资源简介 江苏省南京市2025—2026学年七年英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:120分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分20分)1.Where are they going on a field trip A. B. C.2.What is Simon’s favourite festival A. B. C.3.What gift will Daniel buy for Amy A. B. C.4.What is Lily wearing now A. B. C.5.What subject does Kitty like best A. B. C.6.When does the woman’s father watch TV A.At seven. B.At nine. C.After seven.7.How much does the woman need to pay A.Twenty-three dollars. B.Seven dollars. C.Sixteen dollars.8.Who has a basketball A.The girl. B.The girl’s brother. C.The boy’s brother.9.How much will the woman pay for the notebooks A.Ten pounds. B.Fifteen pounds. C.Twenty pounds.10.Why does the speakers go in a hurry A.To watch a game. B.To buy some tickets. C.To have a travel.听下面一段对话,回答两个小题。11.What is Amy’s library like A.Small. B.Big. C.Beautiful.12.When is the library open A.From 8 a. m. to 5:30 p. m. B.In the morning. C.In the afternoon.听一篇短文,回答1-3小题,请根据短文内容,选择正确答案,完成信息记录表。Kate’s familyDay of the week:Kate A student In the bedroomMother A In the gardenFather A policeman At13.A.Friday B.Sunday C.Saturday14.A.doctor B.worker C.teacher15.A.home B.school C.work听下面一篇短文,选出正确答案。短文听两遍。16.What can you see on their farm A.Many animals. B.Many vegetables. C.Many trees.17.Why do they use the farm A.To play in nature. B.To help the farmers. C.To learn different things.18.When do they have a Biology class A.On Mondays. B.On Wednesdays. C.On Fridays.19.What do they do in the Chinese class A.They write about the plants.B.They read about the plants. C.They talk about the plants.20.Where do they put their photos A.On the wall. B.On the noticeboard. C.On the school website.二、单项选择(满分15分)21.Annie as well as her classmates ________ waiting in line at the school canteen. They each ________ to have a hamburger for lunch.A.is; wants B.is; want C.are; wants D.are; want22.The young man had great fun ________ basketball with his friends, so he forgot ________ the car for his father.A.playing; washing B.playing; to washC.to play; washing D.to play; to wash23.The French guest doesn’t understand anything ________ this menu. Everything is written ________ Welsh.A.in; in B.in; on C.on; in D.on; on24.Li Ziqi is back with two new videos after a ________ break. Fans like her because most of her videos show the simple ________ life of Chinese rural families.A.three years’; every day B.three-years; every dayC.three year’s; everyday D.three-year; everyday25.Before you go to visit the museum, please ________ the opening time on the Internet.A.look up B.look after C.look at D.look around26.According to the recipe (食谱), you should add ________ lemon juice but not ________ garlic to the chicken.A.a few; many B.a few; much C.a little; many D.a little; much27.—________ does your new friend look like —She is tall and slim.A.What B.How C.Who D.Which28.My friends and I ________ on a trip to Xiamen two days ago. We had great fun!A.went B.go C.will go D.are going29.Please choose the right tones (声调) at the end of these two sentences.a. Kids always have a good time flying kites in spring.b. Is summer your favourite season A.↗;↗ B.↗;↙ C.↙;↗ D.↙;↙30.It’s amazing that such a little girl ________ say so many words clearly.A.must B.will C.can D.may31.— ________ PE lessons do you have every week — Three. Doing sports makes us strong and healthy.A.How often B.How longC.How much D.How many32.—Where’s your uncle I can’t find him.—Maybe he ________ flowers in the garden.A.waters B.is watering C.will water D.watered33.— Why do you quarrel (吵架) with your mother again — She always ________ me do the things I don’t like!A.makes B.asks C.tells D.helps34.— How does your father go to work, Sam — ________. Because his office is just 10 minutes’ walk from our home.A.On foot B.By car C.By bus D.By bike35.When Mrs. Sanders saw her students at the cafe, she asked them ________.A.that she could sit together with them for lunchB.whether they enjoyed her cookery lessons very muchC.how many cakes would they make for the next partyD.when they are going to finish their report on cooking三、完形填空(满分10分)John is sad. Nothing can make him 36 . “I don’t want to go to school today.”“Come on, the sleepy head. Let’s 37 for a walk,” says his mum.When they walk down the street, his mum says, “John, there are beautiful 38 in Mr. Scott’s garden. Would you like 39 a look ” “No,” says John.“But I want e with me.” His mum sniffs (嗅) the flowers and says, “Oh, these flowers 40 me my son should be happy, and they also tell me my son should go to 41 .”