【期末考点培优】专题21 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题21 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)
专题21 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读短文,完成下列各题。
Hello! I’m Lingling. My favourite festival is the Spring Festival. With the development of technology, our celebrations now mix tradition with new trends. We still clean the house and put up red couplets, but this year we used eco-friendly (环保的) digital couplets on our smart door. On the eve of the festival, my family made jiaozi together while streaming (直播) the process on a family app. Children still get lucky money, but some of it is in digital red envelopes via WeChat. We watched the Spring Festival Gala on a smart TV and even voted (投票) for our favourite performances online!
1.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) Lingling’s family used traditional paper couplets this year. ( )
(2) Children received both physical and digital lucky money. ( )
(3) Lingling likes the Lantern Festival best. ( )
2.How did Lingling’s family share the process of making jiaozi (玲玲的家人怎么分享包饺子?)
周末Sarah想去海边玩,妈妈给了她一些建议。阅读文本,完成下列问题。
Sarah: Mum, I want to go to Sunshine Beach with Lily this weekend! How can we get there
Mum: You have a few choices.
By Bus: Only 5 for each person. It’s super cheap, but it takes 1.5 hours. It might be crowded at weekends.
By Taxi: Super fast—just 40 minutes. It’s convenient but it will cost 60. That’s expensive.
By Car (Dad drives):It’s comfortable and only takes 1 hour. But finding a parking lot near the beach is really hard at weekends!
Sarah: Hmm ... The bus is slow. The taxi costs too much ... Can Dad drive us there
Mum: Sure! Just remind him to leave early for parking.
3.Which way is the cheapest How much is it
. It costs only for each person.
4.What’s the fastest way How long does it take
The fastest way is . It takes minutes.
5.Why is taking a taxi NOT a good idea
Because .
6.What is the big problem of driving to the beach
They might .
7.Which way will you choose Why
阅读一篇关于多伦多的介绍,完成任务。
Toronto is the largest city in Canada. It is in the southern (南方的) part of the country. It is near a beautiful lake (湖) and it has many parks for people to enjoy. The most famous building in Toronto is the CN Tower. It looks like a giant reaching for the sky! Before, it was the tallest building in the world. Visitors can see the whole city from there. You can also visit the Toronto Zoo. It is one of the largest zoos in North America. Most people in Toronto speak English, but you can also hear French. The city is friendly and has many fun places, like museums (博物馆) and sports stadiums (体育场).
8.阅读短文,回答下列问题。
(1) Where is Toronto
(2) Is the CN Tower the tallest building in the world now
(3) What languages do people speak in Toronto
(4) What famous places can you visit in Toronto
9.请你作为北京的“宣传大使”,从位置、语言、著名景点等方面向国外的朋友介绍一下北京吧。要求不少于5句话。
Welcome to Beijing
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【新考法·表文转换】Yanshuo正在向大家介绍自己和两位朋友的兴趣喜好。读一读,补全表格。
Hello, everyone. I’m Yanshuo. They are my friends Tina and Linlin. We love different things.
I like English and I do best in English. Tina likes Maths best because it is useful. Chinese is Linlin’s favourite subject and she does best in Chinese.
We love to read stories and fairy tales. But Tina loves science books better than these two kinds. I love to read story books best. Linlin likes reading, too. She likes to read Sinology (汉学) best.
Different people have different hobbies. My hobby is travelling. I like to go on trips to interesting places. Tina’s hobby is dancing. She loves the folk dance. Linlin likes drawing. She draws different animals.
Name Favourite subject Favourite book Hobby
Yanshuo 10 11 12
Tina 13 14 15
Linlin 16 17 18
Lanlan向大家传播了许多中国文化,让我们看看都有哪些吧。阅读短文,完成任务。
Located in East Asia, China is a large country that looks like a rooster. It has thousands of rivers. The Yangtze River is the longest, and the Yellow River is the second longest. They are called the “Mother Rivers of China”.
China has the largest population (人口) in the world, and its people are divided into 56 ethnic groups (民族). It is also home to many animals such as pandas, South China tigers and golden monkeys.
The capital city of China is Beijing. There are many famous places here, like the Forbidden City (紫禁城)—it was a big palace where emperors (皇帝) lived long ago. The Great Wall is also very famous. It is very long and old, and people all over the world know it. Beijing has yummy food, too, like Beijing roast duck. It is a great city, and many people love it.
19.【新考法·框架梳理】根据短文内容,补全思维导图。
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
20.根据短文内容,回答问题。
(1) Which river is longer, the Yangtze River or the Yellow River
(2) Does China have the largest population in the world
(3) What are the famous places in Beijing in the text
(4) Do you know other famous places in Beijing What are they 【新趋势·思维探究】
阅读短文,完成下列各题。
World Culture Day is on May 21st. It is a fun day. We can learn about different countries on this day. At school, we can see many pictures. Some pictures are about China. There are the Great Wall and pandas. Some pictures are about the USA.We can see the Statue of Liberty. We can also eat different foods. Tom brings sushi. It is from Japan. Lily brings pizza. It is from Italy. We play games, too. We guess the country from a flag. It is interesting. World Culture Day is great. We like it very much.
