【高考突破方案】强化训练 必修第二册 Unit 3 On the move 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【高考突破方案】强化训练 必修第二册 Unit 3 On the move 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源简介

强化训练
Ⅰ.阅读理解
A
(2025·长沙市适应性考试)
For the rapidly decreasing number of Americans who've never heard of pickleball, the little known paddleball game is one of America's fastest growing sports.
Invented in 1965 by three middle aged fathers in Washington State, pickleball is an odd cross among tennis, ping pong and badminton, played with a paddle and a perforated (穿孔的) plastic ball.The founders are said to have named the game after a family dog called Pickles.
Most of pickleball's core players—those who play more than eight times per year—are over age 65, but the game is getting younger, with the strongest growth among players under 55, according to USA Pickleball.But with so many new players, the U.S.is struggling to keep up with the demand for courts.The country has only about 10,000 places to play, by USA Pickleball's count, but that continues to grow by several dozen every month.
Pickleball is also fast becoming a spectator sport (观赏性体育运动).Its first professional tournament, the Professional Pickleball Association (PPA) Tour, was formed in 2018 and the professional players are being able to really become celebrities and spotlights.Traditional broadcasters' interest in the sport is growing.So far, pickleball fans can watch amateur and professional matches on sports or social channels, mostly online.
“The ability for a sport to find an audience quickly via social media is unprecedented (前所未有的),” says Ben Shields, who lectures at MIT Sloan School of Management and studies the sports industry.Shields adds that pickleball still needs a famous star to draw wider audiences, as has been the key to success for other sports leagues—that also started with grassroots and unusual names.“I think if pickleball, in its own humble way, can continue to grow its participation and find ways to make the sport an appealing fan product, who knows, in 10, or 20 years, it could be a big competitor in the global sports industry.”
语篇导读:文章主要介绍了匹克球这项新兴运动在美国迅速兴起。
1.What do we know about the pickleball game from the text
A.It may be named after a dog.
B.It was popular among young kids.
C.It's a cross between tennis and volleyball.
D.It was invented by three ordinary women.
解析:A 细节理解题。根据第二段最后一句“The founders are said to have named the game after a family dog called Pickles.”可知,匹克球运动可能是以一只狗的名字命名的。故选A。
2.What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to
A.The playing time. B.The form of matches.
C.The number of courts. D.The participation rate.
解析:C 词义猜测题。根据第三段中的“...the U.S. is struggling to keep up with the demand for courts.”和“The country has only about 10,000 places to play”可知,美国正在努力满足对匹克球场地的需求。据统计,美国只有大约一万个匹克球比赛场所,结合画线词前的but可知,此处是指比赛场地的数量会继续增长,所以 that 是指比赛场地的数量。故选C。
3.Which best describes“a famous star” to pickleball according to Ben Shields
A.Humble. B.Inflexible.
C.Harmful. D.Influential.
解析:D 推理判断题。根据最后一段第二句“Shields adds that pickleball still needs a famous star to draw wider audiences, as has been the key to success for other sports leagues—that also started with grassroots and unusual names.”可知,本·希尔兹认为匹克球仍然需要一位明星来吸引更多的观众,由此可推知,“明星”对匹克球是很有影响力的。故选D。
4.Which of the following can be the best title for the text
A.The History of Pickleball
B.The Growing Popularity of Pickleball
C.The Rise and Fall of Pickleball
D.The Rules of Playing Pickleball
解析:B 标题归纳题。通读全文,尤其根据第一段“For the rapidly decreasing number of Americans who've never heard of pickleball, the little known paddleball game is one of America's fastest growing sports.”可知,文章主要介绍了一项在美国快速兴起的运动——匹克球,因此,B项(匹克球越来越受欢迎)适合作为文章标题。故选B。
B
(2025·八省联考)
Want to learn a new language or get A's in college exams Previous studies have shown that exercise can help stimulate the areas of the brain that convert(转换) new information into long term memory.A new study has taken this information one step further and found the best time when exercise can help maximize learning.
Building upon past research that found exercise releases biochemicals that improve mental function, scientists at Radboud University and the University of Edinburgh conducted a study to determine when exercise was most beneficial to learning.
Participants—72 healthy male and female adults—were first asked to perform a computer test that challenged their visual and spatial learning.After the test, all of the subjects watched nature documentaries, but two thirds of them also exercised.Half of the exercisers did circuit training on an exercise bike for 35 minutes immediately after the test.The other half did the same exercise but not until four hours after they had been tested.
