【高考突破方案】强化训练 必修第三册 Unit 4 Amazing art 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源下载
  1. 二一教育资源

【高考突破方案】强化训练 必修第三册 Unit 4 Amazing art 高考一轮总复习英语(外研版)(含答案)

资源简介

强化训练
Ⅰ.阅读理解
A
(2025·惠州市二调)
Fall Festival: Fall Reimagined at the Detroit Zoo
This October, FALL for the Zoo in a whole new way! We're bringing you a variety of events that promise something for everyone—from familyfriendly fun to 21andolder happenings.
Spooky Spirits
Experience exciting entertainment at Spooky Spirits, our tasting event for those aged 21 and over. As a bonus, you'll get a special first look at our newest feature—Jack O' Lantern Journey! With more than 80 drinks to choose from and delicious food options, fall has never tasted so good.
Jack O' Lantern Journey
This journey features illuminated (发光的) pumpkin displays, and photo opportunities where the magic of the season comes to life. Carve out new memories as you experience the BRANDNEW Jack O' Lantern Journey! This mustsee experience is perfect for a date night, family outing or night out with your friends.
Zoo Boo
Explore the Zoo, experience festive pumpkin displays, and enjoy strolling entertainment. You can capture memories with themed photo opportunities while visiting each of the treat station spots throughout the Zoo. The Zoo will be open until sunset, allowing you to interact with your favorite animals while celebrating the season. This event is perfect for families with young children!
Blake's Market
Experience the true essence of autumn at Blake's Market—from pumpkins to irresistible pies. At the Detroit Zoo's Blake's Market, you'll find tasty treats and the perfect pumpkin for all your carving needs. You are expected to enjoy delicious seasonal food and baked goods for sale.
Event Time Price
Spooky Spirits Oct.4 $40
Jack O' Lantern Journey Oct.5—6 $19
Zoo Boo Oct.11—18 $19
Blake's Market Oct.20—26 free
  语篇导读:本文是一篇应用文,主要介绍的是底特律动物园(Detroit Zoo)在秋季举办的一个名为“Fall Festival: Fall Reimagined”的庆典活动。
1.Which event is specially intended for grownups
A.Spooky Spirits.
B.Jack O' Lantern Journey.
C.Zoo Boo.
D.Blake's Market.
解析:A 细节理解题。根据Spooky Spirits部分“Experience exciting entertainment at Spooky Spirits, our tasting event for those aged 21 and over.(在Spooky Spirits体验令人兴奋的娱乐活动,我们的品尝活动适合21岁及以上的人。)”可知,专门为成年人准备的是Spooky Spirits。故选A。
2.What can visitors do on Oct. 17
A.Make pumpkin pies.
B.Visit their favorite animals.
C.Enjoy various drinks.
D.Take pictures of wildlife.
解析:B 细节理解题。根据表格所示,Oct. 17举办的活动是Zoo Boo,根据Zoo Boo部分的“The Zoo will be open until sunset, allowing you to interact with your favorite animals while celebrating the season.(动物园将一直开放到日落,让你在庆祝这个季节的同时与你最喜欢的动物互动。)”可知,10月17日游客可以见他们最喜欢的动物。故选B。
3.What is the main objective of the Fall Festival at the Detroit Zoo
A.To provide a platform for local craftsmen.
B.To introduce the zoo's newest animal exhibits.
C.To celebrate the autumn season and attract visitors.
D.To raise funds for the conservation efforts of the zoo.
解析:C 推理判断题。通读全文,尤其是第一段“This October, FALL for the Zoo in a whole new way! We're bringing you a variety of events that promise something for everyone—from familyfriendly fun to 21andolder happenings.(今年十月,以一种全新的方式进入动物园吧!我们将为您带来各种各样的活动,保证每个人都能有所收获——从适合家庭的乐趣到21岁及以上的活动。)”可知,底特律动物园的Fall Festival的主要目的是为了庆祝秋天,吸引游客。故选C。
B
(2025·重庆质检)
Norwegian playwright and author Jon Fosse has just been awarded the 2023 Nobel Prize in Literature for his “innovative plays and prose which give voice to the unsayable”.
