资源简介 秘密★启封并使用完毕前【考试时间:2025年12月11日15:00~17:00】·川东版·(一轮结束)·字节精准教育联盟·2026年普通高等学校招生全国统一考试·第一阶段学情调研考试英 语★考生注意★ 本试卷分选择题和非选择题两部分。满分150分,考试时间120分钟。 答题前,考生务必用直径0.5毫米黑色墨水签字笔将密封线内项目填写清楚。 考生作答时,请将答案答在答题卡上。选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;非选择题请用直径0.5毫米黑色墨水签字笔在答题卡上各题的答题区域内作答,超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。 考试结束后,只交回答题卡。 考试范围:请参照2026届广安一诊考试范围。 预祝你们考试成功 第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。1. Where is the man probably A. At home. B. In an office. C. In a lift.2. When will the woman leave for the airport A. At 6:00. B. At 6:30. C. At 9:00.3. Why does the woman call the man A. To plan the trip. B. To attend a class. C. To borrow a book.4. What is the man trying to do A. Congratulate the woman. B. Encourage the woman. C. Thank the woman.5. What are the speakers mainly talking about A. How to use the phone. B. How to learn new words. C. How to spend their free time.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6、7题。6. What does the man think of his high school English teacher A. She’s strict. B. She’s generous. C. She’s responsible.7. What is the woman going to do next A. Have a meal. B. Work on her project. C. See a drama.听下面一段对话,第8、9题。8. What did the man do last weekend A. He visited patients. B. He climbed the mountain.C. He sold treats to raise money.9. What’s the probable relationship between the speakers A. Classmates. B. Colleagues. C. Neighbors.听下面一段对话,回答第10至12题。10. Why did the woman go to Boston A. For travel. B. For study. C. For work.11. When was the woman’s turning point with her English A. When she bought a phone.B. When she helped a salesman.C. When she got her first job.12. How did the turning point affect the man A. It helped him win a contest.B. It inspired him to be a doctor.C. It improved the family relationship.听下面一段对话,回答第13至16题。13. When did the man’s acting career truly start A. When he was 18. B. When he was 20. C. When he was 22.14. What is the man’s goal A. To win top awards. B. To become the next Leonardo.C. To try various acting styles.15. What is the similarity between Simon and the man A. Their family traditions. B. Their work environments.C. Their educational experiences.16. What does the man plan to do first A. Take a rest. B. Start a new film. C. Train as a director.听下面一段独白,回答第17至20题。17. Who is the speaker probably talking to A. Art dealers. B. News reporters. C. College students.18. Why did the speaker come to China with her husband at first A. To work. B. To study. C. To travel.19. What did David paint most often in the past three years A. Birds. B. Sunsets. C. People.20. Where will the exhibition be held A. In a cottage. B. On a river. C. In a crop field.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中选出最佳选项。AOur broadcasting camp will open on August 1st. This unique opportunity is designed to attract participants to the world of broadcasting and media production.Camp DetailsDuration: 2 weeksCapacity: 50 participantsVenue: National Media Center, New YorkTraining SchedulesOur camp will cover a wide range of topics, including storytelling, audio and video production techniques, live broadcast and studio operations, social media and digital broadcasting. Each day will be a blend (融合) of lectures, hands-on workshops, and interactive sessions with industry professionals.Benefits for ParticipantsGain practical skills in broadcasting and media production.Network with industry experts and fellow enthusiasts.Receive a certificate of completion recognized by leading media institutions.Opportunities to showcase talent through live broadcasts and digital platforms.Why Join Us Our camp promises to be an enriching experience that not only equips you with the necessary skills but also opens doors to a career in the broadcasting industry. Whether you’re a student looking to explore your passion or a professional seeking to enhance your skills, our camp is the perfect platform for your growth.Don’t miss this chance to inspire your passion for broadcasting. Apply now and let your voice heard! For more information and to register, click here.21.What does the broadcasting camp feature A.A very low price. B.Many relative topics.C.The process of production. D.The ways to know experts.22.How can you sign up for the broadcasting camp A.By visiting a website. B.By registering on-site.C.By calling a teacher. D.By writing to the camp.23.What is the purpose of the text A.To focus on broadcasting. B.To introduce social media.C.To promote the camp. D.To develop students’ hobbies.BAmalia Garcia Lopez and Carlos Lafuente Picazo, two final-year university students from Spain, have just wrapped up a nine-day trip to Shanghai — a city they might one day consider calling home.They were participants in the Young Explorer Program, a program designed to bring international members of Gen Z to China and introduce them to Shanghai. The program offers overseas youth the opportunity to experience Chinese culture firsthand and foster people-to-people exchange and mutual understanding.Twenty-two young people from different cultural backgrounds took part in the immersive journey. Their route included guided city walks and visits to companies in the city, offering a deep dive into Shanghai’s society and culture. The group explored museums and heritage sites to learn about the city’s history, visited iconic tourist attractions to experience its modern vibe, engaged with traditional Chinese culture in local communities, and discovered thriving business hubs and revitalized (焕发活力的) historic neighborhoods.All participants described the trip as both enjoyable and rewarding. During the trip, they were particularly impressed by Shanghai’s diversity — describing the city as “cosmopolitan (国际性的)” and “dynamic”.