“Aha, Mum, you are joking. 42 can flowers speak ” laughs John. They walk on. “Perhaps we can have a dog cat cow chicken sheep ice cream,” says his mum.John laughs again, “Mum, 43 so silly (傻的). That sounds strange. You can’t have that 44 of ice cream.”John keeps smiling from that moment. Mum feels happy now and John is happy too. John thanks his mum for making 45 happy. He thinks his mum is great.36.A.sad B.clever C.angry D.happy37.A.to go B.go C.going D.to going38.A.trees B.flowers C.houses D.lakes39.A.has B.have C.to have D.having40.A.tell B.think C.ask D.hope41.A.work B.bed C.school D.movies42.A.When B.What C.Why D.How43.A.be not B.isn’t C.don’t be D.doesn’t be44.A.kind B.way C.smell D.part45.A.her B.them C.him D.you阅读理解(满分30分)ADiscover a leading-the-way, independent children’s magazine for curious (好奇的) readers of 8-14 years.Subscribing (订阅) to AQUILA children’s magazine provides parents with a valuable resource (资源) to support their child’s learning and thirst for knowledge. Now in its 30th year, AQUILA is a unique, award-winning children’s magazine produced in the UK and with readers in 90 countries across the world. AQUILA’s monthly topics are an interesting mix of serious facts and fantastic fun, covering many different subjects, and help develop independent thinking and creativity. √ Sent to your doorstep each month √ Outstanding challenges, quizzes and puzzles √ Lively advertisement-free (无广告的) pagesNovember issue: Fireworks It’s November 5th! The smell of bonfires and hot dogs is in the air, overhead sparks (火花) fizz and whoosh over an amazed crowd. AQUILA finds out the science and history of fireworks!December issue: Vikings (维京人) In the December issue, we go back to a time long ago, when strong Norsemen from the north came to the British Isles. Learn about strange Viking stories, see what happens when we compare Santa to Odin, and enjoy a merry “Jul”—that’s Christmas, Viking-style.46.Who is the target (目标) reader of AQUILA magazine A.Susan, a university student who is studying computer science.B.Tony, a young man who is looking for some job information.C.Mary, a scientist who wants to collect information for her studies.D.Patrick, a junior one student who is curious about science.47.Who is the counterpart (对应的人) of Santa in Viking-style Christmas A.Vikings. B.Odin. C.Norsemen. D.Jul.48.According to the article, what do you know about AQUILA magazine A.We can order this magazine in the local library.B.Subscribers can only read this e-magazine online.C.New issues of the magazine come out every two months.D.It tells the readers when fireworks were invented and how they work.BIn our school, many students love sports. We have PE lessons twice a week, but we do sports every day.We like playing ball games. One sport is basketball. The boys like playing it best, and many of the girls enjoy playing it too. Another sport is football. In every class, there are lots of football fans. We often play volleyball when the weather is fine. Besides ball games, some of the students like running, cycling and swimming.We have school teams of basketball, football and baseball. Our school teams often have matches with teams from other schools. When there is a match, many students go to watch and cheer for them. We have a sports meeting once a year. We like sports and sports help us keep healthy.49.How often do they do sports A.Once a year. B.Twice a week.C.Many times a week. D.Every day.50.Which sport do the boy students like best A.Football. B.Volleyball. C.Basketball. D.Running.51.What does the underlined word “cheer” mean in Chinese A.喝彩 B.锻炼 C.关心 D.鼓励CWe all need money in order to make a living in the world. Usually our job’s income (收入) is enough for our basic needs. But will it cover emergencies (紧急情况) and those expensive wants Likely not. And your main job may not be as safe as you would like. Some consider it possible for robots to take over about 40 percent of all jobs in 2026. Enter the side hustle. A good one is surely helpful in dealing with your money; moreover, there are other benefits (好处).▲Your main job may pay the bills, but maybe it doesn’t match your passion (热情). Start a side hustle that does. Let’s say you’re a dog lover. You could make money by walking dogs or making dog toys. Or maybe you enjoy photography. Begin a side business taking people’s photos.Or set up an online store selling cards and notebooks with your photos. Doing something that you’re passionate about is an excellent reason to have a side hustle.