【期末考点培优】专题19 阅读理解-选择-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源下载
  1. 二一教育资源

【期末考点培优】专题19 阅读理解-选择-2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版(三起)(含答案解析)

资源简介

/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
2025-2026学年四年级英语上册期末复习考点培优牛津沪教版
(三起)专题19 阅读理解-选择
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
阅读理解,选择合适的选项。
It is Sunday today. The weather is fine. It is sunny and warm. Tom and his sister Lucy go to the park. They see many people there. Some are walking. Some are sitting on the grass. Some are flying kites. Tom and Lucy bring a kite too. They fly the kite very high. They have a good time.
1.What day is it today ( )
A.Monday. B.Sunday. C.Saturday.
2.What’s the weather like today ( )
A.Sunny and warm. B.Rainy and cold. C.Cloudy and cool.
3.Where do Tom and Lucy go ( )
A.To the zoo. B.To the park. C.To the school.
4.What do Tom and Lucy bring to the park ( )
A.A kite. B.A book. C.A ball.
5.Do they have a good time ( )
A.Yes, they do. B.No, they don’t. C.We don’t know.
请阅读Susan的信息卡,选择最佳答案。
Name: Susan Identity(身份): pupil
Appearance(外貌): short and thin, has long hair
Character(性格): quiet
Favourite (最喜欢的) food: beef, vegetables and fruit
Family: My family has six people. Grandparents are doctors. They’re friendly. My father is a teacher. He is strong. My mother is a nurse. She is quiet. My brother is a cook. He is tall.
6.Which is Susan’s photo(照片) ( )
A. B. C.
7.Susan is a ______ girl. ( )
A.tall B.friendly C.quiet
8.Susan likes ______. ( )
A.vegetables B.soup C.chicken
9.How many doctors are there in Susan’s family ( )
A.One. B.Two. C.Three.
10.Susan’s mother is a ______. ( )
A.nurse B.doctor C.cook
公园星球寻路记,“我”和Lucy要去“公园星球”玩,却在星际街道迷路了!阅读短文,回答4个问题,帮她们找到正确路线——成功抵达公园就能获得“寻路小专家”奖牌!(共10分)
Today is Saturday. It’s sunny. I’m going to the park with my friend, Lucy. The park isn’t far from here. So (所以) we go there by bike. But we are lost in the street. A policeman (警察) helps us. He says, “Go straight and turn right at the traffic lights. Go straight and the park is on the right of the street (道路右边). It’s near a school.”
11.What day is today ( )
A.星期日 B.星期六 C.星期五
12.根据图片判断画线句子可能翻译成:______。( )
A.天下着雨 B.阳光明媚 C.有风
13.How do they go to the park ( )
A. B. C.
14.根据短文内容,正确的路线图是______。( )
A.B.C.
根据短文信息,选择最恰当的答案。
Dick is seven years old. And his sister, Mary is five. Today their mother takes them to their grandma’s house and then she goes out. The children play for an hour (小时), and then their grandma takes Dick into the kitchen. She gives him a nice cake and a knife and says, “Like a gentleman, give the bigger piece to the other.” Dick thinks about this for a moment. He says to Mary, “You cut the cake, Mary.”
15.Dick is ________ years older than Mary. ( )
A.seven B.five C.two D.one
16.The children play for ________. ( )
A.Two hours B.half an hour C.sixty minutes D.thirty minutes
17.Grandma gives Dick ________. ( )
A.a knife B.a knife and a plate C.a knife and a cake D.both B and C
18.Grandma wants to give the bigger piece to ________. ( )
A.Dick B.Mary C.the other D.herself
19.What’s the Chinese meaning of “gentleman” ________ ( )
A.成年人 B.绅士 C.哥哥 D.吝啬鬼
【新题型·零花钱规则】完形填空。
小镇居民 Tom 每周有 20 元零花钱,他想要买一个 50 元的玩具机器人,正在规划自己的零花钱使用。阅读短文,从每个小题的选项中选出正确答案,帮 Tom 实现愿望吧!
