【期末考点培优】专题19 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题19 阅读理解-任务型-2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年五年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版
(三起)专题19 阅读理解-任务型
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
请阅读May和Sam未来的职业理想,完成练习。
Hello, I’m May. I am good at Chinese. I like reading Chinese storybooks very much. I want to be a teacher in the future. Because I want to teach children Chinese. I love children very much. I will (将) read more books and study hard. I believe (相信) my dream will come true (实现)!
Hello, I’m Sam. I like reading science books. I like helping people too. I want to be a doctor in the future. Because doctors can help sick (生病的) people and make them happy. I will read more books and study hard. I believe I will be a doctor one day!
1.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) May likes reading ______ very much. ( )
A.Chinese books B.English storybooks C. Chinese storybooks
(2) May will become a ______ in the future. ( )
A.teacher B.doctor C. nurse
(3) Sam and May both will ______. ( )
A.read more books
B.read more books and study hard
C. Study hard
(4) A ______ can help sick people and make them happy. ( )
A.cook B.teacher C. doctor
2.根据实际情况,回答问题。
What do you want to be in the future
.
根据故事 Where is Grandma 选择适当的句子完成表格,将其字母标号填在相应的横线上。
Grandma wants to go shopping with Mary and John on Saturday. But she doesn’t come that day. What happens
Beginning Middle Ending
at home at the bus stop in the kitchen at the bus stop at Grandma’s home
3 4 5 6 7
A.Mary and John go to the bus stop. But Grandma is not there.
B.Grandma forgets it’s Saturday.
C.Mary makes a phone call to Grandma.
D.Grandma is cooking lunch in the kitchen.
E.Coco runs to the bus stop. She takes them to Grandma’s home.
阅读短文,然后根据内容回答问题。
My name is Susan. I am a cute girl. I live with my parents. My grandparents don’t live with us. I always visit them with my parents on Saturday. We usually get to my grandparents’ home at nine o’clock in the morning. I often clean the room for them. I cannot cook. So I help my grandmother wash things. After lunch I play chess with my grandfather. Then we go to the park. We often sit near the lake and watch the fish. There are a lot of goldfish (金鱼) in the lake. I go back home after dinner with my parents.
8.Who does Susan live with
9.What time do they usually get to Susan’s grandparents’ home
10.What does Susan often do for her grandparents
11.What does Susan do after lunch
12.When does Susan go back home
阅读短文,完成下列任务。
Water comes from the sea, the river, the lake, the rain and the tap. We use water to do many things. Firemen use water to put out fires. Farmers use water to grow crops. Workers use water to make drinks. We use water to drink. We use water to cook food. We use water to wash our hands and brush our teeth. We use water to clean the floor and windows too. Water is very useful.
根据短文内容,写出所缺单词或短语完成表格。
Who What to do with water
firemen ① 13
② 14 grow crops
③ 15 make drinks
we ☆drink ④ 16 ☆⑤wash our hands and 17 ☆clean the floor and windows
根据文段内容及题目要求完成以下各小题。
There are four seasons in a year. Spring is the first season. In China, springtime starts around March. It is still a little cold, but it gets warmer and warmer, and the days get longer and longer.
What is spring like
Spring is the green season. The trees have new green leaves. There are a lot of flowers on fruit trees. Some animals wake up from their long sleep. Birds sing to welcome the spring.
What do people do in spring
Farmers are busy. They farm the land. People go on spring outings. Children fly kites. Everyone enjoys the spring.
18.给短文选择一个合适的题目。( )
A.Seasons B.Spring C.Summer
19.结合上下文,理解文中画线部分“go on spring outings”的意思。( )
A.去春游/去踏青 B.户外活动 C.春天的礼物
20.Which picture means (意思) “farm the land” ( )
A. B. C.
21.Spring is the season. It starts around in China.
22.结合自己的实际情况写一写。
What season do you like best
阅读短文,根据要求完成以下任务。
23.阅读短文,选择合适的选项将短文补充完整,将选项填在文中的横线上。
Summer vacation is coming. In July, I will fly to Hainan for a holiday with my parents. Swimming is my favorite sport and I can go swimming everyday.
