【高考突破方案】强化训练 必修第二册 Unit 2 Let's celebrate! 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【高考突破方案】强化训练 必修第二册 Unit 2 Let's celebrate! 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源简介

强化训练
A
(2025·湖南长沙天心区高三联考)
In 1999, John Smyth, a high school teacher decided it was time to retire. Together with his wife Helen, he set off on a journey around Australia. But when they returned, John found he missed the classroom, so he spent another eight years doing casual teaching.
Then he heard about a program known as Volunteers for Isolated Students' Education (VISE), which pairs up energetic people with educational experience, usually retired teachers, with children whose schooling is largely done remotely, because they live too far away from towns and cities to attend regular schools. John grew up in the country and as a kid in the bush, he always dreamed of running with circus, but he didn't even have much chance to see the circus in person. Therefore, he was immediately interested in the program and got a travelling post as a teacher with Stardust Circus.
The lesson timetable was built around the kid's performance schedules. “The eight year old I tutored was an awesome gymnast who was part of the teeterboard (跷跷板)act,”he explains. “A big guy would jump on the other side; he would swing up in the air, do a couple of twirls(旋转) and land on his uncle's shoulders...and his uncle was standing on the boy's father's shoulders!” The circus still includes some animal acts, including lions, monkeys, horses, goats and pigs. John and his wife Helen found it extraordinary enough to sink into sleep to the sound of lions roaring, but one day the lion trainer, Matt, gave him a very special privilege, inviting him in to meet four 13 month old lions in person. While it was understandably a little scary at first, for John it was a never to be forgotten experience, which helped him realize his boyhood dream in his 75th year.
语篇导读:本文是一篇记叙文。John参加了VISE项目,在马戏团义务教授孩子的同时也免费观看了梦寐以求的马戏表演,过上了有意义且有趣的生活。
1.Why did John Smyth stay in the Stardust Circus
A.To run the circus.
B.To live far from towns.
C.To educate the children.
D.To conduct a program.
解析:C 细节理解题。根据第二段中“Therefore he was immediately interested in the program and got a travelling post as a teacher with Stardust Circus. (因此,他立即对该计划产生了兴趣,并获得了星尘马戏团旅行教师职位。)”可知,John在听说了项目VISE后很感兴趣,并以一名老师的身份跟随马戏团,对那里的孩子进行授课。故选C项。
2.What can we learn from the passage
A.Teachers of the VISE program live too far away.
B.Children in the circus are taught at fixed time.
C.John instructed the gymnast's performance of swinging in the air.
D.The couple enjoyed sleeping with the sound of lions roaring.
解析:D 推理判断题。根据第三段中的“John and his wife Helen found it extraordinary enough to sink into sleep to the sound of lions roaring, but one day the lion trainer, Matt, gave him a very special privilege, inviting him in to meet four 13 month old lions in person.(约翰和他的妻子海伦觉得在狮子咆哮的声音中入睡是很不寻常的,但有一天,驯狮师马特给了他一个非常特殊的特权,邀请他亲自去见四只13个月大的狮子。)”可知,John与妻子都很享受伴着狮声入睡。故选D项。
3.Which word best describes John's experience of meeting the little lions
A.Scary. B.Upsetting.
C.Boring. D.Memorable.
解析:D 细节理解题。根据第三段最后一句“While it was understandably a little scary at first, for John it was a never to be forgotten experience, which helped him realize his boyhood dream in his 75th year. (虽然一开始有点吓人是可以理解的,但对约翰来说,这是一次永远不会忘记的经历,这帮助他75岁时实现了儿时的梦想。)”可知,John见到小狮子时,有一点害怕,但这对John来说,是一次无法忘怀的经历,帮助他实现了儿时的梦想。故选D项。
4.What is the best title for the text
A.Working for a Living
B.Returning to School
C.Running with the Circus
D.Travelling with Animals
解析:C 主旨大意题。根据全文内容可知,John在退休之后来到马戏团义务教授孩子的同时也免费观看了梦寐以求的马戏表演,过上了有意义且有趣的生活。因此C项“和马戏团一起跑”概括了本文内容,适合做本文的标题。故选C项。
B
(2024·青岛市质检)
Every year on April 22, Earth Day marks the anniversary of the birth of the modern environmental movement in 1970.It gives a voice to emerging public consciousness about the state of our planet.The founder is Gaylord Nelson.
