【高考突破方案】强化训练 必修第二册 Unit 5 On the road 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【高考突破方案】强化训练 必修第二册 Unit 5 On the road 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源简介

强化训练
Ⅰ.阅读理解
(2025·湖北省八市联考)
The hens look up at me from their nesting boxes.They seem slightly annoyed but unsurprised.A child runs up, pushes one of the chickens aside, and snatches two eggs.Around me, a half dozen more children and adults collect eggs while a half dozen others hand feed dried mealworms to birds flocking around our ankles.I reach for an egg from an empty nest.There is something perfect about the way it fits warmly in the palm of my hand before I transfer it into a pretty wire basket provided to me by my hosts.
The egg harvest is a brief, carefully designed agritourism experience offering an experience of the labor rather than just having a bite of food.Snatching a few eggs and uprooting a few vegetables on the farm tour don't constitute a full day's work, but it is also a useful reminder that food doesn't just magically appear on restaurant plates and grocery store shelves.Of course, visitors can take those eggs home or bring them to the on farm restaurant, Clay, where a chef will use them to prepare breakfast.
A few centuries of industrialization, urbanization, and globalization have collected people into cities, but the attraction of the countryside has always remained.In the new urban centered world, enterprising farmers have found plenty of opportunities to sell their rural lifestyle along with their crops.Italy promoted the modern model for combining agriculture and tourism in the wake of World War Ⅱ, when the national government encouraged rural populations to continue producing food rather than move to urban areas in search of more profitable jobs.
Agritourism acts as an umbrella term for a wide variety of activities that take place on farms, including farm stays, where guests sleep on site.For varying investments of time, energy, and money, anyone can engage in our farming system, giving consumers a peek behind the farm to table world.
语篇导读:本文主要介绍农业旅游,该旅游方式为城市生活的人们提供了独特的乡村体验,孩子们可以从中体验到从农场到餐桌背后的世界,不仅培养了他们的劳动观念,更使他们认识到粮食的来之不易。
1.Why does the author describe children and adults collecting eggs in the beginning
A.To introduce agritourism.
B.To describe the use of eggs.
C.To show the innocence of the children.
D.To emphasize the happiness of the children and adults.
解析:A 推理判断题。根据第一段可推知,该段主要描述了孩子和大人们在农场收集鸡蛋的情景;根据第二段首句,提出了本文主题:农业旅游。由此可知,第一段描述孩子和大人们捡鸡蛋是为了引出本文主题——农业旅游。故选A。
2.What is accessible to consumers in agritourism activities
A.Engaging in planting vegetables in person.
B.Doing some simple but meaningful farm work.
C.Enjoying some self made egg products on the farm.
D.Clarifying the farm to table concept through practice.
解析:B 细节理解题。根据第二段中的“Snatching a few eggs and uprooting a few vegetables on the farm tour don't constitute a full day's work, but it is also a useful reminder that food doesn't just magically appear on restaurant plates and grocery store shelves.”可知,在农业旅游中,孩子们可以做如捡鸡蛋和连根拔起蔬菜等一些简单而有意义的农活儿。故选B。
3.What can you learn from the last two paragraphs
A.The appeal of rural life gradually faded away due to industrialization.
B.The desire to search for more well paid jobs accelerated the speed of agritourism.
C.Italian government's calls contributed a lot to the trend of moving from villages to cities.
D.Promising farmers were dedicated to promoting their lifestyle along with agricultural products.
解析:D 细节理解题。根据倒数第二段中的“In the new urban centered world, enterprising farmers have found plenty of opportunities to sell their rural lifestyle along with their crops.”可知,有进取心的农民找到大量机会来出售农作物的同时也宣传他们的生活方式。故选D。
4.What is the author's attitude toward agritourism
A.Doubtful. B.Dismissive.
C.Supportive. D.Sympathetic.
