资源简介 重庆市高2026届高三第四次质量检测英语试题命审单位:重庆南开中学注意事项:1.本试卷由四个部分组成。其中第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。第三部分的第二节和第四部分为非选择题。共150分,共12页。2.全部答案在答题卡上相应区域内完成,在本试卷上作答无效。选择题请使用2B铅笔填涂,非选择题请使用0,5毫米黑色签字笔作答。要求字迹工整、笔迹清晰。3.请在答题卡规定的地方填写好个人信息,并认真核对答题卡上所粘贴的条形码是否与本人的信息一致。4.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节;满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.When will the man begin a new job A.Next Monday.B.This Sunday.C.This Friday.2.What is the relationship between the speakers A.Friends.B.Neighbors.C.Classmates.3.What will the woman probably do next A.Go to the dentist.B.Change a hospital.C.Give the man a lift.4.What is the woman dissatisfied with A.The impolite waiters.B.The poor taste.C.The slow service.5.What are the speakers mainly talking about A.The changes on the market.B.The management of a companyC.The keys to a company's success.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6.Why is Tom moving to Singapore A.His family are moving there.B.He has got a new job there.C.He's going back home7.How does Tom feel about the move A.Excited.B.DoubtfulC.Unhappy.听第7段材料,回答第8至10题。8.Where do the speakers probably work A.In a shopB.In a hospital.C.In a restaurant.9.What is wrong with Alice A.She is ill.B.She is sad.C.She is busy.10.What is Simon going to do A.Leave his job.B.Do Alice's work.C.Find someone else.听第8段材料,回答第11至13题。11.What service does the man's team provide A.Recording a vacation.B.Planning a wedding.C.Arranging a tour.12.How did the woman learn about the man's service A.From the Internet.B.From her husband.C.From TV.13.Where will the woman probably go A.To New York.B.To London.C.To Bali.听第9段材料,回答第14至17题。14.What is the most difficult clothes the woman has ever made A.A pair of trousers.B.A dress.C.A coat.15.Who first taught the woman to make clothes A.Her grandmother.B.A fashion designer.C.Her college teacher.16.How old is the woman now A.32.B.33.C.34.17.Where does the woman work A.At a clothing shop.B.At a hospital.C.At a college.重庆市高 2026届高三第四次质量检测英语试题参考答案与评分细则听力1-5 ABACC 6-10 ACCAB 11-15 AACCA 16-20 ABACC阅读理解21-23 CDB 24-27 ADBD 28-31 CACB 32-35 DBAD七选五36-40 GABDE完形填空41-45 CDACB 46-50 ABCBD 51-55 BACDB语法填空56. an 57. called 58. at 59. has spent60. While/ Although/ Though 61. what 62. commonly63. recognition 64. fading 65. to ensure写作第一节范文Dear Alex,How's everything going I'm thrilled to extend a personal invitation to our innovative online eventthemed"Chinese Culture Meets AI"on Zoom this Saturday, November 15th, at 8:00 p. m. Beijing Time(1:00 p.m. your time). It' ll last about 2 hours!We'll showcase amazing AI-generated Chinese calligraphy,poetry,traditional dances, and festivalslike the Mid-Autumn Festival with live demos, interactive Q&A, and fun quizzes! It's a perfect blendof ancient culture and cutting-edge tech, guaranteed to spark your fascination!Your passion for Chinese culture makes you the ideal participant. Simply click this Zoom link tojoin:zoom. us/j/987654321. Hopefully, you will enjoy the activity!Looking forward to seeing you!Yours sincerely,Li Hua第二节范文As we reached the last riddle, a clue about an ancient Chinese tale suddenly popped up. Itreferred to the legend of the Monkey King from " Journey to the West," something I knew by heartfrom childhood stories. Hesitantly, I explained the tale's themes of adventure and transformation,linking it to the puzzle's hints about"a mischievous traveler with a magical staff." My teammateslistened attentively, andEmma's eyes widened in admiration.