What moved Gaylord Nelson to action was the 1969 Santa Barbara oil spill(溢出) in Southern California, the largest oil spill in the United States at that time.The spill proved to be an environmental nightmare as it had a strong impact on marine life, killing an estimated 3,500 seabirds, as well as marine animals such as dolphins, elephant seals and sea lions.Inspired by the student antiwar movement at that period of time, Nelson found it was the right time to channel the energy of the students towards a fight for environmental protection.He decided that it was time to educate the Americans on the need to protect the environment.Thus, Earth Day was born in 1970, and public environmental consciousness took centre stage.
On 22nd April 1970, millions of Americans took to the streets to demonstrate for a healthy, sustainable environment and thousands of students marched in protest at the terrible situation of the environment.Businesses were forced to follow environmental standards if they wanted to continue their operations.The year 1990 saw Earth Day reach out to many more countries around the world.It helped pave the way for the 1992 United Nations Earth Summit in Rio de Janeiro, bringing together many nations, for a joint effort towards protecting the environment.In 2009, the United Nations decided to officially set April 22 as Earth Day.For his role as the founder of Earth Day, Gaylord Nelson was awarded the Presidential Medal of Freedom(1995), the highest honour given to civilians in the United States.We honour the man, as the fight for a cleaner environment continues.
语篇导读:本文主要介绍了世界地球日的创立以及它带来的积极影响。
5.What can we learn about Earth Day
A.It was founded at the end of 1970s.
B.It was first celebrated in Rio de Janeiro.
C.People will march on the streets on this day.
D.It arouses public environmental awareness.
解析:D 细节理解题。根据第二段中的“Inspired by the student antiwar movement...took centre stage.”可知, Nelson受到那个时期学生反战运动的启发,创立地球日,使美国公众的环保意识成为大家关注的焦点。故地球日唤起了公众的环保意识。故选D。
6.What did Gaylord Nelson do to make Earth Day possible
A.He reduced the loss of the oil spill.
B.He participated in an antiwar movement.
C.He set environmental standards for businesses.
D.He involved more people in environmental issues.
解析:D 细节理解题。根据第二段中的“Inspired by the student antiwar movement...for environmental protection.”并结合第三段中的“On 22nd April 1970...to continue their operations.”可知, Nelson 受到那个时期学生反战运动的启发,动用学生的力量去教育美国民众保护环境。结果数百万的美国人走上街头,数以千计的学生举行游行,呼吁创造一个健康、可持续的环境。由此可知,Nelson使更多的人参与了环境保护,这最终促使“地球日”成了可能。故选D。
7.What is the third paragraph mainly about
A.The focus of Earth Day.
B.The development of Earth Day.
C.The world's concern for the environment.
D.The joint efforts of different countries.
解析:B 主旨大意题。根据第三段的内容可知,1970年美国民众上街游行,环保意识深入美国民众内心;1990年“地球日”传到世界更多国家;1992年各国联合开展环境保护峰会;2009年美国正式确定4月22日为地球日。故本段主要讲述地球日的发展。故选B。
8.Which of the following best describes Gaylord Nelson
A.Intelligent. B.Responsible.
C.Considerate. D.Knowledgeable.
