【高考突破方案】强化训练 必修第二册 Unit 1 Food for thought 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【高考突破方案】强化训练 必修第二册 Unit 1 Food for thought 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源简介

强化训练
Ⅰ.阅读理解
A
La Tomatina is a food fight festival held on the last Wednesday of August each year in the town of Bunol close to Valencia in Spain. It is claimed to be the biggest food fight in the world.
What Happens at La Tomatina
At around 11 a.m., many trucks carry more than one hundred tons of over ripe tomatoes into the centre of the town, Plaza del Pueblo. Technically the festival does not begin until one brave soul has climbed to the top of a two story high wooden pole and reached the ham at the top. In practice this process takes a long time and the festival starts despite no one reaching the prize. The signal for the beginning of the fight is the firing of a water gun. After one hour the fighting ends and the cleaning process begins.
The Rules of La Tomatina
Do not bring bottles or hard objects as they can cause accidents and hurt other participants;
Do not tear other people's T shirts;
You must squeeze (捏碎) the tomatoes before throwing them;
As soon as you hear the second shot of the water gun, you must stop throwing tomatoes.
Useful Advice
Wear old shoes and clothes that you do not mind throwing away afterwards. They will most likely end up damaged or incredibly dirty;
Don't wear slippers. You may get hurt, or you could lose them easily during the battle;
If you are not from Bunol, and you want to stay overnight, don't forget to look for and secure accommodation in advance.
Stay safe and enjoy the festivities as much as possible!
语篇导读:本文是一篇应用文。文章详细介绍了西班牙布诺尔小镇特有的节日活动——拉托马蒂纳(La Tomatina)食物大战,包括活动的举办时间、地点、活动内容、规则以及参加活动的实用建议等。
1.What can we learn about La Tomatina
A.It is an annual event.
B.It takes place in Valencia.
C.It lasts for a whole day.
D.It hands out hams as prizes.
解析:A 细节理解题。根据文章第一段中“La Tomatina is a food fight festival held on the last Wednesday of August each year in the town of Bunol close to Valencia in Spain. (La Tomatina是一场食物大战节日,每年8月的最后一个星期三在西班牙瓦伦西亚附近的Bunol小镇举行。)”可知,La Tomatina是一个每年举行的活动。故选A。
2.Which of the following signals the beginning of the fight in practice
A.The arrival of the tomatoes.
B.The takedown of the ham.
C.The firing of a water gun.
D.The set up of the wooden pole.
解析:C 细节理解题。根据文章第二段中“The signal for the beginning of the fight is the firing of a water gun. After one hour the fighting ends and the cleaning process begins.(战斗开始的信号是水枪的发射。一个小时后,战斗结束,清洁工作随即开始。)”可知,水枪的发射实际上标志着战斗的开始。故选C。
3.What should participants avoid doing during the fight
A.Touching each other.
B.Taking soft objects with them.
C.Wearing shoes and T shirts.
D.Throwing uncrushed tomatoes.
解析:D 细节理解题。根据文章The Rules of La Tomatina部分中的“You must squeeze(捏碎)the tomatoes before throwing them(你必须在扔西红柿之前将它们捏碎)”可知,参与者应该避免扔未捏碎的西红柿。故选D。
B
(2025·福建漳州市高三质量监测)
Cultivated (培育) meat, also known as lab grown meat, has been cleared for sale in the US.
Upside Foods and Good Meat, two companies that make “cultivated chicken”, said that they have gotten approval from the US Department of Agriculture (USDA) to start producing their cell based proteins. Good Meat said that production is starting immediately. Cultivated meat is grown in a giant vat (缸), much like what you'd find at a beer factory.
Last week, both companies revealed that the USDA approved labels for their products. In March, Good Meat received a “no questions” letter from the FDA, confirming the product's safety for sale in the US. Upside Foods also received one in November. Both the USDA and the FDA are overseeing the growing cultivated meat market. CEO of Good Meat, Josh Tetrick, described the approval as a major milestone for the company, the industry, and the food system. Upside founder Uma Valeti called the approval “a giant step forward towards a more sustainable future”.