“That's it” Carlos from Brazil shouted, aswe connected the dots to reveal the hidden treasure—a small box of international treats. The group'sapplause washed over me,turning my initial anxiety into a sense of triumph. For the first time, I feltmy cultural background was an asset, not a barrier, fostering deeper connections as we shared laughsover our victory.Solving the riddle injected more confidence into me for the evening cultural presentation.Ivolunteered to showcase a traditional Chinese fan dance, incorporating elements from my heritagethat I'd practiced back home. With Emma and the others cheering me on, I moved gracefully under thecamp lights,explaining the symbolism of harmony and elegance. The audience, including campersfrom diverse nations,responded with enthusiasm, asking questions that sparked lively discussions onglobal traditions. As the night wound down with a group photo and promises to stay in touch, Irealized the camp had bridged my isolation into lasting friendships. When I headed back to my cabin,the weight of homesickness lifted, replaced by gratitude for this transformative experience thatcelebrated unity in diversity.试题详解听力部分Text 1M: I can't wait for this Friday. I'm going to really enjoy the weekend.W: That's when you leave the place where you work, isn't it M: Yes, and then I will start my new job next Monday.(1)Text 2M: Hi, I am Paul. I live across the road. I just wanted to say hello and welcome you to theneighborhood.W: Nice to meet you.(2) You' re friends with Janet, who lives next door, right M: Yes, sort of! Our kids go to school together.Text 3M: If your tooth is hurting badly, perhaps you should go see your dentist.W: I don't really want to, but I guess I don't have a choice.(3)M: Come on. I' ll drive you.Text 4W: Where is my meal I'm feeling hungry now. Is service always this slow at this restaurant (4)M: On the contrary, it's always been very quick when I' ve been here before.W: I must say, though, the waiters are extremely polite.Text 5M: So Mrs. Jones, we'd like to know how you manage this company so well and how you made it intosuch a large business.W: Well, I think a clear understanding of the market and good management are the keys.(5)Text 6M: Have you heard that Tom is leaving our school (6)W: How come M: His parents are moving to Singapore.(6) His dad has got a job there.W: Wow, that's exciting.M: But Tom isn't too pleased about it.(7)W: Why not M: He's made a lot of friends at this school. He likes it here.W: I'm sure he' ll soon get over that when he moves to Singapore.M: Not everyone likes to move from place to place.W: Well, I want to see the world and make the most of my life.Text 7W: Are we going to be busy today M: Just a normal Thursday evening. We have six guests coming at 7:00 p. m. But other than that, it'sfairly quiet here in the kitchen.