Unit1-3单元 阅读选择 强化练 2025-2026学年小学英语人教PEP版五年级上册期末复习

资源下载
  1. 二一教育资源

Unit1-3单元 阅读选择 强化练 2025-2026学年小学英语人教PEP版五年级上册期末复习

资源简介

中小学教育资源及组卷应用平台
Unit1-3单元 阅读选择 强化练 2025-2026学年
小学英语人教PEP版五年级上册期末复习
阅读短文,选择正确的答案。
My good friend Zhao Min is a pretty girl. Zhao Min is twelve years old. She’s thin and tall. She’s clever and she’s helpful, too. She often helps her parents, teachers and the young students. She does well in Chinese, English and maths. Zhao Min likes dancing and drawing. She likes listening to music and going hiking with her parents. But she doesn’t like playing basketball or football. Zhao Min is my best friend. I like playing with her. We always study together and help each other.
1.Zhao Min is a ______ girl. ( )
A.clever B.naughty C.shy
2.Zhao Min does well in ______. ( )
A.Chinese and maths B.music and PE C.art and music
3.Zhao Min likes ______. ( )
A.drawing and fishing B.listening to music and playing football C.drawing and listening to music
4.Zhao Min doesn’t like ______. ( )
A.playing basketball or playing cards
B.playing basketball or football
C.playing football or drawing
5.What does Zhao Min often do at school ( )
A.She often goes hiking with her friends.
B.She often has picnics with her parents.
C.She often helps teachers and the young students.
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I’m Lily. Miss Wu is my English teacher. She is tall. She is kind and funny. I like her. Wang Li is my good friend. She is short. She is hard-working and friendly. She can speak English.
6.Miss Wu is a _______. ( )
A.teacher B.student C.doctor
7.Miss Wu is ________. ( )
A.short B.strict C.funny
8.Wang Li is my ________. ( )
A.sister B.teacher C.friend
9.Wang Li is friendly and _______. ( )
A.tall B.hard-working C.old
10.Wang Li can speak ______. ( )
A.Chinese B.English C.Japanese
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I’m Bob. I study in a primary school (小学). I have Chinese and English every day. I like Thursday very much, because I have a music class. On the weekend, I don’t go to school. I often read books on Saturdays. On Sundays, I often play football with my good friends. Sometimes I listen to music.
11.Bob is a __________. ( )
A.teacher B.student C.doctor
12.Bob has __________ and English every day. ( )
A.maths B.PE C.Chinese
13.Bob likes __________ very much. ( )
A.Monday B.Tuesday C.Thursday
14.Bob often __________ on Saturdays. ( )
A.reads books B.cooks C.listens to music
15.On Sundays, Bob often plays football with his __________. ( )
A.parents B.friends C.classmates (同学)
Elephant: What do you do on Saturdays
Monkey: I play football and watch TV. Sometimes I go to the park.
Panda: I often play sports and do my homework.
Elephant: What do you do on Sundays
Monkey: I play ping-pong and play computer games. Oh, I do my homework, too.
Elephant: What about you, Panda
Panda: I often play the pipa and read books. I eat two meals every day.
Elephant: Why
Panda: Mom and Dad say I’m too big.
16.Monkey ________ on Saturdays. ( )
A.plays ping-pong B.plays football
17.Panda often ________ on Saturdays. ( )
A.does his homework B.watches TV
18.Monkey ________ on Sundays. ( )
A.plays computer games B.reads books
19.Panda often ________ on Sundays. ( )
A.reads books B.plays football
20.Panda eats ________ meals every day. ( )
A.two B.three
阅读短文,根据短文内容,从题中所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
Hi, I’m Mike. My favorite food is beef. It’s healthy. My brother likes beef, too. We often have beef for dinner on Mondays and Thursdays. My favorite sport is ping-pong. But my brother doesn’t like ping-pong. He likes football very much. My father is a doctor. He likes vegetables very much. They are very healthy. My mother is a Chinese teacher. Her favorite food is carrots. They are healthy. Her favorite drink is juice. It’s sweet.