解析:C 推理判断题。根据最后一段中的“For varying investments of time, energy, and money, anyone can engage in our farming system, giving consumers a peek behind the farm to table world.”并结合全文内容可推知,作者对农业旅游的态度是积极的。故选C。
B
(2024·重庆市质检)
My parents never once spoke of the stress of having to pay for college, but I knew enough to appreciate that it was there.Therefore, when my French teacher announced that she'd be leading an optional class trip to Paris over one of our breaks for those who could come up with the money to do it, I didn't even bother to raise the issue at home.
Yet one evening my parents sat me down, looking puzzled.My mom had learned about the France trip through my friend's mom.
“Why didn't you tell us?”she said.
“Because it's too much money.”
“ That's actually not for you to decide, Michelle,” my dad said gently, almost offended.“And how are we supposed to decide, if we don't even know about it?”
I looked at them both, unsure of what to say.My mother glanced at me, her eyes soft.My father had changed out of his work uniform and into a clean white shirt.They were in their early forties then, married nearly twenty years.Neither one of them had ever vacationed in Europe.They never took beach trips or went out to dinner.They didn't own a house.We were their investment, me and my brother.Everything went into us.
A few months later, I boarded a flight to Paris with my teacher and a dozen or so of my classmates from Whitney Young.We would stay in a hostel, tour the Louvre and the Eiffel Tower.We'd buy snacks from stands on the street and walk along the banks of the Seine.We'd speak French like a bunch of high school kids from Chicago, but we'd at least speak French.
As the plane pulled away from its gate that day, I looked out my window and back at the airport, knowing that my mother stood somewhere behind its black glass windows, dressed in her winter coat and waving me on.I remember all the details.I remember the jet engines firing, shockingly loud.And then we were rattling down the runway and beginning to tilt upward as the acceleration seized my chest and pressed me backward into my seat for that strange, in between moment that comes before finally I feel lifted.
语篇导读:本文主要讲述作者的父母虽然有经济压力,但仍然支持作者参加班级的法国旅行的故事。
5.Why didn't the author tell her parents about the France trip
A.She didn't get on well with her parents.
B.She thought her parents couldn't afford it.
C.She wanted to save money for her college.
D.She had already had plans for the vacation.
解析:B 细节理解题。根据第一段中的“My parents never once spoke of the stress of having to pay for college”和“Therefore... I didn't even bother to raise the issue at home.”可知,作者没有告诉父母的原因是她认为父母支付不起法国之旅的费用。故选B。
6.What are the author's parents like
A.Strict and ambitious.
B.Devoted but stubborn.
C.Loving and supportive.
D.Caring but picky.
解析:C 推理判断题。根据作者的父母主动提出让作者参加法国之旅以及第六段中的“We were their investment, me and my brother.Everything went into us.”可知,作者的父母将一切都投入到了孩子们的身上。C项“充满爱的与支持的”可以形容作者的父母。故选C。
7.What would the author do in Paris
A.Visit a few tourist sites.
B.Take French courses.
C.Practice French with local kids.
D.Go on a boat tour on the Seine.
解析:A 细节理解题。根据倒数第二段中“We would stay in a hostel, tour the Louvre and the Eiffel Tower.”可知,作者将在巴黎参观一些旅游景点。故选A。
8.What does the author want to show by mentioning the take off of her flight
A.The eagerness of pursuing her dream.
B.The sadness of leaving her mother.
C.Her nervousness about the future.
D.Her deep impression of the experience.
解析:D 推理判断题。根据最后一段内容尤其是“I remember all the details.”可知,作者记得所有细节。因此推测作者提到飞机起飞是为了表明自己对这次经历印象深刻。故选D。
Ⅱ.完形填空
(2025·郑州一模)
In 2019, Tomas Quinones undertook a 7 day bike trip, covering some remote desert in Oregon.His trip was 1. with the usual difficulties.He lost his shoes and was only relying on a pair of sandals(凉鞋).His water supply was sometimes 2. .But there were also moments of unexpected 3. : A couple offered to share their lunch;a guy in the truck asked if he needed any help.