(8)W: Do you mind if I take the rest of the evening off M: What's up, Alice (9) (10)W: I haven't been feeling well today. I feel sort of dizzy.(9)M: Well, you go home and go to bed. Get yourself better. I' ll take care of your work.(10)W: Thanks, Simon. That's really good of you.M: No problem. We never have many people dining here on Thursdays. Tomorrow may be different.W: Hopefully I' ll be feeling better by then.Text 8M: Our group leaves the tour planning to the travelers. We just take photos and videos for holidays.(11)W: That's exactly what I need. Honestly, I love your business model. And with your team'sbackground in film and TV, I'm sure we' ll be satisfied with your service.M: You' re taking a trip with your husband How did you find us (12)W: Yes. I saw your photos online. Your service is what we need.(12)M: So, where are you going W: After our wedding, we want to travel to a unique and new destination.M: We have staff members ready in hundreds of cities. Our most popular destinations are London'sTowerBridge and Big Ben, along with New York City's Central Park and Times Square.W: We' ve been to the US several times. We want to go somewhere different, and somewhere withouta cold winter— Bali or the Maldives would work (13)M: Excellent choice.(13)Text 9M: I love your coat.(14) Where did you buy it W: I made it!M: Wow, how skillful you are!W: It's the most difficult thing I' ve ever made.(14) It took me three weeks to finish!M: Amazing I didn't even know you could make clothes (15)W: Yes, my grandmother taught me.(15) The first thing I ever made was a dress for my doll, whenIwas a four-year-old kid.M: How cute!W: But I didn't make clothes very often. Just over two years ago when I was 30,(16) I saw a beautifulpair of trousers in a magazine. I really wanted to have them, but they were so expensive.M: So, you decided to make them yourself W: That was my plan! But I had forgotten a lot of my skills, so I decided to take a course at the localcollege.M: Well, it paid off. You' re really talented. You could be a fashion designer!W: Thanks, but I think I' ll stick to medicine (17)M: It's a nice hobby anyway.W: It definitely helps me relax after a hard day at the hospital.(17)Text 10How many days can you survive without being connected to the Internet How about living in acave for40 days Fifteen volunteers did just that. They took part in a project called Deep Time.(18)Scientists from the Human Adaption Institute led the $1.9 million project. The project was to find outhow people would adapt to great changes in living conditions.(19) They put the volunteers in a cavefor nearly six weeks. There was no sunlight and the volunteers had no contact with the outside world.They had to rely on their body clock to know when to wake up, go to sleep and eat. Most of thevolunteers said they enjoyed the pared with living outside, they wouldn't be troubledby all kinds of information from various electronic devices. They were able to focus on themselvesand had more time to think and rest. It made them feel calm and they enjoyed the feeling. On the otherhand, however, some volunteers lost their sense of time.