【高考突破方案】强化训练 选择性必修第一册 Unit3 Faster, higher, stronger 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【高考突破方案】强化训练 选择性必修第一册 Unit3 Faster, higher, stronger 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源简介

强化训练
Ⅰ.阅读理解
A
(2025·贵州六盘水市高三监测)
Xie Zhiyu arrived at the stadium alone as he prepared to make his debut CEHD at the World Atletics Championships in Budapest. It was a busy summer of competition for Xie, who also made his debut at the Asian Athletics Championships 2023 and the FISU World University Games in Chengdu.
The 23 year old hurdler (跨栏运动员) resembles more a backpacking student than a professional athlete. Indeed, he only graduated from Peking University's School of Journalism and Communication in July, and will continue to pursue his master's degree at the university's Department of Physical Education. Balancing training and coursework has proved challenging, but he did it. Similar to his high school days, track time is often limited to between just over an hour and three hours on weekdays.
Xie fell short of qualifying for the men's 400 m hurdles final at the World Athletics Championships. However, this marked the first time in eight years that a Chinese athlete had advanced this far in the event. Although disappointed not to reach the final, Xie stressed that his first world championships were about more than the results. “I'm absorbing, learning and enjoying the competition. It's been an amazing experience,” he said.
At the FISU World University Games in Chengdu, he secured his first medal at a global championship, earning a bronze in the 400 m hurdles with a personal best of 48.78 seconds, a mere 0.08 seconds away from qualifying for the Paris Olympics. “It's been an unforgettable summer of highs and lows,” he reflected. With Paris 2024 within touching distance, he is determined to continue his upward curve on the track. “I will work even harder back home. Hopefully, I can qualify for the Olympics,” he said.
语篇导读:本文是一篇新闻报道。主要介绍了23岁的跨栏运动员谢志宇接受了一个夏天的体育挑战,完成了他的国际首秀,奥运梦想推动了他的转变之旅。
1.What can we learn about Xie
A.He gained his master's degree in PE.
B.He balanced training and coursework.
C.He lacked training time on weekends.
D.He attended four competitions this summer.
解析:B 推理判断题。根据第二段“Balancing training and coursework has proved challenging, but he did it. (事实证明,平衡训练和课业很有挑战性,但他做到了。)”可知谢志宇成功做到了训练和上课之间的平衡。故选B。
2.What does the underlined phrase “fell short of” in Paragraph 3 mean
A.Failed in. B.Engaged in.
C.Competed in. D.Succeeded in.
解析:A 词句猜测题。第三段关键词“However”说明前后句意呈转折关系。转折后“However, this marked the first time in eight years that a Chinese athlete had advanced this far in the event. (然而,这是八年来中国运动员第一次在该项目中取得如此大的进步。)”强调中国运动员取得巨大进步,所以画线部分“fell short of”表示负面含义,即A选项“Failed in (在……中失败)”符合题意,画线部分所在句子的含义是:谢在世锦赛男子400米栏决赛中落选。故选A。
3.What is the standard for the men's 400 m hurdles in the Paris Olympics
A.48.62 seconds. B.48.70 seconds.
C.48.78 seconds. D.48.86 seconds.
解析:D 细节理解题。根据最后一段“At the FISU World University Games in Chengdu, he secured his first medal in global competitions, earning a bronze in the 400m hurdles with a personal best time of 48.78 seconds, a mere 0.08 seconds away from qualifying for the Paris Olympics. (在成都举行的FISU世界大学生运动会上,他以48.78秒的个人最好成绩获得400米栏铜牌,这是他在国际比赛中的首枚奖牌,距离巴黎奥运会的参赛资格仅差0.08秒。)”可知,巴黎奥运会的参赛资格秒数为:48.78+0.08=48.86秒。故选D。
4.Which of the following words best describe Xie
A.Independent and brave.
B.Considerate and modest.
C.Confident and outgoing.
D.Optimistic and determined.