Good Meat, which has been selling its products in Singapore, advertises its product as “meat without slaughter (屠宰)”, a more humane approach to eating meat. Supporters hope that cultivated meat will help fight climate change by reducing the need for traditional animal agriculture, which emits greenhouse gases. The company previously announced a partnership with chef José Andrés to introduce the product to a Washington DC restaurant, although the launch time remains uncertain. As production increases, Good Meat may explore cooperation with other restaurants or supermarkets.
Upside is planning to introduce its product at Bar Crenn, a San Francisco restaurant, but did not share a launch date yet. Selling at Bar Crenn should help Upside learn more about how chefs and diners feel about the product. Eventually, the company plans to work with other restaurants and make its products available in supermarkets. For now, it is holding a contest to allow curious customers to be among the first to try the product.
语篇导读:本文为一篇说明文。人造肉,也被称为实验室培育肉,已获准在美国销售。本文同时介绍了该项发明的市场前景。
4.What is the potential benefit of cultivated meat
A.Higher safety for eating.
B.Lower costs for restaurants.
C.Positive impacts on climate change.
D.Improvements in traditional animal agriculture.
解析:C 细节理解题。根据文章倒数第二段“Supporters hope that cultivated meat will help fight climate change by reducing the need for traditional animal agriculture, which emits greenhouse gases. (支持者希望人造肉能够减少对排放温室气体的传统畜牧业的需求,从而帮助应对气候变化。)”可知,人造肉潜在的益处在于其能对气候变化产生积极影响。故选C项。
5.What do Upside Foods and Good Meat have in common
A.Both have partnerships with international chefs.
B.Both are involved in producing lab grown meat.
C.Both declared a launch date of their cultivated meat.
D.Both received FDA approval for worldwide distribution.
解析:B 细节理解题。根据文章第二段“Upside Foods and Good Meat, two companies that make ‘cultivated chicken’, said that they have gotten approval from the US Department of Agriculture(USDA)to start producing their cell based proteins. (两家生产‘养殖鸡’的公司‘上行食品’和‘好肉’表示,他们已获得美国农业部(USDA)的批准,开始生产基于细胞的蛋白质。)”可知,Upside Foods和Good Meat两家公司都参与了实验室培育肉的生产。故选B项。
6.What can be inferred from the last paragraph
A.Diners have access to free products from Upside.
B.Curious customers will become the main force of buying.
C.Upside will evaluate the responses of chefs and diners to its product.
D.Upside will conduct a survey among diners about their paying ability.
解析:C 推理判断题。根据文章最后一段“Selling at Bar Crenn should help Upside learn more about how chefs and diners feel about the product. Eventually, the company plans to work with other restaurants and make its products available in supermarkets. (在Bar Crenn的销售应该会帮助Upside更多地了解厨师和食客对产品的看法。最终,该公司计划与其他餐厅合作,并在超市出售其产品。)”可推知,上行食品将评估厨师和食客对其产品的反应。故选C项。
7.What is the text mainly about
A.The benefits of cultivated meat.
B.The research on cultivated meat.
C.The approval and prospect of cultivated meat.
D.The history and processing of cultivated meat.
解析:C 主旨大意题。根据文章第二段“they have gotten approval from the US Department of Agriculture(USDA)to start producing their cell based proteins. (他们已获得美国农业部(USDA)的批准,开始生产基于细胞的蛋白质。)”及倒数第二段“As production increases, Good Meat may explore cooperation with other restaurants or supermarkets. (随着产量的增加,好肉可能会探索与其他餐厅或超市的合作。)”以及最后一段“Eventually, the company plans to work with other restaurants and make its products available in supermarkets. (最终,该公司计划与其他餐厅合作,并在超市出售其产品。)”并联合全文内容可知,本文介绍了人造肉被批准销售,并展望了其前景。故选C项。
C
(2024·九省联考适应性测试)
In his 1936 work How to Win Friends and Influence People, Dale Carnegie wrote:“I have come to the conclusion that there is only one way to get the best of an argument—and that is to avoid it.”This distaste for arguments is common, but it depends on a mistaken view of arguments that causes problems for our personal and social lives—and in many ways misses the point of arguing in the first place.