(20) They couldn't tell how long they had beenin the cave. That made them uneasy sometimes.阅读A篇21. C 细节理解题。根据“Benefits”第三点“After completing the Fellowship, Teaching Fellowsbecomemembers of the Senior Fellows Program, allowing them to stay involved in theKnowles community ...”可知,项目结束后学员可成为高级研究员,继续参与 Knowles社区活动并获得持续性的支持,这明确提供了与 Knowles的长期联系。A选项“不同州的教学职位”原文未提及;B选项“当地学校的专业培训”与原文描述的项目工作人员和导师支持不符;D选项“给低收入参与者的经济援助”错误,因为资助基于能力而非经济需求。22. D 细节理解题。根据 “Candidate Requirements”第三点 “Have earned a mathematics,biology,chemistry, or physics degree within the past ten years ...”可知,申请人必须在过去十年内获得相关学科学位,这是明确的学术背景要求。A选项“强大的教学能力”虽隐含在评选标准中,但非硬性要求;B选项“先前工作经验”错误,申请人可为教龄第 1-3年;C选项“近期大学毕业”不准确,要求是十年内毕业而非必须近期。23. B 细节理解题。根据 Application timeline,中请人需要完成的任务包括:①提交初始中请(1月6日);②提交预赛论文(1月 16日);③提交四分之一决赛视频(2月 17日);④参加半决赛小组面试(4月 11日);⑤参加决赛个人面试(5月 3-15日),共 5项任务。预赛晋级通知和奖学金颁发属于结果通知,不属于申请人需要完成的任务。B篇24. A 推理判断题。前两段描述 Shapland发现市场空白后创立 Coffi Lab,结合他此前成功的咖啡创业经历,表明这是一种新兴商业模式。B选项“模仿披萨连锁”错误,他只是受启发但未实施;C选项“Coffee#1的子品牌”错误,两者是独立企业;D选项“始于酸面包咖啡馆”与原文“搁置该想法”矛盾。25. D 细节理解题。根据第三段“Coffi Lab also donates the profits from the homemade dogbiscuits ...raised more than 100,000 for Guide Dogs charity”可知,其通过销售自制狗饼干的利润和开店首日收入资助导盲犬慈善组织。A选项“提供狗训练课程”未提及;B选项“运营狗福利基金会”错误;C选项“向慈善机构捐赠狗饼干”不准确,原文是捐赠销售利润而非饼干本身。26. B 推理判断题。 Shapland的商业决策体现了战略性:发现特定市场空白、控制扩张速度(非盲目扩张)、提升产品质量(自主烘焙)。A选项“大胆的”不能体现其谨慎规划;C选项“理想主义的”与实际商业运作不符;D选项“传统的”与其创新做法相悖。27.D 词义猜测题。划线部分前文强调预包装食品质量一般,售价 5英镑不符合顾客期望,尤其当他们支付 4英镑购买咖啡时,表明顾客期望物有所值的食品品质。A选项“咖啡价格上涨”未涉及;B选项“食物不应比咖啡贵”过度解读;C选项“合理定价”过于笼统。C篇28. C 细节理解题。根据第二段“that Penn may possess a Shakespearean treasure is no surprise.ItsShakespeare collections ... are world-famous”可知,宾大以其珍贵的莎士比亚藏品闻名,因此手套可能属于莎士比亚并不令人惊讶。A选项“手套保存多年”是事实但非主要原因;B选项“宾大有寻找文物的历史”未提及;D选项“由学者捐赠”是事实但非核心原因。29.A 细节理解题。第三段描述 Gadomski 通过紫外线检查和 X射线荧光技术,未发现后工业材料或 18-19世纪鞣制技术成分,从而排除了非莎士比亚时期的可能性。B选项“确认手套与莎士比亚的关联”错误,研究未证实;C选项“确保长期保存”非研究目的;D选项“发现后工业制造方法”与检测结果相反。30.C 推理判断题。第四段通过莎士比亚名言“衣装造人”、其父为手套匠人、富人向剧院捐赠衣物等背景信息,支持了手套可能属于莎士比亚的假设。A选项“暗示其他来源”与内容不符;B选项“总结研究发现”未发生;D选项“提供莎士比亚信息”不全面,信息服务于假设论证。31.B 主旨大意题。全文围绕“这些手套是否属于莎士比亚”展开,描述研究过程、检测方法和相关佐证,但最终未定论(末段“a long shot”),因此问句形式标题最能概括核心悬念。A选项“手套引领我们去向”过于抽象;C选项“手套在宾大重现”未体现探究过程;D选项“找到主人”与结论不符。D篇32.D 细节理解题。首段指出学校日程(半日制、假期多)使父母难以兼顾照料孩子和工作,根本原因是工作与学校时间表的冲突。A选项“课后营地经济负担”是衍生问题;B选项“学校活动过多”未提及;C选项“雇主提供的假期不足”非核心原因。33.B 细节理解题。第二段明确提到到“public school systems are embracing four-day weeks”,即公立学校系统正缩短在校时间,推行每周四天课制。A选项“增加学费”未提及;C选项“引起政治关注”与“政客不提及此话题”矛盾;D选项“延长学校时间”与现状相反。34.A 词义猜测题。第三段中“affluent parents”反对改变校历,因为他们有能力为孩子安排课外活动、营地和度假计划,结合语境可知“affluent”意为富裕的。B选项“担忧的”、C选项“未受教育的”、D选项“过度保护的”均不符合上下文。35.D 主旨大意题。末段主要讨论改革的具体建议,包括创建试点全年制小学、自愿参与、教师额外报酬等渐进式改革方案。A选项“解决方案的好处”仅在段首提及;B选项“改革面临的挑战”是前段内容;C选项“问题的后果”在文章开头讨论。七选五36. G 首段讲拖延症普遍且原因多,下·段开篇说“孤独是···”,因此 36空需引出“孤独”这个因素。选项 G:“However, one unexpected factor influencing procrastination is loneliness.”(然而,一个影响拖延的意外因素是孤独)承接上句“有很多原因”,并引出下段对孤独的定义。37. A 第 二 段 定 义 孤 独 ( 主 观 感 受 ) 与 孤 立 ( 客 观 状 态 ) 的 区 别 。 