【素养测评】Unit 5 Play by the rules 外研版(2024)八年级英语上学期单元素养测评培优练 (提升卷)(试卷 解析 答题卡 听力音频及原文)

资源下载
  1. 二一教育资源

【素养测评】Unit 5 Play by the rules 外研版(2024)八年级英语上学期单元素养测评培优练 (提升卷)(试卷 解析 答题卡 听力音频及原文)

资源简介

八年级英语上学期单元素养测评培优练提升卷
英语·答题卡
21世纪教育网 www.21cnjy.com 精品试卷·第 2 页 (共 2 页)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
八年级英语上学期单元素养测评培优练提升卷
Unit 5 Play by the rules (参考答案)
一、听力(本大题共30小题,每小题1分,共30分)
(一)听句子,选图片。
你将听到五个句子,请选出与所听句子内容相符的图片,有一幅图是多余的。每个句子读两遍。
1.
【答案】A
【原文】Excuse me, you are not allowed to smoke here.
2.
【答案】B
【原文】W: Can you take some photos for me
M: Sorry, Lucy. Look at the sign “no photos” on the wall. We cannot take photos in the museum.
3.
【答案】C
【原文】Please don’t smoke here.
4.
【答案】B
【原文】A: Mom, what does that sign mean
B: It means we should walk straight on, Peter.
5.
【答案】C
【原文】A: Fire! Fire! It’s too dangerous!
B: Why don’t you call the fireman
(二)听短对话,选择最佳答案。
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,请根据对话内容,选出最佳答案。每段对话读两遍。
6.
【答案】B
【原文】M: Oh, wow! Mona Lisa! It’s such a famous painting. I must take a photo of it.
W: Sorry, sir, I’m afraid you can’t do that. Look at the sign on the wall.
7.
【答案】B
【原文】A: Tony, what rules do you have at your school
B: Well, we are not allowed to use mobile phones.
8.
【答案】A
【原文】W: Look at the sign over there.
M: Oh, we can’t go swimming here.
9.
【答案】A
【原文】A: Can you watch TV every day, David
B: No. My father only allows me to watch TV on Friday evening.
10.
【答案】A
【原文】A: You mustn’t smoke when driving, Bob.
B: I know it’s not allowed, but I just want to relax. I won’t do that again.
(三)听长对话,选择最佳答案。
你将听到三段对话,请根据对话内容,选出每个问题的最佳答案。每段对话读两遍
请听第一段对话
【答案】11.A 12.B 13.A
【原文】M: Linda, do you have any rules at your house
W: Yes, I have a lot of rules.
M: What are they
W: Well, I have to stay at home on school nights.
M: So do I. But sometimes I’m allowed to study at my friend’s house. What about your weekends
W: My parents allow me to go to the movies with friends on Saturday evenings.
M: What are you allowed to do on Sunday afternoon
W: I’m allowed to go shopping with our classmates and I’m allowed to choose my own clothes.
M: Sounds good. I think rules are very necessary and they are good for us students.
W: I agree with you.
Questions: How does Linda spend the school nights
What do the two speakers think of rules
What is the relationship of the two speakers
请听第二段对话
【答案】14.B 15.C 16.B
【原文】A: Dad, I’m going for a picnic this Saturday.
B: With your classmates
A: No, just some of my friends.
B: That’s great. But during the picnic, there are some rules you need to follow, Lisa.
A: What are they
B: First, don’t light a fire in the forest. Second, don’t throw away your waste everywhere. When you leave, take the wastepaper bags and bottles with you.
A: Okay. Anything else
B: Third, some villagers get their drinking water from rivers. So you must keep the rivers clean. Fourth, be sure not to hurt plants or animals.
A: Okay. Thank you, Dad, and I’ll tell my friends.
B: Good.
请听第三段对话
【答案】17.C 18.A 19.A 20.B
【原文】W: Are there any rules in your house, Jack
M: Yeah, there are too many.
W: Really What are some of the rules
M: Well, I have to do my homework first after school. I like football best, but I can play only on weekends. I can’t watch TV, and I have to go to bed at ten.
W: Well, work always comes first. Do you have to wash the dishes at home
M: No, I don’t. My parents just want me to study all the time. But I want to do some housework for my family.
W: Remember: Your parents make rules to help you. You have to follow them.
M: Yes. I know they’re good for me.
