【期末考点培优】专题22 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优闽教版(三起)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题22 阅读理解-选择-2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优闽教版(三起)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年六年级英语上册期末复习考点培优闽教版(三起)
专题22 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据语篇内容,选择最佳选项。
Hello, I’m Li Li. Let me tell you something about my last summer vacation.
I visited Guilin with my parents. On the first day, we saw the Reed- Flute Cave (芦笛岩). It was amazing (令人惊讶的)!
The next day, we tried Guilin rice noodles. They are my favorite food. The noodles are a little spicy (辣的) and sour (酸的). My mother and I love them. But my father doesn’t like them. I ate them for breakfast, lunch, and dinner!
We had a great time in Guilin. It was a happy trip.
1.When did Li Li go to Guilin ( )
A.Last winter vacation. B.Last summer vacation. C.Last Spring Festival.
2.What did Li Li do on the next day ( )
A.She visited People’s Park. B.She saw the Reed- Flute Cave.
C.She had Guilin rice noodles.
3.Who loves the Guilin rice noodles ( )
A.Li Li and her father. B.Li Li and her mother. C.Li Li and her parents.
根据短文内容,选择最佳答案。
Many people like sports. Doing exercise can keep healthy. There are many sports for children. The boys like playing basketball, ping-pong (乒乓) and football. The girls sometimes like running and Yoga (瑜伽). In these years, many old women like dancing in the square after dinner. They think (认为) dancing is also a good sport Some old women can dance well and they can dance for TV programs. They look young and beautiful.
4.______ can keep healthy. ( )
A.Watching TV B.Playing computer games C.Doing exercise
5.What sports do the girls sometimes like ( )
A.Playing basketball. B.Running and Yoga. C.Dancing.
6.What’s meaning (意思) of the word “square” in Chinese ( )
A.地面 B.农场 C.广场
7.The boys like playing ______. ( )
A.basketball B.football C.A and B
Read and choose. 阅读短文,选择正确选项。
It’s November eleven—Double Eleven Shopping Day! Lily wants to buy new clothes for winter. She looks at her favorite online store. Lily wants to buy a pink coat. Her favorite color is pink. She also needs a blue jacket because she doesn’t have any blue jackets. Her shoes are too small. So she will buy a pair of sports shoes. The sports shoes were 240 yuan before, but now they are only 120 yuan.
Lily is very happy with her new winter clothes.
Color: pink; red Price: 220 Delivery time: 3 days
Color: blue; pink Price: 150 Delivery time: 2 days
Color: yellow Price: 120 Delivery time: 4 days
8.Double Eleven Shopping Day is ____ in Chinese. ( )
A.618 购物节 B.双十二购物节 C.双十一购物节
9.Lily wants to buy a ____ coat. ( )
A.pink B.blue C.red
10.Lily doesn’t have any blue ____. ( )
A.clothes B.shoes C.jackets
11.Lily will pay (支付) ____ for her new winter clothes. ( )
A.450 yuan B.590 yuan C.490 yuan
12.This pair of sports shoes is ____ off. ( )
A.60% B.50% C.120%
根据语篇内容,选择最佳选项。
建议 食物
eat less (少的) hamburgers, ice cream, cake, hot dogs
can’t eat too much Fish, beef, chicken
eat more grape, banana, vegetable, potato
eat a lot of (大量的)them noodles, dumplings, bread, rice
13.What kind of food can we eat a lot ( )
A.Hamburgers. B.Beef. C.Rice.
14.______ and ______ are good for health, so we can eat more. ( )
A.Vegetables; fruits B.Cakes; fish C.Chicken; eggs
15.What is the main idea (主旨意思) of the table (表格) ( )
A.We should have three meals a day.
B.We should have a healthy menu every meal.
C.We must eat a hamburger every day.
根据语篇内容,选择最佳选项。
China is lucky to hold two Olympic Games!
In 2008, China held the Summer Olympics in Beijing. Its slogan was “One World, One Dream”. The mascots (吉祥物) were five cute (可爱的) friends called Fuwa. In 2022, it also held the Winter Olympics in Beijing. Its slogan was “Together for a Shared Future”. The mascot was a lovely panda named Bing Dwen Dwen.
We are so proud and happy! China welcomed the world to two great Olympic Games.
