Unit1-3单元 阅读选择 强化练 2025-2026学年小学英语人教PEP版六年级上册期末复习

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit1-3单元 阅读选择 强化练 2025-2026学年小学英语人教PEP版六年级上册期末复习

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit1-3单元 阅读选择 强化练 2025-2026学年
小学英语人教PEP版六年级上册期末复习
Dabing and Xiaowei usually go to school by car. They drive past a cinema, a supermarket and a toy shop. The toy shop is next to the supermarket. Yaya and Xiaoli usually go to school by bus. They go past a bank and a post office. The bank is next to the post office. Longlong usually goes to school by bike. He passes by a police station, a library and a swimming pool (游泳池).
1.—How many people are there in the passenge ( )
—________
A.Three. B.Four. C.Five.
2.—How does Longlong go to school ( )
—________
A.By car. B.By bus. C.By bike.
3.—Does Xiaoli take a taxi to school ( )
—________
A.No, she isn’t. B.No, she doesn’t. C.Yes, she does.
4.—Where is the toy shop ( )
—________
A.It’s far.B.It’s next to the supermarket.C.It’s near the school.
5.—Where is the bank ( )
—________
A.It’s very near.B.It’s next to the supermarket. C.It’s next to the post office.
阅读短文,选择正确的答案。
My English teacher Mrs Smith doesn’t feel well today. She wants to see a doctor. But she doesn’t know the way to the hospital. She asks a policewoman for help. The policewoman tells her the hospital is on Guangming Road. She can go straight to the second crossing and then turn left. She can see a white building. It’s the hospital. She also can take the No. 20 bus to get there. The bus stop is not far.
6.Mrs Smith doesn’t feel _______ today. ( )
A.well B.bad
7.Mrs Smith wants to see a doctor. She _______ the way to the hospital. ( )
A.does know B.doesn’t know
8.Mrs Smith can _______ to the second crossing and then _______. ( )
A.go straight; turn left B.go straight; turn right
9.Mrs Smith can see a white building. It’s the _______. ( )
A.hospital B.police station
10.She also can take the No. 20 bus to get there. The bus stop is _______. ( )
A.so far B.not far
阅读短文,选择正确的答案。
People go to work in different ways. Some people walk to work because they live not very far. Some people go to work by car because car is fast.
In Shanghai, many people like to take the subway. It’s very cheap, easy and convenient (方便的). You only have to pay 2 to 9 RMB for one ticket, and you can buy it on your phone. It’s very easy. How can you find a subway station in Shanghai When you see the sign of “”, you can find it near there. In the morning and in the evening when people go to or come from work, there are many people in the subway. The subway is always crowded.
Now many cities are building subways, like Hangzhou, Ningbo and so on. It can make people’s life more convenient.
11.People like to take the subway because it’s ______. ( )
A.beautiful and fast B.cheap and convenient C.easy and expensive
12.The sign of the subway in Shanghai is ______. ( )
A. B. C.
13.The underlined word “crowded” means “______” in Chinese. ( )
A.拥挤的 B.繁华的 C.快捷的
14.There are many people in the subway ______. ( )
A.at 4:00 a. m. B.at 2:00 p. m. C.at 5:00 p. m.
15.Which one is NOT true ( )
A.You can buy a ticket on a phone. B.You can buy a ticket with 1 yuan.
C.You can find subways in Hangzhou.
Hello! My name is John. I’m eleven years old. My home is far from my school. I usually go to school by bike. Sometimes I go to school by bus, because it’s fast.
I have a good friend. His name is Peter. Peter is twelve years old. His home is near the school. He often goes to school on foot. On weekends, Peter and I often go to the park by subway. We play football there. It is very interesting.
16.John usually goes to school _____. ( )
A.by bus B.by bike C.on foot
17.John sometimes goes to school by bus because _____. ( )
A.it’s fast B.it’s far C.it’s near
18.Peter is John’s _____. ( )
A.cousin B.brother C.friend
19.Peter and John often go to the _____ on weekends. ( )
A.zoo B.park C.library
20.Peter goes to school _____. ( )
A.by bus B.by subway C.on foot
Hi! I’m Zoom. I’m going to be busy this weekend. On Saturday morning, I’m going to the bookstore by bike. I’m going to buy a dictionary and some comic books. In the afternoon, I’m going to read them at home. On Sunday morning, I’m going to play football on the playground. In the afternoon, I’m going to the cinema. In the evening, I’m going to visit my grandparents with my parents. We’re going to watch TV and drink some tea together. That will be fun! I can’t wait.