Tom gets 20 yuan every week. He wants to save for a toy robot (50 yuan). Let’s see how he plans his money.
20.On Monday, Tom buys a comic book for 12 yuan. Now he has ______ yuan left. ( )
A.8 B.12 C.20
21.On Wednesday, he saves 5 yuan in his piggy bank. Now his savings are ______ yuan. ( )
A.5 B.10 C.15
22.On Friday, Tom wants to buy a toy car for 15 yuan, but he only has 8 yuan. He needs ______ more yuan. ( )
A.3 B.7 C.10
23.Tom decides to wait and save money. After 3 weeks, he has ______ yuan in total. ( )
A.20 B.50 C.60
24.Finally, Tom buys the robot. He learns that ______ is important. ( )
A.spending B.saving C.eating
阅读短文,选择最佳答案。
Notice Dear parents, It’s autumn now. The weather is cool and nice. It’s time for the school outing. We will visit Xiangshan Park. Schedule: 8:00 a.m.—8:15 a.m. Meet in the classroom. 8:15 a.m.—9:30 a.m. Take the bus to Xiangshan Park. 9:30 a.m.—12:00 p.m. Walk to the Game Area (区域). After that, go grass skiing (滑草). 12:00 p.m.—1:00 p.m. Have lunch with classmates. 1:30 p.m.—3:30 p.m. Climb the mountain. 3:30 p.m.—4:30 p.m. Take photos with teachers and then go back to school. Cost (消费): 30 for one student. Yours, Lee
25.The notice is for ______. ( )
A.the teachers B.the parents C.Miss Li
26.The students go to Xiangshan Park ______. ( )
A.on foot B.by car C.by bus
27.Students can ______ in the morning. ( )
A.feed the sheep B.go grass skiing C.take photos
28.One student pays (支付) ______ yuan. ( )
A.twenty B.thirty C.ten
读短文,选择正确答案。
Hello, I’m Amy. I live in a small town. My school is near my home. So I go to school on foot every day. My father works in a big city. He goes to work by train. My mother is a teacher. She goes to school by bike. I love my family.
29.Where does Amy live ( )
A.In a big city. B.In a small town. C.In a village.
30.How does Amy go to school ( )
A.By bus. B.By bike. C.On foot.
31.How does Amy’s father go to work ( )
A.By train. B.By car. C.By bus.
32.What’s Amy’s mother’s job ( )
A.A doctor. B.A teacher. C.A driver.
33.Does Amy’s mother go to school by bike ( )
A.Yes, she does. B.No, she doesn’t. C.We don’t know.
读短文,根据短文内容从每小题所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。
Hi! My name is Li Jun. I’m a tall boy. I have a best friend. His name is Jade. He is strong. He has short hair and big eyes. He’s very kind and helpful. He often helps me with English. Jade likes animal books. We often read books in the library. We both like ball games. We often play basketball in the playground. I like my friend.
34.Who’s Li Jun’s best friend ( )
A.Jade. B.Jack. C.Sarah.
35.Jade has ______ hair. He’s kind and ______. ( )
A.long; kind B.short; helpful C.short; busy
36.Jade often helps Li Jun with ______. ( )
A.Chinese B.English C.PE
37.They often read books in the ______. ( )
A.gym B.park C.library
38.They both like ______. ( )
A.ball games B.football C.basketball
解读冒险日记!Ann的才艺展示冒险充满波折,读懂日记,找出关于伙伴、心情和感悟的答案~
Friday, September 13th
My friend Julie and I joined in a show at our school. Julie likes dancing. And I like acting and singing. We worked hard every day to give the show and we were excited about it.
Before the show started, I felt worried. I couldn’t remember (记住) my words. I asked Julie to go without me, but she didn’t. She was kind. She told me to trust myself and went for it.
With Julie’s encouragement (鼓励), I took a deep breath and tried to calm down. I worked for weeks, and I didn’t want to let my fear (恐惧) get in the way of things I love.
So I joined Julie and we showed ourselves to all the people. At first, I was nervous (紧张的). But as I got into the show, I started to enjoy myself. At last, everyone cheered happily. And I was happy too.
