【期末考点培优】专题20 阅读理解-选择-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题20 阅读理解-选择-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优北京版(2024)
专题20 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
【新情境 生活运用】Huahua将报纸上一篇关于中国餐桌礼仪的文章分享给Lucy。阅读短文,选择正确的答案。
Here are some things you need to know about Chinese table manners.
Firstly (首先), you should use chopsticks to eat a meal. You can’t eat with your hands. Secondly, you should eat slowly. Eating too fast (快速地) is not polite. The hosts (主人) sometimes give their guests food. You’d better eat it. However, if you really don’t like it, you can just say “Thank you” and leave the food there. You should not say “No, I don’t like it.” It’s not polite. Thirdly, you shouldn’t put your chopsticks upright (直着) into the food. Also, you shouldn’t tap (敲打) on the bowl. Don’t forget (忘记) to smile at the dinner table so that other people will be happy.
1.______ people usually eat with chopsticks. ( )
A.English B.American C.Chinese
2.Eating too ______ is impolite. ( )
A.fast B.quietly C.slowly
3.【新考法 词义推断】The word “guests” means “______” in Chinese. ( )
A.主人 B.客人 C.陌生人
4.We ______ tap on the bowl. ( )
A.should B.shouldn’t C.must
5.You should smile at the dinner table so that other people will be ______. ( )
A.sad B.tired C.happy
阅读下面的短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中找出最佳选项,将答案的序号填在后面的括号内。
My grandfather has a big farm. He usually gets up at 6:30 in the morning. Before breakfast, he often feeds the horses and the pigs. After breakfast, he often goes to the supermarket to buy some food. Then he milks the cows and picks up eggs from the hens. My grandmother, my uncle and aunt often help him feed the animals and clean the houses.
When the sun goes down (落下), the town is dark and quiet. My grandfather often goes to visit his old friends and talks with them after dinner.
6.My grandfather and grandmother are ________. ( )
A.living in the city B.teacher C.farmers D.workers
7.There are ________ on the farm. ( )
A.many animals B.some dogs C.many trees D.flowers
8.My grandfather ________ on the farm. ( )
A.buys food B.visits friends
C.feeds animals and milks cows D.goes fishing
9.The town is ________ in the evening. ( )
A.dark and quiet B.small and nice
C.clean and quiet D.big and nice
10.In the evening my grandfather likes to ________. ( )
A.buy vegetables at the supermarket B.visit and talk with his friends
C.feed the animals and clean the houses D.plant flowers
阅读短文,选择合适的选项。
Today is Saturday. I helped Mum in the kitchen to cook dinner. Mum told me how to wash vegetables, and I was so happy! First, we washed tomatoes and cucumbers (黄瓜). Then, Mum cut the vegetables and asked me to put them on the plate (盘子). I also learned how to stir-fry eggs. It was a little difficult, but very fun!Finally, we set the table together. The dinner was delicious, and Dad said it was great!
11.What day is it today ( )
A.Monday. B.Saturday. C.Wednesday.
12.Who did the child help in the kitchen ( )
A.Dad. B.Mum. C.Sister.
13.What vegetables did the child wash ( )
A.Carrots and potatoes. B.Cucumbers and tomatoes. C.Apples and bananas.
阅读短文,选择正确答案。
It is a sunny day. Lily and her science teacher are talking about the weather.
“Look, Lily. The sun is shining. How do you feel ” the teacher asks.
“I feel warm and happy. I want to play outside,” Lily says.
Then, dark clouds come. It starts to rain. “Oh, it’s raining. How do you feel now ” the teacher asks.
“I feel a little sad. But rain helps flowers grow,” Lily says.
When the rain stops, a rainbow (彩虹) comes out. “Wow, a rainbow! It’s beautiful. I feel excited!” Lily shouts.
14.What was the weather like at first ( )
A.Rainy. B.Sunny. C.Cloudy.
15.How did Lily feel on the sunny day ( )
A.Happy. B.Sad. C.Angry.
16.Why did Lily say “rain helps flowers grow” ( )
A.Because rain is cold. B.Because rain is bad for flowers.
C.Because rain helps flowers get water.
17.What came out after the rain ( )
A.A bird. B.A rainbow. C.The sun.
18.How did Lily feel when she saw the rainbow ( )
A.Excited. B.Scared. C.Worried.
【新情境 农场日记】阅读短文,选择正确答案。
Today is Sunday. The Green family works on their farm. Dad cuts the grass in the yard. Mum collects the eggs from the chicken coop. Their son, Tim, helps water the vegetables. Their daughter, Lucy, picks apples from the orchard. They finish work at 5 p.m. and go home for dinner. They are tired but happy.
19.What day is it today ( )
A.Saturday. B.Sunday. C.Monday.