21.How is Zoom going to his grandparents’ home ( )
A.By bike. B.By bus. C.We don’t know.
22.Is Zoom going to be busy this weekend ( )
A.Yes, he is. B.No, he isn’t. C.We aren’t sure.
23.What is Zoom going to buy in the bookstore ( )
A.A dictionary and some cards.
B.A dictionary and some books.
C.A card and some dictionaries.
24.What is Zoom not going to do on Sunday ( )
A.Read books. B.See a movie (电影). C.Go to his grandparents’ home.
25.Is Zoom going to have dinner at his grandparents’ home ( )
A.Yes, he is. B.No, he isn’t. C.We don’t know.
I'm Jack. I'm going to the library tomorrow. And I'm going to buy some word books. The library is not far. I often get there on foot. First, go straight. Then turn left at a park and you can see the library on your right. My sister Jenny is going to take a trip by train tomorrow. She's going to Beijing. She's going to visit the Palace Museum.
26.Jack is going to ________ the tomorrow. ( )
A.museum B.library C.park
27.Jack often gets to the library ________. ( )
A.by bus B.by train C.on foot
28.Jenny is Jack’s ________. ( )
A.aunt B.mother C.sister
29.Jenny is going to Beijing ________. ( )
A.by train B.by ship C.by plane
30.Jenny is going to visit the ________. ( )
A.library B.Beihai Park C.Palace Museum
参考答案
1.C 2.C 3.B 4.B 5.C
【解析】略
1.文中出现的人物有:Dabing,Xiaowei,Yaya,Xiaoli,Longlong共五个。故选C。
2.根据文中句子Longlong usually goes to school by bike. 可知答案为C。
3.根据文中句子Yaya and Xiaoli usually go to school by bus. 可知答案为否定。问句由does开头,回答也要用does。故选B。
4.根据文中句子The toy shop is next to the supermarket.可知答案为B。
5.根据文中句子The bank is next to the post office. 可知答案为C。
【点睛】此题考查阅读选择。先在文章中找到和题干相关的信息,再进行判断分析。
6.A 7.B 8.A 9.A 10.B
【导语】本文主要是介绍了警察告诉史密斯老师去医院的路以及交通方式等方面的情况。
6.句意:史密斯老师今天感觉不 。A(身体)舒服,B坏的。根据文中“My English teacher Mrs Smith doesn’t feel well today.”可知史密斯老师今天感到不舒服,故选A。
7.句意:史密斯老师想要去看医生。她 去医院的路。A知道,B不知道。根据文中“But she doesn’t know the way to the hospital. ”可知史密斯老师不知道去医院的路,故选B。
8.句意:史密斯老师可以 第二个十字路口 ,然后 。A直行通过;左转,B直行通过;右转。根据文中“She can go straight to the second crossing and then turn left.”可知史密斯老师可以直行通过第二个十字路口然后左转,故选A。
9.句意:史密斯老师能看到一座白色的楼房。它是 。A医院,B警察局。根据文中“She can see a white building. It’s the hospital.”可知白色的楼房是医院,故选A。
10.句意:她还可以乘20路公交车到那。公交车站 。A很远,B不远。根据文中“The bus stop is not far.”可知公交车站不远,故选B。
11.B 12.C 13.A 14.C 15.B
【导语】本文主要介绍人们乘地铁上班这种交通方式。
11.句意:人们喜欢乘地铁因为它是_____。A漂亮的和快的,B便宜的和方便的,C容易的和贵的。根据“It’s very cheap, easy and convenient (方便的).”可知是因为便宜,容易和方便,故选B。
12.句意:在上海的地铁标志是____。根据“When you see the sign of“” , you can find it near there.”可知选项C符合,故选C。
