资源简介 江苏省盐城市2025—2026学年七年英语上期末考试模拟试题【考试范围:全册】(总分:120分 时间:120分钟)学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________注意事项:1.答题前,考生务必在答题卡上用黑色字迹的钢笔或签字笔填写自己的考生号、姓名。2.选择题每小题选出答案后,用 2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。答案不能答在试卷上。3.非选择题答案必须用黑色字迹的钢笔或签字笔写在答题卡各题目指定区域内的相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案,改动后的答案也不能超出指定的区域;不准使用铅笔、涂改液和修正带。不按以上要求作答的答案无效。4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。一、听力选择(满分20分)1.What does the English teacher look like A. B. C.2.What’s the man’s favourite food A. B. C.3.What sport does Mike like best A. B. C.4.How does Tom usually go to school A. B. C.5.Which subject is Nancy good at A. B. C.6.When does the woman’s father watch TV A.At seven. B.At nine. C.After seven.7.What subject is Jack good at A.P. E. B.English. C.Chinese.8.How often does Simon paint A.Once a week. B.Twice a week. C.Three time a week.9.Where are the two speakers A.In the library. B.In the playground. C.On the street.10.Which kind of food does the girl want to have A.Hunan food. B.Chongqing food. C.Sichuan food.听对话,回答以下各小题。11.What colour does the boy’s mother like best A.Blue. B.Green. C.Black.12.What size of dress does the boy take A.Size M. B.Size L. C.Size XL.听一篇短文,回答下列小题,完成信息记录表。How to Spend Pocket MoneyJack He often buys some .John He only buys .Simon He spends most of his pocket money .13.A.toys B.books C.snacks14.A.food B.clothes C.school things15.A.travelling B.playing sports C.shopping听短文,回答各小题。16.Where does Kate live now A.In Canada. B.In the USA. C.In the UK.17.What does Kate do A.A policeman. B.A doctor. C.A teacher.18.How many main roads are there in this town A.One. B.Two. C.Three.19.Who grows flowers in the sunroom A.Kate. B.Kate’s father. C.Kate’s mother.20.Why does Kate like the sunroom A.Because she can talk with her friends there.B.Because she can read books and enjoy flowers there.C.Because she can enjoy the beautiful sunshine there.二、补全对话(满分5分)A: Hello, Millie. 21B: Yes, they hope I can buy things I want.A: 22B: I usually buy some beautiful notebooks. I really like them.A: I like them too. 23B: Both of us like to buy books.A: Well, I also save some money.B: It’s really a good habit. 24A: About 80 yuan.B: I don’t save money. 25A: Great! I think all of us should know how to use our money wisely.A.How much money do you save each month B.But I should learn from you.C.What do you do with your money D.Do your parents give you money in daily life E.And I also love to spend my money on books.三、完形填空(满分15分)Adele helps Grandma in the garden every morning. She is 26 in all the things in it. Today, she has many questions as usual.“ 27 do you put big rocks (岩石) here, Grandma ” Adele asks.Grandma smiles, “You will know the 28 some day, honey.”Adele looks at the rocks. They just sit there, it seems they are waiting for her to 29 their secret (秘密).Adele goes into Grandma’s garden. It rained last night, so it was a bit cold. But the 30 is shining (照耀) warmly now.Suddenly, Adele sees 31 . So many yellow-and-black butterflies are on the rocks. That’s really amazing!As Adele watches 32 , the butterflies are just ready to fly. Then Adele looks more closely at the rocks, but they seem nothing 33 . Finally, she 34 one of the rocks. It is so warm!Adele cries excitedly, “Grandma, I know why you put the rocks here! Because the butterflies 35 sit and warm themselves here!”Grandma says with a smile, “Right! Butterflies can 36 fly when their temperature (温度) is above 27℃. So when it is 37 , they must take in some heat (热量) from the outside first. ”“I see! The rocks will become warm under the sunshine. 