Carnegie would be right if arguments were fights, which is how we often think of them. Like physical fights, verbal(言语的) fights can leave both sides bloodied. Even when you win, you end up no better off. You would be feeling almost as bad if arguments were even just competitions—like, say, tennis tournaments. Pairs of opponents hit the ball back and forth until one winner comes out from all who entered. Everybody else loses. This kind of thinking explains why so many people try to avoid arguments.
However, there are ways to win an argument every time. When you state your position, formulate(阐述) an argument for what you claim and honestly ask yourself whether your argument is any good. When you talk with someone who takes a stand, ask them to give you a reason for their view and spell out their argument fully. Assess its strength and weakness. Raise objections(异议) and listen carefully to their replies. This method will require effort, but practice will make you better at it.
These tools can help you win every argument—not in the unhelpful sense of beating your opponents but in the better sense of learning about what divides people, learning why they disagree with us and learning to talk and work together with them. If we readjust our view of arguments—from a verbal fight or tennis game to a reasoned exchange through which we all gain respect and understanding from each other—then we change the very nature of what it means to “win” an argument.
语篇导读:本文是一篇说明文。作者阐述了争论的意义和赢得争论的方法。
8.What is the author's attitude toward Carnegie's understanding of argument
A.Critical.     B.Supportive.
C.Tolerant.       D.Uncertain.
解析:A 推理判断题。根据第一段中“This distaste for arguments is common, but it depends on a mistaken view of arguments that causes problems for our personal and social lives—and in many ways misses the point of arguing in the first place.(这种对争论的厌恶是很普遍的,但它取决于对争论的错误看法,这种观点会给我们的个人和社会生活带来问题,而且在很多方面,它首先忽略了争论的意义。)”可知,作者对于Carnegie对争论的看法持批判态度,故选A。
9.Why do many people try to avoid arguments
A.They lack debating skills.
B.They may feel bad even if they win.
C.They fear being ignored.
D.They are not confident in themselves.
解析:B 细节理解题。根据第二段中“Like physical fights, verbal(言语的) fights can leave both sides bloodied. Even when you win, you end up no better off. You would be feeling almost as bad if arguments were even just competitions—like, say,tennis tournaments.(和身体上的打斗一样,言语上的打斗也会让双方流血。即使你赢了,你最终也不会变得更好。如果争论只是一场比赛,比如网球比赛,你也会感觉很糟糕。)”可知,很多人尽量避免争论,是因为即使赢了他们也感觉很糟糕。故选B。
10.What does the underlined phrase“spell out”in Paragraph 3 probably mean
A.Defend.     B.Explain.
C.Conclude.       D.Repeat.
解析:B 词句猜测题。根据画线短语所在句“ask them to give you a reason for their view”可知,让他们为自己的观点提供依据,即让他们充分阐明他们的观点,spell out意为“解释明白,讲清楚”。故选B。
11.What is the key to“winning”an argument according to the author
A.Sense of logic.
B.Solid supporting evidence.
C.Proper manners.
D.Understanding from both sides.
解析:D 细节理解题。 根据最后一段中“If we readjust our view of arguments—from a verbal fight or tennis game to a reasoned exchange through which we all gain respect and understanding from each other—then we change the very nature of what it means to ‘win’ an argument.(如果我们重新调整我们对争论的看法——从一场口水战或网球比赛转变为一种理性的交流,通过这种交流,我们都能获得彼此的尊重和理解——那么我们就改变了‘赢得'争论的本质。)”可知,作者认为“赢得”争论的关键是通过交流获得彼此的尊重和理解。故选D。
Ⅱ.七选五
(2025·湛江市调研)
Most Americans eat ultraprocessed (深加工的) foods every day. These are foods that you cannot make at home because they contain flavors and chemicals that change the taste or feel of the food. They are usually high in salt, sugar and fat.
1. Being overweight is one such result and that may lead to diabetes and heart disease. Other possible health risks include depression and dementia. One recent study suggested that eating these foods may raise the risk of early death.
Food manufacturers argue that processing increases food safety and food supplies.2. But many studies suggest that diets high in ultraprocessed foods are tied to poor health results. For example, in one study, people eating ultraprocessed food gained an average of about 1 kilogram during the study period.3.
Dr. Neena, director of a food policy program, said such foods are often made to be both low cost and very tasty. “You just can't stop eating them,” she said.4. They can make regulations and rules to limit salt in these foods and control how advertisers sell the foods to children.