I learned that facing my fear can lead to success. With the encouragement of friends, we can get anything we set our hearts on.
39.What is Julie’s hobby ( )
A.She likes acting. B.She likes singing. C.She likes dancing.
40.Why did Ann feel worried before the show ( )
A.Because she didn’t like acting. B.Because she couldn’t remember her words. C.Because she was afraid of showing herself.
41.What do you think of Julie ( )
A.Kind and helpful. B.Shy but kind. C.Funny and hard-working.
42.How do Ann’s feelings change ( )
A.Worried→happy→excited. B.Excited→worried→happy C.Happy→excited→worried.
43.What does Ann learn from the experience ( )
A.Many hands make light work. B.Facing fears can lead to success. C.I think today and speak tomorrow.
根据表格内容,选择正确答案。
Billy
Tom
May
Sue
44.______ can swim very well. ( )
A.Billy B.Sue C.May
45.______ can swim, but not very well. ( )
A.Billy B.Tom C.May
46.______ can both play basketball. ( )
A.Billy and Sue B.May and Tom C.May and Sue
47.Only ______ can play ______ well. ( )
A.Billy; basketball B.Tom; volleyball C.May; volleyball
48.They can all ______. ( )
A.skate B.play basketball C.swim
阅读短文,选择正确答案。
Hello, I’m Amy. I have a happy family. My father is a doctor. He works in a hospital. My mother is a teacher. She works in a school. My uncle is a driver. He drives a bus. My aunt is a nurse. She works in a hospital, too. I love my family.
49.What’s Amy’s father’s job ( )
A.A teacher. B.A doctor. C.A driver.
50.Where does Amy’s mother work ( )
A.In a school. B.In a hospital. C.On a farm.
51.Is Amy’s uncle a driver ( )
A.Yes, he is. B.No, he isn’t. C.Yes, she is.
52.What’s Amy’s aunt’s job ( )
A.A teacher. B.A doctor. C.A nurse.
53.How many people are mentioned (提到) in Amy’s family ( )
A.Four. B.Five. C.Six.
阅读理解。
Hello, I’m John. There are four seasons in a year: spring, summer, autumn and winter. My favourite season is autumn. It’s cool and sunny. The leaves are red and yellow. I often pick apples with my parents on the farm. I also like to fly a kite in the park. My sister Lucy likes winter best. She can make snowmen and play with snow. She wears a thick coat and gloves in winter. She says winter is very interesting.
54.John’s favourite season is ______. ( )
A.spring B.autumn C.winter
55.It’s ______ in autumn. ( )
A.cold and snowy B.hot and sunny C.cool and sunny
56.John often ______ with his parents in autumn. ( )
A.picks apples B.flies a kite C.makes snowmen