38 butterflies sit on the rocks, they can warm themselves too. Then they can fly.”“That’s it!” Grandma 39 . Adele laughs too, “Now I know one thing, Grandma. When I grow up, I’m going to have a garden just like 40 . And it will have lots of butterfly rocks!”26.A.rich B.interested C.good D.short27.A.Why B.What C.When D.How28.A.way B.reason C.plan D.point29.A.go out B.look out C.take out D.find out30.A.earth B.star C.moon D.sun31.A.nothing B.everything C.something D.anything32.A.sadly B.carefully C.kindly D.certainly33.A.special B.easy C.hard D.modern34.A.stands B.hears C.carries D.touches35.A.need B.can C.should D.must36.A.never B.seldom C.also D.only37.A.hot B.cool C.poor D.sunny38.A.Because B.But C.Before D.When39.A.says B.cries C.laughs D.shouts40.A.you B.yours C.their D.theirs四、阅读理解(满分40分)ANow, more and more people like to shop online. They think shopping on the internet is easy. It can also save money and time. City life newspaper does a survey about people’s spending habits. Here are the results.41.Who do most people buy things for A.Their kids. B.Their friends. C.Themselves only. D.Their family members.42.What do both men and women spend most on A. B. C. D.43.What is the passage about A.People’s shopping lists. B.People’s spending habits.C.People’s favourite gifts. D.People’s ways of making money.B①A lot of people are asking me about my new school, Brown’s Free School. It’s really hard to say, so I give them an example of one day.②It’s Wednesday morning and it’s time for the weekly school meeting. This week, we talk about “wheels (轮子)”. Kyle, one of the students in my class, advises a new rule that students can bring skateboards, skates and bicycles to school. Our teacher, Mr. Jackson, says that we can do this one day a week and the whole school votes (投票) on a “wheels” day for next Friday.③Here, at Brown’s Free School, we can do what we like! We can choose to go to class, watch TV or play computer games, but most students choose to go to class—it is more interesting! When we don’t like a class in the classroom, we can just walk out!④At Brown’s Free School, there is no uniform or exam. We choose what we study and how to study. We can study in groups or on our own. If you are at school and you want to study how a car works, the teachers will help you find a way to study it. If you want to start a new school magazine, you can tell the teachers. Then, they will find a way to help you do it.⑤That is how Brown’s Free School works. The ideas come from the students, and everyone works together to make them happen. It is a great experience and I love going to Brown’s Free School!44.The writer gives the example to show ________.A.how the school works B.how the teachers give classesC.what his new school looks like D.how students vote on a “wheels” day45.In Paragraph ②, the writer introduces their weekly school meeting by ________.A.telling stories B.listing numbers C.asking questions D.listing facts46.The structure (结构) of the passage is ________. (P= Paragraph)A. B.C. D.47.What can we learn from the passage A.The school meeting is on Friday.B.The writer likes the old school better.C.The teachers at Brown’s Free School are helpful.D.The students at Brown’s Free School wear uniforms every day.CWhat do you plan to do to celebrate China’s