And I will go to Inner Mongolia (内蒙古) by train in August. It won’t be too hot there. . It will be a wonderful summer for me!
A.I can go to the seaside and enjoy the beautiful scenes (风景) there.
B.I want to go traveling in summer.
C. I can ride horses and eat delicious Roast Whole Lamb (烤全羊).
24.阅读短文,选择正确的选项。
(1) Which following (下列的) day will I be in Hainan ( )
A.July 10. B.June 6. C. August 10.
(2) How will I go to Hainan with my parents ( )
A.By plane. B.By train. C. By car.
(3) Which sport do I like best ( )
A.Go fishing. B.Go swimming. C. Go shopping.
25.想一想你的暑假计划吧!
What will you do in summer
I will .
Read the passage and finish the tasks. (阅读短文,完成任务)
Harry is at the airport with his mom and his grandparents. His grandparents are going away on vacation (度假).
Harry’s grandparents are retired. They don’t work anymore (再也不). But they like to keep busy. They like walking and gardening. They like meeting with their friends. And they love traveling. Every year they go away for a vacation. This year they are going to Hawaii (夏威夷). Harry’s grandparents are excited. They talk about the things they want to do in Hawaii. Harry’s grandmother says, “Traveling keeps us young!” Harry’s grandparents are waving goodbye. They will be back from Hawaii in two weeks. Harry and his mom will come back and meet them at the airport.
One day, Harry wants to travel with his grandparents!
26.Read and match. (将单词和相应的词义配对)
A.feeling happy about doing something B.to move your hand to say goodbye C. old, and not working anymore D.You can get on or off an aeroplane here
(1) retired ( )
(2) airport ( )
(3) excited ( )
(4) wave ( )
27.Read and answer. (回答下列问题)
(1) Do Harry’s grandparents like keeping busy
(2) Where are Harry’s grandparents going
(3) For how long are they going away
(4) Who says “Traveling keeps us young”
(5) What does Harry want to do one day
阅读理解。
My name is Li Ming. I’m 11 years old. I’m a student at Guangming Primary School. I’m hard-working. I often do my homework after school and read books in the evening.
On Mondays, we have Chinese, maths and art. Art is my favourite subject. I often draw pictures in art class. Tuesdays are for English and science. I love Wednesdays because we have PE and music. Thursdays are busy with maths, English and Chinese. Fridays are my favourite day because (因为) we don’t have much homework and I can play football with my friends.
On weekends, I don’t go to school. I often help my mom do housework. Sometimes, I go to the park with my family.
28.根据短文内容,判断正误,用T或F表示。
(1) I am a student at Guangming Primary School. ( )
(2) My favourite subject is English. ( )
(3) I have English and science on Tuesdays. ( )
(4) I go to school on weekends. ( )
29.根据短文内容,回答问题。
(1) What do you often do after school
(2) Do you have English on Mondays
(3) What’s your favourite day
(4) What do you often do on the weekend
Tommy的任务是“阅读理解”,认真阅读,完成下列各题。
Hello, I’m Tommy. I have a happy family. My grandparents are farmers. They work on a farm. They like to go for a walk after dinner. My grandfather is tall. He has short white hair. My grandmother is short. She has long brown hair. My father is a doctor and my mother is a teacher. They are busy. My mother likes to go shopping and my father likes to go fishing. We all love to travel. We will go to Xi’an this winter holiday.
30.阅读短文,判断句子正“T”误“F”。
(1) Tommy’s grandparents work on a farm. ( )
(2) Tommy’s parents like to go for a walk after dinner. ( )
(3) Tommy’s grandmother has long brown hair. ( )
31.阅读短文,回答问题。
(1) What does Tommy’s mother do
(2) Where will Tommy go this winter holiday
Read and choose. 读短文,完成下列任务。
I had a birthday party at home yesterday. All my friends came to my party. There were lots of presents. I liked the cute cup. But I broke it. There was lots of food. I wanted to eat the noodles. But I spilled the sauce. There was a big cake. I wanted to cut it. But I dropped the knife.