“I was coming to Shanghai with the impression that it’s like a city of the future, and so far, I feel like I’m seeing it for real,” said Lopez. “I think Shanghai is a city made for everyone. I’ve seen people from all over the world here, and you can find whatever you need. It has so much to offer to make whoever comes feel comfortable.”“Another thing that surprised me is that Shanghai has a lot of nature, and it is so green,” Lopez added. “It’s the perfect mix between society and nature, and it’s a city that’s growing every day. So, for me it was quite shocking because I think when cities expand, they tend to just get rid of the trees and nature.”24.What does the underlined phrase “wrapped up” in the first paragraph mean A.Ended successfully. B.Packed carefully.C.Covered completely. D.Celebrated joyfully.25.What is the Young Explorer Program for A.Training Gen Z in global business.B.Exploring Shanghai’s natural scenery.C.Recruiting overseas talents for Shanghai.D.Promoting cultural exchange with China.26.What did the participants do during the immersive journey A.They visited some business areas in rural Shanghai.B.They stayed in local communities to start business hubs.C.They visited iconic tourist attractions to understand the city’s cultural roots.D.They learned about Shanghai’s historical past through museums and heritage sites.27.Which words can best describe Lopez’s impression of modern Shanghai A.Artificial and diverse. B.Young and dynamic.C.Inclusive and green. D.Shocking and luxury.COn Sunday, a group of thieves used a truck with a ladder on it to get into the Louvre museum in Paris. They then broke into display cases and stole several important items from the French crown jewels. So far, no one has been arrested.The museum had the wrong kind of visitors. Around 9:30 in the morning, soon after the museum opened, thieves drove up to the building in a truck with a ladder on it. Two of the thieves used the ladder to climb to a second-floor balcony. There, they used an electric tool to break a window, and climbed into the museum.The break-in set off alarms, but it also allowed the thieves into a huge, fancy room called the Gallery of Apollo. That’s where the Louvre holds a collection of French crown jewels – jewels that once belonged to the French royal family.The museum had five people working in the area where the theft happened. The two thieves threatened the guards, who focused on making sure other museum visitors were safe.The thieves broke the glass of two display cases and grabbed several of the crown jewels. These included a sapphire tiara (a piece of jewelry shaped like a small crown) with a necklace and an earring that went with it. They also took an emerald necklace, along with the earrings that went with it, as well as a second tiara that had belonged to Empress Eugénie.In about seven minutes, the thieves climbed back out of the museum, where two people were waiting for them with motor scooters. All of the thieves got away.In their hurry to escape, the thieves dropped a crown with over 1,300 diamonds that had belonged to Empress Eugénie.The police are still looking for the thieves, but so far, no one has been arrested. The police believe that the thieves were very skilled and had done similar crimes before. Experts say that police will have to work quickly, since the thieves are likely to break up the jewels into smaller pieces to make them easier to move and sell.The theft is a big loss for France. The jewels were a symbol of France’s history and culture.28.Which of the following tools are not the one that the thieves used A.An electric tool. B.A ladder.C.Motor scooters. D.Hammer.29.What can we know about the incident according to the passage A.The thieves have been caught.B.The stolen jewels have been broken up into pieces.C.A diamond crown was left when they escaped.D.The stolen jewels have been sold by the thieves.30.Where is this text probably taken from A.A textbook. B.An exam paper. C.A course plan. D.A news website.31.Which is the best title for the passage A.Thieves Steal French Crown Jewels from LouvreB.The lost French Crown Jewels in LouvreC.Why did the thieves steal French Crown Jewels D.Security at the Louvre needs improvingDI’m a workaholic. If I’m not working, I’m writing. If I’m not writing, I’m posting online or volunteering with my friends. My friends joke that I’m always busy, but believe it or not. I’ve learned to slow down.Whenever I tell my friends how much I have going on, they’ll ask me if I’m “good busy”. I don’t think this is a good question, because I don’t view having a lot going on as good or bad. Society loves to label “busy”, whether it’s living