21.阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) World Culture Day is on May 22nd. ( )
(2) We can only see pictures about China at school on World Culture Day. ( )
(3) Sushi is from Japan. ( )
(4) Lily brings pizza from Italy on World Culture Day. ( )
(5) We guess the country from a song on World Culture Day. ( )
22.【新考法·开放式谈国家】Which country do you come from Where is it
阅读短文,完成任务。
Volunteers (志愿者) Needed
The community is our home. It needs everyone’s help. We should try our best to keep it clean. Please give a hand.
In our community, there are many volunteering activities.
1. Sort the rubbish.
People in the community separate (区分) different kinds of waste and put them in the right bins. This helps make our community cleaner.
2. Plant trees.
We should plant trees along the streets in our community. Trees are very important because they provide fresh air, shade us in summer and make our community more beautiful.
3. Help elders.
We can clean the rooms, cook delicious meals and chat with the old people. They will be very happy.
If you would like to join us, please call Ms Zhao at 8764556. Let’s make our community a better place.
23.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) What do people do to sort the rubbish ( )
A.Separate different kinds of waste. B.Pick up rubbish. C. Throw the waste everywhere.
(2) Trees are important because _____. ( )
A.they are tall B.they are green C. they provide fresh air
(3) The volunteers should do the following things for elders EXCEPT _____. ( )
A.cleaning the rooms B.reading books C. cooking delicious meals
24.Wang Lu想成为社区志愿者,请根据图片和频率提示,帮她补全自荐稿。
Hello, I’m Wang Lu. I want to be a community volunteer. I can do many chores. I always . I often . I sometimes cook with my mum and dad. After the meal, I . I . I am a good helper at home! I believe I can be a good volunteer in the community, too.
阅读绘本,完成下列任务。
Summer vacation is coming. Jenny is writing an email about vacation plan to Zhang Peng. Mary and I are going to join a PE summer camp(夏令营)in July. (1) ______ We like sports and we can do sports there. (2) ______ I am going to have swimming classes every day.
Mary likes basketball best. (3) ______ I’m going to take my swimming suit, sports shoes and a camera with me. (4) ______ Mary is going to take her basketball, sports shoes and a mobile phone with her she wants to talk to her family on the phone.
25.选择合适的句子补全短文,将字母序号填写在横线上。
(1) (2) (3) (4)
A.So she’s going to join a basketball team there. B.We’ll go there by bus. C. I’m going to take photos of my first PE summer camp. D.Swimming is my favorite sport.
26.根据绘本内容,你如何评价Mary和Jenny的暑假计划?(写一个单词即可)
Mary and Jenny will have a summer vacation.
阅读短文,回答问题。
The United Kingdom (UK) is a country made up of four parts: England, Scotland, Wales, and Northern Ireland. Each part of the UK has its special views, traditions, and history. The capital city, London, is famous for its historic buildings like Big Ben and modern(现代的) buildings like the London Eye. The UK is famous for its rainy weather, beautiful countryside, wonderful castles, traditional food, like fish and chips, Yorkshire pudding, and English breakfast. People here love sports, especially football (soccer) and rugby. The UK has a long history, from ancient(古老的) Stonehenge to the modern Royal Family. It’s a place of stories, from knights and dragons to famous writers like Shakespeare and J. K. Rowling. The UK is a wonderful blend of old and new.
27.Is England the only part of the UK
28.What is the UK famous for
29.Which do you like about the UK Why
根据描述先后将下面图片排序,并将序号A-E填在相应的括号里。
Today is Sunday. It’s snowing. The Smiths are all at home. Mr. Smith is reading newspapers. Mrs. Smith is cooking dinner. Mary is doing housework. Jack is doing his homework. What is John doing Look, he is drawing pictures in Mary’s bedroom. They are having a lovely time.
A. B. C. D. E.
30.( )
31.( )
32.( )
33.( )
34.( )
读一读,完成下列任务。
My father is a firefighter. He often keeps people’s safety. We can’t play with fire at home. It’s not safe. If there is a fire, we can call 119.
My mother is a cleaner. She cleans the community every day. Don’t throw the rubbish(扔垃圾)everywhere. Let’s keep the community clean and beautiful.
My neighbour is a police officer. She protects and helps people in the community. Help each other and don't talk to strangers (陌生人)!
My uncle is a driver. Don’t cross the road at a red light! Go at a green light. Be careful when you take a walk!
35.根据文章内容,从方框中选择正确的选项补全导图内容。
A.driver B.police officer C. firefighter D.cleaner
(1) Rule: Don’t play with fire. Advice (建议):If there is a fire, call 119. ( )
(2) Rule: Don't throw the rubbish everywhere. Advice: Keep the community clean. ( )
(3) Rule: Help each other. Advice: Don’t talk to strangers! ( )
(4) Rule: Don’t cross the road at a red light! Advice: Be careful when you take a walk! ( )
A.community volunteers B.community places C. community workers
36.根据文章内容,选择正确答案。
(1) If there is a fire, we can call _________. ( )
A.911 B.119 C. 110
(2) The passage is about _________. ( )
A.community volunteers B.community places C. community workers
Huahua发布了一则动态。阅读朋友圈,完成下列任务。
I can help my parents with chores. Every morning I clean my room and make my bed. I can also help my mum wash dishes after meals. Sometimes, I help my mum cook in the kitchen. I can sweep the floor and throw the rubbish. On weekends, I help my dad wash the car. I feel happy when I help my family.