解析:B 推理判断题。当Nelson看到石油泄漏对海洋生物造成的破坏时,他就采取了行动。这说明他是一位具有家国情怀的、有责任心的人。A项“聪明的”;C项“考虑周到的,体贴的”;D项“知识渊博的”。故选B。
Ⅱ.完形填空
(2025·晋豫名校联盟检测)
Rayne, an adventurous cat, had gone missing during a family trip to Yellowstone National Park. When Rayne's owners realized he had 1. during their stay near Yellowstone, they 2. launched a search effort, posting online and 3. local animal shelters. However, after weeks without any sign of him, hope began to disappear. The owners had to 4. without him. That was the hardest day, because they felt like they were 5. him.
Two months later, Rayne's incredible survival story took an unexpected 6. when he was discovered wandering near California, almost 900 miles away from where he had 7. . How he made the long hard journey 8. a mystery. Though cats are known for their survival abilities, few are thought to be 9. of such a long distance journey through tough conditions.
This extraordinary tale demonstrates the survival skills of animals and the deep10. they share with their human companions. Rayne's story continues to spread across social media, where thousands have expressed 11. for his courage and resolution. For the owners, Rayne's safe 12. is nothing short of a wonder. While they may never fully understand how he 13. his great journey, they are simply 14. to have him back. Rayne, now a(n) 15. with quite a tale to tell, has returned to the comforts of home, leaving behind an incredible story of survival and reunion.
语篇导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了一只名叫瑞恩的冒险猫咪在黄石国家公园失踪,经过主人长时间搜寻未果后,最终在远离失踪地近900英里的加利福尼亚被发现。瑞恩的生存故事展现了动物的生存技能及与人类之间的深厚联系,他的勇气和决心赢得了众多人的赞赏。
1.A.slipped away    B.checked out
C.broken down D.rushed forward
解析:A 句意:当瑞恩(Rayne)的主人在黄石公园附近逗留期间意识到它走丢了后,他们立即展开了搜寻行动,不仅在网上发布信息,还联系了当地的动物收容所。A.slipped away悄悄溜走;B.checked out结账离开;C.broken down出故障,崩溃;D.rushed forward向前冲。根据上文“Rayne, an adventurous cat, had gone missing during a family trip to Yellowstone National Park.”可知,Rayne走丢了,所以这里表示它悄悄溜走了。故选A。
2.A.equally B.incredibly
C.immediately D.recently
解析:C 句意同上。A.equally平等地;B.incredibly难以置信地;C.immediately立刻;D.recently最近。根据下文“However, after weeks without any sign of him, hope began to disappear.”可知,Rayne的主人意识到它走丢了之后,他们立即开始寻找。故选C。
3.A.contacting B.opening
C.providing D.promoting
解析:A 句意同上。A.contacting联系;B.opening打开;C.providing提供;D.promoting促进。根据下文“local animal shelters”可知,主人为了寻找Rayne,他们在网上发布信息并联系当地的动物收容所。故选A。
4. A.train B.wait
C.sail D.leave
解析:D 句意:主人不得不独自离开。A.train训练;B.wait等待;C.sail航行;D.leave离开。根据上文“However, after weeks without any sign of him, hope began to disappear.”可知,几个星期过去了,依然没有任何关于Rayne的消息,主人不得不离开那里。故选D。
5.A.adopting B.abandoning
C.avoiding D.declining
解析:B 句意:那是最艰难的一天,因为他们感觉自己抛弃了他。A.adopting收养;B.abandoning抛弃;C.avoiding避免;D.declining下降。根据上文“The owners had to 4 without him.”可知,寻找无果后,主人不得不离开那里,这让他们感觉像是抛弃了Rayne。故选B。
