【期末考点培优】专题20 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题20 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)
专题20 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,选择正确的答案。
Hello, I’m Mike. I’m from Australia. Australia is a big country. It is in Oceania. The capital city of Australia is Canberra. Sydney is a very famous city in Australia. It has the Sydney Opera House. People in Australia speak English. Australia is famous for its kangaroos and koalas. They are very cute. Many people from all over the world come to Australia to see these lovely animals every year. I love my country.
1.Where is Mike from ( )
A.Australia. B.The USA. C.The UK.
2.What’s the capital city of Australia ( )
A.Sydney. B.Melbourne. C.Canberra.
3.What is Sydney famous for ( )
A.Kangaroos. B.Koalas. C.The Sydney Opera House.
4.What language do people speak in Australia ( )
A.French. B.English. C.Chinese.
5.Why do many people come to Australia ( )
A.Because they like the weather in Australia.
B.Because they want to see kangaroos and koalas.
C.Because they want to visit the capital city.
阅读Xiaoming的旅行计划,选择正确的答案。
What time What to do How to go Why
8:00 a.m. visit Canton Tower walk there from the hotel not far &good exercise
10:00 a.m. go to Guangzhou Museum to learn about Lingnan Culture by subway (地铁) fast &cheap (便宜的)
1:00 p.m. eat local food in a restaurant ride a bike near &cheap
2:00 p.m. ride a bike to explore Shamian Island and take photos of the old buildings by subway fast &cheap
7:00 p.m. watch a show at Guangzhou Opera House by subway fast &cheap
6.Where will Xiaoming go in the morning ( )
A.Guangzhou Museum. B.A restaurant. C.Guangzhou Opera House.
7.What time does Xiaoming plan to have lunch ( )
A.At 1:00 p.m. B.At 2:00 p.m. C.At 12:00.
8.What will Xiaoming do on Shamian Island ( )
A.Watch a show. B.Enjoy the local food. C.See the old buildings.
9.Which one is RIGHT ( )
A.Xiaoming will stay at a hotel near Guangzhou Museum.
B.Xiaoming will go to five famous places in Guangzhou.
C.It’s a travel plan to Guangzhou.
阅读Guoguo的一日游计划,选择正确的选项。
We will have a great time this winter holiday! We are going to Hongqiao Park on February 1st. We are looking forward to enjoying many wonderful things there. Here is what we plan to do:
·Enjoy beautiful plants
We will take a bus to Hongqiao Park. We expect to see lots of trees there.
·Learn about animals and insects
We will have a class about animals and insects in Hongqiao Nature Centre. We are eager to enjoy the photos of birds, bees, ants and other things there.
·Play 3D games
We will play some interesting games with our teachers in the hall. We believe we will have so much fun. Come and join us!
10.When will they go to Hongqiao Park ( )
A.On January 1st. B.On January 10th. C.On February 1st.
11.How will they go to Hongqiao Park ( )
A.By bike. B.By car. C.By bus.
12.What will they do in Hongqiao Nature Centre ( )
A.They will take photos of plants. B.They will have a class about animals and insects.
C.They will play football.
13.Where will they play 3D games ( )
A.In the hall. B.In the zoo. C.In the nature centre.
14.【新考法·主旨大意】What is the passage mainly about ( )
A.Their one-day trip plans during the winter holiday.
B.Their past experience in Hongqiao Park.
C.How to play 3D games.
阅读短文,选择正确的答案。
Travelling is a great way to relax and learn new things. When you go on a trip, you can enjoy beautiful views, try different foods and meet interesting people.
But sometimes, travelling can also be difficult. The weather may be too hot or too cold. You may feel tired or get lost. Sometimes, things do not go as planned.
Before going on a trip, it’s important to make good plans. First, choose a place that you like. Second, check the weather and pack the right clothes. Third, carry your phone and some money with you. If you are ready, you will have a happy and safe trip.
15.What is travelling good for ( )
A.Playing games. B.Relaxing and learning. C.Doing homework.
16.Which of these things can you do when you travel ( )
A.Stay at the hotel. B.Meet the same people. C.Try different foods.
17.Why can travelling be hard sometimes ( )
A.Because the weather may be too hot or cold. B.Because you always lose things.
C.Because there’s nothing fun to do.
18.What should you bring when you travel ( )
A.Only snacks. B.Many books and toys. C.Your phone and some money.
阅读短文,选择正确答案。
It is a sunny day. Lily and her science teacher are talking about the weather.
“Look, Lily. The sun is shining. How do you feel ” the teacher asks.
“I feel warm and happy. I want to play outside,” Lily says.
Then, dark clouds come. It starts to rain. “Oh, it’s raining. How do you feel now ” the teacher asks.
“I feel a little sad. But rain helps flowers grow,” Lily says.
When the rain stops, a rainbow (彩虹) comes out. “Wow, a rainbow! It’s beautiful. I feel excited!” Lily shouts.