16.Where did China hold the two Olympic Games ( )
A.In Beijing. B.In Shanghai. C.In Guangzhou.
17.What was the mascot for the 2022 Winter Olympics ( )
A.Fuwa. B.Five cute friends. C.A lovely panda.
18.What was the slogan for the 2008 Summer Olympics ( )
A.Be proud and happy. B.One World, One Dream. C.Together for a Shared Future.
19.Why does the passage (文章) say “China is lucky” ( )
A.Because it has a lovely panda. B.Because it made five cute friends.
C.Because it held two Olympic Games.
阅读短文,选择答案。
Mary’s grandpa and grandma always go shopping on Sunday. They often buy a lot of food in the supermarket. They have vegetables and fruits to keep healthy. They don’t like hamburgers, ice cream or candy because they are bad for their body. They like noodles and fish. They are very healthy.
20.Mary’s grandpa and grandma always go shopping on ____. ( )
A.Saturday B.Sunday
21.They often buy a lot of ____ in the supermarket. ( )
A.food B.clothes
22.They think fruits can keep their body ____. ( )
A.bad B.healthy
23.____ are bad for our body. ( )
A.Vegetables B.Hamburgers
24.They like ____. ( )
A.noodles and fish B.ice cream and candy
阅读短文,选择正确答案。
“Early to bed, early to rise makes people healthy, wealthy (富有的) and wise (明智的).” This is an old English saying (谚语). Children should have more than eight hours’ sleep every night, or they can’t study very well. They will not be wise. The body also needs exercise. Walking, running, swimming and playing ball games are all exercise. Exercise keeps the body healthy and strong.
25.“... early to rise ...” means we should ______ early. ( )
A.go to bed B.go home C.get up
26.Children should have over ______ hours’ sleep every night. ( )
A.9 B.8 C.7
27.______ is good exercise. ( )
A.Walking B.Sleeping C.Talking
28.Exercise makes us ______. ( )
A.sad and cry B.strong and healthy C.just strong
阅读短文,选择正确的答案。
My name is Simon, I’m from the USA.But I live in China now. “Sports make us healthy, wealthy and wise.” So I like sports very much. Running is my favorite sport. I get up early and run in the park for 30 minutes every morning. Sometimes I jump rope at home. I jump rope for 20 minutes on Wednesday, Thursday and Saturday. It’s very interesting. I go swimming with my parents for 60 minutes on Friday, Saturday and Sunday. I’m good at it. Do you often have sports
29.What sports does Simon do every week ( )
A.①②③ B.①③⑥ C.①③④
30.Where does Simon run every morning ( )
A.At home. B.In the playground. C.In the park.
31.What does the underlined word “it” refer to (指代) ( )
A.Running. B.Swimming. C.Jumping.
32.How long does Simon run every week ( )
A.>3 hours (小时) B.=3 hours. C.<3 hours.
33.What’s the best title (最佳题目) for the passage ( )
A.Places and Sports B.Health and Sports C.Time and Sports
阅读短文,选择正确的答案。
Eating healthy food is very important for us. We need to eat right food.
For breakfast, we can have some bread, an egg and a glass of milk. The food can keep us full of energy. It’s easy to begin our work in a new day. At noon, we need to have some rice, vegetables and some chicken for lunch. In the evening, we can eat less. We can have some fruits and vegetables. Don’t eat too much candy and junk food (垃圾食品). They are bad for your body. Remember to drink a lot of water. It’s good for you.
By eating healthy food and drinking enough water, we can keep our bodies strong and healthy.
34.How many meals (餐). are mentioned (提到) in the text ( )
A.One. B.Two. C.Three.
35.We can have _____ for breakfast. ( )
A.B. C.
36.The underlined word “energy” means “______” in Chinese. ( )
A.高兴 B.能量 C.饥饿的
37.We can’t eat too much _____. ( )
A.vegetables B.candy C.water
38.What’s the best title (标题) for the passage ( )
A.Food and Health B.Exercises and Health C.Eating Less Food
阅读短文,选择最佳答案。
The Summer Olympic Games take place every four years. In 2021, Tokyo held the 32nd Olympic Games. The Olympic mascot was Miraitowa. The slogan was “United by emotion (激情聚会)”. The logo was very beautiful. China got 88 medals (奖牌). China held the Summer Olympic Games in 2008. In 2022, it held the 24th Winter Olympic Games, too. The Olympic mascot was Bing Dwen Dwen (冰墩墩). It looks like a panda. It is very beautiful and funny.