a life full of exciting projects or feeling at a loss during a busy week. But whether we’re preoccupied with distracting things or focused on to-do lists, we should know that no type of “busy” is better than any other.Being busy often results in distraction and burnout because people don’t always feel the need to rest and may feel pressure to make the most of every minute. However, you don’t have to do everything all at once. And if you don’t complete your work, it doesn’t mean that your day isn’t productive or that you waste your time.No matter how we define “busy”, we should stop using “busy” as an identity. The pressure to overwork ourselves to stay “busy” doesn’t do us good. More importantly, we need to recognize that our focus on doing something might result from how others treated us earlier. Maybe a parent or grandparent praised us for “being productive”, so we started feeling pressure to never have any downtime. Once we unpack why we believe that we need to constantly be productive, we begin to heal our relationship with staying busy.Finally, ‘‘busy” is a neutral (中性的) concept. Being productive doesn’t make us more worthy than when we slow down. The next time you call yourself “busy”, think about why you’re using that word.32.What is the author’s reaction towards his friends’ question A.He disapproves of it. B.He finds it disturbing.C.He feels encouraged. D.He is unconcerned.33.What does the author think of being busy A.It is a sign of being successful.B.It has a positive effect on our daily life.C.It leads to some physical and mental problems.D.It helps people to live a life filled with excitement.34.Which of the following is suggested by the author according to paragraph 4 A.Stopping keeping busy.B.Understanding the result of the pressure.C.Trying to keep productive and energetic.D.Recognizing the source of our busy lifestyles.35.What is a suitable title for the text A.Calling Yourself Busy Harms HealthB.The Reasons for Keeping BusyC.Busy Is a Central StateD.The Value of High Productivity第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Extend Your Smartphone Battery LifeSmartphone batteries naturally get worse over time, but good daily habits can slow this process and lengthen daily usage. Small, regular changes — from charging routines to daily use — effectively protect battery health. Below are four practical ways to maximize your battery’s lifespan.Stick to moderate charging rangesAvoid extreme battery levels: don’t let it drop below 20% or stay at 100% for hours. Lithium-ion batteries work best between 30% and 80%, so charge at 30% and stop at 80% instead of full cycles. 36 , which caps overnight charging at 80% to prevent harmful overcharging.Keep the battery cool37 . Never leave your phone in direct sunlight or hot cars, and keep it away from laptops or heat sources. Shut down gaming or heavy apps that produce much heat, and take off the case if the phone warms up while charging to release heat quickly.38Lower screen brightness or use auto-brightness, and set screen timeout to 30 seconds or 1 minute. Turn off Bluetooth, GPS, and Wi-Fi when unused, and limit background app refresh — many apps consume power silently. It’s wise to skip high- performance modes unless necessary, which make the battery run out fast.Choose suitable charging devicesUse the original charger or certified third- party ones that match your phone’s voltage (电压) and current. 39 , so reserve it for emergencies. Wireless charging is gentler but still warms the device — ensure good cooling and avoid using the phone while charging wirelessly.By following these practices, you can extend your phone’s battery life by 1-2 years. Consistency is key, so make it a habit to protect the battery’s internal structure. 40 .A.Adjust daily usage habits B.Ignore background app refresh C.Heat is a battery’s worst enemy D.You’d better preserve your battery health E.Turn on your phone’s battery enhancement tool F.Fast charging is convenient but generates extra heat G.Little daily efforts extend your phone’s charging ability and reliability第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。In late 2022, our team got an urgent call: thirteen sheep were trapped in life-or-death trouble. We 41 to the site, and what we saw broke our hearts. They were very 42 and weak, and there was no shelter to 43 them from the Australian hot sun.Our foster team (临时救护组) worked nonstop to get all thirteen to 44 . Among them was Zoe, in the worst shape. As a mom, she’d starved herself to keep her tiny lamb Sugar 45 , leaving herself weak and barely standing. But with daily care, warm beds, and our fosters’ patience, Zoe 46 . In just months, her ribs (肋骨) weren’t 47 anymore, her coat shone, and she accompanied Sugar with quiet pride.We don’t blame the sheep’s former caregivers — this wasn’t cruelty, but 48 . Too many people lack the knowledge to care for farm animals, a gap we’re 49 to fill. We offer judgment-free advice and support to anyone struggling, because 50 our minds and working together bring us closer to a kinder world.51 , we found Zoe and Sugar a forever home. Their new family wrote, “These sheep have filled our days with joy — we’ll give them the love they’ve