▲If you’re interested in growing your wealth, you shouldn’t put all your eggs in one basket.Having a side hustle allows you to think of different ways of increasing your income. Since you don’t depend on just one job, you may feel more confident about spending money on an expensive international trip. Or you can invest (投资) more of your money because you have an extra income.▲The beauty of a side hustle is that it isn’t a must. You choose to do it. But, like most things, you must put in the effort (努力) to get the benefits. The flexible (灵活的) nature of a side hustle is attractive to many people. You have the freedom to decide how much time you want to spend doing it.52.According to the article, what does “side hustle” mean A.A type of hobby that earns money as the main income.B.A second or part-time job besides your main job.C.An activity done mostly during free time for fun.D.A business that possibly pays in times of emergency.53.Which three of the following subtitles can be put in the blanks in the article a. You get out of your comfort zone.b. You can increase your flow of income.c. You’re the boss of your time.d. You get to live out your passionA.abc B.dcb C.bda D.dbc54.Which is a benefit of having several income sources (来源) A.You may find it easy to buy something expensive.B.You can avoid working for companies completely.C.You can enjoy walking dogs or making dog toys.D.You have full control over when and how much you work.55.What is the writer’s opinion about having a side hustle A.It is necessary because most jobs are not safe enoughB.It is good for getting extra income and developing personal interests.C.It is useful for people with a lot of free time and money to spend.D.It is helpful to one’s main job with the development of AI.D①On December 2, China Media Group introduced the mascot called “Si Shengsheng” for the 2025 Spring Festival Gala! The cheerful mascot brings good wishes to Chinese people around the world, hoping that everyone is happy and healthy in 2025—the Year of the Snake.②With a cute look popular among young people, . The mascot “Si Shengsheng” gets its family name from the Chinese character “巳” from the oracle bone script (甲骨文). “巳” means “the snake” in Chinese and it looks just like a snake. The full name “Si Shengsheng” also carries the theme of the 2025 Spring Festival Gala—“Si Si Ru Yi, Sheng Sheng Bu Xi” (Year of the Snake, Keep Your Spirits Awake).③The shape of its head and the spiral (螺旋) on its face is like a Ruyi, an old and beautiful thing with good wishes. It means “happiness from beginning to end”. The design of the mascot’s eyebrows (眉毛) and eyes gets the idea from the Sanxingdui Ruins. There, people found another kind of culture different from the traditional ones. The design shows the variety of Chinese culture. The pictures on its back are some flowers. They stand for the coming of spring. The mascot’s main color is bright green— the colour of new life. It also brings a lively and happy feeling.④As “Si Shengsheng” comes in front of us, the 2025 Spring Festival Gala is getting closer. It invites everyone to join the big celebration and welcome the new year with joy and good luck!56.Which sentence can we put in in Paragraph 2 A.it is now a new toy in many gift shopsB.it wishes people around the world good luckC.it shows both modern and historical meaningsD.it gets a lot of love from people around the world57.Where does the designer get ideas for Si Shengsheng’s looks according to Paragraph 3 a. The Ruyi. b. The snake. c. Sanxingdui Ruins. d. Different flowers.A.abc B.bcd C. abd D. acd58.What does the underlined (划线的) word “variety” in Paragraph 3 mean A.great importance B.amazing beautyC.different kinds D.special traditions59.Which of the following shows the right structure (结构) of the passage A.①/②③/④ B.①/②/③④ C.①/②③④ D.①②/③/④60.The writer wants readers to by introducing the mascot.A.buy a “Si Shengsheng” toyB.watch the 2025 Spring Festival GalaC.know the different cultures behind “Si Shengsheng”D.get happiness, health and good luck in the year ahead单词拼写(满分10分)A)根据汉语提示完成句子61.Kobe Bryant is a l in the world of basketball, whose incredible achievements and wonderful skills keep inspiring future generations.62.If you want to work in an international organization, you will need f in more than two languages.63.Tina, who has been away from her homeland for half of her life, still feels more comfortable talking in her mother t .64.The a designed a beautiful house with lots of windows to let in natural light, and this design helped them win a major award.65.The lines were taken from the h speech “I Have a Dream” by Martin Luther King Junior. They still have a huge influence now.B)适当形式填空66.I’m so glad (see) my best friend again.67.He goes (swim) three times every week. He really likes it.68.Reading books can help me (learn) a lot about the world.69.