to help you if you could wait and prepare to check in after two in the afternoon, we’ll have some rooms at that time.
W: That’d be very kind of you. Could you give me a call when you have a room available I’ll just wander around and have some coffee.
M: Certainly. Would you please give me your phone number
W: Sure. Here’s my card. Thanks.
听下面一段独白,回答以下小题。
18. Why do many birds live in the city
A. They can obtain food easily.
B. They enjoy human company.
C. They lost their natural habitat.
19. What does Christina find surprising
A. The birds are facing serious dangers.
B. Different kinds of birds live together.
C. Some birds are attracted to the poles.
20. What is Christina’s suggestion concerning the birds
A. Drive them away. B. Feed them regularly. C. Do research on them.
【答案】18. C 19. B 20. C
【解析】
【原文】Good evening. I’m honored to have my voice heard to make a difference in the lives of those little birds that share our city. My name is Christina. I’m an enthusiastic bird watcher. Because we cut down too many trees in the nearby areas, many birds now find places within the city to live. The most common is the area behind the large advertisement boards on the poles. It’s a natural choice for the birds because the poles are similar to trees, tall and far from dangers on the ground. The surprising thing is that there are likely more than five or six kinds of birds living together at each place. While trying to learn more about these birds, I find that there have not been any consistent studies or monitoring of them. Their eating habits, adaptation to life in the city, diseases, death rate and such other information are not available. I’d like to suggest that a programme be started to study these birds. It could be convenient to employ bird watchers to do the initial studies.
第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)
第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳答案。
A
Interlibrary Loan (ILL) provides teachers, students and staff with access to books that are checked out or not owned by our own libraries, as well as digitized copies of articles and book chapters from our collection.
Who Can Borrow
Current students, teachers (including retired) and staff can request items through ILL. Interlibrary loan is not available to former students, guest borrowers or fee-card holders.
How Long Does It Take
Articles are usually received within 1-2 days and books in 5-10 days. However, obtaining items that are rare, recently published or in high demand may take longer. To speed up the process, please make sure the information you submit through the ILL Request Form is accurate.
Length of Loans
Loan periods are established by the lending library. All due dates are noted on the label. Borrowed items are subject to recall by the lending library. Any restrictions established by the lending library will be indicated on the label. No renewals (续借) are allowed for physical items borrowed through ILL.
Notification/Delivery Options
For a physical item, you will be notified by email when it arrives. Items are picked up at one of our libraries—the one you selected in the ILL Request Form. For an article or book chapter, you will be notified by email when it is available. To obtain the article or chapter, click on the link provided in the email and log into your ILL account. Once in your account, select Electronic Articles Received.
Interlibrary Loan Fees
Library Type Loan Cost Article/Chapter Cost
Non-Profit Libraries $15 $10
For-Profit Libraries $20 $12
International Libraries $25 $15
21. Who can use the ILL service
A. Former students. B. Guest borrowers.
C. Retired teachers. D. Fee-card holders.
22. What is a rule for borrowing a print book through ILL
A. Pay an extra fee for delivery. B. Renew it before the due date.
C. Pick it up at the lending library. D. Return it when it is recalled.
23. How much do you pay for two articles obtained from an international library
A. $15. B. $20. C. $24. D. $30.
【答案】21. C 22. D 23. D
【解析】
【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了图书馆间借阅服务的相关信息。
【21题详解】
细节理解题。文章中提到:“Current students, teachers (including retired) and staff can request items through ILL.” 这表明当前的学生、教师(包括退休教师)和工作人员都可以使用ILL服务。故选C。
【22题详解】
细节理解题。文章中提到:“Borrowed items are subject to recall by the lending library.” 这表明借阅的书籍可能会被借出图书馆召回,而借阅者必须归还。故选D。
【23题详解】
细节理解题。文章中提到:“International Libraries: Article/Chapter Cost $15.” 这意味着从国际图书馆获取一篇文章或章节的费用是15美元,因此,获取两篇文章的费用为15美元×2=30美元。故选D。
B
When I was a child I was often told what not to eat. “You don’t want to get fat” was on constant repeat throughout my childhood. It really messed up my relationship with food — something that took me years to overcome. Because of this, I’m careful not to connect what my kids weigh with their worth as people. I encourage my daughter to make healthy snack choices and often dissuade (劝阻) her from a second dessert. But one day when I heard her saying “I think I’m too fat,” my heart sank. It made me wonder if giving her advice on snacks was having an unintentionally negative impact.
According to Charlotte Markey, a professor of psychology, food is one of the rare subjects where, as parents, saying less is more. “There are so many things in parenting that are good to talk through, but I’m not convinced that food is one of them,” she says. “It just creates some worries and insecurities in kids that aren’t necessarily healthy.”
Instead, she recommends applying a well-known concept among nutrition experts called the “Division of Responsibility,” where parents provide a variety of mostly healthy foods to their kids at fixed times, and the kids themselves decide what and how much they want to consume — even if that means occasionally eating more cookies than carrots.
Allowing kids to eat what they want also exposes them to the natural consequences of their decisions. “When your child says, ‘My stomach hurts,’ you can say, ‘Well you had a lot of sugary foods and you might feel better if you made some other choices,’” says Markey. “Let them feel like they have some control over it.”