20.Where does the Green family work ( )
A.On the farm. B.In the school. C.At the zoo.
21.What does Dad do ( )
A.He collects eggs. B.He cuts the grass. C.He waters vegetables.
22.Who picks apples ( )
A.Dad. B.Tim. C.Lucy.
23.When do they finish work ( )
A.At 5 a.m. B.At 5 p.m. C.At 6 p.m.
【新考点·传统文化】阅读短文,选择正确答案。
The Dragon Boat Festival
Today is the Dragon Boat Festival. It’s a traditional Chinese festival. Lingling and her family are busy. Her grandma makes zongzi(粽子) — a kind of rice dumpling. Lingling helps wash the leaves. She is happy because zongzi is her favorite food.
Later, they go to watch the dragon boat race. The boats are long and colorful, like dragons. Lingling is excited. But her little brother can’t find his red hat. He is worried. Lingling helps him look for it. They find it under a tree. He is happy again.
At night, they talk about Qu Yuan — a great man in Chinese history. Lingling feels proud(自豪的) of her culture.
24.The Dragon Boat Festival is a ______ festival. ( )
A.western B.traditional Chinese C.new
25.What does Lingling’s grandma make ( )
A.Cake. B.Zongzi. C.Bread.
26.Lingling is excited because ______. ( )
A.she watches the dragon boat race B.she eats zongzi C.she finds a hat
27.Why is Lingling’s brother worried ( )
A.He can’t find his hat. B.He doesn’t like zongzi. C.He is late.
28.Lingling feels ______ of her culture. ( )
A.sad B.proud C.angry
阅读短文,选择正确答案。
Yoyo is a bear. One day, a bee is on his nose. He is scared. Then Lingling says, “Don’t worry. It’s my new friend.” Yoyo is happy again. Later, it’s windy. Yoyo doesn’t like windy days. He is not happy. Joe has an idea. They fly a kite. Yoyo is excited. Then it rains. Yoyo is angry. Joe has another idea. They play in the rain. Yoyo is happy. He says, “Thank you, Joe.”
29.Yoyo is a ______. ( )
A.dog B.bear C.cat
30.When a bee is on his nose, Yoyo is ______. ( )
A.scared B.happy C.angry
31.Yoyo doesn’t like ______ days. ( )
A.sunny B.rainy C.windy
32.Joe and Yoyo ______ on windy days. ( )
A.play in the rain B.fly a kite C.read books
33.Yoyo says “Thank you” to Joe because ______. ( )
A.Joe gives him a gift B.Joe helps him be happy C.Joe is his brother
阅读理解。根据题目选择合适的答案并填大写字母在括号内。
Classroom Helpers
In our classroom, we have many helpers. Each helper has an important job to do.Lunch Helper
The Lunch Helper helps with lunchtime. They carry the lunch boxes to the classroom. They make sure everyone gets their lunch.Teacher Helper
The Teacher Helper is a big help to the teacher. They pass out papers. They also clean the blackboard after class.Line Leader
The Line Leader is very important. They lead the line when we go outside or to the library. They make sure everyone walks in a straight line.Plant Helper
The Plant Helper takes care of the plants in the classroom. They water the plants. They also make sure the plants get enough sunlight.Door Holder
The Door Holder holds the door for the class. When we go in or out of the classroom, the Door Holder opens and closes the door carefully.
These helpers make our classroom a better place!
34.What does the Lunch Helper do ( )
A.Clean the blackboard.
B.Carry the lunch boxes.
C.Water the plants.
35.Who passes out papers ( )
A.The Teacher Helper.
B.The Line Leader.
C.The Door Holder.
36.What is the job of the Line Leader ( )
A.Hold the door.
B.Take care of the plants.
C.Lead the line.
37.What does the Plant Helper do ( )
A.Make sure everyone gets their lunch.
B.Water the plants.
C.Pass out papers.
38.Who holds the door for the class ( )
A.The Door Holder.
B.The Teacher Helper.
C.The Lunch Helper.
阅读理解。
Hello, I’m Amy. Welcome back to school. Look at our new timetable. We have Chinese, Maths, English, Science, Art, PE and Music. I like Maths. I’m good at numbers. My friend Tom likes Science. He thinks it’s interesting. My friend Lucy likes Art. She likes drawing pictures. It’s time for PE now. We all like PE. Let’s go to the playground.
39.How many subjects do they have ( )
A.Six. B.Seven. C.Eight.
40.What subject does Amy like ( )
A.Chinese. B.Maths. C.Science.
41.Why does Tom like Science ( )
A.Because it’s easy. B.Because it’s fun. C.Because it’s interesting.
42.What does Lucy like doing ( )
A.Singing songs. B.Reading books. C.Drawing pictures.
