资源简介 浙江省丽水市莲都区2024-2025学年八年级上学期期末英语试卷一、完形填空:本大题共15小题,共15分。(2025八上·莲都期末) 完形填空Pongen has been blind (盲) for 13 years.He first got to know his sight(视力) problems 1. .He could not see the words clearly on the blackboard in the classroom.He also had difficulty in 2. the small,glass balls that he liked to play with after class.He had an eye operation(手术),but it was not 3. , and even made his sight worse.By the age of 14,Pongen was blind.He wished he could see but he had to 4. the fact.With the love of music,he still wanted to be an excellent 5. .But it was difficult for him to find a piano teacher to teach people 6. sight problems.With the help of piano classes on YouTube,he taught himself how to play.Once Pongen traveled far to play at a concert.His 7. , Imlibenla,went with him.When it was his turn to perform,he felt very nervous(紧张).His sister 8. him onto the stage(舞台) carefully.Pongen tried to 9. and make himself quiet.Then,his sister helped him to sit down in front of the piano.Pongen played one of his favorite pieces of 10. , Chopin's(肖邦) Nocturne in BFlat Minor.He said, "I love music that has strong feelings."He played 11. and everyone enjoyed his performing.Pongen played by ear!!!But 12. would know that when watching him perform on the piano.He said playing the piano helped him a lot 13. he lost his sight:"It opens a window to see the world.It gives me hope to 14. .""If a 15. man can do it,why can't others."Pongen set a good example for others.1.A. at home B. in the parkC. in hospital D. at school2.A. seeing B. describing C. remembering D. breaking3.A. similar B. successful C. important D. true4.A. wondered B. refused C. accepted D. heard5.A. scientist B. pilot C. magician D. musician6.A. with B. under C. below D. without7.A. father B. sister C. mother D. brother8.A. caught B. followed C. let D. guided9.A. believe B. leave C. relax D. move10.A. sport B. music C. comedies D. plays11.A. sadly B. loudly C. beautifully D. quickly12.A. nobody B. each C. everybody D. we13.A. if B. after C. until D. because14.A. hang out B. fall downC. go forward D. play a part15.A. blind B. smart C. serious D. careful【答案】1.D;2.A;3.B;4.C;5.D;6.A;7.B;8.D;9.C;10.B;11.C;12.A;13.B;14.C;15.A【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意: Pongen因视力问题失明,凭对音乐的热爱自学钢琴,在姐姐协助下完成精彩演奏,失明后钢琴给予他希望,为他人树立盲人也能成功的榜样。【点评】考查完形填空。 首先快速浏览全文,跳过空格,大致了解文章的主旨大意和体裁;接着逐个分析空格,结合上下文语境进行推理; 对于涉及语法的空格,要运用所学的语法知识进行判断,这包括时态、语态、主谓一致、非谓语动词等语法点的应用, 复查验证答案 。1.句意:他最初在学校意识到自己的视力问题。A:at home在家;B:in the park在公园;C:in hospital在医院;D:at school在学校。根据"He could not see the words clearly on the blackboard in the classroom."(他看不清教室黑板上的字。)可知是在学校,故答案为:D。2.句意:他在看课后喜欢玩的小玻璃球时也有困难。A:seeing看见;B:describing描述;C:remembering记得;D:breaking打破。根据"He could not see the words clearly on the blackboard in the classroom."可知是视力问题,所以是看小玻璃球有困难,故答案为:A。3.句意:他做了眼部手术,但不成功,甚至使他的视力更差。A:similar相似的;B:successful成功的;C:important重要的;D:true真实的。根据"and even made his sight worse"(甚至使他的视力更差)可知手术不成功,故答案为:B。4.句意:他希望自己能看见,但他不得不接受这个事实。A:wondered想知道;B:refused拒绝;C:accepted接受;D:heard听到。根据"He wished he could see"(他希望自己能看见)以及"but"可知前后是转折关系,他不得不接受失明的事实,故答案为:C。5.句意:凭借对音乐的热爱,他仍然想成为一名优秀的音乐家。A:scientist科学家;B:pilot飞行员;C:magician魔术师;D:musician音乐家。根据"With the love of music"(凭借对音乐的热爱)可知是想成为音乐家,故答案为:D。6.句意:但他很难找到一位教有视力问题的人的钢琴老师。A:with有;B:under在……下面;C:below在……下方;D:without没有。根据语境可知是介词作后置定语,表示伴随,用"with"表示伴随,故答案为:A。7.句意:他的姐姐Imlibenla和他一起去。A:father父亲;B:sister姐姐;C:mother母亲;D:brother兄弟。根据"His sister"(他的姐姐)可知是姐姐,故答案为:B。8.句意:他的姐姐小心地引导他到舞台上。A:caught抓住;B:followed跟随;C:let让;D:guided引导。根据前文"Pongen was blind"(Pongen失明了)可知是姐姐引导他到舞台上,故答案为:D。9.句意:Pongen努力放松让自己平静下来。A:believe相信;B:leave离开;C:relax放松;D:move移动。根据"he felt very nervous"(他感到非常紧张)可知是努力放松,故答案为:C。10.句意:Pongen演奏了他最喜欢的音乐作品之一,肖邦的《降B小调夜曲》。A:sport运动;B:music音乐;C:comedies喜剧;D:plays戏剧。根据"Chopin's(肖邦) Nocturne in BFlat Minor"(肖邦的《降B小调夜曲》)可知是音乐作品,故答案为:B。11.句意:他演奏得很美妙,每个人都喜欢他的表演。A:sadly悲伤地;B:loudly大声地;C:beautifully美妙地;D:quickly快速地。根据"everyone enjoyed his performing"(每个人都喜欢他的表演)可知演奏得很美妙,故答案为:C。12.句意:但看他在钢琴上表演时没人会知道这一点。A:nobody没有人;B:each每一个;C:everybody每个人;D:we我们。根据" everyone enjoyed his performing "(每个人都享受他的表演)可知没人会知道他是失明的,故答案为:A。13.句意:他说在他失明后弹钢琴对他帮助很大。A:if如果;B:after在……之后;C:until直到;D:because因为。根据" playing the piano helped him a lot "与" he lost his sight "在时间上存在先后关系,用after引导时间状语从句。故答案为:B。14.句意:它给了我前进的希望。A:hang out闲逛;B:fall down摔倒;C:go forward前进;D:play a part起作用。根据"It gives me hope"(它给了我希望)可知是前进的希望,故答案为:C。15.句意:如果一个盲人能做到,为什么其他人不能。A:blind盲的;B:smart聪明的;C:serious严肃的;D:careful仔细的。根据文章内容可知Pongen是盲人,故答案为:A。二、阅读理解:本大题共15小题,共30分。(2025八上·莲都期末) 阅读理解The world is great.Something different happens every day.You might meet new people and see special things you never knew before.Tea Time Like No Other The world's tallest woman and shortest woman met for the first time.The pair came together for afternoon tea in London.The tea party was held to celebrate this year's Guinness(吉尼斯) World Records Day.Lifelong BestFriends Some friends last a lifetime.However,very few people are lucky enough to have pictures to show for it.A group of four women from the U.K.had an unforgettable holiday in 1972.A photographer took a picture of them on the street.They met again after fifty years.And they took a photo to remember this warm and touching moment(时刻).The World's First WoodenSatellite Does this look like a toy box from old times?In fact,it is a new satellite(卫星).Unlike other satellites,it's made from wood(木头).Each side of it is just 10cm long.The scientists at Japan's Kyoto University created it.They expect it to burn up (燃烧) when it comes back into Earth's atmosphere(大气层).Scientists want to use more wood to help cut down space junk.16.Which picture best shows Tea Time Like No Other A. B.C. D.17.Why did the scientists make the wooden satellite A.Wood can help cut down space junk.B.People can burn up wood on the earth.C.It's easy to make a wooden satellite.D.Scientists can use wooden satellites again.18.What do these three events have in common A.They will never happen.B.They are all about touching moments.C.People think they are funny.D.Maybe people never knew them before.【答案】16.B17.A18.D【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断;科学技术【解析】【分析】文章大意: 文章介绍了三件特别之事:世界最高和最矮女性在伦敦共度下午茶庆祝吉尼斯世界纪录日;英国四名女性1972年合影,五十年后重逢再拍照;日本科学家制造首颗木质卫星,期望其返回大气层时燃烧以减少太空垃圾。【点评】查阅读理解。阅读理解题中常常包含一些细节问题,需要仔细阅读文章中的具体描述,需要确保理解每个细节,并能够将它们与问题联系起来。在选择答案时,要学会排除干扰项,把那些与文章相关的但并非直接回答问题的信息、或者是一些过于绝对或片面的观点排除掉。16.细节理解题。根据"Tea Time Like No Other"部分"The world's tallest woman and shortest woman met for the first time.The pair came together for afternoon tea in London."(世界上最高的女人和最矮的女人第一次见面。这对夫妇聚在一起在伦敦举下午茶),A图片是多人聚餐,B图片展示了两个人在室内进行类似下午茶的活动场景,C图片是吉尼斯世界纪录标志,D图片是户外场景,均不符合。