always 52 .”Zoe’s story isn’t just a wonder — it’s a (n) 53 that love and care can make a difference. One urgent call, a team’s devotion, and Zoe’s love turned 54 into safety. Today, Sugar grows healthily, and that’s the power of choosing 55 : one animal at a time.41.A.raced B.walked C.returned D.climbed42.A.clean B.small C.thin D.heavy43.A.hide B.separate C.protest D.protect44.A.hospital B.safety C.home D.attention45.A.full B.awake C.alive D.calm46.A.left away B.showed up C.gave in D.bounced back47.A.visible B.flexible C.broken D.delicate48.A.indifference B.ignorance C.carelessness D.poverty49.A.scared B.unwilling C.determined D.hesitant50.A.shaping B.making C.training D.uniting51.A.Immediately B.EventuallyC.Gradually D.Occasionally52.A.deserved B.imagined C.abandoned D.forgotten53.A.principle B.lesson C.proof D.advantage54.A.desperation B.silence C.loneliness D.mess55.A.loyalty B.courage C.patience D.kindness第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。BEIJING, Oct. 25 (Xinhua) — Commemorating historical justice and safeguarding nationalsovereignty (主权) matters greatly. A meeting honouring the 80th anniversary of Taiwan's restoration to China 56 (hold) in Beijing on Saturday, celebrating the first Commemoration Day of the Restoration of Taiwan to China (中国台湾光复纪念日).57 (address) the gathering, Wang Huning called for joint efforts to advance national reunification and wipe 58 any “Taiwan independence” separatist activities. The event was conducted according to the National People's Congress' decision to name Oct. 25th as the 59 (office) commemorative day.On Oct. 25, 1945, the ceremony accepting Japan's surrender was held in Taipei, returning Taiwan and the Penghu Islands to China, 60 represented a great victory and the glory of all Chinese people.By demonstrating the Chinese people's firm commitment to national unity 61 the one-China principle, the commemorative day has not only strengthened the global consensus 62 there is only one China, of which Taiwan is an inseparable part, but also reflects the CPC's resolve 63 (fulfill) its historical mission.Wang stressed that people across the Strait should shoulder the historical responsibilities in safeguarding the achievements of the War of Resistance and promoting peaceful development. Only by deepening 64 (integrate) and upholding national' interests can we get the great national reunification we seek 65 (secure).第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节(满分15分)学校英文报开展了以“AI in My Life”的讨论。请使用图表中的调查结果写一篇短文投稿,内容包括:1. 调查结果描述;2. 简单评论;3. 你的建议注意:1. 写作词数应为80个词左右;2. 请在答题卡的相应位置作答。_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________第二节(满分25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。I thought of myself as the true definition of a friend and was more than happy to put the needs of others before my own. After all, what are friends for Judging by how often my phone rang, it seemed that my reputation as a ready, willing, and able helper was common knowledge among those in my circle. And I was okay with that until one afternoon when I received a call from someone my dad knew.This man I barely knew phoned to inform me that I was to drive him to a medical appointment he had made for the following Tuesday. I sighed and checked my calendar. I would have an extremely full day that day. Then I told him as nicely as possible that I couldn't help him. His reaction wasn't very kind.That phone call was my turning point.I took a closer look at my calendar. I was averaging fourteen good deeds a month. Then I took a closer look at myself. Obviously, my Good Samaritan routine was wearing on me.Yes, it was time for a change. By being overly generous with my time I was not honoring my own needs or myself. Instead, my schedule had put me on a cycle where I ran circles for the benefit of others. And was it really for their benefit I started to wonder. Or, was I actually doing those I sought to help harm by allowing them to become dependent upon my kindness and not allowing them to learn to care for themselves It was time for me to change. But how I brought my concerns to my friend Lucille, another busy woman. Despite the fact that she worked full-time, her house appeared well cared for, she had time to socialize, and in most cases, got a good night's rest — things that were lacking in my own life. How did she manage all that I asked her.注意:1.续写词数应为150 左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。She gave me her secret in one word: limits. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Now I consider those logical questions before jumping to another's aid and the benefits have been great.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________试卷第10页,共10页秘密★考试结束前【2025年12月11日17:00后】·川东版·(一轮结束)·字节精准教育联盟·2026年普通高等学校招生全国统一考试·第一阶段学情调研考试英语参考答案与试题解析听力部分:1—5 CACBB 6—10 CBCAB 11—15 ABBCC 16—20 ABACA21.B 22.A 23.C【导语】这是一篇应用文。这篇文章主要介绍了一个即将在8月1日开营的广播训练营。21.细节理解题。根据Training Schedules部分中“Our camp will cover a wide range of topics, including storytelling, audio and video production techniques, live broadcast and studio operations, social media and digital broadcasting.( 我们的夏令营将涵盖广泛的主题,包括讲故事、音频和视频制作技术、直播和演播室运营、社交媒体和数字广播。)”