(四)听短文,选择最佳答案。
你将听到一篇短文,请根据短文内容,选出每个问题的最佳答案。短文读两遍。
【答案】21.A 22.A 23.B 24.C 25.B
【原文】
Hi, I’m Tom. I’m going to talk about my family rules. The main rule I have to follow, I think, is to study hard at school. My parents want me to do my homework carefully and tell them about anything important at school. I must go home after school at once. I have to go to bed by 10:00 p.m. on school nights, but during the holidays I can stay up longer at night.
Another rule is that I have to clean my room. My parents will get angry if I leave things around the house. But I often break the rule—my room is a bit untidy. I can put some posters on the wall, but I don’t think my parents would like it if I put photos of stars up.
(五)听短文,填信息。
你将听到一篇短文,请根据短文内容,将所缺信息填人对应的横线上,每空一词。短文读三遍
【答案】26.arrival 27.6:30 28.cook 29.friendly 30.amazing
【原文】
Good morning, boys and girls. Welcome to our exciting seven-day camp. This is a wonderful chance to learn, grow and have fun together. I hope you soon feel at home here. Your arrival brings much joy to us, so we would like to invite you to the welcome party at half past six this evening in the meeting room. Please arrive ten minutes early. Our cook will make delicious food for you. Oh, don’t forget to wear your camp T-shirt and comfortable trousers. Don’t wear jeans or dresses. Lots of fun games are waiting for you tonight. You will be glad to make new friends. And let me remind you of some of the most important rules of the camp. First, keep your room clean and tidy every day. Second, turn off your mobile phones. Third, be friendly to each other. If you have any questions or need help, feel free to ask me. Let’s make this week amazing.
二、补全对话(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
根据对话内容,从下面选项中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
【答案】31.F 32.B 33.D 34.C 35.E
【分析】对话中Mary和Linda谈了一些参加聚会的规定。
31.根据“Where are you going, Linda ”可知要回答要去做什么,选项F“我要去参加年终聚会。”符合语境。故选F。
32.根据“Don’t bring food to the party.”可知要提醒对方不能带零食,选项B“你不能那么做!”符合语境。故选B。
33.根据“What will happen if I do ”可知要讲带零食去会怎么样,选项D“如果你带零食去那里,老师会不高兴的。”符合语境。故选D。
34.根据“Why can’t I wear jeans ”可知要讲不能穿牛仔,穿了会怎样,选项C“如果你穿成那样,你就得走了。”符合语境。故选C。
35.根据“Can I take my mobile phone ”可知要回答能否带手机,结合“Ah, it’s really boring.”可知用否定回答,选项E“不,你也不能。”符合语境。故选E。
三、完形填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
【答案】
36.D 37.C 38.A 39.B 40.D 41.C 42.B 43.C 44.D 45.A
【导语】本文讨论了互联网的好处和坏处。
36.句意:互联网已经成为我们生活中重要的一部分。
different不同的;difficult困难的;interesting有趣的;important重要的。根据“It is like a huge ocean of information.”可知,互联网像巨大的信息海洋,所以对我们生活是重要的,important符合语境,修饰名词“part”。故选D。
37.句意:我们可以在很多方面使用它。
games游戏;jobs工作;ways方法,方面;troubles麻烦。根据“For example, it helps us with our studies.”以及“For example, it helps us with our studies.”、“ the Internet makes communication easier.”可知,此处是在说使用互联网的很多方面,ways符合语境,“many”后接名词复数。故选C。
38.句意:当我们做作业有问题时,我们可以在网上寻找答案。
look for寻找;look after照顾;look like看起来像;look out小心。根据“the answers online”可知,此处是说在网上寻找答案,look for符合语境,情态动词“can”后接动词原形。故选A。
39.句意:除了帮助学习,互联网使交流更容易。
Beside在……旁边;Besides除……之外(还有);Except除……之外(不包括);With和……一起。根据“studying, the Internet makes communication easier.”可知,此处是说除了帮助学习,互联网还使交流更容易,Besides符合语境,故选B。
40.句意:发送一条信息只需要一秒钟,不管这个人有多远。
old老的;long长的;often经常;far远的。根据“Sending a message takes only a second”可知,此处是说不管距离多远,发送信息都很快,far符合语境,how far表示“多远”。故选D。
41.句意:这是多么令人惊奇啊!