I broke the cup, spilled the sauce and dropped the knife. But my parents love me. All my friends love me. I had a good time.
Notes broke弄坏 sauce酱汁 spill使泼出 drop使掉下
32.根据故事内容,用数字1-4给下列图片标出正确的序号。
( ) ( ) ( ) ( )
33.读短文,选择最佳答案。
(1) What does the underlined word “it” refer to (指的是) ( )
A.The sauce. B.The cake. C. The knife.
(2) Why were “I” happy at the party ( )
A.Because I got a cute cup.
B.Because I ate the noodles.
C. Because my parents and friends love me.
阅读理解。
Today is Sunday. Tony’s family are all at home. They are having a birthday party. Tony is singing “Happy Birthday” to his sister, Kate. She’s very happy. Look at the little girl. She is Kate’s cousin. She’s playing the violin for them. How about the parents Tony’s mum is cutting the birthday cake. Look! What a big birthday cake! Is his dad cooking the meal No, he is washing the fruit.
34.根据短文内容,选择正确的答案。
(1) —What are Tony’s family doing ( )
—They’re _______.
A.singing a song B.having a party C. having a picnic
(2) Today is _______ birthday. ( )
A.Tony’s B.Kate’s C. Mum’s
(3) —Who’s the little girl ( )
—_______.
A.Tony’s cousin B.Tony’s sister C. Kate
35.根据短文内容填空。
(1) Tony is a song.
(2) Tony’s dad is .
读短文,看图表,完成练习。
My name is Dan. My school is Brandon Primary School. I am in Class 2M. The students in my class live in many parts of the city. Some of them live near the school. Some of them live far away from the school.
My classmates go to school in different ways. More than (超过) half of the children walk to school because their home is close to school. The others live far from school. They go to school by bicycle, by car or they take a bus to school.
The graph (图表) shows this.
36.读短文,看图表,判断句子,相符的用T表示,不符的用F表示。
(1) Dan’s classmates live in many parts of the city. ( )
(2) No one goes to school by car. ( )
(3) About 10 students go to school by bus. ( )
(4) Most (大部分) of the students live near school. ( )
37.回答问题。
Question:How do you go to school
读短文,按要求做题。
I’m Ben. Last summer holiday, I went to Beijing with my father. We went there by train. We visited the Summer Place(颐和园). It’s big and beautiful. We saw many people there. It was very hot. I bought some water there. Then I went to Beihai Park. I saw a big lake in the park. There were some boats on the lake. We rowed a boat and took many photos. We were tired(累的), but very happy. We went home by plane.
38.Read and choose. 读短文,选择正确答案。
(1) Ben went to Beijing with his father _____. ( )
A.last week B.last winter holiday C. last summer holiday
(2) Ben saw _____ in Beihai Park. ( )
A.a high hill B.a big tree C. a big lake
(3) How many places did Ben visit in Beijing ( )
A.One. B.Two. C. Three.
39.Read and answer. 读短文,简要回答问题。
(1) Did Ben buy water in the Summer Palace
(2) What did Ben and his father do in Beihai Park
(3) How did Ben and his father go home
阅读理解。
Hello, boys and girls. My name is Jim. I am nine years old. I am a student at Beijing School. I have a big family. My grandfather is a cook (厨师). He works in a restaurant. My grandmother is a doctor. She works in a big hospital. My mother is a teacher. She teaches Chinese. My father is a driver. He likes singing very much. He works in a big company. He works very hard. I love my family.
40.判断正(T)误(F)。
(1) There are five people in my family. ( )
(2) My grandfather is a doctor. ( )
(3) My grandmother works in a bank. ( )
(4) My parents are teachers. ( )
(5) I am a student at Beijing School. ( )
41.根据短文内容填写表格。
Job (职业) Place (工作地点)
grandmother (1) hospital
grandfather cook restaurant
father (2) (3)
mother (4) school
I (5) Beijing School.
读一读,完成下列任务。
My father is a firefighter. He often keeps people’s safety. We can’t play with fire at home. It’s not safe. If there is a fire, we can call 119.