37.根据朋友圈内容,给照片排序。
38.根据朋友圈内容,选择正确的答案。
(1) Huahua is very _____ to help her family with chores. ( )
A.happy B.sad C. bored
(2) What can we learn from the passage ( )
A.We should(应该) play more games.
B.We should watch TV every day.
C. We should help our parents with chores.
任务型阅读。
Mr Li is our school janitor(看门人). He is nice and he works hard. But he is not only a janitor. He also does some volunteer work.
In the springtime, the weather is windy and dry. The fire season comes. Sometimes Mr Li goes to the fire station(消防站) and works with the firefighters. The job is dangerous but he wants to help make the city a safe(安全的) place.
Last weekend Mr Li went to the hospital. He read stories to the children there. A lot of children didn’t want to be in hospital. Mr Li made them feel better(好一点).
Yesterday Mr Li had another volunteer work. He gave chess lessons in our school. Mr Li is good at chess. He is an interesting man and the best janitor!
39.根据短文内容,为下列图片排序。
( ) ( ) ( ) ( )
40.根据短文内容,选择正确答案。
(1) What does Mr Li sometimes do in spring ( )
A.He goes to the fire station and works with the firefighters.
B.He plays chess.
C. He works as a janitor at the fire station.
(2) What’s Mr Li like ( )
A.He is a doctor. B.He is kind and interesting. C. He likes spring.
41.根据短文内容,回答下列问题。
(1) Where did Mr Li go last weekend
(2) Did Mr Li go to the school yesterday
阅读短文,按要求完成任务。
Dear friend,
I’m Lisa. I’m happy to be your new pen pal. I’m from Sydney. It’s in Australia. I’m an active girl. I want to be a doctor. It’s sunny and hot in Sydney now. What’s the weather like in Xi’an
My holiday is coming. I plan to stay in China with my parents for a week. On Feb. 1st, we’re going to Beijing by plane. We will visit the Palace Museum and the Great Wall on Feb. 2nd. The next day, we will go to Hangzhou by train, because my grandparents are there. We will get together and have a big dinner. I’m going to the West Lake with my parents on Feb. 5th. We will go boating on the lake. The next day is my grandfather’s birthday. We will have a birthday party for him. And we’ll see a film together. We are going back to Sydney on Feb. 7th. We must be very happy. What about your holiday
Yours,
Lisa
42.根据信件内容,将图片序号填在括号内。
(1) Feb. 2nd ( )
(2) Feb. 3rd ( )
(3) Feb. 5th ( )
(4) Feb. 6th ( )
A. B. C. D.
43.根据信件内容,选择正确答案。
Lisa’s family will stay in Hangzhou for _____. ( )
A.a week B.eight days C. four days
Read and answer.阅读短文,回答问题。开头已给出的,补充完整即可。请同学们注意字母大小写,并正确使用标点符号。
Linda is my sister. She is a tennis fan. Li Na is her favourite sports star. She collects many posters(海报)of Li Na. Her favourite sport is tennis. She is on the school tennis team now. Every day, she plays tennis with her teammates after school. And she can play it very well. Linda likes soccer, too. She thinks it is very interesting. But most of her girl friends don’t like it. And boys don’t want to play soccer with girls. So she can’t play it often. But she often watches soccer games on TV.
44.Which sport does Linda like best
45.Who is Li Na
46.Why can’t Linda play soccer often
Because
47.Does Linda often watch soccer games on TV
48.What’s your favourite sport
阅读材料,按要求完成后面的各个小题。
49.判断句子正(T)误(F)。
(1) This is a film about the space. ( )
(2) We shouldn’t classify the garbage first. ( )
(3) We should put garbage in the right bin. ( )
(4) We can leave our garbage at 8:00 a.m. ( )
50.根据短文内容回答问题。
(1) How many bins can you see in the picture 在图片中,你看见几个分类垃圾桶?
(2) Do you know how to keep your place clean Please think and write it down.你知道如何保护周围环境?请你想一想并写下来。
Alice想展示家乡伦敦的历史变迁,她通过观看纪录片收集资料,写了一篇短文。请阅读短文后,完成下面的题目。
London is the capital(首都) of the UK. It is an old and famous city. It has got a long history(历史) of close to 2, 000 years. The famous River Thames(泰晤士河) was very dirty then. And the boats on the river were small. The streets in London were very old. And they weren’t clean. The houses were old too. And they weren’t big then. But now there are lots of big and new houses in London. And the streets are new and clean. There are lots of big ships on the river. And the River Thames is clean now.