13.句意:画线的单词“crowded”汉语意思是_____。根据“In the morning and in the evening when people go to or come from work, there are many people in the subway. The subway is always crowded.”可知早上和晚上上下班时,有很多人,所以应是拥挤的,故选A。
14.句意:_____地铁里有很多人。根据“In the morning and in the evening when people go to or come from work, there are many people in the subway.”可知是上下班时,选项C符合下班的时间,故选C。
15.句意:哪一个不是正确的?A你可以在电话上买票。B你可以用1元买票。C你可以在杭州找到地铁。根据“You only have to pay 2 to 9 RMB for one ticket, and you can buy it on your phone.”可知需要2-9元,选项B不正确,故选B。
16.B 17.A 18.C 19.B 20.C
【导语】本文介绍了约翰和皮特的基本情况和经常做的事情。本题考查语篇理解能力。
16.句意:约翰经常____去学校。A乘坐公共汽车,B骑自行车,C步行,根据文中“I usually go to school by bike.”可知约翰经常骑自行车去学校,故选B。
17.句意:约翰有时乘坐公共汽车去学校,因为____。A它很快,B它很远,C它很近,根据文中“Sometimes I go to school by bus, because it’s fast.”可知约翰有时乘坐公共汽车去学校是因为它很快,故选A。
18.句意:皮特是约翰的____。A堂(表)兄弟,B哥哥/弟弟,C朋友,根据文中“I have a good friend. His name is Peter.”可知皮特是约翰的朋友,故选C。
19.句意:皮特和约翰周末经常去____。A动物园,B公园 ,C图书馆,根据文中“On weekends, Peter and I often go to the park by subway.”可知皮特和约翰周末经常去公园,故选B。
20.句意:皮特____去学校。A乘坐公共汽车,B乘坐地铁,C步行,根据文中“He often goes to school on foot.”可知皮特步行去学校,故选C。
21.C 22.A 23.B 24.A 25.B
【分析】本文主要介绍了Zoom周末的计划与安排。
21.句意:Zoom怎么去他祖父母家?A骑自行车。B坐公交车。C我们不知道。文中没有提到Zoom怎么去他祖父母家,故选C。
22.句意:Zoom这个周末会很忙吗?根据Hi! I’m Zoom. I’m going to be busy this weekend.,可知Zoom这个周末很忙,答语为肯定回答,故选A。
23.句意:Zoom打算在书店买什么?A一本字典和一些卡片。B一本字典和一些书。C一张卡片和一些字典。根据I’m going to the bookstore by bike. I’m going to buy a dictionary and some comic books.,可知Zoom打算在书店买一本字典和一些漫画书,故选B。
24.句意:Zoom星期天不打算做什么?A看书。B看电影。C去他祖父母家。根据On Sunday morning, I’m going to play football on the playground...We’re going to watch TV and drink some tea together.,可知Zoom星期天不打算看书,故选A。
25.句意:Zoom要去他祖父母家吃饭吗?根据I’m going to visit my grandparents with my parents. We’re going to watch TV and drink some tea together.,可知Zoom不在他祖父母家吃饭,答语为否定回答,故选B。
【点睛】
26.B 27.C 28.C 29.A 30.C
【分析】本文主要介绍了杰克和珍妮的计划与安排。
26.句意:杰克明天要去______。A博物馆,B图书馆,C公园,根据I'm Jack. I'm going to the library tomorrow.,可知杰克明天要去图书馆,故选B。
27.句意:杰克经常______去图书馆。A乘公共汽车,B乘火车,C步行,根据I often get there on foot.,可知杰克经常步行去图书馆,故选C。
28.句意:珍妮是杰克的______。A姑姑,B妈妈,C姐姐/妹妹,根据My sister Jenny is going to take a trip by train tomorrow.,可知珍妮是杰克的姐姐/妹妹,故选C。
29.句意:珍妮打算______去北京。A乘火车,B乘船,C乘飞机,根据My sister Jenny is going to take a trip by train tomorrow.,可知珍妮打算乘火车去北京,故选A。
30.句意:珍妮要去参观______。A图书馆,B北海公园,C故宫博物院,根据She's going to visit the Palace Museum.,可知珍妮要去参观故宫博物院,故选C。
【点睛】
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览