可知,训练营将涵盖广泛的主题,包括故事讲述、音频和视频制作技术、现场广播和演播室操作、社交媒体和数字广播等,故该训练营特别的地方是融合了许多相关的话题。故选B。22.细节理解题。根据文章最后一段中“Apply now and let your voice heard! For more information and to register, click here. (现在申请,让你的声音被听到!欲了解更多信息和注册,请点击这里。)”可知,点击这里获取更多信息和注册即点击该网站即可注册报名该训练营。故选A。23.推理判断题。通读全文,文中从训练营的特色、训练安排、参与者的好处以及为什么应该参加等方面进行了详细介绍,旨在吸引读者参加广播训练营即文章的目的是宣传训练营。故选C。24.A 25.D 26.D 27.C【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了西班牙大学生Amalia Garcia Lopez和Carlos Lafuente Picazo参与“青年探索者计划”前往上海进行九天旅行的经历,介绍了该计划的目的、参与者的行程以及Lopez对上海的印象与感受。24.词句猜测题。根据第一段“Amalia Garcia Lopez and Carlos Lafuente Picazo, two final-year university students from Spain, have just wrapped up a nine-day trip to Shanghai — a city they might one day consider calling home.(来自西班牙的两名大四学生Amalia Garcia Lopez和Carlos Lafuente Picazo刚刚wrapped up了为期九天的上海之旅——这座城市或许有一天会成为他们想要称之为家的地方。)”以及后文对此次旅行的介绍可知,两位西班牙学生刚结束了在上海的九天旅行,“wrapped up”在此处表示“成功结束”。故选A。25.细节理解题。根据第二段“The program offers overseas youth the opportunity to experience Chinese culture firsthand and foster people-to-people exchange and mutual understanding.(该计划为海外青年提供了亲身体验中国文化的机会,并促进人文交流与相互理解。)”可知,“青年探索者计划”旨在推动与中国的文化交流。故选D。26.细节理解题。根据第三段“The group explored museums and heritage sites to learn about the city’s history, visited iconic tourist attractions to experience its modern vibe, engaged with traditional Chinese culture in local communities, and discovered thriving business hubs and revitalized historic neighborhoods.(这群人探索博物馆和文化遗产地以了解这座城市的历史,参观标志性旅游景点以感受其现代氛围,在当地社区体验中国传统文化,还探访了繁荣的商业中心和重焕生机的历史街区。)”可知,参与者通过参观博物馆和文化遗产地来了解上海的历史。故选D。27.推理判断题。根据第五段“I think Shanghai is a city made for everyone. I’ve seen people from all over the world here, and you can find whatever you need. It has so much to offer to make whoever comes feel comfortable.(我认为上海是一座适合所有人的城市。我在这里看到了来自世界各地的人,你能找到任何你需要的东西。它能提供很多东西,让每个到来的人都感到舒适。)”以及第六段“Another thing that surprised me is that Shanghai has a lot of nature, and it is so green(另一件让我惊讶的事是上海有很多自然景观,绿化非常好)”可知,Lopez认为上海具有包容性且绿化很好。故选C。28.D 29.C 30.D 31.A【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了一伙盗贼利用带梯子的卡车闯入卢浮宫,盗取多件法国皇冠珠宝后逃脱,警方目前仍在追捕的事件。28.细节理解题。根据第二段中的“Around 9:30 in the morning, soon after the museum opened, thieves drove up to the building in a truck with a ladder on it. Two of the thieves used the ladder to climb to a second-floor balcony. There, they used an electric tool to break a window, and climbed into the museum.(早上9点30分左右,博物馆刚开门不久,盗贼们驾驶一辆装有梯子的卡车来到大楼前。两名盗贼借助梯子爬到二楼阳台,在那里用电动工具打破窗户,爬进了博物馆)”以及第六段中的“In about seven minutes, the thieves climbed back out of the museum, where two people were waiting for them with motor scooters.(大约七分钟后,盗贼们爬回博物馆外,有两个人骑着摩托车在那里接应他们)”可知,盗贼使用的工具包含梯子、电动工具和摩托车,文中未提及锤子。故选D项。29.细节理解题。根据倒数第三段中的“In their hurry to escape, the thieves dropped a crown with over 1,300 diamonds that had belonged to Empress Eugénie.(盗贼在仓皇逃窜时,掉落了一顶属于欧仁妮皇后的、镶嵌着1300多颗钻石的皇冠)”可知,盗贼逃跑时落下了一顶钻石皇冠。故选C项。30.推理判断题。通读全文,尤其是第一段“On Sunday, a group of thieves used a truck with a ladder on it to get into the Louvre museum in Paris. They then broke into display cases and stole several important items from the French crown jewels. So far, no one has been arrested.(周日,一伙盗贼驾驶一辆装有梯子的卡车闯入巴黎卢浮宫博物馆。随后他们砸破展柜,偷走了法国皇冠珠宝中的多件重要藏品。目前没有人被抓获)”可知,文章对卢浮宫珠宝失窃事件的时间、经过、细节及后续进展进行客观陈述。由此推知,本文符合新闻报道的文体特征,很可能摘自新闻网站。故选D项。31.主旨大意题。根据第一段中的“On Sunday, a group of thieves used a truck with a ladder on it to get into the Louvre museum in Paris. They then broke into display cases and stole several important items from the French crown jewels.(周日,一伙盗贼驾驶一辆装有梯子的卡车闯入巴黎卢浮宫博物馆。随后他们砸破展柜,偷走了法国皇冠珠宝中的多件重要藏品)”可知,全文围绕该盗窃事件的详细描述。由此可知,“Thieves Steal French Crown Jewels from Louvre(窃贼从卢浮宫盗走了法国王室珠宝)”最能概括全文主旨,适合作为最佳标题。故选A项。32.A 33.C 34.D 35.A【导语】本文是一篇夹叙夹议文。文章介绍了忙碌的中性本质及其危害,倡导理性对待。32.细节理解题。根据第二段“I don’t think this is a good question, because I don’t view having a lot going on as good or bad.(我认为这个问题不太恰当,因为在我看来,事情繁多本身并没有好坏之分)”可知,作者认为这个问题不好,表达了一种不认同的负面态度,故选A项。33.细节理解题。根据第三段“Being busy often results in distraction and burnout because people don’t always feel the need to rest and may feel pressure to make the most of every minute.(忙碌的生活常常会导致分心和身心疲惫,因为人们往往不会觉得有必要休息,而且可能会感到有压力要充分利用每一分钟)”可知,忙碌经常导致分心和倦怠,这体现了其导致的身体和心理问题,故选C项。34.细节理解题。根据第四段“More importantly, we need to recognize that our focus on doing something might result from how others treated us earlier.(更重要的是,我们需要认识到,我们如今专注于做某件事,可能是因为之前别人对我们的态度所致)”可知,我们需要意识到导致我们保持忙碌行为的根源,故选D项。35.主旨大意题。根据第二段“Whenever I tell my friends how much I have going on, they’ll ask me if I’m “good busy”. I don’t think this is a good question, because I don’t view having a lot going on as good or bad. Society loves to label “busy”, whether it’s living a life full of exciting projects or feeling at a loss during a busy week. But whether we’re preoccupied with distracting things or focused on to-do lists, we should know that no type of “busy” is better than any other.(每当我向朋友们讲述自己忙得不可开交的事情时,他们就会问我是不是“忙得不错”。我觉得这个问题并不好。因为在我看来,事情多忙并不意味着就是好事或坏事。社会总是喜欢给“忙碌”贴上标签,无论是过着充满精彩项目的充实生活,还是在忙碌的一周中感到无所适从。但无论我们是被各种令人分心的事物所困扰,还是专注于待办事项清单,我们都应该明白,任何一种“忙碌”都不比其他类型更好)”结合文章讨论了忙碌的负面影响,如导致分心和倦怠,并呼吁停止将忙碌作为身份标签,因此标题“自称忙碌会损害健康”为最佳标题,故选A项。36.E 37.C 38.A 39.F 40.G【导语】本文是一篇说明文。本文介绍了如何延长你的手机电池寿命。36.