37 空 前 面 说“It'sdifferentfromisolation ...”(它不同于孤独),后面说“One can have many friends but still feellonely.(可能有很多朋友但仍感到孤独 )。选项 A“Loneliness is more of a feeling than afact.”(孤独更多是一种感受而非事实)与前后逻辑一致:孤独是主观感受,不同于客观孤立,因此即便有朋友也可能感到孤独。38. B 第三段讲孤独对身心健康的负面影响。38 空前面列举了疾病风险,后面说“More oftenthannot, it makes even the smallest of tasks ... seem impossible to do.”(它常常让最小的任务也显得不可能完成)。选项 B“Not surprisingly, it can ruin our motivation.”(毫不奇怪,它会破坏我们的动力)前面是健康风险,后面是任务难以完成,中间用“破坏动力”来衔接很自然。39. D 第四段引用专家观点,说孤独与拖延的联系不仅仅是精力丧失。39空后面说“During thattimewe learned to associate challenge with the pain of being alone.”(在那时我们学会了将挑战与孤独的痛苦联系起来)。“During that time”暗示前面提到了某个时期。选项 D“It canoften berelated to negative experiences in childhood.”(它常与童年的负面经历有关)中“童年”对应后文“那时”,衔接自然。40. E 40空后直接给出解决方案:“Building genuine social bonds ... is a good one.”(通过社区活动或治疗建立真正的社会联系是一个好方法 )。选项 E“Addressing this link requires self-awarenessand active steps.”(解决这种联系需要自我意识和积极步骤)是总起句,引出后续具体步骤。完形填空41. C “Getting caught in a flood”(遭遇洪水)显然不是幸运的一天,“lucky”(幸运的)符合语境,其他选项“troublesome”(麻烦的),“fresh”(新鲜的),“unfortunate”(不幸的),此处逻辑不符,因为是说没人觉得这是幸运日,除非是这对夫妇,故均不合适。42. D “nowhere to be seen”是固定搭配,意为“不见踪影”,此处指她回家的车不见踪影。43. A “pouring”(倾盆而下 )用来形容雨下得大,符合 “increasing rain”(雨势变大 )的语境,“whispering”(低语),“weakening”(减弱),“flowing”(流动)不符合描述雨的语境。44. C 因为雨下得很大,所以她接受了 (accepted) Justin 的搭车提议 ,“fled”(逃跑 ),“lied”(撒谎),“replied”(回复)均不符合逻辑。45. B 从后文“made a wrong turn”(转错弯)可推测 Justin 是新来(new) to Richmond 的,不熟悉路况,“native”(本地的),“drawn”(被吸引的),“relevant”(相关的)均不符合。46. A “land somebody/ oneself in something”为固定搭配,意为“使某人陷入困境”,故选 land。47. B “a wave broke over”(一波浪冲过 ),描述洪水冲过汽车 ,“froze”(结冰 ),“danced”(跳舞),“died”(死亡)均不符合。48. C 情况紧急, Justin抓住(grabbed) Jessica的车门把手,打开车门把她推出去, “repaired”(修理),“released”(释放), “inspected”(检查)均不符合。49. B 两人艰难穿过汹涌的洪水和碎片,仿佛与之搏斗(Battling),到达火车站台阶。“Clearing”(清理), “Collecting”(收集), “Approaching”(接近)均不符合。50. D 他们帮助其他人到达车站内的安全处 (safety) , “satisfaction”(满意 ), “danger”(危险),“silence”(沉默)均不符合。51. B 湿冷的环境中 ,他们分享了可怜的(pitiful)半个三明治和一瓶啤酒 , “valueless”(无价值的),“abundant”(丰富的), “ordinary”(普通的)均不符合语境。52. A此时他们之间的联系被激发(sparked), “faded”(褪色), “crashed”(碰撞), “maintained”(维持)均不符合。53. C Jessica 认为自己需要一个征兆(sign), 如果上帝现在不给她 , 她就是傻瓜 , “present”(礼物),“judgement”(判断), “warning”(警告)均不符合。54. D 呼应前文 “made a wrong turn”, 此处指转错弯 (turn), “plan”(计划 ), “suggestion”(建议),“gesture”(手势)均不符合。55. B 尽管 (though) Justin 失去了汽车 , 但得到了妻子 ,表让步关系 , “because”(因为 ),“when”(当……时),“if”(如果)均不符合。语法填空56. an考查冠词。“ancient”以元音因素开头,此处表示“一种古老的传统”,用不定冠词 an。57. called 考查非谓语动词。“The Kam Grand Choir”与“call”是被动关系, 用过去分词作后置定语。58. at考查介词。固定搭配“at the age of”,表示“在······岁时”。59. has spent考查动词的时态。“So far”(到目前为止)是现在完成时的标志,主语“she”是第三人称单数,用 has spent。60. While/ Though/ Although考查状语从句。此处引导让步状语从句,意为“虽然中国传统音乐通常单音,但侗族大歌却是多音的 ”,表示“虽然 但是 ”。61. what考查名词性从句。引导表语从句,且在从句中作主语,意为“正是这种既细腻又有力量的分层合唱声吸引着历代观众”。62.commonly 考查副词。用副词形式修饰动词“found”,意为“不是在其他传统音乐中常见的方式”。63. recognition考查名词。固定搭配“in recognition of”,意为“为了表彰”。64. fading 考查非谓语动词。固定搭配“risk doing something”, 意为“冒着……的风险”, 所以fading。65. toensure 考查非谓语动词。此处用动词不定式作目的状语,意为“为了确保这门工艺作为珍贵文化瑰宝,在后世永续传承,蓬勃发展”。 展开更多...... 收起↑ 资源列表 南开中学高2026届高三第四次质量检测英语.pdf 南开中学高2026届高三第四次质量检测英语听力.mp3 南开中学高2026届高三第四次质量检测英语答案.pdf