【期末考点培优】专题13 阅读理解-判断-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津上海版(试用本)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题13 阅读理解-判断-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津上海版(试用本)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津上海版
(试用本)专题13 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,判断正误,用T或F表示。
This is our reading room. It is big. It is clean. There are twenty desks in it. The big desk is for our Chinese teacher. The other desks are for us. There are twenty-five chairs in reading room. There are some plants and some colour flowers in the reading room. We like plants and flowers. Miss Zhou is our Chinese teacher. She loves us. We love her.
1.Our classroom is big and clean. ( )
2.There are twenty-one desks in it. ( )
3.There are twenty-five chairs in the reading room. ( )
4.There are some flowers and plants in the reading room. ( )
5.Our Chinese teacher loves us and we love her. ( )
Read and judge. (阅读短文判断,符合短文内容的用“T”表示,反之用“F”表示)
Jerry is a little mouse. He’s very clever. He lives with his mother. One day, he finds a cheese under a tree. It’s a yellow cheese. It smells nice. Jerry is very hungry and he wants to eat it. But he remembers (想起) his mother. She is sick in bed. She doesn’t have anything to eat for two days. “I can give Mummy this cheese. She must be happy.” Jerry goes home and eats the cheese with her. “You are a good boy, Jerry I love you!” Mummy says. Jerry feels very happy.
6.Jerry lives with his father and his mother. ( )
7.One day, Jerry’s mother finds a yellow cheese under a tree. ( )
8.Jerry is sick in bed. ( )
9.Jerry eats the cheese with his mother. ( )
10.Jerry and his mother are both happy. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
The pupils of Class One have a picnic in People Park. The grass is green. The trees are green, too. The flowers are very beautiful. Look! Ben has got a pair of sunglasses. He is in the fountain. He can play with the water. Alice's got a packet of crisps and an apple. She is near the pond. She can feed the fish. Miss Wang's got a camera. She is under a big tree. She can take a picture. Helen's got a Coke. She is on a swing. She can play on the swing.
11.The pupils of Class One have a class picnic in People Park. ( )
12.Ben's got a packet of crisps. He can play with the water. ( )
13.Alice is near the pond. She can feed the fish. ( )
14.Miss Wang is under a big tree. She can take a picture. ( )
15.Helen's got a Coke and an apple. She can play on the swing. ( )
It is night. There is a moon and many stars in the sky. Lily is sleeping in her bedroom. Lily is a nice girl. She is a student. She has a pink bed. There is a pink toy pig beside her. Suddenly, the block is on fire. Lily’s father and mother come to her room and say, “Lily, get up, the big fire!” Lily gets up. She can see the fire out of the window. The firefighters are coming. They bring the fire engine. They put out the fire and then go home. They’re very brave.
16.The fire happened (发生) in the morning. ( )
17.Lily is sleeping in the bedroom. ( )
18.The firefighters bring the fire engine. ( )
19.The police officers put out the fire. ( )
20.The firefighters are not afraid. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
This is my friend. Her name is Supergirl. She's twelve years old. She has long hair. It's black. She can run very fast. She can swim and dive, too. She can fly very high in the sky, but she can't cook(煮饭). She has a dog. His name is Superdog. It's only two years old. It can fly, too. Supergirl and Superdog are good friends.
21.Supergirl is thirteen years old. ( )
22.Her hair is long and black. ( )
23.She can swim, cook and run. ( )
24.The dog is young. ( )
25.Superdog is my good friend. ( )
判断下列句子与短文意思是否相同,用“T”表示相同,用“F”表示不同。
My uncle has a big farm. On his farm, there are fifteen sheep, twenty hens, nineteen ducks and one dog. The sheep are white. They like grass. They often eat grass on the grass. The hens are very fat. They like corn. They give my uncle twenty eggs every day. The ducks like to swim in the pond. They give my uncle sixteen eggs every day. The dog likes bones (骨头). His teeth are sharp. My uncle is very busy every day. He feeds the animals every day. But he’s happy.
