【精品解析】河北省石家庄市五校2025-2026学年八年级上学期期中英语试题

资源下载
  1. 二一教育资源

【精品解析】河北省石家庄市五校2025-2026学年八年级上学期期中英语试题

资源简介

河北省石家庄市五校2025-2026学年八年级上学期期中英语试题
一、Ⅳ.完形填空(共10小题,计10分)
(2025八上·石家庄期中)I will always remember the first time I tried paper-cutting. My mother was good at it and I wanted to be like her. 1. , I made a lot of mistakes during my first class. Since it was only my first day, I told myself to keep calm and carry on.
Weeks passed and my paper-cutting didn't get any 2. . I became worried. Then my teacher told us we were going to hold a show. I practised hard. 3. , after some time I still couldn't get the point. I decided to turn to my mum for help.
"Don't worry," she said with a smile. "I will 4. you."
My mum was very patient—she 5. a lot of time teaching me how to do paper-cutting.
She never got angry when I made silly mistakes. She taught me with the greatest love and understanding. When it was time for the 6. , I was as prepared as I could be.
In front of me was a pair of scissors and some paper. My 7. moved quickly. I was working on a picture of bamboo. Five minutes later, I made the last 8. .
"The bamboo seems to be 9. and the leaves look like they are dancing. Excellent!" people around me cheered.
"I'll say ‘thank you' to my dear mum. She's helped me a lot." I said. "This cutting is called Zhubaoping'an," I 10. . "It means ‘I wish you a safe and healthy life!'"
1.A.Finally B.Luckily C.Actually D.Especially
2.A.bad B.poor C.better D.best
3.A.Moreover B.However C.In fact D.As a result
4.A.help B.protect C.accept D.describe
5.A.cost B.paid C.took D.spent
6.A.show B.match C.course D.competition
7.A.mouth B.hands C.legs D.heart
8.A.brush B.writing C.drawing D.cut
9.A.alive B.important C.handsome D.silent
10.A.asked B.replied C.compared D.added
二、A
(2025八上·石家庄期中)
11.How much should Mrs Li pay if she takes the 3-day Hangzhou tour with her two daughters
A. 3,600. B. 3,000. C. 2,640. D. 2,000.
12.What can you do on Nanjing Road
A.Enjoy delicious seafood. B.Make silk for your mum.
C.Walk along the famous lake. D.Go shopping for gifts.
13.How can you take the 2-day Dongtou tour from Shanghai
A.Travel by plane or by ship. B.Drive a car or go by train.
C.Fly there or take a train. D.Drive a car or go by ship.
三、B
(2025八上·石家庄期中)As he lay awake, Bebeto could hear his parents discussing his sister Ana's birthday in two days. Although they were poor, their birthdays were always joyful, and the gifts were always homemade.
Bebeto remembered how Ana's eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he wanted her to have it! Suddenly, he had an idea.
The following morning, Bebeto rode his bike to the outskirts (郊区) of town. He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there. The smaller trees had few mangoes left, but he gathered some by noon.
As the sun climbed high, Bebeto faced the challenge of the tall trees with ripe (成熟的) mangoes just out of reach. Bebeto made a tool with a bamboo stick to get them. It was tiring work. His neck and arms hurt. His hard work paid off. By late afternoon, his bag was nearly full.
On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll.
The next morning, at breakfast, Bebeto placed a large bowl of mangoes in front of Ana. "Happy birthday, my sister," he said.
"My favourite fruit! Thank you, Bebeto!" she picked up the top mango.
Then her eyes widened, and her smile became brighter. There, among the fruit, was the new doll.
14.What did Bebeto decide to do for his sister's birthday
A.Pick mangoes as a gift. B.Make a homemade doll.
C.Sell mangoes to buy a doll. D.Buy a bowl of mangoes.
15.How did Bebeto get the mangoes
A.He bought some mangoes.
B.He picked the mangoes from trees.
C.Some boys gave him the mangoes.
D.Some boys helped him pick the mangoes.
16.Which words best describe Bebeto
A.Selfless and nervous. B.Thoughtful and selfless.
C.Intelligent but naughty. D.Hard-working but strict.
四、C
(2025八上·石家庄期中)Fish babies in space (太空) What surprising news! In a space study on zebra fish, Chinese scientists have set a new record. They successfully got four zebra fish to live and grow healthily in a closed water world.
The zebra fish went to China's space station on the Shenzhou XIII spaceship on 25th April, 2024. Since then, they have been living in a closed fish tank (缸) with some plants. The fish grew up and had babies in 43 days. It means that the fish completed a whole life stage, from growth to development and giving babies.
In their special closed environment, the plants made air for the fish and the fish's waste gave the plants food. The scientists gave the fish food through a special needle (针管).
Such a closed environment is important for future studies in space. It means that plants and animals can live in space more easily.
The scientists also found that the zebra fish acted differently in space. For example, they often swam on their backs in space. The low gravity (重力) in space is a big reason. However, on Earth, gravity pulls everything to the Earth's centre, and animals can find their way easily. Gravity also makes their bodies work harder and become stronger.
It isn't the first time fish have been sent into space. Zebra fish were earlier sent to the space station in 1976. Why do scientists choose zebra fish Humans and zebra fish share 70 per cent of the same genes (基因). So the new finding will help scientists better understand human health and human diseases.
17.What do we know about the space study
A.There were more than four zebra fish at last.
B.It took scientists less than one month to finish the study.
C.It took place in an open fish tank.
D.Scientists from different countries did it together.
18.Which picture should be in the circle with " " to show the environment in the fish tank
A. B.
C. D.
19.What's the possible result of the low gravity in space
A.Human bodies get stronger.
B.Animals can easily find their way.
C.The zebra fish swim on their backs.
D.The zebra fish swim in the same direction.
20.What is the last paragraph mainly about
A.The importance of the study.
B.The ways of the space study.
C.Further studies on zebra fish.
D.The differences between zebra fish and humans.
五、D
(2025八上·石家庄期中)The National Tree Planting Day falls on 12th March every year. But do you know that the tradition of planting trees started a long time ago in China It rained a lot around the Qingming Festival. People planted trees around this time because trees could grow better with enough rain.
Ancient Chinese planted many kinds of trees like mulberry trees (桑树) and fruit trees. Farmers needed mulberry leaves to feed silkworms. They made clothes with silk, sold them to the west of the world and brought back what they needed. Another famous tree-planting lover, Zhuge Liang, planted 800 mulberry trees to help others.
Dong Feng, a famous doctor in the Three Kingdoms Period (三国时期), saved many people's lives. He didn't ask them for money. What he only asked for was to plant apricot trees (杏树) on a hill. As time went by, a forest of apricot trees grew on the hill. That's why we now show our thanks to a good doctor with the words "the warmth in an apricot forest".
There are many other interesting stories about planting trees. When the National Tree Planting Day comes next year, will you plant a tree with your wishes in it
21.When is the National Tree Planting Day
A.On 11th March. B.On 12th March.
C.On 13th March. D.On 14th March.
22.Ancient Chinese planted trees around the Qingming Festival because ________.
A.it was much warmer around that time
B.farmers had more free time at that time
C.the weather was better for trees to grow
D.it was time to remember their dead family
23.The writer wrote Paragraph 2 to tell us that ________.
A.people planted trees to help the environment
B.people could make mulberry leaves into clothes
C.people only planted mulberry trees and fruit trees
D.people could get what they needed by planting trees
24.The underlined part "the warmth in an apricot forest" means "________" in Chinese.
A.妙手回春 B.古道热肠 C.杏林春暖 D.悬壶济世
25.What is the best title for this passage
A.The Best Time to Plant Trees B.Tree Planting in Ancient China
C.Good Reasons for Planting Trees D.An Interesting Story of a Doctor
六、第二节:
(2025八上·石家庄期中)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Do you like to play  26.   Do you know a special day for play 11 June, 2024 was the first International Day of Play (国际游玩日). On 26 March, the United Nations decided to create a day to honour play worldwide.
 27.   It's an important part of their growth. Play makes them move around, so they can be healthy. It also helps them make friends and know how to work with others. All of these things are important.
In fact, play doesn't only happen in free time. In school, play can make study more interesting. It helps kids remember information they need to learn.  28.  
However, 80 percent of children said their parents don't think play is important.  29.   The data (数据) came from a survey made by YouGov and the Child & Youth Friendly Governance Project in 2023. The groups surveyed about 10, 000 children from more than 20 countries.
Now, some organizations (组织) want to tell people the importance of play.  30.   "Play is powerful," Melsaac says. "Through play, children understand and find out more about the world."
A. So they may like learning more.
B. Do you think play is very important
C. Play is more than just a fun time for children.
D. They still think that study is the most important thing.
E. Almost every kid around the world likes to play in the park.
F. That's why they worked together to create the International Day of Play.
七、Ⅵ.阅读表达(共5小题,计10分)
(2025八上·石家庄期中)Many families live busy lives. Every week, the children have homework, sports, music lessons and club activities. The parents are busy too. They work, do the housework, cook meals and drive their children to take part in activities. Some families do not have time to eat meals together more than once a week. Our community (社区) decided that it was time to take a break.
After three weeks of planning, we took one night off. We called it the "family night". It was a night for families to spend time together. Sports teams stopped their practices, and teachers did not give homework.
On the "family night", we decided to turn off our televisions. "We also decided not to answer the phone," answering machines said. "Please call back tomorrow." Many families ordered hamburgers and other food from stores or restaurants so that they wouldn't need to spend time cooking.
There were lots of activities. Storytelling and card games were the most popular. These activities gave families the chance (机会) to spend time together. Children and parents weren't so busy, and children didn't spend so much time playing computer games or watching TV. On the "family night", families relaxed and spent the evening together. We hope to have more "family nights".
31.What was the "family night"
   
