【高考突破方案】强化训练 选择性必修第四册 Unit 1 Looking forwards & Unit 2 Lessons in life 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【高考突破方案】强化训练 选择性必修第四册 Unit 1 Looking forwards & Unit 2 Lessons in life 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源简介

强化训练
Ⅰ.阅读理解
A
(2025·晋豫名校联盟检测)
The China Daily Global Impact Writing Challenge
The China Daily Global Impact Writing Challenge (China Daily GIWC) sincerely invites young people from China and overseas to participate in this challenge.
Purpose
We hope that young people around the world understand the importance of Sustainable Development Goals (SDGs). They should be aware of the future crises and opportunities facing the world. They are supposed to have a broad world vision and contribute to building a better future in today's globalization.
Theme
Me and the SDGs
Challenge Details
The challenge is open to students worldwide, with four categories established:
·Elementary School Division
·Junior High School Division (US Grades 7-9)
·High School Division (US Grades 10-12)
·Global College Freshmen and Sophomores
Method
The challenge will be conducted online, facilitating the participation of young people from around the world.
Language
The language of the challenge is English, which will help participants improve their English writing skills and communicate and share with young people from around the world.
Entry Fee:¥399
Contact:giwc@
Registration:https://luminaryedu.mike x.com/3okCD
语篇导读:本文是一篇应用文。文章主要介绍了《中国日报》全球影响写作挑战。
1.What topic may be best relevant to the theme
A.Efficient writing skills.
B.Fashionable costume styles.
C.Affordable and clean energy.
D.Strategies on business investment.
解析:C 推理判断题。根据Purpose部分“We hope that young people around the world understand the importance of Sustainable Development Goals(SDGs).(我们希望世界各地的年轻人都能理解可持续发展目标(SDGs)的重要性。)”以及Theme部分“Me and the SDGs(我和可持续发展目标)”可知,此次写作挑战的主题是关于可持续发展目标的,C项:Affordable and clean energy(可负担且清洁的能源。)与主题相关。故选C。
2.When is the Regular Submission deadline?
A.October 2nd. B.November 2nd.
C.October 25th. D.December 21st.
解析:B 细节理解题。根据图表显示的“Regular Submission Deadline November 2nd, 10AM(常规提交截止日期为11月2日上午10点)”可知,常规提交截止日期是11月2日。故选B。
3.Which category should a Grade 8 American participant belong to
A.High School Division.
B.Junior High School Division.
C.Elementary School Division.
D.Global College Freshmen and Sophomores.
解析:B 细节理解题。根据Challenge Details部分“Junior High School Division(US Grades 7-9)(初中组(美国7-9年级))”可知,一个八年级的美国参与者属于初中分部。故选B。
B
(2025·江西多校联考)
One day, Mei was home alone when her new elderly neighbor visited and handed her a box of wedding candies. Mei refused, saying she was on a diet, but the lady suggested giving them to the kids. Unwillingly, Mei accepted the candies. After an awkward chat, the lady left. Mei felt the lady was mean for giving away unwanted candies.
Less than half an hour later, someone knocked at Mei's door. Through the peephole (窥视孔), Mei found it was also the lady. She was still holding a box of candies. It seemed she wouldn't stop until she had given away all the old candies. This time, Mei didn't open the door and pretended no one was home. Soon, the lady's son arrived and said, “Mom, you've knocked on doors all the way here! Everyone is at work. No one is home. Let's go back.”
Hearing that, Mei thought of her own father, who had Alzheimer's. One rainy day, she saw him standing at Uncle Wang's door with a handful of grass. Uncle Wang, living in a street facing house, saw him but didn't open the door. Mei's father waited, holding the grass, and said, “I'm bringing medicine to Uncle Wang. This cures eye diseases.” Uncle Wang had eye problems when he was young. Even in his confusion, Mei's father never forgot to find a “miracle cure” for Uncle Wang, though his kind intentions remained unknown to him.
Mei's eyes were filled with tears as memories surfaced. She invited the lady and her son inside. The lady, who forgot she had already given candies, handed Mei another box. The son explained, “My mom has Alzheimer's. She treasures candies and loves giving them away. Please don't mind her.”
After sending the lady and her son off, Mei went to the supermarket and bought a bag of candies to give to the lady, making the lady happy. Whenever the lady brought her candies again, Mei happily accepted them and then sent them back to her. Though small, these candies carried a kind and sincere heart.