39.The 32nd Olympic Games took place in _________. ( )
A.Beijing B.London C.Tokyo
40.The slogan of the Tokyo Olympic Games is “_________” ( )
A.United by emotion B.One world, one dream C.Inspire a generation
41.The Beijing Winter Olympic mascot is_________. ( )
A.Fuwa B.Miraitowa C.Bing Dwen Dwen
42.China held the 24th Winter Olympic Games in _________. ( )
A.2021 B.2022 C.2023
43.China had got _________ medals in the 32nd Olympic Games. ( )
A.63 B.88 C.100
Read and choose. 阅读短文,选择答案。
My name is Linda. I’m from Sydney, Australia. I’m thirteen years old. I have a pen friend. He’s from Beijing, China. And his name is Xiaoyong. He’s twelve years old. His hobby is collecting stamps. He sent me some letters and told me something about different stamps. Sometimes he told me something about Chinese history. Last July I went to China and visited him. We went to the Great Wall together. It’s long and old. It’s more than twenty thousand kilometres long. I like it very much. And I also visited Tian’ anmen Square and the Summer Palace with my parents. I had a very happy time in Beijing.
44.What’s Xiaoyong’s hobby ( )
A.Collecting dolls. B.Collecting kites. C.Collecting stamps.
45.Where did Linda go last July ( )
A.Shanghai. B.Beijing. C.Harbin.
46.How is the Great Wall ( )
A.Small and old. B.Long and old. C.Short and old.
47.Did Xiaoyong tell Chinese history to Linda ( )
A.Yes, he did. B.No, he didn’t. C.We don’t know.
48.What’s the title (题目) of this text ( )
A.The Great Wall B.A visit to Sydney C.My pen friend and I
阅读短文,选择正确的答案。
Susan is from the USA.She teaches English in China now. She likes Chinese but she only knows a little Chinese. She isn’t free from Monday to Friday. So she often goes shopping on Saturday.
Today is Saturday. Susan walks to a shop. “What can I do for you ” the salesgirl in the shop asks her in Chinese. Susan thinks she can tell the salesgirl what she wants in Chinese. So she says in Chinese that she wants a quilt. Then the salesgirl goes to the back of the shop. “My Chinese is not bad. The salesgirl can understand me.” she thinks. Susan is happy. Soon the salesgirl comes back. She gives Susan a cup.
49.Where does Susan work ( )
A.She works in a shop. B.She works in a hospital. C.She works in a school.
50.Susan goes shopping ______ today. ( )
A.on foot B.by bus C.by taxi
51.The salesgirl comes back and gives Susan ______. ( )
A.a quilt B.a cup C.nothing
52.The underlined word “quilt” means “______” in Chinese. ( )
A.被子 B.枕头 C.杯子
53.Which of the following is TRUE ( )
A.Susan wants a cup in fact (事实上).
B.Susan is free from Monday to Friday.
C.The salesgirl in the shop can’t understand Susan.
阅读短文,选择正确的答案。
A good breakfast is important. We can easily understand why. We have not eaten anything for about 12 hours by breakfast time. Our bodies need food for morning activities.
One good breakfast should be rice or bread, an egg and some milk. On a cold morning, a cup of hot drink is necessary (必需的).
We must get up early to have plenty (充足) of time to have breakfast. A good breakfast helps us to be more energetic (精力充沛的) and also to work better and play more happily.
54.The text tells us that a good breakfast is _________. ( )
A.important B.easy C.different
55.What is necessary for breakfast on a cold morning ( )
A.A piece of bread. B.A cup of hot drink. C.A cup of cold drink.
56.What can a good breakfast help us to do ( )
A.It can help us to eat more food.
B.It can help us to work better.
C.It can help us to sleep well.
57.Which is a good breakfast ( )
A.Rice and a hamburger.
B.Bread, an egg and some cola.
C.Bread, an egg and some milk.
阅读短文,选择正确的答案。
Li Ping gets up very early in the morning. After that he does morning exercises, has breakfast and then goes to school at seven.
Classes begin at eight. In class, all of his classmates listen to the teacher carefully. The teachers often ask them some questions. They put up their hands when they know the answers.