Two days later, all of the participants returned to the lab for a recall test, and they were connected to MRI(磁共振成像) machines to assess their brain activity.The participants who exercised four hours after taking the computer test were able to recall what they had learned most accurately.Their brainwaves also showed more consistent levels of activity, indicating that their brains were less taxed to remember what they had learned.
According to this research, the best time to exercise to improve learning is four hours after studying.But why That's one question the researchers have yet to answer.Another question left unanswered is the level of exercise that might best improve learning.I've run enough marathons to prove the fact that my brain is anything but sharp during or after a tough workout.But the researchers noted that light workouts might not give the brain enough of a biochemical boost to improve learning.
语篇导读:本文是一篇说明文。文章主要介绍了一项新研究——锻炼可以帮助刺激大脑将新信息转化为长期记忆的区域,以及进行锻炼以最大程度提高学习的最佳时间。
5.What did the new study aim to explore
A.When exercise is best for learning.
B.What biochemicals are good for health.
C.How brainwaves should be measured.
D.Which area of the brain is the most active.
解析:A 细节理解题。根据第一段中“A new study has taken this information one step further and found the best time when exercise can help maximize learning.(一项新的研究更进一步,找到了锻炼有助于最大化学习效果的最佳时间。)”可知,新研究旨在探索什么时候锻炼最有利于学习。故选A。
6.What were all the participants asked to do during the experiment
A.Train on bicycles.
B.Do mathematics exercises.
C.Play computer games.
D.Watch films about nature.
解析:D 细节理解题。根据第三段中“After the test, all of the subjects watched nature documentaries(测试后,所有受试者都观看了自然纪录片)”可知,实验要求所有受试者在实验过程中观看自然纪录片。故选D。
7.Why did the participants return to the lab two days later
A.To do a medical examination.
B.To have their memory tested.
C.To get their workouts recorded.
D.To finish their previous tasks.
解析:B 细节理解题。根据第四段中“Two days later, all of the participants returned to the lab for a recall test(两天后,所有参与者返回实验室进行回忆测试)”可知,参与者两天后返回实验室是为了进行记忆测试。故选B。
8.What might the author's marathon running prove
A.The findings of the study are reliable.
B.Long distance runners are often smart.
C.Studies on the marathon are not enough.
D.Hard exercise may not sharpen the brain.
解析:D 推理判断题。根据最后一段中“I've run enough marathons to prove the fact that my brain is anything but sharp during or after a tough workout.(我已经跑了足够多的马拉松来证明这样一个事实:在艰苦的锻炼过程中或之后,我的大脑一点也不敏锐。)”可知,作者通过自己跑马拉松的经历证明,剧烈的锻炼可能不会使大脑变得敏锐。故选D。
Ⅱ.完形填空
(2025·郴州市一模)
Matt Stutzman, a remarkable American disabled archer (弓箭手), was born on December 10, 1982 in Kansas City.
He was cast aside by his 1. parents due to being born without arms. Luckily, he was 2. by a loving family. Growing up, he faced many 3. but didn't give up. He 4. to use his feet to do various things, such as writing, eating. 5. , he got his driver's license at 18, controlling the vehicle with his feet.
His passion for archery began when he accompanied his adoptive father on6. trips and found he could hit targets with his feet. At 16, he started training and created a record for the 7. shot at 210 meters.
In 2024, at the Paris Paralympics (残奥会), Matt Stutzman had his big chance to shine. He 8. tough opponents, including a strong German competitor. The competition was intense, and every shot 9. . In the end, through his unwavering 10. and years of hard work, he finally won the gold medal in the men's individual compound bow open class. His 11. shows that nothing can stop someone who is committed to 12. their dreams. After he won, he expressed his joy by using his feet to celebrate in a 13. way. Matt Stutzman's story has inspired countless people around the world, proving that there are no 14. when you have the resolution to overcome them. He will always be remembered as a 15. who turned his disability into a source of strength and achievement.