51.根据短文内容,判断句子正(T)误(F)。
(1) London is old and famous, and it’s 3,000 years old now. ( )
(2) The streets were old and dirty in London then. ( )
(3) The houses in London are big and new now. ( )
52.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) The River Thames wasn’t ______ then. ( )
A.famous B.clean C. dirty
(2) There are lots of ______ on the River Thames now. ( )
A. B. C.
任务型阅读。
All my friends are great sports lovers. This girl is Emma. She is good at tennis. She also swims well. She flies kites with her sister sometimes. She never plays sock-car. That girl is aura. She is good at playing table tennis. She plays with her parents every weekend. She never plays with a yo-yo. Swimming is Bart’s favourite sport. He swims really fast. He also plays soccer and basketball. But he doesn’t play tennis. Jill and Larry are from the same family. They both like horse riding and swimming. Jill doesn’t like tennis and Larry doesn’t like skating.
53.读短文,判断句子正(T)误(F)。
(1) All my friends are great sports lovers. ( )
(2) Emma is good at tennis. ( )
(3) Bart’s favourite sport is running. ( )
(4) Bart and Larry are from the same family. ( )
(5) Jill enjoys skating very much. ( )
54.读短文,圈出文中提到的运动。
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1. F T F 2.Lingling’s family shared the process of making jiaozi by streaming it on a family app.
【导语】本文主要介绍了玲玲和家人一起过春节的场景。
1.(1)句意:玲玲家今年用的是传统对联。根据“We still clean the house and put up red couplets, but this year we used eco-friendly digital couplets on our smart door.”可知今年我们在智能门上用了环保电子对联,句子与原文不符,故答案为F。
(2)句意:孩子们收到了实物红包和数字红包。根据“Children still get lucky money, but some of it is in digital red envelopes via WeChat.”可知孩子们仍然能拿到压岁钱,但部分是通过微信的电子红包,句子与原文相符,故答案为T。
(3)句意:玲玲最喜欢元宵节。根据“My favourite festival is the Spring Festival”可知我最喜欢的节日是春节,句子与原文不符,故答案为F。
2.根据 “On the eve of the festival, my family made jiaozi together while streaming the process on a family app”,可知我的家人一起包饺子,同时在家庭 APP 上直播这个过程。故答案为Lingling’s family shared the process of making jiaozi by streaming it on a family app.
3. By bus 5 4. by taxi 40 5.it is expensive (it will cost 60) 6.find it hard to find a parking lot near the beach (at weekends) 7.I will choose by car. Because it is comfortable and doesn’t take too long. And I can remind Dad to leave early for parking. (答案不唯一,合理即可)
【导语】本文介绍周末萨拉想去海边玩,妈妈给了她一些建议。
3.句意:哪种方式最便宜?多少钱?根据“By Bus: Only 5 for each person. It’s super cheap.”可知坐公交最便宜,每人仅需5元。故答案为By bus,5。
4.句意:最快的方法是什么?需要多长时间?根据“By Taxi: Super fast—just 40 minutes.”可知坐出租车最快,只需要40分钟。故答案为by taxi,40。
5.句意:为什么坐出租车不是个好主意?根据“It’s convenient but it will cost 60. That’s expensive.”可知坐车租车很方便但是要花费60元,很贵。故答案为it is expensive (it will cost 60)。
6.句意:开车去海滩的最大问题是什么?根据“Just remind him to leave early for parking.”可知需要提醒早点去停车。说明周末很难在海滩附近找到停车场。故答案为find it hard to find a parking lot near the beach (at weekends)。
7.句意:你会选择哪条路?为什么?本题答案不唯一,例如:我会选择开车。因为它很舒服,不会花太长时间。我可以提醒爸爸早点去停车。故答案为I will choose by car. Because it is comfortable and doesn’t take too long. And I can remind Dad to leave early for parking.
8. It is in the southern part of Canada. No, it isn’t. Most people speak English, and some speak French. The CN Tower, Toronto Zoo, museums and sports stadiums. 9.范文:
Welcome to Beijing
Beijing is the capital city of China, located in the northern part of the country. People here mainly speak Chinese. There are many famous places, like the Great Wall—a wonder of the world, the Forbidden City with a long history, and the Summer Palace with beautiful scenery. Beijing also has delicious food such as Beijing Roast Duck. It’s a city full of charm, waiting for you to explore.
【导语】本文主要介绍了加拿大的多伦多。
8.(1)问句句意:多伦多在哪里?根据“Toronto is the largest city in Canada. It is in the southern (南方的) part of the country.”可知多伦多位于加拿大的南部地区,本题答案不唯一,答语可以回答为:它位于加拿大南部。故答案为It is in the southern part of Canada.
(2)问句句意:加拿大国家电视塔现在是世界上最高的建筑吗?根据“Before, it was the tallest building in the world.”可知以前是世界上最高的建筑,但现在不是了,答语为否定回答,故答案为No, it isn’t.
(3)问句句意:多伦多人说什么语言?根据“Most people in Toronto speak English, but you can also hear French.”可知多伦多大部分人说英语,也有人说法语。本题答案不唯一,答语可以回答为:大部分人说英语,还有一些人说法语。故答案为Most people speak English, and some speak French.