26.My uncle has a big farm and many animals. ( )
27.The fifteen sheep are white. ( )
28.My uncle can get 36 eggs every day. ( )
29.The dog doesn't like bones and it can't eat bones. ( )
30.My uncle is busy and happy. ( )
阅读短文,判断正误。
It's Sunday today. The sun is shining. Jim and his mum are in the supermarket. It's next to the restaurant.
A: Wow! The supermarket is so big!
B: Yes, Jim! Here's the bakery section. What do you want
A: Mum, let's have two loaves of bread and four packets of biscuits.
B: OK! How much are they
A: A loaf of bread is two yuan, and a packet of biscuits is three yuan.
B: Do you want anything else
A: May I have some sweets, mum
B: It's not good for your teeth, but you can have a chocolate.
A: Thank you, mum!
B: That's all right.
31.It's a sunny day. ( )
32.Jim and his mum are in the restaurant. ( )
33.They are at the fruit section. ( )
34.Three packets of biscuits are nine yuan. ( )
35.Jim can eat a sweet. ( )
阅读下文,判断正(T)误(F)。
Hello,my name is Danny. I am a tall boy. I have a big face and two big eyes. I can read books and write English. I am a good student. I have a happy family. My father and mother are teachers. My father is 35 years old and my mother is 33 years old. My father is tall and thin. He can swim and dive. My mother isn't tall. But she's thin. She can draw nice pictures.
36.There are three people in Danny's family. ( )
37.Danny's father is a teacher. ( )
38.Danny's mother isn't 33 years old. ( )
39.She can swim and dive. ( )
40.It's a happy family. ( )
Read and judge (阅读短文,判断正误,用T或F表示)
We have two new students in our school. They are Mike and Tim. They look the same, but they are not brothers. Mike is American. He is twelve. He is in Class Four. His father is a worker. His mother can cook well. Tim is English. He is twelve too. He is in Class One. He likes football. He often plays football with Mike. Mike and Tim are good friends.
41.There are two new children in our school. ( )
42.Tim’s father is a worker. ( )
43.Mike can cook well. ( )
44.Mike and Tim like playing football. ( )
45.Mike and Tim are classmates. ( )
阅读短文,判断句子正误,用T或F表示
My grandparents live in a small village. The village is in a forest and near the sea. Life there is very comfortable. Every morning, my grandfather gets up early and takes a walk in the forest. He likes listening to the birds. It makes him happy. My grandmother gets up early too. She makes breakfast and then eats with my grandfather. On sunny days, they go to the seaside and enjoy the sunshine. There’s a garden in front of their house. They grow flowers and vegetables in the garden. The garden is very beautiful in summer. I like going there during the summer holidays. I like walking in the forest, picking the flowers and vegetables. I love fishing with my grandfather! Oh, summer, I can’t wait!
46.My grandparents and I live in a village. ( )
47.I like the life in the village. ( )
48.My grandfather makes breakfast for my grandmother in the morning. ( )
49.On sunny days, my grandparents go fishing. ( )
50.Their home is in front of a garden. ( )
Read and judge (阅读短文,判断正误,用T或F表示)
Dick is seven years old. His sister, Mary is five. Today their mother takes them to their grandma’s house and then she goes out. The children play football for an hour. They are tired. Their grandma gives Dick a round cake and a knife and says. “Like a gentleman, cut the cake into two pieces, and give the big piece to the other.”Dick thinks about this for a moment. He says to Mary, “You cut the cake, Mary.”
51.Dick and Mary are in the park. ( )
52.The children play football for hours. ( )
53.Grandma gives Dick a piece of cake. ( )
54.Grandma wants to give the bigger piece to Mary. ( )
55.Dick likes cakes. ( )
阅读短文,判断正误,用T或F表示
Uncle Henry is very happy. He moves to a new house. His new house is near his office building. He can ride a bicycle to work in the morning now. There is a supermarket near his home. He can buy food in the supermarket. He can cook dinner by himself (自己) now. Uncle Henry likes cooking. He can also go to the library at the weekend. There’s a library next to the supermarket. There are a lot of books in it.