I’ve been trying out these strategies and I’ve found that when I’m less restrictive, they do make better decisions. “Feeding is a long game,” says Markey. “The food you have available makes a huge difference. Even if they don’t eat it, they’ re seeing it. And then all of a sudden it clicks.”
24. What can be inferred about the author from the first paragraph
A. She is upset by her kids’ weight. B. She is critical of the way she was fed.
C. She is interested in making food. D. She is particular about what she eats.
25. Which of the following would Markey disapprove of
A. Allowing kids to eat cookies occasionally. B. Offering various foods to kids at fixed times.
C. Explaining to kids the risks of taking snacks. D. Talking with kids about school at mealtimes.
26. What should kids do according to the “Division of Responsibility”
A. Make diet decisions on their own. B. Share their food with other kids.
C. Eat up what is provided for them. D. Help their parents do the dishes.
27. What does the author think of the strategies she has been following
A. Costly. B. Complex.
C. Workable. D. Contradictory.
【答案】24. B 25. C 26. A 27. C
【解析】
【导语】本文是一篇夹叙夹议文。作者自己因童年时被灌输饮食观念而影响了与食物的关系,心理学家建议家长在饮食上少干预,作者尝试策略后发现孩子能做更好的饮食决策。
【24题详解】
推理判断题。文章第一段提到:“When I was a child I was often told what not to eat. ‘You don’t want to get fat’ was on constant repeat throughout my childhood. It really messed up my relationship with food.” 这表明作者在童年时期被频繁提醒不要吃某些食物,这种方式严重破坏了她与食物的关系。从“It really messed up my relationship with food”可以推断出作者对这种喂养方式持批判态度。选项A(She is upset by her kids’ weight)文中未提及;选项C(She is interested in making food)与段落信息无关;选项D(She is particular about what she eats)虽然可能有一定道理,但不如B选项更能准确反映作者的态度。故选B项。
【25题详解】
推理判断题。根据第二段“According to Charlotte Markey, a professor of psychology, food is one of the rare subjects where, as parents, saying less is more. ‘There are so many things in parenting that are good to talk through, but I’m not convinced that food is one of them,’ she says. ‘It just creates some worries and insecurities in kids that aren’t necessarily healthy.’ (根据心理学教授夏洛特·马基的说法,食物是为数不多的家长说得少反而更好的话题之一。“在育儿方面,有很多事情值得深入讨论,但我不认为食物是其中之一,”她说。“这只会给孩子们带来一些不必要的担忧和不安全感,这并不健康。”)”可知,马基不赞成家长和孩子过多谈论食物相关的话题,而向孩子解释吃零食的风险属于谈论食物的话题,所以马基不会赞成。故选C项。
【26题详解】
细节理解题。文章提到“Division of Responsibility”原则,其中提到“parents provide a variety of mostly healthy foods to their kids at fixed times, and the kids themselves decide what and how much they want to consume”(父母在固定时间给孩子提供各种健康的食物,而孩子则自己决定吃什么以及吃多少)。这表明孩子应该自己做出饮食决定。选项B(与其他孩子分享食物)、选项C(吃掉提供给他们的所有食物)和选项D(帮助父母洗碗)都不符合该原则的核心内容。故选A项。
【27题详解】
推理判断题。文章最后一段提到:“I’ve been trying out these strategies and I’ve found that when I’m less restrictive, they do make better decisions.” 这表明作者通过实践这些策略后发现,当她不那么严格限制时,孩子们确实会做出更好的决定。因此,作者认为这些策略是可行的(Workable)。选项A(Costly)和选项B(Complex)在文中没有依据;选项D(Contradictory)与作者的积极评价相悖。
故选C项。
C
A novel design approach to gardening has been gaining in popularity worldwide. Referred to as matrix planting, this approach aims for nature to do a lot more of the heavy lifting in the garden, and even some of the designing. Eschewing fertilizers (化肥) and power tools, it’s based on an elegantly simple principle: to garden more like nature does.
The concept was born when German city planners sought to plant large areas of parkland after World War II in a reproducible way that would need minimal maintenance. Planners created planting mixes that could be used modularly (模块化). In a matrix garden, plants with similar cultural needs are grouped so that they will grow together above and below ground, forming a cooperative ecosystem that conserves water and discourages weeds.
Dutch plantsman and designer Piet Oudolf’s gardens popularized this style, adding artistic flavors to the planting mixes while playing with color and form, including four-season interest and serving the needs of wildlife. Beautiful year-round, they invite you to enjoy the smallest detail, from the sound of grasses in the gentle wind to the sculpture of odd-looking seed heads.
It takes a lot of thought to look this natural. While matrix gardens appear wild, they are carefully planned, with cultural needs the first consideration. Led by the concept of “right plant, right place,” they match plants that enjoy the same soil, sun and weather conditions, and arrange them according to their patterns of growth.
The benefits are substantial for both gardener and planet. With human inputs dramatically reduced, the garden’s ecology can develop well. Established matrix gardens should not need the life support we give most gardens: fertilizer, dividing, regular pared to traditional garden plots, they increase carbon absorption, reduce stormwater runoff and boost habitat and biodiversity significantly.