语篇导读:本文是一篇记叙文。新来的老邻居反复来给Mei送结婚糖果,原来她患有阿尔兹海默病,这让Mei想起自己患有阿尔兹海默病的父亲,于是从那以后,Mei每次接受糖果,都会还给这个老邻居。糖果虽小,但这承载了善良真诚的心。
4.What made Mei feel uncomfortable about the elderly neighbor
A.The lady's mean attitude towards Mei.
B.Mei's healthy diet disturbed by the lady.
C.Mei's thought that the candies were unneeded.
D.The lady's insistence on giving candies to the kids.
解析:C 细节理解题。根据第一段中的“Mei felt the lady was mean for giving away unwanted candies.(Mei觉得这位女士送不想要的糖果很小气。)”可知,Mei因为这位女士送的糖果是不想要的,所以感到不舒服。故选C。
5.Why did Mei stay in without opening the door the second time the lady knocked
A.She was afraid of the lady.
B.She didn't hear the knock.
C.She was not keen on the candies.
D.She didn't want to receive more candies.
解析:D 推理判断题。根据第二段中的“She was still holding a box of candies. It seemed she wouldn't stop until she had given away all the old candies. This time, Mei didn't open the door and pretended no one was home.(她手里还拿着一盒糖果。她似乎不会停下来,直到她把所有的旧糖果都送出去。这一次,Mei没有开门,假装没人在家。)”可知,第二次这位女士又拿着旧糖果来了,Mei不想收到更多的糖果了,所以不想开门。故选D。
6.How did Mei feel about the lady after thinking of her own father
A.Mei was upset about her.
B.Mei was sympathetic to her.
C.Mei was annoyed with her.
D.Mei was confused about her.
解析:B 推理判断题。根据第三段中的“Even in his confusion, Mei's father never forgot to find a ‘miracle cure’ for Uncle Wang, though his kind intentions remained unknown to him.(即使在混乱中,Mei的父亲也从未忘记为王叔叔找到‘灵丹妙药’,尽管他不知道他的善意。)”和第四段中的“Mei's eyes were filled with tears as memories surfaced.(回忆浮出水面,Mei的眼里充满了泪水。)”可知,Mei回想起父亲曾经的行为,眼中充满泪水,她也对这位女士深感同情。故选B。
7.What is the text
A.A story about dealing with gifts.
B.A lesson on proper neighbor manners.
C.A tale of understanding and kindness.
D.A description on the challenges of Alzheimer's.
解析:C 主旨大意题。通读全文可知,文章讲述了Mei新来的邻居患有阿尔兹海默病,这让Mei想起了自己的父亲,于是每次这位女士来给Mei送糖果时,Mei都会还回去,文章在最后一段“Though small, these candies carried a kind and sincere heart.(这些糖果虽然小,却承载着善良真诚的心。)”升华了故事:这些小小的糖果却承载着善良真诚的心。由此可推测出,本文主要是一个关于理解和善良的故事。故选C。
C
(2025·郴州市一模)
An early text to video AI tool called ModelScope, while impressive, was deeply limited in its ability to accurately represent the text prompt—some users even described the video that it created as “nightmarish”. While a year later, text to video AI would blur the line between the digital and the real.
If you've ever used a text to image generative AI tool like DALL E, you'll see that text to video tools work in a similar way. The user provides a prompt, like “cat swimming in a fish tank”, and the tool creates a video based on everything it knows about cats, water, fish and the physics of how they might interact. The tool makes use of what are known as “visual patches”, building blocks of data that help the AI to understand how everything in the scene should interact and progress, frame by frame.
Tools based on a diffusion system, like OpenAI's Sora, are trained to recognize objects so they can refine images by filtering out the incorrect visual patches. This process could be compared to a worker melting raw gold multiple times in order to remove all its flaws.
One of the remarkable things about OpenAI's Sora is that it can generate content in a variety of styles. When the project was disclosed last February, OpenAI claimed that “Sora can generate videos up to a minute long while maintaining visual quality and adherence (遵守) to the user's prompt.”
But there are constraints to Sora's capabilities. As OpenAI shows in some demo videos, the physics of how objects interact in the videos doesn't always make sense. Sometimes people or objects will blend together, transform into other things, disappear or appear out of nowhere. But if the technology can bound from the bizarre spaghetti video to where it is now in a year, these limitations probably won't last long.
Meanwhile, you can still experiment with simple text to video tools like invideo AI, a product that was created with marketing, content creation and education in mind. It's perfect for creating online tutorials, “explainer” videos or providing visuals for a short story.
