【高考突破方案】强化训练 必修第三册 Unit 1 Knowing me,knowing you 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【高考突破方案】强化训练 必修第三册 Unit 1 Knowing me,knowing you 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源简介

强化训练
Ⅰ.阅读理解
A
(2025·江西多校联考)
Maldives Cultural Exploration
Day 1 Guraidhoo
Our guide will meet you at Velana International Airport and then show you around the city. As a seaside city, Male is rich in fish resources by which many people make a living. Accordingly, our first stops are the fish market and nearby markets to know locals' lifestyle. After lunch, we will set out for Guraidhoo. It will take us about 40 minutes to get there by speedboat, and you may see dolphins on the way.
Day 2 Guraidhoo
After breakfast, it is time to go diving to discover beautiful house reefs at Guraidhoo. Don't be nervous if you are inexperienced because our tour guide will give each tourist accessible safety training and will make sure your equipment works well underwater.
Day 3 Guraidhoo
After a Guraidhoostyle breakfast, we will take a speedboat to two most attractive coral reefs in Maldives. Put on your diving equipment and we will continue to explore the mysterious sea world. The whole afternoon is for you to explore Guraidhoo as you like. You could take a walk along the coastline, enjoy sun bathing, or take some memorial photos against the stunning sea view. Also, you can make use of the free time to buy some souvenirs for your friends or families.
Day 4 Departure from Male
Time to say goodbye to our 4day Maldives tour. After having breakfast at the hotel, you will be transferred to Velana International Airport by speedboat at around 10:00 a.m. for your departure flight. We wish you a safe journey back home.
语篇导读:本文是一篇应用文。文章介绍了为期四天的马尔代夫文化之旅。
1.What should tourists do before diving
A.Buy various equipment.
B.Discover beautiful house reefs.
C.Practice staying underwater.
D.Receive necessary training.
解析:D 细节理解题。根据第二段“Don't be nervous if you are inexperienced because our tour guide will give each tourist accessible safety training and will make sure your equipment works well underwater.(如果你没有经验,不要紧张,因为我们的导游会给每个游客提供安全培训,并确保你的设备在水下工作良好。)”可知,游客在潜水前要接受必要的安全培训。故选D。
2.On which day can visitors buy gifts for their friends
A.Day 1.      B.Day 2.
C.Day 3. D.Day 4.
解析:C 细节理解题。根据第三段“Also, you can make use of the free time to buy some souvenirs for your friends or families.(此外,你可以利用空闲时间为你的朋友或家人买一些纪念品。)”可知,游客在第三天可以为家人或朋友购买纪念品。故选C。
3.How may tourists get to each destination
A.On foot. B.By water.
C.By bus. D.By train.
解析:B 推理判断题。根据第一段“It will take us about 40 minutes to get there by speedboat, and you may see dolphins on the way.(乘坐快艇大约需要40分钟,你可能会在途中看到海豚。)”;第三段“After a Guraidhoostyle breakfast, we will take a speedboat to two most attractive coral reefs in Maldives.(吃完古莱迪胡式早餐后,我们将乘坐快艇前往马尔代夫最具吸引力的两个珊瑚礁。)”结合该旅行每日的日程介绍可知,游客乘坐快艇到游玩的地点,所以游客到达每个目的地的方式是乘船。故选B。
B
(2025·湖北智学联盟联考)
The history of the West is not what you learned in school.
The idea of civilization is relatively recent. The word was first used only in the mid18th century and did not take hold of Western imaginations until the late 19th century. In that imperialist age, historians found that Greek and Roman civilization made nice building blocks that could be stacked into a grandlooking construct, which they labeled “Western” Or “European” civilization. To this they attributed (归因) many inherited “classical” virtues: vigor, rationality, justice, democracy and courage to experiment and explore. Other civilizations, by contrast, were regarded as inferior.
Odds are strong that you first became aware of the term “Western Civilization” through an introductory survey course in college or AP history in high school. And you've lived your life since then believing that “the West” boasts “a common origin resulting in a shared history, a shared heritage, and a shared identity” grounded in the classical era of Greece and Rome.