28. What does the underlined word “Eschewing” in the first paragraph mean
A. Running out of. B. Keeping away from.
C. Putting up with. D. Taking advantage of.
29. Why was the idea of matrix planting introduced
A. To control weeds in large gardens. B. To bring in foreign species of plants.
C. To conserve soil and water resources. D. To develop low-maintenance parkland.
30. Which of the following best describes Piet Oudolf’s gardens
A. Traditional. B. Odd-looking.
C. Tasteful. D. Well-protected.
31. Which of the following can be a suitable title for the text
A. The future of gardening is WILD. B. Nature treats all lives as EQUALS.
C. Matrix gardens need more CARE. D. Old garden plots work WONDERS.
【答案】28. B 29. D 30. C 31. A
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一种新型园艺设计方法——矩阵种植。
【28题详解】
词句猜测题。根据上文“Referred to as matrix planting, this approach aims for nature to do a lot more of the heavy lifting in the garden, and even some of the designing.(这种被称为矩阵种植的方法旨在让大自然在花园中承担更多繁重的工作,甚至承担一些设计工作)”可知,矩阵种植是让大自然自身承接更多的工作;结合常识和划线词所在句“Eschewing fertilizers (化肥) and power tools, it’s based on an elegantly simple principle: to garden more like nature does.(Eschewing化肥和电动工具,它基于一个极其简单的原则:更像大自然那样进行园艺种植)”中“to garden more like nature does”可推知,要像大自然那样进行园艺种植,让大自然自身承接更多的工作,就不需要使用化肥和电动工具。所以划线词“Eschewing”的意思是“避开、远离”,与“Keeping away from.”同义。故选B项。
【29题详解】
细节理解题。根据第二段中“The concept was born when German city planners sought to plant large areas of parkland after World War II in a reproducible way that would need minimal maintenance.(这个概念诞生于二战后,当时德国城市规划者试图以一种可复制且需要最少维护的方式种植大片公园绿地)”可知,引入矩阵种植的想法是为了开发低维护成本的公园绿地。故选D项。
【30题详解】
推理判断题。根据第三段中“Dutch plantsman and designer Piet Oudolf’s gardens popularized this style, adding artistic flavors to the planting mixes while playing with color and form, including four season interest and serving the needs of wildlife.(荷兰植物学家兼设计师Piet Oudolf的花园推广了这种风格,在种植组合中增添了艺术气息,同时玩转色彩和形态,四季都有看点,还满足了野生动物的需求)”可知,Piet Oudolf的花园有艺术气息,很有品味。故选C项。
【31题详解】
主旨大意题。通读全文,根据第一段中“Referred to as matrix planting, this approach aims for nature to do a lot more of the heavy lifting in the garden, and even some of the designing. Eschewing fertilizers (化肥) and power tools, it’s based on an elegantly simple principle: to garden more like nature does.(这种被称为矩阵种植的方法旨在让大自然在花园中承担更多繁重的工作,甚至承担一些设计工作。它避开化肥和电动工具,基于一个极其简单的原则:更像大自然那样进行园艺种植)”和最后一段中“With human inputs dramatically reduced, the garden’s ecology can develop well. Established matrix gardens should not need the life support we give most gardens: fertilizer, dividing, regular pared to traditional garden plots, they increase carbon absorption, reduce stormwater runoff and boost habitat and biodiversity significantly.(随着人类投入的大幅减少,花园的生态系统可以良好发展。成熟的矩阵花园不需要我们给予大多数花园的维持手段:化肥、分株、定期浇水。与传统花园地块相比,它们增加了碳吸收,减少了雨水径流,并显著改善了栖息地和生物多样性)”可知,文章主要介绍了矩阵种植这种新型园艺设计方法,它让花园更接近自然、野生的状态,未来园艺可能会朝着这种更自然、野生的方向发展。故A项“The future of gardening is WILD(园艺的未来是自然的)”能概括文章主旨,适合做文章标题。故选A项。
D
As new technologies take on increasingly humanlike qualities, there’s been a push to make them genderless. “People are stereotyping (形成刻板印象) their gendered objects in very traditional ways,” says Ashley Martin, a Stanford associate professor of organizational behavior. Removing gender from the picture altogether seems like a simple way to fix this. Yet as Martin has found in her work, gender is one of the fundamental ways people form connections with objects, particularly those designed with human characteristics.
In her study, Martin asked participants to rate their attachment to male, female, and genderless versions of a digital voice assistant and a self-driving car known as “Miuu.” It was found that gender increased users’ feelings of attachment to these devices and their interest in purchasing them. For example, participants said they would be less likely to buy a genderless voice assistant than versions with male or female voices.
While gendering a product may be good marketing, it may also strengthen outdated or harmful ideas about power and identity. The stereotypes commonly associated with men, such as competitiveness and dominance, are more valued than those associated with women. These qualities, in turn, are mapped onto products that have been assigned a gender.
Martin’s study also found that creating a genderless object was difficult. For instance, if an object’s name was meant to sound genderless, like Miuu, participants would still assign a gender to it — they would assume Miuu was a “he” or “she.”