On the last day of his trip, he was riding down a dusty track when he met a man lying unconscious in the desert. 4. , he was dehydrated (脱水的).Quinones tried to give him some water with little 5. .Luckily, he called the emergency rescue team and an ambulance soon arrived.The man he 6. was an explorer who had been lost in the desert for 5 days.“I never had any 7. about what I would do,” said Quinones.He had received some gestures of help on the trip, so he 8. .
It's likely that if you've spent any time in the wild, you'll have 9. these gestures of kindness from strangers or given them yourself too even if they are nothing so 10. as the aid given by Quinones.
What is it about being outside in nature that makes people want to help others One opinion is that in the wild, there may not be any other 11. , so according to the “bystander effect”, the more people who are in the presence of someone needing help, the less likely any of those are to actually provide it.Another opinion is that exposure to nature can make people look beyond themselves, 12. a sense of connection to others and to the world as a whole.
When we risk going into the wild, we become weak.And being in that position usually makes us 13. the world differently.So, in the wild, where we're taken away from our normal possessions, surroundings and identities, we seem more 14. to go the extra mile for someone.It's in nature that bonds of humanity are 15. .
语篇导读:本文主要讲述了托马斯·奎诺内斯在为期七天的骑自行车旅行中与别人互帮互助,以此说明在野外人们更愿意为一些人付出更多的努力,去帮助他们。
1.A.flooded B.marked
C.covered D.connected
解析:B 根据下文“He lost his shoes and was only relying on a pair of sandals(凉鞋).His water supply was sometimes 2 .”及常识可知,丢鞋、水供应等问题都是奎诺内斯在旅行中被标记的寻常的困难。mark意为“做标记”,符合语境。flood淹没,覆盖;cover覆盖;connect连接。故选B。
2.A.unbelievable B.unusual
C.unsafe D.uncertain
解析:D 根据上文“desert”和“usual difficulties”以及“His water supply”可知,奎诺内斯的旅行有一些寻常的困难,在沙漠中供水的不确定性是其中之一。uncertain意为“不确定的”,符合语境。unbelievable难以置信的;unusual不寻常的;unsafe不安全的。故选D。
3.A.kindness B.appreciation
C.belief D.comfort
解析:A 根据下文“A couple offered to share their lunch;a guy in the truck asked if he needed any help.”和“these gestures of kindness from strangers”可知,他的旅行中有一些意想不到的善意时刻。kindness意为“善良”,符合语境。appreciation欣赏;belief信念;comfort安慰。故选A。
4.A.Unexpectedly B.Unfortunately
C.Obviously D.Shortly
解析:C 根据上文“a man lying unconscious in the desert”以及下文“Quinones tried to give him some water”可知,奎诺内斯试图给沙漠中的不省人事的男子一些水,说明男子脱水了,这是显而易见的。obviously意为“显然地”,符合语境。unexpectedly出乎意料地;unfortunately不幸的是;shortly不久。故选C。
5.A.confidence B.success
C.survival D.relief
解析:B 根据下文“Luckily, he called the emergency rescue team and an ambulance soon arrived.”可知,奎诺内斯后来打电话给紧急救援队,这说明他给男子喂水没有取得很大的成效。success意为“成功”,固定短语with little success意为“收效甚微”,符合语境。confidence信心;survival存活;relief宽慰。故选B。
6.A.rescued B.accompanied
C.knew D.admired
解析:A 根据上文可知,奎诺内斯帮助沙漠中的不省人事的男子,并打电话叫来救护车,这说明奎诺内斯主动帮助营救沙漠中的男子。rescue意为“营救”,符合语境。 accompany陪伴;know知道;admire钦佩。故选A。
7.A.decision B.sense
C.doubt D.surprise
解析:C 根据下文“He had received some gestures of help on the trip”可知,奎诺内斯曾经得到过别人的帮助,因此,帮助别人时他从没怀疑过自己能否给予帮助。doubt意为“怀疑”,符合语境。decision决定;sense感觉;surprise惊讶。故选C。
8.A.got it back B.paid it forward
C.carried it through D.did it over