Scholars almost always refer to “the West” when they make major statements about the future of the globe. Well, the fact is that there is no such thing as the West. One might protest: “the West” is “a Civilization”!
If “the West” can even be called a Civilization, then it is the least original “Civilization” in history. It is pretty widely acknowledged that virtually no basic technologies were, strictly speaking, invented in Europe or the United States. Metalwork, the plow, hydrocarbon fuels, higher mathematics, paper, windpowered sea navigation, the compass, powder, and steam engines all came from elsewhere. In terms of the crucial agricultural products that feed everyone in the modern world, too, none originated in Europe.
Some people think of Western culture and values as being characterized by democracy, liberalism, enlightenment, scientific progress and individualism. They see it as a birthright to be passed on from generation to generation through the ages. However, culture and values are options to be made actively, not “tracks laid down by a Western destiny”. Rather than being irritating and inwardlooking, most societies have proved receptive to ideas, fashions and technologies from their neighbors.
语篇导读:本文是一篇议论文。作者用层层推进的演绎推理论证了根本没有所谓的西方文明。
4.What can we learn about “Western Civilization”?
A.It dates back to the 19th century.
B.Most people are taught to believe in it.
C.It refers to most desirable “classical” virtues.
D.It took root in the classical era of Greece and Rome.
解析:B 细节理解题。根据第三段“Odds are strong that you first became aware of the term ‘Western Civilization’ through an introductory survey course in college or AP history in high school. And you've lived your life since then believing that ‘the West’ boasts ‘a common origin resulting in a shared history, a shared heritage, and a shared identity’ grounded in the classical era of Greece and Rome. (很有可能你第一次接触到‘西方文明’这个术语是通过大学的入门概论课程或高中的大学先修课程历史。从那以后,你一直生活在这样的观念中,即‘西方’拥有‘共同的起源,从而产生了共同的历史、共同的遗产和共同的身份’,而这一切都扎根于希腊和罗马的古典时代。)”可知,很多人在学校被教导并相信西方文明,故选B项。
5.What is the author's attitude to the originality of “Western Civilization”?
A.Negative. B.Favorable.
C.Doubtful. D.Unclear.
解析:A 推理判断题。根据第五段中“If ‘the West’ can even be called a Civilization, then it is the least original ‘Civilization’ in history. (如果‘西方’甚至可以被称为一种文明,那么它是历史上最缺乏原创性的‘文明’。)”可知,作者对西方文明的原创性持否定态度,故选A项。
6.According to the last paragraph, what contributes to Western culture and values
A.Cultural influences.
B.Social progress.
C.Positive choices.
D.Generational inheritance.
解析:C 细节理解题。根据最后一段中“However, culture and values are options to be made actively, not ‘tracks laid down by a Western destiny’.Rather than being irritating and inwardlooking, most societies have proved receptive to ideas, fashions and technologies from their neighbors.(然而,文化和价值观是需要积极做出的选择,而不是‘由西方命运铺设的轨道’。事实证明,大多数社会并不是令人恼火和内向的,而是乐于接受来自邻国的思想、时尚和技术。)”可知,是积极的选择促成了西方文化和价值观,故选C项。
7.Which of the following is a suitable title
A.What Is “Western Civilization”?
B.From “West” to “Western Civilization”.
C.“Western Civilization”, Superior Civilization!
D.There Is No Such Thing as “Western Civilization”.
解析:D 主旨大意题。根据第四段中“Well, the fact is that there is no such thing as the West. (嗯,事实是没有所谓的‘西方’。)”可知,主要围绕西方文明是否存在展开讨论,D项“There is no such thing as ‘Western Civilization’. (没有‘西方文明’这样的东西。)”最能概括全文,故选D项。
Ⅱ.七选五
(2025·重庆质检)
Promoting Body Positivity Movement
“Don't judge a book by its cover,” the popular saying goes.It reminds us that something's appearance shouldn't be the most important thing when we are determining its value. 1. Its message is that we should value ourselves for who we are, warts and all.So what can we do to promote body positivity
Not comparing your body to others, particularly celebrities, is a good first step. 2. Comparing only creates a standard we think we need to reach and leads to feelings of disappointment if we aren't up to scratch.