Li Ping is good at Chinese. His math is poor, and he is working hard on it. He likes English. After class he and his classmates often talk to each other in English.
Classes are over at four in the afternoon. Then the students have an hour(小时) for sports. On Sundays they often fly kites in the fields. In the evening Li Ping usually does his homework. Sometimes he goes to see a film with his parents. He goes to sleep at about ten.
58.What does Li Ping do after he gets up in the morning ( )
A.He reads English and has breakfast.
B.He does morning exercises and has breakfast. Then he goes to school.
C.He doesn’t have breakfast and he goes to school at seven.
59.Li Ping is not good at . ( )
A.math B.English C.Chinese
60.Why does Li Ping often talk to his classmates in English ( )
A.Because he is not from China.
B.Because he likes English.
C.Because his English is poor.
61.When do the students often fly kites ( )
A.On Saturdays. B.From Monday to Friday. C.On Sundays.
62.In the evening Li Ping usually . ( )
A.sees a film B.does his homework C.does some washing
阅读短文,选择正确的答案。
It is Saturday today. The Browns are all at home. Mrs. Brown is in the kitchen. She’s cooking apple pies. The pies are very delicious. Mr. Brown isn’t in the living room. He is outside the house. He is washing the car. The car is new and very beautiful. He looks after it very well. Jim is in the dining room. He is setting the table. Where is his sister Sue She’s in her bedroom. She is playing with the dog. Everyone is very busy.
63.___________ is cooking apple pies. ( )
A.Mr. Brown B.Mrs. Brown C.Jim
64.Mr. Brown is ___________. ( )
A.in the living room B.in the dining room C.outside the house
65.___________ looks after the car very well. ( )
A.Mrs. Brown B.Mr. Brown C.Sue
66.Jim is Sue’s ___________. ( )
A.sister B.brother C.father
67.Sue is ___________. ( )
A.setting the table B.playing with the dog C.washing clothes
阅读短文,选择正确的答案。
The sun, the moon and the stars are all in the sky. We can see the sun in the day. We can see the moon and the stars at night.
The sun is much bigger than the moon. It gives us light and heat(热).
The moon looks bigger than the stars, because it is much closer(更近) to the earth. The moon has no light of its own(自己的). The light of it comes from the sun.
Some stars shine with their own light. Stars look smaller than the sun and the moon. But most(大多数) of the stars are bigger than the sun. They look small because they are very far from us.
68.When can we see the sun ( )
A.In the day. B.At night. C.At any time.
69.What can’t we see at night ( )