语篇导读:本文是一篇说明文。主要介绍了文本到视频AI技术的发展历程,从早期的ModelScope到现在的OpenAI的Sora,解释了这些工具的工作原理、优缺点以及未来的潜力。
8.What can we infer from paragraph 1
A.ModelScope was widely praised.
B.ModelScope can correctly analyse text to the users.
C.Text to video AI received negative feedback
eventually.
D.Text to video AI has improved significantly over the past year.
解析:D 推理判断题。根据文章第一段“An early text to video AI tool called ModelScope, while impressive, was deeply limited in its ability to accurately represent the text prompt—some users even described the video that it created as ‘nightmarish’. While a year later, text to video AI would blur the line between the digital and the real. (早期的一款名为ModelScope的文本转视频人工智能工具虽然令人印象深刻,但在准确呈现文本提示的能力上受到了极大的限制——一些用户甚至将它创建的视频描述为‘噩梦’。而一年后,文本到视频的人工智能将模糊数字和现实之间的界限。)”可知,在过去的一年里,文本到视频的人工智能得到了显著改善。故选D。
9.How can OpenAI's Sora improve images
A.By recognizing the objects around.
B.By creating content in various styles.
C.By removing inappropriate visual patches.
D.By working in the same way as ModelScope.
解析:C 细节理解题。 根据文章第三段中“Tools based on a diffusion system, like OpenAI's Sora, are trained to recognize objects so they can refine images by filtering out the incorrect visual patches. (基于扩散系统的工具,如OpenAI的Sora,经过训练可以识别物体,这样它们就可以通过过滤掉不正确的视觉补丁来优化图像。)”可知,OpenAI的Sora通过识别对象并过滤掉不合适的视觉补丁来改善图像。故选C。
10.What message does the last paragraph convey about invideo AI
A.It may fall out of use.
B.It will be highly profitable.
C.It may increase daily expenses.
D.It will take ages to see the future result.
解析:B 推理判断题。根据文章最后一段“Meanwhile, you can still experiment with simple text to video tools like invideo AI, a product that was created with marketing, content creation and education in mind. It's perfect for creating online tutorials, ‘explainer’ videos or providing visuals for a short story. (与此同时,你仍然可以尝试简单的文本转视频工具,比如invideo AI,这是一款考虑到营销、内容创作和教育的产品。它非常适合创建在线教程、“视频介绍或为短故事提供视觉效果。)”可知,invideo AI是一款简单易用的文本到视频工具,适用于营销、内容创作和教育,非常适合创建在线教程、视频介绍或短故事的视觉效果,这表明invideo AI目前仍然是有用处、有好处的。故选B。
11.What is the main idea of the passage
A.A great leap for creative AI.
B.The functions of various AI tools.
C.The limitations of OpenAI's Sora.
D.A demonstration of making a video.
解析:A 主旨大意题。 通读全文,尤其是根据文章第一段“An early text to video AI tool called ModelScope, while impressive, was deeply limited in its ability to accurately represent the text prompt—some users even described the video that it created as ‘nightmarish’. While a year later, text to video AI would blur the line between the digital and the real. (早期的一款名为ModelScope的文本转视频人工智能工具虽然令人印象深刻,但在准确呈现文本提示的能力上受到了极大的限制——一些用户甚至将它创建的视频描述为‘噩梦’。而一年后,文本到视频的人工智能将模糊数字和现实之间的界限。)”可知,文章主要讨论了创造性人工智能的巨大飞跃。故选A。
Ⅱ.七选五
(2025·宁德五校期中)
Kenny Eating House is always crowded from late afternoon until midnight, with so many people surrounding the tables. 1. The moment customers show any signs of leaving, a few people rush in to take their place. The one who secures the table will stand at the table proudly waving his relatives or friends over, while the losers will be down in the mouth.
2. You next have to get the attention of the busy waiters rushing about to serve the customers. You will usually hear the words ‘hot water’ being shouted out as they pass, even if they are not holding any such thing! 3. In between trying to catch the attention of the waiters and looking through the menu, you will hear customers complaining about the slow service.
When the waiter comes to take your order, he is usually impatient. If customers can't decide, the waiters might just walk away, making it hard for them to get attention again. The waiters often yell the orders to the cooks in the back. 4.