21.Mike’s favorite food is _________. ( )
A.chicken B.beef C.salad
22.Mike’s brother has beef on _________. ( )
A.Mondays B.Tuesdays C.Fridays
23.Mike likes to play _________ very much. ( )
A.football B.basketball C.ping-pong
24.Mike’s father is a _________. ( )
A.teacher B.doctor C.farmer
25.Mike’s mother’s favorite food is _________. ( )
A.carrots B.juice C.vegetables
I have four friends. They are Sam, John, Anna and Sarah. Sam is a boy. His favourite food is chicken. John is a boy, too. His favourite food is beef noodles. I like beef noodles, too. Anna is a girl. She likes fish very much. But I don’t like fish. Sarah is a girl, too. She likes vegetables very much. All of us like milk and apple juice.
26.Sam likes ______. ( )
A.fish B.chicken C.salad
27.John and I like ______. ( )
A.chicken B.sandwiches C.beef noodles
28.Anna likes ______. ( )
A.fish B.hamburgers C.chicken
29.Sarah likes ______. ( )
A.salad B.vegetables C.sandwiches
30.I like ______. ( )
A.milk and apple juice B.beef noodles C.A and B
参考答案
1.A 2.A 3.C 4.B 5.C
【导语】本文主要介绍了作者的朋友赵敏。
1.句意:赵敏是一个聪明的女孩。A聪明的,B淘气的,C害羞的,根据“She’s clever and she’s helpful, too.”可知赵敏是一个聪明的女孩,故选A。
2.句意:赵敏在语文和数学方面表现得好。A语文和数学,B音乐和体育,C美术和音乐,根据“She does well in Chinese, English and maths. ”可知赵敏在语文,英语和数学方面表现得好,故选A。
3.句意:赵敏喜欢跳舞和画画。A画画和钓鱼,B听音乐和踢足球,C画画和听音乐,根据“Zhao Min likes dancing and drawing. She likes listening to music and going hiking with her parents.”可知赵敏喜欢跳舞,画画,听音乐和远足,故选C。
4.句意:赵敏不喜欢打篮球或踢足球。A打篮球或打牌,B打篮球或踢足球,C踢足球或画画,根据“But she doesn’t like playing basketball or football. ”可知:赵敏不喜欢打篮球或踢足球。故选B。
5.句意:赵敏在学校经常做什么?A她经常和她的朋友远足。B她经常和她的父母野餐。C她经常帮助老师和年幼的学生。根据“She often helps her parents, teachers and the young students. ”可知赵敏在学校经常帮助老师和年幼的学生,故选C。
6.A 7.C 8.C 9.B 10.B
【导语】本文介绍了莉莉的英语老师和好朋友。
6.句意:吴小姐是一名______。A老师,B学生,C医生,根据“Miss Wu is my English teacher.”,可知吴小姐是一名老师,故选A。
7.句意:吴小姐很______。A矮的,B严厉的,C有趣的,根据“She is kind and funny.”,可知吴小姐很有趣,故选C。
8.句意:王丽是我的______。A姐姐/妹妹,B老师,C朋友,根据“Wang Li is my good friend. She is short.”,可知王丽是莉莉的朋友,故选C。
9.句意:王丽友好且______。A高的,B勤奋的,C老的,根据“She is hard-working and friendly.”,可知王丽友好且勤奋,故选B。
10.句意:王丽会讲______。A中文,B英文,C日语,根据“She can speak English.”,可知王丽会讲英语,故选B。
11.B 12.C 13.C 14.A 15.B
【导语】本文介绍了鲍勃的学校生活和周末生活。