Double Ninth Festival (the 9th day of the 9th lunar (农历) month) for your grandparents Perhaps you buy them something on this special day, but a long talk makes them feel you love them so much. It is nice to talk to them about their childhood. The more you understand their life in the old days, the more you understand them. However, the best way to celebrate the Double Ninth Festival is to show your care for your grandparents in the following ways.Firstly, remember to get bowls and chopsticks ready for them before each meal. After the meal, don’t wait for them to clean the table. Do it yourself.Secondly, when you go to the supermarket, remember to buy something they like. You don’t have to buy your grandparents expensive gifts. Buy something small and they will like it as much.Thirdly, remember your grandparents’ birthdays. Say “Happy Birthday” to them or call them on their birthdays.Finally, have a talk with them about their life in the past, especially their interesting childhood.Remember, it’s not only on the Double Ninth Festival that you should show your care for them; you should care for them every day.48.How many ways are there to show your care for your grandparents in this passage A.Four. B.Five. C.Six. D.Seven.49.Which of the following is true A.After the meal, wait for your grandparents to wash the dishes.B.Don’t forget your grandparents’ birthdays.C.Say “Happy birthday” to your grandparents before their birthdays.D.Show your care for your grandparents only on the Double Ninth Festival.50.What would be the best structure of the passage A.1/2-3-4-5/6 B.1/2-3-4-5-6 C.1-2/3-4-5/6 D.1/2-3-4/5-651.The passage is possibly from __________.A.a novel B.a textbook C.a dictionary D.a newspaperDThe Fisherman climbs down the mountain. The Fisherman’s Soul (灵魂) calls to him, “Don’t send me away. Please, don’t send me away.”“You are not important to me.” says the Fisherman. “Go away. Go where you want. My love is calling me.”The Fisherman arrives (到达) at the seashore (海岸). He stands with his back to the moon. He looks at the sea. White arms are calling him. His shadow (影子) lies before him. His shadow is the body of his soul.The Soul speaks again, “Send me away with your heart.”“How can I love my Mermaid with no heart ” replies the Fisherman.“Be kind,” says the Soul. “Give me your heart.”“My heart is for my Mermaid (美人鱼). Go!”“Can I not also love ” the Soul tries again.“Go! You are not important to me,” cries the Fisherman. He takes the little knife and he cuts his shadow away from his feet.The shadow rises and stands before him. The shadow is the same size as the Fisherman.“Go!” says the Fisherman. “I don’t want to see you again.”“No,” replies the Soul. “I want to meet you again.”“How ” asks the Fisherman. “You cannot follow me under the sea.”“Every year I can come back to this place,” says the Soul. “I can call you and you can come.”“OK”, replies the Fisherman. “I can come.”The Fisherman jumps into the water. The Tritons blow their horns (号角) and the little Mermaid comes to meet him. She kisses him. They go down under the water.The Soul watches on the beach. He is all alone.— Taken from The Fisherman and His Soul52.When does the story happen A.In the morning. B.In the evening. C.In the afternoon. D.At noon.53.The Soul hopes the fisherman can send it away with ________.A.the knife B.the shadow C.the Mermaid D.the heart54.Who is the Fisherman’s love A.The Soul. B.The Mermaid. C.Himself. D.No one.55.What does the passage mainly talk about A.The fisherman and the Mermaid get together.B.The soul tries to come back to the Fisherman.C.The Soul wants to get away from the Fisherman.D.The Fisherman sends his soul away.