19.What was the weather like at first ( )
A.Rainy. B.Sunny. C.Cloudy.
20.How did Lily feel on the sunny day ( )
A.Happy. B.Sad. C.Angry.
21.Why did Lily say “rain helps flowers grow” ( )
A.Because rain is cold. B.Because rain is bad for flowers.
C.Because rain helps flowers get water.
22.What came out after the rain ( )
A.A bird. B.A rainbow. C.The sun.
23.How did Lily feel when she saw the rainbow ( )
A.Excited. B.Scared. C.Worried.
阅读下面的材料,选择正确的答案。
This is a survey (调查) of 50 pupils about their travel plans this summer holiday.
1. Destination (目的地) A.Beijing B.Shanghai C. Others 2. famous places A.The Great Wall B.Disneyland C. Beijing Zoo D.Others
3. Trip cost A. 1500 B. 2000 C. More than 3000 4. Transportation (交通) A.By car B.By plane C. By train
24.Which city do they like to go best (最) this summer holiday ( )
A.Beijing. B.Shanghai. C.Hong Kong.
25.How many pupils want to go to the Great Wall ( )
A.6. B.14. C.21.
26.What’s the Chinese meaning of “trip cost” ( )
A.旅游景点 B.旅行花费 C.旅行人数
27.Nineteen pupils will travel by ________. ( )
A.car B.plane C.bus
28.What’s the text (文本) about ( )
A.Favourite places. B.A travel survey. C.A fine day.
阅读短文,选择正确的答案。
情境:学校举办 “文化小使者” 活动,Lingling 介绍她的发现。
Hello, I’m Lingling. I joined the “Cultural Little Envoy” activity. Last week, I visited a museum. There I saw many ancient things.
In the history room, I learned about Chinese calligraphy (书法). It’s a traditional art. People write with brushes and ink. My favourite calligrapher is Wang Xizhi. His writing is beautiful.
In the science room, there was a model of a traditional Chinese kite. It looked like a dragon. Kites were invented in China over 2,000 years ago. Now, people fly kites for fun.
After the visit, I read a book about Chinese festivals. It tells us why we eat dumplings on New Year’s Eve. I love learning about our culture!
29.What did Lingling learn about in the history room ( )
A.Kites. B.Calligraphy. C.Festivals.
30.What does a traditional Chinese kite look like in the passage ( )
A.A dragon. B.A bird. C.A flower.
31.When do people eat dumplings according to the book ( )
A.On Mid-Autumn Day. B.On New Year’s Eve. C.On Dragon Boat Festival.
32.Which subject is related to(与…有关) “learning about kites’ history” ( )
A.PE. B.Science. C.Music.
33.What activity did Lingling join ( )
A.A science class. B.A cultural activity. C.A sports meeting .
学校开展“传统文化体验日”活动,同学们分享了自己的体验故事。请阅读短文,选择正确答案。
Dear classmates,
Last week, our school had a “Traditional Culture Day”. I tried many interesting things. Let me tell you about it!
My friend Lulu loves Chinese calligraphy. She learned to write the character “福” (happiness) with a brush. Her teacher told her that people often put “福” upside down, because “upside down” sounds like “coming” in Chinese. It means happiness is coming. Lulu practiced for two hours. Her writing was beautiful!
Tom joined the paper-cutting workshop. He made a paper-cut of a dragon. Dragons are important in Chinese culture—they stand for power and good luck. Tom used red paper, because red is a lucky color in China. His dragon had big eyes and long claws. It looked so real!
I went to the folk dance class. We learned a dance from Yunnan. The music was played with a erhu (a Chinese instrument). The dance told a story about farmers working in the field. It was fun to move like the farmers. I felt close to nature!
We all had a great day. Traditional culture is so wonderful.
34.What did Lulu learn to write ( )
A.The character “龙” (dragon). B.The character “福” (happiness).
C.The character “春” (spring).
35.Why do people put “福” upside down ( )
A.Because it looks beautiful.
B.Because it means happiness is coming.
C.Because it’s easy to put on the door.
36.What did Tom make with red paper ( )
A.A paper flower. B.A paper dragon. C.A paper bird.
37.What instrument was used in the folk dance music ( )
A.Erhu. B.Piano. C.Guitar.
38.The folk dance was about ______. ( )
A.children playing games B.farmers working in the field
C.birds flying in the sky
阅读短文,选择填空。
I’m Li Hua. I live in Wuhan. I have got two friends, Lucy and Carlos. Lucy lives in Sydney. Today is her birthday. At ten in the morning (10:00 am), I call(打电话) Lucy to say “Happy birthday”. But she is having lunch. It’s twelve o’clock in Sydney! Carlos lives in Rome, Italy. He likes Chinese stories. His favourite book is Journey to the West. In this book we both(都) like Sun Wukong best. I have got a new cap with Sun Wukong on it. I want to send Carlos a photo of the cap. It’s 10:30 a.m. now, but I can’t call him, because it’s 3:30 a. m. in Rome! I have to call him later.