Uncle Henry’s new home is very beautiful. There are five rooms in it. Uncle Henry likes the sitting room (客厅). He looks at the busy street from the window every evening. The street is so bright. Uncle Henry loves it!
56.Uncle Henry lives in a new house.( )
57.There’s a supermarket near his home. ( )
58.Uncle Henry walks to work in the morning. ( )
59.Uncle Henry buys food in the supermarket every day. ( )
60.Uncle Henry’s house has five rooms. ( )
Read and judge (阅读短文,用T或F判断对错):
Mary’s father is a farmer. He has got a big farm. It’s near the hill. There are many pigs and sheep in it. Mary likes white sheep. She doesn’t like black sheep. The pigs always sleep. They like to eat. They don’t like to walk and run. Look over there.There are some horses running on the grass. They run very fast. Some are brown. Some are black.
61.Mary’s grandfather is a farmer. ( )
62.Mary doesn’t like white sheep, but she likes black sheep. ( )
63.The pigs always eat and sleep. ( )
64.Some brown horses are running on the grass. ( )
65.Black horses don’t like to walk or run. ( )
Read and judge (阅读短文,判断正误,用T或F表示)
Hello, I’m Steven. I’m a boy. I am sixteen years old. I’m a student of Park School. This is a photo of me. Look! I have a T-shirt. It’s blue. It’s nice. My trousers are black and white. I am playing basketball. I like basketball, but I can’t play cards. That’s my little sister, Jenny. She is only five years old. But she can draw well. Look, she is drawing a frog. The frog is big and green. It can swim very well. I like her picture very much.
66.Steven isn’t 16 years old. ( )
67.He has a black and white T-shirt. ( )
68.He can’t play cards, but he can play basketball. ( )
69.He can draw a picture of a frog. ( )
70.Jenny likes drawing and swimming. ( )
Read and judge(阅读短文,判断正误)
There are four seasons ill a year. They are spring, summer, autumn and winter. There are twelve months in a year, too. Three months make a season.
Spring comes in March, April and May. It is warm and rainy. Plants grow and grow in spring. There are many beautiful flowers in the park. The leaves are green.
Summer comes in June, July and August. It is hot and sunny. I can go to the beach. Many people like swimming in the sea.
Autumn comes in September, October and November. It is cold and windy. The leaves are red, brown and yellow. They fall and fall.
Winter comes in December, January and February. It is very cold and windy. I can hear the wind. It blows and blows.
71.There are twelve months in a year. ( )
72.March, April and June make spring. ( )
73.August is in autumn. It's hot and sunny. ( )
74.The leaves are red, brown and yellow in autumn. ( )