amaze使惊奇,动词原形;amazes使惊奇,动词的三单形式;amazing令人惊奇的,形容词,修饰物;amazed感到惊奇的,形容词,修饰人。根据“it is”可知,此处用形容词作表语,且修饰物,amazing符合语境。故选C。
42.句意:然而,互联网也有一些不好的地方。
bad something形式错误;something bad一些不好的事情;bad nothing形式错误;nothing bad没有不好的事情。根据“Some students spend too much time...online games or watching short videos.”可知,此处是说互联网有一些不好的地方,something bad符合语境,形容词修饰不定代词要后置。故选B。
43.句意:一些学生花太多时间玩网络游戏或看短视频。
play玩,动词原形;to play动词不定式;playing动名词或现在分词;played过去式或过去分词。根据“spend too much time...online games”可知,此处是固定搭配spend time doing sth.“花费时间做某事”,playing符合语境。故选C。
44.句意:所以,对我们来说,学会如何以正确和聪明的方式使用互联网是很重要的。
what什么;when什么时候;why为什么;how如何。根据“to use the Internet in a right and smart way”可知,此处是说学会“如何”以正确和聪明的方式使用互联网,how符合语境。故选D。
45.句意:我们应该记住,互联网是一个好工具,但它不是一切。
but但是;and和;so所以;or或者。根据“We should remember that the Internet is a good tool,...it is not everything.”可知,前后句是转折关系,but符合语境。故选A。
四、阅读理解(本大题共40分)
第一节阅读下列语篇,从每题所给的选项中,选出最佳选项。(共15小题,每小题2分,共30分)
A
【答案】46.B 47.C 48.B 49.B 50.C
【导语】本文作者通过讲述自己和同学违反营地规则差点导致同伴溺水的事件,强调了遵守规则的重要性。
46.细节理解题。根据第一段“many of us thought it sounded too strict”可知,许多学生认为布莱克老师的规定太严格。故选B。
47.词句猜测题。根据第二段“Bill and I hesitated, but the others laughed and ran to the water”可知,作者和比尔没有立刻跟随其他人去游泳,而是犹豫了一下。故选C。
48.细节理解题。根据第三段“The water pulled him farther away—Mr. Black was right about the current”和第四段“Mr. Black and two other teachers ran over. They jumped in and pulled Bill back”可知,比尔因为水流陷入危险,而布莱克老师和其他老师救了他。故选B。
49.推理判断题。根据“Rules aren’t to limit your fun...‘They’re to keep you safe’”以及学生们的反应“We all nodded”可知,学生们点头是因为他们认同布莱克老师的话。故选B。
50.主旨大意题。全文通过作者的经历说明遵守规则的重要性,目的是为了传达一个教训(teach a lesson)。故选C。
B
【答案】51.A 52.B 53.C 54.C 55.A
【导语】本文围绕互联网的使用展开,介绍了互联网的作用,同时提醒人们警惕过度使用网络的问题。
51. 推理判断题。根据第一段“You can talk with other people, look for something useful and buy something you like with the help of it”可知,人们可以通过网络与其他人交谈,寻找有用的东西,并在它的帮助下购买喜欢的东西;据此可以推断,作者认为网络是有用的。故选A。
52.词句猜测题。根据第二段“They spend hours a day on it”可知,有些人一天花数小时在网络上,结合前文“It is very difficult for them to control themselves.”和选项可推断,“control”意为“控制”,表示这些人很难控制自己。故选B。
53.推理判断题。根据第三段的问题可推断,作者问这些问题的原因主要是告诉我们过度使用网络可能引发的问题。故选C。
54.细节理解题。根据第二段“Many young people are careful…They use the computer as a useful tool to study. However, a small number of people think of the computer as a toy to play with.”可知,此处介绍了年轻人使用互联网的不同方式。故选C。
55.主旨大意题。文章既讲了互联网的用处,也提醒了人们过度使用互联网的风险,核心是“使用互联网时要谨慎”。故选A。
C
【答案】56.D 57.D 58.A 59.C 60.A
【导语】本文主要讲述了老年人网络成瘾的现象、影响、原因及应对措施。
56.最佳标题题。全文围绕老年人网络成瘾展开,先指出如今老年人成为网络成瘾受害者,接着阐述相关报告内容、过度使用手机带来的健康和家庭问题、老年人依赖手机的原因以及应对措施等。所以“老年人的网络成瘾”精准概括主题。故选D。