39.Lucy is in ______. ( )
A.Australia B.Italy C.China
40.When(当……的时候) it is 10:00 am in Wuhan, ______. ( )
A.Li Hua is having breakfast B.Lucy is having a birthday party C.Lucy is having lunch in Sydney
41.Carlos is possibly(很可能) ______, so Li Hua has to call him later. ( )
A.having a bath B.sleeping C.doing his homework
42.It is ______ in Wuhan when it is 3:00 a.m. in Rome. ( )
A.5:00 am B.10:00 am C.11:00 am
43.Which book is Journey to the West ( )
A. B. C.
Mike在图书馆查询资料。请阅读书籍目录,选择正确的答案。
Contents (目录) Chapter (章节) Page (页) Spring Festival …………………………………………………………………………………1 Lantern Festival …………………………………………………………………………………7 Tomb-Sweeping Day ……………………………………………………………………………12 Dragon Boat Festival ………………………………………………………………………… 17 Double Seventh Festival ……………………………………………………………………… 24 Mid-Autumn Festival ………………………………………………………………………… 28 Double Ninth Festival ………………………………………………………………………… 33 Laba Festival ……………………………………………………………………………………37
44.This book is about the ________. ( )
A.Chinese food B.Chinese festivals C.Chinese people
45.From page 28 to 32, we can read and learn something about ________. ( )
A.Lantern Festival B.Mid-Autumn Festival C.Dragon Boat Festival
46.How many festivals are there in the book ( )
A.Nine. B.Seven. C.Eight.
47.This festival is usually in June. People usually eat zongzi and see dragon boat races. You can read it on page ________. ( )
A.13 B.18 C.29
48.“遥知兄弟登高处,遍插茱萸少一人。”这句诗与哪个节日有关?( )
A.Double Seventh Festival. B.Laba Festival. C.Double Ninth Festival.
阅读下面的短文,完成相应的任务。
Hello, everyone! My name is Yang Lin. Here is my travel plan for the summer holiday. I’m going to travel around Singapore (新加坡) with my parents. We’re going to stay in Singapore for three days. In the first two days, we will visit Sentosa, the Singapore Zoo and the Singapore Flyer. I hear that Sentosa is a beautiful island (岛屿) and there are many interesting places there. It is the most famous place to visit in Singapore. The Singapore Zoo is in the open air. People can see animals in daytime and at night. People can take the train around the zoo and see animals from the. train. Singapore Flyer is the world’s largest flyer. People can see all of Singapore from inside the flyer. For the last day, we will visit Chinatown. We can enjoy the food there and learn more about the history of Singapore. We will have a lot of fun in Singapore!
Where are you going for your summer holiday Can you tell me your travel plan
49.Yang Lin is going to travel around __________ this summer holiday. ( )
A.Singapore B.China C.Harbin
50.Yang Lin is going to travel with __________. ( )
A.his friends B.his parents C.his cousin
51.He will stay in Singapore for __________. ( )
A.one day B.two days C.three days
52.He will visit __________ in Singapore. ( )
A.three places B.four places C.five places
53.People can see animals __________ in Singapore Zoo. ( )
A.only in daytime B.only at night C.in daytime and at night
阅读理解。
Australia is the greatest island in the world. It is to the south of the equator. So when it is summer in our country, it is cold winter in Australia.
Australia is big, but the population there is thin. The population is the same as that of Shanghai, a city of China. Australia is young and diverse nation and Australian people come from many different countries.
Australia has many, many sheep. After a short drive from town, you will see sheep around you. You can also find kangaroo has a “bag” below its chest. The mother kangaroo keeps its baby in the “bag”.
Australia is considered to be a relaxed, informal society(社会).When greeting others,students and young people say “Hello” or “Hi”. Sometimes they will say “How’s it going ” or “G day”. In more formal(正式的) situations they usually shake hands the first time they meet. “Good morning”, “Good afternoon” or “Pleased to meet you” are formal greetings. English is Australia’s national language.
54.Australia is the greatest island in the world. The word “island” may mean ______. ( )
A.国家 B.城市 C.山脉 D.岛屿
55.Australia has the same population as ______. ( )
A.Shanghai B.China C.Beijing D.Japan
56.When it is summer in Australia,it is ______ in China. ( )
A.spring B.autumn C.winter D.summer
57.When Australian people meet for the first time, they will ______. ( )
A.kiss each other B.hug each other C.nod head to others D.shake hands
58.Which statement is right, according to the passage ( )
A.Australia has a large population.
B.Kangaroo is a kind of sheep in Australia.
C.Young people always say “How’s it going ” or “G day” to greet others.
D.When you drive in Australia, you can see many horses.