Martin sees a silver lining however: She believes that anthropomorphism (拟人化) “provides an opportunity to change stereotypes.” When women are put into positions of leadership like running companies, it reduces negative stereotypes about women. Similarly, anthropomorphized products could be created to take on stereotype-inconsistent roles — a male robot that assists with nursing or a female robot that helps do calculations, for instance.
32. What is the purpose of making new technologies genderless
A. To reduce stereotypes. B. To meet public demand.
C. To cut production costs. D. To encourage competition.
33. What were the participants probably asked to do in the study
A. Design a product. B. Respond to a survey.
C. Work as assistants. D. Take a language test.
34. Why is it difficult to create genderless objects
A. They cannot be mass-produced. B. Naming them is a challenging task.
C. People assume they are unreliable. D. Gender is rooted in people’s mind.
35. What does the last paragraph mainly talk about
A. The quality of genderless products. B. The upside of gendering a product.
C. The meaning of anthropomorphism. D. The stereotypes of men and women.
【答案】32. A 33. B 34. D 35. B
【解析】
【导语】本文为说明文。文章讲述了新技术呈现人类特质时人们试图使其去性别化,但性别是人们与物体建立联系的基本方式,且创造无性别物体很难,拟人化或能改变刻板印象。
【32题详解】
细节理解题。文章第一段提到:“People are stereotyping their gendered objects in very traditional ways... Removing gender from the picture altogether seems like a simple way to fix this.” 这表明设计无性别化产品的目的是为了减少对性别化物品的刻板印象。选项B(To meet public demand,满足公众需求)和选项C(To cut production costs,削减生产成本)在文中未提及;选项D(To encourage competition,鼓励竞争)与文章内容无关。故选A项。
【33题详解】
细节理解题。文章提到:“Martin asked participants to rate their attachment to male, female, and genderless versions of a digital voice assistant and a self-driving car known as ‘Miuu.’” 这里的“rate their attachment”(评价他们的依恋程度)表明参与者被要求对不同性别化版本的产品进行评价,类似于填写调查问卷或参与调查评估。选项A(Design a product,设计产品)和选项C(Work as assistants,作为助手工作)以及选项D(Take a language test,参加语言测试)都不符合文中描述的研究内容。故选B项。
【34题详解】
细节理解题。文章提到“if an object’s name was meant to sound genderless, like Miuu, participants would still assign a gender to it—they would assume Miuu was a ‘he’ or ‘she.’” 这表明即使产品被设计为无性别化,人们仍会根据自己的观念赋予其性别特征。这说明性别化的观念在人们心中根深蒂固,导致创造真正无性别化的产品非常困难。选项A(They cannot be mass-produced,无法大规模生产)和选项B(Naming them is a challenging task,命名是一项挑战)以及选项C(People assume they are unreliable,人们认为它们不可靠)都不符合文中的解释。。故选D项。
【35题详解】
主旨大意题。文章最后一段提到:“She believes that anthropomorphism ‘provides an opportunity to change stereotypes.’” 并举例说明了通过赋予产品不符合传统性别刻板印象的角色(如男性机器人从事护理工作、女性机器人帮助计算)来打破性别刻板印象的好处。这说明最后一段主要讨论了给产品赋予性别时的积极方面,即可以通过拟人化改变刻板印象。选项A(The quality of genderless products,无性别化产品的质量)和选项C(The meaning of anthropomorphism,拟人化的含义)以及选项D(The stereotypes of men and women,男性和女性的刻板印象)都不符合段落主旨。故选B项。
第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
One of the most common mistakes in communication is trying to do too much. ____36____ There’s no value in delivering any kind of communication, whether written, spoken, formal, or informal, if the message doesn’t come across clearly. Being clear and brief — while maintaining interest and including everything your listeners need to know — is a high-level communication skill.
Here are some tips worth following in order to communicate more effectively
Keep your audience in mind.
Your audience will naturally be more interested and engaged when you tailor your communications to their interests. ____37____ This will engage their desire to understand and interact with the information.
Don’t use ten words when one will do.
Even the most engaged and committed audience will eventually get bored. Keeping your message simple and clear will make it easier for people to understand. ____38____ However, they’re hearing it for the first time. Keep it simple.
____39____
If you’ve ever worked as an instructor, manager, trainer or coach, you’ll know that there are few better ways to learn new information than to teach it. Ask the audience to contribute their ideas or to take a role in explaining new concepts and policies to others. Allow them to lead discussions and meetings to develop their communication skills.
Consider the best method to deliver your message.
If the information you’re communicating isn’t urgent, consider sending an email. Written communication will give your audience more time to review it, think it over, and follow up with questions. ____40____
Building effective communication skills takes time, but the effects are worth the effort.