语篇导读:本文是一篇记叙文,文章主要介绍了美国残疾弓箭手Matt Stutzman的励志故事,他生来没有双臂,经过多年的坚持和刻苦训练,终于在2024年残奥会上获得金牌。
1.A.biological      B.chemical
C.physical D.environmental
解析:A 句意:由于生来就没有双臂,他被亲生父母抛弃了。A.biological生物学的,与生命过程有关的;B.chemical化学的;C.physical身体的,物质的;D.environmental环境的。根据“due to being born without arms”可知,他由于生来残疾被亲生父母抛弃,biological parents“亲生父母”,故选A。
2.A.admired B.adapted
C.adopted D.admitted
解析:C 句意:幸运的是,他被一个充满爱心的家庭收养了。A.admired钦佩,羡慕;B.adapted适应;C.adopted收养;D.admitted承认。根据下文“his adoptive father”可知,他被一个充满爱心的家庭收养了,故选C。
3.A.chances B.challenges
C.possibilities D.prospects
解析:B 句意:在成长过程中,他面临着许多挑战,但他没有放弃。A.chances机会;B.challenges挑战;C.possibilities可能性;D.prospects前景,希望。根据上文“being born without arms”以及下文“but didn't give up”可知,生来没有双臂,成长的过程中应是充满了各种挑战,故选B。
4.A.practiced B.recognized
C.remembered D.learned
解析:D 句意:他学会了用脚做各种各样的事情,比如写字、吃饭。A.practiced练习;B.recognized认出,识别; C.remembered想起,记得;D.learned学习,学会。根据下文“use his feet to do various things, such as writing, eating”以及“controlling the vehicle with his feet”可知,他学会了用脚做各种事情,learn to do sth.“学会做某事”,故选D。
5.A.Importantly B.Surprisingly
C.Conventionally D.Intentionally
解析:B 句意:令人惊讶的是,他在18岁时拿到了驾驶执照,用脚控制车辆。A.Importantly重要地;B.Surprisingly令人惊讶地;C.Conventionally照惯例;D.Intentionally有意地。根据“controlling the vehicle with his feet”可知,用脚控制车辆拿到驾照,这是令人惊讶的事情,故选B。
6.A.fishing B.exploring
C.picking D.hunting
解析:D 句意:他对射箭的热爱始于他陪同养父打猎时,发现自己能用脚击中目标。A.fishing钓鱼;B.exploring探索;C.picking挑选,采摘;D.hunting打猎。“he could hit targets with his feet”提到射箭,故是陪同养父打猎,故选D。
7.A.farthest B.highest
C.widest D.deepest
解析:A 句意:16岁时,他开始训练,并创造了210米的最远射击纪录。A.farthest最远的;B.highest最高的;C.widest最宽的;D.deepest最深的。“at 210 meters”是距离,故此处指创造了210米的最远射击纪录,故选A。
8.A.compared with B.cooperated with
C.competed against D.struggled against
解析:C 句意:他与强大的对手竞争,其中包括一个强大的德国对手。A.compared with和……相比;B.cooperated with和……合作;C.competed against和……竞争;D.struggled against与……斗争。根据上文“the Paris Paralympics (残奥会)”和空后的“tough opponents”可知,他在比赛中和对手竞争,故选C。
9.A.concerned B.affected
C.mattered D.differed
解析:C 句意:比赛非常激烈,每一次射击都很重要。A.concerned与……有关,涉及;B.affected影响;C.mattered要紧,有重大影响;D.differed有区别。根据“The competition was intense”可知,比赛非常激烈,每一次射击都很重要,故选C。
10.A.strength B.inspiration
C.determination D.imagination
解析:C 句意:最终,通过他坚定不移的决心和多年的刻苦训练,他终于获得了男子个人复合弓公开赛的金牌。A.strength力量;B.inspiration灵感;C.determination决心;D.imagination想象力。空处和“years of hard work”并列,结合“he finally won the gold medal”可知,此处是描述使他获得金牌的因素,determination符合语境,故选C。
11.A.passion B.attitude
C.courage D.victory
解析:D 句意:他的胜利表明,没有什么能阻止一个致力于追求梦想的人。A.passion热情;B.attitude态度;C.courage勇气;D.victory胜利。根据上文“he finally won the gold medal”可知,他在比赛中获胜,故选D。
12.A.expect B.awake
C.desert D.pursue
解析:D 句意同上。A.expect期望;B.awake唤醒;C.desert抛弃;D.pursue追求。根据空后的“their dreams”可知,此处指追求梦想,故选D。
13.A.grand B.unique
C.creative D.traditional
解析:B 句意:获胜后,他以独特的方式用脚庆祝,表达了喜悦之情。A.grand宏伟的;B.unique独特的;C.creative有创意的;D.traditional传统的。根据“using his feet to celebrate”可知,用脚庆祝是一种独特的庆祝方式,故选B。
14.A.anxieties B.sufferings
C.problems D.difficulties
解析:D 句意:Matt Stutzman的故事激励了世界上无数的人,证明只要你有克服困难的决心,就没有困难。A.anxieties焦虑;B.sufferings痛苦,折磨;C.problems问题;D.difficulties困难。根据“overcome them”可知,them指代本空名词,应是克服困难,故选D。
15.A.legend B.failure
C.commoner D.champion
解析:A 句意:他将永远被人们铭记为一个传奇,他把自己的残疾变成了力量和成就的源泉。A.legend传奇;B.failure失败;C.commoner平民;D.champion冠军。根据空后“who turned his disability into a source of strength and achievement”可知,他把自己的残疾变成了力量和成就的源泉,会作为一个传奇被永远铭记,故选A。
Ⅲ.读后续写
阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。
(2025·南京盐城一模)
