【期末考点培优】专题19 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题19 阅读理解-判断-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)
专题19 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
Diandian制订了自己的旅行计划。根据旅行计划,判断下列句子正(T)误(F)。
1.Diandian will have a trip next summer vacation. ( )
2.He is going to leave for Sanya on January 15th. ( )
3.He will stay in Shanghai for three days. ( )
4.He will visit Disneyland in Shanghai. ( )
5.He is going to Chengdu by train. ( )
阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
I’m Sally. I am an American girl, I am eleven years old, I like reading stories. I like fairy tales better than science books. Snow White is my favourite. My elder brother, Tom, doesn’t like fairy tales. He likes science books. We often do some housework together. I water the plants and wash clothes. He cleans the windows and cooks dinner. Sometimes we see a movie on the weekend.
6.Sally has a brother. ( )
7.Sally likes reading science books best. ( )
8.Snow White is a science book. ( )
9.Sally cleans the windows and her brother waters the plants. ( )
10.Sally sometimes goes to the cinema with her brother. ( )
根据表格内容判断正(T)误(F)。
Country Famous place Famous city
the UK the British Museum London
the USA the White House Washington, D C
Canada the CN Tower Toronto
Australia the Opera House Sydney
11.London is in the UK. ( )
12.The USA is famous for the British Museum. ( )
13.Toronto is in Australia. ( )
14.Australia is famous for the Opera House. ( )
读一读,根据表格信息,判断(T)误(F)。
Sam √
Zhou Lin √ √
Alice √
Dora √ √
Li Jun √
15.Sam enjoys roller skating. ( )
16.Zhou Lin doesn’t enjoy playing badminton. ( )
17.Alice enjoys playing badminton. ( )
18.Dora enjoys playing tennis and playing computer games. ( )
19.Li Jun enjoys skipping. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Maomao is a student in Grade Five. His favourite subject is Art, and he does best in it. His hobby is drawing. Every weekend, he goes to the park to draw nature—trees, flowers and rivers. Sometimes he draws his family and friends. His father’s hobby is cooking. He cooks delicious food for the family every day. His mother likes travelling. She often takes Maomao to interesting places during holidays. Maomao has a friend, Baobao. Baobao’s hobby is watching films. They often go to the cinema together on Saturdays.
20.Maomao’s favourite subject is Art. ( )
21.Maomao draws animals in the park every weekend. ( )
22.Maomao’s father can cook delicious food. ( )
23.Maomao’s mother likes dancing. ( )
24.Maomao and Baobao go to the cinema on Saturdays. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Yoyo is a little bear. On a sunny day, he was happy. But when the wind came, he was not happy because he didn’t like windy days. His friend Joe, a little mouse, had an idea. They flew a kite. Then Yoyo became happy. When it rained, Yoyo got angry. Joe had another idea. They played in the rain. Yoyo felt excited. When the sun came out again, Yoyo said, “Every day could be fun. Thank you, Joe!”
25.Yoyo is a little mouse. ( )
26.Yoyo liked windy days at first. ( )
27.Joe helped Yoyo when he was not happy. ( )
28.When it rained, Yoyo was sad. ( )
29.Yoyo thought every day could be fun at last. ( )
阅读短文,判断是(T)否(F)和文中内容相符。
We are community volunteers. We often help children and old people. In the kindergarten, John and his brother are singing songs together. Zhang Peng and Amy are telling stories to the old people. In the old people’s home, Chen Jie is making the bed. Betty is drawing a picture of Beijing for the old people. They are all happy. We love the people here. We love our community.
30.Zhang Peng and his brother are telling stories to the old people. ( )
31.John and Amy are singing songs together. ( )
32.Chen Jie is making the bed. ( )
33.Betty is drawing a picture of school. ( )
34.John has a brother. ( )
阅读理解,判断正(T)误(F)。
Maomao’s hobby is drawing. He draws plants, animals, family and friends. At the weekend, he goes to the park to draw nature, like trees and rivers. His dad likes cooking and cooks for the family every day. His mum’s hobby is travelling. She takes Maomao to interesting places. Maomao’s friend Baobao likes watching films. They often go to the cinema together.
