【期末考点培优】专题18 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题18 阅读理解-选择-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版
(三起)专题18 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
下面是Alice全班同学上学方式的统计图,请根据图表信息帮她选出最佳选项。
1.There are fifteen students come to school ______. ( )
A.on foot B.by bus C.by car
2.______ students come to school by school bus. ( )
A.Five B.Fifteen C.Ten
3.Five students come to school ______. ( )
A.by bus B.by underground C.on foot
4.______ come to school by car. ( )
A.No one B.Ten C.Twenty
5.There are ______ students in Alice’s class. ( )
A.thirty B.thirty-five C.forty
根据阅读材料,选择正确的答案。
Water is very useful. It is around us. It comes from the rain. It falls into seas and rivers. Then it goes to a water factory (工厂). The factory can make dirty water clean. Finally, it goes out of the water factory and goes into different places. Now people can use water to do many things.
At work◆Workers use water to make drinks. ◆Farmers use water to grow crops. ◆Firemen use water to put out fires. ◆Cooks use water to cook food. ◆Street cleaners use water to clean streets. At home◆We use water to wash our faces and hands. ◆We use water to brush our teeth. ◆We use water to wash fruit and vegetables. ◆We use water to wash clothes. ◆We drink water every day.
6.Water comes from _______. ( )
A.the rain B.our homes C.the shop
7.The _______ can make dirty water clean. ( )
A.water park B.water factory C.water shop
8.Farmers use water to _______. ( )
A.grow crops B.put out fires C.clean streets
9.We use water to _______ at home. ( )
A.brush our teeth B.wash clothes C.both A and B
10.The main idea of the text (文章主旨) is that _______. ( )
A.water is useful B.we should save water C.water is everywhere
阅读下面的卡片,选择正确的答案。
11.Mrs Li ______ cooks breakfast. ( )
A.sometimes B.never C.always
12.Mrs Li usually ______. ( )
A.washes the dishes B.cleans the windows C.plays sport
13.Mrs Li ______ plays sport with Ben. ( )
A.sometimes B.never C.always
14.Mr Li ______ cleans the windows. ( )
A.sometimes B.never C.always
15.Kitty ______ washes the dishes. ( )
A.sometimes B.often C.always
16.Ben ______ plays sport after school. ( )
A.sometimes B.always C.usually
根据短文,选择正确答案,将编号填在题后的括号里。
Oliver lives in Shenzhen now because his parents work here. He comes from the US. They like travelling across China during holidays. They usually go to some places of interest. He says, “China is a great country with a long history and I love China very much”.
Like most boys, Oliver also likes playing computer games. He wants to be an IT engineer in the future, so he does his best to learn all the subjects best at school. He makes many friends in the school. His teachers and classmates all like him because he is friendly and helpful. Oliver often helps his classmates with their English, while they help him with his Chinese. After school, Oliver and his classmates do sports together. He likes baseball and basketball, but swimming is his favourite sport. On the weekends, he usually helps his parents with some housework, does some reading and watches movies.
Oliver likes his life in Shenzhen, but he also misses his friends in the US. He often tells them some interesting things in China by email.
17.Why does Oliver come to China ( )
A.Because they go sightseeing in China.
B.Because his parents work in Shenzhen.
C.Because he studies in Shenzhen.
18.Why do Oliver and his parents usually visit some places during holidays ( )
A.Because they like travelling.
B.Because they don’t want to stay at home.
C.Because they like Chinese history.
19.Oliver’s teachers and classmates like him because ________. ( )
A.he is friendly B.he is helpful C.both A and B
20.Which of the following is Oliver’s favourite sport ( )
A.Swimming. B.Basketball. C.Baseball
21.Which of the following is TRUE according to the passage ( )
A.Oliver doesn’t like reading.
B.Oliver often tells his Chinese friends some interesting things about America.
C.Oliver’s dream is to be an IT engineer in the future.