57.细节理解题。根据“According to a report on the Internet use of China’s elderly people last year, 38.6% of the people aged 60 or over were Internet users. And some surveyed elderly people spent at least 10 hours on the Internet every day.”可知,一些接受调查的老年人每天至少花10个小时上网,即过度使用互联网。故选D。
58.细节理解题。根据“Phone overuse can lead to the higher risk of many diseases like cervical spondylosis (颈椎病). Besides health problems, elderly people’s phone addiction also brings family problems.”可知,作者认为老年人手机成瘾对他们的健康有害。故选A。
59.细节理解题。根据“Why do old people depend heavily on mobile phones It’s because they have lots of spare time and they wish to communicate with others.”可知,在第四段能找到老年人手机成瘾的原因。故选C。
60.篇章结构题。第一段讲如今老年人成为网络成瘾受害者这一现象;第二段讲关于中国老年人互联网使用情况的报告内容;第三段讲老年人过度使用手机带来的健康和家庭问题;第四段讲老年人依赖手机的原因;第五段讲应对措施。所以,本文的结构是“总分总”结构,先提出老年人网络成瘾现象,然后从不同方面阐述相关情况及应对办法。选项A结构图符合。故选A。
第二节阅读下面语篇,根据语篇内容回答问题。(共5小题,每小题2分,共10分)
【答案】61.Rules help the writer live and study better./Rules. 62.Because it gives us energy./Because it gives him energy./Because it gives us energy and helps us focus on our studies or work./Because it gives him energy and helps him focus on his studies or work. 63.It’s good for the writer to exercise three or four times a week./Three or four times a week. 64.An apple a day keeps the doctor away. 65.Drink enough water every day./Don’t eat too many sweet things. (回答合理即可,除文中提到的句子。)
【导语】本文主要介绍了规则在作者日常生活、学习以及保持健康方面所起到的重要作用,具体阐述了饮食和运动方面的规则,并表明遵循这些规则能让作者保持健康、精力充沛且在学校表现更好。
61.根据第一段“In my daily life, I find that rules are here and there. They help me live and study better.”可知,规则帮助作者生活和学习得更好。故填Rules help the writer live and study better./Rules.
62.根据第二段“Eating breakfast is very important. It gives me energy in the morning. If I don’t eat breakfast, I’ll feel hungry and can’t focus on my studies.”可知,作者认为吃早餐重要是因为早餐能给他能量,还能帮助他集中精力学习。故填Because it gives us energy./Because it gives him energy./Because it gives us energy and helps us focus on our studies or work./Because it gives him energy and helps him focus on his studies or work.
63.根据第三段“It’s good to exercise three or four times a week.”可知,作者认为每周锻炼三到四次比较好。故填It’s good for the writer to exercise three or four times a week./Three or four times a week.
64.根据第二段“After all, an apple a day keeps the doctor away.”可知,作者提到了“An apple a day keeps the doctor away.”这句谚语。故填An apple a day keeps the doctor away.
65.这是一个开放性问题,答案因人而异。但可以根据常识来回答,例如“Drink enough water every day.(每天喝足够的水)”,“Don’t eat too many sweet things.(不要吃太多甜食)”等,只要回答合理且不是文中提到的句子即可。故填Drink enough water every day./Don’t eat too many sweet things.
