【期末考点培优】专题18 阅读理解-判断-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题18 阅读理解-判断-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版
(三起)专题18 阅读理解-判断
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
根据图片提示和短文内容判断句子正(T)误(F)。
Hello. I’m Jill. I have a big family. They’re my parents and my grandparents. My father is a policeman and my mother is a nurse. This is my cousin, Dan. He’s 11 years old and he can swim. This is my uncle, John. He’s Dan’s father. He’s a doctor. And this is my aunt, Dan’s mother. She’s a teacher.
1.Jill has no cousins. ( )
2.Jill’s father is a doctor. ( )
3.John is Dan’s father. ( )
4.Jill’s mother is a nurse. ( )
5.Jill has an aunt. She’s a teacher. ( )
阅读短文,根据内容判断正(T)误(F)。
Hello! I’m Jack. Nice to meet you. Today my parents are not at home. They go to work every day. My father is a doctor and my mother is a nurse. They work in the same hospital (医院). I go to the kitchen and clean the bowls and chopsticks. I go to the study. I clean my desk and put away (整理) my toys. I go to the living room. I clean the floor and the sofa. At last, I go to the bathroom and take a shower. Oh, what a busy but happy day!
6.There are three people in Jack’s family. ( )
7.Jack’s father works in a school. ( )
8.Jack’s desk is in the living room. ( )
9.The toys are under the sofa in the study. ( )
10.Jack is busy but happy today. ( )
根据短文内容判断句子正误,正确写T,错误写F。
The robot
I have a picture. It is a picture of a robot. I can see many shapes. I can see triangles, rectangles, squares and circles. Count the circles. There are seven circles. Count the squares. There are eight squares. Look at his arms and legs. They are rectangles. Look at his hands and feet. They are eight rectangles. He is cool. I like him.
11.I can’t see many shapes. ( )
12.Count circles. There are seven circles. ( )
13.Look at his arms and legs. They are squares and circles. ( )
14.Look at his hands and feet. They are eight rectangles. ( )
15.It is a picture of a super dog. ( )
阅读短文,判断下列句子的正(T)误(F)。
My school is very beautiful. I like my school very much. There is a big playground in my school. We often play sports on it. Our teaching building (教学楼) has four floors. My classroom is on the third floor. It is big and dean. Now, Mrs. Guo isn’t in the classroom. She is in the teachers’ office. The computer room is on the second floor. There are many computers in it. Welcome to my school.
16.There is a big playground in my school. ( )
17.I often play sports on the playground. ( )
18.Our teaching building (教学楼) has five floors. ( )
19.Our classroom is on the third floor. ( )
20.Now Mrs. Guo is in our classroom. ( )
阅读短文。判断下列句子是否与原文相符,相符用“T”表示,不相符用“F”表示,将标号写在括号内。
I’d like some food for lunch. I need some eggs, tomatoes and rice. I make a shopping list and then go to the supermarket. The supermarket is big. There are many people there. I see eggs and rice. But there are no tomatoes there. I’m sad.
21.I’d like some food for breakfast. ( )
22.I need some potatoes. ( )
23.I go to the restaurant. ( )
24.The supermarket is not small. ( )
25.There are no tomatoes in the supermarket. ( )
阅读理解,判断下面句子正(T)误(F)。
I am Andy. I live on Star Street. I have a cousin. He 1ives in Sanya, near the sea. His name is John. He is twelve years old. He’s thin. His hair is short. He likes reading. He has a lot of storybooks. He likes playing basketball. He can play basketball well. He can swim very well. He can play the drums. He’s really cool.
26.Andy lives in Sanya, near the sea. ( )
27.John is Andy’s cousin. ( )
28.John has a lot of storybooks. ( )
29.John’s hair is long. ( )
30.John can play the drums and play basketball. ( )
31.Andy is really cool. ( )
阅读短文,判断正(T)误(F)。
I’m in a new school. It is near a park. There are ten classrooms in our school. Our teachers are very nice. Miss Li is my favourite teacher. She’s tall and thin. She has long hair. She likes running. I have two friends now. We often read books together. l am happy to be here.
By Lily
32.Lily’s new school is near a supermarket. ( )
33.There are nine classrooms in the school. ( )
34.Miss Li has short hair. ( )
35.Miss Li likes running. ( )
36.Lily and her friends often read books together. ( )
读短文,判断正(T)误(F)
My name is Betty. I live near Huaihai Road(淮海路). It is a busy road in Shanghai. Every day many people go to Huaihai Road and visit the shops and department stores(百货商店). They can buy clothes, clocks and watches, food and many other things there. They can also eat in the restaurants there.