A. Be patient.
B. Get the audience involved.
C. The best messages are often simple.
D. Speak directly to what matters to them.
E. You may be surprised by what your listeners offer.
F. It will also give them a handy record to refer back to.
G. As the speaker, you already know what you’re going to say.
【答案】36. C 37. D 38. G 39. B 40. F
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了一些更有效地进行沟通的技巧。
【36题详解】
联系上文题。根据上文One of the most common mistakes in communication is trying to do too much.(沟通中最常见的错误之一是试图做得太多)强调简洁明了是有效沟通的关键。选项C.The best messages are often simple.(最好的信息往往是简单的)符合语境。故选C。
【37题详解】
联系上文题。根据上文Your audience will naturally be more interested and engaged when you tailor your communications to their interests.(当你根据他们的兴趣来调整你的沟通方式时,你的听众自然会更感兴趣和投入)强调根据听众的兴趣定制沟通内容。选项D.Speak directly to what matters to them.(直接谈论对他们重要的事情)符合语境。故选D。
【38题详解】
语境衔接题。根据上文Keeping your message simple and clear will make it easier for people to understand.(保持你的信息简单明了会让人们更容易理解)及下文However,they're hearing it for the first time.Keep it simple.(然而,他们还是第一次听到。保持简单。)强调了听众的视角。选项G.As the speaker,you already know what you're going to say.(作为演讲者,你已经知道你要说什么)与后文形成对比,符合语境。故选G。
【39题详解】
标题判断题。根据下文Ask the audience to contribute their ideas or to take a role in explaining new concepts and policies to others.Allow them to lead discussions and meetings to develop their communication skills.(请听众贡献他们的想法或参与向他人解释新概念和政策。允许他们领导讨论和会议,以发展他们的沟通技巧。)强调让听众参与到信息的传授中。选项B.Get the audience involved.(让听众参与进来)符合本段大意。故选B。
【40题详解】
联系上文题。根据上文Written communication will give your audience more time to review it,think it over,and follow up with questions.(书面交流会给你的听众更多的时间来回顾、思考和跟进问题)强调书面沟通的优势。选项F.It will also give them a handy record to refer back to.(它也会给他们一个方便的记录来回顾)符合语境。故选F。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分30分)
第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
Manuela Ribeiro has a healthy addiction. It’s ____41____. A few months ago, the 30-year-old teacher decided it was time to put her ____42____ to good use. She signed up on the website Bookalokal, and now welcomes ____43____ into her Brussels flat twice a week for dinner parties.
Ribeiro ____44____ ?35 per person for what is usually a three-course meal that can last up to three hours. For Ribeiro, it has become a perfect platform for ____45____ her hobby of buying food, ____46____ new recipes and holding dinner parties.
“It’s a great opportunity to share my passion for food and to ____47____ new people,” said Ribeiro. Sometimes she prepares traditional Brazilian dishes ____48____ her native home; other times she ____49____ dinner courses with her favorite beers.
The platform has enabled Ribeiro to realise her dream with a great deal of freedom, as _____50_____ to a restaurant where the service is _____51_____, the menu is known in advance, and the meal is expected to be no _____52_____.
“But it’s also a great _____53_____, for it can sometimes take days to _____54_____ a single event,” Ribeiro said. “This platform is not only _____55_____ for professional cooks, but also for those willing to discover new experiences.”
41. A. reading B. traveling C. cooking D. teaching
42. A. hobby B. energy C. education D. money
43. A. coworkers B. students C. relatives D. strangers
44. A. pays B. charges C. owes D. raises
45. A. pursuing B. choosing C. discussing D. changing
46. A. passing on B. trying out C. going over D. taking down
47. A. hire B. help C. meet D. train
48. A. in addition to B. in return for C. in honor of D. in line with
49. A. replaces B. tastes C. orders D. pairs
50. A. opposed B. related C. subject D. vital
51. A. invaluable B. impersonal C. unsuitable D. unprofessional
52. A. surprise B. end C. need D. problem
53. A. lesson B. pleasure C. success D. challenge