43.Where do they go when it’s time for PE ( )
A.To the music room. B.To the classroom. C.To the playground.
阅读短文,选择正确答案。
On December 4, 2024, the UNESCO added “Spring Festival, social practices of the Chinese people in celebration of the traditional New Year” to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录).
The Spring Festival is one of the most important festivals in China and around the world. During this festival, people wish for good things to happen in the future and for everyone to be happy and healthy. Celebrations (庆祝活动) for it last for 15 days, ending with the Lantern Festival. Let’s take a closer look at some of these celebrations:
Paper-Cutting Art: Paper-cutting is a key part of the Spring Festival decorations (装饰). It symbolizes wealth, happiness and good fortune. It was created almost at the same time with the birth of paper.
Dragon and Lion Dance: The dragon and lion dance is believed to bring good fortune. People watch the dragon and lion dance during the Spring Festival.
Shadow Play: Shadow play is a traditional performance. Shadow plays use light and shadow to bring characters and scenes to life. There are some local music and singing styles in the play.
44.The Spring Festival was added to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity on ______ in 2024. ( )
A.14th December B.15th December C.4th December
45.The Spring Festival is one of the most important festivals ________. ( )
A.in China B.around the world C.Both A and B
46.People celebrate the Spring Festival for ________. ( )
A.fourteen days B.fifteen days C.sixteen days
47.Which celebration is not mentioned (提及) in this passage ( )
A.Shadow Play. B.New Year Paintings. C.Paper-Cutting Art.
48.According to this passage, which sentence is right ( )
A.People often watch the dragon and lion dance at Christmas.
B.Shadow play isn’t a traditional performance.
C.Celebrations for the Spring Festival end with the Lantern Festival.
Read and choose. 阅读并选出正确答案。
Do you like the Spring Festival Why The Spring Festival is in January or February. The Spring Festival is coming. All the Chinese people are very happy. Everyone will come back home and have a big dinner(大餐). It’s a wonderful festival. We buy new clothes, clean the rooms, the doors, the windows and the floor. We also prepare many kinds of delicious food. We make dumplings, visit our family and friends. It’s an interesting festival, too. We kids can get lucky money. I love the Spring Festival.
49.When is the Spring Festival ( )
A.It is in January or February.
B.It is on January 1st.
C.It is on December 25th.
50.What do the Chinese people do for the Spring Festival ( )
A.They buy Christmas trees.
B.They sing English songs.
C.They buy new clothes, clean the house and make dumplings.
51.How do the Chinese people feel on the Spring Festival ( )
A.They feel sad. B.They feel happy. C.They feel tired.
52.Why do the kids love the Spring Festival ( )
A.Because they can get lucky money.
B.Because they can get many gifts.
C.Because they can make dumplings.
53.Why are the Chinese happy on the Spring Festival ( )
A.Because it is in January or February.
B.Because they can buy new clothes.
C.Because everyone will come back home and have a big dinner.
读短文,根据短文内容选择恰当选项,将其标号写在横线内。
Jim wants to borrow a book from the school library. He goes to the library with his friend Peter. They can’t see any teachers in it. But they see some robots there. Then Jim says to one of the robots, “Hey, give me the book Monkey King.” But the robot doesn’t work. Then Peter tells him, “You must say ‘Please’ first when you want to borrow something from him.” Jim says, “Please give me the book Monkey King!” The robot brings the book to Jim. But Jim can’t take the book out of the robot’s hand. Peter tells him again, “You must say ‘Thank you’ to the robot.” So Jim says,” Oh, thank you very much, Mr Robot.”
The robot smiles and gives the book to Jim. “You are a polite(有礼貌的) boy,” says the robot.
54.Jim goes to the library with ________. ( )
A.his sister
B.his brother
C.his friend
55.Jim wants to ________ from the school library. ( )
A.buy the book Monkey King
B.borrow the book Monkey King
C.borrow Harry Potter stories
56.There are some ________ in the library. ( )
A.writers
B.teachers
C.robots
57.Jim can’t take the book out of the robot’s hand, because ________. ( )
A.he doesn’t say “Thank you”
B.he doesn’t say “Please”
C.he doesn’t say “Give me the book”
58.The story tells us ________. ( )
A.we should be polite
B.we should be healthy
C.we should be happy
阅读短文,选择正确答案。
New Year’s Day is on the first day of January.
On Monday, Mom cooks a lot of yummy food. My family have a big dinner together. We like the food very much.
On Tuesday, my good friends and I play lots of games. We play football and cards together. It is fun. In the evening, Mom and I go to see a film. It is very interesting and exciting. We like it very much.
Mom and I go to the supermarket by bike on Wednesday. We buy a lot of food and some fruit. I eat the food and watch TV when we go back on New Year’s Day. I am very happy and excited.