3. When someone says something nice, embrace it—don't push it away or play it down.And flatter others too.If you think someone looks nice, or someone has a good idea, tell them, which can lift them up.
Appreciate your body for what it can do—walking, yoga, playing sports or otherwise. 4. You can be an incredible man regardless of your shape or size.
And finally, don't forget that low selfesteem and body confidence issues affect everyone.There aren't a lot of guys who are pushing the idea of body positivity.The only person who can truly affect your body positivity is you.Becoming comfortable with yourself is unlikely to be accomplished overnight—but don't give up and just move.Remember that everyone is insecure sometimes. 5. Love what you look like.
A.This is what the body positivity movement is all about.
B.Regular workouts bring you a strong and capable body.
C.Stopping judging ourselves against our imperfections is important.
D.Be unapologetic about who you are and what you want as a person.
E.Learn to express your admiration, which promotes positive mental health.
F.Being insecure in your daily life is common and sometimes necessary.
G.We are surrounded by these idealized images of what it is to be beautiful.
语篇导读:本文主要介绍了一些可以帮助对自己的身体形象有更积极的看法的方法。
解析:
1.A 根据上文可知,我们不应该只通过外表判断事物的价值;结合下文“Its message is that we should value ourselves for who we are, warts and all.So what can we do to promote body positivity?”中的Its和body positivity可知,设空处应承上启下,提出Its message指代的具体内容。A项(这就是身体积极性运动的意义所在。)符合语境,下文中的Its message指代A项中的body positivity movement。故选A。
2.G 根据上文“Not comparing your body to others, particularly celebrities, is a good first step.”可知,此处表明不要拿自己的身体和别人比较,尤其是名人。G项(我们被这些理想化的美丽形象所包围。)中的these idealized images 指代上文中的celebrities,符合语境。故选G。
3.E 根据设空处位置可知,此处应该是本段主题句。根据下文中的“When someone says something nice, embrace it—don't push it away or play it down.And flatter others too.”可知,本段主要倡导要学会赞扬别人,并接受赞美。E项(学会表达你的赞赏,这会促进积极的心理健康。)符合语境。故选E。
4.B 根据本段首句“Appreciate your body for what it can do—walking, yoga, playing sports or otherwise.”可知,本段主要倡导要为你的身体所能做的事情而欣赏你的身体,比如散步、瑜伽、运动或其他。B项(经常锻炼能给你带来强壮而有能力的身体。)中的Regular workouts和上文中介绍的各种运动方式相呼应,符合语境。故选B。
5.D 根据上文“Becoming comfortable with yourself is unlikely to be accomplished overnight—but don't give up and just move.Remember that everyone is insecure sometimes.”可知,变得自洽不太可能在一夜之间完成,每个人都有缺乏安全感的时候;再结合下文“Love what you look like.”可知,此处是指要爱自己的样子。D项(不要为你是谁和作为人你想要什么而感到抱歉。)承接上文,引出下文,符合语境。故选D。
Ⅲ.语法填空
(2025·河南名校高三质检)
Located in Shiyan, central China's Hubei Province, the Wudang Mountains are known for both their large ancient temples among the beautiful hills 1. Wudang martial(武术)arts.
This place often appears in various martial arts novels and films. Some scenes in the movie The Karate Kid, 2. (star) Chinese action star Jackie Chan, were shot at famous places among the mountains such as the Golden Hall and Nanyan Palace.
In December 1992, 3. ancient building complex at Wudang was listed 4. a UNESCO World Heritage Site because of the religious 5. (significant) and architectural achievements of the buildings within the complex.
“The ancient building complex in Wudang represents the 6. (high)standards of Chinese art and architecture over a period of nearly 1,000 years,” the UNESCO website says.