五、选词填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。
【答案】
66.clearly 67.make 68.to 69.spent 70.herself 71.grades 72.although 73.greatest 74.a 75.helps
【导语】本文主要讲述了张京的故事。她来自杭州,早在中学时期就明确了自己想成为外交官的梦想。为了实现梦想,她比别人更加努力,最终成为了中国最优秀的口译员之一。
66.句意:当她还是一名中学生时,她就清楚地知道自己想成为一名外交官。根据“she knew...that she wanted to become a diplomat”及所给单词可知,此处是指清楚地知道自己想成为一名外交官,用clear的副词形式clearly修饰动词knew。故填clearly。
67.句意:为了实现她的梦想,她总是比别人更努力。根据“her dream come true”及所给单词可知,此处是指实现她的梦想,make one’s dream come true“实现梦想”,to后跟动词原形。故填make。
68.句意:每天早上,她尽可能早地起床听英语新闻。根据“listen...the news in English”及所给单词可知,此处是指听英语新闻,listen to“听”,固定短语。故填to。
69.句意:她花了很多时间做英语练习。根据“lots of time doing English exercises”及所给单词可知,此处是指花了很多时间做英语练习,spend time doing sth.“花费时间做某事”,句子是一般过去时,动词用过去式。故填spent。
70.句意:她总是告诉自己:“下次我可以做得更好。”根据“She always told...”及所给单词可知,此处是指告诉自己,用her的反身代词herself。故填herself。
71.句意:她总是取得好成绩。根据“She was really a good student.”及所给单词可知,此处是指取得好成绩,grade“成绩”,可数名词,此处用复数形式。故填grades。
72.句意:后来,她为了自己的梦想去了中国外交学院,尽管她可以去其他更好的大学。根据“She later went to China Foreign Affairs University (外交学院) for her dream,...she could go to other better universities.”及所给单词可知,前后两句是转折关系,用although“尽管”引导让步状语从句。故填although。
73.句意:现在,张京是中国最优秀的口译员之一。根据“one of the...interpreters”及所给单词可知,此处是指最优秀的口译员之一,one of the+形容词最高级+名词复数,表示“最……之一”,great的最高级是greatest。故填greatest。
74.句意:张京作为一名口译员做得很好。根据“does...good job”及所给单词可知,此处是指做得很好,do a good job“做得好”,固定短语。故填a。
75.句意:它帮助她赢得了很多粉丝。根据“it...her to win lots of fans”及所给单词可知,此处是指帮助她赢得了很多粉丝,help sb. to do sth.“帮助某人做某事”,句子是一般现在时,主语是it,动词用三单形式。故填helps。
六、书面表达(15分)
【答案】One possible version:
Nothing can be accomplished without norms or standards. Life is always full of all kinds of rules, so is our school.
First, students in our school must wear uniforms to go to school every day. Second, students are not allowed to make up or to pierce their ears. Boys can not have long hair. Third, students are not allowed to bring smartphones or dangerous materials to school. Fourth, we must get to school and finish our homework on time every day. What’s more, students are not allowed to go outside without a note and so on.
In my opinion, school rules are necessary for the students. They can help students get rid of some bad habits and regulate their own behaviours. Besides, they can help create a strong school atmosphere for students to study. In a word, we need school rules.
【详解】[总体分析]
题材:议论文;
时态:一般现在时;
提示:需覆盖所有5点提示内容,并表达个人观点。
[写作步骤]
第一步:开头引入主题,说明规则的重要性;
第二步:分段列举校规内容,使用连接词(如First, Second, Finally)使结构清晰;
第三步:结尾表达个人观点,强调规则的积极意义。
[亮点词汇]
①be full of充满
②on time准时
③in one’s opinion在某人看来
[高分句型]
①Life is always full of all kinds of rules, so is our school.(so引导的倒装句)
②Second, students are not allowed to make up or to pierce their ears.(被动语态)
试卷第1页,共3页
21世纪教育网(www.21cnjy.com)/ 让教学更有效 高效备考 | 英语学科
八年级英语上学期单元素养测评培优练提升卷
Unit 5 Play by the rules
(考试时间:120分钟 试卷满分:120分)
注意事项:
1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。
2.回答第Ⅰ卷时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在本试卷上无效。
3.回答第Ⅱ卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。
4. 难度系数:0.65。
5.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。
一、听力(本大题共30小题,每小题1分,共30分)
(一)听句子,选图片。
你将听到五个句子,请选出与所听句子内容相符的图片,有一幅图是多余的。每个句子读两遍。
1.
A. B. C.
2.Which sign do they see
A. B. C.
3.
A. B. C.
4.Which sign are they talking about
A. B. C.
5.What number should the woman call for help on
A.120 B.110 C.119
(二)听短对话,选择最佳答案。
你将听到五段对话,每段对话后有一个小题,请根据对话内容,选出最佳答案。每段对话读两遍。
6.Which sign will the man see
A.NO PARKING! B.NO PHOTOS! C.NO SMOKING!
7.What can’t be used at Tony’s school
A.E-dictionaries. B.Mobile phones. C.MP4 players.
8.What does the sign say
A.No swimming. B.No smoking. C.No littering.
9.When can David watch TV
A.On Friday evening. B.On Saturday evening. C.On Sunday evening.
10.Which rule does Bob break
A.No smoking while driving.
B.No drinking while driving.
C.No littering while driving.