My mother is a cleaner. She cleans the community every day. Don’t throw the rubbish(扔垃圾)everywhere. Let’s keep the community clean and beautiful.
My neighbour is a police officer. She protects and helps people in the community. Help each other and don't talk to strangers (陌生人)!
My uncle is a driver. Don’t cross the road at a red light! Go at a green light. Be careful when you take a walk!
42.根据文章内容,从方框中选择正确的选项补全导图内容。
A.driver B.police officer C. firefighter D.cleaner
(1) Rule: Don’t play with fire. Advice (建议):If there is a fire, call 119. ( )
(2) Rule: Don't throw the rubbish everywhere. Advice: Keep the community clean. ( )
(3) Rule: Help each other. Advice: Don’t talk to strangers! ( )
(4) Rule: Don’t cross the road at a red light! Advice: Be careful when you take a walk! ( )
A.community volunteers B.community places C. community workers
43.根据文章内容,选择正确答案。
(1) If there is a fire, we can call _________. ( )
A.911 B.119 C. 110
(2) The passage is about _________. ( )
A.community volunteers B.community places C. community workers
阅读短文,完成下列各题。
World Culture Day is on May 21st. It is a fun day. We can learn about different countries on this day. At school, we can see many pictures. Some pictures are about China. There are the Great Wall and pandas. Some pictures are about the USA.We can see the Statue of Liberty. We can also eat different foods. Tom brings sushi. It is from Japan. Lily brings pizza. It is from Italy. We play games, too. We guess the country from a flag. It is interesting. World Culture Day is great. We like it very much.
44.阅读短文,判断下列句子正(T)误(F)。
(1) World Culture Day is on May 22nd. ( )
(2) We can only see pictures about China at school on World Culture Day. ( )
(3) Sushi is from Japan. ( )
(4) Lily brings pizza from Italy on World Culture Day. ( )
(5) We guess the country from a song on World Culture Day. ( )
45.【新考法·开放式谈国家】Which country do you come from Where is it
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C A B C 2.I want to be a scientist. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了梅和萨姆的兴趣爱好和未来的职业。
1.(1)句意:梅非常喜欢读_____。A中文书,B英语故事,C中文故事书,根据“I like reading Chinese storybooks very much.”可知玛丽喜欢读中文故事书,故选C。
(2)句意:梅未来将成为_____。A老师,B医生,C护士,根据“I want to be a teacher in the future.”可知未来梅将成为老师,故选A。
(3)句意:萨姆和梅都将_____。A多读书,B多读书和努力学习,C努力学习,根据“I will (将) read more books and study hard.”和“I will read more books and study hard.”可知萨姆和梅都将多读书和努力学习。故选B。
(4)句意:_____可以帮助病人并且使他们开心。A厨师,B老师,C医生,根据“Because doctors can help sick (生病的) people and make them happy.”可知医生可以帮助病人并且使他们开心,故选C。
2.句意:将来你想成为什么?本题是开放性试题,答案不唯一,可写成:我想成为一名科学家。scientist名词,科学家,故答案为I want to be a scientist.
3.C 4.A 5.D 6.E 7.B
【导语】本文主要介绍奶奶忘了今天是周六所以没有和玛丽及约翰一起去购物的故事。
3.句意:在家。选项C“玛丽给奶奶打了一个电话。”符合语境,故选C。
4.句意:在公共汽车站。可知第一次在公共汽车站没有找到奶奶,选项A“玛丽和约翰去了公共汽车站。但是奶奶不在那里。”符合语境,故选A。
5.句意:在厨房。选项D“奶奶正在厨房里做午饭。”符合语境,故选D。
6.句意:在公共汽车站。选项E“可可跑向公共汽车站。她带他们到奶奶的家里。”符合语境,故选E。
7.句意:在奶奶家。选项B“奶奶忘了今天是周六。”符合语境,故选B。
8.Her parents. 9.At nine o’clock on Saturday morning. 10.Clean the room and wash things. 11.She plays chess with her grandfather. 12.She goes back home after dinner with her parents.