32.How long did it take the community to plan for the "family night"
   
33.Why did people order food from stores or restaurants on the "family night"
   
34.What were the most popular events at the "family night"
   
35.Do you want to have a "family night" in your community too Why
   
八、Ⅶ.短文填空(共10小题,计20分)
(2025八上·石家庄期中)用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。(每个单词限用一次,每空限填一个单词。)
save lucky one large home start few common so live
The Yangtze River is the longest river in China. It is 36.   to over 400 species (物种) like the Chinese sturgeon (中华鲟). The Chinese sturgeon is one of the 37.   fish in the world. A Chinese sturgeon can grow up to about 5 m long, weigh over 500 kg and 38.   for about 40 years. They've lived on earth for about 140, 000, 000 years, 39.   people call them a "living fossil (化石)".
The Chinese sturgeon was 40.   in the river before. However, it's in danger now. Fishing too much in the 1970s made the species fewer and fewer. And in 1981, the building of the Gezhouba Dam put the sturgeon into two groups. The two groups could not get together. As a result, the species became even 41.  . So the help for the Chinese sturgeon is very necessary.
 42.  , China has already taken action. On 14th May, 2020, Shanghai passed a new rule to help the Chinese sturgeon. This was the 43.   rule to help the fish in danger. From then on, the country also 44.   to stop people from fishing in the important areas of the Yangtze River. We believe the Chinese sturgeon will become more and more. We should also play a part in 45.   the species in danger.
九、Ⅷ.补全对话(共5小题,计5分)
(2025八上·石家庄期中)A: Hey, Mom. What are you doing
B: I'm preparing supper. 46.  
A: Sure.
B: 47.  
A: OK, I'll do it right away. Anything else
B: Yes. Could you please clean the dining table and chairs
A: Oh, no. 48.   What else do you want me to do
B: Could you go and buy two bags of salt
A: Of course. 49.  
B: No, you can't. It's dangerous for you to do that.
A: Well, I'll ride my bike there. 50.  
B: Sure. But don't eat too much.
A. But could I drive your car to the store
B. Oh, could I buy ice-cream there
C. How much salt do we need
D. Could you please help me with a few things
E. I hate to do it because it's boring.
F. Could you please take out the rubbish first
十、IX.书面表达(15分)
51.(2025八上·石家庄期中)假设你是李华。请根据邮件内容给你的英国笔友Jack回一封邮件。
Dear Li Hua,
How's it going I saw lots of your photos on WeChat Moments (朋友圈). I think you had a very wonderful time in the City Zoo. What did you do to have fun And what do you often do with your family at weekends Do you do housework I'm looking forward to (期待) your reply.
Best wishes!
Yours,
Jack
写作要求:
(1)短文应包含所有要点,可适当发挥;
(2)词数80左右,开头及结尾已给出,不计入总词数;
(3)文中不得出现真实的姓名和学校名称。
Dear Jack,
I'm really happy to share my happy life with you.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes!
Yours,
Li Hua
答案解析部分
【答案】1.C;2.C;3.B;4.A;5.D;6.A;7.B;8.D;9.A;10.D
【知识点】记叙文;日常活动;家庭生活;自我提升
【解析】【分析】本文讲述作者初次尝试剪纸时遇到困难,在母亲耐心指导下不断练习,最终在展示活动中成功完成一幅栩栩如生的竹子剪纸作品,并表达对母亲的感激之情。
【点评】考查完形填空。首先需通读全文,跳过所缺内容,理解文章大意。注意前后文之间的逻辑关系和上下文的内容提示,结合选项,同时注意固定搭配和词义辨析,从而选出正确答案2.
1.句意:实际上,我在第一节课上犯了很多错误。A. Finally最后;B. Luckily幸运地;C. Actually实际上;D. Especially尤其。根据空前My mother was good at it and I wanted to be like her以及空后I made a lot of mistakes during my first class.可知,此处作者想成为像妈妈一样擅长剪纸的人,实际上第一次课就犯了很多错。Actually用于说明实际情况,符合语境。故选C。
2.句意:几周过去了,我的剪纸技艺没有任何好转。A. bad坏的;B. poor差的;C. better更好的;D. best最好的。根据空前Weeks passed and my paper-cutting didn't get any以及空后I became worried.可知,作者会担心,因为剪纸技艺没有变得更好。get better表示"变好"。故选C。
3.句意:然而,过了一段时间,我仍然不得要领。A. Moreover此外;B. However然而;C. In fact事实上;D. As a result结果。根据空前I practised hard以及空后after some time I still couldn't get the point.可知,前文讲努力练习,后文讲仍没有能够掌握要领,前后是转折关系。However表转折,符合语境。故选B。
4.句意:"我会帮你的。"A. help帮助;B. protect保护;C. accept接受;D. describe描述。根据空前 I decided to turn to my mum for help. Don't worry,' she said with a smile. 可知,作者向妈妈求助,妈妈微笑着表示会帮助作者。故选A。
5.句意:我妈妈很有耐心——她花了很多时间教我如何剪纸。A. cost花费,主语为物;B. paid支付,常与"for"搭配;C. took花费,常用it作形式主语;D. spent花费,主语为人,常用于spend time (in) doing sth.。根据空后teaching可知,其为动名词,符合spend time (in) doing sth.结构,因此使用spent。故选D。
6.句意:到了展示的时候,我已经做好了充分的准备。A. show展示;B. match比赛;C. course课程;D. competition竞赛。根据空后I was as prepared as I could be.可知,此处表示为了展示活动而做好了准备。故选A。
7.句意:我的手快速移动。A.mouth嘴;B. hands手;C. legs腿;D. heart心脏。根据空前 In front of me was a pair of scissors and some paper. 以及空后moved quickly.可知,剪纸需要用手操作。故选B。
8.句意:五分钟后,我完成了最后一刀。A. brush刷子;B. writing写作;C. drawing绘画;D. cut切割。根据上文可知,作者在进行剪纸展示活动以及空前Five minutes later, I made the last...可知,剪纸是用剪刀切割,且the last cut表示"最后一剪、最后一刀",符合语境。故选D。
9.句意:这竹子仿佛是活的,叶子看起来像在跳舞。A. alive活的;B. important重要的;C. handsome英俊的;D. silent沉默的。根据空后and the leaves look like they are dancing.可知,此处形容剪纸作品中的树叶看起来像在跳舞,作品竹子生动逼真,充满生命力,像"活"的一样。故选A。
10.句意:"这幅剪纸叫‘竹报平安'," 我补充道,"它的意思是‘祝你平安健康!'"A. asked问;B. replied回复;C. compared比较;D. added补充说。根据前文'This cutting is called Zhubaoping'an,' 以及空后It means 'I wish you a safe and healthy life!'可知,作者在介绍作品名称后,紧接着解释了它的含义,这是对前一句话的补充说明。added符合语境。故选D。
【答案】11.B
12.D
13.C
【知识点】旅游观光类;应用文;交通方式;细节理解
【解析】【分析】文章大意:文章主要是介绍了三条旅行路线。
【点评】考查阅读选择。主要涉及细节理解题。解题时首先要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。此类考查事实和细节的题目大多数是针对文章的细节设计的。
11.细节理解题。根据文章图片中的信息"3-day Hangzhou Tour:2—5 people— 1,000/ person" 可知,三天杭州之旅每人1000元,三个人共花费3,000元。故选B。
12.细节理解题。根据文章图片中的信息"4-day Shanghai Tour: Nanjing Road is one of the world's busiest shopping streets."可知,上海的南京路是世界上最繁忙的购物街之一。说明我们可以在南京路上购物。故选D。
13.细节理解题。根据图片中的飞机及火车可知,我们可以从上海乘飞机或火车参加洞头两日游。故选C。
【答案】14.C
15.B
16.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述了Bebeto为妹妹准备生日礼物的事情。
【点评】考查阅读选择。本文有细节理解和推理判断。细节理解考查学生们把握文章细节、快速寻找相关信息的能力,答案都可以在原文找到;推理判断则需要根据文章内容进行合理的猜测或判断句子的正误。
14.细节理解题。根据文章第五段句子"On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll."可知,Bebeto决定卖芒果为妹妹买娃娃。故选C。
15.细节理解题。根据文章第三段句子"He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there."可知,他从树上摘芒果。故选B。
16.推理判断题。根据文章第四段内容"As the sun climbed high, Bebeto faced the challenge of the tall trees with ripe (成熟的) mangoes just out of reach. Bebeto made a tool with a bamboo stick to get them. It was tiring work. His neck and arms hurt. His hard work paid off. By late afternoon, his bag was nearly full."以及通读全文可知,文章主要讲述了Bebeto不畏辛苦,通过摘芒果卖钱来给妹妹买生日礼物的事情。由此可推测,这体现了他的体贴与无私。故选B。
【答案】17.A
18.B
19.C
20.A
【知识点】科普类;说明文;动物养殖;细节理解;段落大意
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了中国科学家在太空中做的关于斑马鱼的研究。
【点评】考查阅读选择。主要考查段落大意题和细节理解题。段落大意题要抓住段落主题句,如果段落中没有明显的主题句,可以通过概括段落中的关键信息来得出段落大意。细节理解题注意将选项与原文中的信息进行仔细比较,找出与原文内容一致的选项。
17.细节理解题。根据文章第一段句子"They successfully got four zebra fish to live and grow healthily in a closed water world."以及第二段句子"The fish grew up and had babies in 43 days." 可知,最后会超过4条斑马鱼。故选A。