(三)听长对话,选择最佳答案。
你将听到三段对话,请根据对话内容,选出每个问题的最佳答案。每段对话读两遍
请听第一段对话
11.How does Linda spend the school nights
A.She stays at home. B.She goes to the movies. C.She studies at a friend’s house.
12.What do the two speakers think of rules
A.Rules are too strict. B.They are necessary. C.Parents don’t agree.
13.What is the relationship of the two speakers
A.Classmates. B.Parents. C.Teachers.
请听第二段对话
14.When is Lisa going for a picnic
A.This Friday. B.This Saturday. C.This Sunday.
15.Who will Lisa go on a picnic with
A.Her classmates. B.Her parents. C.Her friends.
16.How many rules does Lisa’s father tell her to follow
A.Two. B.Four. C.Five.
请听第三段对话
17.What does Jack have to do first after school
A.To play football. B.To watch TV. C.To do homework.
18.When does Jack have to go to bed
A.At 10:00. B.At 10:30. C.At 10:50.
19.What does Jack want to do for his family
A.To do some housework. B.To play football. C.To do homework.
20.What does Jack think of the rules
A.They are terrible. B.They are good for him. C.They are too strict.
(四)听短文,选择最佳答案。
你将听到一篇短文,请根据短文内容,选出每个问题的最佳答案。短文读两遍。
21.What’s the main rule Tom has to follow
A.Studying hard. B.Going to bed early. C.Cleaning his room.
22.What time does Tom have to go to bed on school nights
A.By 10 p.m. B.By 11 p.m. C.By 12 p.m.
23.How will Tom’s parents feel if he leaves things everywhere
A.Bored. B.Angry. C.Sad.
24.What does Tom put on the wall
A.Maps. B.Rules. C.Posters.
25.What’s the passage mainly about
A.Family photos. B.Family rules. C.Family members.
(五)听短文,填信息。
你将听到一篇短文,请根据短文内容,将所缺信息填人对应的横线上,每空一词。短文读三遍
Introduction This 7-day camp is a wonderful chance to learn, grow and have fun together.
Activities · Your 26 brings much joy to us, so there will be a welcome party at 27 this evening in the meeting room. · Our 28 will make delicious food for you. · You should wear your camp T-shirt and comfortable trousers.
Rules · Keep your room clean and tidy every day. · Turn off your mobile phones. · Be 29 to each other.
Goal Let’s make this week 30 !
二、补全对话(本大题共5小题,每小题2分,共10分)
根据对话内容,从下面选项中选出恰当的句子补全对话,有一个选项是多余的。
Mary: Where are you going, Linda
Linda: 31
Mary: What’s in your hand
Linda: Oh, I want to take some snacks.
Mary: Oh, no! 32
Linda: What will happen if I do
Mary: 33 “Don’t bring food to the party.” Do you forget the rule
Linda: Oh, Mary, you should wear the school uniform.
Mary: Why can’t I wear jeans
Linda: 34 It’s the rule, too!
Mary: Can I take my mobile phone
Linda: 35
Mary: Ah, it’s really boring.
A.Yes, you can.
B.You can’t do that!
C.If you dress yourself like that, you’ll have to leave.
D.If you take snacks there, the teacher won’t be happy.
E.No, you can’t, either.
F.I’m going to the end-of-year party.
三、完形填空(本大题共10小题,每小题1.5分,共15分)
阅读下面语篇,从各小题所给的A、B、C三个选项中,选出最佳选项。
The Internet has become a(n) 36 part of our lives. It is like a huge ocean of information. We can use it in many 37 .
For example, it helps us with our studies. When we have problems with our homework, we can 38 the answers online. It is very fast and convenient. We can also learn about different cultures and see pictures of places that we have never been to.
39 studying, the Internet makes communication easier. We can keep in touch with our friends and family through social media apps like WeChat. Sending a message takes only a second, no matter how 40 the person is. How 41 it is!
However, there is also 42 about the Internet. Some students spend too much time 43 online games or watching short videos. This is not good for their health or their study.
Also, not all information online is true or safe. So, it’s important for us to learn 44 to use the Internet in a right and smart way. We should remember that the Internet is a good tool, 45 it is not everything. We need to spend time in the real world, too. We should play sports, read books, and talk with our family and friends in person.
Let’s use the Internet to help us, but not let it control our lives.