Many people visit Huaihai Road in the evening. The lights are bright and beautiful then. I like going there in the evening, too.
37.Betty lives on Huaihai Road. ( )
38.Huaihai Road is a busy road in Beijing ( )
39.There are many shops and restaurants on it. ( )
40.Huaihai Road is nice in the evening ,too. ( )
41.Betty likes going there in the day. ( )
判断下列句子是否与短文内容相符,相符的写“T”,不相符写“F”。
My name is Ann. I have a little sister. Her name is Rose. She is five years old. She is not tall. Her eyes are big. She can run fast and jump high. She can sing songs but she can’t dance. She can draw pictures. She likes drawing in a park. She is happy. But she can’t write her name. She is sad. I can help her. She is cute.
42.Rose is Ann’s sister. ( )
43.Rose has big eyes. ( )
44.Rose can’t write her name. She is not happy. ( )
45.Rose is tall. ( )
46.Ann is five years old. ( )
阅读理解,根据短文内容判断正(T)误(F)。
This is Mrs White. She is my mother. She is a teacher. She works in a school. She teaches English. She loves children very much. So she likes her job too. Look! She has a blue skirt. It is very nice. And she can sing very well. Her students love her.
Who is he He is my father. His name is Eric. He is not afraid of fire. He is a fireman. He can help people. He likes his job very much. He is not tall but he is very strong. He is also(也) very brave(勇敢). I love him very much.
47.Mrs White is an English teacher. ( )
48.Mrs White wears(穿) a blue dress. ( )
49.Eric is my father. ( )
50.Eric works in the fire station. ( )
51.Eric is tall and strong. ( )
阅读短文,判断下列句子是(T)否(F)正确。
My name is Betty. I am a pupil(小学生). I like singing and dancing. I love my family. My parents are tall. My father can swim fast. My mother can paint very well.
I have two uncles and two aunts. Uncle Sam is a fireman. Uncle Mike is a teacher. Aunt Jane and Aunt Alice can sing very well.
Do I have any cousins Yes, I have two cousins. They are Joe and Peter. Joe is short and thin. Peter is tall and strong. They both like playing football.
52.Betty’s parents are tall. ( )
53.Betty’s father can run fast. ( )
54.Uncle Sam is a teacher. ( )
55.Betty has two cousins. ( )
56.Joe is short and fat. ( )
阅读理解。阅读下面短文,根据短文内容,判断后面句子是否正确,正确的写“T”,错误的写“”。
Hello I’m Jill. I have a big family. This is. my family photo. I have two cousins, Peter and Sally. Peter has an orange T-shirt. He can ride a bike. Sandy has the red skirt. She can fly a kite. I have a uncle. He is a fireman. My aunt is a nurse. My father is tall and thin. He is a doctor. My mother is a teacher. We are very happy.
57.We are very happy. ( )
58.Jill has a big family. ( )
59.Peter can ride a bike. ( )
60.My uncle is tall and thin. ( )
61.My mother is a doctor. ( )
I am Andy. I live on Star Street. It is a busy street. There are some shops and restaurants. There is a bookshop on the street. There is a restaurant and a toy shop behind the bookshop.
Is there a supermarket Yes, there is. It is beside the flower shop. And there is a small park behind the supermarket.
Can you see my school It is beside Restaurant C. There is a supermarket behind my school. It is beside the library too. I like to go there with my friends after school.
62.Andy lives on Square Street. ( )
63.There is a toy shop behind the bookshop. ( )
64.There isn’t a supermarket beside the flower shop. ( )
65.There is a small park behind the supermarket. ( )
66.My school is beside Restaurant C. ( )
Dear Grandma,
Thank you for the new sandals. They are cool! It is hot in Guangdong. It's sunny too. I can wear my sandals. I have a new dress. It's colourful. My old dress is too small.
I want to buy a T-shirt. It is thirty yuan. I think it is cheap. What is the weather like in Harbin Is it hot
67.It is cold in Guangdong. ( )
68.Sarah has a new dress. ( )
69.The T-shirt is cheap. ( )
70.Sarah wants to buy a pair of sandals. ( )
71.It is hot in Harbin. ( )
This is my room. There is a desk near the window. I often do my homework on it. You can see some books, a ruler, a pen and some flowers in the vase (花瓶) on the desk. Near the desk, there is a picture of a cat on the wall. There is a clock on my bed. I put my football under my bed. There is a chair near the desk. I sit there and I can see the trees and the flowers outside (在外面). I like my room.