The Swedish Academy credits Fosse as “one of the most widely performed playwrights in the world”, although the 64yearold originally made his name as a novelist, beginning with Red, Black in 1983.He has since written many works of prose and poetry.“His literary works, spanning a variety of genres (体裁), comprises about 40 plays and a wealth of novels, poetry collections, essays, children's books and translations,” said Anders Olsson, chairman of the Nobel Committee for Literature.
Jon Fosse draws inspiration from his rural living environment and personal struggles, which have deeply influenced his distinctive writing style.Growing up in a small coastal village, Fosse was immersed in the beauty of nature and the vastness of the sea, which filled him with a sense of solitude and introspection(内省) that is reflected in his works.Fosse's writing discussed themes of loneliness, longing, and the search for meaning in life.Additionally, his battles with depression have enabled him to explore the depths of human emotions and existential despair.
“He touches you so deeply when you read his works,” said Anders Olsson.“What is special about him is the closeness in his writing.It touches your deepest feelings—anxieties, insecurity, questions of life and death—which are things that every human being actually faces from the very beginning.In that sense, I think he reaches very far and there is a sort of a universal impact of everything that he writes—it has appeal to this basic humanity.”
Fosse is the firstever laureate writing in Nynorsk, one of the two official languages of Norway, but only used by just 10% of the population.As a newspaper writes, “Many Nynorsk speakers see Fosse‘as a kind of national hero’ for his championing the language.”Fosse's recognition on a global stage promotes the visibility and importance of Nynorsk as a written standard.It will attract more attention to Nynorsk literature, inspire and encourage Nynorsk speakers to continue preserving and promoting their linguistic(语言的) heritage.
语篇导读:本文主要介绍了获得2023年诺贝尔文学奖的挪威剧作家兼作家约恩·福瑟,包括其作品特点、他人的评价及文学作品之外的影响。
4.What do we learn about Jon Fosse from paragraph 2
A.His most popular work is the play Red, Black.
B.He accomplished various genres of literary works.
C.Many famous plays are the inspiration for his writing.
D.His language skills earned him the Nobel Prize in Literature.
解析:B 细节理解题。根据第二段中“His literary works, spanning a variety of genres, comprises about 40 plays and a wealth of novels, poetry collections, essays, children's books and translations”可知,约恩·福瑟在戏剧、小说、诗歌集、散文等各种体裁的文学作品中都有所建树。故选B。
5.What does the underlined word “solitude” mean in paragraph 3
A.Loss. B.Fear.
C.Loneliness. D.Sympathy.
解析:C 词义猜测题。根据and后的introspection和画线词下文中的“Fosse's writing discussed themes of loneliness, longing, and the search for meaning in life.”可知,福瑟的作品讨论了孤独、渴望和对生命意义的探索等主题。由此可推知,画线词应和本句表达的含义相呼应,画线词意为“孤独”。故选C。
6.What is special about Jon Fosse's works according to Anders Olsson
A.They show the bond between humans and nature.
B.They guide readers to focus on personal feelings.
C.They explore the inner meaning of life.
D.They touch human's deepest emotions.
解析:D 细节理解题。根据第四段中的“What is special about him is the closeness in his writing.It touches your deepest feelings...”可知,约恩·福瑟的作品的特别之处在于其触及了人类内心最深处的情感。故选D。
7.What is a contribution made by Jon Fosse
A.Finding the importance of linguistic diversity.
B.Improving the international status of Norway.
C.Promoting the development and preservation of Nynorsk.
D.Shaping the basic writing standard of Norwegian literature.