解析:B 根据第一段中的“But there were also moments of unexpected 3 : A couple offered to share their lunch;a guy in the truck asked if he needed any help.”以及下文语境可知,奎诺内斯得到过他人的很多帮助,所以在别人需要帮助时,他回报了他人的善行,伸出援助之手,将善意传递下去。固定短语pay it forward意为“回报善行”,符合语境。get it back找回;carry it through成功完成;do it over再做一遍。故选B。
9.A.made B.understood
C.remembered D.experienced
解析:D 根据下文“these gestures of kindness from strangers”以及语境可知,在野外可能会经历陌生人给予的善意。experience意为“经历”,符合语境。make制作;understand理解;remember记得。故选D。
10.A.simple B.natural
C.dramatic D.slight
解析:C 根据上文语境可知,奎诺内斯救了一位在沙漠中迷路五天的探险家的生命,他提供的帮助是引人注目的。dramatic意为“引人注目的”,符合语境。simple简单的;natural自然的;slight轻微的。故选C。
11.A.help B.choice
C.luck D.sign
解析:A 根据下文可知,此处介绍了“旁观者效应”——在需要帮助的人面前人越多,他们中的任何人越不太可能真正提供帮助,此处表示在野外人很少,因此可能没有任何其他可以被提供的帮助,人们的帮助意愿就变得强烈了。help意为“帮助”,符合语境。choice选择;luck幸运;sign迹象。故选A。
12.A.bringing B.promoting
C.keeping D.providing
解析:B 根据下文“a sense of connection to others and to the world as a whole”可知,接触大自然可以促进人们与他人和与全世界的联系。promote意为“促进”,符合语境。bring带来;keep保持;provide提供。故选B。
13.A.adapt to B.focus on
C.travel around D.look at
解析:D 根据下文“So, in the wild, where we're taken away from our normal possessions, surroundings and identities...”可知,在野外时,人们看待世界的眼光是不同的。look at意为“看”,符合语境。adapt to适应;focus on 专注于;travel around游历。故选D。
14.A.pleased B.disappointed
C.relaxed D.worried
解析:A 根据上文提到的在野外互帮互助的例子以及下文“go the extra mile for someone”“bonds of humanity”可知,我们在野外没有正常的财产、环境和身份的束缚,可能会更乐意帮助他人。pleased意为“乐意的”,符合语境。disappointed失望的;relaxed放松的;worried担心的。故选A。
15.A.recovered B.loosened
C.strengthened D.broken
解析:C 根据上文“a sense of connection to others and to the world as a whole”以及“It's in nature that bonds of humanity are”可知,在大自然中,人与人之间的纽带得到加强。strengthen意为“加强”,符合语境。recover恢复;loosen松开;break打破。故选C。
Ⅲ.七选五
(2025·福建漳州市高三质量监测)
How to take a family road trip
Road trips are a great option for vacation because they allow you to see multiple places in one trip and can be customized to what your family wants to do and see. 1. Here are some steps to take before you hit the road.
First, you and your family will want to figure out when you can take a road trip and for how long. You can have everyone sit down with a calendar and decide when you can take time off together. You may find you have a week at the end of the summer or a long weekend in the fall when you're free to travel. 2.
3. Discuss potential destinations and any special factors to consider, like the weather. You could choose a place you've always wanted to visit. Just be sure to choose a location that gives you time to get there and back and enjoy your visit.
Then you can map out your road trip. Plug in your current city and final destination into a website or app like Google Maps and start considering good places to stop to sleep at night and what sights you might want to visit along the way. 4. If you put in your route, it will populate a list of interesting things to see on your drive.
Last, have your car stocked with necessities like water, snacks, and first aid supplies in case of an emergency. 5. For example, you can take activity books or travel versions of board games. You can also download an audiobook or music to listen to together.