读社区张贴的海报,根据内容选择恰当的选项,将其标号写在括号内。
Show Love to Grandparents in Nursing Home! * Date: October 6th (Sunday) * Places: Love House of the community(社区) & Nursing Home * Things to do: 9:00—11:00 (community) Make Chongyang cakes for Grandparents Room 201, Love House Make canvas bags for Grandparents Room 202, Love House 14:00—16:00 (Nursing Home) If you are good at sports, please do sports with Grandparents. If you are good at telling, please tell stories to Grandparents. If you are good at housework, please clean the rooms for Grandparents. * Volunteers(志愿者们): Children with Mum / Dad
59.It’s a poster of ______. ( )
A.making moon cakes B.making flags C.a community volunteer activity
60.It’s on ______. ( )
A.October 5th B.October 6th C.October 7th
61.Lin Fang wants to make Chongyang cakes. She should go to ______. ( )
A.Room 201, Love House B.Room 202, Love House C.Room 202, Nursing Home
62.The volunteers should get to the Nursing Home before ______. ( )
A.9:00 B.11:00 C.14:00
63.Zhang Bin is a volunteer. He is good at ball games. He will ______. ( )
A.play table tennis with Grandparents
B.tell stories to Grandparents
C.clean the rooms for Grandparents
读荷兰笔友的信件,根据内容选择恰当的选项,将其标号写在括号内。
Dear Pen Pal, My name is Emma. I study in Grade Six. My favourite subject is PE. I’m a sports lover. I enjoy riding bicycles. Do you know why I like it so much I come from Amsterdam(阿姆斯特丹), the capital of the Netherlands. It is a bicycle city. There are more bicycles than cars. Many roads are only for bicycles. Amsterdam is one of the most bicycle-friendly cities in the world. Bicycle riding is a fun and easy way of travelling around Amsterdam. I go to school by bike. Hope to see you in Amsterdam. Let’s ride bicycles together. We will have a lot of fun. Yours, Emma
64.Emma studies in ______. She likes ______ best. ( )
A.Grade 5, PE B.Grade 6, PE C.Grade 6, music
65.Emma enjoys ______a lot. ( )
A.riding a bicycle B.riding a horse C.drawing a bicycle
66.Emma goes to school ______. ( )
A.on foot B.by bus C.by bike
67.Amsterdam is a bicycle city, because ______. ( )
A.there are more bicycles than cars
B.many roads are only for cars
C.a bicycle is cheaper than a car
阅读短文,选出正确的答案。
Sports are important(重要的) to every one. Men and women, boys and girls all enjoy sports. They like to do some sports with their friends.
Sports help people to be happy. When they are playing sports, people move a lot. This is good for their body. They can also get a lot of fun when they play with their friends.
Many people enjoy sports by(通过) watching sports games. In small towns, people meet to watch football games or basketball games in the gym. In big cities, people often get together at home to watch sports games on TV. They will eat and drink when they watch the games.
What are your favourite sports Is the weather hot in your place Then swimming can be one of your sports. Boys and girls in China love to swim. There are many great beaches(沙滩) and beautiful rivers in the country. The weather is also good for swimming in summer.
68.What is the passage about ( )
A.Sports.
B.Friends.
C.Weather.
69.Where do the people in towns watch the sports games ( )
A.On TV.
B.In the gym.
C.At home.
70.What sport do the children in China like in summer ( )
A.Football.
B.Basketball.
C.Swimming.
71.What does the word “enjoy” mean in the passage ( )
A.厌烦
B.享受
C.擅长
72.From the passage, we know _______. ( )
A.doing sports with friends is not fun
B.sports can make people happy and get fun
C.watching sports games can’t make people happy
阅读海报,根据海报内容选择正确答案。
Here come the Chinese culture courses(课程)!