18.细节理解题。根据文章第三段句子"In their special closed environment, the plants made air for the fish and the fish's waste gave the plants food."可知,在特殊的封闭环境中,植物为鱼类制造空气,而鱼类的排泄物则为植物提供养分。空处的图应表示鱼产生废物,植物将废物作为食物。故选B。
19.细节理解题。根据文章第五段句子"For example, they often swam on their back in space. The low gravity in space is a big reason."可知,低重力使斑马鱼在太空中经常仰泳。故选C。
20.段落大意题。根据文章最后一段句子"So the new finding will help scientists better understand human health and human diseases."可知,这段主要说明该研究的重要性。故选A。
【答案】21.B
22.C
23.D
24.C
25.B
【知识点】科普类;说明文;细节理解;标题选择;段落大意
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了中国古代人种树的相关信息。
【点评】考查阅读选择。本文有细节理解、词义猜测和最佳标题题。细节理解考查学生们把握文章细节、快速寻找相关信息的能力,答案都可以在原文找到;词义猜测考查学生们猜测生词意思的能力,做题时需注意结合上下文的意思进行猜词;最佳标题考查对文章整体内容的理解以及概括文章大意的能力。
21.细节理解题。根据文章第一段句子"The National Tree Planting Day falls on 12th March every year." 可知,植树节是3月12日。故选B。
22.细节理解题。根据文章文章第一段句子"It rained a lot around the Qingming Festival. People planted trees around this time because trees could grow better with enough rain." 可知,古代中国人在清明节前后植树是因为此时天气利于树木生长。故选C。
23.段落大意题。根据第二段句子"They made clothes with silk, sold them to the west of the world and brought back what they needed." 并结合本段其他内容可推知,作者写第二段是为了告诉我们人们可以通过植树得到他们所需要的东西。故选D。
24.词句猜测题。根据第三段句子"Dong Feng, a famous doctor in the Three Kingdoms Period (三国时期), saved many people's lives. He didn't ask them for money. What he only asked for was to plant apricot trees (杏树) on a hill."可知,董奉医生救人后不要钱,只让病人在山上种杏树,后来形成了一片杏林,推测画线部分意为"杏林春暖",用来表达对医生的赞美和感激之情。故选C。
25.最佳标题题。根据文章第一段句子"But do you know that the tradition of planting trees started a long time ago in China "以及通读全文可知,文章主要介绍了中国古代的植树的相关信息。故选B。
【答案】26.B;27.C;28.A;29.D;30.F
【知识点】说明文;其他节假日与庆祝活动
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了国际游玩日,并强调了玩对于儿童成长的重要性。
A. So they may like learning more.这样他们可能会喜欢学习更多。
B. Do you think play is very important 你认为玩耍很重要吗?
C. Play is more than just a fun time for children.游戏对孩子们来说不仅仅是快乐的时光。
D. They still think that study is the most important thing.他们仍然认为学习是最重要的事情。
E. Almost every kid around the world likes to play in the park.世界上几乎每个孩子都喜欢在公园里玩耍。
F. That's why they worked together to create the International Day of Play.那就是为什么他们一起努力共同创建了国际游玩日。
【点评】考查阅读还原。首先,快速浏览文章,了解文章的大致内容和主旨。仔细阅读每个空格前后的句子,分析它们之间的逻辑关系。将每个选项与空格进行匹配,看哪个选项最符合上下文的意思。在填入所有选项后,再次阅读整篇文章,检查是否连贯、通顺。
26.根据上文语境"Do you like to play "和下文语境"Do you know a special day for play "可知,此处应是一个与玩有关的问句,选项B"Do you think play is very important 你认为玩耍很重要吗?"符合语境。故选B。
27.根据下文语境"It's an important part of their growth."可知,此处介绍玩对孩子们的重要性,选项C"Play is more than just a fun time for children.游戏对孩子们来说不仅仅是快乐的时光。"符合语境。故选C。
28.根据上文语境"It helps kids remember information they need to learn."可知,此处介绍玩对学习的好处,选项A"So they may like learning more.这样他们可能会喜欢学习更多。"符合语境。故选A。
29.根据上文语境"However, 80 percent of children said their parents don't think play is important."可知,此处说的是父母认为玩不重要,选项D"They still think that study is the most important thing.他们仍然认为学习是最重要的事情。"符合语境。故选D。
30.根据上文语境"Now, some organizations want to tell people the importance of play. "可知,一些组织想要告诉人们玩耍的重要性,选项F"That's why they worked together to create the International Day of Play.那就是为什么他们一起努力共同创建了国际游玩日。"符合语境。故选F。
【答案】31.It was a night for families to spend time together.
32.Three/3 weeks.
33.Because they wouldn't need to spend time cooking.
34.Storytelling and card games.
35.Yes, I do. Because it's a wonderful way to strengthen family bonds. (答案不唯一,言之有理即可)
【知识点】说明文;家庭生活
【解析】【分析】本文介绍了一个社区发起的"家庭之夜"活动,通过暂停作业、体育训练和关闭电视等方式,让忙碌的家庭有机会共度时光,一起参与讲故事、打牌等活动,增进家庭关系。社区希望未来举办更多这样的活动。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下文意思通顺,结合选项选出正确答案。
31.根据"It was a night for families to spend time together.(这是一个让家人共度时光的夜晚。)"可知,"家庭之夜"是让家人共度时光的夜晚。故填It was a night for families to spend time together.
32.根据"After three weeks of planning, we took one night off. We called it the 'family night'.(经过三周的计划,我们腾出了一个晚上的时间。我们称之为"家庭之夜"。)"可知,社区为"家庭之夜"计划了三周。故填Three/3 weeks.
33.根据"Many families ordered hamburgers and other food from stores or restaurants so that they wouldn't need to spend time cooking.(许多家庭从商店或餐馆订购汉堡包和其他食物,这样他们就不需要花时间做饭了。)"可知,人们从商店或餐馆订购食物是为了不用花时间做饭。故填Because they wouldn't need to spend time cooking.
34.根据"Storytelling and card games were the most popular.(讲故事和玩纸牌游戏是最受欢迎的。)"可知,"家庭之夜"最受欢迎的活动是讲故事和玩纸牌游戏。故填Storytelling and card games.
35.主观表达题,答案不唯一。如是的,我喜欢。因为这是加强家庭纽带的好方法。故填Yes, I do. Because it's a wonderful way to strengthen family bonds.
【答案】36.home;37.largest;38.live;39.so;40.common;41.fewer;42.Luckily;43.first;44.started;45.saving
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了中华鲟及针对其的保护措施。
备选词汇含义:save拯救;lucky幸运的;one一;large大的;home家;start开始;few少的;common常见的;so因此;live居住。
【点评】考查选词填空。要仔细阅读所给备选词汇,可以通过比较各个词汇的含义,结合句法和语法结构来判断。将所选答案代入句子空格处,再默读全句,检查语法、意思和逻辑关系上是否通顺和符合条件。答题后复读全文,看看全文意思是否贯通,检查人称、时态、数等是否前后一致。
36.句意:它是超过400个物种的家,比如中华鲟。根据语境以及所给备选词汇可知,此处应是"be home to,是……的家,固定搭配"。故答案为:home。
37.句意:中华鲟是世界上最大的鱼之一。根据后文语境"A Chinese sturgeon can grow up to about 5 m long, weigh over 500 kg and…for about 40 years."以及所给备选词汇可知,此处应该表示中华鲟是世界上最大的鱼之一,应用形容词large的最高级largest,意为"最大的"符合语境。故答案为:largest。
38.句意:一条中华鲟可以长到大约5米长,重超过500千克,存活约40年。根据句中"for about 40 years"以及所给备选词汇可知,此处是说一条中华鲟的寿命约40年,live,存活,动词原形;根据空格前can是情态动词,后介动词原形可知,此处动词保持原形。故答案为:live。
39.句意:它们在地球上生活了大约1. 4亿年,所以人们称它们为"活化石"。根据分析句子"They've lived on earth for about 140, 000, 000 years, ...people call them a ‘living fossil (化石)'."可知,此处前后的内容之间为因果关系,且为前因后果,结合所给备选词汇可知,此处应用连词so,引导结果状语从句,意为"所以"符合语境。故答案为:so。
40.句意:中华鲟以前在这条河里很常见。根据前面的be动词"was"可知,此处应用形容词作表语,结合所给备选词汇可知,common,形容词,意为"常见的"符合语境。故答案为:common。
41.句意:结果,这个物种变得甚至更加稀少。根据空格前"became"可知,空处应用形容词作表语;根据语境以及结合所给备选词汇可知,此处表示由于上述原因,这个物种变得更加稀少,空前有even,应用few的比较级fewer,意为"更少的"符合语境。故答案为:fewer。
42.句意:幸运的是,中国已经采取行动了。根据语境"China has already taken action."以及所给备选词汇可知,此处表达幸运的是,中国已经采取行动了,应用lucky的副词形式luckily,在句中作状语,且位于句首,修饰整个句子,首字母要大写。故答案为:Luckily。
43.句意:这是第一个帮助濒危鱼类的规定。根据上下文语境以及所给备选词汇可知,此处表达这是第一个帮助濒危鱼类的规定。one,一,基数词,此处应用序数词first,表示"第一"符合语境。故答案为:first。
44.句意:从那时起,我国也开始禁止人们在长江的重点区域捕鱼。根据句中"From then on"可知,此处为一般过去时,动词用过去式,以及所给备选词汇可知,此处意指"开始"。start,开始,动词。start的过去式started,故答案为:started。
45.句意:我们也应该在拯救濒危物种方面尽一份力。根据语境"We should also play a part in…the species in danger."以及所给备选词汇可知,此处应用 save的动名词形式saving,作宾语,意为"拯救",指的是在拯救濒危物种方面尽一份力,故答案为:saving。
【答案】46.D;47.F;48.E;49.A;50.B
【知识点】其他语篇类型;家庭生活
【解析】【分析】 对话大意:对话主要是谈论帮助做某事以及去买盐的事情。
A. But could I drive your car to the store 我能开你的车去商店吗?
B. Oh, could I buy ice-cream there 哦,我能在那里买冰淇淋吗?
C. How much salt do we need 我们需要多少盐?
D. Could you please help me with a few things 你能帮我处理几件事情吗?
E. I hate to do it because it's boring.我讨厌做这件事,因为它很无聊。