解析:D 推理判断题。根据第三段“Xie stressed that his first world championships were about more than the results. ‘I'm absorbing, learning and enjoying the competition. It's been an amazing experience,’ he said. (谢强调他(的),第一个世界冠军不仅仅是成绩。他说:‘我正在吸收、学习和享受比赛。这是一次奇妙的经历。’)”可推测出谢志宇是一个非常“乐观的”人。根据最后一段“With Paris 2024 within touching distance, he is determined to continue his upward curve on the track. (2024年巴黎奥运会近在咫尺,他决心在赛道上继续他的上升曲线。)”可推测出他是“意志坚定的”,所以D选项“Optimistic and determined (乐观且坚定)”符合题意。故选D。
B
(2025·郴州市一模)
If you are trying to lose weight, climbing stairs as a regular exercise might be for you. Stairs are available in many places. And research shows stair climbing is more effective than walking on level ground. “Overall, it is a fact that stair climbing gets you fit faster and consumes more calories,” said Lauri van Houten, vice president of the International Skyrunning Federation. The organization oversees a number of activities that involve climbing.
“How many calories will I burn is the question everyone wants to know,” van Houten said. “Here's the good news: The overall energy expenditure of the exercise depends on your weight. Therefore, the more you weigh, the more you burn,” she said.
Studies indicate that going up stairs consumes approximately 20 times more calories compared to walking on flat ground. Additionally, descending stairs burns roughly five times as many calories on account of the work from your muscles to decelerate your body movement. That might be all you need to know if you are trying to lose weight. Dr. Alberto Minetti of Italy's University of Milan has done a large amount of research on human movement—including stair climbing. It is an exercise everyone can do and does not cost money, he said.
Minetti did the math to explain why going up stairs is so effective for burning calories in a short amount of time. “To move 1 kilogram of body mass over one horizontal meter, you expend 0.5 calories,” he said. But, he added, “If you move 1 kilogram of body mass vertically on stairs, it's 10 calories.So it's 20 times the calories moving vertically rather than horizontally.” Trained as a doctor, Minetti has spent his career as a researcher. He suggested that older people and beginner stair climbers watch their speed. Minetti does his own stair climbing at his home in Milan. He said he often takes a few deep breaths before going up the many stairs. In a scientific study, Minetti makes the point that using your arms in stair climbing adds extra power. Handrails offer safety, too.
The study notes that handrails are available along most stairs in very tall buildings. Using them increases “the muscle mass involved...” by getting the arms involved, the study shows. “They are relatively small muscles in the arms, but better than nothing,” Minetti said. If stair climbing were an Olympic sport, Australian Suzy Walsham would own gold medals. Walsham told the Associated Press that stair climbing is a good form of exercise for many kinds of people.
语篇导读:本文是一篇说明文。文章详细介绍了楼梯攀爬作为一种有效的减肥和健身方法,解释了其原理、好处以及注意事项。文章通过引用专家的观点和科学研究结果,帮助读者更好地理解楼梯攀爬的健康益处和实际操作方法。
5.What can we learn from the first two paragraphs
A.Stair climbing contributes to climbers' health.
B.Stair climbing is harmful to the climbers' skeleton.
C.Stair climbing is the most effective way to lose weight.
D.Stair climbing needs high standard equipment for exercise.
解析:A 推理判断题。 由文章第一段中“‘Overall, it is a fact that stair climbing gets you fit faster and consumes more calories,’ said Lauri van Houten, vice president of the International Skyrunning Federation. (‘总的来说,楼梯攀爬让你更快变健康并消耗更多卡路里,这是一个事实,’国际天空跑步联合会的副主席劳里·范·豪滕说。)”可知,楼梯攀爬有助于更快地提高体能并消耗更多卡路里,爬楼梯有助于攀爬者的健康。故选A。
6.Why does going down stairs burn more calories than walking on the ground
A.Because it is an exercise everyone can do.
B.Because you are heavier while going down stairs.
C.Because your muscles have to work to slow the body.
D.Because the overall energy expenditure of exercise depends on your weight.
解析:C 细节理解题。根据第三段中的“Studies indicate that going up stairs consumes approximately 20 times more calories compared to walking on flat ground. Additionally, descending stairs burns roughly five times as many calories on account of the work from your muscles to decelerate your body movement. (研究表明,与在平地上行走相比,爬楼梯消耗的卡路里大约多20倍。此外,下楼梯燃烧的卡路里大约是原来的五倍,因为你的肌肉减慢了你的身体运动。)”可知,下楼梯时,因为肌肉需要工作以减缓身体的运动,因此消耗更多的卡路里。故选C。
7.Which of the following statements does Menetti agree with
A.It is unnecessary to warm up before climbing.