—Whose bags are these —They are those (play).70.Millie always has a good time (chat) with her friends after class.六、补全对话(满分5分)根据音标写出单词,并填入对话中,使对话意思完整正确。/m (r)/ / dj r / / d n (r)/ / k m / / ɡr npe r nts/Andy: Hi, how are you doing I am very happy that the winter holiday is 71 .Betty: I’m really happy too. What do you plan to do 72 the holiday Andy: My family plan to visit my 73 in Sanya. We can spend some time on the beach.Betty: That sounds great. It’s very warm in winter there and you can have fun.Andy: What are your plans for the holiday Betty: I plan to visit some friends.Andy: Good idea! You can get together and have a big 74 . How about your sister Betty: She plans to play ping-pong every day. She wants to change her lifestyle by exercising 75 . I believe all of us can enjoy ourselves.Andy: Of course!七、任务型阅读(满分10分)根据短文内容,完成文后任务。注意:1-8每个空格只填一个单词。9-10按题目要求回答问题。With the arrival of winter, people start looking for clothing that can provide sufficient warmth. Down jackets, known for their lightness and warmth, have become the first choice for many.Down jackets can be traced back to several centuries ago. The earliest down jackets were filled with feathers from birds for warmth. Over time, the design and materials of down jackets have undergone significant improvements, making them lighter and more fashionable.There are various types of down jackets, including long, short, hooded, and collarless. Long down jackets are suitable for extremely cold weather, while people can wear short ones in their daily life. Hooded down jackets can provide additional head warmth, while collarless ones are lighter.When choosing a down jacket, consider the following factors: the quality of the filling, the durability of the outer fabric, the style, and the price. High-quality down filling can provide better warmth, while a durable outer fabric can extend the life of the down jacket. The style and price are determined by what you like and how much money you plan to spend.Down jackets require proper care to maintain their performance. It is recommended to hand wash or use professional down jacket cleaners. Because some washing machines and dryers may damage the down. Proper cleaning and maintenance can extend the life of the down jacket and maintain its warmth. Regularly patting the down jacket also helps to restore its original shape and fluffiness.Down jackets are an ideal choice for winter warmth—they are not only warm but also stylish. By understanding the history, types, and selection methods of down jackets, you can find the most suitable one for you, keeping you warm and fashionable in the cold winter.An Ideal Choice for Winter-Down JacketsWhen winter comes, many people will 76 down jackets first for their clothing.77 of Down Jackets The earliest down jackets were 78 of birds’ feathers. Over time, down jackets have become lighter and more fashionable.Types of Down Jackets The types of down jackets include long, short, hooded, and collarless.● Long down jackets are suitable on cold days, while short ones are more suitable for 79 wear.How to Choose a Down Jacket ● The quality of the filling, the durability of the outer fabric, the style, and the 80 are the four factors. ● The style and price are determined by personal preference and 8182 for Down Jackets ● Some washing machines and dryers may damage the down, 83 it is recommended to hand wash or use professional cleaners.You can find one down jacket that suits you if you understand the history, types, and selection methods of down jackets.Which types of down jackets do people wear if they want to keep their heads warm (no more than 5 words)84Do you think down jackets are an ideal choice for winter warmth Why or why not (no more than 10 words)85八、短文填空(满分10分)When talking about acts of freedom in South Africa, people may never forget a name: Nelson Mandela. His book, Long Walk to Freedom, not only talks about his personal life but also shows how South Africa went from being divided (分裂) to c 86 together.Mandela was b 87 on July 18, 1918. At that