根据对话内容,选择正确答案。
Anna: Hello, Oliver. I’m doing a survey(调查) for my homework. Can I ask you some questions
Oliver: Sure, I’m happy to help you.
Anna: What time do you usually get to(到达) school
Oliver: I often get to school at about 7:30. I sometimes get to school after 7:50.
Anna: I see. Do you live far from our school
Oliver: Yes. It’s a little far. I usually go to school by school bus. Sometimes I go to school in my mother’s car. She works in the hospital(医院) not far from our school.
Anna: Is she a doctor
Oliver: No. She is a nurse. How about you How do you come to school
Anna: I always ride a bike to school. I never get to school after 7 o’clock.
22.What is Anna doing ( )
A.Helping a friend. B.Doing a survey. C.Going to school.
23.What time does Oliver often get to school ( )
A.Before half past seven. B.At about half past seven. C.After ten to eight.
24.How does Oliver usually go to school ( )
A.By school bus. B.By car. C.By bike.
25.What does Oliver’s mum do ( )
A.She’s a teacher. B.She’s a doctor. C.She’s a nurse.
26.Does Anna always get to school before 7 o’clock ( )
A.Yes, she does.
B.No. She sometimes gets there after 7 o’clock.
C.No. She usually gets there after 7 o’clock.
阅读短文,选择最佳答案。
May is a twelve-year-old girl. She is from Shanghai. She comes to Beijing with her parents. She is studying in a middle school in Beijing now. She is new in this school. Her classmates are all very friendly to her. Every morning she is the first to come into the classroom. She sweeps the floor and cleans the blackboard. Then she does some reading. She works very hard. She often helps her classmates with their lessons. Everyone says May is helpful. May likes singing and dancing. After class she often sings for her classmates. They all like her and she likes them, too.
27.May is ______ years old now. ( )
A.11 B.12 C.13 D.14
28.May is studying in ______ now. ( )
A.Shanghai B.Beijing C.the UK D.Shenyang
29.May is the ______ student to come into the classroom. ( )
A.first B.second C.third D.last
30.What does the word “sweeps” mean in Chinese ( )
A.建造 B.涂色 C.摩擦 D.打扫
31.May often ______ after class. ( )
A.does some reading B.cleans the blackboard
C.helps her classmates with their lessons D.sings for her classmates
阅读短文,选择正确的答案。
Max and Ron are good friends. They are eleven years old. They are in the same primary school. Max likes Chinese. He is good at it. Ron doesn't like Chinese. He likes PE. He likes running and jumping, and he likes playing basketball.
After school, Max often reads books at home. He wants to be a Chinese teacher. Ron usually does sports. He wants to be a sport star.
32.Max is Ron's ____________. ( )
A.brother B.cousin C.friend
33.They are both ____________ years old. ( )
A.ten B.eleven C.twelve
34.Max is good at ____________. ( )
A.English B.Chinese C.Maths
35.Ron wants to be a ____________. ( )
A.pilot B.teacher C.sport star
I’m Kitty. I have a good friend. She is Alice. We are both 11 years old. My birthday is in June. Her birthday is in June, too. We both go to school by school bus because we live far from school. We both like music. I like singing and she likes dancing. We are in different classes. I am in Class 1. She is in Class 3. I’m good at Chinese. She is good at English. We like each other. We help each other.
36.Kitty is _______ years old. ( )
A.twelve B.eleven C.thirteen
37.Kitty’s and Alice’s birthdays are in _______. ( )
A.July B.different months C.the same month(月)
38.They take the school bus to _______. ( )
A.school B.the party C.bus stop
39.They both like _______. ( )
A.music B.animals C.maths
40.They are in _______. ( )
A.the same class B.different classes C.Class 1
On a hot summer day, I feel the wind is cool. Where does wind come from When (当) the sun warms the Earth, the air moves. The moving air is called the wind. The wind moves everywhere. There are different kinds of winds.