35.Maomao’s hobby is cooking. ( )
36.Maomao draws in the park at the weekend. ( )
37.Maomao’s dad cooks every day. ( )
38.Maomao’s mum likes watching films. ( )
39.Maomao and Baobao often go to the cinema. ( )
Li Ming和他的朋友正在讨论足球。请根据短文内容,判断下列句子正(T)误(F)。
In China, many young people like playing soccer. It is very popular(流行的). But we don’t call it “soccer”. We call it “football”. There are eleven players in a team. And the ball is round. The goalkeeper(守门员) can touch(触摸) the ball with his hands. The other players can’t touch the ball with their hands.
In America, soccer is not very popular. They like playing American football. It is very different. The ball is not round. It looks like a big egg. There are also eleven players in a team. All the players can touch the ball with both feet and hands.
40.People in China call soccer “football”. ( )
41.The underlined word “round” means “椭圆形的”. ( )
42.In America, every football player can use their hands to touch the ball. ( )
43.In China and in America, there are eleven players in each football team. ( )
44.Soccer is very popular in every country. ( )
读一读图表,判断下列句子正(T)误(F)。
name sweep the floor make the bed wash the dishes feed the dog tidy the room water the flowers
Tom √ √
Lucy √ √
Lily √ ×
Mike √ √
45.Tom can wash the dishes and make the bed. ( )
46.Lucy can feed the dog and wash the dishes. ( )
47.Lily can tidy the room but can’t water the flowers. ( )
48.Mike can water the flowers and sweep the floor. ( )
49.They all like doing chores. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
My Hobbies
I have many hobbies. Reading is my favourite hobby. I have a big bookshelf full of storybooks. I read them every day after school. It makes me feel relaxed and happy.
I also like playing sport. Running is my favourite sport. I run every morning in the park. It makes me strong and healthy.
Singing is another hobby of mine. I like to sing songs in the music class. It makes me feel energetic.
50.I don’t like reading. ( )
51.I have a small bookshelf. ( )
52.I run every afternoon in the park. ( )
53.Singing makes me feel energetic. ( )
54.I like playing sport. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
A Trip to Beijing
I want to go to Beijing on holiday. Beijing is far from my home. I can go there by plane or by train. I think the plane is fast, but the train is more interesting. So I decide to go by train. I’m sure I’ll have a great time.
55.I want to go to Shanghai on holiday. ( )
56.Beijing is close to my home. ( )
57.I can go to Beijing by ship. ( )
58.I think the train is more interesting. ( )
59.I’ll go to Beijing by train. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
What is your favourite sport Do you like running, playing basketball or playing football
In recent(最近的) years, a new kind of sport becomes popular in the world. It is called “plogging”.
What is plogging Plogging means picking up rubbish while jogging. People take rubbish bags with them during their jogging time. When they see rubbish on the road, they will pick it up and put it in their rubbish bags. This sport starts in Sweden(瑞典), and it becomes popular around the world quickly. Ploggers from different countries like to share their routes(路线) and rubbish bags on the Internet.
Why do people like plogging Firstly, it can help people keep fit and strong. Secondly, during the plogging time, people can have a good time in nature(自然) with their families or friends. They can relax(放松) their eyes and minds(大脑). Thirdly, plogging also helps keep the environment clean. In short(总之), plogging is a cool way to e and go plogging together!