time, racism (种族主义) controlled the country. In 1948, the government passed a law that stopped black people having the same r 88 as white people.Mandela didn’t think that was fair and led people to fight a 89 it. Because of this, in 1962, he was put into p 90 and then spent 27 years there. Mandela still kept fighting d 91 this time.After he was set free in 1990, he chose to give up hate and make f 92 with his enemies (敌人). In 1994, the first fair elections (选举) took place, making Mandela South Africa’s first black p 93 .His belief in bringing people together is an important lesson for everyone. As the book’s own writer, Mandela did a good job and didn’t make the book s 94 self-important. He shared his feelings, making the readers understand his and others’ h 95 times. With such writing skills, a book with more than 600 pages can be easier to read.九、书面表达(满分20分)96.假如你是Leo,春节即将到来之际,你的美国好友Chilam想了解一些关于你的春节计划,请阅读他的邮件,并用英语回信。Dear Leo,You said the Spring Festival was coming soon in your last email. I’m so excited for you!I want to know how you will celebrate it. Are there any special things you always do What kind of clothes will you wear for that big day What colour(s) will you choose to wear and why You told me you would get red packets with money. What will you do with that money Please write back as soon as possible.Best wishes,Chilam注意:1. 词数不少于70,回信的开头已为你写好,不计入总词数;2. 回信中必须包括所有内容要点,可适当发挥,使其连贯、通顺;3. 文章中不得出现真实的人名、地名、校名等相关信息。Dear Chilam,I’m glad that you write to me.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________All the best,Leo/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.A【原文】M: Ms Li, where are we going on a field trip this term W: To the farm. I believe you will like it.2.C【原文】A: I like the Spring Festival. What about you, Simon B: I like the Dragon Boat Festival.3.A【原文】W: Amy’s birthday is coming. I’ll give her a lucky cat. What about you Daniel M: A set of Russian dolls. I hope she will love them.4.A【原文】M: Wow, you look pretty, Lily. The dress looks so special.W: Thank you. It is a HanFu, a kind of Chinese traditional clothes. I will go for a party in it tomorrow.5.B【原文】M: Do you like geography, Kitty W: Well, I think it is a little difficult. I like English best.6.A【原文】M: Does your father watch TV in the evening W: Yeah. He only watches the seven o’clock news. You know he’s very busy.7.A【原文】W: How much do I need to pay M: Let me see, seven dollars for the cards, and sixteen dollars for the CDs.8.B【原文】M: I want to play basketball. Do you have one W: No, I don’t. My brother has one.9.B【原文】W: How much is this notebook I want three notebooks for my son.M: Five pounds each.10.A【原文】M: Hey, Sandy, hurry up. We’ll be late.W: I’m coming. Do you have the tickets M: Yes, of course. And I’m sure it will be a great game!11.B 12.A【原文】M: Do you have a library, Amy W: Yes, we have a big library.M: Really When is it open W: It’s open from 8 a.m., to 5:30 p.m., but the reading room is only open in the afternoon.M: Do you often read there W: Sure. There are all kinds of books in our library,13.B 14.A 15.C【原文】 My name is Kate. I am a middle school student. I live with my parents happily. Today is Sunday. My mother is in the garden. She is a doctor. Every morning my mother makes a meal for the family. When my father and I are back home from work and school, we usually have a big dinner. My father isn’t at home today. He is at work. He is a policeman. He’s always very busy. I’m in my bedroom. I am doing my homework.16.B 17.C 18.B 19.A 20.C【原文】At school we have a special class farm. You can see many vegetables on our farm. We use the farm to learn different things. On Wednesdays we have a biology class. We study different parts of plants. Such as the leaves, flowers and fruits. We have an art class on Fridays. We draw beautiful pictures of our plants. We also write about the plants in our Chinese class. Sometimes we take photos of our plants and put them on our school website. The class farm is a good place for learning.21.B【详解】句意:安妮和她的同学们正在学校食堂排队等候。他们每个人都想午餐吃一个汉堡包。考查主谓一致。在“Annie as well as her classmates”这个结构中,as well as连接两个并列主语时,谓语动词的数应与前面的主语Annie保持一致,所以第一个空应该用is;第二个空的主语是They,是复数形式,所以谓语动词用原形want。故选B。22.B【详解】句意:这个年轻人和朋友们打篮球玩得很开心,因此他忘了给父亲洗车。考查动词固定搭配。“have fun”后接动名词(doing),表示“做某事很开心”;“forget”后接不定式(to do),表示“忘记要做某事”。根据题干和选项可知,第一个空应填playing,第二个空应填to wash。故选B。23.C【详解】句意:这位法国客人看不懂这个菜单上的任何东西。所有内容都是用威尔士语写的。考查介词固定搭配。“anything on the menu”表示“菜单上的任何东西”,使用介词“on”;“written in Welsh”表示“用威尔士语写的”,使用介词“in”。故选C。24.D【详解】句意:李子柒在中断三年后带着两个新视频回归。