72.There is a bed near the window. ( )
73.You can see some books on the desk. ( )
74.There is a picture of me on the wall. ( )
75.I put my football on my bed. ( )
76.I like my room. ( )
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.F 2.F 3.T 4.T 5.T
【导语】本文主要讲述的是吉尔的家人。
1.句意:吉尔没有堂兄弟姐妹。根据句子“This is my cousin, Dan.这是我的堂弟,丹。”可知题干与短文不符,故答案为F。
2.句意:吉尔的父亲是一名医生。根据句子“My father is a policeman and my mother is a nurse.我爸爸是警察,我妈妈是护士。”可知题干与短文不符,故答案为F。
3.句意:约翰是丹的父亲。根据句子“This is my uncle, John. He’s Dan’s father.这是我的叔叔约翰。他是丹的父亲。”可知题干与短文相符,故答案为T。
4.句意:吉尔的妈妈是一名护士。根据句子“My father is a policeman and my mother is a nurse.我爸爸是警察,我妈妈是护士。”可知题干与短文相符,故答案为T。
5.句意:吉尔有一个姑姑。她是一名教师。根据句子“And this is my aunt, Dan’s mother. She’s a teacher.这是我姑姑,丹的母亲。她是一名教师。”可知题干与短文相符,故答案为T。
6.T 7.F 8.F 9.F 10.T
【导语】本文讲了杰克的家庭生活。
6.句意:杰克家有三口人。根据全文可知杰克家有三口人,故答案为T。
7.句意:杰克的爸爸在一所学校工作。根据“My father is a doctor and my mother is a nurse. They work in the same hospital (医院).”,可知杰克的爸爸在一家医院工作,故答案为F。
8.句意:杰克的桌子在客厅里。根据“I go to the study. I clean my desk and put away (整理) my toys.”,可知杰克的桌子在书房里,故答案为F。
9.句意:玩具在书房的沙发下面。根据“I go to the study. I clean my desk and put away (整理) my toys.”,可知没有说玩具在哪,故答案为F。
10.句意:杰克今天忙碌但高兴。根据“Oh, what a busy but happy day!”,可知题干与短文相符,故答案为T。
11.F 12.T 13.F 14.T 15.F
【导语】本文主要讲了一张机器人的照片。
11.题干句意:我看不见很多形状。原文中I can see many shapes.我看见很多形状。与题干不相符。故答案为F。
12.题干句意:数一下圆,有7个圆。原文中Count the circles. There are seven circles. 数一下圆,有7个圆。与题干相符。故答案为T。
13.题干句意:看看他的胳膊和腿,他们是正方形和圆形的。原文中Look at his arms and legs. They are rectangles. 看看他的胳膊和腿,他们是正方形和矩形。与题干相符。故答案为F。
14.题干句意:看看他的手和脚,他们是8个矩形。原文中Look at his hands and feet. They are eight rectangles. 看看他的手和脚,他们是8个矩形。与题干相符。故答案为T。
15.题干句意:它是超级狗的图片。原文中It is a picture of a robot.它是机器人的图片。与题干不相符。故答案为F。
16.T 17.T 18.F 19.T 20.F
【导语】本文介绍了作者的学校。
16.句意:我的学校有一个大操场。根据“There is a big playground in my school.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
17.句意:我经常在操场上做运动。根据“There is a big playground in my school. We often play sports on it.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
18.句意:我们的教学楼有五层。根据“Our teaching building (教学楼) has four floors.”,可知教学楼有四层,故答案为F。
19.句意:我们的教室在三楼。根据“My classroom is on the third floor.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
20.句意:现在郭老师在我们的教室里。根据“ Now, Mrs. Guo isn’t in the classroom. She is in the teachers’ office.”,可知现在郭老师在教师办公室,故答案为F。
21.F 22.F 23.F 24.T 25.T
【导语】本文讲了购物买食物。
21.句意:我早餐想要一些食物。根据“I’d like some food for lunch.”,可知午餐想要一些食物,故答案为F。
22.句意:我需要一些土豆。根据“I need some eggs, tomatoes and rice.”,可知需要鸡蛋,西红柿和米饭,故答案为F。