60.Plogging is a very popular sport in the world. ( )
61.From the passage, we learned about five benefits(益处) of jogging. ( )
62.Let’s take part in(参加) this sport to make the environment better and better. ( )
63.Plogging can’t help people keep fit or strong. ( )
64.Plogging starts in China. ( )
阅读短文,判断句子正(T)误(F)。
Hello, I’m Diandian. I can wash some clothes. Look! This is my shirt. I can wash it by myself. I can wash my trousers too. And I can clean my shoes. But I cannot wash my coat. My mother can help me. Now she is washing clothes. I can help her. I’m helpful. What about you Can you wash your clothes by yourself
65.Diandian can wash his trousers. ( )
66.He cannot clean his shoes. ( )
67.His sister helps him wash clothes. ( )
68.Diandian is a good boy. ( )
根据短文内容,判断句子正误,正确的用“T”表示,错误的用“F”表示。
People must throw away or reuse rubbish in a right way. What can people do with rubbish That’s a big problem. Rubbish may make the air, the water and the soil dirty. People and the animals may get ill when they breathe (呼吸) the dirty air or drink the dirty water. Grass, trees and flowers will be dead if they live near the dirty soil. So people shouldn’t throw rubbish everywhere. We can sort (分类) and wrap (打包) rubbish and send it to some places. If everyone can do like this, our life will be better.
69.It’s a big problem to do with rubbish. ( )
70.Rubbish can make the soil dirty. ( )
71.Dirty soil isn’t bad for the grass, trees or flowers. ( )
72.People can throw rubbish everywhere. ( )
73.We should sort and wrap rubbish and send it to some places. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
Do you know how to throw the trash into the right bins Look! There are different kinds of bins.
We should put the leftover into the green bins. They are for the “Kitchen waste”.
We should put the old newspapers, the glass, the cans, the bottles … into the blue bins. They are for the “Recyclable(可回收) waste”.
We should put the used batteries(电池), expired medicine(过期药) … into the red bins. They are for the “Harmful(有害的) waste”.
How about other trash We can put them into the grey bins. They are for the “Other waste”. Such as the dust(渣土), the toilet paper and so on.
Waste sorting(垃圾分类) is very important in our life. Let’s do it together!
74.There are three kinds of waste sorting. ( )
75.The blue trash bins are for the “Kitchen waste”. ( )
76.We can put all the trash into the grey bins. ( )
77.Expired medicine is harmful to people. ( )
78.After special processing(特殊处理), maybe we can use the things in the blue bins again. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.T 3.F 4.T 5.T
【导语】本文主要介绍典典的旅行计划。