粉丝们喜欢她是因为她的大部分视频展示了中国农村家庭的简单日常生活。考查复合形容词和词汇辨析。根据“Li Ziqi is back with two new videos after a... break. Fans like her because most of her videos show the simple... life of Chinese rural families.”可知,第一个空表示“三年的”,需用连字符连接的复合形容词“three-year”,其中名词用单数;第二个空修饰“life”,需用形容词“everyday”,意为“日常的”,而“every day”是副词,短语意为“每天”。故选D。25.A【详解】句意:在你去参观博物馆之前,请在网上查询一下开放时间。考查动词短语辨析。look up查询;look after照顾;look at看;look around环顾四周。根据语境可知,此处是在建议参观博物馆前在网上查询开放时间,所以应该用look up。故选A。26.D【详解】句意:根据食谱,你应该往鸡肉里加一点柠檬汁,而不是太多大蒜。考查代词辨析。a few修饰可数名词复数;a little修饰不可数名词;many修饰可数名词复数;much修饰不可数名词。lemon juice为不可数名词,应用a little或much修饰;garlic为不可数名词,应用much或a little修饰,但此处表示“不要太多大蒜”,且not后应与前半句对应,形成“一点……而不是太多……”的结构,故第一空填a little,第二空填much。故选D。27.A【详解】句意:——你的新朋友长什么样?——她又高又苗条。考查特殊疑问句。What什么;How如何;Who谁;Which哪一个。根据“She is tall and slim.”可知,问句是询问外貌特征,用句型“What ... look like ”。故选A。28.A【详解】句意:两天前,我和我的朋友一起去厦门旅行。我们玩得很开心!考查动词时态。went过去式;go动词原形,去;will go将来时;are going进行时。根据“two days ago”可知,表示过去发生的事情,句子用一般过去时,用过去式went。故选A。29.C【详解】句意:请为这两个句子的句尾选择正确的语调。a.孩子们总是在春天愉快地放风筝。b.夏天是你最喜欢的季节吗?考查语调。英语中陈述句和特殊疑问句用降调,一般疑问句用升调。a句是陈述句,所以用降调;b句是一般疑问句,所以用升调。故选C。30.C【详解】句意:令人惊讶的是,这样一个小女孩竟然能清楚地说这么多话。考查动词辨析。must必须;will将要;can能够,可以;may可能。根据“It’s amazing that such a little girl…say so many words clearly.”可知,这个小女孩能够清楚地说很多话,强调能力,应用can。故选C。31.D【详解】句意:——你每周有多少节体育课?——三节。做运动使我们强壮健康。 考查疑问词辨析。How often询问频率;How long询问时长;How much询问不可数数量;How many询问可数数量。根据答语“Three”可知询问的是可数名词“PE lessons”的数量。故选D。32.B【详解】句意:——你叔叔在哪里?我找不到他。——也许他正在花园里浇花。考查现在进行时。根据“Where’s your uncle ”可知,空处表示现在正在进行的动作,应用现在进行时。故选B。33.A【详解】句意:——你为什么又和你的妈妈吵架了?——她总是让我做我不喜欢的事情。考查动词辨析。makes让;asks要求;tells告诉;helps帮助。ask和tell都是后接to do不定式作宾语补足语;所以排除B和C;根据“me do the things I don’t like”可知,help不符合语境,因此排除D,make sb. do sth.“让某人做某事”符合句意。故选A。34.A【详解】句意:——Sam,你爸爸是怎么去上班的? ——步行。因为他的办公室离我们家只有10分钟的步行路程。考查介词短语。On foot步行;By car乘小汽车;By bus乘公共汽车;By bike骑自行车。根据“Because his office is just 10 minutes’ walk from our home.”可知,步行到办公室只需要10分钟,所以应步行去上班,故选A。35.B【详解】句意:当Sanders女士在咖啡馆看到她的学生时,她问他们是否非常喜欢她的烹饪课。考查宾语从句。宾语从句需使用陈述句语序,且时态和意义需符合上下文。选项C为疑问句语序 (“would they”) 可排除;选项D时态错误,主句“asked”为过去时,从句“are going to”为现在时,应保持时态一致;选项A语义不当,因“ask”在此处意为“询问”,而非“请求”,且“sit together with them for lunch”与情景中教师主动询问学生感受不符;选项B使用陈述语序,符合语境,表示询问学生对课程的喜爱程度。故选B。36.D 37.B 38.B 39.C 40.A 41.C 42.D 43.C 44.A 45.C【导语】本文讲述约翰妈妈想办法让约翰开心的经过。36.句意:没有什么事可以让他高兴。sad悲伤的;clever聪明的;angry生气的;happy高兴的。根据上文“John is sad”可知此处指“约翰很伤心,因此没有什么事能让他高兴”。故选D。37.句意:让我们去散步吧。to go去,是动词不定式;go去,是动词原形;going去,动名词或现在分词;to going介词+动名词。let sb do sth“让某人做某事”,可知填动词原形作宾语补足语。故选B。38.句意:约翰,在斯科特先生的花园里有美丽的花。trees树木;flowers花;houses房子;lakes湖。根据下文“His mum sniffs the flowers.”他妈妈闻着花;可知此处指“有美丽的花”。故选B。39.句意:你想要看看吗?has有,是第三人称单数形式;have 有,非第三人称单数形式;to have有,动词不定式;having有,动名词或现在分词。would like to do sth“想要做某事”,填动词不定式to have。故选C。40.句意:哦,这些花告诉我,我儿子应该高兴,它们还告诉我,儿子应该去上学。tell告诉;think认为;ask询问;hope希望。根据下文“and they also tell me…”它们还告诉我;可知此处指“这些花告诉我”。故选A。41.句意:哦,这些花告诉我,我儿子应该高兴,它们还告诉我,儿子应该去上学。work工作;bed床;school学校;movies电影。根据上文“I don’t want to go to school today.”不想上学;可知此处指“应该去上学”。故选C。42.句意:花怎么会说话呢?When何时;What什么;Why为什么;How如何。根据上文“you are joking”你在开玩笑;可知此处指“约翰质疑花怎么会说话”。故选D。43.句意:妈妈,不要那么傻了。be not不是;isn’t不是,缩略式;don’t be不是;doesn’t be不是。此处是否定的祈使句,用don’t+动词原形。故选C。44.句意:你不可能有那种冰淇淋。kind种类;way方法;smell味道;part部分。根据上文“Perhaps we can have a dog cat cow chicken sheep ice cream”也许我们可以吃狗猫牛鸡羊冰淇淋;可知此处指“冰淇淋的种类”。故选A。45.句意:约翰因为妈妈让他高兴而非常感谢她。her她;them 他们;him他;you你。根据上文“Mum feels happy now and John is happy too” 妈妈现在很高兴,约翰也很高兴;可知此处指“约翰因为妈妈让他高兴而非常感谢她”;make sb...“让某人……”;此处填宾格him代指John。故选C。46.D 47.B 48.D【导语】本文介绍了面向8-14岁好奇读者的《AQUILA》儿童杂志的订阅信息和内容特色。46.推理判断题。根据“Discover a leading-the-way, independent children’s magazine for curious readers of 8-14 years.”可知,《AQUILA》的目标读者是8-14岁的好奇儿童。Patrick作为初一学生符合这一年龄段,且对科学好奇。故选D。47.细节理解题。根据“December issue”部分“see what happens when we compare Santa to Odin”可知,维京风格圣诞节中对应圣诞老人的是奥丁(Odin)。故选B。48.细节理解题。根据“November issue”部分“AQUILA finds out the science and history of fireworks!”可知,杂志会介绍烟花的发明历史和工作原理。故选D。49.D 50.C 51.A【导语】本文主要介绍了学校学生热爱运动的情况,包括体育课频率、喜爱的球类运动、校队比赛以及运动会等内容。49.细节理解题。根据“We have PE lessons twice a week, but we do sports every day.”可知,他们每天都会进行体育运动。故选D。50.细节理解题。根据“One sport is basketball. The boys like playing it best”可知,男生最喜欢篮球。故选C。51.词句猜测题。根据“many students go to watch and cheer for them”可知,许多学生去观看比赛并为他们欢呼,可推测出“cheer”意为“喝彩”。故选A。52.B 53.D 54.A 55.B【导语】本文主要讲述了副业(side hustle)的好处,包括增加收入、追求个人热情、提高财务安全感以及时间灵活性等。52.词句猜测题。 根据第一段“And your main job may not be as safe as you would like....Enter the side hustle. A good one is surely helpful in dealing with your money”及全文内容可知,“side hustle”是除主业外用于增加收入、应对需求的兼职或副业。