54. A. celebrate B. record C. attend D. organise
55. A. selected B. reserved C. evaluated D. requested
【答案】41. C 42. A 43. D 44. B 45. A 46. B 47. C 48. C 49. D 50. A 51. B 52. A 53. D 54. D 55. B
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Manuela Ribeiro将自己的烹饪爱好发展成副业,通过在Bookalokal网站上提供晚餐聚会服务,与陌生人分享美食并结交新朋友的故事。
【41题详解】
考查动词及语境理解。A.reading阅读;B.traveling旅行;C.cooking烹饪;D.teaching教学。句意:曼努埃拉 里贝罗有健康的嗜好。它(指Manuela Ribeiro的嗜好)是烹饪。由第一段最后一句"She signed up on the website Bookalokal,and now welcomes(3)into her Brusels flat twice a week for dinner parties.(她在Bookalokal网站注册,现在每周两次欢迎陌生人到她位于布鲁塞尔的公寓参加晚宴。)"可推测Manuela Ribeiro的嗜好是烹饪。故答案为C。
【42题详解】
考查名词词义辨析:句意:几个月前,这位30岁的老师决定是时候好好利用她的爱好了。A. hobby爱好;B. energy精力;C. education教育;D. money钱。根据上文“Manuela Ribeiro has a healthy addiction. It’s 1 .”可知,她的爱好是烹饪,此处指好好利用她的烹饪爱好。故选A。
【43题详解】
考查名词及语境理解。A.coworkers同事;B.students学生;C.relatives亲戚;D.strangers陌生人。句意:她在Bookalokal网站注册,现在每周两次欢迎陌生人到她位于布鲁塞尔的公寓参加晚宴。由第三段第一句""It's a great opportunity to share my passion for food and to(7)new people,"said Ribeiro.(里贝罗(Ribeiro)说:"这是一个分享我对食物的热情和结识新朋友的好机会。")"可知,来的是不认识的人,名词stranger意为"陌生人",符合题意。故答案为D。
【44题详解】
考查动词词义辨析:句意:对于通常一顿可能持续长达三个小时的三道菜的晚餐,Ribeiro向每人收取35欧元。A. pays支付;B. charges收费;C. owes欠;D. raises提高,筹集。根据下文“?35 per person for what is usually a three-course meal”可知,这是Manuela Ribeiro为客人提供的晚餐的收费标准,即每人收费35欧元。故选B。
【45题详解】
考查动词及语境理解。A.pursuing追求;B.choosing选择;C.discussing讨论;D.changing改变。句意:对里贝罗(Ribeiro)来说,这已经成为她追求购买食物、尝试新食谱和举办晚宴等爱好的完美平台。根据下文her hobby of buying food,(6)new recipes and holding dinner parties 可知,动词pursue"追求",符合题意。故答案为A。
【46题详解】
考查动词短语辨析:句意:对Ribeiro来说,这已经成为她追求购买食材、尝试新食谱以及举办晚宴这些爱好的一个完美平台。A. passing on传递;B. trying out尝试;C. going over复习;D. taking down记下。根据下文“new recipes”可知,此处表示尝试新食谱。故选B。
【47题详解】
考查动词及语境理解。A.hire雇佣;B.help帮助;C.meet遇见;D.train培训。句意:里贝罗(Ribeiro)说:"这是一个分享我对食物的热情和结识新朋友的好机会。"动词meet意为"遇见,结识",meet new people(结识新朋友)符合题意。故答案为C。
【48题详解】
考查介词短语辨析。句意:有时她准备传统的巴西菜肴,以纪念她的祖国;有时她会用她最喜欢的啤酒搭配晚餐。A. in addition to除……外(还);B. in return for作为……的回报;C. in honor of为了纪念;D. in line with符合。根据下文“her native home”以及语境可知,为了纪念她的祖国,Ribeiro会准备传统的巴西菜肴。故选C。
【49题详解】
考查动词及语境理解。A.replaces取代;B.tastes品尝;C.orders点餐;D.pairs配对。句意:有时她会准备传统的巴西菜来纪念她的家乡,有时她会用她最喜欢的啤酒来搭配晚餐。动词pair意为"配对",短语:pair...with..意为"与……搭配",符合题意。故答案为D。
【50题详解】
考查形容词词义辨析:句意:这个平台让Ribeiro能够非常自由地实现她的梦想,与餐馆形成对比,在餐馆里服务是没有人情味的,菜单是提前知道的,而且人们期望用餐过程中没有惊喜。A. opposed相反的,对立的;B. related相关的;C. subject受…… 支配的;D. vital至关重要的。根据下文“to a restaurant where the service is”可知,此处是将在平台上做饭和开餐厅进行对比,表示两者是相反的。故选A。
【51题详解】
考查形容词及语境理解。A.invaluable无价的;B.impersonal缺乏人情味的,冷淡的;C.unsuitable不合适的;D.unprofessional非职业的。句意:这个平台使里贝罗能够自由地实现自己的梦想,而不是像其他餐馆那样,服务缺乏人情味,菜单提前知道,饭菜也不会让人感到意外。"形容词impersonal意为"缺乏人情味的,冷淡的",此处用于形容餐馆的服务态度。故答案为B。
【52题详解】
考查名词词义辨析:句意:这个平台让Ribeiro能够非常自由地实现她的梦想,与餐馆形成对比,在餐馆里服务是没有人情味的,菜单是提前知道的,而且人们期望用餐过程中没有惊喜。A. surprise惊喜;B. end结束;C. need需要;D. problem问题。根据上文“the menu is known in advance”可知,菜单是提前知道的,由此推知饭菜没有什么惊喜。故选A。
【53题详解】
考查名词及语境理解。A.lesson教训;B.pleasure乐趣;C.success成功;D.challenge挑战。句意:里贝罗说:"但这也是一个巨大的挑战,因为有时组织一场活动需要几天的时间。"名词challenge意为"挑战",符合题意。故答案为D。
【54题详解】
考查动词词义辨析:句意:“但这也是一个很大的挑战,因为有时组织一场活动可能需要好几天的时间。” Ribeiro说。A. celebrate庆祝;B. record记录;C. attend参加;D. organise组织。根据下文“a single event”可知,此处指组织一个活动。故选D。
【55题详解】
考查动词及语境理解。A.selected挑选;B.reserved预定;C.evaluated评估;D.requested要求。句意:这个平台不仅为专业厨师服务,也为那些愿意发现新体验的人服务。动词reserve意为"拥有,留作,用于",be reserved for意为"被保留用于",此处指这个平台不仅为专业厨师服务,也为那些愿意发现新体验的人服务。故答案为B。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
The price of fashion — economically and environmentally — has led to the rise of ____56____ new way of dressing, and it’s beginning to take off in Australia, too. As people now choose to wear more clothes fewer ____57____ (time), clothing rental services have become increasingly popular.