6.A.chance B.measure
C.turn D.step
解析:C 句意:两个月后,当瑞恩在距离失踪地近900英里的加利福尼亚州附近被发现时,他不可思议的生存故事发生了意想不到的转折。A.chance机会;B.measure措施;C.turn转折;D.step步骤。根据“when he was discovered wandering near California”可知,瑞恩在两个月后被发现了,这是一个转折点。故选C。
7.A.stopped B.occurred
C.lived D.disappeared
解析:D 句意同上。A.stopped停止;B.occurred发生;C.lived居住;D.disappeared消失。根据上文“Rayne, an adventurous cat, had gone missing during a family trip”可知,此处指的是瑞恩当初消失的地方。故选D。
8.A.tests B.remains
C.changes D.enables
解析:B 句意:他是如何完成这漫长而艰苦的旅程的仍然是个谜。A.tests测试;B.remains仍然是;C.changes改变;D.enables使能够。根据下文“such a long distance journey through tough conditions”可知,小猫瑞恩如何完成漫长而艰苦的旅程仍然是未知的。故选B。
9.A.bored B.capable
C.afraid D.proud
解析:B 句意:虽然猫以其生存能力而闻名,但很少有人认为它们能够在恶劣的条件下进行如此长距离的旅行。A.bored无聊的;B.capable有能力的;C.afraid害怕的;D.proud骄傲的。根据上文“Though cats are known for their survival abilities”可知,此处指很少有人认为猫能够在恶劣的条件下进行如此长距离的旅行。故选B。
10.A.attitude B.level
C.structure D.bond
解析:D 句意:这个非凡的故事展示了动物的生存技能以及它们与人类同伴之间的深厚纽带。A.attitude态度;B.level水平;C.structure结构;D.bond联系,纽带。根据“they share with their human companions”可知,小猫的归来展示了它们与人类同伴之间的深厚纽带。故选D。
11.A.greeting B.doubt
C.admiration D.anxiety
解析:C 句意:瑞恩的故事继续在社交媒体上传播,成千上万的人对他的勇气和决心表示钦佩。A.greeting问候;B.doubt怀疑;C.admiration钦佩;D.anxiety焦虑。根据“for his courage and resolution”可知,成千上万的人对他的勇气和决心表示钦佩。故选C。
12.A.return B.area
C.distance D.shift
解析:A 句意:对主人来说,瑞恩的安全归来简直是个奇迹。A.return返回;B.area区域;C.distance距离;D.shift转变。根据“when he was discovered wandering near California, almost 900 miles away from where he had”可知,瑞恩在两个月后返回了。故选A。
13.A.survived B.enjoyed
C.launched D.discovered
解析:A 句意:虽然他们可能永远无法完全理解他是如何在这段伟大的旅程中幸存下来的,但他们只是很感激他能回来。A.survived幸存;B.enjoyed喜欢;C.launched发射;D.discovered发现。根据“This extraordinary tale demonstrates the survival skills of animals”可知,此处表示猫的主人无法理解他是如何幸存下来的。故选A。
14.A.regretful B.grateful
C.willing D.anxious
解析:B 句意同上。A.regretful后悔的;B.grateful感激的;C.willing愿意的;D.anxious焦虑的。根据“to have him back”可知,猫咪能平安归来,他们很感激。故选B。
15.A.companion B.champion
C.adventurer D.amateur
解析:C 句意:瑞恩,现在是一个冒险家,有很多故事要讲,他回到了舒适的家,留下了一个令人难以置信的生存和团聚的故事。A.companion同伴;B.champion冠军;C.adventurer冒险家;D.amateur业余爱好者。根据上文“Rayne, an adventurous cat”和“This extraordinary tale demonstrates the survival skills of animals”可知,Rayne现在是一个有着非凡故事的冒险家。故选C。
Ⅲ.七选五
(2024·九省联考适应性测试)
Common Mistakes New Runners Make
Running is a great way to get in shape and just about everyone can do it. However, many make a number of common mistakes, which can interfere (妨碍) with training or lead to injury. 1. , keep these things in mind to help you increase your chances of running success.
·Doing too much too soon
One of the biggest mistakes new runners make is doing too much too soon. Slowly easing into a training program will help reduce the risk of injury, so you can continue on with your new running routine. 2. .
· 3.