可知B图片最符合"Tea Time Like No Other"的描述。故答案为:B。17.细节理解题型。根据"The World's First Wooden Satellite"部分"Scientists want to use more wood to help cut down space junk."(科学家想使用更多的木材来帮助缩小太空垃圾)可知科学家制造木质卫星是因为木头可以帮助减少太空垃圾。故答案为:A。18.推理判断题型。文章开头提到"Something different happens every day.You might meet new people and see special things you never knew before."(每天都会发生不同的事情。您可能会遇到新朋友,并看到您以前从未知道的特殊事物),可知这三件事都是比较特别的、可能人们之前不知道的事情。A选项说它们永远不会发生,与原文不符;B选项说它们都是关于感人时刻,第一件事和第二件事有感人之处,但第三件事不是;C选项说人们认为它们有趣,文中未提及。故答案为:D。(2025八上·莲都期末)阅读理解Do you know the English word"drama"?It means acting in old Greek(希腊语).A drama is a play and many actors perform in it.A drama tells a story.Drama can be serious,funny,or sometimes both.There are three main kinds of drama:tragedy,comedy and melodrama.A tragedy is a drama and it always has a serious subject.Tragedies often talks about the meaning of life and how people get on with each other.In a tragedy,the main character never has a good result and never solves his or her problem.The end of a tragedy is always sad.Often someone dies at the end of a tragedy.Good does not always win evil(邪恶).A comedy is a drama,too.It is enjoyable and always shows very funny actions.In many famous comedies,people dress up like someone else.At the end of the play,they surprise others with who they really are.In a comedy,the problems are solved in the end.Good wins evil at last.A melodrama tells a story about good people fighting against bad people.In a melodrama,evil always tries to win good.Melodrama is like a tragedy because it has a serious subject.It is also like a comedy because it has a happy ending and solves all the problems.People believe that drama comes from old Greece.Greeks performed their plays in outdoor theaters.Many of the Greek tragedies were not true.Drama was popular in many countries later:Italy,England,Spain,France,India,China and Japan.Today,drama is popular in almost every country in the world.19.How does the writer lead in (导入) the topic A.By giving an example. B.By telling a funny joke.C.By asking a question. D.By giving a famous saying.20.Which of the following is true A.A funny,serious story is a drama.B.A comedy has a good surprising ending.C.A melodrama is similar to a tragedy in ending.D.A melodrama and a comedy have the same subject.21.Which of the following is the topic word of the passage A.Drama. B.Story. C.Comedy. D.Subject.22.Which of the following best shows the structure of the passage A. B.C. D.【答案】19.C20.B21.A22.A【知识点】说明文;戏剧作品赏析与文化价值;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意: 介绍戏剧是演员表演、讲故事的形式,有悲剧、喜剧、情节剧三种类型及各自特点,还提及戏剧起源于古希腊及后续在世界的发展。【点评】考查阅读理解。本文涉及推理判断题、细节理解题的考查,注意在捕捉细节题信息的基础上。进一步根据上下文的逻辑关系进行分析、推理,从而选出正确答案。19.推理判断题。文章开篇以"Do you know the English word 'drama' "(你知道英语单词"戏剧")这样的问题导入话题。可知作者通过提问的方式导入话题。故答案为:C。20.细节理解题。根据"In a comedy,the problems are solved in the end.Good wins evil at last."(在喜剧中,问题最终得到了解决。终于赢得了邪恶)可知在喜剧中,有好的结局,好人最终战胜坏人,有令人惊喜的好结局。A选项,戏剧可严肃、有趣等,但不是又有趣又严肃的故事就是戏剧;B.喜剧有一个令人惊喜的结局。C选项,情节剧和悲剧主题相似,但结局不同;D选项,情节剧和喜剧主题不同。B选项正确。故答案为:B。21.推理判断题。根据文章整体内容围绕戏剧展开,介绍了戏剧的定义、类型、起源和发展等内容,可知主题词是"Drama"。故答案为:A。22.推理判断题。文章第一段总体介绍戏剧,引出下文;第二、三、四段分别介绍悲剧、喜剧和情节剧这三种戏剧类型;第五段讲述戏剧的起源和发展。是总分总的结构,A选项的结构图符合。故答案为:A。(2025八上·莲都期末)阅读理解It's 2054.I'm sitting in my room,looking at the screen in front of me for a long time.A small sound breaks the quietness.It's a new message from Mia,my best friend for as long as I can remember."Hey,have you seen the news?The sea waters are going up faster than we thought.My family's moving north next week."I took a deep breath(深呼吸) and answered on the screen, "Yeah,I saw it.It's like we can't stop it anymore.We're moving,too."A new pop-up(弹出式窗口) suddenly comes out on the screen.It's about the people who had to move away from the seaside cities.People are leaving for higher place.A program shows the sea water is going up and covering all the neighborhoods.It's hard to believe that this is the world we live in now.Last weekend,my parents sat me down for a serious talk.We were going to leave our city and move north,away from the seaside.I knew we had to keep living,but leaving everything behind made us sad.But there was something else my dad said.He had a plan for our new home."We can't just live,"he told me."We have to become strong and successful.We'll build new neighborhoods that are good for the Earth and won't put it in danger."As we pack (打包) our bags,another message comes in from Mia.Her family is also planning how to build their new home.They'll plant trees with the people who live there.That gives me hope.Maybe all the families moving north will build a new future,different from past.The next few years will be hard,but I'm ready for difficulties.Together,we'll make the future better.23.What is the relationship between Mia and the writer A.Sisters. B.Friends.C.Teacher and student. D.Mother and daughter.24.According to the passage,what's happening to the Earth A.People in seaside cities are living a happy life.B.People like spending time on the screen very much.C.Everyone is getting ready to leave the Earth in 2054.D.The sea water is going up and covering seaside cities.25.How does the writer feel about leaving his city A.Relaxed about the new life.B.Sad to leave everything behind.C.Happy to move to a better place.D.Worried about meeting new people.26.What is the writer's real purpose(目的) of writing this passage A.To advise people to plant more trees.B.To tell people not to stay near seaside.C.To expect people to care about the Earth.D.To ask families to help and love each other.【答案】23.B24.D25.B26.C【知识点】记叙文;自然灾害;科幻故事;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意: 2054年,因海水上涨淹没沿海城市,作者和好友Mia一家都计划北迁,作者父亲和Mia一家还计划在新家开展有益地球的建设,作者准备迎接困难、共创未来。【点评】考查阅读理解。首先要仔细阅读题目,理解问题的具体要求;接着需要在文本中定位与问题相关的信息,最后根据上下文语境验证、推导出答案。23.细节理解题型。根据"It's a new message from Mia,my best friend for as long as I can remember."(既我所知,这是我最好的朋友Mia的新信息)可知Mia和作者是朋友关系。故答案为:B。24.细节理解题型。根据"The sea waters are going up faster than we thought."(海水上升的速度比我们想象的要快)以及"A program shows the sea water is going up and covering all the neighborhoods."(一个节目显示海水正在上升,覆盖了所有社区)可知地球上海水在上升并淹没沿海城市。故答案为:D。25.细节理解题型。根据"I knew we had to keep living,but leaving everything behind made us sad."(我知道我们必须继续生活,但是把一切都抛在后面使我们难过)可知作者对离开自己的城市感到难过。故答案为:B。26.推理判断题。文章通过描述因海水上涨人们被迫迁移,以及大家计划在新家建造对地球有益的社区等,表达了希望人们关注地球的目的。故答案为:C。