F. Could you please take out the rubbish first 你能先把垃圾拿出去吗?
【点评】考查补全对话。补全对话考查日常交际用语的应用,要紧扣话题,根据上下文逻辑关系进行准确判断。
46.根据"Sure."和"I'm preparing supper. "可知,此处应表示请求,和事情有关。选项D"Could you please help me with a few things 你能帮我处理几件事情吗?"符合语境,故选D。
47.根据"OK, I'll do it right away"可知,此处应说的是马上做某事。选项F"Could you please take out the rubbish first 你能先把垃圾拿出去吗?"符合语境,故选F。
48.根据"Oh, no"可知,此处不愿意打扫餐桌和椅子。选项E"I hate to do it because it's boring.我讨厌做这件事,因为它很无聊。"符合语境,故选E。
49.根据"No, you can't. It's dangerous for you to do that."可知,这里表示要做的事情有危险,选项A"But could I drive your car to the store 我能开你的车去商店吗?"符合语境,故选A。
50.根据"Sure. But don't eat too much."可知,此处应是想要吃东西。选项B"Oh, could I buy ice-cream there 哦,我能在那里买冰淇淋吗?"符合语境,故选B。
51.【答案】例文
Dear Jack,
I'm really happy to share my happy life with you. Last weekend, my family and I visited the City Zoo. We watched playful monkeys climbing trees, took photos with colourful parrots, and even had a picnic near the lake. It was such a joyful day!
At weekends, I often play badminton with my dad or watch movies with my mum. Sometimes we cook together. Last Sunday, we made dumplings and it was super fun! I do housework regularly. I tidy my room, water plants, and sometimes wash dishes after meals.
What about your weekends Do you have any special family traditions Can't wait to hear from you!
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;记叙文;周末活动;家庭生活;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,要求根据所给邮件内容写一封回信给笔友Jack。本文是一篇邮件,首先,承接开头,介绍自己上周末在城市动物园的活动。然后,介绍自己和家人在周末经常进行的活动及做家务的情况。最后,总结全文并书写结语。根据所给提示可知,短文时态为一般现在时和一般过去时,人称以第一人称为主, 注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。注意要点齐全,表述清晰。
【点评】这篇短文根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容切题,意思连贯,表达清楚、完整,时态运用灵活准确。一些亮点词汇,如:be playful顽皮的;take photos拍照;watch movies看电影 等以及一些高分句型,如:Last Sunday, we made dumplings and it was super fun! (and连接的并列句) 等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
1 / 1河北省石家庄市五校2025-2026学年八年级上学期期中英语试题
一、Ⅳ.完形填空(共10小题,计10分)
(2025八上·石家庄期中)I will always remember the first time I tried paper-cutting. My mother was good at it and I wanted to be like her. 1. , I made a lot of mistakes during my first class. Since it was only my first day, I told myself to keep calm and carry on.
Weeks passed and my paper-cutting didn't get any 2. . I became worried. Then my teacher told us we were going to hold a show. I practised hard. 3. , after some time I still couldn't get the point. I decided to turn to my mum for help.
"Don't worry," she said with a smile. "I will 4. you."
My mum was very patient—she 5. a lot of time teaching me how to do paper-cutting.
She never got angry when I made silly mistakes. She taught me with the greatest love and understanding. When it was time for the 6. , I was as prepared as I could be.
In front of me was a pair of scissors and some paper. My 7. moved quickly. I was working on a picture of bamboo. Five minutes later, I made the last 8. .
"The bamboo seems to be 9. and the leaves look like they are dancing. Excellent!" people around me cheered.
"I'll say ‘thank you' to my dear mum. She's helped me a lot." I said. "This cutting is called Zhubaoping'an," I 10. . "It means ‘I wish you a safe and healthy life!'"
1.A.Finally B.Luckily C.Actually D.Especially
2.A.bad B.poor C.better D.best
3.A.Moreover B.However C.In fact D.As a result
4.A.help B.protect C.accept D.describe
5.A.cost B.paid C.took D.spent
6.A.show B.match C.course D.competition
7.A.mouth B.hands C.legs D.heart
8.A.brush B.writing C.drawing D.cut
9.A.alive B.important C.handsome D.silent
10.A.asked B.replied C.compared D.added
【答案】1.C;2.C;3.B;4.A;5.D;6.A;7.B;8.D;9.A;10.D
【知识点】记叙文;日常活动;家庭生活;自我提升
【解析】【分析】本文讲述作者初次尝试剪纸时遇到困难,在母亲耐心指导下不断练习,最终在展示活动中成功完成一幅栩栩如生的竹子剪纸作品,并表达对母亲的感激之情。
【点评】考查完形填空。首先需通读全文,跳过所缺内容,理解文章大意。注意前后文之间的逻辑关系和上下文的内容提示,结合选项,同时注意固定搭配和词义辨析,从而选出正确答案2.
1.句意:实际上,我在第一节课上犯了很多错误。A. Finally最后;B. Luckily幸运地;C. Actually实际上;D. Especially尤其。根据空前My mother was good at it and I wanted to be like her以及空后I made a lot of mistakes during my first class.可知,此处作者想成为像妈妈一样擅长剪纸的人,实际上第一次课就犯了很多错。Actually用于说明实际情况,符合语境。故选C。
2.句意:几周过去了,我的剪纸技艺没有任何好转。A. bad坏的;B. poor差的;C. better更好的;D. best最好的。根据空前Weeks passed and my paper-cutting didn't get any以及空后I became worried.可知,作者会担心,因为剪纸技艺没有变得更好。get better表示"变好"。故选C。
3.句意:然而,过了一段时间,我仍然不得要领。A. Moreover此外;B. However然而;C. In fact事实上;D. As a result结果。根据空前I practised hard以及空后after some time I still couldn't get the point.可知,前文讲努力练习,后文讲仍没有能够掌握要领,前后是转折关系。However表转折,符合语境。故选B。
4.句意:"我会帮你的。"A. help帮助;B. protect保护;C. accept接受;D. describe描述。根据空前 I decided to turn to my mum for help. Don't worry,' she said with a smile. 可知,作者向妈妈求助,妈妈微笑着表示会帮助作者。故选A。
5.句意:我妈妈很有耐心——她花了很多时间教我如何剪纸。A. cost花费,主语为物;B. paid支付,常与"for"搭配;C. took花费,常用it作形式主语;D. spent花费,主语为人,常用于spend time (in) doing sth.。根据空后teaching可知,其为动名词,符合spend time (in) doing sth.结构,因此使用spent。故选D。
6.句意:到了展示的时候,我已经做好了充分的准备。A. show展示;B. match比赛;C. course课程;D. competition竞赛。根据空后I was as prepared as I could be.可知,此处表示为了展示活动而做好了准备。故选A。
7.句意:我的手快速移动。A.mouth嘴;B. hands手;C. legs腿;D. heart心脏。根据空前 In front of me was a pair of scissors and some paper. 以及空后moved quickly.可知,剪纸需要用手操作。故选B。
8.句意:五分钟后,我完成了最后一刀。A. brush刷子;B. writing写作;C. drawing绘画;D. cut切割。根据上文可知,作者在进行剪纸展示活动以及空前Five minutes later, I made the last...可知,剪纸是用剪刀切割,且the last cut表示"最后一剪、最后一刀",符合语境。故选D。
9.句意:这竹子仿佛是活的,叶子看起来像在跳舞。A. alive活的;B. important重要的;C. handsome英俊的;D. silent沉默的。根据空后and the leaves look like they are dancing.可知,此处形容剪纸作品中的树叶看起来像在跳舞,作品竹子生动逼真,充满生命力,像"活"的一样。故选A。
10.句意:"这幅剪纸叫‘竹报平安'," 我补充道,"它的意思是‘祝你平安健康!'"A. asked问;B. replied回复;C. compared比较;D. added补充说。根据前文'This cutting is called Zhubaoping'an,' 以及空后It means 'I wish you a safe and healthy life!'可知,作者在介绍作品名称后,紧接着解释了它的含义,这是对前一句话的补充说明。added符合语境。故选D。
二、A
(2025八上·石家庄期中)
11.How much should Mrs Li pay if she takes the 3-day Hangzhou tour with her two daughters
A. 3,600. B. 3,000. C. 2,640. D. 2,000.
12.What can you do on Nanjing Road
A.Enjoy delicious seafood. B.Make silk for your mum.
C.Walk along the famous lake. D.Go shopping for gifts.
13.How can you take the 2-day Dongtou tour from Shanghai
A.Travel by plane or by ship. B.Drive a car or go by train.
C.Fly there or take a train. D.Drive a car or go by ship.
【答案】11.B
12.D
13.C
【知识点】旅游观光类;应用文;交通方式;细节理解
【解析】【分析】文章大意:文章主要是介绍了三条旅行路线。
【点评】考查阅读选择。主要涉及细节理解题。解题时首先要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。此类考查事实和细节的题目大多数是针对文章的细节设计的。
11.细节理解题。根据文章图片中的信息"3-day Hangzhou Tour:2—5 people— 1,000/ person" 可知,三天杭州之旅每人1000元,三个人共花费3,000元。故选B。
12.细节理解题。根据文章图片中的信息"4-day Shanghai Tour: Nanjing Road is one of the world's busiest shopping streets."可知,上海的南京路是世界上最繁忙的购物街之一。说明我们可以在南京路上购物。故选D。