57.Lucy likes ______ best. ( )
A.spring B.summer C.winter
58.Lucy wears ______ in winter. ( )
A.a dress and socks B.a coat and gloves C.a sweater and a T-shirt
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
/ 让学习更有效 期末备考培优 | 英语学科
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
参考答案及试题解析
1.B 2.A 3.B 4.A 5.A
【导语】本文主要介绍了周日,汤姆和露西去公园。
1.句意:今天是周几?Monday.周一。Sunday.周日。Saturday.周六。根据“It is Sunday today.”可知今天是周日,故选B。
2.句意:今天的天气怎么样?Sunny and warm.晴朗并且温暖。Rainy and cold.有雨并且寒冷。Cloudy and cool.多云并且凉爽。根据“It is sunny and warm.”可知今天的天气是晴朗并且温暖,故选A。
3.句意:汤姆和露西去哪里?To the zoo.去动物园。To the park.去公园。To the school.去学校。根据“Tom and his sister Lucy go to the park.”可知汤姆和露西去公园,故选B。
4.句意:汤姆和露西带什么去公园?A kite.一个风筝。A book.一本书。A ball.一个球。根据“Tom and Lucy bring a kite too.”可知汤姆和露西带风筝去公园,故选A。
5.句意:他们玩得开心吗?Yes, they do.是的,他们开心。No, they don’t.不,他们不开心。We don’t know.我们不知道。根据“They have a good time.”可知他们玩得开心,故选A。
6.B 7.C 8.A 9.B 10.A
【导语】本文主要介绍了苏珊的个人信息以及家庭成员。
6.句意:哪张是苏珊的照片?根据“short and thin, has long hair”可知苏珊又矮又瘦,有长发,B符合题意,故选B。
7.句意:苏珊是一个安静的女孩。tall高的,friendly友好的,quiet安静的,根据“Character(性格): quiet”可知苏珊是一个安静的女孩,故选C。
8.句意:苏珊喜欢蔬菜。vegetables蔬菜,soup汤,chicken鸡肉,根据“Favourite (最喜欢的) food: beef, vegetables and fruit”可知苏珊喜欢牛肉,蔬菜和水果,故选A。
9.句意:在苏珊的家里有多少医生?One.一个。Two.两个。Three.三个。根据“Grandparents are doctors.”可知苏珊的祖父母是医生,故选B。
10.句意:苏珊的妈妈是一名护士。nurse护士,doctor医生,cook厨师,根据“My mother is a nurse.”可知苏珊的妈妈是一名护士,故选A。
11.B 12.B 13.A 14.A
【导语】本文主要介绍去公园的路线。
11.句意:今天星期几?根据“Today is Saturday.”可知是星期六,故选B。
12.sunny晴朗的,画线句意为天气是晴朗的,故选B。
13.句意:他们怎样去公园?根据“So (所以) we go there by bike.”可知是骑自行车,故选A。
14.根据“Go straight and turn right at the traffic lights. Go straight and the park is on the right of the street (道路右边). It’s near a school.”可知是直走然后在交通灯处右转。直走,公园在道路的右边。它挨着学校。选项A符合描述,故选A。
15.C 16.C 17.C 18.C 19.B
【导语】本文主要说了迪克和妹妹玛丽在奶奶家,奶奶给迪克蛋糕和刀让他像绅士一样把大块给别人,但迪克却让玛丽切蛋糕。
15.句意:迪克比玛丽大________岁。根据句子“Dick is seven years old. And his sister, Mary is five.”可知迪克七岁,玛丽五岁,迪克比玛丽大两岁,故选C。
16.句意:孩子们玩了________。根据句子“The children play for an hour.”可知孩子们玩了一个小时,选项C六十分钟,一小时等于六十分钟,故选C。
17.句意:奶奶给了迪克________。根据句子“She gives him a nice cake and a knife.”可知奶奶给了迪克一块蛋糕和一把刀,选项C一把刀和一块蛋糕,故选C。
18.句意:奶奶想把更大的那块给________。根据句子“Like a gentleman, give the bigger piece to the other.”可知奶奶想把更大的那块给其他人,选项C其他人,故选C。
19.句意:“gentleman”的中文意思是什么?结合上下文意思,可知其中文释义为绅士,故选B。
20.A 21.A 22.B 23.C 24.B
【导语】本文主要介绍了汤姆的零花钱使用计划。
20.句意:周一,汤姆花12元买了一本漫画书。现在他还剩下____元。A8,B12,C20。根据文中“Tom gets 20 yuan every week.”可知汤姆每周得到20元。所以现在他还剩8元。故选A。