A.Stars. B.The moon. C.The sun.
70.What does the sun give us ( )
A.Light. B.Heat. C.A and B.
71.Is the sun bigger than most of the stars ( )
A.No, it isn’t. B.Yes, it is. C.We don’t know.
72.Are the stars far from us ( )
A.No, they aren’t. B.Yes, they are. C.We don’t know.
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.C 3.B
【导语】本文主要介绍了作者和父母去年暑假去桂林的旅行。
1.句意:李丽什么时候去桂林的?Last winter vacation.去年寒假。Last summer vacation.去年暑假。Last Spring Festival.去年春节。根据“Let me tell you something about my last summer vacation.”可知李丽去年暑假去的桂林,故选B。
2.句意:李丽在第二天做了什么?She visited People’s Park.她参观了人民公园。She saw the Reed- Flute Cave.她看了芦笛岩。She had Guilin rice noodles.她吃了桂林米粉。根据“The next day, we tried Guilin rice noodles.”可知第二天吃了桂林米粉,故选C。
3.句意:谁喜欢桂林米粉?Li Li and her father.李丽和她的爸爸。Li Li and her mother.李丽和她的妈妈。Li Li and her parents.李丽和她的父母。根据“My mother and I love them. But my father doesn’t like them.”可知李丽和她的妈妈喜欢桂林米粉,故选B。
4.C 5.B 6.C 7.C
【导语】本文主要介绍不同性别和年龄的人们喜欢的运动不同。
4.句意:____能保持健康。A看电视,B玩电脑游戏,C做锻炼。根据“Doing exercise can keep healthy.”可知是锻炼能保持健康,故选C。
5.句意:女孩们有时喜欢什么运动?A打篮球。B跑步和瑜伽。C跳舞。根据“The girls sometimes like running and Yoga (瑜伽).”可知是跑步和瑜伽,故选B。
6.句意:单词“square”的汉语意思是什么?根据“In these years, many old women like dancing in the square after dinner.”可知应是在广场上跳舞,故选C。
7.句意:男孩们喜欢打(踢)______。A篮球,B足球,C是A和B。根据“The boys like playing basketball, ping-pong (乒乓) and football.”可知男孩们喜欢打篮球,打乒乓球和踢足球,故选C。
8.C 9.A 10.C 11.C 12.B
【导语】本文主要写了双十一购物节期间,莉莉在网上购买冬季衣物的事情。
8.句意:Double Eleven Shopping Day对应的中文是____。A618购物节,B双十二购物节,C双十一购物节。根据文中句子“It's November eleven—Double Eleven Shopping Day!”,可知Double Eleven Shopping Day对应的中文是双十一购物节,故选C。
9.句意:莉莉想买一件____外套。A粉色的,B蓝色的,C红色的。根据文中句子“Lily wants to buy a pink coat.”,可知莉莉想买一件粉色的外套,故选A。
10.句意:莉莉没有蓝色的____。A衣服,B鞋子,C夹克。根据文中句子“She also needs a blue jacket because she doesn’t have any blue jackets.”,可知莉莉没有蓝色的夹克,故选C。
11.句意:莉莉要为她的新冬装支付____。A 450元,B 590元,C 490元。根据文中及表格信息,粉色外套220元+蓝色夹克150元+运动鞋120元,总计220+150+120=490元,可知莉莉要支付490元,故选C。
12.句意:这双运动鞋降价了____。A60%,B50%,C120%。根据文中句子“The sports shoes were 240 yuan before, but now they are only 120 yuan.”,可知原价240元现价120元,降价了50%,故选B。
13.C 14.A 15.B
【导语】本文主要介绍对食物的建议。
13.句意:我们可以大量吃什么种类的食物?A汉堡包。B牛肉。C米饭。根据“eat a lot of (大量的)them noodles, dumplings, bread, rice”可知是米饭,故选C。
14.句意:___和____对健康是有好处的,所以我们可以吃更多。A蔬菜;水果,B蛋糕;鱼,C鸡肉;鸡蛋。根据“eat more grape, banana, vegetable, potato”可知是蔬菜和水果,故选A。
15.句意:这个表格的主旨意思是什么?A我们应该一天吃三顿饭。B我们应该每顿饭有一个健康的菜单。C我们每天必须吃一个汉堡。根据表格内容可知应是每顿饭都健康饮食,故选B。
16.A 17.C 18.B 19.C
【导语】本文主要介绍了中国举办了两届奥运会。
16.句意:中国在哪里举办了两届奥运会?In Beijing. 在北京。In Shanghai. 在上海。In Guangzhou. 在广州。由文章内容可知中国在北京举办了2008年夏季奥运会和2022年冬季奥运会。故选A。