23.句意:我去餐馆。根据“I make a shopping list and then go to the supermarket.”,可知去超市,故答案为F。
24.句意:这家超市不小。根据“The supermarket is big.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
25.句意:超市里没有西红柿。根据“But there are no tomatoes there.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
26.F 27.T 28.T 29.F 30.T 31.F
【导语】本文介绍了安迪的堂弟约翰。
26.句意:安迪住在三亚,海边。根据“I am Andy. I live on Star Street.”,可知安迪住在星街,故答案为F。
27.句意:约翰是安迪的堂弟。根据“I have a cousin. He 1ives in Sanya, near the sea. His name is John.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
28.句意:约翰有很多故事书。根据“He has a lot of storybooks.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
29.句意:约翰的头发很长。根据“His hair is short.”,可知约翰的头发很短,故答案为F。
30.句意:约翰会打鼓和打篮球。根据“He likes playing basketball. He can play basketball well. He can play the drums.”,可知题干与短文相符,故答案为T。
31.句意:安迪真的很酷。根据“He’s really cool.”,可知约翰很酷,故答案为F。
32.F 33.F 34.F 35.T 36.T
【导语】本文主要介绍了莉莉的新学校和新学校的老师以及朋友。
32.句意:莉莉的新学校在超市附近。根据“I’m in a new school. It is near a park.”可知莉莉的新学校在公园附近,句子和短文内容不符,故答案为F。
33.句意:在学校有9间教室。根据“There are ten classrooms in our school.”可知学校有十间教室,句子和短文内容不符,故答案为F。
34.句意:李小姐有短发。根据“She has long hair. ”可知李小姐有长发,句子和短文内容不符,故答案为F。
35.句意:李小姐喜欢跑步。根据“She likes running. ”可知李小姐喜欢跑步,句子和短文内容相符,故答案为T。
36.句意:莉莉和她的朋友经常一起读书。根据“I have two friends now. We often read books together.”可知莉莉有两个朋友,她们经常一起读书。句子和短文内容相符,故答案为T。
37.F 38.F 39.F 40.T 41.F
【导语】本文主要介绍了上海的淮海路。它是一条繁忙的道路,无论白天还是晚上都有许多人。
37.句意:贝蒂住在淮海路。根据文中“I live near Huaihai Road”可知贝蒂住在淮海路附近,题干与原文不符,故答案为F。
38.句意:淮海路是北京一条繁忙的道路。根据文中“It is a busy road in Shanghai”可知它是上海一条繁忙的道路,题干与原文不符,故答案为F。
39.句意:在淮海路有许多的商店和饭馆。根据文中“Every day many people go to Huaihai Road and visit the shops and department stores”可知每天许多人去淮海路逛商店和百货商店,题干与原文不符,故答案为F。
40.句意:淮海路在晚上也很美。根据文中“Many people visit Huaihai Road in the evening. The lights are bright and beautiful then”可知许多人晚上参观淮海路。那儿的灯很亮也很美,推测出在晚上淮海路也很美,题干与原文不符,故答案为T。
41.句意:贝蒂喜欢白天去那。根据文中“ I like going there in the evening, too”可知贝蒂也喜欢晚上去那里,题干与原文不符,故答案为F。
42.T 43.T 44.T 45.F 46.F
【导语】本文主要介绍了安的妹妹罗斯,包括她的姓名,年龄,外貌,会做的事情等。
42.句意:罗斯是安的姐姐/妹妹。根据“My name is Ann. I have a little sister. Her name is Rose.”可知罗斯是安的妹妹,句子和短文内容相符,故答案为T。
43.句意:罗斯有大眼睛。根据“Her eyes are big.”可知罗斯的眼睛大,句子和短文内容相符,故答案为T。
44.句意:罗斯不会写她的名字。她不开心。根据“ But she can’t write her name. She is sad.”可知她不会写她的名字,她是伤心的。句子和短文内容相符,故答案为T。
45.句意:罗斯是高的。根据“She is not tall. ”可知罗斯不高,句子和短文内容不符,故答案为F。
46.句意:安五岁。根据“Her name is Rose. She is five years old.”可知罗斯五岁,句子和短文内容不符,故答案为F。
47.T 48.F 49.T 50.T 51.F