36.A.different B.difficult C.interesting D.important
37.A.games B.jobs C.ways D.troubles
38.A.look for B.look after C.look like D.look out
39.A.Beside B.Besides C.Except D.With
40.A.old B.long C.often D.far
41.A.amaze B.amazes C.amazing D.amazed
42.A.bad something B.something bad C.bad nothing D.nothing bad
43.A.play B.to play C.playing D.played
44.A.what B.when C.why D.how
45.A.but B.and C.so D.or
四、阅读理解(本大题共40分)
第一节阅读下列语篇,从每题所给的选项中,选出最佳选项。(共15小题,每小题2分,共30分)
A
Last July, I joined a field trip with my classmates. On the first day, our teacher, Mr. Black, said, “Don’t swim in the lake after 5 p.m. or you will get into danger. The current (水流) gets strong, and it’s hard to see.” Some nodded, but many of us thought it sounded too strict.
On our third night, Jake said, “Let’s go for a swim! The lake looks so calm. Mr. Black is busy—he won’t notice it.” Bill and I hesitated, but the others laughed and ran to the water. “Come on! It’ll be fun,” Jake called. So we followed.
The water felt cool and nice. We swam and raced, forgetting the time. Then I heard Bill shout, “Help! Help!” He was far out, waving his arms. The water pulled him farther away—Mr. Black was right about the current.
I shouted for help. Mr. Black and two other teachers ran over. They jumped in and pulled Bill back. His lips (嘴唇) were blue, and he couldn’t stop shaking. “You could have drowned (溺死).” Mr. Black said, but his voice wasn’t angry—just afraid.
That night, we sat by the fire. “Rules aren’t to limit your fun,” Mr. Black said. “They’re to keep you safe.” We all nodded.
It’s necessary to follow rules—even if they don’t seem fun. From that day on, I never broke a camp rule again.
46.How did many of the students feel about Mr. Black’s rule
A.Important. B.Strict. C.Bored. D.Silly.
47.What does the underlined word “hesitated” in Paragraph 2 mean in Chinese
A.支持 B.忽略 C.犹豫 D.懊恼
48.What can we know from Paragraph 3 and Paragraph 4
A.The writer tried to save Bill by himself.
B.Bill got into danger because of the current.
C.The students stopped swimming when they felt cold.
D.Mr. Black was angry with the students for breaking the rule.
49.Why did the students nod at the end of the story
A.They didn’t know what to say.
B.They thought Mr. Black was right.
C.They tried to show they were polite.
D.They wanted Mr. Black to stop his talk quickly.
50.The writer wrote the passage mainly to ________.
A.describe a fun school activity
B.say thanks to Mr. Black
C.teach a lesson
D.give advice
B
Do you like the Internet You might spend a lot of time on it every day. You can talk with other people, look for something useful and buy something you like with the help of it.
Many young people are careful when they are using the Internet. They don’t use the Internet when they’re studying at school. They use the computer as a useful tool to study. However, a small number of people think of the computer as a toy to play with. It is very difficult for them to control themselves. They spend hours a day on it. That can keep them in danger.
Think about how you use the Internet. Do you think about it all the time Is it difficult for you to stop playing computer games If your parents don’t allow you to use the Internet, will you feel bored, upset or even angry Do you ever lie (撒谎) to your parents about how long you spend on the Internet every day Does the Internet influence (影响) your sleep, habits or studies Do you have problems with your family or friends because of it
If your answer is yes, ask your friends or family for help. You can also go to see a doctor in the hospital.
51.The writer may think the Internet is _________ according to the Para. 1 (第一段).
A.useful B.boring C.dangerous
52.What does the underlined word “control” mean in the second paragraph
A.影响 B.控制 C.使用
53.Why does the writer ask so many questions in the Para. 3 (第三段)
A.To tell us how to use the Internet in a right way (方式).
B.To describe how he feels when stopping using the Internet.
C.To discuss what problems the Internet may cause (导致).
54.What can we learn from the passage
A.When online shopping (网上购物) became popular.
B.How many hours students should spend on the Internet.
C.How young people use the Internet.
55.What does the passage mainly want to tell us
A.We should be careful when using the Internet.
B.It is not easy for us to stop buying something online.
C.The Internet isn’t a good tool (工具) for us.
C
“Internet addiction (瘾)” used to occur (出现) among young people who spent too much time watching videos or playing games online. But today, an increasing number of the old are becoming victims (受害者).