When the wind blows strongly, it can move the windmills quickly. It can make wet clothes dry. Children can fly kites happily. When the wind blows gently, it can transfer pollen (传播花粉). It makes people feel comfortable (舒适的). Strong wind will bring us power and energy. It is very useful. But sometimes the strong wind will destroy many houses and plants. That's too terrible.
41.The ________ makes you feel cool on a hot summer day. ( )
A.wind B.snow C.cloud
42.The wind is ________. ( )
A.from the sun B.the moving air C.warm
43.When the wind blows strongly, it can ________. ( )
A.move the windmills quickly B.make wet clothes dry C.both A and B
44.When the wind blows gently, it can ________. ( )
A.make people feel comfortable
B.bring us power and energy
C.destroy many houses and plants
45.What does the underlined word “destroy” mean in Chinese ( )
A.建设 B.破坏 C.吹拂
My grandparents live with us. They usually get up at six o'clock in the morning. My grandma cooks breakfast for us. After breakfast, my grandparents often take a walk in the park. They sing and dance with old people. In the afternoon, they read newspapers and books at home. In the evening, they always watch TV and talk with me in the living room. They go to bed early.
46.My grandma and grandpa often get up at ______ in the morning. ( )
A.5:30 B.6:00 C.6:30
47.My ______ cooks breakfast for us. ( )
A.grandpa B.mother C.grandma
48.In the afternoon, my grandparents ______ at home. ( )
A.read books B.read newspapers C.both A and B
49.My grandparents always with me in the evening. ( )
A.watch TV B.play word games C.play cards
50.My grandparents often have a walk ______. ( )
A.in the garden B.in the park C.in the street
Tom is on a camping (露营) trip with his mum, his dad and his older brother David. It is Tom's first camping trip.
They put up their tent (帐篷) beside a lake. They unpack (打开) their bags. They make their beds. In the morning they go for a walk in the forest. The forest is beautiful. The next day, Tom goes fishing with his dad. They fish for a long time. They don't catch anything. Tom and his dad sit by the lake and talk about the camping trip. They are both enjoying the trip.
Tom wants to go camping again. Next time, he wants his best friend Mike to go with them together.
51.Tom goes camping with his _______. ( )
A.classmates B.friends C.family D.grandparents
52.In the morning they go for a walk _______. ( )
A.beside a lake B.in the forest C.near the tent D.in the mountain
53.The next day, _______ go fishing, but they don't catch anything. ( )
A.the family B.Tom and his father C.his parents D.Tom and his brother
54.Tom talks about the _______ with his dad by the lake. ( )
A.camping trip B.fishing C.walk D.weather
55.Mike is Tom's _______. ( )
A.brother B.friend C.cousin D.teacher
I live near my school. So I walk to school every day by myself. But some of my classmates have to take bus, by bike and so on. I am proud (骄傲的) of myself at that time.
Every morning, my mother wakes me up and then I wash my face. I start my walking trip after having breakfast. I have to walk for ten minutes to school.
Every morning the birds will walk in the sky with me. After school, I walk home with the sunset together.
56.I live ________ my school. ( )
A.far from B.near C.near to
57.I go to school ________. ( )
A.by bus B.by bike C.on foot
58.I walk to school for ________ minutes. ( )
A.15 B.20 C.10
59.My ________ wakes me up every morning. ( )
A.mother B.father C.brother
60.The birds walk with me in the ________. ( )
A.evening B.afternoon C.morning
My birthday is on March 23rd, I celebrate it every year with my family and my friends. Every year, I hold a little birthday party and invite my friends. We chat and play a lot of games together. The best part of it is that I love the birthday cake and the gifts I get from my parents and my friends. I also get some money on my birthday. I can buy what I want with the money.
I have great fun on my birthdays, but on the other hand, I also understand (明白) that I am one year older after each birthday and that means I should be more responsible (有责任) for myself and I should also be self-aware (自觉的). Finally, I should be thankful for my parents, I know they have done their best in raising me up (抚育).