【导语】本文主要介绍了苏珊周六和父母去看望祖父母。
8.句意:苏珊和谁一起住?根据“I live with my parents.”可知苏珊和父母住在一起,故答案为Her parents.
9.句意:他们通常几点到达苏珊祖父母的家?根据“We usually get to my grandparents’ home at nine o’clock in the morning.”可知我们通常上午9点到达祖父母家,故答案为At nine o’clock on Saturday morning.
10.句意:苏珊经常为她的祖父母做什么?根据“I often clean the room for them. I cannot cook. So I help my grandmother wash things.”可知苏珊经常为祖父母打扫房间洗东西,故答案为Clean the room and wash things.
11.句意:苏珊午饭后做什么?根据“After lunch I play chess with my grandfather.”可知午饭后苏珊和爷爷下棋,故答案为She plays chess with her grandfather.
12.句意:苏珊什么时候回家?根据“I go back home after dinner with my parents.”可苏珊晚饭后回家,故答案为She goes back home after dinner with her parents.
13.put out fires 14.farmers 15.workers 16.cook food 17.brush our teeth
【导语】本文主要讲述了水的用处。
13.句意:消防员用水做什么?根据文中“Firemen use water to put out fires.”可知消防员用水灭火,故答案为put out fires。
14.句意:_____用水种庄稼?根据文中“Farmers use water to grow crops.”可知农民们用水种庄稼,故答案为farmers。
15.句意:_____用水制作饮料?根据文中“Workers use water to make drinks.”可知工人们用水制作饮料,故答案为workers。
16.句意:我们用水做什么?根据文中“We use water to cook food.”可知我们用水做饭,故答案为cook food。
17.句意:我们用水洗手和______?根据文中“We use water to wash our hands and brush our teeth.”可知我们用水洗手和刷牙,故答案为brush our teeth。
18.B 19.A 20.A 21.first March 22.I like summer best. (答案不唯一)
【导语】本文主要介绍了春天。
18.A季节,B春天,C夏天,通读全文可知短文围绕春天展开,介绍了春天什么时候开始,天气,春天是什么样子的以及人们在春天做什么,题目应该是“春天”,故选B。
19.根据“Children fly kites. Everyone enjoys the spring.”可知孩子们放风筝,大家都喜欢春天,人们在春天应该是去踏青,去春游,go on spring outings意思是去春游/去踏青,故选A。
20.句意:哪幅图意思是“farm the land”?根据“Farmers are busy. They farm the land.”农民是忙碌的,应该是忙着耕种土地,A是耕作土地,故选A。
21.句意:春天是第一个季节。它在中国大约从三月开始。根据“Spring is the first season. In China, springtime starts around March.”可知春天是第一个季节。它在中国大约从三月开始。故答案为first;March。
22.句意:你最喜欢的季节是什么?本题是开放性试题,答案不唯一,可写成:我最喜欢夏天。故答案为I like summer best.
23.B A C 24.A A B 25.visit my grandparents(本题答案不唯一)
【导语】本文主要介绍作者的暑假计划。
23.上句句意:暑假要来了。可知这句说想去做什么,选项B“我想在夏天去旅行。”符合语境,故选B。
下句句意:游泳是我最喜欢的运动我可以每天去游泳。可知这句说去海边,选项A“我可以去海边并欣赏那里美丽的风景。”符合语境,故选A。
根据本段第一句“And I will go to Inner Mongolia (内蒙古) by train in August.”可知可以在内蒙古骑马吃烤全羊等活动,选项C“我可以骑马和吃美味的烤全羊。”符合语境,故选C。
24.(1) 句意:下列哪一天我将在海南?A七月十日。B六月六日。C八月十日。根据“In July, I will fly to Hainan for a holiday with my parents.”可知是七月将在海南,故选A。
(2) 句意:我将怎样和我的父母一起去海南?A乘飞机。B坐火车。C开车。根据“In July, I will fly to Hainan for a holiday with my parents.”可知是乘飞机,故选A。
(3) 句意:我最喜欢哪种运动?A去钓鱼。B去游泳。C去购物。根据“Swimming is my favorite sport and I can go swimming every day.”可知是游泳,故选B。
25.句意:你夏天将要做什么?本题答案不唯一,可说我将要去看望我的祖父母。故答案为visit my grandparents。
26.C D A B 27.Yes, they do. They are going to Hawaii. Two weeks. Harry’s grandmother. He wants to travel with his grandparents.