As the birthplace of Wudang martial arts, the Wudang Mountains have become a popular site for Wudang martial artists, 7. (especial)Tai Chi practitioners from China and abroad.
As early as 2007, along with the Great Wall, the Wudang Mountains 8. (include)in the top 10 most popular scenic spots in China that Europeans want to visit.
In recent years, exchanges between Wudang and overseas countries 9. (be) on the rise, paving the way for Wudang martial arts 10. (go)abroad.
语篇导读:本文是一篇说明文。武当山位于中国中部湖北省十堰市,以令人叹为观止的自然景观、大型古庙和武当武术而闻名。如今武当武术走出了国门,吸引了很多外国人。
解析:
1.and 考查连词。句意:武当山位于中国中部湖北省十堰市,以其美丽群山中的大型古庙和武当武术而闻名。both...and...表示“两者都……”。故填and。
2.starring 考查现在分词。句意:由中国动作明星成龙主演的电影《功夫梦》中的一些场景是在山中的著名景点,如金殿和南燕宫拍摄的。句子谓语动词是 were shot,star在此用作非谓语动词,意为“使……主演”,和句子主语the movie The Karate Kid之间是逻辑上的主谓关系,所以用现在分词。故填starring。
3.an 考查冠词。句意:1992年12月,武当古建筑群因其宗教意义和建筑成就被联合国教科文组织列入世界遗产名录。complex是单数名词,且第一次提及,而且ancient的读音以元音音素开头,所以用不定冠词an表示泛指。故填an。
4.as 考查介词。句意:同上。be listed as被列为……。故填as。
5.significance 考查名词。句意:同上。介词of后面应该用名词作宾语,且religious是形容词,在句中的作用也是修饰名词,故填significance。
6.highest 考查形容词。句意:联合国教科文组织网站称:“武当古建筑群代表了近千年来中国艺术和建筑的最高标准”。修饰名词standards应该用形容词作定语,再根据空前的the和空后的“over a period of nearly 1,000 years”判断用形容词最高级形式。故填highest。
7.especially 考查副词。句意:作为武当武术的发源地,武当山已经成为武当武术家,特别是来自中国和国外的太极拳练习者的热门场所。副词especially表示“尤其”,在句中作状语。故填especially。
8.were included 考查时态和语态。句意:早在2007年,武当山就与长城一起被列入欧洲人最想去的中国十大景点。根据时间状语As early as 2007可以判断用一般过去。主语the Wudang Mountains与include之间为被动关系,所以用被动语态。又因主语是复数名词the Wudang Mountains,所以be动词用were。故填were included。
9.have been 考查时态。句意:近年来,武当与海外国家的交流日益频繁,为武当武术走出国门铺平了道路。根据时间状语in recent years判断该句子应该用现在完成时,主语是exchanges,助动词用have。故填have been。
10.to go 考查动词不定式。句意:同上。根据结构判断此处应该用不定式作定语,修饰名词way。故填to go。
Ⅳ.应用文写作
(2025·江苏常州联盟检测)
假如你是李华,你校英文报举办了主题为“终身学习(Lifelong Learning)”的读书分享会活动。请你写一篇投稿记录这次活动,内容包括:
1.活动的内容;
2.你的心得。
注意:写作词数应为80左右。
参考范文:
To inspire students to explore the endless world of knowledge through literature, our school's English newspaper recently held a remarkable reading and sharing event themed “Lifelong Learning”.
The event kicked off with a series of presentations by students who shared books that had profoundly influenced their perspectives on learning. In addition, teachers were invited to provide guidance on learning effectively and continuously. The highlight of the event was a guest lecture by a famous author who shared her personal journey of continuous learning and how it had shaped her career and life.
This event not only broadens my understanding of the importance of lifelong learning but also arouses a passion within me to seek knowledge in every aspect of life. Therefore, I am determined to keep reading to become a better version of myself.

展开更多......

收起↑

资源预览