Traditional Chinese Art Activities: learn about paper cutting learn to make clay art pieces Time: 3:30pm—4:30pm (Tue.& Fri.) Place: art room Teacher: Ms Wang Traditional Chinese Music Activities: learn to play the erhu, pipa and flute learn to play the traditional Chinese music Time:4:00pm—5:00pm (Mon.& Wed.) Place: music room Teacher: Mrs Li
Traditional Chinese Books Activities: know about Journey to the West and A Dream of Red Mansions act out the stories in groups Time:3:00pm—4:00pm(Wed.) Place: school library Teacher: Mr Cheng Traditional Chinese Festivals Activities: know about the food of traditional festivals know about the activities of these festivals tell stories about traditional Chinese festivals Time:4:00pm—5:00pm(Thur.) Place: school hallTeacher: Mr Lu
73.We can take the Traditional Chinese _______ courses(课程)on Wednesday. ( )
A.Art and Music B.Music and Books C.Books and Festivals
74.Danny wants to learn to play the erhu, so he should go to the _______. ( )
A.school hall B.art room C.music room
75.We can _______ in the Traditional Chinese Festivals course. ( )
A.learn to play the traditional Chinese music
B.know about the food of the Spring Festival
C.learn to make clay art pieces
76.Lily wants to learn about paper cutting, _______ can teach her. ( )
A.Ms Wang B.Mrs Li C.Mr Cheng
77.In the four Chinese culture courses, we can NOT read _______. ( )
A.The story of Nian B.Aesop’s Fables C.Journey to the West
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.C 4.B 5.B
【导语】本文主要介绍了澳大利亚。
1.句意:迈克来自哪里?Australia.澳大利亚。The USA.美国。The UK.英国。根据“Hello, I’m Mike. I’m from Australia.”可知迈克来自澳大利亚,故选A。
2.句意:澳大利亚的首都城市是什么?Sydney.悉尼。Melbourne.墨尔本。Canberra.堪培拉。根据“The capital city of Australia is Canberra.”可知澳大利亚的首都是堪培拉,故选C。
3.句意:悉尼因什么而著名?Kangaroos.袋鼠。Koalas.考拉。The Sydney Opera House.悉尼歌剧院。根据“Sydney is a very famous city in Australia. It has the Sydney Opera House.”可知悉尼因悉尼歌剧院而著名,故选C。
4.句意:在澳大利亚,人们说什么语言?French.法语。English.英语。Chinese.汉语。根据“People in Australia speak English.”可知在澳大利亚人们说英语,故选B。
5.句意:为什么许多人来澳大利亚?Because they like the weather in Australia.因为他们喜欢澳大利亚的天气。Because they want to see kangaroos and koalas.因为他们想要看袋鼠和考拉。Because they want to visit the capital city.因为他们想要参观首都城市。根据“Many people from all over the world come to Australia to see these lovely animals every year.”可知许多人来澳大利亚看可爱的动物,故选B。
6.A 7.A 8.C 9.C
【导语】本文讲了小明的旅行计划。
6.句意:小明上午会哪里?Guangzhou Museum.广州博物馆。A restaurant.餐馆。Guangzhou Opera House.广州歌剧院。根据表格可知要去广州博物馆,故选A。
7.句意:小明计划几点吃午饭?根据表格可知计划下午1点吃午饭,故选A。
8.句意:小明会在沙面岛做什么?Watch a show.看一场演出。Enjoy the local food.享受当地美食。See the old buildings.看旧建筑。根据表格可知看旧建筑,故选C。
9.句意:哪一项是正确的?选项A小明将待在广州博物馆附近的酒店。选项B小明会在广州去五个著名的地方。选项C它是一个去广州的旅行计划。根据表格可知选项C描述正确,故选C。
10.C 11.C 12.B 13.A 14.A
【导语】本文讲了果果一日游计划。
10.句意:他们什么时候去虹桥公园?On January 1st.在1月1日。On January 10th.在1月10日。On February 1st.在2月1日。根据“We are going to Hongqiao Park on February 1st.”,可知2月1日去,故选C。