(2025八上·莲都期末)阅读理解A few years ago,I traveled to Sao Paulo to celebrate my friend Lincoln's birthday.While I was there,I had many wonderful experiences.The Brazilian (巴西) people were really warm and welcoming.It made my days special.The night when I got there,I went to a restaurant for some fried chicken.The man working behind the desk only spoke Portuguese,and I couldn't understand him very well.A middle-aged man found my difficulty and tried to help me,though he only spoke Portuguese,too.Then,a younger guy,Jonathan,also came to help.He spoke English.We ended up talking and eating together.Soon,a group of young people came to sit next to us.We quickly became friends.After a while,we even went to a street party nearby together.On the trip,I also made friends with some of Lincoln's friends.Henrique and Camila invited me to stay with them for a weekend.They took me around the neighborhood and let me know more of their friends.Louis,a lover of cooking,even organized a noodles dinner for me.He prepared everything in a very traditional and real way:the noodles,the broth (肉汤),the chashu (叉烧) and many other things.It was unbelievable.Can you picture a Brazilian making noodles at home?Brazilians have a way of making you feel at home.Even after just knowing you for ten minutes,they make sure to take you into their plans.They bring you into their lives,and really want to know about you.I was lucky to find the kindest hearts in the world.27.Why did the writer go to Brazil A.To enjoy Brazilian food.B.To pay a visit to Sao Paulo.C.To celebrate his friend's birthday.D.To make friends with Brazilians.28.According to Paragraph 2,what difficulty did the writer meet A.Eating habits. B.Weather.C.Friendship. D.Language.29.What did Louis do to make the writer feel at home A.Take him into his plans.B.Invite him to stay for the weekend.C.Make noodles at home for him.D.Let the writer know more his friends.30.Which can be the best title of the story A.Lost in B.Fun Times with FriendsC.Food in Brazil D.A Warm Welcome in Brazil【答案】27.C28.D29.C30.D【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;标题选择【解析】【分析】文章大意:文章讲述了作者去巴西圣保罗庆祝朋友Lincoln生日时的诸多美好经历,巴西人热情好客,作者在餐厅遇到语言困难时得到他人帮助,还结交了新朋友,Lincoln的朋友也热情款待他,让他感受到巴西人的真诚与热情,仿佛置身家中。【点评】查阅读理解,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,其次细读题材,各个击破再去。细读材料后的问题,弄清楚每题要求后,带着问题再回到原文中去寻找、捕获有关信息。27.细节理解题。根据"A few years ago,I traveled to Sao Paulo to celebrate my friend Lincoln's birthday."(几年前,我去圣保罗庆祝我的朋友林肯的生日)可知作者去巴西是为了庆祝朋友的生日。故答案为:C。28.细节理解题。根据第二段中"The man working behind the desk only spoke Portuguese,and I couldn't understand him very well."(在桌子后面工作的那个人只说葡萄牙语,我听不懂他)可知作者遇到的困难是语言方面的。故答案为:D。29.细节理解题。根据"Louis,a lover of cooking,even organized a noodles dinner for me.He prepared everything in a very traditional and real way"(路易斯,一个烹饪的爱好者,甚至为我组织了面条晚餐。他以一种非常传统和真实的方式准备了一切)以及"Brazilians have a way of making you feel at home."(巴西人可以让您感到宾至如归。)可知Louis为作者在家做面条,让作者有宾至如归的感觉。故答案为:C。30.最佳标题题。文章主要围绕作者在巴西受到的热情欢迎展开,D选项"A Warm Welcome in Brazil"能很好地概括文章主旨。故答案为:D。三、任务型阅读-多任务混合:本大题共1小题,共10分。(2025八上·莲都期末) 任务型阅读Sharanya,15,is a middle school student from the US.She built a solar-powered(太阳能的) robot to help collect trash (收集垃圾). 31. How did you get the idea of the project(项目)?When I helped at a trash cleanup,I saw there was so much trash.I knew I had to solve this problem. 32. But robots do.Then the idea for this project came into my mind.What was your favorite part of this project?Building the robot,of course.I always love building things with Lego (乐高),and building my robot felt just like that.But this time,I had to teach others how to build it.I didn't do it before. 33. Who played an important role in helping you finish your project?My father.To finish the project,I had to use many power tools (电动工具).Whenever I used a power tool,my dad was always there to help me. 34. If you're interested in a project,just do it!It might seem difficult sometimes,but if you keep going,you'll get the best results.Also,don't be afraid of making mistakes,because making mistakes is a part of the learning.A.It was a new experience. B.Any advice for other students? C.People don't have enough time,right? D.Now,let's go into the story behind Sharanya's project. E.What kind of robot do you want to make in the project?What do you think of Sharanya?Why?( No more than 20 words.) 35. 【答案】31.D;32.C;33.A;34.B;35.She is creative and helpful.Because she built a robot to help collect trash.【知识点】故事阅读类;其他语篇类型;环保意识与环保行为;自我提升;科学技术【解析】【分析】文章大意:15岁的Sharanya是一名来自美国的中学生,她制造了一个太阳能机器人帮助收集垃圾。文章通过问答形式介绍了她产生这个项目想法的原因、项目中她最喜欢的部分、帮助她完成项目的重要人物,她还给其他学生提出了建议,最后要求对Sharanya进行评价并说明原因。A. 这是一次新的经历。B. 给其他学生的建议吗?C. 人们没有足够的时间,对吗?D. 现在,让我们深入了解Sharanya项目背后的故事。E. 在这个项目中你想制造什么样的机器人?【点评】考查任务型阅读。通过句子的完整性或通过句子的完整性或段落的主旨判断该句在文中的位置31.根据前文" She built a solar-powered(太阳能的) robot to help collect trash (收集垃圾 )"(她建立了一个太阳能机器人来帮助收集垃圾),后文是对她进行关于太阳能机器人项目的采访,可知此处应该是引入关于她项目背后的故事,D选项"Now,let's go into the story behind Sharanya's project."符合语境,能自然地引出下文。故答案为:D。32.前文提到" I saw there was so much trash.I knew I had to solve this problem. "(我看到有很多垃圾。我知道我必须解决这个问题。 ),可知解决垃圾问题需要人力物力。此处与后文"But robots do."应该是对比关系,说明机器人比人在处理垃圾方面有优势。C选项"People don't have enough time,right?"(人们没有足够的时间,对吗?)与后文形成对比,说明机器人有时间去做,符合逻辑。故答案为:C。33.根据前文" I had to teach others how to build it.I didn't do it before. "(我不得不教别人如何构建它。我以前没有这样做)可知作者没有教别人制造机器人的经历。 A选项"It was a new experience."(这是一次新的经历。)能很好地承接上文,说明这次经历的新颖性。故答案为:A。34.根据后面" If you're interested in a project ……but if you keep going …"可知这是给其他学生的具体建议内容,B选项"Any advice for other students?"(给其他学生的建议吗?)能自然地引出下文的建议内容。故答案为:B。35.从" he built a solar-powered(太阳能的) robot to help collect trash "( 她建立了一个太阳能机器人来帮助收集垃圾 )可以看出她很有创造力和乐于助人,所以评价"She is creative and helpful.Because she built a robot to help collect trash."。四、选词填空-短文:本大题共1小题,共5分。(2025八上·莲都期末) 选词填空careful fresh laugh look after reporter36.Everyone loudly when we heard Jack's joke.37.Please drive , there are many cars on the road.38.My mom loves to start her day with a glass of orange juice.39.Lucy didn't come to my party yesterday because she had to her little sister.40.Mary wants to be a because she enjoys talking with different kinds of people.【答案】36.was laughing37.carefully38.fresh39.look after40.reporter【知识点】可数名词;程度副词;过去进行时;形容词作定语置于名词前;不及物动词+介词【解析】【分析】 careful 仔细的;fresh 新鲜的; laugh大笑;look after照顾; reporter记者【点评】考查选词填空。首先明确每一句的句意,然后根据句子中的某个单词、句子结构、固定搭配或其他语法知识为依据,逐步确定出空格处应填入的单词的词性和形式。36.句意:当我们听到Jack的笑话时,每个人都大声笑起来。根据"when we heard Jack's joke"和常识可知,听到笑话会大笑,选动词"laugh"。时间状语从句""when we heard Jack's joke"为一般过去时,而这里强调听到笑话时正在进行的动作,要用过去进行时,其结构为"was/were + 动词的现在分词","everyone"作主语,视为单数,所以用"was laughing"。故答案为:was laughing。37.句意:请小心驾驶,路上有很多车。根据"there are many cars on the road"可知,路上车多,所以需要小心驾驶,选careful。"drive"是动词,要用副词来修饰,"careful"的副词形式是"carefully"。故答案案为:carefully。38.句意:我妈妈喜欢以一杯新鲜的橙汁开始她的一天。"orange juice"是名词短语,需要一个形容词来修饰"juice"。根据原文"start her day …",可知橙汁是新鲜的,选"fresh"。没有比较对象,用原级。故答案为:fresh。39.句意:Lucy昨天没来参加我的聚会,因为她不得不照顾她的妹妹。根据"Lucy didn't come to my party yesterday"以及原因状语从句的宾语是"her little sister"选动词"look after"。"