61.My birthday is on ________. ( )
A.March 23rd B.March 24th C.March 25th
62.I celebrate my birthday every year with ________. ( )
A.my family B.my friends. C.Both A and B
63.We chat and play a lot of ________ together. ( )
A.cards B.games C.books
64.The ________ part of it is that I love the birthday cake and the gifts. ( )
A.good B.better C.best
65.I should be thankful for ________. ( )
A.my parents B.my friends C.my teachers
Two friends were walking in the forest. One is tall, and the other is short. The tall man said to the other, "We are good friends. If any beast(四足兽) comes, I'll help you." The short man answered, "Of course, we are good friends."
At this time a bear came to them. The tall man quickly climbed up a tree, but the short one couldn't. He said, "Help me, I can't climb up." But the tall man said, "No, the tree is not strong.”
The short man had to throw(扔) himself to the ground and held his breath(呼吸). The bear smelt him and went away.
The tall man came down and asked, "What did the bear say to you " "He runs away from you when you are in great need(需要). He is not your friend," he answered.
Remember: A friend in need is a friend indeed(真正的).
66.When the two friends were walking, a _______ came to them. ( )
A.deer B.beer C.bear
67.The short man _______ climb the tree. ( )
A.could B.couldn’t C.can’t
68._______ helped the short man. ( )
A.The tall man B.The bear C.The short man himself
69.The bear said (说) _______ to the short man. ( )
A.something B.nothing C.anything
70.A friend in need is a friend _______. ( )
A.need B.deed C.indeed
阅读短文,选择正确的答案。
It is Saturday. The Browns are at home. Mrs Brown is in the kitchen. She’s making noodles. The noodles are very delicious. Do you want to have a taste Mr Brown isn't in the living room. He is outside. He is washing his car. The car is new and very beautiful. So he looks after it very well. Jim is in the garden. He is playing football with some other boys. Where is his sister Sue She's in her bedroom with her friend, Ann. They are watching the Animal World.
71.There are people in Mr Brown's family. ( )
A.six B.four C.two D.three
72.Mrs Brown is . ( )
A.eating noodles B.watching TV C.cooking D.eating a cake
73.Mr Brown looks after well. ( )
A.Mrs brown B.his daughter C.his family D.his car
74. are playing outside. ( )
A.Mrs Brown and Sue B.Some boys C.Sue and Ann D.Some girls
75.Sue and Ann are . ( )
A.watching TV in the living room B.playing football in the open air
C.watching TV in Sue's bedroom D.playing in Ann's room
阅读短文,选择正确的答案。
Run Away From Fire
If there is a big fire in your flat, what should you do What mustn't you do
Make a towel(毛巾)wet and cover your mouth with it. Make your clothes wet with water. Try to get out of the house at once(立刻). Don't take too many things with you. Don't come back for your money or other things. Don't take the lift(电梯) when you get out of your flat. Walk down the stairs. If your clothes catch fire, don't run. Roll(滚)on the ground to make the fire die down(熄灭). If there is a lot of smoke, crawl(爬行)on the ground. Smoke is always high in the air. If your flat is on a tall building, don't jump down. Stay by the window and people may come to help you soon.
76.If there is a big fire in your flat, cover your mouth with a towel. ( )
A.dry B.wet C.cool
77.When you get out of your flat,don't take the . ( )
A.lift B.stair C.floor
78.If your clothes catch fire . ( )
A.run quickly
B.go to find water
C.roll on the ground to make the fire die down
79.Why should you crawl on the ground if there is a lot of smoke ( )
A.Because smoke is always high in the air.
B.Because smoke is always down in the air.
C.Because smoke is always beside the air.