A.Next you'll need to decide where to go.
B.Too many clothes or valuables make no sense.
C.A successful road trip also takes some planning.
D.You can really gain a lot from an amazing road trip.
E.Another option is to use a website like .
F.You'll also want to think about what to have with you to stay entertained.
G.Once you've determined what can work, have everyone add the trip dates to their schedule.
语篇导读:本文是一篇说明文。主要介绍的是如何进行家庭自驾游。
解析:
1.C 根据空前的“because they allow you to see multiple places in one trip and can be customized to what your family wants to do and see(因为它可以让你在一次旅行中看到多个地方,并且可以根据你的家人想要做的和看的进行定制)”可知,自驾游有很多的便利之处,空后的“Here are some steps to take before you hit the road.(在你上路之前,这里有一些你可以采取的步骤。)”可知,下文给出自驾游的方法,由此可知,自驾游虽有很多便利之处,但也需要有些计划,C选项“A successful road trip also takes some planning.(一次成功的自驾游也需要一些计划。)”讲述的内容符合,起到承上启下的作用。故选C项。
2.G 根据本段的主题句“First, you and your family will want to figure out when you can take a road trip and for how long.(首先,你和你的家人会想要弄清楚什么时候可以自驾游,旅行多长时间。)”可知,该段讲述的是自驾游的时间安排,G选项“Once you've determined what can work, have everyone add the trip dates to their schedule.(一旦你确定了可行的方案,让每个人都把旅行日期添加到他们的日程安排中。)”讲述的与履行日期的安排有关,与本文的主题一致。故选G项。
3.A 分析语篇可知,此处应为该段的主题句,根据第二段的主题句“First, you and your family will want to figure out when you can take a road trip and for how long.(首先,你和你的家人会想要弄清楚什么时候可以自驾游,旅行多长时间。)”中的first,以及第四段的主题句“Then you can map out your road trip.(然后你就可以规划你的公路旅行了。)”可知,该主题句应是按照顺序讲述,A选项“Next you'll need to decide where to go.(接下来你需要决定去哪里。)”中的next与first和then衔接,且与空后的“Discuss potential destinations and any special factors to consider, like the weather.(讨论潜在的目的地和任何需要考虑的特殊因素,比如天气。)”内容吻合。故选A项。
4.E 根据空前“Plug in your current city and final destination into a website or app like Google Maps and start considering good places to stop to sleep at night and what sights you might want to visit along the way.(在谷歌地图等网站或应用程序中输入你当前的城市和最终目的地,开始考虑晚上停下来睡觉的好地方,以及沿途你可能想参观的景点。)”可知,此处讲述的是规划路线的建议,可以使用谷歌地图等网站或应用程序来规划,E选项“Another option is to use a website like .(另一个选择是使用像roadtrippers这样的网站。)”中的another option承接了空前的内容,讲述的是使用类似于这样的网站来规划路线。故选E项。
5.F 根据空后的“For example, you can take activity books or travel versions of board games.(例如,你可以带上活动书或旅行版的棋盘游戏。)”可知,自驾游可以带上一些棋盘游戏,for example是为了对此空进行举例说明,由此可知,此空处讲述的应和自驾游携带的物品与娱乐相关,F选项“You'll also want to think about what to have with you to stay entertained.(你还需要考虑带些什么来保持娱乐。)”讲述的内容与空后列举的实例一致。故选F项。
Ⅳ.语法填空
(2025·惠州市二调)
Inspired by Marco Polo, Vienna Cammarota set off from the legendary explorer's hometown of Venice to retrace the route on foot. Beginning in Venice on April 26, 2022,1. well known hiker in her 70s arrived in China on August 29, 2024, covering more than 20,000 kilometers.
Cammarota has long been an adventurous and culturally driven traveler. When 2. (ask) why she challenged herself 3. such an old age, she answered,“Each new journey brings me fresh experiences and 4. (memory).” During this journey, many kindhearted people in countries involved in the Belt and Road Initiative 5. (help) her, making her long journey more fulfilling and 6. (enjoy).