75.I can't hear the wind in winter. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.F 3.T 4.T 5.T
【导语】本文主要介绍了我们的阅览室又大又干净,以及里面具体的物品摆设。
1.句意:我们的教室又大又干净,根据文章“This is our reading room. It is big. It is clean. ” 可知是阅览室又大又干净,不是教室。题干与原文不符合。故答案为F。
2.句意:里面有二十一张桌子。根据文章“There are twenty desks in it. ”可知里面有二十张桌子,题干与原文不符合。故答案为F。
3.句意:阅览室里有二十五张椅子。根据文章“There are twenty-five chairs in the reading room.”可知阅览室里有二十五把椅子,题干与原文相符合。故答案为T。
4.句意:阅览室里有一些花和植物。根据文章“There are some plants and some colour flowers.”可知这里有些植物和一些彩色鲜花,题干与原文相符合。故答案为T。
5.句意:我们的语文老师爱我们,我们也爱她。根据文章“Miss Zhou is our Chinese teacher. She loves us. We love her.” 可知周小姐是我们的语文老师,她爱我们,我们爱她。题干与原文相符合。故答案为T。
6.F 7.F 8.F 9.T 10.T
【导语】本文是杰瑞在树下发现一块奶酪并带回家和妈妈一起分享的故事。
6.句意:杰瑞和他的父母住在一起。 根据“He lives with his mother.杰瑞和他的妈妈住在一起。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
7.句意:一天,杰瑞的妈妈在树下发现了一块黄色的奶酪。 根据“One day, he finds a cheese under a tree. It’s a yellow cheese.一天,他在树下发现了一块奶酪。它是一块黄色的奶酪。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
8.句意:杰瑞卧病在床。根据“She is sick in bed.她卧病在床。”可知题干与原文不相符,故答案为F。
9.句意:杰瑞和妈妈一起吃奶酪。根据“Jerry goes home and eats the cheese with her.杰瑞回家和她一起吃奶酪。”可知题干与原文相符,故答案为T。
10.句意: 杰瑞和他的妈妈都很高兴。 根据“‘You are a good boy, Jerry I love you!’ Mummy says. Jerry feels very happy.‘你是个好孩子,杰瑞,我爱你!’妈妈说。杰瑞感到非常高兴。”可知题干与原文相符,故答案为T。                    
11.T 12.F 13.T 14.T 15.F
【解析】11.题干句意:一班的学生在人民公园举行了一次班级野餐。根据The pupils of Class One have a picnic in People Park. 可知表述正确,故答案为T。
12.题干句意:本有一包薯片。他能玩水。根据Ben has got a pair of sunglasses. 可知本有一副太阳眼镜不是一包薯片,表述不正确,故答案为F。
13.题干句意:爱丽丝在池塘附近。她能喂鱼。根据Alice's got a packet of crisps and an apple. She is near the pond. She can feed the fish. 可知表述正确,故答案为T。
14.题干句意:王老师在一棵大树下。她能照张相。根据Miss Wang's got a camera. She is under a big tree. 可知表述正确,故答案为T。
15.题干句意:海伦有一杯可乐和一个苹果。她会荡秋千。根据Helen's got a Coke. She is on a swing. She can play on the swing.可知没说海伦有苹果,表述不正确,故答案为F。
16.F 17.T 18.T 19.F 20.T
【导语】短文大意:讲述一天晚上,莉莉所在的街区起火了,消防员来把火扑灭的故事。
16.题干句意:火灾发生在上午。根据“It is night.”和“Suddenly, the block is on fire.”可知火灾发生在夜晚。故题干错误,故答案为F。
17.题干句意:莉莉正在卧室里睡觉。根据“Lily is sleeping in her bedroom.”可知题干正确,故答案为T。
18.题干句意:消防员开着消防车。根据“They bring the fire engine.”可知题干正确,故答案为T。
19.题干句意:警察扑灭了火。根据“They put out the fire and then go home.”可知是消防员扑灭了火。故题干错误,故答案为F。
20.题干句意:消防员不害怕。根据“They put out the fire and then go home. They’re very brave.”可知消防员把火扑灭了。他们很勇敢。他们不害怕。故题干正确,故答案为T。
21.F 22.T 23.F 24.T 25.F
【分析】文章大意:本文主要介绍了我的朋友Supergirl,包括她的年龄、爱好、样貌,还有她的狗。
21.句意:Supergirl十三岁了。根据Her name is Supergirl. She's twelve years old.可知Supergilr十二岁,与题干不符,故答案为F。
22.句意:她的头发又长又黑。根据She has long hair. It's black.可知她的头发她的头发长而黑,与题干符合,故答案为T。
23.句意:她会游泳、做饭和跑步。根据She can run very fast. She can swim and dive, too. She can fly very high in the sky,but she can't cook(煮饭). 可知,她会游泳,跑步跑的也快,但是她不会做饭,与题干不符,故答案为F。