【导语】本文主要讲述的是Harry和家人在机场送祖父母去夏威夷度假。
26.(1) retired退休的,选项C“老了,不再工作了”,与单词词义相同,故选C。
(2) airport机场,选项D“你可以在这里上飞机或下飞机”,与单词词义相同,故选D。
(3) excited激动的,选项A“对做某事感到高兴”,与单词词义相同,故选A。
(4) wave挥动,选项B“挥动你的手说再见”,与单词词义相同,故选B。
27.(1)句意: Harry的祖父母喜欢忙碌吗?根据句子“But they like to keep busy.”,可知Harry的祖父母喜欢忙碌,故是肯定回答,故答案为Yes, they do.
(2)句意:Harry的祖父母要去哪里?根据句子“This year they are going to Hawaii.”,可知Harry的祖父母要去夏威夷,故答案为They are going to Hawaii.
(3)句意:他们要离开多久?根据句子“They will be back from Hawaii in two weeks.”,可知要离开两周,故答案为Two weeks.
(4)句意:谁说“旅行让我们年轻”?根据句子“Harry’s grandmother says, ‘Traveling keeps us young!’”,可知是Harry的祖母说的,故答案为Harry’s grandmother。
(5)句意:Harry有一天想做什么?根据句子“One day, Harry wants to travel with his grandparents!”,可知Harry想跟他的祖父母一起去旅游,故答案为He wants to travel with his grandparents.
28.T F T F 29.I often do my homework after school. No, I don’t. Friday. I often help my mom do housework.
【导语】本文主要介绍了李明的个人信息和日常生活。
28.(1)句意:我是光明小学的一名学生。根据“I’m a student at Guangming Primary School.”可知作者是光明小学的一名学生。句子和短文相符,故答案为T。
(2)句意:我最喜欢的学科是英语。根据“Art is my favourite subject.”可知最喜欢的学科是美术,句子和短文不符,故答案为F。
(3)句意:我在周二有英语课和科学课。根据“Tuesdays are for English and science.”可知周二有英语课和科学课。句子和短文相符,故答案为T。
(4)句意:我在周末去上学。根据“On weekends, I don’t go to school.”可知周末不去上学,句子和短文不符,故答案为F。
29.(1)句意:放学后你经常做什么?根据“I often do my homework after school and read books in the evening.”可知放学后经常写作业,故答案为I often do my homework.
(2)句意:你在星期一有英语课吗?根据“On Mondays, we have Chinese, maths and art.”可知周一没有英语课,故答案为No, I don’t.
(3)句意:你最喜欢哪一天?根据“Fridays are my favourite day because (因为) we don’t have much homework and I can play football with my friends.”可知最喜欢周五,故答案为Friday.
(4)句意:在周末你经常做什么?根据“On weekends, I don’t go to school. I often help my mom do housework.”可知周末帮助妈妈做家务,故答案为I often help my mom do housework.
30.T F T 31.She is a teacher. He will go to Xi’an.
【导语】本文是关于汤米家人的介绍,其中介绍了家人的工作,爱好和外貌等信息。
30.(1)句意:汤米的爷爷奶奶在农场工作。根据原文“My grandparents are farmers. They work on a farm.”可知汤米的爷爷奶奶在农场工作,句子与题干相符,故答案为T。
(2)句意:汤米的父母喜欢晚饭后去散步。根据原文“My grandparents are farmers. They like to go for a walk after dinner.”可知是汤米的爷爷奶奶喜欢在晚餐后散步,并非父母parents,句子与题干不符,故答案为F。
(3)句意:汤米的奶奶有长长的棕色头发。根据原文“My grandmother is short. She has long brown hair.”可知是奶奶有长长的棕色头发,句子与题干相符,故答案为T。
31.(1)问句句意:汤米的妈妈是做什么的?根据原文“My father is a doctor and my mother is a teacher.”可知汤米的妈妈是一位老师teacher,故答案为She is a teacher.