第二节 请认真阅读短文,从短文下面选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,其中有一个选项多余。In the past 75 years, museums in Jiangsu have become very popular. 56By 2023, there were 355 museums in Jiangsu. 57 In 2023, Jiangsu had about 120,000,000 visitors to its museums and set a new record (纪录).Jiangsu has over 1,200,000 cultural relics (文物). Some of these are very special. 58 .This year, there are many exciting exhibitions (展览) like The Glory of the Aegean Sea: The Exhibition of Ancient Greek Civilization at the Nanjing Museum and I am Ashurbanipal: King of Assyria at the Suzhou Museum. 59The museums use new technology (技术), like AI and VR, to make visits more fun. For example, Nanjing’s Deji Art Museum lets visitors “walk” into the old paintings and spend time with the characters in them.60 They make learning about Chinese culture exciting and fun!A.Of these, 313 museums are free for everyone to visit.B.Outside Jiangsu, there are more interesting museums.C.These shows help people learn about different cultures.D.Many people there visit museums as part of their daily lives.E.In a word, museums in Jiangsu mix traditional and modern ideas.F.They show the colourful history and culture of Jiangsu and China as a whole.五、选词填空(满分10分)阅读短文,从方框中选择适当的单词并用其正确形式填空,使短文通顺,意思完整,每个单词限用一次。from tradition special play sweepOur motherland (祖国) is a great country. It has 61 cultures with a very long history.Chinese food 62 an important role in Chinese families. Chinese people eat their meals with chopsticks (筷子). One of the main foods is rice. Tea is a famous drink.Chinese calendar (日历) is different 63 the one in Western countries. New Year’s Day is in late winter. It is also called the Spring Festival. And it also has some special 64 cultures. For example, 65 the floor before New Year’s Day sweeps away all the old year’s bad luck.mean other dragon language thousandThe Chinese zodiac (黄道十二宫图), known as Sheng Xiao, follows a twelve-year cycle. Each year is named after an animal. For example, the year that begins in 2024 is the year of the 66 .Chinese is a little difficult 67 . Chinese writing has developed for over 4,000 years. It has 68 of characters (汉字). A character stands for a word and also a 69 . Besides Putonghua, Chinese people speak some 70 forms of the language, and there are many kinds of dialects (方言).六、短文填空(满分10分)根据短文内容及首字母提示填空,使其意思完整。A little boy runs to a train station (火车站). H 71 is out of breath (上气不接下气) when he g 72 there. The train l 73 and the boy can’t catch it.There is a man b 74 the boy. He says to the boy, “if you can run faster, you can c 75 the train.”“I run as f 76 as I can.” says the boy.“But w 77 are you late for the train ” asks the man.“Because I start too l 78 ,” answers the boy. “Next time, I should start early.”Many young people don’t w 79 hard at the beginning (开头). They lose (失去) many good chances. They f 80 sorry when it is too late.七、任务型阅读(满分10分)阅读短文,回答下列问题,每题答案不超过6个词。