选项B“主业之外的第二个或兼职工作”准确解释了该词含义。故选B。53.推理判断题。根据“Your main job may pay the bills, but maybe it doesn’t match your passion...Doing something that you're passionate about...”可知,该部分主题为副业可让人追求热情,对应d;根据“Having a side hustle allows you to think of different ways of increasing your income”可知,该部分主题是副业可增加收入,对应b;根据“ The flexible (灵活的) nature of a side hustle is attractive to many people. You have the freedom to decide how much time you want to spend doing it.”可知,该部分主题是副业带来的时间自由,对应c。故正确顺序为d-b-c。故选D。54.细节理解题。 根据“Since you don’t depend on just one job, you may feel more confident about spending money on an expensive international trip”可知,拥有多个收入来源可以让人更有信心进行大额消费。故选A。55.观点态度题。 根据全文“helpful in dealing with your money”和“match your passion”可知,作者认为副业能增加收入并发展个人兴趣,选项 B“它有助于获得额外收入和发展个人兴趣” 符合。故选B。56.C 57.D 58.C 59.A 60.C【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中央广播电视总台为2025年春节联欢晚会推出的吉祥物“巳升升”的相关信息。56.推理判断题。根据上文“With a cute look popular among young people”和下文“The mascot ‘Si Shengsheng’ gets its family name from the Chinese character ‘巳’ from the oracle bone script.”可知,吉祥物“巳升升”造型可爱受年轻人喜爱,属于现代元素;而下文阐述其名字源于甲骨文,体现了历史文化内涵;选项C“它既展现了现代意义又体现了历史意义”能很好地衔接上下文,符合语境。故选C。57.细节理解题。根据第三段“The shape of its head and the spiral on its face is like a Ruyi,”可知,此处是指头部形状和脸上螺旋的设计灵感来自如意,对应a项;根据第三段“The design of the mascot’s eyebrows and eyes gets the idea from the Sanxingdui Ruins”可知,此处是指眉毛和眼睛的设计灵感来自三星堆遗址,对应c项;再根据第三段“The pictures on its back are some flowers.”可知,此处是指背部花朵图案是设计元素之一,对应d项;而本段没有提到蛇对其外观设计的影响,因此设计师的灵感来自acd。故选D。58.词义猜测题。根据第三段“There, people found another kind of culture different from the traditional ones. The design shows the variety of Chinese culture.”可知,在三星堆遗址发现了与传统不同的文化,这种设计展示了中国文化的“variety”;据此可推断,划线单词“variety”意为“不同种类”。故选C。59.篇章结构题。综合全文可知,文章第一段引出2025年春晚吉祥物“巳升升”;第二段和第三段分别从名字由来和外观设计等方面对吉祥物进行详细介绍;第四段总结并邀请大家参加春晚,迎接新年;因此文章结构为“总——分——总”,选项A结构符合题意。故选A。60.主旨大意题。从文章整体来看,第二段介绍“巳升升”名字源自甲骨文,体现其与传统文化的联系;第三段讲述其头部、眉毛眼睛、背部花朵等设计分别借鉴如意、三星堆遗址等,展示了不同文化元素;因此这些详细描述表明作者旨在让读者了解“巳升升”背后丰富多样的中国文化。故选C。61.legend/egend【详解】句意:科比·布莱恩特是篮球界的传奇人物,他不可思议的成就和精湛的技艺不断激励着后代。根据首字母提示“l”和后句“whose incredible achievements and wonderful skills keep inspiring future generations”可知,此处表示“传奇人物”。名词legend“传奇人物”符合语境,且前面有不定冠词a,故用单数形式。故填legend。62.fluency/luency【详解】句意:如果你想在国际组织工作,你需要熟练掌握两种以上的语言。根据首字母提示和“you will need...in more than two languages.”可知,此处表示熟练掌握两种以上的语言。名词fluency“流利”,符合语境。故填fluency。63.tongue/ongue【详解】句意:蒂娜离开祖国的时间已有半生之久,她仍然觉得用母语交流更自在。根据“still feels more comfortable talking in her mother...”和首字母可知,蒂娜离开祖国的时间已有半生之久,所以此处指用母语交流,tongue“语言”,是可数名词,“mother tongue”是固定短语,意为“母语”。故填tongue。64.architects/rchitects【详解】句意:建筑师设计了一座漂亮的房子,有很多窗户让自然光进来,这个设计帮助他们赢得了一个重要的奖项。根据“The ... designed a beautiful house ... and this design helped them win a major award.”和首字母可知,建筑师们设计了一座漂亮房子,该设计帮助他们获得了重要奖项。“建筑师”architect,且由“helped them”可知是复数形式。故填architects。65.historic/istoric【详解】句意:这些句子选自马丁·路德·金的历史性的演讲《我有一个梦想》。它们现在仍然有着巨大的影响。根据“The lines were taken from the...speech “I Have a Dream” by Martin Luther King Junior. They still have a huge influence now.”及首字母“h”提示可知,此处表示“有历史意义的”演讲,形容词historic“历史上著名的,有历史意义的”符合语境。故填historic。66.to see【详解】句意:我很高兴再次见到我最好的朋友。此处在句中作原因状语,用动词不定式形式。故填to see。67.swimming【详解】句意:他每周去游泳三次。他真的很喜欢它。swim“游泳”,go swimming“去游泳”,固定短语。故填swimming。68.learn/to learn【详解】句意:看书可以帮助我了解这个世界。learn“学习”,动词;根据短语help sb. (to) do sth.“帮助某人做某事”可知,空处应填learn或to learn。故填learn/to learn。69.players’【详解】句意:——这些是谁的包?——它们是那些运动员的。根据“Whose bags are these ”以及“They are those”可知,这些包是运动员的,player“运动员”,可数名词;those后接可数名词复数players,其名词所有格为players’。故填players’。70.chatting【详解】句意:米莉下课后总是与她的朋友聊天聊得很高兴。have a good time doing sth“做某事很高兴”,固定搭配,此处应用chatting。故填chatting。 71.coming 72.during 73.grandparents 74.dinner 75.more【导语】本文是Andy和Betty'两人讨论寒假计划的对话。71.句意:我很开心寒假要来了。根据“I am very happy that the winter holiday is…”可知,此处指的是寒假即将到来。结合备选词音标/ k m /,可知对应单词coming“到来”,符合语境,故填coming。72.句意:在假期期间,你计划做什么?根据“What do you plan to do…the holiday”可知,此处指的是在假期期间。结合备选词音标/ dj r / ,可知对应单词during“在……期间”,符合语境,故填during。73.句意:我的家人计划去三亚看望我的爷爷奶奶。根据“My family plan to visit my…in Sanya”知,此处指的是看望爷爷奶奶。结合备选词音标/ ɡr npe r nts/ ,可知对应单词grandparents“爷爷奶奶”,符合语境,故填grandparents。74.句意:你们可以聚在一起,吃一顿大餐。根据“You can get together and have a big… ”可知,此处指的是一顿大餐。结合备选词音标/ d n (r)/,可知对应单词dinner“晚餐,正餐”,符合语境,故填dinner。75.句意:她想通过多锻炼改变自己的生活方式。根据“She wants to change her lifestyle by exercising…”可知,此处指的是多锻炼。结合备选词音标/m (r)/,可知对应单词more“更多”,符合语境,故填more。76.choose 77.History 78.full 79.daily 80.price 81.budget 82.Care 83.so 84.Hooded down jackets. 85.Yes, because they are warm and stylish.(言之有理即可)【导语】本文讲述了关于羽绒服的多个方面,包括其历史、类型、选择方法、保养要求以及作为冬季保暖服饰的理想选择。