13.细节理解题。根据图片中的飞机及火车可知,我们可以从上海乘飞机或火车参加洞头两日游。故选C。
三、B
(2025八上·石家庄期中)As he lay awake, Bebeto could hear his parents discussing his sister Ana's birthday in two days. Although they were poor, their birthdays were always joyful, and the gifts were always homemade.
Bebeto remembered how Ana's eyes lit up when she saw the new doll at a gift store. How he wanted her to have it! Suddenly, he had an idea.
The following morning, Bebeto rode his bike to the outskirts (郊区) of town. He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there. The smaller trees had few mangoes left, but he gathered some by noon.
As the sun climbed high, Bebeto faced the challenge of the tall trees with ripe (成熟的) mangoes just out of reach. Bebeto made a tool with a bamboo stick to get them. It was tiring work. His neck and arms hurt. His hard work paid off. By late afternoon, his bag was nearly full.
On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll.
The next morning, at breakfast, Bebeto placed a large bowl of mangoes in front of Ana. "Happy birthday, my sister," he said.
"My favourite fruit! Thank you, Bebeto!" she picked up the top mango.
Then her eyes widened, and her smile became brighter. There, among the fruit, was the new doll.
14.What did Bebeto decide to do for his sister's birthday
A.Pick mangoes as a gift. B.Make a homemade doll.
C.Sell mangoes to buy a doll. D.Buy a bowl of mangoes.
15.How did Bebeto get the mangoes
A.He bought some mangoes.
B.He picked the mangoes from trees.
C.Some boys gave him the mangoes.
D.Some boys helped him pick the mangoes.
16.Which words best describe Bebeto
A.Selfless and nervous. B.Thoughtful and selfless.
C.Intelligent but naughty. D.Hard-working but strict.
【答案】14.C
15.B
16.B
【知识点】故事阅读类;记叙文;细节理解;推理判断
【解析】【分析】文章大意:文章主要讲述了Bebeto为妹妹准备生日礼物的事情。
【点评】考查阅读选择。本文有细节理解和推理判断。细节理解考查学生们把握文章细节、快速寻找相关信息的能力,答案都可以在原文找到;推理判断则需要根据文章内容进行合理的猜测或判断句子的正误。
14.细节理解题。根据文章第五段句子"On his way back, he worried he would be too late to sell his mangoes. Fortunately, he made it just in time to exchange them for the doll."可知,Bebeto决定卖芒果为妹妹买娃娃。故选C。
15.细节理解题。根据文章第三段句子"He joined some boys picking mangoes (芒果) among some smaller trees there."可知,他从树上摘芒果。故选B。
16.推理判断题。根据文章第四段内容"As the sun climbed high, Bebeto faced the challenge of the tall trees with ripe (成熟的) mangoes just out of reach. Bebeto made a tool with a bamboo stick to get them. It was tiring work. His neck and arms hurt. His hard work paid off. By late afternoon, his bag was nearly full."以及通读全文可知,文章主要讲述了Bebeto不畏辛苦,通过摘芒果卖钱来给妹妹买生日礼物的事情。由此可推测,这体现了他的体贴与无私。故选B。
四、C
(2025八上·石家庄期中)Fish babies in space (太空) What surprising news! In a space study on zebra fish, Chinese scientists have set a new record. They successfully got four zebra fish to live and grow healthily in a closed water world.
The zebra fish went to China's space station on the Shenzhou XIII spaceship on 25th April, 2024. Since then, they have been living in a closed fish tank (缸) with some plants. The fish grew up and had babies in 43 days. It means that the fish completed a whole life stage, from growth to development and giving babies.
In their special closed environment, the plants made air for the fish and the fish's waste gave the plants food. The scientists gave the fish food through a special needle (针管).
Such a closed environment is important for future studies in space. It means that plants and animals can live in space more easily.
The scientists also found that the zebra fish acted differently in space. For example, they often swam on their backs in space. The low gravity (重力) in space is a big reason. However, on Earth, gravity pulls everything to the Earth's centre, and animals can find their way easily. Gravity also makes their bodies work harder and become stronger.
It isn't the first time fish have been sent into space. Zebra fish were earlier sent to the space station in 1976. Why do scientists choose zebra fish Humans and zebra fish share 70 per cent of the same genes (基因). So the new finding will help scientists better understand human health and human diseases.
17.What do we know about the space study
A.There were more than four zebra fish at last.
B.It took scientists less than one month to finish the study.
C.It took place in an open fish tank.
D.Scientists from different countries did it together.
18.Which picture should be in the circle with " " to show the environment in the fish tank
A. B.
C. D.
19.What's the possible result of the low gravity in space
A.Human bodies get stronger.
B.Animals can easily find their way.
C.The zebra fish swim on their backs.
D.The zebra fish swim in the same direction.
20.What is the last paragraph mainly about
A.The importance of the study.
B.The ways of the space study.
C.Further studies on zebra fish.
D.The differences between zebra fish and humans.
【答案】17.A
18.B
19.C
20.A
【知识点】科普类;说明文;动物养殖;细节理解;段落大意
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了中国科学家在太空中做的关于斑马鱼的研究。
【点评】考查阅读选择。主要考查段落大意题和细节理解题。段落大意题要抓住段落主题句,如果段落中没有明显的主题句,可以通过概括段落中的关键信息来得出段落大意。细节理解题注意将选项与原文中的信息进行仔细比较,找出与原文内容一致的选项。
17.细节理解题。根据文章第一段句子"They successfully got four zebra fish to live and grow healthily in a closed water world."以及第二段句子"The fish grew up and had babies in 43 days." 可知,最后会超过4条斑马鱼。故选A。
18.细节理解题。根据文章第三段句子"In their special closed environment, the plants made air for the fish and the fish's waste gave the plants food."可知,在特殊的封闭环境中,植物为鱼类制造空气,而鱼类的排泄物则为植物提供养分。空处的图应表示鱼产生废物,植物将废物作为食物。故选B。
19.细节理解题。根据文章第五段句子"For example, they often swam on their back in space. The low gravity in space is a big reason."可知,低重力使斑马鱼在太空中经常仰泳。故选C。
20.段落大意题。根据文章最后一段句子"So the new finding will help scientists better understand human health and human diseases."可知,这段主要说明该研究的重要性。故选A。
五、D
(2025八上·石家庄期中)The National Tree Planting Day falls on 12th March every year. But do you know that the tradition of planting trees started a long time ago in China It rained a lot around the Qingming Festival. People planted trees around this time because trees could grow better with enough rain.
Ancient Chinese planted many kinds of trees like mulberry trees (桑树) and fruit trees. Farmers needed mulberry leaves to feed silkworms. They made clothes with silk, sold them to the west of the world and brought back what they needed. Another famous tree-planting lover, Zhuge Liang, planted 800 mulberry trees to help others.
Dong Feng, a famous doctor in the Three Kingdoms Period (三国时期), saved many people's lives. He didn't ask them for money. What he only asked for was to plant apricot trees (杏树) on a hill. As time went by, a forest of apricot trees grew on the hill. That's why we now show our thanks to a good doctor with the words "the warmth in an apricot forest".