Whenever the crowd gets too thick, the waiters will ask customers to share their tables with those standing. When the tables are shared by two different groups of people, the loudness becomes incredibly deafening. With the noise of clanging plates and loud voices, you must raise your voice to be heard. 5. The exhausted waiters can finally take a moment to sit down, enjoying a chat or a cigarette. The activity at the eating place winds down, ready to recover before the next day of madness arrives.
A.This is in fact their smart way of clearing the way.
B.They will be watching for a table that might be available soon.
C.Don't give up.
D.By the midnight the crowd begin to thin and the noise dies down.
E.They are occupied around the clock.
F.However, finding a seat doesn't mean the end of waiting.
G.This behavior makes the place feel very busy.
语篇导读:本文是一篇记叙文。文章主要描述了肯尼餐厅从下午到午夜的繁忙景象,以及顾客和服务员之间的互动。
解析:
1.B 由上文“Kenny Eating House is always crowded from late afternoon until midnight, with so many people surrounding the tables. (从下午晚些时候到午夜,肯尼餐厅总是很拥挤,很多人围着桌子。)”可知,上文描述了餐厅的拥挤情况。接下来应该说明这些人在做什么。B选项“They will be watching for a table that might be available soon.(他们会留意可能很快空出来的桌子。)”解释了为什么人们会在周围等待,选项中的They指代上文的so many people,能承接上文,符合语境。故选B。
2.F 由上文“The one who secures the table will stand at the table proudly waving his relatives or friends over, while the losers will be down in the mouth. (抢到桌子的人会站在桌子旁骄傲地向亲戚或朋友招手,而输掉的人则垂头丧气。)”可知,上文描述了成功找到座位的人和失败者的不同反应。接下来应该说明找到座位后的情况。由下文“You next have to get the attention of the busy waiters rushing about to serve the customers. You will usually hear the words ‘hot water’ being shouted out as they pass, even if they are not holding any such thing! (接下来,你必须引起那些忙着为顾客服务的服务员的注意。当他们经过时,你通常会听到有人喊‘热水’,即使他们没有拿任何这样的东西!)”可知,本空应说明成功找到座位的人需要继续等待,F选项“However, finding a seat doesn't mean the end of waiting. (然而,找到座位并不意味着等待的结束。)”描述了成功找到座位的人接下来的服务等待问题,能承上启下,符合题意。故选F。
3.A 由上文“You will usually hear the words ‘hot water’ being shouted out as they pass, even if they are not holding any such thing! (当他们经过时,你通常会听到有人喊‘热水’,即使他们没有拿任何这样的东西!)”可知,上文描述了服务员忙碌的场景。接下来应该解释这种行为的目的。A选项“This is in fact their smart way of clearing the way. (这实际上是他们清理道路的聪明方法。)”能承接上文,符合语境。故选A。
4.G 由上文“When the waiter comes to take your order, he is usually impatient. If customers can't decide, the waiters might just walk away, making it hard for them to get attention again. The waiters often yell the orders to the cooks in the back. (当服务员来为你点菜时,他通常是不耐烦的。如果顾客无法做出决定,服务员可能会直接走开,这样他们就很难再次得到关注。服务员经常大声向后面的厨师点菜。)”可知,上文描述了服务员不耐烦的态度和大声喊订单的行为。接下来应该说明这种行为的效果。G选项“This behavior makes the place feel very busy. (这种行为让这个地方感觉非常繁忙。)”能承接上文,符合语境。故选G。
5.D 由下文“The exhausted waiters can finally take a moment to sit down, enjoying a chat or a cigarette. The activity at the eating place winds down, ready to recover before the next day of madness arrives. (疲惫不堪的服务员终于可以坐下来,聊聊天或抽根烟。吃饭的地方的活动逐渐结束,准备在第二天的疯狂到来之前恢复过来。)”可知,下文描述了疲惫不堪的服务员终于能放松一点,吃饭的地方的活动逐渐结束。本空说明随着时间的推移,餐厅的人减少了。D选项“By the midnight the crowd begin to thin and the noise dies down(到了午夜,人群开始减少,噪音也逐渐消失)”能引起下文,符合语境,描述了午夜后餐厅的变化。故选D。
Ⅲ.语法填空
(2025·浙江强基联盟联考)
Personal computers, Sony Play Station 5 consoles and other derivative products are flying off the shelves in China, fueled by the overwhelming popularity of the 1. (new) launched Chinese made video game Black Myth: Wukong.
The action role playing game, inspired by the 16th century classic novel Journey to the West, 2. (catch) the fancy of games when it was launched on Tuesday.