On a sunny day, Mother Hen is playing with her children on the grass. Later, they are hungry, so Mother Hen takes her children out to look for food. She finds a grain of wheat (麦子). So she asks her children to plant it in the garden. But they are too lazy and don’t want to do it. Mother Hen has to do it herself.A few months later, they get a lot of wheat. She asks her children, “Who would you like to take the wheat to the shop and get some flour (面粉) ” But they don’t want to do it. So she takes the wheat to the shop and brings the flour home.After getting home, she asks, “Who will make some bread with the flour ” They all say, “I’m not free.”When she makes the bread, she says to her chickens, “Who wants to eat the bread ” “I will,” they all say. “No, you can’t. You don’t want to do anything before I make the bread. You must know ‘No pains, no gains (一分耕耘,一分收获).’ ” She doesn’t give any bread to them and she eats it herself.81.Where are the chickens playing 82.Why does Mother Hen take her children out to look for food 83.When do they get a lot of wheat 84.Who eats the bread at last, Mother Hen or her children 85.What do you think of the children 八、书面表达(满分10分)86.亲爱的同学们:愉快的寒假就要到来了,每年的寒假你是如何度过的呢?通常你是怎样使这个假期变得快乐而有意义的呢 根据下面的表格提示,用英语描述自己每年是如何过好寒假的。My winter holidayLifestyle Study Spring Festival Other activitiesHealthy food & Sports Homework & Reading Things to do & Feeling ……要求:1.文中不得出现真实的人名、校名等相关信息。2.要点齐全,紧扣主题,适当发挥,条理清楚,语意连贯。3.书写规范,标点正确。正文80词左右,开头和结尾已经写好,不计入总词数。My winter holidayThe winter holiday is coming. I am happy to tell you something about my winter holiday every year.____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________How lucky I am to have such a colourful and meaningful winter holiday!/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科试卷第1页,共3页试卷第1页,共3页参考答案1.C【原文】W: What does your English teacher look like M: She has long hair and wears glasses.2.C【原文】W:What’s your favourite food M: I like different kinds of food like hamburgers and chips but cakes are my favourite food.3.A【原文】W: Mike, what sport do you like best M: I like football best.4.B【原文】W: How do you usually go to school, Tom M: By bike.5.B【原文】M: Which subject do you like, Nancy W: I like English and I am good at it.6.A【原文】M: Does your father watch TV in the evening W: Yeah. He only watches the seven o’clock news. You know he’s very busy.7.C【原文】W: I know Kate is good at English and Maths. What about you, Jack M: Oh, I’m good at Chinese.8.B【原文】W: What is your favourite hobby, Simon M: I like painting very much. I paint on Tuesday and Friday.9.A【原文】W: Can I help you M: Yes, I’d like two books about music.10.C【原文】W:Excuse me, I’m new here. Where can I have some Sichuan food M: Well, the restaurant on Hunan Road is a good choice.11.A 12.B【原文】W: What can I do for you M: I’d like to buy a dress for my mother as her birthday gift.W: We have many dresses here. They are very nice. Do you like them M: Yes. But I’m afraid my mother doesn’t like the colour.W: There are some dresses of different colours over there. You can have a look.M: Emm. The blue one looks nice. I think my mother will like it. Blue is her favourite colour.W: What size does your mother wear M: Oh. I don’t know, she is 1.6 metres tall and about 60 kilograms.W: OK. Size L is right for her.M: Great. How much is it W: 120 yuan.13.C 14.C 15.A【原文】I’m Jack. I’d like to tell you about how my friends and I spend our pocket money. I always feel hungry before lunch. So I often go to the school shop after two lessons in the morning and spend most of my pocket money on snacks there. John is my best friend. He always goes to the shop with me, but he only spends money on school things like books, pens and so on. Simon has a good saving habit. He