(4)问句句意:多伦多有哪些著名景点可以参观?根据“The most famous building in Toronto is the CN Tower.”、“ You can also visit the Toronto Zoo.”和“The city is friendly and has many fun places, like museums (博物馆) and sports stadiums (体育场).”可知多伦多有加拿大国家电视塔、多伦多动物园、博物馆和体育场可以参观,答语可以回答为:加拿大国家电视塔、多伦多动物园、博物馆和体育场。故答案为The CN Tower, Toronto Zoo, museums and sports stadiums.
9.1.题干解读:该题目要求以“Welcome to Beijing”为题写一篇向国外的朋友介绍北京的短文,注意时态是一般现在时,同时注意语句通顺连贯,无语法错误并要符合句子数量要求。
2.参考词汇与句型:
参考词汇:capital首都,locate in位于,Chinese汉语,the Great Wall长城,a wonder of the world世界奇迹,the Forbidden City紫禁城,the Summer Palace颐和园,Beijing Roast Duck北京烤鸭
参考句型:Beijing is...;There are...;It’s...
10.English 11.story books 12.travelling 13.Maths 14.science books 15.dancing 16.Chinese 17.Sinology 18.drawing
【导语】本文主要介绍闫硕及其朋友的兴趣爱好。
10.根据“I like English and I do best in English.”可知闫硕最喜欢的科目是英语,故答案为English。
11.根据“I love to read story books best.”可知闫硕最喜欢的书是故事书,故答案为story books。
12.根据“My hobby is travelling.”可知闫硕的爱好是旅行,故答案为travelling。
13.根据“Tina likes Maths best because it is useful.”可知蒂娜最喜欢的科目是数学,故答案为Maths。
14.根据“But Tina loves science books better than these two kinds.”可知蒂娜最喜欢的书是科学书,故答案为science books。
15.根据“Tina’s hobby is dancing.”可知蒂娜的爱好是跳舞,故答案为dancing。
16.根据“Chinese is Linlin’s favourite subject and she does best in Chinese.”可知琳琳最喜欢的科目是语文,故答案为Chinese。
17.根据“Linlin likes reading, too. She likes to read Sinology (汉学) best.”可知琳琳最喜欢汉学,故答案为Sinology。
18.根据“Linlin likes drawing.”可知琳琳喜欢画画,故答案为drawing。
19. East Asia 56 Beijing The Yangtze River and the Yellow River The Yangtze River 20. The Yangtze River is longer than the Yellow River. Yes, it does. The Forbidden City and the Great Wall. 示例:Yes. The Summer Palace and the Temple of Heaven.
【导语】本文主要从不同方面介绍了中国的文化。
19.(1)句意:地点。根据Located in East Asia可知中国的地点位于亚洲东部,location地点,East Asia亚洲东部,故答案为East Asia。
(2)句意:少数名族的数量。根据and its people are divided into 56 ethnic groups (民族) 可知中国有56个民族,the number of……的数量,故答案为56。
(3)句意:首都。根据The capital city of China is Beijing可知中国的首都为北京,capital city首都,故答案为Beijing。
(4)句意:母亲河。根据They are called the “Mother Rivers of China”可知长江和黄河被称之为母亲河,the Yangtze River长江,the Yellow River黄河,故答案为The Yangtze River and the Yellow River。
(5)句意:最长的河。根据The Yangtze River is the longest可知长江是最长的河,the longest最长的,故答案为The Yangtze River。
20.(1)问句句意:哪条河更长,长江还是黄河?根据The Yangtze River is the longest, and the Yellow River is the second longest可知,长江是第一长的河,黄河是第二长的河,用比较级进行回答,故答案为The Yangtze River is longer than the Yellow River.
(2)问句句意:中国是世界上人口最大的国家吗?根据China has the largest population (人口) in the world可知,中国的人口是最大的,问句是does引导的一般疑问句,肯定回答为“Yes, it does”,故答案为Yes, it does.
(3)问句句意:文本中北京著名的地方有哪些?根据文章中提到的the Forbidden City紫禁城和the Great Wall长城,以及There are many famous places可知,著名的地方有紫禁城和长城,famous著名的,故答案为The Forbidden City and the Great Wall.
(4)问句句意:你知道北京其他著名的地方吗?它们是什么?other其他的,famous著名的,places地方,首先回答do引导的一般疑问句,肯定回答用Yes;本题要求列举除了紫禁城和长城以外著名的地方,如the Summer Palace颐和园,the Temple of Heaven天坛,可根据实际情况列举,故答案为Yes. The Summer Palace and the Temple of Heaven.