【导语】本文介绍了作者的爸爸和妈妈的能力、外貌和职业等。
47.句意:怀特太太是一位英语老师。根据“This is Mrs White. ...She is a teacher. ...She teaches English.”可知怀特太太是一位英语老师,故答案为T。
48.句意:怀特太太穿着一件蓝色的连衣裙。根据“She has a blue skirt.”可知怀特太太穿着蓝色的半身裙,故答案为F。
49.句意:埃里克是我的爸爸。根据“He is my father. His name is Eric.”可知埃里克是我的爸爸,故答案为T。
50.句意:埃里克在消防站工作。根据“He is a fireman.”可知他是一位消防员,所以在消防站工作,故答案为T。
51.句意:埃里克又高又壮。根据“He is not tall but he is very strong.”可知他不高,但他很强壮,故答案为F。
52.T 53.F 54.F 55.T 56.F
【导语】本文介绍贝蒂和她的家庭成员的个人信息及爱好。
52.句意:贝蒂的父母很高。根据文中句子“ My parents are tall. ”,可知贝蒂的父母很高,故答案为T。
53.句意:贝蒂的爸爸可以跑很快。根据文中句子“My father can swim fast.”,可知她爸爸是游泳游得快而不是跑得快,故答案为F。
54.句意:山姆叔叔是一名老师。根据文中句子“Uncle Sam is a fireman.”,可知山姆叔叔是一名消防员而不是老师,故答案为F。
55.句意:贝蒂有两个堂兄妹。根据文中句子“Yes, I have two cousins.”,可知贝蒂有两个堂兄妹,故答案为T。
56.句意:乔矮又胖。根据文中句子“Joe is short and thin.”,可知乔是矮又瘦而不是胖,故答案为F。
57.T 58.T 59.T 60.F 61.F
【导语】本文介绍了吉尔的家庭成员的情况。
57.句意:我们很高兴。根据“We are very happy.”可知我们很高兴,故答案为T。
58.句意:吉尔有一个大家庭。根据“I have a big family.”可知吉尔有一个大家庭,故答案为T。
59.句意:彼得会骑自行车。根据“He can ride a bike.”可知彼得会骑自行车,故答案为T。
60.句意:我叔叔又高又瘦。根据“My father is tall and thin.”可知是吉尔的爸爸又高又瘦,故答案为F。
61.句意:我妈妈是一名医生。根据“My mother is a teacher.”可知吉尔的妈妈是一名教师,故答案为F。
62.F 63.T 64.F 65.T 66.T
【导语】本文描述了Andy所住街道附近的建筑方位。
62.题干句意:安迪住在广场街上。根据I live on Star Street. 可知住在星星街,题干表述不正确,故答案为F。
63.题干句意:书店后面有一家玩具店。根据There is a restaurant and a toy shop behind the bookshop.可知题干表述正确,故答案为T。
64.题干句意:花店旁边没有超市。根据Is there a supermarket Yes, there is. It is beside the flower shop.可知花店旁有超市,题干表述不正确,故答案为F。
65.题干句意:超市后面有一个小公园。根据And there is a small park behind the supermarket.可知题干表述正确,故答案为T。
66.题干句意:我的学校在C餐厅旁边。根据Can you see my school It is beside Restaurant C. 可知题干表述正确,故答案为T。
67.F 68.T 69.T 70.F 71.F
【分析】本文主要讲了萨拉的服装。
67.句意:广州天气很冷。根据It is hot in Guangdong.,可知广州天气很热,故答案为F。
68.句意:萨拉有一件新的连衣裙。根据I have a new dress.,可知萨拉有一件新的连衣裙,故答案为T。
69.句意:T恤很便宜。根据I want to buy a T-shirt. It is thirty yuan. I think it is cheap.,可知T恤很便宜,故答案为T。
70.句意:萨拉想买一双凉鞋。根据I want to buy a T-shirt.,可知萨拉想买一件T恤,故答案为F。
71.句意:哈尔滨很热。文中没有提到哈尔滨的天气,故答案为F。
72.F 73.T 74.F 75.F 76.T
【分析】本文介绍了作者房间的物品与方位。
72.句意:窗户附近有一张床。根据There is a desk near the window.,可知窗户附近有一张桌子,故答案为F。
73.句意:你可以看到桌子上有一些书。根据You can see some books, a ruler, a pen and some flowers in the vase (花瓶) on the desk.,可知桌子上有一些书,故答案为T。
74.句意:墙上有一张我的照片。根据Near the desk, there is a picture of a cat on the wall.,可知墙上有一张猫的照片,故答案为F。
75.句意:我把足球放在我的床上。根据I put my football under my bed.,可知作者把足球放在床下,故答案为F。
76.句意:我喜欢我的房间。根据I like my room.,可知作者喜欢自己的房间,故答案为T。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览