80.What should you do if your flat is on a tall building ( )
A.Jump down. B.Stay by the window. C.Stay by the door
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.A 2.C 3.B 4.A 5.C
【导语】本文是关于Alice班级同学上学方式的统计,介绍了不同交通方式对应的学生人数。
1.句意:有十五个学生______来上学。A步行,B乘公交车,C乘小汽车。根据图表可知15人是步行上学的,故选A。
2.句意:______个学生坐校车来上学。A五,B十五,C十。根据图表可知坐校车有10人,故选C。
3.句意:五个学生______来上学。A乘公交车,B乘地铁,C步行。根据图表可知坐地铁有5人,故选B。
4.句意:______乘小汽车来上学。A没有人,B十,C二十。根据图表可知列出了步行、公交、地铁、自行车的人数,没有列出乘小汽车的人数,说明没有人乘小汽车上学,故选A。
5.句意:爱丽丝的班里有______个学生。A三十,B三十五,C四十。将图表中各方式人数相加:步行15人 + 坐公交车10人 + 坐地铁5人 + 骑自行车10人 = 40人,故选C。
6.A 7.B 8.A 9.C 10.A
【导语】本文介绍水的一些信息。
6.句意:水来自_____。the rain雨,our homes我们家,the shop商店。根据“It comes from the rain.”可知水来自雨。故选A。
7.句意:_____可以让脏水变干净。water park水公园,water factory水厂,water shop水商店。根据“Then it goes to a water factory (工厂). The factory can make dirty water clean. ”可知雨水被送到水厂。水厂可以把脏水变干净。故选B。
8.句意:农民用水______。grow crops种庄稼,put out fires灭火,clean streets清洗街道。根据“Farmers use water to grow crops.”可知农民用水种庄稼。故选A。
9.句意:在家我们用水_____。brush our teeth刷我们的牙齿,wash clothes洗衣服。根据“We use water to brush our teeth. We use water to wash clothes.”可知我们用水刷我们的牙齿。我们用水洗衣服。故选C。
10.句意:这篇文章的主旨是_____。water is useful水是有用的,we should save water我们应该节约用水,water is everywhere到处都是水。根据整篇文章可知,文章主旨为水是有用,故选A。
11.C 12.B 13.B 14.A 15.B 16.C
【导语】本文主要介绍了李夫人一家人做事的频率。
11.句意:李夫人一直做早饭。A有时,B从来不,C一直,Mrs Li 做早餐表格里每天都出现,用always,故选C。
12.句意:李夫人通常擦窗户。A洗餐具,B擦窗户,C运动,根据图片可知李夫人从周一到周五擦窗户,用usually,故选B。
13.句意:李夫人从来不和本一起运动。A有时,B从来不,C总是,根据图片可知李夫人从来不运动,故选B。
14.句意:李先生有时擦窗户。A有时,B从不,C总是,根据图片可知李先生在周六和周日擦窗户,用sometimes,故选A。
15.句意:凯蒂经常洗餐具。A有时,B经常,C总是,根据图片可知凯蒂一周四天洗餐具,用often,故选B。
16.句意:本放学后通常运动。A有时,B总是,C通常,根据图片可知本放学后一周里面运动五天,用usually,故选C。
17.B 18.A 19.C 20.A 21.C
【导语】本文介绍了奥利弗在中国的生活。
17.句意:奥利弗为什么来中国?A因为他们去中国观光。B因为他的父母在深圳工作。C因为他在深圳学习。根据“Oliver lives in Shenzhen now because his parents work here.”,可知因为他的父母在深圳工作,故选B。
18.句意:为什么奥利弗和他的父母通常在假期去一些地方?A因为他们喜欢旅行。B因为他们不想待在家里。C因为他们喜欢中国历史。根据“They like travelling across China during holidays. They usually go to some places of interest.”,可知因为他们喜欢旅行,故选A。
19.句意:奥利弗的老师和同学都喜欢他,因为________。A他很友好,B他很有帮助,根据“His teachers and classmates all like him because he is friendly and helpful.”,可知因为他很友好和很有帮助,故选C。