1.句意:典典下个暑假将去旅行。根据“January 15th–January 20th”可知是一月十五日到一月二十日,属于寒假,不是暑假,故答案为F。
2.句意:他将在一月十五日去三亚。根据图片可知旅行从一月十五日开始,且在三亚待两天,所以一月十五日在三亚,故答案为T。
3.句意:他将在上海待三天。根据图片可知在上海待两天,故答案为F。
4.句意:他将在上海参观迪士尼乐园。根据图片可知第四天将在上海参观迪士尼乐园,故答案为T。
5.句意:他将乘坐火车去成都。根据图片可知是乘坐火车去成都,故答案为T。
6.T 7.F 8.F 9.F 10.T
【导语】本文主要介绍萨丽及其哥哥的喜好等。
6.句意:萨丽有一个哥哥。根据“My elder brother, Tom, doesn’t like fairy tales.”可知萨丽有一个哥哥,故答案为T。
7.句意:萨丽最喜欢对科学书。根据“I like fairy tales better than science books. Snow White is my favourite.”可知最喜欢读故事书,故答案为F。
8.句意:《白雪公主》是一本科学书。根据“I like fairy tales better than science books. Snow White is my favourite.”可知是童话故事,故答案为F。
9.句意:萨丽擦窗户,她的哥哥给植物浇水。根据“I water the plants and wash clothes. He cleans the windows and cooks dinner.”可知萨丽给植物浇水,她的哥哥擦窗户,故答案为F。
10.句意:萨丽有时候和她的哥哥一起去电影院。根据“Sometimes we see a movie on the weekend.”可知有时候会去电影院,故答案为T。
11.T 12.F 13.F 14.T
【导语】本文介绍了英国、美国、加拿大和澳大利亚四个国家各自的一个著名景点及其所在城市。
11.句意:伦敦在英国。根据表格中“the UK”对应的“Famous city”为“London”,可知伦敦在英国,故答案为T。
12.句意:美国以大英博物馆而闻名。根据表格,大英博物馆the British Museum位于英国the UK,故答案为F。
13.句意:多伦多在澳大利亚。根据表格,多伦多Toronto是加拿大Canada的著名城市,故答案为F。
14.句意:澳大利亚以悉尼歌剧院而闻名。根据表格中“Australia”对应的“Famous place”为“the Opera House”,可知澳大利亚以悉尼歌剧院而闻名,故答案为T。
15.T 16.F 17.T 18.F 19.T
【导语】本文讲了几个人的兴趣爱好。
15.句意:萨姆喜欢滑旱冰。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
16.句意:周林不喜欢打羽毛球。根据表格可知周林喜欢打羽毛球,故答案为F。
17.句意:爱丽丝喜欢打羽毛球。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
18.句意:多拉喜欢打网球和玩电脑游戏。 根据表格可知多拉喜欢放风筝和打网球,故答案为F。
19.句意:李军喜欢跳绳。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
20.T 21.F 22.T 23.F 24.T
【导语】本文讲了兴趣爱好。
20.句意:毛毛最喜欢的科目是美术。根据“His favourite subject is Art, and he does best in it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
21.句意:毛毛每个周末都在公园里画动物。根据“Every weekend, he goes to the park to draw nature—trees, flowers and rivers.”,可知毛毛每个周末都在公园里画大自然,故答案为F。
22.句意:毛毛的爸爸会做美味的食物。根据“His father’s hobby is cooking. He cooks delicious food for the family every day.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
23.句意:毛毛的妈妈喜欢跳舞。根据“His mother likes travelling.”,可知毛毛的妈妈喜欢旅行,故答案为F。
24.句意:毛毛和宝宝星期六去看电影。根据“They often go to the cinema together on Saturdays.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
25.F 26.F 27.T 28.F 29.T
【导语】本文主要介绍小熊悠悠的情绪。
25.句意:悠悠是一只小老鼠。根据“Yoyo is a little bear.”可知是一只小熊,故答案为F。
26.句意:悠悠开始喜欢有风的天气。根据“But when the wind came, he was not happy because he didn’t like windy days.”可知不喜欢有风的天气,故答案为F。
27.句意:当悠悠不开心的时候乔帮助了悠悠。根据“His friend Joe, a little mouse, had an idea. They flew a kite. Then Yoyo became happy.”可知乔在悠悠不开心的时候帮助了他,故答案为T。
28.句意:当下雨时,悠悠是伤心的。根据“When it rained, Yoyo got angry.”可知下雨时悠悠是生气的,故答案为F。
29.句意:悠悠终于觉得每天都可以很有趣。根据“Yoyo said, “Every day could be fun. Thank you, Joe!””可知悠悠终于觉得每天都可以很有趣,故答案为T。
30.F 31.F 32.T 33.F 34.T