17.句意:2022年冬奥会吉祥物是什么?Fuwa. 福娃。Five cute friends. 五个可爱的朋友。A lovely panda. 一只可爱的熊猫。由文中“The mascot was a lovely panda named Bing Dwen Dwen.” 可知2022年冬奥会的吉祥物是熊猫冰墩墩。故选C。
18.句意:2008年夏季奥运会的口号是什么?Be proud and happy. 要骄傲和快乐。One World, One Dream. 同一个世界,同一个梦想。Together for a Shared Future. 携手共进、命运与共。由文中“In 2008, China held the Summer Olympics in Beijing. Its slogan was ‘One World, One Dream’.” 可知2008年奥运会口号是“同一个世界,同一个梦想。”故选B。
19.句意:为什么文章说“中国是幸运的”?Because it has a lovely panda. 因为它有一只可爱的熊猫。Because it made five cute friends. 因为它交了五个可爱的朋友。Because it held two Olympic Games. 因为它举办了两届奥运会。由文中“China is lucky to hold two Olympic Games!” 可知因为中国举办了两届奥运会。故选C。
20.B 21.A 22.B 23.B 24.A
【导语】本文主要讲述的是玛丽的爷爷奶奶每周日购物,喜欢健康食品,避免不健康食品。
20.句意:玛丽的爷爷和奶奶总是在______去购物。A周六,B周日,根据句子“Mary’s grandpa and grandma always go shopping on Sunday.”,可知玛丽的爷爷奶奶经常在周日去购物,故选B。
21.句意:他们经常在超市买很多______。A食物,B衣服,根据句子“They often buy a lot of food in the supermarket.”,可知他们经常买很多食物,故选A。
22.句意:他们认为水果可以保持身体_____。A坏的,B健康的,根据句子“They have vegetables and fruits to keep healthy.”,可知他们认为水果和蔬菜可以保持身体健康,故选B。
23.句意:____对我们的身体有害。A蔬菜,B汉堡,根据句子“They don’t like hamburgers, ice cream or candy because they are bad for their body.”,可知汉堡都身体有害,故选B。
24.句意:他们喜欢______。A面条和鱼,B冰淇淋和糖果,根据句子“They like noodles and fish.”,可知他们喜欢面条和鱼,故选A。
25.C 26.B 27.A 28.B
【导语】本文通过一句英国谚语引出主题,阐述了早睡早起和充足睡眠对儿童学习及健康的重要性,并说明了锻炼对保持身体强健的作用。
25.句意:“... early to rise ...” 意思是我们应该早起。A睡觉,B回家,C起床。根据谚语“Early to bed, early to rise”及其常识可知“rise”在此处意为“起床”,故选C。
26.句意:儿童每晚应该有超过______小时的睡眠。A9小时,B8小时,C7小时。根据“Children should have more than eight hours’ sleep every night”可知睡眠时间应超过8小时,故选B。
27.句意:______是很好的锻炼。A散步,B睡觉,C谈话。根据“Walking, running, swimming and playing ball games are all exercise.”可知散步是锻炼的一种,故选A。
28.句意:锻炼使我们______。A悲伤和哭泣,B强壮和健康,C仅仅强壮。根据“Exercise keeps the body healthy and strong.”可知锻炼使我们保持健康和强壮,故选B。
29.B 30.C 31.C 32.A 33.B
【导语】 本文是Simon的自我介绍,他来自美国但现居中国,坚信运动使人健康、富足和聪明。他详细介绍了自己每周的运动安排,包括每天晨跑、每周几次跳绳和周末游泳。
29.句意:Simon每周做什么运动? 根据“ I get up early and run in the park for 30 minutes every morning.”可知他每天跑步;“Sometimes I jump rope at home.”可知他跳绳;“I go swimming with my parents for 60 minutes on Friday, Saturday and Sunday.”可知他每周五、六、日游泳。因此他每周的运动是跑步、游泳和跳绳,故选B。
30.句意:Simon每天早晨在哪里跑步? At home.在家。In the playground.在操场。In the park.在公园。根据“I get up early and run in the park for 30 minutes every morning”可知他每天早晨在公园跑步,故选C。
31.句意:划线词“it”指代什么? Running.跑步。Swimming.游泳。Jumping.跳绳。根据“I go swimming with my parents for 60 minutes on Friday, Saturday and Sunday. I’m good at it.”可知“it”指代前文提到的“swimming”,故选C。