解析:C 细节理解题。根据最后一段中的“Many Nynorsk speakers see Fosse‘as a kind of national hero’ for his championing the language.”和最后一句可知,约恩·福瑟促进了尼诺斯克语的发展和保护。故选C。
C
(2025·保定市期中)
Salvador Dali, a great painter, had a strange way of refreshing his mind—something he called “slumber with a key”. In his book, he described how it worked. “You must seat yourself in an armchair. In your left hand, you hold a heavy key, hanging above a plate. Then, you will have merely to let yourself progressively fall into a peaceful afternoon sleep. As you fall asleep gradually, the key will slip from your fingers and clang (叮当作响) on the plate, awakening you,” he wrote.
Now Dali's mysterioussounding method has been documented by science. “We show that this period between wake and sleep is very inspiring for creativity—and napping (打盹) with an object in hand might help to tap into this creative sweet spot, said Delphine Oudiette, a sleep researcher at the Paris Brain Institute.
Oudiette and her colleagues conducted an experiment—103 volunteers were asked to complete a series of math problems. Unknown to the participants, there was a quick shortcut to solve them. The volunteers were asked to copy Dali's method but pinching (捏) a plastic bottle with their fingertips rather than a key. Some took a Dalistyle micro nap, some napped longer, and others didn't nap at all.
Afterwards, the researchers asked all the volunteers to solve the math problems and found volunteers who took micro naps were nearly three times as likely to figure out the problemsolving trick, compared to those who didn't nap at all. Those who slept for longer periods actually did worse than both those who briefly slept and those who stayed awake.
The researchers think in this stage, you have the best of the two worlds: sleep and wake.So you lose control of your thoughts and have loose associationsmake distant associations between different memoriesand that could be helpful for creativity. Meanwhile, you keep some awareness that might help you recognize when you have a great idea.
Oudiette says the next step of her work will involve repeating the experiment with other creative tasks beyond math problems to know more about the mechanismand maybe try to teach people to reach this creative sweet spot.
语篇导读:本文是一篇说明文。文章主要讲述了萨尔瓦多·达利的“带钥匙小睡”方法及科学验证。
8.How does Salvador Dali's “slumber with a key” method work
A.By encouraging creativity while we're half asleep.
B.By strengthening memory in a relaxed state.
C.By improving sleeping quality with a key in hand.
D.By staying awake to have a peaceful afternoon sleep.
解析:A 推理判断题。根据第一段“Salvador Dali, a great painter, had a strange way of refreshing his mind—something he called ‘slumber with a key’. In his book, he described how it worked. ‘You must seat yourself in an armchair. In your left hand, you hold a heavy key, hanging above a plate. Then, you will have merely to let yourself progressively fall into a peaceful afternoon sleep. As you fall asleep gradually, the key will slip from your fingers and clang (叮当作响) on the plate, awakening you,’ he wrote. (伟大的画家Salvador Dali有一种奇特的提神方法——他称之为‘带钥匙小睡’。在他的书中,他描述了它是如何工作的。‘你必须坐在扶手椅上。你左手拿着一把很重的钥匙,挂在一个盘子上面。然后,你只需要让自己逐渐进入一个宁静的下午睡眠。当你逐渐入睡时,钥匙会从你的手指滑落,并在盘子上叮当作响,唤醒你。’)”和第二段中“‘We show that this period between wake and sleep is very inspiring for creativity—and napping (打盹) with an object in hand might help to tap into this creative sweet spot,’ said Delphine Oudiette, a sleep researcher at the Paris Brain Institute. (巴黎大脑研究所的睡眠研究员Delphine Oudiette说:‘我们发现,在清醒和睡眠之间的这段时间非常能激发创造力,而拿着东西打盹可能有助于进入这个创造性的最佳点。’)”可知,Salvador Dali的“带钥匙小睡”方法的工作原理为在我们半睡半醒的时候促进创造力。故选A。
9.What can we learn about the experiment of Oudiette
A.The volunteers were asked to solve a math problem.
B.The volunteers did the same as Dali had done.
C.The volunteers taking a shorter sleep did best.
D.The volunteers sleeping longer got the answers faster.