“I think it’s an amazing idea,” says Tanya Perilli, who owns a clothing rental shop. “Customers today look past the fact that something is secondhand and focus instead ____58____ the fact that they have something unique to wear ____59____ are not overstuffing their own wardrobes (衣柜) or contributing to landfill.”
Tanya’s shop offers fashion clothes for women ____60____ (rent) rather than purchase them outright, providing a less expensive ____61____ (solve) to one-time event dressing. The concept ____62____ (be) certainly not new — men have been renting good suits for decades — but for female shoppers, it is just taking off. This clothing-as-service model follows the broader societal movement towards shared economies.
Tanya is also looking beyond special-occasion dresses to less formal clothing, ____63____ she plans to package as capsule wardrobes and offer to travellers, such as those headed to weddings abroad, with a longer-term rental period. “I really want to make this work for ____64____ (people) lives today, and I know that doesn’t always mean _____65_____ (return) a dress on the Monday after a special weekend,” she says.
【答案】
56. a 57. times 58. on 59. and 60. to rent 61. solution 62. is 63. which
64. people’s 65. returning
【解析】
【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了服装租赁服务在澳大利亚兴起的现象。
【56题详解】
考查冠词。句意:时尚在经济上和环境上的代价导致了一种新的穿衣方式的兴起,这种方式也开始在澳大利亚流行起来。way方式,是可数名词,表示泛指"一种"新的方式,且new以辅音音素开头,故用a修饰,故填a。
【57题详解】
考查名词。句意:由于人们现在选择少穿的衣服更多了,服装租赁服务越来越受欢迎。time表示“次数”时是可数名词,fewer修饰可数名词复数形式。故填times。
【58题详解】
考查介词。句意:"如今的消费者不再把目光放在二手衣服上,而是关注自己有独特的衣服可穿,而不是把自己的衣柜塞得满满的,造成垃圾填埋场。"focus on表示"集中于……",是固定用法,符合句意,故填on。
【59题详解】
考查连词。句意:如今的顾客不再关注衣服是二手的这一事实,而是关注他们有独特的衣服可穿,并且不会把自己的衣柜塞得满满当当,也不会造成垃圾填埋问题。“have something unique to wear”和“are not overstuffing their own wardrobes...”是并列关系,have和are是谓语动词,应用连词and连接。故填and。
【60题详解】
考查不定式。句意:坦尼娅的店为女性提供时尚服装出租,而不是直接购买,为一次性活动的着装提供了一个更便宜的解决方案。offer to do sth提供干某事,是固定用法rent租用,是动词,offers...to rent表示"提供……供租用",故填to rent。
【61题详解】
考查名词。句意:坦尼娅的店提供女性时尚服装供租赁,而不是让她们直接购买,为一次性活动着装提供了一个更便宜的解决方案。提示词作宾语,用名词solution,意为“解决方案”,有冠词a修饰,用单数形式。故填solution。
【62题详解】
考查时态和主谓一致。句意:这个概念当然并不新鲜——几十年来,男性一直在租赁优质西装——但对于女性购物者来说,它才刚刚兴起。系动词be作谓语,句子陈述的是客观事实,用一般现在时,主语The concept是单数名词,谓语动词用单数形式is。故填is。
【63题详解】
考查连词。句意:除了特殊场合的礼服,坦尼娅还在寻找不太正式的服装,她计划把这些服装打包成胶囊衣橱,提供给那些前往国外参加婚礼的旅行者,租期较长。分析句子,空格处引导非限制性定语从句修饰先行词"less formal clothing",先行词指物,在从句中作主语,故用which引导,故填which。
【64题详解】
考查名词所有格。句意:她说:"我真的很想让这件衣服适用于今天人们的生活,我知道这并不总是意味着在一个特殊的周末后的周一就把衣服退了。"people人们,是名词,lives生活,也是名词,故用名词所有格,people's lives表示"人们的生活",故填people's。
【65题详解】
考查非谓语动词。句意:我真的想让这个(服装租赁服务)适合如今人们的生活,我知道这并不总是意味着在一个特别的周末后的周一归还礼服。根据句意,表示“意味着……”,用固定搭配mean doing sth.,意为“意味着做某事”,用动名词作宾语。故填returning。
第四部分 写作(共两节,满分40分)
第一节(满分15分)
66. 你将参加英语课上的“一分钟演讲”活动。请你针对部分同学在校园内用手机拍摄短视频的现象写一篇演讲稿,内容包括:
(1) 陈述看法;
(2) 提出建议。
注意:
(1) 写作词数应为80左右;
(2) 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。
My Views on Filming Short Videos on Campus
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】My Views on Filming Short Videos on Campus
Dear classmates,
Recently, some of us have been filming short videos on campus. In my opinion, it can be a fun way to record campus life, but it also has its drawbacks. Not only may it distract us from our studies and even disrupt the school order, but it might also cause unnecessary comparisons and affect our self-esteem when the videos don’t get the expected response.
I suggest we should limit the time for filming and choose proper places. Let’s focus more on our academic tasks and make good use of our time on campus.
Thank you!