【导语】本文主要介绍几个学生正在做的事情。
30.句意:张鹏和他的弟弟(哥哥)正给老人讲故事。根据“Zhang Peng and Amy are telling stories to the old people.”可知是张鹏和艾米正给老人讲故事,故答案为F。
31.句意:约翰和艾米正在一起唱歌。根据“John and his brother are singing songs together.”可知是约翰和他的哥哥(弟弟)一起唱歌,故答案为F。
32.句意:陈洁正在铺床。根据“Chen Jie is making the bed.”可知陈洁正在铺床,故答案为T。
33.句意:贝蒂正在画一幅学校的画。根据“Betty is drawing a picture of Beijing for the old people.”可知贝蒂正在画一张北京的画,故答案为F。
34.句意:约翰有一个哥哥(弟弟)。根据“John and his brother are singing songs together.”可知约翰有一个哥哥(弟弟),故答案为T。
35.F 36.T 37.T 38.F 39.T
【导语】本文主要介绍了Maomao的家人和朋友的爱好。
35.句意:Maomao的爱好是做饭。根据文中“Maomao’s hobby is drawing.”可知Maomao的爱好是画画,不是做饭,句子与原文不符,故答案为F。
36.句意:Maomao周末在公园里画画。根据文中“At the weekend, he goes to the park to draw nature, like trees and rivers.”可知MaomaoMaomao 周末会去公园画画,句子与原文相符,故答案为T。
37.句意:Maomao的爸爸每天都做饭。根据文中“His dad likes cooking and cooks for the family every day.”可知Maomao的爸爸每天为家人做饭,句子与原文相符,故答案为T。
38.句意:Maomao的妈妈喜欢看电影。根据文中“His mum’s hobby is travelling.”可知Maomao的妈妈喜欢旅游,不是看电影,句子与原文不符,故答案为F。
39.句意:Maomao和Baobao经常去电影院。根据文中“Maomao’s friend Baobao likes watching films. They often go to the cinema together.”可知Maomao经常和Baobao去电影院看电影,句子与原文相符,故答案为T。
40.T 41.F 42.T 43.T 44.F
【导语】本文讨论了足球。
40.句意:中国人称soccer为“football”。根据“In China, many young people like playing soccer. It is very popular(流行的). But we don’t call it “soccer”. We call it “football”.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
41.句意:下划线单词“round”的意思是“椭圆形的”。根据短文语境可知round的意思是圆的,故答案为F。
42.句意:在美国,每个足球运动员都可以用手触球。根据“All the players can touch the ball with both feet and hands.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
43.句意:在中国和美国,每支足球队有十一名球员。根据“There are eleven players in a team. There are also eleven players in a team.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
44.句意:足球在每个国家都很受欢迎。根据“In America, soccer is not very popular.”,可知足球不是在每个国家都很受欢迎,故答案为F。
45.T 46.T 47.T 48.T 49.T
【导语】本文讲了做家务。
45.句意:汤姆会洗碗和铺床。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
46.句意:露西会喂狗和洗碗。 根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
47.句意:莉莉会整理房间,但不会浇花。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
48.句意:迈克会浇花和扫地。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
49.句意:他们都喜欢做家务。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。
50.F 51.F 52.F 53.T 54.T
【导语】本文讲了爱好。
50.句意:我不喜欢读书。根据“Reading is my favourite hobby.”,可知作者喜欢读书,故答案为F。
51.句意:我有一个小书架。根据“I have a big bookshelf full of storybooks.”,可知作者有一个大书架,故答案为F。
52.句意:我每天下午在公园里跑步。根据“I run every morning in the park.”,可知作者每天早上在公园里跑步,故答案为F。
53.句意:唱歌让我感到精力充沛。根据“I like to sing songs in the music class. It makes me feel energetic.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
54.句意:我喜欢运动。根据“I also like playing sport.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