There are many other interesting stories about planting trees. When the National Tree Planting Day comes next year, will you plant a tree with your wishes in it
21.When is the National Tree Planting Day
A.On 11th March. B.On 12th March.
C.On 13th March. D.On 14th March.
22.Ancient Chinese planted trees around the Qingming Festival because ________.
A.it was much warmer around that time
B.farmers had more free time at that time
C.the weather was better for trees to grow
D.it was time to remember their dead family
23.The writer wrote Paragraph 2 to tell us that ________.
A.people planted trees to help the environment
B.people could make mulberry leaves into clothes
C.people only planted mulberry trees and fruit trees
D.people could get what they needed by planting trees
24.The underlined part "the warmth in an apricot forest" means "________" in Chinese.
A.妙手回春 B.古道热肠 C.杏林春暖 D.悬壶济世
25.What is the best title for this passage
A.The Best Time to Plant Trees B.Tree Planting in Ancient China
C.Good Reasons for Planting Trees D.An Interesting Story of a Doctor
【答案】21.B
22.C
23.D
24.C
25.B
【知识点】科普类;说明文;细节理解;标题选择;段落大意
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了中国古代人种树的相关信息。
【点评】考查阅读选择。本文有细节理解、词义猜测和最佳标题题。细节理解考查学生们把握文章细节、快速寻找相关信息的能力,答案都可以在原文找到;词义猜测考查学生们猜测生词意思的能力,做题时需注意结合上下文的意思进行猜词;最佳标题考查对文章整体内容的理解以及概括文章大意的能力。
21.细节理解题。根据文章第一段句子"The National Tree Planting Day falls on 12th March every year." 可知,植树节是3月12日。故选B。
22.细节理解题。根据文章文章第一段句子"It rained a lot around the Qingming Festival. People planted trees around this time because trees could grow better with enough rain." 可知,古代中国人在清明节前后植树是因为此时天气利于树木生长。故选C。
23.段落大意题。根据第二段句子"They made clothes with silk, sold them to the west of the world and brought back what they needed." 并结合本段其他内容可推知,作者写第二段是为了告诉我们人们可以通过植树得到他们所需要的东西。故选D。
24.词句猜测题。根据第三段句子"Dong Feng, a famous doctor in the Three Kingdoms Period (三国时期), saved many people's lives. He didn't ask them for money. What he only asked for was to plant apricot trees (杏树) on a hill."可知,董奉医生救人后不要钱,只让病人在山上种杏树,后来形成了一片杏林,推测画线部分意为"杏林春暖",用来表达对医生的赞美和感激之情。故选C。
25.最佳标题题。根据文章第一段句子"But do you know that the tradition of planting trees started a long time ago in China "以及通读全文可知,文章主要介绍了中国古代的植树的相关信息。故选B。
六、第二节:
(2025八上·石家庄期中)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。
Do you like to play  26.   Do you know a special day for play 11 June, 2024 was the first International Day of Play (国际游玩日). On 26 March, the United Nations decided to create a day to honour play worldwide.
 27.   It's an important part of their growth. Play makes them move around, so they can be healthy. It also helps them make friends and know how to work with others. All of these things are important.
In fact, play doesn't only happen in free time. In school, play can make study more interesting. It helps kids remember information they need to learn.  28.  
However, 80 percent of children said their parents don't think play is important.  29.   The data (数据) came from a survey made by YouGov and the Child & Youth Friendly Governance Project in 2023. The groups surveyed about 10, 000 children from more than 20 countries.
Now, some organizations (组织) want to tell people the importance of play.  30.   "Play is powerful," Melsaac says. "Through play, children understand and find out more about the world."
A. So they may like learning more.
B. Do you think play is very important
C. Play is more than just a fun time for children.
D. They still think that study is the most important thing.
E. Almost every kid around the world likes to play in the park.
F. That's why they worked together to create the International Day of Play.
【答案】26.B;27.C;28.A;29.D;30.F
【知识点】说明文;其他节假日与庆祝活动
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了国际游玩日,并强调了玩对于儿童成长的重要性。
A. So they may like learning more.这样他们可能会喜欢学习更多。
B. Do you think play is very important 你认为玩耍很重要吗?
C. Play is more than just a fun time for children.游戏对孩子们来说不仅仅是快乐的时光。
D. They still think that study is the most important thing.他们仍然认为学习是最重要的事情。
E. Almost every kid around the world likes to play in the park.世界上几乎每个孩子都喜欢在公园里玩耍。
F. That's why they worked together to create the International Day of Play.那就是为什么他们一起努力共同创建了国际游玩日。
【点评】考查阅读还原。首先,快速浏览文章,了解文章的大致内容和主旨。仔细阅读每个空格前后的句子,分析它们之间的逻辑关系。将每个选项与空格进行匹配,看哪个选项最符合上下文的意思。在填入所有选项后,再次阅读整篇文章,检查是否连贯、通顺。
26.根据上文语境"Do you like to play "和下文语境"Do you know a special day for play "可知,此处应是一个与玩有关的问句,选项B"Do you think play is very important 你认为玩耍很重要吗?"符合语境。故选B。
27.根据下文语境"It's an important part of their growth."可知,此处介绍玩对孩子们的重要性,选项C"Play is more than just a fun time for children.游戏对孩子们来说不仅仅是快乐的时光。"符合语境。故选C。
28.根据上文语境"It helps kids remember information they need to learn."可知,此处介绍玩对学习的好处,选项A"So they may like learning more.这样他们可能会喜欢学习更多。"符合语境。故选A。
29.根据上文语境"However, 80 percent of children said their parents don't think play is important."可知,此处说的是父母认为玩不重要,选项D"They still think that study is the most important thing.他们仍然认为学习是最重要的事情。"符合语境。故选D。
30.根据上文语境"Now, some organizations want to tell people the importance of play. "可知,一些组织想要告诉人们玩耍的重要性,选项F"That's why they worked together to create the International Day of Play.那就是为什么他们一起努力共同创建了国际游玩日。"符合语境。故选F。
七、Ⅵ.阅读表达(共5小题,计10分)
(2025八上·石家庄期中)Many families live busy lives. Every week, the children have homework, sports, music lessons and club activities. The parents are busy too. They work, do the housework, cook meals and drive their children to take part in activities. Some families do not have time to eat meals together more than once a week. Our community (社区) decided that it was time to take a break.
After three weeks of planning, we took one night off. We called it the "family night". It was a night for families to spend time together. Sports teams stopped their practices, and teachers did not give homework.
On the "family night", we decided to turn off our televisions. "We also decided not to answer the phone," answering machines said. "Please call back tomorrow." Many families ordered hamburgers and other food from stores or restaurants so that they wouldn't need to spend time cooking.
There were lots of activities. Storytelling and card games were the most popular. These activities gave families the chance (机会) to spend time together. Children and parents weren't so busy, and children didn't spend so much time playing computer games or watching TV. On the "family night", families relaxed and spent the evening together. We hope to have more "family nights".
31.What was the "family night"
   