解析:C 细节理解题。根据第四段“Afterwards, the researchers asked all the volunteers to solve the math problems and found volunteers who took micro naps were nearly three times as likely to figure out the problemsolving trick, compared to those who didn't nap at all. Those who slept for longer periods actually did worse than both those who briefly slept and those who stayed awake. (随后,研究人员要求所有志愿者解决数学问题,发现小睡一会儿的志愿者解决问题的可能性是完全不午睡的志愿者的近三倍。那些睡眠时间较长的人实际上比那些短暂睡眠和保持清醒的人表现更差。)”可知,睡眠时间较短的志愿者表现最好。故选C。
10.What is Paragraph 5 mainly about
A.The subjects of the experiment.
B.The purpose of the experiment.
C.The findings of the experiment.
D.The theoretical analysis of the experiment.
解析:D 主旨大意题。根据第五段“The researchers think in this stage, you have the best of the two worlds: sleep and wake. So you lose control of your thoughts and have loose associations—make distant associations between different memories—and that could be helpful for creativity. Meanwhile, you keep some awareness that might help you recognize when you have a great idea. (研究人员认为,在这个阶段,你拥有两个世界中最好的:睡眠和清醒。因此,你失去了对自己思想的控制,产生了松散的联想——在不同的记忆之间建立遥远的联系——这可能有助于创造力。与此同时,你保持一些意识,这可能会帮助你意识到你什么时候有一个好主意。)”可知,本段主要介绍了实验的理论分析,故选D。
11.What will Oudiette do in her followup work
A.Research into napping with different tasks.
B.Conduct more experiments on math problems.
C.Study the mechanism of various napping.
D.Teach people how to complete creative tasks.
解析:A 推理判断题。根据最后一段“Oudiette says the next step of her work will involve repeating the experiment with other creative tasks beyond math problems to know more about the mechanism—and maybe try to teach people to reach this creative sweet spot. (Oudiette说,她的下一步工作将包括在数学问题之外的其他创造性任务中重复这个实验,以了解更多关于这个机制的知识,并可能试图教会人们达到这个创造性的最佳点。)”可知,Oudiette在她的后续工作中将会研究不同任务的小睡情况,故选A。
Ⅱ.七选五
(2025·湖北智学联盟联考)
Whether you like it or not, fall is here. Soon the weather will get colder. The leaves will die and the nights will stretch longer than the days. Another year is dying; that's just how it goes.
Studies suggest that if you are deeply preoccupied with your thoughts, in the autumn, you may be at more risk for depression in the winter. Changing the clocks in the fall is associated with depressive episodes (changing them back in spring is not).1.
Psychologists say that the feelings that often crop up in autumn come from our discomfort with change, and an anxiety and uncertainty about what that change will bring. 2. And of these things the anxiety, the promise and even the careful thoughts—make it the ideal season to build resilience and practice mindfulness. Psychologists have also found that the thought of change, the ending of one thing, the beginning of another, and perhaps our own mortality, underlies a great deal of anxiety. Some of us struggle with “intolerance of uncertainty,” more than others.
But intolerance of uncertainty is a part of being human; everyone has it on some level.3. One way to build tolerance is to lean into it—to cultivate uncertainty rather than running away from it.
4. Quietly sit on a park bench and watch a tree drop its leaves, for instance, examine the roses in the garden that need pruning...in such moments, it's important to stop thinking, analyzing, or having internal conversations about work or troubles or even whatever you are witnessing.
Autumn will probably hold some whisper of decay and mortality.5. If you are always trying to avoid difficult feelings, you might end up also cutting yourself off from love, richness and sweetness. Dr. Wilson said, “this is how life is: sweet and sad, poured from the same vessel in equal measure.”
A.And it is changeable.
B.But it is not that bad.
C.But embracing that sadness is important.
D.More recently, it's become a time to appreciate our surroundings.
E.Fall also brings with it bright, brisk days, pumpkin patches and cozy sweaters.
F.It is no wonder that the season has so many celebrations to attempt to keep our spirits up.
G.Another strategy experts suggest for soothing anxiety is to step back and simply observe the world around you.