have to"后接动词原形。故答案为:look after。40.句意:Mary想成为一名记者,因为她喜欢和各种各样的人交谈。从"Mary wants to be a…"可知空格处是一个表示职业的名词;根据"because she enjoys talking with different kinds of people"可知她的职业应该"与各种各样的人交谈"有关,选"reporter"记者,在a后用单数形式reporter。故答案为:reporter。五、阅读填空:本大题共2小题,共20分。(2025八上·莲都期末) 阅读填空Wonder is a popular book.A student from Beijing wants to 41. (分享) the book with us.It is very famous and has won lots of 42. (奖) .What's the book about?Let's have a look!The book tells the story of August,a 10-year-old boy.He is a common boy in many ways.He likes playing 43. (录像) games and riding a bike.But he was 44. (不幸) .He was born with facial deformities(面部畸形) and he looks very different from others.August's first year at school was terrible.Most of the students 45. (不喜欢) him.But he never lost hope.A girl named Summer always got ready to help him and wanted to be his friend.And 46. (在 ...期间)a school trip,people found how great he was and began to understand him.He became more and more 47. (外向) .Reading is like a 48. (镜子) .The book helps me learn that a small act of kindness can make a big difference.We all are 49. (能够) to practice the kindness like this.And I really 50. (同意) that reading can change our lives.So I hope everyone can try to find a good book and make reading a part of our life.【答案】41.share;42.prizes;43.video;44.unlucky;45.disliked;46.during;47.outgoing;48.mirror;49.able;50.agree【知识点】记叙文;文学著作【解析】【分析】文章大意:本文是一篇来自北京的学生对《Wonder》这本书的分享。介绍了书中主人公August的情况,包括他的爱好、因面部畸形在学校的不幸遭遇,以及后来在学校旅行中情况好转变得外向,最后表达了对读书的看法,希望大家多读好书。【点评】考查单词拼写。考查词汇在语篇中的运用能力。注意理解句意,首先读一遍,然后再逐一作答。根据空格前后的词汇和语法结构,判断空格处应填入的词性。注意句型、 搭配、短语及语境。41.句意:一位来自北京的学生想要和我们分享这本书。分享,share。固定结构"want to do sth."表示"想要做某事",所以用动词原形share。故答案为:share。42.句意:它非常有名,赢得了很多奖项。奖,荣誉,prize。根据"has won lots of..."可知,这里需要名词复数形式,"prize"的复数是"prizes"。故答案为:prizes。43.句意:他喜欢玩电子游戏和骑自行车。录像,video。"video games"是固定短语,表示"电子游戏"。故答案为:video。44.句意:但他是不幸的。不幸,unlucky。根据"He was born with facial deformities(面部畸形) and he looks very different from others."可知他是不幸的,这里用形容词"unlucky"作表语。故答案为:unlucky。45.句意:大多数学生不喜欢他。不喜欢,dislike。根据"August's first year at school was terrible."可知时态为一般过去时,"dislike"的过去式是"disliked"。故答案为:disliked。46.句意:在一次学校旅行期间,人们发现他很棒并开始理解他。在 ... 期间,during。"during"表示"在……期间",介词,符合语境。故答案为:during。47.句意:他变得越来越外向。外向,outgoing。固定结构"more and more + 形容词原级"表示"越来越……","outgoing"是形容词,符合语境。故答案为:outgoing。48.句意:读书就像一面镜子。镜子,mirror。"a"后接可数名词单数,"mirror"是可数名词单数形式"。故答案为:mirror。49.句意:我们都能够像这样践行善良。能够,able。"be able to do sth."表示"能够做某事",是固定搭配。故答案为:able。50.句意:我真的同意读书可以改变我们的生活。同意,agree。根据"I really..."可知缺少谓语动词。描述经常发生的事情,一般现在时;且主语是"I",动词用原形agree。故答案为:agree。(2025八上·莲都期末)语法填空Sammie is a little girl.She is 51. student from America.She knows nothing is 52. ( bad)than feeling lonely(孤独的).So she plans 53. ( help) lonely kids make friends.How does she do that?She runs a program at school.She 54. ( call) it the Buddy Bench (伙伴长椅).Anyone can sit 55. the"buddy bench"if he/ she feels lonely.The bench brings kids together 56. helps many kids find their new friends.Sammie 57. ( get) the idea at a summer camp in 2017.When she came back to school,she told the idea to her teachers 58. ( happy)."I want to run the program because there are many 59. ( kid) who need help."Sammie hopes that more and more people 60. ( join) in this program in the future.It's a great way to help children find friends.【答案】51.a;52.worse;53.to help;54.calls;55.on;56.and;57.got;58.happily;59.kids;60.will join【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意: 文章讲述了来自美国的小女孩Sammie为帮助孤独的孩子交朋友,在学校开展"伙伴长椅"项目,介绍了项目由来、运作方式,以及Sammie产生该想法的契机和她对项目未来的期望。【点评】考查语法填空。首先,快速浏览短文,了解文章的大致内容和主题;其次确定空格在句子中的位置,是主语、谓语、宾语、定语、状语还是其他成分;根据句子结构和语境,判断空格处应填入的词性,并进行相应的词性转换。注意短语和固定搭配的使用,确保填入的词与上下文中的其他词形成正确的搭配。51.句意:她是一个来自美国的学生。a,冠词。student 单数可数名词,且"student"以辅音音素开头,因此用不定冠词a来修饰。故答案为:a。52.句意:她知道没有什么比感到孤独更糟糕的了。bad坏的,形容词。根据"than"可知,这里要用形容词的比较级,"bad"的比较级是"worse"。故答案为:worse。53.句意:所以她计划帮助孤独的孩子交朋友。help帮助,动词或名词。"plan to do sth."是固定搭配,表示"计划做某事",所以用不定式"to help"。故答案为:to help。54.句意:她把它叫做"伙伴长椅"。call,动词。根据"She runs a program at school."可知时态为一般现在时,主语"She"是第三人称单数,所以"call"要用第三人称单数形式"calls"。故答案为:calls。55.句意:如果有人感到孤独,他/她可以坐在"伙伴长椅"上。"sit on"是固定短语,表示"坐在……上",所以用"on"。故答案为:on。56.句意:这个长椅把孩子们聚在一起,并且帮助很多孩子找到他们的新朋友。and和,又,连词。根据"The bench brings kids together...helps many kids find their new friends."可知,前后是并列关系,用"and"连接。故答案为:and。57.句意:Sammie在2017年的夏令营有了这个想法。get获取,动词。根据"in 2017"可知时态为一般过去时,"get"的过去式是"got"。故答案为:got。58.句意:当她回到学校时,她高兴地把这个想法告诉了她的老师。happy高兴的,形容词。根据句子结构要用副词修饰动词"told","happy"变为副词形式是"happily"。故答案为:happily。59.句意:我想开展这个项目,因为有很多需要帮助的孩子。kid孩子,可数名词,many后接可数名词复数,"kid"的复数是"kids"。故答案为:kids。60.句意:Sammie希望未来越来越多的人加入这个项目。join加入,动词,根据"in the future"可知时态为一般将来时,结构为"will + 动词原形",用will join。故答案为:will join。六、书面表达:本大题共1小题,共20分。61.(2025八上·莲都期末)假设你是 Green School外国语学校的学生李华,学校就郊游活动征集学生意见。请从以下两个方案中选取一个,给校长 Mr.Smith写一封电子邮件,说明选择该方案的理由。Plan A:Go Hiking *enjoy the beauty of nature *get a lot of exercise *take photos *relax ourselves *… Plan B:City Walk *visit the museum *learn about history *go to the park *have a picnic *...要求: (1)至少包含所选方案中的两条信息,并适当拓展。 (2)词数:80词左右(开头已给出,不计入总词数)。Dear Mr.Smith,For the coming school trip,I like to choose...Yours, Li Hua【答案】One possible version:Dear Mr.Smith,For the coming school trip,I like to choose Go Hiking.(选择的方案)This plan can help us relax ourselves because we have a lot of pressure from study now.Go Hiking can help us do more exercise,which is good for our health.We can get away from the noisy city and go close to the nature.We can not only enjoy the beauty of nature,but also breathe the fresh air.【高分句型一】Students who like to take photos can take many beautiful photos.【高分句型二】Besides,we can also improve our independence and courage to face difficulties.(选择该方案的理由)Yours, Li Hua【知识点】材料作文;议论文;日常活动【解析】【分析】这是一篇应用文中的电子邮件写作。要求从"Go Hiking(徒步旅行)"和"City Walk(城市漫步)"两个郊游活动方案中选取一个。文章开头表明选择的是哪个方案。中间阐述选择该方案的理由,结合方案中的信息以及自己的拓展内容进行说明。结尾表达对即将到来的学校旅行的期待。若选择"Go Hiking",可以提及享受自然之美、得到大量锻炼、拍照、放松自己等方面,还可以拓展说徒步旅行能增强体质、培养毅力等。若选择"City Walk",可以提到参观博物馆、了解历史、去公园、野餐等方面,还可以拓展说城市漫步能增长知识、增进同学间感情等。主要使用一般现在时来阐述理由和表达观点。语言要简洁明了、礼貌得体,符合电子邮件的格式和语言风格。理由阐述要有逻辑,条理清晰。【点评】考查材料作文。文章开头直接表明选择的是"Go Hiking"这个方案,简洁明了,让校长迅速了解作者的意向。内容围绕选择"Go Hiking"方案的理由展开,涵盖了学习压力缓解、健康益处、自然体验、个人爱好满足以及个人能力培养等多个维度,全面且合理地说明了选择该方案的优势。通过阐述选择"Go Hiking"方案的多方面理由,向校长表明该方案对于学生身心发展和体验的积极意义,希望校长采纳此方案。这篇作文整体质量较高。结构清晰,内容丰富合理,语言表达准确且运用了一些较好的句式结构,能够有效地传达作者选择"Go Hiking"方案的理由,符合电子邮件的写作要求和题目要求。写得较好的句子或内容:高分句型一:We can not only enjoy the beauty of nature,but also breathe the fresh air.运用了"not only... but also..."这一并列结构,使句子表达更加丰富和有层次感,强调了徒步旅行能让学生同时获得欣赏自然美景和呼吸新鲜空气的双重体验。高分句型二:Students who like to take photos can take many beautiful photos.使用了定语从句"who like to take photos",对"students"进行修饰,使句子表意更加精准,突出了喜欢拍照的学生在徒步旅行中的活动。