11.句意:他们要怎么去虹桥公园?By bike.骑自行车。By car.开车。By bus.坐公共汽车。根据“We will take a bus to Hongqiao Park.”,可知要坐公共汽车,故选C。
12.句意:他们将在虹桥自然中心做什么?They will take photos of plants.他们将拍植物的照片。They will have a class about animals and insects.他们将有一节关于动物和昆虫的课。They will play football.他们将踢足球。根据“We will have a class about animals and insects in Hongqiao Nature Centre.”,可知他们将有一节关于动物和昆虫的课,故选B。
13.句意:他们将在哪里玩3D游戏?In the hall.在大厅里。In the zoo.在动物园里。In the nature centre.在自然中心。根据最后一段可知要在大厅里玩3D游戏,故选A。
14.句意:这篇文章主要讲什么?Their one-day trip plans during the winter holiday.他们寒假期间的一日游计划。Their past experience in Hongqiao Park.他们在虹桥公园过去的经历。How to play 3D games.怎么玩3D游戏。根据短文可知主要讲的是他们寒假期间的一日游计划,故选A。
15.B 16.C 17.A 18.C
【导语】本文主要描述了旅行前的计划很重要。
15.句意:旅行有什么好处?A玩游戏。B放松和学习。C做作业。根据“Travelling is a great way to relax and learn new things.”可知旅行可以放松也可以学习,故选B。
16.句意:当你旅行时,你可以做以下哪些事情?A留在酒店。B遇到同样的人。C尝试不同的食物。根据“when you go on a trip, you can enjoy beautiful views, try different foods and meet interesting people.”可知旅行时可以欣赏美景、尝试不同的食物、遇见有趣的人,故选C。
17.句意:为什么旅行有时会很难?A因为天气可能太热或太冷。B因为你总是会丢东西。C因为没什么好玩的。根据“But sometimes, travelling can also be difficult. The weather may be too hot or too cold.”可知有时旅行也会很困难,因为天气可能太热或太冷,故选A。
18.句意:旅行时你应该带什么?A只有零食。B许多书和玩具。C你的手机和一些钱。根据“Third, carry your phone and some money with you.”可知旅行时要带手机和钱,故选C。
19.B 20.A 21.C 22.B 23.A
【导语】本文讲了天气和情绪。
19.句意:起初天气是怎么样的?A下雨的。B晴朗的。C多云的。根据“It is a sunny day.”,可知起初天气是晴朗的,故选B。
20.句意:莉莉在晴天感觉怎么样?A高兴的。B伤心的。C生气的。根据““I feel warm and happy. I want to play outside,” Lily says.”,可知是高兴的,故选A。
21.句意:莉莉为什么说“雨帮助花生长”?A因为雨很冷。B因为雨对花不好。C因为雨帮助花生长。从科学常识和短文语境可知,雨水能帮助花朵获得生长所需的水分,故选C。
22.句意:谁在雨后出来了?A鸟。B彩虹。C太阳。根据“When the rain stops, a rainbow (彩虹) comes out.”,可知彩虹出来了,故选B。
23.句意:当莉莉看到彩虹时,她感觉怎么样?A兴奋的。B害怕的。C担心的。根据“When the rain stops, a rainbow (彩虹) comes out. “Wow, a rainbow! It’s beautiful. I feel excited!” Lily shouts.”,可知是兴奋的,故选A。
24.A 25.C 26.B 27.B 28.B
【导语】本文讲了学生们这个暑假的旅行计划。
24.句意:今年暑假他们最喜欢去哪个城市?A北京。B上海。C香港。根据调查结果中的目的地可知是北京,故选A。
25.句意:多少个学生想去长城?总人数是50,想去长城的占42%,50×42%=21,故选C。
26.句意:“trip cost”的中文意思是什么?根据材料内容可知意思是旅行花费,故选B。
27.句意:19个学生将要坐______旅行。A汽车,B飞机,C公共汽车,总人数是50,坐飞机的占比是38%,50×38%=19,故选B。
28.句意:文本是关于什么的?A最喜欢的对方。B旅行调查。C美好的一天。根据“This is a survey (调查) of 50 pupils about their travel plans this summer holiday.”,可知是旅行调查,故选B。
29.B 30.A 31.B 32.B 33.B
【导语】本文讲了玲玲参加的文化活动。
29.句意:玲玲在历史室学了什么?A风筝。B书法。C节日。根据“In the history room, I learned about Chinese calligraphy (书法).”,可知学了书法,故选B。
30.句意:文章中的中国传统风筝是什么样子的?A一条龙。B一只鸟。C一朵花。根据“In the science room, there was a model of a traditional Chinese kite. It looked like a dragon.”,可知像一条龙,故选A。
31.句意:根据这本书,人们什么时候吃饺子?A在中秋节。B在除夕。C在端午节。根据“It tells us why we eat dumplings on New Year’s Eve.”,可知在除夕吃饺子,故选B。
32.句意:哪个科目与“了解风筝的历史”有关?A体育。B科学。C音乐。根据“ In the science room, there was a model of a traditional Chinese kite.”,可知科学与“了解风筝的历史”有关,故选B。
33.句意:玲玲参加什么活动?A一节科学课。B一次文化活动。C一场运动会。根据“ I joined the “Cultural Little Envoy” activity.”,可知参加的是文化活动,故选B。
34.B 35.B 36.B 37.A 38.B