59.When is New Year’s Day ( )
A.On June 1st. B.On December 31st. C.On December 25th. D.On January 1st.
60.We have a big dinner ______. ( )
A.on Monday B.on Tuesday C.on Wednesday D.on Saturday
61.On Tuesday evening, I go to see a film with ______. ( )
A.my friends B.my mother C.my father D.my sister
62.We go to the supermarket ______ on Wednesday. ( )
A.by car B.by bus C.by bike D.on foot
63.What do we buy in the supermarket ( )
A.We buy some food and fruit. B.We buy some chicken. C.We buy some vegetables. D.We buy some meat and cakes.
阅读短文,选择填空。
It’s important(重要的) for us to be polite at school. In the class, we shouldn’t(不应该) talk or play with others when the teacher is talking. If we have some questions, we should(应该) put up our hands and wait for the teacher to tell us to speak. We should help others when they are in trouble. We should often say “please” and “thank you” to others. Let’s be polite to others!
64.When the teacher is talking, we should ______. ( )
A.be quiet B.talk and play with others
65.If you have questions, you should ______ first. ( )
A.put up your hands B.stand up
66.Friends should ______. ( )
A.have lunch together B.help each other
67.The title(题目) of the passage can be ______. ( )
A.How to make friends B.How to be polite at school
It’s Saturday afternoon. Andy doesn’t go to school, but he is busy. He’s doing his homework, because he is going to the park with his friends tomorrow. They will have a picnic in the park. After that they will go to the cinema and see a film.
But his brother Tony is sad. He feels tired and ill. Now, Tony stays in the bed and his parents are worried. Father says, “You should do more exercise.” “Let’s go to see a doctor, Tony.” Mother says.
Andy is worried about Tony. And he is worried about his picnic, too. “Can I go to the park tomorrow, Mum ”Andy asks. “Yes, you can. But you should wear warm clothes.” Mother says. Andy is happy.
68.Andy and his friends are going to the park on ______. ( )
A.Saturday B.Sunday C.Friday
69.On Saturday afternoon, Andy is busy because he is ______. ( )
A.doing his homework B.having a picnic C.seeing a film
70.Tony should ______. ( )
A.see a doctor B.wear warm clothes C.count to ten
71.Andy’s parents feel _____ today. ( )
A.sad B.happy C.worried
72.Can Andy go to the park tomorrow ( )
A.Yes, he can. B.No, he can’t. C.I don’t know.
根据短文内容选择正确答案,并将其字母编号写在括号内。
Three years ago, Jack came to live in Guangzhou, China with his parents. At that time, he lived in Australia and life was not the same at all.
When he was in Australia, Jack lived on a big farm in the countryside. Jack’s father didn’t grow any fruits or vegetables on the farm. Instead(取而代之), he grew lots of grass there. Because he had many cows and sheep on his farm. Every day, Jack had much work to do. He woke up at 5 a.m. and helped his father milk the cows. Then he cut the fresh grass, feed the cows, shear the sheep and put the wool(羊毛) into bags. Jack was a good helper for his parents. He was always busy but he never felt tired. He really enjoyed the life in the country.
But now Jack lives in Guangzhou, a big and modern city. He moved here because his father got a new job in Guangzhou. Jack goes to a big international(国际) school in Guangzhou. But he doesn’t like the life here. Every day he has to take a bus to school. On the bus, he can’t even get a seat because usually there are so many people. The bus is usually crowded and uncomfortable. The traffic is very heavy and there are so many cars on the streets. It is very noisy too. Sometimes he can’t go to sleep at night because of that. Jack is busy too, because he has so much homework. He felt tired and unhappy about his life in Guangzhou. He misses the busy life on the farm in Australia.