32.How long did it take the community to plan for the "family night"
   
33.Why did people order food from stores or restaurants on the "family night"
   
34.What were the most popular events at the "family night"
   
35.Do you want to have a "family night" in your community too Why
   
【答案】31.It was a night for families to spend time together.
32.Three/3 weeks.
33.Because they wouldn't need to spend time cooking.
34.Storytelling and card games.
35.Yes, I do. Because it's a wonderful way to strengthen family bonds. (答案不唯一,言之有理即可)
【知识点】说明文;家庭生活
【解析】【分析】本文介绍了一个社区发起的"家庭之夜"活动,通过暂停作业、体育训练和关闭电视等方式,让忙碌的家庭有机会共度时光,一起参与讲故事、打牌等活动,增进家庭关系。社区希望未来举办更多这样的活动。
【点评】考查任务型阅读。做题时结合原文和题目有针对性找出相关语句进行仔细分析,保证上下文意思通顺,结合选项选出正确答案。
31.根据"It was a night for families to spend time together.(这是一个让家人共度时光的夜晚。)"可知,"家庭之夜"是让家人共度时光的夜晚。故填It was a night for families to spend time together.
32.根据"After three weeks of planning, we took one night off. We called it the 'family night'.(经过三周的计划,我们腾出了一个晚上的时间。我们称之为"家庭之夜"。)"可知,社区为"家庭之夜"计划了三周。故填Three/3 weeks.
33.根据"Many families ordered hamburgers and other food from stores or restaurants so that they wouldn't need to spend time cooking.(许多家庭从商店或餐馆订购汉堡包和其他食物,这样他们就不需要花时间做饭了。)"可知,人们从商店或餐馆订购食物是为了不用花时间做饭。故填Because they wouldn't need to spend time cooking.
34.根据"Storytelling and card games were the most popular.(讲故事和玩纸牌游戏是最受欢迎的。)"可知,"家庭之夜"最受欢迎的活动是讲故事和玩纸牌游戏。故填Storytelling and card games.
35.主观表达题,答案不唯一。如是的,我喜欢。因为这是加强家庭纽带的好方法。故填Yes, I do. Because it's a wonderful way to strengthen family bonds.
八、Ⅶ.短文填空(共10小题,计20分)
(2025八上·石家庄期中)用方框中所给单词的适当形式填空,使短文完整正确。(每个单词限用一次,每空限填一个单词。)
save lucky one large home start few common so live
The Yangtze River is the longest river in China. It is 36.   to over 400 species (物种) like the Chinese sturgeon (中华鲟). The Chinese sturgeon is one of the 37.   fish in the world. A Chinese sturgeon can grow up to about 5 m long, weigh over 500 kg and 38.   for about 40 years. They've lived on earth for about 140, 000, 000 years, 39.   people call them a "living fossil (化石)".
The Chinese sturgeon was 40.   in the river before. However, it's in danger now. Fishing too much in the 1970s made the species fewer and fewer. And in 1981, the building of the Gezhouba Dam put the sturgeon into two groups. The two groups could not get together. As a result, the species became even 41.  . So the help for the Chinese sturgeon is very necessary.
 42.  , China has already taken action. On 14th May, 2020, Shanghai passed a new rule to help the Chinese sturgeon. This was the 43.   rule to help the fish in danger. From then on, the country also 44.   to stop people from fishing in the important areas of the Yangtze River. We believe the Chinese sturgeon will become more and more. We should also play a part in 45.   the species in danger.
【答案】36.home;37.largest;38.live;39.so;40.common;41.fewer;42.Luckily;43.first;44.started;45.saving
【知识点】科普类;说明文
【解析】【分析】文章大意:文章主要介绍了中华鲟及针对其的保护措施。
备选词汇含义:save拯救;lucky幸运的;one一;large大的;home家;start开始;few少的;common常见的;so因此;live居住。
【点评】考查选词填空。要仔细阅读所给备选词汇,可以通过比较各个词汇的含义,结合句法和语法结构来判断。将所选答案代入句子空格处,再默读全句,检查语法、意思和逻辑关系上是否通顺和符合条件。答题后复读全文,看看全文意思是否贯通,检查人称、时态、数等是否前后一致。
36.句意:它是超过400个物种的家,比如中华鲟。根据语境以及所给备选词汇可知,此处应是"be home to,是……的家,固定搭配"。故答案为:home。
37.句意:中华鲟是世界上最大的鱼之一。根据后文语境"A Chinese sturgeon can grow up to about 5 m long, weigh over 500 kg and…for about 40 years."以及所给备选词汇可知,此处应该表示中华鲟是世界上最大的鱼之一,应用形容词large的最高级largest,意为"最大的"符合语境。故答案为:largest。
38.句意:一条中华鲟可以长到大约5米长,重超过500千克,存活约40年。根据句中"for about 40 years"以及所给备选词汇可知,此处是说一条中华鲟的寿命约40年,live,存活,动词原形;根据空格前can是情态动词,后介动词原形可知,此处动词保持原形。故答案为:live。
39.句意:它们在地球上生活了大约1. 4亿年,所以人们称它们为"活化石"。根据分析句子"They've lived on earth for about 140, 000, 000 years, ...people call them a ‘living fossil (化石)'."可知,此处前后的内容之间为因果关系,且为前因后果,结合所给备选词汇可知,此处应用连词so,引导结果状语从句,意为"所以"符合语境。故答案为:so。
40.句意:中华鲟以前在这条河里很常见。根据前面的be动词"was"可知,此处应用形容词作表语,结合所给备选词汇可知,common,形容词,意为"常见的"符合语境。故答案为:common。
41.句意:结果,这个物种变得甚至更加稀少。根据空格前"became"可知,空处应用形容词作表语;根据语境以及结合所给备选词汇可知,此处表示由于上述原因,这个物种变得更加稀少,空前有even,应用few的比较级fewer,意为"更少的"符合语境。故答案为:fewer。