21. F F T T F 22.示例:I come from China. It’s in Asia.
【导语】本文主要介绍了世界文化日,讲述了这一天人们能了解不同的国家、品尝各国美食、玩猜国旗等有趣的活动。
21.(1)句意:世界文化日在5月22日。根据句子“World Culture Day is on May 21st.”可知世界文化日在5月21日,句子与文章内容不符,故答案为F。
(2)句意:在世界文化日当天,我们在学校只能看到关于中国的图片。根据句子“At school, we can see many pictures.Some pictures are about China.Some pictures are about the USA.”可知不止关于中国的图片,句子与文章内容不符,故答案为F。
(3)句意:寿司来自日本。根据句子“Tom brings sushi. It is from Japan.”可知寿司来自日本,句子与文章内容相符,故答案为T。
(4)句意:莉莉在世界文化日带来了来自意大利的披萨。根据句子“Lily brings pizza. It is from Italy.”可知莉莉带了来自意大利的披萨,句子与文章内容相符,故答案为T。
(5)句意:在世界文化日,我们通过一首歌来猜国家。根据句子“We guess the country from a flag.”可知我们是根据国旗来猜国家,句子与文章内容不符,故答案为F。
22.句意:你来自哪个国家?它在哪?题干要求写你来自哪个国家,答案可以是,我来自中国,它位于亚洲。中国China,亚洲Asia,故答案为I come from China. It’s in Asia.
23. A C B 24. clean the table sweep the floor often wash the dishes sometimes take out the rubbish
【导语】本文呼吁社区居民通过参与垃圾分类、植树和帮助老人等志愿活动,共同建设更美好的社区。
23.(1)问句句意:人们如何进行垃圾分类?选项A区分不同种类的垃圾。选项B捡垃圾。选项C到处扔垃圾。根据“Sort the rubbish. People in the community separate different kinds of waste and put them in the right bins.”,可知社区居民通过区分不同种类的垃圾,并放入正确的垃圾桶来进行垃圾分类,故选A。
(2)句意:树很重要因为_____。选项A它们很高,选项B它们是绿色的,选项C它们提供新鲜空气。根据“Trees are very important because they provide fresh air, shade us in summer and make our community more beautiful.”,可知树木很重要,因为它们提供新鲜空气、夏天为我们遮阳,还能让社区更美丽。故选C。
(3)句意:志愿者应为老人做以下事情,除了_____。选项A打扫房间,选项B读书,选项C做美味的饭。根据“Help elders. We can clean the rooms, cook delicious meals and chat with the old people.”,可知我们可以为老人做以下事情:打扫房间、做美味的饭、和老人聊天。故选B。
24.(1)句意:我总是____。根据第一幅图片可知,王璐总是擦桌子,clean the table擦桌子,故答案为clean the table。
(2)句意:我经常____。根据第二幅图片可知,王璐经常扫地,sweep the floor扫地,故答案为sweep the floor。
(3)句意:饭后,我____。根据第四幅图片可知,王璐经常洗碗,often经常,wash the dishes洗碗,故答案为often wash the dishes。
(4)句意:我____。根据第五幅图片可知,王璐有时倒垃圾,sometimes有时,take out the rubbish倒垃圾,故答案为sometimes take out the rubbish。
25. B D A C 26.wonderful
【导语】本文主要介绍珍妮为夏令营所做的计划和准备。
25.(1)根据“Mary and I are going to join a PE summer camp(夏令营)in July.”可知珍妮和玛丽将去参加体育夏令营,所以这句说怎么去,选项B“我们将要乘公共汽车去那里。”符合语境,故选B。
(2)根据“I am going to have swimming classes every day.”可知珍妮每天要上游泳课,可知这句说喜欢游泳,选项D“游泳是我最喜欢的运动。”符合语境,故选D。
(3)根据“Mary likes basketball best.”可知玛丽最喜欢篮球,所以这句继续说她和篮球,选项A“所以她讲要参加那里的篮球队。”符合语境,故选A。
(4)根据“I’m going to take my swimming suit, sports shoes and a camera with me.”可知带了相机,所以这句说拍照,选项C“我要去拍摄我的第一个体育夏令营的照片。”符合语境,故选C。
26.句意:玛丽和珍妮将有一个_____暑假。根据短文内容可知是很棒的暑假,wonderful极好的,故答案为wonderful。
27.No, it isn’t. 28.It is famous for its rainy weather, beautiful countryside, wonderful castles, traditional food, like fish and chips, Yorkshire pudding, and English breakfast. 29.I like its traditional food. Because I like delicious food.
【导语】本文介绍了英国。
27.句意:英格兰是英国唯一的一部分吗?根据“The United Kingdom (UK) is a country made up of four parts: England, Scotland, Wales, and Northern Ireland.”,可知英格兰不是英国唯一的一部分,答语为否定回答,故答案为No, it isn’t.
28.句意:英国以什么闻名?根据“The UK is famous for its rainy weather, beautiful countryside, wonderful castles, traditional food, like fish and chips, Yorkshire pudding, and English breakfast.”,可知英国以多雨的天气、美丽的乡村、美丽的城堡、传统的食物而闻名,如炸鱼薯条、约克郡布丁和英式早餐,故答案为It is famous for its rainy weather, beautiful countryside, wonderful castles, traditional food, like fish and chips, Yorkshire pudding, and English breakfast.
29.句意:你喜欢英国的哪方面?为什么?该题可根据实际情况回答,答语可为:我喜欢它的传统食物。因为我喜欢美食。I like its traditional food. Because I like delicious food. 故答案为I like its traditional food. Because I like delicious food.