21.句意:星期三,他在存钱罐里存了5元。现在他的存款是____元。A5,B10,C15。这是他第一次存钱,所以现在他的存款是5元。故选A。
22.句意:周五,汤姆想买一辆15元的玩具车,但他只有8元。他还需要____元。A3,B7,C10。根据文章可知汤姆现在手里还有8元,所以他还需要7元。故选B。
23.句意:汤姆决定等待并存钱。三周后,他总共拥有______元。A20,B50,C60。根据文中“Tom gets 20 yuan every week.”可知汤姆每周得到20元。所以三周就有60元。故选C。
24.句意:最后,汤姆买了这个机器人。他明白了____很重要。A花钱,B存钱,C吃。根据文中“He wants to save for a toy robot (50 yuan).”可知汤姆明白了存钱的重要性。故选B。
25.B 26.C 27.B 28.B
【导语】本文讲了学校郊游的公告。
25.句意:公告是给______的。the teachers老师,the parents父母,Miss Li李老师,根据“Dear parents,”,可知公告是给父母的,故选B。
26.句意:学生______去香山公园。on foot步行,by car坐汽车,by bus坐公共汽车,根据“Take the bus to Xiangshan Park.”,可知坐公共汽车去香山公园,故选C。
27.句意:学生们上午可以_______。feed the sheep喂羊,go grass skiing去滑草,take photos拍照,根据“9:30 a.m.—12:00 p.m. Walk to the Game Area (区域). After that, go grass skiing (滑草).”,可知上午可以去滑草,故选B。
28.句意:一名学生支付______元。twenty二十,thirty三十,ten十,根据“Cost (消费): 30 for one student.”,可知一名学生支付三十元,故选B。
29.B 30.C 31.A 32.B 33.A
【导语】本文主要谈论艾米及其家人的信息。
29.句意:艾米住在哪里?A在一个大城市里。B在一个小镇。C在一个村庄里。根据“I live in a small town.”可知是住在一个小镇,故选B。
30.句意:艾米怎样去上学?A乘公交车。B骑自行车。C步行。根据“So I go to school on foot every day.”可知是步行,故选C。
31.句意:艾米的爸爸怎样去上班?A乘火车。B开车。C乘公交车。根据“He goes to work by train.”可知是乘火车,故选A。
32.句意:艾米的妈妈的工作是什么?A一名医生。B一名老师。C一个司机。根据“My mother is a teacher.”可知是老师,故选B。
33.句意:艾米的妈妈骑自行车上学吗?A是的,她是。B不,她不是。C我们不知道。根据“She goes to school by bike.”可知是骑自行车,故选A。
34.A 35.B 36.B 37.C 38.A
【导语】本文介绍了李军的朋友。
34.句意:李军最好的朋友是谁?根据“My name is Li Jun. I’m a tall boy. I have a best friend. His name is Jade.”,可知是杰德,故选A。
35.句意:杰德有______头发。他友善又_______。long长的;kind友善的,short短的;helpful有帮助的,short短的;busy忙碌的,根据“He has short hair and big eyes. He’s very kind and helpful.”,可知杰德有短头发,友善又有帮助,故选B。
36.句意:杰德经常帮助李军学_______。Chinese语文,English英语,PE体育,根据“He often helps me with English.”,可知帮助学英语,故选B。
37.句意:他们经常在______里看书。gym体育馆,park公园,library图书馆,根据“We often read books in the library.”,可知经常在图书馆里看书,故选C。
38.句意:他们都喜欢_______。ball games球类游戏,football足球,basketball篮球,根据“We both like ball games.”,可知他们都喜欢球类游戏,故选A。
39.C 40.B 41.A 42.B 43.B
【导语】本文讲述了作者和朋友 Julie 参加学校演出的经历,包括演出前的状况、演出中的感受以及从中获得的感悟。
39.句意:Julie的爱好是什么?She likes acting. 她喜欢表演。She likes singing. 她喜欢唱歌。She likes dancing. 她喜欢跳舞。根据“Julie likes dancing.”可知 Julie 的爱好是跳舞,故选C。
40.句意:Ann在演出前为什么感到担心?Because she didn’t like acting. 因为她不喜欢表演。Because she couldn’t remember her words. 因为她记不住台词。Because she was afraid of showing herself. 因为她害怕展示自己。根据“Before the show started, I felt worried. I couldn’t remember my words.”可知 Ann 是因为记不住台词而担心,故选B。