Neena suggests buyers should check information printed on food containers and make choices based on the current state guidelines.5. Meanwhile, fruits and vegetables which are least processed do us good, though they may not taste delicious.
A.It also provides a diverse and nutritious diet easily.
B.For example, food with added sugar isn't great for us.
C.Eating such foods may lead directly to poor health results.
D.A small study was carried out at a health center for a month.
E. Leaders should make full use of their power to change policies.
F. Whole grain bread and yogurt are highly processed, but nutritious.
G. People eating only unprocessed foods during the time lost about 1 kilogram.
语篇导读:本文是一篇说明文。文章介绍受人们喜爱的深加工食品对身体的危害,以及人们该如何避开这些食物,保护自己的饮食安全。
解析:
1.C 由下文“Being overweight is one such result and that may lead to diabetes and heart disease. Other possible health risks include depression and dementia. One recent study suggested that eating these foods may raise the risk of early death.(超重就是这样一个结果,可能会导致糖尿病和心脏病。其他可能的健康风险包括抑郁症和痴呆症。最近的一项研究表明,吃这些食物可能会增加早逝的风险。)”可知,本段说的是食用深加工食品的危害,而C项Eating such foods may lead directly to poor health results.(吃这些食物可能会直接导致不良的健康结果。)符合语境,对本段有总括作用,其中poor health results与下文列举的疾病对应。故选C项。
2.A 由上文“Food manufacturers argue that processing increases food safety and food supplies.(食品制造商认为,深加工可以提高食品安全和食品供应。)”可知,这里是食品加工商为自己的行为辩解,说深加工食品有助于食品安全,而A项It also provides a diverse and nutritious diet easily.(它还可以轻松提供多样化和营养丰富的饮食。)符合语境,都是食品加工商为自己的行为辩解的理由,其中it代指上文processing,有承上作用。故选A项。
3.G 由上文“For example, in one study, people eating ultraprocessed food gained an average of about 1 kilogram during the study period.(例如,在一项研究中,食用超加工食品的人在研究期间平均体重增加了约1公斤。)”可知,吃深度加工食品的人会长胖,而G项People eating only unprocessed foods during the time lost about 1 kilogram.(在此期间,只吃未加工食品的人减掉了约1公斤。)符合语境,与上文形成对比。故选G项。
4.E 由下文“They can make regulations and rules to limit salt in these foods and control how advertisers sell the foods to children.(他们可以制定法规和规则来限制这些食物中的盐,并控制广告商如何向儿童出售这些食物。)”可知,这里具体说明制定政策的人能从哪些方面去限制深加工食品对人们的影响,而E项Leaders should make full use of their power to change policies.(领导者应该充分利用自己的权力来改变政策。)符合语境,其中Leaders 与下文They对应,有启下作用。故选E项。
5.B 由上文“Neena suggests buyers should check information printed on food containers and make choices based on the current state guidelines.(Neena建议买家应该检查食品容器上打印的信息,并根据当前的国家指导方针做出选择。)”可知,这里建议买家应该检查食品容器上打印的信息,而B项For example, food with added sugar isn't great for us.(例如,添加糖的食物对我们来说并不好。)符合语境,就上文怎么用食品内容信息来鉴别食品的好坏进行了举例说明。故选B项。
Ⅲ.语法填空
(2025·皖南八校联考)
Anhui Province, an ancient and beautiful region, began to prosper during the Tang and Song dynasties.In the times 1. the Grand Canal, a UNESCO World Heritage site, directly connected Beijing in the north and Hangzhou in the south, Anhui traders 2. (fan) out across China.That's why Anhui food is now among China's eight great cuisines.
Anhui cuisine offers plenty of other options and many dishes have interesting stories, for example, chouguiyu.It is said that a certain businessman had made 3. fortune in Hangzhou, where he had first tasted a kind of fish that was sweet, fresh and had few tiny bones.He 4. (immediate) thought of his elderly parents.He bought some for them.However, the long journey took its toll(损坏) on the fish and when he finally reached home, they were all 5. (smell).His mother, an economical woman, decided to cook the fish nevertheless.To everyone's surprise, the fish smelled bad 6. tasted very good.These days, Anhui 7. (chef) deliberately allow the fish to reach certain ripeness before cooking it.