55.F 56.F 57.F 58.T 59.T
【导语】本文主要讲述了作者去北京旅行的计划。
55.句意:我想要去上海度假。根据“I want to go to Beijing on holiday.”可知作者想要去北京,故答案为F。
56.句意:北京离我的家近。根据“Beijing is far from my home.”可知北京离作者的家远,故答案为F。
57.句意:我可以坐船去北京。根据“I can go there by plane or by train.”可知作者可以坐飞机或火车去北京,故答案为F。
58.句意:我认为坐火车更有趣。根据“I think the plane is fast, but the train is more interesting.”可知作者认为坐火车更有趣,故答案为T。
59.句意:我将坐火车去北京。根据“So I decide to go by train.”可知作者决定坐火车去北京,故答案为T。
60.T 61.F 62.T 63.F 64.F
【导语】本文讲了一种运动。
60.句意:跑步捡垃圾是世界上非常受欢迎的运动。根据“In recent(最近的) years, a new kind of sport becomes popular in the world. It is called “plogging”.,可知题干与短文相符,故答案为T。
61.句意:从文章中,我们了解到慢跑的五个好处。根据全文可知从文章中,我们了解到跑步捡垃圾的好处,故答案为F。
62.句意:让我们参加这项运动,让环境越来越好。根据“Thirdly, plogging also helps keep the environment clean.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
63.句意:跑步捡垃圾不能帮助人们保持健康或强壮。根据“Firstly, it can help people keep fit and strong.”,可知跑步捡垃圾能帮助人们保持健康或强壮,故答案为F。
64.句意:跑步捡垃圾始于中国。根据“This sport starts in Sweden(瑞典), and it becomes popular around the world quickly.”,可知跑步捡垃圾始于瑞典,故答案为F。
65.T 66.F 67.F 68.T
【导语】本文介绍点点可以自己洗衣服。
65.句意:点点可以洗他的裤子。根据“I can wash my trousers too.”可知点点会洗自己的裤子。句子与原文相符,故答案为T。
66.句意:他不会洗他的鞋子。根据“And I can clean my shoes.”可知他会洗自己的鞋子。句子与原文不符,故答案为F。
67.句意:她的姐姐帮他洗衣服。根据“My mother can help me. 我的妈妈会帮我。”可知是妈妈帮助他而不是姐姐。句子与原文不符,故答案为F。
68.句意:点点是一个好孩子。根据“I’m helpful.我是很有帮助的。”可知点点是个好孩子,句子与原文相符,故答案为T。
69.T 70.T 71.F 72.F 73.T
【导语】本文主要写了垃圾处理的问题。
69.句意:处理垃圾是个大问题。根据文中句子“What can people do with rubbish That’s a big problem.”可知处理垃圾是个大问题,故答案为T。
70.句意:垃圾会使土壤变脏。根据文中句子“Rubbish may make the air, the water and the soil dirty.”可知垃圾会污染空气、水和土壤。故答案为T。
71.句意:肮脏的土壤对草、树或花没有坏处。根据文中句子“ Grass, trees and flowers will be dead if they live near the dirty soil.”可知如果草、树和花生活在肮脏的土壤附近,它们就会死去。故答案为F。
72.句意:人们可以到处扔垃圾。根据文中句子“So people shouldn’t throw rubbish everywhere.”可知人们不能到处乱扔垃圾,故答案为F。
73.句意:我们应该分类包装垃圾,并把它们送到一些地方。根据文中句子“We can sort and wrap rubbish and send it to some places.”可知我们可以分类和包装垃圾,并把它们送到一些地方。故答案为T。
74.F 75.F 76.F 77.T 78.T
【导语】文章讲述了垃圾分类的重要性,并给出了四种垃圾应该放入的垃圾桶颜色以及相关的解释。
74.句意:垃圾分类有三种。根据文章内容可知垃圾分类有四种,故答案为F。
75.句意:蓝色的垃圾桶是用来放“厨房垃圾”的。根据“We should put the leftover into the green bins. They are for the “Kitchen waste”.”可知“厨房垃圾”要放进绿色的箱子,故答案为F。
76.句意:我们可以把所有的垃圾都放进灰色的垃圾桶里。根据“How about other trash We can put them into the grey bins.”可知是其它垃圾放进灰色的垃圾桶里,不是全部垃圾,故答案为F。
77.句意:过期的药对人有害。根据“We should put the used batteries(电池), expired medicine(过期药) … into the red bins. They are for the “Harmful(有害的) waste”.”可知过期的药对人有害,故答案为T。
78.句意:经过特殊处理,也许我们可以再次使用蓝色垃圾箱里的东西。根据“They are for the “Recyclable(可回收) waste.”可知我们可以再次使用蓝色垃圾箱里的东西,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览