73.Jack lived ______ three years ago. ( )
A.on a farm B.in a big city C.in China
74.Jack’s father grew lots of ______ on the farm. ( )
A.fruits B.vegetables C.grass
75.The Chinese meaning of “shear the sheep” is ______. ( )
A.挤羊奶 B.剪羊毛 C.数绵羊
76.Sometimes Jack can’t go to sleep at night because there are ______ on the streets. ( )
A.so many cars B.so many people C.no trees
77.Jack doesn’t like taking the bus because the bus is ______. ( )
A.clean B.uncomfortable C.quiet
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.C 2.A 3.B 4.B 5.C
【导语】本文主要讲述了中国的餐桌礼仪。
1.句意:____人常用筷子吃饭。English英国人,American美国人,Chinese中国人。根据“Here are some things you need to know about Chinese table manners. Firstly, you should use chopsticks to eat a meal.”,可知中国人常用筷子吃饭,故选C。
2.句意:吃太____不礼貌。fast快速地,quietly安静地,slowly慢慢地。根据“Secondly, you should eat slowly. Eating too fast is not polite.”,可知吃得太快不礼貌,故选A。
3.句意:“guests”这个单词在中文里的意思是____。主人host,客人guest,陌生人stranger。根据“The hosts sometimes give their guests food.”,可知主人有时会给客人夹菜,host“主人”对应的对象是guest“客人”,guests是guest的复数形式,所以guests的意思是客人,故选B。
4.句意:我们____敲碗。should应该,shouldn’t不应该,must必须。根据“Also, you shouldn’t tap on the bowl.”,可知我们不应该敲碗,故选B。
5.句意:你应该在餐桌上微笑,这样其他人会____。sad伤心的,tired劳累的,happy开心的。根据“Don’t forget to smile at the dinner table so that other people will be happy.”,可知你应该在餐桌上微笑,这样别人会开心,故选C。
6.C 7.A 8.C 9.A 10.B
【导语】本文介绍了作者的祖父在农场的生活日常,包括农活安排和晚间活动。
6.句意:我的祖父和祖母是________。A住在城市,B教师,C农民,D工人,根据“ My grandfather has a big farm.”可知他们是农民,故选C。
7.句意:农场上有________。A许多动物,B一些狗,C许多树,D花,根据“Before breakfast, he often feeds the horses and the pigs.”可知农场上有许多动物,故选A。
8.句意:我的祖父在农场________。A买食物,B拜访朋友,C喂动物和挤牛奶,D去钓鱼,根据“Before breakfast, he often feeds the horses and the pigs. ”和“Then he milks the cows and picks up eggs from the hens.”等主要工作可知我的祖父在农场喂动物和挤牛奶,故选C。
9.句意:小镇在晚上是________。A黑暗而安静的,B小而漂亮的,C干净而安静的,D大而漂亮的,根据“When the sun goes down, the town is dark and quiet.”可知小镇在晚上是黑暗而安静的,故选A。
10.句意:晚上我的祖父喜欢________。A在超市买蔬菜,B拜访并与朋友交谈,C喂动物和打扫房子,D种花,根据“My grandfather often goes to visit his old friends and talks with them after dinner.”可知晚上我的祖父喜欢参观并与朋友交谈,故选B。
11.B 12.B 13.B
【导语】本文主要讲了作者帮妈妈在厨房做晚饭的事情。
11.句意:今天是星期几?Monday星期一;Saturday星期六;Wednesday星期三。根据“Today is Saturday. ”可知今天是星期六,故选B。
12.句意:孩子在厨房里帮助了谁?Dad爸爸;Mum妈妈;Sister姐姐/妹妹。根据“I helped Mum in the kitchen to cook dinner. ”可知作者在厨房里帮助了妈妈。故选B。
13.句意:孩子洗了哪些蔬菜?Carrots and potatoes.胡萝卜和土豆;Cucumbers and tomatoes黄瓜和西红柿;Apples and bananas苹果和香蕉。根据“First, we washed tomatoes and cucumbers. ”可知作者洗了西红柿和黄瓜,故选B。
14.B 15.A 16.C 17.B 18.A
【导语】本文讲了天气和情绪。
14.句意:起初天气是怎么样的?A下雨的。B晴朗的。C多云的。根据“It is a sunny day.”,可知起初天气是晴朗的,故选B。
15.句意:莉莉在晴天感觉怎么样?A高兴的。B伤心的。C生气的。根据““I feel warm and happy. I want to play outside,” Lily says.”,可知是高兴的,故选A。
16.句意:莉莉为什么说“雨帮助花生长”?A因为雨很冷。B因为雨对花不好。C因为雨帮助花生长。从科学常识和短文语境可知,雨水能帮助花朵获得生长所需的水分,故选C。