Black Myth: Wukong, 3. allows players to step into the shoes of one of the heroes of the novel, Sun Wukong, and embark on his epic adventures westward, sold more than 10 million 4. (copy) globally within three days of its launch.
“The Chinese novel Journey to the West has been widely adapted overseas, and the image of Wukong 5. (be) popular for a long time. The game has combined both Chinese and international elements, thereby easily 6. (attract) wide global attention,” said Li Yang, 7. associate professor of marketing at the Cheung Kong Graduate School of Business.
“ 8. (compare) with Chinese books, video games boast a higher market penetration rate among young foreign consumers. The game's premium production and authentic English subtitles help accurately convey the emotions of the 9. (origin) novel. It has helped spread Chinese culture 10. export Chinese games to the world,” he added.
语篇导读:本文是一篇新闻报道。在中国新推出的国产视频游戏《黑色神话:悟空》大受欢迎的推动下,个人电脑、索尼Play Station 5游戏机和其他衍生产品在中国热销。
解析:
1.newly 考查副词。句意:在中国新推出的国产视频游戏《黑色神话:悟空》大受欢迎的推动下,个人电脑、索尼Play Station 5游戏机和其他衍生产品在中国热销。副词newly修饰过去分词launched。作状语。 故填newly。
2.caught 考查时态。句意:这款动作角色扮演游戏的灵感来自16世纪的经典小说《西游记》,在周二发布时就引起了游戏界的关注。根据句意和时间状语“when it was launched on Tuesday”,应该使用一般过去时。故填caught。
3.which 考查定语从句。句意:在《黑色神话:悟空》中,玩家可以扮演小说中的英雄之一孙悟空,开始他的史诗般的西行之旅,在发行三天内全球销量超过1,000万份。先行词是Black Myth:Wukong,指物,关系词在从句中做主语,用which引导非限制性定语从句。故填which。
4.copies 考查名词复数。句意:同上。10 million后接名词复数。故填copies。
5.has been 考查谓语动词。句意:“中国小说《西游记》在海外被广泛改编,悟空的形象已经流行了很长时间。句中and连接并列句子,此处缺少谓语动词,根据时间状语“for a long time”,用现在完成时。主语单数,谓语单数。故填has been。
6.attracting 考查非谓语。句意:这款游戏结合了中国和国际元素,因此很容易吸引全球的广泛关注,”长江商学院市场营销副教授李阳说。空处为非谓语动词,与上文为主动关系,用现在分词attracting做伴随状语。故填attracting。
7.an 考查冠词。句意:同上。associate professor是单数名词,表泛指,用不定冠词an(因associate首字母发音为元音)。故填an。
8.Compared 考查非谓语。句意:与中国书籍相比,电子游戏在外国年轻消费者中的市场渗透率更高。句首过去分词短语作状语,compared with表示“与……相比”首字母大写。故填Compared。
9.original 考查形容词。句意:游戏的优质制作和地道的英文字幕有助于准确传达原著小说的情感。形容词original表“原始的;原作的”,修饰名词novel。故填original。
10.and 考查连词。句意:它有助于传播中国文化,并将中国游戏出口到世界各地。“spread Chinese culture”和“export Chinese games to the world”为并列关系,用and连接。故填and。
Ⅳ.应用文写作
(2025·汕尾市四校联考)
假定你是李华, 一个即将毕业的高三学生,你校英语俱乐部将为高一新生举办主题为“What to learn in senior high school?”的分享与交流活动,特邀你谈谈自己的体会。请你写一篇发言稿,内容包括:
1.学习和个人成长;
2.你的期望和祝福。
注意:
1.写作词数应为80 左右;
2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。
Hello, everyone!
Thank you!
参考范文:
Hello, everyone!
As a senior three student to graduate, I am honored to have the opportunity to share my experience of high school learning with you all here.
Over these three years, I have realized that learning is not just about accumulating knowledge, but also about personal growth. Firstly, it's important to maintain a positive attitude towards learning, facing challenges with determination and not fearing failure. Secondly, developing the ability for self directed learning is crucial, utilizing extracurricular time to broaden one's knowledge base. Most importantly, fostering a sense of teamwork and cooperation with classmates is essential for mutual progress.
I expect everyone to cherish every learning opportunity in high school, strive to broaden your horizons, and embrace future challenges.
Thank you!

展开更多......

收起↑

资源预览