20.句意:以下哪项是奥利弗最喜欢的运动?A游泳。B篮球。C棒球。根据“Oliver and his classmates do sports together. He likes baseball and basketball, but swimming is his favourite sport.”,可知游泳是奥利弗最喜欢的运动,故选A。
21.句意:根据文章,以下哪一项是正确的?A奥利弗不喜欢读书。B奥利佛经常告诉他的中国朋友一些关于美国的有趣的事情。C奥利弗的梦想是将来成为一名IT工程师。根据“He wants to be an IT engineer in the future, so he does his best to learn all the subjects best at school.”,可知C项正确,故选C。
22.B 23.B 24.A 25.C 26.A
【导语】本文讲述了安娜为她的家庭作业对奥利弗做的一项调查,包括了他几点上学、出行方式、妈妈的职业等。
22.句意:安娜在做什么?A帮助朋友。B做一项调查。C去上学。根据“I’m doing a survey(调查) for my homework.”可知安娜在做一项调查,故选B。
23.句意:奥利弗经常什么时候到学校?A七点半以前。B大约七点半。C八点差十分以后。根据“I often get to school at about 7:30.”可知奥利弗经常七点半左右上学,故选B。
24.句意:奥利弗通常怎么去上学?A坐校车。B乘汽车。C骑自行车。根据“I usually go to school by school bus.”可知奥利弗通常坐校车上学,故选A。
25.句意:奥利弗的妈妈是做什么的?A她是一名教师。B她是个医生。C她是个护士。根据“Oliver: No. She is a nurse.”可知奥利弗的妈妈是一位护士,故选C。
26.句意:安娜总是在7点之前到达学校吗?A是的,她是。B不。她有时7点以后才到那儿。C不。她通常在7点以后到达那里。根据“I never get to school after 7 o’clock.”可知安娜从来没有在7点以后到达学校。故选A。
27.B 28.B 29.A 30.D 31.D
【导语】本文主要介绍了梅在学校的一些情况。
27.句意:梅现在是_____岁。A十一,B十二,C十三,D十四。由文中“May is a twelve-year-old girl.” 可知梅是一个十二岁的女孩。选项B符合题意,故选B。
28.句意:梅现在在_____学习。A上海,B北京,C英国,D沈阳。由文中“She is studying in a middle school in Beijing now.” 可知她现在在北京的一个中学里学习。选项B符合题意,故选B。
29.句意:梅是____个到班级的学生。A第一,B第二,C第三,D最后。由文中“Every morning she is the first to come into the classroom.” 可知梅每天早上都是第一个到班级的。选项A符合题意,故选A。
30.句意:这个单词“sweeps” 在汉语中的意思是什么?由文中“She sweeps the floor and cleans the blackboard.” 可以猜测此单词意为打扫,sweep the floor扫地,选项D符合题意,故选D。
31.句意:梅经常在下课后_____。A阅读,B清理黑板,C帮她的同学们做功课,D给她的同学们唱歌。由文中“After class she often sings for her classmates.” 可知她经常在下课后给同学们唱歌。选项D符合题意,故选D。
32.C 33.B 34.B 35.B
【导语】本文讲述了Max和Ron是好朋友,介绍了他们的年龄,特长,喜好及未来职业。
32.句意:Max是Ron的_____。A弟弟,B堂弟,C朋友,根据Max and Ron are good friends. 可知他们是朋友。故选C。
33.句意:他们都是_____岁了。A十,B十一,C十二,根据They are eleven years old.可知他们十一岁。故选B。
34.句意:Max擅长______。A英语,B语文,C数学,根据Max likes Chinese. He is good at it.可知他擅长语文。故选B。
35.句意:Ron想要成为_____。A飞行员,B老师,C运动明星,根据He wants to be a Chinese teacher. 可知他想成为语文老师。故选B。
36.B 37.C 38.A 39.A 40.B
【导语】本文介绍了基蒂和她的朋友爱丽丝的基本情况和兴趣爱好等。
36.句意:基蒂____岁了。A十二,B十一,C十三,根据文中“We are both 11 years old.”可知基蒂十一岁了,故选B。