Beginners might think they need to run every day (or nearly every day) to meet their fitness or weight loss goals, but this couldn't be further from the truth. Running is a high impact activity which can be really hard on your body. So it's important to give your body a rest between workouts.
·Not wearing the right equipment
4. , it's important that you wear properly for your workouts. The most important piece of equipment for running is a good pair of running shoes, so be sure to do some research before you purchase a pair. Visit a running specialty store and ask an employee to fit you for a shoe.
·Running through pain
5. . If something hurts when you run, you need to stop and treat the pain. Remember:It doesn't make you less of a runner if you listen to your body to keep it healthy.
A.Not taking rest days
B.If you're just starting out
C.Comparing yourself to others
D.Running can be uncomfortable at times
E.It's important not to use the same muscles
F.While it may be true that you don't need expensive equipment to take up running
G.Experts suggest increasing your running distance by no more than 10% each week
语篇导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了新手跑步者常犯的错误。
解析:
1.B 上文“Running is a great way to get in shape and just about everyone can do it. However, many make a number of common mistakes, which can interfere(妨碍) with training or lead to injury.(跑步是保持体形的好方法,几乎每个人都可以做到。然而,许多人会犯一些常见的错误,这些错误可能会干扰训练或导致受伤。)”指出跑步时有些人会犯一些常见的错误,这些错误可能会干扰训练或导致受伤, 由本段标题“Common Mistakes New Runners Make(新跑步者常犯的错误)”可知,本文主要指出新跑步者会犯的错误, 根据下文“keep these things in mind to help you increase your chances of running success.(记住这些事情可以帮助您增加跑步成功的机会。)”可知, 空处是状语从句, B项“如果你刚刚开始”符合,是下文的条件,同时也符合主题,即如果你是新跑步者,本文的建议会帮助你增加成功跑步的机会。故选B。
2.G 上文“One of the biggest mistakes new runners make is doing too much too soon. Slowly easing into a training program will help reduce the risk of injury, so you can continue on with your new running routine(新跑步者犯的最大错误之一就是跑得太多太快。慢慢地进入训练计划将有助于降低受伤风险,这样您就可以继续新的跑步习惯。)”指出刚开始跑步的人会跑得太快,所以要慢慢进入训练,不要跑太多太快,G项“专家建议每周增加跑步距离不超过10%”符合,指出不要跑太多。故选G。
3.A 此处是本段小标题,即新手跑步者常犯的错误之一,根据下文“Beginners might think they need to run every day (or nearly every day) to meet their fitness or weight loss goals, but this couldn't be further from the truth. Running is a high impact activity which can be really hard on your body. So it's important to give your body a rest between workouts.(初学者可能认为他们需要每天(或几乎每天)跑步才能达到健身或减肥目标,但这与事实相差甚远。跑步是一项高影响力的活动,对您的身体来说确实很困难。因此,在锻炼之间让身体休息很重要。)”可知,新手跑步者不休息,A项“没有休息日”符合。故选A。
4.F 根据本段标题“Not wearing the right equipment(没有佩戴合适的装备)”可知,本段主要介绍了新手跑步者常犯的错误之一是没有佩戴合适的装备,下文“it's important that you wear properly for your workouts.(锻炼时正确穿着很重要。)”强调跑步时正确穿着很重要,空处也应与“佩戴合适的装备”有关,F项“虽然你可能确实不需要昂贵的设备来开始跑步”符合, 其中“equipment”呼应标题中的“the right equipment”, 虽然你可能确实不需要昂贵的设备来开始跑步,但是锻炼时正确穿着很重要。故选F。
5.D 下文“If something hurts when you run, you need to stop and treat the pain.(如果跑步时感到疼痛, 则需要停下来治疗疼痛。)”指出跑步时如果感到疼痛,应该停下来,这说明有时候跑步会让人感到疼痛,D项“跑步有时会感到不舒服”符合,引起下文,下文介绍了感到疼痛时该如何做。故选D。
Ⅳ.语法填空
(2024·江苏海安市高三开学考试)
Torch festival of the Ethnic minority
The Torch Festival, the grandest festival of the Yi people, is held around the 24th day of the sixth month of the lunar calendar. The Yi people think fire possesses a superhuman power 1. can drive away evil and frighten off ghosts. They have 2. a special relationship with fire that they call themselves the “fire nationality”.