32.句意:Simon每周跑步多长时间? >3 hours大于3小时。=3 hours.等于3小时。<3 hours.小于3小时。根据“I get up early and run in the park for 30 minutes every morning.”可知他每天跑30分钟,一周7天总共跑210分钟,即3.5小时,大于3小时,故选A。
33.句意:这篇文章的最佳题目是什么? Places and Sports地点与运动;Health and Sports健康与运动;Time and Sports时间与运动。文章开篇引用谚语说明运动对健康等的好处,并主要围绕Simon的个人运动习惯展开,强调运动带来健康,故选B。
34.C 35.A 36.B 37.B 38.A
【导语】本文介绍了健康饮食的重要性,分别说明了早餐、午餐和晚餐适合吃的食物,并提醒人们要少吃糖果和垃圾食品,多喝水以保持身体健康。
34.句意:文中提到了几餐?A一。B二。C三。根据文中分别提到了“For breakfast,” “At noon,” “In the evening,”可知提到了早餐、午餐和晚餐,共三餐,故选C。
35.句意:我们早餐可以吃______。根据“For breakfast, we can have some bread, an egg and a glass of milk.”可知早餐可以吃面包、鸡蛋和牛奶,A是面包、鸡蛋和牛奶,符合题意,故选A。
36.句意:带下划线的单词“energy”中文意思是“______”。根据“The food can keep us full of energy. It’s easy to begin our work in a new day.”可知食物能让我们充满能量,以便开始新一天的工作,故“energy”意为能量,故选B。
37.句意:我们不能吃太多______。A蔬菜;B糖果;C水。根据“Don’t eat too much candy and junk food. They are bad for your body.”可知不能吃太多糖果,故选B。
38.句意:这篇文章的最佳标题是什么?A食物与健康;B锻炼与健康;C少吃食物。通读全文,文章核心是介绍健康饮食及其对健康的重要性,故选A。
39.C 40.A 41.C 42.B 43.B
【导语】本文主要介绍了奥运会的相关知识。
39.句意:第32届奥运会在东京举办的。A北京,B伦敦,C冬京,根据“In 2021, Tokyo held the 32nd Olympic Games.”可知东京举办第32届奥运会,故选C。
40.句意:东京奥运会的口号是“激情聚会。”A激情聚会,B同一个世界,同一个梦想,C激励一代人,根据“The slogan was “United by emotion (激情聚会)”.”可知东京奥运会的口号是“激情聚会。”故选A。
41.句意:北京冬季奥运会的吉祥物是什么?A福娃,B未来永远,C冰墩墩,根据“In 2022, it held the 24th Winter Olympic Games, too. The Olympic mascot was Bing Dwen Dwen (冰墩墩).”可知北京冬季奥运会的吉祥物是冰墩墩,故选C。
42.句意:中国在2022举办24届冬季奥运会。A 2021,B 2022,C 2023,根据“In 2022, it held the 24th Winter Olympic Games, too.”可知中国在2022举办24届冬季奥运会。故选B。
43.句意:在第32届奥运会上,中国获得88枚奖牌。A 63,B 88,C 100,根据“China got 88 medals (奖牌).”可知在第32届奥运会上,中国获得88枚奖牌。故选B。
44.C 45.B 46.B 47.A 48.C
【导语】本文主要介绍了琳达和她的笔友小勇。
44.句意:小勇的爱好是什么?A收集玩偶。B收集风筝。C集邮。根据文中“His hobby is collecting stamps.”可知小勇的爱好是集邮。故选C。
45.句意:琳达去年七月去哪里了?A上海。B北京。C哈尔滨。根据文中“Last July I went to China and visited him. We went to the Great Wall together.”可知琳达去年七月去北京。故选B。
46.句意:长城怎么样?A又小又旧。B又长又旧。C又短又旧。根据文中“It’s long and old.”可知长城又长又旧。故选B。
47.句意:小勇给琳达讲中国历史了吗?A是的,他讲了。B没有,他没讲。C我们不知道。根据文中“Sometimes he told me something about Chinese history.”可知小勇给琳达讲中国历史。故选A。
48.句意:这段文字的题目是什么?A长城,B一次悉尼之行,C我和我的笔友。通读全文可知主要讲述了琳达和笔友小勇的事。故选C。
49.C 50.A 51.B 52.A 53.C
【导语】本文主要讲述了苏珊因为中文不好而发生的一件有趣的事情。
49.句意:苏珊在哪里工作?A她在商店工作。B她在医院工作。C她在学校工作。根据“She teaches English in China now.”可知苏珊教英语,她在学校工作,故选C。
50.句意:苏珊今天____去购物。A步行,B坐公共汽车,C坐出租车。根据“Susan walks to a shop.”可知苏珊步行去购物,故选A。
51.句意:女售货员回来给了苏珊____。A一条被子,B一个杯子,C没有什么。根据“Soon the salesgirl comes back. She gives Susan a cup.”可知女售货员回来给了苏珊一个杯子,故选B。
52.句意:下划线的单词“quilt”的中文意思是“____”。根据“Soon the salesgirl comes back. She gives Susan a cup.”可知女售货员回来给了苏珊一个杯子,杯子和被子的中文发音相同,因此是被子,故选A。