B.Using handrails may avoid the potential danger.
C.Experienced stair climbers can pay no attention to their speed.
D.You will expend more calories to move horizontally than vertically.
解析:B 推理判断题。由文章第四段中“He suggested that older people and beginner stair climbers watch their speed. Minetti does his own stair climbing at his home in Milan. He said he often takes a few deep breaths before going up the many stairs. In a scientific study, Minetti makes the point that using your arms in stair climbing adds extra power. Handrails offer safety, too. (他建议老年人和刚开始爬楼梯的人注意速度。米内蒂在米兰的家中自己爬楼梯。他说他经常在上很多楼梯之前深呼吸几下。在一项科学研究中,米内蒂指出,在爬楼梯时使用手臂可以增加额外的力量。扶手也提供了安全保障。)”可知,米内蒂认为老年人和初学者开始爬楼梯时要注意速度,并且使用扶手可以增加安全性。故选B。
8.What can be a suitable title for the text
A.Calorie Burning Facts
B.A Sure Way to Burn Calories
C.Suggestions on Climbing Stairs
D.Weight Loss Through Exercise
解析:B 主旨大意题。通读全文,尤其是由文章第一段中“If you are trying to lose weight, climbing stairs as a regular exercise might be for you. Stairs are available in many places. And research shows stair climbing is more effective than walking on level ground. ‘Overall, it is a fact that stair climbing gets you fit faster and consumes more calories,’ said Lauri van Houten, vice president of the International Skyrunning Federation. (如果你想减肥,定期爬楼梯可能会适合你。很多地方都有楼梯。研究表明,爬楼梯比在平地上行走更有效。‘总的来说,楼梯攀爬让你更快变健康并消耗更多卡路里,这是一个事实,’国际天空跑步联合会的副主席劳里·范·豪滕说。该组织监督许多涉及攀爬的活动。)”可知,文章主要介绍了爬楼梯作为一种燃烧卡路里的有效方法,因此B选项“A Sure Way to Burn Calories (燃烧卡路里的可靠方法)”适合作为文章的标题。故选B。
Ⅱ.完形填空
(2025·广东信宜市高三监测)
When I was a boy, I knew nothing about the nation's popular sport—baseball. During P.E., I used to pray (祈祷), “Please, please don't let the ball come to me.” It seemed 1. for me to catch it.
And yet I 2. to become the father of Will, who, unlike me, was quite interested in the sport. One Saturday morning, when I played catch with him, thanks to my weak arm, the ball would drop at his feet before he could 3. it. This happened again and again. After too many 4. , he sank to the ground and said, “How am I ever going to 5. the major leagues (联盟)?”
I had 6. knowledge and skills about the sport, but I wanted to find some way of giving Will 7. that I had never had. There was an official Little League in our area, but it was competitive and 8. older boys. What if we had something less competitive that welcomed both 9. boys and girls
I 10. the idea with some neighbors on the playground. “Great!” they said, their eyes 11. . I started calling the city's parks, making a 12. for fields to start a league. No response. 13. I had to speak to the official. He asked me to call him back in a few days. The most 14. phone call I ever made was calling him back. What if he said no
“Yes, we've got something good for you,” he said. So Hudson Cliffs was launched.
After several years of play, Will aged out of Hudson Cliffs. 15. enough, the league still goes on.