语篇导读:本文是一篇说明文。短文介绍了秋天会出现的情绪波动甚至抑郁,并提出了一些调整方法。
解析:
1.F 根据上文“Studies suggest that if you are deeply preoccupied with your thoughts, in the autumn, you may be at more risk for depression in the winter. Changing the clocks in the fall is associated with depressive episodes (changing them back in spring is not).(研究表明,如果你在秋天被自己的想法深深占据,那么你在冬天患抑郁症的风险可能更大。在秋天调时钟与抑郁发作有关(在春天调时钟则不然)。)”可知,上文解释了选项发生的原因。故F选项“难怪这个季节有这么多的庆祝活动试图让我们振作起来。”切题。故选F项。
2.B 根据上文“Psychologists say that the feelings that often crop up in autumn come from our discomfort with change, and an anxiety and uncertainty about what that change will bring.(心理学家说,秋天经常出现的感觉来自于我们对变化的不适,以及对变化会带来什么的焦虑和不确定。)”和下文“And of these things the anxiety, the promise and even the careful thoughts—make it the ideal season to build resilience and practice mindfulness.(焦虑,承诺,甚至是仔细的思考,这些都使它成为建立适应力和练习正念的理想季节。)”可知,选项与上文为转折关系且承接下文说明情况也没有那么糟糕。故B选项“但也没那么糟糕。”切题。故选B项。
3.A 根据上文“But intolerance of uncertainty is a part of being human; everyone has it on some level.(但不能容忍不确定性是人类的一部分;每个人在某种程度上都有这种感觉。)”和下文“One way to build tolerance is to lean into it—to cultivate uncertainty rather than running away from it.(培养宽容的一种方法是向宽容靠拢——培养不确定性,而不是逃避不确定性。)”可知,选项承接上下文说明上文情况具有变化性。changeable呼应uncertainty。故A选项“而且它是多变的”切题。故选A项。
4.G 根据下文“Quietly sit on a park bench and watch a tree drop its leaves, for instance, examine the roses in the garden that need pruning...in such moments, it's important to stop thinking, analyzing, or having internal conversations about work or troubles or even whatever you are witnessing.(比如,静静地坐在公园的长椅上,看着一棵树落叶,审视花园里需要修剪的玫瑰……在这样的时刻,重要的是停止思考,分析,或对工作或麻烦甚至你所目睹的任何事情进行内心对话。)”可知,本段主要在说缓解焦虑的策略是退后一步,简单地观察你周围的世界。故G选项“专家建议的另一个缓解焦虑的策略是退后一步,简单地观察你周围的世界。”切题。故选G项。
5.C 根据下文“If you are always trying to avoid difficult feelings, you might end up also cutting yourself off from love, richness and sweetness.(如果你总是试图避免困难的感觉,你可能最终也切断了自己与爱,丰富和甜蜜的联系。)”可知,不能逃避悲伤而是要拥抱悲伤。故C选项“但拥抱悲伤是很重要的”切题,承接下文。故选C项。
Ⅲ.语法填空
(2025·山东潍坊市高三监测)
A black slate (石板), an alloy steel needle and decades of practice are 1. Li Yahua needs to create the perfect Huihe stone shadow carving work of art. With her left hand 2. (gentle) leaning against the mirrorlike stone to support the heavy chisel (凿子) she's holding in her right hand, the artist creates a blackandwhite landscape by intensively chiseling dots in various sizes and density on the stone.
3. (difference) from traditional Chinese art types that emphasize the beauty of lines, stone shadow carving highlights the size and 4. (deep) of dots.
“We use an alloy steel needle to chisel white dots to create images on a polished and smooth black slate,” Li explained, adding the pressure 5. (use) to chisel them was the key to getting the carving right.
“On an A4papersize black slate, we need to chisel about 100 million dots 6. (create) an image,” she continued, adding it would take 7 to 20 days to complete the work depending on its level of complexity.