During the festival, torches, 20~30 cm 3. diameter, are placed upright in front of houses. At the entrance to the villages, a grand “torch tower”, standing more than 20 metres high and 4. (make) of pine branches and dry firewood, 5. (decorate) with fresh flowers and fruits.
At last, with expectation and wishes 6. (come) the long awaited moment. After dinner, as darkness casts its shadow, young and old, 7. (dress) in their most ceremonial and splendid costumes decorated with sparkling ornaments, rush 8. (excite) to the “torch tower” square. Cheers and screams of delight burst from the crowd, while the soaring flames brighten the darkness of the night and warm everyone present at the scene.
On such a brilliant and marvelous night, the 9. (participate) are overjoyed by the grand spectacle and the atmosphere of celebration. Young men and women sing and dance hand in hand around the bonfire 10. (express) their gratitude for a life of plenty and good wishes for the coming year.
语篇导读:本文是一篇说明文。文章介绍少数民族火把节。
解析:
1.that/which 考查定语从句。句意:彝族认为火具有驱邪驱鬼的神力。此处a superhuman power是先行词,指物,在后面的限制性定语从句中作主语,定语从句由关系代词that/which引导。故填that/which。
2.such 考查结果状语从句。句意:他们与火有着如此特殊的关系,他们称自己为“火族”。根据句中“a special relationship”,可知由such修饰,且such与后面的that构成结果状语从句,such...that...意为“如此……以致于……”。故填such。
3.in 考查介词。句意:节日期间,直径20~30厘米的火炬被直立着放在房屋前面。表示“在直径上”用介词in。故填in。
4.made 考查过去分词。句意:在村庄的入口处,有一座高大的“火炬塔”,高20多米,由松枝和干木柴制成,上面装饰着鲜花和水果。设空处与a grand “torch tower”之间是被动关系,用过去分词。故填made。
5.is decorated 考查一般现在时的被动语态和主谓一致。句意:在村庄的入口处,有一座高大的“火炬塔”,高20多米,由松枝和干木柴制成,上面装饰着鲜花和水果。该句在描述一个客观事实,且句子主语a grand “torch tower”为第三人称单数,和谓语动词decorate之间是被动关系,是一般现在时的被动语态。故填is decorated。
6.comes 考查一般现在时。句意:最后,带着期待和祝福,期待已久的时刻到来了。该句是全部倒装,在描述一个客观事实,句子用一般现在时,且主语是单数第三人称形式,所以谓语动词用动词的第三人称单数形式。故填comes。
7.dressed 考查过去分词作后置定语。句意:晚饭后,夜幕降临,老老少少穿着最隆重、最华丽的服装,装饰着闪闪发光的饰品,兴奋地涌向“火炬塔”广场。固定短语be dressed in“穿着……,戴着……”,此处是形容词短语作后置定语。故填dressed。
8.excitedly 考查副词。句意:晚饭后,夜幕降临,老老少少穿着最隆重、最华丽的服装,装饰着闪闪发光的饰品,兴奋地涌向“火炬塔”广场。此处是副词修饰动词rush。故填excitedly。
9.participants 考查名词复数。句意:在这样一个辉煌而奇妙的夜晚,参加者为这壮观的场面和庆祝的气氛而欣喜若狂。此处用名词复数作主语。故填participants。
10.to express 考查不定式作目的状语。句意:青年男女手拉手围着篝火唱歌跳舞,以表达他们对丰饶生活的感激之情和对来年的美好祝愿。此处是动词不定式作目的状语。故填to express。

展开更多......

收起↑

资源预览