According to a report on the Internet use of China’s elderly people last year, 38.6% of the people aged 60 or over were Internet users. And some surveyed elderly people spent at least 10 hours on the Internet every day.
Phone overuse can lead to the higher risk of many diseases like cervical spondylosis (颈椎病). Besides health problems, elderly people’s phone addiction also brings family problems. For example, their adult children often get upset when they stay up late playing with the phone or shop online blindly.
Why do old people depend heavily on mobile phones It’s because they have lots of spare time and they wish to communicate with others.
Though it’s natural for the elderly to meet their spiritual needs through the smartphone, they should limit their time on the Internet and get regular rest at night. Adult children should go home more often to talk with their parents and reduce their sense of loneliness and encourage them to do healthy activities.
56.What would be the best title for the text
A.The Family Problems B.The Sense of Health
C.The Risk of Phone Overuse D.The Elderly’s Internet Addiction
57.What can we learn from the report
A.An increasing number of the young people played games online.
B.People aged 60 or over were easy to catch diseases.
C.Half of the surveyed people used the Internet.
D.Some surveyed elderly people overused the Internet.
58.What does the writer think of elderly people’s phone addiction
A.It does harm to their health.
B.It helps them shop easily.
C.It’s a waste of time and energy.
D.It helps them communicate with their family.
59.In which paragraph can we find the reason for elderly people’s phone addiction
A.Paragraph 2. B.Paragraph 3. C.Paragraph 4. D.Paragraph 5.
60.What’s the structure of the text
A. B. C. D.
第二节阅读下面语篇,根据语篇内容回答问题。(共5小题,每小题2分,共10分)
In my daily life, I find that rules are here and there. They help me live and study better. And they play an important role in keeping me healthy, too.
Let’s talk about eating first. There are rules for what and when I should eat. Eating healthy food is really important. I eat more vegetables and fruits with every meal. After all, an apple a day keeps the doctor away. Hamburgers and ice-cream taste great, but I can’t have them too often. They are junk food. Also, I always have my meals on time. Eating breakfast is very important. It gives me energy in the morning. If I don’t eat breakfast, I’ll feel hungry and can’t focus on my studies.
Exercise also has its rules. I need to exercise regularly (有规律地). It’s good to exercise three or four times a week. I usually run, swim, use an exercise app or play ball games. When I run, I start slowly and then go fast. I also warm up before exercising. This helps me not to get hurt. And I never exercise too much because maybe it is bad for my body.
Following these rules about eating and exercising, I stay healthy. I have more energy and can do better in school. In short, rules help me take good care of myself. I always follow them to be healthy and happy.
61.What helps the writer live and study better
62.Why does the writer think eating breakfast is important
63.How often is it good for the writer to exercise
64.What saying (谚语) does the writer mention (提到) in the text
65.What other rules do you know to keep healthy Please give an example.
五、选词填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
根据语篇内容,从方框中选择恰当的单词并用其正确形式填空。每个单词只能用一次。
to clear spend although make help a her great grade
Do you know Zhang Jing She comes from Hangzhou. When she was a middle school student, she knew 66 that she wanted to become a diplomat (外交官).
To 67 her dream come true, she always worked harder than others. Every morning, she got up as early as she could to listen 68 the news in English. She 69 lots of time doing English exercises. She took part in many English competitions, and she always tried hard to win each of them. She always told 70 , “I can do better next time.”
Zhang Jing’s teacher once said, “She was really a good student. She always got good 71 . She later went to China Foreign Affairs University (外交学院) for her dream, 72 she could go to other better universities.”
Now Zhang Jing is one of the 73 interpreters (口译员) in China. In fact, working as an interpreter is very difficult. You should be good at English. At the same time, you must think fast. Zhang does 74 good job as an interpreter, and it 75 her to win lots of fans (粉丝).
六、书面表达(15分)
76.无规矩不成方圆。生活中总会有这样或那样的规定。你们学校也会有许多规定,请根据以下要点提示并适当发挥,并表达你自己的观点。写一篇不少于80词的英语短文。
提示:
1.学生每天必须穿校服上学;
2.不许化妆(make up),不许打耳洞,男生不许留长发;
3.不许带手机或危险物品上学;
4.每天必须准时到校和按时完成作业;
5.没有假条(note)不允许外出。
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
试卷第1页,共3页
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源列表