17.句意:谁在雨后出来了?A鸟。B彩虹。C太阳。根据“When the rain stops, a rainbow (彩虹) comes out.”,可知彩虹出来了,故选B。
18.句意:当莉莉看到彩虹时,她感觉怎么样?A兴奋的。B害怕的。C担心的。根据“When the rain stops, a rainbow (彩虹) comes out. “Wow, a rainbow! It’s beautiful. I feel excited!” Lily shouts.”,可知是兴奋的,故选A。
19.B 20.A 21.B 22.C 23.B
【导语】本文主要介绍了格林一家星期天在农场劳作。
19.句意:今天是星期几?A周六。B周日。C周一。由文中“Today is Sunday.” 可知今天是周日。故选B。
20.句意:格林一家在哪里工作?A在农场上。B在学校里。C在动物园里。由文中“The Green family works on their farm.” 表明格林一家在农场劳动。故选A。
21.句意:爸爸做什么?A他收集鸡蛋。B他割草。C他给蔬菜浇水。由文中“Dad cuts the grass in the yard.”,说明爸爸在院子里割草。故选B。
22.句意:谁捡苹果?A爸爸。B蒂姆。C露西。由文中“Their daughter, Lucy, picks apples from the orchard.” 可知露西摘苹果,故选C。
23.句意:他们什么时候结束工作?A在早上五点。B在下午五点。C在下午六点。由文中“They finish work at 5 p.m.” 说明劳动结束时间是下午5点。故选B。
24.B 25.B 26.A 27.A 28.B
【导语】本文主要介绍端午节。
24.句意:端午节是一个____节日。A西方的,B中国传统的,C新的。根据“It’s a traditional Chinese festival.”可知是中国传统的节日,故选B。
25.句意:玲玲的奶奶做什么了?A蛋糕。B粽子。C面包。根据“Her grandma makes zongzi(粽子) — a kind of rice dumpling.”可知是做粽子了,故选B。
26.句意:玲玲是激动的因为_____。A她看龙舟比赛了,B她吃粽子了,C她找到了帽子。根据“Later, they go to watch the dragon boat race. The boats are long and colorful, like dragons. Lingling is excited.”可知激动是因为看龙舟比赛了,故选A。
27.句意:玲玲的弟弟担忧什么?A他找不到他的帽子了。B他不喜欢粽子。C他迟到了。根据“But her little brother can’t find his red hat. He is worried.”可知是因为找不到帽子,故选A。
28.句意:玲玲为她的文化感到____。A伤心的,B自豪的,C生气的。根据“Lingling feels proud(自豪的) of her culture.”可知是感到自豪的,故选B。
29.B 30.A 31.C 32.B 33.B
【导语】本文讲了悠悠的情绪。
29.句意:悠悠是一只______。A狗,B熊,C猫,根据“Yoyo is a bear.”,可知悠悠是一只熊,故选B。
30.句意:当一只蜜蜂在他的鼻子上时,悠悠很_______。A害怕的,B高兴的,C生气的,根据“One day, a bee is on his nose. He is scared.”,可知是害怕的,故选A。
31.句意:悠悠不喜欢______天。A晴朗的,B下雨的,C刮风的,根据“Yoyo doesn’t like windy days.”,可知悠悠不喜欢刮风天,故选C。
32.句意:乔和悠悠在刮风天_______。A在雨里玩,B放风筝,C看书,根据“Yoyo doesn’t like windy days. He is not happy. Joe has an idea. They fly a kite.”,可知是放风筝,故选B。
33.句意:悠悠对乔说“谢谢”,因为_______。A乔给了他一个礼物,B乔帮助他快乐,C乔是他的哥哥/弟弟,根据全文,可知因为乔帮助他快乐,故选B。
34.B 35.A 36.C 37.B 38.A
【导语】本文讲的是教室助手。
34.句意:午餐帮助者干什么?A擦黑板。B搬饭箱。C给植物浇水。根据“They carry the lunch boxes to the classroom.”可知他们是把饭箱搬到教室,故选B。
35.句意:谁分发试卷?A教师助手。B队长。C守门者。根据“The Teacher Helper is a big help to the teacher. They pass out papers.”可知教师助手帮助分发试卷,故选A。
36.句意:队长的工作是什么?A守门。B照顾植物。C带路。根据“They lead the line when we go outside or to the library.”可知当学生们出去或者去图书馆他们负责带队。故选C。
37.句意:植物守护者是做什么的?A确保每个人得到午餐。B给植物浇水。C分发试卷。根据“They water the plants.”可知他们浇水,故选B。
38.句意:谁负责给班级守门?A守门者。B教师助手。C午餐帮助者。根据“The Door Holder holds the door for the class.”可知守门者为班级开关门,故选A。
39.B 40.B 41.C 42.C 43.C
【导语】本文讲了学习科目。
39.句意:他们有几门学科?A六门。B七门。C八门。根据“We have Chinese, Maths, English, Science, Art, PE and Music.”,可知他们有七门学科,故选B。
40.句意:艾米喜欢什么学科?A语文。B数学。C科学。根据“I like Maths.”,可知艾米喜欢数学,故选B。
41.句意:汤姆为什么喜欢科学?A因为它很容易。B因为它很有趣。C因为它很有趣。根据“My friend Tom likes Science. He thinks it’s interesting.”,可知因为科学很有趣,故选C。