saves most of his pocket money. He can travel in the holidays.16.C 17.C 18.A 19.B 20.C【原文】My name is Kate. I’m from California, but I’m living in Ketton now. It’s a small town in the UK. I teach English in a local school. There is only one main road in this town. You can see a shop, a restaurant and a bar along the road. My house is not very big, but we have a nice sun room. My father grows some flowers in it. My mother likes to talk with her friends there. I often read books and drink tea there. I love it because it’s a good place to enjoy the beautiful sunshine.21.D 22.C 23.E 24.A 25.B【导语】本文是一则对话,讨论了双方如何使用零花钱,以及对储蓄习惯的看法。21.根据“Yes, they hope I can buy things I want.”可知,空处是一般疑问句,主语是复数名词,D项“你的父母在日常生活中给你钱吗?”符合语境,与下文的买东西相衔接。故选D。22.根据“I usually buy some beautiful notebooks. I really like them.”可知,空处应是询问对方会买什么,C项“你怎么处理你的钱”符合语境,故选C。23.根据“I like them too”可知,空处应是说介绍自己喜欢买的东西,E项“我也喜欢花钱买书。”符合语境,故选E。24.根据“Well, I also save some money.”和“About 80 yuan.”可知,空处应是询问对方存了多少钱,A项“你每个月存多少钱?”符合语境,故选A。25.根据“I don’t save money.”可知,自己没有存下钱,所以空处应是说向对方学习,B项“但我应该向你学习。”符合语境,故选B。26.B 27.A 28.B 29.D 30.D 31.C 32.B 33.A 34.D 35.B 36.D 37.B 38.D 39.A 40.B【导语】本文主要讲述了Adele想知道为什么奶奶的花园里有大石头,在一个下过雨的早上,她看到蝴蝶在石头上取暖,然后飞走了,她这才明白了原因。26.句意:她对花园很感兴趣。rich富有的;interested有趣的;good好的;short短的。根据“Today, she has many questions as usual.”可知,她有很多问题要问,说明她对花园感兴趣。故选B。27.句意:Adele问,“为什么你在这里放大岩石?”Why为什么;What什么;When何时;How如何。根据“You will know the...some day,”可知,奶奶让她自己找原因,故空处是询问为何在花园里放大岩石。故选A。28.句意:奶奶笑着说,“总有一天你会知道原因的,亲爱的。”way方式;reason原因;plan计划;point观点。根据“...do you put big rocks (岩石) here, Grandma ”可知,她询问奶奶放岩石的原因,她的奶奶让她自己寻找原因。故选B。29.句意:它们只是坐在那里,似乎在等她找出它们的秘密。go out出去;look out当心;take out拿出;find out找出。根据上文可知,她询问奶奶放岩石的原因,她的奶奶让她自己寻找答案,故她觉得岩石似乎在等她找出秘密。故选D。30.句意:但是现在太阳正暖和地照耀着。earth地球;star星星;moon月亮;sun太阳。根据“But the...is shining (照耀) warmly now.”可知,“太阳”正温暖地照耀着。故选D。31.句意:突然,Adele看到一些东西。nothing没有什么;everything每件东西;something一些东西;anything任何事情。根据“So many yellow-and-black butterflies are on the rocks.”可知,她看到了岩石上的蝴蝶,说明她看到了一些东西。故选C。32.句意:在Adele认真观察时,蝴蝶正准备飞翔。sadly悲伤地;carefully认真地;kindly友善地;certainly当然。根据“That’s really amazing!”可知,她发现有蝴蝶,故而觉得很吃惊,所以会认真观察。故选B。33.句意:然后Adele更近地观察岩石,但它们看起来没有什么特别的。special特别的;easy容易的;hard艰难的;modern现代的。根据“Then Adele looks more closely at the rocks, but they seem nothing...”可知,她近处观察岩石,没发现什么特别的。故选A。34.句意:最后,她摸了其中一块岩石。stands站立;hears听到;carries搬运;touches触摸。根据“It is so warm!”可知,岩石有温度,故而是她摸了岩石之后感觉到的。故选D。35.句意:因为蝴蝶可以停驻在这里,温暖它们自己。need需要;can能;should应该;must必须。根据“Because the butterflies...sit and warm themselves here!”可知,蝴蝶“可以”停驻在这里,温暖它们自己。故选B。36.句意:奶奶笑着说:“对啊!蝴蝶只有在温度高于27℃时才能飞翔。因此,天凉时,它们必须首先从外部吸收一些热量。”never从不;seldom很少;also也;only仅仅、只。根据“Butterflies can...fly when their temperature (温度) is above 27℃.”及常识可知,蝴蝶“只有”在温度高于27℃时才能飞翔。故选D。37.句意:奶奶笑着说:“对啊!蝴蝶只有在温度高于27℃时才能飞翔。因此,天凉时,它们必须首先从外部吸收一些热量。”hot热的;cool凉爽的;poor贫穷的;sunny晴朗的。根据“fly when their temperature (温度) is above 27℃.”可知,蝴蝶在温度高于27℃时才能飞翔,所以天凉时,它们先要从外部吸收热量。故选B。38.句意:当蝴蝶栖息在岩石上,它们也可以自己取暖。Because因为;But但是;Before在……之前;When当……时。根据空后两句关系可知,空处需when来引导时间状语从句。故选D。39.句意:奶奶说,“就是这样。”says说;cries哭;laughs笑;shouts喊。根据“ ‘That’s it!’ ”可知,这是奶奶说的话。故选A。40.句意:等我长大了,我将有一个和你一样的花园。you你,你们;yours你的,你们的;their他们的,形容词性物主代词;theirs他们的,名词性物主代词。根据“I’m going to have a garden just like...”可知,空格处意为“你的花园”,此处名词性物主代词yours代指your garden,故选B。41.C 42.A 43.B【导语】本文是一张海报,海报中分析了人们的购物习惯等信息。41.细节理解题。根据海报中“buy for themselves only”可知是只给自己买东西的人的比例最高,故选C。42.细节理解题。根据海报中“THE MOST POPULAR ITEMS”中的“Clothes”的比例可知,男女双方都在购买服装上花费最多。故选A。43.主旨大意题。本文是一张海报,海报中分析了人们的购物习惯等信息,因此文章讲述了人们的消费习惯。