【解析】
【导语】本篇书面表达属于演讲稿。要求考生针对部分同学在校园内用手机拍摄短视频的现象陈述看法并提出建议。
【详解】1. 词汇积累
记录:record → document
缺点:drawback → disadvantage
分散注意力:distract → divert
建议:suggest → propose
2. 句式拓展
并列句变复合句
原句:In my opinion, it can be a fun way to record campus life, but it also has its drawbacks.
拓展句:In my opinion, it can be a fun way that we can use to record campus life, but it also has its drawbacks.
【点睛】[高分句型 1] Not only may it distract us from our studies and even disrupt the school order, but it might also cause unnecessary comparisons and affect our self esteem when the videos don’t get the expected response. (运用了not only...but also...并列结构和从属连词when 引导的时间状语从句)
[高分句型 2] I suggest we should limit the time for filming and choose proper places. (运用了省略连词that的宾语从句和虚拟语气)
第二节(满分25分)
67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
Kevin was pretty bored. His mother was at work, and his father had been away on business. Therefore, he was left in the care of Mrs. Hill, an old lady who lived next door. His parents had raised the 12-year-old to be a good boy. He never got into trouble, though sometimes he wanted to do risky things. Mrs. Hill was asleep. Kevin sighed (叹息) and hoped something exciting would happen. Suddenly, a movement outside caught his eye.
Mrs. Hill’s front window faced Mr. and Mrs. Green’s house across the street. The couple had both gone to work, so it was strange that someone was over there. Kevin stared at the man at their front door. Suddenly, the man jumped through an open window into the house. With his heart in his mouth, Kevin grabbed Mrs. Hill’s home phone and called the police.
Thinking that the man might get away with whatever he wanted before the police arrived, Kevin decided to do something. He rushed out of Mrs. Hill’s house and crossed the street quickly. Grabbing a branch from a cut-down tree, he jumped in through the window. “Stop right there! You must leave right now!” he called out, holding the branch with both hands.
The man froze for a second, but when he saw the skinny boy he breathed a sigh of relief. “Hey, kid, put that down. It was my home. My parents used to live here and my father’s watch was here,” he explained, trying to lift a floorboard.
At that moment, the sounds of a police car echoed (回响) in the air. The man stood up in a panic, then ran through the house toward the window and jumped out. Kevin followed out and told the arriving police officers what had happened. They pursued and arrested the man.
Kevin went back to Mrs. Hill’s house. Somehow he wasn’t sure he had done the right thing. “What if he has told the truth ” he thought to himself. The man’s words sounded pretty convincing.
注意:
(1)续写词数应150左右;
(2)请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Paragraph 1: When Mr. and Mrs. Green got home, Kevin went to talk to them.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2: Kevin and Mr. Green took the watch they had found to the police station.
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】One possible version:
When Mr. and Mrs. Green got home, Kevin went to talk to them. He told them everything that had happened and expressed his doubts about whether the man was really a thief. Mr. Green listened carefully and then smiled. “You did a very brave thing, Kevin. That man is indeed a thief. He has a criminal record. Our house was once broken into by him years ago. He probably came back for revenge or to steal something else.” Kevin felt relieved to hear that. He was glad he had trusted his initial judgment and taken action.
Kevin and Mr. Green took the watch they had found to the police station. The police were very grateful for their help. They confirmed that the watch was one of the items stolen from Mr. and Mrs. Green’s house in the previous burglary. The thief was later charged with theft and other crimes. Kevin became a local hero. His parents were extremely proud of him. From that day on, Kevin realized that sometimes taking risks and standing up for what was right could bring positive results, and he was more determined to be a brave and just person in the future.
【解析】
【导语】本文人物为线索展开,讲述Kevin在父母不在家时,看到一男子闯入格林夫妇家,他报警并阻止男子,男子被捕后他怀疑自己是否做对。
【详解】1. 段落续写:
①由第一段首句内容“当格林夫妇回到家时,凯文去和他们交谈。”可知,第一段可描述凯文向格林夫妇讲述事情经过及自己的疑虑,格林夫妇证实男子是小偷,凯文感到安心。
②由第二段首句内容“凯文和格林先生带着他们找到的手表去了警察局。”可知,第二段可描述警察确认手表是之前被盗物品,小偷被指控,凯文成为英雄并更坚定做正义之人。
2. 续写线索:与格林夫妇交谈——确认男子是小偷——带手表去警局——小偷被指控——凯文成英雄
3. 词汇激活:
行为类
①返回:come back/return
②确认:confirm/verify
③指控:charge/accuse
情绪类
①勇敢的:brave/courageous
②高兴的:glad/delighted
【点睛】[高分句型1] He told them everything that had happened and expressed his doubts about whether the man was really a thief.(运用了关系代词that引导的限制性定语从句和连词whether引导的宾语从句)
[高分句型2] They confirmed that the watch was one of the items stolen from Mr. and Mrs. Green’s house in the previous burglary.(运用了连词that引导的宾语从句)
[高分句型3] From that day on, Kevin realized that sometimes taking risks and standing up for what was right could bring positive results, and he was more determined to be a brave and just person in the future.(运用了连词that引导的宾语从句和连接代词what引导的宾语从句)

展开更多......

收起↑

资源列表