11.句意:鲍勃是一名______。A老师,B学生,C医生,根据“Hello, I’m Bob. I study in a primary school (小学).”,可知鲍勃是一名学生,故选B。
12.句意:鲍勃每天有______和英语课。A数学,B体育,C语文,根据“I have Chinese and English every day.”,可知鲍勃每天有语文和英语课,故选C。
13.句意:鲍勃非常喜欢______。A星期一,B星期二,C星期四,根据“I like Thursday very much, because I have a music class.”,可知鲍勃非常喜欢星期四,故选C。
14.句意:鲍勃经常在星期六_______。A看书,B做饭,C听音乐,根据“I often read books on Saturdays.”,可知鲍勃经常在星期六看书,故选A。
15.句意:在星期天,鲍勃经常和______踢足球,A父母,B朋友,根据“On Sundays, I often play football with my good friends.”,可知在星期天,鲍勃经常和朋友踢足球,故选B。
16.B 17.A 18.A 19.A 20.A
【分析】对话大意:对话主要讲述大象猴子和熊猫的周末活动。
16.句意:猴子在周六___。由对话 I play football and watch TV.可知猴子在周六踢足球,A打乒乓球,B踢足球,故选B。
17.句意:熊猫在周六经常___。由对话 I often play sports and do my homework.可知熊猫经常在周六做作业,A做作业,B看电视,故选A。
18.句意:猴子在周日____。由对话I play ping-pong and play computer games.可知猴子经常在周日玩电脑游戏,A玩电脑游戏,B读书,故选A。
19.句意:熊猫经常在周日___。由对话I often play the pipa and read books.可知熊猫经常在周日读书,A读书,B踢足球,故选A。
20.句意:熊猫每天吃___饭。由对话I eat two meals every day.可知熊猫每天吃两顿饭,A二,B三,故选A。
【点睛】
21.B 22.A 23.C 24.B 25.A
【导语】本文主要介绍了迈克一家人最喜欢的食物以及迈克兄弟最喜欢的运动。
21.句意:迈克最喜欢的食物是______。根据“My favorite food is beef. ”可知迈克最喜欢的食物是牛肉。A鸡,B牛肉,C沙拉,故选B。
22.句意:迈克的哥哥/弟弟在______吃牛肉。根据“We often have beef for dinner on Mondays and Thursdays. 我们星期一和星期四的晚餐经常吃牛肉。”可知迈克的哥哥/弟弟在星期一和星期四吃牛肉。A星期一,B星期二,C星期五,故选A。
23.句意:迈克很喜欢______。根据“My favorite sport is ping-pong.我最喜欢的运动是乒乓球。”可知迈克很喜欢打乒乓球。A足球,B篮球,C乒乓球,故选C。
24.句意:迈克的爸爸是一名______。根据“My father is a doctor. He likes vegetables very much. ”可知麦克的爸爸是一名医生。A老师,B医生,C农民,故选B。
25.句意:迈克的妈妈最喜欢的食物是______。根据“Her favorite food is carrots. 她最喜欢的食物是胡萝卜。”可知迈克的妈妈最喜欢的食物是胡萝卜。A胡萝卜,B果汁,C蔬菜,故选A。
26.B 27.C 28.A 29.B 30.C
【导语】本文介绍了作者和四个朋友对食物的喜恶。
26.句意:萨姆喜欢______。A鱼,B鸡肉,C沙拉,根据“Sam is a boy. His favourite food is chicken.”,可知萨姆喜欢鸡肉,故选B。
27.句意:约翰和我喜欢______。A鸡肉,B三明治,C牛肉面,根据“John is a boy, too. His favourite food is beef noodles. I like beef noodles, too.”,可知约翰和作者喜欢牛肉面,故选C。
28.句意:安娜喜欢______。A鱼,B汉堡包,C鸡肉,根据“Anna is a girl. She likes fish very much.”,可知安娜喜欢鱼,故选A。
29.句意:萨拉喜欢______。A沙拉,B蔬菜,C三明治,根据“Sarah is a girl, too. She likes vegetables very much.”,可知萨拉喜欢蔬菜,故选B。
30.句意:我喜欢_______。A牛奶和苹果汁,B牛肉面,根据“I like beef noodles, too. All of us like milk and apple juice.”,可知作者喜欢牛肉面,牛奶和苹果汁,故选C。
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览