故选B。44.A 45.D 46.D 47.C【导语】本文是一篇说明文,介绍了作者所在的一所自由学校——布朗自由学校。在这里,学生可以自由安排自己的学习和生活,学校会议讨论的内容以及学校的各种活动都由学生决定。44.细节理解题。根据文章第一段“It’s really hard to say, so I give them an example of one day.”及全文可知,作者通过展示一天的活动是为了说明学校是如何运作的。故选A。45.推理判断题。根据文章第二段“It’s Wednesday morning and it’s time for the weekly school meeting. This week, we talk about ‘wheels (轮子)’. Kyle, one of the students in my class, advises a new rule that students can bring skateboards, skates and bicycles to school.”可知,作者通过列举事实介绍了他们的周会。故选D。46.篇章结构题。通读全文,特别是根据文章第一段“A lot of people are asking me about my new school, Brown’s Free School. It’s really hard to say, so I give them an example of one day.”以及文章最后一段“That is how Brown’s Free School works. The ideas come from the students, and everyone works together to make them happen. It is a great experience and I love going to Brown’s Free School!”可知,文章第一段总起,介绍作者介绍自己学校的缘由;文章第二段至第四段分述,具体介绍学校的情况;文章最后一段总结,总结学校的特点和作者的态度。所以文章结构为总分总。故选D。47.细节理解题。根据文章第四段“If you are at school and you want to study how a car works, the teachers will help you find a way to study it. If you want to start a new school magazine, you can tell the teachers. Then, they will find a way to help you do it.”可知,布朗自由学校的老师很有帮助。故选C。48.A 49.B 50.A 51.D【导语】本文主要介绍了重阳节的庆祝方式。48.细节理解题。根据文章第二至五段内容可知,文中提到的关心祖父母的方式有4种。故选A。49.细节理解题。根据“Thirdly, remember your grandparents’ birthdays.”可知,记住祖父母的生日,即不要忘记祖父母的生日。故选B。50.篇章结构题。根据文章内容可知,第一段引出话题——庆祝重阳节的方式,第二至五段分述四种具体关心方式,第六段总结升华——强调关心不应只在重阳节,而要每天坚持。故选A。51.推理判断题。本文主要介绍了重阳节的庆祝方式,属于生活建议类,由此推断,本文可能来自报纸的“家庭生活”或“传统文化”栏目。故选D。52.B 53.D 54.B 55.D【导语】本文是一篇记叙文,文章来自于王尔德的童话中的《渔夫和他的灵魂》。渔夫的影子是他的灵魂。渔夫拿起小刀,把影子从脚上划开,跳入水中和小美人鱼在一起。52.推理判断题。根据“He stands with his back to the moon.”可知,他背朝月亮,应是晚上。故选B。53.细节理解题。根据“The Soul speaks again, ‘Send me away with your heart.’ ”可知,灵魂希望渔夫用心送走它。故选D。54.细节理解题。根据“ ‘How can I love my Mermaid with no heart ’ replies the Fisherman.”可知,渔夫的爱人是美人鱼。故选B。55.主旨大意题。通读全文,主要讲述渔夫为了和心爱的小美人鱼在一起,艰难地送走自己灵魂的故事。故选D。56.D 57.A 58.F 59.C 60.E【导语】本文主要讲述了苏州博物馆的相关内容以及其影响。56.根据“In the past 75 years, museums in Jiangsu have become very popular.”可知,苏州的博物馆非常受欢迎,因此空处应承接上文内容。选项D“那里的许多人参观博物馆是他们日常生活的一部分。”符合语境。故选D。57.根据“By 2023, there were 355 museums in Jiangsu.”可知,到2023年,江苏有355家博物馆,空处应承接上文,继续讲述博物馆相关内容。选项A“其中,313个博物馆免费供所有人参观。”符合语境。故选A。58.根据“Jiangsu has over 1,200,000 cultural relics. Some of these are very special.”可知,此处介绍江苏有120多万件文物,其中一些非常特别,因此空处应继续介绍特别之处。选项F“它们展示了江苏和整个中国丰富多彩的历史和文化。”符合语境。故选F。59.根据“This year, there are many exciting exhibitions like…at the Suzhou Museum. ”可知,前文介绍了今年很多令人兴奋的展览,因此空处内容应与这些展览相关。选项C“这些节目帮助人们了解不同的文化。”符合语境。故选C。60.根据“They make learning about Chinese culture exciting and fun!”可知,他们让学习中国文化变得令人兴奋和有趣,空处应总结苏州博物馆的优势。选项E“总之,江苏的博物馆融合了传统和现代的理念。”符合语境。故选E。61.special 62.plays 63.from 64.traditional 65.sweeping 66.dragon 67.language 68.thousands 69.meaning 70.other【导语】本文介绍了中国的文化。61.句意:它有着悠久的历史和特殊的文化。空处作定语修饰名词cultures,应用形容词。结合选词可知,是指特殊的文化,应用special。故填special。62.句意:中国的食物在中国家庭中起着重要的作用。play an important role“起重要作业”,为固定短语。本句是一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式。故填plays。63.句意:中国的日历和西方国家的不同。此处是固定短语be different from“和……不同”。故填from。64.句意:它也有一些特殊的传统文化。根据“the floor before New Year’s Day sweeps away all the old year’s bad luck.”可知,这是中国的传统文化,应用形容词traditional“传统的”。故填traditional。65.句意:例如,在新年前打扫地板可以扫除旧年的霉运。根据“the floor before New Year’s Day sweeps away all the old year’s bad luck.”可知,指的是扫地,应用动词sweep。此处是作主语,应用动名词结构。故填sweeping。66.句意:例如,2024年开始的那一年是龙年。根据“the year that begins in 2024”可知,2024年是龙年,应用名词dragon。