In the town of Greenfield, a group of three adventurous spirits—Jack, Simon, and Lucas—had discovered an ancient map in Jack's grandfather's house.The map, yellowed with age, described a mysterious island that had the legendary (传说的) Silver Falcon, a statue that was said to award its finder enormous wisdom and fortune.
As typical eighth graders with the excitement of discovery and dreams of greatness, they decided they would be the ones to discover this hidden treasure.They agreed to start this search during the upcoming spring break, keeping their plans a secret from the adults who would undoubtedly discourage such a dangerous adventure.
The days that followed were filled with preparation.They read books on survival, learned about the stars for navigation, and tested their courage in smaller woods.The boys were united by their unshakable resolve and the promise of an adventure that could change their lives forever.
As spring break began, they set out just as the sun painted the sky with colors of orange and gold.They felt a mixture of excitement and slight nervousness.They carried backpacks filled with supplies and the ancient map that they hoped would lead them to glory.
The beginning of their journey was full of laughter and songs around the campfire, but as days passed, the trip's reality set in.The path grew more dangerous, and the map guided them through thick woods and muddy wetlands.They learned to work together as their friendship was tested by constant challenges.Slowly, the island drew nearer.
A conflict arose when they reached the foot of Mount Veritas, the final barrier before reaching the island.Lucas twisted his ankle, and the slightest movement sent sharp pains shooting through his leg.With time running out, Jack and Simon had to make a choice: Should they push on and risk Lucas' well being or turn back after coming so far
注意:1.续写词数应为150左右;
2.请按如下格式在相应的位置作答。
At a crossroads, Jack and Simon exchanged knowing glances.
  When reaching the Silver Falcon, the three boys found no fortune there at all.
【写作提示】
故事人物 杰克、西蒙和卢卡斯
故事梗概 在格林菲尔德镇,杰克、西蒙和卢卡斯这三个爱冒险的男孩在杰克祖父的房子里发现了一张古老的地图。于是他们在春假的时候前往地图上的岛屿去寻宝,在快到达岛屿之时,卢卡斯扭伤了脚踝,杰克和西蒙不得不作出选择:继续向前还是原路返回。
续写要点 第一段:描写杰克和西蒙的选择——带着卢卡斯走完最后一段旅程。 第二段:描写男孩们在登岛后发现没有宝藏,但又领悟到一些道理,意识到什么是真正的财富。
参考范文:
At a crossroads, Jack and Simon exchanged knowing glances.They realized they couldn't leave Lucas behind and that the statue could wait, but their friendship could not.With great determination and strengthened bonds, they constructed a makeshift stretcher and carried Lucas through the last leg of their journey.As they reached the top of the last hill, the island revealed itself in all its glory.It was more impressive than what they could have ever imagined.The Silver Falcon stood in the center, its wings shining in the sunlight.
When reaching the Silver Falcon, the three boys found no fortune there at all.At that time, they realized the true treasure of their journey.It wasn't about the wisdom or fortune the Silver Falcon could bring—it was about the memories they had created together and the lessons they learned along the way.In an unexpected turn, the Silver Falcon seemed to acknowledge their growth.As they stood before it, its eyes shone brightly, and the forest around them came alive with the songs of birds and rustling leaves.A soft voice filled the clearing, congratulating them on their bravery and unity.

展开更多......

收起↑

资源预览