语篇导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了作者不擅长棒球,但是儿子威尔喜欢棒球,作者不能陪儿子练球,威尔进不了联盟打球很失望,作者为了儿子建立了一个招收更小球员的联盟。
1.A.normal      B.impossible
C.natural D.cheerful
解析:B 句意:我似乎不可能抓住它。A.normal正常的;B.impossible不可能的;C.natural自然的;D.cheerful高兴的。根据上文“When I was a boy, I knew nothing about the nation's popular sport—baseball. During P.E., I used to pray (祈祷), ‘Please, please don't let the ball come to me.’(当我还是个孩子的时候,我对这个国家的流行运动——棒球一无所知。在体育课上,我常常祈祷,‘请,请不要让球落到我身上。’)”可知,我不擅长棒球,似乎不可能抓住它。故选B。
2.A.happened B.decided
C.wished D.refused
解析:A 句意:然而,我碰巧成了威尔的父亲,他不像我,对这项运动很感兴趣。A.happened碰巧,发生;B.decided决定;C.wished希望;D.refused拒绝。根据下文“who, unlike me, was quite interested in the sport”可知,我碰巧成了爱好这项运动的威尔的父亲。故选A。
3.A.pass B.kick
C.catch D.throw
解析:C 句意:一个星期六的早晨,当我和他玩接球游戏时,由于我的手臂无力,球在他接住之前就掉到了他的脚下。A.pass通过;B.kick踢;C.catch接住,抓住;D.throw扔,投。根据上文“when I played catch with him”可知,父子俩在玩接球游戏。故选C。
4.A.injuries B.misses
C.debates D.hits
解析:B 句意:在投丢了太多球后,他倒在地上说:“我怎么才能进入大联盟呢?A.injuries伤害;B.misses未抓住;C.debates辩论;D.hits击打。根据上文“thanks to my weak arm, the ball would drop at his feet before he could 3 it. This happened again and again.”可知,因为我手臂无力,球传不到威尔那里就掉在了地下,许多次威尔未能抓住球。故选B。
5.A.launch B.lead
C.win D.make
解析:D 句意同上。A.launch发射;B.lead带领;C.win赢得;D.make制造。根据上文“After too many 4 , he sank to the ground”可知,威尔一直接不住球,很沮丧,躺在地上,质疑如何进入大联盟。make the major leagues“加入大联盟”。故选D。
6.A.limited B.wide
C.specific D.advanced
解析:A 句意:我对这项运动的知识和技能都很有限,但我想想办法给威尔带来我从未有过的信心。A.limited有限的;B.wide广泛的;C.specific具体的;D.advanced高级的。根据上文“When I was a boy, I knew nothing about the nation's popular sport—baseball.”可知,我对这项运动的知识有限。故选A。
7.A.love B.health
C.confidence D.wealth
解析:C 句意:同上。A.love喜欢;B.health健康;C.confidence自信;D.wealth财富。根据上文“he sank to the ground and said, ‘How am I ever going to 5 the major leagues (联盟)?’”可知,威尔没有信心,我想要找到办法给威尔信心。故选C。
8.A.targeted B.awarded
C.protected D.tracked
解析:A 句意:在我们的地区有一个官方的少年棒球联盟,但它竞争激烈,目标是年龄较大的男孩。A.targeted把……作为目标;B.awarded奖励;C.protected保护;D.tracked跟踪。根据下文“What if we had something less competitive that welcomed both 9 boys and girls?”可知,这个联盟的目标是年龄大的孩子。故选A。
9.A.calmer B.younger
C.braver D.stronger
解析:B 句意:如果我们有一个竞争不那么激烈,同时欢迎较小男孩和女孩的联盟会怎么样呢?A.calmer镇静的;B.younger年轻的;C.braver勇敢的;D.stronger强壮的。根据上文“but it was competitive and 8 older boys”可知,官方的少年棒球联盟要较大的孩子且竞争激烈,我想要找一个竞争不那么激烈,欢迎较小孩子的联盟。故选B。
10.A.praised B.dropped
C.tested D.shared
解析:D 句意:我在操场上和邻居们分享了这个想法。A.praised表扬;B.dropped掉下;C.tested检验;D.shared分享。根据下文“‘Great!’ they said”可知,我分享了这个想法给邻居。故选D。
11.A.looking down B.lighting up
C.closed D.narrowed
解析:B 句意:“太好了!”他们说,眼睛亮了起来。A.looking down俯视;B.lighting up露出喜色;C.closed关闭;D.narrowed使变窄。根据上文“‘Great!’ they said”可知,邻居们认为想法很好,眼睛亮起来,很高兴。故选B。
12.A.rule B.plan
C.payment D.request
解析:D 句意:我开始给城市的公园打电话,请求场地来成立一个联盟。A.rule规则;B.plan计划;C.payment付款;D.request请求。根据上文“I started calling the city's parks”可知,我打电话给城市公园是为了请求一个场地。故选D。
13.A.Finally B.Actually
C.Particularly D.Gradually
解析:A 句意:最后,我得跟官员谈谈。A.Finally最终;B.Actually实际上;C.Particularly特别;D.Gradually逐渐地。根据上文“No response.”可知,因为没有回应,最后我不得不跟官员谈谈。故选A。
14.A.pleasing B.despairing
C.exciting D.frightening
解析:D 句意:我打过的最可怕的电话就是给他回电话。A.pleasing令人高兴的;B.despairing感到绝望的;C.exciting令人兴奋的;D.frightening令人害怕的。根据下文“What if he said no?”可知,我对给官员回电话感到害怕,担心他会拒绝。故选D。
15.A.Strangely B.Immediately
C.Amazingly D.Simply