(2)问句句意:汤米这个寒假会去哪里?根据原文“We will go to Xi’an this winter holiday.”可知汤米他们会去西安,故答案为He will go to Xi’an.
32.2 1 3 4 33.B C
【导语】本文主要描述了作者的生日派对。
32.根据“I liked the cute cup. But I broke it.”可知作者把杯子打碎了,图二是打碎杯子,排第一;
根据“I wanted to eat the noodles. But I spilled the sauce.”可知作者把酱汁弄洒了,图一是弄洒酱汁,排第二;
根据“There was a big cake. I wanted to cut it. But I dropped the knife.”可知作者的刀落了,图三是刀落了,排第三;
根据“But my parents love me. All my friends love me. I had a good time.”可知作者的生日过得很开心,图四是开心的,排第四。
故答案为2134。
33.(1)句意:划线单词“it”指的是什么?A酱汁。B蛋糕。C刀。根据“There was a big cake. I wanted to cut it.”可知“it”指的是蛋糕,故选B。
(2)句意:为什么“我”在聚会上很开心?A因为我有一个可爱的杯子。B因为我吃了面条。C因为我的父母和朋友都爱我。根据“But my parents love me. All my friends love me. I had a good time.”可知作者的朋友和父母都很爱她,故选C。
34.B B A 35.singing washing the fruit
【导语】本文讲了凯特的生日活动。
34.(1)句意:—托尼的家人正在做什么?—他们正在______。A唱歌,B举办聚会,C野餐,根据“They are having a birthday party.”,可知正在举办聚会,故选B。
(2)句意:今天是______生日。A托尼的,B凯特的,C妈妈的,根据“Tony is singing “Happy Birthday” to his sister, Kate.”,可知是凯特的生日,故选B。
(3)句意:这个小女孩是谁?A托尼的堂妹,B托尼的妹妹,C凯特,根据“ Tony is singing “Happy Birthday” to his sister, Kate. Look at the little girl. She is Kate’s cousin.”,可知是托尼和凯特的堂妹,故选A。
35.(1)句意:托尼正在_____歌。根据“Tony is singing “Happy Birthday” to his sister, Kate.”,可知托尼正在唱歌,故答案为singing。
(2)句意:托尼的爸爸正在______。根据“Is his dad cooking the meal No, he is washing the fruit.”,可知正在洗水果,故答案为washing the fruit。
36.T F F T 37.I go to school by bus.(本题答案不唯一)
【导语】本文介绍了丹的同学们上学的出行方式。
36.(1)句意:丹的同班同学住在城市的很多区域。根据“The students in my class live in many parts of the city.”可知丹的同班同学住在城市的很多区域,故答案为T。
(2)句意:没人坐小汽车去上学。根据图表可知乘坐小汽车的柱状图是有体现的,故答案为F。
(3)句意:大约十个学生坐公交车去上学。根据图表可知乘坐公交车的人不到十个,故答案为F。
(4)句意:大部分同学住在学校附近。根据“More than (超过) half of the children walk to school because their home is close to school.”可知超过半数的孩子们走路去上学因为他们的家距离学校很近。故答案为T。
37.句意:你如何去上学?I go to school by bus. 答案不唯一,故答案为I go to school by bus.
38.C C B 39.Yes, he did. They rowed a boat and took many photos. By plane.
【导语】本文主要介绍了本去年暑假去北京游玩。
38.(1)句意:本和他的爸爸____________去了北京。A上周,B去年寒假,C去年暑假。根据“Last summer holiday, I went to Beijing with my father.”可知本去年暑假去的北京,故选C。
(2)句意:本在北海公园看见了__________。A一座高山,B一棵大树,C一个大湖。根据“I saw a big lake in the park.”可知本看见了一个大湖,故选C。
(3)句意:本在北京参观了几个地方?A一个。B两个。C三个。根据“We visited the Summer Place( 颐和园).”“Then I went to Beihai Park.”可知本去了颐和园和北海公园,故选B。
39.(1)句意:本在颐和园里买水了吗?根据“I bought some water there.”可知他在那里买水了,故答案为Yes, he did.