根据本句小标题“Stick to moderate charging ranges (保持适中充电区间)”以及上文“Avoid extreme battery levels: don’t let it drop below 20% or stay at 100% for hours. Lithium-ion batteries work best between 30% and 80%, so charge at 30% and stop at 80% instead of full cycles.(避免电池电量极端值:不要让电池电量低于20%,也不要长时间保持在100%。锂离子电池在30%至80% 的电量范围内工作效果最佳,因此应以30%的电量开始充电,并在80%的电量时停止充电,而非进行完全的充放电循环)”可知,前文建议“充电至30%开始80%停止”,后文补充“which caps overnight charging at 80% to prevent harmful overcharging.(可限制夜间充电至80%,避免过度充电)”——这一功能需通过手机自带工具实现,E选项“启动您手机的电池优化工具”符合语境恰好衔接“自动限制充电上限”的操作,符合“实用方法”的语境。故选E。37.根据本句小标题“Keep the battery cool(保持电池凉爽)”以及后文“Never leave your phone in direct sunlight or hot cars, and keep it away from laptops or heat sources. Shut down gaming or heavy apps that produce much heat, and take off the case if the phone warms up while charging to release heat quickly.(切勿将手机置于直射阳光下或高温环境中,也请远离笔记本电脑或热源。关闭会产生大量热量的游戏或耗电较大的应用程序,如果手机在充电时发热,可取下保护套以加快散热)”可知,本段核心是“保持电池凉爽”,首句需点明核心观点。C选项“高温是电池的头号敌人”直接点题,后文“避免阳光直射、远离热源、关闭发热apps”等措施均围绕“降温防热”展开,首尾呼应。故选C。38.根据下文“Lower screen brightness or use auto-brightness, and set screen timeout to 30 seconds or 1 minute. Turn off Bluetooth, GPS, and Wi-Fi when unused, and limit background app refresh — many apps consume power silently. It’s wise to skip high- performance modes unless necessary, which make the battery run out fast.(降低屏幕亮度或启用自动亮度调节功能,并将屏幕休眠时间设置为30秒或1分钟。在不使用时关闭蓝牙、GPS 和 Wi-Fi功能,并限制后台应用的刷新——许多应用程序在不使用时也会默默消耗电量。除非必要,否则最好避免使用高性能模式,因为这种模式会使电池很快耗尽)”可知,本段列举的“降低屏幕亮度、设置自动锁屏、关闭闲置功能、限制后台刷新”均属于“日常使用习惯调整”,A选项“调整日常使用习惯”符合语境。故选A。39.根据上文“Use the original charger or certified third- party ones that match your phone’s voltage (电压) and current.(请使用原装充电器,或者使用与您手机电压和电流相匹配的经过认证的第三方充电器)”可知,前文建议“使用原装或认证充电器”,后文“so reserve it for emergencies(因此仅在紧急情况使用)”暗示该充电方式有弊端。“Fast charging is convenient but generates extra heat(快充虽便捷,但会产生额外热量)”既说明快充的优势,又点出“发热”的缺点,与后文“紧急情况才使用”形成因果逻辑(因发热伤电池,故少用)。故选F。40.根据上文“By following these practices, you can extend your phone’s battery life by 1-2 years. Consistency is key, so make it a habit to protect the battery’s internal structure.(按照这些方法操作,可以将手机的电池寿命延长1到2年。保持一贯性至关重要,所以要养成保护电池内部结构的习惯)”可知,前文强调“坚持这些做法可延长电池1到2年寿命”,结尾需总结“日常习惯的重要性”。G选项“日常的微小努力能提升手机的充电能力和可靠性”呼应开篇“good daily habits can slow this process”,升华主题。故选G。41.A 42.C 43.D 44.B 45.C 46.D 47.A 48.B 49.C 50.D 51.B 52.A 53.C 54.A 55.D【导语】本文是一篇记叙文。文章主要讲述救护组救助被困绵羊并帮其找到新家,彰显爱与关怀力量的故事。41.考查动词词义辨析。句意:我们火速赶往现场,眼前的景象让我们心碎。A. raced快速移动;疾驰;B. walked走路;C. returned返回;D. climbed攀爬。根据上文“our team got an urgent call: thirteen sheep were trapped in life-or-death trouble”可知,接到的是紧急求助电话,情况危急,所以团队应是火速赶往现场。故选A。42.考查形容词词义辨析。句意:它们又瘦又虚弱,而且没有遮蔽物来躲避澳大利亚炙热的阳光。A. clean干净的;B. small小的;C. thin瘦的;D. heavy重的。根据后文“and weak”以及“As a mom, she’d starved herself”可知,这些羊处于饥饿状态,身体应该是瘦弱的。故选C。43.考查动词词义辨析。句意:它们又瘦又虚弱,而且没有遮蔽物来躲避澳大利亚炙热的阳光。A. hide隐藏;B. separate分开;C. protest抗议;D. protect保护。根据空格后“them from the Australian hot sun”可知,此处指保护它们不受炙热的阳关的伤害。故选D。44.考查名词词义辨析。句意:我们的临时救护组马不停蹄地工作,把这13只羊都转移到了安全的地方。A. hospital医院;B. safety安全之处;C. home家;D. attention注意力。根据上文“In late 2022, our team got an urgent call: thirteen sheep were trapped in life-or-death trouble. ”绵羊处于生死攸关的困境可知,救护组的首要任务是将它们转移到安全的地方。故选B。45.考查形容词词义辨析。句意:作为母亲,它一直忍饥挨饿,只为让自己幼小的羊羔休格活下去,这让它自己虚弱得几乎站不住。A. full饱的;B. awake醒着的;C. alive活着的;D. calm平静的。根据上文“she’d starved herself”以及绵羊当时的濒危处境可知,佐伊挨饿是为了让幼崽存活下来。故选C。46.考查动词短语辨析。句意:但在日常的照料、温暖的窝棚和救护人员的耐心看护下,佐伊恢复了健康。A. left away离开;B. showed up出现;C. gave in屈服;D. bounced back恢复健康。根据后文“In just months, her ribs weren’t visible anymore, her coat shone”可知,佐伊的身体状况好转,恢复了健康。故选D。47.考查形容词词义辨析。句意:仅仅几个月后,它的肋骨不再显露出来,毛发也变得有光泽,它还会带着一种淡淡的自豪感陪伴着休格。A. visible看得见的;B. flexible灵活的;C. broken破碎的;D. delicate脆弱的。根据前文“Among them was Zoe, in the worst shape. As a mom, she’d starved herself to keep her tiny lamb ”佐伊曾忍饥挨饿、身体虚弱,以及后文“her coat shone, and she accompanied Sugar with quiet pride.”身体好转可知,原本突出可见的肋骨变得不明显了。故选A。48.考查名词词义辨析。句意:我们并不责怪这些羊之前的饲养者——这并非残忍,而是无知。A. indifference漠不关心;B. ignorance无知;C. carelessness粗心;D. poverty贫穷。根据下文“Too many people lack the knowledge to care for farm animals”可知,这些饲养者是因为缺乏养殖知识才导致绵羊陷入困境,这种行为属于无知。故选B。49.考查形容词词义辨析。句意:太多人缺乏饲养家畜的知识,而我们决心填补这一空白。A. scared害怕的;B. unwilling不情愿的;C. determined坚定的;有决心的;D. hesitant犹豫的。根据后文“We offer judgment-free advice and support to anyone struggling”可知,救护组会为有需要的人提供帮助,说明他们决心填补这个知识空白。故选C。50.考查动词词义辨析。句意:我们为每一个有困难的人提供不带偏见的建议和支持,因为凝聚我们的力量、共同努力,能让我们更接近一个更友善的世界。A. shaping塑造;B. making制作;C. training训练;D. uniting团结;联合。根据后文“working together”可知,此处指的是凝聚人心、团结协作。故选D。51.考查副词词义辨析。句意:最终,我们为佐伊和休格找到了一个永久的家。A. Immediately立刻;B. Eventually最终;C. Gradually逐渐地;D. Occasionally偶尔。根据前文救护组对两只羊的照料,以及后文它们有了新家庭可知,这是一系列救助行动后的最终结果。故选B。52.考查动词词义辨析。句意:它们的新主人写道:“这些羊让我们的生活充满了欢乐 —— 我们会给予它们应得的爱。”A. deserved应得;B. imagined想象;C. abandoned抛弃;D. forgotten忘记。根据前文“Among them was Zoe, in the worst shape. As a mom, she’d starved herself to keep her tiny lamb Sugar 5 , leaving herself weak and barely standing.”佐伊和休格曾遭遇的困境,以及新主人对它们的喜爱可知,新主人会给予它们本该拥有的爱。故选A。53.考查名词词义辨析。句意:佐伊的故事不仅仅是一个奇迹 —— 它证明了爱和关怀能够带来改变。A. principle原则;B. lesson教训;C. proof证明;D. advantage优势。根据前文佐伊从濒危状态恢复健康,以及后文“love and care can make a difference”可知,这个故事是爱与关怀能产生作用的证明。故选C。54.考查名词词义辨析。句意:一个紧急求助电话、一支团队的付出以及佐伊的爱,将绝望转化为了安全。A. desperation绝望;B. silence沉默;C. loneliness孤独;D. mess混乱。根据前文绵羊曾处于生死攸关的困境,以及后文“into safety”可知,此处是将绝望的处境转化为安全的状态。故选A。55.考查名词词义辨析。句意:如今,休格健康成长,这就是选择善良的力量:一次拯救一只动物。A. loyalty忠诚;B. courage勇气;C. patience耐心;D. kindness善良。