1 / 1浙江省丽水市莲都区2024-2025学年八年级上学期期末英语试卷一、完形填空:本大题共15小题,共15分。(2025八上·莲都期末) 完形填空Pongen has been blind (盲) for 13 years.He first got to know his sight(视力) problems 1. .He could not see the words clearly on the blackboard in the classroom.He also had difficulty in 2. the small,glass balls that he liked to play with after class.He had an eye operation(手术),but it was not 3. , and even made his sight worse.By the age of 14,Pongen was blind.He wished he could see but he had to 4. the fact.With the love of music,he still wanted to be an excellent 5. .But it was difficult for him to find a piano teacher to teach people 6. sight problems.With the help of piano classes on YouTube,he taught himself how to play.Once Pongen traveled far to play at a concert.His 7. , Imlibenla,went with him.When it was his turn to perform,he felt very nervous(紧张).His sister 8. him onto the stage(舞台) carefully.Pongen tried to 9. and make himself quiet.Then,his sister helped him to sit down in front of the piano.Pongen played one of his favorite pieces of 10. , Chopin's(肖邦) Nocturne in BFlat Minor.He said, "I love music that has strong feelings."He played 11. and everyone enjoyed his performing.Pongen played by ear!!!But 12. would know that when watching him perform on the piano.He said playing the piano helped him a lot 13. he lost his sight:"It opens a window to see the world.It gives me hope to 14. .""If a 15. man can do it,why can't others."Pongen set a good example for others.1.A. at home B. in the parkC. in hospital D. at school2.A. seeing B. describing C. remembering D. breaking3.A. similar B. successful C. important D. true4.A. wondered B. refused C. accepted D. heard5.A. scientist B. pilot C. magician D. musician6.A. with B. under C. below D. without7.A. father B. sister C. mother D. brother8.A. caught B. followed C. let D. guided9.A. believe B. leave C. relax D. move10.A. sport B. music C. comedies D. plays11.A. sadly B. loudly C. beautifully D. quickly12.A. nobody B. each C. everybody D. we13.A. if B. after C. until D. because14.A. hang out B. fall downC. go forward D. play a part15.A. blind B. smart C. serious D. careful二、阅读理解:本大题共15小题,共30分。(2025八上·莲都期末) 阅读理解The world is great.Something different happens every day.You might meet new people and see special things you never knew before.Tea Time Like No Other The world's tallest woman and shortest woman met for the first time.The pair came together for afternoon tea in London.The tea party was held to celebrate this year's Guinness(吉尼斯) World Records Day.Lifelong BestFriends Some friends last a lifetime.However,very few people are lucky enough to have pictures to show for it.A group of four women from the U.K.had an unforgettable holiday in 1972.A photographer took a picture of them on the street.They met again after fifty years.And they took a photo to remember this warm and touching moment(时刻).The World's First WoodenSatellite Does this look like a toy box from old times?In fact,it is a new satellite(卫星).Unlike other satellites,it's made from wood(木头).Each side of it is just 10cm long.The scientists at Japan's Kyoto University created it.They expect it to burn up (燃烧) when it comes back into Earth's atmosphere(大气层).Scientists want to use more wood to help cut down space junk.16.Which picture best shows Tea Time Like No Other A. B.C. D.17.Why did the scientists make the wooden satellite A.Wood can help cut down space junk.B.People can burn up wood on the earth.C.It's easy to make a wooden satellite.D.Scientists can use wooden satellites again.18.What do these three events have in common A.They will never happen.B.They are all about touching moments.C.People think they are funny.D.Maybe people never knew them before.(2025八上·莲都期末)阅读理解Do you know the English word"drama"?It means acting in old Greek(希腊语).A drama is a play and many actors perform in it.A drama tells a story.Drama can be serious,funny,or sometimes both.There are three main kinds of drama:tragedy,comedy and melodrama.A tragedy is a drama and it always has a serious subject.Tragedies often talks about the meaning of life and how people get on with each other.In a tragedy,the main character never has a good result and never solves his or her problem.The end of a tragedy is always sad.Often someone dies at the end of a tragedy.Good does not always win evil(邪恶).A comedy is a drama,too.It is enjoyable and always shows very funny actions.In many famous comedies,people dress up like someone else.At the end of the play,they surprise others with who they really are.In a comedy,the problems are solved in the end.Good wins evil at last.A melodrama tells a story about good people fighting against bad people.In a melodrama,evil always tries to win good.Melodrama is like a tragedy because it has a serious subject.It is also like a comedy because it has a happy ending and solves all the problems.People believe that drama comes from old Greece.Greeks performed their plays in outdoor theaters.Many of the Greek tragedies were not true.Drama was popular in many countries later:Italy,England,Spain,France,India,China and Japan.Today,drama is popular in almost every country in the world.19.How does the writer lead in (导入) the topic A.By giving an example. B.By telling a funny joke.C.By asking a question. D.By giving a famous saying.20.Which of the following is true A.A funny,serious story is a drama.B.A comedy has a good surprising ending.C.A melodrama is similar to a tragedy in ending.D.A melodrama and a comedy have the same subject.21.Which of the following is the topic word of the passage A.Drama. B.Story. C.Comedy. D.Subject.22.Which of the following best shows the structure of the passage A. B.C. D.