故填dragon。67.句意:中文是一门有点难的语言。根据“Chinese”可知,中文是一门语言,应用单数名词language。故填language。68.句意:它有上千个汉字。根据“of characters (汉字)”可知,中文有数千个汉字,应用thousands of。故填thousands。69.句意:一个汉字既代表一个词,也代表一个意思。根据“A character stands for a word and also a ”可知,在中文中,一个汉字也可以代表一个意思,应用单数名词meaning。故填meaning。70.句意:除了普通话,中国人还说一些其他形式的语言,并且有许多种方言。根据“Chinese people speak some...forms of the language”可知,中国人还说一些其他形式的语言,应用other。故填other。71.He/e 72.gets/ets 73.leaves/eaves 74.beside/eside 75.catch/atch 76.fast/ast 77.why/hy 78.late/ate 79.work/ork 80.feel/eel【导语】本文主要介绍了一个小男孩因出发太晚而错过火车的故事,告诉我们起初不努力会失去很多好机会,最终会感到遗憾。。71.句意:当他到达那里时,他上气不接下气。根据“A little boy runs to a train station.”可知此处指代的是那个男孩,he是主格,作主语。故填He。72.句意:当他到达那里时,他上气不接下气。根据“A little boy runs to a train station.”以及“out of breath”可知,此处应是当他到达那里时,get there“到达那里”,句子是一般现在时,主语是he,谓语动词用第三人称单数。故填gets。73.句意:火车开走了,男孩赶不上它。根据“the boy can’t catch it”可知,火车离开了,leave“离开”,句子是一般现在时,主语是the train,谓语动词用第三人称单数。故填leaves。74.句意:男孩旁边有一个男人。根据“He says to the boy”可知,男人应该是在男孩的旁边,beside“在……旁边”。故填beside。75.句意:如果你能跑得更快,你就能赶上火车。根据“the boy can’t catch it”以及“if you can run faster”可知,如果男孩能跑得更快,就能赶上火车,catch“赶上”,是动词,情态动词can后接动词原形。故填catch。76.句意:我尽我所能跑得快。根据“run”可知,需用副词fast修饰,“as+形容词或副词的原形+as I can”表示“尽我所能”,因此fast用原形。故填fast。77.句意:那你为什么没有赶上火车?根据“ I run as...as I can.”以及“late for the train”可知,此处询问未能赶上火车的原因,why“为什么”。故填why。78.句意:因为我出发得太晚了。根据“Next time, I should start early.”可知,此处应是出发得太晚了,late“晚,迟”。故填late。79.句意:很多年轻人一开始不努力工作。根据“They lose many good chances.”可知,此处应是年轻人不努力工作,失去了很多机会,work hard“努力工作”,助动词don’t后加动词原形。故填work。80.句意:当为时已晚时,他们会感到后悔。根据“sorry”可知,此处应是感到后悔,feel“感到”,句子是一般现在时,主语是They,谓语动词用原形。故填feel。81.On the grass. 82.Because they are hungry. 83.A few months later. 84.Mother Hen. 85.They are too lazy./Too lazy./I think they are too lazy.【导语】本文是一篇关于母鸡和小鸡们的故事。母鸡要求小鸡们参与种植和加工麦子,但小鸡们因懒惰而不愿意。81.根据“On a sunny day, Mother Hen is playing with her children on the grass.”可知,母鸡和她的孩子们在草地上玩耍。故填On the grass.82.根据“Later, they are hungry, so Mother Hen takes her children out to look for food.”可知,后来,他们饿了,所以母鸡带着她的孩子们出去寻找食物。故填Because they are hungry.83.根据“A few months later, they get a lot of wheat.”可知,几个月后,他们收获了很多小麦。故填A few months later.84.根据“She doesn’t give any bread to them and she eats it herself.”可知,母鸡自己吃了面包,故填Mother Hen.85.通读全文可知,小鸡们不愿意参与种植和加工小麦,他们很懒惰,故填They are too lazy./Too lazy./I think they are too lazy.86.范文My winter holidayThe winter holiday is coming. I am happy to tell you something about my winter holiday every year.I have a healthy lifestyle. I usually have healthy food, such as fruits and vegetables. I also drink enough water and get enough sleep every day. I often do sports to keep fit. Sometimes I play basketball with my friends.I spend enough time doing homework every day. I also spend some time reading all kinds of books.We often celebrate the Spring Festival with my family. We have a big dinner and then watch TV. My parents and other relatives give me red packets. I feel excited.Music is my favourite, so I often listen to music to relax myself.How lucky I am to have such a colourful and meaningful winter holiday!【详解】[总体分析]①题材:本文是一篇材料作文;②时态:本文时态为“一般现在时”;③提示:要点已给出,在其他活动一栏还需补充完整,注意要点衔接自然顺畅。[写作步骤]第一步,介绍寒假中的生活方式,吃得健康,经常运动;第二步,假期的学习情况;第三步,春节如何庆祝,及感受;第四步,介绍其他的活动。[亮点词汇]①such as比如②spend time doing sth花时间做某事③keep fit保持健康[高分句型]①Music is my favourite, so I often listen to music on TV to relax myself.(so连接的并列句)答案第1页,共2页答案第1页,共2页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 audio.mp3 江苏省盐城市2025—2026学年七年英语上期末考试模拟试题(含答案、听力音频及原文).docx