Born into a family of stone carvers, stone and alloy steel needles 7. (be) Li's best friends since childhood and the sound of chisel 8. (knock) on the slate is the soundtrack to her life. 9. 56yearold has devoted nearly 40 years to the craft. For her, shadow carving is about preserving history, culture and art, 10. recording the stories of the times.
语篇导读:本文是一篇记叙文。文章讲述了艺术家李亚华用石板和针刻画石像的过程。
解析:
1.what 考查表语从句。句意:一块黑石板,一根合金钢针,几十年的实践,才是李亚华创作出一件完美的回河石影雕艺术作品所需要的东西。该空引导表语从句,从句中needs缺少宾语,意为“……的东西”,用连接代词what。故填what。
2.gently 考查副词。句意:左手轻轻地靠在镜子般的石头上,支撑着右手拿着的沉凿,艺术家通过在石头上密集地凿出各种大小和密度的点,创造了一幅黑白景观。副词gently作状语,修饰动词短语leaning against。故填gently。
3.Different 考查形容词。句意:与强调线条美的中国传统艺术类型不同,石影雕刻突出了点的大小和深度。different from (不同于),用形容词different,首字母大写。故填Different。
4.depth 考查名词。句意:与强调线条美的中国传统艺术类型不同,石影雕刻突出了点的大小和深度。the size and 4 (deep) of dots是名词所有格结构,用不可数名词depth。故填depth。
5.used 考查非谓语动词。句意:李亚华解释说:“我们用合金钢针在抛光光滑的黑色石板上凿出白点来创造图像。”她补充说,被用来凿出白点的压力是雕刻正确的关键。逻辑主语the pressure和非谓语动词use是被动关系,use用过去分词形式作后置定语,修饰the pressure。故填used。
6.to create 考查非谓语动词。句意:“在A4纸大小的黑色石板上,我们需要凿出大约1亿个点来创建一个图像,”她继续说道,并补充说,根据其复杂程度,完成这项工作需要7到20天。create用不定式作目的状语。故填to create。
7.have been 考查时态。句意:出生在一个石雕世家的李亚华,从小就与石针和合金钢针为友,凿子敲击石板的声音是她生活的原声。since +过去时间点(since childhood),谓语动词be用现在完成时,主语stone and alloy steel needles复数,谓语复数形式。故填have been。
8.knocking 考查非谓语动词。句意:出生在一个石雕世家的李亚华,从小就与石针和合金钢针为友,凿子敲击石板的声音是她生活的原声。逻辑主语chisel和非谓语动词knock是主动关系,knock用现在分词形式作后置定语,修饰chisel。故填knocking。
9.The 考查定冠词。句意:56岁的李亚华已经为这项技术奉献了近40年的时间。特指“56岁的李亚华”,用定冠词the,首字母大写。故填The。
10.and 考查并列连词。句意:对她来说,石影雕刻就是保存历史文化艺术,记录时代故事。preserving history, culture and art和recording the stories of the times是并列关系,用表并列的并列连词and。故填and。
Ⅳ.应用文写作
(2025·江西多校联考)
假定你是李华,在中秋节,你市文化馆举办了中国传统文化文艺汇演。请给你的外国朋友 Chuck 发一封电子邮件,内容包括:
1.写信目的;
2.介绍文艺汇演情况;
3.期待回复。
注意:
1.写作词数应为80左右;
2.请按如下格式在相应位置作答。
Dear Chuck,
Yours,
Li Hua
参考范文:
Dear Chuck,
How are you going I'm writing to share a special event that took place during the MidAutumn Festival here in my city.
Our cultural center organized a splendid traditional Chinese cultural performance, which was a vibrant showcase of our nation's rich culture. The evening was filled with the harmonious melodies of ancient music, the elegance of classical dances, and the emotive expressions of timehonored dramas.
I'm excited to hear your thoughts on such cultural events and I want to know whether you've had similar experiences in your part of the world. Looking forward to your reply!
Yours,
Li Hua

展开更多......

收起↑

资源预览