30.E 31.A 32.C 33.D 34.B
【导语】本文介绍了史密斯一家人星期天在家里的活动。
30.根据“Mr. Smith is reading newspapers.”可知出现的第一项活动是史密斯先生正在阅读报纸,选项E符合题意,故选E。
31.根据“Mrs. Smith is cooking dinner.”可知出现的第二项活动是史密斯太太在做饭,选项A符合题意,故选A。
32.根据“Mary is doing housework.”可知出现的第三项活动是玛丽在做家务,选项C符合题意,故选C。
33.根据“Jack is doing his homework. ”可知出现的第四项活动是杰克在写作业,选项D符合题意,故选D。
34.根据“What is John doing Look, he is drawing pictures in Mary’s bedroom.”可知出现的第五项活动是约翰在画画,选项B符合题意,故选B。
35. C D B A 36. B C
【导语】本文讲了家人和邻居的职业。
35.(1) 规则:不要玩火。建议:如果发生火灾,请拨打119。根据规则和建议可知该职业是消防队员firefighter,故选C。
(2) 规则:不要乱扔垃圾。建议:保持社区清洁。根据规则和建议可知该职业是清洁工cleaner,故选D。
(3) 规则:互相帮助。建议:不要和陌生人说话!根据规则和建议可知该职业是警察police officer,故选B。
(4) 规则:不要在红灯时过马路!建议:散步时要小心!根据规则和建议可知该职业是司机driver,故选A。
36.(1) 句意:假如发生火灾,我们可以打电话_______。根据“If there is a fire, we can call 119.”可知要拨打119,故选B。
(2) 句意:这篇短文是关于______。A社区志愿者,B社区场所,C社区工人,根据短文内容可知介绍的是职业,故选C。
37.4231 38. A C
【导语】本文讲了做家务。
37.根据“Every morning I clean my room and make my bed. Sometimes, I help my mum cook in the kitchen. I can sweep the floor and throw the rubbish. On weekends, I help my dad wash the car.”,可知打扫房间和整理床铺排第一,帮助妈妈做饭排第二,扫地和扔垃圾排第三,帮助爸爸洗车排第四,故答案为4231。
38.(1)句意:花花很______她的家人做家务。A高兴的,B伤心的,C无聊的,根据“I feel happy when I help my family.”,可知花花很高兴,故选A。
(2)句意:我们能从文章中学到什么?A我们应该多玩游戏。B我们应该每天看电视。C我们应该帮助父母做家务。根据全文可知学到应该帮助父母做家务,故选C。
39. 2 1 3 4 40. A B 41. He went to the hospital. Yes, he did.
【导语】本文介绍了李先生。
39.根据短文内容可知排序:他是学校看门人(对应在学校门口的图片);提到春天有时去消防站和消防员一起工作(对应有消防车的图片);说上周末去医院给孩子们读故事(对应医院病床图片);说昨天在学校上国际象棋课(对应在教室下棋图片)。故答案为2134。
40.(1)句意:李先生有时在春天做什么?A他去消防站和消防员一起工作。 B他下棋。 C他在消防站当看门人。根据“In the springtime, the weather is windy and dry. The fire season comes. Sometimes Mr Li goes to the fire station(消防站) and works with the firefighters.”,可知李先生有时在春天去消防站和消防员一起工作,故选A。
(2)句意:李先生怎么样?A他是一名医生。B他友善且有趣。C他喜欢春天。根据“ He is nice and he works hard. He is an interesting man and the best janitor!”,可知李先生友善且有趣,故选B。
41.(1)句意:李先生上周末去哪里了?根据“Last weekend Mr Li went to the hospital.”,可知李先生上周末去了医院,故答案为He went to the hospital.
(2)句意:李先生昨天去学校了吗?根据“Yesterday Mr Li had another volunteer work. He gave chess lessons in our school.”,可知李先生昨天去学校了,答语为肯定回答,故答案为Yes, he did.
42. B D A C 43.C
【导语】本文主要是丽萨写给笔友的一封信。
42.(1)根据“We will visit the Palace Museum and the Great Wall on Feb. 2nd.”可知丽萨一家将在2月2日参观故宫博物院和长城,选项B是长城,故选B。
(2)根据“On Feb. 1st, we’re going to Beijing by plane. We will visit the Palace Museum and the Great Wall on Feb. 2nd. The next day, we will go to Hangzhou by train, because my grandparents are there. We will get together and have a big dinner.”可知丽萨一家将在2月3日乘火车去杭州与爷爷奶奶相聚,吃一顿丰盛的晚餐,选项D是一家人吃晚餐,故选D。
(3)根据“I’m going to the West Lake with my parents on Feb. 5th.”可知丽萨将在2月5日和父母一起去西湖玩,选项A是西湖,故选A。
(4)根据“The next day is my grandfather’s birthday. We will have a birthday party for him. And we’ll see a film together.”可知丽萨一家将在2月6日一起去看电影,选项C是看电影,故选C。
43.句意:丽萨一家将在杭州呆____。A一周,B八天,C四天。根据“The next day, we will go to Hangzhou by train, because my grandparents are there.”和“We are going back to Sydney on Feb. 7th.”可知丽萨一家2月3日去杭州,2月7日回悉尼,在杭州一共呆四天,故选C。
44.Tennis. 45.Li Na is a tennis player. /Li Na is a sports star. / Li Na is Linda’s favourite sports star. 46.most of her girl friends don’t like it, and boys don’t want to play soccer with girls. / she can’t find people to play with. 47.Yes, she does. 48.My favourite sport is basketball.