53.句意:下列哪一项是正确的?A事实上苏珊想要一个杯子。B苏珊星期一到星期五有空。C商店里的女售货员听不懂苏珊的话。根据短文内容可知选项C是正确的,故选C。
54.A 55.B 56.B 57.C
【导语】本文讲了早餐。
54.句意:文本告诉我们好的早餐是_______。A重要的,B容易的,C不同的,根据“A good breakfast is important.”,可知文本告诉我们好的早餐是重要的,故选A。
55.句意:在寒冷的早晨早餐需要什么?A一片面包。B一杯热饮。C一杯冷饮。根据“On a cold morning, a cup of hot drink is necessary (必需的).”,可知在寒冷的早晨早餐早餐需要一杯热饮,故选B。
56.句意:一顿丰盛的早餐能帮助我们做什么?A它可以帮助我们吃更多的食物。B它可以帮助我们更好地工作。C它可以帮助我们睡得好。根据“A good breakfast helps us to be more energetic (精力充沛的) and also to work better and play more happily.”,可知一顿丰盛的早餐能帮助我们更好地工作,故选B。
57.句意:什么是好早餐?A米饭和一个汉堡。B面包、一个鸡蛋和一些可乐。C面包、一个鸡蛋和一些牛奶。根据“One good breakfast should be rice or bread, an egg and some milk.”,可知面包、一个鸡蛋和一些牛奶是好早餐,故选C。
58.B 59.A 60.B 61.C 62.B
【导语】本文介绍了李平的日常生活,包括他早晨起床后的锻炼、早餐、上学,以及在学校的学习情况和课余活动。
58.句意:李平早晨起床后做了什么?A他读英语,吃早餐。B他做早操,吃早餐。然后他去上学 C他不吃早餐,七点钟去上学。根据“After that he does morning exercises, has breakfast and then goes to school at seven.”可知他做了早操并吃了早餐,然后去学校。故选B。
59.句意:李平不擅长什么科目?A数学,B英语,C语文,根据“His math is poor, and he is working hard on it.”可知他不擅长数学。故选A。
60.句意:李平为什么经常和同学用英语交谈?A因为他不是中国人。B因为他喜欢英语。C因为他的英语不好。根据“He likes English.”可知因为他喜欢英语。故选B
61.句意:学生们通常什么时候放风筝?A星期六。B从周一到周五。C星期天。根据“On Sundays they often fly kites in the fields.”可知在星期天。故选C。
62.句意:晚上李平通常做什么?A看电影,B做作业,C洗衣服,根据“In the evening Li Ping usually does his homework.”可知他通常做作业。故选B。
63.B 64.C 65.B 66.B 67.B
【导语】本文介绍了布朗一家周六的生活。
63.句意:______正在做苹果派。A布朗先生,B布朗夫人,C吉姆,根据“Mrs. Brown is in the kitchen. She’s cooking apple pies.”,可知布朗夫人正在做苹果派,故选B。
64.句意:布朗先生_______。A在客厅里,B在餐厅里,C在房子外面,根据“Mr. Brown isn’t in the living room. He is outside the house.”,可知布朗先生在房子外面,故选C。
65.句意:_______把车照顾的很好。A布朗夫人,B布朗先生,C苏,根据“Mr. Brown isn’t in the living room. He is outside the house. He is washing the car. The car is new and very beautiful. He looks after it very well.”,可知布朗先生把车照顾的很好,故选B。
66.句意:吉姆是苏的_______。A姐姐,B哥哥,C爸爸,根据“Where is his sister Sue ”,可知吉姆是苏的哥哥,故选B。
67.句意:苏正在_______。A摆桌子,B和狗一起玩,C洗衣服,根据“Where is his sister Sue She’s in her bedroom. She is playing with the dog.”,可知苏正在和狗一起玩,故选B。
68.A 69.C 70.C 71.A 72.B
【导语】本文介绍了太阳,月亮和星星。
68.句意:我们什么时候能看到太阳?A在白天。B在夜晚。C在任何时间。根据“We can see the sun in the day.”,可知我们能在白天看到太阳,故选A。
69.句意:晚上我们看不到什么?A星星。B月亮。C太阳。根据“We can see the moon and the stars at night.”,可知晚上看不到太阳,故选C。
70.句意:太阳给我们什么?A光。B热。根据“The sun is much bigger than the moon. It gives us light and heat(热).”,可知太阳给我们光和热,故选C。
71.句意:太阳比大多数星星都大吗?根据“But most(大多数) of the stars are bigger than the sun.”,可知大多数星星都比太阳大,答语为否定回答,故选A。
72.句意:星星远离我们吗?根据“But most(大多数) of the stars are bigger than the sun. They look small because they are very far from us.”,可知星星远离我们,答语为肯定回答,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览