Anhui cuisine 8. (characterize) by its heavy use of oil, deeply flavored sauces, and superior stock.The main cooking style is to braise (炖) or roast.Its chefs specialize 9. ingredients available locally, such as fish, pigeons, bamboo shoots, etc.Anhui folk also like to salt the ham, which goes into the pot with chicken and duck to produce very deeply flavored soups.A popular dish is salted meat on a bed of bamboo shoots 10. (steam) on a wooden cutting board.Unlike some other regional cuisines, this is one cooking style that is very heavy on animal protein and relatively light on the greens.
语篇导读:本文是一篇说明文,主要介绍了安徽美食的一些历史、特色等。
解析:
1.when 考查定语从句。句意:大运河是一处联合国教科文组织世界遗产,在它直接连接北方的北京和南方的杭州的时代,安徽商人在中国各地分散开来。分析句子结构可知,设空处引导定语从句,修饰先行词为 the times,在从句中作时间状语,所以应用关系副词when。故填when。
2.fanned 考查动词的时态。句意见上一题解析。分析句子结构可知,设空处作句子的谓语,根据In the times...可知,此处应用一般过去时。故填fanned。
3.a 考查冠词。句意:据说某个商人在杭州发了财,在那里他第一次尝到了一种又甜又鲜且骨头很少的鱼。固定搭配make a fortune意为“发财”。故填a。
4.immediately 考查词性转换。句意: 他马上想到了他年迈的父母。设空处修饰动词短语thought of,应用副词。故填immediately。
5.smelly 考查词性转换。句意:然而,漫长的行程对鱼造成了严重损害,当他最终回到家时,鱼全都臭了。分析句子结构可知,设空处作第二个分句的表语,应用形容词smelly,意为“有臭味的”。故填smelly。
6.but/yet 考查连词。句意: 出乎所有人的意料,这条鱼闻起来很臭,但味道很好。根据语境可知,“闻起来很臭”与“味道很好”之间为转折关系,应用表示转折的连词but/yet。故填but/yet。
7.chefs 考查名词单复数。句意:如今,安徽厨师刻意让鱼达到一定的难闻度,然后再烹饪。分析句子结构可知,Anhui 7 作主语,应用名词,根据谓语动词allow及语境可知,设空处应用复数形式,且chef为可数名词。故填chefs。
8.is characterized 考查动词的时态和语态及主谓一致。句意:安徽菜的特点是使用大量的油、风味浓郁的酱汁以及优质的高汤。分析句子结构可知,设空处为句子的谓语动词,此处叙述客观事实,应用一般现在时; characterize和主语之间为被动关系,应用被动语态;主语Anhui cuisine为单数,谓语动词也应用第三人称单数。故填is characterized。
9.in 考查介词。句意:它的厨师专门研究当地可用的材料,如鱼、鸽子、竹笋等。specialize in意为“专门研究,专攻”,为固定搭配。故填in。
10.steamed 考查过去分词。句意:一道很受欢迎的菜是将咸肉铺在竹笋上然后在木制砧板上蒸。分析句子结构可知,句中已有系动词is,且与设空处之间无连词连接,设空处应用非谓语动词; steam和其逻辑主语之间为被动关系,应用过去分词在句中作后置定语。故填steamed。
Ⅳ.应用文写作
(2025·郑州一模)
假定你是李华,你的新西兰笔友 Rudy对中国美食很感兴趣。你们班最近组织了一次包饺子活动,请用英语给他写一封邮件,介绍此次活动,内容包括:
1.活动的经过;
2.体会或感受。
参考词汇:生面团 dough;馅 filling
注意:1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Dear Rudy,
Yours,
Li Hua
参考范文:
Dear Rudy,
I'm glad to know you fall in love with Chinese food.I'm writing to tell you an amazing activity, during which we made dumplings.We all felt energetic.Some made dough and dumpling wrappers.Others prepared dumpling fillings.It was due to division of labor and cooperation that we succeeded in making dumplings together.
Although the dumplings we made were in different shapes and might not have the best taste, we were truly proud of the fruits of our labor.This is the first time that we have made dumplings by ourselves through cooperation.
Hope you can join us and enjoy various traditional food in person next time!
Yours,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览