(2025八上·莲都期末)阅读理解It's 2054.I'm sitting in my room,looking at the screen in front of me for a long time.A small sound breaks the quietness.It's a new message from Mia,my best friend for as long as I can remember."Hey,have you seen the news?The sea waters are going up faster than we thought.My family's moving north next week."I took a deep breath(深呼吸) and answered on the screen, "Yeah,I saw it.It's like we can't stop it anymore.We're moving,too."A new pop-up(弹出式窗口) suddenly comes out on the screen.It's about the people who had to move away from the seaside cities.People are leaving for higher place.A program shows the sea water is going up and covering all the neighborhoods.It's hard to believe that this is the world we live in now.Last weekend,my parents sat me down for a serious talk.We were going to leave our city and move north,away from the seaside.I knew we had to keep living,but leaving everything behind made us sad.But there was something else my dad said.He had a plan for our new home."We can't just live,"he told me."We have to become strong and successful.We'll build new neighborhoods that are good for the Earth and won't put it in danger."As we pack (打包) our bags,another message comes in from Mia.Her family is also planning how to build their new home.They'll plant trees with the people who live there.That gives me hope.Maybe all the families moving north will build a new future,different from past.The next few years will be hard,but I'm ready for difficulties.Together,we'll make the future better.23.What is the relationship between Mia and the writer A.Sisters. B.Friends.C.Teacher and student. D.Mother and daughter.24.According to the passage,what's happening to the Earth A.People in seaside cities are living a happy life.B.People like spending time on the screen very much.C.Everyone is getting ready to leave the Earth in 2054.D.The sea water is going up and covering seaside cities.25.How does the writer feel about leaving his city A.Relaxed about the new life.B.Sad to leave everything behind.C.Happy to move to a better place.D.Worried about meeting new people.26.What is the writer's real purpose(目的) of writing this passage A.To advise people to plant more trees.B.To tell people not to stay near seaside.C.To expect people to care about the Earth.D.To ask families to help and love each other.(2025八上·莲都期末)阅读理解A few years ago,I traveled to Sao Paulo to celebrate my friend Lincoln's birthday.While I was there,I had many wonderful experiences.The Brazilian (巴西) people were really warm and welcoming.It made my days special.The night when I got there,I went to a restaurant for some fried chicken.The man working behind the desk only spoke Portuguese,and I couldn't understand him very well.A middle-aged man found my difficulty and tried to help me,though he only spoke Portuguese,too.Then,a younger guy,Jonathan,also came to help.He spoke English.We ended up talking and eating together.Soon,a group of young people came to sit next to us.We quickly became friends.After a while,we even went to a street party nearby together.On the trip,I also made friends with some of Lincoln's friends.Henrique and Camila invited me to stay with them for a weekend.They took me around the neighborhood and let me know more of their friends.Louis,a lover of cooking,even organized a noodles dinner for me.He prepared everything in a very traditional and real way:the noodles,the broth (肉汤),the chashu (叉烧) and many other things.It was unbelievable.Can you picture a Brazilian making noodles at home?Brazilians have a way of making you feel at home.Even after just knowing you for ten minutes,they make sure to take you into their plans.They bring you into their lives,and really want to know about you.I was lucky to find the kindest hearts in the world.27.Why did the writer go to Brazil A.To enjoy Brazilian food.B.To pay a visit to Sao Paulo.C.To celebrate his friend's birthday.D.To make friends with Brazilians.28.According to Paragraph 2,what difficulty did the writer meet A.Eating habits. B.Weather.C.Friendship. D.Language.29.What did Louis do to make the writer feel at home A.Take him into his plans.B.Invite him to stay for the weekend.C.Make noodles at home for him.D.Let the writer know more his friends.30.Which can be the best title of the story A.Lost in B.Fun Times with FriendsC.Food in Brazil D.A Warm Welcome in Brazil三、任务型阅读-多任务混合:本大题共1小题,共10分。(2025八上·莲都期末) 任务型阅读Sharanya,15,is a middle school student from the US.She built a solar-powered(太阳能的) robot to help collect trash (收集垃圾). 31. How did you get the idea of the project(项目)?When I helped at a trash cleanup,I saw there was so much trash.I knew I had to solve this problem. 32. But robots do.Then the idea for this project came into my mind.What was your favorite part of this project?Building the robot,of course.I always love building things with Lego (乐高),and building my robot felt just like that.But this time,I had to teach others how to build it.I didn't do it before. 33. Who played an important role in helping you finish your project?My father.To finish the project,I had to use many power tools (电动工具).Whenever I used a power tool,my dad was always there to help me. 34. If you're interested in a project,just do it!It might seem difficult sometimes,but if you keep going,you'll get the best results.Also,don't be afraid of making mistakes,because making mistakes is a part of the learning.A.It was a new experience. B.Any advice for other students? C.People don't have enough time,right? D.Now,let's go into the story behind Sharanya's project. E.What kind of robot do you want to make in the project?What do you think of Sharanya?Why?( No more than 20 words.) 35. 四、选词填空-短文:本大题共1小题,共5分。(2025八上·莲都期末) 选词填空careful fresh laugh look after reporter36.Everyone loudly when we heard Jack's joke.37.Please drive , there are many cars on the road.38.My mom loves to start her day with a glass of orange juice.39.Lucy didn't come to my party yesterday because she had to her little sister.40.Mary wants to be a because she enjoys talking with different kinds of people.五、阅读填空:本大题共2小题,共20分。(2025八上·莲都期末) 阅读填空Wonder is a popular book.A student from Beijing wants to 41. (分享) the book with us.It is very famous and has won lots of 42. (奖) .What's the book about?Let's have a look!The book tells the story of August,a 10-year-old boy.He is a common boy in many ways.He likes playing 43. (录像) games and riding a bike.But he was 44. (不幸) .He was born with facial deformities(面部畸形) and he looks very different from others.August's first year at school was terrible.Most of the students 45. (不喜欢) him.But he never lost hope.A girl named Summer always got ready to help him and wanted to be his friend.And 46. (在 ...期间)a school trip,people found how great he was and began to understand him.He became more and more 47. (外向) .Reading is like a 48. (镜子) .The book helps me learn that a small act of kindness can make a big difference.We all are 49. (能够) to practice the kindness like this.And I really 50. (同意) that reading can change our lives.So I hope everyone can try to find a good book and make reading a part of our life.(2025八上·莲都期末)语法填空Sammie is a little girl.She is 51. student from America.She knows nothing is 52. ( bad)than feeling lonely(孤独的).So she plans 53. ( help) lonely kids make friends.How does she do that?She runs a program at school.She 54. ( call) it the Buddy Bench (伙伴长椅).Anyone can sit 55. the"buddy bench"if he/ she feels lonely.The bench brings kids together 56. helps many kids find their new friends.Sammie 57. ( get) the idea at a summer camp in 2017.When she came back to school,she told the idea to her teachers 58. ( happy)."I want to run the program because there are many 59. ( kid) who need help."Sammie hopes that more and more people 60. ( join) in this program in the future.It's a great way to help children find friends.