根据前文整个救助故事传递的爱与关怀的主旨,以及后文“a kinder world”的呼应可知,这是选择善良带来的力量。故选D。56.was held 57.Addressing 58.out 59.official 60.which 61.and 62.that 63.to fulfill 64.integration 65.secured【导语】这是一篇新闻报道。介绍了北京举办纪念中国台湾光复80周年相关活动的情况,涉及活动内容、意义及相关讲话要点。56.考查动词时态语态。句意:一场纪念中国台湾光复80周年的会议于周六在北京举行,庆祝首个中国台湾光复纪念日。根据on Saturday及语境可知,此处描述过去发生的动作,且A meeting与hold是动宾关系,应用一般过去时的被动语态was held。故填was held。57.考查非谓语动词。句意:在会上致辞时,王沪宁呼吁共同努力推进国家统一,铲除任何“中国台湾独立”的分裂活动。句中已有谓语called for,此处应是非谓语形式作状语。Wang Huning与address是主谓关系,应用现在分词Addressing。故填Addressing。58.考查固定搭配。句意:句意:在会上致辞时,王沪宁呼吁共同努力推进国家统一,铲除任何“中国台湾独立”的分裂活动。wipe out是固定短语,意为“铲除、消灭”。故填out。59.考查形容词。句意:此次活动是根据全国人大将10月25日定为官方纪念日的决定举办的。此处修饰名词day,应用形容词official,作定语,意为“官方的”。故填official。60.考查定语从句。句意:1945年10月25日,接受日本投降的仪式在台北举行,中国台湾及澎湖列岛回归中国,这代表着全体中国人民的伟大胜利与荣耀。此处引导非限制性定语从句,在从句中作主语,指代前面整个句子的内容,应用关系代词which。故填which。61.考查连词。句意:通过彰显中国人民对国家统一和一个中国原则的坚定承诺,这个纪念日不仅强化了“只有一个中国,中国台湾是中国不可分割的一部分”的国际共识,也体现了中国共产党履行其历史使命的决心。commitment to...后接两个并列的内容national unity和the one-China principle,应用连词and连接。故填and。62.考查同位语从句。句意:通过彰显中国人民对国家统一和一个中国原则的坚定承诺,这个纪念日不仅强化了“只有一个中国,中国台湾是中国不可分割的一部分”的国际共识,也体现了中国共产党履行其历史使命的决心。分析句子结构可知,此处引导同位语从句,解释说明consensus的具体内容,从句成分和意义完整,应用that。故填that。63.考查非谓语动词。句意:通过彰显中国人民对国家统一和一个中国原则的坚定承诺,这个纪念日不仅强化了“只有一个中国,中国台湾是中国不可分割的一部分”的国际共识,也体现了中国共产党履行其历史使命的决心。resolve to do sth.是固定搭配,意为“决心做某事”,此处应用动词不定式to fulfill。故填to fulfill。64.考查名词。句意:只有深化融合、维护国家利益,我们才能让我们所追求的伟大国家统一得到稳固保障。此处作deepening的宾语,应用不可数名词 integration,意为“融合”。故填integration。65.考查非谓语动词。句意:只有深化融合、维护国家利益,我们才能让我们所追求的伟大国家统一得到稳固保障。此处是“get+宾语+宾补”的固定结构,the great national reunification与secure是动宾关系,应用过去分词secured作宾补。故填secured。66.Recently, a survey named “AI in my life” has been conducted in our school. The result is as follows.The findings highlight AI’s role as both a supportive tool and an emotional outlet in our life. 66% of the participants turn to AI for aid with their homework. Content creation comes second with 54% using it to generate video scripts or writing. 32% rely on AI for emotional interaction, like chatting with Chatbot for comfort, while 27% use it in other aspects.While AI boosts efficiency and creativity, automated homework solutions could hinder critical thinking and reliance on Chatbots might reduce human connections. To embrace AI wisely, we are supposed to optimize its use for learning and creation, while balancing digital and human interactions.【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生根据学校英文报关于“我生活中的AI”讨论的调查结果,写一篇短文进行投稿,内容需涵盖调查结果描述、简单评论以及个人建议。【详解】1.词汇积累最近:recently → lately依靠:rely on→ depend on促进:boost → improve阻碍:hinder → prevent2.句式拓展简单句变复合句原句:Recently, a survey named “AI in my life” has been conducted in our school.拓展句:Recently, a survey, whose name is “AI in my life”, has been conducted in our school.【点睛】【高分句型1】Recently, a survey named “AI in my life” has been conducted in our school.(运用了过去分词短语named “AI in my life”作定语)【高分句型2】While AI boosts efficiency and creativity, automated homework solutions could hinder critical thinking and reliance on Chatbots might reduce human connections.(运用了while引导的让步状语从句)67.She gave me her secret in one word: limits. You have to set limits, she told me. Don’t run every time someone calls. Instead, ask the person some key questions: Is this an emergency Is someone else available to help you Is this something that can wait And, the question I knew I should have been considering all along: Is this something you could do for yourself “Certainly,” Lucille said, “if someone is in trouble, by all means help them. But don’t become a people-pleaser. Set limits.”Now I consider those logical questions before jumping to another’s aid and the benefits have been great. Thanks to cutting back on the favors I do for others, I have more energy, sleep better at night, and even gained enough free time to take up a hobby or two. Though I was fearful that cutting back on my kindness would have been met with disapproval from my crowd, those friends, relatives, and acquaintances quickly lost their sense of entitlement and started showing some real appreciation for my help when I chose to give it. Now, sometimes, they even help me when I’m in trouble. And that, perhaps, may be the greatest benefit of all.【导语】本文以主角的心理转变为线索展开,讲述了主角因过度为他人付出而身心俱疲,在拒绝一位陌生者的求助后开始反思自身行为,继而向好友Lucille寻求建议,最终学会设立界限、平衡自我与他人需求的故事。【详解】 1. 段落续写:①由第一段首句内容“她用一个词告诉我了她的秘诀:界限。”可知,第一段可描写Lucille向主角具体阐释“设立界限”的方法,包括提出的核心问题、区分紧急情况与普通求助的原则,以及告诫主角不要做“老好人”的关键建议。②由第二段首句内容“现在我在立刻去帮助别人之前会考虑这些合理的问题,而且好处颇多。”可知,第二段可描写主角践行“设立界限”方法后的积极改变,包括自身状态的改善、他人态度的转变,以及收获相互帮助的珍贵情谊等内容。2. 续写线索: 拒绝陌生求助—— 反思过度付出—— 向Lucille求助—— Lucille传授“设立界限”秘诀—— 践行方法—— 收获自身成长与他人正向反馈3.