解析:C 句意:令人惊讶的是,联盟还在继续。A.Strangely奇怪地;B.Immediately立即;C.Amazingly令人惊讶地;D.Simply简直。根据上文“After several years of play, Will aged out of Hudson Cliffs.(玩了几年之后,威尔大了,离开了哈德逊悬崖。)”可知,威尔离开了这个联盟,但这个联盟还存在,是令人惊讶的。故选C。
Ⅲ.读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
(2025·福建质检)
Mrs.Flippen's class sat listening to a talk being given by a local author.Tucker sat absent mindedly in one of the library chairs.Most of the students wanted to hear about the writer's work.Tucker did not.
“Why bother?” Tucker thought to himself.He always received low marks on his writing assignments, no matter how hard he worked on them.He could never think of anything interesting to write about.
“Does anyone have any questions?” Mrs.Flippen asked her class.
Tucker raised his hand, “How do you know what to write about?”
“Well, sometimes I don't,” the author replied.“It takes a lot of hard work to come up with ideas.” She reached down and pulled a worn looking book from a cloth bag on the floor.“I find making a scrapbook (剪贴簿) helps.”
Tucker sat up a little straighter in his seat.“What's in the book?” he asked.
“I fill it with pictures, stories, and notes about things that interest me.” The writer opened the scrapbook on her knee.“When I need an idea, I look through the book instead of staring at a blank page.”
Tucker thought about the author's scrapbook as he walked home.He thought of staring at a blank page each time he tried to write a story.Digging in his bookcase, Tucker found an old binder (活页夹).He filled the binder with notepaper from his desk.After supper, Tucker cut some pictures out of the newspaper.Then he drew some pictures of his own.He cut and pasted (粘贴) stories from his old magazines.Then he looked up the words he did not know and wrote down their meanings.
In the days and weeks that followed, Tucker collected more ideas.He found that the more he collected, the easier it became to find things to collect.Tucker's book of ideas grew fatter and fatter.
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在相应的位置作答。
One morning, Mrs.Flippen told the class about a story writing competition.
  Then came the day when the headmaster announced the result.
【写作提示】
故事人物 塔克、作家、弗利彭老师
故事梗概 塔克作文写得不好,在一次当地作家给全班的写作讲座上,塔克从作家那里学到了一个收集写作素材的方法:自制剪贴簿。于是他开始在一个活页夹里贴上便笺、照片、杂志故事,希望在写作时能找到灵感。
续写要点 第一段:1.描写塔克试着从剪贴簿中获取写作灵感;2.塔克写作的过程。 第二段:1.描写塔克没有在写作比赛中获奖;2.弗利彭老师安慰并鼓励塔克。
参考范文:
One morning, Mrs.Flippen told the class about a story writing competition.Tucker wanted to win and he tried to make a good story.That night, Tucker looked through his scrapbook instead of staring at a blank page.At first, nothing happened.Slowly, he began to fit pieces together like a puzzle.He picked a setting for his story from a picture.He used the name from an article for his character.Tucker's story started to grow.He worked on it every night until it came time to hand in the story.
Then came the day when the headmaster announced the result.However, the headmaster didn't call out Tucker's name.His story did not win.“Why I tried my best,” he thought to himself and sank into his chair, at a loss.“I know you are disappointed, Tucker,” Mrs.Flippen said.“I want you to know I really like your story.It might not be the best in the class this time, but it is your best work so far.” Tucker smiled at Mrs.Flippen and went to congratulate his classmates.

展开更多......

收起↑

资源预览