37.句意:基蒂和爱丽丝的生日在____。A七月,B不同的月份,C相同的月份,根据文中“My birthday is in June. Her birthday is in June, too.”可知基蒂和爱丽丝的生日都是六月份,故选C。
38.句意:她们乘坐校车去____。A学校,B派对,C汽车站,根据文中“We both go to school by school bus because we live far from school.”可知她们乘坐校车去学校,故选A。
39.句意:她们都喜欢____。A音乐,B动物,C数学,根据文中“We both like music.”可知她们都喜欢音乐,故选A。
40.句意:她们在____。A相同的班级,B不同的班级,C一班,根据文中“I am in Class 1. She is in Class 3.”可知她们在不同的班级,故选B。
41.A 42.B 43.C 44.A 45.B
【导语】本文讲述了风的形成,以及强风和弱风带来的影响。
41.句意:在一个炎热的夏天,______让你感到凉爽。A风,B雪,C云。根据On a hot summer day, I feel the wind is cool. 在一个炎热的夏天,我觉得风很凉爽。可知A选项符合题意,故选A。
42.句意:风是_____。A来自太阳,B流动的空气,C暖和的。根据The moving air is called the wind. 流动的空气称作风。可知B选项符合题意,故选B。
43.句意:当风刮得很大的时候,它可以_______。A迅速移动风车,B会使湿衣服变干,C. A和B。根据When the wind blows strongly, it can move the windmills quickly. It can make wet clothes dry. 当风刮得很大时,它能迅速移动风车。它能使湿衣服变干。可知C选项符合题意,故选C。
44.句意:当风轻轻吹时,它可以_______。A让人们感到舒适,B带给我们力量和能量,C摧毁许多房屋和植物。根据When the wind blows gently, it can transfer pollen. It makes people feel comfortable. 当风轻轻吹时,它可以传递花粉。它让人感到舒适。可知A选项符合题意,故选A。
45.句意:划线单词destroy中文意思是什么?根据But sometimes the strong wind will destroy many houses and plants. That's too terrible. 但有时强风会destroy许多房屋和植物。太可怕了。结合选项,可知B选项符合题意,故选B。
46.B 47.C 48.C 49.A 50.B
【导语】本文主要介绍了爷爷奶奶的日常生活。
46.句意:我的爷爷和奶奶经常在早上____起床。根据文中句子They usually get up at six o'clock in the morning.可知他们经常在早上6点起床,故选B。
47.句意:我的____给我们做早餐。选项A爷爷,选项B妈妈,选项C奶奶,根据文中句子My grandma cooks breakfast for us.可知奶奶给我们做早餐,故选C。
48.句意:在下午,我的爷爷奶奶在家____。选项A读书,选项B读报纸,选项C读书和读报纸。根据文中句子In the afternoon, they read newspapers and books at home.可知下午,他们在家读书和读报纸,故选C。
49.句意:在晚上,我的爷爷奶奶总是和我_____。选项A看电视,选项B玩文字游戏,选项C玩卡片。根据文中句子In the evening, they always watch TV and talk with me in the living room.可知晚上他们在客厅里和我聊天看电视,故选A。
50.句意:我的爷爷奶奶经常在_____散步。选项A在花园里,选项B在公园里,选项C在街上。根据文中句子After breakfast, my grandparents often take a walk in the park.可知早饭后,爷爷奶奶经常在公园里散步,故选B。
51.C 52.B 53.B 54.A 55.B
【导语】本文讲述了汤姆一家人的露营旅行。
51.句意:汤姆和他的_______去野营。A同学,B朋友,C家人,D祖父母。根据Tom is on a camping (露营) trip with his mum, his dad and his older brother David.可知汤姆和他的一家人去野营,故选C。
52.句意:早上他们去_______散步。A在湖边,B在森林里,C在帐篷附近,D在山里。根据In the morning they go for a walk in the forest.可知早上他们去森林散步,故选B。