(2)句意:本和他的爸爸在北海公园做什么?根据“We rowed a boat and took many photos.”可知他和他的爸爸在那里划船和拍照,故答案为They rowed a boat and took many photos.
(3)句意:本和他的爸爸怎么回家?根据“We went home by plane.”可知他们坐飞机回家,故答案为By plane.
40.T F F F T 41.doctor driver company teacher student
【导语】本文主要介绍吉姆及其家人的职业及爱好等。
40.(1) 句意:我家有五个人。根据短文可知有吉姆,爷爷,奶奶,妈妈,爸爸,共五个人,故答案为T。
(2) 句意:我的爷爷是一名医生。根据“My grandfather is a cook (厨师).”可知爷爷是厨师,故答案为F。
(3) 句意:我的奶奶在一家银行工作。根据“My grandmother is a doctor. She works in a big hospital.”可知是在医院工作,故答案为F。
(4) 句意:我的父母是老师。根据“My father is a driver.”可知爸爸是司机,故答案为F。
(5) 句意:我是北京学校的一名学生。根据“I am a student at Beijing School.”可知是北京学校的一名学生,故答案为T。
41.(1) 根据“My grandmother is a doctor.”可知奶奶的职业是医生,故答案为doctor。
(2) 根据“My father is a driver.”可知爸爸的职业是司机,故答案为driver。
(3) 根据“He works in a big company.”可知工作地点是公司,故答案为company。
(4) 根据“My mother is a teacher.”可知妈妈的职业是老师,故答案为teacher。
(5) 根据“I am a student at Beijing School.”可知吉姆的职业是学生,故答案为student。
42.C D B A 43.B C
【导语】本文讲了家人和邻居的职业。
42.(1) 规则:不要玩火。建议:如果发生火灾,请拨打119。根据规则和建议可知该职业是消防队员firefighter,故选C。
(2) 规则:不要乱扔垃圾。建议:保持社区清洁。根据规则和建议可知该职业是清洁工cleaner,故选D。
(3) 规则:互相帮助。建议:不要和陌生人说话!根据规则和建议可知该职业是警察police officer,故选B。
(4) 规则:不要在红灯时过马路!建议:散步时要小心!根据规则和建议可知该职业是司机driver,故选A。
43.(1) 句意:假如发生火灾,我们可以打电话_______。根据“If there is a fire, we can call 119.”可知要拨打119,故选B。
(2) 句意:这篇短文是关于______。A社区志愿者,B社区场所,C社区工人,根据短文内容可知介绍的是职业,故选C。
44.F F T T F 45.示例:I come from China. It’s in Asia.
【导语】本文主要介绍了世界文化日,讲述了这一天人们能了解不同的国家、品尝各国美食、玩猜国旗等有趣的活动。
44.(1)句意:世界文化日在5月22日。根据句子“World Culture Day is on May 21st.”可知世界文化日在5月21日,句子与文章内容不符,故答案为F。
(2)句意:在世界文化日当天,我们在学校只能看到关于中国的图片。根据句子“At school, we can see many pictures.Some pictures are about China.Some pictures are about the USA.”可知不止关于中国的图片,句子与文章内容不符,故答案为F。
(3)句意:寿司来自日本。根据句子“Tom brings sushi. It is from Japan.”可知寿司来自日本,句子与文章内容相符,故答案为T。
(4)句意:莉莉在世界文化日带来了来自意大利的披萨。根据句子“Lily brings pizza. It is from Italy.”可知莉莉带了来自意大利的披萨,句子与文章内容相符,故答案为T。
(5)句意:在世界文化日,我们通过一首歌来猜国家。根据句子“We guess the country from a flag.”可知我们是根据国旗来猜国家,句子与文章内容不符,故答案为F。
45.句意:你来自哪个国家?它在哪?题干要求写你来自哪个国家,答案可以是,我来自中国,它位于亚洲。中国China,亚洲Asia,故答案为I come from China. It’s in Asia.
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览