The moment she set foot in China, Cammarota was 7. (warm) greeted by people who presented her with a wreath, symbolizing friendship and blessings. 8. (start) from the ancient city of Kashgar in the autonomous region, Cammarota will embark on a 15 month cultural journey across China and explore over 30 cities in 17 provinces, through 9. she will showcase China's true image, rich culture and social harmony to the world. It 10. (believe) that her experiences will not only attract more international tourists to China, but also promote cultural dissemination (传播) and economic development in cities involved in the BRI.
语篇导读:本文是一篇新闻报道,主要讲的是Vienna Cammarota受Marco Polo的启发,从威尼斯出发徒步重走马可·波罗的路线,并在抵达中国后继续在中国进行长达15个月的文化之旅的故事。
解析:
1.the 考查冠词。句意:2022年4月26日从威尼斯出发,这位70多岁的著名徒步旅行者于2024年8月29日抵达中国,行程超过2万公里。空格处用定冠词the特指这个徒步旅行者,故填the。
2.asked 考查省略结构。句意:当被问及为什么在这么大的年纪挑战自己时,她回答说:“每一次新的旅程都会给我带来新的经历和回忆。”when引导的时间状语从句表示“当她被问及为什么在这么大的年纪挑战自己时”,句子描述过去的事情,因此用一般过去时的被动语态,主语she是单数,因此when引导的从句是when she was asked,从句中主语和主句主语一致,且从句中有be动词时,可省略从句中的主语和be动词,因此空格处是asked。故填asked。
3.at 考查介词。句意:当被问及为什么在这么大的年纪挑战自己时,她回答说:“每一次新的旅程都会给我带来新的经历和回忆。”at an old age意为“在年老时”,因此空格处用介词at,故填at。
4.memories 考查名词的复数。句意:当被问及为什么在这么大的年纪挑战自己时,她回答说:“每一次新的旅程都会给我带来新的经历和回忆。”由experiences and可知,空格处用复数,故填memories。
5.helped 考查时态。句意:一路上,许多“一带一路”沿线国家的好心人帮助了她,让她的旅途更加充实和愉快。空格处是谓语,句子描述过去的事情,时态用一般过去时,故填helped。
6.enjoyable 考查形容词。句意:一路上,许多“一带一路”沿线国家的好心人帮助了她,让她的旅途更加充实和愉快。空格处用形容词作宾语补足语,enjoy的形容词是enjoyable,意为“令人愉快的”。故填enjoyable。
7.warmly 考查副词。句意:一踏上中国,人们就向她献上象征友谊和祝福的花环,热烈欢迎她。空格处用副词修饰动词greeted,warm的副词是warmly,意为“热烈地”。故填warmly。
8.Starting 考查非谓语动词。句意:从喀什古城出发,Cammarota将开始为期15个月的中国文化之旅,探索17个省的30多个城市,通过这向世界展示中国的真实形象,丰富的文化和社会和谐。句中谓语是will embark,空格处用非谓语动词,Cammarota和start之间是逻辑上的主谓关系,因此空格处用现在分词表主动,位于句首,首字母大写,故填Starting。
9.which 考查定语从句。句意:从喀什古城出发,Cammarota将开始为期15个月的中国文化之旅,探索17个省的30多个城市,通过这向世界展示中国的真实形象,丰富的文化和社会和谐。空格处是“介词+which/whom”引导的非限制性定语从句,先行词journey是旅程,因此空格处用which,故填which。
10.is believed 考查固定句型。句意:相信她的经历不仅会吸引更多的国际游客来中国旅游,还会促进“一带一路”沿线城市的文化传播和经济发展。It is believed that...是固定句型,意为“相信……”,其中it是形式主语,that引导的是主语从句,故填is believed。

展开更多......

收起↑

资源预览