42.句意:幸运的是,中国已经采取行动了。根据语境"China has already taken action."以及所给备选词汇可知,此处表达幸运的是,中国已经采取行动了,应用lucky的副词形式luckily,在句中作状语,且位于句首,修饰整个句子,首字母要大写。故答案为:Luckily。
43.句意:这是第一个帮助濒危鱼类的规定。根据上下文语境以及所给备选词汇可知,此处表达这是第一个帮助濒危鱼类的规定。one,一,基数词,此处应用序数词first,表示"第一"符合语境。故答案为:first。
44.句意:从那时起,我国也开始禁止人们在长江的重点区域捕鱼。根据句中"From then on"可知,此处为一般过去时,动词用过去式,以及所给备选词汇可知,此处意指"开始"。start,开始,动词。start的过去式started,故答案为:started。
45.句意:我们也应该在拯救濒危物种方面尽一份力。根据语境"We should also play a part in…the species in danger."以及所给备选词汇可知,此处应用 save的动名词形式saving,作宾语,意为"拯救",指的是在拯救濒危物种方面尽一份力,故答案为:saving。
九、Ⅷ.补全对话(共5小题,计5分)
(2025八上·石家庄期中)A: Hey, Mom. What are you doing
B: I'm preparing supper. 46.  
A: Sure.
B: 47.  
A: OK, I'll do it right away. Anything else
B: Yes. Could you please clean the dining table and chairs
A: Oh, no. 48.   What else do you want me to do
B: Could you go and buy two bags of salt
A: Of course. 49.  
B: No, you can't. It's dangerous for you to do that.
A: Well, I'll ride my bike there. 50.  
B: Sure. But don't eat too much.
A. But could I drive your car to the store
B. Oh, could I buy ice-cream there
C. How much salt do we need
D. Could you please help me with a few things
E. I hate to do it because it's boring.
F. Could you please take out the rubbish first
【答案】46.D;47.F;48.E;49.A;50.B
【知识点】其他语篇类型;家庭生活
【解析】【分析】 对话大意:对话主要是谈论帮助做某事以及去买盐的事情。
A. But could I drive your car to the store 我能开你的车去商店吗?
B. Oh, could I buy ice-cream there 哦,我能在那里买冰淇淋吗?
C. How much salt do we need 我们需要多少盐?
D. Could you please help me with a few things 你能帮我处理几件事情吗?
E. I hate to do it because it's boring.我讨厌做这件事,因为它很无聊。
F. Could you please take out the rubbish first 你能先把垃圾拿出去吗?
【点评】考查补全对话。补全对话考查日常交际用语的应用,要紧扣话题,根据上下文逻辑关系进行准确判断。
46.根据"Sure."和"I'm preparing supper. "可知,此处应表示请求,和事情有关。选项D"Could you please help me with a few things 你能帮我处理几件事情吗?"符合语境,故选D。
47.根据"OK, I'll do it right away"可知,此处应说的是马上做某事。选项F"Could you please take out the rubbish first 你能先把垃圾拿出去吗?"符合语境,故选F。
48.根据"Oh, no"可知,此处不愿意打扫餐桌和椅子。选项E"I hate to do it because it's boring.我讨厌做这件事,因为它很无聊。"符合语境,故选E。
49.根据"No, you can't. It's dangerous for you to do that."可知,这里表示要做的事情有危险,选项A"But could I drive your car to the store 我能开你的车去商店吗?"符合语境,故选A。
50.根据"Sure. But don't eat too much."可知,此处应是想要吃东西。选项B"Oh, could I buy ice-cream there 哦,我能在那里买冰淇淋吗?"符合语境,故选B。
十、IX.书面表达(15分)
51.(2025八上·石家庄期中)假设你是李华。请根据邮件内容给你的英国笔友Jack回一封邮件。
Dear Li Hua,
How's it going I saw lots of your photos on WeChat Moments (朋友圈). I think you had a very wonderful time in the City Zoo. What did you do to have fun And what do you often do with your family at weekends Do you do housework I'm looking forward to (期待) your reply.
Best wishes!
Yours,
Jack
写作要求:
(1)短文应包含所有要点,可适当发挥;
(2)词数80左右,开头及结尾已给出,不计入总词数;
(3)文中不得出现真实的姓名和学校名称。
Dear Jack,
I'm really happy to share my happy life with you.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【答案】例文
Dear Jack,
I'm really happy to share my happy life with you. Last weekend, my family and I visited the City Zoo. We watched playful monkeys climbing trees, took photos with colourful parrots, and even had a picnic near the lake. It was such a joyful day!
At weekends, I often play badminton with my dad or watch movies with my mum. Sometimes we cook together. Last Sunday, we made dumplings and it was super fun! I do housework regularly. I tidy my room, water plants, and sometimes wash dishes after meals.
What about your weekends Do you have any special family traditions Can't wait to hear from you!
Best wishes!
Yours,
Li Hua
【知识点】应用文写作;记叙文;周末活动;家庭生活;书信、电子邮件
【解析】【分析】这是一篇应用文写作,要求根据所给邮件内容写一封回信给笔友Jack。本文是一篇邮件,首先,承接开头,介绍自己上周末在城市动物园的活动。然后,介绍自己和家人在周末经常进行的活动及做家务的情况。最后,总结全文并书写结语。根据所给提示可知,短文时态为一般现在时和一般过去时,人称以第一人称为主, 注意并列连词的使用及主谓一致问题,写作中注意上下文的过渡,要符合逻辑关系,符合英语的表达习惯。注意要点齐全,表述清晰。
【点评】这篇短文根据所给内容的提示将内容逐一进行了陈述。内容切题,意思连贯,表达清楚、完整,时态运用灵活准确。一些亮点词汇,如:be playful顽皮的;take photos拍照;watch movies看电影 等以及一些高分句型,如:Last Sunday, we made dumplings and it was super fun! (and连接的并列句) 等运用较为得体,表达比较准确,使文章更加流畅,自然。
1 / 1

展开更多......

收起↑

资源列表