词汇激活行为类① 设立:set/ establish② 减少:cut back on/ reduce③ 学习(某种技能): take up/ pick up情绪类①害怕的: fearful/ afraid② 感激:appreciation/ gratitude【点睛】【高分句型1】 Thanks to cutting back on the favors I do for others, I have more energy, sleep better at night, and even gained enough free time to take up a hobby or two. (运用了省略关系代词的定语从句修饰先行词 the favors)【高分句型2】Though I was fearful that cutting back on my kindness would have been met with disapproval from my crowd, those friends, relatives, and acquaintances quickly lost their sense of entitlement. (运用了though引导的让步状语从句和that引导的宾语从句)秘密★考试结束前【2025年12月11日17:00后】·川东版·(一轮结束)·字节精准教育联盟·2026年普通高等学校招生全国统一考试·第一阶段学情调研考试英语听力录音文稿1.M: Help! Help! Can anyone hear me I’m stuck between the second and third floors!W: OK, I’ll get some help. Stay right there!2.M: Hi, Susan. The plane is going to take off at 9:00. Passengers are requested to check in two hours before the flight. So I’ll pick you up at 6:00 instead of 6:30. Is that OK W: OK. I have already finished packing.3.W: Hi, Sam. It’s Lisa. Do you remember talking about that book yesterday The one about that man’s trip through Asia. Would it be all right if I borrowed it M: No problem.4.W: Sorry, sir. In last night’s match, I was slow-moving in places and I missed a few chances.M: Relax! We can win this cup and you just need to keep up the good work in the next match. I know you can do it!5.W: I keep a record of new words I come across. Then I make study cards. What about you M: I have a vocabulary list on my phone. Whenever I meet a new word, I add it to the list. I believe that a good way to learn new words is by memorizing them.听下面一段对话,回答第6、7题。W: Jack, what is your happiest memory from your high school years M: Er…I have so many happy memories. We have brilliant teachers. I think that’s the most important thing. Especially our English teacher — she organizes all our social activities, and runs our drama club. She always takes care of things seriously.W: Wow! You’re so lucky.M: Yeah. What about you W: Well, I love our school dining hall. Now that I’m thinking about it, I’m feeling hungry again, but I have to go to the library first to do my project.听下面一段对话,第8、9题。W: Henry, did you go to climb the mountain with your parents as planned last weekend M: No. We did something different. We raised $3,000 for Children’s Hospital.W: Really How did your family manage to raise the money M: My parents made some apple pies and sandwiches. Then they asked me to sell these treats to our neighbors.W: That sounds meaningful.M: Yes. I’ve realized how that money could really help save children.W: Well, it’s a great story. Why not share it in our class M: OK. I’ll do a class presentation about it in our class meeting next Monday.听下面一段对话,回答第10至12题。M: Marie, did you have any turning points Those moments when something happens in our lives and afterward we’re never quite the same.W: Of course. I went to Boston on a student exchange in my final year. I had studied English, but had never practiced with anyone.M: Oh, it must have been very hard.W: Yeah. One day I had to buy a new phone. I was nervous, but the salesperson understood my first question and I understood his answer! The moment that happened, I knew I was going to be OK with my English. So that was my turning point with my English.M: Your English sounds great now.W: Thanks. What about you M: I’m a doctor now, but I didn’t know that was going to be my career. My mother was in hospital and I took care of her. That was when I knew I wanted to help people like her.听下面一段对话,回答第13至16题。W: Mikey, how old were you when you decided that you wanted to be an actor M: Actually, I applied to law school before I was offered my first film by chance at only sixteen. And then, I didn’t act for four whole years until a French director noticed me and persuaded me to act again. That was when my career truly took off.W: You’re a big fan of Leonardo DiCaprio. Do you want to be like him someday M: Well, I don’t really want to be anyone else or to win any international awards. I’m just trying to experience as many different acting styles as I can, just as he has done.W: In your latest film, The Waterfall, you played Simon, a young man very much like yourself.M: Yeah, I’d been in full-time education for twenty years, like Simon has. He’s fighting for what he believes in, justice, in court. I’m fighting for what I’m keen on. That made me appreciate that role very much.W: What’s your next movie M: I’ll do something I’ve long planned to do, a science fiction movie, but it won’t start until next year. I’ve also had some calls from a director asking if I could fit in another film—a very appealing offer. But I’ve done five films without a break. So I’ll definitely need some time off first.听下面一段独白,回答第17至20题。Dear friends in the media, welcome to the press conference! My husband David’s new art exhibition will be put on next month from the 16th to 19th. That’s why I’m here today — to give you a clue about what can be expected from it. Three years ago, my husband and I left London and moved to the south of China, because of a job offer in Chengdu. According to the arrangement, we’d stay here for a year. But when we arrived on a lovely September evening, we realized immediately that we wanted to stay longer. David loved the scenery here and was greatly inspired by it. He wanted to record everything with his paintbrush. Every day he spent hours outdoors painting beautiful sunsets, flying birds and mostly the locals. The styles of his works were always changing and each new painting was even more beautiful than the previous one. Last May while we were visiting a small town, we saw an empty cottage near an open wheat field. David thought it would make a lovely place for an art exhibition so we rented it. We filled the place with David’s paintings and began to prepare.答案第10页,共10页 展开更多...... 收起↑ 资源列表 英语听力.mp3 英语试题 (2).docx