六、书面表达:本大题共1小题,共20分。61.(2025八上·莲都期末)假设你是 Green School外国语学校的学生李华,学校就郊游活动征集学生意见。请从以下两个方案中选取一个,给校长 Mr.Smith写一封电子邮件,说明选择该方案的理由。Plan A:Go Hiking *enjoy the beauty of nature *get a lot of exercise *take photos *relax ourselves *… Plan B:City Walk *visit the museum *learn about history *go to the park *have a picnic *...要求: (1)至少包含所选方案中的两条信息,并适当拓展。 (2)词数:80词左右(开头已给出,不计入总词数)。Dear Mr.Smith,For the coming school trip,I like to choose...Yours, Li Hua答案解析部分【答案】1.D;2.A;3.B;4.C;5.D;6.A;7.B;8.D;9.C;10.B;11.C;12.A;13.B;14.C;15.A【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意: Pongen因视力问题失明,凭对音乐的热爱自学钢琴,在姐姐协助下完成精彩演奏,失明后钢琴给予他希望,为他人树立盲人也能成功的榜样。【点评】考查完形填空。 首先快速浏览全文,跳过空格,大致了解文章的主旨大意和体裁;接着逐个分析空格,结合上下文语境进行推理; 对于涉及语法的空格,要运用所学的语法知识进行判断,这包括时态、语态、主谓一致、非谓语动词等语法点的应用, 复查验证答案 。1.句意:他最初在学校意识到自己的视力问题。A:at home在家;B:in the park在公园;C:in hospital在医院;D:at school在学校。根据"He could not see the words clearly on the blackboard in the classroom."(他看不清教室黑板上的字。)可知是在学校,故答案为:D。2.句意:他在看课后喜欢玩的小玻璃球时也有困难。A:seeing看见;B:describing描述;C:remembering记得;D:breaking打破。根据"He could not see the words clearly on the blackboard in the classroom."可知是视力问题,所以是看小玻璃球有困难,故答案为:A。3.句意:他做了眼部手术,但不成功,甚至使他的视力更差。A:similar相似的;B:successful成功的;C:important重要的;D:true真实的。根据"and even made his sight worse"(甚至使他的视力更差)可知手术不成功,故答案为:B。4.句意:他希望自己能看见,但他不得不接受这个事实。A:wondered想知道;B:refused拒绝;C:accepted接受;D:heard听到。根据"He wished he could see"(他希望自己能看见)以及"but"可知前后是转折关系,他不得不接受失明的事实,故答案为:C。5.句意:凭借对音乐的热爱,他仍然想成为一名优秀的音乐家。A:scientist科学家;B:pilot飞行员;C:magician魔术师;D:musician音乐家。根据"With the love of music"(凭借对音乐的热爱)可知是想成为音乐家,故答案为:D。6.句意:但他很难找到一位教有视力问题的人的钢琴老师。A:with有;B:under在……下面;C:below在……下方;D:without没有。根据语境可知是介词作后置定语,表示伴随,用"with"表示伴随,故答案为:A。7.句意:他的姐姐Imlibenla和他一起去。A:father父亲;B:sister姐姐;C:mother母亲;D:brother兄弟。根据"His sister"(他的姐姐)可知是姐姐,故答案为:B。8.句意:他的姐姐小心地引导他到舞台上。A:caught抓住;B:followed跟随;C:let让;D:guided引导。根据前文"Pongen was blind"(Pongen失明了)可知是姐姐引导他到舞台上,故答案为:D。9.句意:Pongen努力放松让自己平静下来。A:believe相信;B:leave离开;C:relax放松;D:move移动。根据"he felt very nervous"(他感到非常紧张)可知是努力放松,故答案为:C。10.句意:Pongen演奏了他最喜欢的音乐作品之一,肖邦的《降B小调夜曲》。A:sport运动;B:music音乐;C:comedies喜剧;D:plays戏剧。根据"Chopin's(肖邦) Nocturne in BFlat Minor"(肖邦的《降B小调夜曲》)可知是音乐作品,故答案为:B。11.句意:他演奏得很美妙,每个人都喜欢他的表演。A:sadly悲伤地;B:loudly大声地;C:beautifully美妙地;D:quickly快速地。根据"everyone enjoyed his performing"(每个人都喜欢他的表演)可知演奏得很美妙,故答案为:C。12.句意:但看他在钢琴上表演时没人会知道这一点。A:nobody没有人;B:each每一个;C:everybody每个人;D:we我们。根据" everyone enjoyed his performing "(每个人都享受他的表演)可知没人会知道他是失明的,故答案为:A。13.句意:他说在他失明后弹钢琴对他帮助很大。A:if如果;B:after在……之后;C:until直到;D:because因为。根据" playing the piano helped him a lot "与" he lost his sight "在时间上存在先后关系,用after引导时间状语从句。故答案为:B。14.句意:它给了我前进的希望。A:hang out闲逛;B:fall down摔倒;C:go forward前进;D:play a part起作用。根据"It gives me hope"(它给了我希望)可知是前进的希望,故答案为:C。15.句意:如果一个盲人能做到,为什么其他人不能。A:blind盲的;B:smart聪明的;C:serious严肃的;D:careful仔细的。根据文章内容可知Pongen是盲人,故答案为:A。【答案】16.B17.A18.D【知识点】记叙文;日常活动;细节理解;推理判断;科学技术【解析】【分析】文章大意: 文章介绍了三件特别之事:世界最高和最矮女性在伦敦共度下午茶庆祝吉尼斯世界纪录日;英国四名女性1972年合影,五十年后重逢再拍照;日本科学家制造首颗木质卫星,期望其返回大气层时燃烧以减少太空垃圾。【点评】查阅读理解。阅读理解题中常常包含一些细节问题,需要仔细阅读文章中的具体描述,需要确保理解每个细节,并能够将它们与问题联系起来。在选择答案时,要学会排除干扰项,把那些与文章相关的但并非直接回答问题的信息、或者是一些过于绝对或片面的观点排除掉。16.细节理解题。根据"Tea Time Like No Other"部分"The world's tallest woman and shortest woman met for the first time.The pair came together for afternoon tea in London."(世界上最高的女人和最矮的女人第一次见面。这对夫妇聚在一起在伦敦举下午茶),A图片是多人聚餐,B图片展示了两个人在室内进行类似下午茶的活动场景,C图片是吉尼斯世界纪录标志,D图片是户外场景,均不符合。可知B图片最符合"Tea Time Like No Other"的描述。故答案为:B。17.细节理解题型。根据"The World's First Wooden Satellite"部分"Scientists want to use more wood to help cut down space junk."(科学家想使用更多的木材来帮助缩小太空垃圾)可知科学家制造木质卫星是因为木头可以帮助减少太空垃圾。故答案为:A。18.推理判断题型。文章开头提到"Something different happens every day.You might meet new people and see special things you never knew before."(每天都会发生不同的事情。您可能会遇到新朋友,并看到您以前从未知道的特殊事物),可知这三件事都是比较特别的、可能人们之前不知道的事情。A选项说它们永远不会发生,与原文不符;B选项说它们都是关于感人时刻,第一件事和第二件事有感人之处,但第三件事不是;C选项说人们认为它们有趣,文中未提及。故答案为:D。【答案】19.C20.B21.A22.A【知识点】说明文;戏剧作品赏析与文化价值;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意: 介绍戏剧是演员表演、讲故事的形式,有悲剧、喜剧、情节剧三种类型及各自特点,还提及戏剧起源于古希腊及后续在世界的发展。【点评】考查阅读理解。本文涉及推理判断题、细节理解题的考查,注意在捕捉细节题信息的基础上。进一步根据上下文的逻辑关系进行分析、推理,从而选出正确答案。19.推理判断题。文章开篇以"Do you know the English word 'drama' "(你知道英语单词"戏剧")这样的问题导入话题。可知作者通过提问的方式导入话题。故答案为:C。20.细节理解题。根据"In a comedy,the problems are solved in the end.Good wins evil at last."(在喜剧中,问题最终得到了解决。终于赢得了邪恶)可知在喜剧中,有好的结局,好人最终战胜坏人,有令人惊喜的好结局。A选项,戏剧可严肃、有趣等,但不是又有趣又严肃的故事就是戏剧;B.喜剧有一个令人惊喜的结局。C选项,情节剧和悲剧主题相似,但结局不同;D选项,情节剧和喜剧主题不同。B选项正确。故答案为:B。21.推理判断题。根据文章整体内容围绕戏剧展开,介绍了戏剧的定义、类型、起源和发展等内容,可知主题词是"Drama"。故答案为:A。22.推理判断题。文章第一段总体介绍戏剧,引出下文;第二、三、四段分别介绍悲剧、喜剧和情节剧这三种戏剧类型;第五段讲述戏剧的起源和发展。是总分总的结构,A选项的结构图符合。故答案为:A。【答案】23.B24.D25.B26.C【知识点】记叙文;自然灾害;科幻故事;细节理解;推理判断【解析】【分析】文章大意: 2054年,因海水上涨淹没沿海城市,作者和好友Mia一家都计划北迁,作者父亲和Mia一家还计划在新家开展有益地球的建设,作者准备迎接困难、共创未来。【点评】考查阅读理解。首先要仔细阅读题目,理解问题的具体要求;接着需要在文本中定位与问题相关的信息,最后根据上下文语境验证、推导出答案。23.细节理解题型。根据"It's a new message from Mia,my best friend for as long as I can remember."(既我所知,这是我最好的朋友Mia的新信息)可知Mia和作者是朋友关系。故答案为:B。24.细节理解题型。根据"The sea waters are going up faster than we thought."(海水上升的速度比我们想象的要快)以及"A program shows the sea water is going up and covering all the neighborhoods."(一个节目显示海水正在上升,覆盖了所有社区)可知地球上海水在上升并淹没沿海城市。故答案为:D。25.细节理解题型。根据"I knew we had to keep living,but leaving everything behind made us sad."(我知道我们必须继续生活,但是把一切都抛在后面使我们难过)可知作者对离开自己的城市感到难过。故答案为:B。26.推理判断题。文章通过描述因海水上涨人们被迫迁移,以及大家计划在新家建造对地球有益的社区等,表达了希望人们关注地球的目的。故答案为:C。【答案】27.C28.D29.C30.D【知识点】旅游观光类;记叙文;细节理解;标题选择【解析】【分析】文章大意:文章讲述了作者去巴西圣保罗庆祝朋友Lincoln生日时的诸多美好经历,巴西人热情好客,作者在餐厅遇到语言困难时得到他人帮助,还结交了新朋友,Lincoln的朋友也热情款待他,让他感受到巴西人的真诚与热情,仿佛置身家中。【点评】查阅读理解,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意,其次细读题材,各个击破再去。细读材料后的问题,弄清楚每题要求后,带着问题再回到原文中去寻找、捕获有关信息。27.细节理解题。根据"A few years ago,I traveled to Sao Paulo to celebrate my friend Lincoln's birthday."(几年前,我去圣保罗庆祝我的朋友林肯的生日)可知作者去巴西是为了庆祝朋友的生日。故答案为:C。28.细节理解题。根据第二段中"The man working behind the desk only spoke Portuguese,and I couldn't understand him very well."(在桌子后面工作的那个人只说葡萄牙语,我听不懂他)可知作者遇到的困难是语言方面的。故答案为:D。29.细节理解题。根据"Louis,a lover of cooking,even organized a noodles dinner for me.He prepared everything in a very traditional and real way"(路易斯,一个烹饪的爱好者,甚至为我组织了面条晚餐。他以一种非常传统和真实的方式准备了一切)以及"Brazilians have a way of making you feel at home."(巴西人可以让您感到宾至如归。)可知Louis为作者在家做面条,让作者有宾至如归的感觉。故答案为:C。30.最佳标题题。文章主要围绕作者在巴西受到的热情欢迎展开,D选项"A Warm Welcome in Brazil"能很好地概括文章主旨。故答案为:D。【答案】31.D;32.C;33.A;34.B;35.She is creative and helpful.Because she built a robot to help collect trash.