76.根据“With the arrival of winter, people start looking for clothing that can provide sufficient warmth. Down jackets, known for their lightness and warmth, have become the first choice for many.”可知人们会首先选择羽绒服,will后接动词原形,choose“选择”,故填choose。77.根据“Down jackets can be traced back to several centuries ago. The earliest down jackets were filled with feathers from birds for warmth…”可知,此处在介绍羽绒服的历史,history“历史”,故填History。78.根据“The earliest down jackets were filled with feathers from birds for warmth.”可知,最早的羽绒服是用羽毛填充,be full of“充满”,故填full。79.根据“Long down jackets are suitable for extremely cold weather, while people can wear short ones in their daily life.”可知,短款适合日常穿着,daily“日常”,故填daily。80.根据“When choosing a down jacket, consider the following factors: the quality of the filling, the durability of the outer fabric, the style, and the price.”可知,影响因素包括价格,price“价格”,故填price。81.根据“The style and price are determined by what you like and how much money you plan to spend.”可知,款式和价格由个人喜好与预算有关,budget“预算”,故填budget。82.根据“Down jackets require proper care to maintain their performance.”可知,是有关羽绒服的“保养”,care“保养”,故填Care。83.根据“It is recommended to hand wash or use professional down jacket cleaners. Because some washing machines and dryers may damage the down.”可知,前后因果关系,so“因此”,故填so。84.根据“Hooded down jackets can provide additional head warmth”可知,连帽羽绒服可以为头部提供额外的温暖。故填Hooded down jackets.85.开放题,合理即可。故填Yes, because they are warm and stylish.86.coming/oming 87.born/orn 88.rights/ights 89.against/gainst 90.prison/rison 91.during/uring 92.friends/riends 93.president/resident 94.sound/ound 95.hard/ard【导语】本文主要介绍了南非前总统纳尔逊·曼德拉的生平事迹,以及他的著作《漫漫自由路》所反映的南非从分裂走向团结的历史。86.句意:他的书《漫漫自由路》不仅讲述了他的个人生活,还展示了南非如何从分裂走向团结。根据“went from being divided to c... together”可知,南非从分裂到团结。come together“团结在一起”,go from...to...“从……变为……”,介词后面的动词要用动名词形式,故填coming。87.句意:曼德拉出生于1918年7月18日。根据“Mandela was b... on July 18, 1918.”可知,曼德拉出生于1918年。be born“出生”,故填born。88.句意:1948年,政府通过了一项法律,阻止了黑人享有与白人同等的权利。根据“the same r... as white people”可知,黑人应享有与白人同等的权利。right“权利”,名词,此处用复数表示多种权利,故填rights。89.句意:曼德拉认为这不公平,并带领人民与之抗争。根据“Mandela didn’t think that was fair and led people to fight a... it.”可知,曼德拉带领人民反对不公平的法律。fight against“对抗”,介词,故填against。90.句意:因为这个原因,1962年他被关进监狱,并在那里度过了27年。根据“he was put into p...”可知,他被关进监狱。prison“监狱”,名词,be put into prison“被关进监狱”,故填prison。91.句意:在此期间,曼德拉仍然坚持战斗。根据“Mandela still kept fighting d... this time.”可知,在这段时间里,曼德拉仍在战斗。during“在……期间”,介词,故填during。92.句意:1990年获释后,他选择放弃仇恨,与敌人化敌为友。根据“make f... with his enemies”可知,与敌人交朋友。make friends with“与……交朋友”,故填friends。93.句意:1994年,南非举行了首次公平选举,曼德拉成为南非首位黑人总统。根据“making Mandela South Africa’s first black p...”可知,曼德拉成为南非首位黑人总统。president“总统”,名词,故填president。94.句意:作为本书的作者,曼德拉做得很好,没有让这本书听起来自高自大。根据“didn’t make the book s... self-important”可知,没有让书听起来自高自大。sound“听起来”,系动词,make sth. do“让某物做某事”,故填sound。95.句意:他分享了他的感受,让读者理解他和他人的艰难时期。根据“making the readers understand his and others’ h... times”可知,让读者理解艰难时期。hard“艰难的”,形容词,故填hard。96.参考例文Dear Chilam,I’m glad that you write to me. The Spring Festival is a very important festival in China. I have many plans for it.First of all, I will clean my house thoroughly before the festival to sweep away bad luck. Then, I will go shopping with my parents to buy all kinds of things needed for the festival, such as fireworks, new clothes and lots of delicious food.On the big day of the Spring Festival, I usually wear new clothes. I like to choose red clothes because red is the symbol of happiness and good luck in Chinese culture. When I receive red packets with money, I will save some of it in my piggy bank to develop a good habit of saving. And I may use some to buy books or other things that I need for my study. I will also visit my relatives and friends during the festival. We will get together, have a big meal and chat happily.It’s really a great time of the year.All the best,Leo【详解】[总体分析]① 题材:本文是一封电子邮件。② 时态:时态主要为“一般将来时”。③ 提示:写作要点已给出,考生应注意不要遗漏要点。注意行文连贯,逻辑清晰,无拼写和语法错误。[写作步骤]第一步,承接给出的开头,点明自己有许多计划;第二步,介绍春节来临之前的计划;第三步,介绍春节当天穿什么衣服,如何使用收到的红包,以及有哪些活动等;第四步,总结,表示春节是一年中很开心的时候。[亮点词汇]①sweep away bad luck扫除厄运②go shopping with my parents和父母一起去购物③the symbol of happiness and good luck象征着幸福和好运[高分句型]①I like to choose red clothes because red is the symbol of happiness and good luck in Chinese culture. (because引导的原因状语从句)②When I receive red packets with money, I will save some of it in my piggy bank to develop a good habit of saving. (When引导的时间状语从句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 江苏省南京市2025—2026学年七年英语上期末考试模拟试题(含答案、听力音频及原文).docx