24.句意:狗狗还小。根据It's only two years old.可知她的狗才两岁,确实还很小,与题干符合,故答案为T。
25.句意:Superdog是我的好朋友。根据Supergirl and Superdog are good friends.可知Superdog是Supergirl的好朋友,与题干不符,故答案为F。
26.T 27.T 28.T 29.F 30.T
【解析】26.题干句意:我叔叔有一个大农场和许多动物。根据My uncle has a big farm. On his farm, there are fifteen sheep, twenty hens, nineteen ducks and one dog.可知表述正确,故答案为T。
27.题干句意:这十五只羊是白色的。根据The sheep are white. 可知表述正确,故答案为T。
28.题干句意:我叔叔每天能得到36个鸡蛋。根据They give my uncle twenty eggs every day. They give my uncle sixteen eggs every day. 可知一共有36个蛋,表述正确,故答案为T。
29.题干句意:狗不喜欢骨头,也不能吃骨头。根据The dog likes bones (骨头). 可知狗喜欢骨头,表述不正确,故答案为F。
30.题干句意:我叔叔又忙又高兴。根据My uncle is very busy every day. He feeds the animals every day. But he’s happy.可知表述正确,故答案为T。
31.T 32.F 33.F 34.T 35.F
【解析】31.句意为是晴天。根据The sun is shining. 知天气是晴朗的,故答案为T。
32.句意为吉姆和他妈妈在餐厅。根据Jim and his mum are in the supermarket.吉姆和妈妈在超市里,故答案为F。
33.句意为他们在水果区。根据Here's the bakery section. 知他们在烘烤区域,故答案为F。
34.句意为三包饼干九元。根据a packet of biscuits is three yuan.知一包糖果是三元,三包就是九元,故答案为T。
35.句意为吉姆会吃糖。根据 It's not good for your teeth, but you can have a chocolate.知糖果对牙齿不好,但是可以吃巧克力,故答案为F。
36.T 37.T 38.F 39.F 40.T
【分析】大意:短文介绍了丹尼一家三口,爸爸和妈妈的职业和年龄,以及日常生活。
36.句意:丹尼家有三口人。通读短文可知丹尼家有三口人,故答案为T。
37.句意:丹尼的父亲是一名教师。根据My father and mother are teachers.可知丹尼的父亲是一名教师,故答案为T。
38.句意:丹尼的母亲还不到33岁。根据My father is 35 years old and my mother is 33 years old. 可知丹尼的妈妈33岁,故答案为F。
39.句意:她会游泳和跳水。根据My father is tall and thin. He can swim and dive.可知丹尼的爸爸会游泳和跳水,故答案为F。
40.句意:是一个幸福的家庭。根据I have a happy family. 可知是一个幸福的家庭,故答案为T。
41.T 42.F 43.F 44.T 45.F
46.F 47.T 48.F 49.F 50.F
【解析】46.句意:我的爷爷奶奶和我住在一个村子里。由句子My grandparents live in a small village.可知我的爷爷奶奶住在村子里。我没有说和他们住一起。所以题干叙述错误,故答案为F。
47.句意:我喜欢乡村的生活。由句子Life there is very comfortable.可知我很喜欢乡村生活。所以题干叙述正确,故答案为T。
48.句意:我的爷爷早上给奶奶做早饭。由句子She makes breakfast and then eats with my grandfather.可知奶奶给爷爷做早饭。所以题干叙述错误,故答案为F。
49.句意:在晴天时,爷爷去钓鱼。由句子On sunny days, they go to the seaside and enjoy the sunshine.可知他们去海滩享受阳光。所以题干叙述错误,故答案为F。
50.句意:她们的家再花园前面。由句子There’s a garden in front of their house.可知家后面是花园。所以题干叙述错误,故答案为F。
51.F 52.F 53.F 54.T 55.T
56.T 57.T 58.F 59.F 60.T
61.F 62.F 63.T 64.T 65.F
66.F 67.F 68.T 69.F 70.F
71.T 72.F 73.F 74.T 75.F
【解析】71.1. 句意:一年有12个月。根据There are twelve months in a year, too. 可知一年有12个月,故答案为正确。
72.句意:三月、四月和六月是春季。根据 Spring comes in March, April and May.可知春季是三月、四月和五月,故答案为错误。
73.句意:八月在秋季。它又热又晴朗。根据Summer comes in June, July and August. 可知八月在夏季,故答案为错误。
74.句意:秋季树叶红色、褐色和黄色的。根据The leaves are red, brown and yellow可知秋季树叶红色、褐色和黄色的,故答案为正确。
75.句意:冬季我听不见风。根据 I can hear the wind.可知冬季能听见风,故答案为错误。
【点睛】考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览