41.句意:你认为Julie怎么样?Kind and helpful. 善良且乐于助人。Shy but kind. 害羞但善良。Funny and hard-working. 有趣且努力。根据“She was kind. She told me to trust myself and went for it.”可知 Julie 很善良且给予了 Ann 帮助,故选A。
42.句意:Ann的情绪是如何变化的?Worried→happy→excited. 担心→开心→兴奋。Excited→worried→happy 兴奋→担心→开心。Happy→excited→worried. 开心→兴奋→担心。根据“We worked hard every day to give the show and we were excited about it.”“Before the show started, I felt worried.”“At last, everyone cheered happily. And I was happy too.”可知 Ann 一开始因为要演出很兴奋,演出前因为记不住台词而担心,最后演出成功很开心,故选B。
43.句意:Ann从这次经历中学到了什么?Many hands make light work. 众人拾柴火焰高。Facing fears can lead to success. 面对恐惧能走向成功。I think today and speak tomorrow. 三思而后行。根据“I learned that facing my fear can lead to success.”可知 Ann 学到了面对恐惧能走向成功,故选B。
44.A 45.C 46.B 47.B 48.C
【导语】本文讲了几个人的个人能力。
44.句意:______游泳游得很好。A比利,B苏,C梅,根据表格可知比利游泳游得很好,故选A。
45.句意:______会游泳,但不是很好。A比利,B汤姆,C梅,根据表格梅会游泳,但不是很好,故选C。
46.句意:______都会打篮球。A比利和苏,B梅和汤姆,C梅和苏,根据表格可知汤姆和梅都会打篮球,故选B。
47.句意:只有______ _____打很好。A比利;篮球,B汤姆;排球,C梅;排球,根据表格可知只有汤姆排球打得好,故选B。
48.句意:他们都会_______。A滑冰,B打篮球,C游泳,根据表格可知他们都会游泳,故选C。
49.B 50.A 51.A 52.C 53.B
【导语】本文主要Amy在介绍家人。
49.句意:Amy的爸爸的工作是什么?A teacher. 一个老师。A doctor. 一个医生。A driver. 一个司机。由文中“My father is a doctor.” 可知Amy的爸爸是医生。故选B。
50.句意:Amy的妈妈工作在哪里?In a school. 在一个学校里。In a hospital. 在一个医院里。On a farm. 在一个农场上。由文中“My mother is a teacher. She works in a school.” 可知Amy的妈妈在学校工作。故选A。
51.句意:Amy的叔叔是一个司机吗?Yes, he is. 是的,他是。No, he isn’t. 不,他不是。Yes, she is. 是的,她是。由文中“My uncle is a driver.” 可知Amy的叔叔是司机。故选A。
52.句意:Amy的阿姨的工作是什么?A teacher. 一个老师。A doctor. 一个医生。A nurse. 一个护士。由文中“My aunt is a nurse.” 可知Amy的阿姨是一个护士。故选C。
53.句意:在Amy的家里提到了几个人?Four. 四。Five. 五。Six. 六。文中提到了Amy,爸爸和妈妈,叔叔和阿姨,一共五人。故选B。
54.B 55.C 56.A 57.C 58.B
【导语】本文介绍了约翰和妹妹露西各自喜爱的季节,以及对应季节的天气特点、常做的活动等内容。
54.句意:约翰最喜欢的季节是____。spring春天;autumn秋天;winter冬天。根据“My favourite season is autumn”,可知约翰最喜欢的季节是秋天,故选B。
55.句意:秋天的天气是____。cold and snowy寒冷多雪;hot and sunny炎热晴朗;cool and sunny凉爽晴朗。根据“It’s cool and sunny”,可知秋天凉爽且晴朗,故选C。
56.句意:约翰秋天常和父母一起____。picks apples摘苹果;flies a kite放风筝;makes snowmen堆雪人。根据“I often pick apples with my parents on the farm”,可知他常和父母摘苹果,故选A。
57.句意:露西最喜欢____。spring春天;summer夏天;winter冬天。根据“My sister Lucy likes winter best”,可知露西最喜欢冬天,故选C。
58.句意:露西冬天会穿____。a dress and socks连衣裙和袜子;a coat and gloves外套和手套;a sweater and a T-shirt毛衣和T恤。根据“She wears a thick coat and gloves in winter”,可知她穿外套、戴手套,故选B。
21世纪教育网(www.21cnjy.com)
21世纪教育网(www.21cnjy.com)

展开更多......

收起↑

资源预览