【导语】本文讲了“传统文化体验日”活动。
34.句意:露露学会写什么?A龙这个字。B褔这个字。C春这个字。根据“My friend Lulu loves Chinese calligraphy. She learned to write the character “福” (happiness) with a brush.”,可知是福,故选B。
35.句意:为什么人们把“福”倒置?A因为它看起来很漂亮。B因为这意味着幸福即将到来。C因为它很容易放在门上。根据“Her teacher told her that people often put “福” upside down, because “upside down” sounds like “coming” in Chinese. It means happiness is coming.”,可知因为这意味着幸福即将到来,故选B。
36.句意:汤姆用红纸制作了什么?A一朵纸花。B一条纸龙。C一只纸鸟。根据“He made a paper-cut of a dragon.”,可知制作了一条纸龙,故选B。
37.句意:民间舞蹈音乐中使用了什么乐器?A二胡。B钢琴。C吉他。根据“The music was played with a erhu (a Chinese instrument).”,可知用了二胡,故选A。
38.句意:民间舞蹈是关于________。A玩游戏的孩子们,B在田里干活的农民,C天空中飞翔的鸟,根据“The dance told a story about farmers working in the field.”,可知关于在田里干活的农民,故选B。
39.A 40.C 41.B 42.B 43.C
【导语】本文主要介绍了李华的两个朋友。
39.句意:露西在____。A澳大利亚,B意大利,C中国。根据“Lucy lives in Sydney. ”可知露西住在悉尼,悉尼是澳大利亚的首都,故选A。
40.句意:当武汉是上午十点钟时,____。A李华正在吃早餐,B露西正在悉尼举行生日派对,C露西正在吃午餐。根据“At ten in the morning (10:00 am), I call(打电话) Lucy to say “Happy birthday”. But she is having lunch. It’s twelve o’clock in Sydney!”可知武汉是上午10:00时,悉尼时间为中午12:00,露西正在吃午饭,故选C。
41.句意:卡洛斯很可能____,所以李华不得不稍后给他打电话。A洗澡,B睡觉,C做作业。根据“It’s 10:30 a.m. now, but I can’t call him, because it’s 3:30 a. m. in Rome! ”可知武汉是10:30时,罗马时间为凌晨3:30,此时人们通常在睡觉,故选B。
42.句意:当罗马是凌晨三点钟时,武汉是____。A早上5点,B上午10点,C上午11点。。根据“It’s 10:30 a.m. now, but I can’t call him, because it’s 3:30 a. m. in Rome! ”可知武汉是10:30时,罗马时间为凌晨3:30,所以当罗马是凌晨三点钟时,武汉是上午10点,故选B。
43.句意:哪本书是《西游记》?选项C书名是西游记,故选C。
44.B 45.B 46.C 47.B 48.C
【导语】本文讲了书籍目录。
44.句意:这本书是关于______。A中国食物,B中国的节日,C中国人,根据书籍目录可知这本书是关于中国的节日,故选B。
45.句意:从第28页到第32页,我们可以阅读和学习一些关于______的知识。A元宵节,B中秋节,C端午节,根据书籍目录可知我们可以阅读和学习一些关于中秋节的知识,故选B。
46.句意:书中有多少个节日?A九个。B七个。C八个。根据书籍目录可知有八个节日,故选C。
47.句意:这个节日通常在六月。人们通常吃粽子,看龙舟赛。你可以在第_____页读到它。题干描述的是端午节,可以在第18页读到它,故选B。
48.A七夕节。B腊八节。C重阳节。根据常识可知与重阳节有关,故选C。
49.A 50.B 51.C 52.B 53.C
【导语】本文主要讲述了杨林的暑假旅游计划。
49.句意:今年暑假杨林将要去______旅游。A 新加坡,B 中国,C 哈尔滨。根据文中“I’m going to travel around Singapore with my parents.”可知杨林将要去新加坡旅游,故选A。
50.句意:杨林将要和_____去旅游。A 他的朋友,B 他的父母,C 他的表哥。根据文中“I’m going to travel around Singapore with my parents.”可知杨林将要和父母去新加坡旅游,故选B。
51.句意:他将要在新加坡待______。A 一天,B 两天,C 三天。根据文中“We’re going to stay in Singapore for three days.”可知,杨林一家将要在新加坡待三天,故选C。
52.句意:他将要在新加坡参观_____。A 三处地方,B 四处地方,C 五处地方。根据文中“ In the first two days, we will visit Sentosa, the Singapore Zoo and the Singapore Flyer.”和“For the last day, we will visit Chinatown. ”可知杨林一家将要在新加坡参观四处地方,故选B。
53.句意:在新加坡动物园人们可以_______看动物。A 只在白天,B 只在晚上,C 白天和晚上。根据文中“People can see animals in daytime and at night.”可知在新加坡动物园,人们在白天和晚上都可以看动物,故选C。
54.D 55.A 56.C 57.D 58.C
【导语】本文介绍澳大利亚。
54.句意:澳大利亚是世界上最大的岛屿。“island”这个词可能意味着______。根据“Australia is the greatest island in the world.澳大利亚是世界上最大的岛屿。”可知,“island”这个词意思是岛屿。故选D。
55.句意:澳大利亚的人口与______相同。 A上海,B中国,C北京,D日本。根据“The population is the same as that of Shanghai,a city of China.其人口数量与中国的一个城市上海相当。”可知澳大利亚的人口与上海相当。故选A。