【导语】本文讲的是Linda的体育爱好。
44.句意:琳达最喜欢哪一项运动?根据“Her favourite sport is tennis.”可知琳达最喜欢网球。故答案为Tennis.
45.句意:李娜是谁?根据“She is a tennis fan.” 和“Li Na is her favourite sports star.”可知李娜是琳达最喜欢的一位网球明星或体育明星。故答案为Li Na is a tennis player. /Li Na is a sports star. / Li Na is Linda’s favourite sports star.
46.句意:为什么琳达不能经常踢足球?根据“But most of her girl friends don’t like it. And boys don’t want to play soccer with girls.”可知大部分女孩不喜欢足球,而男孩又不喜欢和女孩子一起踢足球。故答案为most of her girl friends don’t like it, and boys don’t want to play soccer with girls. / she can’t find people to play with.
47.句意:琳达经常在电视上看足球比赛吗?根据“But she often watches soccer games on TV.”可知琳达经常在电视上看足球比赛。故答案为Yes, she does.
48.句意:你最喜欢的运动是什么?可根据大部分体育项目篮球,羽毛球,乒乓球等结合自身喜好,故答案为My favourite sport is basketball.(答案不唯一)。
49. F F T T 50.1 4 / Four
2 We should plant more trees and shouldn't throw garbage here and there.
【导语】本题主要讲了如何垃圾分类的事情。
49.1 句意:这是一部关于太空的电影。根据文章内容,可知讲的是关于垃圾分类的事情。故选F。
2 句意:首先我们不应该进行垃圾分类。根据 “You should classify your garbage first.” 可知我们应该首先进行垃圾分类。故选F。
3 句意:我们应该把垃圾放入对应的垃圾桶中。根据“Put them in the right bin."可知把它们放入正确的垃圾桶中。故选T。
4 句意:我们可以在上午八点丢弃我们的垃圾。根据“Time:7:00 am— 9:00 am”可知上午八点可以丢弃垃圾。故选T。
50.1 根据图片可知有四个垃圾桶,故答案为4/four。
2 关于保护环境我们还可以多种树,不要到处扔垃圾等等。故答案可以为We should plant more trees and shouldn't throw garbage here and there。
51. F T T 52. B C
【导语】本文主要讲述了伦敦的历史变迁。
51.(1)句意:伦敦古老而有名,现在已有3000年的历史。根据“It is an old and famous city. It has got a long history(历史) of close to 2, 000 years.”可知伦敦有着将近2000年的历史,故答案为F。
(2)句意:当时伦敦的街道又旧又脏。根据“The streets in London were very old. And they weren’t clean.”可知当时伦敦的街道又旧又脏,故答案为T。
(3)句意:伦敦的房子现在又大又新。根据“But now there are lots of big and new houses in London.”可知伦敦的房子现在又大又新,故答案为T。
52.(1)句意:泰晤士河当时还不______。A有名的,B干净的,C脏的。根据“The famous River Thames(泰晤士河) was very dirty then.”可知当时泰晤士河很脏,故选B。
(2)句意:现在泰晤士河上有很多______。A小船,B帆船,C轮船。根据“There are lots of big ships on the river.”可知现在河上有很多大的轮船,故选C。
53. T T F F F 54.
【导语】本文主要介绍了作者的朋友喜欢什么样的运动。
53.(1)句意:我所有的朋友都是极好的运动爱好者。根据“All my friends are great sports lovers.”可知我所有的朋友都是极好的运动爱好者。句子和短文内容相符,故答案为T。
(2)句意:艾玛擅长网球。根据“This girl is Emma. She is good at tennis.”可知艾玛擅长网球,句子和短文内容相符,故答案为T。
(3)句意:巴特最喜欢的运动是跑步。根据“Swimming is Bart’s favourite sport.”可知巴特最喜欢的运动是游泳,句子和短文内容不符,故答案为F。
(4)句意:巴特和拉里来自同一个家庭。根据“Jill and Larry are from the same family.”可知吉尔和拉里来自同一个家庭,句子和短文内容不符,故答案为F。
(5)句意:吉尔非常喜欢滑冰。根据“They both like horse riding and swimming. Jill doesn’t like tennis and carry doesn’t like skating.”可知吉尔喜欢骑马和游泳。吉尔不喜欢网球,拉里不喜欢滑冰,没有提到吉尔是否喜欢滑冰,句子和短文内容不符,故答案为F。
54.根据文章内容可知,提到的运动有网球,游泳,放风筝,袜子车,打乒乓球,玩溜溜球,踢足球,打篮球,骑马,滑冰。应该圈出游泳,滑冰,踢足球,打乒乓球,打篮球。故答案为。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览