【知识点】故事阅读类;其他语篇类型;环保意识与环保行为;自我提升;科学技术【解析】【分析】文章大意:15岁的Sharanya是一名来自美国的中学生,她制造了一个太阳能机器人帮助收集垃圾。文章通过问答形式介绍了她产生这个项目想法的原因、项目中她最喜欢的部分、帮助她完成项目的重要人物,她还给其他学生提出了建议,最后要求对Sharanya进行评价并说明原因。A. 这是一次新的经历。B. 给其他学生的建议吗?C. 人们没有足够的时间,对吗?D. 现在,让我们深入了解Sharanya项目背后的故事。E. 在这个项目中你想制造什么样的机器人?【点评】考查任务型阅读。通过句子的完整性或通过句子的完整性或段落的主旨判断该句在文中的位置31.根据前文" She built a solar-powered(太阳能的) robot to help collect trash (收集垃圾 )"(她建立了一个太阳能机器人来帮助收集垃圾),后文是对她进行关于太阳能机器人项目的采访,可知此处应该是引入关于她项目背后的故事,D选项"Now,let's go into the story behind Sharanya's project."符合语境,能自然地引出下文。故答案为:D。32.前文提到" I saw there was so much trash.I knew I had to solve this problem. "(我看到有很多垃圾。我知道我必须解决这个问题。 ),可知解决垃圾问题需要人力物力。此处与后文"But robots do."应该是对比关系,说明机器人比人在处理垃圾方面有优势。C选项"People don't have enough time,right?"(人们没有足够的时间,对吗?)与后文形成对比,说明机器人有时间去做,符合逻辑。故答案为:C。33.根据前文" I had to teach others how to build it.I didn't do it before. "(我不得不教别人如何构建它。我以前没有这样做)可知作者没有教别人制造机器人的经历。 A选项"It was a new experience."(这是一次新的经历。)能很好地承接上文,说明这次经历的新颖性。故答案为:A。34.根据后面" If you're interested in a project ……but if you keep going …"可知这是给其他学生的具体建议内容,B选项"Any advice for other students?"(给其他学生的建议吗?)能自然地引出下文的建议内容。故答案为:B。35.从" he built a solar-powered(太阳能的) robot to help collect trash "( 她建立了一个太阳能机器人来帮助收集垃圾 )可以看出她很有创造力和乐于助人,所以评价"She is creative and helpful.Because she built a robot to help collect trash."。【答案】36.was laughing37.carefully38.fresh39.look after40.reporter【知识点】可数名词;程度副词;过去进行时;形容词作定语置于名词前;不及物动词+介词【解析】【分析】 careful 仔细的;fresh 新鲜的; laugh大笑;look after照顾; reporter记者【点评】考查选词填空。首先明确每一句的句意,然后根据句子中的某个单词、句子结构、固定搭配或其他语法知识为依据,逐步确定出空格处应填入的单词的词性和形式。36.句意:当我们听到Jack的笑话时,每个人都大声笑起来。根据"when we heard Jack's joke"和常识可知,听到笑话会大笑,选动词"laugh"。时间状语从句""when we heard Jack's joke"为一般过去时,而这里强调听到笑话时正在进行的动作,要用过去进行时,其结构为"was/were + 动词的现在分词","everyone"作主语,视为单数,所以用"was laughing"。故答案为:was laughing。37.句意:请小心驾驶,路上有很多车。根据"there are many cars on the road"可知,路上车多,所以需要小心驾驶,选careful。"drive"是动词,要用副词来修饰,"careful"的副词形式是"carefully"。故答案案为:carefully。38.句意:我妈妈喜欢以一杯新鲜的橙汁开始她的一天。"orange juice"是名词短语,需要一个形容词来修饰"juice"。根据原文"start her day …",可知橙汁是新鲜的,选"fresh"。没有比较对象,用原级。故答案为:fresh。39.句意:Lucy昨天没来参加我的聚会,因为她不得不照顾她的妹妹。根据"Lucy didn't come to my party yesterday"以及原因状语从句的宾语是"her little sister"选动词"look after"。"have to"后接动词原形。故答案为:look after。40.句意:Mary想成为一名记者,因为她喜欢和各种各样的人交谈。从"Mary wants to be a…"可知空格处是一个表示职业的名词;根据"because she enjoys talking with different kinds of people"可知她的职业应该"与各种各样的人交谈"有关,选"reporter"记者,在a后用单数形式reporter。故答案为:reporter。【答案】41.share;42.prizes;43.video;44.unlucky;45.disliked;46.during;47.outgoing;48.mirror;49.able;50.agree【知识点】记叙文;文学著作【解析】【分析】文章大意:本文是一篇来自北京的学生对《Wonder》这本书的分享。介绍了书中主人公August的情况,包括他的爱好、因面部畸形在学校的不幸遭遇,以及后来在学校旅行中情况好转变得外向,最后表达了对读书的看法,希望大家多读好书。【点评】考查单词拼写。考查词汇在语篇中的运用能力。注意理解句意,首先读一遍,然后再逐一作答。根据空格前后的词汇和语法结构,判断空格处应填入的词性。注意句型、 搭配、短语及语境。41.句意:一位来自北京的学生想要和我们分享这本书。分享,share。固定结构"want to do sth."表示"想要做某事",所以用动词原形share。故答案为:share。42.句意:它非常有名,赢得了很多奖项。奖,荣誉,prize。根据"has won lots of..."可知,这里需要名词复数形式,"prize"的复数是"prizes"。故答案为:prizes。43.句意:他喜欢玩电子游戏和骑自行车。录像,video。"video games"是固定短语,表示"电子游戏"。故答案为:video。44.句意:但他是不幸的。不幸,unlucky。根据"He was born with facial deformities(面部畸形) and he looks very different from others."可知他是不幸的,这里用形容词"unlucky"作表语。故答案为:unlucky。45.句意:大多数学生不喜欢他。不喜欢,dislike。根据"August's first year at school was terrible."可知时态为一般过去时,"dislike"的过去式是"disliked"。故答案为:disliked。46.句意:在一次学校旅行期间,人们发现他很棒并开始理解他。在 ... 期间,during。"during"表示"在……期间",介词,符合语境。故答案为:during。47.句意:他变得越来越外向。外向,outgoing。固定结构"more and more + 形容词原级"表示"越来越……","outgoing"是形容词,符合语境。故答案为:outgoing。48.句意:读书就像一面镜子。镜子,mirror。"a"后接可数名词单数,"mirror"是可数名词单数形式"。故答案为:mirror。49.句意:我们都能够像这样践行善良。能够,able。"be able to do sth."表示"能够做某事",是固定搭配。故答案为:able。50.句意:我真的同意读书可以改变我们的生活。同意,agree。根据"I really..."可知缺少谓语动词。描述经常发生的事情,一般现在时;且主语是"I",动词用原形agree。故答案为:agree。【答案】51.a;52.worse;53.to help;54.calls;55.on;56.and;57.got;58.happily;59.kids;60.will join【知识点】故事阅读类;记叙文【解析】【分析】文章大意: 文章讲述了来自美国的小女孩Sammie为帮助孤独的孩子交朋友,在学校开展"伙伴长椅"项目,介绍了项目由来、运作方式,以及Sammie产生该想法的契机和她对项目未来的期望。【点评】考查语法填空。首先,快速浏览短文,了解文章的大致内容和主题;其次确定空格在句子中的位置,是主语、谓语、宾语、定语、状语还是其他成分;根据句子结构和语境,判断空格处应填入的词性,并进行相应的词性转换。注意短语和固定搭配的使用,确保填入的词与上下文中的其他词形成正确的搭配。51.句意:她是一个来自美国的学生。a,冠词。student 单数可数名词,且"student"以辅音音素开头,因此用不定冠词a来修饰。故答案为:a。52.句意:她知道没有什么比感到孤独更糟糕的了。bad坏的,形容词。根据"than"可知,这里要用形容词的比较级,"bad"的比较级是"worse"。故答案为:worse。53.句意:所以她计划帮助孤独的孩子交朋友。help帮助,动词或名词。"plan to do sth."是固定搭配,表示"计划做某事",所以用不定式"to help"。故答案为:to help。54.句意:她把它叫做"伙伴长椅"。call,动词。根据"She runs a program at school."可知时态为一般现在时,主语"She"是第三人称单数,所以"call"要用第三人称单数形式"calls"。故答案为:calls。55.句意:如果有人感到孤独,他/她可以坐在"伙伴长椅"上。"sit on"是固定短语,表示"坐在……上",所以用"on"。故答案为:on。56.句意:这个长椅把孩子们聚在一起,并且帮助很多孩子找到他们的新朋友。and和,又,连词。根据"The bench brings kids together...helps many kids find their new friends."可知,前后是并列关系,用"and"连接。故答案为:and。57.句意:Sammie在2017年的夏令营有了这个想法。get获取,动词。根据"in 2017"可知时态为一般过去时,"get"的过去式是"got"。故答案为:got。58.句意:当她回到学校时,她高兴地把这个想法告诉了她的老师。happy高兴的,形容词。根据句子结构要用副词修饰动词"told","happy"变为副词形式是"happily"。故答案为:happily。59.句意:我想开展这个项目,因为有很多需要帮助的孩子。kid孩子,可数名词,many后接可数名词复数,"kid"的复数是"kids"。故答案为:kids。60.句意:Sammie希望未来越来越多的人加入这个项目。join加入,动词,根据"in the future"可知时态为一般将来时,结构为"will + 动词原形",用will join。故答案为:will join。61.【答案】One possible version:Dear Mr.Smith,For the coming school trip,I like to choose Go Hiking.(选择的方案)This plan can help us relax ourselves because we have a lot of pressure from study now.Go Hiking can help us do more exercise,which is good for our health.We can get away from the noisy city and go close to the nature.We can not only enjoy the beauty of nature,but also breathe the fresh air.【高分句型一】Students who like to take photos can take many beautiful photos.【高分句型二】Besides,we can also improve our independence and courage to face difficulties.(选择该方案的理由)Yours, Li Hua【知识点】材料作文;议论文;日常活动【解析】【分析】这是一篇应用文中的电子邮件写作。要求从"Go Hiking(徒步旅行)"和"City Walk(城市漫步)"两个郊游活动方案中选取一个。文章开头表明选择的是哪个方案。中间阐述选择该方案的理由,结合方案中的信息以及自己的拓展内容进行说明。结尾表达对即将到来的学校旅行的期待。若选择"Go Hiking",可以提及享受自然之美、得到大量锻炼、拍照、放松自己等方面,还可以拓展说徒步旅行能增强体质、培养毅力等。若选择"City Walk",可以提到参观博物馆、了解历史、去公园、野餐等方面,还可以拓展说城市漫步能增长知识、增进同学间感情等。主要使用一般现在时来阐述理由和表达观点。语言要简洁明了、礼貌得体,符合电子邮件的格式和语言风格。理由阐述要有逻辑,条理清晰。【点评】考查材料作文。文章开头直接表明选择的是"Go Hiking"这个方案,简洁明了,让校长迅速了解作者的意向。内容围绕选择"Go Hiking"方案的理由展开,涵盖了学习压力缓解、健康益处、自然体验、个人爱好满足以及个人能力培养等多个维度,全面且合理地说明了选择该方案的优势。通过阐述选择"Go Hiking"方案的多方面理由,向校长表明该方案对于学生身心发展和体验的积极意义,希望校长采纳此方案。这篇作文整体质量较高。结构清晰,内容丰富合理,语言表达准确且运用了一些较好的句式结构,能够有效地传达作者选择"Go Hiking"方案的理由,符合电子邮件的写作要求和题目要求。写得较好的句子或内容:高分句型一:We can not only enjoy the beauty of nature,but also breathe the fresh air.运用了"not only... but also..."这一并列结构,使句子表达更加丰富和有层次感,强调了徒步旅行能让学生同时获得欣赏自然美景和呼吸新鲜空气的双重体验。高分句型二:Students who like to take photos can take many beautiful photos.使用了定语从句"who like to take photos",对"students"进行修饰,使句子表意更加精准,突出了喜欢拍照的学生在徒步旅行中的活动。1 / 1 展开更多...... 收起↑ 资源列表 浙江省丽水市莲都区2024-2025学年八年级上学期期末英语试卷(学生版).docx 浙江省丽水市莲都区2024-2025学年八年级上学期期末英语试卷(教师版).docx