42.句意:露西喜欢做什么?A唱歌。B看书。C画画。根据“My friend Lucy likes Art. She likes drawing pictures.”,可知露西喜欢画画,故选C。
43.句意:到了体育课的时候,他们去哪里了?A去音乐室。B去教室。C去操场。根据“It’s time for PE now. We all like PE. Let’s go to the playground.”,可知去操场,故选C。
44.C 45.C 46.B 47.B 48.C
【导语】本文是关于春节及其庆祝活动的介绍。
44.句意:在2024年12月4日,春节被列入人类非物质文化遗产代表作名录。A12月14日,B12月15日,C12月4日,根据原文“On December 4, 2024, the UNESCO added “Spring Festival, social practices of the Chinese people in celebration of the traditional New Year” to the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (人类非物质文化遗产代表作名录).”可知在2024年12月4日,联合国教科文组织把春节列入人类非物质文化遗产代表作名录,故选C。
45.句意:春节是中国和全世界最重要的节日之一。A中国,B全世界,C中国和全世界,根据原文“The Spring Festival is one of the most important festivals in China and around the world.”可知春节是中国乃至全世界最重要的节日之一,故选C。
46.句意:人们庆祝春节长达15天。A14天,B15天,C16天,根据原文“Celebrations (庆祝活动) for it last for 15 days, ending with the Lantern Festival.”可知春节庆祝活动长达15天,以元宵节结束,故选B。
47.句意:在文章中哪一个庆祝活动没有被提及?A皮影戏。B新年画。C剪纸艺术。根据表格“Paper-Cutting Art; Dragon and Lion Dance; Shadow Play”可知庆祝活动包括剪纸艺术;舞龙舞狮;皮影戏,故选B。
48.句意:根据文章,哪句话是正确的?A人们经常在圣诞节看舞龙舞狮。B皮影戏不是传统的表演。C春节的庆祝活动以元宵节结束。根据原文“Celebrations (庆祝活动) for it last for 15 days, ending with the Lantern Festival.”可知春节庆祝活动长达15天,以元宵节结束,故选C。
49.A 50.C 51.B 52.A 53.C
【导语】本文主要介绍了春节会做的事情以及人们喜欢春节的原因。
49.句意:春节是什么时候?A它在一月或二月。B它在一月一日。C它在十二月二十五日。根据“The Spring Festival is in January or February.”春节在一月或二月。故选A。
50.句意:中国人春节做什么?A他们买圣诞树。B他们唱英文歌。C他们买新衣服,打扫房子,包饺子。根据“It’s a wonderful festival. We buy new clothes, clean the rooms, the doors, the windows and the floor.”这是一个美妙的节日。我们买新衣服,打扫房间和门。故选C。
51.句意:中国人对春节有何感想?A他们感到悲伤。B他们感到幸福。C他们感到疲倦。根据“The Spring Festival is coming. All the Chinese people are very happy.”春节快到了。所有的中国人都很高兴。故选B。
52.句意:为什么孩子们喜欢春节?A因为他们可以得到压岁钱。B因为他们可以得到很多礼物。C因为他们会包饺子。根据“We kids can get lucky money.”我们这些孩子可以得到压岁钱。故选A。
53.句意:为什么中国人在春节会快乐?A因为现在是一月或二月。B因为他们可以买新衣服。C因为每个人都会回家吃顿大餐。根据“Everyone will come back home and have a big dinner(大餐).”每个人都会回家吃顿大餐。故选C。
54.C 55.B 56.C 57.A 58.A
【导语】本文主要讲述了吉姆和朋友去图书馆借书遇到机器人的经历。
54.句意:吉姆和_______去图书馆。A他的姐姐(妹妹),B他的哥哥(弟弟),C他的朋友。根据“ He goes to the library with his friend Peter.”可知和朋友一起去,故选C。
55.句意:吉姆想从校图书馆________。A买《孙悟空》这本书 ,B借《孙悟空》这本书 ,C借《哈利波特》。根据“ Then Jim says to one of the robots, ‘Hey, give me the book Monkey King.’ ”可知吉姆想借《孙悟空》这本书,故选B。
56.句意:图书馆里有一些_______。A作家,B老师,C机器人。根据“But they see some robots there.”可知图书馆有机器人,故选C。
57.句意:吉姆无法将书从机器人手中拿走,因为_______。A他没有说“谢谢你”;B他没有说“请”;C他没有说“请给我这本书”。根据“But Jim can’t take the book out of the robot’s hand. Peter tells him again, “You must say ‘Thank you’ to the robot. ”可知吉姆没有跟机器人说谢谢,故选A。
58.句意:这个故事告诉我们_______。A我们应该有礼貌;B我们应该保持健康;C我们应该开心。根据“The robot smiles and gives the book to Jim. “You are a polite(有礼貌的) boy,” says the robot.”可知我们应该有礼貌,故选A。
59.D 60.A 61.B 62.C 63.A
【导语】本文讲了元旦假期做的事情。