53.句意:第二天,_______去钓鱼,但他们什么也没钓到。A家庭,B汤姆和他爸爸,C他的父母,D汤姆和弟弟。根据The next day, Tom goes fishing with his dad.可知第二天,汤姆和他爸爸去钓鱼,故选B。
54.句意:汤姆和他爸爸在湖边谈论_______。A露营旅行,B钓鱼,C步行,D天气。根据Tom and his dad sit by the lake and talk about the camping trip.可知汤姆和他爸爸在湖边谈论露营旅行,故选A。
55.句意:迈克是汤姆的____。A弟弟,B朋友,C表兄弟,D教师。根据Next time, he wants his best friend Mike to go with them together.可知迈克是汤姆的朋友,故选B。
56.B 57.C 58.C 59.A 60.C
【解析】56.句意:我住在学校_______。A远离,B附近,C有语法错误。根据I live near my school.可知我住在学校附近,故选B。
57.句意:我______去学校。A乘公共汽车,B骑自行车,C步行。根据So I walk to school every day by myself.可知我步行去学校,故选C。
58.句意:我步行去学校____分钟。根据I have to walk for ten minutes to school.可知我步行去学校10分钟,故选C。
59.句意:我_____每天早上叫醒我。A妈妈,B爸爸,C哥哥。根据Every morning, my mother wakes me up and then I wash my face.可知我妈妈每天早上叫醒我,故选A。
60.句意:鸟儿____和我一起散步。A晚上,B下午,C上午。根据Every morning the birds will walk in the sky with me.可知鸟儿上午和我一起散步。故选C。
61.A 62.C 63.B 64.C 65.A
【解析】61.句意:我的生日是______。A3月23日,B3月24日,C3月25日。根据My birthday is on March 23rd,可知我的生日是3月23日,故选A。
62.句意:我每年都和____一起庆祝生日。A我的家庭,B我的朋友,C选项A和B,根据I celebrate it every year with my family and my friends.可知我每年都和家人朋友一起庆祝生日,故选C。
63.句意:我们一起聊天,玩很多___。A卡片,B游戏,C书。根据We chat and play a lot of games together.可知我们一起聊天,玩很多游戏,故选B。
64.句意:____是我喜欢生日蛋糕和礼物。A好的,B较好的,C最好的。根据,The best part of it is that I love the birthday cake and the gifts I get from my parents and my friends.可知最好的是我喜欢生日蛋糕和礼物,故选C。
65.句意:我应该感谢____。A我的父母,B我的朋友,C我的老师。根据Finally, I should be thankful for my parents,可知我应该感谢我的父母,故选A。
66.C 67.B 68.C 69.B 70.C
【分析】本文主要讲了关于朋友的寓言故事。
66.句意:当两个朋友在散步时,一只______向他们走来。A鹿,B啤酒,C熊,根据At this time a bear came to them.,可知当两个朋友在散步时,一只熊向他们走来,故选C。
67.句意:矮个子男人______爬树。A能,B不能,C不能,根据The tall man quickly climbed up a tree, but the short one couldn't.,可知矮个子男人爬不上去树,故选B。
68.句意:_____帮助了矮个子男人。A高个子男人,B熊,C矮个子男人自己,根据The short man had to throw(扔) himself to the ground and held his breath(呼吸). The bear smelt him and went away. ,可知矮个子男人自己帮助了自己,故选C。
69.句意:熊没有对矮个子男人说什么。A某事,B没有什么,C任何事情,根据The bear smelt him and went away.,可知熊没有对矮个子男人说什么,故选B。
70.句意:患难见真情。根据A friend in need is a friend indeed(真正的).,可知横线处填indeed,故选C。
71.B 72.C 73.D 74.B 75.C
76.B 77.A 78.C 79.A 80.B
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览