56.句意:当澳大利亚是夏天时,中国是______。 A春,B秋,C冬,D夏。根据“It is to the south of the equator.So when it is summer in our country,it is cold winter in Australia.它位于赤道以南。所以当我们这里是夏天的时候,澳大利亚那里就是寒冷的冬天。”可知,澳大利亚是夏天的时候,中国是冬天。故选C。
57.句意:当澳大利亚人第一次见面时,他们会______。A互相亲吻,B相互拥抱,C相互点头,D握手。根据“In more formal situations they usually shake hands the first time they meet.在更正式的场合,他们第一次见面时通常会握手。”可知,当澳大利亚人第一次见面时,他们会握手。故选D。
58.句意:根据文章,哪种说法是正确的?A澳大利亚人口众多。B袋鼠是澳大利亚的一种绵羊。C年轻人总是说“你好吗?”或“G日”来问候别人。 D当你在澳大利亚开车时,你可以看到很多马。根据“When greeting others,students and young people say “Hello” or “Hi”.Sometimes they will say “How’s it going ” or “G day” .可知,年轻人总是说“近况如何 ”或“你好”来问候别人,故选C。
59.C 60.B 61.A 62.C 63.A
【导语】本文主要介绍去敬老院的活动。
59.句意:这是一张____的海报。A制作月饼,B制作旗帜,C社区志愿者活动。根据“Places: Love House of the community(社区) & Nursing Home”可知是社区志愿者活动,故选C。
60.句意:它在____。A十月五日,B十月六日,C十月七日。根据“Date: October 6th (Sunday)”可知是十月六日,故选B。
61.句意:林芳想做重阳糕。她应该去_____。A201室,爱心屋,B202室,爱心屋,C202室,疗养院。根据“Make Chongyang cakes for Grandparents Room 201, Love House”可知去爱心屋,201室,故选A。
62.句意:志愿者应在___之前到达疗养院。A九点,B十一点,C十四点。根据“14:00—16:00 (Nursing Home)”可知应在十四点前到达,故选C。
63.句意:张军是一个志愿者。他擅长球类运动。他将______。A和祖父母一起打乒乓球,B给祖父母讲故事,C给祖父母打扫房间。根据“If you are good at sports, please do sports with Grandparents.”可知应是打乒乓球,故选A。
64.B 65.A 66.C 67.A
【导语】本文主要介绍艾玛的个人信息及爱好。
64.句意:艾玛在____学习。她最喜欢____。A五年级,体育。B六年级,体育。C六年级,音乐。根据“I study in Grade Six. My favourite subject is PE.”可知在六年级学习,最喜欢的科目是体育,故选B。
65.句意:艾玛非常喜欢_____。A骑自行车,B骑马,C画自行车。根据“I enjoy riding bicycles.”可知是骑自行车,故选A。
66.句意:艾玛____去上学。A步行,B乘公共汽车,C骑自行车。根据“I go to school by bike.”可知是骑自行车去上学,故选C。
67.句意:阿姆斯特丹是一座自行车城市,因为_____。A自行车比汽车多,B许多道路只适合汽车通行,C自行车比汽车便宜。根据“There are more bicycles than cars.”可知自行车比汽车多,故选A。
68.A 69.B 70.C 71.B 72.B
【导语】本文主要讲了运动的重要性。
68.句意:这篇文章是关于什么的?A运动。B朋友。C天气。通过阅读可知,文章主要介绍的运动方面的内容,选项A符合题意,故选A。
69.句意:住在小镇上的人们在哪里观看运动比赛?A在电视上。B在体育馆。C在家。根据文中“In small towns, people meet to watch football games or basketball games in the gym.”可知,小镇上的人们在体育馆里观看足球或篮球比赛,选项B符合题意,故选B。
70.句意:中国的小朋友们夏天喜欢什么运动?A足球。B篮球。C游泳。根据文中“Boys and girls in China love to swim. ”可知,中国的小朋友们喜欢在夏天游泳,选项C符合题意,故选C。
71.句意:文章中的“enjoy”这个单词是什么意思?根据文中“Men and women, boys and girls all enjoy sports. They like to do some sports with their friends.”可知,男女老少都享受运动的快乐。他们喜欢和朋友们一起运动,选项B符合句意,故选B。
72.句意:从文章中我们可以知道     。A和朋友一起做运动没意思,B运动能使人快乐并得到乐趣,C观看运动比赛不能使人快乐。根据文中“Sports help people to be happy.”和“They can also get a lot of fun when they play with their friends.”可知,运动能使人快乐并得到乐趣,选项B符合句意,故选B。
73.B 74.C 75.B 76.A 77.B
【导语】本文是关于中国文化课程的海报。
73.句意:我们可以在周三参加中国传统____课程。A艺术和音乐;B音乐和书籍;C书籍和节日。根据全文可知周三可以参加音乐和书籍课程,故选B。
74.句意:丹尼想学拉二胡,所以他应该去____。A学校礼堂;B美术室;C音乐室。根据“learn to play the erhu, pipa and flute”可知在音乐室可以学二胡,故选C。
75.句意:我们可以____在中国传统节日课程里。A学习演奏中国传统音乐;B了解春节的食物;C学习制作粘土艺术品。根据“know about the food of traditional festivals”可知中国传统节日课程可以了解传统节日的食物,故选B。
76.句意:莉莉想要学习剪纸,____可以教她。A王女士;B李女士;C程先生。根据“Teacher: Ms Wang”可知王老师可以教莉莉,故选A。
77.句意:在四门中国文化课程中,我们无法阅读____。A年的故事;B伊索寓言;C西游记。根据全文可知伊索寓言无法读到,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览