59.句意:元旦是什么时候?A在6月1日。B在12月31日。C在12月25日。D在1月1日。根据“New Year’s Day is on the first day of January.”,可知元旦在1月1日,故选D。
60.句意:我们______吃一顿丰盛的晚餐。A在星期一,B在星期二,C在星期三,D在星期六,根据“On Monday, Mom cooks a lot of yummy food. My family have a big dinner together.”,可知在星期一吃一顿丰盛的晚餐,故选A。
61.句意:在星期二晚上,我和______去看电影。A我的朋友,B我的妈妈,C我的爸爸,D我的姐姐/妹妹,根据“In the evening, Mom and I go to see a film.”,可知和妈妈去看电影,故选B。
62.句意:我们星期三______去超市。A开车,B坐公共汽车,C骑自行车,D步行,根据“Mom and I go to the supermarket by bike on Wednesday.”,可知骑自行车去超市,故选C。
63.句意:我们在超市里买什么?A我们买一些食物和水果。B我们买一些鸡肉。C我们买一些蔬菜。D我们买一些肉和蛋糕。根据“We buy a lot of food and some fruit.”,可知买一些食物和水果,故选A。
64.A 65.A 66.B 67.B
【导语】本文主要写了如何在学校里有礼貌。
64.句意:当老师说话时,我们应该________。A安静,B与他人交谈和玩耍。根据文中句子“In the class, we shouldn’t talk or play with others when the teacher is talking.”可知在课堂上,当老师讲话时,我们不应该和别人说话或玩耍,应该安静,故选A。
65.句意:如果你有问题,你应该先________。A举手,B站起来。根据文中句子“If we have some questions, we should(应该) put up our hands and wait for the teacher to tell us to speak.”可知如果我们有一些问题,我们应该举起我们的手,等待老师告诉我们发言。故选A。
66.句意:朋友应该________。A一起吃午餐,B互相帮助。根据文中句子“We should help others when they are in trouble.”可知朋友之间应该互相帮助,故选B。
67.句意:文章的题目可以是________。A怎样交朋友。B如何在学校有礼貌。根据文中句子“It’s important(重要的) for us to be polite at school. Let’s be polite to others!”可知文章主要写了怎样在学校里有礼貌,故选B。
68.B 69.A 70.A 71.C 72.A
【导语】本文介绍了安迪和朋友打算周末去野餐看电影,但是安迪的弟弟生病了,他很担心自己不能野餐的故事。
68.句意:安迪和她的朋友们打算____去公园。根据“It’s Saturday afternoon. ”今天是周六下午和“he is going to the park with his friends tomorrow. ”他和朋友们明天打算去公园。可知他和朋友们是周日去公园。A周六,B周日,C周五,故选B。
69.句意:在星期六下午,安迪很忙碌因为____。根据“He’s doing his homework, ”他正在做他的作业,A做作业,B野餐,C看电影,故选A。
70.句意:托尼应该____。根据“He feels tired and ill.”他感觉很累并且生病了。和“Let’s go to see a doctor, Tony.”托尼,我们去看医生吧。可知托尼应该去看医生,A看医生,B穿暖和的衣服,C数到十,故选A。
71.句意:安迪的父母今天觉得____。根据“ his parents are worried. ”他的父母和担心,可知他的父母今天比较担忧,A伤心的,B开心的,C担心的,故选C。
72.句意:安迪明天可以去公园吗?根据“Can I go to the park tomorrow, Mum ”Andy asks. “Yes, you can. ””我明天可以去公园吗?”安迪问。“是的,你可以。””可知安迪明天是可以去的,A是的,他可以。B不,他不可以。C我不知道。故选A。
73.A 74.C 75.B 76.A 77.B
【导语】本文是三年前杰克在农场的生活和三年后在广州城市的生活的对比,杰克更喜欢农场的生活。
73.句意:杰克三年前住在____。A在一个农场上。B在一个大城市。C在中国。根据“When he was in Australia, Jack lived on a big farm in the countryside.”可知三年前,杰克住在一个农场上。故选A。
74.句意:杰克的爸爸在农场上种____。A水果。B蔬菜。C草。根据“Instead(取而代之), he grew lots of grass there. ”可知杰克的爸爸在农场上种草,故选C。
75.句意:“shear the sheep”的汉语意思是____。根据“ shear the sheep and put the wool(羊毛) into bags. ”可知应该剪下羊毛,再装到袋子里,故选B。
76.句意:有时候,杰克晚上不能入睡,因为街道上有____。A如此多的车。B如此多的人。C没有树。根据“The traffic is very heavy and there are so many cars on the streets. It is very noisy too. Sometimes he can’t go to sleep at night because of that. ”可知杰克因为街道上车太多,太吵了,有时晚上不能入睡。故选A。
77.句意:杰克不喜欢乘坐公共汽车,因为公共汽车是___。A干净的,B不舒服的,C安静的。根据“The bus is usually crowded and uncomfortable. ”可知公共汽车通常是拥挤的并且不舒服的,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览